Recente berichten

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Mobiel Medisch Team (MMT) / Re: Inzet MMT op SEH van perifeer ziekenhuis
« Laatste bericht door Bart v Wijk Gepost op Vandaag om 10:40:15 »
Zeker, de beleving vanuit het MMT is mij bekend. Waar het mij echter om gaat is de beleving vanuit de SEH.

Ik hoop dat meelezende collegaís vanuit die kant inhoudelijk zullen reageren.

Hoe verloopt de hulpverlening? Is het allemaal duidelijk wat er gebeurt? Worden er keuzes gemaakt die wellicht de wenkbrauwen doen fronzen en toelichting behoeven?

Dat soort zaken.

Zeer interessante discussie. Ik ben zelf assistent chirurgie, met grote interesse in pre-hospitale zorg en traumatologie. Ik ben werkzaam in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Om een achtergrond te schetsen: Het Gelre Apeldoorn is een level 2 traumacentrum, en het Gelre Zutphen een level 3 traumacentrum. Beide centra liggen over de weg zeker 30 minuten uit elkaar. Het Gelre Apeldoorn heeft een hoogwaardige ICU, en het Gelre Zutphen (nu nog) een High Care afdeling, die als alles doorgaat binnenkort weer wordt uitgebreid tot ICU. De dichtstbijzijnde traumacentra in onze regio zijn: Isala in Zwolle (onze traumaregio, en ongeveer 50km verderop), het UMCU (+-50km), en het Radboud UMC (+- 60km)

Vanuit het Gelre Apeldoorn organiseren we enkele malen per jaar een multitrauma bespreking waar multi-trauma patiŽnten die in Apeldoorn zijn gepresenteerd de revue laten passeren. Toevallig was 11-04 de laatste bespreking, waar ook een casus werd besproken van een jonge vrouw, die als bijrijdster in de auto op een besneeuwde dag betrokken raakte bij een ongeval, bij ons werd gestabiliseerd en vervoerd is met begeleiding van de MMT arts van lifeliner 3, naar het Isala alwaar zij alsnog is overleden.  Tijdens deze multidisciplinaire bespreking is uitvoerig ook contact onderhouden met betrokken mmt-arts, en ook de inzet werd uitvoerig nabesproken.

In het geval van het Gelre (zutphen nog meer dan Apeldoorn), kan ik me voorstellen dat puur vanuit logistieke bezwaren, patiŽnten via scoop en run op de SEH worden gepresenteerd, en uiteindelijk na stabilisatie alsnog naar een traumacentrum worden overgeplaatst. De beschikbaarheid van een MMT-arts om dit transport te begeleiden kan denk ik veel meerwaarde hebben. Met name in het geval van neurotraumata, waar bij ons als level 2 centrum toch minder expertise aanwezig is.

Zelf heb ik 2 keer meegemaakt dat het MMT secundair in ons ziekenhuis arriveerde. Dit verliep harmonieus en in goed overleg. 1x is patient bij ons gebleven, en 1 maal is vervoerd. Ik denk inderdaad dat het voor de MMT arts lastig kan zijn om zijn positie te erkennen als extern zorgverlener. Zodra patient bij ons is afgeleverd is het ontvangende ziekenhuis uiteraard eindverantwoordelijk, en het personeel daar het meest bekend met de logistieke gang van zaken.

De casus die besproken werd tijdens onze evaluatie verliep iets anders. Patiente in casu werd pre-hospitaal alleen door de ambulance gezien. Het sneeuwde hard, en het MMT was grondgebonden. (vanuit volkel toch gauw 40-45min). De Ambulance heeft bij PHTLS een vermoeden op A en B probleem met bijkomend neuroletsel gesteld. Ivm het neurotrauma en een A en B probleem werd besloten tot een scoop en run, in overleg met de aanrijdende MMT arts, met als doel om in het gelre een stabilisatie van de A en B te doen, om vervolgens direct over te plaatsen naar het Isala voor neurochirurgische expertise. Het is voor ons als ontvangend centrum natuurlijk lastig om alleen een intubatie te doen, en vervolgens de patient weer af te geven. Met name omdat bij ATLS opvang op onze crashroom ook een C probleem aan het licht kwam. Er bleek sprake te zijn van thoraxletsel met hematopneumothorax waarvoor een drain werd geplaatst na intubatie, en een leverlaceratie zonder actieve blush op CT. Op het moment dat patiente bij de CT was arriveerde het MMT. Er ontstond wat frustratie bij mijn collegae en de MMT arts omdat door een logistiek probleem, het traumaprotocol niet kon worden geladen op de CT, waardoor er ruim 15 min nodig was om te scannen. Toen patiente HD stabiliseerde, werd besloten patiente snel over te plaatsen waarbij de collegae bij ons zich enigszins overruled hebben gevoeld. er bleek neurologisch geen intervenieerbaar letsel te zijn (DAI), waardoor de iets te snelle overplaatsing misschien beter had kunnen worden gestroomlijnd.

Al met al is, met name in een perifeer ziekenhuis zonder neurochirurgische of cardiochirurgische interventiemogelijkheden, de expertise van een MMT arts bij een scoop en run multi trauma patient denk ik echt van toegevoegde waarde. In mijn eigen ervaring verliep dit altijd harmonieus, maar bepaalde casuÔstiek kan dus soms ook frictie opleveren. Ik denk dat zolang we elkaar blijven waarderen en elkaars expertise gebruiken dat dit goed moet kunnen verlopen.
2
Voertuigoverzicht / Re: Materiaaloverzicht VRGZ - Gelderland-zuid (08)
« Laatste bericht door Nickvm Gepost op Vandaag om 10:10:41 »
Buren heeft op 24/04 hun nieuwe TS gekregen.


https://www.facebook.com/BrandweerBuren/posts/2424432724249203

Lienden heeft op 23/04 hun nieuwe wagen gekregen.


https://www.facebook.com/brandweerlienden.nl/posts/562080110845423

De TS van Dodewaard staat elders gestald omdat hun nieuwe voertuig niet in de kazerne past.

https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/nieuwe-tankautospuit-dodewaard-past-niet-in-kazerne~a21434aa/
3
https://www.natuurbrandrisico.nl/uitleg-fases/code-fase-2.html
Citaat
Fase 2
Wat betekent dit voor u?
In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.
Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).


https://www.natuurbrandrisico.nl/uitleg-fases.html
Citaat
Ook kan het zijn dat u, ondanks een Ė gemeentelijke of provinciale - vergunning, geen vuur meer mag maken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden.

En laten nu bijna alle scoutingblokhutten en kampeerterreinen nou in of tegen een natuurgebied liggen...
Waar voorheen bij code oranje waakzaamheid was en bij rood een daadwerkelijk verbod is er nu geen verschil meer. Als bij 26 graden al direct fase 2 afgekondigd wordt gaat met dus uiteindelijk gewoon vuur stoken. En dan voorzie ik dus ook al dat dit vanzelf ook gaat gebeuren als er echt een code rood situatie was geweest.

En dan gaat het dus niet alleen meer over vuur van kampvuren, maar het koken op een gasstelletje op een van de vele 100en campings op de Veluwe.....
4
Natuurbrandbestrijding / Re: Nieuwe natuurbrandcodes: Fase 1 (regulier risico) en Fase 2 (extra alert)
« Laatste bericht door HN Gepost op 24 april 2018, 23:41:10 »
Waar baseer je de uitspraak "mag je niet meer stoken, niet bbq en en geen kampvuurtje aansteken" op?
Fase 2 betekent dat terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten in deze periode extra alert zijn en uitrukvoorstellen hebben aangepast. Daarnaast wordt het publiek gevraagd om medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.
En vooral "gebruik het gezonde verstand". Is dat teveel gevraagd?
5
Incidenten Nederland / Re: GRIP 1 Grote brand (woning) Kampstraat - Hilversum 24-04-2018
« Laatste bericht door Brandpreventje Gepost op 24 april 2018, 19:17:25 »
Het valt mij op dat voor incidenten in Hilversum alleen een redvoertuig van Hilversum wordt gealarmeerd maar geen TS. Wel komen van andere kazernes TSen. Hoe zit dat?
8
PvE is echt wel gemaakt door mensen van de straat hoor!
9
Incidenten Nederland / Re: GRIP 1 (verwarde man in flat) Grimbeertstraat - Maastricht 24-04-2018
« Laatste bericht door koenjongen Gepost op 24 april 2018, 18:37:39 »
p2kflex
17:38:39 24-04-18-ALPHA-Politie ingezet bij flat Gimbeertstraat, Maastricht, verwarde man in woning.
1033215Politie Limburg (Persinformatie - Zuid)
10
Incidenten Nederland / Re: GRIP 1 (verwarde man in flat) Grimbeertstraat - Maastricht 24-04-2018
« Laatste bericht door koenjongen Gepost op 24 april 2018, 18:34:19 »
p2kflex
18:34:22 24-04-18GROUP-1P 2 Dienstverlening (Grip 1) (dienstvoertuig) Grimbeertstraat 2 C Maastricht 24-3391
GRIP 11004620BRW Zuid-Limburg (HOvD West)
Pagina's: [1] 2 3 4 5 6 ... 10