Hulpverleningsforum

Multidisciplinair / Veiligheidsregio / Hulpverlening algemeen => Centralisten en Verbindingen => Topic gestart door: Enrique op 6 september 2007, 10:42:02

Titel: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Enrique op 6 september 2007, 10:42:02
De Vereniging Mediabelangen maakt zich zorgen over de nieuwsvoorziening in de regio Rijnmond nu de politie gebruik maakt van een digitaal en gecodeerd communicatie-systeem. Tot vorig weekeinde kon iedereen nog via de scanner met de politie meeluisteren.

Bij het nieuwe C2000-systeem is dat niet meer mogelijk.

Volgens voorzitter Roel Dijkstra van de Vereniging Mediabelangen gaat de politie in het vervolg uitmaken wat nieuws is. Ook de hoofdredactie van RTV Rijnmond maakt zich zorgen over de nieuwsvoorziening en wil de ontwikkelingen komende tijd scherp in de gaten houden.

Een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond ontkent dat de media vanaf nu mondjesmaat geïnformeerd zullen worden over schietpartijen, moorden en ander belangrijke zaken.  Er zijn tussen de politie Rotterdam-Rijnmond en de Vereniging Mediabelangen inmiddels goede afspraken gemaakt over hoe de journalisten bij een incident gealarmeerd worden.

De Vereniging Mediabelangen heeft inmiddels brieven verstuurd aan alle leden van de Tweede Kamer en hoopt dat er vragen gesteld zullen worden aan de minister van Binnenlandse Zaken.Volgens mij is deze actie een beetje achterhaald en is deze kwestie allang besproken op landelijk niveau, met als conclusie dat de pers géén C2000 mag meeluisteren. Bovendien is Rotterdam-Rijnmond de enige regio die zeer regelmatig politiemeldingen doorgeeft via P2000, met concrete en actuele info (inclusief updates) erbij. Natuurlijk is dat niet hetzelfde als in het analoge tijdperk, maar ik denk dat we in Rijnmond als pers en belangstellenden onze handjes mogen dichtknijpen!
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Maarten op 6 september 2007, 11:07:43
Ik wou al zeggen, volgens mij doet Rijnmond z'n stinkende best om de pers te voorzien van informatie. Uiteraard kan de politie zelf kiezen wanneer ze wel de pers alarmeren en wanneer niet (ze zouden censuur kunnen toepassen). Maar gezien de hoeveelheid persalarmen en updates geloof ik dat de politie er flink veel tijd in steekt en er serieus werk van maakt.

Echt complimenten voor Rijnmond! Hopen dat andere regio's volgen...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Jeroen! op 6 september 2007, 21:41:15
Nou Sorry hoor, maar ze mogen blij zijn in RR met dat beetje wat ze nu al mee krijgen.
Er zijn regio's die 0.0 doen voor de Pers......je hebt gewoon maar lekker pech sinds het C2000
en krijgt niks meer mee....ook iet via "persalarm" of gelijkende maatregelen.

Dus ik vind dat RR nog schappelijk is met hoe het nu gaat....
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 7 september 2007, 13:47:03
Uiteraard kan de politie zelf kiezen wanneer ze wel de pers alarmeren en wanneer niet (ze zouden censuur kunnen toepassen). Maar gezien de hoeveelheid persalarmen en updates geloof ik dat de politie er flink veel tijd in steekt en er serieus werk van maakt.

Het is wel overduidelijk dat het aantal berichten verschilt per dienst/centralist. Het ene moment zie je 10 berichten in een paar uur, vervolgens kan het ineens urenlang stil zijn. In sommige diensten zie je steeds aanvullingen op eerder verzonden incidenten, even later mag je al 'blij' zijn als er überhaupt een bericht wordt verzonden.

Of het nog steeds een kwestie van wennen is (voor de centralisten) weet ik niet, maar dee keuze om iets al dan niet te verzenden blijft bij de centralist liggen, evenals het versturen van aanvullende informatie. Ieder mens zal daar anders mee om gaan, ook al hebben ze bepaalde instructies gekregen. Sommige centralisten zijn zelf misschien ook een beetje 'hobbyist', hadden vroeger misschien zelf ook een scanner staan en zijn enthousiaster met alarmeringen.

Censuur zal er toch wel blijven, bewust of onbewust. Het is en blijft immers een extra handeling naast de reguliere werkzaamheden...

Groeten, Peter.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: brielle op 7 september 2007, 15:19:05
ik heb een vraagje over het persalarm(misschien niet het juiste topic hierzo, maar ik weet ook niet precies waar ik het anders moet vragen). Op p2000 monitor op internet zie ik altijd 2 capcodes voorbij, dat zijn de volgende:

1430020 Politie Rotterdam-Rijnmond ( Persalarm )
1430030 Politie Rotterdam-Rijnmond ( Persalarm )

en nou vraag ik me dus af of iemand mij kan vertelen hoe dat nou zit want worden de berichten nou naar de politie gestuurd lijkt logies( is het misschien ook wel) maar je ziet maar 2 capcodes en je er zijn naturlijk veel meer politie(dus dan zouden er meer moeten zijn? . of is het echt puur voor de pers ( omdat er Persalarm achter staat) .

Ik hoop dat ik me vraag een beetje duidelijk heb kunnen uitleggen en dat er iemand antwoord kan geven.

alvast vriendelijk bedankt O0
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Straalpijp Rick op 7 september 2007, 17:37:08
De codes voor het persalarm zijn inderdaad bestemd voor de pers en dus niet bedoeld voor de politie.
Het mediabericht heeft een kleine voorgeschiedenis. De afspraak met de politie was dat vanaf september 2007 de p2000 alarmeringen mee zouden gaan lopen naast de analoge koppeling. De koppeling zou erin blijven tot eind december 2007. Dit om te kijken of alles naar behoren werkt. Nu is er van de afspraken afgeweken door opeens de koppeling eruit te knikkeren en de p2000 berichten "in de ether" te gooien. Nu kan dus niet gecontroleerd worden of ook voor elke boeiende melding een persalarm gegeven wordt. En daar ligt het struikelblok een beetje bij de Rotterdamse pers.
Daarnaast is er sprake van zgn. boodschappendienst. Vanaf middelbrand of boeiende politieincidenten kreeg je een telefoontje van de boodschappendienst om door te geven wat er precies aan de hand is. De brandweer heeft nu gezegd dat de boodschappendienst een pagertje krijgt en deze zullen dus niet meer gebeld worden. Hierdoor wordt de pers dus weer gekort in hun informatiestroom. De enige frustratie bij sommige perslieden is dan wel te begrijpen O0
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Christian010 op 10 november 2007, 12:16:06
Pilot P2000 in Rijnmond groot succes

De pilot P2000 - naar de pager waarmee journalisten uitgerust worden en waarop ze meldingen krijgen van ongelukken en dergelijke - die enkele maanden geleden van start ging in de regio Rijnmond is een groot succes gebleken. De journalisten die er gebruik van maken zijn er over het algemeen zeer tevreden over. Het streven is nu om deze pager P2000 en het meldsysteem zoals dat in Rijnmond is gebruikt - met nog enkele verbeteringen - voor het einde van dit jaar in het gehele land in te voeren.

Jacqueline Wesselius

Op 6 september werd besloten de in Rotterdam Rijnmond gestarte pilot als voorbeeld voor het hele land te nemen. Dat werd afgesproken tussen onder anderen de NVJ - die bijdroeg met suggesties ter verbetering van het systeem - en Fup Goudswaard, voorzitter van de Raad van hoofdcommissarissen van politie.
Over C2000, het inmiddels overal ingevoerde, nieuwe alarmeringssysteem bleven n.l. veel klachten komen. Ook P2000, waarbij pagers worden ingeschakeld, is buiten Rotterdam Rijnmond nog vaak onbevredigend voor (foto)journalisten, want het systeem blijft teveel afhankelijk van de goede wil of alertheid van degene die de meldkamer bemenst. Bovendien ontbreken berichten die alleen bij de politie binnenkwamen.
Ook zijn er grote regionale verschillen in de wijze waarop de pers gealarmeerd wordt; in de ene regio werkt het systeem redelijk, in de andere ronduit slecht. Goudswaard erkent dat.
Samen met onder anderen de NVJ is besloten om in  Rotterdam Rijnmond de politie op het P2000 systeem toe te voegen om de relevantie voor (foto) journalisten te vergroten. Het systeem werkt nu goed, op een paar details na. De brandweer met name zou nog specifieker kunnen zijn.
Het is de bedoeling dat slechts in enkele gevallen – zoals arrestaties – er geen melding komt op de pagers van de geabonneerde journalisten. Het streven is dat alle korpsen deze versie van P2000 nu eind 20007/begin 2008 invoeren.

http://www.villamedia.nl/journalist/n/2007.19.p2000.shtm (http://www.villamedia.nl/journalist/n/2007.19.p2000.shtm)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Arlé op 10 november 2007, 16:29:13
De brandweer heeft nu gezegd dat de boodschappendienst een pagertje krijgt en deze zullen dus niet meer gebeld worden. Hierdoor wordt de pers dus weer gekort in hun informatiestroom. De enige frustratie bij sommige perslieden is dan wel te begrijpen O0

Ben ik niet helemaal met je eens: De boodschappendienst heeft nu dan wel een pager, maar dat is alleen maar in jullie (pers) voordeel. Vroeger werd bij snelle opschaling de boodschappendienst wel eens vergeten te bellen, of (volgens de pers zelf) te laat.
De berichtgeving van middelbrand gaat nu gelijktijdig met de opschaling van de brandweer en daarnaast kan het niet vergeten worden, aangezien het in GMS zit. Het enige verschil is dat de boodschappendienst nu naar ons moet bellen voor info, ipv andersom.
Als het bericht van opschaling nu dus te laat bij de pers komt is het niet de schuld van de meldkamer... Het mes snijdt dus aan twee kanten!!  O0 Dat men dan nog niet tevreden is komt gewoon door het feit dat men niet mee kan luisteren 24/7. En dat zal ook nooit gaan gebeuren, is gezegd door min. van bzk.  ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Straalpijp Rick op 11 november 2007, 19:00:04
Ben ik niet helemaal met je eens: De boodschappendienst heeft nu dan wel een pager, maar dat is alleen maar in jullie (pers) voordeel. Vroeger werd bij snelle opschaling de boodschappendienst wel eens vergeten te bellen, of (volgens de pers zelf) te laat.
De berichtgeving van middelbrand gaat nu gelijktijdig met de opschaling van de brandweer en daarnaast kan het niet vergeten worden, aangezien het in GMS zit. Het enige verschil is dat de boodschappendienst nu naar ons moet bellen voor info, ipv andersom.
Als het bericht van opschaling nu dus te laat bij de pers komt is het niet de schuld van de meldkamer... Het mes snijdt dus aan twee kanten!!  O0 Dat men dan nog niet tevreden is komt gewoon door het feit dat men niet mee kan luisteren 24/7. En dat zal ook nooit gaan gebeuren, is gezegd door min. van bzk.  ;)

Op het moment van het schrijven van het bericht waarop je reageert was het bij ons nog niet bekend dat het de bedoeling was dat de boodschappendienst de meldkamer zelf ging bellen. Dus de uitspraak in het geciteerde deel trek ik weer in ::) ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Jerommeke op 17 januari 2008, 18:58:27
Amsterdam heeft ook een systeem met SMS, weet niet of ze ook P2000 gaan doen  :-\
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Sam Hendrix op 17 januari 2008, 21:33:29
Amsterdam heeft ook een systeem met SMS, weet niet of ze ook P2000 gaan doen  :-\

Ik kan je wel vertellen, dat er op dit moment met de persvoorlichting van de politie en de pers(waaronder de NVJ)druk wordt gesproken over een ander persalarm voor A-A.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 29 januari 2008, 23:34:12
de meeste politie regio's werken met een persalarm via de telefoon.......dit is echter niet zo ingesteld dat je elke melding door krijgt dus daar valt weer wel wat winst te behalen.

Feit blijft echter wel dat je soms niet elke interessante melding voor de pers door krijgt maar vaak wel de exclusievere meldingen waardoor niet jan en alleman op komen draven.

Ik ben dan ook benieuwd wat de NVJ met het politieoverleg eruit weten te slepen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 1 november 2008, 18:12:44
P2000 vanaf 1 januari definitief

woensdag 29 oktober 2008 | Vanaf 1 januari 2009 wordt het meldsysteem P2000 landelijk ingevoerd. Dat was de uitkomst van het overleg dat NVJ recentelijk voerde met de voorzitter van de raad van Hoofdcommissarissen van Politie. Daarbij is de toezegging gedaan dat per 1 juli het systeem in alle 26 regio’s moet draaien.

Voorafgaand aan de definitieve invoering draaide vorig jaar al de pilot P2000 in de regio Rijnmond. De presentatie van de pilot bleek een succes voor de NVJ en een aantal tevreden journalisten. Het systeem zal vanaf 1 januari gefaseerd worden ingevoerd omdat nog niet alle regio’s zijn ingericht op deze persalarmering. Er wordt een half jaar uitgetrokken voordat P2000 daadwerkelijk functioneert. Voor 1 januari 2009 ontvangt de NVJ een overzicht van de planning zodanig dat de NVJ steeds in haar achterban de ervaringen van journalisten kan peilen in de regio’s waar het systeem in gang is gezet. Voor 1 juli, als alle regio’s op het P2000-systeem zitten, is er een eindevaluatie met NVJ en de voorzitter van Hoofdcommissarissen om mogelijke verbeterpunten aan te kunnen brengen.

Bron: NVJ
http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/p2000-vanaf-1-januari-definitief/ (http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/p2000-vanaf-1-januari-definitief/)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: guest4965 op 1 november 2008, 19:37:17
P2000 vanaf 1 januari definitief
...
Bron: NVJ
http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/p2000-vanaf-1-januari-definitief/ (http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/p2000-vanaf-1-januari-definitief/)

Dit betekend dus dat alle regio's via P2000 een persalarm krijgen?!? ^-^ 8)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 1 november 2008, 19:41:20
Dit betekend dus dat alle regio's via P2000 een persalarm krijgen?!? ^-^ 8)

Dat is inderdaad de bedoeling, zoals het in de regio Rotterdam-Rijnmond al een tijd binnen de pilot gebeurt.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Jeroen! op 1 november 2008, 22:54:34
Ik juich niet te vroeg...   ???volgensmij ging er vorig jaar (of begin dit jar) ook al een soortgelijk bericht rond waarin werd beloofd dat het per **-**-2008 zou gaan draaien...  ::)

Eerst zien dan geloven  :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 2 november 2008, 19:43:02
Ik juich niet te vroeg...   ???volgensmij ging er vorig jaar (of begin dit jar) ook al een soortgelijk bericht rond waarin werd beloofd dat het per **-**-2008 zou gaan draaien...  ::)

Eerst zien dan geloven  :)

Op 20 september schreef ik op een ander forum:

Gisteren bij een incident in Haaglanden een aantal betrokken persfotografen gesproken. Die meldden dat het landelijke systeem er zeker zal komen. De vertraging is te wijten aan het vertrek van dhr. Goudzwaard, voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen van Politie, die deze kar trok. Zijn opvolger zal het reeds uitgezette beleid gaan volgen en uitvoeren. Invoering is daarom vertraagd gepland per 1-1-09, met een mogelijke uitloop naar 1-7-09. Het is bekend dat mijn regio, Haaglanden, op z'n zachtst gezegd niet staat te springen om een dergelijk systeem. Maar de persvoorlichter heeft al aangegeven dat men zich niet zal verzetten en gewoon zal meedoen.

Dit was dus niet bevestigde informatie, maar wel van mensen die heel dicht bij het vuur zitten. Dat blijkt ook wel, nu dit bericht van de NVJ verschenen is. Hiermee wordt de info bevestigd. Het ziet er dus naar uit dat het nu toch echt gaat gebeuren.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 17 december 2008, 11:49:52
Voorlopig gebeurt er nog weinig ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 17 december 2008, 11:59:03
Voorlopig gebeurt er nog weinig ;)

Er staat toch per 1-1-2009 ? Dus er hoeft nog niet veel te gebeuren. De jaarwisseling komt nu wel heel erg dichtbij en ik denk dat ze op de meldkamers wel andere dingen aan hun hoofd hebben dan het invoeren van een perscode en het briefen van alle centralisten. Er is een uitloop naar 1-7-2009. Dat betekent dat men een half jaar de tijd heeft om het systeem "in te voeren". Niet dat het zo erg ingewikkeld moet zijn, maargoed. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat bepaalde regio's het tot het laatste moment blijven uitstellen en pas in juni tevoorschijn komen.

Verder lees ik nogal wat scepsis omtrent deze ontwikkeling. Het is een besluit op het hoogste niveau, dus wie kan dit nog tegenhouden? Als de grote baas zegt : "Wij moeten de pers via P2000 gaan informeren", wie kan dit dan nog tegenhouden??

Bovendien is het alleen maar meegenomen als dit systeem er komt, het lijkt soms wel alsof sommigen er rechten aan proberen te ontlenen :)

Hunter
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 17 december 2008, 12:05:38
Ik schreef het ook met een knipoog......m.a.w. er is nog maar weinig haast gemaakt  ;D

Het is inderdaad mooi meegenomen. Voor de politie/ambu meldingen zou het voor deze regio een aanvulling kunnen zijn.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 3 mei 2009, 21:26:09
Politie beperkt regelmatig persvrijheid

Utrecht - Journalisten en fotografen zien steeds vaker dat de politie hen beperkt in hun persvrijheid. Dit blijkt uit een enquête door hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk gehouden voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De uitkomst werd bekend gemaakt op de dag van de persvrijheid.

Dienders sturen veelvuldig journalisten weg en zijn vaak niet op de hoogte van het feit dat fotograferen in het openbaar is toegestaan. Het belemmeren van het maken van foto's en het dreigen met arrestatie is volgens Bovenkerk een veel gehoord probleem.

De NVJ zegt dat de defensieve houding van de politie wel begrijpelijk is, maar er zijn regels voor wat journalisten wel en niet mogen en die zijn bij de politie kennelijk niet overal bekend. Het is voor sommige geïnterviewden zelfs reden om nooit aangifte te doen van agressie of bedreiging. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/96248 (http://www.blikopnieuws.nl/bericht/96248)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 6 mei 2009, 19:23:08
Als dat C2000 nu gewoon openbaar wordt zijn alle problemen met de nieuwsvoorziening opgelost. Ik vind dat iedereen het recht heeft mee te luisteren, tenzij er echt gevoelige informatie wordt verspreid, die kan dan versleuteld blijven. We leven in democratische rechtsstaat waar je de poltie toch wel een beetje moet kunnen volgen. Ik vraag me dan af wat voor grote problemen de scanner in het verleden heeft opgeleverd, waardoor alles nu geheim moet blijven. Volgens mij is de criminaliteitsbestrijding niet echt veel beter geworden en de zorgen voor de politie ook niet minder.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 6 mei 2009, 19:42:47
Als dat C2000 nu gewoon openbaar wordt zijn alle problemen met de nieuwsvoorziening opgelost. Ik vind dat iedereen het recht heeft mee te luisteren, tenzij er echt gevoelige informatie wordt verspreid, die kan dan versleuteld blijven. We leven in democratische rechtsstaat waar je de poltie toch wel een beetje moet kunnen volgen. Ik vraag me dan af wat voor grote problemen de scanner in het verleden heeft opgeleverd, waardoor alles nu geheim moet blijven. Volgens mij is de criminaliteitsbestrijding niet echt veel beter geworden en de zorgen voor de politie ook niet minder.

Sorry, maar dit vind ik een beetje een zielig verhaal. Je hebt net zo min het recht om de telefoongesprekken van de buurman af te luisteren. Zo graag als ik zelf mee zou willen luisteren, zo hard schiet ik in de lach als ik dit soort gejammer lees. Als je geen hulpverlener bent dan heb je niets met C2000 te maken en moet je echt dankbaar zijn dat je als buitenstaander P2000 mee kunt volgen. Iets wat helaas in de loop der jaren ook minder interessant is geworden omdat het "te open" was (als het nou nooit op internet had gestaan....).

Je hebt net zo min het recht in de operatiekamer mee te kijken hoe iemands blinde darm wordt verwijderd of hoe koningin Beatrix haar ontbijtje eet als dat je met de politie mee mag luisteren. Meeluisteren is simpelweg verleden tijd en als je je daar niet bij neer kunt leggen dan zou ik bijna medelijden met je krijgen. Ja ik mis het ook, maar met dit soort gejammer bereik je helemaal niets. Natuurlijk zullen ze de vele oortjes op bepaalde momenten wel missen, maar aan de andere kant zal het grote een opluchting zijn dat hun gesprekken niet meer vanaf elke vensterbank kunnen worden meegeluisterd.

Misschien een rare vraag, maar je leest P2000 zeker via internet mee?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 6 mei 2009, 23:49:31
Sorry, maar dit vind ik een beetje een zielig verhaal. Je hebt net zo min het recht om de telefoongesprekken van de buurman af te luisteren. Zo graag als ik zelf mee zou willen luisteren, zo hard schiet ik in de lach als ik dit soort gejammer lees. Als je geen hulpverlener bent dan heb je niets met C2000 te maken en moet je echt dankbaar zijn dat je als buitenstaander P2000 mee kunt volgen. Iets wat helaas in de loop der jaren ook minder interessant is geworden omdat het "te open" was (als het nou nooit op internet had gestaan....).

Je hebt net zo min het recht in de operatiekamer mee te kijken hoe iemands blinde darm wordt verwijderd of hoe koningin Beatrix haar ontbijtje eet als dat je met de politie mee mag luisteren. Meeluisteren is simpelweg verleden tijd en als je je daar niet bij neer kunt leggen dan zou ik bijna medelijden met je krijgen. Ja ik mis het ook, maar met dit soort gejammer bereik je helemaal niets. Natuurlijk zullen ze de vele oortjes op bepaalde momenten wel missen, maar aan de andere kant zal het grote een opluchting zijn dat hun gesprekken niet meer vanaf elke vensterbank kunnen worden meegeluisterd.

Misschien een rare vraag, maar je leest P2000 zeker via internet mee?


Die vergelijking met telefoongesprekken gaat echt volledig mank en al die andere vergelijkingen trouwens ook. Dit gaat over de openheid van de overheid en ik pleit er helemaal niet voor dat je zomaar alles mag meeluisteren (medische informatie, privacy gevoelige informatie etc.  moeten ook beschermd blijven), maar als er ergens een overval, schietpartij of iets anders met nieuwswaarde zich ergens voortdoet dan vind ik wel dat de politie wat meer openheid mag betrachten en niet 5 uur later nog met een mededeling komt. Trouwens het lijkt eerder omgekeerd de burger moet steeds meer vrijheden en privacy inleveren, terwijl de overheid steeds minder informatie loslaat.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Brandpreventist op 7 mei 2009, 10:45:38
En waarom niet een (of aantal) dag(en) later als podcast het radio verkeer op het Net zetten?  ;) Zoals Henk dat doet: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,23812.0.html

Kan je alle privicy gevoelige info eruit knippen en ook mensen die vroeger meeluisterden om te weten of de politie hun nog niet op het spoor was hebben er niets aan.  :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Brandweer-ZH18-402 op 7 mei 2009, 14:16:15
En waarom niet een (of aantal) dag(en) later als podcast het radio verkeer op het Net zetten?  ;) Zoals Henk dat doet: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,23812.0.html

Kan je alle privicy gevoelige info eruit knippen en ook mensen die vroeger meeluisterden om te weten of de politie hun nog niet op het spoor was hebben er niets aan.  :)
Omdat het dan niet meer actueel is, dan is het 'leed al geschoten'.
Overigens ben ik totaal geen voorstander om de media maar massaal mee te laten luisteren op C2000.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: skippy02 op 7 mei 2009, 21:40:36
Ik vind het helemaal nog niet zo'n gek voorstel van Palmpie. Ik was/ben ook een scannerluisteraar in hart en nieren.
Alle vormen van communicatie is goed om te beluisteren. (en dan bedoel ik geen telefoon!)
Ik mis het enorm. Mijn scanner loopt nu alleen nog wat luchtvaart kanalen langs en de diensten in Duitsland.

Het was altijd "leuk" om te luisteren. Met name naar b.v. de politie van Amsterdam die op 5 december in dichtvorm de meldingen doorgaf aan de agenten op straat.
Een genot om te horen!
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: skippy02 op 7 mei 2009, 21:46:05
Omdat het dan niet meer actueel is, dan is het 'leed al geschoten'.
Overigens ben ik totaal geen voorstander om de media maar massaal mee te laten luisteren op C2000.

Dit was juist één van de redenen dat C2000 gekomen is.
Nu is er bijna geen ramptoerisme bij "gewone" ongevallen.
Er hoeft niet meer gescheurd te worden om als eerste ergens aan te komen en er staan geen -tig auto's waardoor hulpverleners er niet meer bij konden.
Met het voorstel van Palmpie heb je hier zeker geen "last" meer van en je komt een beetje tegemoet aan die vele luisteraars. Bijkomend feit is dat je openheid van zaken geeft aan het publiek.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Brandweer-ZH18-402 op 7 mei 2009, 23:48:59
Dit was juist één van de redenen dat C2000 gekomen is.
Nu is er bijna geen ramptoerisme bij "gewone" ongevallen.
Er hoeft niet meer gescheurd te worden om als eerste ergens aan te komen en er staan geen -tig auto's waardoor hulpverleners er niet meer bij konden.
Met het voorstel van Palmpie heb je hier zeker geen "last" meer van en je komt een beetje tegemoet aan die vele luisteraars. Bijkomend feit is dat je openheid van zaken geeft aan het publiek.
Dat was en is een van de redenen waarvoor het nieuwe communicatie systeem is gekomen, maar in sommige delen van Nederland is het precies andersom. Daar is juist het 'ramptoerisme' enorm toegenomen, door met name de P2000 websites en het makkelijk en goedkoop aanschaffen van P2000-pagers. Het meeluisteren over de scanner mis ook ik inderdaad, maar ik denk dat dit helaas niet meer zal terug komen, althans niet realtime. Het idee van Palmpie zit eigenlijk wel wat in, zoals je ook zelf beargumenteerd.

Wanneer je dus het 'ramptoerisme' ver(der) wilt terug draaien, zou ik zelfs een voorstel doen om de P2000-berichten/capcodes te beveiligen/coderen zodat alleen de hulpverlenende instanties deze codes kunnen ontvangen, eventueel ook mensen van de media/pers zodat zij hun werk kunnen doen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 8 mei 2009, 09:01:52
zou ik zelfs een voorstel doen om de P2000-berichten/capcodes te beveiligen/coderen

Is al vaker aan de orde geweest en dit is om verschillende redenen geen optie. Het door P2000 gebruikte FLEX-protocol biedt weliwaar standaard encryptie, maar deze is alleen vanuit de PED computer te aktiveren. Vervolgens kan er uit slechts 3 codeersleutels gekozen worden (1 tegelijk) die voor alle codes binnen een oproep gelijk zal (moet) zijn. Deze encryptie is een zeer zwak systeem, maar ik zal niet in details treden. GMS heeft geen mogelijkheid om gecodeerde berichten te versturen en volgens mij komen 99% van de alarmeringen nog steeds uit GMS. Dat valt misschien centraal wel weer op te lossen door elk bericht in de centrale te laten vercijferen, maar dan is het dus echt alles of niets. Volgend probleem is de pagers. In Amerika schijnen pagers van Motorola te zijn die encryptie ondersteunen (Flex is immers van Motorola), maar geen enkele gangbare P2000 pager ondersteunt dit. Dus dat betekent dat heel Nederland om moet naar geschikte pagers, of in elk geval de gangbare pagers (da's wel zo handig omdat men er reeds aan gewend is) geschikt maken voor codering.

Als je denkt dat dergelijke pagers niet in handen van hobbyisten zullen komen dan leef je misschien in een droomwereld, het wemelt inmiddels al van de Galaxy's onder hobbyisten, terwijl ze toch echt alleen aan hulpdiensten worden geleverd...

Daarnaast zal de foutkans toenemen, in de huidige situatie zullen er vaker fouten optreden in de ontvangst dan je misschien zult merken. De foutcorrectie kan veel omgevallen bitjes rechtzetten, maar als er nog een codering overheen komt dan is dat een extra factor waarop het mis kan gaan. Voorts is het natuurlijk een dikke investering en als je de voordelen afweegt tegen de nadelen dan vraag ik me af of ze echt zo dom zullen zijn om er zoveel geld in te steken. Het netwerk is gewoon mee te lezen door derden en voor de mensen die het nog niet mochten weten, BZK heeft zich daar enkele jaren openlijk bij neergelegd.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: NF op 8 mei 2009, 19:32:54
En waarom niet een (of aantal) dag(en) later als podcast het radio verkeer op het Net zetten?  ;) Zoals Henk dat doet: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,23812.0.html

Kan je alle privicy gevoelige info eruit knippen en ook mensen die vroeger meeluisterden om te weten of de politie hun nog niet op het spoor was hebben er niets aan.  :)

Leuk idee, alleen denk ik niet dat het haalbaar is. Het opgenomen communicatieverkeer zal dan handmatig bewerkt moeten worden. Dit is denk ik een behoorlijk tijdrovend klusje, zeker gezien de hoeveelheid radioverkeer dat dagelijks over C2000 gaat. Je zal in elke regio een aantal mensen moeten vinden die bereid is dit te doen, en dat voor alle disciplines (of in ieder geval politie en brandweer). Ik denk niet dat het zal lukken dit op landelijke schaal van de grond te krijgen, hoe mooi het ook zou zijn.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 9 mei 2009, 14:10:36
Leuk idee, alleen denk ik niet dat het haalbaar is. Het opgenomen communicatieverkeer zal dan handmatig bewerkt moeten worden. Dit is denk ik een behoorlijk tijdrovend klusje, zeker gezien de hoeveelheid radioverkeer dat dagelijks over C2000 gaat. Je zal in elke regio een aantal mensen moeten vinden die bereid is dit te doen, en dat voor alle disciplines (of in ieder geval politie en brandweer). Ik denk niet dat het zal lukken dit op landelijke schaal van de grond te krijgen, hoe mooi het ook zou zijn.

Eigenlijk helemaal niet over nagedacht, maar je hebt gelijk. Vroeger nam ik ook volcontinu op en als ik dan een specifiek incident wilde bewerken dan was ik daar al even zoet mee, laat staan als je een complete stream wilt "censureren" dan heb je daar toch echt wel een paar FTE's voor nodig. Ofterwel een functie creeeren puur en alleen voor het censureren en online zetten van deze communicatie.

Goed idee, daar niet van, maar absoluut niet haalbaar.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 14 mei 2009, 12:23:19
Het is toch zo dat de speciale onderdelen zoals recherche, arrestatieteams en zo op eigen frequenties, kanalen en gespreksgroepen werken? Daar vindt meestal de gevoelige communicatie plaats, niet op het meldkamerkanaal voor de surveillancedienst spoedhulp en wijkzorg. Daar worden gewoon de incidenten uitgegeven waar we het hier over hebben. Misschien zal er soms eens iets op het randje zitten, maar in het algemeen kan ik me niet voorstellen dat er ongewenste was wordt buitengehangen als het radioverkeer bijv. de volgende dag online zou staan. Ik word steeds enthousiaster van dat idee. Na 30 jaar scannerluisteren mis ik het enorm. Vorige week heb ik een dienst meegedraaid met de Politie Den Haag en kreeg toen een eigen C2000 portofoon mee. Geweldig om dat geluid weer te kunnen horen! Ik zou het helemaal te gek vinden om weer de spanning en sfeer via een online stream te kunnen beleven, ook al is die dan 1 of meer dagen oud. Je proeft dan toch goed hoe het eraan toe ging. Want zeg nou zelf: http://www.therulez.nl/sf.mcgi?586&bg=d (http://www.therulez.nl/sf.mcgi?586&bg=d)
(3 C2000 geluidsfragmenten van ik weet niet hoe lang geleden, maar zat je niet aan de speakers gekluisterd???).

Ervan uitgaande dat er feitelijk niets hoeft te worden gecensureerd, zouden die streams dus ook zonder extra FTE's online kunnen worden gezet. Gewoon standaard, ongeacht de inhoud. Een enkel incidentje zal nooit erger zijn dan in het analoge scannertijdperk. Het zou mooi zijn als een agent hobbyist hiermee iets zou doen, maar nog mooier als de Politie zelf een dergelijk systeem zou opzetten. Dat kan volgens mij volledig geautomatiseerd, zodat het geen extra inspanningen vergt. Dit heeft in mijn ogen ook een groot voordeel voor de Politie zelf. Momenteel heeft de Politie de schijn van geheimzinnigheid, geheimhouden en oncontroleerbaarheid tegen zich omdat de burger en vooral de journalistiek ze niet meer kan controleren. Dat neem je weg als je de boel later gewoon vrijgeeft.

Maar goed, het zal jammer genoeg wel een gevalletje "keep on dreaming" blijven...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 14 mei 2009, 19:10:59
Het is toch zo dat de speciale onderdelen zoals recherche, arrestatieteams en zo op eigen frequenties, kanalen en gespreksgroepen werken?

Gespreksgroepen; ja, frequenties/kanalen; nee. Welke gespreksgroep er ook wordt gebruikt, het netwerk wijst dynamisch een kanaal en tijdslot toe (zegmaar een stukje van het kanaal), welke 5 seconden geleden door een brandweerman en 30 seconden geleden door een ambulance gebruikt kan worden. Net als met het Haagse EDACS netwerk, daar hoorde je ook steeds andere gesprekken op 1 en hetzelfde kanaal. De gespreksgroepen maken het onderscheid, niet de frequenties.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 14 mei 2009, 19:25:09
Dat bedoelde ik eigenlijk ook  ;)

Dus die gevoelige communicatie is automatisch afgeschermd, als alleen de incidenten voor de spoedhulp online zouden worden gezet.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 14 mei 2009, 21:57:08
Waarom zou men zoveel moeite doen om dergelijke berichten online te zetten?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 14 mei 2009, 22:17:39
Waarom zou men zoveel moeite doen om dergelijke berichten online te zetten?

Misschien om die kritiek van oncontroleerbaarheid tegen te gaan? Ik weet het niet, ik borduurde alleen maar voort op het idee dat hier geboren is en werd nogal enthousiast bij de gedachte alleen al.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 15 mei 2009, 09:11:37
Misschien om die kritiek van oncontroleerbaarheid tegen te gaan?

Sorry, wat een kwats. Waarom controleren? Omdat de politie ons ook voortdurend loopt te controleren? Jullie ons controleren, wij jullie controleren? Ik controleer liever bij de lokale chinees of mijn babi pangang wel hygienisch verantwoord wordt bereid of dat ze hun neus snuiten in dezelfde doek als waar de pannen mee worden schoongemaakt.

Het luisteren naar de hulpdiensten is gewoon niet meer mogelijk. Ook ik was een luisteraar in hart en hieren maar blijf wel realistisch en heb me erbij neergelegd. Een beetje hoop blijft altijd wel bestaan (hoop doet leven), maar een online stream? Sorry, maar laten we eerst maar zien of die landelijke P2000 politieberichtjes wel van de grond komen :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 15 mei 2009, 09:27:31
Niks kwats, feit. Sla de media er maar op na. Sinds C2000 wordt de Politie beticht van het voeren van de eigen regie, het achterhouden van informatie en het naar eigen hand zetten ervan. De pers is volledig afhankelijk geworden van voorlichters en woordvoerders, die naar hartenlust kunnen censureren. Ik verzin het niet hoor. Natuurlijk niet omdat zij de burger ook controleren, dat is pas onzin.

Mede om deze redenen zou de Politie inderdaad de pers gaan informeren via P2000. De invoering hiervan zou per 1 januari aanvangen en op 1 juli landelijk operationeel moeten zijn. Weet iemand hoe het hiermee staat? Ik heb nog niets gezien, behalve de pilot in Rotterdam-Rijnmond dan.

Ik had al gezegd dat ik gewoon voortborduurde op een idee dat in dit topic is ontstaan en daar gewoon enthousiast door werd. Ook ik onderken de realiteit en heb al gezegd dat het om een gevalletje "keep on dreaming" gaat. Hoe jammer ook, inderdaad.

Maar wat zou het een genot zijn, getuige de eerder geposte geluidsfragmenten!
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 15 mei 2009, 10:27:51
Met alle respect maar wat via P2000 aan informatie komt zal in veel gevallen toch al lang bekend zijn? Kijk naar het persalarm via P2000 in Rijnmond. Is dit nu info die we zonder deze persfuncte, zo noem ik het maar even, niet hadden geweten. Een melding voor de brandweer is al lang te zien geweest en ook bij elke enigszins noemenswaardige politie melding waarbij gewonden zijn gevallen is dit in 9 van de 10 keer al bekend voordat die persmelding via P2000 volgt.

Overigens is het een hele makkelijke manier om via 1 code alleen de "leuke" meldingen te volgen. Het verwachtingspatroon is denk ik iets wat te hoog gegrepen. En ja, ook ik vond het leuk om mijn collega's te kunnen horen via de scanner of om te weten dat er twee straten verderop een aanrijding had plaatsgevonden maar helaas is dit niet meer en ik denk dat we daar mee moeten leven. Mocht er ooit weer een mogelijkheid komen om dit wel te volgen dan zouden een hoop mensen blij gemaakt worden, maar niet om naar een stream van een dag oud te moeten luisteren.

Om nu alle hoop op een persfunctie via p2000 of op een vertraagde live stream te zetten, is denk ik hetzelfde als wachten tot pasen en pinksteren op één dag vallen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 15 mei 2009, 10:31:26
Ik ben bang dat je gelijk hebt wat betreft die verwachtingen :'(

Zelf denk ik dat die politiemeldingen zoals in Rotterdam-Rijnmond wel iets toevoegen en kan ik wel plezier beleven aan een gedateerde stream, maar dat zijn natuurlijk persoonlijke opvattingen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 15 mei 2009, 19:32:23
Niet helemaal eens Shave, enerzijds zie ik vanuit Rotterdam regelmatig meldingen waarvoor geen BRW/GGD wordt gealarmeerd, bovendien zijn er fanatieke centralisten die updates versturen mbt een incident, of correcties. Zaken die voor de hulpdiensten zelf dikwijls via C2000 gaan, maar voor de pers toch even als extraatje via P2000. Uit betrouwbare bron weet ik dat de pers in Rijnmond bijzonder blij is met die perscode, maar dat het gebruik ervan helaas nogal verschilt van ploeg tot ploeg.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 15 juli 2009, 08:40:27
NVJ dringt aan op inwerkingtreding persalarmering

dinsdag 7 juli 2009 | De NVJ is niet gerust een voorspoedige invoering van de persalarmering en dringt aan op een snelle inwerkingtreding. In een brief heeft de NVJ laten weten dat zij per 1 juli op een planning rekent van alle regio’s waarin de persalarmering volgens toezegging in werking treedt. De NVJ heeft nog geen reactie ontvangen.

In oktober 2008 heeft de raad van Hoofdcommissarissen van Politie toegezegd dat per 1 juli 2009 het meldsysteem P2000 in alle 26 regio’s moet draaien. Voorafgaand aan de definitieve invoering draaide in 2007 de pilot P2000 in de regio Rijnmond. Het systeem zou vanaf 1 januari 2009 gefaseerd worden ingevoerd omdat nog niet alle regio’s waren ingericht op deze persalarmering. Hiervoor werd een half jaar uitgetrokken.

Afgelopen april kwamen de NVJ en de Raad van Hoofd Commissarissen een aantal afspraken overeen. De pilot in Groningen voor persalarmering zou snel worden uitgebreid naar de provincies Friesland en Drenthe. Ook werd afgesproken dat een aantal regio’s waar de klachten met betrekking tot het uitblijven van de persalarmering uitsprongen, met voorrang bij de invoering zou worden betrokken. Fasegewijs zouden daarna alle regio’s volgen.
In het zelfde overleg kondigde de Raad van Hoofd Commissarissen aan dat er werd overgegaan naar alarmering per sms. Om de werkbaarheid te kunnen toetsen is samenwerking met de betrokken media noodzakelijk, stelt de NVJ. Hoewel in Groningen journalisten aanvankelijk bij de pilot werden ingeschakeld, lijkt de zaak daar nu stil te liggen.

Bron: NVJ
http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/nvj-dringt-aan-op-inwerkingtreding-persalarmering/ (http://www.nvj.nl/nieuws/bericht/nvj-dringt-aan-op-inwerkingtreding-persalarmering/)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 15 juli 2009, 12:20:02
NVJ dringt aan op inwerkingtreding persalarmering

Lekker tegenstrijdig weer, want ik heb vernomen van iemand die hier heel nauw bij betrokken is dat het niet meer door zou gaan. In elk geval niet via P2000, mogelijk wel via andere wegen. Nu dringt de NVJ er weer op aan. Niet dat ik het erg vind, maar het is wel erg toevallig dat de rest van de 24 regio's zich unaniem in stilzwijgen hullen, dat kan toch ook bijna geen toeval zijn...

Groeten, Peter.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 17 november 2009, 12:38:45
‘Uitleg over C2000 teleurstellend’

donderdag 12 november 2009

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het schriftelijke antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) inzake problemen met het communicatiesysteem C2000 en het beleid rond de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) ondermaats. “We zijn door de minister van het kastje naar de muur gestuurd”, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Toen hulpdiensten vijf jaar geleden overstapten op het besloten communicatiesysteem C2000, verdween een informatiebron voor fotografen en journalisten. In de regio Rijnmond kwam een pagersysteem P2000 beschikbaar, waarmee meldingen over incidenten worden verspreid. Een landelijk systeem voor persalarmeringen is, ondanks regelmatige toezeggingen, niet beschikbaar. De NVJ wil daarom dat de minister persoonlijk ingrijpt. Ter Horst stelt echter dat klachten over het ontbreken of niet-functioneren van regionale persalarmeringen regionaal moeten worden opgelost. Haar antwoord op de verdubbeling van WOB-termijnen valt eveneens slecht; de NVJ wil daarom via de rechter meer openheid afdwingen.

Bron: NVJ
http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/uitleg-over-c2000-teleurstellend/42125/ (http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/uitleg-over-c2000-teleurstellend/42125/)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 2 december 2009, 20:46:20
Er mag wel wat meer openheid van de politie komen. De pers moet zijn werk kunnen doen en burgers moeten het recht hebben om te weten - als het tenminste relevant (schietpartij, overval etc.) is - wat er gebeurd in hun omgeving. Dit kan soms ook nog effectief zijn, bijvoorbeeld bij de jacht naar daders. Er wordt nu gebruik gemaakt van het sms alarm, maar dan kunnen ze gelijktijdig ook wel een P2000 bericht eruit gooien. Hoe meer mensen het weten hoe beter in dat geval. De (regionale) media kan dan ook van zo'n P2000 gebruik maken om het publiek te informeren. Dat kan makkelijk binnen 15 minuten geregeld worden, hoe meer mensen de eventuele daders herkennen of verdachte zaken zien, des te sneller de daders gevat kunnen worden.

Nu komt het nog te vaak voor dat mensen geen flauw idee hebben wat er aan de hand is. En dan komt er een persberichtje pas uren na het incident. Het lijkt me dus heel simpel, hoe beter en sneller de bevolking geinformeerd is, des te sneller het misdrijf is opgelost.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 14 april 2010, 01:16:36
Waarom is het beloofde P2000 persalarm nooit landelijk ingevoerd?

Het is nu nog steeds alleen zichtbaar in Rotterdam-Rijnmond. De informatieverstrekking van de politie naar de samenleving is nu volstrekt onvoldoende, als er relevante feiten gebeuren, moet wat mij betreft zo snel mogelijk een persalarm via P2000 verspreid worden. Als er een overval of schietpartij is, heb je het recht dat te weten, en niet pas 5 uur nadat het al gebeurd is.

Transparantie daar hoort het om te gaan, en niet de angst om teveel of te snel informatie naar buiten te brengen. Pas als de veiligheid of andere zaken in het geding komen, moet de politie terughoudend reageren. Maar in de meeste gevallen speelt dat niet, omdat bij bijvoorbeeld een overval de eerste 10 minuten cruciaal zijn bij het pakken van de daders. Wanneer de politie zo'n persalarm combineert met een sms-alarm zou dat resultaat kunnen opleveren wat betreft de pakkans van de daders.

Kortom 3 motieven om het in te voeren:

- Pakkans daders vergroten door meer mensen te informeren
- Het informatierecht van burgers en journalisten om te weten wat er in hun omgeving gebeurt
- Betrokkenheid burgers naar de politie vergroten
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 14 april 2010, 03:19:58
Waarom is het beloofde P2000 persalarm nooit landelijk ingevoerd?

Het schijnt er binnenkort toch echt aan te komen, heb geduld. Het hoeft echter niet perse via P2000 te gaan, regio's kunnen ook kiezen voor SMS.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Timmos op 14 april 2010, 12:53:14
Het schijnt er binnenkort toch echt aan te komen, heb geduld. Het hoeft echter niet perse via P2000 te gaan, regio's kunnen ook kiezen voor SMS.

''Schijnt'' kan je wel weglaten, het komt er inderdaad aan :).. Ik weet niet of er per regio beslist word hoe het zou gaan, voor zover bekend zal het hier via de SMS gaan
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Bernt op 14 april 2010, 16:03:12
Maar waarom voldoet het normale telefonisch persalarm niet dan?:D
Want als er in Drunen overval is, weet ik dat binnen halfuurtje met persalarm
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 14 april 2010, 16:31:25
Maar waarom voldoet het normale telefonisch persalarm niet dan?:D
Want als er in Drunen overval is, weet ik dat binnen halfuurtje met persalarm

Je haalt 2 dingen door elkaar. Persalarm wordt vaak in een later stadium gegeven, dat heeft een redelijk hoge drempel en behelst vaak grotere incidenten. Dus niet de huis-, tuin- en keukenincidenten zoals aanrijdingen. Dat soort dingen zie je wel in Rijnmond, dat systeem is ingevoerd ter compensatie van het wegvallen van de meeluistermogelijkheid als een soort tegemoetkoming richting de pers.

Dat systeem (en wat er dus ook landelijk gaat komen) wordt ten onrechte "persalarm" genoemd, het is meer een soort "persinformatiesysteem" met een lagere drempel dan het oude (lees: daadwerkelijke) persalarm.

Daarnaast wordt het persalarm vaak in een laat (soms: te laat) stadium gegeven. Middels dit persinformatiesysteem worden meer incidenten in een eerder stadium verzonden. Als je in Rijnmond kijkt, vaak tegelijk (of soms zelfs eerder) dan de CPA. Ofterwel, tegelijk met het uitgeven aan de eerste politiewagen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Bernt op 14 april 2010, 16:34:01
O oké het is inderdaad iets verwarrend.
Word die SMS systeem alleen voor politie perskaart houders?
Of gewoon ook voor elke hobby fotograaf.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 14 april 2010, 16:36:13
Word die SMS systeem alleen voor politie perskaart houders?
Of gewoon ook voor elke hobby fotograaf.

Goeie vraag. Het enige wat ik weet is dat het SMS-systeem extra kosten voor de regio met zich meebrengt waardoor de meeste regio's voor P2000 zullen kiezen. Kost immers niets.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Timmos op 14 april 2010, 16:41:21
Goeie vraag. Het enige wat ik weet is dat het SMS-systeem extra kosten voor de regio met zich meebrengt waardoor de meeste regio's voor P2000 zullen kiezen. Kost immers niets.

Wat ik begreep is dat het alleen met PPK of de nodige accreditatie bij de regio kan :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 14 april 2010, 19:07:51
''Schijnt'' kan je wel weglaten, het komt er inderdaad aan :)

Ik weet niet hoe lang je dit onderwerp al volgt, maar ik zeg niet voor niets "schijnt". Een paar jaar geleden was het ook al op het allerhoogste niveau (Raad van Hoofdcommissarissen) besloten dat dit systeem landelijk ingevoerd moest worden. Toch werd het steeds weer opnieuw uitgesteld. Dus waarom dit keer geen vertraging? ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Koos Grandioos op 15 april 2010, 11:45:39
Wat betreft de regio Noord en Oost Gelderland: Nou ik zal blij zijn als het er komt. Nu duurt het soms uren voordat er een persalarm wordt gegeven. Of blijft het persalarm geheel achterwegen. Als fotograaf/camjo ben ik dan veel te laat om nog goede beelden te maken. Hoewel de laatste tijd gaat het af en toe wel beter en sneller.

Daarnaast moet ik per jaar een vast bedrag betalen en worden kosten per alarm in rekening gebracht.

Het voordeel van alarmering (persmeldingen) per P2000 lijkt me de snelheid, in tegenstelling tot sms. Maar het nadeel is dan weer dat iedereen dat kan meelezen, met de nodige ramptoeristen en ongewenste amateur(tje)s tot gevolg.

Hier in de NOG zijn ze nogal spastisch met het verstrekken van informatie. Verschillende belangen, privacy ed. Dat is ook de reden waarom de alarmering van de ambulances via C2000 loopt en niet via P2000.

Ik ben benieuwd naar ontwikkelingen, we blijven het volgen
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 20 april 2010, 08:24:54
Veel berichten over dit onderwerp komen uit de wandelgangen. Zo ook dat er een landelijke communicator zou komen voor dit doel, waarvan alle regio's dus gebruik kunnen maken. Lijkt me afgezien van de eenmalige aanschaf inderdaad de goedkoopste en meest efficiënte manier. Maar juist die aanschafkosten zouden nu nog het struikelblok zijn, waardoor het zo lang duurt. Waar of niet waar, ik weet het niet.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 20 april 2010, 16:04:38
Veel berichten over dit onderwerp komen uit de wandelgangen. Zo ook dat er een landelijke communicator zou komen voor dit doel

Dat is inderdaad een wandelgang verhaal, want ik denk dat de regio's veel meer baat hebben bij een landelijke communicator voor hun eigen alarmeringen dan die van de pers. Vrijwel elke regio heeft zo'n ding staan (lang niet elke regio gebruikt hem via P2000), alleen is dat systeem module gebaseerd. Elke module, elke uitbreiding kost een enorme duit centen en als er landelijk gezien communicators moeten worden uitgebreid met een SMS-module, louter als handreiking naar de pers, dan zijn ze natuurlijk gek dat ze niet gewoon gratis berichten via P2000 gaan versturen. Dat is ook het idee wat er leeft, maar zoals altijd blijft het een kwestie van zien en dan pas geloven.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 26 april 2010, 02:34:35
Inmiddels anderhalf jaar oud, maar ik had het nog niet gelezen :

Python in wc-pot: wel/geen persalarm?

woensdag 22 oktober 2008

Een ontsnapte python zorgde met Prinsjesdag voor paniek onder hotelgasten in Maastricht. En voor woede onder foto- en camerajournalisten. Zij kregen geen persalarm en konden dus geen journaal- en voorpaginaplaatjes schieten. Het zoveelste incident sinds de invoering van C2000. Weldra komt alles goed, belooft de politie.

Groot was de opwinding met Prinsjesdag in Maastricht en daar had de koningin toevallig niks mee van doen. In een hotel waren dertig exotische dieren ontsnapt, waaronder een babykrokodil, vogelspinnen en nijlvaranen. In de wc-pot van een hotelkamer lag zelfs een 2,5 meter lange python.

Er was die dag wat aan de hand, zoveel vingen enkele attente journalisten op via het alarmeringssysteem van de hulpdiensten. ‘Is niks voor jullie’, suste politiewoordvoerder Bert van Klaveren hun nieuwsgierigheid.

‘En dan krijg je 24 uur later te horen dat er een joekel van een python in een wc-pot lag. Dat had een mooi plaatje opgeleverd’, foetert fotograaf Marcel van Hoorn. Cameraman Fer Traugott: ‘De politie liet zelf videobeelden vanuit een dierenopvangcentrum maken. Is toch je reinste broodroof? L1 nam de beelden over, gratis.’ ANP-correspondent Henri Haenen baalt er nog altijd van. ‘Dit was beslist media-alarmwaardig. De voorlichter dacht er anders over.’
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dejournalist.nl%2Fimages%2Fuploads%2Fpython.vonk_.jpg&hash=82224232c8a7558a05cf8a1c74efc428)

‘Dat klopt’, zegt voormalig dagbladjournalist Van Klaveren. ‘Een ontsnapte python staat niet tussen ongelukken en branden op het pers¬¬alarmlijstje.’ Zijn vaste collega Piet Tans had het anders aangepakt. ‘Hier was sprake van een uitzonderlijke situatie. Daarom had ik wel persalarm gegeven.’

Collega Hans van Kruchten van de politie Limburg-Noord neemt het – ‘voor zover ik de zaak ken’ – op voor Van Klaveren. ‘Ik kan me voorstellen dat zo’n hoteleigenaar geen camera¬ploegen over de vloer wil. Het was een ander verhaal geweest wanneer de python ontsnapt zou zijn. Dan had de politie het publiek moeten waarschuwen.’ Tans relativeert de vermeende gevoeligheid: ‘De eigenaar hoefde niet bang te zijn voor reputatieschade. Later heeft hij zelf een persbericht naar buiten gebracht. Lag de naam van zijn hotel toch op straat.’

Het gekrakeel rond het persalarm bestaat sinds 2005 toen C2000, het landelijke communicatienetwerk van de politie, werd ingevoerd. Sindsdien kan niemand meer meeluisteren. Journalisten zijn afhankelijk van wat de politie openbaar maakt of wat ze (toevallig) via andere bronnen vernemen.

‘De media scheppen het beeld dat de politie ze wat heeft afgenomen. Dat is niet zo’, stelt politiewoordvoerder Van Kruchten van Limburg-Noord. ‘Het was namelijk nooit de bedoeling om de media mee te laten luisteren; de techniek maakte dat toevallig mogelijk. C2000 heeft daar een einde aan gemaakt. Korpsen kunnen nu vrijuit communiceren, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat privacy- en onderzoeksgevoelige informatie uitlekt.’

Als doekje voor het bloeden introduceerden de (meeste) politiekorpsen naderhand een persalarm. In de hectiek van incidenten vergeten meldkamers echter soms alarm te slaan richting media, faalt de communicatie tussen brandweer en politie of hanteren voorlichters de regels zo strikt dat – met de Maastrichtse python als voorbeeld – het publiek verstoken blijft van een wereldverhaal.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten registreerde twee jaar geleden een waslijst aan klachten afkomstig uit het hele land. Het missen van nieuws kost kranten abonnees, klaagden hoofdredacteuren. ‘De journalisten hebben zitten slapen’, vindt Van Kruchten, die deel uitmaakt van de landelijke expertgroep persalarmering. ‘Ze hadden in het voorstadium via de NVJ aan de bel moeten trekken bij de minister.’

Dat laatste is gebeurd, beweert NVJ-secretaris Ellie Speet. ‘In gesprekken met de minister en de politie kregen we te horen dat het technisch te ingewikkeld zou zijn om gevoelige berichten uit het systeem te filteren. Op mij kwam de hele discussie over als, “journalisten worden niet toegelaten tot C2000, punt”.’

Alle hoop is nu gericht op het vervolg van de pilot P2000 in de regio Rijnmond. Journalisten zijn er uitgerust met een pager waarop ze meldingen krijgen van ongelukken, branden en andere incidenten. In geval van twijfel hakt de dienstdoende voorlichter de knoop door.

Politie tevreden, pers tevreden, dus wordt het systeem landelijk ingevoerd. Korpsen kunnen indien gewenst verfijningen aanbrengen. De Groningse politiewoordvoerder Pieter Booms¬ma, tevens voorzitter van de expertgroep media-alarmering: ‘Ik kan me voorstellen dat een aanrijding met gewonden in een dorp in Zeeland meer impact heeft dan op de Coolsingel.’

Eind goed, al goed? Speet van de NVJ: ‘Gaat het pas 1 juli volgend jaar in? Ik ging uit van 1 januari. En eigenlijk had het 1 januari van dit jaar al zo ver moeten zijn. Daar zullen we toch nog eens over moeten praten.’ De drie Limburgse journalisten houden een slag om de arm. ‘Er zijn vaker beloften gedaan’, zegt Traugott. Van Kruchten: ‘Het spanningsveld zal blijven. Politie en media hebben nu eenmaal uiteenlopende belangen. En ondanks alle regels en techniek, het blijft toch mensenwerk.’

http://www.dejournalist.nl/achtergronden/bericht/python-in-wc-pot-wel-geen-persalarm (http://www.dejournalist.nl/achtergronden/bericht/python-in-wc-pot-wel-geen-persalarm)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 26 april 2010, 02:53:15
Het schijnt er binnenkort toch echt aan te komen, heb geduld. Het hoeft echter niet perse via P2000 te gaan, regio's kunnen ook kiezen voor SMS.
Meer hierover :

Ondanks dat er in 2004 al een landelijke lijst is opgesteld van Persalarmwaardige zaken heeft ongeveer elke politieregio dit verzaakt in te voeren. We weten dat er in diverse regio's niet eens een persalarmregeling is, in andere regio's voorlichters rondlopen met de mening 'ik zit hier om veiligheid te communiceren en alles wat met onveiligheid te maken heeft communiceer ik niet' , en vrijwel overal waar wel alarm gemaakt wordt is geen enkele regelmaat te vinden in de motiveringen waarom de ene keer wel en de andere keer niet ( voor eenzelfde soort incident). Kortom : puinhoop. En wederom bepaald een persvoorlichter wat nieuws is. Een landelijke regeling was al voor begin 2009 toegezegd, er was al een maand geprikt waarop geevalueerd zou moeten worden maar helaas is alleen in Rotterdam Rijnmond tot nu toe een redelijk werkend systeem in bedrijf.

Egas heeft goed werk gedaan en twee weken geleden is in de HC raad zijn uitgewerkte voorstel op de agenda geplaatst. Als er geen vragen over zouden zijn gesteld was het een hamerstuk geweest en had elk korps de regeling in moeten gaan voeren. Een HC had echter een opmerking over de verantwoordelijkheid ( politie of veiligheidsregio) en wilde daarover dingen vastgelegd hebben zodat het onderwerp wederom op de agenda staat, nu op 12 april. De verwachting is dat het nu wel een hamerstuk is. (De politie wordt verantwoordelijk en dat geeft gelukkig gelijk aan waar we moeten zijn als ze verzaken.)

Er wordt in vastgelegd dat er volgens een in grove lijnen opgestelde lijst persalarmering gemaakt moet gaan worden. De wijze waarop wordt echter wel aan de zelfstandige korpsen overgelaten (Egas: er is helaas nog geen landelijke politie, dan was het allemaal een stuk gemakkelijker). Men kan beslissen voor pagen via de brandweerpieper zoals veel visuele mediamensen al gebruiken om de brandweer te volgen (en op diverse P2000 sites), of via een in veel korpsen in gebruik zijnde communicator, een soort computer die aan veel geadresseerden tegelijkertijd een SMS kan sturen of een opgenomen boodschap kan laten horen. In de praktijk van het Rotterdamse is echter gebleken dat de communicator een stap te ver is. Er moet een bandje worden ingesproken of een smsje ingetikt en dat gebeurd per definitie pas als alle drukte in de Meldkamer is weggeebt. Te laat dus. Het bericht via de pager wordt softwarematig in de meldkamersoftware ingebouwd en in theorie heb je de melding op de pieper misschien al voordat ie aan de politiewagen op straat is doorgegeven. Het pagen wordt namelijk tijdens de intake van de melding al gedaan. Het betekent misschien wel dat je af en toe een melding ontvangt die tijdens het melden bij de 112 meldkamer misschien wat ruiger leek dan 10 minuten later als de eerste politieauto arriveerd. De hoop is dat meldkamermensen dan misschien er een update achteraan sturen. In Rotterdam gebeurt dat toch wel regelmatig. Het is sterk afhankelijk van de betrokkenheid van de meldkamermensen. Het nadeel van pagen via de brandweerpieper is dat het openbaar is en in principe door heel nederland met een internet aansluiting kan worden meegelezen. Dat weegt volgens het bestuur voorlopig niet op tegen de voordelen van de snellere melding. Maar zoals gezegd, we hebben alleen ervaring in Rotterdam. Op het moment dat een politieregio dus voor een communicator wil kiezen is het advies van het bestuur om ze op andere gedachten te brengen. Er speelt namelijk iets anders mee, je kan nooit meer je telefoon afzetten als er teveel berichten binnen gaan komen die minder interessant blijken te zijn. De praktijk moet dat uitwijzen maar met de pager is er een alternatief: Je kan gezamelijk een pieper voor je eigen regio bij een boodschappendienst/doktersdienst etc neerzetten en daar en abonnement afsluiten. Je moet dan wel de beslissing om wel of niet gewaarschuwd te worden (vooral in de nachtelijke uren) aan de daar aanwezige mensen overlaten. Die zullen een combinatie moeten maken met eventueel uitgerukte hoeveelheden brandweer en ggd en voor jou moeten beslissen of ze je bellen. We hadden in Rotterdam al vrij snel slapeloze nachten door de hoeveelheden berichten. Maar onze telefoon blijft hoe dan ook vrij en dat is niet het geval bij sms-jes of ingesproken berichten.

Vandaag zijn we met een aantal mensen bij de politie Haaglanden geweest en daar is men ondanks dat er nog geen definitief besluit is van de raad van HC's al wel met volle kracht bezig om het paging systeem op te tuigen en het moet voor eind mei in werking zijn. Nog even doorbijten dus. Helaas blijft het in alle gevallen nog steeds een beslissing van meldkamer of voorlichter of iets nieuwswaardig is of niet. Men gaat op onze stoel van vrije nieuwsgaring zitten en we zullen zeker niet rusten voor we weer ouderwets kunnen meeluisteren met de mobilofoon. Maar voorlopig zijn we blij dat er schot in Landelijke Persalarmering zit. Ondertussen zullen redacties, zeker van landelijk werkende media, zich moeten voorbereiden op een nieuwe functie, zeker in de nachtelijke uren zal iemand constant de P2000 site (of brandweerpiepers) moeten bekijken voor 25 regio's. Het voordeel is wel dat het een landelijk dekkend systeem is en alles vanaf een werkplek geregeld kan worden.

http://www.mediabelangen.nl/100301MededelingBestuur.html (http://www.mediabelangen.nl/100301MededelingBestuur.html)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Timmos op 26 april 2010, 12:58:19
Ziet er goed uit :).. Die communicator hebben we nu wel al maar is veelal te laat inderdaad, ben benieuwd :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Stefan Verkerk op 26 april 2010, 13:41:15
Interessant om te lezen maar in hoeverre is 'het moet voor eind mei klaar zijn' landelijk als uiterlijke datum?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 26 april 2010, 13:56:26
Interessant om te lezen maar in hoeverre is 'het moet voor eind mei klaar zijn' landelijk als uiterlijke datum?

Dat weet niemand, het is immers al meerdere keren uitgesteld ondanks dat er hele concrete deadlines waren, dus het blijft zoals altijd een kwestie van afwachten.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: IkWilbert op 31 mei 2010, 11:03:53
Eind mei gaat men ook niet halen  ;)
Dat is namelijk vandaag...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 6 juni 2010, 18:35:24
Eind mei gaat men ook niet halen  ;)

Nieuwe datum : 1 juli

Dit keer redelijk concreet. Maarja, dat leek het de vorige keer ook...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Salland123 op 7 juni 2010, 20:26:22
Nieuwe datum : 1 juli

Dit keer redelijk concreet. Maarja, dat leek het de vorige keer ook...

is deze datum officeel ergens genoemd?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 7 juni 2010, 20:31:37
is deze datum officeel ergens genoemd?

Wanneer is iets officieel? De hele P2000 en C2000 netwerken zijn destijds jaren later in gebruik genomendan OFFICIEEL gepland was.
Nu zal niet iedereen mij even goed kennen, maar als ik een datum noem dan komt dat uit het heetst van het vuur ;)
Dat zo'n datum soms misschien niet gered wordt daar kan ik dan ook weinig aan doen, die houden zich dan niet aan hun eigen uitspraken...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 7 juni 2010, 21:10:56
Nieuwe datum : 1 juli

Dit keer redelijk concreet. Maarja, dat leek het de vorige keer ook...

Geldt deze datum eigenlijk voor Haaglanden, of voor meer/andere regio's?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 7 juni 2010, 21:31:26
Geldt deze datum eigenlijk voor Haaglanden, of voor meer/andere regio's?

In elk geval voor Haaglanden, andere regio's; onbekend.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 8 juni 2010, 12:24:15
Thx. Heb je misschien ook enig idee of de ontwikkeling/invoering gepaard zal gaan met (de normaliter gebruikelijke) testberichten? Als die op enig moment beginnen te verschijnen, dan weten we weer wat meer!
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 8 juni 2010, 14:21:39
Thx. Heb je misschien ook enig idee of de ontwikkeling/invoering gepaard zal gaan met (de normaliter gebruikelijke) testberichten? Als die op enig moment beginnen te verschijnen, dan weten we weer wat meer!

Geen flauw idee. Is natuurlijk niet noodzakelijk, omdat er ook getest kan worden zonder daadwerkelijk berichten te versturen. Aangezien er externen worden gepiept hoeven ze dus ook geen pagers te testen. De kans is groot dat ze van de ene op de andere dag beginnen. Was in Rijnmond volgens mij ook zo...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 9 juni 2010, 00:56:09
Dat zou P2000 aanmerkelijk meer waarde geven, als er tegelijkertijd een persalarm eruit wordt gegooid. Nu vraag je je toch vaak af, bijvoorbeeld bij alarmeringen van meerdere ambulances en een traumahelikopter wat er aan de aan hand zou kunnen zijn. Daarnaast kan de burger dan ook sneller op de hoogte worden gebracht bij overvallen, geweldsmisdrijven etc............. Dat er geen omschrijvingen meer bij ambulancemeldingen te lezen zijn, is begrijpelijk. Maar zo wordt het dus ook lastiger om relevante meldingen er tussen uit te vissen. Zo'n persalarm, mits het snel uitgebracht wordt, kan dit oplossen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: JordyDelwel op 9 juni 2010, 01:40:36
Ik ben zeer benieuwd of NO-Gelderland ook zonder slag of stoot het persalarm gaat uitgeven op p2000. privacy is voor deze regio nogal belangrijk maar p2000 werkt gewoon beter/sneller en je kan het elk moment teruglezen.
We wachten af.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 5 juli 2010, 13:21:08
Citaat uit de korpskrant Politie Haaglanden :

Citaat
Vermoedelijk vanaf 1 augustus geeft Haaglanden uitvoering aan de landelijke persinformeringsregeling. In 2011 moeten alle korpsen aan de landelijke persregeling uitvoering hebben gegeven. De meldingen zullen vooral fotomomenten betreffen. Over grotere incidenten die vanuit tactisch oogpunt soms om een andere afweging vragen, zoals moord, houden we als korps natuurlijk zelf de regie. Alle denkbare incidenten zijn onderverdeeld in drie categorieën: niet versturen via P2000 (bijvoorbeeld zelfdoding), automatisch versturen via P2000 (bijvoorbeeld aanrijding openbaar vervoer) of versturen via P2000 na overleg met de persvoorlichter en eventueel leider plaats delict. De ervaringen met P2000 in Rotterdam leren dat het nieuwe systeem niet heeft geleid tot meer conflicten tussen collega's en persfotografen. Sterker nog, die zijn daar juist afgenomen.

De informatie die ik kreeg omtrent de datum kwam uit het heetst van het vuur, maar ach, dat is ook (weer eens) niet gehaald, dus houden we 1 augustus maar aan :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Nachtbroeder op 5 juli 2010, 14:16:38
Bedoel je capcode 1500960? Lijkt me onwaarschijnlijk voor brw persalarm. BRW Haaglanden heeft al een persalarm op 1500075, en de politie zit op 153****. Dus als de politie zou pagen met persalarm zou dat dus op laatstgenoemd adres worden gepiept.

Is inderdaad géén persalarm ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Bernt op 31 juli 2010, 14:31:26
Nou morgen 1 Augustus 123chill
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 31 juli 2010, 14:32:50
Nou morgen 1 Augustus 123chill

En tevens een zondag, ben benieuwd of ze met zoiets op een zondag beginnen...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Salland123 op 1 augustus 2010, 11:55:42
ik ben er bang voor, magoed we wachten het gewoon rustig af! ooit moet dat persalarm er toch echt komen?  :D
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 1 augustus 2010, 12:18:44
ik ben er bang voor, magoed we wachten het gewoon rustig af! ooit moet dat persalarm er toch echt komen?  :D

Het is nota bene in de eigen korpskrant aangekondigd, dus het is inmiddels 'iets meer' dan een gerucht.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Bernt op 24 augustus 2010, 08:54:54
p2kflex
08:17:31 24-08-10-ALPHA-test ...............>><<
1530875Politie Veiligheidsregio Haaglanden


en dan bijna soort gelijke via brandweer:

p2kflex
08:18:25 24-08-10-ALPHA-test .............<<>>
1500075BRW Veiligheidsregio Haaglanden (WVB Persalarm)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: michel76 op 24 augustus 2010, 21:15:58
Ben benieuwd of dat dat de Capcode is van het peralarm?????
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 24 augustus 2010, 23:22:46
Ben benieuwd of dat dat de Capcode is van het peralarm??
Als dat zo is dan merk je het snel genoeg :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Nachtbroeder op 24 augustus 2010, 23:29:05
Het lijkt me niet echt heel erg nodig om iedere 'verdachte' test hier neer te zetten, wat dan eigenlijk geen persalarm maar een normale brandweer, politie of net als op de vorige pagina een reddingsbrigade code betreft. O0
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Bernt op 24 augustus 2010, 23:38:55
Het lijkt me niet echt heel erg nodig om iedere 'verdachte' test hier neer te zetten, wat dan eigenlijk geen persalarm maar een normale brandweer, politie of net als op de vorige pagina een reddingsbrigade code betreft. O0
Code komt wel bijna overheen met de voorlichting code van brandweer 998765
Daarom heb ik die andere test niet gepost O0
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 25 augustus 2010, 00:13:18
Code komt wel bijna overheen met de voorlichting code van brandweer 998765
Daarom heb ik die andere test niet gepost O0

Ik zou niet weten waarom het perse overeen moet komen, daarnaast kan Haaglanden de meelezers behoorlijk op het verkeerde been zetten, dus ik zou gewoon afwachten :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: michel76 op 25 augustus 2010, 08:37:23
Juist we gaan het vanzelf ooit eens zien ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 27 augustus 2010, 18:13:45
08:17:31   24-08-10      -ALPHA-   test ...............>><<
1530875Politie Veiligheidsregio Haaglanden


en dan bijna soort gelijke via brandweer:

p2kflex
08:18:25 24-08-10-ALPHA-test .............<<>>
1500075BRW Veiligheidsregio Haaglanden (WVB Persalarm)


Binnen enkele dagen weten we het, zojuist officieel bericht ontvangen dat het testen/opleiden is afgerond (in de testomgeving van GMS) en de centralisten en de meldkamer als geheel zijn er klaar voor. Met een beetje geluk wordt augustus toch nog gehaald ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 28 augustus 2010, 18:03:49
Ze blijven er wel op zitten :

Nederlandse Vereniging van Journalisten

NVJ Opinie: Onder druk

vrijdag 27 augustus 2010 | Nog geen jaar geleden was er de kamerbrede zorg over de toekomst van de pers. De commissie Brinkman kwam met een reeks aanbevelingen om de belangrijke functie van de media te ondersteunen. De onafhankelijke media staan onder druk. We hebben het met z'n allen gesignaleerd en wat gaan we daaraan doen een jaar later? Als het aan de beoogde kabinetspartijen ligt: vooral de markt zijn werk laten doen en flink het mes in de publieke omroep.

De NVJ zal in een brief aan de formateur erop wijzen dat er betere manieren zijn om geld te besparen en tegelijkertijd de onafhankelijke media, zowel publiek als commercieel te ondersteunen. Zo zou er strenger gekeken kunnen worden naar voornamelijk buitenlandse kabeldistributeurs en internetproviders die forse bedragen innen bij de consument, terwijl de financiële erkenning voor de prestaties van makers via kabel en internet vrijwel nihil zijn.

Consumenten moeten links- of rechtsom betalen voor kwaliteitsinformatie, of het nu via een krantenabonnement is of via een overheidsbijdrage aan de publieke omroep. Het is opmerkelijk dat een belangrijk deel van het geld van consumenten niet terechtkomt bij de makers van kwaliteitsinformatie, maar blijft hangen bij de distributeurs. Die distributeurs profiteren van monopolieposities, waardoor de makers van content te weinig terugzien voor hun prestaties en consumenten teveel betalen. Dit werd eerder dit jaar door de Opta geconstateerd maar is onlangs in een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven teniet gedaan. De politiek zou eerlijke concurrentie op de distributiemarkt moeten afdwingen, in het belang van consumenten en mediabedrijven.
In de brief aan de kabinetsformateur uit de NVJ tevens haar zorgen over andere dossiers die de aandacht verdienen van een nieuw kabinet:Kortom, dossiers die alle te maken hebben met de vrijheid van werken door journalisten. Vergeleken met andere landen lijkt het met de bewegingsvrijheid van media en journalisten prima voor elkaar in Nederland. Maar laten we met de bezuinigingsdrang en wetgeving alsjeblieft niet achterop raken.

Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: peen van dienst op 29 augustus 2010, 13:47:59
Voor Haaglanden gaat de pers informatie m.i.v. deze week draaien op P2000. Ben benieuwd....

Capcode wordt inderdaad die 1530875 die Bernt al eerder noemde.

Peen
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 30 augustus 2010, 15:30:19
Is er al iets bekend wanneer de 23 andere regio's het P2000 persalarm gaan invoeren?

Het lijkt me voor de helderheid wel goed dat allle regio's hier gebruik van gaan maken. Je ziet tegenwoordig o.a. door twitter de wildste geruchten na een incident ontstaan. Als de politie meteen kort maar krachtig vertelt wat er loos is, kunnen die geruchten deels de kop worden ingedrukt. Neem nu als voorbeeld die schietpartij in Arnhem laatst. Er was al heel lang duidelijk dat er een schietpartij was geweest, maar de politie kon geen informatie geven. Daardoor onstonden de wildste geruchten hoeveel mensen waren neergeschoten en hoeveel er dood waren. De politie had gewoon in één zin kunnen vermelden, in bijvoorbeeld een P2000 persalarm: x aantal mensen neergeschoten waarvan y aantal overleden.

Volgens mij geven ze dan geen informatie weg die het onderzoek zou kunnen schaden
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Stefan Verkerk op 30 augustus 2010, 22:09:29
Als ze bij het fuseren van NO-Gelderland en IJsselland naar MON nou direct de zaakjes op orde zouden hebben, dan... [vul zelf maar in] ::)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Wouter op 30 augustus 2010, 22:21:33
Zover mijn laatste informatie gaat zou Flevoland niet mee doet met een persalarm via P2000.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 30 augustus 2010, 22:30:10
Als ze bij het fuseren van NO-Gelderland en IJsselland naar MON nou direct de zaakjes op orde zouden hebben

Tsja veel zaken verschillen nu eenmaal per regio. Elke regio maakt eigen beleid en hanteert eigen criteria om al dan niet de pers te informeren. Wel is het natuurlijk zo dat de meldkamer op bepaalde vlakken dit beleid uitvoert en het natuurlijk wel zo handig is dat regio's die door 1 meldkamer worden bediend, zoveel mogelijk op dezelfde lijn zitten. Het probleem is dat er natuurlijk erg veel gaat veranderen, zeker voor IJsselland. Die regio raakt 'min of meer' de eigen meldkamer kwijt, ik verwacht dat dat impact voor VNOG kleiner is. Niet alle centralisten hebben -als ik het goed heb begrepen- even veel zin om dagelijks naar Apeldoorn af te moeten reizen en de personen die dat wel doen krijgen al met veel nieuwe en veranderde procedures te maken.

Als ik zie hoe moeilijk het blijkbaar voor Haaglanden was (op het moment dat ik dit schrijf is het nog niet ingevoerd) om dat P2000-alarm in te voeren, de systemen goed te configureren (triggeren op de juiste aardcodes), de centralisten op te leiden, dan is het natuurlijk niet vreemd dat men niet teveel tegelijk wil doen om het voor de personen die ermee te maken krijgen (zowel op de meldkamer als op straat) niet te ingewikkeld te maken.

Is er al iets bekend wanneer de 23 andere regio's het P2000 persalarm gaan invoeren?
<knip>
De politie had gewoon in één zin kunnen vermelden, in bijvoorbeeld een P2000 persalarm: x aantal mensen neergeschoten waarvan y aantal overleden

Wat jij nu stelt staat naar mijn idee los van elkaar. Na elk incident kan de geruchtenmolen gaan draaien, volgens mij heeft de politie wel betere dingen te doen dan updates te sturen via P2000. Het alarm via P2000 is initieel bedoeld voor zogenaamde "fotomomenten" en niet voor verkapte persberichten. Zowel het systeem als Rijnmond gebruikt als Haaglanden gaat gebruiken geeft bij het uitgeven van een melding de mogelijkheid om deze via P2000 te versturen. Om achteraf updates te versturen dient een extra handeling te worden verricht en als dat al gebeurt dan is dat een stukje extra service en zal zeker niet vanzelfsprekend zijn. In Rijnmond gebeurt het soms, soms niet en soms in een dusdanig laat stadium dat de geruchtenmolen (zoals bij het door jouw genoemde incident) al lang is gaan draaien.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 31 augustus 2010, 19:39:21
Zojuist een officieel bericht ontvangen dat het vanaf morgen - 1 september - van start gaat!

Helaas is het geen publicabel bericht, maar het komt erop neer dat het oude persalarm (via SMS) komt te vervallen en nog 1 maand parallel blijft draaien met het nieuwe (laagdrempeligere) systeem via P2000. Ook hier wordt net als in Rijmond gesproken van informeren ipv "alarmeren'. Het woord "Persalarm" is en blijft dan ook onjuist.

1500075 tbv Brandweer (wordt al gebruikt sedert maart 2009)
1530875 tbv Politie
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Nachtbroeder op 31 augustus 2010, 22:48:08
En is het ook net als in Rijnmond dat de brandweerberichten ook via de politie code gaan? Dat scheelt weer een code in de pager ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 31 augustus 2010, 22:51:22
En is het ook net als in Rijnmond dat de brandweerberichten ook via de politie code gaan? Dat scheelt weer een code in de pager ;)

Dat zou ik persoonlijk alleen maar onhandig vinden, maar ik snap dat smaken verschillen :)
Dat zien we waarschijnlijk pas vanaf morgen. De codes zijn bekend...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Bernt op 1 september 2010, 10:10:42
livep2000
10:07:52 01-09-10POLI   Van harte welkom op het pagernetwerk van politie Haaglanden. Veel succes!
1530875Politie Haaglanden ( Persinformatie )  O0
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 1 september 2010, 17:33:58
En we zijn los, tot dusver 'fanatieker' dan Rijnmond :

p2kflex
12:25:32 01-09-10 ALPHA Gaslucht Allard Piersonkade 19 24 Voorburg
1530875POL Haaglanden (Persinformatie)
p2kflex
13:01:05 01-09-10 ALPHA mogelijk met letsel Harry Hoekstraat/Heulweg Wateringen
1530875POL Haaglanden (Persinformatie)
p2kflex
13:11:07 01-09-10 ALPHA Van Lodesteijnstraat 6 Voorburg. Driewieler in vijver.
1530875POL Haaglanden (Persinformatie)
p2kflex
15:33:30 01-09-10 ALPHA Binckhorstlaan thv 107 te Den Haag. Persoon te water.
1530875POL Haaglanden (Persinformatie)
p2kflex
16:28:43 01-09-10 ALPHA Aanrijding met letsel Kinderen Van Versteegplein Zoetermeer, auto<>fietser
1530875POL Haaglanden (Persinformatie)
p2kflex
16:46:26 01-09-10 ALPHA Aanrijding met letsel, Prinsenweg thv 19 te Wassenaar, scooter<>auto
1530875POL Haaglanden (Persinfo)
p2kflex
16:55:47 01-09-10 ALPHA Aanr met letsel Rijswijkseweg/Jan Van Der Heijdenst te Den Haag. motor<>brommer.
1530875POL Haaglanden (Persinfo)
p2kflex
17:00:13 01-09-10 ALPHA Aanrijd met letsel, Guntersteinweg/Middachtenweg DenHaag, fietser<>scooter
1530875POL Haaglanden (Persinfo)
p2kflex
17:02:00 01-09-10 ALPHA Aanrijd met letsel Beeklaan/Weimarstraat DenHaag, fietser tegen autodeur gereden
1530875POL Haaglanden (Persinfo)
p2kflex
17:06:34 01-09-10 ALPHA Aanrijd met letsel,Brasserskade thv 216 te Delft bij DSV Concordia,auto<>brommer
1530875POL Haaglanden (Persinfo)
p2kflex
17:15:43 01-09-10 ALPHA Aanrijding met letsel, Wouwermanstraat thv 61 te DenHaag, auto<>auto
1530875POL Haaglanden (Persinfo)
p2kflex
17:23:58 01-09-10 ALPHA loshangende tak 6m lang,op 6m hoogte,hangt los,Veulenweide Zoetermeer,brw rijdt.
1530875POL Haaglanden (Persinfo)


Wat mij al vrij snel opviel was het grote verschil in opmaak, bijna geen melding is hetzelfde, terwijl dat in Rijnmond wel het geval is. Het lijkt er bijna op alsof de meldingen handmatig zijn ingeklopt, maar met name de straatnamen zien er wel erg netjes uit. Ik vermoed dan ook dat GMS alleen het adres in het alarmeringsveld plaatst en dat de rest er handmatig bij wordt getikt. Dan nog lijkt dit me ietwat arbeidsintensief, met name omdat een en ander natuurlijk volledig automatisch kan, getuige Rijnmond, maar natuurlijk ook brandweer en cpa. Misschien zou er dan net als in Rijnmond de aardcode erbij komen te staan en is dat iets wat ze niet openbaar willen maken? Dan nog, de plaatsnamen daar lijkt me niets geheims aan en als je naar Den-Haag kijkt (ene keer met, andere keer zonder streepje), dan verschijnt dat ook niet automatisch.

Al met al een interessante ontwikkeling, maar ben toch benieuwd waarom men voor deze werkwijze heeft gekozen...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: MHL media op 1 september 2010, 18:40:32
Vanmiddag bij de ingebruikname aanwezig geweest op de meldkamer.
Standaard haalt hij uit GMS het incident (er is een lijst van incidenten ingevoerd die een signaal aan de bedienaar geven dat er geallarmeerd dient te worden) hier bleek gelijk een klein probleem (bij de tweede melding hier ontbrak het woord aanrijding en daar werd gelijk aan gewerkt) en het adres en de plaats.
Blijft er dan nog plaats over binnen de maximaal te gebruiken 140 tekens, dan kan de supervisor er voor kiezen om zelf tekst toe te voegen.
Tot nu toe lijkt er steeds informatie toegevoegd te worden.
Ook heb ik al twee meldingen voorbij zien komen die niet op de alarmeringslijst staan en dus op initiatief van de supervisior handmatig zijn gemaakt.
Tot nu toe ziet het er positief uit en er is afgesproken om binnenkort eventuele tekortkomingen met elkaar te delen en deze waar mogenlijk aan te passen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: michel76 op 1 september 2010, 19:18:37
Ziet er zeker netjes uit complimenten voor de Regio meldkamer Haaglanden. O0
Kijken of er meerdere regio's hun gaan volgen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 2 september 2010, 01:07:36
P2000 Persalarm Haaglanden in werking

01-09-2010

Den haag - De veiligheidsregio Haaglanden heeft een stap in de goede richting van de pers gedaan. Zij gaan net zoals Rotterdam-Rijnmond vanaf vandaag 1 september belangrijke meldingen voor de pers vrijgeven via het landelijke P2000-netwerk.

De pers was woensdagmorgen uitgenodigd op het hoofdbureau van politie Haaglanden, uiteraard nam de vaste persgroep een taart mee en een fles alcoholvrije Champagne. Onder het genot van de meegebrachte dranken en etenswaren werd de eerste melding samen met een centralist uitgevoerd.

Door dit systeem zal er door de politie en brandweer voortaan belangrijke meldingen doorgeven worden aan de pers, waar wij van MediaTV uiteraard ook mee van zullen profiteren.

Artikel + Foto's : http://www.mediatv.nl/nieuws/4853/P2000_Persalarm_Haaglanden_in_werking.html (http://www.mediatv.nl/nieuws/4853/P2000_Persalarm_Haaglanden_in_werking.html)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 2 september 2010, 01:29:37
En bij MaroFer ook een hele leuke video, gemaakt op de meldkamer :

http://www.marofer.nl/component/content/article/68-overige-items/499-start-p2000-persalarm-haaglanden (http://www.marofer.nl/component/content/article/68-overige-items/499-start-p2000-persalarm-haaglanden)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: fotoschieter.nl op 2 september 2010, 06:08:15
Nu moet Kennemerland nog eens overstappen op persalarm via p2000..
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: peebee op 2 september 2010, 10:06:11
Ter info Capcode 1530875 Politie Haaglanden ( Persinformatie )

Voorbeeld van vanochtend

livep2000
08:33:29 02-09-10ACKERSHOF PIJNACKER POLI   Aanrijding met letsel /Albert Heijn/bij de roton FietsAuto
1530875Politie Haaglanden ( Persinformatie
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: JordyDelwel op 2 september 2010, 10:41:39
Ter info Capcode 1530875 Politie Haaglanden ( Persinformatie )

Dat wisten we toch al? Er staat al een hele lijst van alarmeringen van gister in dit topic  ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: peebee op 2 september 2010, 11:24:06
e050 even een dag niet online (en te lui om terug te lezen en alleen reageren op het nieuwsbericht).

Dan is deze twitter account ook al bekend: http://twitter.com/HGL_persinfo (http://twitter.com/HGL_persinfo) ? (Zoek nee :) Toch nog wat nuttigs te melden )
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Shave op 3 september 2010, 00:03:02
Nu heb ik geen idee van de diversiteit aan meldingen maar het valt mij op dat ik maar een bepaald soort meldingen voorbij zie komen....?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Roare op 3 september 2010, 00:20:46
Nu heb ik geen idee van de diversiteit aan meldingen maar het valt mij op dat ik maar een bepaald soort meldingen voorbij zie komen....?

Dat valt mij ook op. Je ziet geen meldingen schietpartij, overval, beroving, steekpartij, mishandeling etc....
Dat lijken me nu juist net de meest interessante meldingen voor journalisten. De meeste meldingen kan je ook al aflezen uit P2000 brandweer meldingen. Alleen aanrijding zonder brandweer voegt iets toe.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Red op 3 september 2010, 00:27:14
Er vinden "gelukkig" nog steeds minder overvallen en berovingen plaats als dat er aanrijdingen gebeuren.

Daarnaast, wat heeft de pers aan een melding van een beroving/mishandeling? Het doorgegeven signalement is altijd sumier en ter plaatse tref je toch niets meer aan.

Bij schiet/steek partijen is het wel interessant om in kennis gesteld te worden maar mogelijk zijn deze gewoon nog niet voor gekomen?
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 3 september 2010, 03:21:21
Nu heb ik geen idee van de diversiteit aan meldingen maar het valt mij op dat ik maar een bepaald soort meldingen voorbij zie komen....?

Klopt, er is een lijst samengesteld met 3 incidentcategorieen :


Dit is allemaal verwerkt in GMS dus er zou geen willekeur bij mogen komen kijken. Gebeurt dat wel, dan komen bepaalde meldingen achteraf altijd wel boven water en kan dit tijdens een evaulatie bij Communicatie neergelegd worden.

Rijnmond hanteert exact hetzelfdde systeem, daar hebben ze het immers vanaf gekeken waarna men toch enigszins positief werd over het piepen van de pers via P2000. De kans is dan ook groot dat er nog geen "misdrijven" hebben plaatsgevonden. Kwestie van afwachten, het eerste weekend moet in elk geval nog komen ;)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 3 september 2010, 09:21:14
Klopt, er is een lijst samengesteld met 3 incidentcategorieen :
  • GROEN : Direkt piepen via P2000
  • GEEL : Na overleg met Piket Communicatie wel/niet piepen via P2000
  • ROOD : niet piepen via P2000


Dit is allemaal verwerkt in GMS dus er zou geen willekeur bij mogen komen kijken.

Er komt dus een signaal uit GMS, maar komt het incident dan niet mee? De meldingen die tot nu voorbijkwamen, lijken allemaal handmatig te zijn opgemaakt. Er is geen uniformiteit in de wijze van opstellen, de volgorde van de velden en de schrijfwijze van de aard van het incident en de straat en plaatsnamen. Ik had begrepen dat dit geautomatiseerd zou verlopen, om extra werk voor de centralisten te voorkomen.

Aan de persinfo van Rotterdam-Rijnmond kun je daarentegen duidelijk zien dat de meldingen automatisch worden opgemaakt. De aard van het incident komt van een incidentcode en de meldingen zijn altijd op dezelfde wijze samengesteld.

Het lijkt me voor de centralisten een stuk handiger om alleen indien nodig aan te hoeven vullen. Ik vraag me nu dan ook af of men hier in Haaglanden niet voor gekozen heeft, of dat het systeemtechnisch niet mogelijk is, of dat dit nog moet komen tijdens het doorontwikkelen van het systeem.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 3 september 2010, 14:55:27
De meldingen worden niet handmatig opgemaakt, het gaat net zo automatisch als in Rijnmond. Er was alleen een probleem met "aanrijding met letsel" die niet correct uit het systeem kwam, daarom moest het handmatig aangepast worden. Als ik kijk naar de binnenbranden :

11:18:06 02-09-10   ALPHA   Binnenbrand Stuwstraat 118 S Gravenhage Woning vol met rook
13:49:43 02-09-10   ALPHA   Binnenbrand Haags Werk Bedrijf Schapenlaan S Gravenhage
18:50:52 02-09-10   ALPHA   Binnenbrand Gevers Deynootplein 213 te Den Haag
06:22:37 03-09-10   ALPHA   Binnenbrand Bezuidenhoutseweg 265 c S Gravenhage
09:23:02 03-09-10   ALPHA   Binnenbrand Willem De Zwijgerlaan 2 Den Hoorn Zh Rook uit het dak
14:16:30 03-09-10   ALPHA   Binnenbrand Haagse Hoge Huis Waldorpstraat 60 S Gravenhage rook ontwikkeling.

Dan is die output steeds gelijk aan elkaar. Het enige wat opvalt is dat "S Gravenhage" (wat ik persoonlijk ook niet mooi vind, maar wat wel de officiele GMS-output is) soms wordt aangepast naar "Den Haag". Ook staat er soms "te" voor (te Den-Haag). Beetje suf om dat erbij te schrijven, maar misschien is dat ook een beetje nieuwigheid en laat men dat na verloop van tijd weer varen. Als ik vervolgens naar de latere Aanrijdingen met letsel kijk, dan zien die er ook allemaal hetzelfde uit. Het was met name de eerste dag dat daar variatie in zat.

EDIT: In Rijnmond wordt de laatste tijd regelmatig handmatig de aardcode (eerste 3 cijfers) verwijderd. Doen ook totaal niet terzake voor de pers, maar wel jammer dat de een dit wel doet en de ander niet, waardoor de opmaak van de melding steeds weer verschilt..
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 3 september 2010, 18:02:41
Ah, helder. Beschik jij misschien over een lijst van de categorieën groen en geel met de exacte GMS-waarden? Daarmee kan ik de P2000mm-programmering mooi updaten.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 3 september 2010, 18:28:02
Ah, helder. Beschik jij misschien over een lijst van de categorieën groen en geel met de exacte GMS-waarden? Daarmee kan ik de P2000mm-programmering mooi updaten.

Helaas... Overigens is het niets meer dan een kwestie van alles goed in de gaten houden en je weet het snel genoeg. Van Rijnmond had ik op die manier ook een mooi lijstje gemaakt, maar die kan ik zo 1,2,3 helaas niet vinden.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 3 september 2010, 18:46:56
Klopt, ik ga ze eens goed bekijken. Nu ik weet dat het wel degelijk vaste waarden zijn, is dat wel te doen. Vanmiddag nog ging ik uit van handmatige meldingen, en dat leverde toen eindeloze lijsten met mogelijke schrijfwijzen op om de tekst te kunnen herkennen en verwerken. Met dank!
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: MHL media op 3 september 2010, 20:40:16
De groene en gele lijst bevat alleen een omschrijving van de incidenten, geen vaste GMS steekwoorden.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: SteKel op 3 september 2010, 20:46:22
Oké, die verzamel ik dan in de loop der tijd wel, gaat goedkomen. Dank!
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: strongbow op 5 september 2010, 07:59:45
Dat valt mij ook op. Je ziet geen meldingen schietpartij, overval, beroving, steekpartij, mishandeling etc....
Dat lijken me nu juist net de meest interessante meldingen voor journalisten. De meeste meldingen kan je ook al aflezen uit P2000 brandweer meldingen. Alleen aanrijding zonder brandweer voegt iets toe.

No worries.... Ook de steek- en schietincidenten worden gemeld.

112meldingen
03:09:04 05-09-10steekpartij Loosduinsekade 108 a S Gravenhage in een portiek
1530875Persinformatie Politie Haaglanden
112meldingen
05:17:53 05-09-10schietpartij Party en Congres Zoetermeer Van Der Zoetermeer
1530875Persinformatie Politie Haaglanden
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: michel76 op 14 september 2010, 17:39:12
Het is rustig op de persinfo van Politie haaglanden al 24 uur geen berichten meer gezien.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 14 september 2010, 17:53:06
Het is rustig op de persinfo van Politie haaglanden al 24 uur geen berichten meer gezien.

Wat mij opvalt is dat het per ploeg (supervisor?) verschilt. De een verstuurt elke aanrijding, bij de ander mis ik beknellingen en branden met gewonden. Sommigen tikken er bijzonder veel informatie bij, terwijl anderen puur de door GMS gegenereerde standaard tekst versturen. Dat laatste is natuurlijk het minste wat je kunt verwachten, elke aanvulling is slechts 'extra', maar bepaald consequent is het niet...
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: michel76 op 14 september 2010, 18:06:45
Ja dat was mij inderdaad ook al opgevallen.
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Live op 30 september 2010, 15:06:22
Rotterdamse agent De Jong meest transparante ambtenaar

Citaat van: http://www.trouw.nl/nieuws/media-technologie/article3229014.ece/Economische_zaken_minst_open_ministerie.html
[/url]
Economische zaken minst open ministerie

29 september 2010

Het Ministerie van Economische Zaken blijkt het meest effectief bij het belemmeren van een transparant bestuur. G. de Jong van de politie Rotterdam-Rijnmond is daarentegen de meest transparante ambtenaar.
 
...

Het lichtend voorbeeld van transparant bestuur is G. de Jong van de Politie Rotterdam-Rijnmond. Hij zette zich niet aflatend in om na de introductie van C2000 journalisten een persalarm te bieden. De versleuteling van communicatie bij C2000 bemoeilijkt journalistiek werk en het persalarm moet dat oplossen. Inmiddels volgt heel Nederland zijn voorbeeld.

lees verder: http://www.trouw.nl/nieuws/media-technologie/article3229014.ece/Economische_zaken_minst_open_ministerie.html (http://www.trouw.nl/nieuws/media-technologie/article3229014.ece/Economische_zaken_minst_open_ministerie.html)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 30 september 2010, 21:11:49
De rest van Nederland is ermee bezig, Haaglanden loopt voorop......
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: kevin27 op 4 oktober 2010, 17:38:23
Via twitter

Nu in overleg over nieuw persalarm met meldkamer en twee andere regio's. Doel: media sneller inlichten bij incidenten via de pager.

Woordvoerder Politie Utrecht Thomas Aling
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: Hunter op 4 oktober 2010, 17:39:21
Via twitter
Nu in overleg over nieuw persalarm met meldkamer en twee andere regio's. Doel: media sneller inlichten bij incidenten via de pager.
Woordvoerder Politie Utrecht Thomas Aling

En over welke 3 regio's gaat het dan?

EDIT: Ah je hebt er nog even snel Utrecht bij gezet... Nu nog de andere 2 regio's :)
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: kevin27 op 4 oktober 2010, 17:44:20
En over welke 3 regio's gaat het dan?

EDIT: Ah je hebt er nog even snel Utrecht bij gezet... Nu nog de andere 2 regio's :)

Hier trouwens de link:
http://twitter.com/woordvpolitieTA (http://twitter.com/woordvpolitieTA)

andere 2 regio's staan er niet bij
Titel: Re: Media bezorgd over nieuwsvoorziening
Bericht door: kevin27 op 6 oktober 2010, 08:48:26
Het nieuwe persalarm komt er dit jaar nog en de politieregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland gaan ook meedoen.
Bron: Woordvoerder Politie Utrecht