Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => SEH en Ziekenhuizen => Topic gestart door: RAdeR op 31 maart 2011, 22:07:20

Titel: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 31 maart 2011, 22:07:20
SP: geen afdelingen spoedeisende hulp sluiten

31 maart, spoeddebat - Wie gaat er eigenlijk over de gezondheidszorg? Leijten (SP) is fel tegen het plan van zorgverzekeraar UVIT om 40 afdelingen voor spoedeisende hulp te sluiten. Minister Schippers (Volksgezondheid) zegt dat er geen sprake is van een uitgewerkt plan en dat zij zelf nog komt met een visie op acute zorg.

Volgens Leijten wil zorgverzekeraar UVIT via een aanbesteding 40 afdelingen voor spoedeisende hulp sluiten. Dat brengt naar haar mening de bereikbaarheid van de acute zorg en het bestaansrecht van ziekenhuizen in gevaar. Maar net als D66-woordvoerster Dijkstra vindt minister Schippers het door de SP aangevraagde spoeddebat ontijdig. Het plan is naar hun mening niet concreet genoeg om erover te kunnen debatteren.

Minister Schippers benadrukt dat het de politiek is die over de bereikbaarheid en de kwaliteit van acute zorg gaat, maar ook over de betaalbaarheid en doelmatigheid ervan. Dat zijn alle woordvoerders met haar eens. Mulder (VVD) stelt vast dat er op sommige plaatsen een overcapaciteit aan eerstehulpposten is en dat best eens mag worden nagegaan of er in sommige steden niet te veel van die posten zijn.

40
40 afdelingen voor spoedeisende hulp minder. Dat vindt Voortman (GroenLinks) erg "ruig", maar een kritische blik op aantallen en spreiding kan volgens haar geen kwaad. Bereikbaarheid van de zorg is een groot goed, zegt Leijten, en de overheid moet dat regelen. Dat is Van der Veen (PvdA) met haar eens, maar het kan niet de bedoeling zijn een afdeling voor spoedeisende hulp open te houden om een ziekenhuis overeind te houden.

De Kamer stemt op 5 april over de motie die bij dit spoeddebat is ingediend.
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/spoedeisende_hulp.jsp?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter (http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/spoedeisende_hulp.jsp?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter)

Ik zal niet zeggen dat ik het altijd met de SP eens ben.  ::)
Maar in dit geval zeker wel.  O0
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 1 april 2011, 08:39:45
Concentreren van spoedeisende hulpposten

Wij hebben het Regeerakkoord beoordeeld vanuit het besef dat besparingen, ook in de zorg, noodzakelijk zijn. Daarbij gaan wij ervan uit dat:
- Besparingen niet alleen op korte termijn resultaten moeten opleveren
- Maatregelen gericht zijn op:
  - het garanderen van kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van zorg
  - het oplossen van perverse prikkels in het systeem

Tijdens de lunchbijeenkomst die wij binnenkort in Nieuwspoort organiseren en waar u nog een uitnodiging voor ontvangt, willen wij vanuit deze visie met u stilstaan bij de maatregelen die het Regeerakkoord voor ‘de zorg in petto heeft’.

In het Regeerakkoord wordt o.a. gesproken over het concentreren van topzorg. Dit komt overeen met het advies dat de ambtelijke werkgroep Cure in het kader van de brede heroverwegingen in april deed. In een bijlage hebben wij de paragraaf uit het betreffende rapport toegevoegd. In deze paragraaf is ook het advies tot concentratie van het aantal spoedeisende hulpposten opgenomen.

Wij vragen ons af waarom ook dit advies niet expliciet in het Regeerakkoord is overgenomen.
Besparing met behoud van kwantiteit en verhoging van kwaliteit
Een van de manieren om verantwoord te bezuinigen, zonder verlies van kwaliteit en beschikbaarheid, is volgens de werkgroep Cure het terugbrengen van het aantal SEH’s van honderd naar zestig. Daarbij zou de totale capaciteit van de SEH’s gelijk blijven, terwijl het toch een aanzienlijke besparing zou opleveren. De kwaliteit van de resterende SEH’s zou toenemen doordat het aantal behandelingen per SEH stijgt.

In het belang van de patiënt/ verzekerde staat UVIT achter het voorstel van de werkgroep
UVIT ondersteunt dit idee omdat dit een goede mogelijkheid biedt om, zonder in te boeten op kwaliteit en kwantiteit van zorg, besparingen te realiseren. Hierdoor zouden  bezuinigingen op andere gebieden, zoals een beperking van het verzekerde pakket, (deels) achterwege kunnen blijven. Daarom hebben wij er in een interview met het Financieel Dagblad voor gepleit het voorstel van de werkgroep over te nemen.

Aanbesteding
De werkgroep gaat ervan uit dat de concentratie plaatsvindt op basis van publieke aanbesteding. Over deze wijze van invulling hebben wij onze twijfels en hebben die ook kenbaar gemaakt in het artikel dat op 13 oktober 2010 is gepubliceerd. In plaats van een publieke aanbesteding pleiten wij ervoor om de aanbesteding door de gezamenlijke zorgverzekeraars te laten uitvoeren.

Waarom door de zorgverzekeraars?
Zij kennen de regionale zorgmarkt het beste. Zij zijn op de hoogte van de financiële en kwalitatieve situatie van de zorginstellingen en weten in hoeverre er sprake is van samenwerking met de andere zorgaanbieders in de regio, zoals bijvoorbeeld de huisartsen.

Bovendien hebben de zorgverzekeraars minder last van (lokale) politieke beïnvloeding. Wanneer de overheid de aanbesteding uitvoert, zou daar sprake van kunnen zijn, hetgeen de uitvoering belemmert en wellicht zelfs onmogelijk maakt.

Beschikbaarheid van aanbestedingscriteria een absoluut vereiste
Bij de aanbesteding gaan wij ervan uit dat de normen, zoals aanrijtijden en kwaliteitscriteria, die voor de spoedeisende hulpposten leidend zijn nadrukkelijk niet opgesteld worden door de zorgverzekeraars. Die rol is weggelegd voor de overheid, de belangenorganisaties (patiënten en consumenten), de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de (medisch-specialistische) marktpartijen. De zorgverzekeraars toetsen vervolgens bij de aanbesteding of de kandidaat-aanbieders voldoen aan deze criteria en beslissen op basis van doelmatigheid welke kandidaat het meest geschikt is. Daarbij gaat het om een combinatie van kwaliteit, toegankelijkheid en kosten.

De beschikbaarheid van betreffende normen en robuuste onomstreden kwaliteitscriteria zijn een absoluut vereiste om tot aanbesteding over te kunnen gaan.

Mededigingsaspect
Wij gaan ervan uit dat gezamenlijke aanbesteding door zorgverzekeraars niet indruist tegen de mededingingswetgeving. Het gaat om beschikbaarheidszorg. Die valt onder het A-segment, de zorg waarop zorgverzekeraars niet concurreren, maar die ze inkopen via het representatiemodel: de twee zorgverzekeraars met het grootste marktaandeel in een regio doen de zorginkoop namens alle verzekeraars. Dat is een model dat door NMa en NZa is goedgekeurd.
http://www.uvit.nl/over-uvit/pages/concentrerenvanspoedeisendehulpposten.aspx (http://www.uvit.nl/over-uvit/pages/concentrerenvanspoedeisendehulpposten.aspx)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: dielangemotormuis op 1 april 2011, 11:31:48
Als dit er door zou komen ben ik erg benieuwd of de blijvende SEH-afdelingen gaan uitbreiden qua opvang. Als ik soms hoor van de ACH of pleeg van de ambu hoe druk het is op de SEH in Asd.
Volgens mij als ik goed heb geteld hebben we in Asd 6 SEH-afd(AMC, VU, OLVG, BovenIJ, Slotervaart, Lucas). Ben dan toch benieuwd of er daar ook afdelingen dicht gaan.

We gaan het beleven, ik persoonlijk zo het een slecht plan vinden.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: strongbow op 3 april 2011, 14:29:32
Ik vind het, onder voorwaarden geen slecht plan. Het is natuurlijk ook heel regio gebonden....

In Haaglanden kunnen (en gaan er waarschijnlijk) er best 2 spoedeisende hulpafdelingen (van de 7) dicht. Zeker vanuit het oogpunt van de ambulance gezien.
Het zijn SEH's met weinig mogelijkheden en waarvan we zeggen, dan maar even iets langer doorrijden.

En zelfs bij het sluiten van deze twee SEH's hebben de inwoners daarom heen binnen tien autominuten alsnog een andere SEH in de buurt.

Openhouden is geldverslindend.... Dus in dit geval zeker geen slecht idee!
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 4 april 2011, 11:17:58
Spoedeisende hulpverleners zitten in een zinkende reddingboot

Een van de theoretische modellen van de markteconomie is die van de reddingboot. In de reddingboot zitten te veel opvarenden. De sterksten in de reddingboot gooien daarom de zwaksten over boord. Die verdrinken. Daarna  hebben de overlevenden ruimte om te roeien en koers te zetten. Deze oude metafoor kwam bij ondergetekende op in een indringend gesprek na afloop van een ontmoeting op 21 maart met een leidinggevende van een SEH.

Deze leidinggevende voelde zich bedreigd om twee redenen. Ten eerste willen de regering, VWS en zorgverzekeraars sluiting van een aantal SEH’s. Dat zullen dan wel als eerste de kleinsten zijn die overboord gaan. Ten tweede hebben de kleinere ziekenhuizen onvoldoende financiële middelen om 24/7 een dure SEH open te houden. Kort na 21 maart hield ik twee inleidingen. Dat was bij het VUmc op 23-3 en bij een congres over Acute Opname Afdelingen in Mijdrecht op 24-3. Ik presenteerde de reddingbootmetafoor.
Ik  kreeg instemming met het scenario dat ik op basis daarvan schetste voor SEH. Ik sprak de hoop uit dat dit horror scenario niet opgaat. Ik hoop maar dat ziekenhuizen die dicht bij elkaar liggen vreedzaam en gezamenlijk tot concentratie van hun SEH’s kunnen komen. De PPP’s bij mijn inleidingen op 23-3 en 24-3 treft u aan op www.unitzorginnovatie.nl (http://www.unitzorginnovatie.nl) doorklikken op ‘Publicaties’. Tot zover dit bericht. Op 23 september vindt het jaarlijkse spoedzorgcongres plaats op de Universiteit Utrecht. Ook dan komt de genoemde concentratie van SEH’s en de zinkende reddingboot aan de orde. Noteer alvast de datum.

Guus Schrijvers

zie ook
http://www.juliuscentrum.nl/Julius/Portals/4/UploadFiles/Discussienotitie%20acute%20zorg%202015%20VWS.ppt#256,1,VWS-Discussienotitie (http://www.juliuscentrum.nl/Julius/Portals/4/UploadFiles/Discussienotitie%20acute%20zorg%202015%20VWS.ppt#256,1,VWS-Discussienotitie)  Acute zorg 2015: commentaar van een wetenschapper

http://www.medicalfacts.nl/2011/04/04/spoedeisende-hulpverleners-zitten-in-een-zinkende-reddingboot/ (http://www.medicalfacts.nl/2011/04/04/spoedeisende-hulpverleners-zitten-in-een-zinkende-reddingboot/)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: CM op 24 april 2011, 22:48:56
http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html (http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html)

 :-X :-X
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Piles op 24 april 2011, 23:26:44
http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html (http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html)

 :-X :-X
Als je alleen naar de eis kijkt zal het wel kloppen (binnen 45 minuten bij een SEH). Zo groot is Nederland niet :P
Wordt er vervolgens ook gekeken naar de capaciteit, want die 47 posten zullen niet voldoen met de huidige capaciteit. Daar lees ik niks over.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Dinges op 25 april 2011, 00:00:27
http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html (http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html)


''Het aantal posten voor spoedeisende hulp zou met de helft omlaag kunnen. Als de norm van 45 minuten aanrijtijd wordt gehanteerd, zouden 58 van de 105 posten gesloten kunnen worden. ''

Prima....als we het hier over B-urgenties hebben dan.  ::)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Lunatum op 25 april 2011, 11:06:09
Dat wil ik wel eens zien, even los van de aanrijtijden. De SEH afdelingen die je dan wel laat bestaan moeten behoorlijk groter worden om de toestroom van patienten aan te kunnen. Er zal dan ook wat gedaan moeten worden aan het grote aantal zelfverwijzers, die een behoorlijke druk leggen op de SEH capaciteit.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: CM op 25 april 2011, 11:20:38
Dat wil ik wel eens zien, even los van de aanrijtijden. De SEH afdelingen die je dan wel laat bestaan moeten behoorlijk groter worden om de toestroom van patienten aan te kunnen. Er zal dan ook wat gedaan moeten worden aan het grote aantal zelfverwijzers, die een behoorlijke druk leggen op de SEH capaciteit.

Inderdaad, en om maar eens te zwijgen over de orthopeed die een pt. aanraadt naar de SEH te gaan voor het verwijderen van een drukverband op zaterdagavond om 22:00  :'(

Hier hebben ze ook een gecombineerde SEH/HAP wachtkamer. Als het te lang duurt bij de HAP dan schrijven de mensen zich in voor de SEH en de traigeverpleegkundige mag ze niet weigeren. Het clusterhoofd wilt alleen productie zien draaien en zoveel mogelijk patienten binnen laten. Tsja, er is veel werk aan de winkel alvorens wij kunnen overgaan tot het sluiten van de helft van de afdelingen.

Dat neemt niet weg dat er wel een kern van waarheid in zit. Ik vind dat de kwaliteit van geboden zorg heel erg verschilt per ziekenhuis. Ik ben zelf jaren lang SEH pleeg geweest en spreek enigszins uit ervaring.

CM
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Golly op 25 april 2011, 13:30:22
Een andere vraag is natuurlijkw at het doet met de beschikbaarheid van de ambulances. Dit zullen er niet meer worden, maar ze zijn wel langer onderweg met elke patient, dus minder beschikbaar, ik denk dat we dan zeer snel een capaciteitsprobleem gaan hebben in de ambulancezorg.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: complex op 25 april 2011, 19:51:43
Ik vind dit een totaal onrealistisch plan. Alle SEH's moeten uitgebouwd/uitgebreid worden en er moet extra personeel aangetrokken of opgeleid worden. Vele patiënten worden via de SEH opgenomen in het ziekenhuis, er moet dus een grote beddencapaciteit zijn, of de helft v/d patiënten moet overgeplaatst worden naar een ander ziekenhuis. Als dit er bij in gecalculeerd wordt, is het dan financieel nog steeds aantrekkelijker? (met daarbij in gedachten houdend dat de afstand tot SEH's erg wordt vergroot en dus de maatschappelijke functie van een SEH ook in 't nauw komt)

Dit kan ik dus echt niet serieus nemen en ik vraag me af of hier over na wordt gedacht door mensen die kennis van de praktijk hebben.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: helm op 25 april 2011, 22:13:29
Mesjogge.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Zeeuw op 25 april 2011, 22:50:36
In Zeeland hebben ze de SEH in Vlissingen al gesloten. iedereen moet naar goes een 25 km verder.
Zomers zijn er boven de 350.000Zeeuwen nog een 200.000 vakantiegangers. Er komen geen extra ambulances bij.
Een rit van het verste punt naar het Vlissingse ziekenhuis duurde al 20 minuten naar het ongeval en 25 minuten naar het ziekenhuis. Goes ligt nog een kwartier verder. Van af de eerste melding tot aan het ziekenhuis ben je dus bijna een uur verder in de zomer drukte.

Gaat super zo in Nederland
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: vesalius op 26 april 2011, 18:52:44
En toch, trauma-patiënten worden naar de trauma-centra gebracht die meestal toch ook niet om de hoek liggen. STEMI's (hartinfarcten) gaan gelijk door voor PCI naar de daarvoor aangewezen centra. De concentratie is al lang bezig. Probleem ligt erin om de kwaliteit van alle SEH's die 's nachts 2-3 patiënten binnenkrijgen op peil te krijgen/houden. Dat lukt niet.

Natuurlijk moet er eerst het één en ander veranderen, maar uiteindelijk gaan er zeker nog een hoop SEH's sluiten.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: hoefhaan op 26 april 2011, 20:09:06
In Zeeland hebben ze de SEH in Vlissingen al gesloten. iedereen moet naar goes een 25 km verder.
Zomers zijn er boven de 350.000Zeeuwen nog een 200.000 vakantiegangers. Er komen geen extra ambulances bij.
Een rit van het verste punt naar het Vlissingse ziekenhuis duurde al 20 minuten naar het ongeval en 25 minuten naar het ziekenhuis. Goes ligt nog een kwartier verder. Van af de eerste melding tot aan het ziekenhuis ben je dus bijna een uur verder in de zomer drukte.

Gaat super zo in Nederland

Als je hier dingen vermeld weet dan wel zeker dat je het juist vermeld.  
De situatie in Zeeland:
Vlissingen heeft een volwaardige SEH met een IC-faciliteit, een plek waar stabilisatie + beademing kan plaats vinden. De Ic is inderdaad in Goes te vinden.
Er is inmiddels wel een extra ambulance bij gekomen. (of in ieder geval één verplaatst naar rand van walcheren)
De maximale aanrijtijd van 45 minuten naar het ziekenhuis wordt gehaald, dus wat dat betreft juridisch geen probleem.

Kijk, kwaliteit is misschien wat anders....
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 26 april 2011, 20:20:25
Acute zorg groot goed’

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) vindt het geen goed idee om op basis van uitsluitend aanrijdtijd spoedposten te sluiten. Het is een groot goed dat iedereen altijd op een SEH terecht kan voor acute zorg, aldus voorzitter Menno Gaakeer.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de helft van de SEH’s de deuren kan sluiten als alleen de norm van 45 minuten aanrijdtijd voor de ambulance wordt gehanteerd. Deze norm is opgesteld door beleidsmakers, er zit geen onderzoek met een gezondheidsoptimum achter, constateert Menno Gaakeer, NVSHA-voorzitter en SEH-arts in Medisch Spectrum Twente.

Het terugdringen van acute zorgposten is misschien mogelijk, maar dan wel op basis van onderzoek naar kwaliteit en kosten, vindt Gaakeer. Of zorgverzekeraars deze beslissingen kunnen nemen, zoals de minister voorstelt, is maar de vraag. Hij wil daarover graag met de verzekeraars en andere veldpartijen in discussie, maar de afspraak daarvoor in maart is verzet.

Gaakeer erkent dat de oplopende kosten van spoedeisende zorg een probleem zijn, maar zelfverwijzers ‘heropvoeden’ zodat ze vaker naar de eerste lijn gaan, is niet de oplossing. Op de HAP had 80 procent van de mensen immers ook tijdens kantooruren bij de huisarts terecht gekund met de betreffende klacht. ‘Het is belangrijk dat iedereen gelijke toegang heeft tot acute zorg, wanneer hij dat zelf nodig vindt’, aldus Gaakeer. ‘De huidige spoedzorg is te veel vanuit instellingen georganiseerd, terwijl een fysiek triageloket waarachter instellingen samenwerken beter op de vraag in zou spelen. Niet alleen met een SEH en een HAP, maar ook met een apotheek, tandzorg en de GGZ bijvoorbeeld.’
Heleen Croonen

Brief van Menno Gaakeer over het artikel ‘Zelfverwijzers jagen kosten op’ (http://medischcontact.artsennet.nl/artikel/Zelfverwijzers-SEH-jagen-zorgkosten-op-1.htm):

De NOS heeft bewust geen namen van SEH’s genoemd in het onderzoek: NOS: ‘Helft SEH’s kan dicht’
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Acute-zorg-groot-goed.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Acute-zorg-groot-goed.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Zeeuw op 26 april 2011, 23:02:59
Als je hier dingen vermeld weet dan wel zeker dat je het juist vermeld.  
De situatie in Zeeland:
Vlissingen heeft een volwaardige SEH met een IC-faciliteit, een plek waar stabilisatie + beademing kan plaats vinden. De Ic is inderdaad in Goes te vinden.
Er is inmiddels wel een extra ambulance bij gekomen. (of in ieder geval één verplaatst naar rand van walcheren)
De maximale aanrijtijd van 45 minuten naar het ziekenhuis wordt gehaald, dus wat dat betreft juridisch geen probleem.

Kijk, kwaliteit is misschien wat anders....

Vlissingen kan wel een SEH hebben maar elke klant die in een ambu vervoerd wordt gaat naar Goes, en dat is een feit.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Dinges op 26 april 2011, 23:41:55
Men moet zich eens buigen over de vraag of niet meer mensen met eigen vervoer naar een SEH kunnen gaan...maar dat is weer een andere discussie.. :-X 0098
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Red op 26 april 2011, 23:43:28
Men moet zich eens buigen over de vraag of niet meer mensen met eigen vervoer naar een SEH kunnen gaan...maar dat is weer een andere discussie.. :-X 0098

Dat ben ik met je eens, er komen ook een hoop mensen de SEH binnen lopen die makkelijk een huisarts / huisartsenpost zouden kunnen bezoeken.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Dinges op 26 april 2011, 23:47:15
Inderdaad Red, soms krijg je spontaan last van plaatsvervangende schaamte, op de SEH, als je ziet wat er binnen komt hobbelen (of wat je aflevert). En men wil allemaal direct geholpen worden...want ik heb nu weekend en ik wil die niet doorbrengen met een pijntje links of rechts.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Red op 26 april 2011, 23:56:24
Ik moet ook zeggen dat wij van de blauwe kant ons er ook nog wel eens schuldig aan maken. Het is een klein zijstapje maar sommige collega's laten ook wel eens een ambulance komen terwijl dit niet echt noodzakelijk is......  e050
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Dinges op 27 april 2011, 00:15:19
Voor verdachten etc? Dat kan ik me voorstellen, zeker als er weer eens een incident is geweest waarbij iemand ineens wat bleek te mankeren (achteraf)....''hadden we toch maar even een ambu laten kijken'', denk je dan als agent zijnde.

Of voor je collega's zelf? Ook dat vind ik niet verwonderlijk, maar zelfs begrijpelijk. Als je zo vaak blootstaat aan externe invloeden (geweld, agressie, besmettelijke dingen) Begrijpelijk dat je dan even ''gezien'' wil worden door een verpleegkundige.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Red op 27 april 2011, 00:25:01
Neen, ik heb het over de restgevallen. Pas nog een ambu ter plaatse zien komen voor iemand met een gekneusde pols.... Die was door collega's aangevraagd....
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Dinges op 27 april 2011, 00:28:34
Neen, ik heb het over de restgevallen. Pas nog een ambu ter plaatse zien komen voor iemand met een gekneusde pols.... Die was door collega's aangevraagd....

Ja, gevalletje jezelf indekken dus.. ::) Want misschien was die pijnlijke pols wel een uitstraling naar de arm...  8)

als er weer eens een incident is geweest waarbij iemand ineens wat bleek te mankeren (achteraf)....''hadden we toch maar even een ambu laten kijken'', denk je dan als agent zijnde.

EN ik kan nog veel gekkere voorbeelden noemen waarvoor wij uitrukken...maar we geven momenteel een erg slecht voorbeeld, dit is geen zijstapje meer.  ^-^ Misschien moet een collega mod even ingrijpen? Of je splitst de boel ff af.. Zo niet: sssht. Ontopic maar weer.  e050
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 29 april 2011, 08:57:06
'Minder eerste hulpposten in ziekenhuizen'
BREDA - Al enige tijd discussiëren met name de zorgverzekeraars over het terugdringen van het aantal posten spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen.

Dat zou een hoop geld besparen en bovendien de kwaliteit ten goede komen. Want, zo is de opvatting, de overgebleven SEH's kunnen meer mensen behandelen en meer specialisten in dienst nemen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft in principe geen bezwaar tegen minder SEH's in Nederland, zo bleek vorige maand tijdens een debat in de Tweede Kamer. Schippers stelt wel de voorwaarde dat na melding een ambulance binnen drie kwartier met een patiënt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis moet zijn.

Een en ander was voor de NOS aanleiding om een consultancybureau opdracht te geven uit te zoeken wat de gevolgen zijn. Het bureau berekende dat bij het strikt hanteren van deze norm er maar 47 posten voor spoedeisende hulp nodig zijn, 58 SEH's kunnen dicht.

Op dit moment bezoeken jaarlijks twee miljoen patiënten de 105 SEH's. De ziekenhuizen zijn terughoudend in het geven van commentaar. Schippers komt binnenkort met een notitie waarin ze haar standpunt zal toelichten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt het daarom nog te vroeg voor een reactie.

Ook de drie West-Brabantse ziekenhuizen die over SEH's beschikken, willen in dit stadium nog niet inhoudelijk reageren.

De discussie over het aantal posten voor spoedeisende hulp komt op een moment dat in Bergen op Zoom juist volop geïnvesteerd wordt in 24-uurs zorg. In Ziekenhuis Lievensberg wordt in oktober namelijk een nieuwe afdeling spoedeisende hulp geopend. In plaats van één heeft Lievensberg straks de beschikking over twee traumakamers. Het aantal behandelplekken verdubbelt van vier naar acht. "Wij hechten aan een goede SEH en intensiveren de zorg. Daarom hebben we ook twee speciale SEH-artsen in dienst genomen, en er is een vacature voor een derde. Daarnaast komen huisartsenpost en spoedeisende hulp straks onder één dak, waar ze een gezamenlijke balie hebben", zegt woordvoerster Elma Gortworst van Lievensberg.

Nauwe samenwerking tussen huisartsenpost en SEH zal volgens haar ook onnodig gebruik van de spoedeisende hulp tegengaan. Het ziekenhuis heeft 'kennisgenomen' van de plannen over terugdringing van het aantal SEH's. Of dat gevolgen heeft voor de spoedpost in Lievensberg, weet Gortworst niet. "De discussie moet nog gevoerd worden." Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, dat ook een spoedpost in huis heeft, laat bij monde van woordvoerster Herma Moerkerken weten pas officieel te willen reageren als de minister haar notitie klaar heeft. "Wij wachten de landelijke besluitvorming af en kunnen dan pas bepalen wat dat voor ons betekent", zegt ook Judith Jansen, woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis, met een volwaardige SEH aan de Molengracht in Breda. "We vinden het in zijn algemeenheid goed om naar doelmatigheid en kwaliteit van het zorglandschap te kijken. Of dat moet leiden tot minder SEH's kun je nu nog niet zeggen."

De zorgverzekeraars pleiten al langer voor minder spoedeisende hulpafdelingen. "Wij willen een goede invulling van de acute zorg, waarbij je rekening houdt met regionale verschillen", zegt Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland. "Met het oog op de kwaliteit pleiten wij sowieso voor concentratie van ziekenhuiszorg. Niet alle ziekenhuizen hoeven alles te kunnen. En dat geldt ook voor de acute zorg. Concentratie leidt tot kwaliteitsverbetering."

Kniest windt er geen doekjes om dat kostenbesparing een belangrijke reden is om te pleiten voor sluiting van een aantal SEH's. Hij refereert in dat verband aan een onderzoek van een Haagse ambtelijke werkgroep die vorig jaar berekend heeft dat er 260 miljoen euro per jaar bespaard wordt als Nederland teruggaat naar pakweg zestig SEH's. De zorgverzekeraars willen niet over één nacht ijs gaan. Kniest: "De overheid zal eerst de randvoorwaarden en kwaliteitscriteria moeten.
http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/8582960/Minder-eerste-hulpposten-in-ziekenhuizen.ece (http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/8582960/Minder-eerste-hulpposten-in-ziekenhuizen.ece)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 25 mei 2011, 10:38:37
'Halveren SEH’s wel degelijk nadelig'

Halvering van het aantal spoedeisendehulpposten (SEH’s) naar 47 leidt er wel degelijk toe dat een groot aantal mensen de SEH niet zo snel zal kunnen bereiken als voorheen. Dat blijkt uit een onderzoek van softwareaanbieder ORTEC. Dit onderzoeksresultaat staat haaks op de uitkomsten van het onderzoek dat de NOS eerder uitvoerde naar dit onderwerp.

Minister Schippers (VWS) zei in april in antwoord op Kamervragen geen bezwaar te hebben tegen het terugbrengen van het aantal SEH’s. De NOS heeft destijds in reactie op dit nieuws onderzoek laten doen naar het minimale aantal benodigde SEH’s, daarin rekening houdend met de voorwaarde dat een ambulance binnen 45 minuten na melding met de patiënt op een SEH moet kunnen zijn. Het NOS-onderzoek geeft aan dat 47 SEH’s dan volstaan. Dit is een sterke vermindering ten opzichte van de ruim 100 SEH’s die ons land momenteel heeft.

Ranvoorwaarde
In het onderzoek van ORTEC is met een andere randvoorwaarde van de minister rekening gehouden. Namelijk het gegeven dat een ambulance binnen 15 minuten na melding op de plaats van melding moet kunnen zijn. Effectief betekent dit dat er dan nog maximaal dertig minuten over zijn om van de plaats van melding bij een SEH te komen. Uit het onderzoek van ORTEC blijkt dat halvering betekent dat circa twintig procent van de bevolking niet meer binnen 10 minuten op een SEH kan zijn, waar dat eerder wel zo was. Daarnaast groeit het aantal mensen dat niet binnen 30 minuten op een SEH kan zijn vanaf de plaats van melding met 80.000 (0,5 procent).

Discussie
“Hieruit komt dus naar voren dat een groot aantal mensen de SEH niet zo snel zal kunnen bereiken als voorheen”, stelt ORTEC-onderzoeker Bart Veltman. “Of we dit, maatschappelijk gezien, betreuren of accepteren lijkt ons juist het onderwerp te mogen zijn van de discussie en de besluitvorming. Ons pleidooi betreft de nuance te behouden in die discussie door meer criteria mee te laten wegen. Meer dan enkel de vraag 'kunnen we op tijd zijn?'. En meer dan de analyse naar bereikbaarheid die wij hebben gedaan. Al geeft die analyse op zich al aan dat 47 te krap zal zijn.”
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Halveren-SEHs-wel-degelijk-nadelig.htm (http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Halveren-SEHs-wel-degelijk-nadelig.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 25 mei 2011, 10:48:25
Niet dat ik nu voor halvering van het aantal SEH's ben, maar met het kwartier aanrijtijd was al rekening gehouden.
Er was uitgegaan van het golden hour. Een kwartier aanrijtijd dan heb je nog 45 minuten om in het ziekenhuis te komen.
Waar echter geen rekening gehouden mee wordt is de behandeltijd op locatie van de patiënt, the platinum minutes http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=35122.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=35122.0)

Bovendien is er nog wel wat discussie of het golden hour nu moet eindigen bij aankomst in het ziekenhuis of dat behandeling in het ziekenhuis ook onderdeel uit maakt (of zou moeten maken) van het golden hour.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: CM op 25 mei 2011, 17:59:08
Niet dat ik nu voor halvering van het aantal SEH's ben, maar met het kwartier aanrijtijd was al rekening gehouden.
Er was uitgegaan van het golden hour. Een kwartier aanrijtijd dan heb je nog 45 minuten om in het ziekenhuis te komen.
Waar echter geen rekening gehouden mee wordt is de behandeltijd op locatie van de patiënt, the platinum minutes http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=35122.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=35122.0)

Bovendien is er nog wel wat discussie of het golden hour nu moet eindigen bij aankomst in het ziekenhuis of dat behandeling in het ziekenhuis ook onderdeel uit maakt (of zou moeten maken) van het golden hour.

De vraag is eigenlijk waarom wij een wetenschappelijk achterhaald standaard (Gouden Uur) als meetpunt gebruiken in deze kwestie?
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: complex op 25 mei 2011, 20:44:27
Omdat zij die dat gebruiken, ook van achterhaald niveau zijn blijkbaar  0098

sorry ik heb weinig goede woorden over de politiek,raden van bestuur en dergelijke die maatregelen willen invoeren, terwijl zij eigenlijk niet goed op de hoogte zijn van wat er precies in de praktijk speelt.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: vesalius op 7 september 2011, 08:37:12
Zwijndrecht verliest Spoedeisende Hulp (http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Fseptember%2FZwijndrecht+verliest+Spoedeisende+Hulp)

Het Albert Schweitzerziekenhuis in Zwijndrecht versliest de Spoedeisende Hulp en Intensive Care. Ervoor in de plaats komen de afdelingen Acute Basiszorg en High Care.  [...]

en meer genuanceerder:

Albert Schweitzer ziekenhuis kondigt voor regio strategische keuzes aan (http://www.dordrecht.net/nieuws/2011/09/06/7523/albert-schweitzer-ziekenhuis-kondigt-voor-regio-strategische-keuzes-aan.html)

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT -  De directie van het Albert Schweitzer ziekenhuis kondigt strategische keuzes aan voor de ziekenhuizen in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Het raakt ook de gehele zorg voor de Drechtstreeek.

Het ziekenhuis bericht:

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is voornemens om in 2012 belangrijke strategische keuzes door te voeren in de verdeling van de zorg over de ziekenhuislocaties. Doel hiervan is enerzijds de dienstverlening aan de patiënt en de kwaliteit van zorg op een nog hoger peil brengen; anderzijds zo verstandig mogelijk omgaan met geld.

De meest in het oog springende wijzigingen zijn:

het deels verplaatsen van acute zorg van de locatie Zwijndrecht naar Dordwijk
het concentreren van acute verloskunde (bevallingen) op de locatie Dordwijk
het toekennen van profielen/specialisaties aan elke ziekenhuislocatie
het toch langer openhouden van de locatie Amstelwijck
het voorlopig niet uitbreiden in de ‘middenzone’ van het Gezondheidspark Dordrecht

[...]
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 28 september 2011, 09:41:26
'Mes in eerstehulpposten van ziekenhuizen'
AMSTERDAM - Het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen moet fors verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen, zegt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag in Trouw.
Directeur van ZN Pieter Hasekamp zegt in de krant dat de meeste ziekenhuizen zo'n voorziening hebben en dat er daarom in steden als Den Haag en Amsterdam te veel posten zijn. Hij weet niet hoeveel en welke posten dicht moeten, maar ZN heeft honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.
Hasekamp benadrukt dat de verzekeraars in overleg met de ziekenhuizen kijken naar de spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. "Dat is een complex proces, want een eerstehulppost is ook de voordeur van een ziekenhuis."

Heel moeilijk
De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst er in de krant op dat het sluiten van spoedeisende hulp 'heel moeilijk' is. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre. Bovendien vindt de vereniging het saneringspotje van honderd miljoen aan de magere kant. Het is volgens Van der Starre niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'.
Zorgverzekeraars spraken in juni al met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) af dat het ziekenhuissector op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.
http://www.nu.nl/gezondheid/2627066/mes-in-eerstehulpposten-van-ziekenhuizen.html (http://www.nu.nl/gezondheid/2627066/mes-in-eerstehulpposten-van-ziekenhuizen.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: dielangemotormuis op 28 september 2011, 10:38:28
Ik vind het toch bijzonder dat een koepelorganisatie van Zorgverzekeraars gaat bepalen dat er SEH's dicht moeten, of zie ik iets essentieels over het hoofd?
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 28 september 2011, 11:08:27
Die betaalt, bepaalt  :-\
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: dielangemotormuis op 28 september 2011, 11:18:59
Die betaalt, bepaalt  :-\
Oké, maar ik blijf het een bijzonder verhaal vinden. Als ik soms met de ambu bij een incident sta en ik hoor dat ze dan moeten overleggen naar welk ziekenhuis ze moeten omdat alle SEH's vol zitten, snap ik niet dat een zorgverzekeraar gaat zeggen dat we met minder SEH's afkunnen. Echter zal dit wel aan mij liggen als leek.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: vesalius op 28 september 2011, 13:37:10
Oké, maar ik blijf het een bijzonder verhaal vinden. Als ik soms met de ambu bij een incident sta en ik hoor dat ze dan moeten overleggen naar welk ziekenhuis ze moeten omdat alle SEH's vol zitten, snap ik niet dat een zorgverzekeraar gaat zeggen dat we met minder SEH's afkunnen. Echter zal dit wel aan mij liggen als leek.

Het gaat er meer om om de zorg te concentreren en dus de overblijvende lokaties uit te breiden. Door deze concentratie krijg je een vele malen efficiënter gebeuren met als bonus ook nog eens veel meer ervaring. De witte kant hier op dit forum kent allemaal wel de ziekenhuizen waar zij hun familie niet naartoegebracht wil zien worden buiten kantooruren omdat er dan echt te weinig ervaren krachten rondlopen (zowel verpleegkundig als artsen)

Een SEH betekent niet alleen dat deze 24/7 bemand moet zijn, het houdt ook in dat er 24/7 een OK gedaan moet kunnen worden, dat er 24/7 opname-capaciteit is op een IC, etc, etc.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: gignnl op 28 september 2011, 14:17:30
Ok maar dat betekent dat er dus in bepaalde regios een uitbreiding van ambulanceparaatheid moet plaatsvinden.Immers de wagen is met de patient vaak langer onderweg en ook niet 1,2,3 weer paraat.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: harold1981 op 28 september 2011, 14:54:11
Met andere woorden, MKA's krijgen het nog drukker met meldingen, maar ambulances zijn langer bezet met een rit, en meer ambulances erbij zal ook niet zo 1, 2, 3 gebeuren, dus aanrijtijden zullen oplopen.
Er mag dan toch zeker wel worden aangenomen dat het wegvallen van een SEH gepaard gaat met de opkomst van alternatieve laagdrempelige zorgverlening, zoals inloopspreekuren, emergency care practitioners en acute thuiszorg?
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 28 september 2011, 15:58:18
'ZN vergeet patiënt bij acute zorg'
 
De toegankelijkheid van spoedeisende hulpposten wordt voor patiënten verslechterd als Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haar voornemens doorzet om vanaf volgend jaar spoedeisende hulpposten te sluiten. Dat zegt Menno Gaakeer van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Doelmatigheid lijkt leidend in de discussie, en Gaakeer vraagt zich af of de kwaliteit met de concentratie van zorg wordt verbeterd.

“ZN neemt de sluiting van de posten als standpunt op zich, maar dat kan niet zomaar. Als ziekenhuis heb je ook te maken met patiëntenstromen en volumes. De spoedeisende hulp heeft meer functies dan alleen binnen een korte tijd patiënten helpen. Het is ook een vangnet voor patiënten die elders vandaan komen.”

Gaakeer vraagt zich af hoe het voorstel van ZN zich verhoudt tot de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp voor burgers, een wens van minister Schippers van VWS. “Daar zit een discrepantie.”

Voordeur
Volgens de NVSHA moet de acute zorgvraag niet benaderd worden vanuit zorginstanties zoals ZN dat nu doet. “We moeten zorgen voor één voordeur en één goede triage. Wie zich achter die voordeur bevindt -huisartsen, spoedeisende hulpartsen en tandheelkundigen- dat maakt niet, we moeten dit integraal organiseren vanuit patiëntenperspectief.”

Gaakeer is niet bang dat er minder spoedeisende artsen nodig zijn bij sluiting van posten door de concentratie van zorg. “De patiëntenvolumes zullen niet minder worden. De spoedeisende hulp wordt alleen maar complexer door de vergrijzing.”

http://www.mednet.nl/nieuws/id5460-zn-vergeet-patient-bij-acute-zorg.html (http://www.mednet.nl/nieuws/id5460-zn-vergeet-patient-bij-acute-zorg.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 7 november 2011, 09:25:20
Spoedeisende hulpartsen niet geraadpleegd voor RVZ-rapport
 
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) is niet geraadpleegd bij het opstellen van het RVZ-rapport 'Medisch-Specialistische Zorg in 20/20' waarin onder meer wordt voorgesteld het aantal SEH’s in Nederland te halveren.

“Het is jammer dat onze mening niet is gevraagd”, zegt voorzitter Menno Gaakeer van de NVSHA. “Wij denken dat er een goed en haalbaar alternatief is. Het sluiten van SEH’s lijkt nu voornamelijk uit overwegingen van doelmatigheid te gebeuren. In hoeverre hiermee de kwaliteit wordt verbeterd, is maar de vraag. Kwaliteit is immers niet alleen afhankelijk van volumenormen, maar zeker ook van procesfactoren. Hoe richt een ziekenhuis het acute proces in? Kwaliteit vraagt in eerste instantie om kwaliteitsbeleid.”

Crowding
Als het aantal SEH’s verminderd wordt, zullen patiënten er toch nog altijd voor kiezen om naar de grote SEH’s te gaan, zegt Gaakeer. “Veel patiënten hebben dat er gewoon voor over. Ze reizen desnoods 10 kilometer verder, omdat ze weten dat ze dan in een ‘echte’ SEH komen. Dus gaan er heel veel mensen naar toe, met als gevolg crowding, oftewel grote drukte. Mensen moeten dan langer wachten. Het is de vraag of de patiënttevredenheid en de kwaliteit van zorg daarbij gebaat is.”

Volgens Gaakeer is het een alternatief om de huidige SEH’s en huisartsenposten te integreren. “Dat kan door middel van financiële ontschotting. Bovendien moet men het domeindenken loslaten. Zodat voor de patiënt achter één voordeur zorg op maat beschikbaar is, inclusief afspraken met thuiszorg, tandartsen en de GGZ. Voor specifieke vormen van acute zorg, waarbij aantoonbaar kwaliteitswinst behaald kan worden met concentratie, zullen regionale afspraken gemaakt moeten worden, zoals overigens in de traumatologie al gebeurt.”

Kwaliteitscriteria
Gaakeer benadrukt dat de NVSHA niet per definitie tegen het sluiten van SEH’s is. “Maar de huidige argumentatie is onvoldoende gebaseerd op kwaliteitscriteria. Deze moeten immers nog worden ontwikkeld”.

Ondanks de nodige kanttekeningen heeft de NVSHA over het algemeen wel waardering voor het RVZ-rapport. Gaakeer: “We herkennen ons in de grote lijnen van het rapport, de beslissingen die genomen moeten worden in verband met de vergrijzing en de betaalbaarheid. Maar voor de radicale maatregelen zijn er gewoon nog te veel witte vlekken.”

http://www.mednet.nl/nieuws/id5593-spoedeisende-hulpartsen-niet-geraadpleegd-voor-rvz-rapport.html (http://www.mednet.nl/nieuws/id5593-spoedeisende-hulpartsen-niet-geraadpleegd-voor-rvz-rapport.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Live op 11 november 2011, 00:11:34
Martiniziekenhuis boos op UMCG (http://www.youtube.com/watch?v=CYelJQVwqXE#ws)
door RTVOOG op 10 nov 2011

Het Martiniziekenhuis is boos op het UMCG,. Het UMCG vindt zichzelf het aangewezen ziekenhuis voor spoedeisende hulp. Landelijk moet de helft van de spoedeisend hulp gevende ziekenhuizen verdwijnen. Dat is de mening van de gezondsheidraad. Dat betekent dat de spoedeisende hulp van het Martiniziekenhuis moet sluiten. Het Martiniziekenhuis laat bij monde van bestuursvoorzitter Feenstra weten dat een academisch ziekenhuis geen eenvoudige gevallen moet behandelen. Feenstra is vooral bang dat de aanrijtijden van de ambulances langer zullen worden
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 6 december 2011, 09:15:53
‘Debat sluiting SEH’s onvoldoende doordacht’
5 december 2011
Het debat over de sluiting van spoedeisende hulpposten (SEH’s) is onvoldoende doordacht. Dat schrijft bestuurder Dirk Schraven van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein namens de gehele raad van bestuur in het Financieele Dagblad.

“We moeten af van versimpelde discussies over ‘de helft van de SEH’s moet dicht’ en veel meer gaan kijken naar een adequate inrichting van de acute zorg in regioverband”, schrijft Schraven in het FD. Het is volgens de bestuurder vooral belangrijk om het juiste profiel te kiezen voor de diverse SEH’s, in samenhang met huisartsenposten.

Sluiting SEH's
Volgens de raad van bestuur zijn er drie redenen om niet over te gaan tot sluiting van de helft van de SEH’s. Ten eerste gaat volgens hen het kwaliteitsargument niet op. “Het is mogelijk dat sommige SEH’s, met name in dunbevolkte gebieden, de gewenste kwaliteitsstandaard niet halen maar dit geldt zeker niet voor de helft van de posten.” Ten tweede is doelmatigheid volgens het St. Antonius Ziekenhuis beter te realiseren door bijvoorbeeld een volledige integratie van SEH’s met huisartsenposten of door de zorg rond acute hartzorg, bevallingen en grote trauma’s regionaal beter op elkaar af te stemmen. “In de derde plaats neemt bij sluiting van een SEH het ‘serviceniveau’ aan bewoners in de directe omgeving van het ziekenhuis aanzienlijk af, zelfs als ze binnen 45 minuten wel een ander ziekenhuis kunnen bereiken.”
http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/12811/Debat-sluiting-SEHs-onvoldoende-doordacht.htm (http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/12811/Debat-sluiting-SEHs-onvoldoende-doordacht.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Ambu ALS op 6 december 2011, 17:27:01
Het Martiniziekenhuis laat bij monde van bestuursvoorzitter Feenstra weten dat een academisch ziekenhuis geen eenvoudige gevallen moet behandelen. Feenstra is vooral bang dat de aanrijtijden van de ambulances langer zullen worden

Hu ? Als ik het argument van aanrijtijden tussen het Martini en het UMCG doortrek buiten de stand Groningen dan moeten we dus binnen elke 10 kilometer een ziekenhuis of minstens een SEH oprichten ? Halvering wordt zo vertienvoudiging. Strak plan  >:D
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 15 december 2011, 08:47:37
Liemers bezorgd over ambulancezorg
ZEVENAAR - De zes Liemerse gemeenten en de huisartsen daar maken zich zorgen over de ambulancezorg als het ziekenhuis in Zevenaar per 1 april de spoedeisende hulp sluit. Ze willen snel een gesprek met de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Doesburg, Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar willen net als de huisartsen de garantie dat mensen altijd binnen 45 minuten bij de spoedeisende hulp zijn.

Het ziekenhuis kondigde vorige maand aan de spoedeisende hulp te sluiten, omdat er te weinig gespecialieerd personeel is.
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1271721/Liemers-bezorgd-over-ambulancezorg.htm (http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1271721/Liemers-bezorgd-over-ambulancezorg.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: rjvaneyk op 17 februari 2012, 08:02:18
Minder medische spoedhulp in de nacht

Laatste update:  16 februari 2012 17:02

 DEN HAAG - In de nacht en tijdens weekeinden kan een aantal posten voor spoedeisende hulp (SEH's) hun deuren dichthouden.

Dat schrijft de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan minister Schippers van VWS.

Volgens het advies is snelheid niet het enige dat telt als de patiënt daardoor niet meteen gespecialiseerde zorg krijgt.
 
Het is daarom beter minder posten met meer of snel oproepbare specialisten open te hebben tijdens dagdelen waarin minder patiënten zich melden.

De raad vindt wel dat altijd binnen 45 minuten een SEH bereikbaar moet zijn. Overdag moeten alle zogenoemde basis-SEH's wel open zijn.

Het is volgens de raad nog onduidelijk hoeveel hulpposten hun deuren af en toe dicht kunnen houden. Er moet binnen de zorgsector en met de minister overlegd worden welke SEH's in aanmerking komen. Daarbij krijgen posten met van nature meer specialisten op de vloer voorrang.

© ANP
http://www.nu.nl/gezondheid/2742759/minder-medische-spoedhulp-in-nacht.html (http://www.nu.nl/gezondheid/2742759/minder-medische-spoedhulp-in-nacht.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 17 februari 2012, 08:24:54
Als ze dan maar wel zorgen voor voldoende ambulances die wat verder moeten rijden en dus meer tijd kwijt zijn om hun patiënt af te leveren bij een SEH.
Om waarschijnlijk vervolgens na een paar uur de patiënt weer op te halen en over te plaatsen naar een ziekenhuis zonder SEH die (nog) wel voldoende opname capaciteit heeft.
 :-X
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 20 februari 2012, 21:13:43
Volwaardige plek ambulance in zorgoverleg
 
ZWOLLE (ANP) - Ambulancezorg Nederland zou een volwaardige plek moeten hebben in het overleg over de hervormingen in de zorg. Dat zei voorzitter Hans Simons maandag.

Simons is verbaasd dat zijn organisatie geen volwaardige plek heeft aan de onderhandelingstafel. "De ambulance is in 20 jaar tijd veranderd van puur een vervoersmiddel naar een dienst waarbij hoog opgeleid personeel belangrijke eerste zorg kan verlenen. De komende jaren zal de discussie zich meer en meer toespitsen op regionale samenwerking met een sterke eerste lijn", meent Simons.

Mede daarom betoogt hij dat de norm dat patiënten binnen 45 minuten op een spoedeisende hulp moeten kunnen zijn, opnieuw onder de loep moet. De norm moet niet direct worden losgelaten, maar ook niet krampachtig gehandhaafd. Het ambulancekorps kan volgens hem veel doen voor iemand en een ambulance kan doorrijden naar een ziekenhuis met de juiste specialisten op de vloer. "Eventueel extra opleiden van ambulancepersoneel of bijvoorbeeld meer differentiatie met die norm is het onderzoeken waard."

http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Ziekenhuizen/7286/Volwaardige-plek-ambulance-in-zorgoverleg (http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Ziekenhuizen/7286/Volwaardige-plek-ambulance-in-zorgoverleg)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: vesalius op 1 maart 2012, 17:47:18
Citaat
Geen strengere normen verloskunde en SEH

Minister Schippers ziet voorlopig af van strengere eisen aan spoedzorg en acute verloskundige zorg. Onder meer omdat het wegens krapte op de arbeidsmarkt voor veel ziekenhuizen lastig wordt om te allen tijde specialistische zorg voorhanden te hebben.

De minister liet vandaag per brief aan de Tweede Kamer weten dat zij de nieuwe normen voor SEH’s en verloskundige zorg niet onverkort zal invoeren. De minister ziet twee problemen die een snelle invoering van de normen in de weg staan.

Ten eerste is er onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar om op alle SEH’s zeven dagen per week 24 uur per dag een dienstrooster rond te krijgen. Daarnaast zou het sluiten van SEH’s die niet aan de normen voldoen ertoe kunnen leiden dat een deel van de spoedpatiënten niet meer binnen 45 minuten de eerste hulp kan bereiken.

[...]

De minister wil de komende tijd met het veld in gesprek om mee te denken over een creatieve invulling van hogere kwaliteitseisen. Zij nodigt met name de kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden uit om daarover met haar in gesprek te gaan. De minister wil onder meer bekijken hoe zij toch een rol kunnen blijven vervullen bij de acute verloskundige zorg.

Bron en volledig artikel: Medisch contact (http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/111372/Geen-strengere-normen-verloskunde-en-SEH.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 18 mei 2012, 20:36:43
Spoedeisende zorg moet en kan dichtbij

Bezuinigingsplannen gebaseerd op misvattingen

Wie beweert dat Nederland wel met minder afdelingen Spoedeisende Hulp toe kan, heeft het mis. Rapporten die deze inkrimping aanprijzen, hanteren verkeerde premissen en vergeten dat de patiënt er slecht mee af is.

De laatste tijd wordt nogal eens beweerd dat, zolang de aanrijtijd maximaal 45 minuten blijft, het aantal SEH’s wel verkleind en zelfs gehalveerd kan worden. Bijvoorbeeld in het rapport van de Gezondheidsraad uit februari.1 Maar die redenering is gebaseerd op aannames die niet kloppen en dus nodig ontzenuwd moeten worden.

Traumatologie
Een grote misvatting in alle rapporten, en overigens ook in een ingezonden brief in Medisch Contact (MC 7/2012: 423), is dat op een afdeling Spoedeisende Hulp voornamelijk traumatologie wordt gezien. Dit is pertinent onjuist, zo blijkt uit metingen op de SEH van het middelgrote ziekenhuis waar ik werk, waar een 24-uursdekking door KNMG-erkende SEH-artsen gewaarborgd is en waar dus een scherp beeld bestaat van de patiënten die zich presenteren. Op deze middelgrote SEH heeft 45 procent van de patiënten chirurgische problemen, gevolgd door 20 procent intern-geneeskundige problematiek, 10 procent neurologische, 10 procent cardiologische aandoeningen en een restgroep van 15 procent met longziekten, kindergeneeskunde, kno, orthopedie, urologie en gynaecologie. De chirurgische patiënten zijn dan wel de grootste groep, echter de traumatologie omvat hiervan hoogstens de helft.

Eigen vervoer
Daarnaast lijkt men ervan uit te gaan dat patiënten de Spoedeisende Hulp voornamelijk per ambulance bereiken. De overgrote meerderheid bezoekt mijn Spoedeisende Hulp op eigen initiatief of na verwijzing vanuit de eerste lijn met eigen vervoer. Dat duurt vaak langer, zeker als mensen de weg niet weten of in paniek zijn. Als er dus SEH’s sluiten met als argument dat de ambulance de verder weg gelegen spoedpost nog in 45 minuten kan bereiken, wil dat niet automatisch zeggen dat die aanrijtijd ook gehaald wordt met het eigen vervoer. Daar komt bij dat in niet-stedelijk gebied, de 45 minuten (die overigens bestaat uit een aanrijtijd van 15 minuten na melding, 5 minuten stabilisatie en inladen en 25 minuten aanrijtijd naar een afdeling Spoedeisende Hulp) sowieso soms te krap is.

Indelen
Een andere misser, die met name in het rapport van de Gezondheidsraad te vinden is, is de gedachte dat de afdelingen Spoedeisende Hulp ingedeeld zouden kunnen en moeten worden in een ‘complete SEH’, een ‘profiel-SEH’ en een ‘basis-SEH’. De complete SEH zou dan alle meervoudig gewonde traumapatiënten opvangen en behandelen, de profiel-SEH alleen die patiëntencategorieën waarvoor een profielregistratie is behaald en de basis-SEH alleen patiënten met lage complexiteit. Maar de grote vraag die hier onbeantwoord blijft, is wie de waarschijnlijkheidsdiagnose stelt en op grond waarvan wordt besloten naar een bepaalde categorie SEH te rijden. De praktijkervaring is namelijk dat in de eerste lijn gestelde diagnoses vaak niet kloppen of niet volledig zijn. Voorbeelden zijn het myocardinfarct dat gastro-oesofageale reflux blijkt te zijn en het cerebrovasculair accident (CVA) dat blijkt te berusten op een bloeding in plaats van een trombolyseerbaar infarct. Waarschijnlijk zal in zulke gevallen op safe worden gespeeld, waardoor meer mensen dan nodig aanspraak maken op dure zorg ver van hun woonplaats.

Helikopter
Andersom komt ook voor, aangezien veel ernstige beelden in de eerste lijn niet als zodanig worden herkend. Sepsis is hiervan een goed voorbeeld, maar elk ander ernstig acuut beeld wordt regelmatig niet direct herkend door eerstelijnszorgverleners. Dan zal alsnog overplaatsing nodig zijn, en is het zeer de vraag of dit op tijd gerealiseerd kan worden.

In dit licht wordt er in de Discussienota Acute Zorg van het ministerie van Volksgezondheid uit 2010 tevens gerept over het in het leven roepen van een ambulancehelikopter.2 Gezien de recentelijk verschenen uitkomsten over de inzet van traumahelikopters in Nederland lijkt dit niet verstandig.3 Dit onderzoek liet zien dat inzet van een traumahelikopter geen meerwaarde heeft boven regulier ambulancevervoer door de lange tijd die nodig is om de helikopter te laten opstijgen. Hoewel de nota specifiek aangeeft dat het hier geen traumahelikopter maar een ambulancehelikopter betreft, mogen we toch veronderstellen dat de een niet veel sneller zal opstijgen dan de ander. Van tijdwinst zal dan ook nauwelijks sprake zijn.

Ook lijkt voor de in het rapport van de Gezondheidsraad genoemde mobiele stroke unit (een ambulance met CT en labfaciliteiten) in Nederland geen plaats. Alleen al vanwege het feit dat deze erg duur zijn, terwijl je er veel nodig zou hebben. Voor patiënten met een CVA die voor trombolyse in aanmerking zouden kunnen komen, is tijd immers kostbaar.

Erkende SEH-arts
Wat zou er wél moeten gebeuren? De eis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat elke afdeling Spoedeisende Hulp minimaal één KNMG-erkende SEH-arts moet hebben, is in het licht van bovenstaande slechts een kleine stap. Vooral omdat deze ene KNMG-erkende SEH-arts veelal wordt belast met zowel curatieve als administratieve taken.

Er zijn nog geen Nederlandse studies die laten zien dat de inzet van een specifiek daarvoor opgeleide SEH-arts goedkopere zorg levert dan bij een bezetting met arts-assistenten. Maar het is wel aannemelijk. Een KNMG-erkende SEH-arts heeft minder tijd nodig om tot een (waarschijnlijkheids)-diagnose te komen, en ook minder aanvullend onderzoek en minder frequente consultatie van andere specialisten. Daarnaast wordt eerder overgegaan tot behandeling, wat zeker bij bepaalde patiëntgroepen (CVA, myocardinfarct, sepsis) duidelijke gezondheidswinst oplevert.

Steeds vaker maken afdelingen Spoedeisende Hulp voor kleine traumatologie gebruik van zogeheten fast-track behandelruimtes. Patiënten die op grond van het aanwezige letsel hiervoor in aanmerking komen, kunnen worden gezien door hiertoe speciaal opgeleide verpleegkundigen. Dit levert tijdswinst op, aangezien de verpleegkundige zowel de diagnose stelt (bijvoorbeeld fractuur) als de behandeling doet (bijvoorbeeld een gipsverband). Kosteneffectiviteit is aannemelijk.

Daarnaast ligt investering in de eerste lijn meer voor de hand dan vermindering van capaciteit in de tweede lijn. Gedeelde triage is een must, zonder discussie, omdat te veel eenvoudige en laagcomplexe problematiek nu nog wordt gezien in de tweede lijn. En waar een huisarts op basis van klinische criteria kan stellen dat een bot met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gebroken is, geldt dat niet voor de tweede lijn. Het röntgenapparaat is immers bij de hand en dit geldt ook voor laboratoriumonderzoek. Zoals ook aangegeven in recent Nijmeegs onderzoek wordt er op deze manier onnodig veel beslag gelegd op kostbare zorg.4

Slogans
Er moet en gaat bezuinigd worden in de spoedeisende zorg. Dit kan echter op veel andere manieren dan het sluiten van afdelingen Spoedeisende Hulp. Deze vergaande maatregel heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de spoedeisende zorg, maar voor de gehele zorgketen. Gevolgen die op dit moment niet of in onvoldoende mate te overzien zijn. Wie goed kijkt naar de huidige gang van zaken op een afdeling Spoedeisende Hulp, zal dit beamen.

Politieke slogans als ‘de basis moet goed’ en ‘dichtbij als het kan, iets verder weg als het moet’ klinken prachtig. Echter, de basis is al best goed en moet verder verbeterd worden in plaats van afgebroken. Spoedeisende zorg dichtbij kan en moet mogelijk zijn met de KNMG-erkende SEH-arts als aangewezen specialist, met ondersteuning van gespecialiseerde verpleegkundigen en een betere samenwerking met de eerste lijn. Want zolang als patiënten zich blijven presenteren zonder label met complexe SEH, profiel-SEH of basis-SEH, komt het nog altijd neer op mensenwerk.

Voetnoten

1. De basis moet goed! Kwaliteit bij een Basis Spoedeisende Hulp binnen een regionaal netwerk. Gezondheidsraad. 2012.
2. Discussienota Acute Zorg 2015. VWS. 2010.
3. The effect of Helicopter Emergency Medical Services on trauma patient mortality in the Netherlands. M.A.C. de Jongh, H.F. van Stel, A.J.P. Schrijvers et al. Injury, beschikbaar online vanaf 2 februari 2012.
4. Zelfverwijzers SEH jagen zorgkosten op. S. Giesberts, M. Smits, P.H.J. Giesen. MC 10/2011, 587-589.


Doutsje Idzenga, SEH-arts KNMG, ziekenhuis St Jansdal,
Harderwijk

http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/115329/Spoedeisende-zorg-moet-en-kan-dichtbij.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/115329/Spoedeisende-zorg-moet-en-kan-dichtbij.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 10 september 2012, 09:15:18
ZN: ‘Ingewikkelde spoedzorg concentreren’

Door specialistische spoedeisende zorg in een kleiner aantal ziekenhuizen te concentreren, kunnen de kwaliteit én de doelmatigheid van de zorg worden verbeterd. Eenvoudige spoedeisende zorg moet juist dicht in de buurt voorhanden zijn.

Dat is de kern van een visie op spoedeisende zorg die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in opdracht van de zorgverzekeraars heeft ontwikkeld. In overleg met onder meer de wetenschappelijke verenigingen, wordt deze visie verder uitgewerkt en onderbouwd. Eind van dit jaar moet er een stappenplan liggen voor de aanpak in de komende jaren.

De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen spoedeisende basiszorg en gespecialiseerde spoedeisende zorg, waarvoor bijzondere deskundigheden en voorzieningen noodzakelijk zijn. De eerste moet dicht bij de burgers beschikbaar zijn, in de vorm van SEH-afdelingen in combinatie met huisartsenposten. Zij willen de meer complexe zorg, zoals  traumazorg en spoedeisende neurologische, cardiologische, vaatchirurgische en verloskundige zorg, concentreren. Ook de intensive care wordt hierbij betrokken.

Zo ontstaan verschillende spoedeisende zorg-profielen voor ziekenhuizen: sommige krijgen een meer specialistisch profiel, andere ontwikkelen zich tot basis spoedeisende medische diensten.

De visie is gebaseerd op eerdere rapporten, richtlijnen en beschikbare literatuur. Uit declaratiegegevens van zorgverzekeraars blijkt dat er duidelijke verschillen bestaan in uitkomsten van spoedeisende zorg, die niet kunnen worden verklaard uit verschillen in patiëntkenmerken. De gegevens worden verder onderzocht.  Daarna willen de zorgverzekeraars met alle betrokken partijen gaan praten.
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/120443/ZN-Ingewikkelde-spoedzorg-concentreren.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/120443/ZN-Ingewikkelde-spoedzorg-concentreren.htm)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 10 september 2012, 09:17:17
NVZ: ZN standpunt Acute Zorg te simpel en ondoordacht

De  NVZ wijst erop dat de visie over spoedeisende en acute zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gevaar kan opleveren voor de huidige samenwerkingsinitiatieven in de acute zorg. Hierdoor kan er grote onrust ontstaan onder de bevolking, verplegend personeel en medici. De gevolgen van het ZN-standpunt zijn onvoldoende in kaart gebracht.

Regionale verschillen
NVZ-voorzitter de Boer: 'Ik ben bang dat dit standpunt een verkeerde invloed zal hebben op de discussie over de organisatie van de acute zorg. De discussie moet regionaal en zelfs lokaal gevoerd worden tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Het zomaar op basis van onbewezen volumenormen sluiten van een afdeling spoedeisende zorg of intensive care kan rampzalige gevolgen hebben voor heel veel voorzieningen in het ziekenhuis. Dat is je reinste kapitaalvernietiging.'

De vraag die niet beantwoord is: bij welke volumes neemt de kwaliteit van zorg zichtbaar en bewijsbaar toe? NVZ -voorzitter De Boer: 'Natuurlijk moet de discussie gevoerd worden, maar de normen die ZN toepast, zijn afgeleid uit normen door derden en normen uit de literatuur. Deze normen zijn onvoldoende toepasbaar op de Nederlandse situatie. Daarom is het onduidelijk wat de waarde ervan is.'

Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord
Vanzelfsprekend ondersteunt de NVZ het beter organiseren van de zorg in Nederland. Dit ligt vast in het Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord dat de NVZ en ZN hebben ondertekend. Daarbij kan ook horen een concentratiebeweging van de complexe spoedeisende zorg. Het door ZN opgestelde kwaliteitskader kan een bijdrage leveren aan de discussie hierover en de al opgestarte samenwerkingsinitiatieven. Het gevaar schuilt erin dat de normen die in het standpunt worden genoemd een eigen leven gaan leiden en onverkort worden toegepast in de Nederlandse situatie.

Herstructureringsfonds
In het Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord van 4 juli 2011 is afgesproken dat  de zorgverzekeraars een herstructureringsfonds in het leven zullen roepen om onder meer de afbouw van spoedeisende hulpposten te bekostigen. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, blijft onduidelijk. Wel meldde ZN september vorig jaar  honderd miljoen euro gereserveerd te hebben voor de sanering.

In een reactie in Dagblad Trouw wees de NVZ er toen al op dat sluiting van posten enorme gevolgen heeft voor patiënten. 'Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil', meldde  NVZ-directeur Margot van der Starre september vorig jaar. 'Dat maakt het sluiten van spoedeisende hulpposten heel moeilijk.' Het saneringspotje van honderd miljoen is niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'. 'Het is aan de magere kant.' Ook het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) moet in deze discussie worden opgenomen.
http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/NVZ_Nieuws/Nieuwsberichten/2012/NVZ_ZN_standpunt_Acute_Zorg_te_simpel_en_ondoordacht (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/NVZ_Nieuws/Nieuwsberichten/2012/NVZ_ZN_standpunt_Acute_Zorg_te_simpel_en_ondoordacht)



NVZ: Voorzichtig met concentreren SEH

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) vindt het idee van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om gespecialiseerde spoedeisende hulp in een kleiner aantal ziekenhuizen te concentreren ‘te simpel en ondoordacht’.

ZN komt met het plan omdat nu vrijwel elk ziekenhuis complexe spoedhulp aanbiedt, maar dit vaak niet optimaal doet. Hierdoor moeten patiënten soms worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Als er een kleiner aantal ziekenhuizen de beste apparatuur en de juiste deskundigen krijgt, kunnen patiënten die acuut hulp nodig hebben direct daarheen worden vervoerd. Dit leidt volgens ZN tot betere kwaliteit van zorg en besparing van kosten.
Gevaar

De  NVZ wijst erop dat deze visie over spoedeisende en acute zorg gevaar kan opleveren voor de huidige samenwerkingsinitiatieven in de acute zorg. Hierdoor kan er grote onrust ontstaan onder de bevolking, verplegend personeel en medici. ‘De gevolgen van het ZN-standpunt zijn onvoldoende in kaart gebracht’, aldus de NVZ.
Lokaal

Volgens NVZ-voorzitter Roelf de Boer moet de discussie regionaal en zelfs lokaal gevoerd worden tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. “Het zomaar op basis van onbewezen volumenormen sluiten van een afdeling spoedeisende zorg of intensive care kan rampzalige gevolgen hebben voor heel veel voorzieningen in het ziekenhuis. Dat is je reinste kapitaalvernietiging”, aldus De Boer.
Helft

Overigens is het idee van ZN niet nieuw. Het borduurt voort op het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), dat vorig jaar oktober werd aangeboden aan minister Schippers. Daarin stond dat Nederland toe kan met minder ziekenhuizen en de helft van het aantal SEH’s. Complexe zorg moet worden geconcentreerd in een klein aantal ziekenhuizen, aldus de RVZ.
http://www.mednet.nl/nieuws/id6412-nvz-voorzichtig-met-concentreren-seh.html (http://www.mednet.nl/nieuws/id6412-nvz-voorzichtig-met-concentreren-seh.html)
Titel: Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen onderzoekt veranderingen SEH
Bericht door: RAdeR op 22 oktober 2012, 10:49:10
Gevolgen wijzigingen SEH onderzocht

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van de veranderingen die op stapel staan bij de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen.

Samenwerking
Ziekenhuizen moeten meer gaan samenwerken met huisartsen, sommige ziekenhuizen zullen op bepaalde tijden, bijvoorbeeld 's nachts, de spoedeisende hulp sluiten en patiënten zullen dan elders in de regio opgevangen worden. Uiteindelijk zullen ook een aantal spoedeisende hulpposten de deuren sluiten.

Dit jaar nog worden 100 ziekenhuizen bevraagd over drukte, wachttijden en doorlooptijden. Dat wordt over 3 jaar herhaald.
http://www.skipr.nl/actueel/id12546-gevolgen-wijzigingen-seh-onderzocht.html (http://www.skipr.nl/actueel/id12546-gevolgen-wijzigingen-seh-onderzocht.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 8 november 2012, 21:23:35
Moddergat: te ver van een ziekenhuis

Moddergat: te ver van een ziekenhuis - Het is straks niet meer vanzelfsprekend dat inwoners van het Friese Moddergat op tijd in een volwaardig ziekenhuis zijn. Door het afslanken van het ziekenhuis in Dokkum zijn ze voornamelijk aangewezen op Leeuwarden.

De binnenwegen tussen Dokkum en Moddergat, een rijafstand van ongeveer een kwartier, zijn kronkelig en glad van de blubber die tractoren op het wegdek achterlaten. Er rijden op deze woensdagmorgen maar weinig auto’s. Twee ambulances komen met loeiende sirenes voorbij. Daar achteraan een politieauto.

Moddergat, in het uiterste noordoosten van Friesland, vormt samen met het naast­gelegen Paesens een tweelingdorp. Samen hebben ze zo’n 500 inwoners. Een hoge dijk scheidt Moddergat van de Waddenzee.

Riekje Gorter, vrijwilligster bij museum ’t Fiskershúske, beaamt dat de streek een krimpgebied is. „Mensen trekken hier weg. Er is te weinig werk. De fabrieken en winkels zijn in Dokkum.” Volgens haar staan veel huizen te koop. Dat ziekenhuis De Sions­berg afslankt, vindt ze een slechte zaak. „Mensen met een hartafwijking zijn straks aangewezen op Leeuwarden of Groningen.” De Friese hoofdstad ligt op 45 minuten rijden. Groningen is nog tien minuten verder.

Ook haar dorpsgenoten Nico en Lia Straver, die jaren geleden voor hun rust en gezondheid vanuit Gouda naar Friesland verhuisden, zien een nog beperkter zorgaanbod niet zitten. Lia: „Toen onze jongste dochter in het ziekenhuis in Leeuwarden lag, konden we haar alleen ’s middags bezoeken. De avondspits was te druk.” Volgens haar is de zorg in De Sionsberg in Dokkum nu al te beperkt. „Dat wordt alleen nog maar erger.”

Hun buurman Taeke Visse, is initiatiefnemer en voorzitter van Red De Sionsberg, een comité dat zich inzet voor het behoud van het kleinste zelfstandige ziekenhuis van Nederland. Aanvankelijk zou De Sionsberg slechts een polikliniek worden. Maar dat is na de fusie met een ziekenhuis in Drachten van de baan. Er was al geen afdeling intensive care. Nu verdwijnen sowieso de cardiologie en de kinderafdeling. Bevallen kan alleen in Leeuwarden. Visser: „Als de geboortezorg verdwijnt, gaan jonge gezinnen niet meer in dorpen als Moddergat wonen. Ze zitten dan te ver van het zieken­huis.” Het gevolg is volgens hem een verdere ver­grijzing van de streek.

Visser vindt dat De Sionsberg een volwaardig ziekenhuis moet blijven. De landelijke eis is dat mensen binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn. Maar als De Sionsberg sluit, is dat volgens Visser onhaalbaar. „Op deze manier komen ongeveer 8000 mensen uit dorpen in het noorden van Friesland en het westen van Groningen te ver van een ziekenhuis te wonen. Maar ook mensen in een krimpgebied hebben recht op goede zorg.”

Financiële problemen zijn de oorzaak van het inkrimpen van De Sionsberg. De fusie met het ziekenhuis in Drachten heeft al wat lucht gegeven. Intern beraden werkgroepen zich erop welke zorg verdwijnt en welke blijft, zegt Michiel ter Laan, interim-hoofd communicatie bij De Sionsberg. „We zullen ons vooral richten op ouderen. Er is veel vergrijzing in de omgeving.”

Gynaecologie verdwijnt per 
1 mei 2013. Een van de redenen is dat de operatie­kamers niet meer 24 uur per dag beschikbaar zullen zijn. Volgens Ter Laan wordt wel zogenoemde laagcomplexe zorg aangeboden. Dat betekent dat mensen die een arm breken in Dokkum terechtkunnen.

Maar hoe zit het met mensen die door de afstand niet binnen 45 minuten na het bellen van het alarmnummer in een volwaardig ziekenhuis kunnen liggen? „Op de Waddeneilanden is dit ook al het geval. We kijken op welke manier we verantwoord zorg kunnen leveren.”

Dit is het zesde deel in een serie over gebieden die kampen met bevolkingskrimp.

Succes in strijd voor goede zorg

De Christen­Unie in Provinciale Staten van Groningen strijdt al jaren voor goede zorg in krimpgebieden. Vorige week kwam er goed nieuws: de ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten, die niet meer volwaardig kunnen draaien, worden vervangen door een nieuw ziekenhuis in Scheemda. Het gaat samenwerken met het Universitair Medisch Centrum Groningen, waardoor er weer gynaecologie kan worden aangeboden. CU-Statenlid Van der Graaf: „Een specialist moet een bepaald aantal handelingen per jaar uitvoeren om de zorg te kunnen blijven bieden. Het vereiste aantal handelingen was in de streekziekenhuizen steeds moeilijker haalbaar. In Noord- en Oost-Groningen woonden te weinig mensen om een afdeling gynaecologie in stand te kunnen houden op twee locaties. Scheemda ligt centraal, daar wonen wel voldoende mensen in de buurt.”

Van der Graaf stelde eerder dit jaar Statenvragen over de aanrijtijden van ambulances, die volgens onderzoek op meerdere plaatsen in Groningen regelmatig worden overschreden. Gedeputeerde Staten antwoordden daarop dat de afgelopen jaren de ambulances op betere locaties zijn gestationeerd. Dat maakt de aanrijtijden korter.
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/moddergat_te_ver_van_een_ziekenhuis_1_689494 (http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/moddergat_te_ver_van_een_ziekenhuis_1_689494)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 8 november 2012, 21:58:57
Dat is alvast een van de eerste consequenties van de broodnodige bezuinigignen in de Nederlandse gezondheidszorg en dat het bij dat ene ziekenhuis in Dokkum niet zal blijven is allang wel duidelijk.

Een geheel andere spreiding en introductie van een goedkoper en effeicienter zorgsysteem dat bottum-up wordt gerealiseerd is nodig om de minimale zorg te kunen bieden. Dus meer zorg door de HAP en huisartsen en thuiszorg in samenwerkingsverbanden, verschuiving van een deel van de SEH-zorg naar huisartsen en het acute huisartsenzorgdoor ambulance en rapid responder.

Oftewel roeien met de riemen die we hebben. Want ieder jaar zo'n 10 miljard groeien in zorgkosten kan dit land niet dragen. Ergens zal er meer betaald moeten worden voor zorg door de burgers in Nederland die in vergelijking metde de ons omringende landen stukken minder betalen voor de zorg. Ouderenzorg is in nederland enorm geinstitutionaliseerd. Nergens ter wereld vind je procentueel zoveel bejaardenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen als in Nederland. Die zorg moet betaald worden anders draaien de kinderen op voor de zorg voor hun ouders, en die keuze wordt in Nederland nauwelijks meer gemaakt cq. kan nauwelijks meer gemaakt worden.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: EM physician op 9 november 2012, 03:30:37
Ik denk echter dat het verschuiven van huisartsenzorg naar ambulances en rapid responders de zorg niet goedkoper maakt. Wat kost een ambulancerit? €700,- ? En wat kost de rapid responder eigenlijk?

Groet HapAmbu
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 11 november 2012, 01:07:40
Ik bedoelde de acute huisartzenzorg die aan ambuancezorg grenst, in iedere regio zal bekeken kunnen worden wat t goedkoopste is, ambu sturen, rapid responder of d ehuisarts, al naar gelang de spreiding en beschikbaarheid. In stedelijke regios zal de ambu meer gaan doen, in rurale regios zal de huisarts taken erbij krijgen omdat daar te weinig ambulances zijn. Meer kwestie van geld en middelen verdelen dan van eigen huisjes...
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 4 januari 2013, 16:02:24
Standpunt Acute Zorg Orde van Medisch Specialisten en de wetenschappelijke verenigingen

December 2012

Samenvatting
De Nederlandse burger moet zonder drempels terecht kunnen voor alle vormen acute hulp. In de discussie over concentratie en spreiding van spoedeisende hulp moet de kwaliteit en de bereikbaarheid van de hulp leidend zijn. Nederland beschikt momenteel over zeventig centra voor spoedeisende hulp die 24 uur per dag open zijn. Daar komen patiënten naar toe op eigen initiatief, patiënten die doorverwezen worden door de huisarts of patiënten die per ambulance worden binnengebracht. Het aanbod verandert de laatste jaren: minder traumatologie, meer ouderen met complexe aandoeningen.
Selectie aan de poort is zonder nader onderzoek niet zinvol: men kan de leek onmogelijk verwijten dat hij niet deskundig is. Voor iedere patiënt die binnenkomt is onderzoek nodig dat bepaalt hoe het verder moet. De patiënt kan worden teruggestuurd naar de huisarts, worden doorgestuurd naar een specialistische afdeling of even later op de operatietafel liggen. Het is aan de professionals om daarover te oordelen. Dat vergt in de centra de aanwezigheid van de grote medische vakken als chirurgie, cardiologie, kindergeneeskunde en interne geneeskunde. De grote SEH-posten zullen 90 procent van de zorgvraag zelf kunnen oplossen, de overige 10 procent is te specifiek en moet doorverwezen worden naar gespecialiseerde centra.
De OMS en de wetenschappelijke verenigingen pleiten voor een lokaal passende organisatie van acute zorg, uitgaande van de academische en de grote algemene ziekenhuizen en passend bij de betreffende aandoeningen. Daarin zijn besparingen denkbaar door voorzieningen in dichtbevolkte gebieden te concentreren of door bijvoorbeeld posten gedurende de nacht te sluiten. Speciale aandacht wordt gevraagd voor de dunbevolkte gebieden, waar het moeilijker is een goede kwaliteit van de zorg te realiseren tegen acceptabele kosten. Ook de opleiding in de acute onderdelen van de verschillende specialismenmoet gewaarborgd blijven.
De werkgroep pleit voor de instelling van een College Acute Zorg. In zo’n College zouden alle partijen vertegenwoordigd moeten zijn: medisch specialisten, verzekeraars, ziekenhuizen, SEH-artsen, huisartsen, verpleegkundigen en patiënten. Doel zou moeten zijn een toekomstbestendige inrichting van de acute zorg met als vertrekpunt de toekomstige zorgvraag enerzijds en de technisch-professionele mogelijkheden anderzijds.
http://www.kwaliteitskoepel.nl/assets/structured-files/2012/Standpunt+Acute+Zorg+12-2012.pdf (http://www.kwaliteitskoepel.nl/assets/structured-files/2012/Standpunt+Acute+Zorg+12-2012.pdf)
Titel: Zorgverleners willen onterechte spoedeisende hulp minderen
Bericht door: Saanniee op 28 januari 2013, 17:02:58
Zorgverleners willen onterechte spoedeisende hulp minderen

UTRECHT - Veel patiënten bezoeken de spoedeisende hulp zonder verwijzingen vaak ten onrechte, stellen zorgeverleners.
Zij hadden de huisarts of de huisartsenpost moeten inschakelen. Patiënten zelf hebben daar een heel andere opvatting over, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL.
De huisartsenpost en spoedeisende hulp worden per jaar ongeveer twee miljoen keer bezocht. Ruim de helft van de bezoekers komt zonder verwijzing op de spoedeisende hulp.
Volgens zorgverleners komen zes van de tien van deze 'zelfverwijzers' ten onrechte op de spoedeisende hulp, bijvoorbeeld met wonden die ook de huisarts kan behandelen of verzorgen. Zij doen een onnodig beroep op dure spoedzorg, terwijl mensen met klachten die wel spoedeisend zijn, mogelijk onnodig lang moeten wachten.

Zelf betalen
Volgens de onderzoekers zou een oplossing kunnen zijn om onterechte 'zelfverwijzers' zelf op te laten draaien voor de kosten van een bezoek aan de spoedeisende hulp. De keerzijde hiervan is dat dit een drempel kan opwerpen voor mensen om met acute of levensbedreigende klachten zelf naar de spoedeisende hulp te gaan.
Dit zou de kans verhogen dat zij ten onrechte niet gaan. Ook kan dit leiden tot een ongelijke toegang tot de spoedeisende hulp tussen inkomensgroepen. Een andere oplossing is een triagesysteem, waarbij zorgverleners beslissen of iemand die belt of langskomt wel of niet op de spoedeisende hulp geholpen moet worden.
Het NIVEL peilde wat mensen zelf vinden van hun bezoek aan de spoedeisende hulp en wat zij vinden van zo’n triagesysteem. Mensen die zelf naar de spoedeisende hulp gaan vinden hun bezoek vrijwel nooit onterecht.
Zij geven hiervoor verschillende redenen: 48 procent geeft aan dat zij dachten dat de klacht met spoed moest worden behandeld, 22 procent dacht dat aanvullend onderzoek nodig was, bijvoorbeeld een röntgenfoto, en 14 procent was ongerust. Daarbij komt dat mensen ook niet altijd weten bij wie ze met hun klacht terechtkunnen. Bij twijfel kiezen ze dan eerder voor de spoedeisende hulp dan voor de huisartsenpost.

Vertrouwen
Er bestaan inmiddels al verschillende vormen van een triagesysteem, waarbij een 'triagist' iemand die belt of langskomt verwijst naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp. Ruim een kwart van de mensen heeft hier al ervaring mee.
Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de mensen vertrouwen heeft in een triagesysteem. Of ze daar ervaring mee hebben of niet, blijkt daarvoor niet uit te maken.

http://www.nu.nl/gezondheid/3014877/zorgverleners-willen-onterechte-spoedeisende-hulp-minderen.html (http://www.nu.nl/gezondheid/3014877/zorgverleners-willen-onterechte-spoedeisende-hulp-minderen.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 13 februari 2013, 14:03:35
NVN: spoedhulp beroerte in gevaar
De Nederlandse Vereniging van Neurologen (NVN) zegt dat concentratie van complexe spoedeisende zorg vergaande gevolgen kan hebben voor mensen met een beroerte.

lees verder (http://nos.nl/artikel/473360-nvn-spoedhulp-beroerte-in-gevaar.html)

bron: NOS (http://nos.nl/artikel/473360-nvn-spoedhulp-beroerte-in-gevaar.html)
Titel: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 14 februari 2013, 08:48:24
Ook bij haastige spoed is innoveren goed
12-02-2013
 In de spreiding en concentratie discussie wordt wel eens vergeten dat het aantal locaties voor het verlenen van medisch-specialistische zorg nog nooit zo groot is geweest als nu, en dat dit in 2013 alleen maar verder toeneemt. We krijgen niet minder ziekenhuizen, we krijgen andere ziekenhuizen. En voor de vraag hoe die er precies gaan uitzien, bestaat geen landelijke blauwdruk. Friesland is anders dan de Randstad. Ieder ziekenhuis moet zich  proactief beraden op de vraag wat zijn profiel voor 2020 is.

Een belangrijk onderdeel van dat profiel heeft betrekking op de acute zorg. Juist voor dit onderdeel kan van een landelijke blauwdruk geen sprake zijn. Acute zorg moet in de  regio worden georganiseerd in overleg tussen de individuele ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Natuurlijk moeten de kwantitatieve criteria en richtlijnen gerespecteerd worden. Voor een aantal hoogcomplexe verrichtingen hebben die ook consequenties voor de ziekenhuizen. Maar voor de minder complexe verrichtingen is de evidence dat meer volume tot een hogere kwaliteit leidt minder duidelijk.

Het is ook belangrijk stil te staan bij het gegeven dat er drie typen Spoedeisende Eerste Hupposten zijn: de basis-SEH, de profiel-SEH en de complete SEH zoals we die bij de acht academische centra aantreffen. In alle ziekenhuizen hoort een basis SEH-voorziening aanwezig te zijn. Dat zal steeds vaker een samenwerking zijn tussen SEH en Huisartsenpost.

De basis-SEH houdt zich bezig met de behandeling van veel voorkomende maar relatief eenvoudige problemen zoals een acute blindedarmontsteking of een ongecompliceerde breuk. Daarnaast kunnen regionaal meer gespecialiseerde spoedeisende hulpvoorzieningen  bestaan, bijvoorbeeld voor een hartinfarct of vermoeden van een scheuring van de buikslagader. Zorgverzekeraars, ziekenhuizen en ROAZ hebben hierbij samen de regie. Dat ziekenhuizen hierbij proactief aan de slag gaan voor de verdere verbetering van de patiëntenzorg bewijst bijvoorbeeld het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Dit was het eerste ziekenhuis in Nederland met  gespecialiseerde spoedartsen in dienst. Elders zijn dat meestal nog basisartsen.

Er zijn natuurlijk ook innovatieve oplossingen denkbaar: de SEH is nu nog de poort voor één ziekenhuis, maar zou dit ook voor meerdere ziekenhuizen kunnen zijn. Zo’n gecombineerde SEH zou als aparte rechtspersoon kunnen functioneren, bijvoorbeeld in de vorm van een joint venture van de deelnemende ziekenhuizen. Dat is nieuw denken. Denkt u al nieuw?

http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_page/48/643-ook-bij-haastige-spoed-is-innoveren-goed (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_page/48/643-ook-bij-haastige-spoed-is-innoveren-goed)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 15 februari 2013, 16:40:34
SEH-artsen: spoedzorg ingewikkelder dan ZN stelt
Publicatie    15 februari 2013
Jaargang    2013
Auteur    Sophie Broersen, OMS

SEH-artsen zijn niet enthousiast over het rapport dat Zorgverzekeraars Nederland heeft uitgebracht over de acute zorg in Nederland. Dat laat de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen weten in een brief. ‘De sturing van acute zorg is in werkelijkheid ingewikkelder dan het rapport suggereert.’

lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/128227/sehartsen-spoedzorg-ingewikkelder-dan-zn-stelt.htm)

Bron Medisch Conctact http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/128227/sehartsen-spoedzorg-ingewikkelder-dan-zn-stelt.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/128227/sehartsen-spoedzorg-ingewikkelder-dan-zn-stelt.htm)
Titel: Neurologische patiënt moet (te) ver reizen
Bericht door: RAdeR op 20 februari 2013, 16:32:03
Citaat
NRC: patiënt in dunbevolkt gebied moet na infarct ver reizen voor hulp

Patiënten die in dunbevolkte provincies wonen, zullen na een beroerte zo ver moeten reizen naar de spoedeisende hulp dat ze mogelijk niet op tijd geholpen worden. Deze kritiek uit de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) in NRC, op plannen van de zorgverzekeraars om het aantal spoedeisende hulpposten voor ‘complexe zorg’ te verkleinen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over de zorgen van de NVN. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.
lees verder (http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/14/nrc-hulp-na-beroerte-onder-druk-patienten-moeten-te-ver-reizen-naar-spoedeisende-hulp/)
Bron: NRC (http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/14/nrc-hulp-na-beroerte-onder-druk-patienten-moeten-te-ver-reizen-naar-spoedeisende-hulp/)
Titel: Verzekeraars en NVZ willen concentratie spoedzorg
Bericht door: RAdeR op 20 september 2013, 08:35:29
Citaat van: http://www.nu.nl/algemeen/3580366/eerste-hulp-moet-specialisatie-kiezen.html
'Eerste hulp moet een specialisatie kiezen'
Ziekenhuizen moeten zich in de nabije toekomst gaan specialiseren in een complexe vorm van spoedzorg. Patiënten met bepaalde aandoeningen zullen verder moeten reizen voor eerste hulp.
Eenvoudigere spoedzorg, zoals bijvoorbeeld een gebroken bot, moeten mensen nog wel aangeboden krijgen bij de dichtstbijzijnde eerste hulp.
Dat maakt de koepel van zorgverzekeraars ZN en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisen vrijdag bekend, zo meldt Trouw.
"Op deze manier voorkomen we dat acute patiënten met de ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht waar zij te horen krijgen dat ze toch naar een ander ziekenhuis moeten", aldus verzekeraarsvoorzitter André Rouvoet tegenover de krant.
Hij vervolgt: "Je spaart levens en je spaart tijd. De kans op goede zorg wordt groter."
De ziekenhuiskoepel wil dat ziekenhuizen per regio afspreken welke vorm van specialistische noodhulp zij bieden. Patiënten zouden daarnaast nog vaker terecht moeten kunnen bij de huisarts voor eerste hulp.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 20 september 2013, 08:37:19
Citaat van: http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/1053-nvz-acute-zorg-blijft-basisvoorziening-in-ziekenhuis
NVZ: acute zorg blijft basisvoorziening in ziekenhuis

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars trekken in het belang van de patiënt samen op om het aanbod van acute zorg zo goed mogelijk te organiseren. De concentratie van complexe acute zorg is op veel plaatsen in Nederland al in gang gezet. Zorgverzekeraars Nederland stuurden daar vorig jaar in hun kwaliteitsvisie complexe acute zorg ook op aan. Deze vorm van acute zorg beslaat vijf procent van de totale acute zorg. Uit onderzoek, dat in opdracht van de NVZ is gehouden, blijkt dat de overige spoedeisende zorg tot de basiszorg van elk ziekenhuis behoort.

Dat het grootste deel van de spoedeisende zorg tot de basiszorg van ieder ziekenhuis behoort, wil niet zeggen dat een andere inrichting hiervan niet wenselijk zou kunnen zijn. Daarbij gaat het vooral om de integratie van de Spoedeisende hulp afdeling (SEH) en Huisartsenpost (HAP). De samenwerking tussen HAP en SEH moet verder worden ontwikkeld om bijvoorbeeld zelfverwijzing te beperken. Het doel daarbij is om zorg zowel op de juiste plek als doelmatig te leveren. Een ziekenhuis waar patiënten liggen, zal altijd spoedeisende zorgvoorzieningen nodig hebben.

24/7
Vijf procent is complexe spoedzorg waarbij concentratie de beste oplossing is. Er is hierbij vaak sprake van een zeer spoedeisend en soms levensbedreigend situatie waarbij een 24-uurs bereikbaarheid van de spoedeisende hulppost noodzakelijk is. Het kan zijn dat het op bepaalde ziekenhuislocaties niet noodzakelijk en doelmatig is om deze zorg aan te bieden. Daarover zullen ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar in de regio moeten overleggen. Een ideaalmodel dat geldt voor het hele land is niet te maken.

Ambulancevervoer
Concentratie van complexe acute zorg zal het vervoer van de patiënt naar de juiste locatie met 40 procent vertragen. Als elke seconde telt, is er meer gespecialiseerde ambulancezorg nodig. Acute zorg bij onder meer herseninfarct en hartinfarct moet altijd zo snel mogelijk plaatsvinden.

Nauwe samenwerking
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken nauw samen om goede spoedzorg voor de patiënt te waarborgen. Ziekenhuizen zullen in samenwerking met zorgverzekeraars en collega’s in de regio, onder andere de huisartsen, hun profiel en portfolio bepalen.

Kwaliteitswinst
Schaalvergroting, het afstoten of verplaatsen van complexe spoedeisende zorg en/ of acute zorg vergroot de expertise en levert kwaliteitswinst op. Er zal echter niet of nauwelijks worden bespaard, zo blijkt uit een van de onderzoeken in opdracht van de NVZ.

Whitepaper (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11574/2013_nvz_whitepaper_acutezorg.pdf) - Visie van de NVZ op de acute zorg in Nederland
De brede betekenis van acute zorg (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11583/Rapport%20Twijnstra%20Gudde%20De%20brede%20betekenis%20van%20acute%20zorg.pdf) - Twijnstra Gudde
De kwaliteit van spoedzorg (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11581/Rapport%20iBMG%20%20De%20kwaliteit%20van%20Spoedzorg.pdf) - iBMG
Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11582/Rapport%20Ipse.pdf) - Ipse
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: oma op 20 september 2013, 11:34:33
Citaat van: RAdeR link=msg=1202990 date=1379659039
Whitepaper (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11574/2013_nvz_whitepaper_acutezorg.pdf) - Visie van de NVZ op de acute zorg in Nederland
De brede betekenis van acute zorg (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11583/Rapport%20Twijnstra%20Gudde%20De%20brede%20betekenis%20van%20acute%20zorg.pdf) - Twijnstra Gudde
De kwaliteit van spoedzorg (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11581/Rapport%20iBMG%20%20De%20kwaliteit%20van%20Spoedzorg.pdf) - iBMG
Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11582/Rapport%20Ipse.pdf) - Ipse

Als je Albert Heijn vraagt om de helft van het assortiment af te stoten zullen ze ook tot de conclusie komen dat het niet mogelijk is. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zal nooit stellen dat een SEH kan sluiten, zonder SEH ziet een ziekenhuis minstens een halvering van haar inkomsten.
Titel: Onderzoek toont aan dat er geen relatie is tussen klacht en ernst diagnose op SEH
Bericht door: RAdeR op 15 november 2013, 08:17:27
Citaat van: Saanniee link=msg=1122540 date=1359388978
Zorgverleners willen onterechte spoedeisende hulp minderen

UTRECHT - Veel patiënten bezoeken de spoedeisende hulp zonder verwijzingen vaak ten onrechte, stellen zorgeverleners.
Zij hadden de huisarts of de huisartsenpost moeten inschakelen.
...
http://www.nu.nl/gezondheid/3014877/zorgverleners-willen-onterechte-spoedeisende-hulp-minderen.html (http://www.nu.nl/gezondheid/3014877/zorgverleners-willen-onterechte-spoedeisende-hulp-minderen.html)


Citaat van: http://www.ntvg.nl/publicatie/klacht-voorspelt-ernst-van-de-diagnose-op-seh-niet/volledig
Klacht voorspelt ernst van de diagnose op SEH niet

Het beperken van eerstelijnszorg op de SEH wordt door de overheid en zorgverzekeraars regelmatig gezien als een methode om kosten te besparen. De mate waarin SEH’s gebruikt worden voor eerstelijnszorg wordt met name afgemeten uit de complexiteit van de ontslagdiagnose. Omdat patiënten zich echter presenteren met een klacht en niet met een ontslagdiagnose is het maar zeer de vraag of een eerstelijnsdiagnose te voorspellen valt bij presentatie.

Onderzoeksvraag
Wat is het verband tussen de presenterende klacht en de ontslagdiagnose bij patiënten op de SEH?

Hoe werd dit onderzocht?
De onderzoekers analyseerden 34.942 dossiers van patiënten die in 2009 in de Verenigde Staten een SEH bezochten. Als de ontslagdiagnose voldeed aan bepaalde criteria voor eerstelijnszorg, werd achterhaald met welke klacht de patiënt zich op de SEH had gepresenteerd. Vervolgens werd gekeken in hoeverre deze klachten voorkwamen in de totale groep SEH-patiënten.

Belangrijkste resultaten
Slechts 6,3% (95%-BI: 5,8-6,7) van de ontslagdiagnosen voldeed aan de criteria voor eerstelijnszorg. De klachten waarmee deze ‘eerstelijns’-patiënten zich presenteerden bleken echter hetzelfde als de klachten waarmee 88,7% (95%-BI: 88,1-89,4) van alle patiënten op de SEH zich presenteerden. Van deze 88,7% werd 11,1% ‘getriageerd’ als ‘ernstig ziek’, moest 12,5% worden opgenomen en ging 3,4% direct door naar de operatiekamer.

Consequenties voor de praktijk
De ontslagdiagnose kan niet zonder meer gebruikt worden om een uitspraak te doen over het oneigenlijk gebruik van een SEH. Er is blijkbaar zo veel overlap tussen de klachten waarmee ‘eerstelijns’- en ‘tweedelijns’-patiënten zich presenteren op een SEH dat het uitermate complex kan zijn om dit onderscheid al bij presentatie te maken. Deze bevindingen dienen te worden meegenomen in discussies over toegankelijkheid van SEH-zorg en in de besluitvorming over wie (doktersassistenten of SEH-verpleegkundigen) straks de triage gaat uitvoeren op de geïntegreerde SEH-huisartsenposten.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 7 februari 2014, 09:26:02
Citaat van: http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2014/2/Verdeling-spoedzorg-is-politiek-spel-1458442W/
‘Verdeling spoedzorg is politiek spel’


Dat vermoedt Hans de Jong, bestuurder van het Sint Jans Gasthuis in Weert. Hij vraagt zich af of inhoudelijke argumenten opwegen tegen 'politieke machinaties'.
Als het regioplan voor de spoedzorg in Limburg werkelijkheid wordt, blijft er van het Sint Jans Gasthuis weinig meer over: de spoedeisende hulp dicht, geen verloskunde meer, ook geen beroertezorg, geen hartdotters en zelfs de operaties van gebroken heupen moeten naar elders. De Jong: 'Dit is slecht voor bewoners van Weert en omgeving. Zij moeten veel verder reizen, ook voor basiszorg. Een gebroken heup, dat is geen complexe spoedzorg, maar een 'routineklus' voor een chirurg. En dat bedoel ik positief.'

Zorgverzekeraars noemen doelmatigheid als reden van concentratie. Echte reden is geld volgens de Jong. Hij mist de berekeningen en wil na een nulmeting graag weten hoeveel de besparing is.
Ook het kwaliteitsaspect wordt gemist. Ervaringen in buitenland zijn niet bruikbaar. Zorginhoudelijke argumenten worden gemist. Zwangere uit Weert moet straks verder reizen terwijl perinatale sterfte in SJG de laagste is in Nederland
voor veel vormen van spoedzorg is de kwaliteit goed en voldoende volgens de normen van wetenschappelijke verenigingen. Het is vanzelfsprekend dat in een klein ziekenhuis geen aortarupturen en multitrauma behandeld worden.
Titel: Directeur zorgverzekeraar DSW: 'Concentratie SEH kan levens kosten'
Bericht door: RAdeR op 10 februari 2014, 08:28:24
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id17365-concentratie-seh-kan-levens-kosten.html
'Concentratie SEH kan levens kosten'
Het opdoeken van spoedeisende hulp in ziekenhuizen kan mensenlevens kosten. Dat stelt directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW tegenover Omroep West.  Met zijn kritische opmerking reageert Oomen op conceptplannen voor de herinrichting van de spoedzorg in Zuid-West Nederland. Uit een vorige week uitgelekte versie is naar voren gekomen dat van de negen betrokken ziekenhuizen er drie mogelijk de spoedeisende hulp moeten sluiten. DSW is de enige verzekeraar die tegen de plannen is om spoedopvang te centreren in minder ziekenhuizen. lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id17365-concentratie-seh-kan-levens-kosten.html)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 10 februari 2014, 08:33:25
DSW vindt opdoeken van spoedeisende hulp geen goed idee (http://www.youtube.com/watch?v=fyJ0vd8lo-I#ws)
Titel: Orde Medisch Specialisten bezorgd over plannen zorgverzekeraars voor de concentratie acute zorg
Bericht door: RAdeR op 10 februari 2014, 09:43:59
Citaat van: http://www.orde.nl/over-oms/nieuws/oms-bezorgd-over-plannen-zorgverzekeraars-voor-de-concentratie-a.html?referrer=home
OMS bezorgd over plannen zorgverzekeraars voor de concentratie acute zorg

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) maakt zich grote zorgen over de signalen die zij ontvangt over de wijze waarop de zorgverzekeraars omgaan met de inkoop van acute zorg. Dit kan mogelijk verstrekkende consequenties hebben voor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt. De OMS vreest dat de bestaande samenhang in de acute zorg en vervolgzorg zowel binnen als tussen ziekenhuizen wordt verbroken. Op dit moment ontbreekt enig inzicht over de gevolgen van de huidige onderhandelingen op de patiëntenzorg. De OMS pleit daarom voor een College Acute Zorg.

De spoedeisende hulp in Nederland staat op hoog niveau. Er is op dit moment veel onrust bij de ziekenhuizen en medisch specialisten over de voorgelegde plannen van de zorgverzekeraars. Zo zouden bijvoorbeeld de consequenties voor de kwaliteit van de beroertezorg in Nederland desastreus kunnen zijn. In een recent rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd de acute CVA, beroerte zorg, juist als goed voorbeeld genoemd waarbij de patiënt binnen een uur de juiste behandeling krijgt.

Basis voor de besprekingen die de zorgverzekeraars momenteel voeren in de regio’s vormt de Kwaliteitsvisie Spoedeisende zorg van Zorgverzekeraars Nederland uit februari 2013. In een eerdere reactie hierop pleitte de OMS al voor zorgvuldigheid bij de concentratie van spoedzorg. De OMS drong aan op een meer geïntegreerde visie op spoedzorg in samenhang met de zorg in de rest van het ziekenhuis. En met oog voor de oudere patiënt die met steeds meer aandoeningen tegelijk bij de eerste hulp arriveert.

De OMS is van mening dat acute zorg in regionaal verband door veldpartijen zelf moet worden georganiseerd. Daarbij moeten de samenstelling van de patiëntenpopulatie en de zorgvragen op lokaal en regionaal niveau centraal staan. Bij de concentratie van acute zorg staat toegankelijkheid voor de patiënt en hoge kwaliteit van zorg voorop.

De spoedeisende hulp kan niet zomaar worden losgekoppeld van de rest van het ziekenhuis. De OMS pleit daarom krachtig voor een College Acute Zorg met als opdracht de ontwikkelingen te monitoren en te toetsen. In dit College moeten medisch specialisten, ziekenhuizen, patiënten, zorgverzekeraars en huisartsen zitting hebben. Met als uitgangspunt: iedere patiënt krijgt de juiste zorg op de juiste plek en binnen de juiste tijd.

Zie ook:
    Standpunt Acute Zorg OMS en wetenschappelijke verenigingen (http://www.orde.nl/assets/structured-files/AFB%20%20DOWNL_BEROEPSBELANGEN/DOWNLOADS_BEROEPSBELANGEN/Standpunt%20Acute%20Zorg%2012-2012.pdf)
    12 feb 2013: 'OMS en wetenschappelijke verenigingen pleiten voor zorgvuldigheid bij concentratie spoedzorg.' (http://www.orde.nl/over-oms/nieuws/oms-en-wetenschappelijke-verenigingen-pleiten-voor-zorgvuldighei.html?)
    Visie NVZ op acute zorg. (http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/onderwerpen/acute-zorg/)
Titel: Buikecho door ambulanceverpleegkundige
Bericht door: seh/ic broeder op 14 februari 2014, 09:53:59
“Plannen van zorgverzekeraars om de acute zorg drastisch te reorganiseren, hebben voor alle ziekenhuizen grote gevolgen. Ze roepen dan ook verzet op.” schrijft Medisch Contact

Medisch Contact publiceerde vandaag een artikel naar aanleiding van twee regioplannen van de Zorgverzekeraars om de spoedzorg te concentreren bij een kleiner aantal ziekenhuizen. Op de ambulance merjken we al langer dat je lang niet meer naar ieder ziekenhuis kunt met je patiënt. Toch worden er in het artikel nog veel verdergaande consequenties besproken. Met deze plannen krijgen we langere aanrijtijden en meer interklinische ritten. Misschien moeten we onderweg of bij de patiënt thuis wel buik-echo’s gaan maken. Enkele quotes uit het artikel, lees en huiver:

‘Vanuit Zoetermeer ben je in een kwartier in Den Haag, maar dan moeten er geen files zijn.’ Een patiënt met een gebroken heup, voorziet hij, wordt straks vanuit Zoetermeer naar Den Haag gestuurd, maar moet vervolgens voor de operatie wellicht weer terug naar Zoetermeer: ‘Dat is absurd.’

‘Betekent concentratie van bijvoorbeeld buikaneurysma’s dat alle patiënten met buikpijn direct ingestuurd moeten worden naar de ziekenhuizen met een SEH voor complexe acute zorg?’ Ook Bas Geerdes erkent dat het ‘deels’ moeilijk is in te schatten of een patiënt bijvoorbeeld een aneurysma heeft: ‘Uit ervaringen in Amsterdam blijkt dat concentratie hier goed kan werken. En de triage kan worden verbeterd door ambulances te voorzien van echoapparatuur en het personeel te leren om echo’s te maken en goed te triageren, alvorens naar ziekenhuis A of B te rijden.’

bron: Medisch Contact Nr. 07 – 13 februari 2014


bron:  http://www.ambulanceblog.nl/spoedzorg-drastisch-gereorganiseerd-buikechos-door-ambulancevpk/ (http://www.ambulanceblog.nl/spoedzorg-drastisch-gereorganiseerd-buikechos-door-ambulancevpk/)
Titel: Re: Buikecho door ambulanceverpleegkundige
Bericht door: jvo op 14 februari 2014, 12:03:42
En de volgende stop is toch die "röntgenbril"  waarvan ik altijd zeg dat we die vergeten zijn zodat iemand toch even mee moet voor de foto?
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 20 februari 2014, 20:45:32
Wat doet dit bericht op dit deel van t forum?? Het gaat over echo door AVP, laat het dan ook op dat deel van t forum staan.

Daarnaast wacht ik al een tijdje op de ambu CT scan, bloed(gas)analyse, alcometer etc etc....
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 24 februari 2014, 08:09:25
Citaat van: http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/142379/zn-dempt-onrust-over-spoedzorg.htm
ZN dempt onrust over spoedzorg
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars praten nog over plannen om SEH’s te sluiten, benadrukt Zorgverzekeraars Nederland. Maar die plannen zijn niet veranderd. [urlhttp://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/142379/zn-dempt-onrust-over-spoedzorg.htm]lees verder[/url]  

Citaat van: https://www.zn.nl/nieuws/pers/persbericht/?newsId=83e37cea-fd45-4827-9a64-f2968c779caf
ZN: Vrijwel alle ziekenhuizen houden spoedzorg
persbericht van Zorgverzekeraars Nederland
“De concentratie van complexe spoedeisende zorg zal gevolgen hebben voor het profiel van de spoedzorg (SEH), maar vrijwel ieder ziekenhuis houdt spoedzorg. Alleen in stedelijk gebied, met veel ziekenhuizen relatief dicht bij elkaar, kan het zijn dat niet meer ieder ziekenhuis spoedzorg aanbiedt. Maar ook dan is de goede en snelle bereikbaarheid van spoedzorg in alle gevallen gewaarborgd.” Dat zegt Marianne Lensink, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland, in reactie op recente publiciteit.

In het hoofdlijnenakkoord van 2011 hebben zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS met elkaar afgesproken dat ze werken aan concentratie en spreiding van zorg, wanneer dat de kwaliteit en doelmatigheid ten goede komt. Zorgverzekeraars bespreken nu overal in Nederland met ziekenhuizen en andere betrokken partijen hun ideeën over de concentratie van de complexe spoedzorg. De plannen hebben nog nergens een definitief karakter.

“Wij realiseren ons dat concentratie ingrijpende gevolgen kan hebben voor afzonderlijke ziekenhuizen, maar wij zetten de kwaliteit van de zorg voorop”, aldus Lensink. “Zorgverzekeraars kiezen daarbij voor een zorgvuldige aanpak. Ze zijn onlangs per regio gesprekken gestart met ziekenhuizen om tot een gezamenlijk plan te komen om de kwaliteit van de spoedzorg in de regio te verbeteren. We staan dus aan het begin van een proces, dat ongetwijfeld nog tijd zal vragen.”

Onrust
“Ik begrijp de onrust die ontstaat, zeker als informatie verbrokkeld en onvolledig naar buiten komt. Maar laat ik voorop stellen: zorgverzekeraars willen de spoedeisende zorg niet slechter, maar juist beter maken. En het gaat ook niet om een bezuinigingsoperatie. We verwachten wel dat het op termijn besparingen kan opleveren, juist doordat de kwaliteit van zorg verbetert”, aldus Lensink.

Door complexe spoedeisende zorg te concentreren ontstaan er verschillende profielen van spoedeisende zorgposten. De profielen lopen uiteen van basis SEH’s tot complete SEH’s met alle bijbehorende voorzieningen, met of zonder vormen van complexe zorg. Ook wordt de samenwerking met huisartsenposten (HAP’s), die ook nu al veel spoedeisende zorg bieden, meegenomen om te voorkomen dat onnodig beroep moet worden gedaan op ziekenhuiszorg.

Verschillen
Veel mensen zijn nog gewend automatisch naar het ziekenhuis dichtbij te gaan als ze zorg nodig hebben. Maar de praktijk is al aan het veranderen en dat zal alleen maar sterker worden. Bij brandwonden of traumazorg vinden mensen het al vanzelfsprekend dat je daarvoor naar gespecialiseerde centra gaat. “We weten allemaal dat de zorg in ons land over het algemeen goed is, maar dat er wel verschillen zijn. Zorgverzekeraars willen die verschillen zichtbaar maken en vervolgens de beste zorg voor hun verzekerden inkopen. Dat is misschien even wennen, maar dat is wel de toekomst, ook voor complexe spoedzorg”, zegt Lensink. “Je kunt écht beter iets langer onderweg zijn, maar dan ook verzekerd zijn van de beste zorg in jouw situatie.”
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 14 maart 2014, 13:17:52
Citaat van: http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_page/12769/1426-acute-zorg-is-geen-acuut-probleem
Acute zorg is geen acuut probleem

Er is meer tijd nodig om een gezamenlijke en inhoudelijk onderbouwde dialoog te voeren over de acute zorg. Die tijd is er, want er is nu geen urgent kwaliteitsprobleem dat moet worden opgelost. Dit zijn de uitkomsten uit een onderzoek dat in opdracht van noordelijke ziekenhuizen uit Drenthe, Friesland en Groningen is uitgevoerd.

Aanleiding van het onderzoek was het Regioplan Spoedeisende Zorg Noord-Nederland van Zorgverzekeraars Nederland. In het Regioplan presenteren de Zorgverzekeraars hun visie op de toekomstige organisatie van de spoedeisende hulp in de regio. De plannen gaan over een herinrichting van acute neurologische, cardiologische en vaatchirurgische zorg en een concentratie van ‘hoogwaardige’ Intensive Care-zorg. Echter ontbreekt volgens de onderzoekers een probleemanalyse en heldere doelstelling en is de inhoud nooit ter sprake gekomen. Daarnaast hebben belanghebbenden en betrokkenen zoals patiënten, huisartsen en de betrokken ziekenhuizen niet aan tafel gezeten bij de totstandkoming van het plan.
Onderzoek noordelijke ziekenhuizen als startpunt

Het startpunt is volgens de ziekenhuizen een gezamenlijke dialoog met ZN met als doel om kwaliteits- en doelmatigheidswinst hand in hand te laten gaan met oog voor de consequenties voor de niet-acute zorg. Een dialoog waarin alle belanghebbenden participeren en waarvoor voldoende tijd wordt genomen. En het onderzoek van de noordelijke ziekenhuizen biedt daarvoor een goede basis, mogelijk in combinatie met de uitgangspunten van het door de Raad voor de Volkgezondheid & Zorg gegeven advies ‘Gepaste zorg’ en de uitgangspunten van de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en patiëntenverenigingen.
Titel: Plannen van verzekeraars rondom spoedzorg in het noorden van tafel
Bericht door: RAdeR op 8 april 2014, 14:38:43
Citaat

Spoedzorgplan verzekeraars van tafel
 
[Exclusief] De ziekenhuizen in de drie noordelijke provincie krijgen tot 1 juni de tijd om een eigen spoedzorgplan te maken. Het plan van de zorgverzekeraars is voorlopig van tafel.

Spoedzorgplan verzekeraars van tafel
De oorspronkelijke plannen van de verzekeraars stuitten op grote weerstand bij ziekenhuizen, huisartsen, ambulancediensten en patiëntenverenigingen. Dat voorzag in een concentratie van de acute zorg naar drie ziekenhuizen: het UMC Groningen, het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Medisch Centrum Leeuwarden. Acht ziekenhuizen zouden de acute zorg en de beroertezorg kwijtraken.
leesv verder (http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Verdieping/2014/4/Spoedzorgplan-verzekeraars-van-tafel-1496710W/)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 14 mei 2014, 08:03:31
Citaat van: http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2014/5/Ziekenhuizen-Rotterdam-tegen-concentratie-beroertezorg-1521890W/
Ziekenhuizen Rotterdam tegen concentratie beroertezorg
De ziekenhuizen in Rotterdam Rijnmond willen hun beroertezorg vooralsnog niet concentreren. Dat blijkt uit het tegenplan dat de regio maandagavond aan de zorgverzekeraars heeft voorgelegd.
Ziekenhuizen Rotterdam tegen concentratie beroertezorg Foto: NVN
Ernst Kuipers, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, licht de standpunten toe.lees verder (http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2014/5/Ziekenhuizen-Rotterdam-tegen-concentratie-beroertezorg-1521890W/)

Naast de vereiste snelle trombolyse (Rotterdamse Regio hanteert strakkere eisen dat wetenschappelijke vereniging neurologie) wordt ook het veiligheidsaspect genoemd. Bij een grote calamiteit in de regio Rijnmond moet er voldoende capaciteit beschikbaar zijn voor opvang slachtoffers.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: StevenQ op 20 mei 2014, 09:35:35


en dat is door het chloorincident bij het zwembad in Spijkenisse(met in 1 keer 63 slachtoffers) maar weer eens bewezen.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 23 juli 2014, 10:01:52
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id19071-acm-legt-bom-onder-concentratie-seh.html
ACM legt bom onder concentratie SEH

De plannen van de zorgverzekeraars voor de concentratie van spoedeisende ziekenhuiszorg zijn mogelijk in strijd met de Mededingingswet. Eventuele voordelen als hogere kwaliteit en doelmatigheid zijn vooralsnog niet helder en wegen dan ook niet op tegen de verminderde keuzevrijheid. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id19071-acm-legt-bom-onder-concentratie-seh.html)
Titel: Kwaliteitsinstituur wil snel normen ontwikkelen voor spoedeisende hulp
Bericht door: RAdeR op 27 augustus 2014, 12:27:19
Citaat van: http://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/nieuwsberichten/2014/snel-kwaliteitsnormen-voor-spoedeisende-hulp.html
Snel kwaliteitsnormen voor spoedeisende hulp

12-08-2014

Zorginstituut Nederland verzoekt patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders om zo snel mogelijk gezamenlijk de kwaliteitsstandaarden voor spoedeisende hulp te formuleren. Als partijen daar niet uitkomen, zal het Zorginstituut zelf een expertcommissie instellen om voorstellen te doen. De directe aanleiding voor dit verzoek is een eerder voorstel voor dergelijke standaarden van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor zeven categorieën van spoedeisende hulp. Niet elke partij in de zorg kon met alle voorstellen voor standaarden instemmen. Zorginstituut Nederland is vervolgens door ZN verzocht om vanuit zijn onafhankelijke positie de impasse te doorbreken. Wat Zorginstituut Nederland betreft, zullen de kwaliteitsstandaarden waar alle partijen het wél over eens zijn, nog dit jaar in het register bij het Zorginstituut worden opgenomen. Voor de standaarden waarover nog geen overeenstemming bestaat, wil Zorginstituut Nederland dat deze in de loop van 2015 worden geregistreerd.
klik hier (http://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/content/documents/zinl-www/documenten/publicaties/persberichten/2014/1408-snel-kwaliteitsnormen-voor-spoedeisende-hulp)
Titel: Sluiting SEH leidt tot hogere sterftekans in de regio
Bericht door: RAdeR op 27 augustus 2014, 20:54:08
Citaat van: http://content.healthaffairs.org/content/33/8/1323.abstract
California Emergency Department Closures Are Associated With Increased Inpatient Mortality At Nearby Hospitals
Between 1996 and 2009 the annual number of emergency department (ED) visits in the United States increased by 51 percent while the number of EDs nationwide decreased by 6 percent, which placed unprecedented strain on the nation’s EDs. To investigate the effects of an ED’s closing on surrounding communities, we identified all ED closures in California during the period 1999–2010 and examined their association with inpatient mortality rates at nearby hospitals. We found that one-quarter of hospital admissions in this period occurred near an ED closure and that these admissions had 5 percent higher odds of inpatient mortality than admissions not occurring near a closure. This association persisted whether we considered ED closures as affecting all future nearby admissions or only those occurring in the subsequent two years. These results suggest that ED closures have ripple effects on patient outcomes that should be considered when health systems and policy makers decide how to regulate ED closures.
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 11 november 2015, 10:34:41
Na een adempauze krijgt het onderwerp weer een vervolg: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=94282.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=94282.0)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: Vigilant op 12 november 2015, 20:14:25
Citaat van: Red link=msg=873744 date=1303854208
Dat ben ik met je eens, er komen ook een hoop mensen de SEH binnen lopen die makkelijk een huisarts / huisartsenpost zouden kunnen bezoeken.

In paniek doen mensen vreemde dingen. Het is makkelijk om dat als ambulancier, verpleegkundige of arts te zeggen, maar we mogen niet vergeten dat mensen zonder medische kennis al sneller in paniek zijn, en met gevolg sneller naar spoed trekken.

Anderzijds heb ik in België ook ervaringen met sommige huisartsen van wacht die zich er erg snel vanaf willen maken, en telefonisch maar zeggen dat je de ambu moet bellen.
Titel: Ambulance doet er langer over om SEH te bereiken
Bericht door: RAdeR op 19 februari 2016, 13:59:19
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id25567-ambulances-langer-onderweg-meer-mensen-te-ver-van-seh.html
Ambulances langer onderweg; meer mensen te ver van SEH
Ambulances zijn vergeleken met 2013 op sommige plekken in het land langer onderweg. Daardoor kunnen meer mensen niet binnen de wettelijk norm van 45 minuten op de Spoedeisende Hulp van een Ziekenhuis zijn of bij een locatie voor acute verloskunde. In totaal zitten ruim 33 duizend mensen op meer dan 45 minuten van de eerste hulp. Dat zijn er 9000 meer dan in 2013, blijkt uit nieuwe analyse van het RIVM.

Bereikbaarheidsanalyse SEH RIVM (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2016/02/12/bereikbaarheidsanalyse-seh-s-2016-analyse-gevoelige-ziekenhuizen/bereikbaarheidsanalyse-seh-s-2016-analyse-gevoelige-ziekenhuizen.pdf)

zie ook https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/rapporten/2016/02/12/bereikbaarheidsanalyse-seh-s-2016-analyse-gevoelige-ziekenhuizen (https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/rapporten/2016/02/12/bereikbaarheidsanalyse-seh-s-2016-analyse-gevoelige-ziekenhuizen)
Titel: Re: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen
Bericht door: RAdeR op 31 januari 2018, 08:26:30
De oude discussie steekt de kop weer op:

Citaat van: https://www.zorgvisie.nl/te-veel-sehs-grote-steden/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
‘Te veel seh’s in grote steden’
De grote steden hebben 's nachts een overschot aan seh-capaciteit. Ze kunnen makkelijk per toerbeurt 's nachts hun spoedeisende hulp (seh) openhouden, stelt gezondheidseconoom Guus Schrijvers. Minister Bruno Bruins vindt dat zorgverzekeraars een belangrijke rol hebben bij het beter organiseren van de acute zorg. lees verder (https://www.zorgvisie.nl/te-veel-sehs-grote-steden/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter)