Hulpverleningsforum

Rood: Brandweer / Brandbestrijding / Brandpreventie => Brandweer algemeen => Repressie en Nazorg => Topic gestart door: Brandpreventist op 23 augustus 2009, 14:03:02

Titel: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 23 augustus 2009, 14:03:02
nav:
Je moet weten dat ze in Frankrijk sowieso al weinig gebruik maken van HD. Meestal zit er een haspel op de voertuigen met een halfsoepele slang maar is dit in de meeste gevallen geen echte HD maar eerder een middendruk. Vergelijkbaar met een LD door een dunnere slang. En wordt dit maar voor kleine brandjes gebruikt. Bij de meeste branden wordt direct over gegaan op LD.
Ook in België is men momenteel aan het bekijken om het gebruik van HD af te bouwen en meer en meer over te gaan naar LD, en dit met aflegsystemen vergelijkbaar met de USA.
Ik persoonlijk heb toch wel de ervaring dat je de tijd die je verliest met het opbouwen van je LD inhaalt tijdens de blussing omdat je meer koelend vermogen hebt.
Wij werken al wel met een aflegsysteem LD.

Het is dan ook aan de bevelvoerder om te beslissen welk soort blusmiddel hij inzet bij welke brand.

Even een nieuw topic aangemaakt? Wat vinden jullie er van?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 23 augustus 2009, 15:45:27
Nou de kreet afschaffen HD en overgaan op MD of LD is wat erg kort door de bocht. Maar menig binnenbrand in ons type woningen kunnen heel goed en snel onder controle gebracht worden met 1 of 2 HD stralen. In feite heb je de ergste hitte met wat korte pulsen al snel weg gehaald als de Franse ploeg het verdeelstuk nog moet ontluchten. ( ;))
Wel is het in Nederland zo ingeburgerd dat je zelfs bij uitslaande branden nog wel ziet dat men een eerste inzet doet met HD. Dat is vaak totaal nutteloos, omdat de worplengte en de hoeveelheid water=koelend vermogen dan te kort schiet. En de tijd die je dan verliest met overgaan op LD haal je dan niet meer in bij de strijd.
Maar daarbij zie ik ook dat men nog steeds vast blijft houden aan LD stralen met een waterlevering van zeg 250 l/m. (Die norm wordt ook vastgehouden in alle boeken en opleidingen) Terwijl juist in sommige gevallen 150 l/m bij lage druk voldoende kan zijn, maar in sommige gevallen je wel > 500 l/m uit de straal wilt hebben.
Probleem is dat we als brandweer Nederland steeds meer afdwalen van de brandbestrijdingstechniek en tactiek, en meer en meer verstrikt raken in procedures, regeltjes, en met minder kan ook wel op een TS. En dan gaan we weer expirimenteren met alternative (commerciele) wondermiddelen terwijl het natuurkundig blusprincipe van water niet te evenaren is. Het eigenlijke brandweervak is een ondergeschoven kind geworden, met regionalisatie, arbeidstijden, roosters, opkomstijden en vrijwilliigers of partimers.  
De basis regel van de Yanks is heel simpel, "put the blue stuff on the red stuff, en "small fire, little water, big fire, needs big water. Vandaar ook de vele diameters slangen, en verschillende soorten straalpijpen.
Terug naar de basis, hoe blus ik een brand en welke materialen heb ik daar voor nodig.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 23 augustus 2009, 16:34:53
Ik zeg ook niet dat je HD moet afschaffen, maar je moet er heel goed de beperkingen van kennen. Veel mensen denken dat je met een HD alles kan. Maar een HD, max 200 l/min à 40 bar. En van die 40 hoeveel blijft daar van over aan de lans???
Daarom, mijn idee over HD op een blusvoertuig, OK maar slechts 1 haspel centraal boven de pomp zodat je makkelijk naar beide kanten kan werken. En dit voor de kleine brandjes. Binnen brand met een deftige LD lans met instelbaar debiet tussen 150 en 500 l/min à 6 bar aan de lans. Zodat je blusploeg een debiet kan kiezen in functie van wat ze voor zich krijgen. Moest er toch ergens iets fout lopen hebben ze tenminste een debiet van 500 l/min om zich zelf te beschermen.
De ruimte die je wint door het verplaatsen en verminderen van de HD kan je gebruiken om aflegsystemen LD te plaatsen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 23 augustus 2009, 17:05:41
In pricipe heb je relatief weinig drukverlies in een HD haspel. Dus als de pomp aangeeft 40 bar, zul je aan het eind echt wel 30 bar over houden. We willen graag HD omdat dit bij binnenbranden in afgesloten ruimtes een goede verneveling geeft van het water. Verder is een HD slang licht, makkelijk te hanteren en dus snel inzetbaar. In veel gevallen volstaat de 90 m. slanglengte op het haspel, maar toch komt het nog vaak voor dat we daar niet genoeg aan hebben en verlengen we de HD door hem aan de andere haspel door te koppelen.( ik zou niet graag met maar één HD haspel op onze TS'n rijden).
Citaat
En dit voor de kleine brandjes. Binnen brand met een deftige LD lans met instelbaar debiet tussen 150 en 500 l/min à 6 bar aan de lans. Zodat je blusploeg een debiet kan kiezen in functie van wat ze voor zich krijgen. Moest er toch ergens iets fout lopen hebben ze tenminste een debiet van 500 l/min om zich zelf te beschermen.
Binnenbrand met 32 mm slang, waterlevering max 250-275 l/min. Meer heb je echt niet nodig, anders heb je er niets meer te zoeken. Grotere waterleveringen voor defensieve inzet, waarbij 500-600 liter nog haalbaar is om nog makkelijk te laten hanteren door 1-2 man aan de straal. Kan ook nog op 32 mm slang, ( bij 8 bar) maar dan zou je eigenlijk weer naar de oude 50 mm slang moeten.(2")
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 23 augustus 2009, 19:36:25
Gangbare maten van de LD slangen in Frankrijk en ook België:
diam. 25 voor natuurbranden (weinig gebruikt enkel wanneer over grotere afstanden moet gewerkt worden omdat je dan van grotere diameter meer kleine slangen kan aftakken)
diam. 45 mm standaard aanvalsleiding met straalpijp voor de meeste branden
diam. 70 mm standaard aanvoerleiding tot aan verdeelstuk of aanvalsleiding bij defensieve aanval
diam. 110 mm en 150 mm en 200 mm aanvoerleidingen bluswater naar voertuigen voor watertransport over grotere afstand.

diam. van HD slangen is denk ik 25 mm of 30 mm lengte is dan ook beperkt tot 60 meter.

Die goede verneling verkrijg je ook bij gebruik van LD met de juiste drukken. Wij geven de opleiding flashover (praktijk in de containers) dan ook met LD. OOk de lanstechnieken worden aangeleerd met de LD en zijn identiek aan deze met een HD.

Het belangrijkste bij het gebruik van een HD is dat je de beperkingen moet kennen. Hij kan ingezet worden maar zeker niet bij alle branden.

En over de benodigde debieten bij brandbestrijding bestaan verschillende elkaar toch wel tegen sprekende documenten van verschillende buitenlandse onderzoekers, en als ik dan mag kiezen neem ik toch liever iets meer mee dan juist iets te weinig, gewoon om een zekere veiligheid in te bouwen.

En over het feit van ergens niets meer te zoeken hebben indien je meer debiet nodig hebt???? Het kan altijd zijn dat een brand explosief uitbreiding neemt zonder dat hiervoor duidelijke tekenen zijn bij aanvang van een blusinzet, kijk maar naar de verschillende ongevallen in binnen en buitenland.

Grt ffemt19
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: SiebJr op 23 augustus 2009, 20:23:22
Ik heb nu binnenbranden (woningen) met zowel hoge als lagedruk uitgevoerd. Wellicht lag het aan de situatie en omgeving, maar moet zeggen dat je veel behendiger kunt omgaan met een HD dan met LD.

Als je het aan mij vraagt, zeer zeker niet de HD afschaffen als men de snelheid wilt behouden bij een binnenaanval.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 23 augustus 2009, 22:29:50
Citaat
Het belangrijkste bij het gebruik van een HD is dat je de beperkingen moet kennen. Hij kan ingezet worden maar zeker niet bij alle branden.

En over de benodigde debieten bij brandbestrijding bestaan verschillende elkaar toch wel tegen sprekende documenten van verschillende buitenlandse onderzoekers, en als ik dan mag kiezen neem ik toch liever iets meer mee dan juist iets te weinig, gewoon om een zekere veiligheid in te bouwen.

Helemaal mee eens, en dat is precies wat ik al eerder aangaf. We moeten terug naar de basis vakkennis in ons beroep. Niks mooie wonder blusmiddelen, of High Tech straalpijpen.
Als je dan aan tijdens de instructie vraagt, moet voor een gebonden straal de ring naar links of rechts gedraaid worden, en wat is de juiste afstelling voor Flashover bestrijding staat men je met grote ogen aan te kijken. Hoezo moet ik dat weten, is toch niet belangrijk???
En dan praat jij over verschillende straalpijpen, diameter slangen, waterleveringen en dat een manschap die keuze kan maken?? Zie ik hier nog niet gebeuren.
Kijk naar de vele filmpjes op bijv. Youtube, waar men met LD stralen bovenop het pannendak staat te spuiten bij een binnenbrand,(datw ater gaat echt niet door de dakpannen heen)  of met de LD straal hoog in het vuur spuit bij een uitslaande brand. Lekker effectief, men weet gewoon niet wat men eigenlijk aan het doen is.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 23 augustus 2009, 23:36:05
Daar komt dan om de hoek kijken het goed beheren van oefeningen en de oefeningen aanpassen aan de noden van de manschappen.
Wij oefenen jaarlijks meermaals op het gebruik van straalpijpen (de verschillende soorten) velen dachten hier ook toen we daar mee begonnen waarom is dat allemaal nodig, tot ze er het nut van gingen inzien. Je kan dit soort oefeningen heel goed integreren in andere oefeningen, want meestal staan er toch wel een paar die niks te doen hebben.

Ik zeg persoonlijk ook nergens dat je de HD moet afschaffen, maar het gebruik ervan zou wel beperkt mogen zijn in mijn ogen en de ogen van meerdere instructeurs en collega bevelvoerders hier in België, maar moet eerlijkheids halve ook zeggen dat er nog veel voorstaanders zijn van de HD maar dan volgens mij meer omdat je dan achteraf minder opruim werk hebt.

Maar dit zijn natuurlijk zeer interessante discussies waaruit menig brandweerman iets kan leren.

Bij ons is er in het korps zowiezo al de SOP dat bij brand in ondergrondse parkeergarage enkel gebruik gemaakt mag worden van een LD en dat je dan ook beperkt bent in de afstand die je die garage kan binnen dringen namelijk 50 meter. We leggen 60 meter LD diam. 45 af na verdeelstuk en verdeelstuk ligt ongeveer 10 meter van de ingang van de garage. En voor de LD is gekozen omdat je dan net iets meer water bij hebt dan met een HD.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 23 augustus 2009, 23:41:16
Daar komt dan om de hoek kijken het goed beheren van oefeningen en de oefeningen aanpassen aan de noden van de manschappen.
Wij oefenen jaarlijks meermaals op het gebruik van straalpijpen (de verschillende soorten) velen dachten hier ook toen we daar mee begonnen waarom is dat allemaal nodig, tot ze er het nut van gingen inzien. Je kan dit soort oefeningen heel goed integreren in andere oefeningen, want meestal staan er toch wel een paar die niks te doen hebben.

Ik zeg persoonlijk ook nergens dat je de HD moet afschaffen, maar het gebruik ervan zou wel beperkt mogen zijn in mijn ogen en de ogen van meerdere instructeurs en collega bevelvoerders hier in België, maar moet eerlijkheids halve ook zeggen dat er nog veel voorstaanders zijn van de HD maar dan volgens mij meer omdat je dan achteraf minder opruim werk hebt.

Maar dit zijn natuurlijk zeer interessante discussies waaruit menig brandweerman iets kan leren.

Bij ons is er in het korps zowiezo al de SOP dat bij brand in ondergrondse parkeergarage enkel gebruik gemaakt mag worden van een LD en dat je dan ook beperkt bent in de afstand die je die garage kan binnen dringen namelijk 50 meter. We leggen 60 meter LD diam. 45 af na verdeelstuk en verdeelstuk ligt ongeveer 10 meter van de ingang van de garage. En voor de LD is gekozen omdat je dan net iets meer water bij hebt dan met een HD.

Er zijn ook argumenten die juist voor een snelle (HD) inzet bij een parkeergarage pleiten.  Als je snel bent, binnen 20 minuten, heb je hoogstens drie auto's in de brand. Zodra je later komt kunnen de aantallen oplopen. Zie de grafieken in dit rapport: http://www.efectis.com/nl/refproj/rapport_0894_veiligheidsregio%20_Rotterdam.pdf (http://www.efectis.com/nl/refproj/rapport_0894_veiligheidsregio%20_Rotterdam.pdf)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: SiebJr op 24 augustus 2009, 11:46:01
Als we kijken naar de stelling van het topic en de inhoud van de reacties, kunnen we zeggen dat we tot zo ver geen voorstanders hebben voor het afschaffen. Waar het allemaal op neerkomt is dat je je wapen moet kennen waar je mee aanvalt. Als ik een vergelijking mag maken, je gaat niet met een een automatisch wapen op een tank schieten gezien het de effectiviteit op 0 is. En met een anti-tank wapen ga je niet op één persoon vuren, de effectiviteit van je behendigheid en mogelijkheden zijn dan duidelijk minder.

choose your weapon wisely...
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 24 augustus 2009, 12:06:40
Ik zeg het, zoveel langzamer is het uitleggen van een LD opstelling ten opzichte van een HD lijn niet hoor, als het al langzamer is. Het is gewoon oefening om dit te doen, eenmaal de technieken goed onder de knie is het het zelfde hoor.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: SiebJr op 24 augustus 2009, 12:20:11
Paar maanden terug een fikse zolderbrand. Er werd besloten om een binnenaanval uit te voeren. Binnen no-time stond ik en collega boven met HD en hebben zo de brand onder controle gekregen. Het pand was een gezinsvervangend tehuis en met vele kamers, gangen, deuren etc. Zoals gezegd hebben wij met een HD straal aangevallen.

In mijn mening als wij met een LD straal hadden aangevallen was het zeker minder snel gegegaan gezien de diameter en flexibiliteit van de straal.

En ik geloof echt wel dat een LD straal snel is uitgelegd, dat heb ik ook wel ervaren.. Maar zo nu en dan is het niet praktisch gezien de situatie van o.a. het pand of de lente dat je moet meezeulen.

my 2 cents..
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 24 augustus 2009, 13:49:39
Het is mede daardoor ook dat onze eerste blusploeg bestaat uit 3 personen.
Je moet wel weten dat wij bij een melding van een brand altijd uitrijden met 2 autopompen, 1 hoogtewerker, en een personeels-materiaalwagen soms nog aangevuld door een tankwagen.

De meeste branden kan je inderdaad wel blussen met een HD, dat zul je me nooit horen ontkennen. Maar het is maar wanneer het onverwacht uit de hand loopt dat je met je HD te kort schiet en dan vooral door het max. debiet dat je kan gebruiken dat dan te laag is.

Ik weet ik dat in Nederland het er in gebakken zit om met HD te beginnen en daarna over te gaan naar LD indien nodig.

Wat ik hier probeer duidelijk te maken is dat er in andere landen andere methodes worden toegepast die zeker niet minder goed zijn.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 24 augustus 2009, 23:07:38
Het is mede daardoor ook dat onze eerste blusploeg bestaat uit 3 personen.
Je moet wel weten dat wij bij een melding van een brand altijd uitrijden met 2 autopompen, 1 hoogtewerker, en een personeels-materiaalwagen soms nog aangevuld door een tankwagen.

De meeste branden kan je inderdaad wel blussen met een HD, dat zul je me nooit horen ontkennen. Maar het is maar wanneer het onverwacht uit de hand loopt dat je met je HD te kort schiet en dan vooral door het max. debiet dat je kan gebruiken dat dan te laag is.

Ik weet ik dat in Nederland het er in gebakken zit om met HD te beginnen en daarna over te gaan naar LD indien nodig.

Wat ik hier probeer duidelijk te maken is dat er in andere landen andere methodes worden toegepast die zeker niet minder goed zijn.

In NL is men bij een incident de eerste minuten hoogstens een TS met 6 personen (en mogelijk in de grotere steden een redvoertuig met twee personen) aanwezig . Hoeveel personen zijn er in jou geval aanwezig de eerste minuten?  :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 24 augustus 2009, 23:25:30
Citaat
Er zijn ook argumenten die juist voor een snelle (HD) inzet bij een parkeergarage pleiten.  Als je snel bent, binnen 20 minuten, heb je hoogstens drie auto's in de brand. Zodra je later komt kunnen de aantallen oplopen
Maar is een HD straal in staat om voldoende koelend vermogen te leveren bij twee volledig in brand staande personenauto's in een ondergrondse parkeer garage?
Nee dus, dat is misschien vanuit preventie een leuk idee, maar de repressieve dienst zal inderdaad liever een LD straal willen met een goede straalpijp.
Meer koelend vermogen een grotere worplengte.
Citaat
Waar het allemaal op neerkomt is dat je je wapen moet kennen waar je mee aanvalt. Als ik een vergelijking mag maken, je gaat niet met een een automatisch wapen op een tank schieten gezien het de effectiviteit op 0 is
Leuke vergelijking en helemaal juist. En toch zie je nog collega's met meerdere automatische handvuurwapens een tank aanvallen  ;)
Citaat
Ik weet ik dat in Nederland het er in gebakken zit om met HD te beginnen en daarna over te gaan naar LD indien nodig.Wat ik hier probeer duidelijk te maken is dat er in andere landen andere methodes worden toegepast die zeker niet minder goed zijn.
Ook die mening deel ik. En we zouden door bijvoorbeeld meerdere lengtes LD slang gekoppeld en gevouwen op de TS de inzettijd voor lage druk aanzienlijk kunnen verkorten.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: skydevil op 25 augustus 2009, 12:28:44
In NL is men bij een incident de eerste minuten hoogstens een TS met 6 personen (en mogelijk in de grotere steden een redvoertuig met twee personen) aanwezig . Hoeveel personen zijn er in jou geval aanwezig de eerste minuten?  :)

Dat is natuurlijk niet helemaal waar, in de meeste grote steden wordt naar een woning-/gebouwbrand al meteen uitgerukt met 2 x TS en 1 x AL/HW, misschien moet dat maar algemeen worden daar win je denk ik meer mee als eerst uitrukken met 1 TS en daarna middelbrand maken en lang wachten op de tweede TS en AL/HW, maar ja dat kost iets meer geld en onze veiligheid mag eigenlijk niks kosten en dat wilt men niet in de politiek. maar dat is een andere discussie denk ik.


Het is niet zo moeilijk, het is al gezegd, het soort brand bepaald de blusmiddelen, en geen brand is hetzelfde.

Een binnenbrandje 3 hoog in eerste instantie HD/MD, een uitslaande woningbrand eerste wagen HD en de tweede LD, een voertuigbrand met schuim en afmaken met HD.
Tegenwoordige nieuwbouw met betonnen compartimenten kan je gerust met 1 HD pakken, Je snelheid met HD is zo veel meer als met LD, vooral als je inzetdiepte groter wordt,denk aan flexibiliteit, 90 mtr Hd is echt sneller inzetklaar als 90 mtr LD. wat dacht je van scheepsbranden, daar staat LD voor, maar daar kan je beter MD/HD pakken want met LD kan je bijna niet uit de weg binnenin het schip daar is alles te klein voor.

En er zijn meer blusmiddelen tegenwoordig, wat dacht je van Cobra, daarmee ga je van buiten door de muur heen, kan bij sommige branden heel goed uitpakken, en oneseven of cafs.
Een brand met meerdere auto's in een parkeergarage kan je heel goed blussen met 1 0f 2 stralen oneseven en dan afmaken met 1 straal HD dat gaat heel goed.

Maar in ieder geval nooit Hd afschaffen, een wagen maken met combi HD/LD, oneseven en Cobra, dat is goed te doen dat zou volgens mij het meest effectief zijn. je moet wat meer kunnen kiezen uit verschillende blusmiddelen, die technieken zijn er dus gebruik ze dan.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 25 augustus 2009, 12:40:38
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, in de meeste grote steden wordt naar een woning-/gebouwbrand al meteen uitgerukt met 2 x TS en 1 x AL/HW, misschien moet dat maar algemeen worden daar win je denk ik meer mee als eerst uitrukken met 1 TS en daarna middelbrand maken en lang wachten op de tweede TS en AL/HW, maar ja dat kost iets meer geld en onze veiligheid mag eigenlijk niks kosten en dat wilt men niet in de politiek. maar dat is een andere discussie denk ik.


(...)

Maar in landelijk gebied heeft men problemen om zelfs 6 personen te krijgen... http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,30495.0.html (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,30495.0.html)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Shave op 25 augustus 2009, 13:12:50
Dus dan is op voorhand een LD inzet al niet haalbaar om nog een zinvolle inzet te kunnen doen.

Er stond laatst een stukje in de krant over een brandweercommandant die schreef dat men vroeger met twee wagens bij een boerderijbrand kwam. Tegenwoordig staan er zestien en brand de boerderij nog steeds tot de grond toe af.

Ik vond het een bijzondere uitspraak eerlijk gezegd er van uitgaande dat de middelen en technieken tegenwoordig vele malen beter zijn zou je er dus ook vanuit mogen gaan dat het resultaat ook beter geworden zou zijn.

Zoals tower-ladder al schreef zit het meer in de basis dan in alle middelen er om heen. Opleiding, oefenening en ervaring. Een oefening brandinzet waarbij ik een brandwacht zie zitten en psssss roept om aan te geven dat die aan het blussen is is de ervaring die opgedaan wordt?

Als korpsen die statistisch gezien weinig ervaring in de rugzak hebben ook nog eens onderbezet dreigen te raken kun je dan nog verwachten of mag je er dan nog vanuit gaan dat zo'n inzet goed verloopt?

Youtub geeft dan inderdaad leuke voorbeelden ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: skydevil op 25 augustus 2009, 20:13:16
Maar in landelijk gebied heeft men problemen om zelfs 6 personen te krijgen... http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,30495.0.html (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,30495.0.html)



dat klopt, maar wordt het dan geen tijd om de organisatie anders in te gaan richten, in plaats van vrije opkomst consigneren of iets dergelijks, dat zal meer druk gaan leggen op de vrijwilligers en het zal duurder worden, maar de mensen in landelijk gebied hebben net zoveel recht op goede brandweerzorg als de mensen in de grotere steden. Ach ja brandweerman zijn is ook een vak misschien is het gewoon niet meer te doen om het erbij te doen als hobby, politie en ambulance is toch ook geen hobby organisatie.
Het blussen met een HD-tje of een LD straal is misschien wel te doen voor vrijwilligers maar gaat men geavanceerder blussen dan moet er ook meer geoefend worden waar meer tijd in gaat zitten, en die heeft de vrijwilliger meestal niet.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 26 augustus 2009, 09:24:11
Gisteren een mooi boekwerkje ontvangen, EuroFire fighter door Paul Grimwood. Net in begonnen te lezen, en bij het doorbladeren viel mij al gelijk iets op. "Bezettingsgraad blusvoertuigen. Indien je met minder dan 4 personen op een eerste eenheid ter plaatse komt bij een gebouwbrand kun je maar 23% van alle taken en veiligheidsprocedures uit voeren".
Citaat
Er stond laatst een stukje in de krant over een brandweercommandant die schreef dat men vroeger met twee wagens bij een boerderijbrand kwam. Tegenwoordig staan er zestien en brand de boerderij nog steeds tot de grond toe af.
Ik vond het een bijzondere uitspraak eerlijk gezegd er van uitgaande dat de middelen en technieken tegenwoordig vele malen beter zijn zou je er dus ook vanuit mogen gaan dat het resultaat ook beter geworden zou zijn.

Kijk en daar zou je als Brandweer organisatie eens achter je oren moeten krabben. Met al onze moderne middelen, voertuigen, pompen etc en de veel betere en strengere preventie eisen kunnen we nog steeds niet een gebouwbrand waar we binnen tien minuten staan beperken, maar laten we het gecontroleerd afbranden.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 26 augustus 2009, 10:05:27
In NL is men bij een incident de eerste minuten hoogstens een TS met 6 personen (en mogelijk in de grotere steden een redvoertuig met twee personen) aanwezig . Hoeveel personen zijn er in jou geval aanwezig de eerste minuten?  :)

De eerste minuut met 6 man met een autopomp, gevolgd door een tweede autopomp met tank van 8000 Liter water met 5 man en een hoogtewerker met 2 man daarna nog een personeelsmateriaalwagen met 6 man.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 26 augustus 2009, 10:14:46
dat klopt, maar wordt het dan geen tijd om de organisatie anders in te gaan richten, in plaats van vrije opkomst consigneren of iets dergelijks, dat zal meer druk gaan leggen op de vrijwilligers en het zal duurder worden, maar de mensen in landelijk gebied hebben net zoveel recht op goede brandweerzorg als de mensen in de grotere steden. Ach ja brandweerman zijn is ook een vak misschien is het gewoon niet meer te doen om het erbij te doen als hobby, politie en ambulance is toch ook geen hobby organisatie.
Het blussen met een HD-tje of een LD straal is misschien wel te doen voor vrijwilligers maar gaat men geavanceerder blussen dan moet er ook meer geoefend worden waar meer tijd in gaat zitten, en die heeft de vrijwilliger meestal niet.

Dit vind ik persoonlijk een verkeerde redenering, vrijwilligers bij de brandweer zijn net zo professioneel als de beroeps collega's.
En dat het meer gaat kosten???? Een beroeps kost nog steeds meer dan een vrijwilliger. Dat er aan de organisatie iets moet gebeuren indien je je bezetting niet haalt ok, maar om dit onmiddellijk over de hele de hele organisatie door te trekken vind ik wat vlug door de bocht.

Geavanceerd blussen wat is dat nu weer voor iets???
Ik ken beroeps die minder uitruk ervaring hebben dan sommige vrijwilligers wat ga je daar dan mee doen.

En brandweer is zeker geen hobby organisatie, je hebt voltijds en deeltijds personeel bij de brandweer, we moeten af van die term vrijwilliger bij de brandweer omdat dit een verkeert beeld schets van deze groep.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 26 augustus 2009, 10:21:08

En er zijn meer blusmiddelen tegenwoordig, wat dacht je van Cobra, daarmee ga je van buiten door de muur heen, kan bij sommige branden heel goed uitpakken, en oneseven of cafs.
Een brand met meerdere auto's in een parkeergarage kan je heel goed blussen met 1 0f 2 stralen oneseven en dan afmaken met 1 straal HD dat gaat heel goed.

Maar in ieder geval nooit Hd afschaffen, een wagen maken met combi HD/LD, oneseven en Cobra, dat is goed te doen dat zou volgens mij het meest effectief zijn. je moet wat meer kunnen kiezen uit verschillende blusmiddelen, die technieken zijn er dus gebruik ze dan.

Dus naast 2 maal HD, een one seven of CAFS systeem, een schuimmensysteem voor zowel A als B schuim op LD en HD ook nog een Cobra systeem op de blusvoertuigen  en dan natuurlijk niet te vergeten een voldoende grote tank om niet te snel zonder water te vallen want de waterleiding geeft niet voldoende debiet. En een personeelscabine voor 6 man. En liefst nog op een zo klein mogelijk chassis zodat we ook nog in de binnenstad kunnen komen???

Het is al gebleken dat al deze zeer goede en vernuftige systemen zoals CAFS/One Seven, Cobra, ... zeker hun inzet mogelijkheden hebben maar dat dit zelfde met veel minder en al langer in gebruik zijnde methodes ook kan berijkt worden, mits de toepassing van de juiste technieken.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 26 augustus 2009, 10:23:28
Gisteren een mooi boekwerkje ontvangen, EuroFire fighter door Paul Grimwood. Net in begonnen te lezen, en bij het doorbladeren viel mij al gelijk iets op. "Bezettingsgraad blusvoertuigen. Indien je met minder dan 4 personen op een eerste eenheid ter plaatse komt bij een gebouwbrand kun je maar 23% van alle taken en veiligheidsprocedures uit voeren".
Kijk en daar zou je als Brandweer organisatie eens achter je oren moeten krabben. Met al onze moderne middelen, voertuigen, pompen etc en de veel betere en strengere preventie eisen kunnen we nog steeds niet een gebouwbrand waar we binnen tien minuten staan beperken, maar laten we het gecontroleerd afbranden.


Dit is inderdaad net als de andere publicaties van deze auteur een zeer goed boek dat het vergelijk maakt tussen de blusmethodes en strategieën  gebruikt in Europa en de VS en daar het beste van de twee combineerd.
Ik heb dit boek al enkele maanden in mijn bezit en is een goed naslag werk.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Crashtender op 26 augustus 2009, 14:04:54
Het afleggen van lage druk slangen voor bijv. een binnenaanval hoeft helemaal niet lang te duren. De Duitse collega's gebruiken namelijk heel veel de onderstaande "cassette".

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.feuerwehr-roetgen.de%2FBilder%2FFuhrpark%2FFahrzeuge%2FLF%252016%2FSchlauchkorb.jpg&hash=a7af28245bd26e9ab63573396eba209e)

Hiermee kunnen in hele korte tijd 3 slanglengten worden uitgelopen. In Duitsland gebruikt men voor de "aanval" de C-Schlauch. Deze is beschikbaar in 2 afmetingen: 52 en 45 mm. In een enkel geval wordt ook wel gerbuik gemaakt van de D-Schlauch (25 mm).

Ik vroeg een keer aan Duitse collega waarom zij bijna geen hogedrukslangen gebruiken maar lage druk. Zijn antwoord was dat het lage druk systeem eenvoudiger te verlengen was en dat men minder last had van het feit dat de HD-haspel vast zit aan het voertuig. Bij een lage druk systeem kun je, zeker met een verdeelstuk, grotere inzetdiepten realiseren.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 26 augustus 2009, 16:36:04
Citaat
Het afleggen van lage druk slangen voor bijv. een binnenaanval hoeft helemaal niet lang te duren. De Duitse collega's gebruiken namelijk heel veel de onderstaande "cassette".
ja deze ken ik en dat werkt inderdaad makkelijk. Maar er is ook een filmpje waarbij er al druk op de slang wordt gezet voordat hij uit de cassette is......  ;D
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Crashtender op 27 augustus 2009, 11:29:09
ja deze ken ik en dat werkt inderdaad makkelijk. Maar er is ook een filmpje waarbij er al druk op de slang wordt gezet voordat hij uit de cassette is......  ;D

En toen werd de cassette zeker een stukje groter......  ;D :D
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 27 augustus 2009, 12:43:41
HD vs LD-aflegsysteem (snelheid):
http://www.flashover.fr/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=82 (http://www.flashover.fr/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=82)

Slangenbundel dewelke wij gaan gebruiken:

1 slang diam. 45mm in Z en 1 slang diam. 45mm in O opgeborgen.
De slang in Z kan je gewoon uitlopen terwijl deze nog niet onder druk staat, de slang in O moet je onder druk verder uittrekken. Anders komen er veel knikken in de slang. Mensen die het nog nooit gebruikt hadden konden dit na een woordje uitleg correct toepassen.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi115.photobucket.com%2Falbums%2Fn307%2Fffemt19%2FFotos-0001-1.jpg&hash=69ad328f1b326d9893bd5a58e823818e)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi115.photobucket.com%2Falbums%2Fn307%2Fffemt19%2FFotos-0002-1.jpg&hash=7f9f792ba07f412a81619dc6e60679b1)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi115.photobucket.com%2Falbums%2Fn307%2Fffemt19%2FFotos-0003-1.jpg&hash=532ecae88948acf1e2a00c54e8d7365d)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi115.photobucket.com%2Falbums%2Fn307%2Fffemt19%2FFotos-0004-1.jpg&hash=fe7f655215d5084d3d574a5a61094a57)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi115.photobucket.com%2Falbums%2Fn307%2Fffemt19%2FFotos-0005-1.jpg&hash=3fd912dfb52a35d51915075206d1f77a)

De slang die je teveel hebt kan je gewoon rechtop tegen een muur zetten zodoende deze niet in de weg ligt op de grond.
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi115.photobucket.com%2Falbums%2Fn307%2Fffemt19%2FFotos-0006-1.jpg&hash=dbefc9b453fb46c2b9533b821e610bc2)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: skydevil op 27 augustus 2009, 14:10:55
Dus naast 2 maal HD, een one seven of CAFS systeem, een schuimmensysteem voor zowel A als B schuim op LD en HD ook nog een Cobra systeem op de blusvoertuigen  en dan natuurlijk niet te vergeten een voldoende grote tank om niet te snel zonder water te vallen want de waterleiding geeft niet voldoende debiet. En een personeelscabine voor 6 man. En liefst nog op een zo klein mogelijk chassis zodat we ook nog in de binnenstad kunnen komen???

Het is al gebleken dat al deze zeer goede en vernuftige systemen zoals CAFS/One Seven, Cobra, ... zeker hun inzet mogelijkheden hebben maar dat dit zelfde met veel minder en al langer in gebruik zijnde methodes ook kan berijkt worden, mits de toepassing van de juiste technieken.

bij wagens met oneseven hoef je geen extra schuimsysteem te plaatsen, je kan het met de haspels gebruiken of met LD slangen en je legt er net zo mooi schuim mee als met een schuimsysteem met tussenmenger, een cobrasysteem neemt niet zoveel ruimte in, de meeste ruimte is voor de watertank en die kan je voor alle 3 systemen gebruiken.
1 x HD boven de pomp en links bv. cobra en rechts oneseven is best te realiseren. een groot voordeel van oneseven is dat je veel minder water gebruikt, dus bv op een snelweg waar je een slechte watervoorziening hebt kan je meer doen in vergelijking met gewone HD, zelfs de hosemaster gebruikt meer, je hebt nl 7 x zoveel blusmiddel. en je hoeft geen 2 soorten schuim te gebruiken gewoon 1 goed alcoholbestendig afff schuim is voldoende. Trouwens voor een beetje inzet met het ouderwetse schuimsysteem heb je zoveel s.v.m. nodig, dat krijg je ook niet opgeborgen in een normale TS, en op plaatsen waar je weinig water hebt kan je ook geen conventionele schuiminzet doen.
Je moet ook niet 1 wagen willen maken die overal gebruikt kan worden dat is toch niet haalbaar, maar je kan wel een leuke wagen bouwen die in het grootste deel van het land gebruikt kan worden, en in de stad maak je gewoon de watertank wat kleiner, daar zijn toch overal brandkranen. Als je al het HV spul eraf haalt heb je weer ruimte voor blus apparatuur, en voor een ongeval laat je gewoon een HV meerijden.

LD zal altijd blijven, maar daarnaast een combi met HD/cafs moet kunnen, cobra krijgt zijn 300 bar druk niet door de pomp maar door een speciale kop op de straalpijp, als je de kop eraf haalt krijg je gewoon een straaltje water wat met een boogje eruitkomt dat is heel gek, het is eigenlijk een soort grote kärcher hogedrukreiniger.

Maar je hebt absoluut gelijk dat de technieken bepalend zijn, maar als je niks nieuws probeert weet je het nooit, misschien dat men ooit nog deze 3 systemen samenbrengt en dat we dan de ideale TS kunnen bouwen, maar voorlopig moet je kiezen en heb je voor- en nadelen.



HD vs LD-aflegsysteem (snelheid):
http://www.flashover.fr/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=82 (http://www.flashover.fr/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=82)

Slangenbundel dewelke wij gaan gebruiken:

1 slang diam. 45mm in Z en 1 slang diam. 45mm in O opgeborgen.
De slang in Z kan je gewoon uitlopen terwijl deze nog niet onder druk staat, de slang in O moet je onder druk verder uittrekken. Anders komen er veel knikken in de slang. Mensen die het nog nooit gebruikt hadden konden dit na een woordje uitleg correct toepassen.


De slang die je teveel hebt kan je gewoon rechtop tegen een muur zetten zodoende deze niet in de weg ligt op de grond.


absoluut als je het zo doet is het sneller, en is deze vorm absoluut goed , maar je vergeet dat deze wagen een totaal andere wagen is als in nederland,in nederland wil men met 1 wagen alles doen met zo min mogelijk water, dit is gewoon een tankwagen met pomp, het idee achter HD is natuurlijk ook met zo min mogelijk water zoveel mogelijk blussen, want het verbruik van die rechter straal is natuurlijk veel meer als die linker HD.
Je moet ook absoluut onderscheid maken in voertuigen voor verschillende gebieden. dorp / binnenstad  / bos / natuur / industrie / haven / snelweg / vliegveld, en ik denk dat je het met me eens bent dat je hier niet 1 soort wagen en 1 manier van afleggen voor kan maken.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 27 augustus 2009, 15:46:20
Ik ken in België 2 korpsen die nu al enkele jaren een CAFS systeem op enkele van hun autopompen hebben zitten, ze gebruiken het wel eens maar ook weer niet zo vaak.
Je moet wel weten dat in België bij elke branduitruk een tankwagen van minstens 8000 liter mee rijdt en meestal zelfs 1 van 12000 liter. Enkel in de groot steden zit deze niet in de standaard uitruk maar kan deze indien men weet dat er niet voldoende water is via waterleiding mee uitgestuurd worden.

Ik heb brandweer Zuid-Oost zien oefenen met hun nieuwe TSsen met One Seven. Nu, koeling van rookgassen, dat kan je vergeten, 3 D technieken kan je niet toepassen dus weer een heel andere manier van blussen. Maar idd, het systeem heeft ook enkele toch wel belangrijke voordelen die je al aangehaald hebt.

In België tracht men te werken naar 1 voertuig voor alle taken van de bassishulpverlening, en dit met 6 man erop.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: SiebJr op 27 augustus 2009, 20:51:33
M.b.t. het Franse filmfragment met de snelheid.. Valt natuurlijk veel over te zeggen

Maar ik heb toch wat dingen die ik me afvraag. De LD slangen zitten in een kist en neem aan (als ik ook je foto's bekijk) dat de straalpijp in het midden zit. Als je dan een woning wilt betreden en je moet naar de eerste of tweede verdieping, gooi je buiten dan alles uit die kist en loop je dan met druk op de straal naar boven? Ik vraag me dan serieus af of je dan net zo behendig en snel bent als met een HD straal..

Heb je hier ervaring mee ffemt19?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 28 augustus 2009, 00:00:58
Wat meer filmpjes:

&feature=channel

&feature=channel

&feature=related

&feature=related

&NR=1

&NR=1

&NR=1

&NR=1
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 28 augustus 2009, 00:22:56
Als ik bovenstaande filmpjes zie.... Waarom rollen wij de slangen nog op?  ???
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 28 augustus 2009, 08:54:13
absoluut als je het zo doet is het sneller, en is deze vorm absoluut goed , maar je vergeet dat deze wagen een totaal andere wagen is als in nederland,in nederland wil men met 1 wagen alles doen met zo min mogelijk water, dit is gewoon een tankwagen met pomp, het idee achter HD is natuurlijk ook met zo min mogelijk water zoveel mogelijk blussen, want het verbruik van die rechter straal is natuurlijk veel meer als die linker HD.
Je moet ook absoluut onderscheid maken in voertuigen voor verschillende gebieden. dorp / binnenstad  / bos / natuur / industrie / haven / snelweg / vliegveld, en ik denk dat je het met me eens bent dat je hier niet 1 soort wagen en 1 manier van afleggen voor kan maken.

De wagen die ze hier gebruiken is idd een tankwagen maar ditzelfde wordt gedaan met een autopomp hoor.

Dat van die 1 wagen voor zoveel mogelijk inzetten, daar is men in België ook mee bezig hoor, een multifunctionele autopomp waarmee je zowel basis brandbestrijding als een technische hulpverlening kan doen. En dit voor zowel de steden als voor het platteland en het dorp.
Wel hebben we hier voertuigen enkel voor natuurbrandbestrijding dus daar hoeft e autopomp niet voor uit te rukken.
Voor de korpsen met iets of wat industrie is er de industriele autopomp die we via ministerie kunnen bestellen.

Maar het is idd zo dat je niet 1 wagen kan maken voor alle soorten inzetten.

En wat betreft dat water, daar kijken we hier niet naar. Maar wat verbruikt een LD lans tijdens 3D??? Als je het goed toepast de juiste hoeveelheden om de rookgassen voldoende af te koelen de lans staat max. een halve sec. open per schot. Maar je hebt wel een groter max. debiet indien het onverwacht uit de hand moest lopen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 28 augustus 2009, 09:21:27
M.b.t. het Franse filmfragment met de snelheid.. Valt natuurlijk veel over te zeggen

Maar ik heb toch wat dingen die ik me afvraag. De LD slangen zitten in een kist en neem aan (als ik ook je foto's bekijk) dat de straalpijp in het midden zit. Als je dan een woning wilt betreden en je moet naar de eerste of tweede verdieping, gooi je buiten dan alles uit die kist en loop je dan met druk op de straal naar boven? Ik vraag me dan serieus af of je dan net zo behendig en snel bent als met een HD straal..

Heb je hier ervaring mee ffemt19?

In het filmpje zitten de slangen idd in een kist, maar net hetzelfde heb je met de slangen in Z op je schouders, is net zo snel en slechts door 1 man uit te lopen.
Natuurlijk, wanneer je de slangen in Z uit de kist kiepert en ze onder druk zit indien ze op een hoop ligt loop je het risico dat ze ergens in de knoop raakt, een knoop is misschien niet het juiste woord maar je zal wel begrijpen wat ik bedoel.
Je kan veilig zonder water een traphal betreden en vorderen tot de verdieping onder de brand en vanaf daar vertrekken met water op de slang, je kan dan werken vanaf een stijgleiding al dan niet een droge of je legt een voedingslijn diam. 70 mm af vanaf je voertuig tot op de verdieping onder de brand en je vertrekt dan vanaf daar met diam 45mm.
Nog enkele voorbeelden:

http://www.fwnetz.de/2009/05/19/schlauchschnecken-tragekorb-schlauchpaket/ (http://www.fwnetz.de/2009/05/19/schlauchschnecken-tragekorb-schlauchpaket/)
http://www.fwnetz.de/2009/05/19/schlauchschnecken-tragekorb-schlauchpaket/ (http://www.fwnetz.de/2009/05/19/schlauchschnecken-tragekorb-schlauchpaket/)
http://pompjee.wordpress.com/2008/06/21/bannen-ugreff-ubung-200608/ (http://pompjee.wordpress.com/2008/06/21/bannen-ugreff-ubung-200608/)



Bij ons op de voertuigen ligt de voedingslijn diam 70mm (4 slangen = 80 meter) tot en met het verdeelstuk, klaar en gekoppeld in een vak in het voertuig, deze lijn kan 1 man makkelijk uittrekken mits wat oefening, vanaf het verdeelstuk werk je dan verder met je slangen bundels.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 28 augustus 2009, 09:22:17
Als ik bovenstaande filmpjes zie.... Waarom rollen wij de slangen nog op?  ???

Idd, tot die conclusie zijn wij ook gekomen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: skydevil op 28 augustus 2009, 10:25:02
Als ik bovenstaande filmpjes zie.... Waarom rollen wij de slangen nog op?  ???

Dat is waarschijnlijk omdat een aantal mensen in de buurt van arnhem dat nog steeds beslissen, diezelfde mensen die allemaal managers (officieren) het land in sturen waarvan de meeste totaal geen werkvloer ervaring hebben, en dan met de meest waanzinnige ideeën binnen een korte tijd een korps naar de vernieling helpen.

Maar ook misschien omdat oprollen beter in de wagens past, men vind vaak dat uiterlijk en netheid voor functionaliteit gaat, bijv. ik ken een aantal korpsen waar men weigert om bijv. de blusbroek over de laarzen op de kapstok te zetten omdat dat niet netjes staat, maar men wil wel dat ze sneller uitrukken en correct gekleed, met gevolg dat je langer aan het stoeien bent met aantrekken van broek/overall en laarzen openstaan en geen broek meer over de laarzen gedaan wordt wat nadelig is voor de veiligheid en het langer duurt voor je in in de wagen zit,
maarja het staat zo mooi aan de kapstok al die jassen met laarzen eronder.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: OLT op 28 augustus 2009, 18:30:27
Dit systeem wordt bij ons benoemd als zigzag en bundels.
Sinds het in gebruik werd genomen wordt nog maar weinig HD gebruikt omdit dit systeem een massa voordelen biedt tov de HD.
Het enige minpunt is de kwaliteit van de LD slangen die wij in België gebruiken, het zijn de gewone genormeerde slangen. Sommige merken zoals bv. Angus hebben veel beter in hun gamma maar het blijkt moeilijk om ze in te voeren.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 29 augustus 2009, 00:24:26
Als je ze in een bundel legt en vult, dan komen er toch slagen in de slang te zitten?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 29 augustus 2009, 00:26:03
Dat is waarschijnlijk omdat een aantal mensen in de buurt van arnhem dat nog steeds beslissen, diezelfde mensen die allemaal managers (officieren) het land in sturen waarvan de meeste totaal geen werkvloer ervaring hebben, en dan met de meest waanzinnige ideeën binnen een korte tijd een korps naar de vernieling helpen.

Maar ook misschien omdat oprollen beter in de wagens past, men vind vaak dat uiterlijk en netheid voor functionaliteit gaat, bijv. ik ken een aantal korpsen waar men weigert om bijv. de blusbroek over de laarzen op de kapstok te zetten omdat dat niet netjes staat, maar men wil wel dat ze sneller uitrukken en correct gekleed, met gevolg dat je langer aan het stoeien bent met aantrekken van broek/overall en laarzen openstaan en geen broek meer over de laarzen gedaan wordt wat nadelig is voor de veiligheid en het langer duurt voor je in in de wagen zit,
maarja het staat zo mooi aan de kapstok al die jassen met laarzen eronder.

Een rechthoek neemt minder ruimtelijke plaats in dan een cirkel... Voor het ruimte gebrek zou het alleen maar gunstiger zijn.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Maarten op 29 augustus 2009, 13:03:51
Een aantal keer zag ik het argument voorbij komen dat de LD slang makkelijker te koppelen / verlengen is dan de HD slang. Maar dat kan je toch mooi ondervangen met de oetiker knikkoppeling (of een vergelijkbaar middel), zoals Maarssen die in gebruik heeft?

In onderstaand flimpje zie je bijvoorbeeld dat ze de HD slang verlengen met een 25mm(?) slang.

Brandweer Maarssen - Oetiker knikkoppeling (http://video.google.nl/videoplay?docid=9188130614400763380)

Het lijkt mij aanzienlijk makkelijker en sneller om zo'n kleine slang (opgevouwen of opgerold) mee te voeren dan een heel pakket lagedruk slang, zoals te zien is op de filmpjes.

Dus voor een eerste snelle aanval, waarmee je mogelijk een hoop brand- en waterschade bespaart, zou HD dan i.m.o. toch de voorkeur genieten. En zeker als je een redding moet uitvoeren, verlies je kostbare tijd als je LD gaat uitleggen, of zie ik dat verkeerd?

Wat mij betreft zou het bij gebouwbrand sowieso standaardprocedure moeten zijn om direct een tweede TS mee te alarmeren voor ondersteuning. Waarom zie je dat in de grote steden wel en in andere gebieden niet? Is dat puur een centenkwestie?

(ik ben weliswaar geen brandweerman, maar ik denk wel graag praktisch mee ;))
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 29 augustus 2009, 15:09:57
Citaat
Dus voor een eerste snelle aanval, waarmee je mogelijk een hoop brand- en waterschade bespaart, zou HD dan i.m.o. toch de voorkeur genieten. En zeker als je een redding moet uitvoeren, verlies je kostbare tijd als je LD gaat uitleggen, of zie ik dat verkeerd?
Nee maar in bijv. de USA heben ze geen HD, maar ook daar worden mensen gered bij brand. Verder kwam in deze discussie al de opmerking voorbij dat we te lang en te vaak met HD aan het klo..en zijn, terwijl de vuurbelasting en de branduitbreiding eigenlijk om een LD inzet vragen.
Deze snelkoppeling is bekend, en werkt prima. Maar om nou met HD op een LD systeem door te kopplen, daar krijg ik nooit genoeg water uit. (de diameterslang van d e HD bepaald de hoeveelheid water die er doorstroomt.

De Cleveland Bundle Video ondertussen doorgestuurd naar mijn mede werkgroep leden. Dit is vele malen sneller bij inzet in woontorens wanneer je op de stijgleiding moet werken. Volgende dienst staat deze test het op de dag indeling  ;) Iik zal jullie het resultaat laten weten.

Ps eindelijk weer eesn vakinhoudelijke informatie van collega's op een forum. Dat is op andere "brandweer" forums met veel al hobbyisten wel eens anders. 8)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Maarten op 29 augustus 2009, 15:19:43
Deze snelkoppeling is bekend, en werkt prima. Maar om nou met HD op een LD systeem door te kopplen, daar krijg ik nooit genoeg water uit. (de diameterslang van d e HD bepaald de hoeveelheid water die er doorstroomt).

Dus door een slang met een dergelijke diameter te koppelen aan een HD slang, is het niet meer HD waardig?
Zoveel drukverlies levert dat toch niet op zou ik denken ???

Vanwaar kan Maarssen hier dan wel mee leven?
(en nou niet beginnen over hun blusmotor (http://www.brandweer.org/voertuig_images_2/maarssen_510.jpg) :P)

De Cleveland Bundle Video ondertussen doorgestuurd naar mijn mede werkgroep leden. Dit is vele malen sneller bij inzet in woontorens wanneer je op de stijgleiding moet werken. Volgende dienst staat deze test het op de dag indeling  ;) Iik zal jullie het resultaat laten weten.
Ben benieuwd :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Max4711 op 29 augustus 2009, 16:20:35
Dus door een slang met een dergelijke diameter te koppelen aan een HD slang, is het niet meer HD waardig?
Zoveel drukverlies levert dat toch niet op zou ik denken ???



Let hierbij eens op de opbouw ( materiaal) van de HD lang ten opzichte van LD.
Wanneer je bijv. bij onderhoud de LD afperst op 10bar, kun je erbijna piano op spelen, voorwerpen als glas, spijkers doen dan de slang barsten. Daarnaast is er verschil in de geperste adapter van de HD en de traditionele bendeling slang op de stortzkoppeling.
Zou je met een druk van 30 bar  met een ld slang willen werken, zou je de slang/straalpijp als deurforceerder kunnen gebruiken :D
Nee de huidige bendeling op stortz laat dat niet toe
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 29 augustus 2009, 17:08:30
Even een kleine correctie. Volgens mij werd er opgemerkt dat je een LD doorkoppelt aan een HD slang. Dat zal inderdaad problemen opleveren, en HD slang kan 40 bar hebben, met een marge van misschien 25 % of. Een LD slang wordt gebruikt voor drukken van 8-10 bar, maar zeker geen 40 bar, dus dat wordt één waterballet. (inderdaad bendelstuk zal losschieten).
Ten tweede, de binnendiameter van een HD slang is vele male kleiner als een LD slang, dus de druk zal heel snel wegzakken. (kleine diameter naar grote diameter wat gebeurd er als dezelfde hoeveelheid water er door gaat?
Nog eens naar de Maarsen Video gekeken, maar zij koppelen een soort "Tuinslang" aan de HD en geen Lage druk slang.

Zojuist even met de ploeg een testje gedaan:
Cleveland Bundle:
Voordeel:
-makkelijk mee te dragen.(je hebt je handen vrij)
-Gewicht is makkelijk op een schouder te dragen, of op je ademluchttoestel te leggen.
-geen last van die aanvalskrat die tegen je knieen aanslaat of waardoor je uit evenwicht loopt.
-Erg makkelijk en snel inzetbaar, slang loopt verbazend makkelijk uit.
-Tweede man kan andere armaturen meenemen, en zelfs nog een draagbaarblustoetsel.
Conclusie : O0
Nadeel,
In onze TS'n is er één, twee, drie geen ruimte voor, of je moet hem ombouwen.
Je zult de lesboekenmakers, de Bobo's in Arnhem, de examencommisie, de wedstijdjury en weet ik wie allemaal nog meer moeten overtuigen dat het beter is. ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 29 augustus 2009, 20:11:27
Even een kleine correctie. Volgens mij werd er opgemerkt dat je een LD doorkoppelt aan een HD slang. Dat zal inderdaad problemen opleveren, en HD slang kan 40 bar hebben, met een marge van misschien 25 % of. Een LD slang wordt gebruikt voor drukken van 8-10 bar, maar zeker geen 40 bar, dus dat wordt één waterballet. (inderdaad bendelstuk zal losschieten).
Ten tweede, de binnendiameter van een HD slang is vele male kleiner als een LD slang, dus de druk zal heel snel wegzakken. (kleine diameter naar grote diameter wat gebeurd er als dezelfde hoeveelheid water er door gaat?
Nog eens naar de Maarsen Video gekeken, maar zij koppelen een soort "Tuinslang" aan de HD en geen Lage druk slang.

Zojuist even met de ploeg een testje gedaan:
Cleveland Bundle:
Voordeel:
-makkelijk mee te dragen.(je hebt je handen vrij)
-Gewicht is makkelijk op een schouder te dragen, of op je ademluchttoestel te leggen.
-geen last van die aanvalskrat die tegen je knieen aanslaat of waardoor je uit evenwicht loopt.
-Erg makkelijk en snel inzetbaar, slang loopt verbazend makkelijk uit.
-Tweede man kan andere armaturen meenemen, en zelfs nog een draagbaarblustoetsel.
Conclusie : O0
Nadeel,
In onze TS'n is er één, twee, drie geen ruimte voor, of je moet hem ombouwen.
Je zult de lesboekenmakers, de Bobo's in Arnhem, de examencommisie, de wedstijdjury en weet ik wie allemaal nog meer moeten overtuigen dat het beter is. ;)

wat vind je van de High rise hose training filmpjes?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 29 augustus 2009, 21:23:53
Als je ze in een bundel legt en vult, dan komen er toch slagen in de slang te zitten?

Kijk eens goed naar de filmpjes.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 29 augustus 2009, 21:31:08
Kijk eens goed naar de filmpjes.

Moet je eens een smalle strook papier afknippen en deze net als de slangen oprollen in een bundle. Als je dan de bundle uit elkaar trekt krijg je een papieren strook die voor elke cirkel van de bundle gedraait is. In de filmpjes zie ik ook wel dat dit niet gebeurt... ;) Maar waarom gebeurt het niet of zit het in de rek van de slangen of kunnen de koppelingen vrij roteren? :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 29 augustus 2009, 21:33:45
Citaat
wat vind je van de High rise hose training filmpjes?

 ;) heb ik al " al geleend" van Youtube en naar mijn collega's doorgestuurd. Waar het boek van Paul Grimwood al niet goed voor is.

Palmpie, een slang kan roteren om het bendelstuk van de koppeling, al gaat dit niet makkelijk.Maar proefondervinderlijk blijkt gewoon dat de slang zich (ik denk door de waterdruk) netjes strekt als je er mee wegloopt, en er geen kinken of andere belemmeringen in de slang ontstaan.
Bij het oude systeem gooien we de slangen uit in een trappenhuis, op een overloop heb je geen ruimte, dus donder je ze de trap af. En dan heb je bij het onder druk zetten dus problemen dat er overal kinken onstaan waardoor je te weinig druk aan de straalpijp hebt. Zag zelfs dat ze de over gebleven "Loops" rechtop tegen de muur zetten om een vrije doorgang te houden... ::)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 30 augustus 2009, 00:30:49
Hier nog wat amerikaanse technieken zoals een slang, onderdruk, verlengen. Ook gebruiken ze opgerolde slangen...  ;)

Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 30 augustus 2009, 09:39:07
Hier nog wat amerikaanse technieken zoals een slang, onderdruk, verlengen. Ook gebruiken ze opgerolde slangen...  ;)



Wildland fire fighting!!!
Op deze manier werken wij ook vanuit onze bosbrandwagens, slang verlangen onder druk en al de rest.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 31 augustus 2009, 18:49:25
Even een kleine correctie. Volgens mij werd er opgemerkt dat je een LD doorkoppelt aan een HD slang. Dat zal inderdaad problemen opleveren, en HD slang kan 40 bar hebben, met een marge van misschien 25 % of. Een LD slang wordt gebruikt voor drukken van 8-10 bar, maar zeker geen 40 bar, dus dat wordt één waterballet. (inderdaad bendelstuk zal losschieten).
Ten tweede, de binnendiameter van een HD slang is vele male kleiner als een LD slang, dus de druk zal heel snel wegzakken. (kleine diameter naar grote diameter wat gebeurd er als dezelfde hoeveelheid water er door gaat?
Nog eens naar de Maarsen Video gekeken, maar zij koppelen een soort "Tuinslang" aan de HD en geen Lage druk slang.

Zojuist even met de ploeg een testje gedaan:
Cleveland Bundle:
Voordeel:
-makkelijk mee te dragen.(je hebt je handen vrij)
-Gewicht is makkelijk op een schouder te dragen, of op je ademluchttoestel te leggen.
-geen last van die aanvalskrat die tegen je knieen aanslaat of waardoor je uit evenwicht loopt.
-Erg makkelijk en snel inzetbaar, slang loopt verbazend makkelijk uit.
-Tweede man kan andere armaturen meenemen, en zelfs nog een draagbaarblustoetsel.
Conclusie : O0
Nadeel,
In onze TS'n is er één, twee, drie geen ruimte voor, of je moet hem ombouwen.
Je zult de lesboekenmakers, de Bobo's in Arnhem, de examencommisie, de wedstijdjury en weet ik wie allemaal nog meer moeten overtuigen dat het beter is. ;)

Hoe gaat het met de koppelingen? Deze zijn in NL wat groter in vergelijking met die in de US of A?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 31 augustus 2009, 21:55:54
Hoe gaat het met de koppelingen? Deze zijn in NL wat groter in vergelijking met die in de US of A?
Jullie koppelingen zijn toch de zelfde als deze die men in Duitsland gebruikt of niet?? En daar is dat geen probleem.
Met onze DSP koppelingen is het in ieder geval geen probleem, je kan dit ook een beetje in de hand werken door de slang ietsje anders op te plooien  en er op die manier voor zorgen dat de koppelingen op de uiteinden komen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 31 augustus 2009, 22:08:12
Ik heb dit topic een poosje gevolgt.En ik moet zeggen dat dit toch wel een zinloze discussie is.
En waarom zinloos,juist omdat we in dit land nu bezig zijn om meer uit onze HD te halen,denk alleen maar aan 3D-blussing.
En 30 tot 40bar is nog niet genoeg,omdat we zonodig met 300bar door een muur heen moeten.LD prima,maar wel voor de zaken waar we het goed voor kunnen gebruiken.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 31 augustus 2009, 23:14:37
Ik heb dit topic een poosje gevolgt.En ik moet zeggen dat dit toch wel een zinloze discussie is.
En waarom zinloos,juist omdat we in dit land nu bezig zijn om meer uit onze HD te halen,denk alleen maar aan 3D-blussing.
En 30 tot 40bar is nog niet genoeg,omdat we zonodig met 300bar door een muur heen moeten.LD prima,maar wel voor de zaken waar we het goed voor kunnen gebruiken.

Gelukkig zijn er mensen die door blijven ontwikkelen en soms tegen de stroom ingaan... ;) Er wordt hier ook gezegd dat je het juiste gereedschap voor de juiste brand moet pakken. Ik kan dus je opmerking niet helemaal plaatsen.

Vooral bij branden in hogere gebouwen lijken de bundles gewoon makkelijker dan een opgerolde slang. Hier in Nederland gaat men ipv kijken naar het gereedschap hogedruk blusleidingen eisen in gebouwen... Sommige korpsen zien dat als innovatie terwijl de capaciteit gewoon een stap terug is. Als je het dan niet onder controle krijgt.. wat moet je dan... slangen gaan uitrollen door heel het gebouw?? ???

Waarschijnlijk geld dit niet voor 90% van NL omdat ze geen gebouwen hoger dan 20 meter hebben. Maar voor de korpsen die wel deze gebouwen hebben kan deze wijze van opbergen en gebruiken een uitkomst zijn.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 31 augustus 2009, 23:27:26
Citaat
Ik heb dit topic een poosje gevolgt.En ik moet zeggen dat dit toch wel een zinloze discussie is.
En waarom zinloos,juist omdat we in dit land nu bezig zijn om meer uit onze HD te halen,denk alleen maar aan 3D-blussing.
En 30 tot 40bar is nog niet genoeg,omdat we zonodig met 300bar door een muur heen moeten.LD prima,maar wel voor de zaken waar we het goed voor kunnen gebruiken.

Tja als dit soort uitspraken gedaan worden door mensen die branden moeten blussen hebben we nog een lange weg te gaan. (Of is dit een uitspraak van zo'n P2000 jager/fotograaf?)Met HD kun je heel goed een binnenbrand aan pakken. Maar..... veel te vaak blijven we doormodderen met HD terwijl je met die 125 l/m niet meer als een ruimte van 50m2 onder controle kunt krijgen. De oefeningen in containers zijn perfect, maar let op, de energie waarde van schoon pallet hout komt niet boven de 1,5 Mw uit. Een normale inventaris levert al snel 3-5 Mw energie. Hoe wil je dat met één HD tegen houden.
En nog even over de Cleveland Bundel, vooroordeel het niet voor je het uitgeprobeerd hebt. In mijn verzorgingsgebeid staan diverse hoogbouw complexen met stijgleiding, horizontale blusleidingen en zelfs pompinstallaties (gebouw hoger dan 50 m)
Laat mij nou maar met de ploeg deze techniek uit proberen, ik denk dat we er veel voordeel uit gaan halen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 1 september 2009, 08:56:53
Ik heb dit topic een poosje gevolgt.En ik moet zeggen dat dit toch wel een zinloze discussie is.
En waarom zinloos,juist omdat we in dit land nu bezig zijn om meer uit onze HD te halen,denk alleen maar aan 3D-blussing.
En 30 tot 40bar is nog niet genoeg,omdat we zonodig met 300bar door een muur heen moeten.LD prima,maar wel voor de zaken waar we het goed voor kunnen gebruiken.

Zinloze topic?????   :-X :-X

En je laatste zin vind ik voor 99,9 % goed maar het eerste woord zou ik veranderen door HD ipv LD.
3D-blussing gaat net zo goed met een LD als met een HD, je moet enkel de techniek nog net ietsje beter beheersen om je schots zo kort mogelijk te houden.
Met een LD heb je iets meer de mogelijkheid om ietsje verder voor je de rooklaag te koelen omdat je meer debiet en dus een grotere worplengte hebt.
Straalpijpen bij ons in gebruik:
LD stralen diam. 45mm  met instelbaar debiet tussen 100 - 250 - 350 - 500 l/min à 6 bar.
LD stralen diam. 70mm met instelbaar debiet tussen 285 - 500 - 600 - 800 - 950 l/min à 6 bar.
HD stralen met instelbaar debiet tussen 20 - 40 - 100 - 150 l/min .
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 1 september 2009, 18:32:56
Vandaag met de ploeg (30 tot 2 jaar ervaring) zonder info vooraf een praktijktest gehouden. Leegstaand gebouw en op de overloop van de BG naar de 1e een verdeeltuk neergelegd als zijnde het aansluitpunt blusleiding. Opdracht, inzet met LD op de verdieping met twee lengtes 32mm LD slang. Kies zelf een methode wat je geleerd is of het handigst lijkt. Uitrollen van LD zoals op straat lukt niet, dus slangen worden uitgelopen door ze naar boven en beneden te gooien over de trappen, en dan weer omhoog/laag te halen. Gevolg trappen liggen vol met slangen, dan onder druk zetten, waardoor er kinken/draaiingen onstaan, kortom niet echt lekker vlot.
Toen de Cleveland Bundle samengesteld, kritische blikken, het geheel op het trapbordes gelegd, onder druk laten zetten, en vol verbazing(net als ik de eerste keer) bleek de slang zich netjes op een rol te vullen. En toen kon zonder al te veel moeite de slang de verdieping ogebracht worden. Om ruimte op de overloop te krijgen ook laten zien dat je de bundel tegen de wand rechtop kan zetten.  
Een paar plaatjes:
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi147.photobucket.com%2Falbums%2Fr296%2Fsquad61%2FAfbeelding037.jpg&hash=b639fe3ed8cd05c2d95972f353afd3de)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi147.photobucket.com%2Falbums%2Fr296%2Fsquad61%2FAfbeelding043.jpg&hash=aef8bbe905bd5aec8b553ad6dd72e329)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi147.photobucket.com%2Falbums%2Fr296%2Fsquad61%2FAfbeelding046.jpg&hash=10763b3c4ec7e890ea773031259b7e2b)

Conclusie, dit hadden we eerder moeten doen, we maken gelijk ruimte op de TS, en moeten een plaat maken met een draaipunt om aan de post de slangen makkelijk op te vouwen.
Dit gaat iets te snel, maar de zeer postieve geluiden van kritische manschappen viel mij reuze mee.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 1 september 2009, 19:27:55
Hier een filmpje van een oprol apparaat voor bundles. Lijkt me alleen niet een erg handig apparaat...

Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 1 september 2009, 20:16:32
Nee daar kan ik niet mee aankomen, want dan lachen ze me uit.   ;D ;D
 Daar verzinnen we wel iets anders voor.  O0
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 1 september 2009, 20:32:23
Heb ergens een filmpje gezien met een houten plank met 3 stukjes pijp  dat op de grond lag en kon ronddraaien.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Shave op 12 september 2009, 18:35:00
Vandaag met de ploeg (30 tot 2 jaar ervaring) zonder info vooraf een praktijktest gehouden. Leegstaand gebouw en op de overloop van de BG naar de 1e een verdeeltuk neergelegd als zijnde het aansluitpunt blusleiding. Opdracht, inzet met LD op de verdieping met twee lengtes 32mm LD slang. Kies zelf een methode wat je geleerd is of het handigst lijkt. Uitrollen van LD zoals op straat lukt niet, dus slangen worden uitgelopen door ze naar boven en beneden te gooien over de trappen, en dan weer omhoog/laag te halen. Gevolg trappen liggen vol met slangen, dan onder druk zetten, waardoor er kinken/draaiingen onstaan, kortom niet echt lekker vlot.
Toen de Cleveland Bundle samengesteld, kritische blikken, het geheel op het trapbordes gelegd, onder druk laten zetten, en vol verbazing(net als ik de eerste keer) bleek de slang zich netjes op een rol te vullen. En toen kon zonder al te veel moeite de slang de verdieping ogebracht worden. Om ruimte op de overloop te krijgen ook laten zien dat je de bundel tegen de wand rechtop kan zetten.  
Een paar plaatjes:
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi147.photobucket.com%2Falbums%2Fr296%2Fsquad61%2FAfbeelding037.jpg&hash=b639fe3ed8cd05c2d95972f353afd3de)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi147.photobucket.com%2Falbums%2Fr296%2Fsquad61%2FAfbeelding043.jpg&hash=aef8bbe905bd5aec8b553ad6dd72e329)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi147.photobucket.com%2Falbums%2Fr296%2Fsquad61%2FAfbeelding046.jpg&hash=10763b3c4ec7e890ea773031259b7e2b)

Conclusie, dit hadden we eerder moeten doen, we maken gelijk ruimte op de TS, en moeten een plaat maken met een draaipunt om aan de post de slangen makkelijk op te vouwen.
Dit gaat iets te snel, maar de zeer postieve geluiden van kritische manschappen viel mij reuze mee.

Tower-ladder op welke breedte hebben jullie de 2 HD-slangen gevouwen?

Ik moet zeggen dat ik van jullie resultaten wel onder de indruk ben en morgen het een en ander zal voorstellen bij ons.

Kijken hoe het hier uitpakt ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 13 september 2009, 00:41:30
Wij hebben de eerste slag ongeveer een 125 lang gemaakt. Doordat je van binnen uit steeds verder naar buiten gaat wordt het totale pakket ongeveer 150 lang. In elk geval lang genoeg om het goed stabiel over je schouder te dragen.
Let op, de slang niet eerder uitlopen voordat de druk de slang laat "ploppen" zoals de Yanks zeggen, en voldoende druk gebruiken, wij deden het met 4-5 bar. Ondertussen uit een sloopauto met twee veiligheidsgordels en gespen een snelsluiting gemaakt. Dit ipv riempjes of zo, om het pakket snel open te kunnen maken.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Shave op 13 september 2009, 18:16:16
Bedankt voor de info.

Begrijp ik het goed dat jullie ze ook al op het voertuig van jullie post gaan plaatsen?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 13 september 2009, 18:22:29
Kan je ze niet zo samenvouwen als in het fimje. Misschien kan je ze dan kwijt op de plaats van de opgerolde slangen? ??? Ook een handig hulpmiddel om de slangen op te vouwen zit in de film

Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 13 september 2009, 18:35:26
ook het naar binnenlopen met een slang gaat eenvoudig (op 1 minuut)

&feature=related
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 13 september 2009, 19:43:29
En zo zie je maar wat zulke leerrijke discussie tot gevolg heeft. We evolueren en dat is toch de bedoeling, of niet???
Gebruik maken van de middelen die we reeds hebben maar deze gewoon aanpassen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 7 oktober 2009, 22:58:51
Wij hebben de eerste slag ongeveer een 125 lang gemaakt. Doordat je van binnen uit steeds verder naar buiten gaat wordt het totale pakket ongeveer 150 lang. In elk geval lang genoeg om het goed stabiel over je schouder te dragen.
Let op, de slang niet eerder uitlopen voordat de druk de slang laat "ploppen" zoals de Yanks zeggen, en voldoende druk gebruiken, wij deden het met 4-5 bar. Ondertussen uit een sloopauto met twee veiligheidsgordels en gespen een snelsluiting gemaakt. Dit ipv riempjes of zo, om het pakket snel open te kunnen maken.

En al een keer ingezet?  :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 7 oktober 2009, 23:10:43
Vier ploegen aan mijn buro enthousiast, andere buro's zelfde ploeg ook, maar ja je moet wel 7 buro's en 4 ploegen langs.
Voorlopig nog geen negatief geluid, behalve dat we geen ruimte hebben op de TS'n.
Binnenkort gaan we verder, instructie video en presentatie maken, dan uitleg naar OVD'n, opnemen in hoogbouw procedure en wat overbodige rommel uit de TS gooien en het pakket in de TS schuiven.
Dan nog wachten op iemand die zijn woning/kantoor op 10 hoog of zo ter beschikking stelt voor een praktijktest. Ik hou jullie wel op de hoogte  :D
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 21 oktober 2009, 20:33:28
En hebben jullie er nog iets mee gedaan?
In België zit dit systeem binnenkort misschien in alle autopompen. Men is bezig om er een nationale procedure rond te maken. Er zijn al verregaande testen mee bezig.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Groeten,

ffemt19
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 23 oktober 2009, 00:34:54
BRAND ! Bent U er Klaar voor (http://www.youtube.com/watch?v=uUwr_BdLEdg#normal)
Ons ABC het Aflegsysteem (http://www.youtube.com/watch?v=B2SVF0JjR1I#normal)
Diepe Aanval Bundels (http://www.youtube.com/watch?v=BLvsFbYl_HI#normal)
Carmel Roundabout Hose Load....... (http://www.youtube.com/watch?v=UTQTgqJTK5Q#normal)
Inzetoefening aflegsysteem met bundels (http://www.youtube.com/watch?v=iXhLu7k-mKo#normal)
Basis Aanval Bundels (http://www.youtube.com/watch?v=1ol7j4a28-E#normal)
Cassettes met ZigZag (http://www.youtube.com/watch?v=-C8wCrQWPw8#normal)

http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/mjc_Bilzen2009_Verschueren.pdf (http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/mjc_Bilzen2009_Verschueren.pdf)
http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/mjc_Bilzen2009_Janssen.pdf (http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/mjc_Bilzen2009_Janssen.pdf)
http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/mjc_Bilzen2009_Vantorre.pdf (http://www.brandweervlaanderen.be/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/mjc_Bilzen2009_Vantorre.pdf)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Shave op 4 november 2009, 15:14:45
In het kader van de blustechnieken:

Brandweer Westland en Midden-Delfland trainen nieuwe blustechnieken

Publicatiedatum: 04-11-2009

Brandweer Westland en Midden-Delfland trainen momenteel al hun operationeel personeel in de nieuwste blustechnieken.

De noodzaak voor deze training is duidelijk geworden na het rapport over het ongeval in De Punt, waarbij drie brandweermannen om het leven zijn gekomen. Daar zijn bij de brand rookgassen plotseling tot ontbranding gekomen, waardoor de brandweermensen die in de loods waren, verrast werden door de snelle uitbreiding van het vuur.

De brandweerlieden van de zeven posten van Westland en drie posten van Midden-Delfland leren tijdens de training te kijken naar het gedrag van de rook en het gevaar voor ontbranding van de rook beter in te schatten. De nieuwste blustechnieken worden aangeleerd, zodat het door koeling van de rookgassen mogelijk wordt veilig op te treden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de andere risico's bij het binnentreden van brandende panden.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/11/04/R187.htm (http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/11/04/R187.htm)

Foto's op:
http://www.comaribo.nl/brandweer/flashover2009/index.html (http://www.comaribo.nl/brandweer/flashover2009/index.html)


Is dit de traditionele flash-over training?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Haags Rampje op 4 november 2009, 16:02:45
Citaat
Is dit de traditionele flash-over training?

...dat klopt...alleen met een nieuwe HD-straalpijp :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Shave op 4 november 2009, 16:03:14
Nieuw of andere................ ::)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Haags Rampje op 4 november 2009, 16:16:42
Het is een (voor ons korps) nieuwe HD-straalpijp...weet alleen geen naam meer van de fabriKant....je kan met die HD-straalpijp makkelijker pulseren :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 5 november 2009, 17:37:50
Het betreft hier Akron HD straalpijpen met pistool afsluiter. Waterlevering tot 115 l per min. bij 35/40 bar. Flashoverstand worden aangegeven door twee nokken op de kop van de straalpijp voor sproeistand, en waterlevering.
De training in Westland en Midden Delfland is een aanvullende training op de standaard Flashover/Backdraft training. Behalve de demo wordt er extra aandacht gegeven aan de RSTV scan, de straalpijptechniekvoor het koelen van hete rookgassen en het ventileren van een brandruimnte door middel van het venturi principe. Deze trainigen kunnen alllen uitgevoerd worden indien er met hout gestookte oefenobjecten gebruikt worden. (www.fireflash.nl (http://www.fireflash.nl))

PS ik sta er net niet herkenbaar op.....  8)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Shave op 5 november 2009, 22:44:29
thnx voor de info
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventist op 28 december 2009, 18:50:39
Zijn er in NL al bundles ingezet?  :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 28 december 2009, 22:01:59
Ik denk dat WA nog eerder Koning is dan dat de Bundles standaard ingezet worden.  ;D
Als het goed is krijgen wij op de eerste nieuwe TS´n die begin 2010 komen ruimte voor de bundles. Bedoeling is het gelijk in januari op de oefendagen uit te leggen aan al het personeel. En dan maar wachten op een praktijktest.........
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: 3Dfog op 2 januari 2010, 19:11:29
Als het goed is krijgen wij op de eerste nieuwe TS´n die begin 2010 komen ruimte voor de bundles.
Heb ook vernomen dat er een overdrukventilator van 30.000m3/uur in het bestek is opgenomen  :)

Deze twee topic's lopen behoorlijk in elkaar over.
Beiden interessant.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: 3Dfog op 2 januari 2010, 19:22:09
Doelde op deze topic en de topic "effectief blussen"
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: 3Dfog op 2 januari 2010, 19:33:27
Heb ook vernomen dat er een overdrukventilator van 30.000m3/uur in het bestek is opgenomen  :)

Zou een leuke topic over PPV/PPA kunnen opleveren  ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: ffemt19 op 3 januari 2010, 19:41:24
In verband met het probleem met de slangen voor de slangen bundels heb ik misschien wel een oplossing.
Het is een tool van een franse firma om slangen samen te houden die op een andere manier zijn opgeborgen (zig-zag, bundel, ...).
Zij verkopen het om er de slangen zig-zag mee op te bergen, maar je kan het volgens mij ook gebruiken om de bundels mee te maken en samen te houden.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dimatexsecurite.fr%2Fcatalog%2Fimages%2FLARE%252045%2520.jpg&hash=a8a9ebfa52ec8e82554b5430c0a9b576)

http://www.dimatexsecurite.fr/catalog/images/fiches/ATTACK.pdf?osCsid=b072054b9ebcb99005fce26421d3aa73 (http://www.dimatexsecurite.fr/catalog/images/fiches/ATTACK.pdf?osCsid=b072054b9ebcb99005fce26421d3aa73)

Ze hebben het in een uitvoering voor slangen met diameter 45 en 70.

Ook hebben ze een soort trolley om slangen in op te bergen, en op deze manier snel slangen (LD) te kunnen uitleggen in bijv een trappenhal of eender welke andere plaats.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dimatexsecurite.fr%2Fcatalog%2Fimages%2FTANKER%2520Web%2520rouge.jpg&hash=b77ea2449b8bbc63240b7c4bb18af1f7)

http://www.dimatexsecurite.fr/catalog/images/fiches/TANKER.pdf?osCsid=33b1b94d7db76ea0314e64d238257a6d (http://www.dimatexsecurite.fr/catalog/images/fiches/TANKER.pdf?osCsid=33b1b94d7db76ea0314e64d238257a6d)

Groeten
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 14 december 2014, 09:54:53
Het topic is alweer een paar jaar oud. Maar hoever zijn we nu met het gebruik van slangbundels? Eerst zag ik het gebruik van slangbundels op lage druk niet zitten. Inmiddels hebben ze mij overtuigt van de meerwaarde er van. Zeker voor wat betreft de rookgaskoelingen en blussende werking.
In Utrecht word er nu mee geoefend door de diverse 24uursposten, en ook daar zijn de resultaten positief te noemen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Danny722 op 21 december 2014, 15:34:39
Haaglanden gaat ermee aan de slag en ik heb een vermoeden dat LD-slangbundels in de toekomst zomaar de HD-slangen kunnen gaan verdringen. In combinatie met wat andere blusmiddelen (cobra/fognails?) een wat breder arsenaal aan mogelijkheden en bovendien een betere wateropbrengst voor de rookgaskoeling. Met de huidige woninginrichting en de wateropbrengst van HD is het maar de vraag of dat blusmiddel nog een lang leven beschoren is.

Buiten de spotlights van deze discussie: als men op de TS naar LD slangbundels wil i.v.m. wateropbrengst, wat heeft dat dan voor effect op de blusmiddelen op een SIV..........? ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Luke_BNV op 21 december 2014, 19:21:56
Citaat van: Danny722 link=msg=1316135 date=1419172479
Buiten de spotlights van deze discussie: als men op de TS naar LD slangbundels wil i.v.m. wateropbrengst, wat heeft dat dan voor effect op de blusmiddelen op een SIV..........? ;)

Waarschijnlijk niks. Het gaat de bedenkers immers alleen maar om de snelheid en niet om de slagkracht. Dus daar zal niet snel wat veranderen. Tenzij het busje er sneller van wordt natuurlijk, want dan kan je zomaar nog 3 posten opheffen.   e050


Ik volg deze ontwikkeling overigens met belangstelling. Lage druk slangen op een rol zouden opzich moeten kunnen . Ben benieuwd hoe men dat gaat toepassen. Eventueel aan de achterkant nog 1 straal met middel of hoge druk in de TS. Dan hoef je bij elke prullenbak, auto of grasbrand niet meteen af te leggen tot het verdeelstuk, en verder.  :)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 21 december 2014, 19:26:21
Citaat van: Luke_BNV link=msg=1316195 date=1419186116



Ik volg deze ontwikkeling overigens met belangstelling. Lage druk slangen op een rol zouden opzich moeten kunnen . Ben benieuwd hoe men dat gaat toepassen. Eventueel aan de achterkant nog 1 straal met middel of hoge druk in de TS. Dan hoef je bij elke prullenbak, auto of grasbrand niet meteen af te leggen tot het verdeelstuk, en verder.  :)
Kijk nog even de filmpjes die in dit topic te vinden zijn, daar kun je zien dat slangbundels een gehele nieuwe wijze van werken is. Overigens doet Danny722 een paar leuke uitspraken waar ik me erg in kan vinden, maar nu nog even niet op ga antwoorden. Ik ben benieuwt naar meer meningen. ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Pyro_loe op 22 december 2014, 15:28:12
Citaat van: Luke_BNV link=msg=1316195 date=1419186116
Ben benieuwd hoe men dat gaat toepassen. Eventueel aan de achterkant nog 1 straal met middel of hoge druk in de TS. Dan hoef je bij elke prullenbak, auto of grasbrand niet meteen af te leggen tot het verdeelstuk, en verder.  :)

Het commando "lage druk afleggen" bestaat toch al wel een halve eeuw  0098  komt geen verdeelstuk aan te pas.

Alleen pakken we nu een slangbundel ipv een opgerolde slang.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventje op 22 december 2014, 19:28:49
Ik ben er erg blij mee dat Haaglanden hiermee aan de slag gaat. Laat ze lekker experimenteren en de rest van NL mee leren van de ervaringen. Ik begin steeds meer te geloven dat HD inderdaad wel eens kan verdwijnen. Maar goed de brandweer is een stugge organisatie dus het kan nog wel even een tijdje duren.

Citaat van: Danny722 link=msg=1316135 date=1419172479
Haaglanden gaat ermee aan de slag en ik heb een vermoeden dat LD-slangbundels in de toekomst zomaar de HD-slangen kunnen gaan verdringen. In combinatie met wat andere blusmiddelen (cobra/fognails?) een wat breder arsenaal aan mogelijkheden en bovendien een betere wateropbrengst voor de rookgaskoeling. Met de huidige woninginrichting en de wateropbrengst van HD is het maar de vraag of dat blusmiddel nog een lang leven beschoren is.

Buiten de spotlights van deze discussie: als men op de TS naar LD slangbundels wil i.v.m. wateropbrengst, wat heeft dat dan voor effect op de blusmiddelen op een SIV..........? ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 22 december 2014, 22:29:01
Ik vrees zelfs dat de huidige ontwikkelingen rond 1-7 enz dit verhaal nog wel eens dwars kan gaan zitten. We hoeven in dit geval niet te rekenen op de managers, we weten waar die hun pet naar hebben staan. Die ga je niet zomaar even een andere pet oplaten zetten. In dit geval zal de input vanaf de werkvloer moeten komen, zeker als aangetoond worden dat lage druk betere prestatie levert dan hoge druk of 1-7.
Schijnt het rapport rond DLS en 1-7 inmiddels klaar te zijn, nog even zien op te snorren.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: sjors-sjors op 27 december 2014, 20:51:24
DLS/1-7 zal geen belemmering zijn voor deze ontwikkeling schat ik zo in. Maar ik verwacht ook weer niet dat HD zal verdwijnen, wij kunnen heeeeul veul brandjes blussen met HD. Maar net voor die branden waar snelheid geboden is maar ook veel debiet nodig is zou de bundel wel eens een prima stuk extra gereedschap kunnen zijn op de tankautospuit.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 27 december 2014, 21:36:29
Citaat van: sjors-sjors link=msg=1317515 date=1419709884
DLS/1-7 zal geen belemmering zijn voor deze ontwikkeling schat ik zo in. Maar ik verwacht ook weer niet dat HD zal verdwijnen, wij kunnen heeeeul veul brandjes blussen met HD. Maar net voor die branden waar snelheid geboden is maar ook veel debiet nodig is zou de bundel wel eens een prima stuk extra gereedschap kunnen zijn op de tankautospuit.
Als je snel veel debiet nodig hebt klinkt afleggen met een LD slangbundel mooi en ideaal, maar in de praktijk zal je waarschijnlijk oplopen tegen het probleem dat je net als nu met een klassieke LD inzet je de waterwinning eerst klaar moet hebben om het debiet in stand  te houden.
Want waarom word er vaak te lang doorgemodderd met HD ?
Omdat om wat voor reden dan ook de waterwinning niet binnen korte tijd op orde gebracht kan worden met de beschikbare mensen op dat moment.

Want de OBK ligt meestal verder weg als dat de Pompbediener alleen verantwoord kan en mag opbouwen.
Als je naar de ideale opstelplaats van een TS kijkt is deze bij een klassieke LD inzet dicht bij de waterwinning en bij een inzet net HD of LD met slangbundels  dicht bij de brandhaard.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: honderd op 27 december 2014, 21:51:11
Citaat van: Firefighter1970-b.d. link=msg=1317522 date=1419712589
Als je snel veel debiet nodig hebt klinkt afleggen met een LD slangbundel mooi en ideaal, maar in de praktijk zal je waarschijnlijk oplopen tegen het probleem dat je net als nu met een klassieke LD inzet je de waterwinning eerst klaar moet hebben om het debiet in stand  te houden.
Want waarom word er vaak te lang doorgemodderd met HD ?
Omdat om wat voor reden dan ook de waterwinning niet binnen korte tijd op orde gebracht kan worden met de beschikbare mensen op dat moment.

Want de OBK ligt meestal verder weg als dat de Pompbediener alleen verantwoord kan en mag opbouwen.
Als je naar de ideale opstelplaats van een TS kijkt is deze bij een klassieke LD inzet dicht bij de waterwinning en bij een inzet net HD of LD met slangbundels  dicht bij de brandhaard.

Stel het is direct duidelijk dat je LD nodig hebt (genoeg voorbeelden van te noemen). Als de TS dan dicht bij waterwinning wordt geplaatst en iets verder van de brandhaard, wat voor een problemen brengt dit dan met zich mee? De chauffeur kan de waterwinning gereed maken, en de slangbundels overbruggen sneller de afstand tot de brandhaard. Ik ben me nog aan het verdiepen in de inzet van slangbundels, maar zou dit een mogelijkheid zijn om het door jou genoemd probleem (snelle waterwinning) op te lossen?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 27 december 2014, 23:48:30
Citaat van: honderd link=msg=1317525 date=1419713471
Stel het is direct duidelijk dat je LD nodig hebt (genoeg voorbeelden van te noemen). Als de TS dan dicht bij waterwinning wordt geplaatst en iets verder van de brandhaard, wat voor een problemen brengt dit dan met zich mee? De chauffeur kan de waterwinning gereed maken, en de slangbundels overbruggen sneller de afstand tot de brandhaard. Ik ben me nog aan het verdiepen in de inzet van slangbundels, maar zou dit een mogelijkheid zijn om het door jou genoemd probleem (snelle waterwinning) op te lossen?
Het probleem van slangbundels is heel simpel de beperkte lengte van zo'n bundel i.c.m. de meestal beperkte diameter vaak maar 25 of 38 mm waardoor er relatief veel druk en debiet verlies optreed.
Slangbundels zijn, in mijn ogen alleen sneller/efficiënter, als je op minder als ongeveer 60 meter vanaf de brandhaard met je TS staat.
Bij een grotere afstand tussen TS en brandhaard is het waarschijnlijk efficiënter om klassiek af te leggen met verdeelstuk. Hierbij je zou kunnen overwegen om tot aan het verdeelstuk met zo'n Franse/Duitse slanghaspelkar af te leggen en vanaf het verdeelstuk met slangbundels.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventje op 28 december 2014, 09:57:30
Volgens mij moet je een afstand van 60m ook niet willen overbruggen met een aanvalsslang maar moet je die afstand overbruggen met een toevoerslang en verdeelstuk. Ik kwam op youtube een filmpje tegen van een Belgische brandweer die iets van 40m of 60m toevoerslang zigzag in de auto heeft liggen met het verdeelstuk er aan. Nummer 3 pakt het verdeelstuk en loopt zo gemakkelijk 2 of misschien zelfs 3 lengtes uit. Vandaar kan je dan met de slangenbundels werken, toch!?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: rozema12 op 28 december 2014, 11:35:14
In cluster EVA (Epe-Voorst en Apeldoorn) loopt ook een project "slangenbundels". Deze bundels bestaan uit 20 meter (45 mm) slangen. Daarnaast komt er ook 40 meter 3'' zig-zag gevouwen slang met gekoppeld verdeelstuk op het voertuig. Om af te kunnen leggen in bijv. een trappenhuis krijgen we ook 2 cassettes met 40 meter 65mm slang. Ook deze ligt er zig-zag gevouwen in waardoor het uitlopen erg makkelijk gaat.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Brandpreventje op 28 december 2014, 12:05:53
Kijk dat van die 40m 3" vind ik een interessante ontwikkeling. Als je daar foto's of films van heb dan houdt ik mij aanbevolen!

Heeft 1 bundel van 20m veel meerwaarde? Is 1 bundel van 40m niet handiger of is dat dan te zwaar?

Citaat van: rozema12 link=msg=1317609 date=1419762914
In cluster EVA (Epe-Voorst en Apeldoorn) loopt ook een project "slangenbundels". Deze bundels bestaan uit 20 meter (45 mm) slangen. Daarnaast komt er ook 40 meter 3'' zig-zag gevouwen slang met gekoppeld verdeelstuk op het voertuig. Om af te kunnen leggen in bijv. een trappenhuis krijgen we ook 2 cassettes met 40 meter 65mm slang. Ook deze ligt er zig-zag gevouwen in waardoor het uitlopen erg makkelijk gaat.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 28 december 2014, 17:11:47
Citaat
Deze bundels bestaan uit 20 meter (45 mm) slangen
Kansloos, het "bundel"systeem wordt nu door iedereen ineens omarmd zonder goed de oorsprong te bekijken. Het doel is een snel inzetbare lichte en makkelijk in ze zetten LD straal te hebben.  Een 20 m slang van 45 mm is veel te kort, maar ook weer veel te lomp (zeker als hij met water is gevuld) om door de rook het pand in getrokken te worden.
Conclusie ligt nu al vast, EVA Apeldoorn gaat geen bundels gebruiken om dat de test heeft uitgewezen dat het zwaar onhandig en niet snel in gebruik is.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 28 december 2014, 17:19:39
Citaat
Als je snel veel debiet nodig hebt klinkt afleggen met een LD slangbundel mooi en ideaal, maar in de praktijk zal je waarschijnlijk oplopen tegen het probleem dat je net als nu met een klassieke LD inzet je de waterwinning eerst klaar moet hebben om het debiet in stand  te houden.
Als je met twee waterpistolen spuit op een brand die eigenlijk een super soaker nodig heeft is je bluswater op en de brand niet getemperd. Zet je de super soaker gelijk in bij aan komst zal de grotere hoeveelheid water p/min en worplengte het verschil kunnen maken.
Oplossing voor waterwinning:
1-Stop bij de brandkraan, koppel de haspelkar van de TS, laat een man achter die de waterwinning opbouwt en rij de TS naar de beste opstelplaats en laat de man naar de TS lopen met de toevoerleiding opde haspelkar
2- Stop bij de de beste opstelplaats voor de inzet en laat vandaar de waterwinning opbouwen
3- F..k the brandkraan, dat is een probleem voor de 2e TS, en met 2000 lt in de tank hebben ze daar 5 min de tijd voor dus hurry up!

Nog even wachten het Pilot voertuig komt er aan  ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Danny722 op 30 december 2014, 11:59:26
Citaat van: tower-ladder link=msg=1317728 date=1419783107
Kansloos, het "bundel"systeem wordt nu door iedereen ineens omarmd zonder goed de oorsprong te bekijken. Het doel is een snel inzetbare lichte en makkelijk in ze zetten LD straal te hebben.  Een 20 m slang van 45 mm is veel te kort, maar ook weer veel te lomp (zeker als hij met water is gevuld) om door de rook het pand in getrokken te worden.
Conclusie ligt nu al vast, EVA Apeldoorn gaat geen bundels gebruiken om dat de test heeft uitgewezen dat het zwaar onhandig en niet snel in gebruik is.

De Zweden, alhoewel die geen slangbundels hebben, zetten de slang in 'rondjes' in de gang of ruimte naast de toegangsdeur. Door de druk van het water wordt de slang bij binnentreden dan gewoon doorgedrukt en is dus een stuk beter te hanteren. Het is dat we maar een paar dagen van een Zweeds voertuig gebruik konden maken en dus eigenlijk te weinig ervaring met 'hun' methode hadden, maar anders is zelfs het uitgooien en koppelen van lagedrukslangen niet veel langzamer dan een inzet met HD. Zeker niet omdat je de slangen het grootste deel leeg versleept.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: tower-ladder op 30 december 2014, 22:40:36
Citaat
Zeker niet omdat je de slangen het grootste deel leeg versleept.
Nee dat doe je dus niet bij het bundelsysteem, en al helemaal niet meer bij een binnenaanval na alle lessen over RSTV. Je gaat dus bij de bundel met een gevulde en onder druk staande klaar voor gebruik LD straal naar binnen. De slang ligt op de grond en volgt automatisch maar kan ook rechtop gezet worden tegen een wand om bijvoorbeeld een trappen huis bordes vrij te houden voor evacuatie van bewoners.
En als je dus een groter diameter slang neemt, of kortere lengtes dan 20 m krijg je problemen door het gewicht van het water in de slang, en de storz koppeling die overal achter blijft hangen als je gekoppelde slangen gebruikt. Vandaar 30 m en 38 mm slang diameter.
Proeven met 38 mm slang en 52 mm slang gaf het commentaar van test ploegen dat de laatste te zwaar en te onhandelbaar was en de straalpijp in een woning nauwelijks meer te sturen is.(ga maar op een bovenwoning proberen de straal pijp vanaf de trap de hoek om te krijgen bij een 52 mm slang)
Zeker als men LD als vervanging van HD bij bepaalde situaties wil gaan inzetten zal de invoering zorgvulding moeten gebeuren om enige kans van slagen te hebben.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Danny722 op 31 december 2014, 00:51:50
Citaat van: tower-ladder link=msg=1318538 date=1419975636
Nee dat doe je dus niet bij het bundelsysteem, en al helemaal niet meer bij een binnenaanval na alle lessen over RSTV. Je gaat dus bij de bundel met een gevulde en onder druk staande klaar voor gebruik LD straal naar binnen. De slang ligt op de grond en volgt automatisch maar kan ook rechtop gezet worden tegen een wand om bijvoorbeeld een trappen huis bordes vrij te houden voor evacuatie van bewoners.
En als je dus een groter diameter slang neemt, of kortere lengtes dan 20 m krijg je problemen door het gewicht van het water in de slang, en de storz koppeling die overal achter blijft hangen als je gekoppelde slangen gebruikt. Vandaar 30 m en 38 mm slang diameter.
Proeven met 38 mm slang en 52 mm slang gaf het commentaar van test ploegen dat de laatste te zwaar en te onhandelbaar was en de straalpijp in een woning nauwelijks meer te sturen is.(ga maar op een bovenwoning proberen de straal pijp vanaf de trap de hoek om te krijgen bij een 52 mm slang)
Zeker als men LD als vervanging van HD bij bepaalde situaties wil gaan inzetten zal de invoering zorgvulding moeten gebeuren om enige kans van slagen te hebben.

Dat heb je me ook zeker nergens zien zeggen en mocht er onduidelijkheid over zijn: uiteraard met druk op de slangen naar binnen. Voor het gevoel lijkt opbouwen langer te duren, maar met de nodige training denk ik dat de inzet van slangenbundels of -haspels net zo snel is als HD.

Wij gebruiken de gekoppelde 38 mm slangen in de flatbrand aanvalskrat. Prima waterlevering en zo gebruiksklaar.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: rozema12 op 31 december 2014, 02:29:11
Citaat van: tower-ladder link=msg=1317728 date=1419783107
Kansloos, het "bundel"systeem wordt nu door iedereen ineens omarmd zonder goed de oorsprong te bekijken. Het doel is een snel inzetbare lichte en makkelijk in ze zetten LD straal te hebben.  Een 20 m slang van 45 mm is veel te kort, maar ook weer veel te lomp (zeker als hij met water is gevuld) om door de rook het pand in getrokken te worden.
Conclusie ligt nu al vast, EVA Apeldoorn gaat geen bundels gebruiken om dat de test heeft uitgewezen dat het zwaar onhandig en niet snel in gebruik is.

De bundels zijn in het leven geroepen omdat we met onze hoge druk in een aantal gevallen koelend vermogen te kort komen en omdat er een aantal objecten zijn waar we met hoge druk niet meer uit de voeten kunnen. Om eens te kijken of er een alternatief kon zijn op de huidige lage druk aanvalskorf zijn we op de bundels uitgekomen.

We hebben in een aantal oefenmomenten in verschillende objecten (bijv. ondergrondse bouwwerken, portiekflats enz) de bundels afgezet tegenover hoge druk en de huidige lage druk. Hoewel een aantal collega's in eerste instantie sceptisch waren zijn de resultaten en beoordelingen zeer positief. Het gewicht valt erg mee en ook het meeslepen valt hard mee omdat de wrijvingsweerstand veel minder is als een hoge druk slang. Het bevreemd me dan ook erg (en vind het jammer) dat jij je conclusie al klaar hebt terwijl je er geen idee van hebt.

Voor jullie beeld, de bepakking per ts wordt: 1 bak 40 meter zig-zag gevouwen 3inch, 2x cassettes met 40 meter 65 mm slang, 2 x  Y verdeelstuk , 4 x bundel 20 meter 45mm waarvan er 2 altijd een aangekoppelde straalpijp hebben.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Hoguhugo op 3 januari 2015, 19:49:58
Citaat van: tower-ladder link=msg=1317731 date=1419783579
Als je met twee waterpistolen spuit op een brand die eigenlijk een super soaker nodig heeft is je bluswater op en de brand niet getemperd. Zet je de super soaker gelijk in bij aan komst zal de grotere hoeveelheid water p/min en worplengte het verschil kunnen maken.
Oplossing voor waterwinning:
1-Stop bij de brandkraan, koppel de haspelkar van de TS, laat een man achter die de waterwinning opbouwt en rij de TS naar de beste opstelplaats en laat de man naar de TS lopen met de toevoerleiding opde haspelkar
2- Stop bij de de beste opstelplaats voor de inzet en laat vandaar de waterwinning opbouwen
3- F..k the brandkraan, dat is een probleem voor de 2e TS, en met 2000 lt in de tank hebben ze daar 5 min de tijd voor dus hurry up!

Nog even wachten het Pilot voertuig komt er aan  ;)

Klinkt heel erg Amerikaans.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 26 maart 2015, 19:09:30
Ook met dit systeem heb ik mogen stoeien. En ik ben geheel om. Invoeren die handel en wel gisteren nog.
Door de speciale slang is een bundel veel lichten om mee te nemen dan een normale 20mtr slang, ook de korf met toevoer is voor 1 persoon makkelijk mee te nemen. Daarnaast is het een kwestie van toevoer uitgooien of vanaf de droge stijgleiding aansluiten, bundels iets uit elkaar trekken en druk erop zetten en je kunt met de gevilde slang zo weglopen, ook als hij nog in een rondje op de grond ligt. Hij zal niet in een krul of draai komen te liggen. In krappe ruimtes kun je de bundel onder druk zelfs recht op tegen een muur zetten. daarnaast kan de slangbundel 2000ltr per minuut aan. En zit er een straalpijp op die 250ltr per minuut kan leveren, kom je te kort kun je een pal overhalen en heb je zomaar 500ltr per minuut tot je beschikking. 8)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Thor op 26 maart 2015, 22:55:17
Dat die 20 meter slangen met de Storz koppelingen die ook nog eens overal achter blijven hangen achterhaald zijn moge toch zo langzamerhand na meer dan anderhalve eeuw een ieder duidelijk zijn. In de autospuit netjes opgeborgen in vakjes met die gekleurde bandjes er voor ziet het er allemaal keurig geordend uit maar het is natuurlijk verre van praktisch zeker in een tijdperk waar men wil besparen op bezettingen van autospuiten en zoekt naar eenvoud en snelheid mbt de eerste aanval.
Slangbundels zijn ook niet zo verschrikkelijk nieuw en aan een efficiente inzet middels slangbundels worden de nodige eisen gesteld.
Om van het modderen met die 20 meter slangen en Storz af te komen kun je beter denken aan gevouwen aanvalsslangen en beter nog slangen in dubbele bochten op haspels, beide alternatieven gemakkelijk met een man uit te lopen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 26 maart 2015, 23:20:13
Citaat van: Thor link=msg=1339823 date=1427406917
Dat die 20 meter slangen met de Storz koppelingen die ook nog eens overal achter blijven hangen achterhaald zijn moge toch zo langzamerhand na meer dan anderhalve eeuw een ieder duidelijk zijn. In de autospuit netjes opgeborgen in vakjes met die gekleurde bandjes er voor ziet het er allemaal keurig geordend uit maar het is natuurlijk verre van praktisch zeker in een tijdperk waar men wil besparen op bezettingen van autospuiten en zoekt naar eenvoud en snelheid mbt de eerste aanval.
Slangbundels zijn ook niet zo verschrikkelijk nieuw en aan een efficiente inzet middels slangbundels worden de nodige eisen gesteld.
Om van het modderen met die 20 meter slangen en Storz af te komen kun je beter denken aan gevouwen aanvalsslangen en beter nog slangen in dubbele bochten op haspels, beide alternatieven gemakkelijk met een man uit te lopen.
Ach man, hoe wil je slangen gaan koppelen als je geen koppelingen wilt en de slang is te kort.
Zo achterhaald is dat systeem niet wel die haspels die jij voorsteld aangezien je daar meer last van hebt in de praktijk als dat je er gemak van hebt, ze zijn niet voor niets van de spuiten verdwenen.
Want ook die slangbundels hebben gewoon een lengte ongeveer 20 meter en worden ook met een koppeling al dan niet storztype gekoppeld.
Jij ziet problemen die er niet zo groot zijn als dat jij ze voorsteld, en ziet oplossingen die een groter probleem zijn als het probleem wat je er mee denkt op te lossen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 27 maart 2015, 16:17:38
Citaat van: Firefighter1970-b.d. link=msg=1339833 date=1427408413
Ach man, hoe wil je slangen gaan koppelen als je geen koppelingen wilt en de slang is te kort.
Zo achterhaald is dat systeem niet wel die haspels die jij voorsteld aangezien je daar meer last van hebt in de praktijk als dat je er gemak van hebt, ze zijn niet voor niets van de spuiten verdwenen.
Want ook die slangbundels hebben gewoon een lengte ongeveer 20 meter en worden ook met een koppeling al dan niet storztype gekoppeld.
Jij ziet problemen die er niet zo groot zijn als dat jij ze voorsteld, en ziet oplossingen die een groter probleem zijn als het probleem wat je er mee denkt op te lossen.
We hebben gisteren uitgebreid gesproken met de collega's uit Apeldoorn. Zij hebben de slangen uitgebreid getest in de praktijk, ondermeer in parkeergarages, langs hoeken enz en het blijven haken valt heel erg mee. Ook omdat de buiten mantel van de slang veranderd is door de speciale structuur glijd de slang veel makkelijker langs objecten heen en de storz-koppelingen hobbelen daardoor ook sneller mee. Dus de problemen die Thor probeert te schetsen zijn te verwaarlozen. En laten we wel wezen, ook met een HD slang kun je hopeloos vast komen te zitten. 998765
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage drukl van de sla
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 27 maart 2015, 17:34:31
Ik zie het voordeel van de slangenbundels ook wel in qua flexibiliteit en weerstand t.o.v. de standaard LD slang en qua debiet t.o.v. HD slang.
Aan het haak probleem van de traditionele storzkoppelingen zou je wat kunnen doen door de slangzijde schuin af te werken i.p.v. de gebruikelijke hoekige vorm zoals nu gebruikelijk is.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: rozema12 op 27 maart 2015, 18:16:40
Die 45 mm aanvalsslang is ook verkrijgbaar in lengtes van 30 meter
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage drukl van de sla
Bericht door: JAB op 27 maart 2015, 19:57:03
Citaat van: Firefighter1970-b.d. link=msg=1340098 date=1427474071
Ik zie het voordeel van de slangenbundels ook wel in qua flexibiliteit en weerstand t.o.v. de standaard LD slang en qua debiet t.o.v. HD slang.
Aan het haak probleem van de traditionele storzkoppelingen zou je wat kunnen doen door de slangzijde schuin af te werken i.p.v. de gebruikelijke hoekige vorm zoals nu gebruikelijk is.

Dat is gemakkelijk op te lossen. Er zijn klemkoppelingen die in plaats van het ijzerdraad achter de kop geklemd worden. Zijn al schuin (+/- 30 %) Zijn voor meerdere koppelingdiameters te verkrijgen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage drukl van de sla
Bericht door: Thor op 27 maart 2015, 21:18:42
Citaat van: JAB link=msg=1340114 date=1427482623



Dat is gemakkelijk op te lossen. Er zijn klemkoppelingen die in plaats van het ijzerdraad achter de kop geklemd worden. Zijn al schuin (+/- 30 %) Zijn voor meerdere koppelingdiameters te verkrijgen.

Die schuin oplopende klemkoppelingen bestaan al ruim vijftig jaar.
Punt is dat je zoveel mogelijk het gebruik van koppelingen, wat voor soort ook, moet vermijden en de brandslangen zo lang mogelijk houden als praktisch is.
Tot ongeveer half vorige eeuw werden de brandslangen vervaardigd van vlas, moesten na gebruik eerst drogen (verticaal dus hoog gebouw) voordat ze konden worden opgeborgen en ook de fabricagetechnieken leenden zich niet voor grote lengten.
De 20 meter standaard is o.a  hieruit ontstaan.
Met de tegenwoordige spinmachines ben je niet beperkt tot een maximum lengte, noch is het materiaal van grote invloed dus je kun de brandslangen zo glad en sterk mogelijk maken.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Tomyboy op 27 maart 2015, 21:38:50
Je moet je ook afvragen of je een slang wilt die langer is dan 20 / 30 meter. Het is niet echt praktisch als je een slang hebt met een lengte van 50m, je vervolgens met 2 stralen LD maar 10m het pand in moet en er dus voor dik 80 meter slang buiten ligt. Iets met spaghetti enzo...
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Luke_BNV op 28 maart 2015, 01:23:47
Citaat van: Tomyboy link=msg=1340125 date=1427488730
Je moet je ook afvragen of je een slang wilt die langer is dan 20 / 30 meter. Het is niet echt praktisch als je een slang hebt met een lengte van 50m, je vervolgens met 2 stralen LD maar 10m het pand in moet en er dus voor dik 80 meter slang buiten ligt. Iets met spaghetti enzo...

Dan moet je met verschillende lengtes gaan werken. 50 meter slangen voor waterwinning is zo gek nog niet. Maar je kunt er altijd evengoed een aantal 20 meter slangen bijhouden.  ;)
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 28 maart 2015, 09:16:05
Citaat van: Luke_BNV link=msg=1340138 date=1427502227
Dan moet je met verschillende lengtes gaan werken. 50 meter slangen voor waterwinning is zo gek nog niet. Maar je kunt er altijd evengoed een aantal 20 meter slangen bijhouden.  ;)
Het mooie is dat die toevoeren, in een korf zitten, en naar ik meen ook 50mtr zijn. Overigens zijn ook die toevoeren van lichter materiaal gemaakt, waardoor ook die korven met de slang er nog in makkelijk door 1 persoon zijn te dragen. Zeker als de slang nog droog is. En die korven met slang lichter zijn dan de traditionele aanvalskorven. >:D
De slangbundel van 20mtr neem je makkelijk mee op de schouder. Ook makkelijk als je bv boven in een flat moet zijn. De aanvalsploeg neemt 2 slangbundels mee naar boven, met een verdeelstuk en een korte slang om aan te kunnen sluiten op een aansluitpunt en het verdeelstuk op de grond kan leggen. En dan vanaf daar is het de slangbundel aankoppelen en op druk zetten en weglopen maar. Moet je de 2 slangbundels verlengen is dat ook geen probleem. Je maakt een zogehete bril door de slangbundels aan elkaar te koppelen en je hebt 40mtr slang tot je beschikking.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage drukl van de sla
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 28 maart 2015, 09:19:55
Citaat van: Thor link=msg=1340122 date=1427487522
Die schuin oplopende klemkoppelingen bestaan al ruim vijftig jaar.
Punt is dat je zoveel mogelijk het gebruik van koppelingen, wat voor soort ook, moet vermijden en de brandslangen zo lang mogelijk houden als praktisch is.
Tot ongeveer half vorige eeuw werden de brandslangen vervaardigd van vlas, moesten na gebruik eerst drogen (verticaal dus hoog gebouw) voordat ze konden worden opgeborgen en ook de fabricagetechnieken leenden zich niet voor grote lengten.
De 20 meter standaard is o.a  hieruit ontstaan.
Met de tegenwoordige spinmachines ben je niet beperkt tot een maximum lengte, noch is het materiaal van grote invloed dus je kun de brandslangen zo glad en sterk mogelijk maken.
Waarschijnlijk is die 20 meter slanglengte een praktische en werkbare lengte aangezien je bij een woningbrand met 20 meter lengte ongeveer in elke ruimte kunt komen zonder dat je met koppelingen hoeft te slepen
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage drukl van de sla
Bericht door: Peter71 op 28 maart 2015, 11:01:16
Citaat van: Firefighter1970-b.d. link=msg=1340152 date=1427530795
Waarschijnlijk is die 20 meter slanglengte een praktische en werkbare lengte aangezien je bij een woningbrand met 20 meter lengte ongeveer in elke ruimte kunt komen zonder dat je met koppelingen hoeft te slepen
Precies, en ga eens een slang van 30 of 40 of 50mtr oprollen, en dan onder je arm mee nemen. ^-^
Over het algemeen kun je met 20mtr erg veel doen, en dan heb je ook nog de worplengte van de straal waar je zomaar nog eens 20mtr verder mee kunt komen.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Thor op 28 maart 2015, 11:37:12
De HD slangen die in en na de vlasperiode werden ontwikkeld waren qua fabricage niet beperkt in lengte.
Vandaar op de meeste voertuigen min of meer standaard 2 lengten HD van 50 meter.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 28 maart 2015, 12:12:08
Citaat van: Thor link=msg=1340172 date=1427539032
De HD slangen die in en na de vlasperiode werden ontwikkeld waren qua fabricage niet beperkt in lengte.
Vandaar op de meeste voertuigen min of meer standaard 2 lengten HD van 50 meter.
Heel goed, 60 mtr tegenwoordig 90 meter. ::)
Daarbij zijn HDslangen iets flexibeler dan de lage druk slang, die je gevuld recht op kunt zetten. Dus waar wil je heen?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 28 maart 2015, 21:03:43
Citaat van: Thor link=msg=1340172 date=1427539032
De HD slangen die in en na de vlasperiode werden ontwikkeld waren qua fabricage niet beperkt in lengte.
Vandaar op de meeste voertuigen min of meer standaard 2 lengten HD van 50 meter.
Die hogedrukslangen hebben die lengte omdat ze in tegenstelling tot de LD slangen vast aan het voertuig zitten en daarom een lengte hebben gelijk aan 2 toevoer slangen en 1 of 2 aanvalsslangen wat weer de gemiddelde maximale inzetdiepte is vanaf een ondergrondse brandkraan welke op de voorgeschreven afstand tussen 2 brandkranen.
Dus wat is het punt wat je wilt maken in deze discussie.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 29 maart 2015, 11:49:34
https://www.youtube.com/watch?v=BLvsFbYl_HI (https://www.youtube.com/watch?v=BLvsFbYl_HI)
Beelden zeggen meer.
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Wouter op 29 maart 2015, 20:48:39
Ik neem aan dat het knikken van de slang bij het uitlopen niet helemaal de bedoeling is. Nu ligt de bundel in het filmpje vrij en is de knik er makkelijk uit te trekken, maar bij krappere ruimtes binnen zou ie mogelijk kunnen blijven haken en zit je met weinig (of zonder) water in 1e instantie.

Kwestie van meer druk er op zetten of anders opvouwen?
Titel: Re: Inzet van slangbundels lage druk
Bericht door: Peter71 op 29 maart 2015, 21:35:30
De knikken draaien zich zelf er uit. We hebben van alles geprobeerd om de knik vast te trekken, niet gelukt. :P