Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => Pre-Hospitaal => Eerstehulpverlening / Lotus => Topic gestart door: ABeens op 13 augustus 2004, 16:44:01

Titel: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: ABeens op 13 augustus 2004, 16:44:01
Mijn vraag is of er een verschil zit in de reactie die men kan hebben op het gif.

Een andere aanliggende vraag is als men allergies is voor wespebeten (die doet het momenteel goed) men dan ook automatisch allergies is voor de bijesteek.

Groet Arend.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Paul SEH op 14 augustus 2004, 11:50:49
Ieder persoon reageert anders. Ik zal op het werk eens navragen waar de verschillen zitten. De longartsen zijn er bij ons in gespecialiseerd.  :)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 15 augustus 2004, 12:51:52
Bijengif schijnt sterker te werken dan wespengif alhoewel er in media vaak gesproken wordt ove rgevaarlijke bijensteken.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 15 augustus 2004, 14:56:20
Er zit wel verschil in de samenstelling van het gif, maar of er ook verschil in reactie is tussen beide soorten bij dezelfde persoon, ben ik ook wel benieuwd naar.
Bijengif bevat (o.a.) fosfolipase A, hyaluronidase, histamine, apamine en melittine.
Wespengif bevat (o.a.) fosfolipase A, hyaluronidase, histamine en antigeen 5.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Rescue op 15 augustus 2004, 16:55:11
De effecten van een steek door een Bij of een Wesp zijn per individu verschillend.
De effecten zijn ook verschillend van het soort Bij of Wesp, (een killer bee, heeft andere effecten dan een honingbij)
Verder is de plaats waar iemand gestoken is ook een belangrijke bijdrage aan het ziektebeeld. (allergische reactie)
Dus er zijn erg veel onvoorspelbare factoren van belang bij het effect op het slachtoffer.

Nu ben ik altijd voorstander van onderbouwing etc.. maar waarom willen we dit weten ?
Onze eerste hulp word er nog toch niet anders van..

Je hebt een allergische reactie, daar reageer je op. En de mate van allergische reactie bepaald of je meer of minder doet.. In het ergste geval help je een slachtoffer zijn ASPIPEN te gebruiken of word het een beademing en reanimatie..
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 15 augustus 2004, 18:55:45
Het gif van een killer bee is niet krachtiger dan van een gewone honingbij (bron: Merck Manual). Wel vallen killer bees in zwermen aan.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: lotus bianca op 15 augustus 2004, 20:33:02
Wat het verschil tussen de twee is weet ik niet maar ik kan je uit eerste hand vertellen dat gestoken worden door een bij niet echt leuk is.
Arm twee keer zo dik als normaal benauwd ,misselijk en ga zo maar verder.
Blij als je dan de antistof krijgt.
Krijg je op de koop toe ook nog eens het verwijt waarom ben je niet eerder naar het ziekenhuis gekomen :-\.
(Had geen tien minuten langer moeten duren) :-X
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: RAdeR op 16 augustus 2004, 10:02:42
Bianca,

Je hebt typisch een allergie voor die beesten.
Vorige week ben ik door een wesp gestoken in mijn knieholte. Was even vervelend, maar na een kwartier voelde ik er niets meer van. Alleen een rood puntje markeerde de plaats delict. :)



Nu ben ik altijd voorstander van onderbouwing etc.. maar waarom willen we dit weten ?
Onze eerste hulp word er nog toch niet anders van..

Stel nu dat het vergif compleet anders van samenstelling zou zijn en iemand is allergisch voor een wespensteek. Die persoon wordt gestoken door een bij en vertoond geen allergische reactie. Dat kan ik redelijk gerust zijn.
Nu ik weet dat het vergif erg veel van elkaar wegheeft zal ik die persoon beter in de gaten houden en adviseren met de huisarts contact op te nemen.

RAdeR
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 16 augustus 2004, 11:43:55
Stel nu dat het vergif compleet anders van samenstelling zou zijn en iemand is allergisch voor een wespensteek. Die persoon wordt gestoken door een bij en vertoond geen allergische reactie. Dat kan ik redelijk gerust zijn.
Nu ik weet dat het vergif erg veel van elkaar wegheeft zal ik die persoon beter in de gaten houden en adviseren met de huisarts contact op te nemen.

Cruciaal om deze conclusie te kunnen trekken is de vraag welk bestanddeel van het gif de allergische reactie oproept.
Is er iemand die dit weet?
Histamine is een belangrijke mediator in elke ontstekingsreactie, stoffen die eidigen op -ase zijn enzymen die hetgeen ervoor staat, afbreken. Dus..... welk stofje zorgt nu voor die overdreven reactie van het lichaam (= allergie)??
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 16 augustus 2004, 11:56:08
Hmmm... Volgens mij is het namelijk (bij wespen) antigeen 5 wat de reactie in gang zet. Ik heb er een keer een opdracht over gemaakt (schrik niet):

"Wespengif bevat o.a. fosfolipase (breekt de fosfolipiden van de celmembraan af) en een eiwit, genaamd antigeen 5. Bij de eerste steek zijn er nog geen specifieke IgE-antilichamen aanwezig en zijn de mestcellen nog niet gesensitiseerd.
Het antigeen wordt door antigeen presenterende cellen (APC's) gefagocyteerd en gedeeltelijk afgebroken tot kleinere peptiden, die vervolgens aan Th0-cellen worden gepresenteerd. Bij allergie voor dit antigeen, differentiëren deze Th0-cellen zich tot Th2-lymfocyten, die cytokines uitscheiden. Deze cytokines (vnl. IL-4) dragen bij aan de isotype switch van IgM naar IgE op de B-cellen. De IgE-moleculen binden sterk aan de Fc-receptoren van de mestcellen (sensitisatie) en upreguleren de expressie van deze FceRI. (De afkorting staat voor fragment crystallizable epsilon receptor one.)  Eosinofielen en basofielen hebben deze receptor ook. Onder normale omstandigheden zijn mestcellen gecoat met verschillende IgE-moleculen. Als de gebonden antilichamen (met dezelfde specifiteit) zo talrijk zijn dat ze worden gecrosslinkt door antigeen, worden de mestcellen geactiveerd en scheiden ze allerlei mediatoren uit (degranulatie), waaronder IL-1, IL-4, IL-5, IL-6, GM-CSF (granuloyte-monocyte colony-stimulating factor), TNF, histamine, heparine, protease en chemotactische factoren voor eosinofiele en neutrofiele granulocyten. Deze stoffen produceren ze ook de novo. Histamine veroorzaakt bronchoconstrictie, galbulten, constrictie van de gladde spieren in de darmen (verhoogde darmperistaltiek), vasodilatatie (het stimuleert de endotheelcellen om vasodilatoren te produceren), lekke capillairen, mucusproductie, hypotensie en oedeem. Ook worden arachidonzuur-metabolieten gevormd via de cyclo-oxygenase- en de lipoxygenaseroute. De belangrijkste mediator van de cyclo-oxygenaseroute is prostaglandine. De belangrijkste mediator van de lipoxygenaseroute zijn de leukotriënen. Leukotriënen, prostaglandine en PAF (platelet activating factor) veroorzaken bronchoconstrictie, chemotaxis en verhogen de permeabiliteit van de bloedvaten. IL-13 (geproduceerd door T-cellen) stimuleert mucusproductie in de luchtwegen. De reactie is meestal na 15-30 minuten maximaal.

Na een paar uur treedt een late-fase reactie op. Deze kan 24 uur duren en  wordt gekarakteriseerd door infiltratie van Th-cellen en eosinofielen. Deze cellen scheiden o.a. IL-4 en IL-5 uit, wat de ontsteking bevordert. IL-5 stimuleert eosinofielen en hun hechting aan de celwand via integrines, en remt hun apoptose. Eosinofielen scheiden stoffen uit die het weefsel schade toebrengen, stoffen die chemotactisch zijn voor eosinofielen, PAF, leukotriënen en cytokines. Monocyten,  neutrofielen en basofielen zijn ook aanwezig.
IL-4 en IL-13, uitgescheiden door de Th2-cellen, remmen Th1-activatie. Th2-cellen van allergische mensen produceren meer IL-4 per cel dan Th2-cellen van niet-allergische mensen. Hierdoor is ook de IgE-productie bij allergeencontact, bij allergische mensen verhoogd. Hier is een genetische factor bij betrokken, maar het is nog onduidelijk welke genen precies waarvoor verantwoordelijk zijn.

Waarom worden sommige mensen allergisch?
Het is niet duidelijk waarom sommige mensen op een bepaald antigeen (allergeen) reageren met de productie van IgE, terwijl de meeste andere mensen IgG zullen produceren. IgG kan een vergelijkbaar effect geven bij crosslinking als IgE, maar dit effect is véél minder sterk. Er is een genetische component. Deze wordt echter bepaald door combinaties van verschillende allelen en het is nog niet helemaal duidelijk wat die combinaties precies zijn. Wel zijn de loci op de chromosomen bekend van sommige genen die van invloed zijn op de allergische reactie.
Verder rust de "allergische brug"; op drie pijlers: expositie, immuunsysteem en eind-orgaan hyperreactiviteit. Dus om na een wespensteek een allergische reactie te krijgen, moet het individu blootgesteld zijn aan het antigeen, moet het immuunsysteem hierop reageren, en moet het eindorgaan (bijv. bloedvaten, bronchiën, mucosa, enz.) hyperreactiviteit hierop vertonen. Het immuunsysteem van allergische mensen neigt naar een overwicht van Th2-cellen en een verhoogde productie van IL-4 en IgE. De eindorganen geven ook een sterke reactie op deze stoffen."


Dus als dit klopt, moet er in bijengif een andere component zitten die als antigeen fungeert.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Rescue op 16 augustus 2004, 12:24:06
In bijna alle gevallen word er extra adrenaline of epinephrine toegevoegd, om het lichaam te ondersteunen de effecten van een allergische reactie tegen te gaan..

zie www.epipen.com,

Je kan immers voor elke soort gif of beet een ander middel gebruiken. Dus het is altijd handig te weten door wat je bent gestoken.. en het is ook handig te weten dat iemand die allergisch is voor insektenbeten dat je er mee naar een huisarts moet..
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: harold op 16 augustus 2004, 12:43:31
Bij een allergische reactie is het soms zelfs noodzakelijk om een ambulance te bestellen iv.m. anafylaxis.  

Vorige week behandelden wij op een evenement een kindje van zes die gestoken was door een wesp.
Hoewel hij twee keer eerder gestoken was door een wesp en dit niet tot problemen had geleid, begon hij dit keer binnen een kwartier in rap tempo allergische verschijnselen te ontwikkelen.

Hij had rode vlekken en bulten in zijn gezicht en een dikke vinger toen wij besloten de GGD in te schakelen.
In de circa tien minuten voor de aankomst van een motorambulance en een ambulance, had hij inmiddels vlekken en oedeem over zijn hele lijf, benauwdheid en buikpijn.
Bij aankomst van de ambu kreeg hij intraveneuze medicatie en werd hij met zwaailicht en sirene naar het kinderziekenhuis vervoerd.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Paul SEH op 16 augustus 2004, 19:12:37
Dat zijn de bekende verhalen zoals we ze allemaal wel kennen. Het zijn uitzonderingen die speod eisende hulp nodig hebben. De mmeste patientnen kunne het gewoon af met de HA (huisarts).
Op de SEH zien we de laatste weken heel veel wespen steken. e meeste krijfgen een tabletje en moeten minimaal een uur in de wachtkamer zitten om te kijken hoe ze er verder op reageren. Dit kan dus ook bij de HA.  De HA kan zelf ook medicijnen direct in de bloedbaan spuiten mocht het nodig zijn.  8)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Paul SEH op 16 augustus 2004, 19:13:57
Kanarie bedankt voor de uitleg. Deze is zeer compleet en volledig. Ik hoef nu niets meer aan de longarts te vragen.  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 16 augustus 2004, 19:26:10
Ik ben zeer gevleid  ;D
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 17 augustus 2004, 11:33:56
In bijna alle gevallen word er extra adrenaline of epinephrine toegevoegd, om het lichaam te ondersteunen de effecten van een allergische reactie tegen te gaan..

zie www.epipen.com,

Je kan immers voor elke soort gif of beet een ander middel gebruiken. Dus het is altijd handig te weten door wat je bent gestoken.. en het is ook handig te weten dat iemand die allergisch is voor insektenbeten dat je er mee naar een huisarts moet..

Als aanvulling op het gebruik van de epipen het volgende:

"Gebruik niet te snel de Epi-pen  bij een insectensteek. Dat adviseert internist/hematoloog Peter Willem van der Linden. Een  eerdere anafylactische (overgevoeligheid) reactie wordt meestal niet gevolgd  door een tweede.

Een anafylactische reactie op een insectensteek is meestal een eenmalige reactie. Het merendeel van de mensen vertoont bij een tweede steek geen anafylactische reactie meer, zo blijkt uit een onderzoek uit de tachtiger  jaren. Een proefsteek is de beste voorspeller voor het ontstaan van een anafylactische reactie, stelt Van der Linden. Dit is echter niet ethisch. In  de praktijk komt dit er op neer dat er overbehandeling plaatsvindt.
Het meest kenmerkende van de anafylactische reactie is dat er verschijnselen ontstaan op andere plaatsen dan de steekstreek. Ook treden de klachten bijna altijd op binnen een uur na de steek, meestal zelfs binnen 20 minuten.  Tijdens de overgevoeligheidsreactie stijgt de aanmaak van endogeen (=in het lichaam)adrenaline en andere catecholaminen in het lichaam enorm. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Dien je dan nog exogeen (=van buiten het lichaam)adrenaline toe, dan vergroot je juist het risico op overlijden  als gevolg van hartritmestoornissen. 

Er wordt wel eens beweerd dat er meer mensen overlijden door het toedienen van adrenaline bij een anafylactische reactie dan door de anafylactische  reactie zelf. Daarom raadt Van der Linden mensen die vanwege een ernstige overgevoeligheid een Epi-pen bij zich dragen aan, bij een opkomende reactie  de pen altijd in de hand te houden en deze pas op het laatste moment, dus als  zij de duizeligheid door de bloeddrukdaling voelen opkomen, te gebruiken.


Bron: Zorgkrant  26 juli 2004"

Zoals de bekende voetballer al zei: "Elk voordeel heb z'n nadeel".....  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: harold op 17 augustus 2004, 13:18:01
Waarvoor wordt het middel Tavegil intraveneus geinjecteerd bij iemand die allergisch is voor een wespensteek?
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 17 augustus 2004, 14:15:59
Tavegil is een antihistaminicum, maar daar was je misschien zelf ook al achter.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: harold op 17 augustus 2004, 14:21:09
Nee daar was ik nog niet achter. Thanx  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 17 augustus 2004, 14:23:30
Met dank aan het Farmacotherapeutisch Kompas  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Paul SEH op 18 augustus 2004, 12:09:47
De laatste weken krijgen we erg veel wespensteken op de SEH. Vorige week iemand die aan de hand daarvan de epipen had gebruikt. klachten waren hartklopingen en pijn op de borst. Dit kwam dus puur door het effect van de adrenaline. Verder had de patient nergens last van. En inderdaad ooit in het verre verleden eens een vervelende reactie gehad. Nu dus meer last van de adrenaline als van de wespensteek.
De behandeling moet niet erger zijn dan de kwaal.  8)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Rescue op 18 augustus 2004, 13:59:34
Helemaal mee eens,

Als iemand een EPIPEN bij zich draagd, ben ik absoluut mee eens dat die niet te snel word ingezet..

Middel erger dan de kwaal lijkt me heel erg duidelijk niet de bedoeling. Dus ik ben het eens hou hem bij de hand, en gebruik het alleen als het echt nodig is.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Menno op 26 januari 2005, 14:08:26
Tavegil is een antihistaminicum, maar daar was je misschien zelf ook al achter.

Ik heb op dit moment een discussie met iemand over wat je kan doen als iemand een allergische reactie heeft na een insecten beet.
Ik heb ooit eens gehoord dat je iemand (na inschakelen van hulpdiensten) hooikoortstabletten (anti-histaminica) mag geven, om zo de allergische reactie te vertragen.
Mijn vraag: is dit waar. Helpen hooikoortstabletten tegen de verstikkende zwelling in de luchtwegen, heeft het zin om ze te geven en zo ja in welke dosis? Kan het kwaad om ze te geven en denken jullie dat iedereen dat zou mogen doen?

Ik hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden, alvast bedankt.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 14:26:47
Medicijnen geven mag je in pricipe alleen als je arts/verpleegkundige bent, zeker als het medicijnen betreft die alleen op recept verkrijgbaar zijn.
Overigens kunnnen de medicijnen wel helpen, de stof die een allergische reactie veroorzaakt is hetzelfde (histamine). Het is alleen nogal lastig om de dosering goed te krijgen, ik raad zomaar die medicijnen geven dus af.

Als iemand echt allergisch is, zal hij toch met eigen medicijnen moeten rondlopen... Consult bij de huisarts dus  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 15:08:13
Ok ik ben het met je eens.

Maar stel: ik ben op een jeugdkamp met een groep kinderen (dat gebeurt zo'n paar keer per jaar). Een wordt gestoken en reageert allergisch, maar heeft dit nooit eerder gehad en heeft dus niets bij zich. Ambulance wordt gebeld, maar kind begint al aardig moeilijk te ademen.
Ik heb hooikoorts en heb tabletten (overigens verkrijgbaar bij drogist).

Op zo'n moment zou ik toch ernstig gaan twijfelen. Doen wat over het algemeen beter is: niet zomaar iemand medicijnen geven.. of toch geven omdat je weet dat het kan werken en dat het kind kan stikken.. Wat vinden jullie? Wat zou ik in zo'n geval moeten doen?

PS. d_menno = (was) Menno heb me ondertussen even geregistreerd
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 15:22:22
Absoluut geen medicijnen geven!

Ten eerste is het kind al niet goed, en begint -in het ergste geval- in een anafylactische shock te raken.
Een anafylactische shock wil zeggen dat de overdosis histamine ervoor zorgt dat de bloedvaten zich maximaal gaan verslappen, en dus veel groter worden. Dit zorgt voor oedeem en een distributieshock: er is gewoon te weinig bloed om het volume bloedvaten te vullen.

Dit betekent dat het kind uberhaupt niet in staat is om iets te slikken, de kans dat hij zich verslikt en stikt is ook aanwezig! Daarbij is het op het moment dat het kind al ziek wordt te laat voor antihistamine alleen.
De ambulance geeft er namelijk ook nog adrenaline (om de spieren rond de bloedvaten aan te laten spannen) en hydrocortison (om de allerdische reactie zelf tegen te gaan).

Nu hoef je niet zo bang te zijn dat een kind bij de eerste keer direct sterft. Het lichaam moet nog 'leren' welke antistoffen het moet maken, en de reactie zal daardoor minder erg zijn. Vanaf dan zal het kind vast wel medicijnen meekrijgen.

Wat je kunt doen is het behandelen zoals een gewone shock, en de benen omhoog leggen. Ik heb ooit gehoord dat er in een extreme situatie nog wel eens een drukverband wordt gelegd om beide benen, om het bloed in het lichaam te persen, tot de ambulance er is. Ik weet niet of dit zo is, ik kan me voorstellen dat het helpt (mits het slachtoffer niet ook nog hartpatient is). Weet iemand daar meer van?
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Paul SEH op 26 januari 2005, 18:41:21
Bij tabletten ben je toch al zo'n uur verder voordat je een maximale plasmaspiegel in het bloed hebt.
De ambulance spuit zoiets rechtstreeks in de bloedbaan. Dus binnen enkele minuten werkt het dan al. Dus wacht maar effe op de ambulance.  8)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 19:38:24
ok, duidelijk, thnx
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 19:48:33
Toch nog 1 laatste vraag hierover. Worden antihistaminica wel eens voorgeschreven aan mensen die al weten dat ze allergisch zijn, om ze te gebruiken in combinatie met de epinefrine?
Het volgende komt uit een geneeskunde boek (Merck Manual):

"Mensen met een allergie voor insectenbeten dienen altijd antihistaminetabletten en een injectiespuit met epinefrine bij zich te hebben om anafylactische of allergische reacties te voorkomen."
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 19:58:31
Tja, dat heb ik net uitgelegd, de antihistamine om het histamine-effect tegen te gaan, de adrenaline om de bloedvaten weer te laten samentrekken en het volume van het vatenstelselinhoud te laten afnemen. De reden dat de antihistamine nu wel werkt weet ik niet precies, ik neem aan een hogere dosering. Door de adrenaline is er sowieso meer tijd om het te laten werken...
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 26 januari 2005, 20:04:45
Toch nog 1 laatste vraag hierover. Worden antihistaminica wel eens voorgeschreven aan mensen die al weten dat ze allergisch zijn, om ze te gebruiken in combinatie met de epinefrine?
Het volgende komt uit een geneeskunde boek (Merck Manual):

"Mensen met een allergie voor insectenbeten dienen altijd antihistaminetabletten en een injectiespuit met epinefrine bij zich te hebben om anafylactische of allergische reacties te voorkomen."


Waar staat dat? (en onder welke paragraaf; weet niet of we dezelfde editie hebben)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 20:42:55
Het komt van de nederlandse internetversie (www.merckmanual.nl) , hoofdstuk 24, ongevallen en letsel, nr 287 giftige beten en steken en dan steken van bijen, horzels wespen en mieren, behandeling..

Heb nu Merck manual seventeenth edition open liggen. Op pg 2651 (section 23 chapter 308, onder bees wasps etc.) en hierin staat het net even anders (vertaald uit engels):
Mensen die bekend zijn met hypersensitiviteit voor beten moeten een setje met epinephrine in een voorgevulde injectienaald bij zich dragen. Anti-histaminica kunnen huiduitslag en angio-oedeem mede doen verminderen.

(Persons with known hypersensitivity to such stings should carry a kit containing epinephrine in a prefilled syringe when in endemic areas. Antihistamines may help decrease hives and angioedema.)

Altijd fijn die bronnen die het net even anders zeggen..
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 20:46:20
Wat is hier dan anders aan? Epinephrine = adrenaline  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 20:51:46
ja dat weet ik..

Maar de eerste zegt: dient altijd antihistaminica bij zich te hebben, alsof je altijd antihistaminica moet gebruiken in combi met de adrenaline injectie

Tweede zegt: je moet een adrenaline injectie bij je dragen en antihistaminica zouden misschien ook wel kunnen helpen.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 20:55:37
Oh zo... Tja, antihistaminica helpen op de lange(re) termijn, dus ik kan me voorstellen dat ze soms alleen de 'basismedicatie' voorschrijven.
Het kan iig geen kwaad om het erbij te slikken, maar de epi is in dit geval het belangrijkst.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 20:59:28
ja dat dacht ik ook zo'n beetje..

komt er dan dus op neer dat iemand met deze allergie sowieso zo'n injectie bij zich draait en dat een arts eventueel nog de antihistaminica "extra" erbij zou kunnen voorschrijven om in combi met de injectie te slikken.

Maar zelf geef je ze niet, als je ehbo verleent..
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 26 januari 2005, 21:00:17
Farmacotherapeutisch Kompas 2004 p. 417:
Anafylactische shock: In de initiële fase kunnen epinefrine (intramusculair of langzaam intraveneus) en antihistaminica zoals clemastine worden toegediend.

p. 1081:
Clemastine; indicaties: Allergische aandoeningen. Voor de injectievloeistof tevens als adjuvans bij de behandeling van anafylactische shock.

In andere boeken (zo interpreteer ik de Merck Manual ook) staat eigenlijk alleen epinefrine.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 26 januari 2005, 21:02:02
Maar zelf geef je ze niet, als je ehbo verleent..
Klopt; mag niet want het is een medicijn.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 21:05:42
ik had famaco. kompas 2004, pagina 1079 gevonden:

"Bij anafylactische shock, kan intraveneuze toediening van clemastine de effecten van het vrijkomen van histamine tegengaan."

Maar dan praat je idd over een intraveneuse toediening, niet over de tabletjes. Dus dit zal dan de behandeling zijn die ze in de ambulance kunnen geven.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 21:07:37
Het boek "Spoedeisende geneeskunde":

-epinefrine direct 0,01 mg/kg van 1/1000 intramusculair
-prednisolon
-bij respiratoire obstructieve dyspneu: aerosol met beta-2-mimeticum
-hypovolemie wordt bestreden met NaCl 0,9%-opl intraveneus

Geen antihistamine dus...
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 21:08:32
ik had famaco. kompas 2004, pagina 1079 gevonden:

"Bij anafylactische shock, kan intraveneuze toediening van clemastine de effecten van het vrijkomen van histamine tegengaan."

Maar dan praat je idd over een intraveneuse toediening, niet over de tabletjes. Dus dit zal dan de behandeling zijn die ze in de ambulance kunnen geven.

Ja, als het echt misgaat...
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 21:17:32
Het boek "Spoedeisende geneeskunde":

-epinefrine direct 0,01 mg/kg van 1/1000 intramusculair
-prednisolon
-bij respiratoire obstructieve dyspneu: aerosol met beta-2-mimeticum
-hypovolemie wordt bestreden met NaCl 0,9%-opl intraveneus

Geen antihistamine dus...

zo, dat klinkt heel volledig..
heb nog even in textbook of medicine gekeken, maar die komt ook niet verder dan de epinefrine-injectie..
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 21:20:37
Hmm, Kanarie, nog iets toe te voegen? Jij bent 3 of 4 jaar verder dan ik ben...  ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Kanarie op 26 januari 2005, 21:34:22
Hmm, Kanarie, nog iets toe te voegen? Jij bent 3 of 4 jaar verder dan ik ben...  ;)
Neuh niet echt ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: EHBO-er op 26 januari 2005, 22:03:43
Neuh niet echt ;)

Op zich een zinnige discussie als je het bekijkt vanuit de pathalogische hoek. En zeer leerzaam voor de liefhebbers onder ons die achtergrond informatie op waarde weten te schatten.

Toch gebeurd er iets waardoor deze discussie hier niet thuis is. Iemand vroeg of hij die tabletten wel of niet mocht gebruiken.

Die hulpverlener zit met een kind wat dreigt te stikken.

Waarom geeft niemand het advies om 112 te bellen en met de centralist van de CPA te bespreken wat wijsheid is.

Ik heb ooit een kind met een wespensteek in de mond waterijs gegeven. Da's lekker, dus blijf je likken en met elke lik koel je de mond een beetje. En alle kleine beetjes helpen. Vervolgens zijn we met kind en al naar een naburige huisarts gegaan.....
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 22:06:29
...Ambulance wordt gebeld, maar kind begint al aardig moeilijk te ademen...

Omdat hij er zelf mee kwam, en het over een anafylactische shock ging. Dan heb je niet zo veel aan het ijs. Ja, het is lekker om op te eten, maar het slachtoffer help je er niet mee.

Toch, het is goed dat je er mee komt, maar dit is meer iets voor een niet-allergische reactie.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: EHBO-er op 26 januari 2005, 22:13:18
Omdat hij er zelf mee kwam, en het over een anafylactische shock ging. Dan heb je niet zo veel aan het ijs. Ja, het is lekker om op te eten, maar het slachtoffer help je er niet mee.

Toch, het is goed dat je er mee komt, maar dit is meer iets voor een niet-allergische reactie.

Ik heb er in vogelvlucht doorheen gelezen en die regel over het hoofd gezien.

Toch blijf ik even volhouden dat de interssante discussie geen wezenlijk antwoord geeft op de hulpvraag van vragensteller.

 

Het werkt beter als laten sabbelen op een ijsblokje.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 26 januari 2005, 22:21:40
Ik heb ooit eens gehoord dat je iemand (na inschakelen van hulpdiensten) hooikoortstabletten (anti-histaminica) mag geven, om zo de allergische reactie te vertragen.
Mijn vraag: is dit waar. Helpen hooikoortstabletten tegen de verstikkende zwelling in de luchtwegen, heeft het zin om ze te geven en zo ja in welke dosis? Kan het kwaad om ze te geven en denken jullie dat iedereen dat zou mogen doen?

- Je mag geen medicijnen toedienen als leek
- Hooikoortstabletten zouden vanwege hun
  antihistamine kunnen helpen, echter als er medicijnen
  accuut nodig zijn, dan is antihistamine niet genoeg.
  Beter is het dus om gewoon niets te geven, de patient
  het ademen makkelijk maken (halfzittend/halfliggend
  neerleggen), en de eventuele shock als shock te
  behandelen, met de benen omhoog.
- Op de vraag "Kan het kwaad om ze te geven en
  denken jullie dat iedereen dat zou mogen doen": het
  zou kwaad kunnen doen, volwassenendosa  
  medicijnen aan kinderen geven is over het algemeen
  een slecht idee. En nee: dat moet voorbehouden
  blijven aan professionals. Medicijnen zijn te link om
  aan leken (ik haat die term, maar het past hier wel)
  over te laten. Wist je bijvoorbeeld dat aspirine je
  maagbloedingen en irreversibele leverschade kan
  toebrengen? En dat is dan een vrij verkrijgbaar
  medicijn...
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 26 januari 2005, 22:38:00
ok dan, bedankt voor alle reply's (ik was namelijk ook degene die de vraag stelde, voordat ik me registreerde)

  aan leken (ik haat die term, maar het past hier wel)
 

niet helemaal eigenlijk.. ben 3e jaars geneeskundestudent
Was benieuwd naar de mening van mensen die regelmatig bezig zijn met eerste hulp.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: EHBO-er op 26 januari 2005, 23:59:53
ok dan, bedankt voor alle reply's (ik was namelijk ook degene die de vraag stelde, voordat ik me registreerde)

niet helemaal eigenlijk.. ben 3e jaars geneeskundestudent
Was benieuwd naar de mening van mensen die regelmatig bezig zijn met eerste hulp.


Het was voor mij een tijdje knap lastig om delta te plaatsen. Ik weet nou waarom. Het is erg moeilijk om "natuurlijk" voor dommer dan je bent te spelen.
Dan kloppen er dingen niet in verhalen zonder dat je direct de vinger op kan leggen.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 27 januari 2005, 11:31:19
Het was voor mij een tijdje knap lastig om delta te plaatsen.

Delta is niet de 3e jaars hoor, dat ben ik, d_menno.

In het geval dat je mij bedoeld: sorry, maar het is niet mijn bedoeling geweest om dommer te spelen dan ik ben.
Heb mijn vraag gewoon gepost zonder achtergrondinfo en hoopte op een reactie van iemand die ervaring heeft met een dergelijk geval. Ik heb zelf namelijk totaal geen EHBO-ervaring (geneeskunde opleiding in Groningen bevat maar 2 weken EHBO en dan leer je alleen het hoogst nodige (o.a. reanimatie ed.), heb dus ook geen erkend EHBO-diploma [zit wel in de planning overigens]).
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 27 januari 2005, 11:39:09
Ghehe, ik begin volgend jaar pas met geneeskunde, maar bedankt voor het compliment  ;D

En Menno, doe gewoon die cursus zo snel mogelijk, en probeers eens met een hulpverlening mee te doen. Gewoon naar het Rode Kruis van je stad gaan, of een EHBO-vereniging. Misschien vind je het wel geweldig om te doen  ;)

Pas op: kan verslavend zijn...
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: d_menno op 27 januari 2005, 11:42:26
Lijkt me inderdaad erg leuk

We hebben hier via de studievereniging een verkorte cursus voor medisch studenten..

Dus zodra ik mijn chronische tijdtekort heb opgelost.....
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: EHBO-er op 28 januari 2005, 01:05:05
Menno,

Het was geen verwijt maar een constaterin :)g.

Je stelt een vraag op een EHBO platform en doet dit als  EHBOŽer. En tot mijn verbazing onstaat een discussie waar geciteerd wordt uit boekwerken die je niet vind in boekenkast van de gemiddelde  EHBOŽer. Sterker nog jullie beiden blijken ook nog te weten wat je geschreven hebt.

Dan voel zelfs ik, als simpele EHBOŽer, nattigheid....
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 28 januari 2005, 01:36:13
Het boek "Spoedeisende geneeskunde":

-epinefrine direct 0,01 mg/kg van 1/1000 intramusculair
-prednisolon
-bij respiratoire obstructieve dyspneu: aerosol met beta-2-mimeticum
-hypovolemie wordt bestreden met NaCl 0,9%-opl intraveneus

Geen antihistamine dus...

Dit boek is een beetje gedateerd, en niet echt stof waarmee je als ehv-er een behandeling kan gaan uitvoeren, als achtergrondinfo wel aardig.
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Jorrin op 28 januari 2005, 09:27:11

Dan voel zelfs ik, als simpele EHBOŽer, nattigheid....





Da's dan toch ook niet dom... ;)
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Delta op 28 januari 2005, 10:04:02
Dit boek is een beetje gedateerd, en nie echt stof waarmee je als ehv-er een behandeling kan gaan uitvoeren, als achtergrondinfo wel aardig.

Klopt, tis een boek uit 1990, het jaar dat mijn moeder voor het eerst zelfstandig diensten moest draaien. Ze waarschuwde me al dat geen medicijnnamen moest gaan leren, omdat die allemaal achterhaald zijn. De fysiologie, waar ik het boek voor 'geleend' heb, is wel hetzelfde gebleven ;)...
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: Druifje op 31 januari 2005, 12:43:05

Dan voel zelfs ik, als simpele EHBOŽer, nattigheid....


Ja nu begin ik nattigheid te voelen.... jij een simpele ehbo-er?????  ;D
Titel: Re: Verschil tussen wespe of bijesteek?
Bericht door: EHBO-er op 2 februari 2005, 00:28:44
Ja nu begin ik nattigheid te voelen.... jij een simpele ehbo-er?????  ;D

 ???