Hulpverleningsforum

Multidisciplinair / Veiligheidsregio / Hulpverlening algemeen => Veiligheidsregio / Crisisbeheersing => Topic gestart door: oma op 1 november 2016, 09:12:01

Titel: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 1 november 2016, 09:12:01
Netherlands in Qatar
@NLinQatar
The @NLinQatar is participating in #MilipolQatar 2016 @Deccqatar to support 5 #Dutch companies providing high level security solutions!🇶🇦🇳🇱

(https://pbs.twimg.com/media/CwGAEU9XgAAyZ8B.jpg)
Titel: Huidige invulling van de GRIP-structuur creëert een bureaucratie die verhinderend werkt
Bericht door: oma op 4 november 2016, 06:42:33
Beter overleg na kritische rapporten over Chemelot-brand

Citaat
Een forse uitbreiding van het team crisiscommunicatie, en beter overleg tussen de gemeenten rond het Chemelot-terrein in Geleen. Ook is gewerkt aan betere afstemming tussen de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg concludeerde dat de brand de grenzen van de huidige crisisorganisatie heeft belicht. "De huidige invulling van de GRIP-structuur creëert een bureaucratie die eerder verhinderend werkt dan zorg draagt voor effectieve crisisbeheersing. Er gaat te veel tijd verloren met het schakelen tussen de lagen. Indien sneller handelen gewenst is, is het van belang om de crisisorganisatie te herzien of anders in te vullen."

http://www.1limburg.nl/beter-overleg-na-kritische-rapporten-over-chemelot-brand (http://www.1limburg.nl/beter-overleg-na-kritische-rapporten-over-chemelot-brand)
Titel: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: guest12562 op 4 november 2016, 07:44:09
Conclusies over GRIP zijn juist, meer bureaucratie en meer mensen die er een plasje over willen doen. Hoe meer overleg, hoe langer het duurt voordat cruciale beslissingen (niet) worden genomen. Helaas merk je dat op straat ook.
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 4 november 2016, 08:00:42
Citaat van: Breathe link=msg=1455741 date=1478241849
Conclusies over GRIP zijn juist, meer bureaucratie en meer mensen die er een plasje over willen doen. Hoe meer overleg, hoe langer het duurt voordat cruciale beslissingen (niet) worden genomen. Helaas merk je dat op straat ook.

.... een van de oplossingen is dus meer dan een verdubbeling van het aantal reutelaars

Citaat
Om die maatschappelijke impact beter te beoordelen, is het team crisiscommunicatie uitgebreid. "Het aantal functionarissen met hard piket is uitgebreid van 3 naar 7 functionarissen

De Nederlandse brandweer moet ontzettend trots zijn; je trapt een paar echte brandweermannen uit de tankautospuit (van TS6 naar TS4/SIV2) en je zorgt dat je steeds meer communicatieadviseurs in dienst neemt. De dag komt vanzelf dat brandweer Nederland repressief een lachtertje is geworden omdat ze het te lang geaccepteerd hebben dat incompetente bureaucraten die denken dat je branden uit kunt communiceren/twitteren de dienst uit maken.
Titel: Brandweer kreeg weer minder geld gemeenten
Bericht door: oma op 11 november 2016, 07:19:58
Citaat
Brandweerkorpsen moeten het dit jaar weer met minder geld doen. In acht veiligheidsregio’s heeft de brandweer dit jaar minder budget gekregen van de gemeente. In totaal wordt er waarschijnlijk zo’n 22 miljoen euro bezuinigd.

In zeven regio’s werd het budget verhoogd.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26997841/__Brandweer_kreeg_weer_minder_geld_gemeenten__.html (http://www.telegraaf.nl/binnenland/26997841/__Brandweer_kreeg_weer_minder_geld_gemeenten__.html)
Titel: Veiligheidsregio neemt kritiek op rampenplan West-Brabant serieus
Bericht door: oma op 16 november 2016, 08:30:48
Citaat
WOENSDRECHT - De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gaat serieus kijken naar de kritiek die milieuvereniging Benegora op het rampenplan voor de regio heeft. Benegora snapt niet waarom er in het concept geen woord wordt gerept over wat er hier moet gebeuren als er zich een ramp in België voordoet.

"Hoogst merkwaardig aangezien het grootste chemische cluster van Europa net over de grens bij Woensdrecht ligt", zo zegt Bert Zwiers van Benegora. De veiligheidsregio wil inhoudelijk niet ingaan op de vraag waarom risicovolle bedrijven buiten Brabant niet zijn meegenomen in het rampenplan.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/257513762/Veiligheidsregio+neemt+kritiek+op+rampenplan+West-Brabant+serieus.aspx (http://www.omroepbrabant.nl/?news/257513762/Veiligheidsregio+neemt+kritiek+op+rampenplan+West-Brabant+serieus.aspx)
Titel: CoPI Instructiefilm van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Bericht door: oma op 22 november 2016, 09:04:40
https://www.youtube.com/watch?v=Ix5oPTDEyn0 (https://www.youtube.com/watch?v=Ix5oPTDEyn0)
Titel: Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid wil brandweerpost Vianen
Bericht door: oma op 22 november 2016, 09:06:40
Citaat
Als Leerdam na de fusie met buurtgemeenten Vianen en Zederik tot de provincie Utrecht behoort, is het volgens directeur Carlo Post van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid beter om de brandweerpost van Vianen tóch onder zijn regie te laten vallen. De post van Leerdam zou dan eveneens bij de Veiligheidsregio blijven.

http://www.ad.nl/rivierenland/veiligheidsregio-wil-brandweerpost-vianen~aca774d6/ (http://www.ad.nl/rivierenland/veiligheidsregio-wil-brandweerpost-vianen~aca774d6/)
Titel: Land van dakkapelletjes en uitbouwtjes...
Bericht door: oma op 4 december 2016, 09:02:38
Citaat
Afgelopen dinsdag was ik bij het IFV in Arnhem bij de boekpresentatie van Crises en minicrises 2015. Een van de presentaties daar werd gegeven door Peter Bos, directeur van de Veiligheidsregio Utrecht. Hij sprak over de voorbereiding op de Tour de France, die in Utrecht startte en eindigde op Neeltje Jans in Zeeland.

Citaat
Dat wij het in 25 regio´s verschillend regelen, is nog tot daar aan toe. Maar daarmee maken we het wel onnodig complex voor onze omgeving.

https://www.linkedin.com/pulse/land-van-dakkapelletjes-en-uitbouwtjes-wouter-jong (https://www.linkedin.com/pulse/land-van-dakkapelletjes-en-uitbouwtjes-wouter-jong)
Titel: ‘Eemshaven moet betere brandweer’
Bericht door: oma op 9 december 2016, 07:26:51
Citaat
Als een eigen kazerne er niet in zit, dan moet de Veiligheidsregio Groningen in ieder geval zorgen voor ‘adequate’ brandweerinzet in de Eemshaven.

Dat stelt de gemeente Eemsmond in haar inspraakreactie op het Concept Regionaal Dekkingsplan 2016-2020 van de Veiligheidsregio Groningen (VRG). Burgemeester en wethouders willen daarin scherpere afspraken zien over de bestrijding van branden en incidenten in het havengebied.

http://www.dvhn.nl/groningen/%E2%80%98Eemshaven-moet-betere-brandweer%E2%80%99-21839558.html (http://www.dvhn.nl/groningen/%E2%80%98Eemshaven-moet-betere-brandweer%E2%80%99-21839558.html)
Titel: Voorbereiding op rampen en incidenten in de veiligheidsregio’s op orde, uitvoering kan beter
Bericht door: oma op 9 december 2016, 07:28:30
Citaat
Den Haag – Een goede gezamenlijke voorbereiding tussen de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulancezorg) in de veiligheidsregio’s en (vitale) partners zoals (energie)bedrijven is essentieel voor een adequate aanpak van rampen en incidenten. In de Staat van de rampenbestrijding 2016 stelt de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de veiligheidsregio’s steeds beter zijn voorbereid op rampen en crisis en dat de samenwerking met de (vitale) partners en gemeenten is versterkt. Daadwerkelijk optreden, bij een echte calamiteit, stelt hoge eisen aan de uitvoering. Daar vraagt de Inspectie op een aantal punten nog om verbetering. Veiligheidsregio’s moeten blijven investeren in samenwerking, oefenen en kwaliteitszorg.

https://www.eemskrant.nl/voorbereiding-op-rampen-en-incidenten-veiligheidsregios-op-orde-uitvoering-beter/ (https://www.eemskrant.nl/voorbereiding-op-rampen-en-incidenten-veiligheidsregios-op-orde-uitvoering-beter/)
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: Thor op 9 december 2016, 09:38:25
‘Eemshaven moet betere brandweer’

Spagaat

Dat brengt Van Beek in een spagaat. Aan de ene kant is zij als burgemeester wettelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in haar gemeente. Maar tegelijkertijd staat ze alleen met haar pleidooi voor een eigen kazerne tegenover haar collega-burgemeesters in het VRG-bestuur.

Van Beek wil daarom alternatieven onderzoeken met VRG en de havenbedrijven. ,,Je kan op hetzelfde aambeeld blíjven hameren óf samen een oplossing zoeken’’, zegt Van Beek. Zij constateert dat de voorgeschreven aanrijtijd naar de Eemshaven vanuit de dichtstbijzijnde kazernes in Bierum en Uithuizen niet wordt gehaald.

http://www.dvhn.nl/groningen/%E2%80%98Eemshaven-moet-betere-brandweer%E2%80%99-21839558.html (http://www.dvhn.nl/groningen/%E2%80%98Eemshaven-moet-betere-brandweer%E2%80%99-21839558.html)

Wel verantwoordelijk voor de veiligheid maar niets kunnen inbrengen in de VRG. Een heel vreemde opzet, hoe hebben de burgemeesters hiermee accoord kunnen gaan ?
Titel: Re: Voorbereiding op rampen en incidenten in de veiligheidsregio’s op orde, uitvoering kan beter
Bericht door: Thor op 9 december 2016, 09:43:59
Citaat van: oma link=msg=1465539 date=1481264910
https://www.eemskrant.nl/voorbereiding-op-rampen-en-incidenten-veiligheidsregios-op-orde-uitvoering-beter/ (https://www.eemskrant.nl/voorbereiding-op-rampen-en-incidenten-veiligheidsregios-op-orde-uitvoering-beter/)

Waar wordt naar gekeken. Naar heel ingewikkelde papieren en onleesbare organisatieopzetten terwijl het in de praktijk allemaal zo eenvoudig is en zou kunnen.
Logisch dat er wordt verwacht dat er in de praktijk niet zoveel van terecht zal kunnen komen !
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 15 december 2016, 05:52:39
Luc Dietz
@lucdietz
Vandaag met delegatie @KNRM en veiligheidsregio's in Engeland op bezoek bij @RNLI. Krijgen uitleg over hun overstromingsaanpak. Benieuwd!

(https://pbs.twimg.com/media/Czi5XUmXEAAhtiN.jpg:large)
Titel: Commissaris van de Koning vindt kritiek op veiligheidsregio's na aanvaring stuw terecht
Bericht door: oma op 4 januari 2017, 08:50:56
Cornielje vindt kritiek op veiligheidsregio's na aanvaring stuw terecht

Citaat
ARNHEM - De Gelders Commissaris van de Koning Clemens Cornielje vindt de kritiek van burgemeester Paul Mengde op de veiligheidsregio's terecht. Mengde, die tot 1 januari burgemeester van Heumen was, vond dat het te lang duurde voordat hij geïnformeerd werd over een aanvaring tegen een stuw bij Grave.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2124807/Cornielje-vindt-kritiek-op-veiligheidsregio-s-na-aanvaring-stuw-terecht (http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2124807/Cornielje-vindt-kritiek-op-veiligheidsregio-s-na-aanvaring-stuw-terecht)
Titel: Kamervragen over communicatie rondom aanvaring stuw Grave
Bericht door: oma op 4 januari 2017, 11:39:55
Citaat van: oma link=msg=1471068 date=1483516256
Cornielje vindt kritiek op veiligheidsregio's na aanvaring stuw terecht

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2124807/Cornielje-vindt-kritiek-op-veiligheidsregio-s-na-aanvaring-stuw-terecht (http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2124807/Cornielje-vindt-kritiek-op-veiligheidsregio-s-na-aanvaring-stuw-terecht)

Kamervragen over communicatie rondom aanvaring stuw Grave

Citaat
GRAVE/ DEN HAAG - Tweede Kamerleden Martijn van Helvert en Jaco Geurts (CDA) hebben Kamervragen gesteld over de gevolgen van de aanvaring van de stuw bij Grave. De Kamerleden willen van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu onder meer opheldering over de mogelijk gebrekkige communicatie tussen de veiligheidsregio's en de betrokken gemeenten.

http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/grave/kamervragen-over-communicatie-rondom-aanvaring-stuw-grave-1.6809519 (http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/grave/kamervragen-over-communicatie-rondom-aanvaring-stuw-grave-1.6809519)
Titel: Bosbranden in Israël een combinatie van natuurramp en terreur. Lessons learned voor MDA (rode kruis)
Bericht door: RAdeR op 6 januari 2017, 09:15:35
Citaat van: http://www.jems.com/articles/2017/01/ems-training-lessons-from-fire-based-terror-attack-in-israel.html
EMS Training Lessons from Fire-Based Terror Attack in Israel
On the last week of November 2016, Israel was faced with a security challenge like never before. Due to extreme weather conditions of dryness and strong winds, fires were burning in multiple zones around the country. But arsonists were setting additional fires in strategic locations, making it difficult for rescue forces to operate.
More than 30,000 acres were burning throughout Israel, leaving 1,000 houses damaged, some even entirely destroyed. Sixty thousand residents were evacuated from their homes and more than 125 people were treated by Magen David Adom (MDA) medical teams for smoke inhalation.
EMS Training Lessons from Fire-Based Terror Attack in Israel
For an EMS organization, this type of incident is unique in its nature. Usually, nationwide incidents are characterized as either a natural disaster or "manmade," but this one was a combination of both. MDA sought to research the characteristics of arson terror and how it is different than naturally caused wildfires. This article details MDA's findings and the measures we believe should be taken to improve response quality (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=101260) to future incidents.

lees verder (http://www.jems.com/articles/2017/01/ems-training-lessons-from-fire-based-terror-attack-in-israel.html)
Titel: Meer kwijt aan Veiligheidsregio Dwars Huizen kost Gooise Meren geld
Bericht door: oma op 25 januari 2018, 11:51:37
Meer kwijt aan Veiligheidsregio Dwars Huizen kost Gooise Meren geld

Citaat
25 jan.- Dat de ge­meen­te Hui­zen niet wil bij­dra­gen aan het 'ingroei­mo­del' dat is af­ge­spro­ken voor de Vei­lig­heids­re­gio Gooi en Vecht­streek kost de ge­meen­te Gooi­se Me­ren 15.000 euro. Hil­ver­sum be­taalt daar­door zelfs bij­na 25.000 euro meer.

Oor­zaak van het pro­bleem is dat de Vei­lig­heids­re­gio een nieu­we ver­deel­sleu­tel heeft in­ge­voerd. Ge­volg daar­van is dat Bla­ri­cum, La­ren en Wij­de­me­ren een ho­ge­re bij­dra­ge moe­ten gaan be­ta­len dan zij tot nu toe de­den. Voor­al Wij­de­me­ren - dat voor ruim twee ton ex­tra wordt aan­ge­sla­gen - komt hier­door in de pro­ble­men. Daar­om heb­ben de Gooi­se ge­meen­ten een cou­lan­ce­re­ge­ling ge­trof­fen, die de 'na­deel­ge­meen­ten' de kans geeft in drie jaar de be­gro­ting op orde te bren­gen. De ge­meen­te Hui­zen wei­gert aan deze so­li­da­ri­teits­re­ge­ling mee te doen. Hier­door moe­ten de an­de­re ge­meen­ten meer bij­dra­gen.

http://www.larensbehoud.nl/internet/rss/readItem.asp?id=33441 (http://www.larensbehoud.nl/internet/rss/readItem.asp?id=33441)
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 26 januari 2018, 07:40:14
https://twitter.com/jannybakker/status/956605192434323456

https://twitter.com/rubenwoudsma/status/956606487576678400
Titel: Onrust over bezuinigingen brandweer in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
Bericht door: oma op 26 januari 2018, 16:26:59
Onrust over bezuinigingen brandweer in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Citaat
De Veiligheidsregio Zuid gaat bezuinigen op de brandweer. Het zou gaan om bezuinigen tot 150.000 euro per jaar. Dat kan gevolgen hebben voor de aanrijtijden bij calamiteiten. Binnenkort zal burgemeester Jeroen Staatsen van Geldermalsen de commissie Bestuur en Middelen bijpraten.

De Veiligheidsregio Zuid maakt plannen om zo'n 150.000 euro te bezuinigen op de brandweer. Diverse bronnen geven aan dat het consequenties kan hebben voor Geldermalsen. Er zouden twee scenario's besproken worden. Concreet zou het gaan om het schrappen van een spuitwagen of om het terugbrengen van het aantal vrijwilligers.

http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/onrust-over-bezuinigingen-brandweer-340941 (http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/onrust-over-bezuinigingen-brandweer-340941)
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: guest12562 op 26 januari 2018, 19:06:45
Optie kan natuurlijk ook zijn eens te kijken naar de organisatie structuur en de efficiëntie.

De beide opties welke worden geopperd gaan beide voor verlies van vrijwilligers zorgen, vrijwilligers waar men in Nederland niet van over loopt.
Titel: Onrust over bezuinigingen brandweer in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
Bericht door: oma op 26 januari 2018, 19:51:44
Optie kan natuurlijk ook zijn eens te kijken naar de organisatie structuur en de efficiëntie.

De beide opties welke worden geopperd gaan beide voor verlies van vrijwilligers zorgen, vrijwilligers waar men in Nederland niet van over loopt.

Ik kan ook niet zo goed bedenken hoe het afscheid nemen van vrijwillige brandweermensen gaat zorgen voor kostenbesparing. Het gaat hier om mensen die je alleen maar een (geringe) financiele vergoeding hoeft te betalen zodra je ze daadwerkelijk nodig hebt.

Het zou wijsheid zijn als iemand van buiten de veiligheidsregio eens gaat kijken wie er allemaal werken bij deze veiligheidsregio en ze vervolgens vraagt wat ze precies doen op een dag en hoe het aan de veiligheid van de burgers in de regio bijdraagt. Iedereen die niet in 2 zinnen kan uitleggen wat ze doen en hoe het bijdraagt aan veiligheid van burgers is een prima kandidaat om ander werk te zoeken.
Een stukje tekst uit een vacature bij deze regio:

Citaat
Functioneel beheerder. (32 / 36 uur) vacaturenummer VR 32 -15. De Functioneel beheerder werkt hiërarchisch onder de Servicemanager IM en wordt inhoudelijk aangestuurd door de Coördinator DIV.


Ik heb geen idee wat een functioneel beheerder bij de brandweer is. Het wekt de suggestie dat er behalve een functioneel beheerder ook een disfunctioneel beheerder is. Het moet een lastige taak zijn omdat je een servicemanager IM en een Coordinator DIV nodig hebt om deze persoon te kunnen laten werken.
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: RAdeR op 26 januari 2018, 20:01:35
Ik kan een kleine poging doen om het uit te leggen.
Om software te gebruiken heb je een netwerk en servers nodig. Daar zorgen netwerk/systeembeheerders van de ICT-afdeling voor.
Verder moet je software geïnstalleerd worden op servers en werkplekken. Dat doen de technisch applicatiebeheerders van ICT.
Om de software te laten werken heb je proceskennis (leer brandweerkennis) nodig. Dat doet de functioneel beheerder. Die kan onder ICT vallen, maar vaak is het iemand van de werkvloer die deels met deze taak belast is.
Bij kleine organisaties overlappen deze taken elkaar vaak en voert 1 persoon meerdere taken/rollen.

IM staat vermoedelijk voor Informatie Management.
DIV is vermoedelijk de Dienst Informatie Voorziening.

Een behoorlijk gelaagde structuur voor een relatief kleine organisatie.
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: Thor op 28 januari 2018, 11:22:21
Ik kan een kleine poging doen om het uit te leggen.
Om software te gebruiken heb je een netwerk en servers nodig. (vaste kosten ?) Daar zorgen netwerk/systeembeheerders van de ICT-afdeling voor.
Verder moet je software geïnstalleerd worden op servers en werkplekken. Dat doen de technisch applicatiebeheerders van ICT.
Om de software te laten werken heb je proceskennis (leer brandweerkennis) nodig. Dat doet de functioneel beheerder. Die kan onder ICT vallen, maar vaak is het iemand van de werkvloer die deels met deze taak belast is.
Bij kleine organisaties overlappen deze taken elkaar vaak en voert 1 persoon meerdere taken/rollen.

IM staat vermoedelijk voor Informatie Management.
DIV is vermoedelijk de Dienst Informatie Voorziening.

Een behoorlijk gelaagde structuur voor een relatief kleine organisatie.

Hoe ligt de verhouding vaste kosten, dus aanloopkosten, aanschaf, vergunningen etc. en de variabele kosten dus kosten per incident etc.
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: janvangent op 28 januari 2018, 18:36:43
Hoe ligt de verhouding vaste kosten, dus aanloopkosten, aanschaf, vergunningen etc. en de variabele kosten dus kosten per incident etc.

Veel antwoorden staan hier: http://www.vrgz.nl/media/1827/05begroting-2018-vrgz-basisbestand-v13.pdf

Zoals ik het lees kost crisisbeheersing en brandweerzorg in de VRGZ bijna 8 miljoen per jaar. Om dan vrijwilligers af te stoten teneinde 150.000 euro te besparen is van de zotte, toch?
Titel: Operationele grenzen van de 4 veiligheidsregio's in Noord Holland gaan verdwijnen (Video)
Bericht door: oma op 29 januari 2018, 16:10:37
Titel: Re: Operationele grenzen van de 4 veiligheidsregio's in Noord Holland gaan verdwijnen (Video)
Bericht door: Thor op 30 januari 2018, 10:58:01


Voor wie/wat is deze productie eigenlijk bedoeld ?
Titel: De veiligheidsregio’s passen niet in het Nederlandse bestuursmodel
Bericht door: oma op 31 januari 2018, 08:20:06
Weeffout in veiligheidsbestel

Citaat
Terug naar de eenvoud

Sinds begin deze eeuw bestaat in Nederland een ondoorzichtige structuur in het veiligheidsbestel. De burger is het spoor bijster en weet bijvoorbeeld niet wat de veiligheidsregio precies doet, hoe de politie is georganiseerd en wat de dreigingsniveaus van terrorisme inhouden. Er is een spaghetti aan organisaties ontstaan waardoor het in de aanpak van kleinschalige calamiteiten al vaak misgaat. Hoe is dat te verklaren? En welke oplossing is hiervoor?

https://platformoverheid.nl/weeffout-in-veiligheidsbestel/ (https://platformoverheid.nl/weeffout-in-veiligheidsbestel/)
Titel: Re: De veiligheidsregio’s passen niet in het Nederlandse bestuursmodel
Bericht door: Kountain op 31 januari 2018, 21:35:51
Weeffout in veiligheidsbestel

https://platformoverheid.nl/weeffout-in-veiligheidsbestel/ (https://platformoverheid.nl/weeffout-in-veiligheidsbestel/)

Jammer dat meneer Lubben geen ambtenarensalaris ontvangt, ik ben het namelijk met hem eens en denk ook dat zijn oplossing het meest effectief werkt. Het meest interessante vind ik deze uitspraak:

“Veel professionals uit het werkveld zijn het hiermee eens. Toch wil men deze discussie liever niet voeren, omdat er geen chemie is tussen het lokale en het midden-bestuur.”

Werkt men bij de veiligheidsregio om veiligheid te garanderen in de regio of om de zakken te vullen? Ik denk eerder dat de duur betaalde directeuren van de 25 eilandjes liever niet zien dat ze hun eigen eiland op moeten laten gaan in een ander eiland waardoor ze weer sollicitatiebrieven moeten gaan schrijven.

Ik heb ook het idee dat elk van de veiligheidsregio’s alles maar zelf probeert uit te vinden. Landelijk overkoepeling en provinciale verdeling is effectief en (lijkt mij) kostenbesparend. Maar laten we de reorganisatiekosten dan nog niet meenemen. Nederland kennende zal een dergelijke reorganisatie flink geld kosten en vertraging oplopen. Maar ik zie liever dat daar wat extra geld aan wordt besteed dan geld uitgeven aan YouTube-filmpjes met uitleg over een nieuwe veetakel van de brandweer.
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 1 februari 2018, 08:30:34
https://twitter.com/TPJBruinsma/status/958655485435052032
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 1 februari 2018, 20:15:45
https://twitter.com/GemDordrecht/status/959101863177187329

https://twitter.com/vr_ln/status/959078076532576256
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 2 februari 2018, 09:35:50
Een oude wielrenner, met winnen van ronde van Limburg en het winnen van de 5e etappe van de ronde van Zweden in 1983 als belangrijkste persoonlijke prestaties, moet de veiligheidsregio gaan inspireren.

https://twitter.com/vrgooi_vecht/status/959194502811586560
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: Kountain op 2 februari 2018, 09:55:01
Een oude wielrenner, met winnen van ronde van Limburg en het winnen van de 5e etappe van de ronde van Zweden in 1983 als belangrijkste persoonlijke prestaties, moet de veiligheidsregio gaan inspireren.

Gert Jakobs kost 2450 euro voor 60 minuten, exclusief 6% BTW en 7% BUMA kosten. Veel geld voor een interne (verplichte) bijscholingsdag. Hoeveel levensreddende CAT's en verband zou je hier voor kunnen aanschaffen?
Titel: Deel 16 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de veiligheidsregio
Bericht door: oma op 6 februari 2018, 11:48:01
Deel 16 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de veiligheidsregio

Citaat
Afwezig zijn de vertegenwoordigers van justitie, defensie en waterschap, maar dat is meer regel dan uitzondering.

Citaat
De burgemeester van Boekel brengt een verbeterpunt in: “Hebben we voldoende besef om meer gebruik te maken van de gemeenten en niet alleen te denken vanuit de veiligheidsregio”. Zo die zit, de toon is gezet, ik ben als raadslid bij de juiste bijeenkomst. Een andere aanwezige burgemeester vraagt of het wel nodig is dat de geplande bestuursconferentie in april twee dagen moet duren? Hij heeft er duidelijk geen zin in.


Citaat
Er is volgens het management een viertal problemen. Allereerst een gebrek aan uitvoeringscapaciteit, het niet kunnen bijblijven van ontwikkelingen, bedrijfskundige onvolwassenheid en als laatste punt wegvallende inkomsten dan wel stijgende kosten. Deze acute knelpunten worden voor 2018 gedekt uit de reserves van Brandweer Brabant-Noord. Maar voor 2019 en hierna, is hiervoor extra € 2.629.000,- ( €4,06 per inwoner). De Veiligheidsregio begint te lijken op de Omgevingsdienst en dat is geen compliment. Ook daar is een tekort vanwege een gebrekkige organisatie.

Citaat
De onderbouwing ontbreekt waarom deze verhoging van de gemeentelijke bijdrage. Onder aanvoering van onze burgemeester wordt een bres geschoten in dit voornemen. Met verve rebelleert hij tegen het voornemen nog meer geld weg te halen bij de deelnemende gemeentes zonder goede onderbouwing. Hij geeft aan dat hij de gemeenteraad , (dus ook aan mij,) niet kan uitleggen waar deze extra structurele bijdrage aanbesteed gaat worden. Als tegenargument wordt aangedragen dat onze veiligheidsregio de goedkoopste is in de verre omtrek. Niet zo’n sterk argument volgens mij, wat te denken van de problematiek van de grote steden?  

Citaat
Tot slot presenteert een ingehuurde procesbegeleider het programma voor de bestuursconferentie van 12 en 13 april. Ben ik blij geen burgemeester te zijn|: het was een rommelige, zeer academische inbreng van wat men kan verwachten. Niet echt uitdagend, daar heb je geen twee dagen voor nodig zoals al eerder een deelnemer aangaf.

https://vught.d66.nl/2018/02/05/deel-16-reeks-bezoeken-aan-gemeenschappelijke-regelingen-veiligheidsregio/ (https://vught.d66.nl/2018/02/05/deel-16-reeks-bezoeken-aan-gemeenschappelijke-regelingen-veiligheidsregio/)
Titel: Re: Deel 16 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de veiligheidsregio
Bericht door: RemRoof op 6 februari 2018, 12:17:44
Deel 16 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de veiligheidsregio


https://vught.d66.nl/2018/02/05/deel-16-reeks-bezoeken-aan-gemeenschappelijke-regelingen-veiligheidsregio/ (https://vught.d66.nl/2018/02/05/deel-16-reeks-bezoeken-aan-gemeenschappelijke-regelingen-veiligheidsregio/)

Een doktersroman is er niets bij nadat ik meerdere verslagen heb gelezen. Ooverigens een goed initiatief van dit raadslid.
Titel: Oss heeft meer geld over voor noodlijdende brandweer
Bericht door: oma op 7 februari 2018, 07:38:08
Oss heeft meer geld over voor noodlijdende brandweer

Citaat
OSS - De noodlijdende brandweer in veiligheidsregio Brabant-Noord kan rekenen op een hogere bijdrage van de gemeente Oss. Het college van B en W kan leven met de gevraagde extra bijdrage van 4,06 euro per inwoner. Dat komt voor Oss neer op een verhoging van 369.358 euro. Die gaat vanaf volgend jaar in.

https://www.bd.nl/oss/oss-heeft-meer-geld-over-voor-noodlijdende-brandweer~a8ff7bb7/ (https://www.bd.nl/oss/oss-heeft-meer-geld-over-voor-noodlijdende-brandweer~a8ff7bb7/)

https://twitter.com/CdaBoxtel/status/960978677025660928

https://twitter.com/d66boxtel/status/961007956342042624
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: Thor op 7 februari 2018, 10:45:40
Dat is toch de eerste taak van de betreffende veiligheidsregio en niet direct van een gemeente Oss.
Titel: Burgemeester Dronten niet bang voor aanrijtijden hulpdiensten: „Hoeft geen verslechtering te zijn”
Bericht door: oma op 9 februari 2018, 07:29:45
Burgemeester Dronten niet bang voor aanrijtijden hulpdiensten: „Hoeft geen verslechtering te zijn”

Citaat
DRONTEN - Er wordt gesproken over een fusie van de veiligheidsregio Flevoland en Gooi en Vechtstreek en de GGD’en van deze regio’s. Irene Korting (VVD) wil weten wat de gevolgen zijn voor de aanrijtijden van de hulpdiensten. Volgens burgemeester Aat de Jonge is het te vroeg om daar uitspraken over te doen.

https://dedrontenaar.nl/algemeen/burgemeester-niet-bang-voor-aanrijtijden-hulpdiensten-hoeft-geen-verslechtering-te-zijn (https://dedrontenaar.nl/algemeen/burgemeester-niet-bang-voor-aanrijtijden-hulpdiensten-hoeft-geen-verslechtering-te-zijn)
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: Thor op 9 februari 2018, 09:37:05
Burgemeester niet bang voor aanrijtijden hulpdiensten: „Hoeft geen verslechtering te zijn”

DRONTEN - Er wordt gesproken over een fusie van de veiligheidsregio Flevoland en Gooi en Vechtstreek en de GGD’en van deze regio’s. Irene Korting (VVD) wil weten wat de gevolgen zijn voor de aanrijtijden van de hulpdiensten. Volgens burgemeester Aat de Jonge is het te vroeg om daar uitspraken over te doen.

https://dedrontenaar.nl/algemeen/burgemeester-niet-bang-voor-aanrijtijden-hulpdiensten-hoeft-geen-verslechtering-te-zijn

Zeer vreemde reactie. Iets wordt veranderd om verbeteringen te kunnen realiseren. De mogelijke consequenties van aanpassingen/veranderingen op operationeel gebied etc. moeten toch vooraf bekend zijn voordat wordt begonnen aan een dergelijke operatie. Als burgemeester kun je je niet vanaf maken met "hoeft geen verslechtering te zijn".
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: Thor op 9 februari 2018, 10:08:43
Die burgemeester van Dronten kan toch vreemd reageren. Tijdens een discussie over de stations aan de Hanzelijn merkte ik op dat de zeer open stations zonder enige schuilmogelijkheid  waarschijnlijk niet ontworpen waren door een architect die met de trein reisde reageerde hij met de bewoners uit de polder zijn taai en wel wat gewend.
Dat minstens de halve polder wordt bevolkt door ex. Amsterdammers was hem even ontgaan.
Titel: Re: Algemeen Crisisbeheersing
Bericht door: oma op 9 februari 2018, 18:18:13
https://twitter.com/HansGilissen/status/961992116946788353

https://twitter.com/MartinMadern/status/961986358255521792

https://twitter.com/vr_ln/status/961914153878409216
Titel: Wagen minder voor brandweer Geldermalsen
Bericht door: oma op 9 februari 2018, 18:19:49
Citaat
GELDERMALSEN In de commissie Bestuur en Middelen van Geldermalsen werd het nieuwe Brandweerzorgplan gepresenteerd door de Veiligheidsregio Zuid. Als gevolg van die plannen zal de gemeente het in de toekomst waarschijnlijk met een brandspuitwagen minder moeten doen. Volgende maand moet de gemeenteraad officieel reageren op de nieuwe plannen.  

http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/wagen-minder-voor-brandweer-354183 (http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/wagen-minder-voor-brandweer-354183)