Hulpverleningsforum

Rood: Brandweer / Brandbestrijding / Brandpreventie => Brandweer algemeen => Repressie en Nazorg => Topic gestart door: Smitfire op 1 augustus 2003, 03:46:53

Titel: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Smitfire op 1 augustus 2003, 03:46:53
Waarom heeft Brandweer Nederland geen afdeling die zich bezig houdt met het onderzoeken van brand en/of brandstichting ???? (Of heb ik het eea gemist ??) Volgens mij is het hier zo, dat de politie een onderdeel heeft die dit doet. Lijkt me ook geweldig werk, maar dan zou ik moeten 'overstappen'. Zou het niet veel beter/makkelijker/slimmer zijn om dat onderdeel binnen de brandweer te halen ? (Ondanks dat je "bevoegd opsporingsambtenaar" moet zijn).
Ben benieuwd naar jullie reacties !! :D
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Christian op 1 augustus 2003, 16:00:05
Lijkt me geen succes!
De brandweer is er niet voor obnderzoek vind ik, dat is een taak van de politie. Mocht de politie hulp nodig hebben, zijn er altijd wel mensen bereid om te helpen.

Christian
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Smitfire op 2 augustus 2003, 01:34:48
Maar is het niet zo dat wij, door onze ervaring met branden, wellicht beter kunnen zien (/inschatten) of er daadwerkelijk sprake is van brandstichting. Met name voor verzekeraars is dit van groot belang.
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: kader5701 op 2 augustus 2003, 01:44:11
Natuurlijk hebben jullie veel meer verstand van brand. Bovendien is het zó dat de politie alleen onderzoek doet naar misdrijven, als er dus geen sprake is van brandstichting is voor hen de kous af. De brandweer zal hoe dan ook de oorzaak willen weten om herhaling te voorkomen. Kortom dit is zonder meer een taak voor de brandweer,  eventueel als byzondere opsporings ambtenaar.
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: firemanr op 2 augustus 2003, 02:20:24
Lijkt me geen succes!
De brandweer is er niet voor obnderzoek vind ik, dat is een taak van de politie.

Christian

In the US of A is het toch een team van brandweermensen wat dit onderzoek doet in nauwe samenwerking met de politie uiteraard, en die mensen hebben een schat van ervaring opgedaan, dus ik denk niet dat je mag zeggen dat het NIETS voor brandweermensen is. Zij zijn de mensen die ongeveer weten hoe vuur zich gedraagd, uiteindelijk.... :D
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Bralo20 op 2 augustus 2003, 12:41:09
Het is inderdaad zo dat in de USA er brandweermensen zijn die een speciale functie hebben. Het zijn de Fire Marshals of de Fire Investigators soms ook wel nog Fire Police.  Deze brandweermannen hebben tevens de bevoegdheid van een politieagent.  Ze houden zich bezig met het onderzoek van een brand.  Daarbij hebben (de meeste) ze alle politionele bevoegdheden en kunnen zelf iemand gaan arresteren en verhoren.

Het lijkt me een zeer boeiende job.  Ik heb hier al 1 kleine cursus liggen van "Fire Investigator" en ik moet zeggen dat het enorm boeiend is.  Persoonlijk vind ik dat deze functie ook bij ons in België of bij jullie in Nederland ingevoerd mag worden.

Nu worden de branden hier in 1ste instantie onderzocht door de officier van wacht.  Is er iets abnormaals dan zal het parket ter plaatse afstappen.  Het parket zal dan een branddeskundige sturen om de oorzaak te achterhalen.  Om "branddeskundige" te worden bij het parket (politie) is er geen speciale opleiding voorzien.  In de studies van "criminologie" (basisvereiste) zit wel ergens een zeer klein deeltje in verwerkt.  Doch in tegenstelling tot in de USA bestaat hier geen speciale cursus en zijn het hier "agenten" of "onderzoeksrechters" die een oorzaak achterhalen.

Ik vind dat brandonderzoek een taak is voor de brandweer.

Mvg,
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Christian op 2 augustus 2003, 22:36:59
Een taak van de brandweer en de politie. Ook goed?
Combineer kennis en kracht!

Christian
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Smitfire op 9 augustus 2003, 17:58:07
Top idee Christiaan !!!
Mocht er ooit zo'n functie komen ga ik er hard over denken om daarnaar te solliciteren ;)
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Straalpijp Rick op 10 augustus 2003, 22:02:24
toe maar nog een afdeling erbij
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Smitfire op 11 augustus 2003, 02:01:24
;) Misschien kunnen we dan preventie afschaffen; dan brandt er misschien wat meer ??? Is dat een optie ??? ;)
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: kader5701 op 11 augustus 2003, 15:00:18
Misschien hoort het dáár wel juist thuis, preventie is vaak een kwestie van oorzaken bestrijden.
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: vuurvlieg op 12 augustus 2003, 14:03:29
repressie is het bestijden van preventie :D

Of ben ik nu door het warme weer helemaal de weg kwijt? 8) :D
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: nico5 op 13 augustus 2003, 12:06:27
Even een korte reactie  op onderzoek brand/stichting.
De tech.recerche doet dat bij ons in samenspraak met de brandweer.De brandweer kan meestal achterhalen waar het is begonnen Zie de inbranding stukkend stuukwerk en ga zo maar door jullie weten het allemaal wel. Maar op een gespreksavond met de TD kreeg ik toch een gweldige tip van de rececheur.
Hij vertelde  dat wij als brandweermensen toch rekening moeten houden voor de bepaalde zaken.die eventueel met brandstichting te maken kunnen hebben.

Hij vertelde dat als op dag x de brandweer uitrukt naar bijv.een autobrand of een ongeval de mogelijkheid aanwezig is dat wij met onze laarzen schoenen in de brandbare vloeistof lopen.Op zich niet zo erg het schoesel dient veilig te zijn en daar twijfel ik ook niet over.
Maar wat nu als je een uur later of zo een melding krijgt van een binnenbrand? En je loopt met je vuile laatzen schoenen de woning in?En er volgt een tech.onderzoek ze vinden dan naar alle waarschijnlijkheid sporen van een brandbare stof.

Vond het een goed  voorbeeld en wilde dit jullie niet onthouden
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Smitfire op 19 januari 2004, 02:14:35
Sterker nog; kan je HET voorbeeld geven:
Zeer grote brand in de binnenstad van Delft; eerste conclusie van de TR brandstichting aan de voorzijde van het gebouw........ Bij nader inzien blijkt het wat verloren benzine te zijn van een slijpschijf die is gebruikt om de "rolgordijnen" voor de etalage te verwijderen.
Tweede en uiteindelijke conclusie: kortsluiting van een computer :-[
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: vuurvlieg op 19 januari 2004, 11:28:14
Wij hebben tijdens een van de laatste oefenavonden van vorig jaar een presentatie gehad van de politie haaglanden. De afdeling die sporen onderzoek doet onder andere na brand.
Dit was heel interessant. De sprekers konden goed overbrengen wat ze doen en waarom.

Het lijkt mij meer politie werk, dan brandweerwerk. Dit in verband met sporen zoeken, waar de polite beter in opgeleid is dan brandweer. Het is heel specialistisch werk. En volgens mij hoeven we ons geen zorgen te maken, deze mensen weten over (het ontstaan, en verspreiding van) brand waarschijnlijk meer dan een gemiddelde brandweerman/vrouw.

praktisch heeft het ook z'n voordelen dit bij de politie te houden.
Per korps een onderzoeker, lijkt me te duur voor het gemiddelde korps.
Per regio? Hoeveel werk is er en hoe groot moet de afdeling dan zijn. Stel er is een tijd niets te doen op het gebied van brandstichtingen en onderzoeken? Stel dat er meerdere zaken tegelijk zijn.

Als je het allemaal bij de politie houd, en er een specialistisch afdeling van maakt, dan kan je daar een enorme kennis opbouwen. Een team vormen, die als er geen onderzoeken naar branden zijn, kunnen ze andere zaken onderzoeken (bijv. wapens, drugs, bewijsmateriaal, DNA onderzoeken (evt in samenwerking met gerechtelijk lab), reconstructies, etc etc.
Daarnaast drukt het nu op de begroting van de politie ipv de brandweer. Hebben wij weer meer te besteden aan voertuigen en andere praktische zaken. :)
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: Smoke op 19 januari 2004, 12:45:59
Gekeken naar BACKDRAFT????????????  ::)  ;)
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: mus op 20 januari 2004, 14:03:06
Als preventist behoor je ook onderzoek te doen naar de oorzaken van brand. Het kan wel eens inhouden dat je moet wachten op de komst van de technische recherche. De TR zoekt naar aanwijzingen voor een eventuele misdaad. De preventist zoekt naar de oorzaken van brand. Hierna kun je een goed beeld krijgen over het onstaan van brand, het voorkomen van en uiteindelijk het blussen van de brand. Dus beperk je visie niet op het kleine stukje van de misdaad, maar op het grote vlak van de brandbestrijding. Dit is repressief of preventief, we werken tenslotte voor het zelfde doel. En dat is de veiligheid vergroten. ;)
Titel: Re: Onderzoek brand/stichting
Bericht door: vuurvlieg op 20 januari 2004, 14:27:39

Gekeken naar BACKDRAFT????????????  ::)  ;)

huh huh, en alles wat je op tv ziet is waar! ;D
uhm waarom stond het boek ook alweer bij de afdeling fictie? :D
Als ze het bij gtst behnadelen is het pas echt waar ;)