Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => Huisartsenpost (HAP) => Topic gestart door: RAdeR op 22 februari 2011, 12:55:09

Titel: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 22 februari 2011, 12:55:09
HAP Midden Limburg onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Stichting Huisartsenposten Midden Limburg (HAP ML) in Weert en Roermond onder verscherpt toezicht gesteld. De voornaamste reden daarvoor is dat de HAP ML calamiteiten niet volgens de regels meldt bij de IGZ, waardoor er te weinig geleerd wordt van incidenten.

Daarnaast meldt de IGZ dat het bestuur van de HAP ML niet goed op de hoogte is van wat er speelt op de huisartsenposten, dat de huisartsen onvoldoende op de hoogte zijn van protocollen en richtlijnen en er onvoldoende beleid is voor nascholing van huisartsen. Mark Perquin, medisch bestuurder van HAP ML, is het inhoudelijk wel met het oordeel van de Inspectie eens. "Veel van de punten die ze noemen zijn juist, maar ik wil wel benadrukken dat het niet om de calamiteiten zelf gaat, maar enkel om de wijze waarop deze gerapporteerd worden. PatiŽnten hoeven zich dus geen zorgen te maken over de kwaliteit van zorg."
Verbeteren

Perquin is pas sinds korte tijd medisch bestuurder van de HAP ML en zegt dat de problemen al langere tijd spelen in de organisatie. "Het staat daarom nu absoluut als topprioriteit op de agenda om binnen zo kort mogelijke termijn de door de Inspectie genoemde zaken te verbeteren. We verwachten zeker aan de gestelde termijn van twee maanden te kunnen voldoen om alles weer op orde te krijgen. We zijn nu even het jongetje in de klas met het slechtste rapport, maar we verwachten dat we op het rapport met Pasen op alle punten beter scoren."
Controle

De komende tijd gaat de IGZ de HAP ML nauwlettend volgen, onder andere door onaangekondigde bezoeken. De Inspectie heeft het verscherpte toezicht pas op als de bestuurder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij alles onder controle heeft en als er sprake is van een adequate en systematische bewaking en beheersing van de kwaliteit van zorg.
www.mednet.nl (http://www.mednet.nl)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 9 mei 2011, 11:19:07
Weliswaar geen HAP maar toch vermeldenswaardig

Huisartsen nog steeds lastig telefonisch te bereiken
PatiŽnten vinden huisartsen lastig telefonisch te bereiken
Ruim 30% van de patiŽnten vindt de telefonische bereikbaarheid van huisartsen een probleem. Ze zijn ook strenger over de telefonische bereikbaarheid van huisartsen dan de inspectie en de minister. Een groot deel wil zelfs dat altijd binnen 1 minuut de telefoon wordt opgenomen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.

PatiŽnten willen graag snel te woord worden gestaan als ze de huisartspraktijk bellen. Slechts 60% krijgt bij de eerste belpoging contact. Wanneer telefonisch contact niet direct lukt, probeert het merendeel het later opnieuw, 9% belt de spoedlijn, 4% belt 112 en 4% wacht tot de huisartsenpost open is. Om dit te voorkomen en de poortwachterfunctie goed te vervullen, is het belangrijk dat huisartsen goed telefonisch bereikbaar zijn, zodat zorgvragen tijdig en op de juiste plek kunnen worden afgehandeld.

Twee minuten
PatiŽnten blijken binnen 1 minuut iemand aan de lijn te willen. In 2008 formuleerde de minister van VWS dat huisartspraktijken binnen 2 minuten de telefoon moeten opnemen en een spoedlijn binnen 30 seconden. Onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie in dat jaar toonde al aan dat het slecht was gesteld met de telefonische bereikbaarheid van de huisartspraktijken. Het NIVEL vroeg zich af of patiŽnten de telefonische bereikbaarheid ook als probleem ervaren en deed in 2010 onderzoek binnen het Consumentenpanel
Gezondheidszorg.

Verschil
Margreet Reitsma, onderzoeker bij het NIVEL: ďEr zit een verschil tussen wat patiŽnten verwachten van de telefonische bereikbaarheid van hun huisarts en wat huisartsen bieden. Dit verschil is ook al eerder geconstateerd. Het laat zich kennelijk niet makkelijk oplossen. Toch is een goed toegankelijke eerste lijn van groot belang. Daarom is het nog steeds belangrijk dat huisartsen zoeken naar manieren waarop zij een goede bereikbaarheid van hun praktijk kunnen organiseren. Daarnaast is het belangrijk dat huisartsen helder zijn over wat patiŽnten op dit vlak van hun huisarts mogen verwachten.Ē

Consumentenpanel Gezondheidszorg
Het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL verzamelt informatie onder de algemene bevolking in Nederland over de meningen over de gezondheidszorg en de ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ongeveer 6000 mensen van 18 jaar en ouder.
SubsidiŽnt
- Ministerie van VWS
Bron: NIVEL
http://www.medicalfacts.nl/2011/05/09/huisartsen-nog-steeds-lastig-telefonisch-te-bereiken/ (http://www.medicalfacts.nl/2011/05/09/huisartsen-nog-steeds-lastig-telefonisch-te-bereiken/)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 9 mei 2011, 13:27:57
Huisartsen nog steeds lastig telefonisch te bereiken

Inderdaad een probleem. Mijn huisarts is tot 10u enigzins bereikbaar als je er door komt en daarna kan je alleen een 06 voor spoed bellen en een bandje inspreken voor herhaalrecepten. Bij de huisarts van mijn vriendin daarentegen wordt van 8 tot 17 altijd binnen een minuut de telefoon opgenomen door een assistent(e), of op zijn minst gevraagd of je even aan de lijn wilt (en kunt) blijven.

Grappige is dat mijn dierenarts nog het best bereikbaar is van 8 tot 20!  ;D
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 14 juni 2011, 12:39:33
Belgische huisarts stuurt vriendin op huisbezoek
Een Belgische huisarts heeft zijn vriendin naar een patiŽnt gestuurd om haar een injectie te geven. Dit meldt de Belgische website nieuwsblad.be.
De huisarts was ziek en bleef daarom in zijn auto terwijl zijn vriendin langsging bij een patiŽnt met hevige pijn in de onderbuik. De vriendin heeft geen medische achtergrond maar durfde het toch aan de vrouw tot tweemaal toe een injectie tegen de pijn te geven. Om de tweede injectie te geven viste de vriendin volgens de patiŽnt de spuit uit de prullenbak.
De huisarts verklaarde achteraf dat zijn vriendin de spuit tussentijds heeft ontsmet en van een nieuwe naald voorzien. ĎZe is mijn vriendin. Wij houden van elkaar en ik weet zeker dat zij haar werk goed gedaan heeftí, verklaart de arts op de Belgische website.
In BelgiŽ hebben huisartsen nog geen dienstenstructuur zoals in Nederland. Veel Belgische huisartsen zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar voor hun patiŽnten.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Belgische-huisarts-stuurt-vriendin-op-huisbezoek.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Belgische-huisarts-stuurt-vriendin-op-huisbezoek.htm)

Geen kwaad woord over de HAP meer, want dan moet je naar BelgiŽ.  098uo
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 6 juli 2011, 07:55:39
Huisarts niet verantwoordelijk voor foute triage assistente
 
Dat een triagiste van de huisartsenpost Midden Limburg een koortsstuip aanzag voor buikgriep kan de dienstdoende huisarts niet worden verweten. Dat vindt het regionaal tuchtcollege in Eindhoven naar aanleiding van een klacht van de vader van de minderjarige patiŽnt.

In augustus 2009 belde de moeder naar de huisartsenpost in Weert of er een arts langs kon komen voor haar veertienjarige zoon. Hij was misselijk, braakte, had hoofdpijn en kon niet meer praten.  De triagiste zei dat ze dacht aan buikgriep en vroeg moeder en zoon naar de HAP te komen. In plaats daarvan is de patiŽnt naar de spoedeisende hulp gebracht. Daar werd een koortsstuip geconstateerd. Een maand later overleed de jongen aan de gevolgen van een hersentumor.

Niet serieus
De vader heeft bij het RTC in Eindhoven een klacht in gediend tegen de huisarts omdat die de zaak geheel uit handen had gegeven aan zijn assistente en omdat zijn vrouw niet serieus werd genomen aan de telefoon. Ter zitting vertelde de arts dat hij niet betrokken is geweest bij de beoordeling van de melding en dat de assistente geen contact met hem heeft opgenomen. Pas een jaar later hoorde hij van het overlijden. De jongen was niet een patiŽnt van hemzelf.

Meer betrokkenheid
Het college is van mening dat de huisarts part nog deel aan de triage heeft gehad en dus geen persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Hij had wel meer betrokkenheid kunnen tonen nadat hem duidelijk was geworden dat de triage niet naar behoren was geweest.
http://www.mednet.nl/nieuws/id5257-huisarts-niet-verantwoordelijk-voor-foute-triage-assistente.html (http://www.mednet.nl/nieuws/id5257-huisarts-niet-verantwoordelijk-voor-foute-triage-assistente.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Golly op 6 juli 2011, 09:29:50
Een koortsstuip bij een 14 jarige met een hersentumor?
Komen koortsstuipen niet maar voor tot zesjarige leeftijd?

Kan men tuchtrecht gebruiken tegen doktersassistentes, en als de arts niet verantwoordelijk is voor de verlengde arm triage, wie is dat dan wel?
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: SEH zustertje op 14 augustus 2011, 18:43:03
Nee, tucht recht is er voor acht beroepen in de gezondheidszorg; arts,tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, fysiotherapeut, verloskundige,verpleegkundige.
bron: overheid (http://wetten.overheid.nl/BWBR0006251/geldigheidsdatum_14-08-2011)

wat betreft de koortsstuip:Een koortsstuip kan optreden bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar.
bron: NHG (http://nhg.artsennet.nl/Home.htm)

Op je laatste vraag kan ik nu gezien het antwoord van uit de uitspraak, geen antwoord aan koppelen.

Ik zou verwachten, dat iedere triage besproken (achteraf) wordt met de dienstdoende arts en er een risico inventarisatie wordt gemaakt. Maar als de arts niets gemeld wordt.........
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 14 augustus 2011, 21:50:22
Ik zou verwachten, dat iedere triage besproken (achteraf) wordt met de dienstdoende arts en er een risico inventarisatie wordt gemaakt. Maar als de arts niets gemeld wordt.........

Inderdaad wordt ieder telefoontje achteraf geauthoriseerd door een dienstdoende huisarts op de post.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: vesalius op 14 augustus 2011, 21:58:54
Nou als het advies is naar de HAP te komen, dan wordt het telefoontje in het algemeen pas "geaccordeerd" als de patient in de spreekkamer zit.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: jeroenduitske op 14 augustus 2011, 22:01:14
Ik zag gister dat de HAP chauffeur van de huisartsenpost van het AZM in Maastricht en C2000 porto bij zich droeg.
Waar is dat goed voor?.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Vroemvroem op 14 augustus 2011, 22:41:19
Ik zag gister dat de HAP chauffeur van de huisartsenpost van het AZM in Maastricht en C2000 porto bij zich droeg.
Waar is dat goed voor?.

Om te communiceren misschien? :D

De meeste HAP hebben in de voertuigen C2000  zitten, en melden zich in bij de CPA als er met toeters en bellen wordt gereden.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 15 augustus 2011, 08:37:51
Nederlandse huisartsenposten voorbeeld voor Amerika
De Nederlandse huisartsenposten zijn een voorbeeld voor de Amerikaanse gezondheidszorg. Dat schrijven twee vooraanstaande Amerikaanse experts in een commentaar in een vakblad voor artsen.
Zij baseren hun redactionele commentaar op een onderzoek van het UMC St. Radboud dat in hetzelfde nummer van Annals of Internal Medicine staat. Dat heeft de Nijmeegse instelling laten weten.

De onderzoekers bekeken het functioneren van de Nederlandse huisartsenposten. Voornaamste conclusie van het uitgebreide onderzoek is dat medische zorg buiten kantooruren veilig en efficiŽnt is. De arts staat in acute gevallen binnen een kwartier voor de deur.

Medische klachten worden na telefonische beoordeling van een verpleegkundige beter afgehandeld. Gevolg hiervan is dat er minder overbodige bezoeken zijn aan de huisartsenpost of huisbezoeken van de arts.
AD (http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/2844344/2011/08/10/Nederlandse-huisartsenposten-voorbeeld-voor-Amerika.dhtml)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 15 augustus 2011, 08:42:46
Ik zag gister dat de HAP chauffeur van de huisartsenpost van het AZM in Maastricht en C2000 porto bij zich droeg.
Waar is dat goed voor?.

Nou Jeroen,
Als medewerker in de gezondheidszorg klinkt de toon van jouw opmerking mij toch merkwaardig in mijn oren!
In plaats dat je gewoon eens normaal informeert naar het hoe en waarom.
Raar dan hť dat ik nu niet de behoefte heb om jou dat hier te gaan toelichten!

Ruud
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: jeroenduitske op 15 augustus 2011, 12:21:47
Sorry voor mijn toon zo was het niet bedoeld e050
Ik wou het ook zelf vragen aan de chauffeur maar ik kreeg er geen kans voor

RuudF nogmaals sorry voor de toon e050!!!!
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 15 augustus 2011, 12:38:21
Beste Jeroen,

Excuses aanvaard.

Alle HAP's in Zuid Limburg zijn middels porto nu aangesloten op de MKA.
Heerlen rijdt het langst met dit verbindingsmiddel rond en wij in Maastricht sinds afgelopen weekend.
Ook Geleen/Sittard wordt uitgerust met porto's.
Dit levert een stuk betere communicatie op tussen de MKA en de HAP.
Ofschoon er nog altijd de regie m.b.t. de inzet bij de HAP blijft kan nu de MKA ons ook "zien" rijden en ons doeltreffender inzetten. Bijvoorbeeld als de MKA ziet dat wij slechts enkele straten verwijderd zijn van een reanimatiemelding en de ambu nog 10 minuten aan het rijden is.

Ook is het omgekeerd sneller en makkelijker om assistentie van de RAV te vragen bij een medisch spoedgeval.

Daarnaast is het ook voor ons nodig gebleken om gebruik te kunnen maken van de noodknop bij dreigende situaties.

Ruud
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: jeroenduitske op 15 augustus 2011, 12:40:38
Ok bedankt voor de informatie
 ;)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 26 augustus 2011, 10:30:50
Ook in Den Haag zou het een welkome verbetering zijn.
Met name tijdens de A1-ritten, die je dan netjes aanmeldt via C2000 en ook middels de statusknoppen, maar als je zegt 'wij gaan eerst zelf even kijken en geven dan bericht', dan is het vrij knullig als je eerst weer naar de auto moet lopen.
Zodra je buiten de auto bent, kun je alleen met een telefoon verbinding maken met de MKA en juist als je ergens binnen bent, kan het nog wel eens plotseling nodig zijn om een ambulance ter ondersteuning te plaatse te hebben.
Via de mobiel heb je wel een directe lijn, maar 112-meldingen gaan altijd voor op die lijn en het is in de weekends zeker niet ongebruikelijk dat je een paar minuten of zelfs een paar keer moet proberen voordat je contact krijgt.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 26 augustus 2011, 11:01:55
Via de mobiel heb je wel een directe lijn, maar 112-meldingen gaan altijd voor op die lijn en het is in de weekends zeker niet ongebruikelijk dat je een paar minuten of zelfs een paar keer moet proberen voordat je contact krijgt.

Verbazingwekkend. In Amsterdam nemen ze de (spoed)lijn voor artsen altijd direct op. Alleen op de niet-spoed ofwel 'bestellijn' lijn moet je wel eens wachten, maar dat is logisch.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 26 augustus 2011, 11:08:23
Fijn te horen dat ik niet de enige ben die zich daar over verbaast...  ;)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 26 augustus 2011, 12:38:27
Verbazingwekkend. In Amsterdam nemen ze de (spoed)lijn voor artsen altijd direct op. Alleen op de niet-spoed ofwel 'bestellijn' lijn moet je wel eens wachten, maar dat is logisch.

Ik heb in Amsterdam bij aanvraag A1 rit al meerdere malen een voicemail van de meldkamer gehad, nadat er niet werd opgenomen.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 26 augustus 2011, 15:48:18
Ik heb in Amsterdam bij aanvraag A1 rit al meerdere malen een voicemail van de meldkamer gehad, nadat er niet werd opgenomen.

Ik had het over de lijn om ambulance ter plaatse te vragen, niet over U1 aanvraag. Dat laatste hebben we toch duidelijke afspraken over in Amsterdam?! Even de protocollen erbij pakken, of mij een PM sturen, HapAmbu!  O0
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 26 augustus 2011, 16:08:30
Ik had het over de lijn om ambulance ter plaatse te vragen, niet over U1 aanvraag. Dat laatste hebben we toch duidelijke afspraken over in Amsterdam?! Even de protocollen erbij pakken, of mij een PM sturen, HapAmbu!  O0

Ik interpreteerde de boodschap van let_there_be_yellow dat het over de aanvraag van een A1 reed gaat, aangezien de discussie over de porto van de HAP gaat.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 26 augustus 2011, 18:36:59
Verbazingwekkend. In Amsterdam nemen ze de (spoed)lijn voor artsen altijd direct op. Alleen op de niet-spoed ofwel 'bestellijn' lijn moet je wel eens wachten, maar dat is logisch.

In onze regio moeten we ook bellen met de MKA voor het aanvragen van een ambulance als ook om een ritnummer te krijgen. En ook bij ons is het geen uitzondering als je lang moet wachten of zelfs meerdere malen moet bellen.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 26 augustus 2011, 21:00:41
In Dordt hoeven we eigenlijk nooit lang te wachten, of meerdere keren te bellen.

Leo A
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: HAP-14 op 27 augustus 2011, 13:04:26
In Blaricum ook niet, status 8 op de porto en we hebben verbinding.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 27 augustus 2011, 22:50:48
Grappige inventarisatie dit.
Zelfs als ik 'F2' toets op de Motorola, duurt het soms enkele minuten tot contact.
Vaak ben ik dan al ter plaatse (ook al mag je officieel pas gaan rijden NA toestemming MKA...  :P)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 31 augustus 2011, 21:03:29
Mijn ervaring is ook dat de ambu spoedlijn in amsterdam altijd redelijk snel wordt opgenomen! Het aanvragen van een U1 is inderdaad echt een ander verhaal.
Vanaf zuidoost een spoedrit naar Diemen gereden met op de achtegrond: "Een ogenblik geduld aub, u wordt zo spoedig mogelijk te wordt gestaan. Voor levensbedreigende zaken belt u 112".
Snel afkappen, toch alvast de U1 rijden en achteraf nummertje aanvragen was mijn gedachte en vervolgens ook de gezamelijke mening tijdens het werkoverleg;) Is dat ook het protocol waar jij aan dacht Let_there_be_yellow? ;)

Over het gebruik van C2000: Ik zit zelf ook bij de reddingsbrigade en daar maken we er ook gebruik van. Persoonlijk vind ik het erg handig dat je snel contact hebt met de meldkamer maar het grootste voordeel zit volgens mij in het gepatched worden met de aanrijdende ambulance. Ter Plaatse even doorgeven hoe het gaat met de patient (ABC stabiel of niet) maar in het geval van de HAP zou een HA natuurlijk in een acute situatie ook adviezen kunnen krijgen wat betreft toedienen van medicatie. De keerzijde is natuurlijk dat het voor de meldkamer ook steeds gemakkelijker wordt om de HAP voor 112 meldingen te laten rijden en dat hierdoor de grenzen van het takenpakket voor de HAP steeds meer opschuiven.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 3 april 2012, 08:38:43
HAP en RAV in gesprek

Ruim 60 directeuren van huisartsenposten en Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV-en) waren op 21 maart 2012 aanwezig in de Domus Medica. De Vereniging  Huisartsenposten Nederland (VHN) en Ambulancezorg Nederland (AZN) organiseerden deze bijeenkomst in het kader van hun project ĎSamenwerking HAP+RAVí.

Onder leiding van Hans Simons, voorzitter van AZN, ontspon zich een boeiende discussie over samenwerking. De voorzitter noemde zowel de huisartsenpost als de RAV bijzondere voorzieningen die belangrijk zijn in de ontwikkeling van de eerstelijnszorg en de spoedzorg in de komende jaren. ďAls je naar het politiek-maatschappelijke debat over de gezondheidszorg op dit moment kijkt zou je dat niet zeggen. De kosten en de tweede lijn lijken daarin centraal te staan.

Tegelijkertijd wordt er versteviging van de eerste lijn gepredikt. Met dit project kunnen we daarin gezamenlijk investeren en domeindiscussies voorkomen. Ook is er te winnen op het gebied van kwaliteit en kunnen we door dingen doelmatiger te organiseren de financiŽle balans terugbrengen.Ē
 
Op 21 maart spraken dus de RAV-en en huisartsenposten met elkaar. Voor 25 april is een invitational conference voorzien, waar ook relevante stakeholders (waaronder zorgketenpartners, patiŽnten, zorgverzekeraars, VWS en Inspectie) aan tafel zitten.

Input voor deze conferentie zijn de uitkomsten van de discussie in eigen kring en de resultaten van het inventariserend onderzoek. Die werden door Christel van Vugt (VHN) en Margreet Hoogeveen (AZN) gepresenteerd. Over de resultaten leest u verderop meer. Net als over de highlights van de discussies over telefonische toegang tot zorg, zorg ter plaatse en informatie-uitwisseling.

Aan het eind van het directeurenoverleg HAP+RAV stelt Hans Simons vast dat de directeuren van zowel huisartsenposten als  RAV-en intensivering van de samenwerking een goed idee vinden. Daarbij zijn de volgende aandachts- en uitgangspunten van belang:

*praktisch kijken waar de mogelijkheden liggen
*accent op regionale samenwerking, met erkenning van het belang van een aantal -op landelijk niveau vastgestelde basispunten (eenduidig kader)
*noodzaak van gemeenschappelijke taal
*respecteren van elkaars professionele aspiraties en kundigheden
*debat vooral ook voeren met professionals (huisartsen en ambulanceverpleegkundigen)
*ten aanzien van telefonische toegang tot zorg is vooral  een eenduidige triage van belang; ťťn gezamenlijk nummer is wellicht een middel, maar geen doel op zich
*helderheid over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen huisartsenpost en RAV en hun medewerkers
*verdere verduidelijking van de informatiebehoefte en de privacyvraagstukken rond informatie-uitwisseling.
http://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/3145/hap-en-rav-in-gesprek.html (http://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/3145/hap-en-rav-in-gesprek.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 20 september 2012, 13:14:24
Scholing voor huisartsen over het HaROP
De GHOR Academie heeft een scholing voor de implementatie van het huisartsenrampenopvangplan (HaROP) in de huisartsenzorg ontwikkeld. De scholing richt zich op de rol van de huisarts en huisartsenpost ten tijde van een crisissituatie. Het programma is geschikt voor rampencoŲrdinatoren van huisartsengroepen (HAGROís), huisartsenkringen en huisartsenposten.

De bedoeling van de scholing is om de rampencoŲrdinatoren kennis te laten nemen van de structuur van de rampenbestrijding in Nederland en de plaats en rol van de huisarts en huisartsenpost binnen deze structuur. Verder krijgen de deelnemers inzicht in de inhoud van het opgestelde HaROP, de hierin beschreven taken van de huisarts en de huisartsenpost en de taken en verantwoordelijkheden van de rampencoŲrdinator.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de besluitvorming in crisisomstandigheden en wordt het HaROP beoefend aan de hand van praktijksituaties. Voor accreditatie van de scholing kan gezorgd worden.

http://www.nifv.nl/web/show/id=189266/contentid=3804 (http://www.nifv.nl/web/show/id=189266/contentid=3804)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 20 september 2012, 21:00:04
Scholing voor huisartsen over het HaROP
De GHOR Academie heeft een scholing voor de implementatie van het huisartsenrampenopvangplan (HaROP) in de huisartsenzorg ontwikkeld. De scholing richt zich op de rol van de huisarts en huisartsenpost ten tijde van een crisissituatie. Het programma is geschikt voor rampencoŲrdinatoren van huisartsengroepen (HAGROís), huisartsenkringen en huisartsenposten.

De bedoeling van de scholing is om de rampencoŲrdinatoren kennis te laten nemen van de structuur van de rampenbestrijding in Nederland en de plaats en rol van de huisarts en huisartsenpost binnen deze structuur. Verder krijgen de deelnemers inzicht in de inhoud van het opgestelde HaROP, de hierin beschreven taken van de huisarts en de huisartsenpost en de taken en verantwoordelijkheden van de rampencoŲrdinator.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de besluitvorming in crisisomstandigheden en wordt het HaROP beoefend aan de hand van praktijksituaties. Voor accreditatie van de scholing kan gezorgd worden.

http://www.nifv.nl/web/show/id=189266/contentid=3804 (http://www.nifv.nl/web/show/id=189266/contentid=3804)

Goed om hier afspraken over te maken. Ik heb begrepen dat er onduidelijkheid was bij het laatste treinongeval in Amsterdam over de rol van de HAP die naast de SEH zit. Lijkt me een uitermate geschikt moment om bijvoorbeeld alle minder urgente SEH bezoekers naar de HAP te sturen zodat er ruimte komt op de SEH. Goed dat er nu concreet naar gekeken gaat worden en er (hopelijk) duidelijke afspraken en protocollen komen.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 27 september 2012, 12:15:25
Ambulancezorg en huisartsenposten slaan handen ineen

De zorg staat onder druk door stijgende kosten en toename van de zorgvraag. Partners in de zorg staan samen voor de opdracht de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg overeind te houden. Dat geldt ook voor de acute zorg. Ambulancezorg Nederland (AZN) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) slaan daarom de handen ineen voor het bereiken van betere regionale samenwerking. Het doel is de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van de acute zorg te verbeteren. Het project ĎSamenwerking HAP+SEHí, dat de VHN en AZN het afgelopen jaar samen uitvoerden heeft veel aanknopingspunten voor verbetering opgeleverd.

...

http://www.medicalfacts.nl/2012/09/27/ambulancezorg-en-huisartsenposten-slaan-handen-ineen/ (http://www.medicalfacts.nl/2012/09/27/ambulancezorg-en-huisartsenposten-slaan-handen-ineen/)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: vesalius op 28 oktober 2012, 22:52:06
Citaat van: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/Gelders-Nieuws/1859851/Eis-5-maanden-voor-fatale-medische-misser.htm#.UI2nd8XuDd4
Eis: 5 maanden voor fatale medische misser

PUTTEN - Tegen een 26-jarige Puttense die zonder diploma's op de huisartsenpost in Harderwijk  werkte, is 5 maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 150 uur geŽist. De vrouw liet na een arts te waarschuwen na een melding over een zieke baby. Het kind overleed de volgende dag.

De Puttense kreeg tot twee keer toe de ouders van de baby aan de lijn die meldden dat het niet goed ging met het kind. De vrouw had meteen een arts moeten inlichten, maar deed dat niet.

[...]

Volgens het Openbaar Ministerie is er geen direct verband aan te tonen tussen het handelen van de vrouw en de dood van het jongetje. 'De exacte doodsoorzaak is niet meer vast te stellen. Bovendien is het onbekend wat de gevolgen waren geweest als het jongentje wel de noodzakelijke medische zorg had gekregen. De dood van het jongetje maakt dan ook geen onderdeel uit van het strafrechtelijk verwijt dat de vrouw wordt gemaakt.'

'Verdachte heeft alarmsignalen gemist'

'Maar behalve dat de verdachte ongediplomeerd en onkundig was, heeft ze volgens de officier ook een aantal ernstige inschattingsfouten gemaakt. Ze heeft het triagegesprek niet goed gedaan: ze heeft niet goed geluisterd, alarmsignalen gemist en het protocol niet gevolgd.

[...]

Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 29 oktober 2012, 07:43:46
:o Hoe kom je daar dan in godesnaam aan het werk zonder diploma's? Ook een hele grote misser van de post dat dit niet gechecked is. Of nog erger als ze het wel wisten! Maar ik bergijp het niet, want ze zetten elk gesprek in de computer, waardoor een arts haaar keuzes had moeten fiatteren. Blijkbaar ook dat niet gedaan?! Dan komt ze er met de strafeis nog verdomde goed vanaf!
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: vesalius op 29 oktober 2012, 17:46:10
Het schijnt dat haar verslag in de computer niet helemaal overeen kwam met het gesprek. Vandaar dat de arts het ook gemist had. Waarschijnlijk is het gesprek opgenomen en later afgeluisterd, kan namelijk niks vinden over de arts dus die zal niet aangeklaagd zijn.

In eerste instantie vond ik een korter nieuwsbericht en daaruit had ik zoiets van is het wel een goed idee om dit soort zaken strafrechtelijk op te lossen. Maar met dit bericht ben ik het helemaal met je eens. Ze komt er nog goed vanaf. Wel weer reden om iemands CV toch beter te controleren alhoewel ze ook al veroordeeld is voor het vervalsen van diploma's dus wie weet?
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 10 december 2012, 19:10:57
Huisartsenposten signaleren kindermishandeling nog steeds niet vaak genoeg.

Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In 2010 bleek dat er aan de signalering door huisartsenposten nog veel schortte en is afgesproken dat de situatie moest verbeteren. Dat is deels gebeurd, maar er is nog veel werk aan de winkel.
Kindermishandeling

Zo moet de samenwerking met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) beter en moeten medewerkers beter geschoold worden om signalen van kindermishandeling te herkennen.

Deel van het probleem is volgens de inspectie dat veel huisartsen niet geÔnteresseerd zijn in het onderwerp kindermishandeling en er niet over bijgeschoold willen worden, Ąomdat ze er toch nooit mee geconfronteerd wordenĒ. Aangezien jaarlijks 110.000 kinderen slachtoffer worden van mishandeling, lijkt dit de inspectie onwaarschijnlijk.

Huisartsenposten krijgen relatief vaak te maken met mishandelde kinderen, omdat mensen daar een stuk anoniemer terechtkunnen dan bij hun eigen huisarts.

Eind dit jaar nog moeten alle 122 huisartsenposten in Nederland aan alle voorwaarden voldoen. Lukt dat niet, dan neemt de inspectie maatregelen.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 12 januari 2013, 13:31:45
Citaat
Kleinschalige diensten mogelijk aan banden

Mogelijk zullen sommige bestaande kleinschalige huisartsendiensten op den duur verdwijnen. Een gevolg van kwaliteitseisen die huisartsenverenigingen NHG en LHV willen stellen aan kleinschalige huisartsendiensten.


lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/126345/kleinschalige-diensten-mogelijk-aan-banden.htm)

bron: Medisch Contact (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/126345/kleinschalige-diensten-mogelijk-aan-banden.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 16 januari 2013, 13:05:19
Citaat
LHV positief over kleinschalige diensten

De kleinschalige dienstenstructuur gaat niet op de schop, zo verzekert de LHV in reactie op het MC-bericht Kleinschalige diensten mogelijk aan banden van 8 januari. Alleen een huisarts die altijd in zijn eentje dienst draait, dat mag niet meer.

lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/126648/lhv-positief-over-kleinschalige-diensten.htm)
bron: Medisch Contact (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/126648/lhv-positief-over-kleinschalige-diensten.htm)
Titel: Huisartsen bereiden zich voor op rampen
Bericht door: RAdeR op 14 februari 2013, 08:34:17
Citaat
Huisartsen Zuid-Holland Zuid beter voorbereid op rampen
13-02-2013  |  23:02

Huisartsen en huisartsenposten in Zuid-Holland Zuid hebben een plan opgesteld voor de zorg tijdens grote incidenten en rampen. Hierin staat hoe ze samenwerken en opschalen om bij grote incidenten en rampen verantwoorde zorg kunnen blijven leveren.


lees verder (http://www.rijnmond.nl/nieuws/13-02-2013/huisartsen-zuid-holland-zuid-beter-voorbereid-op-rampen)
Bron: rtv Rijnmond (http://www.rijnmond.nl/nieuws/13-02-2013/huisartsen-zuid-holland-zuid-beter-voorbereid-op-rampen)
Titel: Sneltesten in hap kunnen veiliger en beter
Bericht door: oma op 4 juni 2013, 17:49:51
Citaat
Het bewaren en onderhouden van testen voor bloed- en urineonderzoek in de huisartsenpraktijk gebeurt vaak niet op de juiste manier. De hygiŽnische maatregelen voor zowel professional als patiŽnt worden lang niet altijd in acht genomen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, de Universiteit van Twente en het Nivel.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/132969/sneltesten-in-hap-kunnen-veiliger-en-beter.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/132969/sneltesten-in-hap-kunnen-veiliger-en-beter.htm)

Testen in de huisartsenpraktijk kan veiliger en beter http://www.nivel.nl/nieuws/testen-in-de-huisartsenpraktijk-kunnen-veiliger-en-beter (http://www.nivel.nl/nieuws/testen-in-de-huisartsenpraktijk-kunnen-veiliger-en-beter)
Titel: Erken onderscheid tussen spoedzorg en huisartsenzorg
Bericht door: oma op 24 juni 2013, 16:46:16
Citaat
De spoedzorg is ingrijpend aan het veranderen. Overal ontstaan spoed- en huisartsenposten. De minister van Volksgezondheid wil zelfs dat dit nog verder gaat en spreekt van dwang om de spoedeisende eerste hulp (SEH) nauwer te laten samenwerken met de huisartsenposten (HAP). Het gevolg is dat de inhoud en de werkwijze van de zorg die wij als huisartsen buiten praktijkuren leveren, ook totaal aan het veranderen is.

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Niels-Rossen/Blogbericht-Niels-Rossen/133792/Erken-onderscheid-tussen-spoedzorg-en-huisartsenzorg.htm (http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Niels-Rossen/Blogbericht-Niels-Rossen/133792/Erken-onderscheid-tussen-spoedzorg-en-huisartsenzorg.htm)
Titel: Re: Erken onderscheid tussen spoedzorg en huisartsenzorg
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 2 juli 2013, 23:26:45
Citaat van: 024 link=msg=1177235 date=1372085176
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Niels-Rossen/Blogbericht-Niels-Rossen/133792/Erken-onderscheid-tussen-spoedzorg-en-huisartsenzorg.htm (http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Niels-Rossen/Blogbericht-Niels-Rossen/133792/Erken-onderscheid-tussen-spoedzorg-en-huisartsenzorg.htm)

Een team van vaste artsen die de HAP gaat bemannen zou een van de oplossingen kunnen zijn om zorg te dragen vor deskundige spoedeisende huisartsenzorg. Nadeel is dat reguliere huisartsen dan weinig ervaring opdoen met de acute zorgvragen. Maar aangezien uit de losse pols een reguliere huisarts nauwelijks 1 reanimatie per jaar zelf moet opstarten, -HAP diensten even meegerekend- is dat zo erg nog niet. Er zijn nu al huisartsen die HAP-arts als fulltime functie uitvoeren in den lande bij verschillende HAP diensten.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 9 juli 2013, 21:42:56
discussie afgesplitst naar http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=76582.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=76582.0)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 5 november 2015, 21:31:03

Uitnodiging bijeenkomst HAP-chauffeurs


Dinsdag 17 november, om 20.00 uur, Leonard Springerlaan 23 te Groningen, willen wij alle HAP-chauffeurs Noord uitnodigen voor een infoavond met als onderwerp de HAP.

De Taxi cao-onderhandelingen gaan binnenkort beginnen.

Daarom willen we graag met jullie als hap-chauffeur praten over wat jullie willen met de cao, wat jullie wensen zijn en hoe we die samen kunnen bereiken.

Ben je nu wel of geen lid van FNV, je bent van harte welkom.

Wij hebben Minke Jansma, bestuurder FNV en tevens onderhandelaar voor de cao Taxi gevraagd om ook deze avond aanwezig te zijn. En dat is toegezegd.

Wij nodigen alle hap-chauffeurs uit de provincies Groningen / Friesland en Drenthe uit, voel je dus vrij om je collega's op de hoogte te stellen en mee te nemen! Wij hopen op een goede opkomst.

Hopelijk tot op de 17e November, om 20.00 uur in het FNV-kantoor Groningen.

Met vriendelijke groet, mede namens Minke Jansma

Wim  Gerritsen
Voorzitter Regionale Kader Groep, Bestuurslid SFT, Lid Sectorraad Taxi
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 13 november 2015, 21:09:29
Kopje EnquÍte voor nieuwe cao taxi is belangrijk voor ons, hier kunnen wij bij de open vragen invullen dat wij niet horen onder de taxi cao maar onder de cao voor huisartsenpost of ambulance cao (loonschaal 5 plus de ort's die daar bij horen).
Jullie besluiten natuurlijk zelf of je hem invult maar dit is een kans die wij met zijn allen moeten grijpen om te proberen er beter van te worden dit wordt landelijk ingevuld dus ik hoop dat iedereen mee doet die als HAP chauffeur werkt onder de VERKEERDE CAO.

http://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/taxi/op-naar-een-nieuw-cao-taxi/ (http://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/taxi/op-naar-een-nieuw-cao-taxi/)
Titel: NHS 111 'missed chances to save sepsis baby William Mead'
Bericht door: oma op 26 januari 2016, 08:48:16
Citaat
Doubts have been raised about whether England's NHS out-of-hours helpline is able to identify serious illnesses in children, after a baby died of blood poisoning following a chest infection.

NHS 111 call handlers are not medically trained, and a report on the 2014 death of William Mead, from Cornwall, said he might have lived if they had realised the seriousness of his condition.

The NHS England report said GPs had also failed to diagnose him.

http://www.bbc.com/news/health-35403822 (http://www.bbc.com/news/health-35403822)
Titel: Nieuw app 'moet ik naar de dokter?'
Bericht door: RAdeR op 16 februari 2016, 19:31:07
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.moetiknaardedokter.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2F140702_Beeldschermdia_Landscape-Moet-ik-naar-de-dokter-app.png&hash=e37fa149c721d3a383c257cac516c8ad)

https://www.youtube.com/watch?v=wHUdoELyvW4 (https://www.youtube.com/watch?v=wHUdoELyvW4)

zie voor meer info: http://www.moetiknaardedokter.nl/ (http://www.moetiknaardedokter.nl/)
Titel: Huisartsen en Ambulancedienst Zuid Holland Zuid sluiten samenwerkingsconvenant
Bericht door: RAdeR op 18 februari 2016, 21:58:13
Citaat van: https://www.linkedin.com/pulse/huisartsen-en-ambulancedienst-zuid-holland-sluiten-hans-j-m-janssen?trk=hp-feed-article-title-like
Huisartsen en Ambulancedienst Zuid Holland Zuid sluiten samenwerkingsconvenant.

Ambulancezorg en huisartsenzorg grenzen nauw aan elkaar en ze overlappen elkaar deels. Het is daarom belangrijk dat we goed van elkaar weten wie wat doet, waar ieders verantwoordelijkheid ligt en hoe we patiŽnten aan elkaar overdragen. Daarom hebben wij samen met de drie huisartsenposten (HAPís) uit ons gebied de samenwerkingsafspraken nauwgezet op papier gezet.
Titel: Weduwe huisarts Tromp uit Tuitjenhorn: 'Mijn man is groot onrecht aangedaan'
Bericht door: oma op 2 juni 2016, 12:41:03
Citaat
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in oktober 2013 onterecht huisarts Nico Tromp in Tuitjenhorn geschorst. Dat oordeelt de Raad van State in een hoger beroep dat vorig jaar door de weduwe werd ingesteld.

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2108575-mijn-man-is-groot-onrecht-aangedaan.html?title=mijn-man-is-groot-onrecht-aangedaan (http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2108575-mijn-man-is-groot-onrecht-aangedaan.html?title=mijn-man-is-groot-onrecht-aangedaan)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 17 juni 2016, 01:03:30
"En de HAP-Chauffeur staat wederom weer met lege handen"De leden van KNV Taxi hebben woensdag ingestemd met de verlenging van de CAO Taxivervoer met een jaar. Ook vakbonden FNV en CNV gaven groen licht. De nieuwe voorwaarden gelden voor de periode van 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017.

De onderhandelaars zijn overeengekomen dat er in december een eenmalige uitkering van 0,55 van het bruto jaarloon komt en per 1 januari 2017 een structurele loonsverhoging van 1 procent. Het overige is ongewijzigd gebleven.

Het komende jaar wordt volgens KNV gebruikt om tot Ďeen moderne en toekomstbestendige cao taxií te komen. De gesprekken hierover worden binnenkort voortgezet.
Aanpassingen cao

KNV zegt in een reactie op het akkoord dat de beperkte aanpassingen van de huidige cao verantwoord te vinden. ďDe afgesproken loonsverhogingen (1 procent structureel en 0,5 procent eenmalig, red.) zijn lager dan in andere caoís, maar het is dan ook een hele zware tijd voor onze ledenĒ, aldus secretaris Hubert Andela van KNV Taxi. ďDit akkoord betekent dat er extra tijd is voor een echte fundamentele wijzing van de huidige cao. Dat moet ook gebeuren.Ē
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 4 juli 2016, 10:23:07
Citaat
60 jaar huisarts: Nico van Hasselt (92) denkt nog niet aan stoppen

2 jaar en nog steeds fulltime huisarts. Nico van Hasselt viert vandaag zijn 60-jarig jubileum. De Amsterdamse huisarts begint zijn spreekuur al om 7.00 uur 's ochtends. "Ik wil geen smoesje zijn. Iedereen die naar z'n werk of school moet, kan daarvoor dan bij mij langskomen, en hoeft dus niet te verzuimen."
http://nos.nl/artikel/2115272-60-jaar-huisarts-nico-van-hasselt-92-denkt-nog-niet-aan-stoppen.html (http://nos.nl/artikel/2115272-60-jaar-huisarts-nico-van-hasselt-92-denkt-nog-niet-aan-stoppen.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 25 juli 2016, 13:39:49
DRACHTEN Ė Kijlstra Zorgvervoer is zeer verrast door de gunning van de Dokterswacht aan Witte Kruis. De Drachtster vervoerder voelt zich overvallen en heeft de advocaten al aan het werk gezet.

Dokterswacht Friesland heeft vanmorgen in een persbericht bekend gemaakt het vervoer van huisartsen voor de komende zes jaar te gunnen aan Witte Kruis. Hiermee zou een eind komen aan de jarenlange samenwerking tussen de dokterswacht en Kijlstra Zorgvervoer. Volgens Rudy Verwoert, directeur zorgvervoer van Kijlstra, is die gunning aan Witte Kruis niet eens meer mogelijk. ,,Wij zijn zeer verrast en overvallen door de gunning van de Dokterswacht Friesland aan Witte Kruis. Als wordt gekeken naar het verloop van het aanbestedingstraject, dan is deze plotselinge wending op zijn minst opmerkelijk. Dokterswacht Friesland gunt de vervoersopdracht ineens aan Witte Kruis, op basis van een eerste aanbestedingstraject, waarover vorig jaar juridisch erg veel te doen is geweest.Ē

Streep gezet

Volgens Verwoert heeft De Dokterswacht zelf dat offertetraject al in 2015 ingetrokken. Tegen die intrekking heeft Witte Kruis destijds een kort geding gevoerd, maar de voorzieningenrechter heeft de rechtmatigheid en daarmee de definitieve effectuering van de intrekking bekrachtigd. ,,Feitelijk is er dus een streep gezet onder dat hoofdstuk. De Dokterswacht heeft daarbij zelfs schriftelijk aan alle betrokkenen toegezegd een nieuw en gewijzigd aanbestedingstraject te zullen uitschrijven, waaraan alle partijen opnieuw konden meedoen.Ē

Nu valt de Dokterswacht dus terug op een document dat ze in een eerder stadium al had ingetrokken. ,,Detail van belang is hierbij dat we door de hele procedure in tijd inmiddels al een stuk verder zijn. Daardoor is de geldigheidstermijn van alle offertes in die eerste termijn al lang verlopen. Dat waren ze overigens ook al, door het intrekken van het offertetraject. Juridisch gezien kan de gunning aan Witte Kruis daardoor ook niet meer gebaseerd worden op die offertes.Ē

Advocaten

,,Vanwege de grote belangen voor Kijlstra en onze werknemers kunnen wij het hier zeker niet bij laten. Daarom hebben wij ons vandaag al uitgebreid door onze advocaten laten adviseren. Voor ons is de gunning aan Witte Kruis door de Dokterswacht dus nog lang geen uitgemaakte zaak.Ē

Verwoert benadrukt dat er sprake is van een juridisch geschil. ,,Dit staat volledig los van de goede operationele samenwerking tussen de Dokterswacht en onze organisatie. Vanzelfsprekend zetten we onze dienstverlening onverminderd voort volgens onze professionele standaard.Ē

Bron: http://www.drachtstercourant.nl/ (http://www.drachtstercourant.nl/)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Luer-lock op 23 augustus 2016, 07:35:27

Huisartsenposten zijn door drukte steeds slechter bereikbaar:


http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html (http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 23 augustus 2016, 12:15:12
Citaat van: Luer-lock link=msg=1443829 date=1471930527
Huisartsenposten zijn door drukte steeds slechter bereikbaar:


http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html (http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html)

Doktersdienst Groningen werkt als enige van het land met telefonisten (NAW-ers) misschien is het daarom te verklaren.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 24 augustus 2016, 21:38:23
Citaat van: DF link=msg=1443854 date=1471947312
Doktersdienst Groningen werkt als enige van het land met telefonisten (NAW-ers) misschien is het daarom te verklaren.
En wat is is dan het verschil met andere HAP's? Zijn dat geen telefonisten?
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 24 augustus 2016, 21:42:28
FB berichtje van collega op de HAP:

Bericht van een toegewijde zuster ✌️
Tja. Ik weet dat veel mensen iets vinden van de huisartsenpost. En wat zou ik ze graag uitnodigen om een dienst mee te draaien. Lange wachttijden? Wij worden opgeleid en getraind om urgentie in te schatten. Dus als iemand belt met acute buikpijn en al in de auto zit, stellen wij direct bepaalde vragen. Want het kan een aneurysma zijn. En dan is in de auto stappen niet handig. Ga je niet overleven. Dan wil je liever een ambulance. Ja. We stellen veel vragen. Om in te schatten wat er aan de hand kan zijn, hoe acuut het is en wat we alvast kunnen doen om de klacht eventueel te verminderen tot iemand bij de arts arriveert, of andersom. Soms is een consult niet nodig. Er is veel onwetendheid bij de mens en boosheid vooraf. Ik heb serieus eens meegemaakt dat er iemand werd gereanimeerd in de gang, iemand eroverheen stapte om bij de balie te vragen hoe lang het nog ging duren. Want hij had al 2 weken oorpijn. Mja. Oorpijn sucks. Zeker. Maar of je nou nu of over drie uur de niet altijd nodige antibiotica krijgt: het duurt 24 tot 36 uur eer het werkt. Als het al werkt. En bij acute nood, druk je op 1 (spoed) of bel je 112. De keren dat ik ziektes naar mijn hoofd gesmeten heb gekregen, zijn ontelbaar. Om niets. Uit angst, ongerustheid of gewoon domheid. Iedere dienst weer. Hechtwond? Vervelend. Moet binnen 6 uur gehecht worden. Tot die tijd afbinden en hooghouden, mits er geen vitale functies bedreigd worden. En overal waar mensen werken, worden helaas fouten gemaakt. Dus nee. Niet iedereen zal tevreden zijn en je hebt altijd medische uitzonderingen. En mensen gaan dood. Of zijn ziek. Maar het gros belt helaas omdat ze doordeweeks werken en vinden dat zij recht hebben op zorg. Want we betalen toch? Ja. En steeds meer ook door dit soort grappen.
Ik heb trouwens ook de leukste baan. En onwijs leuke patiŽnten! Ik lach wat af en zing voor bange kinderen en maak gekke ballonnen van handschoenen. Ik kom allerlei soorten mensen tegen. Heerlijk. Ik denk alleen dat we vaker moeder of oma even moeten bellen om die om raad te vragen. Of eerst even te kijken wat er nu precies aan de hand is. Of kijk op thuisarts.nl. Niet googelen. Want dan heb je altijd het ergste.
Goed. Ga ik nu weer verder met vakantie vieren :-) ✌️
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bert65 op 24 augustus 2016, 23:42:44
De huisartsenposten vind ik niets. "Vroeger" zat je huisarts om de hoek. Hij/zij kende de patiŽnt en was bereid om 's avonds of het in het weekend nog eens wat te doen. Zo niet, dan had een andere arts in de buurt dienst. Tegenwoordig kent je huisarts je niet en buiten kantoortijd moet je je met je lichamelijke gebrek naar een huisartsenpost slepen. Ik heb in ieder geval de afgelopen 17 jaar de dokter niet meer aan huis gezien.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Grumpy91 op 25 augustus 2016, 00:41:49
Citaat van: Luer-lock link=msg=1443829 date=1471930527
Huisartsenposten zijn door drukte steeds slechter bereikbaar:


http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html (http://www.nu.nl/algemeen/4310926/huisartsenposten-drukte-steeds-slechter-bereikbaar.html)

Het verbaasd mij helemaal niks. Het is eerder regel dan uitzondering dat als ik naar de HAP bel (vooral als ik in dienst ben en iemand door verwijs naar de HAP, bel ik vaak zelf even voor de afspraak) dat ik 15 tot 20 minuten moet wachten. Dus vind dit artikel niet verrassend.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 25 augustus 2016, 07:49:24
Citaat van: Grumpy91 link=msg=1444059 date=1472078509
Het verbaasd mij helemaal niks. Het is eerder regel dan uitzondering dat als ik naar de HAP bel (vooral als ik in dienst ben en iemand door verwijs naar de HAP, bel ik vaak zelf even voor de afspraak) dat ik 15 tot 20 minuten moet wachten. Dus vind dit artikel niet verrassend.

De huisartsenposten moeten dan de regel eens afschaffen dat iedereen eerst moet bellen voor ze langs mogen komen. Het zou ook een goede regel zijn als ze niet meer willen praten met doorverwijzende EHBO-ers. Als een EHBO-er het verstandig vindt dat iemand even langs de huisarts gaat moet deze patient zelf maar bellen.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 25 augustus 2016, 08:52:11
Citaat van: leo A link=msg=1444040 date=1472067748
FB berichtje van collega op de HAP:

Bericht van een toegewijde zuster ✌️
Dus als iemand belt met acute buikpijn en al in de auto zit, stellen wij direct bepaalde vragen. Want het kan een aneurysma zijn. En dan is in de auto stappen niet handig. Ga je niet overleven. Dan wil je liever een ambulance. Ja.

Ik heb iets andere ervaringen, in de afgelopen 35 jaar. Het grootste deel van patienten met acute buikpijn heeft geen aneurysma. Ik zou niet weten welke vragen ik telefonisch moet stellen om tot de diagnose aneurysma te komen. Ik heb patienten met aneurysma gehad die bezig waren met dagelijkse dingen toen ze onwel raakten en vervolgens op eigen gelegenheid naar de SEH zijn gereden, op de SEH stelden ze de diagnose aneurysma, deze patienten overleven het soms en ze gaan soms dood.

Ik heb ook veel patienten gehad die per ambulance naar de kliniek zijn gebracht, bij het grootste deel is de diagnose pas in de kliniek gesteld, dus niet prehospitaal door een huisarts of ambulanceverpleegkundige. Een aantal van deze patienten sterft en een aantal zal het overleven.

Ik maak in principe altijd even een snel praatje met familie voor ik deze spoedingreep begin. Ik vertel deze mensen hoe de kaarten op tafel liggen. Het is voor mij totaal niet interessant of de patient zittend, liggend, kruipend, op eigen gelegenheid of per ambulance is gekomen. Er is namelijk geen enkele reden om te denken dat het vervoer per ambulance veiliger zou zijn bijvoorbeeld omdat de ambulanceverpleegkundige kan ingrijpen zodra het aneurysma scheurt.

Ik heb een aantal keren meegemaakt dat het fout ging op de operatiekamer, bij het overtillen van patient vanuit bed op de OK tafel en bij de inleiding van anesthesie. De patienten die het hachelijke avontuur nog na kunnen vertellen hebben het te danken aan de aanwezigheid van chirug, anesthesioloog en alles wat ze nodig hebben om een poging te wagen het leven te redden (75% uit deze categorie sterft).
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Grumpy91 op 25 augustus 2016, 13:46:31
Citaat van: oma link=msg=1444064 date=1472104164
De huisartsenposten moeten dan de regel eens afschaffen dat iedereen eerst moet bellen voor ze langs mogen komen. Het zou ook een goede regel zijn als ze niet meer willen praten met doorverwijzende EHBO-ers. Als een EHBO-er het verstandig vindt dat iemand even langs de huisarts gaat moet deze patient zelf maar bellen.

Ja, en weetje wat de HAP dan zegt? Pak maar even 2 paracetamol en kijk maar aan tot morgen. En als ik bel en mij meld als van Rode Kruis dan wordt diezelfde klacht wel serieus genomen en kan diegene even langs komen. En meestal niet over 5 uur ofzo, maar direct. Dat is de reden dat ik bel. Dat als ik iemand om 18u doorverwijs naar de HAP deze daar terecht kan en niet wordt afgescheept met 2 paracetamol en een nacht wachten.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 25 augustus 2016, 14:21:25
Citaat van: Grumpy91 link=msg=1444107 date=1472125591
Ja, en weetje wat de HAP dan zegt? Pak maar even 2 paracetamol en kijk maar aan tot morgen. En als ik bel en mij meld als van Rode Kruis dan wordt diezelfde klacht wel serieus genomen en kan diegene even langs komen. En meestal niet over 5 uur ofzo, maar direct. Dat is de reden dat ik bel. Dat als ik iemand om 18u doorverwijs naar de HAP deze daar terecht kan en niet wordt afgescheept met 2 paracetamol en een nacht wachten.

Goed zo, je bent een invloedrijke doorverwijzer aangezien de huisartsen zo gevoelig zijn voor jouw druk.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: helm op 25 augustus 2016, 14:43:20
Citaat van: Grumpy91 link=msg=1444107 date=1472125591
Ja, en weetje wat de HAP dan zegt? Pak maar even 2 paracetamol en kijk maar aan tot morgen. En als ik bel en mij meld als van Rode Kruis dan wordt diezelfde klacht wel serieus genomen en kan diegene even langs komen. En meestal niet over 5 uur ofzo, maar direct. Dat is de reden dat ik bel. Dat als ik iemand om 18u doorverwijs naar de HAP deze daar terecht kan en niet wordt afgescheept met 2 paracetamol en een nacht wachten.

En vervolgens krijgt diegene 2 paracetamol van de HAP en mag naar huis.  :P
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Grumpy91 op 25 augustus 2016, 14:53:02
Citaat van: oma link=msg=1444112 date=1472127685
Goed zo, je bent een invloedrijke doorverwijzer aangezien de huisartsen zo gevoelig zijn voor jouw druk.

Ik weet niet komt door het punt dat ik mij meld dat ik van het Rode Kruis ben, maar het is wel erg toevallig steeds.

Citaat van: Renť van der Helm link=msg=1444120 date=1472129000
En vervolgens krijgt diegene 2 paracetamol van de HAP en mag naar huis.  :P

Wat de HAP doet ermee als diegene daar is, dat is verantwoording van de HAP. ;)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 25 augustus 2016, 19:27:57
Ik bel als rode kruiser nooit de hap  slachtoffer. Ik kom bij veel afdelingen over de vloer en ik heb nog nooit meegemaakt dat de rodekruiser belt. Je adviseert het slachtoffer dat hij volgens jou het beste even naar de huisarts kan gaan en dat hij daarvoor wel even zal moeten bellen als hij dat advies wil opvolgen.

Alle huisartsenposten die ik ken vragen ook altijd meteen of ze de patiŽnt zelf mogen spreken.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 27 augustus 2016, 00:38:35
Citaat van: leo A link=msg=1444039 date=1472067503
En wat is is dan het verschil met andere HAP's? Zijn dat geen telefonisten?
Bij de andere posten komen de telefoontjes rechtstreeks bij de triage-assistenten terecht. In Groningen krijg je eerst een NAW-er die je naam en adres noteert en een klein verslag van de klachten invoert, daarna wordt je door een triage-assistent terug gebeld binnen een half uur.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 27 augustus 2016, 09:13:17
Citaat van: DF link=msg=1444275 date=1472251115
Bij de andere posten komen de telefoontjes rechtstreeks bij de triage-assistenten terecht. In Groningen krijg je eerst een NAW-er die je naam en adres noteert en een klein verslag van de klachten invoert, daarna wordt je door een triage-assistent terug gebeld binnen een half uur.

Hoe bepalen deze "telefonisten" dan de urgentie van de klachten of wordt er gewerkt met een strak uitvraagsyteem waardoor er ook een terugbelurgentie komt om daarna de U-urgentie te bepalen :o
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 27 augustus 2016, 16:21:08
Citaat van: RemRoof link=msg=1444301 date=1472281997
Hoe bepalen deze "telefonisten" dan de urgentie van de klachten of wordt er gewerkt met een strak uitvraagsyteem waardoor er ook een terugbelurgentie komt om daarna de U-urgentie te bepalen :o
Ja er wordt gewerkt met een urgentie systeem en wordt het te moeilijk voor de telefonisten wordt er altijd direct doorgeschakeld naar een triage-assistent.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 27 augustus 2016, 19:28:51
Citaat van: Bert65 link=msg=1444051 date=1472074964
De huisartsenposten vind ik niets. "Vroeger" zat je huisarts om de hoek. Hij/zij kende de patiŽnt en was bereid om 's avonds of het in het weekend nog eens wat te doen. Zo niet, dan had een andere arts in de buurt dienst. Tegenwoordig kent je huisarts je niet en buiten kantoortijd moet je je met je lichamelijke gebrek naar een huisartsenpost slepen. Ik heb in ieder geval de afgelopen 17 jaar de dokter niet meer aan huis gezien.
 ''vroeger was alles beter''  zeurmodus uit.
Die vervanger kende ook alleen maar zijn eigen patienten, sentimenteel omkijken naar 20 jaar geleden gaat je niet helpen. Die dienstdoende dokter kwam zeker niet snel s'nachts naar je toe, die moest nmet de fiets of eigen auto, geen routeplanner aan boord en bij de dokter thuis was een ienieminie spreekkamer of je moest naar een praktijk aan de andere kant van je woonplaats en daar wachten tot de dokte ropen deed. Geen aardige dokterassistent(e) die je welkom heette midden in de nacht en al helemaal geen koffieautomaat...
De fondspatienten belden toen ook dag en nacht de dienstdoende dokter uit zn bed voor pijntje en andere ongein die kon wachten tot maandagmorgen of de andere dag..  wat een gezeur zeg.
Titel: Amazing' GP praised for putting patients first on his wedding day
Bericht door: oma op 2 september 2016, 19:20:05
Citaat
Patients have praised an Ďamazingí GP who turned up for work on the morning of his wedding - because his practice was short-staffed.

People were surprised to see Dr Masud Prodhan at Old Trafford Medical Practice on Friday morning.

The dedicated 47-year-old treated a string of patients during the morning before going off for his wedding in the afternoon.

http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/amazing-gp-praised-putting-patients-11836673 (http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/amazing-gp-praised-putting-patients-11836673)
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Shire op 17 december 2016, 20:02:27
Huisartsenpost moet kleur voertuigen aanpassen

Ineen, de organisatie van huisartsenposten, moet binnen vijf jaar de kleuren van de voertuigen aanpassen. De wagens die voor spoedritten worden gebruikt hebben dezelfde kleuren als een ambulance en dat mag niet, laat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten. Ook de autoís voor orgaantransport maken oneigenlijk gebruik van de zogeheten striping voor openbare orde en veiligheid (OOV).

http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2016/12/15/huisartsenpost-moet-kleur-voertuigen-aanpassen/ (http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2016/12/15/huisartsenpost-moet-kleur-voertuigen-aanpassen/)

Let op bij het verwijzen naar artikels op internet dat je niet het gehele artikel hier overneemt. Dit ivm copyright. Gebruik slechts een kort citaat met eronder een link naar het volledige artikel.

Dank!
Mod Arie
Titel: Huisarts in Schiedam overvallen
Bericht door: RAdeR op 2 maart 2018, 16:32:09
https://twitter.com/RTV_Rijnmond/status/969593678808469504
Titel: Re: Huisarts in Schiedam overvallen
Bericht door: ir. Auditor op 2 maart 2018, 21:19:00
https://twitter.com/RTV_Rijnmond/status/969593678808469504

Bijzonder, maar zou het de overvaller gaan om het feit dat het een arts is? Zo te lezen had het net zo goed kunnen gebeuren bij de plaatselijke fietsenmaker.
Titel: Re: Algemeen nieuws Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 2 maart 2018, 23:02:59
Zeker, dan had ik weer een ander topic gekozen om te posten.