Reddingsbrigade Nederland en KNRM samen onderweg

Auteur Topic: Reddingsbrigade Nederland en KNRM samen onderweg  (gelezen 4642 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

KNRM Lifeguard

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 11
  • KNRM Lifeguards
Gepost op: 23 oktober 2016, 10:53:07
KNRM en Reddingsbrigade Nederland samen onderweg

Aan de vrijwilligers en medewerkers van de KNRM en de leden van Reddingsbrigade Nederland

Op maandag 19 september j.l. hebben 18 vertegenwoordigers van KNRM en Reddingsbrigade Nederland bij elkaar gezeten om
te spreken over verdergaande samenwerking tussen KNRM en Reddingsbrigade Nederland.

Het initiatief hiertoe is genomen door ons, ondergetekenden Jan Rijpstra (bestuursvoorzitter Reddingsbrigade Nederland) en Jos Stierhout
(bestuurder/directeur KNRM), met instemming van het bestuur van Reddingsbrigade Nederland en de Raad van Toezicht van de KNRM.

Het onderwerp houdt ons en beide organisaties al heel lang bezig. De raakvlakken zijn overal zichtbaar en de kansen om samen sterker te worden liggen voor het oprapen. Beide organisaties hebben een lange historie en daarmee een eigen cultuur. Op hun specifieke werkterrein zijn ze allebei een specialist, met bijpassende vrijwilligers, die er al generaties lang actief zijn.

In de afgelopen tien jaar groeiden die specialisaties steeds meer naar elkaar toe. In het laatste jaar ontstond bij ons het besef dat de toekomst een gezamenlijke toekomst is. We delen veel kernwaarden, zoals belangeloos helpen en redden. We werken met vrijwilligers, die een hecht team vormen en we zijn maatschappelijk van grote waarde voor de samenleving. Maar er zijn ook grote verschillen in organisatievorm, aansturing en financiering.

We constateerden ůůk dat er de laatste tien jaar op niveau van de kantoororganisaties ťn bij enkele lokale reddingstations en reddingsbrigades meer als concurrenten is gewerkt, dan als partners. Terwijl iedereen ervan overtuigd is dat er op de werkvloer goed wordt
samengewerkt, zijn wij van mening dat er nog veel verbetering mogelijk is.

Ambities voor de toekomst
Als bestuurders van beide organisaties hebben we elkaar nog eens diep in de ogen gekeken en hebben we besloten die roerige tijd achter ons te laten en met de blik op de toekomst als partners de samenwerking aan te gaan. Ook omdat we ervan overtuigd zijn dat het een goede ontwikkeling is voor de hulpvragers, de vrijwilligers, de donateurs, sponsoren en subsidieverstrekkers, die een efficiŽnte inzet van middelen verwachten.

Natuurlijk is ťťn bijeenkomst voor deze ambitie onvoldoende. Er is een eerste verkenning gedaan en een intentie uitgesproken om met elkaar de samenwerking verder te onderzoeken en vorm te geven. Hierbij zullen we ons vooral richten op de volgende onderwerpen:

1. Het bundelen van de expertise op het gebied van waterhulpverlening, strandveiligheid, preventie, opleidingen en overstromingen.
2. EfficiŽnte samenwerking en gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten, zoals de kantoororganisaties en werkplaats/Service Center in IJmuiden.
3. Samenwerking tussen KNRM reddingstations en reddingsbrigades stimuleren en faciliteren.
Er zullen de komende maanden nog veel overlegmomenten komen, waarin deelprojecten besproken worden en details uitgewerkt gaan worden.

Aanboren van nieuwe energie
Beide organisaties blijven gewoon zelfstandig doen wat ze nu ook doen, maar we zoeken zoveel mogelijk verbinding tussen de organisaties. In de komende periode zullen deelprojecten worden uitgewerkt en worden de plannen voorgelegd aan de ledenvergadering van Reddingsbrigade Nederland en de Raad van Toezicht van de KNRM en de medezeggenschapsorganen van beide organisaties.

Het proces wordt de komende periode getrokken door directeur Jos Stierhout vanuit de KNRM en programmadirecteur Luc Dietz vanuit Reddingsbrigade Nederland. Zij zullen u als achterban op verschillende momenten bij dit belangrijke proces betrekken.

Voor nu is ons belangrijkste signaal dat samenwerking de toekomst is en beide organisaties daarvan de noodzaak en de voordelen onderkennen. We zijn ervan overtuigd dat hierdoor nieuwe energie vrijkomt en er een nog krachtiger organisatie voor redden en helpen op het water uit voortkomt.

Met een hartelijke groet,
Jan Rijpstra, Reddingsbrigade Nederland en Jos Stierhout, KNRM

Vragen en communicatie:
Over de voortgang van de gesprekken en projecten houden we de achterban op de hoogte via gelijktijdige nieuwsbrieven. Neem voor vragen gerust contact op met de woordvoerders.

Bij de KNRM, Kees Brinkman, 0255 54 84 54
Bij Reddingsbrigade Nederland, Elske Hoving, 0255 54 58 58
Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,221
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #1 Gepost op: 23 oktober 2016, 11:01:42
Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
 Persoonlijk bericht (Offline)
 Twitter


Citaat van: Thor link=msg=1452484 date=1476525361
Gaat die structurele samenwerking ook inhouden dat alle ontvangsten ook in een pot gaan en wie gaat die pot met geld tzt verdelen.
Zou het ook kunnen inhouden dat de rampenvloot niet meer overgaat naar de brandweer zoals het in de bedoeling lag.
Vervalt de betaling van 50 euro voor het lidmaatschap en het zelf moeten voorzien in kleding etc. door vrijwilligers van de Reddingbrigades.
Wat zijn de plannen in concreto,eigendom oid rampenvloot, overige inzetten reddingsbrigades, strandwachten etc.

Citaat van: joostvankempen link=msg=1453161 date=1476911045
Je stelt de juiste vragen, maar volgens mij is geen van allen nog beantwoordt op dit moment. Alle besturen van de Reddingsbrigades hebben een nieuwsbrief ontvangen met de mededeling dat er 1 constructieve bijeenkomst is geweest waarin is afgesproken om op bestuurs/directieniveau dit jaar nog meerdere bijeenkomsten te gaan houden over samenwerking. En dat vooralsnog beide organisaties zelfstandig blijven. Ik denk dat ze vooral gaan zoeken naar quick wins en dat zijn de vragen die jij stelt niet. Die gaan over complexe, gevoelige, politieke en financiele zaken waar veel mensen een zegje over willen doen. Daar zullen ze voorlopig wel vanaf blijven.

Ik denk dat het in eerste instantie vooral zal gaan over samenwerken (en daardoor besparen) op beroepskrachten, huisvesting etc. De bedrijfsvoering van de werkbedrijven. Dus niet meer naar ieder landelijk overleg een vertegenwoordiger van beide organisaties, maar 1 persoon die beide vertegenwoordigt. Niet meer ieder een eigen volledig uitgeruste werkplaats met duur gereedschap etc. Afspraken over meldingen en de uitruk die daarop volgt. Niet meer racen wie er het eerste is, maar afspraken wie welke melding oppakt. Of bij een gebrek aan vrijwilligers, elkaars mensen gebruiken om die boot sneller uit te kunnen laten rukken.

Het samenvoegen naar 1 organisatie, met 1 vloot en 1 vrijwilligersbestand, daar moet nog wel wat water voor door de Rijn. En de Maas. En de IJssel...

Als ik naar onze eigen brigade kijk, wij zijn een zelfstandige vereniging met een eigen ledenvergadering, met een aardig eigen vermogen (gebouw in eigendom, boten en auto's in eigendom). Wij zijn aangesloten bij (=lid van) Reddingsbrigade Nederland. Ik zie het niet snel gebeuren dat wij ons vermogen en onze zelfbeschikking in een grote pot gaan gooien. En zo zijn er nog 160 zelfstandige verenigingen met leden met stemrecht. Het kan ook nog zomaar gebeuren dat een deel daarvan voor zichzelf begint, of stop, of het lidmaatschap opzegt. Dat is nog wel een spannende: hoe houd je alle kikkers in de kruiwagen.

De KNRM is een centraal geleide stichting, die kunnen sneller zo'n beslissing nemen. Reddingsbrigade Nederland is een democratische pyramide met getrapt stemrecht voor ieder individueel lid. Die zullen allemaal overtuigd moeten worden dat het beter wordt. De koepelorganisatie Reddingsbrigade Nederland is zelf niks, een paar medewerkers en een gebouw. Zonder de aangesloten verenigingen is het een lege doos. Ik weet in ieder geval 1 ding: het meenemen van je leden in een dergelijk proces doe je niet door meteen grote beslissingen te nemen, dat doe je door ze stapje voor stapje op het juiste pad te zetten. Quick wins dus ;-)


Markvniel

 • Schipper bij de Vlaardingse ReddingsBrigade en Waterscouting groep de Geuzen.
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 425
 • Reddingsbrigade, EHBO-er, BHV-er met AED
  • Vlaardingse Reddingsbrigade
Reactie #2 Gepost op: 24 oktober 2016, 09:11:30
Vind het een goede ontwikkeling, samenwerking moet ook meer in deze tijden en qua expertise kunnen we elkaar goed aanvullen. Dat het ooit 1 organisatie wordt zie ik nog niet gebeuren maar op een hoop punten kan je zeker samenwerken!
Waarneer de nood het hoogst is, zal je net zien dat het wc papier op is!


tymohuizinga

 • lid reddingsbrigade drachten vig i.o
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 72
 • Trust me, I am a lifeguard
Reactie #3 Gepost op: 4 januari 2017, 17:31:23
ik stem zeker voor samen werking, ik heb voor beide organisaties gewerkt en beide hebben hele goede punten en ervaring.
Neem nou bijvoorbeeld de pr van de knrm, kijk eens wat voor promotie deze organisatie neer zet, kijk eens hoe ze zich zelf in een goed en juist daglicht zetten, hier zou reddingsbrigade nederland wel wat van kunnen leren.