Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => SEH en Ziekenhuizen => Topic gestart door: Gia op 3 maart 2004, 10:30:57

Titel: Eerste harthulp
Bericht door: Gia op 3 maart 2004, 10:30:57
In het ziekenhuis waar ik werk wordt druk gespeculeerd over het realiseren van een eerste harthulp. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën erover hoe zoiets eruit moet zien en hoe het zou moeten functioneren.
Zo hoorde ik dat er in sommige ziekenhuizen een eerste harthulp geintegreerd is op een SEH, waar dan 1 ccu-er op gezet is. Mijn vraag is: waar en functioneert het.

Groeten, Gia.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Paul SEH op 3 maart 2004, 11:15:20
Het AZM (Academisch Ziekenhuis Maastricht) heeft een eerste harthulp. Nu weet ik niet meer of ze daar 4 of 6 bedden hebben. Maar je kunt er natuurlijk altijd eens informeren.  8)
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Edith. op 3 maart 2004, 22:09:50
Op de ccu waar ik werk, worden patiënten direkt opgenomen en als zodanig geregistreerd. Als dan na het verzamelen van alle parameters blijkt dat het niet cardiaal is wat de patiënt heeft, duurt het vaak nog een lange tijd voordat de patiënt naar een andere afdeling kan. Soms kan de patiënt zelfs al naar huis, maar omdat de cardioloog het nog niet helemaal aandurft, blijven de patiënten soms erg lang liggen, met het gevolg dat de ccu volloopt en nieuw aangekondigde patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio vervoerd moeten worden.
Een eerste harthulp zou voor ons een uitkomst zijn en hopen dat het ook gerealiseerd gaat worden.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: SEH zustertje op 4 maart 2004, 21:29:55
Als ik het goed begrijp Edith, gaan bij jullie cardiale patiënten direct naar de CCU?
Tot een aantal jaren terug was dat in het zieknhuis waar ik werkzaam bent ook het geval, met o.a. het zelfde gevolg en dat er bijv. ook HVS patiënten terecht kwamen.

Alle screeningen doen we op de SEH en starten daar ook met de behandeling

Met de eerste harthulp, wordt daar dan een apart gedeelte  van de SEH voor gebruikt????

groetjes
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Edith. op 6 maart 2004, 19:13:08
SEH zuster,

Ja, bij ons gaan patiënten die aangekondigd worden met cardiale klachten, direkt naar de ccu. We hebben een eigen ambulance ingang bij de afdeling, dus er gaat niets via de SEH.

We registreren de patiënten die binnenkomen gelijk als "opgenomen".
Als bijv. blijkt dat de klachten niet van cardiale aard zijn, is zo'n patiënt ook niet zo snel weer weg. Met het gevolg dat de afdeling volloopt en je geen plek hebt voor een volgende opname die zich aankondigt. Dan hebben we een probleem.

Een Eerste Hart Hulp zou een uitkomst zijn; er wordt gescreend/ge-trieëerd, en daarvan afhankelijk gaat de patiënt naar de ccu, een andere afdeling of naar huis.

Ik heb ook wel eens gehoord van een EHH die bij de SEH in zit. Persoonlijk lijkt het me niet prettig werken, maar mag daar eigenlijk niet over oordelen, want ik weet niet in zo'n situatie te werken.
Ik ben dan ook wel beniewd of er mensen zijn die op zo'n geïntegreerde afdeling werken en hoe zij dat ervaren, maar ook naar ervaringen op de EHH zelf.

Wat bedoel je met HVS? Misschien hebben jullie ergens een afkorting voor waar wij iets anders voor gebruiken?

Groetjes.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 8 maart 2004, 04:05:42
HVS? MMm wat dacht je van 'Hyper Ventilatie Syndroom'
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Ridder Pim op 13 maart 2004, 10:48:28
Het AMC (Amsterdam) heeft ook een eerste harthulp.
Iemand uit deze regio die daar wat meer over kan vertellen?
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: RAdeR op 4 januari 2011, 10:54:43
Opening Eerste Hart Hulp in Sint Franciscus Gasthuis
Op maandag 3 januari 2011 is in het Sint Franciscus Gasthuis een Eerste Hart Hulp geopend. Op de Eerste Hart Hulp worden patiënten met acute hartklachten, zoals pijn op de borst, kortademigheid of ritmestoornissen snel en vakkundig onderzocht. Het voordeel is dat deze patiënten niet eerst naar de Spoedeisende Hulp of polikliniek gaan, maar direct door een cardioloog worden gezien.

Snelle diagnostiek
Bij deze patiëntengroep is het zeer belangrijk dat ze snel worden onderzocht. Nadat de patiënt is opgevangen op de Eerste Hart Hulp, wordt dan ook direct gericht onderzoek gedaan, zoals een inspanningstest, hartechografie of CT-scan. Indien noodzakelijk wordt vervolgens met een behandeling gestart. Groot voordeel is dat de Eerste Hart Hulp, die uit vier bedden bestaat, zich op dezelfde verdieping bevindt als de afdeling Hartbewaking.

Compleet aanbod
De laagdrempelige toegang, snelle diagnostiek en omgeving die volledig is gericht op patiënten met een hartaandoening, maken de Eerste Hart Hulp een waardevolle aanvulling op de verpleegafdeling Cardiologie, afdeling Hartbewaking en Pijn op de borst polikliniek.
www.medicalfacts.nl (http://www.medicalfacts.nl)

Is het SFG hier uniek in of werken er al meer ziekenhuizen met dit fenomeen? Het lijkt mij een wat overdreven stukje. Alsof er (in andere ziekenhuizen) geen cardioloog bij de SEH beschikbaar is. Ik vraag me af of het wel zo'n groot voordeel is of een stunt om meer patiënten te trekken?
Is ambulancepersoneel hier gevoelig voor en geneigd om patiënten met cardiale problemen naar bij voorkeur dit ziekenhuis te sturen?
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: ABeens op 4 januari 2011, 11:50:13
Hier in Emmen is al heel wat jaren een eerste hart hulp hoor maar meer dan een fietsproef en bloedonderzoek heb ik er niet gehad
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: PeterEde op 4 januari 2011, 16:07:46
Dit is een al langer bestaand fenomeen en vaak ondergebracht bij een CCU, soms bij een poli Cardiologie. Het SFG is zeker niet het eerste ziekenhuis met een EHH, maar het zal ook niet de laatste zijn.
Als er een patiënt met cardiale klachten richting ziekenhuis gebracht wordt ligt het eraan waar een patiënt bekend is (bij de cardioloog). Heeft men in dat ziekenhuis een EHH, dan gaat hij / zij daar naar toe, zoniet, dan zorgt de SEH voor de opvang. Is iemand nergens bekend, dan zal gekeken worden naar de voorkeur van de patiënt, dan wel ziekenhuis het dichtste bij die de benodigde zorg kan geven.
Daarnaast ligt het eraan wat er aan de hand is. Is er sprake van een infarct en is een dotterbehandeling geïndiceerd, dan gaat men naar het (dichtsbijzijnde) dottercentrum. En ook daar komen er steeds meer van.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: SEH zustertje op 4 januari 2011, 20:14:22
Zelfs in het nabije Schiedam bestaat het. ;)
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: complex op 4 januari 2011, 20:17:04
Inderdaad deze bestaan al veel langer. Voordelen kunnen zijn dat er direct een arts-assistent aanwezig is (die zijn er vaak sowieso op een grote CCU). Deze hoeft dan dus niet naar de SEH te komen mocht daar een patiënt komen voor de cardiologie en dat het personeel veel verstand heeft van de cardiologie (zeker ook de iets minder acute cardiologie).
Nadeel is echter als iemand komt met klachten benauwdheid (en verdacht van iets cardiaals) ,en er is op de EHH niets cardiaals gevonden dan gaat deze (in ons ziekenhuis)vaak naar de SEH voor verdere diagnostiek door de longarts.
Dit moet dus weer onderling geregeld worden tussen de afdeling en kost logistiek gezien tijd (wat de doorlooptijden weer zullen verhogen). En zeker omdat beide afdelingen meer dan 1km uit elkaar liggen.

Ik ben mede vanwege logistieke redenen geen voorstander van alle differentiatie naar verschillende afdelingen zoals de EHH bij de CCU, de acute interne opvang (voor interne problematiek) en dan nog de "normale SEH" waar alle spoedgevallen binnenkomen.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: strongbow op 5 januari 2011, 17:15:50
Ook in Haaglanden bestaat dit al langer. Het bronovoziekenhuis heeft haar Eerste Hart Hulp bij de CCU, waar de ambulancedienst direct naar toe kan. In het Leyenburgziekenhuis, wat ook het regionaal Dottercentrum is, bevind de Eerste Hart Hulp zich op de SpoedEisende Hulp.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: p.i.m. op 6 januari 2011, 01:10:41
Hee radar,
in het amphia molengracht te breda hebben ze op de 1e etage, vlak boven de seh, ook de eerst hart hulp, kijk maar eens hoe vaak de ggd met a2/b naar ugs ehh moet gaan.
pim.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: tucker op 9 januari 2011, 20:24:25
p.i.m. is dat niet ter vervanging van de Klokkenberg?
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: p.i.m. op 14 januari 2011, 13:25:13
Hallo,

Dat klopt, de klokkenberg is als zorginstituut gesloten reeds enkele jaren, er zit op dit moment wel een vleugel met ouderen in het kader van verpleeghuis elisabeth breda( ivm nieuwbouw/verbouw) en een klein beetje opvang jongeren door een instantie. maar de ehh zit al enkele jaren op de molengracht, en zie dus vrij vaak een b-rit van de ehh/ugs met nummer van de afdeling op internet en dan weet je dat ze er weer iemand op gaan halen. Het gebeurt ook, dat hartpatienten gelijk door worden gebracht naar breda ehh, en niet naar roosendaal/bergen op zoom.
pim :)

ps: het terrein, klokkenberg, de omgeving(markdal,rivier de mark) is een beschermd monument, derhalve wordt er al vele jaren naar een nieuwe bestemming gekeken, men is er van plan om er apartementen te bouwen en de klokkenberg te verbouwen, een soort 50+ enclave met voorzieningen voor de senioren.............dit gaat nog wel een aantal jaren duren, we wachten wel af.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Loontje op 15 januari 2011, 02:13:12
Isala klinieken in Zwolle heeft ook al een aantal jaar een EHH.
Nadeel is dat de CCU in een ander gedeelte van het ziekenhuis zit, waardoor je met je doodzieke patiënt door de centrale hal moet rijden......
Was pas als bezoeker in het zkhs, raceten ze met een patiënt die werd beademd door de hal. Komt dat zien...... :-\
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: SEH zustertje op 15 januari 2011, 09:53:59
dat is idd. niet handig.
De opkomst van eerste hart hulpen is zeker een kwaliteitsverbetering.  O0
Alleen logistiek binnen de vele ziekenhuizen is hier geen rekening mee gehouden (afdeling wordt vaak "bij geplaatst"op een bestaande CCU e.d.)
De utopie is om dit soort afdelingen (in mijn optiek) naast een SEH te plaatsen, vlakbij de andere acute afdelingen (CCU, IC,OK, Kraam)
Voordeel is dat dan geen lange afstanden gemaakt worden + bij geen cardiale klachten verder door screenen via een observatorium (ook in de buurt van deze afdelingen)

dus bouwers van nieuwe ziekenhuizen.....grijp uw kans! ;)
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: jvo op 3 februari 2011, 16:25:01
Bijna alle ziekenhuizen waar ik regelmatig kom hebben een EHH of iets in die richting, VU/AMC, Sint Lucas-Andreas, Boven IJ, Slotervaart

AMC is een behoorlijke wandeling, van H01 naar F3noord, VU zit ie op de 5e in dezelfde toren als SEH en IC, SLAZ op de 3e boven de SEH en IC, BIJ heeft 2 kamers naast de SEH, SLotervaart heeft het op de 8e zitten bij de IC in, maar wel 2 prioliften voor overplaatsingen waar je bijna niet op hoeft te wachten..
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: loise op 5 mei 2013, 23:16:49
Samenvoeging van topics

zien jullie de EHH als toegevoegde waarde om een 'mogelijk' cardiologische patient in kaart te brengen?
of word er voor de opvang toch liever naar de seh gereden?
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Kanarie op 6 mei 2013, 20:17:42
Mijn ervaring is dat de specifieke "verdenking ACS"-zorg op een EHH net iets beter en sneller wordt geboden dan op een SEH. Het nadeel wat ik heb ondervonden, is dat de SEH en de EHH soms ver uit elkaar liggen, terwijl ze in de diensturen door dezelfde arts moeten worden gerund. Dat maakt dat je soms meer door lange gangen aan het heen en weer rennen bent om brandjes te blussen en te triëren dan dat je de patiënten kunt zien en een beleidsplan voor opname kunt afronden. Door die vertraging ben je de winst aan zorg denk ik alweer kwijt.

Dus eens met
dat is idd. niet handig.
De opkomst van eerste hart hulpen is zeker een kwaliteitsverbetering.  O0
Alleen logistiek binnen de vele ziekenhuizen is hier geen rekening mee gehouden (afdeling wordt vaak "bij geplaatst"op een bestaande CCU e.d.)
De utopie is om dit soort afdelingen (in mijn optiek) naast een SEH te plaatsen, vlakbij de andere acute afdelingen (CCU, IC,OK, Kraam)
Voordeel is dat dan geen lange afstanden gemaakt worden + bij geen cardiale klachten verder door screenen via een observatorium (ook in de buurt van deze afdelingen)

dus bouwers van nieuwe ziekenhuizen.....grijp uw kans! ;)
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: mrpddnos op 15 mei 2013, 12:53:44
Het nadeel wat ik heb ondervonden, is dat de SEH en de EHH soms ver uit elkaar liggen, terwijl ze in de diensturen door dezelfde arts moeten worden gerund.
In Zwolle is het nog leuker. De SEH zit in de Isala locatie Sophia, de EEH in Isala locatie Weezenlanden. Beiden liggen aan tegenovergestelde kanten van de stad.... 20 minuten rijden van elkaar vandaan als je pech hebt.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: oma op 15 mei 2013, 13:03:00
In Zwolle is het nog leuker. De SEH zit in de Isala locatie Sophia, de EEH in Isala locatie Weezenlanden. Beiden liggen aan tegenovergestelde kanten van de stad.... 20 minuten rijden van elkaar vandaan als je pech hebt.

Hoezo pech, omdat alles bij elkaar in 1 ziekenhuis zit? Cardiologen, interventie-cardiologen en hartchirurgie? Iedereen met een hartinfarct is daar beter af dan op een SEH van een ziekenhuis waar een aantal cardiologen met medicatie probeert de patient op te lappen. Als patient ben je zelfs in veiligere handen tijdens dotterprocedures, ICD implantaties enz. aangezien er chirurgen aanwezig zijn die direct kunnen ingrijpen.

Er is geen noodzaak dat er traumachirurgen of neurochirurgen aanwezig zijn om goede harthulp te geven. In Zwolle gaat deze locatie dit jaar sluiten en gaat verhuizen naar de locatie Sophia.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: Delta op 15 mei 2013, 15:51:31
Vervelender is het als je op lokatie 1 gepresenteerd wordt, maar toch een probleem blijkt te hebben dat op lokatie 2 beter op z'n plek is. Met enige regelmaat sta ik op de interventiekamer van de EHH bij een patient met een niet-cardiaal probleem. Dan is het toch prettig als alle overige specialisten 'om de hoek' zitten.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: oma op 15 mei 2013, 15:54:25
Vervelender is het als je op lokatie 1 gepresenteerd wordt, maar toch een probleem blijkt te hebben dat op lokatie 2 beter op z'n plek is. Met enige regelmaat sta ik op de interventiekamer van de EHH bij een patient met een niet-cardiaal probleem. Dan is het toch prettig als alle overige specialisten 'om de hoek' zitten.

Als je dat echt wilt moet bij een interventiekamer de operatiekamer met hartchirurg om de hoek hebben zitten. Als je in bijvoorbeeld in Arnhem gaat wroeten in de vaten en het hart van iemand accepteer je ook dat de hartchirurgen niet direct om de hoek zitten. Waarom moet het dan een probleem zijn als je binnen een ziekenhuis wat afstand hebt tussen de SEH en een hartpoli of zoals in Zwolle twee locaties waarbij je op de fiets nog binnen twintig minuten op de andere locatie kunt zijn.
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: CM op 15 mei 2013, 21:12:48
Als je dat echt wilt moet bij een interventiekamer de operatiekamer met hartchirurg om de hoek hebben zitten. Als je in bijvoorbeeld in Arnhem gaat wroeten in de vaten en het hart van iemand accepteer je ook dat de hartchirurgen niet direct om de hoek zitten. Waarom moet het dan een probleem zijn als je binnen een ziekenhuis wat afstand hebt tussen de SEH en een hartpoli of zoals in Zwolle twee locaties waarbij je op de fiets nog binnen twintig minuten op de andere locatie kunt zijn.

Nee, daar in Arnhem mag de ambulancedienst voorrijden en de pt., al dan niet met een IABP, overplaatsen. Niet bepaald ideaal.

CM
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: oma op 15 mei 2013, 21:40:32
Nee, daar in Arnhem mag de ambulancedienst voorrijden en de pt., al dan niet met een IABP, overplaatsen. Niet bepaald ideaal.

CM

Het is niet alleen zo in Arnhem, dit zijn de ziekenhuizen waar ze dotteren (vetgedrukt = tevens hartchirurgie aanwezig). De helft van de centra heeft geen hartchirurgie en moet bij complicaties overplaatsen of heeft afspraken dat er een hartchirurg (met mobiele hartlongmachine) naar ze toekomt. In mijn ogen zijn er teveel centra waar men deze procedures uitvoert. Intrekken van vergunning van de 15 centra zonder hartchirurgie is de veiligste vorm van zorg.

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk, Dordrecht   
Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht Breda   
Atrium Medisch Centrum Parkstad, locatie Heerlen   
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Catharina-ziekenhuis, Eindhoven   
Erasmus MC, Rotterdam   
Gelre Apeldoorn   
HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, Den Haag   
Isala klinieken, locatie Weezenlanden, Zwolle
   
Jeroen Bosch Ziekenhuis, 's-hertogenbosch   
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden   
Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam   
Maastricht UMC
MCH Westeinde, Den Haag   
Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg, Amersfoort   
Medisch Centrum Alkmaar   
Medisch Centrum Leeuwarden   
Medisch Spectrum Twente, Enschede
   
Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam   
Rijnstate Ziekenhuis Arnhem   
Scheper Ziekenhuis, Emmen   
St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein   
Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum   
TweeSteden Ziekenhuis, vestiging Tilburg
UMC Groningen   
UMC St. Radboud, Nijmegen   
UMC Utrecht
   
VieCuri Medisch Centrum, Venlo   
VU Medisch Centrum, Amsterdam   
ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, Terneuzen
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: CM op 15 mei 2013, 22:36:44
Het is niet alleen zo in Arnhem, dit zijn de ziekenhuizen waar ze dotteren (vetgedrukt = tevens hartchirurgie aanwezig). De helft van de centra heeft geen hartchirurgie en moet bij complicaties overplaatsen of heeft afspraken dat er een hartchirurg (met mobiele hartlongmachine) naar ze toekomt. In mijn ogen zijn er teveel centra waar men deze procedures uitvoert. Intrekken van vergunning van de 15 centra zonder hartchirurgie is de veiligste vorm van zorg.

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk, Dordrecht
Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht Breda
Atrium Medisch Centrum Parkstad, locatie Heerlen
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Catharina-ziekenhuis, Eindhoven
Erasmus MC, Rotterdam
Gelre Apeldoorn
HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, Den Haag
Isala klinieken, locatie Weezenlanden, Zwolle

Jeroen Bosch Ziekenhuis, 's-hertogenbosch
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
Maastricht UMC
MCH Westeinde, Den Haag
Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg, Amersfoort
Medisch Centrum Alkmaar
Medisch Centrum Leeuwarden
Medisch Spectrum Twente, Enschede

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam
Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
Scheper Ziekenhuis, Emmen
St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum
TweeSteden Ziekenhuis, vestiging Tilburg
UMC Groningen
UMC St. Radboud, Nijmegen
UMC Utrecht

VieCuri Medisch Centrum, Venlo
VU Medisch Centrum, Amsterdam
ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, Terneuzen

Ik had geen idee dat er zoveel waren! Ik vraag me bijv. af hoe het in Terneuzen zit. Zou je helemaal naar Rotterdam moeten? Of Belgie?

CM
Titel: Re: Eerste harthulp
Bericht door: oma op 16 mei 2013, 01:10:19
Ik had geen idee dat er zoveel waren! Ik vraag me bijv. af hoe het in Terneuzen zit. Zou je helemaal naar Rotterdam moeten? Of Belgie?

CM

Dat is niet zo bijzonder, erg veel professionals in de zorg hebben geen flauw idee. Ze weten ook niet dat ieder centrum binnen drie jaar na het verkrijgen van de vergunning minimaal 600 procudures moet uitvoeren, elke interventie-cardioloog moet er minstens 150 doen.

Terneuzen heeft volgens mij afspraken met AZ Middelares in Gent. Meneer Hoefhaan zal me ongetwijfeld corrigeren als ik het mis heb.