Hulpverleningsforum

Rood: Brandweer / Brandbestrijding / Brandpreventie => Brandweer algemeen => Vakbekwaamheid (Opleiding en oefeningen) => Topic gestart door: Firefly op 3 april 2005, 16:26:52

Titel: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Firefly op 3 april 2005, 16:26:52
We hebben een soortgelijke discussie al eens gevoerd in verband met het ervaringsniveau etc bij OVD's die net van de opleiding af komen.

Wanneer personen net de opleiding OBM hebben afgerond, is men (theoretisch) gekwalificeerd om op te treden als bevelvoerder op een tankautospuit. Alleen ben ik van mening, dat men er dan nog niet is. Het lijkt mij heel normaal dat eerst een nog stage bij hoort, voordat men zelfstandig leiding kan geven. (Bij de stage zit een schaduwbevelvoerder achterin) In het kader van kwaliteit en ervaring moet men in de praktijksituatie leren optreden als bevelvoerder. Je bent op dat moment toch verantwoordelijk voor je personeel bij een inzet.

Ik ben benieuwd hoe korpsen daarmee omgaan. Ik heb de indruk namelijk dat bij veel korpsen de bevelvoerder na de opleiding meteen operationeel wordt ingezet. Wat is jullie mening hierover en hoe gaat men er bij jullie bij om?
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: pompbediende op 3 april 2005, 16:32:50
Ik ben van mening dat de bevelvoerder gewoon kan worden ingezet. Er gaat immers toch ook geen schaduw mee voor de nrs 1,2,3,4 of de pompbediende,  Als deze net klaar zijn met de opleiding. Iedereen moet het leren, en wat is een betere leerschool als de pratijk?  Iedereen heeft toch wel zelf verantwoording  ;)
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Peter71 op 3 april 2005, 16:42:43
mnja,bij ons gaat de bevelvoerder als hij zijn papieren heeft ook gewoon op de bok.Hij is gediplomeert,dus moet hij zijn taak kennen.
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: AJAX op 3 april 2005, 20:29:27
bij ons (laren) mogen ze pas na 2 jaar oefenen tijdens oefeningen en wedstrijden en af en toe als invaller. Pas echt mee draaien als BVD
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Jaap Goos op 3 april 2005, 21:28:38
Theoretisch klopt het allemaal wel. Toch is het lekker voor een "aankomend" bevelvoerder om daar waar hij het net even nodig heeft iemand achter hem heeft staan om op terug te vallen.
Ze krijgen bij ons drie maanden een schaduwbevelvoerder mee. Mocht het daarna nog niet helemaal lekker gaan wordt die periode gewoon verlengd.
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: fireman77 op 4 april 2005, 11:33:42
Na het behalen van je onderbrandmeester is het wenselijk dat nieuwe bevelvoerders een soort stage periode doorlopen. Het is altijd goed dat je dan wordt gekoppeld aan een schaduwbevelvoerder die achterin mee gaat. Als deze persoon die achterin meegaat zijn taak goed uitvoert dan blijft deze je op een afstand volgen en indien nodig kan hij of zij je eventuele tips geven op gepaste momenten. Deze situatie geldt dan vooral voor vrijwillige korpsen.

In een beroepsploeg gaat dit precies hetzelfde ook een stageperiode met een schaduwbevelvoerder. Maar daar gaat het een nog een stukje verder dan alleen de uitruk natuurlijk. Je bent daar 24 uur met een ploeg op de kazerne dus daar komen alle aspecten aan bod, dus niet alleen de uitruk maar ook de zaken daarnaast.

Daarom is het naar mijn mening wenselijk zowel voor beroeps als vrijwillige korpsen dat nieuwe bevelvoerders een stageperiode kunnen doorlopen.
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: LindaB op 4 april 2005, 14:47:28
Bij ons beginnen we de opleiding obm met repressie. Vervolgens als ze met de opleiding nog bezig zijn oefenen ze regelmatig mee als bevelvoerder. Ze zijn dan nog geen obm maar tijdens de oefeningen zijn ze dan wel bevelvoerder. Als ze dan hun papieren allemaal hebben mogen ze gewoon als bevelvoerder uitrukken.
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: firemanr op 4 april 2005, 16:37:21
Hier dus ook..... ;D
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Target77 op 4 april 2005, 18:17:05
En hier in de gemeente Borsele ook  ;)
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Willem58 op 8 april 2005, 22:08:09
Volgens mij is dit de beste methode, je moet toch eens"door", want ervaren of niet, ieder incident is anders, ik denk dat je als nieuwe bev. eerst "gedragen"moet worden door je collegas achterin, en dit stel je alleen maar uit als er voor een bepaalde tijd een schaduw bev. achterin zit want ik ben benieuwd naar: Hoe lang blijf je met 2 bevs. uitrukken?
Hoe is de 'Kwaliteit"van die bev. achterin? vaak is er ook een OVD aanwezig, en dan kan ik mij voorstellen dat je je als nieuwe bev. helemaal wat gecontroleerd voelt. Ik denk ook dat je naar het individu moet kijken, als ze al een tijd meedraaien handelen en beslissen ze meer uit ervaring, en dat is ook niet altijd de beste handelswijze.
Vooral bij een geheel vrijwilligerskorps is het een grote opgave om alleen maar te mogen uitrukken als er 2 bevs. aanwezig zijn.
Gelijk op de bok dus maar!!!
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: fireman77 op 11 april 2005, 11:00:51
Die schaduwbevelvoerder loopt echt niet constant achter je aan alsof er een touwtje aan elkaar gespannen is. Hij of zij blijft op de achtergrond en mocht het nodig zijn kan je eventueel advies vragen, maar de leiding over het geheel heeft de nieuwe bevelvoerder.

En een OVD is er niet om de bevelvoerder te controleren dat is helemaal zijn taak niet.
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Hotdog op 24 juli 2005, 18:12:32
Hey Firefly,

In Rotterdam ga je na het behalen van je OB diploma solliciteren voor de functie van plaatsvervangend wachtcommandant. Als je hier doorheen komt krijg je een stagetraject van 6 maanden. Tijdens deze 6 maanden loop je stage op 2 verschillende kazernes. Je hebt inderdaad een schaduwbevelvoeder achter je staan. Als de personele sterkte het toe laat dan zit deze "boven de sterkte". Is dit niet het geval is hij nummer 4. In het begin loopt hij inderdaad continue achter je aan, maar gaandeweg de stage krijg je steeds meer vrijheid. Na die 6 maanden stage volgt er ook nog een dagdiensttraject van 2 weken om bepaalde onderdelen van de organisatie nader te leren kennen. Hierna wordt je in een ploeg geplaatst als plaatsvervangend wachtcommandant. En zoals het eerder al werd aangegeven, deze stage gaat verder dan het stukje bevelvoerder. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden gebeurd namelijk in de "koude situatie". Denk aan planning, oefeningen, onderhoud, problemen in de ploeg zelf enz. enz. Zelf denk ik dat het een goede zaak is om een stagetraject te doorlopen. Iedereen kan klaargestoomd worden voor het examen OB, maar dat wil nog niet zeggen dat je een goede bevelvoerder bent.

groetjes Hotdog ;)
Titel: Re: Operationeel Bevelvoerder
Bericht door: Melle op 24 juli 2005, 19:06:35
hier in amersfoort is het (als ik het goed heb) voor de VB gewoon de opleiding OBM volgen en tussendoor ook tijdens het oefenen/ niet spoedeisende klusjes BEV spelen(terwijl de OBM/BM dan rond loopt om te kijken of het goed gaat en advies te geven) en na het behalen van de opleiding OBM wordt er een aantal maal "stage" gelopen in de 24 uurs dienst als BVD (met de 24 uurs OBM/BM als schaduw) na dat de stage goed is verlopen krijgt diegene een goedkeuring van de korpsleiding en mag hij als OBM op de bok.(maar eerst moet er een papiertje op het prikbord hangen :-X, mondelinge toestemming is hier weer niet voldoende met bewijs van slagen kom je er ook niet er moet een briefje hangen van danwel de commandant of het hoofd afd. repressie met het bericht dat je als OBM mag uitrukken).