Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: Henk op 10 september 2005, 12:29:52

Titel: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 10 september 2005, 12:29:52
VERTROUWELIJK!   

Nu moet dat wel even onder ons blijven maar volgens onbevestigde maar doorgaans welingelichte bronnen gaat gemeente Almere volgend jaar juist vragen of met de komst van de KNRM naar Huizen deze de opvolging van Alarmering voor het watergebied van Almere op zich wil nemen...

Het grootste gedeelte van het Almeerse water is al in handen van de KNRM...

Het komt mij niet onlogisch voor, hoewel de KNRM nooit gemeenten iets wil/kan garanderen..

De enige waar de KNRM een contract mee heeft is de kustwacht. Als de KNRM reddingsboot met een klus op het grongebied van Huizen bezig is, kan Almere geen beroep meer doen op deze boot, dus er is geen gegarandeerde inzet.

Anderszijds ben ik er van overtuigd dat- nu de Almeerse RB onderdeel is geworden van de brandweer- deze reddingsbrigade haar stinkende best zal gaan doen om de uitruk doordeweek op de dag ook van de grond te krijgen, en in het algemeen een snellere responstijd te gaan realiseren.

En idd, de bananen met lichtbalk zijn van Almere.
Maar onderschat de nieuwste telg met 250 pk niet, die is op vlak water de op één na snelste reddingsboot van midden Nederland...

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Jerommeke op 10 september 2005, 16:42:42
als jullie het over RB Almere hebben, dan gaat het om die gele banaan met die suzuki erachter, met die lichbalk? even voor de duidelijkheid

en zijn er foto's van die brandweerboten
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Annemiek op 10 september 2005, 16:44:28


Almere heeft de gele boten idd.
Foto's van de brandweerboten hebben hier wel eens ergens gestaan,zoek even bij vaar/voertuigen anders.
Het ging geloof ik om een nieuw in gebruik genomen soort boot...
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Rescue Ranger op 11 september 2005, 09:01:27
Zonde van al het materiaal. Er ligt dus voor kapitalen langs de kant, maar er is niet genoeg personele bezetting. Maar dat ter zijde.

Dit is een persbericht van de Gemeente Almere. Er staat niks in over ""SARS"" taken. Of heb ik het persbericht van de GGD Flevoland even gemist?  ;)

Betere organisatie veiligheid op het water

De Search And Rescuetaak (SAR) voor binnendijkse water binnen de gemeentegrenzen  als plassen, vaarten, kanalen blijft een taak van de Almeerse brandweer. Het Gooi- en Markermeer vallen onder verantwoordelijkheid van de Kustwacht. De bewaking van de stranden langs de dijken blijft in handen van de Almeerse Reddingsbrigade.

De reddingsbrigade ontvangt in 2005 een subsidie van 37.000 Euro om de strandbewaking optimaal te kunnen uitvoeren. Het college stelt de raad voor een krediet van € 168.000,= te verlenen aan de reddingsbrigade. Dit krediet is noodzakelijk  voor de vernieuwing en nieuwbouw van de huisjes die worden gebruikt voor strandbewaking.

Het college vindt het niet noodzakelijk dat er continu toezicht wordt gehouden op de binnendijkse wateren. Burgers dragen ook een eigen verantwoordelijkheid voor hun veiligheid. Wel wordt er door de gemeente goede informatie verstrekt over veilige waterrecreatie. Verder wordt de bereikbaarheid van de grote plassen voor de hulpverleningsdiensten verbeterd.
De brandweer wordt namens de gemeente het eerste aanspreekpunt voor de reddingsbrigade. Beide organisaties gaan nauwer samenwerken (onder meer door gezamenlijk te oefenen) en leggen dat vast in een overeenkomst.


Wat is de waarde van het bovenstaande stuk. Het wordt hier geplaatst door een anoniem persoon, waar verder ook al onduidelijkheid over is, waar de persoon het vandaan heeft. Dat noem ik nog eens meerwaarde!

Toch wel prettig als ik het bovenstaande mag geloven. Een gemeente geeft subsidie aan een reddingsbrigade, maar stelt wel dat de burgers die daar gebruik maken van de strand faciliteiten, wel hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Hierdoor hoeft in Almere dus niet preventief gepatrouilleert te worden, uitsluitend repressief optreden.

Lijkt me ook best wel moeilijk gaan, rustig patrouilleren met 250 pk achter je rug.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Peter71 op 11 september 2005, 11:02:24


Lijkt me ook best wel moeilijk gaan, rustig patrouilleren met 250 pk achter je rug.
Kun je wel meters maken  8) ;D
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Koen Wiegman op 11 september 2005, 21:58:28
Onderstaand trof ik aan op de website van de gemeente Almere:

Citaat
Uit de onderzoeksrapporten n.a.v. het ongeval op het weerwater blijkt dat de brandweer hiervoor onvoldoende uitgerust en voorbereid was op deze taak. N.a.v. het onderzoeksrapport ongeval Weerwater (zie “COT rapport”) zijn er middelen beschikbaar gekomen die hebben geleid tot de aanschaf van twee nieuwe boten.

Opmerkelijk hoe het COT rapport tot aanschaf heeft kunnen leiden van de boten die er nu zijn.

Citaat
De brandweer maakt geen onderscheid in de duiktaken. In principe staat men paraat voor reddend zwemmen, reddend duiken en zoekacties met hulp van duikers op buiten- en binnendijks water.

Dit is dan in ieder geval een duidelijke verbetering, ik ben benieuwd of de COT aanbeveling om KNBRD diploma's te halen is opgevolgd.

Citaat
Aanbevolen wordt daarom om de kwaliteiten van de Almeerse Reddings Brigade beter te benutten door samenwerking met de Almeerse Reddings Brigade te formaliseren en dit in een samenwerkingsregeling vast te leggen .

Meer en meer gemeentes zien het nut van een reddingsbrigade. Waardering in een officieel stuk van de gemeente is mooi meegnomen.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 12 september 2005, 16:43:19
Natuurlijk! Maar dan volgt een wat moeilijker gedeelte, het waarmaken van de verwachtingen, ook op de door de weekse dag. Maar ik heb er vertrouwen in dat met zoveel leden en zulk mooi materiaal een 24/7 alarmploeg van de grond kan komen!  8).

Een probleem was ondermeer altijd de pagers. Niet altijd kwam de analoge alarmering gedaan aan de overkant door Gooi- en Vechtstreek door, vanwege de grote afstand. Bovendien werkten veel van de sleutelfiguren in de alarmering niet in de buurt van Almere. Als wat meer mensen (vooral ín Almere) bij de alarmering betrokken worden komt het vast helemaal goed!

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Rescue Ranger op 13 september 2005, 09:42:07
Henk, het is en blijft een vrijwillige organisatie. Nu weet ik wel dat vrijwillig niet vrijblijvend hoeft te zijn, maar wat niet haalbaar is, is gewoon niet haalbaar. Daarom heeft de Brandweer in Zandvoort overdag de beschikking over een beroeps bezetting, terwijl dat van origine een vrijwilligerskorps is met twee beroepsmensen. Nu worden er door de gehele regio mensen "ingehuurd" om de paraatheid en inzetsnelheid te garanderen.

Misschien een hele rare denkwijze, maar is het niet mogelijk om oppervlakte-water reddingsinstanties in jullie regio onder te brengen in 1 organisatie, waar overdag een beroeps bemensing de scepter zwaait en de eerste uitrukken doet, terwijl de vrijwilligers achter de hand worden gehouden voor herbezetting en assistentie, terwijl 's avonds en 's nachts de vrijwilligers direct worden opgeroepen.

Een uitgelezen lokatie zou inderdaad de gemeente Almere zijn. Aangezien zij aan alle meren ligging heeft. Het nadeel is wel dat je precies op de scheidingslijn zit tussen 3 verschillende hulpverleningsregio's. Maar als je alle 3 die regio's in 1 operationele uitrukeenheid krijgt, waarbij reddingsbrigade, brandweer, kustwacht en ambulance samen mensen, materiaal en kennis leveren kom je er wel. Ook in Almere.

En dat moet dan niet zo´n dood document zijn als het SAMIJ gebeuren, maar een dynamische samenwerking.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 13 september 2005, 19:41:24
op drie regio's zitten kan ook een voordeel zijn!

Alleen de bemensing zal in Almere weer een probleem kunnen worden, Blaricum werkt al professioneel, vanuit een piketdienst en heeft nog steeds genoeg vrijwiligers om dat vol te houden. Één regio Randmerenbrigade lijkt mij ook logisch, maar dat is nu nog een brug te ver (twee bruggen eigenlijk  ;D  ;) ) Er is al verregaande samenwerking, maar probleem is dat de brigades zo verschillend zijn.

Hoe los je bijvoorbeeld het probleem op dat de brigade Naarden bijna geen subsidie krijgt terwijl het geld in Huizen niet op kan. Naarden en Almere zijn ooit één brigade geweest, maar geld en spullen zijn toch weer de reden geweest voor een opsplitsing: een groep kreeg het idee dat Naarden mooi weer speelde met subsidie die slechts van de kant van Almere kwam.

Er zal eerst een centrale regionale pot met geld moeten komen waar alle randmeer gemeentes naar ratio aan bijdragen voor je reddingsbrigades samen kan voegen.

Maar je moet er wel naar streven. Maar ik ben een beetje ongerust dat de brigades straks op het tweede plan komen als de KNRM komt. Een tweede plan, wel met strandbewaking en begeleiding van wedstrijden enzo maar de uitruk zal dan zeker naar de KNRM gaan, vooral nu de kustwacht langzaamaan de P2000 alarmering overneemt in den lande.

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Koen Wiegman op 13 september 2005, 22:03:53
Citaat
Maar ik ben een beetje ongerust dat de brigades straks op het tweede plan komen als de KNRM komt. Een tweede plan, wel met strandbewaking en begeleiding van wedstrijden enzo maar de uitruk zal dan zeker naar de KNRM gaan, vooral nu de kustwacht langzaamaan de P2000 alarmering overneemt in den lande.

Die ongerustheid deel ik helemaal met je. En ik zie zelfs nog een verdere scheiding als er straks weer bezuinigd moet worden, dan is het verleidelijk om van die dure brandweerberoepsambtenaren afscheid te nemen en komt er weer iets anders.

Ik vind dat de hele veiligheidsketen door één organisatie dient te worden gedaan, die dus proactie, preventie, preparatie, respons en de nazorg doet.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: almeerse Reddings Brigade op 13 september 2005, 22:15:52
Jullie praten over de regio randmeren kunnen jullie de titel dan ook aanpassen als rol reddingsbrigades in de hulpverlening? Bedankt.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Almeerse Reddings Brigade op 13 september 2005, 22:39:01
???Alleen de bemensing zal in Almere weer een probleem kunnen worden ???

Beste Henk en anderen die met naam of anoniem over ons praten. Zomaar een hele topic over onze brigade? Is het komkommertijd??

De Almeerse Reddings Brigade is een gezonde vereniging met ruim 300 leden. Wij hebben een groot zwemgedeelte, wij vullen twee avonden per week hiermee in.

Daarnaast hebben wij een EHBO poot die veel cursussen geeft aan onze eigen leden maar ook aan andere verenigingen.

De bewaking van het water doen wij voor de gemeente Almere al meer dan 20 jaar. Dit bevalt beide partijen goed. Volgend jaar hoopt de gemeente twee nieuwe EHBO-posten neer te kunnen zetten voor ons.
Zodat wij bij zonnig weer de posten kunnen bemensen en onze ehbo toe kunnen passen.

Dus werk genoeg voor onze mensen.

Het varen na een oproep doen wij op verzoek van de brandweer. In eerste instantie zal altijd de brandweer uitgaan, zijn zijn beroeps, maar steeds meer zullen wij gelijktijdig worden opgepiept.

Voor deze extra uitrukken kregen wij geen extra subsidie en dat gaat veranderen.
Voor wat hoort wat en als wij deze taak erbij krijgen dan zullken wij brandweervrijwilligers zijn. Verzekeringstechnisch ook veel beter voor onze mensen.

Als de KNRM dit werk gaat doen dan is er voor ons dus eigenlijk geen verandering.
Dus waar praten we dan over?

Voorlopig zijn zij nog niet in Huizen en daarbij als er meerdere oproepen zijn, en die zijn er vaak op onze meren, dan kan één boot dat nooit alleen af, dus dan zal toch een beroep op ons worden gedaan.

Flevoland heeft al een totaal organisatie op het gebied van hulpverlening en over een poosje wordt onze brigade als waterbeveiliger daar misschien wel aan toegevoegd.

Daarnaast heeft Almere veel evenmenten waar wij bij gevraagd worden dat doen wij als verenging en dat is ook een leuk stuk van onze brigade.

Dus voorlopig heeft deze 20 jarige brigade nog genoeg leuke dingen te doen voor de leden.

In dit feestjaar hebben we ook een nachtzwemmarathon in oktober voor reddingsbrigades, wij hopen dat veel brigades meedoen.

Voor info www.almeersereddingsbrigade.nl

Groet ARB
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Matthijs op 13 september 2005, 23:11:15
Hmmmm,

Volgens mij moet er eerst een zekere dame weg(of is ze al weg?), en moet er een setje sleutels bij gemaakt worden ;) ;) ;), voordat de ARB zomaar kan uitvaren onder leiding van de brandweer!!!

Zovaak zie ik onze collega's ARB niet op het water als er wat aan de knikker is. Naarden, Huizen, Blaricum en Hoge doen wat dat betreft het meeste werk op Alm.grondgebied.

Voor de Triatlon en dat soort evenementen zijn ze er wel altijd, maar dat is al ver van tevoren bekend. Ze kunnen best 10 van de 300 leden werven. Als het gaat om 's nachts je bed uit gebeld worden voor een hulpverlening liggen ze allemaal op een oor met de hoorn van de haak (of ze mogen niet weg omdat ze morgen weer naar school toe moetten :-\)

Matthijs
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 14 september 2005, 01:38:42
Die ongerustheid deel ik helemaal met je. En ik zie zelfs nog een verdere scheiding als er straks weer bezuinigd moet worden, dan is het verleidelijk om van die dure brandweerberoepsambtenaren afscheid te nemen en komt er weer iets anders.

Ik vind dat de hele veiligheidsketen door één organisatie dient te worden gedaan, die dus proactie, preventie, preparatie, respons en de nazorg doet.

Hoe vul je die organisatie in Koen, met specialisaties van reddingsbrigade, ambu en brandweer in één klub... Hoe behoud je dan de kracht van de diverse takken. Je weet hoe een brandweer redt, de kracht van een reddingsbrigade is juist de "no nonsens" redding: een plons en voor je het weet zijn redder en so alweer op het droge. Niets touwtjes, TAS ladder enz. Niets mis mee, maar het is toch heel verschillend van elkaar. Iedereen moet wel z'n eigen kunstje op z'n eigen manier kunnen blijven doen, als het maar aansluit bij de rest van de keten.

Wat Matthijs bedoelt dat je als Almeerse reddingsbrigade best trots kan zijn het feit dat de organisatoren van (water)evenementen altijd kunnen rekenen op de professionele ondersteuning van de reddingsbrigade Almere.
Hier niet mee in verhouding staat de schittering door afwezigheid van RB Almere van elke uitruk van de laatste decennia na alarmering niet zijnde in het weekend overdag als de brigade toevallig op het water is.
Dit is niet alleen een (opbouwend bedoelde) kritische vraag, maar ook een aansporing om je verantwoordelijkheid te nemen voor dit aan de Randmeren heel gebruikelijk stukje brigadewerk, dat je er best zonder extra geld bij kan doen, de infrastructuur ligt er immers al en waar praat je dan over. Die superzuinige tsoekzoekie van 250 PK zal je ook de kop niet kosten.

Ik heb leden gesproken van Almere die niet zo ver van de haven afwonen en graag in een alarmploeg mee zouden willen draaien maar de kans niet krijgen.

Had ik maar een stuk of tien van die leden, ik zou het wel weten!

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Rescue Ranger op 14 september 2005, 09:43:49
Geachte Almeerse Reddingsbrigade,

Dit topic heet zo, omdat er een aantal stelling en citaten liggen, die de Almeerse Reddingsbrigade aangaan. Zie bijvoorbeeld het geplaatste stuk dat een persbericht zou zijn van de Gemeente Almere. Alsmede de ervaringen van forumgangers met de Almeerse Reddingsbrigade.

Op dit forum, dat geheel openbaar is, mag een ieder zíjn of haar mening geven, mits beledigend of kwetsend, en daarover discuseren. Nu is de gehele hulpverlening op de Randmeren nogal chaotisch/ onoverzichtelijk qua structuur. Men werkt daar op de grens van 3 hulpverleningsregio's en de organisatie van de reddingsbrigades in die regio's is verre van uniform, alsmede wie stuurt wie aan. Nu moet men niet direct in de hoogste boom springen en zeggen dat hun reddingsbrigade goed werkt, want afzonderlijk van elkaar werkt men gewoon goed. Maar de alarmeringen, aansturingen en coördinatie van hulpverleningen loopt over zeer vele vlakken. Hierdoor is de kans aanwezig om onnodig mensenlevens in gevaar te brengen. Dat is de rode draad in alle mededelingen.

En dat de Almeerse Reddingsbrigade alleen met zonnig weer patrouilleert en EHBO-t, dat staat hen allen vrij. Als ik het persbericht van de Gemeente Almere mag geloven is de reddingsbrigade uitsluitend repressief inzetbaar. Maar er is geen extra geld voor extra uitrukken. Raar is €37.000,== niet voldoende dan, voor die enkele uitruk en het bemensen van de twee "huisjes" waar vanuit de "strandbewaking" wordt gedaan.

Bij deze feliciteer ik dan ook de Almeerse Reddingsbrigade met hun 20 jarig jubileum, maar zoals de mededeling al aangeeft, heeft de Almeerse Reddingsbrigade meer pijlen op haar boog dan alleen repressief reddend optreden. Als ik de reactie zo lees, is de participatie tijdens evenementen van essentieel belang voor die reddingsbrigade, zo niet belangrijker. Maar hoe wil jij je mensen inzetten als je deze tijdens evenementen al inzet. Ook de reddingsbrigade Almere is een vrijwillige reddingsbrigade.

Dan kijk je heel kort op de site van de Almeerse Reddingsbrigade en blijkt dat men zelf instructie zwemmen niet kan geven ivm een trouwerij. Ik zei toch dat je je mensen maar 1 keer tegel;ijk in kan zetten.

Citaat
Vandaag trouwen onze zwem en ehbo instucteurs Oscar Poppes en Melanie Werkman.
Zij trouwen om 13.15 in het stadhuis van Weesp en om 14.30 uur in de katolieke kerk van Weesp
**********************************************
Het zwembad blijft gesloten omdat er door een feestje in de avonduren te weinig mensen zijn om les te geven.

Wij wensen Melanie en Oscar veel geluk.


Ik hoop dat er dan geen uitruk is op Almeers grondgebied
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: 9910001 op 14 september 2005, 11:54:29
De keuze welke RB almre maakt vindt ik verstandig, dit omdat je niet moet proberen om met tig organisaties het zelfde te willen doen. Hou je bij je eigen taken en stel prioriteiten. De keuze om anders te werken in almere dan in Huizen is een keuze. Door deze keuze blijft de hulpverlening niet in gebreke omdat er andere organisaties zijn welke deze taak uitvoeren. Dat je voor een trouwerij taken laat liggen klinkt niet vreemd, geberut overal wel eens. Verder kan je als buitenstaander niet over de organisatie van iemand anders beslissen wat wel en niet kan dus zal ik het ook niet proberen.

9910001
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: duif op 14 september 2005, 16:26:30
Zeg RR ik heb ergens eens gelezen dat de brigades op die randmeren elkaar dekken als er een niet inzetbaar is .
Lijkt mij ook normaal dat als 2 instructeurs trouwen dat er veel leden op het feest zijn.
Het lijkt mij ook dat dit zo is bij andere brigades door het land.
Als er materieel defect is staat er toch ook iets als backup (bij brand weer de TAS kapot is zal er toch ook een buurt korps ingelicht worden dat er misschien een beroep opze gedaan kan worden)

groetjes duif
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Koen Wiegman op 14 september 2005, 17:03:22
Best gast van RB Almere,

Voor wijziging van de naam van het topic dien je bij de moderator te zijn, ik heb je bericht doorgestuurd (vreemd genoeg kan je dat zelf niet doen).

Er is hier de nodige aandacht besteed aan de hulpverlening op de overgang van land en water in Almere en ik denk dat RB Almere daar zijn voordeel mee kan doen. Ik vind die hulpverlening snel vooruit gaan en ben vooral een groot pleitbezorger van de combinatie van aanwezigheid op een post als het mooi weer is samen met 365/24 paraatheid voor uitrukken.

Mocht je meer willen lezen over wat de strandwachttaak ook op stranden die niet aan zee liggen kan inhouden, dan is via de vogende links nadere info te vinden:
http://www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/users/srk/documenten/DeRedbrig.doc
http://www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/users/srk/documenten/Workshop%20RN%20Strandwachttaak%20reguliere%20hulp.doc
http://www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/users/srk/documenten/Verhouding%20gemeente%20VBR%20Besluit%20bijlagen%20en%20foto.doc
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 14 september 2005, 17:38:17
Zeg RR ik heb ergens eens gelezen dat de brigades op die randmeren elkaar dekken als er een niet inzetbaar is .
Lijkt mij ook normaal dat als 2 instructeurs trouwen dat er veel leden op het feest zijn.
Het lijkt mij ook dat dit zo is bij andere brigades door het land.
Als er materieel defect is staat er toch ook iets als backup (bij brand weer de TAS kapot is zal er toch ook een buurt korps ingelicht worden dat er misschien een beroep opze gedaan kan worden)

groetjes duif

Elkaar dekken is één ding, maar dan heb je het wel over "elkaar". Dat wil zeggen over en weer.

Zoals al gezegd verricht de Almeerse reddingsbrigade uitstekend werk bij evenementenbegeleiding, maar dat de RB Huizen, Naarden of Blaricum niet in staat was uit te rukken en Almere waar kon nemen, dat is bij mijn weten nog nooit voorgekomen. Ook meldt de RB Almere niet dat ze niet in staat is uit te rukken, ze komt gewoon niet als ze gealarmeerd wordt.

Het is natuurlijk ook zo dat de spil waarom de RB Almere draait misschien wat beperkt is, de man van- de dochter van-, de man van de dochter van enz, enz. Op zich kan dat goed werken, maar je kan dan niet zomaar met de familie op vakantie.

En als er een uit die familie gaat trouwen ligt de brigade ook even stil kennelijk...

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 14 september 2005, 17:42:16
Hoe vul je die organisatie in Koen, met specialisaties van reddingsbrigade, ambu en brandweer in één klub... Hoe behoud je dan de kracht van de diverse takken. Je weet hoe een brandweer redt, de kracht van een reddingsbrigade is juist de "no nonsens" redding: een plons en voor je het weet zijn redder en so alweer op het droge. Niets touwtjes, TAS ladder enz. Niets mis mee, maar het is toch heel verschillend van elkaar. Iedereen moet wel z'n eigen kunstje op z'n eigen manier kunnen blijven doen, als het maar aansluit bij de rest van de keten.

Henk

Koen, ik kwoot mezelf nog maar eens, heb je nog even?

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Ernst Brokmeier op 14 september 2005, 19:37:16
Misschien is het inderdaad slim om het topic aan te passen. Ik vind het een beetje vreemd dat hier vooral richting RB Almere wordt geageerd. Elke reddingsbrigade heeft verbeter/aandachtspunten. Laat elkaar dus vooral in hun waarde. Wat me verder opvalt is dat vooral reactie van niet reddingsbrigade leden komen. Kennelijk weten die het allemaal erg goed en ik wil ze dan ook vragen eens met RedNed in IJmuiden contact op te nemen. er zijn diverse landelijke commissies die dringend om commissieleden zitten te springen!

http://www.redned.nl/nl/actueel/vacatures.html
(enkele voorbeelden: regio account manager, commissie vrijwilligersbeleid etc etc..)
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Peter71 op 14 september 2005, 19:59:29
Misschien is het inderdaad slim om het topic aan te passen.
Nou,vertel maar wat de topicnaam moet gaan worden  8)
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 14 september 2005, 20:00:44
Erney, het topic "Hoge neemt alweer nieuw enz." wed een beetje oneigenlijk doorspekt met reclame voor de RB Almere:

Even voor allen die toch niet alles weten van de Almeerse Reddings Brigade, vallende onder Flevoland.

Sinds 1 januari 2005 valt ook de Almeerse Reddings Brigade onder de brandweer van Almere.

Er is wel een klein verschil met Gooi en Vechtbrigades, wij houden onze eigen indentiteit zoals wij altijd al deden en blijven naast sars en rescue taken voor de brandweer ook als bewakende brigade voor Almere op de stranden onze taken doen.

Voor de brandweertaak krijgen wij ook in de toekomst c2000. Maar daarnaast houden we gewoon ons knbrd kanaal en zijn ook analoog nog oproepbaar net als telefonisch.

Met vriendelijke groet,

Voorzitter Almeerse Reddings Brigade

Omdat daar nog geen topic voor bestond waar je naar kon verwijzen heb ik daar een topic voor gestart. Net zo goed als HOGE heeft ook Almere recht op een eigen topic over haar problematiek. De beslommeringen van Almere hoorde daar niet thuis.

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 14 september 2005, 20:02:30
Nou,vertel maar wat de topicnaam moet gaan worden 8)

Ik vind de topicnaam prima, dekt de lading uitstekend. Over reddingsbrigades over het algemeen geeft weer zo'n wellis nietis als over het dodemanskoordje. De brigades in het algemaan bestaan niet
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Rescue Ranger op 14 september 2005, 23:01:28
De naam van dit topic vind ik juist precies de spijker op de kop tikken. De gemeente Almere ligt als enige gemeente aan alle drie de wateren, als IJ-, Gooi- en Eemmeer. Hierdoor ontstaat een zeer bijzondere situatie waar deze gemeente en de daar vandaan aangestuurde water hulpverlenende instanties een zeer belangrijke rol kunnen spelen.

Hierbij kan de reddingsbrigade tevens gebruik maken van de rapportage van het "Weerwater-incident". Zoals 9910001 reeds vermeldde moet een buitenstander niet bepalen wat wel en niet moet/ mag in de andere vereniging. Maar een ieder moet toch erkennen dat zeker de Almeerse Reddingsbrigade een uitgelezen kans heeft gekregen om in te spelen in de vraag naar erkenning die vele binnenwater reddingsbrigades zoeken.

En wat de mogelijke inzetbaarheid betreft tijdens een trouwerij, dat was eigenlijk meer humoristich bedoeld. Maar zoals men reageerde had ik er toch een andere tekst van moeten maken. Edoch neem ik wel aan dat er idd voor vervanging gezorgd is. Dat was niet altijd geregeld. Zeker momenteel vangen de reddingsbrigades in Zuid-Kennemerland elkaar heel goed op en neemt de een de taken direct van de ander over en worden meldkamers daarvan in kennis gesteld.

Laten we overigens niet vergeten dat reddingsbrigades op de Nederlandse stranden langs de Noordzee kust al jaren bezig zijn en eigenlijk verdeelt wat bereikt hebben. Voor de reddingsbrigades op het binnenwater is deze weg eigenlijk "pas" begonnen en kijk hoever men ondertussen nu al is. Nu hebben zij iets mee kunnen liften op de ervaring en bekendheid van de kustreddingsbrigades, maar ondertussen streven de binnenwater reddingsbrigades hun kust-collegea voorbij. Zeker als je kijkt naar innovatie qua materiaal. Er is dan momenteel geen matrix voor de samenwerking met de regionale en lokale brandweer, maar denk dat een dergelijk raamwerk spoedig zal verschijnen.

De kust reddingsbrigades zijn nu nog te eigenzinnig en vele besturen zullen vast willen houden aan hun ideeën (ook aan het verleden), maar ook daar moet de kogel door de kerk, zodat men verregaande regionale samenwerking gewoon een feit kan worden.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Koen Wiegman op 15 september 2005, 10:30:39
Citaat
Er is dan momenteel geen matrix voor de samenwerking met de regionale en lokale brandweer, maar denk dat een dergelijk raamwerk spoedig zal verschijnen.
Dat raamwerk gaat vorm krijgen in de Regionale Voorziening Reddingsbrigades die deel gaat uitmaken van de veiligheidsregio.
In ieder geval de rampentaak van de brigades wordt daarin ondergebracht.

Die rampentaak mis ik overigens bij RB Almere, kan dat kloppen? Weet iemand hoe dat zit bij Almere en de andere Randmeer brigades?
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 15 september 2005, 10:36:09
Dat raamwerk gaat vorm krijgen in de Regionale Voorziening Reddingsbrigades die deel gaat uitmaken van de veiligheidsregio.
In ieder geval de rampentaak van de brigades wordt daarin ondergebracht.

Die rampentaak mis ik overigens bij RB Almere, kan dat kloppen? Weet iemand hoe dat zit bij Almere en de andere Randmeer brigades?
Die is er gewoon, iedere brigade (alleen van Naarden weet ik het niet zeker) heeft een rampenvlet die inzetbaar is tijdens rampen.

Hoewel... die van Huizen heb ik ook al een tijdje niet gezien, zal wel op het droge staan.

Henk
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Koen Wiegman op 15 september 2005, 10:51:08
Ik heb inmiddels toch nog wat gevonden, zie:
http://cvr.reddingsbrigade.net/Kaartje/blur.php

De rampentaak is bij veel brigades nogal ingezakt, de RVR gaat dat weer stevig op de kaart zetten.

New Orleans benadrukt maar weer eens hoe ingrijpend een overstroming is en vooral ook het belang van een goede voorbereiding.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Rescue Ranger op 15 september 2005, 11:24:28
Naarden had voorheen zeker een ploeg voor de Rampen inzet. Heb samen met die ploeg toendertijd het dorp Archen geëvacueerd en ook nog de burgervader Dhr Mooren gezocht. Alleen hij had het "zinkende schip" reeds verlaten.
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: AS op 15 september 2005, 14:15:59
Ik heb inmiddels toch nog wat gevonden, zie:
http://cvr.reddingsbrigade.net/Kaartje/blur.php

De rampentaak is bij veel brigades nogal ingezakt, de RVR gaat dat weer stevig op de kaart zetten.

New Orleans benadrukt maar weer eens hoe ingrijpend een overstroming is en vooral ook het belang van een goede voorbereiding.

:-\ ingezakt .. ach .. Het is maar net zoals je het noemen wilt..  ::)
Ook enigszins wat teleurgesteld... je hoort er al jaren niks meer van ..
En aangezien wij geen BiZa vlet hebben staan, we zijn een zogenaamde eenheid met vlet in centrale opslag... vragen we elk jaar maar weer of we nog op de lijst staan.. Eerst zeggen ze het dan niet te weten .. maar even later ohja.. toch wel ..
Maar goed op die manier krijgen wij geen mensen meer gemotiveerd.
Rampentaak REDNED , meer iets voor een nieuwe discussie..

RVR.. ik zag er een kleine presentatie van .. maar wanneer moet dat gaan spelen? en wie trekt daar de kar ?

Overigens begrijp ik wel dat bij Almere op een dag niemand kan lesgeven( of uitrukploeg)  omdat iemand trouwt. Dat is bij ons net zo. Maar dan kan een ander toch overnemen als het moet…
Titel: Re: Rol Almeerse Brigade in de Hulpverlening
Bericht door: Henk op 15 september 2005, 14:40:20
Het betreft hier wel de dochter van de voorzitter. Als je daar als brigadelid niet heen gaat als instructeur... :o  >:(  ;)

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Koen Wiegman op 15 september 2005, 16:49:38
Citaat
Het betreft hier wel de dochter van de voorzitter

Allebei van harte gefeliciteerd.

Citaat
RVR.. ik zag er een kleine presentatie van .. maar wanneer moet dat gaan spelen? en wie trekt daar de kar ?

De projectgroep trekt de kar samen met de pilotbrigades. Ondersteuning komt van de directie Crisisbeheersing van BZk, het RN bestuur plus bureau en van betrokkenen bij de reguliere diensten.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Almeerse Reddings Brigade op 15 september 2005, 18:05:14
:)Dank jullie wel voor de felicitaties. Onze brigade is groot genoeg om een zwembad open te houden maar wij hebben gekozen om met veel instructeurs naar de bruiloft te gaan. De brandweer van Almere is de eerste die uitrukt, dat is al gezegd, dus een back-up hoeft dan even niet. Mocht dit wel zo zijn dan is er nog steeds een ploeg die kan varen. Overigens is er ook een link met de brandweer, een van de dochters woont samen met... dan zijn jullie weer helemaal bij.

Daarnaast hoort Henk mensen zeggen dat zij in een alarmploeg willen maar beste Henk, wij hebben daar opleidingen voor en niet iedereen mag en kan in de alarmploeg.

Ja de voorzitter zit er allang en blijft nog even, dat beslissen de leden ieder jaar, daarnaast hebben wij nog wel 10 families met pap, mama, schoonzoons die bij ons zwemmen, dus geen familieclub maar een famieliesssss club, heel goed allemaal.

Rampenvlet en 3 rampenploegen die jaarlijks en soms meer op regionaal gebied oefenen bij Redned.

Daarnaast een mooi clubhuis dat vaak wordt gebruikt voor landelijke examens.

En nogmaals de brandweer maakt uit wie wanneer vaart, onze reddingsbrigade heeft daar goede afspraken over en wat Henk ook wil beweren over onze brigade en andere brigades, ik heb soms het gevoel dat hij alles (denkt) te weten. wij als bestuurders van onze brigade weten heel goed wat we doen en de leden weten dat ook.

Groet van de voorzitter
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 15 september 2005, 18:17:39
Het is fijn om te vernemen dat RB Almere in ieder geval een alarmploeg heeft!  8)

Dat weet ik dan ook toch maar weer!  ;D

Ik zou juist willen beweren dat de brandweer Almere de laatste is die uitrukt, maar het is maar hoe je het bekijkt  ;D Ik kan me een paar gevalletjes herinneren in de afgelopen zomer dat wij van het water afgingen met "niets aangetroffen" en de brandweer Almere voor de zelfde melding het water opging.

Nu ligt dat natuurlijk aan de al eerder besproken ongunstige lokatie van de brandweerkazerne.
Volgens mij is die uitruk beter ondergebracht bij een reddingsbrigade met de boten al in het water. Misschien dat een combinatie van de brandweer (de mensen) en de ARB (het materiaal) nog het beste is...

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Koen Wiegman op 15 september 2005, 20:57:25
Brandweermensen in brigadeboten en reddingsbrigademensen in brandweermaterieel. Dat zou een doorbraak zijn!

Hier heeft al eens een strandwacht van Bloemendaal, in het werkgebied van Zandvoort, gereden met een voertuig in gebruik bij Reddingsbrigade Den Haag ter beschikking gesteld door brandweer Den Haag. Een leuke samenloop van omstandigheden en geinig vanwege de regionale, multidisiplinaire en interregionale samenwerking, als het goed is heeft RR er zelfs nog ergens een foto van.

Er zal nogal wat moeten gebeuren voordat er structureel van elkaars mensen en materieel gebruik wordt gemaakt, toch ligt het wel voor de hand. Voor een CPA centralist is het heel normaal om in een brandweerauto te rijden, dat is hier goed geregeld. En dat is toch ook zonder meer een doorbraak.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue Ranger op 15 september 2005, 21:24:24
Zoals ik al eerder meldde is de ARB een te benijden reddingsbrigade. Een reddingsbrigade die zich helemaal in de hulpverleningsketen kon gaan mengen. Het bestuur en de leden van de ARB hebben een gereserveerde houding aangenomen en lopen nu "hand in hand" met de Brandweer. Zij, de brandweer, nemen de eerste uitruk voor hun kiezen en de reddingsbrigade assisteert de proffessionele hulpverleners.

By the way, wat voor boot gebruikt de brandweer van Almere om daar hun brandweertaak uit te voeren. Als deze telkens over de weg vervoert moet worden heb je direct een delay qua inzetsnelheid.

Zoals ik al eerder schreef, heeft de ARB meerdere pijlen op haar boog en dat is ook de activiteiten in zwembad en bewaking tijdens evenementen. Dit levert een belasting voor de leden van die vereninging. Gelukkig hoeven we niet allemaal dezelfde mening te hebben, maar ik heb er wel begrip om deze activiteiten hoog op het prioriteitenlijstje te hebben. Want als redders niet kunnen zwemmen, dan kan je ze ook het water niet opsturen. Persoonlijk zou ik het "kaas" niet van mijn brood laten eten tijdens een uitruk. Een uitruk heeft altijd een hoog PR-gehalte en daarmee kan een reddingsbrigade meerdere, eventueel reeds opgeleide, redders naar zich toetrekken en extra financiele middelen ontwikkelen. Het materiaal ziet er in elk geval capabel uit en het gebied van Almere waar de Almeerse Reddingsbrigade kan opereren is zeer wijds en groot. Kanzen te over.

Zeker Koen. Das het grote voordeel van een gigantisch fotoboek op internet. Maar als je contacten hebt is het meeste werk reeds geleverd. Of wat dacht je van de foto waar een Brandweerauto van Schouwen-Duiveland (Zeeland)  een SR 8 van de Zandvoortse Reddingsbrigade over het strand trek ter hoogte van Bloemendaal, terwijl deze bestuurt wordt door een Haagse Brandweerman die vrijwilliger is bij de reddingsbrigade in Callantsoog.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.zrb.info%2Ffotoalbum%2F108%2Fthumbs%2FDSC08600.JPG&hash=cf7b230ac503567d747408feb11011bb) (https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.zrb.info%2Ffotoalbum%2F108%2Fthumbs%2FDSC08544.JPG&hash=ed7ed16f22282e7fec351c829336652b)

Maar Koen vergeet ff niet dat de Brandweer reglementen heeft om met het materiaal om te gaan. Ik heb niet voor niks mijn Brandweer chauffeur Zwaar moeten halen om met een haakarm auto te mogen rijden met de GHOR GNK container.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.zrb.info%2Ffotoalbum%2F801%2Fthumbs%2FDSC05262.jpg&hash=bece6c71ad6a867f837b3ec63b827e48)
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: cube op 19 september 2005, 19:47:43
;D ik lig in een deuk  :laugh: :laugh: :laugh:
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Ron-Almere op 24 september 2005, 13:55:37
Misschien iets off topic, maar in de plaatselijke pers van Almere is het toch altijd een "Werkman"voorlichter die het woord doet. Never nooit iemand met een andere naam. Zou het misschien niet beter zijn dat men de naam veranderd in reddingsbrigade 'Werkman-Almere"?? i.p.v. RBA
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 24 september 2005, 14:41:17
Misschien iets off topic, maar in de plaatselijke pers van Almere is het toch altijd een "Werkman"voorlichter die het woord doet. Never nooit iemand met een andere naam. Zou het misschien niet beter zijn dat men de naam veranderd in reddingsbrigade 'Werkman-Almere"?? i.p.v. RBA

Iemand anders laten voorlichten zou niet helemaal eerlijk zijn tegenover de familie Werkman, zij doen de opleiding, de bewaking, vormen het bestuur en de (eind)redactie van het clubblad. Oja, en de organisatie van de begeleiding van evenementen.

Maar ere wie ere toekomt, de brigade werkman zou een goede, de lading dekkende naam zijn 8) .

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Vincent op 24 september 2005, 15:56:36
Misschien effe weer on topic?

Citaat
Misschien iets off topic, maar in de plaatselijke pers van Almere is het toch altijd een "Werkman"voorlichter die het woord doet. Never nooit iemand met een andere naam. Zou het misschien niet beter zijn dat men de naam veranderd in reddingsbrigade 'Werkman-Almere"?? i.p.v. RBA

Dit heeft natuurlijk niets te maken met de rol welke zij spelen in de hulpverleningsketen en in het groter geheel tussen twee veiligheidsregio's.

Speel op de bal, niet de ...


(PS, wel woonachtig in almere, niet lid van..., maar wel geweest)
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 24 september 2005, 19:10:48
Misschien effe weer on topic?

Dit heeft natuurlijk niets te maken met de rol welke zij spelen in de hulpverleningsketen en in het groter geheel tussen twee veiligheidsregio's.

Speel op de bal, niet de ...


(PS, wel woonachtig in almere, niet lid van..., maar wel geweest)


Toch zou het een rol kunnen spelen in de beperkte rol die de brigade nu speelt in verhouding tot de potentie.

Een vooraanstaand bestuurslid van de RB Almere, (daarna lange tijd als bondsbestuurslid aktief)die z'n tijd ver vooruit was ontvouwde mij zo'n 15 jaar geleden (ja toen al!!) eens zijn ambitieuze plannen:

Op alle markante punten van de Stichtse Brug tot aan Lelystad op vijf plaatsen containers met eerste hulp en anti rampenspullen en een boot op plaatsen bij een boothelling, bij havens dus. Almere haven, muiderzand, pampushaven en Block van Kuffeler. Dat was nog voor de komst van de KNRM naar Marken. Kijk eens wat een geweldig idee! Als dat indertiijd gerealiseerd was, had de RB Almere nu de belangrijkste brigade van Nederland geweest, met het grootste uitruk gebied en een substantiele inbreng op het gebied van redden.

Ik vraag me af waarom dat nooit van de grond gekomen is...

Henk


Even als bijlage een verslag dat al dateert uit 1997, oefening  waterklok.
Ik ben bang dat er nog niets veranderd is:


Citaat
------------------------------------------------------
* Oefening "WATERKLOK"
  Date: 28 Sep 97 15:41:00 +0100
  VAART-bericht van: cdijk@tempo.ow.nl (Cees van Dijk)
------------------------------------------------------

Hallo vaart-l,

HULPVERLENERS ZIJN LANG BEZIG OM OPVARENDEN TE REDDEN.

Het is vrijdagmiddag rond de klok van enen, het is prachtig weer op het
Ijsselmeer, een licht noordoost briesje verdrijft de nevelen die een
groot gedeelte van van de ochtend over het water hingen,

De dienstdoende centralist van de Centrale Meldpost Ijsselmeergebied
geniet van het najaarszonnetje.

Om 13.04 uur schiet de man overeind van een noodkreet over VHF 1
"Centrale meldpost,hier de PRINS CLAUS, we zijn aangevaren"

De centralist geeft antwoord en probeerd de melder tot rust te brengen.
Vanaf de PRINS CLAUS komt het onheilspellende bericht dat ze bij het
verlaten van de vluchthaven "BLOCK VAN KUFFELAER" zijn aangevaren door
een tanker. De PRINS CLAUS, een partyschip met 59 opvarenden is ter
hoogte van de machinekamer geramd,het schip maakt water en er is brand
uitgebroken in de machinekamer,de tanker zit over bakboord vast in de
PRINS CLAUS en verliest een bruinzwarte naar olie stinkende substantie.

Van alle kanten komt de hulpverlening op gang,De P92 vertrekt bij het
steunpunt Lelystad vooruitgevaren door die nieuwe snelle rubberboot De
BREEZAND van RWS was net uitgevaren uit de zuidelijke voorhaven en
vervolgd volaan zijn weg.

Een coordinator van CMIJ chartert de CYCLOON van BTS die ook op het
steunpunt ligt en spoed zich naar het incident.

Gezien de aard van de melding laat het CMIJ het multifunctionele
vaartuig JUMBO en het bergingsvaartuig REDDER,beiden van BTS in
gereedheid brengen voor eventuele oliebestrijding.

De slb ARGO van BTS heeft meegeluisterd en krijgt van zijn kantoor
opdracht om er heen te gaan.

Inmiddels heeft de kustwacht diverse reddingsstations gealarmeerd en is
er een SAR helicopter opgestegen.

Brandweervoertuigen van Almere de Vaart staan binnen 5 minuten
machteloos op de dijk te kijken hoe 100 meter uit de kust de PRINS CLAUS
behoorlijk rookt,de paniek aan boord is duidelijk waarneembaar.

De bevelvoerder geeft zijn waarnemingen door aan de AC en vraagt waar de
boot met de duikers blijft die uit Lelystad moet komen.

Na enkele minuten verschijnt er ook een ambulance op de dijk.

De verpleger kan aan zijn meldkamer voorlopig alleen maar meedelen dat
ze rekening moeten houden met een ernstige calamiteit.

Enig contact met het incident is verder niet mogelijk.

Vanaf het water is de rubberboot van de politie na een kwartier ter
plaatse en meldt via VHF 39 een behoorlijke brand aan boord van de PRINS
CLAUS gepaard gaand met explosies,de agent verzoekt met spoed de
brandweer.

Na 20 minuten is ook de CYCLOON ter plaatse en geeft een gedetailleerd
situatierapport door aan het CMIJ .

Inmiddels weet het CMIJ via VHF 1 dat er op de PRINS CLAUS minstens 10
zwaar gewonden zijn, dat er twee bemanningsleden vermist worden en dat
de Tanker ANNEMARIE heet en dat daar geen enkel teken van leven wordt
waargenomen. Dit wordt telefonisch doorgegeven aan de RAC Flevoland

Om 13.29 uur(25 min. na de melding) meldt zich een voertuig van de
brandweer Lelystad dat ze met de boot zijn aangekomen bij de BLOCK en
vragen om een lokatie om de boot te water te laten.

Nu kan de brandweer eindelijk in actie komen,met het rubberbootje worden
brandweerlieden met wat blusmateriaal overgevaren naar de PRINS CLAUS.

Om 13.30 uur verschijnt er een SAR heli boven de ramp, een bemanningslid
opgeleid in levensreddende handelingen daalt af om hulp te verlenen.

De man begint aan de onmogelijke taak om in zijn eentje minstens 10
zwaar gewonden te verzorgen,in de hectische toestand aan boord heeft hij
nog tijd om via de communicatie met zijn piloot de ernst van de situatie
uit te leggen. De piloot kan niets anders doen dan dit doorgeven aan het
kustwachtcentrum.

Inmiddels zijn de eerste snelle rubberboten van de KNBRD begonnen met de
drenkelingen die in paniek overboord gesprongen zijn op te vissen.

De coordinator aan boord van de CYCLOON besluit zijn boot in te zetten
voor de hulpverlening en gaat in overleg met het CMIJ naar de wal waar
hij om 13.45 een medisch team aan boord neemt om deze over te brengen
naar de PRINS CLAUS.

FICTIE OF WERKELIJKHEID ?? Gelukkig maar een oefening waarbij het in de
aanloop al volkomen duidelijk is dat wanneer dit in het echt was gebeurd
de hulpverlening volkomen uit de hand gelopen zou zijn.

Als waarnemer heb ik de oefening vanaf de JUMBO kunnen aanschouwen en
ben tot de volgende conclusie gekomen;

De hulpverleners vanaf het water zijn redelijk tot goed op zo'n
calamiteit voorbereid, hoe komt dat?

De jongens van rijkswaterstaat,politie te water,KNBRD, de bergers van
BTS zijn mannen die ook in de dagelijkse praktijk met elkaar
samenwerken,ze kennen elkaar en weten wat ze aan elkaar hebben.

Ze kennen elkaars materiaal en kunnen met elkaar communiceren ook via de
marifoon.

Anders is het met de hulpverleners "van de wal", zolang ze vaste grond
onder de voeten hebben is er niets aan de hand.

Die jongens van de brandweer en de ambulancedienst kennen elkaar
natuurlijk ook ,hebben menig incident op en langs de straat met elkander
opgelost.

Maar nou zit er ineens 100 meter water tussen de wal en een ernstige
calamiteit De walhulpverleners zijn aangewezen op de kennis en het
materiaal van de waterhulpverleners.

Men kent elkaar niet,men spreekt elkaars taal niet, laat staan dat ze
via communicatiemiddelen met elkaar kunnen communiceren.

Een ernstige tekortkoming die het leven had kunnen kosten aan 59
opvarenden van de PRINS CLAUS en een mogelijke milieuramp hoewel de
oliebestrijding buiten de hulpverlening om liep als een geoliet klokje
bij deze oefening

Er zal op bestuurlijk niveau nog lang nagepraat moeten worden over deze
oefening.

Groet.....  Cees

http://www.vaart.nl


--------------------------------------------------------------
* Oefening "WATERKLOK"
  Date: Mon, 29 Sep 1997 01:43:02 -0400
  VAART-bericht van: Dirk van der Meulen

Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Vincent op 24 september 2005, 19:54:35
Een uitrukpost bij het Blocq van Kuffeler is een hele goede positie om vanuit te gaan uitrukken (helemaal voor mij zelf, ik woon er vlakbij).

Jammer dat het vijftienjaar oude idee nooit zijn realisatie heeft gekend.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue Ranger op 26 september 2005, 23:24:40
Ha die Henk,

dat de wal hulpverleners niet graag op het water opereren is een bekend feit. Menig collega van mij ziet niks in een medi-vac met een reddingsboot. Zij zien graag dat de Chevrolet er tot loopafstand kan komen. En dat lopen moet niet meer dan 30 seconden zijn.

Komende maand wordt er wederom geoefend in de sluizen en dan kan een wal-hulpverlener niet, zonder enige belemmering, bij het slachtoffer komen, dus wordt er direct opgeschaald.

Mijn lijfspreuk is niet voor niks, lang leve de multi-disciplinaire hulpverlening, hoe meer zielen hoe meer vreugd.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Almeerse Reddings Brigade op 3 oktober 2005, 19:33:50
Hank jij schreef over een 15 jaar geleden geplaatst idee. Is niet doorgegaan omdat er geen geld voor vrij werd gemaakt. Is overigens idee geworden naar aanleding van een oefening waar de ARB als enige VRIJWILLIGE brigade aan mee heeft gewerkt samen met knrm, brandweer, klpd, rijkswaterstaat. De tweede grote oefening op de randmeren waar wij toen bij betrokken werden.

****Over de naam Werkman. Tja jij schrijft toch ook voor Hoge en daar staat toch ook niet firma Wijga en Co?****

Leuk om te merken dat wij nog steeds in de belangstelling staan.

Voor jullie info, samenwerking met brandweer gaat steeds intenser en vanaf 2006 zullen wij jullie verder over de te ontwikkelen plannen kunnen en willen informeren.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue Ranger op 3 oktober 2005, 22:31:52
Almeerse Reddingsbrigade,

maar hoe vrijwillig is uw reddingsbrigade? Er zijn toch wel criteria vastgelegd door Brandweer of andere instelling waarbij vrijwilligheid, ten aanzien van een levensbedreigende situatie, tot een marginaal nulpunt gedaald zal zijn. Er is op dit forum al vaker een discussie geweest over vrijwillig en vrijblijvend. Ik ben absoluut niet van plan die discussie weer op te rakelen, maar als ik op uw site kijk zie ik toch twee leuke "speelboten", waar iemand voor betaald heeft en daar ongetwijfelt iets voor terug wil zien.

Nu kan er vermeldt worden dat de ARB veel evenementen beveiligd, maar volgens mij staat ook in uw statuten: Het voorkomen van de verdrinkingsdood in de breedste zin des woords".

RR (die dit jaar teveel drenkeling gehad heeft)
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Almeerse Reddings Brigade op 3 oktober 2005, 23:00:12
Natuurlijk is vrijwillig niet vrijblijvend en ja wij varen heel veel uit. Maar derden op dit forum zullen helaas alles wat wij zeggen steeds anders uitleggen en dan heb je geen zin meer om iets toe te voegen.

Wij hebben ook een verplichting om voor onze subsidie bepaalde zaken goed te doen. Dat doen wij ook, maar onze verplichting houdt op dit moment alleen strandbewaking, opleidingen etc. in. En als de brandweer ons oproept zijn wij 24/7 beschikbaar.

Wij zitten in de fase dat de gemeente de brandweer opdracht heeft gegeven ons goed in te delen en daarover zijn mondelinge afspraken gemaakt die wij binnenkort ook op papier gaan zetten en dan pas zijn wij officieel erkend als onderdeel brandweer bij calamiteiten. Dan ook zijn onze vrijwilligers net als brandweervrijwilligers bij een uitruk zo verzekerd etc.

Nu zijn we dat ook al via de bond en diverse anderen maar de gemeentes veranderen, er wordt veel meer gedacht over veiligheid, dus men wil veel meer op papier zetten.

Al 20 jaar werken wij voor de gemeente, al 20 jaar redden wij mensen, rukken wij uit, maar deze tijd vraagt ook meer van bestuurders om zijn vrijwilligers goed te beschermen en dat hopen wij met goed doordacht te overleggen en daarnaar te handelen te bereiken en op dit moment gaat dit voor onze brigade daarmee de goede kant op. Dat wil zeggen de kant die wij en de brandweer/gemeente op willen

Verder hebben wij natuurlijk de knbrd boot en enkele alarmploegen voor uitrukken na een dijkdoorbraak of overstroming.

Evenementen doen wij ook op advies van onze gemeente, die geeft vergunningen uit met een verwijzing. Dus evenementen worden door ons voorzien van de veiligheid die wij en de organisatoren nodig achten.

Daarnaast worden wij veel ingezet als EHBO ers want zonder ehbo mogen ook "land"evenementen niet worden gehouden en dus proberen wij ook zo ons steentje bij te dragen.

Overigens is het materiaal van de ARB en geen eigendom van de gemeente.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 4 oktober 2005, 20:41:28
De 24/7 is nog een brug te ver voor Almere. De brandweer 24/7 paraat noemen gaat mij te ver als de uitruktijd soms meer dan een half uur bedraagt. De RB Almere is meestal in de weekenden als een van de eersten op het water en gaat er in het algemeen als laatste vanaf, dat moet ik ze nageven.

En als je Naarden, Huizen en Blaricum mee laat tellen zijn ze zelfs 24/7 bereikbaar. Maar zonder deze "vervangende brigades" zou het een 12/2 dekking zijn voor de brigade Almere en dan nog alleen in de weekends van het seizoen.  Ik kan mij geen uitruk herinneren dat de brigade Almere er 's nachts of door de week bij was. Daar wordt aan gewerkt begrijp ik en dat juich ik ten volle toe, want nogmaals, in potentie is de brigade Almere de belangrijkste brigade van Midden Nederland. Het is een kwestie van tijd of dat gaat er ook uitkomen.

Ik geef toe, het is moeilijk concurreren tegen brigades die al na 4 minuten uitvaren. Je denkt als eerste bij de boot te zijn en dan is de collega al ter plaatse. Dat verschil is ontmoedigend, maar voordeel voor een RB is dat ie als tweede boot ook vaak wat te doen krijgt (assisteren). Als wij als tweede boot zijn kunnen we terug, onze assistentie is per definitie nooit nodig.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue Ranger op 4 oktober 2005, 22:02:02
Henk,

voor reddingsbrigades is er geen wettelijke opkomsttijd. Dus als reddingsbrigade A binnen vier minuten uitvaart en reddingsbrigade B dat met 30 minuten doet maakt het weinig uit. Als de melder/ alarmgever dat maar weet.

In deze regio alarmeert men dus, bij bijvoorbeeld reanimaties op het strand, twee reddingsbrigades. Dat hoeft geen probleem te zijn als je elkaar maar de ruimte geeft om te werken. Dan kan de een de ander aflossen.

RR (die bijna altijd de eerste is)
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Matthijs op 4 oktober 2005, 22:52:10
Het is wel een beetje sneu voor een reanimatie gevalletje dat je na de melding een half uur nodig hebt om de veilige haven te verlaten. Voordat je er bent is het al tijd om de zwarte auto te bestellen :'(.

Het is natuurlijk super als je elkaar kanaflossen. Elkaar bijstaan en ondersteunen is altijd goed.

Ik herinner mij een gevalletje op Almere strand, meisje van 7 bijna verdronken. De hulp kwam toen ook niet op gang als men dat zou willen (Wij lagen op 3 min. afstand) De AC wenst geen samenwerking met ons.

Matthijs
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 4 oktober 2005, 23:52:08
Het is wel een beetje sneu voor een reanimatie gevalletje dat je na de melding een half uur nodig hebt om de veilige haven te verlaten. Voordat je er bent is het al tijd om de zwarte auto te bestellen :'(.

Het is natuurlijk super als je elkaar kanaflossen. Elkaar bijstaan en ondersteunen is altijd goed.

Ik herinner mij een gevalletje op Almere strand, meisje van 7 bijna verdronken. De hulp kwam toen ook niet op gang als men dat zou willen (Wij lagen op 3 min. afstand) De AC wenst geen samenwerking met ons >:(

Matthijs

Dat is lang niet zeker Matthijs, we zijn er nog mee bezig. Eerst de puntjes op de ï met Adema met zuurstof, AED en spinalcare, dan naar de Ghor van Gooi en vechtstreek, en dan naar de brandweer en GGD van Flevoland. Dat is de volgorde. Ze hebben nog helemaal niets gezegd over dat ze geen samenwerking willen, integendeel.

Dus wacht nog even af en denk positief Matthijs!

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Matthijs op 5 oktober 2005, 00:48:16
Dat het gaat komen hoop ik inderdaad!!!

Op het moment van het voorval was het alleen nog niet zover. Als toen het kwc ook op de hoogte was geweest had het hopenlijk anders kunnen lopen.

Wat ik bedoelde is dat als je een half uur na de melding uitvaart, je de uitvaart zou kunnen gaan regelen ;)

Wat betreft het samenwerken met het Ghor en de rest juig ik alleen maar toe. Ook met onze collega RB.

Matthijs
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 5 oktober 2005, 08:54:19
Henk,

voor reddingsbrigades is er geen wettelijke opkomsttijd. Dus als reddingsbrigade A binnen vier minuten uitvaart en reddingsbrigade B dat met 30 minuten doet maakt het weinig uit. Als de melder/ alarmgever dat maar weet.

In deze regio alarmeert men dus, bij bijvoorbeeld reanimaties op het strand, twee reddingsbrigades. Dat hoeft geen probleem te zijn als je elkaar maar de ruimte geeft om te werken. Dan kan de een de ander aflossen.

RR (die bijna altijd de eerste is)



Nee, het maakt wel uit. Het gaat niet alleen om snelheid, maar ook over zekerheid. Daarom worden bij een spoedmelding alle brigades gepiept. De Gooijer is altijd de eerste (als ie uitvaart). . Maar soms is er geen bemanning voor en soms ligt ie met pech. Dan wordt het dus al gauw een half uur eer er uitgevaren wordt, zeker als het Blaricum ook niet lukt, want Almere is er nooit en Naarden heeft een half uur nodig als ze inzetbaar zijn. Bovendien moet Blaricum vaak langer varen, de meeste uitrukken gebeuren ver van hun grondgebied richting Almere. Als je daar een reddingsbrigade hebt die zegt een alarmploeg voor 24/7 te hebben en in de praktijk is dat een samenstelsel van collega's die dat voor jou waar moet maken dan weet ik niet of de vlag de lading wel dekt. Het is wel vrijwillig, maar is het geen verplichting die je jezelf op oplegt? Meeliften in de slipstream is één ding, maar meestal niet meerijden is wat anders. Terwijl de potentie ruimschoots aanwezig is bij die brigade.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 5 oktober 2005, 09:04:17
Dat het gaat komen hoop ik inderdaad!!!

Op het moment van het voorval was het alleen nog niet zover. Als toen het kwc ook op de hoogte was geweest had het hopenlijk anders kunnen lopen.

Wat ik bedoelde is dat als je een half uur na de melding uitvaart, je de uitvaart zou kunnen gaan regelen ;)

Wat betreft het samenwerken met het Ghor en de rest juig ik alleen maar toe. Ook met onze collega RB.

Matthijs

Nee, dan zijn we hetweer helemaal eens, de kustwacht bestaat nog niet voor onze RAC's helaas.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Xandor op 6 oktober 2005, 19:11:11
Maw, Je kunt beter 'weten' dat je iets niet hebt dan dat je 'denkt' dat je het wel hebt.

Als je denkt dat je het wel hebt, doe je er niet zoveel meer aan want je hebt het toch?! :-\

Als je weet dat je het niet hebt..  Weet je waar je aan moet werken om te zorgen dat je het krijgt... :o

Misschien dat kortingen op subsidie, of meer positief, bonussen op kwaliteit, eventueel concessies, er voor zou kunnen zorgen dat er eindelijk eens tijdsafspraken worden gemaakt.

Zekerheid is tenslotte voor een ieder noodzakelijk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: 9910001 op 6 oktober 2005, 19:43:52
Je kan pas gaan korten op subsiedies als je duidelijke afspraken maakt met de subsiedieverlener en de ontvanger. Het verlenen van subsiedie is 1 maar er moet wel wat tegen over staan.

9910001
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Xandor op 7 oktober 2005, 23:03:04
Eens, de basis dient natuurlijk te zijn dat er heldere en duidelijke afspraken zijn.  Korting ben ik natuurlijk ook geen voorstander van, maar een basissubsidie aanvullen met bonus. Dit kan ook motiveren.
Kijk, hier in Italie doen ze het met concessies, heb je teveel slachtoffers/problemen in 2 jaar dan kan je het wel vergeten. (met een N-O wind verdrinken hier maar zo 3 man op 1 dag in het weekend (8 km strand/kust bij Rome)
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: RBN op 10 oktober 2005, 10:18:06
.............. Dan wordt het dus al gauw een half uur eer er uitgevaren wordt, zeker als het Blaricum ook niet lukt, want Almere is er nooit en Naarden heeft een half uur nodig als ze inzetbaar zijn. .............
Henk

Henk,  
Als je niet weet waar je het over hebt, laat je mening dan over andere brigades achterwege. Je hebt het over het feit (?) dat Naarden een "half uur" nodig heeft om uit te varen "als" ze inzetbaar zijn ?

Gewoon even ter informatie : Naarden heeft een gemiddelde (!!) uitruktijd van 5 minuten.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 10 oktober 2005, 10:33:35
Feiten zijn controlleerbaar, toch ?

We gaan nu met elkaar toch niet roepen dat het op de randmeren geweldig geregeld is..? en de samenwerking vlekkeloos loopt en dat er geen eilandjes cultuur is...

Als door ervolgende week er een alarmering gegeven word, voor alle brigades, ben ik benieuwd wat de werkelijke uitvaart tijd is, en of dit met minimaal 3 getrainde mensen per boot gebeurd, in voldoende beschermende kleding, en voldoende uitrusting..

Geloof me dat is al lastig zat..
Laat staan dat we aankomst tijden gaan rekenen van maximaal 15 minuten..
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: 9910001 op 10 oktober 2005, 11:49:34
Ben van mening dat je moet praten over uitvaartijden en niet over aankomst tijden, het moeilijk om zorgnormen te halen als je grotew afstanden moet varen. Een reddingboot op de dijk neer leggen is niet altijd een optie.

9910001
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 10 oktober 2005, 12:11:02
Ben van mening dat je moet praten over uitvaartijden en niet over aankomst tijden, het moeilijk om zorgnormen te halen als je grotew afstanden moet varen. Een reddingboot op de dijk neer leggen is niet altijd een optie.

9910001

Eens.. Het praten over aankomsttijden is moeilijk te meten en te controlleren, maar is een van de factoren die van belang of de hulpverlening tijdig start..

Een snelle uitvaartijd van 5 minuten, met een vaartijd van een half uur is nu eenmaal minder effectief, dan een uitvaartijd van 10 minuten en vaartijd van 5 minuten.
Gesteld natuurlijk dat hulpverlening op een vergelijkbaar niveau word geleverd.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 10 oktober 2005, 13:25:30

Henk,  
Als je niet weet waar je het over hebt, laat je mening dan over andere brigades achterwege. Je hebt het over het feit (?) dat Naarden een "half uur" nodig heeft om uit te varen "als" ze inzetbaar zijn ?

Gewoon even ter informatie : Naarden heeft een gemiddelde (!!) uitruktijd van 5 minuten.

Ik heb daarin geen mening, ik observeer.

Dan zal dit geintje jullie gemiddelde lelijk naar boven (of is het beneden?) bijgesteld hebben.

Er zullen toch minstens een stuk of tien van onder de drie minuten tegenover moeten staan...

Vergeet niet dat ik alle radioverkeer opneem om een goed evalueerbaar beeld te krijgen met Scanrec, een handig programmatje dat ook nog alle tijden logt in een bestand.

Luister maar eens naar het volgende radioverkeer:

http://www.reddingbrigade.net/mp3's/naarden%20met%20pech.mp3


alarm voor Naarden op 17 augustus (wij waren bij Sail, dus Naarden nam waar  ;D )

eerste alarmpoging: 14.51
herhaald alarm 15.01

uitvaren 15.18

15.25 nader bericht

aankomst incident: nooit

Leve de RB Almere!  ;)

Ik heb nog véél meer voorbeelden....

Henk 
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: duif op 10 oktober 2005, 14:12:15
op hoge hoeft dus niemand te rekenen (zomaar naar sail ).
hoe is de prio geregeld (er zal wel een andere uitruktijd gesteld zijn aan een vastgelopen boot dan aan een echte hulpverlening).
de brigades zijn er keurig voor elkaar blijkt dus uit het mp3 bestand ( ik vind het leuk en nuttig om terug te kunnen horen wat er gezegt wordt tijdens een hulpverleening maar mag iedereen het zomaar opnemen) .
je blijft een goed willende particulier (dit is geen aanval op hoge maar ik vroeg het me af)

groeten duif
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 10 oktober 2005, 15:49:33
op hoge hoeft dus niemand te rekenen (zomaar naar sail ).
hoe is de prio geregeld (er zal wel een andere uitruktijd gesteld zijn aan een vastgelopen boot dan aan een echte hulpverlening).
de brigades zijn er keurig voor elkaar blijkt dus uit het mp3 bestand ( ik vind het leuk en nuttig om terug te kunnen horen wat er gezegt wordt tijdens een hulpverleening maar mag iedereen het zomaar opnemen) .
je blijft een goed willende particulier (dit is geen aanval op hoge maar ik vroeg het me af)

groeten duif

Wij worden slechts dan gealarmeerd door de kustwacht als er geen een reddingsbrigade kan en dat komt de laatste tijd niet meer voor. Voor de rest liften wij mee op de alarmering van de RB en luisteren op kan 16. Kijken daarbij of wij eerdere of meer gespecialiseerde (medische) hulp kunnen bieden.

Niet was de stelling de hulp op het grondgebied van Naarden is goed geregeld, maar


Gewoon even ter informatie : Naarden heeft een gemiddelde (!!) uitruktijd van 5 minuten.

Dit is denk ik wat aan de krappe kant. Ik betwijfel of deze bewering echt uit de koker van de RB Naarden komt. Die zullen denk ik wel uitkijken om zich op een gemiddelde uitruktijd van 5 minuten vast te leggen. Dat is eigenlijk niet haalbaar, niet voor ons, maar zelfs niet voor de veel snellere RB Huizen! Met het haven terrein opkomen en de boot losgooien ben je al meer tijd kwijt!

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 10 oktober 2005, 19:18:20
op hoge hoeft dus niemand te rekenen (zomaar naar sail ).

groeten duif

Ik kan mij een topic herinneren waar dat uitgebreid aan bod kwam, maar dan met RB Bloemendaal. Iedereen vond het oke dat ze tijdens Sail meevoeren, als de vervanging maar goed geregeld is.

Misschien kun jij het bij ons ook een keer door de vingers zien, Duif!! ;)  ;D

Wij hadden immers RB Naarden als vervanger...

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: duif op 10 oktober 2005, 19:55:00
mooi dan is de bewaking tenminste geregeld .
en hoe zit het met die geluid opname's zijn die nog ergens terug te vinden .

gr duif
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 10 oktober 2005, 20:13:03
mooi dan is de bewaking tenminste geregeld .
en hoe zit het met die geluid opname's zijn die nog ergens terug te vinden .

gr duif

jahoor, op Lokaal station C:\Documents and Settings\henk\mijn documenten\opnames\radioverkeer

 ;)

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Ernst Brokmeier op 10 oktober 2005, 23:11:59
Wij worden slechts dan gealarmeerd door de kustwacht als er geen een reddingsbrigade kan en dat komt de laatste tijd niet meer voor.
Hebben ze de organisatie dus toch redelijk voor elkaar  ;D
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: 9910001 op 11 oktober 2005, 08:22:43
Samenvatting de hoge wordt gealarmeerd als de brigades niet op komen dagen. Dan de vreemde vraag hoe kan je dan een brigade vragen om je taak over te nemen. Ik denk dat ze dan niet op komen dagen??????

9910001
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 08:57:53
Samenvatting de hoge wordt gealarmeerd als de brigades niet op komen dagen. Dan de vreemde vraag hoe kan je dan een brigade vragen om je taak over te nemen. Ik denk dat ze dan niet op komen dagen??????

9910001

Dat komt niet meer voor de laatste drie jaar. Bij een spoedmelding worden alle reddingsbrigades gealarmeerd. De RB Blaricum heeft een fantastisch computer gestuurd centraal geregeld piket systeem. Met SMS-jes wordt een nieuw bemanningslid geregeld als iemand afbeld. Dus Blaricum kan eigenlijk 100%.

Ja Naarden heeft het goed voor elkaar, spreekt over gegarandeerde dekking op haar grondgebied en kan dat dankzij Blaricum.

Mooie regeling.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Koen Wiegman op 11 oktober 2005, 10:46:10
Citaat
Ben van mening dat je moet praten over uitvaartijden en niet over aankomst tijden, het moeilijk om zorgnormen te halen als je grotew afstanden moet varen. Een reddingboot op de dijk neer leggen is niet altijd een optie.


Ik vind dat je juist vooral van aankomsttijden uit dient te gaan.

Voor een oordeel is het goed bijhouden van de diverse tijdstippen noodzakelijk. En dat vastleggen van de diverse tijdstippen valt niet mee, onder andere dient de eenheid die als eerste aankomt zich ter plaatse te melden. En dat schiet er wel eens bij in.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 11 oktober 2005, 10:54:55
Ik ben het met je eens Koen..

Maar de enige die kan controlleren of je ter plaatse bent, ben je zelf.. en je doet daar ook zelf melding van..

Ik ken een aantal voorbeelden van boten die zich terplaatse melden, terwijl ze nog niet eens in de buurt waren..  
Of dan melden ze bij de AC ter plaatse en bij de kustwacht nog niet....

Maar dat soort praktijken komen gelukkig bijna niet meer voor...
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 11:06:51
Ik vind dat je juist vooral van aankomsttijden uit dient te gaan.

Voor een oordeel is het goed bijhouden van de diverse tijdstippen noodzakelijk. En dat vastleggen van de diverse tijdstippen valt niet mee, onder andere dient de eenheid die als eerste aankomt zich ter plaatse te melden. En dat schiet er wel eens bij in.



Ik meld mij "nagenoeg ter plaatse" zo'n 150 m voor aankomst. Omdat ik als ik ter plaatse ben aan het werk ga en het melden maar "administratief" vind. Een sitrap geef ik als er weer wat rust in de tent is.

Henk

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 11 oktober 2005, 11:14:56
Henk,

Dat administratieve word wel steeds belangrijker..

Medicalrescue.NL gaat nog meer dan nu, haar kwaliteit meten..  En steeds meer "klanten" en samenwerkings partners, verzekeraars, inspecties gaan dat ook eisen..
Daarvoor moeten we goede incident-rapportages en gewondenrapportages maken. (dat deden we trouwens al),
Maar ook ons inmelden bij de meldkamers en afmelden en uitvaartijden en ter plaatse komen en incident onder controlle, overdracht etc.. worden steeds meer belangrijker..

Zo word onze dienstverlening steeds meer meetbaar en inzichtelijk..  De mate waarin je dat slim doet.. bepaald of het een extra administratieve handeling ziet, of dat je je er voordeel mee kan doen..
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 11:46:51
Als ik in de boot plotsling met een drenkeling wordt geconfronteerd haal ik eerst iemand uit het water dan meld ik het.  Zo wie zo bestaat de terplaatse melding niet uit een uitvoerige sitrap. Je moet toch inventariseren voor je echt kan vertellen wat je nou precies aangetroffen hebt, wat je gaat doen en wie je erbij wil hebben. Anders als op het land gaat alarmeren vaak, maar niet altijd voor. Bij sommige situaties moet je eerst handelen. Geroepen door de kustwacht zeg ik vaak in zo'n situatie "Den Helder Rescue, wacht!".

Maar ik hoor dat niet vaak.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Heidebrandje op 11 oktober 2005, 16:19:17
Maar de echte brigade's werken met C2000 en die statusen dus 2 drukken op de porto/mobie en ze zijn TP gemeld
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 11 oktober 2005, 18:48:50
Maar de echte brigade's werken met C2000 en die statusen dus 2 drukken op de porto/mobie en ze zijn TP gemeld

"De echte brigade's " wat bedoel je daarmee.. dus reddingsbrigade apeldoorn is echte brigade, want ze werken niet met C2000 ?

Is het werken met C2000 de norm om een echte reddingsbrigade te zijn ?.  
Gelul..  >:( en meer stemming makerij.. De discussie over een wat een "echte" reddingsboot is ? hebben we al gehad hoor...  >:(
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: ajax op 11 oktober 2005, 18:53:40
"De echte brigade's " wat bedoel je daarmee.. dus reddingsbrigade apeldoorn is echte brigade, want ze werken niet met C2000 ?

Is het werken met C2000 de norm om een echte reddingsbrigade te zijn ?. 
Gelul..  >:( en meer stemming makerij.. De discussie over een wat een "echte" reddingsboot is ? hebben we al gehad hoor...  >:(

denk dat heidebrandje doelt op de HOGE
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 19:47:23
Maar de echte brigade's werken met C2000 en die statusen dus 2 drukken op de porto/mobie en ze zijn TP gemeld
Dan plaatst volgens jou de echte brigade zich buiten de SAR en speelt meer brandweerauto op het water. Als dat een echte brigade is dan zou ik blij zijn als ik geen echte brigade zou zijn. Denk ook maar niet dat de KNRM zo werkt of gaat werken.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Ernst Brokmeier op 11 oktober 2005, 20:14:32
Dan plaatst volgens jou de echte brigade zich buiten de SAR en speelt meer brandweerauto op het water. Als dat een echte brigade is dan zou ik blij zijn als ik geen echte brigade zou zijn. Denk ook maar niet dat de KNRM zo werkt of gaat werken.

Henk


hmmm....dan zij wij geen echte reddingsbrigade?...damm...toch altijd gedacht van wel. Oja hebben ook geen marifoon?? wat ben je dan? ;D

tja...een 'kustreddingsbrigade'  8) goede buren, goed contact met de KNRM, de politie, brandweer en de kustwacht!..en dit allemaal zonder c2000 en marifoon? zou het iets met communiceren te maken hebben? (dus niet communicatieapperatuur...da's alleen een middel)
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue Ranger op 11 oktober 2005, 20:40:58
tja...een 'kustreddingsbrigade' 8) goede buren, goed contact met de KNRM, de politie, brandweer en de kustwacht!

Erny, vergeet je het gele busje niet. De reddingspost is een VWS post van de ambulancedienst. Over contacten gesproken. Met contacten krijg je communicatie.

Nou dan maar geen "echte reddingsbrigade", maar een vriendenclub, waar de zogenaamde proffessionele hulpverlening op kan bouwen met goede inzetcriteria en duidelijke werkwijzen. Dan is het voor iedereen betrokken bij een hulpverlening heel duidelijk.
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 21:56:51
Ik geef maar even aan, we zijn weer appels met peren aan het vergelijken.  Die discussie werd al eens gevoerd. Als op het ijsselmeer en de Randmeren de reddingsbrigades zich zouden gaan beperken tot C2000  zou de brandweer de coördinatie van het hele Markermeer en IJsselmeer op zich moeten nemen. En de kustwacht kan voor dat gebied de stekker er wel uit trekken. Buiten dat het bereik niet groot genoeg is van c2000 heeft de brandweer daar helemaal niets te zoeken op het gebied van SAR. C2000 is geweldig voor de kustbrigades en natuurlijk is het voor op en voor het strand helemaal oke. Maar om ons nu ook c2000 op te dringen voor de hulp aan de scheepvaart gaat veel te ver en is strijdig met de openbaarheid van de SAR op het grote water.
 
Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Koen Wiegman op 11 oktober 2005, 22:04:23
Citaat
Nou dan maar geen "echte reddingsbrigade", maar een vriendenclub, waar de zogenaamde proffessionele hulpverlening op kan bouwen

Dat houdt in dat je geen eigen taken hebt en je jezelf erg afhankelijk maakt. Heb je geen eigen taken dan sta je minder sterk. Uiteraard is er in die taken een overlap met de reguliere diensten. Maar dat is heel normaal in de hulpverleningsregelgeving.

Vriendenclub en professionele hulp sluiten elkaar niet uit trouwens.

Jarenlang lukte het nauwelijks om serieus genomen te worden op hulpverleningsgebied. Nu zijn die kansen er wel. Profiteren onze partners, zoals de politie (nieuwe jeep en jetski), brandweer (terreinambu), Rav (motorambu) en KNRM (kusthulpverlenigsvoertuig) wel van die kansen en laten wij ze liggen?
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: muistroom op 11 oktober 2005, 22:41:03
Koen,
Wij hebben die kans gepakt.
Van de randmeren snap ik dus nu helemaal niets meer en het bereik niet groot genoeg van C2000  ???
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 23:25:25
Koen,
Wij hebben die kans gepakt.
Van de randmeren snap ik dus nu helemaal niets meer en het bereik niet groot genoeg van C2000 ???

Bij Pampus doet je GSM het al niet eens meer.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: ajax op 11 oktober 2005, 23:34:58
Bij Pampus doet je GSM het al niet eens meer.

Henk

Nou ik kan je vertellen dat C2000 daar gewoon werkt op het gehele verzoringsgebied van de RB's van het gooi
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 11 oktober 2005, 23:47:05
Nou ik kan je vertellen dat C2000 daar gewoon werkt op het gehele verzoringsgebied van de RB's van het gooi

Ik heb me laten vertellen dat op het IJmeer en Markermeer geen bereik is, maar ik kan het mis hebben. IVM de samenwerking met Almere is tot aan het Block verzorgingsgebied van 't Gooi.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 12 oktober 2005, 00:38:52
Los van het bereik van C2000, of je wel of niet een marifoon gebruikt.. De opmerking over wat een echte brigade is, sloeg gewoon nergens op..

De bedoeling van zo'n opmerking kan alleen maar zijn het aanwakkeren de discussies, die alleen maar tot doel hebben om elkaar af te zeiken en beslist niet te komen tot elkaars acceptatie en een samenwerking..

Dus krijg je alleen maar verharding van standpunten, elkaar technieken en methoden en middelen afzeiken ipv argumenten wisselen, begrip voor elkaars positie te hebben, en enige vorm van inlevingsvermogen te hebben..

Elke club die in zijn doelstellingen heeft staan dat hij/zij mensenlevens wil redden en als ze open staan voor feedback, een lerende organisatie  wil zijn krijgen ze mijn zegen..  
kom toch eens van je vastgeroeste eilandje af.. en ga eens echt samen om tafel dat werkt in ieder geval beter dan elkaar af te zeiken...
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Xandor op 13 oktober 2005, 00:46:20
Laat ik even beginnen met het feit dat het natuurlijk ten allen tijde belangrijk is correct te meldenhoe of wat. Ik ben het echter met Henk eens als ik (zeker in geval van een drenkeling, een vastgelopen bootje is iets anders) zie wat een melding inhoud. Ik meld(e) mij ook altijd als ik zicht had op en op roep afstand van het object ben/was. Omdat je dan nog even de tijd hebt, niet altijd met 4 man vaart en dus de dingen moet doen met een beperkt aantal mensen en sorry maar dan gaat mijn prio ook uit naar het slachtoffer. " sorry maar we zijn ter plaatse maar aangezien ik dit gesprek met u voer verdrinkt het slachtoffer"  Lijkt me slordig. Ik heb ook meegemaakt dat iemand zijn eta overschreed daarna diverse malen door CP en Kustwacht werd opgeroepen en niet meer reageerde. Later bleek dat hij Mobi en Marifoon had uitgezet omdat hij zich niet op het 'Schipperen" kon concentreren....

Ook de marifoonkanalen hebben trouwens een flinke tijd last gehad van bereik op de randmeren.

Heidebrandje, denk hier nog maar eens aan, als je in die storm en net te laat net geen tijd meer hebt om die 2 knopjes te vinden na het app. met je koude vingers uit je te strakke pak hebben te moeten halen.......

Met andere woorden, het zou allemaal perfect zijn in de ideale omstangigheden, echter dat is nou weer niet de reden waarom we op het water zijn he.....
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: 9910001 op 14 oktober 2005, 00:05:00
Ter plaatse melden waarneer ter plaatse en mogelijkheid om te melden. Bij een drenkeling in de branding meld ik me ook niet ter plaatse maar dan vis ik mijn drenkeling op en vaar de branding uit en meld mij ter plaatse en geef de situatie van het slachtoffer door. In de branding heb ik daar geen tijd voor en dus hebben er twee zaken prio, mijn boot met bemanning en het slachtoffer en de rest is jammer maar helaas in een dergelijk geval.

9910001
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Xandor op 14 oktober 2005, 06:00:59
:laugh:YES :laugh:

Administratie kan altijd nog en mag NOOIT prio hebben, hoezeer de subsidie verstrekker dat ook wenst.

Je krijgt dan ideeen als: " Meneer we moeten u nu CPR/Hartmassage geven, maar waar is uw ponsplaatje?"  dat kan toch niemand willen?!b
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Rescue op 14 oktober 2005, 10:02:51
:laugh:YES :laugh:

Administratie kan altijd nog en mag NOOIT prio hebben, hoezeer de subsidie verstrekker dat ook wenst.

Je krijgt dan ideeen als: " Meneer we moeten u nu CPR/Hartmassage geven, maar waar is uw ponsplaatje?"  dat kan toch niemand willen?!b

We werken met een georganiseerde manier van hulpverlening en we varen normaal met drie mensen aanboord.. De schipper heeft zelf de mogelijkheid om te varen en te communiceren tegelijkertijd.

Een 150 meter voor plaats incident is gewoon ter plaatse melden. Maar je ter plaatse melden op het wolderwijd terwijl je nog op het veluwemeer zit.. is niet slim..
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Henk op 20 oktober 2005, 13:53:06
We werken met een georganiseerde manier van hulpverlening en we varen normaal met drie mensen aanboord.. De schipper heeft zelf de mogelijkheid om te varen en te communiceren tegelijkertijd.


O, dan heb je inmiddels die VOX controled helm communicatie, ik ben benieuwd, welk merk hen je gekocht?

Wij moeten het nog steeds doen met één hand aan het gas en één hand aan het stuur. Géén communicatie voor degene die aan het stuur zit dus. Zeker niet "on scene" tijdens werkzaamheden, dan hebben we de schipper met z'n hele aandacht bij de aktie nodig en niet "zoekend naar de naam van het schip" er om heen varend... Dat komt later wel.

Henk
Titel: Re: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder
Bericht door: Xandor op 20 oktober 2005, 16:57:01
begrijp ik het goed of is het hier een sport om het niet met elkaar eens te zijn?  :-\ Daar doe ik nml niet aan mee.  :D

Het ligt natuurlijk heel erg aan de situatie, rustig weer, vastgelopen bootje, nou ja, tijd zat dan. Maar soms weet je gewoon niet wat je te wachten staat, als dat is met slecht weer, nou dan schiet het melden volgens het boekje er weleens bij in. Ik denk dat iedereen dat hier wel kent. Natuurlijk moet het uitgangspunt wel zijn om dat 'boekje' te volgen.  Wolderwijd en Veluwemeer...  daar zit toch maar 30 meter tussen, dat valt toch binnen je 150 meter?  ;D  ;)