Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: Harm Roetert op 4 maart 2015, 15:54:22

Titel: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Harm Roetert op 4 maart 2015, 15:54:22
Aangezien elke ietwat grotere oefening bij de reddingsbrigade een evacuatieonderdeel heeft met enkele slachtoffers vroeg ik me af hoe anderen omgaan met de het uitvoeren van de triage.

Tot mijn spijt gaat de reader 'verlenen van hulp bij een incident' van de reddingsbrigade niet verder dan:
Citaat van: Waterhulpverlening, verlenen van hulp bij een incident (2011) Reddingsbrigade Nederland
Triage is een gestructureerde methode om slachtoffers snel te kunnen classificeren. Het is belangrijk dat wij weten wat deze manier van werken betekend, zodat wij onze bevindingen mee kunnen nemen in de werkwijze.

Ofwel, het is wel belangrijk voor ons om te kennen, maar een wijze (lees: flowchart) waarop slachtoffers in een bepaalde categorie worden geplaatst wordt niet besproken.

Bij de laatste oefening die ik heb aangestuurd werd er door de eenheden wel getriageerd, maar bleef het hangen op T0/T1/T3. Hierdoor kwamen alle T2 slachtoffers in de cat. T1, wat de afvoer van de echte T1 belemmerde wegens een grote aanstroom van dit type slachtoffers.

Graag hoor ik jullie mening over onderstaande punten:
* Hoe moet de reddingsbrigade kunnen triageren (bv volgens het Sieve protocol of via niet gewond/gewond/ademstilstand)
* Is triage nog steeds noodzakelijk als er op 10 minuten varen een GNK aanwezig is?
* Hoe maken we de code fysiek? Middels iets soortsgelijks als de gewondenkaart of met een stift T-code op de hand schrijven. (+evt. een letter voor registratie)


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.rooboyspatches.com%2Fsitebuilder%2Fimages%2FSeive_card-530x360.jpg&hash=517c3a9db436379785bab30d3fc24985)
Sieve protocol. Dit protocol staat ook op de Nederlandse Gewondenkaart waarmee de GHOR bij een ramp triageert.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: wisselman op 4 maart 2015, 20:23:26
Ik gooi even een knuppeltje in het hoederhokje.

Ik zou de vraag toch anders willen stellen.

Is het wel een primaire taak van een reddindsbrigade?

En als het dan een secundaire taak is, zou het dan niet beter overgelaten kunnen worden aan de Ambulance medewerkers of aan een (nu nog) GNK?

Zou je vrijwilligers van een RB de taak willen opleggen om te beslissen of iemand T1 is of dat een slachtoffer aan het doodgaan is en dat daarom een ander beter geholpen kan worden?(even qru gezegd)

Triage vindt plaats bij een incident met meerdere betrokkenen. Daarbij wordt automatisch dan ook de Ambulancediensten mee gealarmeerd. En mocht het nog groter worden ook nog een GNK, maar dan zijn we al ruim in de tijd verder.
Het lijkt mij dan de taak van een RB om slachtoffers te vervoeren naar de/een plek waar door de AVP/ACH getrieerd wordt danwel waar slachtoffers behandeld worden.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Danny V op 4 maart 2015, 21:15:20
Ik denk dat we hier meer moeten denken aan het niveau van de overstroming van 1953 waarbij er een keuze gemaakt moet worden welke slachtoffers er meegenomen moeten worden. Dan wordt triageren denk ik toch hele andere koek als ik het zo even mag zeggen. Overigens Is dat mijn vraag dan ook gelijk. Hoe zou je dat dan wat betreft gewonden opvang gaan oplossen als reddingsbrigade?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: 9910001 op 5 maart 2015, 09:15:18
Nee het kan nodig zijn om een keuze re maken wie eerst vervoerd word, dan moet er iemand een keuze maken.

9910001
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: bryanvisser op 5 maart 2015, 16:44:49
Ik ben van mening - net als Wisselman - dat je primaire taak als RB niet ligt bij het triëren van slachtoffers. Zeker bij een grotere ramp op het water, is - met alle respect - de taak van de reddingsbrigade meer geschikt voor het vervoer en evacueren van de slachtoffers naar een centraal afgesproken punt. (Medische) behandeling en triage is weggelegd bij de ambulancedienst. Overigens, ken ik de term T0 niet, in NL spreken wij over T4 uitgesteld, of overleden.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Willem D. op 5 maart 2015, 17:15:43
Om goed te kunnen triageren is het zo wie zo belangrijk dat de desbetreffende leden van de RB kennis hebben van de ABCDE en deze als zodanig kunnen uitvoeren. De ABCDE zit niet standaard in de EHBO opleidingen , maar wordt hooguit als toegevoegd item behandeld. Niet erg effectief.

Feitelijk triageert al elke EHBO-er door te (leren) kijken bij de benadering. Triageren is dus absoluut geen medisch ding, maar is feitelijk een vorm van prioriteiten stellen in het verlenen van eerstehulp, net zoals wij dat in alle andere dagelijkse handelen doen. Heeft alleen een andere naam.
Geen enkele EHBO-er zal zich (hopelijk  :-X) storten op een slachtoffer met een gekneusde teen terwijl ernaast iemand met een ernstige bloeding rondloopt.

Dat we iemand als T0 t/m T4 classificeren is een afspraak conform een (willekeurig) protocol. Wereldwijd zijn diverse triage protocollen in gebruik. Enkele EHBO opleidingen in Nederland hanteren al jaren een triage protocol, dus dat is niets nieuws onder de zon.

Dus ook een lid van de RB trieert al, het is alleen nog niet duidelijk voorgeschoteld als men zou willen.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 5 maart 2015, 17:18:44
Citaat van: bryanvisser link=msg=1335214 date=1425570289
Ik ben van mening - net als Wisselman - dat je primaire taak als RB niet ligt bij het triëren van slachtoffers. Zeker bij een grotere ramp op het water, is - met alle respect - de taak van de reddingsbrigade meer geschikt voor het vervoer en evacueren van de slachtoffers naar een centraal afgesproken punt. (Medische) behandeling en triage is weggelegd bij de ambulancedienst. Overigens, ken ik de term T0 niet, in NL spreken wij over T4 uitgesteld, of overleden.

Ben ik het niet geheel mee eens als we kijken naar rampenbestrijdingstaken. De scenario's waar op getraind wordt zijn uiteraard vanuit een multidisciplinaire aanpak, maar tevens zal een reddingseenheid het enige tijd zelf moeten uitzingen tot afvoer naar een gewondennest (uitgangsstelling) mogelijk is waar adequate medische opvang mogelijk is. (Dan gaan we even uit van een worst-case scenario uiteraard) Hierbij is triage wel degelijk van belang bij grote groepen slachtoffers. Laat je een neurotrauma liggen of vervoer je die als eerste?..

Tweede vraag die je moet stellen is of reddingsbrigade vrijwilligers bekwaam zijn om deze triage beslissingen tot op bepaalde hoogte te nemen. In sommige situaties zal men het op gezond verstand moeten doen, maar op inhoudelijke gronden beslissingen nemen daarin is m.i. momenteel niet mogelijk door een doorsnee vrijwilliger. Zo ben ik er laatst op een oefening wel achtergekomen dat het een voordeel is om personen met een medische achtergrond aanwezig te hebben. Hierbij zat er groot verschil tussen de beslissingen van deze personen (2x student + IC pleeg) en de leider reddingsgroep. Daarnaast was er zo op grove inschatting een betere outcome te verwachten van de reddingsgroep mét en zonder deze hulpverleners. In het tweede geval waren dezelfde hulpverleners betrokken bij de opvang in de SIGMA tent, daarop baseer ik dan ook deze vergelijking over zowel triagebeslissingen als het niet/wel uitvoeren van BLS interventies. Hier lag overigens geen serieuze onderzoeksopzet aan ten grondslag, echter puur toeval dat dit tot stand kwam. Zodoende kan je ook geen harde conclusies hieraan verbinden ;)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 5 maart 2015, 17:39:18
Dit topic begon met de vraag waarom er geen T 2  slachtoffers werden getrieerd... Ik kan mij hier wel iets bij voorstellen... De keuze tussen T3 en T1-T2 is makkelijk... Loopt het? Ok, dan T3. Loopt het niet?, dan T1. Hoe reeel is het om bij een slachtoffer bij een waterongeval ademhaling en polsfrequentie te tellen?. De ademhaling is vrijwel bij elk koud slachtoffer verhoogd. Daarnaast is bij een hypotherme patiënt het zeer lastig om een goede pulsatie te voelen.... En zeker als een niet ervaren hulpverlener deze taak moet uitvoeren, dan wordt het helemaal een uitdaging...
Wanneer je als reddingsbrigade een schifting maakt in mobiel, en niet mobiel, dan help je de landhulpverleners al genoeg. In de opvanglocatie zal voldoende kennis zijn om te bepalen wie als eerste behandeld moet worden van de niet mobiele slachtoffers...
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Willem D. op 5 maart 2015, 19:04:37
Citaat van: zwaailamp link=msg=1335238 date=1425573558
..................
Wanneer je als reddingsbrigade een schifting maakt in mobiel, en niet mobiel, dan help je de landhulpverleners al genoeg. ...........................
Dit is al een vorm van triageren ! Wel is waar zeer elementair, maar toch is dat al triageren te noemen, elke EHBO-er ongeacht zijn/haar opleiding doet dit al op zijn/haar aangeleerde wijze.

Als je beestje ook nog een naampje geeft (Tx) en kan classificeren (in dit geval mobiel of niet-mobiel) dan ben je inderdaad al halverwege.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Harm Roetert op 5 maart 2015, 23:26:46
Mooi om te zien dat de discussie op gang komt. Ter verduidelijking heb ik het inderdaad over de situaties als 1953 en niet over een gemiddelde stranddag. De multidisciplinaire oefeningen die hiervoor binnen de brigade gedraaid worden bevatten altijd een door hoogwater bedreigd eiland met slachtoffers waar geen ambu bij kan komen. Triage (of prioriteiten stellen in vervoer, wat triage feitelijk is in deze situatie) komt dus wel zeker zo voor. Ondanks dat het geen primaire taak is moet iemand wel de keuze maken in het transport.

Zoals gesteld heeft de brigade niet meer kennis van ehbo dan het standaard examen/ABC methodiek. Juist hierdoor is het voor de brigade niet duidelijk te communiceren welke prioriteit een slachtoffer heeft, en lijkt mee een eenduidige richtlijn wel zo handig. Terecht opgemerkt: de polsslag en de CRT zullen inderdaad verhoogd/verlengd zijn aangezien iedereen onderkoeld zal zijn. Maar als mijn collega's alles dat er 'ernstig uitziet' T1 gaan noemen gaat onze CP het wel heel erg leuk vinden;)

Anderszijds, misschien wil ik als uit het ziekenhuis-losgelaten bijna-vpk'er ook wel teveel en is T1/T3/T4 al een mooie eerste schifting.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: 9910001 op 6 maart 2015, 07:25:22
Hiernaast kan je bij bewakingen zowel strand als evenementen triage nodig zijn. Het is wel de kunst dit dor de deskundige te doen. Als je meerdere slachtoffers op het strand hebt kan je ze niet gelijk vervoeren gezien beperkt vervoer (terreinwagens). Hiernaast moet je nadenken of meerdere ambu's erlkaar niet klem zetten op een drukke opgang naar het strand.

99100001
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Golly op 6 maart 2015, 09:29:41
Is het in je scenario eiland bedreigd door Hoog water niet mogelijk een AVPK mee te nemen naar de locatie? Dan kan hij/zij prioriteiten stellen. In hoeverre heb je het in zo'n scenario nou realistisch gezien over veel gewonden? Zijn de T1's niet al overleden op het moment dat je aankomt met je boot? Dan heb je wel weer T2's die T1 worden, maar die aantallen zijn weer kleiner.  

Triage is inderdaad niet per se voor medici ontwikkeld, itt hoe het gebruikt wordt in de (medische) wereld. Sieve triage (Primaire triage) is een vorm van triage die juist heel goed door mensen zonder medische kennis toegepast kan worden, zij hebben namelijk niet de kennis om af te wijken van de triage, en zo mensen over te triëren.  Iemand die nog kan lopen met stomp buiktrauma en buikpijn, is een T3, en een medisch geschoolde wil daar vaak een hogere cat. aan geven.  

Ik heb niet per se een mening over wel of niet doen, ik denk wel dat je er goed op getraint moet zijn als je het doet.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: tjitsg op 6 maart 2015, 10:59:13
Leuke discussie!

Citaat
De scenario's waar op getraind wordt zijn uiteraard vanuit een multidisciplinaire aanpak, maar tevens zal een reddingseenheid het enige tijd zelf moeten uitzingen tot afvoer naar een gewondennest (uitgangsstelling) mogelijk is waar adequate medische opvang mogelijk is.

Ik wil mij hierbij aansluiten. Zelfs als je niet uit gaat van een worst-case scenario kan je als reddingsbrigade te maken krijgen met een ongeval met meerder slachtoffers. Hierbij kan je, als strandbrigade, denken aan meerdere mensen die tegelijk in de problemen komen in zee, een bootje dat omslaat e.d. Al snel zal je dan een keuze moeten gaan maken wie je het eerst meeneemt of behandeld. Voor binnenwater geldt bij evenementen hetzelfde.
Bij een melding is het inderdaad waar dat vaak tegelijk ambulance e.a. worden gealarmeerd. Echter kunnen zij helaas ook niet altijd even snel tp zijn. Ook de brandweer heeft in het team altijd een gewondenverzorger die de eerste triage doet. Dit is ook geen medisch deskundige, maar is er wel op getraind en kan zo als de eerste schifting maken voordat de ambulancedienst aanwezig is.

Zoals Golly zegt moet je als je triageert, er wel bekwaam voor zijn. Daarom zou ik er best voor willen pleiten dat er meer aandacht aan dingen als triage wordt besteed bij reddingsbrigades. Helemaal wanneer de betreffende reddingsbrigade onderdeel uitmaakt van de rampenvloot.
Uit ervaring weet ik dat andere hulpdiensten zoals de ambulancedienst en brandweer vaak wel bereid zijn eens een workshop te geven in het één of ander. In plaats van bij EHBO-herhaling tot in de treuren te herhalen hoe je een verbandje aanlegt of wat je moet doen met een kind met een tand uit de mond, zouden er vaker verdiepende workshops gegeven kunnen worden. Zodat ook binnen de reddingsbrigade meer medische kennis komt dan de standaard EHBO-kennis en op momenten dat het nodig mocht zijn, vrijwilligers inderdaad dingen zoals triage gestructureerd kunnen uitvoeren.

Het Sieve-protocol lijkt mij hierbij een duidelijke en niet te ingewikkelde protocol. Aangezien het GHOR deze ook vaak gebruikt is het handig dezelfde lijn hierin aan te houden. In eerste instantie mag je denk ik blij zijn als mensen adequaat mensen indelen in T1/T3/T4. Zodra er meer kennis en routine in zulke dingen komt door oefening, zullen de T2'tjes er vanzelf ook wel bijkomen.

Op de vraag of triage nog steeds noodzakelijk is als er op 10minuten varen een GNK aanwezig is. Ik denk dat in dat geval er best kan begonnen worden met triageren, zodra de GNK aanwezig is kan deze het eventueel overnemen of (wat naar mijn mening mooier zou zijn) als de triage soepel verloopt, instabiele so's kunnen stabiliseren en gereed maken voor vervoer.

Ten slotte ben ik van mening dat mensen altijd hun gezonde verstand moeten blijven gebruiken, zich goed moeten realiseren waar ze wel of niet bekwaam in zijn en welke handelingen ze dus wel en niet uitvoeren.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 15 maart 2015, 14:41:55
Mooie discussie!
Ik vind het bizar om te bedenken dat sommige Reddingsbrigades geen schifting ter plaatse zouden hoeven kunnen maken door een niet aanwezig protocol hiervoor. Dat zou betekenen dat fitte mensen voorrang kunnen krijgen op kwetsbare ouderen bij evacuatie. In de praktijk zal dat niet gebeuren maar als je het op papier bekijkt zou dat wel kunnen gebeuren.

Daarnaast denk ik dat Reddingsbrigades wel degelijk een inschatting moeten kunnen maken op CWK letsel en dergelijke en zulke mensen klaar maken voor transport en of de patiënt met een langzamere of snellere boot vervoerd moet worden indien mogelijk of zelfs met helikopter.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 15 maart 2015, 18:35:34
CWK letsel is geen triage criteria.....
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Golly op 15 maart 2015, 23:15:31
En jong of oud ook niet  :D
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 16 maart 2015, 10:51:46
Citaat van: spades link=msg=1337377 date=1426426915
Ik vind het bizar om te bedenken dat sommige Reddingsbrigades geen schifting ter plaatse zouden hoeven kunnen maken door een niet aanwezig protocol hiervoor.
Triageren bij meerdere slachtoffers doe je uitsluitend op de AB(C). Dat moet in een deugdelijke EHBO cursus zitten. Protocollair vastleggen is wel aan te bevelen.

Het wordt hoogste tijd dat alle leden van de reddingbrigades een deugdelijke EHBO cursus krijgen met de ABCDE, inclusief triageren.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 16 maart 2015, 11:49:20
Volgens mij is er meer winst te behalen om te leren waar je beperkingen liggen als EHBO-er, en hoe je zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plek kan krijgen. Triage is een geen kunstje wat je zomaar iemand kan leren.. Bij een incident op het water is het van belang om iedereen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, en dus naar de kant te halen. Richt je daar op als reddingsbrigade, en regel dat goed. Geen enkele hulpverlener kan iets betekenen op het water.. Behandeling vind plaats op de kant. Haal eerst de niet mobiele mensen naar de kant, en dan de mobiele slachtoffers.... Gebruik geen kostbare tijd om een ademhaling en pols frequentie te meten.... Gebruik vooral je boeren verstand! Iemand die in het water ligt met een rustige ademfrequentie en normale pols, is toch echt in groter gevaar dan iemand met een fractuur aan zijn benen  op het dek van een schip.... Terwijl die drenkeling een T3 zou scoren....
Accepteer dat je als hulpverlener je beperkingen hebt.. Of je nu EHBO-er bent, of ambu pleeg. Een goede hulpverlener is niet iemand die veel weet, maar vooral wat hij niet weet!!!
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 16 maart 2015, 12:29:42
Citaat van: zwaailamp link=msg=1337516 date=1426502960
Volgens mij is er meer winst te behalen om te leren waar je beperkingen liggen als EHBO-er, en hoe je zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plek kan krijgen. Triage is een geen kunstje wat je zomaar iemand kan leren.. Bij een incident op het water is het van belang om iedereen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, en dus naar de kant te halen. Richt je daar op als reddingsbrigade, en regel dat goed. Geen enkele hulpverlener kan iets betekenen op het water.. Behandeling vind plaats op de kant. Haal eerst de niet mobiele mensen naar de kant, en dan de mobiele slachtoffers.... Gebruik geen kostbare tijd om een ademhaling en pols frequentie te meten.... Gebruik vooral je boeren verstand! Iemand die in het water ligt met een rustige ademfrequentie en normale pols, is toch echt in groter gevaar dan iemand met een fractuur aan zijn benen  op het dek van een schip.... Terwijl die drenkeling een T3 zou scoren....
Accepteer dat je als hulpverlener je beperkingen hebt.. Of je nu EHBO-er bent, of ambu pleeg. Een goede hulpverlener is niet iemand die veel weet, maar vooral wat hij niet weet!!!

We hebben het hier wel over rampscenario's in het kader van het grootschalig optreden met de nationale reddingsvloot, waarbij er voor langere tijd zelfstandig wordt gewerkt. Als ik in de branding een drenkeling aan boord trek ga ik daar echt geen uitgebreide beoordeling doen. Hooguit een "PAT", om het in populaire termen te beschrijven, wat masseren onderweg en zorgen dat we hoog en droog op het strand staan met adequate opvang aldaar. Dat er in de reguliere situatie soms ook "getrieerd" zal moeten worden in afwachting van RAV en MMT lijkt me echter evident. Daarnaast wordt er dagelijks op posten inschatting gemaakt van ernst van klachten en afhankelijk daarvan doorverwezen.  

Tevens ben ik van mening dat er gediscussieerd zou moeten worden over de vaardigheden en opleiding van medewerkers en vrijwilligers in het algemeen. Dan heb ik het eerder over de mensen die met enige regelmaat bij ernstige slachtoffers komen op verzoek van de MKA dan de RB vrijwilliger die eens in de 10 jaar wordt ingezet bij een groot incident.  ;)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 16 maart 2015, 13:37:05
Citaat van: -Joost- link=msg=1337520 date=1426505382
Tevens ben ik van mening dat er gediscussieerd zou moeten worden over de vaardigheden en opleiding van medewerkers en vrijwilligers in het algemeen. Dan heb ik het eerder over de mensen die met enige regelmaat bij ernstige slachtoffers komen op verzoek van de MKA dan de RB vrijwilliger die eens in de 10 jaar wordt ingezet bij een groot incident.  ;)
Ik (en de maatschappij) verwachten dat medewerkers van Reddingbrigades goed zijn opgeleid in EHBO vaardigheden. De huidige standard EHBO opleidingen (zoals Oranje Kruis) voldoen in mijn ogen nauwelijks ten aanzien van de aard van werkzaamheden van de Reddingsbrigades. Dat kan abslouut op een hoger plan en niveau gebracht worden.
En wat rampenbestrijding betreft, vervoer van medische en andere hulpverleners zal de grootste taak zijn bij een (echte!) ramp. De taak van het individuele lid van een Reddingsbrigade blijft altijd op BLS niveau.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 16 maart 2015, 14:53:21
Wat er volgens mij niet voldoet aan de huidige opleiding is het afbakenen van je grenzen en kunnen... Het alsmaar roepen dat je vindt dat je meer moet kunnen bewijst dit alleen maar....
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 16 maart 2015, 15:01:03
Citaat van: zwaailamp link=msg=1337545 date=1426514001
Het alsmaar roepen dat je vindt dat je meer moet kunnen bewijst dit alleen maar....

Beetje kort door de bocht vind je niet? Ik ken een deel van de mensen die hier reageren persoonlijk en dat zijn van de reddingsbrigade collegae juist dé mensen die hun grenzen kennen en binnen die grenzen adequaat kunnen handelen ;)

Het lijkt me juist belangrijk om te discuseren over de mogelijkheden en vooral onmogelijkheden, daarnaast liggen de tekortkomingen van de opleidingen m.i. absoluut niet in het aantal trucjes dat er geleerd wordt. Het gaat mij erom dat ik in de praktijk zie dat er  vaak maar "iets" gedaan wordt. Meer aandacht voor de benaderingswijze van patiënten, het redeneren rond de klachten en effectief organiseren van de hulpverlening is m.i. op zijn plaats.  

Je stuurt deze mensen namelijk wel in een sterk pak met alle toeters en bellen erbij naar een 112 melding, dat kan uiteenlopen van een reanimatie van een kind tot bijvoorbeeld een suïcidepoging. Daarnaast zie ik ook een zeer uitgebreid aanbod van zelfstandige zorgvragen, wat uiteen kan lopen van een snijwondje tot een patiënt met hyperthermie of ontregelde chronische klachten. Binnen dat hele brede kader sta je daar wel als eerste bij en moet je een adequate inschatting maken en kunnen handelen binnen je bekwaamheid.  
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: tjitsg op 16 maart 2015, 19:44:40
Citaat van: zwaailamp link=msg=1337545 date=1426514001
Wat er volgens mij niet voldoet aan de huidige opleiding is het afbakenen van je grenzen en kunnen... Het alsmaar roepen dat je vindt dat je meer moet kunnen bewijst dit alleen maar....

Dit is inderdaad heel kort door de bocht. Het feit dat door een aantal mensen wordt geroepen dat men meer moeten kunnen, komt denk ik juist voor het uit zelfkennis en eigen grenzen zien. Als men deze grenzen namelijk niet zou inzien, zou ook niet geroepen worden dat men meer moet kunnen. Blijkbaar zien deze mensen hun grenzen (en die van anderen) en zien dus ook waar tekort wordt geschoten.

Nu kan je ook heel erg gaan hameren op het feit dat hulpverleners vooral moeten weten wat ze niet kunnen. Echter hierin blijven haken zal de kennis en professionaliteit uiteindelijk niet verbeteren. Wanneer iemand inziet dat hij een handeling niet kan, moet hij deze tijdens een incident zeker niet uitvoeren. Op een later moment (bijv. tijdens de evaluatie van de inzet) zal de vraag volgen, is het nodig dat ik deze handeling in het vervolg wel kan? Volgens mij stellen wij hier in de discussie over triage die vraag: of de reddingsbrigade wel het uitvoeren van een triage zou moeten beheersen.

Op dit antwoord kan je heel hard roepen: nee, want dit leer je niet zomaar en je moet weten wat je wel en niet kan. Dit is niet het antwoord op de vraag, maar een circelredenatie. Namelijk de probleemstelling is (kortweg): we kunnen dit niet. Hierop volgende vraag: Moeten we dat in het vervolg wel kunnen? Dat we het niet kunnen is geen argument, maar een drogreden. Tot zover een korte opfrissing in betogen  :P

In mijn vorige reactie heb ik betoogd dat het zeker waardevol zou zijn als er bij de reddingsbrigade meer kennis en professionaliteit wordt vergaard op dit gebied (en andere gebieden). Ik ben het dan ook eens met de volgende uitspraak van Achterkamp:
Citaat van: Achterkamp link=msg=1337513 date=1426499506
Het wordt hoogste tijd dat alle leden van de reddingbrigades een deugdelijke EHBO cursus krijgen met de ABCDE, inclusief triageren.
Al zou ik niet willen zeggen dat leden van reddingsbrigades geen deugdelijke EHBO cursus krijgen, maar voor de professionaliteit en bovenal kwaliteit zou het wel mooi zijn als deze standaard wordt uitgebreid met ABCDE en zaken als triageren.

Op het moment van handelen zelf, tijdens het incident is het zeker waar dat je gebruik moet maken van je goede boerenverstand en dat kennis van je eigen kunnen op z'n plaats is. Maar hieruit volgt, voor mij vanzelfsprekend, ook het streven om de hiaten in je kennis op te vullen. Ik denk dat er wel wat meer gestreefd mag worden naar het verder bekwamen van zichzelf, niet alleen binnen reddingsbrigades, maar dat staat verder buiten deze discussie  ;)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: muistroom op 16 maart 2015, 20:33:39
Een reddingsbrigade lid is vrijwilliger en dat wordt in dit verhaal nogal vergeten.
Ben al vele jaren lid van de reddingsbrigade en als ik zie wat de laatste jaren voor diploma`s, cursussen, etc nodig zijn slaat de balans wel door.
Nu ook weer een extra cursus voor triage, lijkt me wat overdreven.

Meenemend dat een reddingsbrigade lid contributie betaald, eigen opleidingen betaald, 24/7 oproepbaar is en hier totaal geen tegemoetkoming tegenover staat. Dit in tegenstelling tot b.v. de vrijwillige brandweer.

Moeten reddingsbrigade leden een triage uitvoeren? nee
In een rampgebied is het een ander verhaal, maar dan liggen zaken beduidend anders. 98uiye
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 16 maart 2015, 20:54:26
Citaat van: muistroom link=msg=1337603 date=1426534419
Een reddingsbrigade lid is vrijwilliger en dat wordt in dit verhaal nogal vergeten.
Ben al vele jaren lid van de reddingsbrigade en als ik zie wat de laatste jaren voor diploma`s, cursussen, etc nodig zijn slaat de balans wel door.
Nu ook weer een extra cursus voor triage, lijkt me wat overdreven.

Het gaat hier inmiddels niet alleen meer over triage, maar om het complete plaatje van het handelen bij medische noodsituaties. Vind jij de huidige opleidingen cursus voldoen voor het takenpakket?

Citaat van: muistroom link=msg=1337603 date=1426534419
Meenemend dat een reddingsbrigade lid contributie betaald, eigen opleidingen betaald, 24/7 oproepbaar is en hier totaal geen tegemoetkoming tegenover staat. Dit in tegenstelling tot b.v. de vrijwillige brandweer.

Er zijn ook collega's met vrijwilligersvergoeding of een salarisstrook. Daarnaast heeft de patiënt het niet voor het kiezen wie er ter plaatse komt, maar verwacht wel een 'professional' met degelijke eerste hulp opleiding, zeker als je met blauw-blauw voor komt rijden. Dit is een wezenlijk andere situatie dan waar de huidige eerste hulp opleidingen op gericht zijn.  

Citaat van: muistroom link=msg=1337603 date=1426534419
Moeten reddingsbrigade leden een triage uitvoeren? nee
In een rampgebied is het een ander verhaal, maar dan liggen zaken beduidend anders. 98uiye

Hier spreek je jezelf volledig tegen..  ;)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: muistroom op 16 maart 2015, 22:11:24
Een reddingsbrigade lid dient zijn geldige ehbo papieren te hebben, met reanimatie en AED zonodig met O2
Verwacht niet een halve verpleegkundige die met blauw blauw komt aanrijden, dat is niet de bedoeling van het blauw blauw
Waarom worden wij dan ingezet?
Bij drukte op de stranden kan het een tijd duren voordat er een ambu terplaatse is. De reddingsbrigade word gealarmeerd om in eerste instantie ehbo toe te passen. Zij hebben contact met de meldkamer en kunnen door hun gebiedskennis de ambu sturen. Handig als er een ambu komt vanuit een hele andere plaats.Tevens kunnen zij hun bevindingen direct terugkoppelen aan de ambu t.a.v. het s.o.

Een reddingsbrigade rijdt niet alleen blauw blauw om als eerste een diagnose te stellen, nee het vervoer van hulpverleners/s.o. is de doelstelling.
Maar ook de opvang van een trauma heli op een druk strand om maar een voorbeeld te noemen.

ws ben ik niet duidelijk geweest:
in het dagelijks werk van een reddingsbrigade triage nee (zoals strandbewaking, incidentele bewaking)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 16 maart 2015, 22:39:47
Citaat van: muistroom link=msg=1337624 date=1426540284
Een reddingsbrigade lid dient zijn geldige ehbo papieren te hebben, met reanimatie en AED zonodig met O2
Verwacht niet een halve verpleegkundige die met blauw blauw komt aanrijden, dat is niet de bedoeling van het blauw blauw
Waarom worden wij dan ingezet?
Bij drukte op de stranden kan het een tijd duren voordat er een ambu terplaatse is. De reddingsbrigade word gealarmeerd om in eerste instantie ehbo toe te passen. Zij hebben contact met de meldkamer en kunnen door hun gebiedskennis de ambu sturen. Handig als er een ambu komt vanuit een hele andere plaats.Tevens kunnen zij hun bevindingen direct terugkoppelen aan de ambu t.a.v. het s.o.

Een reddingsbrigade rijdt niet alleen blauw blauw om als eerste een diagnose te stellen, nee het vervoer van hulpverleners/s.o. is de doelstelling.
Maar ook de opvang van een trauma heli op een druk strand om maar een voorbeeld te noemen.

ws ben ik niet duidelijk geweest:
in het dagelijks werk van een reddingsbrigade triage nee (zoals strandbewaking, incidentele bewaking)

Niemand heeft het hier over een halve verpleegkundige gehad, die vergelijking raakt ook kant nog wal.

Verder weet ik wel iets van het werk, doe het al een blauwe maandag gelukkig. Het enige wat hier (en in andere kringen) ter discussie wordt gesteld is of de inhoud van de eerste hulp cursussen geschikt is voor het uitvoeren van de werkzaamheden en de plek van triage daarin.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 16 maart 2015, 23:01:23
Casus:
Oma is 84 geworden, en heeft een partyschip afgehuurd voor een dagtochtje. Oma heeft totaal 76 mensen uitgenodigd. Door een aanvaring met een boei slaat het schip lek. In blinde paniek springen er 6 mensen over boord in het 9 graden koude water. Het schip geeft een noodsignaal af en alarmeert de reddingsbrigade. De reddingsbrigade arriveert na 16 minuten met 3 reddingsboten. De vervoerscapaciteit per boot is 5 liggende SO, of 16 staande SO's. Door alle consternatie aan boord zijn er van de 77 mensen, 12 gewond geraakt en kunnen zichzelf niet helpen. Van de 12 worden er 2 gereanimeerd.
Bij aankomst van de reddingsboten is de schatting dat de boot nog 20 minuten zal drijven, en dan onder water verdwijnt. Heen en weer varen naar de kant duurt 18 minuten.
Wie ga he redden?
De 6 in het water?
Dr 2 reanimatie?
De 10 overige gewonden?
Of ga je voor de overige?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Doruz op 16 maart 2015, 23:53:07
Citaat van: zwaailamp link=msg=1337639 date=1426543283
Casus:
Oma is 84 geworden, en heeft een partyschip afgehuurd voor een dagtochtje. Oma heeft totaal 76 mensen uitgenodigd. Door een aanvaring met een boei slaat het schip lek. In blinde paniek springen er 6 mensen over boord in het 9 graden koude water. Het schip geeft een noodsignaal af en alarmeert de reddingsbrigade. De reddingsbrigade arriveert na 16 minuten met 3 reddingsboten. De vervoerscapaciteit per boot is 5 liggende SO, of 16 staande SO's. Door alle consternatie aan boord zijn er van de 77 mensen, 12 gewond geraakt en kunnen zichzelf niet helpen. Van de 12 worden er 2 gereanimeerd.
Bij aankomst van de reddingsboten is de schatting dat de boot nog 20 minuten zal drijven, en dan onder water verdwijnt. Heen en weer varen naar de kant duurt 18 minuten.
Wie ga he redden?
De 6 in het water?
Dr 2 reanimatie?
De 10 overige gewonden?
Of ga je voor de overige?

Mooie casus! Aangezien de boot zinkende is zou mijn insteek zijn om zoveel mogelijk mensen te redden en dus geen tijd verspillen aan niet mobiel gewonden: 1 boot gaat de drenkelingen opvissen en de andere 2 zo snel mogelijk evacueren van mensen die vlot over kunnen stappen. Als er scheepvaart in de buurt is laat je die uiteraard mee assisteren of zet daar de evacuees op om tijd te sparen. Als er nog tijd over is eventueel de niet mobiele slachtoffers oppikken. Maar in dit geval zou ik dus gaan voor zo'n groot mogelijk aantal redden en geen tijd verspelen aan triage/ehbo etc.

Een mooi voorbeeld waar dit ook ter sprake kwam was de oefening Kokkel op de Waddenzee:
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=43779.40 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=43779.40)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: 9910001 op 17 maart 2015, 07:09:47
Weet ook niet of je een uitgebreide opleiding moet doen, gezond verstand en keuzes maken kom je ook ver mee. Tijdens een inzet kan voorkomen dat je keuze moet maken of je dit kan doen zoals op het land lijkt me lastig. Als je mensen uit het water moet vissen kan je niet zien of iemand mobiel is of niet, laat staan dat je ruimte hebt om een keuze te maken (mogelijk zwemt iedereen op je af en heb je weinig keuze). Als iedereen in een vlot of aan boord is kan je een keuze maken wie eerst na land en wie volgt. keuzes maken bij slachtoffers is triage.

9910001
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: bryanvisser op 17 maart 2015, 09:07:38
Doet overigens de original poster nog mee? >:D
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Harm Roetert op 17 maart 2015, 09:10:17
Die gaat vanmiddag weer even schrijven  :)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 17 maart 2015, 11:51:26
Citaat van: zwaailamp link=msg=1337639 date=1426543283
Casus:
Oma is 84 geworden, en heeft een partyschip afgehuurd voor een dagtochtje. Oma heeft totaal 76 mensen uitgenodigd. Door een aanvaring met een boei slaat het schip lek. In blinde paniek springen er 6 mensen over boord in het 9 graden koude water. Het schip geeft een noodsignaal af en alarmeert de reddingsbrigade. De reddingsbrigade arriveert na 16 minuten met 3 reddingsboten. De vervoerscapaciteit per boot is 5 liggende SO, of 16 staande SO's. Door alle consternatie aan boord zijn er van de 77 mensen, 12 gewond geraakt en kunnen zichzelf niet helpen. Van de 12 worden er 2 gereanimeerd.
Bij aankomst van de reddingsboten is de schatting dat de boot nog 20 minuten zal drijven, en dan onder water verdwijnt. Heen en weer varen naar de kant duurt 18 minuten.
Wie ga he redden?
De 6 in het water?
Dr 2 reanimatie?
De 10 overige gewonden?
Of ga je voor de overige?
Alleen de reddingbrigade alarmeren, hoe dan ??  98uiye

1) Gebruik toch de reddingmiddelen welke verplicht zijn op passagierschepen en voldoende capaciteit moeten hebben voor tenminste alle opvarenden incl. alle passagiers
2) Andere vaartuigen in de buurt zijn gealarmeerd door de noodoproep zelf en later door de Kustwacht en/of nautische verkeersposten.
3) Personen uit het water halen is prio 1, scheelt in het uiteindelijk totaal aantal overlevenden
4) Laat vooral de reanimisten doorgaan, medische hulp is vertraagd, desnoods verplaatsen naar een ander vaartuig indien onmiddelijk gevaar van zinken bestaat.
5) De 12 overige gewonden zijn helaas overgeleverd aan de eerstehulp vaardigheden van de bemanning, de ad-hoc aanwezige EHBO-ers aan boord en een flinke dosis zelfredzaamheid (geldt voor iedereen a/b), als Reddingbrigade heb je je handen vol aan de 6 onderkoelden
6) Gezien de omvang van het incident zal zeer groot worden opgeschaald en veel varend materiaal uitrukken van tal van diensten.
7) Even volhouden als Reddingbrigade, er is veel hulp onderweg

(niet een erg realistische casus)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Thor op 17 maart 2015, 12:59:44
Als oma 76 gasten heeft uitgenodigd dan zijn er in totaal 77 passagiers aan boord. Hoe zit het met de bemanning ? Dat zijn er minimaal 3.Voor alle duidelijkheid het totaal te redden opvarenden is dan 80 mensen.
Ik neem aan dat dit is doorgegeven bij de noodoproep alsmede de plaats des onheils en komen er voldoende vaartuigen vanuit de buurt binnen de kortste keren op af.
18 minuten heeft het geduurd totdat de reddingboot ter plaatse is en er wordt een schatting van 20 minuten afgegeven, dus het schip doet er 38 minuten over om te zinken,even volgens de schatting.
Dat is ruim voldoende tijd om de opvarenden op een ordentelijke manier te evacueren, echter gelet op de genoemde paniek, mensen overboord springen etc. is de bemanning ernstig in gebreke gebleven mbt de informatie over de calamiteit en de te nemen maatregelen zoals redvesten om, vlotten etc.

N.B. Er wordt gesproken over reddingsbrigade binnen 18 minuten,(anders zijn ze er niet zo snel buiten het seizoen), dus het is gelet op de watertemperatuur voorjaar en dan is er naast de beroepsvaart ook wel wat recreatievaart.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: CM op 17 maart 2015, 13:57:53
Wellicht een domme vraag maar waarom heb je 2 reanimaties aan boord? Lijkt mij niet erg plausibel. Ik snap dat het een fictieve casus is maar het moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven.

CM
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 17 maart 2015, 15:56:45
Who's to blame, en waarom er 2 reanimaties zijn, is volgens mij niet zo van belang.... Als hulpverleners heb je hier in dit geval gewoon te maken.. Doel van de casus is meer om mensen te triggeren om te beslissen wat je gaat doen, en of triage een rol zou spelen in het maken van je keuzes...
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Harm Roetert op 17 maart 2015, 19:44:50
Ik kruip als topicstarter ook maar weer even onder de steen vandaan;) Iedereen overigens bedankt voor de geleverde bijdrage tot dusver!

Samengevat denk ik dat het volgende over de triage gesteld kan worden:

Triage wordt onbewust door elke hulpverlener uitgevoerd indien er sprake is van meerdere slachtoffers. Onder normale omstandigheden kan iemand met beperkte medische kennis goed een triage uitvoeren conform het Sieve-protocol. Bij drenkelingen/onderkoelingen zijn de vitale parameters dusdanig verstoord dat - als ze al goed gemeten worden - het leidt tot een grote stroom aan T1 slachtoffers waardoor er alsnog geen scheiding onstaat. In een rampgebied is een scheiding in mobiel / immobiel / ademstilstand een goed onderscheid, zeker als er een Gnk-C aanwezig is op redelijke afstand. Afgezien van de indelingscriteria is er behoefte aan een eenduidig protocol omtrent de wijze waarop de leden van de reddingsbrigade de triage uitvoeren.

Samengevat denk ik dat het volgende over de vaardigheden gesteld kan worden:
De leden van de reddingsbrigade zijn doorgaans slechts in het bezit van een diploma EHBO van het Oranje Kruis of Elementair Medische verklaring (EM). Deze opleidingen hebben onvoldoende aandacht voor het triageren van slachtoffers, juiste benadering van slachtoffers (m.n. kinderen), redeneren op basis van klachten, juist samenwerken en overdragen en het effectief organiseren van een hulpverlening. Door Reddingsbrigade Nederland is een EHBO+ opleiding (met mogelijke werknaam 'Eerste Hulp Lifeguards') aangekondigd die specifiek aandacht zal hebben op de hulpverlening aan drenkelingen/strandincidenten.
ps: voor de inhoud van deze opleiding kan nog een enquête worden ingevuld, meer op Bondsinfo Eerste Hulp Lifeguards (http://bondsinfo.reddingsbrigade.nl/nieuwsbericht/1911)
Verder wil ik afwachting van de informatie die de bond geeft over deze opleiding hier niet verder over discussieren in dit topic.

Omtrent de casus zou ik willen zeggen dat de reddingsbrigade haar eerste prioriteit heeft bij het redden van drenkelingen voordat er begonnen wordt met de eerste hulpverlening aan slachtoffers. Hoe de behandeling van de 18 slachtoffers zal gaan is afhankelijk van de wijze waarop wij besluiten dat de reddingsbrigade kan/mag/moet triageren. Tot slot is de beslissing voor het eventueel heen en weer varen of opschalen aan de lifeguard schipper of senior lifeguard ter plaatse. Deze rol wordt echter direct door de KNRM/politie/RWS overgenomen zodra zij ter plaatse komen op zee.

Verdere inhoudelijke toelichting geef ik graag in een apart topic, aangezien ik van mening ben dat we geen concept-richtlijn kunnen bereiken door een casus te bespreken en op basis van die afhandeling een aanbeveling te doen. Logischer lijkt het mij om een idee voor triage te roepen en die aan een casus te toetsen.

Indien er geen nieuwe argumenten zijn voor of tegen het gestelde in de eerste alinea zou ik graag willen weten op basis van welke criteria de reddingsbrigade kan zeggen of een slachtoffers met spoed naar het gewondennest moet of wellicht nog even kan wachten. Kunnen we daar net zulke eenduidige eisen in opstellen als het Sieve-protocol of moeten we het echt doen op ons gezond verstand?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 17 maart 2015, 19:52:05
@zwaailamp.

Ok, dat wist ik niet. Daarom leer ik nog. Maar zo een patiënt dient wel adequaat vervoerd te worden.

En verder, nee leeftijd en geslacht moeten inderdaad geen drol uit maken, ook niet in het geval van een watersnoodramp. Echter is dat wel het risico dat je oploopt als er niet systematisch  getrieerd word en mogelijk de verkeerde mensen op de eerste en beste boot mee terug mogen. Daarnaast denk ik dat zolang er bij bondsrampenoefeningen 45 minuten door een vletbemanning gereanimeerd moet worden er ruimte is voor verbetering. Ook bij de bond en in de protocollen.

Ook denk ik dat er een inschatting gemaakt moet kunnen worden in de vraag of deze mensen wel geëvacueerd moeten worden. Zitten ze hoog en droog en kan er verwacht worden dat dit zo blijft? Of is het beton verzadigd met water en staat het huis op instorten? Ook dat lijken me zaken die van belang zijn bij triage voor reddingsbrigades. Het aantal boten van de rampenvloot is beperkt en de evacuatie capaciteit is niet heel groot waardoor het naar mijn inzien van des te groter belang is in kaart te brengen wie zsm weg moeten in verband met medische noodgevallen en wie er nog een tijdje door kan zolang er eten en dekens aanwezig zijn. Ook dat is triëren maar in een bredere context dan alleen het medische. Ik ga hier in met name in op verhalen als in 1953. Waar Reddingseenheden langere tijd zelfstandig moeten kunnen opereren waarin naar mijn mening van belang is keuzes gemaakt moeten worden volgens een protocol waarbij persoonlijke meningen minder van belang zijn.

@Harm

Wat je zegt, mobiel/immobiel/ademstilstand is al onderscheid. Maar dat moet wel vastgelegd worden om een éénduidige werkwijze te bereiken. Ook wanneer opstappers van verschillende reddingsbrigades op dezelfde boot werken zodat er geen discussie ontstaat.
Als er een boot in brand staat spreekt het voor zich iedereen er zo snel mogelijk afgehaald word indien mogelijk.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 17 maart 2015, 20:51:50
Maar voor wat voor incidenten willen jullie dan een triage opleiding? Kan iemand dat eens concreet maken? Want voor alsnog zie ik dat in het geheel niet!!!
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 17 maart 2015, 21:23:36
Goeie vraag.

Voor wat mij betreft alleen bij grootschalige rampen waarbij de nationale reddingsvloot in actie komt zodat er geprioriteerd kan worden bij evacuaties.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Harm Roetert op 17 maart 2015, 23:59:17
Inderdaad. Binnen het gebruikelijke werk (geplande bewakingen als strandseizoen en incidentele bewakingen op een rivier) zal het triageren niet snel aan bod komen wegens een gebrek aan slachtoffers.

Denk echter wel aan een situatie in januari 2012 waarbij er in het noorden enkele dijken 'kritiek' waren. Om ons voor te bereiden op zulke incidenten houdt de reddingsbrigade landelijke oefeningen. Bij oefeningen als die heb je standaard op verschillende plaatsen personen zitten die zijn ingesloten door het water. Een deel is altijd gewond om het makkelijk te maken. De leider ter plaatse zal een keuze moeten maken, proberen alle slachtoffers op de boten te krijgen en gezamenlijk terug varen, of een deel van de (snelle) boten op en neer laten varen met de meest zwaargewonde personen en deze alvast droppen bij de Gnk-C.

De eenduidigheid is m.i. nodig om te voorkomen dat iemand op locatie A mensen veel hoger inschaalt dan nodig waardoor op locatie B de slachtoffers vertraging oplopen in het vervoer.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: bryanvisser op 18 maart 2015, 09:11:22
Citaat van: Harm Roetert link=msg=1337839 date=1426633157
De leider ter plaatse zal een keuze moeten maken, proberen alle slachtoffers op de boten te krijgen en gezamenlijk terug varen, of een deel van de (snelle) boten op en neer laten varen met de meest zwaargewonde personen en deze alvast droppen bij de Gnk-C.

Bij het "droppen" van slachtoffers voor het gewondennest, is er dan niet een risico aanwezig dat er een hele lading aan slachtoffers "opgestapeld" gaat worden voor de deur van dit gewondennest? (aangezien er per keer een capaciteit van 6 - 8 slachtoffers te behandelen valt)

Hiervoor zouden dus een nationale afstemming moeten komen binnen Reddingsbrigades Nederland en Ambulancezorg Nederland om dit te voorkomen? Bv. de laagdrempeligheid van triage. Ter preventie van een hele lading aan T1 slachtoffers, die door de ambulancezorg als T2 of T3 geclassificeerd gaat worden. Concreet: How to keep the pressure away? (Die overigens toch al aanwezig is)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 18 maart 2015, 09:56:21
Het opvangen en behandelen is een taak van de witte kolom.... Als reddingsbrigade moet je je daar niet mee bezig houden. Elk slachtoffer wat naar de wal gebracht wordt, wordt daar door deskundig personeel beoordeeld. Als er gelijktijdig veel gewonden worden binnengebracht, is het de taak van de hun op daar op in te spelen en op te schalen... Het idee om als reddingsbrigade dan maar gedoseerd mensen aan te voeren is een verkeerde keuze. Uiteindelijk moet iedereen zo snel mogelijk uit een rampgebied, en in veiligheid gebracht worden.. Dat is een taak van de reddingsvloot..
Ik heb liever dat er snel veel mensen naar de wal gebracht worden, dan kijken wij wel wie er wel hulp of verzorging nodig heeft.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Thor op 18 maart 2015, 11:29:55
Er wordt gesproken over de watersnoodramp van 1953.
In 1953 was er een groot gebrek aan communicatiemiddelen, kwam grotendeels neer op radio zendamateurs.
Als er nu een dergelijke ramp zou komen wordt de ether volledig bezet/vervuild middels grotendeels zinloze herhalingen,doublures etc.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 18 maart 2015, 12:10:25
Citaat van: Thor link=msg=1337915 date=1426674595
Er wordt gesproken over de watersnoodramp van 1953.
In 1953 was er een groot gebrek aan communicatiemiddelen, kwam grotendeels neer op radio zendamateurs.
Als er nu een dergelijke ramp zou komen wordt de ether volledig bezet/vervuild middels grotendeels zinloze herhalingen,doublures etc.
Daarom hebben we ook DARES.  :)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 18 maart 2015, 13:29:47
Twee zaken worden  u door elkaar heen gehaald, teweten triage door ambulance/medisch personeel en die door de leken EHBO-ers (Reddingsbrigade lid). Dat zijn twee verschillende niveaus en werkvelden die door elkaar heen worden gehaald. Triageren door medici is algemeen geaccepteerd. Triageren door leken hulpverleners echter niet en dat verbaast mij een beetje dat daar wel wat weerstand tegen is uit de medische hoek terwijl er geen medische handelingen plaatsvinden. Ten onrechte, want iedereen moet in alles prioriteiten stellen in het dagelijkse leven in wat als eerste te doen, dus in de EHBO moet triageren dus ook gewoon kunnen.

Triageren door een EHBO-er vindt plaats bij aankomst en geeft een algemene indicatie van de AB(C) bij meerdere slachtoffers. Een triage door EHBO-ers om AB(C) problemen te bepalen is wel degelijk noodzakelijk. Daarvoor moet je wel de ABCDE weten te hanteren.
Hierop zal ook de melding aan 112 resp. Kustwacht worden aangepast om de inzet van hulpdiensten te kunnen bepalen.
De triage door een EHBO_er is puur schifting op problemen in de AB(C) en het bepalen van het aantal slachtoffers met specifieke problemen in de AB(C). Het is dus ook niet de bedoeling dat EHBO-ers een triage etiket Tx aan slachtoffers gaan hangen. Daar heeft de EHBO-er te weinig kennis en ervaring in.

Triageren op leken niveau kan iedereen leren. Leren omgaan in het benaderen in de AB(CDE) met meerdere slachtoffers wordt voor zover mij bekend alleen bij de EHBO opleidingen van LPEV behandeld.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 19 maart 2015, 15:07:51
Citaat van: Thor link=msg=1337915 date=1426674595
Er wordt gesproken over de watersnoodramp van 1953.
In 1953 was er een groot gebrek aan communicatiemiddelen, kwam grotendeels neer op radio zendamateurs.
Als er nu een dergelijke ramp zou komen wordt de ether volledig bezet/vervuild middels grotendeels zinloze herhalingen,doublures etc.
Wat wil je daar mee zeggen? Het ging mij vooral om de grootte van de ramp.

@zwaailamp

Ja, dat iedereen uiteindelijk aan wal moet is logisch. Echter heeft een reddingseenheid ook beperking in transport capaciteit. Als mijn wijk, welke ongeveer 4 meter onder zeeniveau ligt, geëvacueerd moet worden gaat dat lang duren bij een dergelijke dijk/duindoorbraak. Dan prioriteren wie er werkelijk gewond/acute zorg nodig heeft lijkt me zinvol omdat het lang kan duren voor het volgende transport weer aanwezig is.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: zwaailamp op 19 maart 2015, 17:36:24
Maar waar komt toch elke keer het idee van gewonden bij een dijkdoorbraak vandaan?? In Wilnis in 2003? Zijn er 2 mensen onwel geworden en nagekeken door een ambu.... En uiteindelijk niet vervoerd....  Terwijl het een doorbraak betrof die midden in de nacht plaats vond, waarbij vrijwel direct een woonwijk met 1300 huizen blank stond....

Ik heb nog steeds geen concrete voorbeelden voorbij zien komen dat de stelling onderbouwd...
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 19 maart 2015, 17:48:16
Citaat van: zwaailamp link=msg=1337885 date=1426668981
Het opvangen en behandelen is een taak van de witte kolom.... Als reddingsbrigade moet je je daar niet mee bezig houden.

Uiteraard is dat een taak van de witte kolom, dat spreekt niemand hier tegen. De reddingsbrigade fungeert echter in zowel de reguliere als in opgeschaalde situatie als verlengstuk hiervan. In de reguliere situatie veelal in directe opdracht van de MKA, voor zowel de eerste opvang als vervoer en logistiek. Dit naast de hoofdtaak wat altijd nautische hulpverlening zal blijven ;)

Waar het mij dwars gaat zitten is het moment dat je mensen op pad stuurt die niet voorbereid zijn op wat ze aan kunnen treffen en de beslissingen c.q. handelingen die ze toe dienen te passen. Daarbij heb ik het expliciet niet over allerlei extra handelingen, maar voornamelijk over inzicht en kennis.

Zal niet de eerste keer zijn dat je met de oranje auto komt voorrijden en de 'reguliere' ehbo hulpverleners (vereniging of passanten) laten alles uit de handen vallen, er zijn in hun ogen immers professionals ter plaatse. Moet je dat binnen je bekwaamheidsgebied wel waar kunnen maken natuurlijk..
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Red op 19 maart 2015, 17:49:46
Citaat van: CM link=msg=1337695 date=1426597073
Wellicht een domme vraag maar waarom heb je 2 reanimaties aan boord? Lijkt mij niet erg plausibel. Ik snap dat het een fictieve casus is maar het moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven.
Mwah, 2 traumatische reanimaties bij een goede aanvaring zijn best plausibel hoor. In deze casus wordt het wat vreemd weggezet, maar had het scenario over twee botsende schepen gegaan dan had dat best gekund.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: muistroom op 20 maart 2015, 19:56:57
Citaat van: -Joost- link=msg=1338149 date=1426783696
Uiteraard is dat een taak van de witte kolom, dat spreekt niemand hier tegen. De reddingsbrigade fungeert echter in zowel de reguliere als in opgeschaalde situatie als verlengstuk hiervan. In de reguliere situatie veelal in directe opdracht van de MKA, voor zowel de eerste opvang als vervoer en logistiek. Dit naast de hoofdtaak wat altijd nautische hulpverlening zal blijven ;)

Waar het mij dwars gaat zitten is het moment dat je mensen op pad stuurt die niet voorbereid zijn op wat ze aan kunnen treffen en de beslissingen c.q. handelingen die ze toe dienen te passen. Daarbij heb ik het expliciet niet over allerlei extra handelingen, maar voornamelijk over inzicht en kennis.

Zal niet de eerste keer zijn dat je met de oranje auto komt voorrijden en de 'reguliere' ehbo hulpverleners (vereniging of passanten) laten alles uit de handen vallen, er zijn in hun ogen immers professionals ter plaatse. Moet je dat binnen je bekwaamheidsgebied wel waar kunnen maken natuurlijk..

Ik denk dat je je toch vergist in de taakomschrijving van de reddingsbrigade.
Daarnaast is het zo dat als ik voor de kust brigades spreek heel veel ervaring is onder veel strandwachten / reddingsbrigade leden. 8)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 20 maart 2015, 20:46:32
Citaat van: muistroom link=msg=1338372 date=1426877817
Ik denk dat je je toch vergist in de taakomschrijving van de reddingsbrigade.

Wat klopt er dan niet aan volgens jou?

Citaat van: muistroom link=msg=1338372 date=1426877817
Daarnaast is het zo dat als ik voor de kust brigades spreek heel veel ervaring is onder veel strandwachten / reddingsbrigade leden. 8)

Er zijn genoeg mensen met een stevige achtergrond en zijn er ook velen die dat niet hebben. De kneep zit erin dat dit nogal regelmatig gebagatelliseerd wordt..
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: muistroom op 20 maart 2015, 23:32:47
Citaat van: -Joost- link=msg=1338390 date=1426880792
Wat klopt er dan niet aan volgens jou?

Er zijn genoeg mensen met een stevige achtergrond en zijn er ook velen die dat niet hebben. De kneep zit erin dat dit nogal regelmatig gebagatelliseerd wordt..

heb ik eerder uitgelegd en is hier ook al meerdere malen geplaatst. Triage wordt NIET in ons dagelijks werk door ons gedaan. Wij worden in ons dagelijks werk naar incidenten gestuurd, waarbij wij mogelijk eerder dan een ambu aankomen. Wij kunnen dan ehbo verlenen, zuurstof toedienen, aed gebruiken, een sitrap doorgeven aan ambu en/of meldkamer, wij kunnen een ambu loodsen en ambu bemanning/so vervoeren.
In een rampgebied zullen wij mogelijk een triage moeten uitvoeren, maar ik zal je de illusie  ontnemen dat in een rampgebied veel professionals een goede triage uitvoeren.

De inzicht en kennis is bij een groot aantal vrijwilligers aanwezig, daar wordt op getraind en geoefend. Veel mensen vergissen zich nogal behoorlijk wat een strandwacht in een seizoen meemaakt.
Zoals een melding van een zoekactie opstarten, wanneer wel/niet wat zet ik in, hoe gaan we te werk?
Meegemaakt dat de professionals ons om advies vroegen, maar ook onze rb liaisons worden opgeroepen om ondermeer advies te geven.
Vindt het daarom nogal kort door de bocht de opmerkingen die jij maakt. ???
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 21 maart 2015, 15:15:03
Citaat van: muistroom link=msg=1338444 date=1426890767
heb ik eerder uitgelegd en is hier ook al meerdere malen geplaatst. Triage wordt NIET in ons dagelijks werk door ons gedaan. Wij worden in ons dagelijks werk naar incidenten gestuurd, waarbij wij mogelijk eerder dan een ambu aankomen. Wij kunnen dan ehbo verlenen, zuurstof toedienen, aed gebruiken, een sitrap doorgeven aan ambu en/of meldkamer, wij kunnen een ambu loodsen en ambu bemanning/so vervoeren.
In een rampgebied zullen wij mogelijk een triage moeten uitvoeren, maar ik zal je de illusie  ontnemen dat in een rampgebied veel professionals een goede triage uitvoeren.

Het bericht waarop je reageerde was van gelijke strekking met wat je hier verteld, ik snap dus je opmerking nog steeds niet.

De plek van triage in dit taakveld staat hier echter ter discussie. Dan kan je heel hard roepen dat het niet wordt toegepast, maar dan zullen we eerst eens de definitie van triage scherper moeten stellen. Het is voor de meeste mensen hier niet nodig om uit te leggen dat er nogal een verschil zit tussen triage volgens Sieve in een rampgebied, triage volgens het MTS op de spoed of triage door een doktersassistente. Als we stellen dat triage niks meer of minder is dan een schifting maken in je patientenaanbod, dan is dit wel degelijk van toepassing. Daarbij komt dat triage (als ik mij niet vergis volgens Sieve) beknopt is opgenomen in de leerstof voor reddingsbrigade hulpverleners en er een onderzoek loopt van Reddingsbrigade Nederland over een aanvullende cursus waarin triage een potentieel onderwerp is.

We kunnen het hier m.i. dus beter hebben over de manier waarop de hulpverleners met situaties waarin triage een rol kan spelen moeten omgaan in de praktijk en hoe men hierin moet worden opgeleid.

Citaat van: muistroom link=msg=1338444 date=1426890767
De inzicht en kennis is bij een groot aantal vrijwilligers aanwezig, daar wordt op getraind en geoefend. Veel mensen vergissen zich nogal behoorlijk wat een strandwacht in een seizoen meemaakt.
Zoals een melding van een zoekactie opstarten, wanneer wel/niet wat zet ik in, hoe gaan we te werk?
Meegemaakt dat de professionals ons om advies vroegen, maar ook onze rb liaisons worden opgeroepen om ondermeer advies te geven.
Vindt het daarom nogal kort door de bocht de opmerkingen die jij maakt. ???

Het betreft hier een constatering uit de praktijk, voornamelijk gericht op de 'medische' eerste hulpverlening. De kennis en vaardigheden wat betreft waterhulpverlening wordt hier niet ter discussie gesteld. Dit heeft dus niks met zoekacties of een RB liaison te maken. Ik ben niet de enige die hierbij vragen stelt en zoals eerder gezegd er wordt inmiddels vanuit RN onderzoek gedaan naar aanvullende opleiding. Juist omdat strandwachten met behoorlijk pittige situaties geconfronteerd kunnen worden is het van belang om een kritische houding te hebben ten opzichte van de eigen organisatie en desbetreffende opleidingen.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 21 maart 2015, 19:18:43
Citaat van: muistroom link=msg=1338444 date=1426890767
In een rampgebied zullen wij mogelijk een triage moeten uitvoeren, maar ik zal je de illusie  ontnemen dat in een rampgebied veel professionals een goede triage uitvoeren.

Begin maar met je betoog dan
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: muistroom op 21 maart 2015, 22:07:41
Citaat van: -Joost- link=msg=1338547 date=1426947303
Het bericht waarop je reageerde was van gelijke strekking met wat je hier verteld, ik snap dus je opmerking nog steeds niet.

De plek van triage in dit taakveld staat hier echter ter discussie. Dan kan je heel hard roepen dat het niet wordt toegepast, maar dan zullen we eerst eens de definitie van triage scherper moeten stellen. Het is voor de meeste mensen hier niet nodig om uit te leggen dat er nogal een verschil zit tussen triage volgens Sieve in een rampgebied, triage volgens het MTS op de spoed of triage door een doktersassistente. Als we stellen dat triage niks meer of minder is dan een schifting maken in je patientenaanbod, dan is dit wel degelijk van toepassing. Daarbij komt dat triage (als ik mij niet vergis volgens Sieve) beknopt is opgenomen in de leerstof voor reddingsbrigade hulpverleners en er een onderzoek loopt van Reddingsbrigade Nederland over een aanvullende cursus waarin triage een potentieel onderwerp is.

We kunnen het hier m.i. dus beter hebben over de manier waarop de hulpverleners met situaties waarin triage een rol kan spelen moeten omgaan in de praktijk en hoe men hierin moet worden opgeleid.

Het betreft hier een constatering uit de praktijk, voornamelijk gericht op de 'medische' eerste hulpverlening. De kennis en vaardigheden wat betreft waterhulpverlening wordt hier niet ter discussie gesteld. Dit heeft dus niks met zoekacties of een RB liaison te maken. Ik ben niet de enige die hierbij vragen stelt en zoals eerder gezegd er wordt inmiddels vanuit RN onderzoek gedaan naar aanvullende opleiding. Juist omdat strandwachten met behoorlijk pittige situaties geconfronteerd kunnen worden is het van belang om een kritische houding te hebben ten opzichte van de eigen organisatie en desbetreffende opleidingen.

In mijn optiek gooi je met mooie termen maar ik blijf bij de opmerking die hier ook al is gemaakt, gebruik gezond verstand en niet weer allerlei opleidingen en papiertjes die je moet halen.
RN gaat ook in de flow mee waardoor allebei dingen uitgezocht moeten worden, etc. Kost allemaal geld, tijd en energie. Laten we het allemaal toch met elkaar eens makkelijker maken zonder allebei papiertjes. Het belangrijkste leer je in mijn optiek in de praktijk.  ^-^
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 23 maart 2015, 00:36:15
Citaat van: muistroom link=msg=1338673 date=1426972061
In mijn optiek gooi je met mooie termen maar ik blijf bij de opmerking die hier ook al is gemaakt, gebruik gezond verstand en niet weer allerlei opleidingen en papiertjes die je moet halen.
RN gaat ook in de flow mee waardoor allebei dingen uitgezocht moeten worden, etc. Kost allemaal geld, tijd en energie. Laten we het allemaal toch met elkaar eens makkelijker maken zonder allebei papiertjes. Het belangrijkste leer je in mijn optiek in de praktijk.  ^-^

Op deze manier is een inhoudelijke discussie onmogelijk, begin eerst eens met het aanvoeren van steekhoudende argumenten zou ik zeggen.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 23 maart 2015, 14:11:26
Hoe het beestje ook mag heten en door welke bevolkingsgroepen en beroepen triageren ook wordt gehanteerd, iedereen triageert bij een EHBO inzet, bewust of onbewust.
Het woord triage wordt in belevenis vaak aan medisch handelen gekoppeld. Dat is natuurlijk niet zo.

Zonder triage lopen alle artsen, verpleegkundigen, EHBO-ers en niet-EHBO-ers eerst naar die gillende jankende vrouw met een kleine splinter en laten we een slachtoffer met een catastrofale bloeding links liggen.

Triageren is dus wel degelijk nuttig om te behandelen in een EHBO cursus zoals LPEV dat bijvoorbeeld al jaren doet.
Heeft niets met reclame voor LPEV te maken, maar waarom opnieuw het wiel uitvinden als iets er al is (incl.ABCDE) en bereikbaar voor Reddingbrigades.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Nachtbroeder op 26 maart 2015, 11:25:47
Citaat van: Achterkamp link=msg=1338919 date=1427116286
Heeft niets met reclame voor LPEV te maken, maar waarom opnieuw het wiel uitvinden als iets er al is (incl.ABCDE) en bereikbaar voor Reddingbrigades.

Ik heb geen idee wat LPEV voor opleiding is en daarbij maakt de site nou niet bepaald een serieuze indruk. Kan je er eens inhoudelijk wat meer over vertellen en waarom zou dit geschikt zijn voor strandwachten?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 26 maart 2015, 12:08:52
Citaat van: -Joost- link=msg=1339665 date=1427365547
Ik heb geen idee wat LPEV voor opleiding is en daarbij maakt de site nou niet bepaald een serieuze indruk. Kan je er eens inhoudelijk wat meer over vertellen en waarom zou dit geschikt zijn voor strandwachten?
Website is inderdaad niet echt denderend, kan wel flink verbeteren.
LPEV is een nog vrij onbekende EHBO non-profit organisatie waarvan de EHBO opleidingen zijn erkend door overheden zoals het certificaat EHAk voor gastouders, e.a.
Ze gebruiken standard de ABCDE, kennen meerdere certificerings niveaus, eigen instructeurs en simulatieslachtoffer opleidingen, de opleidingen kunnen ook door EHBO verenigingen en natuurlijk reddingbrigades worden verzorgd, en er wordt niet onbelangrijk net als het oranje kruis landelijk gecertificeerd.

Kortom, eigenlijk alles wat het oranje kruis bied maar dan beduidend meer, en aangepast op de moderne leken EHBO.
Reden genoeg om als Reddingbrigade Nederland hierop te orienteren voor de mogelijkheden.

LPEV is de enigste EHBO organisatie  die zich overigens openlijk verzet tegen de doctrine van het oranje kruis en de laagdrempeligheid van de EHBO in Nederland.
Gedurfd zeker. Maar in mijn ogen alleen maar prachtig en absoluut noodzakelijk om de gevestigde vastgeroeste EHBO orde eens flink aan te pakken.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Danny V op 26 maart 2015, 18:35:54
Om even kort in te haken op het LPEV, dit is al een opleiding die door RedNed erkend wordt. In het examen regelement is te vinden dat de combinatie van de volgende diploma's voldoet: "Het basisdiploma en gevorderde diploma van LPEV".
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 21 april 2015, 22:11:04
Citaat van: Danny V link=msg=1339742 date=1427391354
Om even kort in te haken op het LPEV, dit is al een opleiding die door RedNed erkend wordt. In het examen regelement is te vinden dat de combinatie van de volgende diploma's voldoet: "Het basisdiploma en gevorderde diploma van LPEV".

Dank voor je aanvulling. Terug naar de eerdere discussie. Hoe gaan wij triageren, gaan we triageren of gooien we die boot vol en geven we vervolgens gas? Wat zijn de voors en tegens?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Pleegje_ op 22 april 2015, 08:54:05
Citaat van: Danny V link=msg=1339742 date=1427391354
Om even kort in te haken op het LPEV, dit is al een opleiding die door RedNed erkend wordt. In het examen regelement is te vinden dat de combinatie van de volgende diploma's voldoet: "Het basisdiploma en gevorderde diploma van LPEV".

Uiteraard zegt het LPEV dat...ze prediken voor eigen parochie om meer opleidingen te kunnen geven en te behouden want het levert gewoon geld op. Dus de 'non-profit' gedachte van deze organisatie valt vies tegen. Net als andere organisaties die eerste hulp opleidingen geven is het gewoon een instelling die zoveel mogelijk wil verdienen in een veld waar (helaas) weinig officiele regels zijn. De meeste regels worden door de bedrijven zelf gemaakt en slaan de (naieve en onwetende) burger mee om de oren....puur voor de commercie....

Maar de discussie...varieert per situatie..iedereen die als eerste ter plaatse is kan triageren en coordineren ongeacht opleiding en taak...
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: joostvankempen op 23 april 2015, 22:42:44
Citaat van: Pleegje_ link=msg=1345455 date=1429685645
Uiteraard zegt het LPEV dat...ze prediken voor eigen parochie om meer opleidingen te kunnen geven en te behouden want het levert gewoon geld op. Dus de 'non-profit' gedachte van deze organisatie valt vies tegen. Net als andere organisaties die eerste hulp opleidingen geven is het gewoon een instelling die zoveel mogelijk wil verdienen in een veld waar (helaas) weinig officiele regels zijn. De meeste regels worden door de bedrijven zelf gemaakt en slaan de (naieve en onwetende) burger mee om de oren....puur voor de commercie....

Maar de discussie...varieert per situatie..iedereen die als eerste ter plaatse is kan triageren en coordineren ongeacht opleiding en taak...

Dat zegt LPEV niet? Zoals Danny V aangeeft is het een erkenning vanuit Reddingsbrigade Nederland.

Reddingsbrigade Nederland stelt voor de hogere diploma's als ingangseis het hebben van een EHBO-diploma. Vroeger moest dat Oranje Kruis zijn, maar sinds de vernieuwing van de opleidingen heeft de Medische Commisie van de Reddingsbrigade 5 diploma's aangewezen die volstaan. De Reddingsbrigade stelt daarmee dat alle 5 die diploma's de kandidaat voldoende basiskennis geven om de Reddingsopleiding in te gaan. Dat is nog steeds Oranje Kruis, maar ook Rode Kruis en LPEV staan op die lijst.

Daarmee stelt de medische commissie deze diploma's vanuit een Reddingsbrigade-achtergrond dus gelijkwaardig.

Interessante is wel dat ze mogelijk verschillende benaderingen hebben van de eerstehulpverlening. De vraag is dan: hoe kunnen wij als Reddingsbrigades 1 lijn hanteren voor triage, als we mogelijk 5 verschillende EHBO-opleidingen hebben genoten???
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Willem D. op 24 april 2015, 20:22:40
Citaat van: joostvankempen link=msg=1345911 date=1429821764


Reddingsbrigade Nederland stelt voor de hogere diploma's als ingangseis het hebben van een EHBO-diploma. Vroeger moest dat Oranje Kruis zijn, maar sinds de vernieuwing van de opleidingen heeft de Medische Commisie van de Reddingsbrigade 5 diploma's aangewezen die volstaan. De Reddingsbrigade stelt daarmee dat alle 5 die diploma's de kandidaat voldoende basiskennis geven om de Reddingsopleiding in te gaan. Dat is nog steeds Oranje Kruis, maar ook Rode Kruis en LPEV staan op die lijst.

Daarmee stelt de medische commissie deze diploma's vanuit een Reddingsbrigade-achtergrond dus gelijkwaardig.

Interessante is wel dat ze mogelijk verschillende benaderingen hebben van de eerstehulpverlening. De vraag is dan: hoe kunnen wij als Reddingsbrigades 1 lijn hanteren voor triage, als we mogelijk 5 verschillende EHBO-opleidingen hebben genoten???
Gezien de professionaliteit van Reddingbrigade Nederland is een reele schifting van bovengenoemde EHBO diploma's wel handig als het moet gaan om triageren (zet eens alle EHBO eindtermen van bovengenoemde organisaties eens op een rijtje zonder de eigen persoonlijke voorkeur te laten meespelen).
Onderlinge samenwerking en dezelfde EHBO taal spreken tussen de leden van een Reddingbrigade is een must en  moet bovendien eenduidig zijn. Met verschillende EHBO diploma's is dat (zeer) lastig. Je zal als Reddingbrigade Nederland dan ook moeten kiezen: of iedereen "slechts" een algemene EHBO OK of RK opleiding, of iedereen op een hoger plan opleiden om de kwaliteit en professionaliteit te verhogen. Dat laatste is wenselijk (mede) gezien het verwachtingspatroon van het publiek welke "verlangt" dat leden van Reddingbrigades "meer" of "betere" EHBO verlenen dan de algemeen opgeleide EHBO-er. Ook de samenwerking met, en overdracht van slachtoffers aan ambulancediensten dient hierbij meegenomen te worden.

Ik mag constateren dat niet elk bovengenoemde EHBO diploma geschikt is voor het werk voor de leden gezien de letsels waarmee de leden (kunnen) worden geconfronteerd. Puur het geschikt / ongeschikt verhaal.
Bovendien is triageren, handelen volgens ABCDE en EHBO aan meerdere slachtoffers zowel niet door het oranje kruis als rode kruis in hun standaard opleidingen opgenomen, bij anderen zoals genoemde LPEV zijn deze onderwerpen al wel standaard opgenomen in de eindtermen.

Er zijn natuurlijk ook enkele oplossingen denkbaar om de EHBO opleidingen bij Reddingbrigade Nederland te herzien en te herstructureren met als doelstelling:
a. het uitvoeren van een deugdelijk triage en adequate EHBO verlenen, en
b. kosten- en tijdbesparend.


Enige gedachtegangen daarover:
1) Reddingsbrigade Nederland ontwikkelt zelfstandig interne EHBO opleidingen die aan de eigen interne eisen voldoen waarin triageren, duidelijk handelen volgens ABCDE en hulp aan meerdere slachtoffers zijn opgenomen. (Wat overigens met de nodige lange ontwikkelingstijd en kosten gepaard gaat)
2) Er wordt goed inhoudelijk gekeken welke bestaande EHBO opleidingen echt op het vereiste/gewenste niveau zitten en het inhoudelijk het beste voldoen aan de wensen van Reddingbrigade Nederland. Deze EHBO opleiding zou dan de standaard EHBO opleiding binnen Reddingbrigade Nederland moeten worden.
Deze oplossing is m.i. de goedkoopste en de minst tijdrovende.
3) Anders ...  (kom met voorstellen !)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: 9910001 op 25 april 2015, 22:59:07
Vaste protecolllen ongeacht de opleiding, de opleiding zijn basis vaardigheden die met protecollen uitgebreid kunnen worden.
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Thor op 21 mei 2015, 19:35:50
Even een ander systeem.

Vessel TRIAGE - Colour Codes for Emergency Communication

http://gcaptain.com/vessel-triage-system-what-is-it-and-how-does-it-work/ (http://gcaptain.com/vessel-triage-system-what-is-it-and-how-does-it-work/)

https://www.youtube.com/watch?v=ckkv7o5G5L8 (https://www.youtube.com/watch?v=ckkv7o5G5L8)
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 20 juli 2015, 13:13:13
Weet toevallig iemand of een RVR bezig is met een dergelijk systeem?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: Achterkamp op 20 juli 2015, 13:28:54
Citaat van: spades link=msg=1362966 date=1437390793
Weet toevallig iemand of een RVR bezig is met een dergelijk systeem?
Welk systeem? Intern, extern, anders?
Titel: Re: Triage binnen de reddingsbrigade
Bericht door: spades op 20 juli 2015, 13:32:45
In het algemeen met een triage systeem.. Of implementatie whatever.