Hulpverleningsforum

Rood: Brandweer / Brandbestrijding / Brandpreventie => Brandweer algemeen => Vakbekwaamheid (Opleiding en oefeningen) => Topic gestart door: oma op 11 januari 2017, 11:22:44

Titel: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 11:22:44
Klopt het dat brandweermensen in Nederland LPLHB krijgen en dit vigerende protocol is: http://www.ifv.nl/nieuws/Documents/20160101-BA-LPLHB-3.0.pdf (http://www.ifv.nl/nieuws/Documents/20160101-BA-LPLHB-3.0.pdf)

Is LPLHB het argument dat brandweer Nederland maar ook o.a. stafbevelvoerders en brandweerpersoneel op dit forum gebruikt om te vertellen dat de brandweer bij ongevallen met gevaarlijke stoffen de medisch zorg verleent tot de slachtoffers na het decontaminatieproces aan de ambulancedienst overgedragen kunnen worden.

Is LPLHB de reden waarom bij herhaling brandweermensen, veiligheidskundigen of brandweerfanboys hier ontzettend boos worden als er andere forumleden zijn die vinden dat de ambulancedienst voor de slachtoffers moet zorgen omdat de brandweer de slachtoffers helemaal niet kan redden omdat ze de kennis niet hebben, de ervaring niet hebben en de bevoegdheden niet hebben.

De brandweer geeft foldertjes uit met de onderstaande inleiding:

Citaat
Op een koopzondag zijn veel mensen rustig aan het winkelen in een overdekt winkelcentrum. Plotseling gebeurt er iets op de eerste verdieping, waar op dat moment ongeveer 500 mensen zijn. Zo’n 250 mensen overlijden vrijwel direct ter plaatse. Vijftig anderen blijven levend achter, maar zijn er zo slecht aan toe dat ze niet meer zelf kunnen wegkomen.

Er breekt grote paniek uit; de overige 200 mensen proberen de onheilsplek te ontvluchten door anderen weg te drukken. Na aankomst in een veiliger gebied worden 50 mensen alsnog onwel en zakken in elkaar.

Anderen hebben last van symptomen als verkleinde pupillen en een sterke afscheiding van speeksel en slijm.

De ambulance en de politie worden gebeld. Een paar toeschouwers die zijn komen aansnellen, worden ook onwel. Hetzelfde geldt voor enkele politieagenten die het gevaarsgebied ingaan.

Ambulancemedewerkers durven het gebied niet meer te betreden, uit angst voor hun eigen veiligheid.

Het vermoeden rijst dat het hier om een terroristische aanslag met een zenuwgas gaat. Er gaat een melding naar de brandweer: ‘Groot aantal slachtoffers, vermoedelijk vanwege het vrijkomen van een toxische stof. Slachtoffers binnen de eigen eenheden’. Er wordt groot alarm gegeven. Na aankomst start de brandweer met het redden van slachtoffers, ontsmetten en met
Bron: Optreden bij NBC incidenten - informatie voor de brandweer https://www.brandweer.nl/publish/pages/22329/nbc_brochure.pdf (https://www.brandweer.nl/publish/pages/22329/nbc_brochure.pdf)

Mag ik als Nederlandse burger/belastingbetaler er op vertrouwen dat de brandweer de 50 overlevende slachtoffers, die al niet meer zelf kunnen vluchten en waarvan sommige verkleinde pupillen en sterke afscheiding van speeksel en slijm hebben het leven redden c.q. in leven kunnen houden dankzij LPLHB?

Is het juist dat de ambulancedienst het gebied niet durven te betreden of is het juist als brandweer Nederland het niet wil hebben. Er zit namelijk nogal een verschil in omdat de goed geinformeerde Nederlandse burger vanaf de zijlijn of desnoods van uit de zandbak een oordeel wil vellen moet weten of de ambulancedienst het niet durft of dat de brandweer het niet wil hebben en niet bereid is om ambulancemedewerkers te trainen waardoor ze wel in het gevaarlijke gebied de levens kunnen redden van levensbedreigend gewonde slachtoffers.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 11:25:36
Karin Weber @brandweerDR 3h
Toets LPLHB manschappen

(https://pbs.twimg.com/media/C132guQXAAAy_U_.jpg:large)

Karin Weber @brandweerDR 1h
Alle manschappen geslaagd voor hun opleiding LPLHB#Gefeliciteerd#Goed gedaan#mooi om te doen
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 11:37:25
Altijd eerst dekentje, appelsapje bij kettingzaag in bovenbeen

Karin Weber
@brandweerDR

(https://pbs.twimg.com/media/CwFn0_4WIAA1ids.jpg:large)

Karin Weber
@brandweerDR
Oefenen LPLHB manschappen opleiding les2

(https://pbs.twimg.com/media/CxXiVeAUUAETxib.jpg:large)

Karin Weber
@brandweerDR
Les LPLHB opleiding Vandaag bloedingen en verbinden

(https://pbs.twimg.com/media/Cy-28m2W8AIELYA.jpg:large)

Karin Weber
@brandweerDR

(https://pbs.twimg.com/media/Cy-3PmbWgAAnFQw.jpg:large)

Karin Weber
@brandweerDR
Ons Hoofd AED bediener Rene is er klaar voor#les EH VBH

(https://pbs.twimg.com/media/CzjDTmzWQAAOZVo.jpg:large)
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: Stefan92 op 11 januari 2017, 11:42:12
Het klopt dat de brandweer dit protocol aangeleerd krijgt, maar dit zijn vrij basale vaardigheden om iemand in leven te houden tot de ambulance er is. Het wordt op geen enkele wijze gebracht als vervanging of aanvulling voor de ambulancedienst.

Dat er een gat zit tussen de decontaminatie en medische hulpverlening ben ik met je eens. Ik weet niet waarom de ambulancedienst een besmet gebied niet betreed, maar ik kan mij voorstellen dat zij daar zelf ook niet zo op zitten te wachten als hun enige beschermingsmiddel een helm is. Het aantal gaspakdragers van de brandweer is niet zo ruimschoots dat er mensen over zijn om veel mensen hulp te verlenen, dus ga ik er van uit dat zij die slachtoffers zo snel mogelijk zullen decontamineren zodat de ambulancedienst hen hulp kan verlenen. De tijd die hier over heengaat weet ik niet, maar ik denk dat het voor veel mensen te lang duurt.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: Djseb op 11 januari 2017, 11:44:11
Als aspirant brandwacht (en pas 1 les Levensreddend handelen achter de rug) kan ik je vertellen dat LPLHB inderdaad het protocol is wat wij gebruiken bij de brandweer.

Wat er opgenomen is in dit boekje is natuurlijk erg beperkt zoals je ziet, helemaal als je gaat kijken naar NBC incidenten, als ik de inhoudsopgave doorkijk vind ik alleen het stukje vergiftiging van toepassing. Kun je daarmee iemand in leven houden als deze in kritieke toestand verkeerd zonder verdere medische hulpmiddelen terwijl je in een gaspak werkt? Ik vraag het me af...

Ik snap ook prima waar je heen wilt, de brandweer in Nederland is (volgens jou) niet in staat om grote hoeveelheden slachtoffers te redden bij een NBC incident (dit heb je al vaker aangestipt). Er zijn maar een beperkt aantal gaspakkenteams beschikbaar per regio, met een beperkt aantal mensen die opgeleid zijn voor dit specialisme. Als de brandweer medisch gezien niet in staat is deze slachtoffers te behandelen voordat ze door de decontaminatiecontainer heen zijn geweest wil je dus dat ze z.s.m. alle slachtoffers door die container heen gaan om ze wel de juiste zorg te kunnen bieden. Is de brandweer hiertoe in staat? Dat is een hele goede vraag, en ik vermoed dat dat antwoord negatief uit kan pakken...

Zelf heb ik mij een aantal weken geleden ook verbaasd over het feit dat wij (na al die aanslagen in het buitenland) nog steeds geen tourniquetten op de auto hebben liggen. Deze schijnen er wel aan te komen, we krijgen slechts een handjevol op de auto. Voor de rest komt er een grote voorraad die door een ander voertuig dat ook gaat rijden tijdens een incident. Daarbij krijg ik alweer de kriebels, hoe lang duurt het voordat dat voertuig t.p. gaat zijn? We hebben wat mij betreft nog ruimte zat in de auto, en ik snap dat het niet altijd nodig is om 100 van die dingen op het voertuig te hebben liggen, maar doe ze desnoods in een krat, en gooi die in de wagen wanneer dat nodig is.

(Stefan was net eerder maar onze reacties zitten op dezelfde lijn)
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 11:53:40
Citaat van: Stefan92 link=msg=1473221 date=1484131332
De tijd die hier over heengaat weet ik niet, maar ik denk dat het voor veel mensen te lang duurt.

In het document NBC incident van brandweer Nederland staat:

Citaat
De streeftijd voor opkomst van het materieel, zoals deontsmettingscontainer, is maximaal twee uur.

De NBCsteunpuntregio heeft hiervoor een speciale ontsmettingscontainer (met bemanning):
• functie: ontsmetting bij OGS en NBC-incidenten
• capaciteit: 50 tot 100 slachtoffers per uur
• opkomst: streeftijd maximaal 2 uur.


Het gaat om een maximale streeftijd; als het 5 uur duurt is er nog geen man over boord zolang je maar gestreefd hebt er maximaal 2 uur over te doen.

Bij bio-terreur is de brandweer een logistiek ondersteuner, je zou het NBC document opzich ook NC document mogen noemen.

Citaat
Bestrijding
• De brandweer kan een biologisch incident alleen bestrijden als er een duidelijk aanwijsbare bron is.
• De taak van de brandweer beperkt zich anders tot eventuele hulpverlening en logistieke ondersteuning.
• Zoals eerder uitgelegd:
• is de gewone OGS-procedure van toepassing
• wordt de AGS/ROGS altijd gealarmeerd.

• Aanvullend hierop:
• redden: is waarschijnlijk niet nodig
• meten: is niet mogelijk omdat de brandweer hiervoor geen apparatuur heeft.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: RemRoof op 11 januari 2017, 11:58:25
Citaat van: oma link=msg=1473217 date=1484130164
...

LPLHB is gewoon EHBO voor leken met een vleugje ABCD/ een vleugje protocollen LPA 8.1 (de schrijvers van LPA8.1. hebben ook aan dit boekje meegewerkt) en een vleugje zuurstof. Niets meer en niets minder.

RemRoof
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: RemRoof op 11 januari 2017, 12:00:27
Citaat van: Stefan92 link=msg=1473221 date=1484131332
Het klopt dat de brandweer dit protocol aangeleerd krijgt, maar dit zijn vrij basale vaardigheden om iemand in leven te houden tot de ambulance er is. Het wordt op geen enkele wijze gebracht als vervanging of aanvulling voor de ambulancedienst.

Dat er een gat zit tussen de decontaminatie en medische hulpverlening ben ik met je eens. Ik weet niet waarom de ambulancedienst een besmet gebied niet betreed, maar ik kan mij voorstellen dat zij daar zelf ook niet zo op zitten te wachten als hun enige beschermingsmiddel een helm is. Het aantal gaspakdragers van de brandweer is niet zo ruimschoots dat er mensen over zijn om veel mensen hulp te verlenen, dus ga ik er van uit dat zij die slachtoffers zo snel mogelijk zullen decontamineren zodat de ambulancedienst hen hulp kan verlenen. De tijd die hier over heengaat weet ik niet, maar ik denk dat het voor veel mensen te lang duurt.

Bij grootschalige decontaminatie is de streeftijd 2 uur heb ik gelezen in een ander topic. Ruim voldoende om de mensen die nog niet dood zijn, alsnog dood te laten gaan.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: Brandslanghaspelhouder op 11 januari 2017, 12:01:36
Wat gebeurt er in zo'n deco container?

Wij hebben ook een ontsmettingsveld gehad, was eigenlijk niet meer dan een douche.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: RemRoof op 11 januari 2017, 12:02:33
Citaat van: oma link=msg=1473224 date=1484132020
In het document NBC incident van brandweer Nederland staat:

Het gaat om een maximale streeftijd; als het 5 uur duurt is er nog geen man over boord zolang je maar gestreefd hebt er maximaal 2 uur over te doen.

Bij bio-terreur is de brandweer een logistiek ondersteuner, je zou het NBC document opzich ook NC document mogen noemen.

Quote:
Aanvullend hierop:
• redden: is waarschijnlijk niet nodig


welke inhoudelijke argumenten zijn er om te zeggen dat redden bij een bio-terreur aanval niet nodig is?
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: Djseb op 11 januari 2017, 12:04:50
Citaat van: oma link=msg=1473224 date=1484132020
In het document NBC incident van brandweer Nederland staat:

Het gaat om een maximale streeftijd; als het 5 uur duurt is er nog geen man over boord zolang je maar gestreefd hebt er maximaal 2 uur over te doen.

Bij bio-terreur is de brandweer een logistiek ondersteuner, je zou het NBC document opzich ook NC document mogen noemen.

Het ligt er natuurlijk aan waar het incident plaatsvind, als er een incident in Amsterdam plaatsvind dan zal kazerne uithoorn en aalsmeer uitrukken met de decontaminatiecontainers. Het zal gok ik maximaal een half uur/drie kwartier duren voordat die tp zijn, maar die streeftijd is denk ik vastgesteld op basis van het feit dat er een vrij weinig steunpunten zijn en er een groot gebied gedenkt moet worden met slechts enkele voertuigen.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 12:13:30
Citaat van: Djseb link=msg=1473230 date=1484132690
Het ligt er natuurlijk aan waar het incident plaatsvind, als er een incident in Amsterdam plaatsvind dan zal kazerne uithoorn en aalsmeer uitrukken met de decontaminatiecontainers. Het zal gok ik maximaal een half uur/drie kwartier duren voordat die tp zijn, maar die streeftijd is denk ik vastgesteld op basis van het feit dat er een vrij weinig steunpunten zijn en er een groot gebied gedenkt moet worden met slechts enkele voertuigen.

In het document staat herhaaldelijk "streeftijd maximaal 2 uur". Het is dus een besluit van brandweer Nederland dat 2 uur opkomsttijd prima is. Het is namelijk ook brandweer Nederland die besloten heeft dat er maar vrij weinig steunpunten zijn en er een groot gebied gedekt moet worden met slechts enkele voertuigen toch?
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: Djseb op 11 januari 2017, 12:19:18
Citaat van: oma link=msg=1473231 date=1484133210
In het document staat herhaaldelijk "streeftijd maximaal 2 uur". Het is dus een besluit van brandweer Nederland dat 2 uur opkomsttijd prima is. Het is namelijk ook brandweer Nederland die besloten heeft dat er maar vrij weinig steunpunten zijn en er een groot gebied gedekt moet worden met slechts enkele voertuigen toch?

Dat is hun inschatting geweest inderdaad, iets met risico analyse en budget waarschijnlijk 98uiye. Aan jou een vraag oma als medisch expert, wat zou voor jou een acceptabele opkomsttijd zijn/hoe is dit bij jullie geregeld?
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 12:23:40
Citaat van: RemRoof link=msg=1473229 date=1484132553
Quote:
Aanvullend hierop:
• redden: is waarschijnlijk niet nodig


welke inhoudelijke argumenten zijn er om te zeggen dat redden bij een bio-terreur aanval niet nodig is?

Een voorbeeld van bio-terreur is een aanslag met anthrax. Veel besmette mensen zijn te redden door hulpverleners die zich zelf kunnen beschermen (CBRN-overall + masker met filterbus) die in staat zijn ademwegen veilig te stellen, mensen te beademen, infuusnaald te prikken en infuusvloeistof te geven. Het zegt ook dat je ze alleen in leven kan houden om vanaf moment van de redding je iemand kunstmatig kan beademen (bijv. intuberen (buisje in keel) + ambuballon), tijdens het decontamineren moet iemand de beademingsballon overnemen en de patient aan het infuus blijven. We denken zelfs dat we ook een medicijn hebben dat vermoedelijk levens kan redden bij anthrax. Het is de meeste landen nog niet toegelaten, maar in meerdere landen o.a. USA mag het gebruikt worden bij bio-aanslagen met anthrax.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 12:31:50
Citaat van: Djseb link=msg=1473234 date=1484133558
Dat is hun inschatting geweest inderdaad, iets met risico analyse en budget waarschijnlijk 98uiye. Aan jou een vraag oma als medisch expert, wat zou voor jou een acceptabele opkomsttijd zijn/hoe is dit bij jullie geregeld?

Binnen 15 minuten al gaspakdragers/chemiepakdragers van brandweer (bronbestrijding/zoeken naar bron), ambulance (HART voor redding slachtoffers) en politie (opsporingsonderzoek direct opstarten omdat het niet alleen een ongevalslocatie is maar ook een plaats delict).

Binnen 30 minuten moet de eerste tent voor massa-decontaminatie van slachtoffers in bedrijf zijn; een taak die de reguliere ambulance- en brandweereenheden moeten uitvoeren. De decontaminatie laat je doen door ambulancemedewerkers in PRPS http://www.respirexinternational.com/en/products/cbrn-equipment/powered-respirator-protective-suit-prps/ (http://www.respirexinternational.com/en/products/cbrn-equipment/powered-respirator-protective-suit-prps/).

Uiteraard gaat het veel verder dan alleen de brandweer en de overige hulpdiensten, de ziekenhuizen moeten ook in staat zijn de patienten op te vangen. Brandweer Nederland geeft een voorbeeld in haar document. Als we veronderstellen dat deze 50 zeer slechte patienten in leven blijven dankzij de hulpverleners zegt het ook dat je 50 beademingsplekken in de ziekenhuizen moet hebben of je moet iets bedenken om een grote aantallen patienten een aantal dagen te kunnen beademen na dit soort aanslagen.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: helm op 11 januari 2017, 12:38:36
Citaat van: oma link=msg=1473236 date=1484134310
Als we veronderstellen dat deze 50 zeer slechte patienten in leven blijven dankzij de hulpverleners zegt het ook dat je 50 beademingsplekken in de ziekenhuizen moet hebben of je moet iets bedenken om een grote aantallen patienten een aantal dagen te kunnen beademen na dit soort aanslagen.

Kunnen die aantallen in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht terecht?
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 12:43:24
Citaat van: René van der Helm link=msg=1473238 date=1484134716
Kunnen die aantallen in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht terecht?

Volgens info op de website kan je er 50 beademingspatienten kwijt als je er vier bij elkaar in bed legt.

Citaat
, een medium/low care afdeling (50 bedden), twee low care afdelingen (totaal 200 bedden), vier isolatieboxen, drie operatiekamers met recovery, een röntgenafdeling en een triage- en behandelruimte (35 bedden).]Het Calamiteitenhospitaal (8000m2) bestaat dan uit een intensive care afdeling (12 bedden), een medium/low care afdeling (50 bedden), twee low care afdelingen (totaal 200 bedden), vier isolatieboxen, drie operatiekamers met recovery, een röntgenafdeling en een triage- en behandelruimte (35 bedden).

https://www.umcutrecht.nl/nl/Subsites/Calamiteitenhospitaal/Algemene-informatie (https://www.umcutrecht.nl/nl/Subsites/Calamiteitenhospitaal/Algemene-informatie)

In het piepkleine Qatar bouwen ze een hut met 1100 bedden voor calamiteiten https://dohanews.co/new-trauma-hospital-built/ (https://dohanews.co/new-trauma-hospital-built/) als je bedenkt dat Nederland ongeveer 7 keer zo veel inwoners heeft zou je 7700 calamiteitenbedden moeten hebben ipv 200. Als je landoppervlakte neemt is Nederland 3 x zo groot, dus zou je in NL 3300 bedden voor calamiteiten moeten hebben ipv 200.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: guest12562 op 11 januari 2017, 12:51:33
Wederom een topic welke direct aanstipt dat Nederland totaal niet voorbereid is op grootschalige hulpverlening. Zie ook topic over de stelling dat ze zich in Engeland zorgen maken om chemische aanslagen. Hier is de vraag nog niet eens gesteld.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 13:19:04
Citaat van: Breathe link=msg=1473243 date=1484135493
Wederom een topic welke direct aanstipt dat Nederland totaal niet voorbereid is op grootschalige hulpverlening. Zie ook topic over de stelling dat ze zich in Engeland zorgen maken om chemische aanslagen. Hier is de vraag nog niet eens gesteld.

Nederland kan zich er niet op voorbereiden omdat er helemaal geen probleem is volgens de brandweer en veiligheidsregio. De brandweer doet de redding, zorgt voor de gewonden tot men klaar is met decontaminatie en draagt zorg voor de overdracht aan de ambulancedienst Monuta Stichting.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: Djseb op 11 januari 2017, 13:54:50
Citaat van: oma link=msg=1473236 date=1484134310
Binnen 15 minuten al gaspakdragers/chemiepakdragers van brandweer (bronbestrijding/zoeken naar bron), ambulance (HART voor redding slachtoffers) en politie (opsporingsonderzoek direct opstarten omdat het niet alleen een ongevalslocatie is maar ook een plaats delict).

Binnen 30 minuten moet de eerste tent voor massa-decontaminatie van slachtoffers in bedrijf zijn; een taak die de reguliere ambulance- en brandweereenheden moeten uitvoeren. De decontaminatie laat je doen door ambulancemedewerkers in PRPS http://www.respirexinternational.com/en/products/cbrn-equipment/powered-respirator-protective-suit-prps/ (http://www.respirexinternational.com/en/products/cbrn-equipment/powered-respirator-protective-suit-prps/).

Uiteraard gaat het veel verder dan alleen de brandweer en de overige hulpdiensten, de ziekenhuizen moeten ook in staat zijn de patienten op te vangen. Brandweer Nederland geeft een voorbeeld in haar document. Als we veronderstellen dat deze 50 zeer slechte patienten in leven blijven dankzij de hulpverleners zegt het ook dat je 50 beademingsplekken in de ziekenhuizen moet hebben of je moet iets bedenken om een grote aantallen patienten een aantal dagen te kunnen beademen na dit soort aanslagen.

Dit komt er dus eigenlijk op neer dat behoorlijk wat posten over gaspakdragers moeten beschikken, ik heb nooit kennis mogen maken nog met gaspakken, aangezien dit ook een specialisme is en toebedeeld is aan slechts enkele posten. Hoe specialistisch is dit nu eigenlijk bij dit soort incidenten, meetapperatuur mee, gaspak aantrekken, en zorgen dat je pak niet lek raakt/beschadigd lijkt mij?

Over het soort pak en adembescherming gesproken, wij beschikken natuurlijk over ademlucht. Dit heeft voordelen en nadelen, een nadeel is natuurlijk dat bij zware inspanning de fles snel gewisseld moet worden een voordeel is dat je natuurlijk helemaal je eigen veilige luchtvoorziening hebt. Een CBRN filter op het huidige masker zou een oplossing zijn voor een langere werktijd + dat je minder gewicht mee sleept = meer mensen redden? Gecombineerd met een simpel NBC pak? Of is een compleet gaspak (PRPS) voor de redding noodzakelijk?

Als alleen een filter + NBC pak benodigd is maakt dit het vrij gemakkelijk om elke brandweereenheid dit te verschaffen en op te leiden. Rocket science is het verder niet lijkt mij, als je eigen veiligheid maar gewaarborgd is.
Titel: Re: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer
Bericht door: oma op 11 januari 2017, 14:12:10
Citaat van: Djseb link=msg=1473257 date=1484139290
Dit komt er dus eigenlijk op neer dat behoorlijk wat posten over gaspakdragers moeten beschikken, ik heb nooit kennis mogen maken nog met gaspakken, aangezien dit ook een specialisme is en toebedeeld is aan slechts enkele posten. Hoe specialistisch is dit nu eigenlijk bij dit soort incidenten, meetapperatuur mee, gaspak aantrekken, en zorgen dat je pak niet lek raakt/beschadigd lijkt mij?

Over het soort pak en adembescherming gesproken, wij beschikken natuurlijk over ademlucht. Dit heeft voordelen en nadelen, een nadeel is natuurlijk dat bij zware inspanning de fles snel gewisseld moet worden een voordeel is dat je natuurlijk helemaal je eigen veilige luchtvoorziening hebt. Een CBRN filter op het huidige masker zou een oplossing zijn voor een langere werktijd + dat je minder gewicht mee sleept = meer mensen redden? Gecombineerd met een simpel NBC pak? Of is een compleet gaspak (PRPS) voor de redding noodzakelijk?

Als alleen een filter + NBC pak benodigd is maakt dit het vrij gemakkelijk om elke brandweereenheid dit te verschaffen en op te leiden. Rocket science is het verder niet lijkt mij, als je eigen veiligheid maar gewaarborgd is.

Ik heb me door oude brandweerofficieren uit Nederland (brandweerofficieren uit de categorie die echt op de Rijksbrandweeracademie hebben gezeten, goed opgelet hebben en daadwerkelijk het diploma hebben behaald) laten wijsmaken dat vroeger ook vrijwilligers tijdens de module gevaarlijke stoffen leerden te werken met gaspak, chemiepak en CBRN bescherming. De voormalig NLs brandweerofficier dacht dat het een module van de opleiding tot hoofdbrandwacht was maar dat het ook zou kunnen dat het zelfs een module uit de opleiding tot brandwacht 1e klasse was.

Je moet persluchtmaskerdrager zijn om te kunnen werken met gaspak of chemiepak. Reddingen doen mensen van brandweer of ambulance (HART) in gaspak of chemiepak. In de decotent heb je mensen staan in PRPS, bij ons zijn het normale ambulancebroeders die iets leren over CBRN/ongevallen gevaarlijke stoffen van onze docenten van HART en de teamleden van HART. In PRPS kun je een uur decontamineren terwijl je normaal kan ademen en heb je nog 15 minuten om zelf gedecontamineerd te worden voor de batterij leeg is.

Ik vind het normaal dat je als je niet weet om welke stof het gaat je de redding uitvoert in gaspak. Een chemiepak of CBRN-overall met filterbus kan in mijn ogen alleen als je zeker weet om welke stof het gaat en zeker weet dat je voldoende beschermd bent met chemiepak of filterbus.

In buurland UK rijden ambulancemensen rond met gaspak en chemiepak in de kofferbak, ze kunnen binnen 15 minuten worden ingezet (met of zonder brandweer). Het is uiteraard wel een specialisme maar niet zo ingewikkeld dat maar een select groepje elite-eenheden in staat zijn om dit werk te kunnen doen.

Werken in CBRN-overall met filterbus kan iedereen. Wij draaien vaak oefeningen met alle hulpdiensten om dit te oefenen. Het gaat vooral om aan wennen te werken met die filterbus en bij langdurige inzetten te drinken via het masker.

Ik vind ook dat de ambulancediensten deze filterbussen in de ambulances moeten hebben en ook alle Nederlandse politiewagens omdat de politiemensen mensen moeten wegsturen uit besmet gebied na een bio/chemische aanslag. Ik vind het asociaal als je agenten langdurig in besmet gebied burgers laat helpen bij de evacuatie en inzet voor crowd-control terwijl je weet dat ze heel ziek gaan worden en mogelijk gaan sterven omdat je te beroerd bent een paar knaken uit te geven aan gelaatsmaskers met filterbus. De agenten beschermen is een les die we geleerd hebben na de aanslag met een zenuwgas (sarin) in Tokio (20 maart 1995).