Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => Huisartsenpost (HAP) => Topic gestart door: firemanr op 15 oktober 2003, 09:17:54

Titel: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: firemanr op 15 oktober 2003, 09:17:54
Centrale Post Ambulancevervoer weigert huisartsenposten toestemming
Onduidelijkheid over zwaailicht
door Claudia Sondervan

GOES - De auto`s van de huisartsenposten (hap) in noord- en midden-Zeeland hebben nooit toestemming gehad van de Centrale Post Ambulancevervoer om spoedritten te maken. De snelle ritten van hap-auto`s met zwaailicht in nacht en weekeinde zijn daarmee illegaal. Volgens de Stichting Huisartsengeneeskunde Zeeland, exploitant van de posten, weigert de CPA sinds 4 oktober toestemming te geven voor het voeren van een zwaailicht door de hap-auto`s, terwijl daarover wel afspraken bestaan. Volgens de CPA is zij enkel gestopt met het registreren van deze ritten.


Van toestemming in de zin van de Wet Ambulancevervoer is nooit sprake geweest, zeggen chef alarmcentrale J. Rotte en directeur J. van de Velde van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Zeeland. Volgens hen is er echter geen sprake van een conflict. Rotte stelt dat de juridische aansprakelijkheid bij ongevallen tijdens spoedritten niet is geregeld. Het toekennen van spoedritten is gebonden aan strikte regels in de Wet Ambulancevervoer. ,,Over huisartsenauto`s bestaat geen landelijk beleid.``
Directeur M. Weststrate van de stichting Huisartsengeneeskunde Zeeland bestrijdt de opstelling van het CPA. Volgens hem zet de CPA het medisch oordeel van artsen aan de kant. Hij zegt de inspecteur voor de gezondheidszorg in Zeeland,
C. Vader, ingelicht te hebben. ,,Dit is een drastische inperking van de waarde van de huisartsenposten.``
Volgens Weststrate is een werkgroep van CPA en huisartsen in maart dit jaar een protocol overeengekomen dat nog niet formeel is, maar dat tot een week geleden praktijk was. Daarbij konden huisartsen spoedritten aanvragen bij de CPA.
Sinds 2 oktober is Weststrate in gesprek met de nieuwe medisch manager ambulancezorg bij de CPA, R. Meppelder, om die afspraken formeel te maken. Meppelder is verantwoordelijk voor de medisch inhoudelijke toetsing van alle handelen bij de CPA. Rotte en Van de Velde stellen dat de huisartsen op 30 juni te kennen gegeven is dat de hap-auto`s niet onder verantwoordelijkheid van de CPA voor spoedritten worden ingezet. Weststrate zegt daarvan geen kennis te hebben.
Volgens Weststrate voldoen de hap-auto`s aan de criteria die de wet stelt aan spoedritten. De auto`s worden gereden door speciaal opgeleide chauffeurs van Medi-Express, een bedrijf dat volgens Weststrate ontheffing heeft voor het voeren van bijzondere signalen. Daarmee mogen de hap-auto`s zogeheten A1-ritten uitvoeren mits de CPA die toekent. Van de Velde ontkent dat. ,,Medi-Express moet daartoe erkend zijn als particulier ambulancebedrijf. Dat is het niet.``

Consternatie
Onder de huisartsen van de hap`s in Zierikzee, Goes en Vlissingen bracht de stopzetting van de registratie van de hap-spoedritten grote consternatie teweeg. De stichting Huisartsengeneeskunde Zeeland heeft bepaald dat in geval van spoedeisende medische hulp, waarvoor de CPA niet tijdig een ambulance beschikbaar heeft, de hap-auto moet rijden volgens de wettelijke snelheidsbeperkingen. ,,We zijn een zorginstelling; we hebben geen geld om de juridische consequenties te dekken``, zegt Weststrate. Daarmee stelt de stichting budget boven de patiënt, erkent hij. Hij schat dat de helft van de hap-artsen in een spoedgeval toch met zwaailicht wil rijden. De helft of iets meer van de hap-artsen deelt de stelling van de stichting dat de CPA de eindverantwoordelijkheid moet dragen voor alle spoedritten. Weststrate: ,,Er zijn 80.000 spoedeisende ritten in Zeeland per jaar. Iedere dag dat de samenwerkingsafspraken niet geformaliseerd zijn, is onverantwoord.``

Voor de huisartsenpost in Goes staat de auto paraat om de arts naar de patiënt te brengen.
(foto Mechteld Jansen ©)  

Bron: PZC

Verschillende regio, verschillende regels dus,......... ???

[Ivm opschoning verwijderd door de admin]
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Chopsticks op 15 oktober 2003, 10:08:22
Medi-Express heeft inderdaad ontheffing om te rijden met OGS. Ik heb de ontheffing van het Ministerie gelezen. Echter daarin staat heel duidelijk dat de CPA wel toestemming moet geven voor de rit met OGS.
Denk dat het tijd wordt voor landelijke richtlijnen waarin duidelijk staat wat wel mag en wie verantwoordelijk is.
Dat de chauffeurs degelijk zijn opgelet, valt wel mee hoor. Veel chauffeurs hebben nog geen speciale rijopleiding gevolgd voor het rijden met OGS. Nieuwe chauffeurs krijgen deze opleiding pas erg laat als ze al weer een lange tijd werkzaam zijn bij Medi-Expresse, en wellicht al de nodige A1 ritten hebben gereden...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bertus op 15 oktober 2003, 20:07:03
Mijn idee om het hap vervoer in de wet te laten regelen .
Wat alleen het probleem is ,is dat de huidige chauffeurs uit de markt geweerd worden en dat daardoor de kosten misschien wel te hoog worden.


                                    Bertus DDG Groningen
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: medicdriver op 15 oktober 2003, 21:27:07
Wat bedoel je eigenlijk met "huidige chauffeurs uit de
markt geweerd worden"?

Het is triest dat er weer een soort van stammenoorlog plaatsvind in hulpverlend Nl.  Die betreffende CPA  ziet dus niet dat uiteindelijk de patient de dupe zal zijn van dit kinderachtig verschuilen achter de huidige regeltjes.
Lekker moeilijk doen, oh zo lekker Nederlands weer. Bah!
Ik pleit al sinds het begin van het ontstaan van de HAP in NL  voor  landelijke regels, waaronder  OGS  onder verantwoordelijkheid van de arts, in samenwerking met de CPA.  Zoals men dit in de regio Eindhoven heeft gerelgeld zou als standaard kunnen dienen.
Bovendien z.s.m. naar een landelijk erkende uniforme opleiding voor de chauffeur huisarts, tevens landelijk herkenbaar uniform en last but not least: weg met die taxi CAO , maar 1 CAO dat de inzet van  de nieuwe huisarts chauffeur/hulpverlener wel waardeert naar waarde.

Met collegiale groet
Medicdriver.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Blik op 15 oktober 2003, 22:42:44
Citaat
Re:HAP rijdt A1, ambulance rijdt niet...
« Antwoord #16 Gepost op: 17 September 2003, 17:48:18 »      

--------------------------------------------------------------------------------
Toevallig vorige week gehoord , Hap arts ( Schouwen - Duiveland)  meld zich in bij c p a Vlissingen en vraagt toestemming voor o & G voor patient met cardiale problemen . c p a verteld hem dat hun dat niet geven , dat dat aan de arts zelf is om in te schatten . Er is

Nou moeten ze dus niet inneens zeggen dat er dus per 4 okt  ineens geen toestemming meer word verleent.
( zie datum posting )En dat was niet de eerste keer dat dat zo werd uitgelegd door de c.p.a.
Dus ik geloof dat de Heer Weststrate toch even wat gemist heeft.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Teun op 18 oktober 2003, 12:07:39
Het is dus heel duidelijk dat het landelijk nog lang niet goed is geregeld wat de huisartsenpost betreft.

In o.a. Tilburg, Eindhoven en Helmond is het dus wel goed geregeld voor wat de spoedritten betreft. Wij zullen altijd een aanvraag doen bij de CPA als de Visite arts een spoedrit noodzakelijk acht. Wij krijgen ook altijd de toestemming voor deze rit, inclusief het ritnummer na de rit.

Ook komt het regelmatig voor dat wij, bij een reanimatie die bij de CPA binnen komt, gevraagd worden door de CPA om als 2e wagen mee te rijden zodat er maar één ambulance bezet is en de anderen dus paraat blijven.

Wij hebben dus ook een ambulance roepnummer en een mobilifoon om de rittenstatussen en dergelijke door te geven.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: seh/ic broeder op 21 oktober 2003, 14:38:27
Bij ons is het nog leuker wij moeten naar spoedvistites rijden zonder Ogs ,omdat onze arrogante cpa daar geen toestemming voor wilt geven.

Maar diezelfde cpa weet ons wel te vinden wanneer ze geen ambu beschikbaar hebben

Laatst moesten we naar een vermoeden van een klaplong met een aanrijtijd van 25 minuten,maar er waren geen ambu`s beschikbaar.

goed geregeld hoor !

(Hier bedoel ik natuurlijk niet de cpa-centralisten mee)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Christian op 21 oktober 2003, 20:56:32
En mocht je toen wel onder A1?

Christian
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: seh/ic broeder op 22 oktober 2003, 11:25:22
Nee,

Dat was het frustrerende eraan.Ik heb er ook nog met de arts over gesproken(onderweg) en die vond het ook niet goed geregeld.

Achteraf viel het gelukkig wel mee

Maar ik vind het zo vreemd dat de Cpa geen toestemming wil geven,maar ons wel ter assistentie reanimatie roept.Of dat wij naar een 112-melding willen rijden ,omdat hun ambu uit een andere regio moet komen.

Maar ja,het zal wel een keer fout moeten lopen.Misschien dat ze dan wel toestemming geven.

Overigens al de chauffeurs hebben aanvullende rijtraining gehad.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 22 oktober 2003, 16:50:06
Bij ons is het nog leuker wij moeten naar spoedvistites rijden zonder Ogs ,omdat onze arrogante cpa daar geen toestemming voor wilt geven.

Maar diezelfde cpa weet ons wel te vinden wanneer ze geen ambu beschikbaar hebben

Laatst moesten we naar een vermoeden van een klaplong met een aanrijtijd van 25 minuten,maar er waren geen ambu`s beschikbaar.

goed geregeld hoor !

(Hier bedoel ik natuurlijk niet de cpa-centralisten mee)

Beetje raar ja om een huisarts naar een patient toe te sturen die een (spannings)pneumothorax heeft (in de wandelgangen ''klaplong'' genoemd  :-\  )  Wat gaat die huisarts daaraan doen???????
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: seh/ic broeder op 22 oktober 2003, 18:05:09
Dat weet ik ook niet beslissing van de Cpa want die had geen ambu`s beschikbaar  >:(

Achteraf viel het reuze mee,erge spierpijn in de rug.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Druifje op 17 november 2003, 16:14:52
Hallo Martien,

ik denk dat je erg op moet passen om mensen of instanties arrogant te noemen....

ik denk dat de cpa er reden voor zal hebben om de HAP's geen toestemming te geven om met OGS te rijden. Zoals in diverse treds reeds opgemerkt zijn de HAP's geen ambulances, de meeste chauffeurs niet opgeleid om met OGS te rijden en is er niets geregeld m.b.t. aansprakelijkheid.

op het moment dat alles is geformaliseerd ben ik er voorstander van om met OGS te rijden, eerder niet eigenlijk!

groeten, d'n druif!
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Druifje op 19 november 2003, 12:57:07
Chopsticks,

even voor de duidelijkheid, ik zit absoluut niet te springen op het hele OGS gebeuren. Bij ons op de post is het echter wel zo dat er een flink aantal artsen zijn die wel graag zouden rijden met OGS.

Ik denk dat je als HAP-chauffeur je gewoon niet gek moet laten maken, bij ons zijn de regels duidelijk, GEEN spoed-ritten, van de balk die ik op de auto heb zitten gebruik ik dus ook enkel de zoeklichtfunctie (altijd handig om een huisnummer te kunnen onderscheiden  ;D)

Ik ben het overigens met je eens dat we hier spreken over een fundamenteel probleem, ik denk dan ook dat de wetgever hier een leemte in te vullen heeft!

Overigens maak ik uit je reactie op dat je een voormalig HAP-chauffeur bent, misschien is het voor jouw beeldvorming goed te weten dat het beroep van HAP-chauffeur ook professionaliseert. Daarmee bedoel ik dat je steeds minder cowboys op de auto ziet. (ter herinnering, jaren geleden zaten er ook cowboys op de ambu, die tijd is gelukkig ook voorbij!)

Of is er misschien sprake van enige mate van rancune van jouw kant? ik hoop het niet, dan houden we de discussie zuiver!

Mzzl, d'n druif
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Chopsticks op 19 november 2003, 13:27:07
Idd, de zoeklicht functie is wel handig op die balk....
Nee hoor heb geen rancune tegen het beroep van HAP-chauffeur, gaat mij meer om de principiele bezwaren die er tegen te maken zijn.
En ik weet dat HAP-chauffeur beroep professionaliseert, ben zelf ook niet zo lang geleden gestopt. Maar uit de reacties op dit prikbord, maak ik op dat er toch nog wel heel veel cowboys zijn. Koste wat het kost met OGS willen rijden, geen zicht hebben op de wettelijke verantwoordelijkheden en de onderliggende problematiek, noem ik ook cowboy mentaliteit. Ik wil niet zeggen dat mijn standpunt voor 100% zuiver is, maar ik speel nu eenmaal graag devils advocate...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Druifje op 19 november 2003, 15:11:36
....gaat mij meer om de principiele bezwaren die er tegen te maken zijn.

....uit de reacties op dit prikbord, maak ik op dat er toch nog wel heel veel cowboys zijn. Koste wat het kost met OGS willen rijden, geen zicht hebben op de wettelijke verantwoordelijkheden en de onderliggende problematiek, noem ik ook cowboy mentaliteit....

....ik speel nu eenmaal graag devils advocate...

je hebt het over principiele bezwaren, bedoel je daar het vak als HAP-chauffeur mee of bedoel je daar het rijden met OGS mee? wat dat eerste betreft kan ik je niet volgen, wat dat tweede betreft wil ik de discussie blijven aangaan met iedereen 9ik denk dat wij op een aantal vlakken wl op een lijn zitten chopstick!)

betreffende het tweede gedeelte van je quote, in hoeverre is de (beperkte) groep posters hier op dit forum maatgevend voor jouw beeld van HAP-chauffeurs? ik denk dat er zeker cowboys tussen zittn, ik weet ook dat sommigen die hier op dit prikbord voorstander zijn van OGS in de praktijk niet zo blauw-geil zijn als jij misschien denkt, alleen zien zij het nut er wel van in (waar over deze discussie nu uiteindelijk ook moet gaan).

Over je derde stukje: dat gaat je goed af!  ;)

mzzl, d'n druif!
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: seh/ic broeder op 19 november 2003, 15:44:03
De balk en verdere uitrusting/striping zijn landelijke richtlijnen van binnenlandse zaken(als ik het goed heb begrepen).

quote:"Maar uit de reacties op dit prikbord, maak ik op dat er toch nog wel heel veel cowboys zijn. Koste wat het kost met OGS willen rijden, geen zicht hebben op de wettelijke verantwoordelijkheden en de onderliggende problematiek, noem ik ook cowboy mentaliteit"

Ik vind dat je een mening hebt over mensen die je niet kent,Ik werk in dezelfde regio als Druif.En ik vind het stuk voor stuk verantwoordelijke en goede chauffeurs.Met heus geen enkele cowboy-mentaliteit.

Alleen ik vind weer dat bepaalde standpunten worden ingekleurd door opmerkingen als cowboy-mentaliteit,blauw-licht geil-heid.Terwijl niet naar de inhoud word gekeken van reacties.

Ik ben het mee eens dat het financieel probleem op gelost moet worden ,alleen de situatie is nu anders.En die situatie houd ook in dat wij naar spoedmeldingen worden geroepen.
Of wij het leuk vinden of niet,en dat zijn dezelfde meldingen waar de ambu met a1 heen rijd.


Je kunt dan wel heel hard roepen dat het anders moet(waar ik het overigens mee eens ben).
Maar ik vind dat je eerst op de situatie nu moet reageren.en dan ook tegelijkerheid het probleem om moet proberen op te lossen.

Alleen ik vind het als chauffeur soms erg frustrerend dat je naar spoed-gevallen moet en dan niet duidelijk kunt maken aan het overige verkeer dat je haast hebt.

Want het is niet zo leuk om in de verkeersdrukte te staan wanneer je naar een :benauwde baby moet van 3 maanden,een kind met een verstikking,een sterk vermoeden op een reanimatie,assistentie van een reanimatie of een 112-melding.

En dan heeft zo een opmerking van schoenmaker blijf bij je leest ,ook geen meerwaarde.

De meeste chauffeurs die ik spreek vinden dat bij SOMMIGE meldingen het gerechtvaardigd is om met Ogs te rijden.Ook veel artsen hebben deze mening.Dus het is heus geen (cowboy-)mentaliteit van alleen de chauffeurs.

Tenminste niet van onze regio,ik kan natuurlijk niet spreken over andere regio`s
(want dan vorm ik een mening over mensen die ik niet ken :-\ )

Dan zou je ook kunnen gaan kijken wat de meerwaarde is van Sigma-teams of andere ondersteunende hulpverleningsdiensten.

Ik zelf blijf het vinden dat de Hap als een aanvulling(ondersteuning) kan dienen en in een enkele situatie als vervanging van een ambu.Alleen dan moet de Hap-wagen daar wel met Ogs heen kunnen rijden(bijv.een hypo).

En ik denk zelf dat je op deze manier een hoop werkdruk van de Cpa kunt nemen en ook een betere triage uit kunt laten voeren,zodat de Ambu meer naar `echte` spoedmeldingen kan ipv voor niet te rijden.

Dus eigenlijk een meer efficientere manier van werken,en daar word iedereen beter van.

gr martien
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: mus op 19 november 2003, 17:10:49
Ik denk dat het probleem van de ogs niet zit in de reden waarom je vindt dat je hiermee moet rijden.
 Het ligt puur op het wettelijke vlak. Het is bij de wet geregeld wie er met ogs mogen rijden. Daarnaast is het bij de burgers niet bekend welke status deze signalen hebben. Als je weet dat er al diverse ongelukken zijn geweest met zowel politie, brandweer en ambulance die de ogs voerden en burgers kun je wel voorstellen wat er gebeurt als je een ongeluk veroorzaakt. Als je niet de juiste procedures volgt wordt je voor de rechtbank gesleept. Dit kan zelfs oplopen tot poging tot moord. Realiseer dat jezelf wel. Het is inderdaad zo dat er genoeg redenen zijn om ogs voor de hap te legaliseren, maar dat is nog niet zo. Zolang dit niet bij wet is geregeld begeef je jezelf elke keer bij het gebruik van deze signalen op een gevaarlijk pad. En als er ongelukken van komen zal het roepen om dit te verbieden nog luider zijn. Want het is nu al niet legaal. De verzekeringsmaatschappijen maken bij een aanrijding letterlijk gehakt van de goede argumenten en wijzen je dan op de wettelijke voorschriften. Of deze in jouw ogen nu deugen of niet daar malen zij niet om.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Christian op 19 november 2003, 17:12:54
Dan zou je ook kunnen gaan kijken wat de meerwaarde is van Sigma-teams of andere ondersteunende hulpverleningsdiensten.

Er zit natuurlijk wel een groot verschil in een SIGMA of een HAP. De ene wordt ingezet bij een ramp (waar handen tekort zijn) en het ander aan inviduele patiënten.
Dus een vergelijking is niet echt te maken...

Christian
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Druifje op 19 november 2003, 17:12:55
dat bedoel ik!
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: seh/ic broeder op 19 november 2003, 18:51:47
Ik doelde eigenlijk erop dat beide ondersteunende diensten kunnen zijn van de ambulance-dienst,

En Mus ,
We rijden nu niet met Ogs hoor  :)

We wachten geduldig af of er iets over beslist word,en wanneer er word besloten er niet mee te rijden .Doen we het niet.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Christian op 19 november 2003, 22:19:14
Ik zal het wel verkeerd zien, maar volgens mij is de HAP geen ondersteunende dienst op de ambulance.
Allereerst is die er voor het gemak van de huisartsen (grof gezegd) en ten tweede hebben zij over het algemeen een aanvullende functie.
SIGMA is wel ondersteunend.

Christian
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: fm op 19 november 2003, 23:47:06
als ik het dus goed berijpt is de reden dat  de hap geen toesteming krijgt van de cpa om met ogs te rijden,om dat het nog niet is geregeld bij de wet.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: seh/ic broeder op 20 november 2003, 00:48:45
Ik bedoel dat de Hap als een ondersteuning kan zijn van de ambulance
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: firemanr op 20 november 2003, 09:50:16
als ik het dus goed berijpt is de reden dat  de hap geen toesteming krijgt van de cpa om met ogs te rijden,om dat het nog niet is geregeld bij de wet.
Dat klopt wel zo ongeveer..... :)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Michel (niet ingelogd) op 20 november 2003, 10:01:20
Dit kan zelfs oplopen tot poging tot moord. Realiseer dat jezelf wel.
Ik mag hopen dat een HAP niet iemand met voorbedachte rade overhoop rijdt. Het zal dan ook wel (poging tot) doodslag worden. Het moet wel leuk blijven toch?  ;)

Groeten van Michel
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Chopsticks op 20 november 2003, 10:13:05
Iedereen moet dit rapport maar eens lezen (zie bijv pag 9 voetnoot):

http://www.minbzk.nl/search/contents/pages/00019289/rbvoorrangssignalen.pdf

De conclusie die je hieruit kan trekken is dat hoogstwaarschijnlijk het wettelijk geregeld gaat worden dat oa de HAP geen gebruik mag gaan maken van OGS. Maar dat hangt natuurlijk ook weer vanaf hoe effectief de lobby van de huisartsen en de achterliggende taxibedrijven (dit is niet negatief bedoelt, maar voor de wetgever is het een taxibedrijf) is.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Christian op 27 november 2003, 23:06:26
Toevallig reed de HAP auto vanavond onder A1 door Goes. Op eigen verantwoording dan maar?

Christian
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rolf Pieters op 25 november 2005, 22:14:27
Zojuist kwam hier zo'n klein geel huisartsenautootje met zwaailicht en sirene voorbijrijden.

Even daarvoor reed er ook een politieauto met prio 1.

Ik dacht dat huisartsen niet vervoerd mochten worden met een prio 1, toch?

Misschien zat er geen huisarts in, maar een andere functionaris, geen idee uiteraard, maar vond het wel opvallend.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: FireRobin op 25 november 2005, 22:17:20
Ik had begrepen dat dit wel mocht

Hier tenminste wel  ::)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rolf Pieters op 25 november 2005, 22:22:56
Tja , misschien dat de motorrijders van de RAVU vanwege het slechte weer hun motorfiets hebben verruild voor zo'n autootje.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 25 november 2005, 22:24:31

Ik dacht dat huisartsen niet vervoerd mochten worden met een prio 1, toch?


Jawel hoor.

Misschien zijn er een paar plaatsen in Nederland waar dat nog niet allemaal goed geregeld is maar in de meesta plaatsen mag 'n hapteam (dus arts + chauffeur) gewoon met A1 rijden.

Ik heb hier in't zuiden in iedergeval vaak genoeg met A1 gereden bij de hap.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Annemiek op 25 november 2005, 22:25:41
Jawel hoor.



Ik heb hier in't zuiden in iedergeval vaak genoeg met A1 gereden bij de hap.

En was dat geheel volgens de regels?  :)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 25 november 2005, 22:29:12

En was dat geheel volgens de regels?  :)

Jep. Daar zijn regels en protocollen voor, bekend bij zowel de hap, ambulancedienst, politie als CPA.

't gebeurd wel pas na aanmelding bij en toestemming van de cpa hier in't zuiden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: FireRobin op 25 november 2005, 22:30:04
Jep. Daar zijn regels en protocollen voor, bekend bij zowel de hap, ambulancedienst, politie als CPA.

't gebeurd wel pas na aanmelding bij en toestemming van de cpa hier in't zuiden.

heeft volgens mij ook een keer een stuk over in de krant gestaan daarover
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rolf Pieters op 25 november 2005, 22:36:41
Hij reed net weer langs (zonder haast)
Op het dak stond 09333
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 25 november 2005, 22:55:54
Hij reed net weer langs (zonder haast)
Op het dak stond 09333

Hmm, dat middelste getal staat voor soort voertuig, waarbij je meestal de "1" ziet, van ambulance, en bij huisartsenvoertuigen de 7.
24128 is bijvoordbeeld ambulance 28 van Zuid Limburg (24 = z. limburg, 1 = ambulance, 28 = wagennummer) en zo is voertuig 24721 een huisartsenpostauto's van de onze regio (7 = huisarts).

Bij dat nummer 09333 staat 09 voor regio Utrecht, 3 voor "Speciale ambulance of motor" en 33 voor 't voertuignummer dan.
Dus dat zou dan weer betekenen dat 't geen hap auto is, of misschien eentje in bruikleen ofzo.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 26 november 2005, 02:42:58
Volgens mij is het inderdaad een ravu auto. Of van het RGF.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rolf Pieters op 26 november 2005, 13:40:48
Dan hou ik het er maar op dat het een motor-muis is geweest die vanwege het slechte weer maar een autootje heeft gepakt :)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 26 november 2005, 13:43:48
Dan hou ik het er maar op dat het een motor-muis is geweest die vanwege het slechte weer maar een autootje heeft gepakt :)
Er stonds laatst een stukje in het AD over dat de RAVU first responder gaat doen in dat soort wagens. Zelfde als de motor alleen dan op vier wielen.  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Peter71 op 26 november 2005, 13:45:35
Er stonds laatst een stukje in het AD over dat de RAVU first responder gaat doen in dat soort wagens. Zelfde als de motor alleen dan op vier wielen.  ;)
Hier wat foto,s van een inzet van die auto in Bunschoten
http://www.112foto-eemlandnoord.nl/index.php?option=content&task=view&id=246&Itemid=2
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 26 november 2005, 13:52:45
Die bedoel ik inderdaad. Werkt blijkbaar als proef om de rijtijden minder te overschrijden. Maar of dat ook echt de oplossing is? In de ambu categorie staat de discussie.  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 26 november 2005, 22:34:47
Misschien zijn er een paar plaatsen in Nederland waar dat nog niet allemaal goed geregeld is maar in de meesta plaatsen mag 'n hapteam (dus arts + chauffeur) gewoon met A1 rijden.

Hier is prima geregeld dat de HAP niet met prio-1 rijdt ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: mister koek op 26 november 2005, 22:44:47
hier rijden ze wel met prio 1, in de tijd voor C2000 hoorde je de meldingen daarover wel naar de CPA want moet dan gebeurt wel.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 27 november 2005, 14:47:01
Hier is prima geregeld dat de HAP niet met prio-1 rijdt ;)

Wat is daar zo prima aan dan ?

Ik heb destijds bij de hap anders een prima rijopleiding gehad  ;) en zeker als het wat drukker was en er veel meldingen bij ons en via 112 binnen kwamen dan was het voor de centralisten wel 's fijn als ze eerst een hap auto, al dan niet met A1 konden sturen om te kijken of er een ambu nodig was.

De post hier (ggd en hap zit in 1 gebouw) verzorgt een gebied van meer als 500.000 inwoners, verdeelt over 10 gemeente, en de grootste afstand is naar Vaals/lemiers, en dat is gewoon zo'n 30 km van de post verwijderd. Probeer daar maar 's in 15 minuten te komen in de spits.

Of als het druk is of tijdens een nachtdienst, als de cpa daar 'n wagen heen moet sturen terwijl een arts het ook wel af kan (ik noem 'n pt. die bijna bewusteloos is vanwege 'n hypo, of 'n mogelijke reanimatie (onduidelijke melding)) dan gaat de hap met A1 die kant op, en is de cpa tenminste niet gelijk een ambulance kwijt voor langere tijd.

Of als assistentie bij 'n rea, als de ambu's van de post in Heerlen allemaal uit zijn dan moet er een van Geleen of van Maastricht komen, en dat duurt gewoon te lang.

Dus ik vind 't prima dat de hap ook met A1 kan rijden. Maar uiteraard wel alleen als het nodig is, en het wordt beslist door de cpa-centralist.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 27 november 2005, 16:17:10
Wat is daar zo prima aan dan ?

Ik heb destijds bij de hap anders een prima rijopleiding gehad  ;) en zeker als het wat drukker was en er veel meldingen bij ons en via 112 binnen kwamen dan was het voor de centralisten wel 's fijn als ze eerst een hap auto, al dan niet met A1 konden sturen om te kijken of er een ambu nodig was.

De post hier (ggd en hap zit in 1 gebouw) verzorgt een gebied van meer als 500.000 inwoners, verdeelt over 10 gemeente, en de grootste afstand is naar Vaals/lemiers, en dat is gewoon zo'n 30 km van de post verwijderd. Probeer daar maar 's in 15 minuten te komen in de spits.

Of als het druk is of tijdens een nachtdienst, als de cpa daar 'n wagen heen moet sturen terwijl een arts het ook wel af kan (ik noem 'n pt. die bijna bewusteloos is vanwege 'n hypo, of 'n mogelijke reanimatie (onduidelijke melding)) dan gaat de hap met A1 die kant op, en is de cpa tenminste niet gelijk een ambulance kwijt voor langere tijd.

Of als assistentie bij 'n rea, als de ambu's van de post in Heerlen allemaal uit zijn dan moet er een van Geleen of van Maastricht komen, en dat duurt gewoon te lang.

Dus ik vind 't prima dat de hap ook met A1 kan rijden. Maar uiteraard wel alleen als het nodig is, en het wordt beslist door de cpa-centralist.

Grinn.... kom ff van de kast af ;D
Met prima geregeld bedoel ik dat de afspraken duidelijk zijn en dat die afspraken o.a. zijn dat de HAP hier niet met prio-1 rijdt. Jou berichtje deed voorkomen alsof het niet prima geregeld zou zijn zolang een HAP niet met blauw-blauw mag rijden ;)
De door jou geschetste problemen komen hier vrijwel niet voor (afstanden/te weinig auto's). Het lijkt er wel op dat je met de huisarts nu de logistieke en dekkingsproblemen van de CPA oplost, en daar is een HAP volgens mij toch niet voor bedoeld?
Ik heb overigens alle vertrouwen in de rijopleidingen en vaardigheden van de HAP chauffeurs hoor ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 29 november 2005, 08:49:24
Hier is prima geregeld dat de HAP niet met prio-1 rijdt ;)

Even uit nieuwsgierigheid... waar is hier?  8)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 29 november 2005, 13:23:27
Volgens mij Amstelveen en omstreken. Of spreek ik nu voor mijn beurt?  ::)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Chopsticks op 29 november 2005, 13:42:38
In Gelderland-Zuid ook geen A1 voor de hap hoor. De CPA wil dat niet hebben.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 29 november 2005, 14:13:42
In Gelderland-Zuid ook geen A1 voor de hap hoor. De CPA wil dat niet hebben.

Welke vervoerder rijdt in Gelderland-zuid? (MediTaxi, Medi-Expresse, etc.?)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 29 november 2005, 14:32:34
Meditaxi:
Noord-Holland
Alkmaar
Amstelveen
Amsterdam
Beverwijk
Blaricum
Haarlem
Heemstede
Hoofddorp
Purmerend
Zaandam
Zuid-Holland
Alphen a/d Rijn
Gouda
Voorhout
Utrecht
Amersfoort
Houten
Nieuwegein
Stad Utrecht
Utrecht
Woerden
Zeist
Gelderland
Harderwijk

Medi Expresse:
Regio Haaglanden  
Leiden e.o.  
Oosterhout e.o.  
Gelderse Vallei  
Arnhem e.o.  
Apeldoorn  
Boxmeer e.o.  
Tiel Rivierenland  
Nijmegen  
Oude IJssel  
Bergen op Zoom  
Breda  
Etten Leur  
Roosendaal  
Zutphen  
Zierikzee  
Lelystad  
Arnhem uitbreiding  
Vlissingen  
Goes

 
 
    
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 29 november 2005, 15:07:59
Even uit nieuwsgierigheid... waar is hier?  8)

Als je in iemands profiel kijkt zie je vaak z'n woonplaats, en weet je dus wat met "hier" bedoeld wordt.

Bij Bart's woonplaats staat er "in een huis".  Waarschijnlijk bedoelde hij dus te zeggen dat er in zijn huis geen hap auto's met a1 rondrijden  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Lukas074 op 29 november 2005, 16:50:17
In Amsterdam rijden ze wel met A1. Althans een jaar geleden dan. Daar heb ik wel eens zo'n autootje gezien.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 29 november 2005, 18:28:46
Bij Bart's woonplaats staat er "in een huis".  Waarschijnlijk bedoelde hij dus te zeggen dat er in zijn huis geen hap auto's met a1 rondrijden  ;D

Inderdaad, dat heb ik duidelijk afgesproken met ze ;D

Maar even zonder dollen, zoals Ger@rd al aangaf zo rondom Amstelveen. Inderdaad heb ik in Amsterdam ook wel eens wat met spoed zien rijden, alleen daar schijnt/scheen het alleen 'nachts te mogen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: scheurneusje op 29 november 2005, 23:13:36
Hee,maar is het niet zo dat je die duidelijk kan herkennen aan de kentekenplaat,want die van een huisartsenpost,heeft namelijk een blauwe kentekenplaat,omdat het gezien wordt als taxi. ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 29 november 2005, 23:16:46
Hee,maar is het niet zo dat je die duidelijk kan herkennen aan de kentekenplaat,want die van een huisartsenpost,heeft namelijk een blauwe kentekenplaat,omdat het gezien wordt als taxi. ;)

Klopt, deze wagen hebben een blauwe kenteken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 29 november 2005, 23:57:28
Heb je al eens goed op die auto's in Amersfoort gekeken Heleen?  ::)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 30 november 2005, 00:04:03
Hee,maar is het niet zo dat je die duidelijk kan herkennen aan de kentekenplaat,want die van een huisartsenpost,heeft namelijk een blauwe kentekenplaat,omdat het gezien wordt als taxi. ;)

Nee, want lang niet alle hap-auto's rijden met blauwe platen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: FireRobin op 30 november 2005, 07:05:11
Nee, want lang niet alle hap-auto's rijden met blauwe platen.



Hier rijden ze ook niet met blauwe platen voor zover ik weet,,
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 30 november 2005, 09:03:52
Gerard, bedankt voor de opsomming !  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: scheurneusje op 30 november 2005, 10:52:19
nou ja,hier wel hoor,want het wordt echt als taxi gezien :-*
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 30 november 2005, 13:17:09
Heb je al eens goed op die auto's in Amersfoort gekeken Heleen?  ::)

Ja hoor, die zie ik regelmatig en ze hebben wel degelijk blauwe kenteken platen.  ;D

De foto die jij heb, is gemaakt net nadat ze een paar dagen  op de hap stonden. Ze hadden toen nog een tijdelijk geel kenteken plaat.
Na de keuring hebben ze de blauwe platen gekregen.  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 30 november 2005, 13:44:50
Hmm, oké. Zo vaak kom ik daar niet.  :P

Wordt wel eens tijd dat ik met mijn digitale plaatjesmaakmachine een keertje langs de HAPpost kom.  :P 8)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 30 november 2005, 23:54:08
Je bent welkom  :D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RalfW op 2 december 2005, 11:45:11
hier rijden de HAP auto's ook met prio1 om het zo maar te zeggen...
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.brandweer.org%2Fambulance%2Fvoertuigen%2Fimages%2Falmelo_chpa_1.jpg&hash=17c93af2843ad616836b763848c77c33) hier hebben ze ook nog gele platen.. tenminste bij het maken van de foto.. weet niet of ze het nu nog hebben...

maar als een HAP auto niet met prio1 mag rijden.. wat is dan het nu van de blauwe lampen? het schijnt BPM te verminderen ofiets?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: scheurneusje op 2 december 2005, 15:33:23
is het niet zo dat die wagen(foto)van een ambulanceverpleegkunduge is,tenminste hier rijden er sommiggen mee,om bij calamiteiten snel mee te assisteren. :-\
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Lukas074 op 2 december 2005, 17:57:29
Inderdaar, kan ook piket auto zijn van de GGD.

En waarom er blauwe lampen op het dak staan op een HAP-auto, is dat er in de ene regio wel en de andere regio niet met prio 1 gereden mag worden. Maar als er geen blauwe lampen op het dak zitten, dan kan je die auto niet inzetten in een regio waar wel met prio 1 gereden mag worden. Ook zal je met de stripping van een auto zitten dat de blauwe lampen erop moeten.

Meestal wordt de schakelaars van de lampen en de sirene gewoon weg gehaald, zodat je deze niet kan inschakelen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 2 december 2005, 19:16:51
Ook zal je met de stripping van een auto zitten dat de blauwe lampen erop moeten.


Nog lang niet alle hapdiensten rijden met sovam striping rond maar mogen toch gewoon met A1 rijden hoor ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Lukas074 op 2 december 2005, 22:38:04
Nog lang niet alle hapdiensten rijden met sovam striping rond maar mogen toch gewoon met A1 rijden hoor ;)

Oke, dat zou kunnen, maar was van mening dat dat een reden kon zijn......
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 4 december 2005, 00:40:10
Je bent welkom  :D
Eerst maar even van je klap bekomen he...  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 4 december 2005, 17:58:25
Eerst maar even van je klap bekomen he...  ;)

Ja dat komt wel goed. Heb gisteravond wel gewerkt en het ging redelijk goed. Alleen bij thuis komst besefte ik toch dat ik vermoeiender was als anders.
Maar ik moet zeggen, dat het met de dag beter gaat, gelukkig maar.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RalfW op 8 december 2005, 20:49:44
hiervoor reed er een blauwe 4x4.. weet merk enzow niet meer.. mssn weet lars het.. maar die reed ook wel gwoon met prio1.. de wagens die nu in almelo rijden hebben toruwens gele platen rijden met prio1 indien nodig
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EHBO-er op 4 januari 2006, 22:53:51
Zojuist kwam hier zo'n klein geel huisartsenautootje met zwaailicht en sirene voorbijrijden.

Even daarvoor reed er ook een politieauto met prio 1.

Ik dacht dat huisartsen niet vervoerd mochten worden met een prio 1, toch?

Misschien zat er geen huisarts in, maar een andere functionaris, geen idee uiteraard, maar vond het wel opvallend.

Vijf pagina's verder is alleen duidelijk geworden dat de emotionele stokpaardjes van een onverwoestbare kwaliteit blijken te zijn.
Je zou de vraag bij onze vrienden van de politie neer kunnen leggen of een van hun collega's de bestuurder op de bon geslingerd heeft.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 7194 op 4 januari 2006, 23:53:11
Vijf pagina's verder is alleen duidelijk geworden dat de emotionele stokpaardjes van een onverwoestbare kwaliteit blijken te zijn.
Je zou de vraag bij onze vrienden van de politie neer kunnen leggen of een van hun collega's de bestuurder op de bon geslingerd heeft.

Het kan aan mij liggen, maar ik snap jouw reactie niet helemaal. Op de tweede pagina is namelijk al duidelijk geworden waar het om ging.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: rick op 8 januari 2006, 14:08:11
bij het ambudeel staat de nieuwe brancherichtlijn optische en guluidssignalen. daar valt de hap dus ook onder en ik weet dat er meerdere happen zijn die met ogs rijden en niet aan die voorwaarden voldoen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 9 januari 2006, 17:12:32
bij het ambudeel staat de nieuwe brancherichtlijn optische en guluidssignalen. daar valt de hap dus ook onder en ik weet dat er meerdere happen zijn die met ogs rijden en niet aan die voorwaarden voldoen.

Oh, vertel... Aan welke voorwaarden wordt er dan niet voldaan?  :o
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: rick op 9 januari 2006, 18:10:57
recent nog een hapbusje in flevoland zien rijden zonder c2000 nummering en zonder mobilofoon en dat is toch voorgeschreven in een van de eerste alinea's.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 10 januari 2006, 16:23:05
Bij ons is de afspraak met de Meldkamer Ambulance gemaakt dat wij géén toestemming behoeven te vragen voor het rijden met optische- en geluidssignalen. De artsen hebben de bevoegdheid om zelf in te schatten of (en bij welke melding) wij gaan rijden met OGS. Er hoeft ook niet op een later moment een terugkoppeling plaats te vinden naar de MKA.
Wel wordt de A1 rit op de post en bij de werkgever gedocumenteerd.

Alle communicatie met de MKA (oproepen bijstand ambu) gaat telefonisch.

Natuurlijk weet ik nog niet of deze afspraak in stand blijft na het ingaan van de richtlijn, maar zover ik tot nu toe heb begrepen wel
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: trevelyan006 op 28 februari 2006, 21:15:13
Op de vorige pagina staat een Mercedes Vaneo van de huisartsenpost in Almelo. De auto heeft nog steeds ''gewone'' gele kentekenplaten. Ook hebben ze bij de HAP Almelo (en enschede, en oldenzaal) gewoon a1 meldingen. Ik weet dit omdat ik hier zelf werk al huisartsenchauffeur!  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 28 februari 2006, 22:34:42
Op de vorige pagina staat een Mercedes Vaneo van de huisartsenpost in Almelo. De auto heeft nog steeds ''gewone'' gele kentekenplaten. Ook hebben ze bij de HAP Almelo (en enschede, en oldenzaal) gewoon a1 meldingen. Ik weet dit omdat ik hier zelf werk al huisartsenchauffeur!  ;)


Vreemd dat er gele kenteken platen zijn, vallen jullie onder de ambulance dienst ? In ieder geval niet onder de taxi, want anders moeten het echt wel blauwe kenteken platen zijn.
En die A1 meldingen, wordt dit wel via de cpa geregeld ?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Lt. Col. Me op 28 februari 2006, 23:51:20
Vervoer voor HAP Oldenzaal/Enschede/Almelo wordt inderdaad verzorgd door Ambulancedienst Oost. Hoe het zit met de A1 meldingen weet ik dan weer niet. ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 1 maart 2006, 19:47:32

Vreemd dat er gele kenteken platen zijn, vallen jullie onder de ambulance dienst ? In ieder geval niet onder de taxi, want anders moeten het echt wel blauwe kenteken platen zijn.
En die A1 meldingen, wordt dit wel via de cpa geregeld ?


De hap waar ik gereden heb rijdt gewoon nog steeds met gele platen. Ze vallen niet onder de ambulancedienst en ook niet onder 'n taxi-cao.

Als we met A1 reden was dit wel altijd met toestemming van CPA.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 2 maart 2006, 21:00:33
Zo zie je maar weer, dat er in het land toch weer vele verschillen zijn van de hap auto's.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: wicher op 2 maart 2006, 21:53:25
HAP Zwolle rijdt ook gewoon met gele platen op de auto, en er wordt ook met A1 gereden na melding aan de MKA Zwolle.
HAPchauffeurs  zijn in dienst van de RAV IJsselvecht, en worden bij ons visite assistenten genoemd ;)
Kort samen gevat ze zijn dus de assistent van de huisarts en gaan dus ook overal mee naar binnen!!!! :)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EHBO-er op 21 maart 2006, 23:50:35
Zo zie je maar weer, dat er in het land toch weer vele verschillen zijn van de hap auto's.

Wiens verdienste/schuld is dat ?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EHBO-er op 21 maart 2006, 23:58:17
Het kan aan mij liggen, maar ik snap jouw reactie niet helemaal. Op de tweede pagina is namelijk al duidelijk geworden waar het om ging.
Ja of een HAP auto OGS ritten mag rijden, om vervolgens ongedocumenteerd c.q. onderbouwd 5 pagina's lang een ja nee spelletje te spelen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 22 maart 2006, 16:41:59
Wiens verdienste/schuld is dat ?

Ach, eer dat alles in het land op één lijn ligt, ben je weer 10 jaar verder.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EHBO-er op 18 april 2006, 23:58:48
Ach, eer dat alles in het land op één lijn ligt, ben je weer 10 jaar verder.

Ben toch bang, als het er op gaat lijken dat er een lijn zichtbaar begint te worden, we een nieuwe minister hebben die zijn eigen ei van columbus heeft bedacht.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rescue op 19 april 2006, 22:07:04
Waarom moet alles het zelfde geregeld zijn, wat is er mis met maatwerk, en specifieke dienstverlening?

Een auto kan je kopen, huren, financial lease, operational lease, je kan ook een vervoersoplossing en beheersoplossing bieden.  En die dienst kan geleverd worden door een beheersmaatschappij,een RAV, of de Taxi-bedrijf of de GGD..  Joh, waarom zou je niet de meest effectieve manier kiezen die voor jouw HAP organisatie het beste is..

Waarom eenheidsworst, ipv van verschillende soorten en smaken vlees of misschien wel vis..
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 19 april 2006, 23:53:40
Waarom moet alles het zelfde geregeld zijn, wat is er mis met maatwerk, en specifieke dienstverlening?

Een auto kan je kopen, huren, financial lease, operational lease, je kan ook een vervoersoplossing en beheersoplossing bieden.  En die dienst kan geleverd worden door een beheersmaatschappij,een RAV, of de Taxi-bedrijf of de GGD..  Joh, waarom zou je niet de meest effectieve manier kiezen die voor jouw HAP organisatie het beste is..

Waarom eenheidsworst, ipv van verschillende soorten en smaken vlees of misschien wel vis..


Een beetje uniformiteit is anders ook niet slecht hoor.

Niet voor niks dat de opleidingen, protocollen, kleding en voertuig kleuren van politie, brandweer en ambulancezorg door heel Nederland gelijk zijn.

Bij de HAP'en is er eigenlijk nog gewoon veelste veel verschil.

De ene dienst rijdt rond met rode voertuigen, de andere met gele, de meeste diensten hebben een blauw zwaailicht, sommige een oranje, er wordt rondgelopen in wel 20 verschillende soorten kledingskleuren, de ene dienst mag niet met OGS, de ander pas na toestemming CPA en weer 'n ander zelfs zonder toestemming CPA, de opleiding tot HAP chauffeur verschilt overal, sommige vallen onder taxi-cao en sommige weer niet, en op weer andere plaatsen worden ambulancechauffeurs van de GGD ingezet, en de ene mag pas na 'n rijopleiding met OGS rijden, en de andere worden zonder training gelijk in het diepe gegooid (zoals ondergetekende)....

Wat mij betreft zijn dat nog wel erg veel verschillen.

Als ze nu 's zorgen dat al die HAP wagentjes de zelfde kleuren krijgen en iedereen in dezelfde kleding loopt, en dat ze ook allemaal globaal 'n beetje dezelfde opleiding hebben gehad (zowel medisch als rijtechnisch) dan zijn we al 'n heel eind, en dan kunnen zaken als 't kopen, huren, financial lease, operational lease e.d. van een auto enzo wel per hap verschillen, maar dan zijn de diensten landelijk toch wel gelijk, en dat is ook voor het publiek 'n stuk duidelijker.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 20 april 2006, 11:51:00
Ik ben het met Karim eens.

Natuurlijk is het goed om maatwerk te kunnen leveren, maar enige uniformiteit (met name in scholing) is ook erg belangrijk.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Pim de Ruijter op 20 april 2006, 12:18:02
Ik heb verder geen banden met de HAP, maar het lijkt mij niet meer dan normaal dat er een landelijke standaard is voor representativiteit en algemene werkwijzen voor de HAP's. Sluit me volledig bij Karim aan.

Een allegaartje van huisstijlen, opleidingen, wagens, maakt het voor het publiek er niet overzichtelijker op.

Met name zaken als rijden met OGS, de rijopleiding voor het rijden met OGS en de contacten met de MKA/CPA moeten goed geregeld zijn. Het is toch onvoorstelbaar dat er met OGS gereden wordt zonder degelijke opleiding?

Met een uniforme standaard, kan je nog steeds maatwerk leveren, zowel voor de patienten, als het personeel van de HAP.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: amb op 20 april 2006, 14:37:51
En een Eerlijk Cao voor de Hapchauffeurs :(
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EHBO-er op 24 april 2006, 21:00:05
Waarom moet alles het zelfde geregeld zijn, wat is er mis met maatwerk, en specifieke dienstverlening?

Een auto kan je kopen, huren, financial lease, operational lease, je kan ook een vervoersoplossing en beheersoplossing bieden.  En die dienst kan geleverd worden door een beheersmaatschappij,een RAV, of de Taxi-bedrijf of de GGD..  Joh, waarom zou je niet de meest effectieve manier kiezen die voor jouw HAP organisatie het beste is..

Waarom eenheidsworst, ipv van verschillende soorten en smaken vlees of misschien wel vis..


Ik ben hartstikke blij dat ik niet hoef te shoppen welke ambulancedienst het beste aansluit op mijn hulpvraag als ik met mijn auto bomen ben wezen plukken.
Het had veel optimaler kunnen als iedereen maatwerk levert, maar nou weet ik redelijk wat ik kan verwachten.
Ik zou het fijn vinden als ik dat ook bij de HAP kan verwachten.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Ambuman op 1 mei 2006, 12:06:37
Waarom moet alles het zelfde geregeld zijn, wat is er mis met maatwerk, en specifieke dienstverlening?

Een auto kan je kopen, huren, financial lease, operational lease, je kan ook een vervoersoplossing en beheersoplossing bieden.  En die dienst kan geleverd worden door een beheersmaatschappij,een RAV, of de Taxi-bedrijf of de GGD..  Joh, waarom zou je niet de meest effectieve manier kiezen die voor jouw HAP organisatie het beste is..

Waarom eenheidsworst, ipv van verschillende soorten en smaken vlees of misschien wel vis..


Hier gaat Nederland nou juist aan ten onder. Al die verschillende eilanden, dat zie je ook bij de ambulancediensten. Er moet gewoon eenduidigheid komen. Van alle eilandjes die er nu zijn moeten de beste zaken gebundeld worden en dat tot landelijke standaard worden uitgeroepen.
Zorg is een eenheidsworst. Daar kan je niet verschillende smaken in hebben. Iedereen wil gewoon (en heeft recht op) de best mogelijke zorg.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rescue op 1 mei 2006, 12:24:48
Hier gaat Nederland nou juist aan ten onder. Al die verschillende eilanden, dat zie je ook bij de ambulancediensten. Er moet gewoon eenduidigheid komen. Van alle eilandjes die er nu zijn moeten de beste zaken gebundeld worden en dat tot landelijke standaard worden uitgeroepen.
Zorg is een eenheidsworst. Daar kan je niet verschillende smaken in hebben. Iedereen wil gewoon (en heeft recht op) de best mogelijke zorg.

Waarom is zorg eenheidsworst ?, hoezo marktwerking in de zorg ?, De politiek is het hier duidelijk niet helemaal met je eens..

De patient (zou moeten) kunnen kiezen welke arts er aan zijn bed staat ? en welke zorg die levert..   De basiszorg is voor iedere verzekerde het zelfde, maar je kan je bijverzekeren..  Je kan zelfs je eigen arts en verpleging in dienst nemen.. (Da kost wat..!!)
Het solidariteitsbeginsel is er voor de basiszorg..maar lang niet voor alle type zorg. 
Als ik nu een RAV bel en vraag om voor 2000 euro per dag voor mijn huis een ambulance met bemanning te laten staan.. dan doen ze dat.. 

Niet iedereen heeft recht op de zelfde zorg, dat is in ieder geval niet de praktijk van alle dag.. Als je marktwerking in de zorg wil, (als politiek) kan je niet gelijktijdig eenheidsworst maken..
En de vraag is of de patient gebaat is met eenheidsworst in de dienstverlening.
Toegang tot de zorg, kan eenheidsworst zijn..  Maar ik bepaal als patient toch zelf welke doktor ik aan mijn bed wil en door mijn verzekeraar daarvoor te vragen goede contracten aftesluiten krijg ik de beste zorg..

Of marktwerking de ideale zorg levert, weet ik niet, maar wel dat het mij als patient bepaalde rechten en plichten geeft.  Voor spoedeisende hulp, wil ik de snelste en de meeste adequate dienst die er is.. Ik heb alleen niet de tijd om te selecteren..
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EHBO-er op 2 mei 2006, 00:19:08
Voor spoedeisende hulp, wil ik de snelste en de meeste adequate dienst die er is.. Ik heb alleen niet de tijd om te selecteren..

Dus toch maar kiezen voor de hoog gekwalificeerde eenheidsworst die de ambulancedienst nastreeft, want je weet immers niet waar in nederland het noodlot toeslaat
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rescue op 2 mei 2006, 15:40:38
Dus toch maar kiezen voor de hoog gekwalificeerde eenheidsworst die de ambulancedienst nastreeft, want je weet immers niet waar in nederland het noodlot toeslaat

Ook de ambulancedienst is geen eenheidsworst in Nederland, als je oppervlakkig kijkt lijkt het misschien eenheidsworst, maar dat is het beslist niet.. Daar is ook de organisatievorm anders, verschillende rechtsvormen, verschillende manieren van intepretatie van zorg, nog lang niet alle ambulancediensten hebben de zelfde vormen van dienstverlening. De basiszorg is meestel redelijk gelijk. Maar bij de ene dienst mogen ze zelf besluiten of je naar een dotterkliniek mag of niet..

De basiszorg zou mooi zijn dat die gelijk is..  Maar de een is wel meer gelijk dan de ander..
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 2 mei 2006, 18:33:44
Ook de ambulancedienst is geen eenheidsworst in Nederland, als je oppervlakkig kijkt lijkt het misschien eenheidsworst, maar dat is het beslist niet..

 ::)

Natuurlijk... en bij de SOSA krijg je 'n speciaal boekje van je eigen regio waar alle uitzonderingen en afwijkingen van de landelijke richtlijnen en protocollen instaan...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 2 mei 2006, 18:35:42
Natuurlijk... en bij de SOSA krijg je 'n speciaal boekje van je eigen regio waar alle uitzonderingen en afwijkingen van de landelijke richtlijnen en protocollen instaan...

Nee hoor, die krijg je gewoon in je eigen regio, en die kun je dan zelf in je protocollenboekje plakken.... ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rescue op 2 mei 2006, 18:44:47
Ambulancezorg het gaat verder dan het LAMP protocollen boekje.. ?  En huisartsen doen het toch weer anders.. :-D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Trophy op 6 mei 2006, 00:01:34
Ook de ambulancedienst is geen eenheidsworst in Nederland, als je oppervlakkig kijkt lijkt het misschien eenheidsworst, maar dat is het beslist niet.. Daar is ook de organisatievorm anders, verschillende rechtsvormen, verschillende manieren van intepretatie van zorg, nog lang niet alle ambulancediensten hebben de zelfde vormen van dienstverlening. De basiszorg is meestel redelijk gelijk. Maar bij de ene dienst mogen ze zelf besluiten of je naar een dotterkliniek mag of niet..

De basiszorg zou mooi zijn dat die gelijk is..  Maar de een is wel meer gelijk dan de ander..   

De basiszorg is niet redelijk gelijk, de basiszorg is gelijk. Dat probert men te garanderen met de (landelijke) SOSA opleiding.
Verder zijn er inderdaad regionale verschillen. De verschillen zitten vaak in de mogeljkheid die een ontvangend ziekenhuis biedt aan opvang op bv cardiologisch of neurologisch gebied. Er wordt niet op eigen houtje beslist of je naar een dotterkliniek gaat of niet.
Er worden afspraken gemaakt met regionale ziekenhuizen over te te volgen procedures voor een resceu PTCA, al dan niet in combinatie met pre hospitaal trombolyse. Soms wordt dit weer gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek, om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Er wordt gewerkt dus volgens landelijke richtlijnen (de bekende worst) en dat komt de zorg ten goede. Waar nodig en mogelijk wordt er niet afgeweken van de norm, maar aangevuld (maatwerk). Zo gaan die twee toch mooi samen.

Huisartsen werken volgens de hun geldende richtlijnen. En die liggen nu eenmaal anders dan bij ons, immers hun uitgangspositie is anders.
Wat wij in onze regio zien is dat de huisartsen (door bijscholing binnen de ambulancedienst) in spoedgevallen meer en meer de ambulance protocollen in gedachten houden, zich er van bewust zijnde dat dan de zorg naadloos in elkaar over vloeit. Binnen ons werkgebied is de samenwerking met de huisartsen goed: de RAV levert de voertuigen, chauffeurs en bijscholing.

Welke dienst mag op eigen houtje beslissen?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 6 mei 2006, 02:11:44
Er wordt gewerkt dus volgens landelijke richtlijnen (de bekende worst) en dat komt de zorg ten goede. Waar nodig en mogelijk wordt er niet afgeweken van de norm, maar aangevuld (maatwerk). Zo gaan die twee toch mooi samen.


Mooi gezegd!


Welke dienst mag op eigen houtje beslissen?


Voor zover ik weet hoeft alleen Strongbow bij zijn HAP geen toestemming aan MKA te vragen om met A1 te rijden, al ben ik wel benieuwd hoe 't daar (Den Haag, volgens z'n profiel) dan gaat als 't een keertje misgaat....

kleine toelichting: Bij "ons" is er géén toestemming nodig van de Meldkamer Ambulance. Zonodig hebben wij toestemming om te rijden met OGS
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: strongbow op 7 mei 2006, 13:02:50
Bij ons "in de regio" (Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk) is het inderdaad niet nodig om van te voren toestemming te vragen aan de meldkamer voor het rijden met OGS.
Dit is een afspraak gemaakt tussen de betrokken partijen, met instemming van de wetgevende instanties.

Natuurlijk zou het niet de eerste keer zijn dat een rechter uiteindelijk anders beslist, maar daar ga ik gemakshalve maar niet vanuit.

Het grappige van de hele discussie is alleen dat het initiatief om het niet te melden komt vanuit de meldkamer (!)  ;D ;)

Voor het overige is er ook HE-LE-MAAL niets anders en gaan wij op dezelfde wijze om met de richtlijnen.
Ook worden alle A1 ritten geregistreerd en kan men dit zonodig altijd op een later moment alsnog inzien.

Persoonlijk zie ik ook niet zo de noodzaak over alle ophef, zolang er controle mogelijk is op misbruik en alle partijen met elkaar overeenstemming hebben bereikt...

Op één punt maak ik mij wel zorgen; Nog te vaak worden nieuwe chauffeurs zonder een gedegen opleiding in het rijden met optische- en geluidssignalen de weg opgestuurd. Voor een chauffeur zelfstandig de weg op gaat moet een chauffeur de gevorderde rijopleiding hebben voltooid en helaas is dat nog lang niet altijd het geval.

En daar maak ik mij nou druk over  ;)

(overigens denk ik sowieso dat de (medisch ondersteunende) opleiding van de hapchauffeurs vaak voor verbetering vatbaar zijn. Ik denk dat het ook goed zou zijn wanneer de chauffeurs via een onafhankelijke instantie regelmatig worden getoetst op hun bekwaamheid)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: firefighter5175 op 5 december 2006, 21:48:51
wij in gelderland midden wel en helaas de regio ede willen de huisartsen het niet
en nu hebben we meditaxi als bedrijf en die wil zelfs zich gaan mengen in first responder ritten
dus het verschilt per regio en de samenwerking per regio is ook verschillend!
In Gelderland-Zuid ook geen A1 voor de hap hoor. De CPA wil dat niet hebben.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Druifje op 6 december 2006, 13:40:32
even off topic: hoe bevalt het bij Medi-taxi?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 9 december 2006, 00:08:33
even off topic: hoe bevalt het bij Medi-taxi?

Prima.  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: trevelyan006 op 26 januari 2007, 18:11:45
als wij vinden dat het een spoedrit is dan word er gebeld naar de MKA en die beslist of er dan gereden mag worden met OGS. We moeten ook gewoon statussen met de porto's. Alleen het vervoer van de huisartsenposten in Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Enschede valt onder Ambulance Oost. Niet de posten zelf. Vandaar dat ook de auto's gele platen hebben...  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: PeterEde op 20 maart 2007, 21:21:07
.
wij in gelderland midden wel en helaas de regio ede willen de huisartsen het niet ...

In de afgelopen maanden diverse keren de HAP-wagens in Ede met OGS zien en horen rijden. Het rijden met OGS is afhankelijk van de melding en de prioriteit die eraan gegeven wordt. De prioriteit wordt door de huisarts aan een rit gegeven, maar voor diverse meldingen is het al gelijk helder welke prioriteit eraan gegeven moet worden
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Dirk605 op 21 maart 2007, 11:50:06
Ik vraag me af waar deze dicussie over gaat, gaat die over, of HAP auto's met OGS mogen rijden of dat dit van tevoren aangevraagt moet worden.
Want in principe mogen alle door de minister aangewezen voertuigen mits ze aan de voorwaarden voldoen met OGS rijden.
Ik mag dus als SIGMA chauffeur ook met OGS rijden, wel is daarbij de voorwaarde dat dit duidelijk door de CPA aangegeven moet worden en moet daarvoor de juiste opleiding gevolgd hebben.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Karim op 21 maart 2007, 17:32:34
Ik vraag me af waar deze dicussie over gaat, gaat die over, of HAP auto's met OGS mogen rijden of dat dit van tevoren aangevraagt moet worden.


Over dat 2e lijkt me, want over het feit of hap auto's met OGS mogen rijden of niet hoeven we niet meer te discusseren, daarop is het antwoord gewoon ja (zoals ik al zei toen dit topic geopend werd, 25 November 2005), over dat 2e kan nog wel gepraat worden omdat dat per regio verschilt.

Bij de ene heb je eerst toestemming nodig van de CPA, bij de ander bepaalt de HA of er met A1 gereden wordt en wordt de CPA niet eens ingelicht.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: paul_hartog op 21 maart 2007, 23:12:27
kwam idd gisteren nog zo'n gele toureg voorbij fietsen hier in veenendaal met toeters en bellen
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: L@sse op 18 april 2007, 16:46:05
Weet iemand hoe het zit met HAP voertuigen en A1 inritten in Rotterdam-Rijnmond?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RalfW op 21 augustus 2008, 18:40:47
's avonds en 's nachts kunnen huisartsen onder prio1 (a1) ter plaatse komen.
Hoe zit het op werkdagen overdag? Wanneer de huisartsen gewoon aan het werk zijn, thuis of in de praktijk?
Kan er overdag een huisarts met spoed ter plaatse komen?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jeroen! op 21 augustus 2008, 18:50:04
's avonds en 's nachts kunnen huisartsen onder prio1 (a1) ter plaatse komen.
Hoe zit het op werkdagen overdag? Wanneer de huisartsen gewoon aan het werk zijn, thuis of in de praktijk?
Kan er overdag een huisarts met spoed ter plaatse komen?

Theoretisch gezien zou het volgens mij kunnen ja, alleen gebeurd het niet veel in de praktijk. O.a. omdat de bezetting van een Ambu overdag veel beter is als in de avond- en nacht- uren.

Tevens zijn de meeste huisartsen overdag doordeweeks gewoon op de praktijk aan het werk.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RalfW op 21 augustus 2008, 18:52:33
Theoretisch gezien zou het volgens mij kunnen ja, alleen gebeurd het niet veel in de praktijk. O.a. omdat de bezetting van een Ambu overdag veel beter is als in de avond- en nacht- uren.

Tevens zijn de meeste huisartsen overdag doordeweeks gewoon op de praktijk aan het werk.

Bedankt.
Een huisarts wil voor spoedgevallen overdag wel weg van praktijk... ik spreek uit ervaring. Hij komt dat wel met een eigen auto. Terwijl een auto van de huisartsen post stil staat....
(hij rijdt dan overigens niet met licht en geluid)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jeroen! op 21 augustus 2008, 18:57:47
Bedankt.
Een huisarts wil voor spoedgevallen overdag wel weg van praktijk... ik spreek uit ervaring. Hij komt dat wel met een eigen auto. Terwijl een auto van de huisartsen post stil staat....
(hij rijdt dan overigens niet met licht en geluid)

Tsjah, maar dan zou je bijna elke HA uit moeten rusten met een HAP auto, word een beetje duur kostenplaatje  :P enne... je hebt spoed en spoed he  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Marnix op 21 augustus 2008, 19:44:09
Het scheelt natuurlijk dat de huisarts meestal zijn patiënten in de buurt van zijn praktijk heeft wonen, terwijl de HAP een veel groter gebied bedient.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RalfW op 21 augustus 2008, 20:49:47
Het scheelt natuurlijk dat de huisarts meestal zijn patiënten in de buurt van zijn praktijk heeft wonen, terwijl de HAP een veel groter gebied bedient.
dat kan het ook nog wel eens zijn ja! Bedankt :)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: AMK op 5 oktober 2008, 15:18:26
Een tijdje geleden kwam na een reanimatie de huisarts met spoed ter plaatse. Nou weet ik wel dat de huisarts ter plaatse komt om het overlijden vast te stellen (kan ook een andere reden zijn), maar waarom deze met spoed reed ontging me even. Iemand opheldering?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 5 oktober 2008, 17:14:04
Een tijdje geleden kwam na een reanimatie de huisarts met spoed ter plaatse. Nou weet ik wel dat de huisarts ter plaatse komt om het overlijden vast te stellen (kan ook een andere reden zijn), maar waarom deze met spoed reed ontging me even. Iemand opheldering?

Voor een schouwing rijd een huisarts nooit met spoed.
Dus ik denk dat hier toch een andere melding geweest zal zijn en zij door de mka met spoed daar heen gestuurd zijn voor een mogelijke assistentie bij een reanimatie.
Bedenk wel dat de hap auto, alleen met toestemming van de mka met spoed rijd en alleen wanneer dit ook nodig zal zijn.
Dus zomaar met spoed (A1) rijden wordt echt niet gedaan.
Een andere verklaring kan ik hiervoor niet bedenken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 6 oktober 2008, 09:57:44
Een tijdje geleden kwam na een reanimatie de huisarts met spoed ter plaatse. Nou weet ik wel dat de huisarts ter plaatse komt om het overlijden vast te stellen (kan ook een andere reden zijn), maar waarom deze met spoed reed ontging me even. Iemand opheldering?

Klinkt als of een misverstand of dat de reanimatie nog niet was afgelopen. Andere verklaring is dat de melding via de HAP is gegaan maar dat de HAP auto nog van ver moest komen en niet wist dat het inmiddels een 'verloren zaak' was. Eigen ervaring: recent bijna met spoed naar iemand gereden die niet meer aanspreekbaar zou zijn. Op het laatste moment werd duidelijk dat de patient terminaal was en dat het in de lijn van verwachting lag... misverstanden zijn er altijd maar liever een keer teveel dan een keer te weinig, denk ik dan.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Sjoerdkorfage op 17 oktober 2008, 22:27:00
Dat is geen misverstand. Dat is gebrekkige triage.. Iets wat helaas veel teveel voorkomt op huisartsenposten.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Live op 17 oktober 2008, 23:57:12
deze kon ik ook niet helemaal verklaren, anders dan dat er in dit geval nog wel gereanimeerd wordt?   ???

livep2000
09:10:11 17-10-08AMBU12131 A1 #######STRAAT HAARLEM Overlijden RITNR 40158
0126999CPA Kennemerland ( Monitorcode )
0126131CPA Kennemerland ( Ambu 131 Haarlem )

            
livep2000
09:08:50 17-10-08AMBU12156 A1 #######STRAAT HAARLEM Overlijden RITNR 40157
0126999CPA Kennemerland ( Monitorcode )
0126156CPA Kennemerland ( Ambu 156 Velsen )
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 18 oktober 2008, 11:47:32
Dat is geen misverstand. Dat is gebrekkige triage.. Iets wat helaas veel teveel voorkomt op huisartsenposten.

Ja, kan ik weinig anders op zeggen dan: inderdaad.

deze kon ik ook niet helemaal verklaren, anders dan dat er in dit geval nog wel gereanimeerd wordt?   ???

livep2000
09:10:11 17-10-08AMBU12131 A1 #######STRAAT HAARLEM Overlijden RITNR 40158
0126999CPA Kennemerland ( Monitorcode )
0126131CPA Kennemerland ( Ambu 131 Haarlem )

            
livep2000
09:08:50 17-10-08AMBU12156 A1 #######STRAAT HAARLEM Overlijden RITNR 40157
0126999CPA Kennemerland ( Monitorcode )
0126156CPA Kennemerland ( Ambu 156 Velsen )

Tja, op zich is op het moment dat er sprake is van reanimatie de patient inderdaad al overleden. Maar het is wel een vreemde manier van opschrijven. Misschien wist de centralist niet meer hoe je 'reanimatie' schrijft en wilde niet voor paal staan?  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: NF op 18 oktober 2008, 12:08:32
Misschien wist de centralist niet meer hoe je 'reanimatie' schrijft en wilde niet voor paal staan?  ;D

Dit is gewoon een term uit het GMS van de CPA Kennemerland. De centralist schrijft het er (in principe) niet zelf bij.
Voor een reanimatie bestaan verschillende termen, zoals 'onwel', 'gezondheidsprobleem', of 'cardiologie'. (Wat niet gelijk betekent dat elke 'cardiologie' een reanimatie is overigens)
Ik ben alleen even kwijt wat dit met 'huisarts en prio 1'te maken heeft
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: AMK op 18 oktober 2008, 12:14:47
Voor een schouwing rijd een huisarts nooit met spoed.
Dus ik denk dat hier toch een andere melding geweest zal zijn en zij door de mka met spoed daar heen gestuurd zijn voor een mogelijke assistentie bij een reanimatie.
Bedenk wel dat de hap auto, alleen met toestemming van de mka met spoed rijd en alleen wanneer dit ook nodig zal zijn.
Dus zomaar met spoed (A1) rijden wordt echt niet gedaan.
Een andere verklaring kan ik hiervoor niet bedenken.


[niet al te best filmpje]
Het ambulance personeel en de first responders waren alweer naar buiten, en toen kwam de huisarts ter plaatse. Het betrof een reanimatie van een kind, kan dat er iets mee te maken hebben?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 19 oktober 2008, 01:27:21

[niet al te best filmpje]
Het ambulance personeel en de first responders waren alweer naar buiten, en toen kwam de huisarts ter plaatse. Het betrof een reanimatie van een kind, kan dat er iets mee te maken hebben?

Ik ben hier niet bij aanwezig geweest, dus kan er ook niets over zeggen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Sjoerdkorfage op 19 oktober 2008, 10:11:14
Voor dit soort dingen was ik blij dat we in Twente gewoon C2000 hadden. Misverstanden zoals dit (mogelijk) is heb je dan veel minder. De meldkamer ziet je rijden en informeert via de porto. Zonder tussenkomst van een assistente op de post die het daar al druk zat heeft, een extra schakel is, en voor de rest geen inzicht heeft in het rijden van de auto.

A1 moeten we daar aanvragen bij de meldkamer. Die weet dus dat we rijden.. en waar we heen rijden. Indien we mogen stoppen horen we dat direct.

Ook vaak genoeg meegemaakt dat de meldkamer aan de porto hing of we even een straatje verderop wilden gaan kijken vanwege een A1 melding. Dit sloten ze dan later kort met de assistente (anders waren we er alweer voorbij geweest).

C2000 is ondanks de aanwezige beperkingen best fijn :)

Verder: Reanimatie van een kind is altijd alle hens aan dek. Vaak zie je ook nog een traumateam ter plaatse komen.

PS: ik ben momenteel geen chauffeur meer. Ik ben afgelopen september gestopt vanwege afstuderen. Heb het in totaal 3 jaar gedaan.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Heleen Lotus op 19 oktober 2008, 18:55:03
Het enigste wat ik nog over dat filmpje kan zeggen is, dat er wel degelijk toestemming was van de mka.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Marno op 21 oktober 2008, 09:22:26
Dat is geen misverstand. Dat is gebrekkige triage.. Iets wat helaas veel teveel voorkomt op huisartsenposten.
Dus, jij weet wat er in die specifieke casus besproken is tussen patient, doktersassistente en arts? Daarnaast heb je ook verstand van het triagesysteem zoals het gebruikt wordt op de huisartsenposten?

Waarschijnlijk niet, dus is je post waardeloos.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 21 oktober 2008, 14:10:38
Dit is gewoon een term uit het GMS van de CPA Kennemerland. De centralist schrijft het er (in principe) niet zelf bij.
Voor een reanimatie bestaan verschillende termen, zoals 'onwel', 'gezondheidsprobleem', of 'cardiologie'. (Wat niet gelijk betekent dat elke 'cardiologie' een reanimatie is overigens)
Ik ben alleen even kwijt wat dit met 'huisarts en prio 1'te maken heeft

Was natuurlijk ook een grapje  ;) , ik heb alle vertrouwen in de spelkunden van centralisten. Maar ik weet niet waar GMS voor staat. Kan je dat nog even voluit schrijven? Tot slot lijkt het me wel een klein risico op misverstanden, ook al is er doorgaans ook mondeling contact, wanneer er niet 1 term voor 1 situatie gebruikt wordt (of kan worden). Is daar een bewuste reden voor of is dat een 'technisch ding'?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Live op 21 oktober 2008, 14:18:19
Maar ik weet niet waar GMS voor staat. Kan je dat nog even voluit schrijven?

Geïntegreerd Meldkamer Systeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ge%C3%AFntegreerd_Meldkamer_Systeem)

Het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (oftewel GMS) is een softwarepakket gemaakt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en is ontwikkeld om te werken met het nieuwe communicatiesysteem C2000.

Dit softwarepakket zorgt voor een naadloze samenwerking tussen de meldkamers van de diverse hulpverleningsinstanties, én de communicatie op straat. Een melding van een burger kan middels GMS snel afgehandeld worden. De software kan zelf een inzetvoorstel doen op basis van locatie, mankracht en aanrijtijd.

Het GMS stelt, voor een goede informatievergaring, zelf vragen aan de meldkamercentralist: Is de brand groot? Zijn er gewonden? Enzovoorts.

De uiteindelijke alarmering van de diverse eenheden gebeurt ook via het GMS systeem. Hiervoor is het communicatienetwerk C2000 geïntegreerd in het GMS.

Zie ook: Informatie over GMS op de website van MinBZK (http://www.minbzk.nl/veiligheid/veiligheid_en_ict/inspringthema_s/project_gms)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 20 januari 2009, 17:28:11
Op de posten in Amsterdam is het vanaf 15 december de trend dat de assistentes klassieke beelden van pijn op de borst en CVA's doorbellen naar de CPA.
Daarnaast heb ik meegemaakt dat de assistente ook de CPA informeerde toen er via het huisarts alarmnummer een melding kwam van een echtgenoot van een patiente die niet aanspreekbaar was, niet meer reageerde op prikkels en raar aan het ademhalen was.

Dan vraag ik me af wat de werkelijk reden is dat de CPA gebeld wordt zonder tussenkomst van de huisarst en zijn chauffeur.

a. in de regio waar ik werk zijn wij sneller ter plaatse dan de ambu.
b. is er geen delay meer door het telefoongesprek van HAP naar CPA
c. kunnen wij in gevallen van reanimeren doelgericht en adequaat handelen

Ik zou graag willen zien dat er in gevallen van POB, CVA of BLS de huisarts zal gaan rijden en de assistente meteen een ambu mee stuurt
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 20 januari 2009, 18:34:54
Misschien dat ik het niet snap, maar het zijn toch ambu indicaties? Vind het een goeie zaak dat ze gelijk de ambu bellen zodat er geen tijd verloren gaat. Wij maken juist vaak mee dat er eerst een huisarts gaat kijken die dan zegt "ja er moet toch een ambu komen" waarna wij, als we er zijn denken "had ons gelijk gebeld"....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 20 januari 2009, 18:55:42
Citaat
Ik zou graag willen zien dat er in gevallen van POB, CVA of BLS de huisarts zal gaan rijden en de assistente meteen een ambu mee stuurt

Helemaal mee eens.

Maar wat mijn standpunt is, is dat wij een melding krijgen, wij eerder ter plaatse kunnen zijn. Terwijl de chauffeur met de huisarts onderweg is, informeert de assistente de CPA. Dan rijdt de ambu met een enkele delay met ons op. Zodat er eerder met reanimeren begonnen kan worden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 20 januari 2009, 19:08:31
Helemaal mee eens.

Maar wat mijn standpunt is, is dat wij een melding krijgen, wij eerder ter plaatse kunnen zijn. Terwijl de chauffeur met de huisarts onderweg is, informeert de assistente de CPA. Dan rijdt de ambu met een enkele delay met ons op. Zodat er eerder met reanimeren begonnen kan worden.

AH op die manier..... dus eerst jullie, dan dan de ambu, i.p.v. andersom. Tja.... dat zal altijd wel discussie blijven. Hoe weet je zeker dat je altijd eerder bent.... niemand heeft het totale overzicht waar de ambu's zijn en waar de HAP auto's uithangen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 20 januari 2009, 20:38:59
Opnieuw mee eens.

Maar mijn punt is dat assistentes ons gewoon met OGS moet laten rijden op POB, CVA en BLS om alles er aan te doen om zo snel mogelijk hulp te bieden aan het slachtoffer. Op de HAP wordt via de spoedlijn (die er alleen voor levensbedreigende situatie bestemd is) nogal eens een melding gemaakt van iemand die ook daadwerkelijk direct in levensgevaar is, vind ik het ook logisch dat ik me geroepen voel voor het bieden van de specialistiische zorg die huisarts en chauffeur kunnen bieden. Mocht het zo zijn dat de ambu eerder is, dan is extra hulp van de HAP altijd wenselijk.

Kortom POB, CVA en BLS blijven natuurlijk pure indicaties voor ambulancezorg, maar als op de post een melding komt, kunnen we in levensbedreigende situaties die zorg bieden die het slachtoffer nodig heeft.  Maar dan MOET de assistente wel na ons vertrek vanaf de post, de CPA inlichten. Zodat er bij die melding wel TEGELIJK een ambu meekomt.

Daarnaast heb ik bovenstaand een 3-tal punten genoemd, waaronder het op tijd ter plaatse zijn en het voorkomen van delay, dat ik de regeling die in is gegaan op 15 december niet efficient vind.

Ik hoop dat ik nu mijn punt duidelijker heb kunnen maken.

Groeten
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Delta op 21 januari 2009, 12:15:21
Dit is helemaal regioafhankelijk, en afhankelijk van het feit of daar met A1 gereden wordt door de HAP. Als de HAP daadwerkelijk eerder t.p. kan zijn, heeft het meerwaarde, anders niet echt.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Glenn2 op 21 januari 2009, 14:28:34


Ik zou graag willen zien dat er in gevallen van POB, CVA of BLS de huisarts zal gaan rijden en de assistente meteen een ambu mee stuurt



Helemaal mee eens.

Maar wat mijn standpunt is, is dat wij een melding krijgen, wij eerder ter plaatse kunnen zijn. Terwijl de chauffeur met de huisarts onderweg is, informeert de assistente de CPA. Dan rijdt de ambu met een enkele delay met ons op. Zodat er eerder met reanimeren begonnen kan worden.

Heb je door dat je het overduidelijk met jezelf eens bent?  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: stln01 op 21 januari 2009, 14:42:28
Je wilt dus als 'First Responder' gaan rijden met de huisarts? Die man/vrouw heeft toch ook andere taken?

Citaat
Dan vraag ik me af wat de werkelijk reden is dat de CPA gebeld wordt zonder tussenkomst van de huisarst en zijn chauffeur.
Ik weet niet of de assistente op dit forum zit.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: peter1 op 21 januari 2009, 21:08:46
mag de assistente toestemming geven voor ogs?

Ik dacht dat die toestemming via de cpa moest gaan.
trouwens rijden ze in gelderland  zuid ook met ogs, Ik dacht van niet.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 22 januari 2009, 19:33:59
Toestemming om prioritair (met OGS) te rijden wordt altijd gevraagd via de CPA. Dat is namelijk heel simpel, de verpleegkundig centralist is, formeel gezien, de enige die daarvoor toestemming verleent. De huisarts noch de assistent mogen zelf deze beslissing nemen. Formeel is het ook nog zo dat het verzoek getoetst moet worden, hoewel ik betwijfel of dit altijd gebeurt.

Wat betreft prioritair rijden door de HAP ben ik daar, in principe, tegen. Niet omdat ik ze geen vreselijk aardige kerels vind maar omdat ik van mening bent dat je hiermee een precedent schept. Voordat je het weet wordt men "zwaailicht" moe en gaat niemand meer aan de kant voor een voorrangsvoertuig. Ik zeg wel in principe want er zijn altijd uitzonderingen te bedenken: bijv. als een verlengstuk van de paraatheid van de ambulancezorg.

Ook het argument dat de HAP sneller is, vind ik niet waterdicht. Kijkend naar de situatie in onze regio, men kan beter de CPA inlichten in geval van reanimatie want wij hebben een fijnmazig netwerk van brandweer collega's die uitrukken met een AED. Dat levert pas echt tijdswinst op. Alle andere gevallen: niet nodig! Zolang de HAP zelf niet gaat vervoeren is prioritair rijden niet nodig. Neem een CVA - komt een HA snel ter plaatse, wat dan? Snel vervoer is de enige manier om dit probleem op te lossen, alle (onnodige) andere schakels leveren een delay op. Idem dito met POB. Er zijn geen huisartsen die een PCI team kunnen oproepen midden in de nacht, wij wel (Niet arrogant bedoeld, alleen een harde feit).

Hoe langer ik erover nadenk, ben ik steeds meer van mening dat een huisarts moet blijven doen wat hij/zij het beste doet: huisartsengeneeskunde bedrijven. Het is misschien niet zo "sexy" of spannend als "critical care" geneeskunde maar minstens zo belangrijk. Ik heb het geluk gehad om een keer mee te rijden met de HAP (bedankt Heleen Lotus) en ik heb alle respect voor hetgeen wat zij doen. Datzelfde respect moet ook andersom gelden, laat ons ook doen waar wij voor opgeleid zijn: snelle interventies bij de meest kritieke patiënten (CVA, STEMI, BLS en ALS).

WM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 23 januari 2009, 10:55:14
Als chauffeur in A'dam sluit ik me in grote lijnen wel aan bij Welsh Medic. Toch zijn er meerdere situaties waarbij een rit met OGS voor de HAP geindiceerd is en de ambu niet nodig is. Denk hierbij aan een aanhoudend insult bij een patient die met epilepsie bekend is, of een hypoglycemie bij diabetes. In beide gevallen is niet direct vervoer nodig maar wel een snelle medische assistentie. De situatie kan aldaar worden opgelost en de patient blijft thuis. Het argument van een reanimatie is ook niet helemaal steekhoudend. Ik ben het ermee eens dat de HAP daarvoor niet hoeft te worden ingeschakeld in een regio als bijvoorbeeld Amsterdam. Echter, komt de melding bij de HAP binnen (ja, mensen zijn soms zo handig) dan kan de HAP meteen gaan rijden terwijl de rest van de hulp wordt ingeschakeld en ook de HAP is met een AED uitgerust. Grote kans dat dan de HAP als eerste arriveert. Amsterdam is dan natuurlijk qua huisartsenposten ook best wel fijnmazig in vergelijking met andere regio's, dus wellicht gaat dat niet overal op.

Als laatste vind ik het argument dat mensen 'zwaailichtmoe' worden onzin. Zoals gezegd gaat een aanvraag via de CPA en je mag er van uit gaan dat zowel de arts (want die beslist over het wel of niet aanvragen!) als de CPA goed met die verantwoordelijkheid omgaan. Dus als je iets met OGS ziet aankomen ga je er als verkeersdeelnemer (als het goed is) van uit dat dit niet zonder reden is.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 23 januari 2009, 12:13:35
Steven,

Bedankt voor de reactie. Hypoglykemie is inderaad een reden om prioritair te rijden, een aanhoudend insult niet. Een status epilepticus dient namelijk altijd vervoerd te worden.

Dat mensen "zwaailicht"  moe worden is geen onzin. Sterker nog, ik heb het zelf gezien. In de VS rijdt Jan en allemaal met OGS en dus niemand gaat aan de kant. Toen de amerikanen hierheen kwamen in het kader van dezelfde uitwisseling waren ze aangenaam verrast hoe goed het ging. Laten we het zo houden!

Vergeet ook niet dat je geen "gemiddelde" verkeersdeelnemer bent, je hebt al ervaring. Je schat de "gemiddelde" verkeersdeelnemer helaas te hoog in.

WM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 23 januari 2009, 15:08:08
Steven,

Bedankt voor de reactie. Hypoglykemie is inderaad een reden om prioritair te rijden, een aanhoudend insult niet. Een status epilepticus dient namelijk altijd vervoerd te worden.

Dat mensen "zwaailicht"  moe worden is geen onzin. Sterker nog, ik heb het zelf gezien. In de VS rijdt Jan en allemaal met OGS en dus niemand gaat aan de kant. Toen de amerikanen hierheen kwamen in het kader van dezelfde uitwisseling waren ze aangenaam verrast hoe goed het ging. Laten we het zo houden!

Vergeet ook niet dat je geen "gemiddelde" verkeersdeelnemer bent, je hebt al ervaring. Je schat de "gemiddelde" verkeersdeelnemer helaas te hoog in.

WM

Hoi WM,

ja, je hebt wel weer een paar goede punten, dat geef ik direct toe. Daar ik op het gebied van neurologie te weinig kennis heb geloof ik je direct als je zegt dat het normaliter een indicatie voor insturen is. Ik sprak uit een ervaring van enkele jaren geleden, maar weet het fijne er ook niet meer van, behalve dat er niet is ingestuurd.

Dan nog bedankt voor je compliment  ;). Misschien schat ik 'ze' inderdaad te hoog in. Gelukkig is in Nederland het e.e.a. wel goed geregeld en dat moeten we inderdaad bewaken door goede afspraken en richtlijnen.

Groet,
Steven
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 23 januari 2009, 21:18:42
Steven,

Het siert je dat je toegeeft waar je kennis ophoudt.....dat zouden meer mensen moeten doen in de zorg..... ;D. Niet dat ik de wijsheid in pacht hebt, hoor! Ik leer ook elke dag weer wat bij, al ben ik 12 jaar ambulanceverpleegkundige.

WM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: zomervlinder op 24 januari 2009, 01:59:31
in sommige regio's (regio zuid-oost drenthe weet ik het zeker) wordt een Ambu ter plaatste gestuurt en de huisarts gaat ook rijden!
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 24 januari 2009, 10:41:07
Het zal ongetwijfeld zo zijn. Voor zover ik had begrepen zijn er zelfs regios waar de huisarts als 2e wagen bij een reanimatie wordt ingezet. Natuurlijk vooral vanwege de bezuinigingen en het ontstane tekort aan ambulances in sommige gebieden. Maar goed, per regio zijn er dus andere afspraken die gebaseerd zullen zijn op de specifieke omstandigheden van die regio.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: zomervlinder op 27 januari 2009, 00:53:19
steven klopt helemaal,

Inmiddels heb ik in 3 regio´s gewoont,

zuid oost drenthe
ijsselland,
Amsterdam amstelland

en in alle drie regio´s gelden andere criteria.

groetjes Annika
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: chauff 77 op 31 januari 2009, 20:04:01
allo collega's,
Ik ben het met al jullie reacties wel redelijk eens zeker omdat alle regio's verschillende uitgangsposities worden genomen.

Maar ik ben er wel voor om eerts de HAP auto's maar te laten rijden tenzij het natuurlijk een overduidelijk medisch probleem is.
Ik denk dat de CPA gek wordt als we voor elke melding"POB" die bij een HAP binnenkomt een ambu te sturen en wij lekker binnen blijven zitten,dan zijn het gauw zat denk ik.....
Veel artsen gaan echt niet rijden voor een "POB"als de pat uitermate bekend is met deze klachten( moet zeker weten toch mee daar brand niemand zijn handen aan.) en de HAP auto kan in vele gevallen toch eerder zijn...denk maar aan een ambu die eerst van de andere kant moet komen om in de regio VWS te gaan staan.
Tegenwoordig zijn veel regio's opnieuw ingdeeld qua eertse inzet van een ambu..(hoofdstandplaats/VWS)dat als je dus lekker op de HAP zit naar de monitor pagina te kijken en dan zie je dat er een melding komt van een reanimatie(2 ambu's en een FR) en het adres is 5 min van jouw vandaan en je weet dat de eerste Ambu er het dubbele overdoet!!! dan je dus na 20 min wordt gebeld of je kan komen schouwen ivm mislukte reanimatie,je weet nooit of het had uitgemaakt maar toch denk ik dat de CPA misschien over na moet denken om de HAP auto ook mee te laten rijden......

Nog ff terug komen op het zwailicht moe zijn...wat een geouwe....
Wij zitten in Nederland hoor en niet in Amerika,dat soort taferelen komen echt niet deze kant op hoor.Gelukkig hebben we hier in Nederland er veel teveel regeltjes voor..

Groeten chauff 77
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Ruud1954 op 10 februari 2009, 18:06:18
Ik vind de discussie zeer interessant. Wat opvalt in deze is dat HAPchauffeurs meer voor OPG rijden zijn en Ambu personeel wat meer tegen.
Maar wat belangrijk is in deze, dat is wij dat allemaal niet te bepalen hebben. Daar hebben we gelukkig de wetgever voor. De restricties voor Ambu zijn duidelijk vastgelegd, evenals die voor de HAPAmbulance. Voor zover geen discussie mogelijk.
Maar nu het volgende: een HAP Ambu is zeer goed uitgerust, met veel materiaal en ook nog een dokter en een goed opgeleide chauffeur met diverse goede opleidingen. Het gaat er dus alleen maar om of je die meerwaarde van HAP Ambu erkent en, in VOORKOMEND geval wilt en kunt gebruiken. De Ambu gaat inderdaad z.s.m. voor alles waar spoed en vervoer naar ziekenhuis noodzakelijk is. De huisarts in principe naar patienten, die niet in staat zijn om op consult te komen. Maar daarnaast heb je een gigantisch grijs gebied, waar niet altijd duidelijk is, wie of wat moet gaan rijden. Dat heeft ook te maken met de inschatting (triage) die er op de post plaatsvindt. Voorbeeld: als je voor alle POB,s op een avond of weekend een Ambu moet sturen mag je er wel 100 bij bestellen. Verder is het ook nog zo dat als de dokter vind dat hij snel bij de patient wilt komen en het zit tegen in het verkeer, kan hij van een U2 rit omschakelen naar een U1 rit. Om de doodeenvoudige reden dat hij op het moment van aanrijden volledig verantwoordel;ijk is voor die patient. De meldkamer moet dat verzoek in principe inwilligen. Zo zie je maar, het is meer dan een welles of nietes discussie. Als je een auto bij de hand hebt moet je hem gebruiken/ inzetten. het dondert dan niet voor die patient of het een huisarts is of een Ambu.

Ik rijd zelf op zo,n 12 posten in Midden-Nederland en het is altijd goed als je met zijn tweeen op tijd aankomt en wat kunt betekenen.

En ja, we zitten in Nederland en (gelukkig) niet in Amerika.

met groet aan allen

Ruud Kl.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 112Duiven op 14 februari 2009, 23:10:43
welke diensten rijden er eigenlijk met OGS, en zo ook welke regio's.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 16 februari 2009, 17:45:42
De Hap in de regio Dordrecht (meditaxi) rijdt indien nodig met OGS.

Leo
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: s@nder op 16 februari 2009, 18:35:31
De huisartsenpost Alkmaar rijdt eventueel ook met OGS (meditaxi)
Hier hebben we een goede samenwerking met de meldkamer en ambulancedienst.


groet
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 17 februari 2009, 11:46:36
De posten in Amsterdam ( Prinsengracht Zh, Lucas Andreas ZH, Wibautstraat, Boven Ij ZH, Bijlmerdreef, Trompenburgstraat) rijden allemaal met OGS
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 25 maart 2009, 15:26:55
De HAP en A1 rijden....

Daar is veel over te zeggen, zijn voor en tegenstanders van het rijden met prio 1.

In feite is er een huisartsenpost voor alle spoedeisende huisartsgeneeskundige klachten.
Welke huisartsgeneeskundige klachten zijn zo ernstig dat het het rijden met U1 noodzakelijk maakt ?

Ik ben als chauffeur van mening dat er geen noodzaak is tot het rijden met U1, wanneer een situatie als U1 aangemerkt wordt, moet je gewoon een ambulance sturen.
Deze zijn beter opgeleid én uitgerust. Het is namelijk een gegeven dat veel huisartsen totaal niet meer geschikt zijn om écht te handelen in acute situaties. Kennis is er wel, maar .....

Het zou in de toekomst mooi zijn als alle medische (hulp)vragen op één en dezelfde lokatie binnenkomen. Van daar uit kan dan gekeken worden; huisarts of ambulance. Zo voorkom je (zo ver als mogelijk) dat een ambulance rijdt op een melding voor de huisarts en omgekeerd.

Op de post waar ik werk rijdt je nogal eens een keer samen met de ambulance naar een melding! Totaal overbodig, kost extra geld en tijd.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 25 maart 2009, 15:49:12
En dan ga je voor het gemak ervan uit dat er altijd een ambulance beschikbaar is......dit is dus vaak niet het geval en dan vraagt de MKA aan de HAP of zij alvast willen rijden met A1......het is dus een waardevolle aanvulling van de zorg!!
Natuurlijk ga je niet met toeters en bellen af op een melding van een splinter in een vinger......er is dus echt wel sprake van noodzaak....laten we nu niet net doen alsof een HAP geen spoeddienst is of kan zijn!!

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 25 maart 2009, 15:57:50
Nee daar ga ik niet vanuit.
Wanneer er geen ambulance beschikbaar is, dan kun je idd met U1 rijden. Of dit nu een 112 melding is of via de HAP.
Maar we moeten als HAP gewoon weten waar we in hoofdzaak voor zijn en waar de grenzen liggen.

Waarom naar iemand met het klassieke POB verhaal rijden en niet meteen de ambulance ? Kijken wie er het eerst is ?
We rijden met huisartsen en niet met trauma en of spoedartsen zoals elders....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 25 maart 2009, 16:04:11
Sinds dat huisartsen diensten draaien op een HAP is toch echt hun bekwaamheid m.b.t. spoedgevallen gestegen. Ook de oude vastgeroeste huisarts die niet eens kan reanimeren moet je echt met een vergrootglas gaan zoeken.
Intussen hebben de huisartsen ook gemerkt dat zij tijdens hun diensten op de HAP worden geconfronteerd met andere en ernstigere letsels en aandoeningen dan dat zij in hun eigen praktijkje mee hebben gemaakt, dit is voor hen een "eye-opener" geweest en hierdoor is de kwaliteit van de verleende zorg verbeterd.
Een en ander heeft daarom dus ook zijn invloed op de A1-ritten.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 25 maart 2009, 20:36:10
De HAP en A1 rijden....

Daar is veel over te zeggen, zijn voor en tegenstanders van het rijden met prio 1.

In feite is er een huisartsenpost voor alle spoedeisende huisartsgeneeskundige klachten.
Welke huisartsgeneeskundige klachten zijn zo ernstig dat het het rijden met U1 noodzakelijk maakt ?

Ik ben als chauffeur van mening dat er geen noodzaak is tot het rijden met U1, wanneer een situatie als U1 aangemerkt wordt, moet je gewoon een ambulance sturen.
Deze zijn beter opgeleid én uitgerust. Het is namelijk een gegeven dat veel huisartsen totaal niet meer geschikt zijn om écht te handelen in acute situaties. Kennis is er wel, maar .....

Het zou in de toekomst mooi zijn als alle medische (hulp)vragen op één en dezelfde lokatie binnenkomen. Van daar uit kan dan gekeken worden; huisarts of ambulance. Zo voorkom je (zo ver als mogelijk) dat een ambulance rijdt op een melding voor de huisarts en omgekeerd.

Op de post waar ik werk rijdt je nogal eens een keer samen met de ambulance naar een melding! Totaal overbodig, kost extra geld en tijd.
In een ander topic heb ik hier al eens op gereageerd, maar in een notendop:

- Hypo
- Allergische reactie

Twee goede voorbeelden van spoedritten waar een ambulance inzet niet nodig is, aangezien niet vervoerd hoeft te worden, maar snelle medische hulp wel nodig is en de HAP hierin kan voorzien. Ambulance blijft dan beschikbaar en HAP (al is het een beetje een  :-X-argument) is goedkoper. Discussie over POB is heel wat anders, maar het argument dat al het (potentieel) levensbedreigende een ambulance inzet vergt gaat niet op.

Ik ben ook wel benieuwd waar je een aantal meningen op baseert:
- je zegt dat ambulance verpleegkundigen beter zijn opgeleid. Een huisarts is zo'n 8-9 jaar zoet, een ambulance pleeg ook zoiets. Allebei een ander traject. Waarom is de een beter dan de ander?
- je zegt dat huisartsen niet meer geschikt zijn om echt te handelen in acute situaties. Baseer je dit op eigen ervaring of op harde 'onderzochte' feiten. Mijn ervaringen komen namelijk niet overeen met wat je zegt.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 25 maart 2009, 21:48:44
Het is namelijk een gegeven dat veel huisartsen totaal niet meer geschikt zijn om écht te handelen in acute situaties.

Ik zou het op prijs stellen als je dit hard kunt maken. Huisartsen genieten 1 jaar van hun opleiding op de SEH. Daar leren ze handelen in acute situaties.

Groet,
HapAmbu
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 25 maart 2009, 21:57:54
Mijn ervaring is toch anders... 9 van de 10 keer krijgt de HA er niet eens een naaldje in (als 'ie het al probeert).... ook heb ik al verschillende malen een HA een ECG op zijn kop zien houden.

Andere vraag: hoeveel A1 rij je nu gemiddeld als HAP chauffeur? Is het voldoende om goed geoefend te blijven?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 25 maart 2009, 22:14:47
Mijn ervaring is toch anders... 9 van de 10 keer krijgt de HA er niet eens een naaldje in (als 'ie het al probeert).... ook heb ik al verschillende malen een HA een ECG op zijn kop zien houden.

Andere vraag: hoeveel A1 rij je nu gemiddeld als HAP chauffeur? Is het voldoende om goed geoefend te blijven?

Hoi Bart,

Je eerste punt: Ervaringen verschillen. Maar je kan niet alle artsen overal over een kam scheren. Ik heb ook wel ervaringen met ambulance verpleegkundigen die er naast zaten, maar dat zegt niks over ambulance verpleegkundigen in het algemeen. Als nou uit onderzoek of vragenlijsten blijkt dat het zo is, wordt het een ander verhaal en zeg ik niks meer.
Je tweede punt: erg afhankelijk van de dienst, maar ook van de opleiding. Wij worden steeds bijgeschoold. Of het voldoende is weet ik niet. Veel ongevallen gebeuren er volgens mij niet met HAP auto's tijdens A1 (kan ik niet met cijfers onderbouwen!), maar daar staat natuurlijk tegenover dat ze minder A1 rijden  :). Ik rijd 1x per week op de HAP en heb gemiddeld om de dienst een A1. Maar dan natuurlijk altijd verdeeld in 4 diensten geen en 1 dienst 3 achter elkaar  :D.Vaste chauffeurs doen er (in A'dam) natuurlijk meer. Met zeven auto's waren er in 2008 dacht ik tegen de 700 spoedritten. Dit zal vast minder worden door de nieuwe gemaakte afspraken over wanneer de HAP rijdt en wanneer de ambulance, die overigens wel bijdragen aan betere efficientie. Aan de andere kant, minder ritten is minder oefening... interessant puntje. Ben benieuwd wat anderen hierover gaan zeggen! Ik weet het even niet. Laat het alleen niet verzanden in een discussie over wie er beter rijdt, want dan krijgen we vast een "nou, ik rij anders al 10 jaar schadevrij"-effect...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 25 maart 2009, 22:22:52
Hoi Bart S,

Is het voldoende om goed geoefend te blijven?

Dit kan nog weleens interessant worden:

De assistente bepaald de urgentie van de af te leggen visite. Wanneer er daadwerkelijk met OGS gereden wordt bepaald de arts. Vaak komt het voor dat de arts niet wil dat het een A1 wordt. Veel minder vaak komt het voor dat de arts een 'dringende visite' opschaald naar een spoedvisite. Kortom als de HAP auto's met A1 rijden is dat een beslissing van de arts.

Ik merk vaak een terughoudendheid van artsen in het A1 rijden, terwijl de assistente al een urgentiecriterium eraan heeft verbonden. Wat er daadwerkelijk met spoed, dus binnen 15 minuten, wordt gezien is een klein deel van het aantal visites die bij de HAP binnenkomen, die door de assistente wordt beoordeeld als 'spoed'. Het aantal spoedritten bij de HAP zouden dus veel hoger kunnen zijn.

Onze ervaring in spoedrijden is natuurlijk niet als die van een ambulancechauffeur. Met 2 spoedritten per maand (dit is mijn gemiddelde, en ik werk zo'n 6 a 8 diensten per maand) weet ik niet of de HAP chauffeurs genoeg oefening krijgen. Maar in onze opleiding zit wel een gedeelte waarbij er veel aandacht gevestigd wordt op gevaren tijdens A1 ritten, en op het rijden van een A1 rit. Zodra ik een spoedrit ga doen, besef ik wel degelijk dat er anders gereden wordt. En daarnaast worden we gecertificeerd, met een herhaling van de rijvaardigheidslessen.

Mijn ervaring is toch anders... 9 van de 10 keer krijgt de HA er niet eens een naaldje in (als 'ie het al probeert).... ook heb ik al verschillende malen een HA een ECG op zijn kop zien houden.
Daarnaast heb ik een hele andere ervaring met huisartsen dan jij, of jij hebt pech dat je de hele tijd de minder ervaren artsen tegenkomt. Of ik heb het geluk met ervaren artsen te mogen werken...... O0

Groet,
HapAmbu
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 25 maart 2009, 22:23:27
Steven78,

Je was me net voor.....

Groet
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 25 maart 2009, 22:35:46
Steven78,

Je was me net voor.....

Groet

Ja, ik zie het. Maar horen wij niet hard aan de studie te zijn of al te slapen wegens de lange dag morgen in plaats van hier ons overal mee te bemoeien?  ;) Ik in elk geval wel, dus zie de voortgang van de discussie morgen weer tegemoet!
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 25 maart 2009, 22:50:07
Mijn dienst begint morgen pas om 17h. Tijd genoeg voor een discussie....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rescue Ranger op 25 maart 2009, 22:53:23
Recent zijn de voertuigen van de HAP in Haarlem uitgerust met lokators en C2000 portofoons op de chauffeur. Hierdoor is het veel makkelijker voor de MKA om een HAP voertuig direct op te roepen en in te zetten voor een spoedeisende hulpverlening.

En zoals al eerder in dit topic heeft de HAP meerwaarde, zeker bij de hypo, acute buiken, koortsstuip, HVS etc.

Maar indien er geen andere mogelijkheden zijn, zet ik de HAP in bij ongevallen, zoals een valpartij met waarschijnlijk een kneuzing of snywonden en ga zo maar door. Zeker door de C2000 portofoons op de chauffeur en het gebruik van lokators op de voertuigen kunnen zij veel vaker ingezet worden. En gaat dus de frequntie van het spoedrijden omhoog voor de chauffeur, waardoor zij een beter inzicht krijgen van het "spoed-rijden"

RR (lang leve de opschaling)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 26 maart 2009, 01:14:43
Spoedrijden verschilt idd per post / chauffeur. Ligt aan het spoedprotocol, dit is per post anders en nog wat andere zaken.
Ik werk fulltime als HAP-chauffeur, en raak zeker voldoende geoefend wat A1 rijden !!!
Volgens sommige heb ik er een abonnement op....

Wat klappers betreft, bij de organisatie waar ik werk. Is de laatste jaren 1 klapper met A1 geweest. Tegen véél klappers/schade's bij reguliere visite's.

En eigenlijk zouden alle HAP-voertuigen C2000 en locaters moeten krijgen...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 26 maart 2009, 08:26:24
Spoedrijden verschilt idd per post / chauffeur. Ligt aan het spoedprotocol, dit is per post anders en nog wat andere zaken.
Ik werk fulltime als HAP-chauffeur, en raak zeker voldoende geoefend wat A1 rijden !!!
Volgens sommige heb ik er een abonnement op....

Wat klappers betreft, bij de organisatie waar ik werk. Is de laatste jaren 1 klapper met A1 geweest. Tegen véél klappers/schade's bij reguliere visite's.

En eigenlijk zouden alle HAP-voertuigen C2000 en locaters moeten krijgen...

Maak ik hieruit op dat je mening herizen is?
Overigens is het logisch dat er meer schade bij regulier visites zijn, zeker in Amsterdam; Het lijk wel of die verdomde paaltjes en lantaarnpalen alleen maar opzij gaan als je zwaailicht en sirene voert!  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 26 maart 2009, 18:52:38
Mening herzien...

Ik persoonlijk ben nog steeds niet happig op spoedrijden/voorstander. Maar ik weet ook wel dat er situaties zijn waarin een ambulance niet noodzakelijk is.
En heb ook wel situaties meegemaakt dat het maar goed was dat wij eerder waren dan de ambulance.
Maar ik denk wat training betreft, ambulancepersoneel rijdt vaker met spoed en heeft meer spoedeisende situaties dan de gemiddelde HAP. Wat dat gaat zijn ze "gewoon" beter...

En tuurlijk zijn er ook genoeg artsen die wel goed en adequaat handelen en ons, als chauffeurs optimaal benutten, maar er zijn er ook genoeg die..... ( zwijg maar ... )

Maar wat betreft C2000 enz, heb al verschillende malen meegekeken op een CPA/GMK. En zei geven aan het fijn te vinden als ze ons kunnen zien. Ook is het contact met de CPA handiger/sneller.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 27 maart 2009, 10:06:08
Mening herzien...

Ik persoonlijk ben nog steeds niet happig op spoedrijden/voorstander. Maar ik weet ook wel dat er situaties zijn waarin een ambulance niet noodzakelijk is.
En heb ook wel situaties meegemaakt dat het maar goed was dat wij eerder waren dan de ambulance.
Maar ik denk wat training betreft, ambulancepersoneel rijdt vaker met spoed en heeft meer spoedeisende situaties dan de gemiddelde HAP. Wat dat gaat zijn ze "gewoon" beter...
En tuurlijk zijn er ook genoeg artsen die wel goed en adequaat handelen en ons, als chauffeurs optimaal benutten, maar er zijn er ook genoeg die..... ( zwijg maar ... )

Maar wat betreft C2000 enz, heb al verschillende malen meegekeken op een CPA/GMK. En zei geven aan het fijn te vinden als ze ons kunnen zien. Ook is het contact met de CPA handiger/sneller.

Jammer dat je je zo denigrerend uitlaat over je eigen beroepsgroep. Dat Ambu-bemanningen door een grotere routine bepaalde handelingen sneller/makkelijker kunnen uitvoeren maakt ze in mijn ogen niet automatisch "beter" Door al te veel routineus werken vindt er ook een bepaalde afvlakking/afstomping plaats, en af dat nu zoveel beter is betwijfel ik.
Alleen het feit dat iemand een langere opleiding heeft gehad maakt niet iemand "beter" dan een ander, alleen meer geschoold.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 27 maart 2009, 10:26:03
Door al te veel routineus werken vindt er ook een bepaalde afvlakking/afstomping plaats


Zal deze 'afstomping' zich ook voordoen bij het rijden van een A1 rit voor de ambu chauf?

Ik denk ook het feit dat de HAP chauffeur minder spoedritten doet, ontzettend geconcentreerd is tijdens zijn rit en dat iedere spoedrit dat hij heeft beleefd als een bijzondere. Althans zo beleef ik het rijden van een spoedrit. Want ze komen weliswaar zelden voor in mijn dienst.

Toevallig, gisteren moesten we een spoedvisite doen. Vanaf Amsterdam Centrum- West naar Amsterdam Centrum Oost, via het CS. 21h 's avonds. Vooral voor het CS was het ontzettend druk qua verkeer en voetgangers. En wat me opviel was dat er ook veel voetgangers zich ook onberekenbaar gedroegen op de zebra paden. Een aangepaste snelheid was in deze situatie zeer geboden. In die verkeerssituatie besefte ik me wel dat het spoedrijden wel degelijk ontzettend gevaarlijk is, en ben blij dat de docenten van de rijvaardigheid bij Meditaxi ons dat hebben bijgebracht.

Groet,
HapAmbu

ps sinds gisteravond nog een A1 ervaring rijker O0
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 27 maart 2009, 11:05:25
Theoretisch gezien kan iedereen met afstomping geconfronteerd worden, dus ook de HAP-chf.
Je kunt echter ook stellen dat deze door het ontbreken van de A1 routine op deze momenten scherper en geconcentreerder is.

Feit is en blijft dat A1 ritten tot de praktijk horen op een HAP en dat deze ongeacht persoonlijke meningen van zelfs HAP-chfs, een grote waardevolle aanvulling zijn op de spoed zorg in Nederland. Iedere patiënt is anders zoals elke casus anders is: op het ene moment kan naar een bepaalde melding beter een Ambu rijden terwijl even later naar een op het oog gelijke melding beter een HAP kan gaan rijden, dit kan liggen aan de voorgaande ziektegeschiedenis van de patiënt.
Iemand met POB klachten die hij/zij voor het eerst ervaart, is beter af met een Ambu, als deze patiënt echter al ruimschoots bekend is met POB klachten en al meermaals door de molen is gehaald kan de komst van de HAP vaak volstaan.

Wel zou ik dan graag een klein ECG-apparaat en C2000/locator als een noodzakelijke aanvulling van de HAP auto zien.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 27 maart 2009, 11:26:54
Naar wat ik heb vernomen is dat de HAP posten in Amsterdam binnenkort uitgerust gaan worden met C2000. Hoelang dat gaat duren is een tweede...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 27 maart 2009, 11:30:29
Zou landelijk moeten worden uirgerold.....dit wordt een lappendeken van die post wel en die ernaast niet.....De hulpverlening zal met invoering hiervan alleen maar sneller en beter kunnen worden uitgevoerd.....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 27 maart 2009, 11:45:26
Maar de HAP-chauffeuren-branche  :D is wel een dienstverlenende branche. De auto's met chauffeur worden -kort door de bocht- gehuurd door een bepaalde stichting van dienstdokters. Als de huisartsen niet akkoord gaan met C2000, dus dat zij opgeroepen kunnen worden voor 112 meldingen en er tegelijkertijd meer visites op een avond bij krijgen, blijft voor die HAP de situatie van mobiele telefoons en ritnummers aanvragen bij de CPA, zonder dat de locatie bekend is bij de assistente en de CPA.

Het is wel een goed idee als vervoersbedrijf van huisartsen om C2000 te promoten per post/stichting.

Groet,
HapAmbu
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 27 maart 2009, 11:53:14
Mee eens: alle hulpmiddelen die kunnen worden ingezet om je dienstverlening en hulpvermogen te vergroten, moet je meteen implementeren
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 27 maart 2009, 12:23:17
En als toevoeging:

Ik zag dat de fietsambulances van de RAVU zijn uitgerust met een Liefpak 1000, met ECG monitor plus meerdere afleidingen. Is wel een goed idee om op onze HAP auto's te installeren. Wist niet eens dat Lifepak 1000 deze optie heeft....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rescue Ranger op 27 maart 2009, 13:10:28
Naar wat ik heb vernomen is dat de HAP posten in Amsterdam binnenkort uitgerust gaan worden met C2000. Hoelang dat gaat duren is een tweede...

Waarschijnlijk eerder dan je zal vermoeden. Alleen de verdere uitrolling binnen het Amsterdamse weet ik niet. Mogelijk dat er 8 mobilofoons ook beschikbaar komen. Ik weet wel voor welke dienst dat is, maar welke lokaties?

Blijft natuurlijk wel de terugkoppeling naar de CPA. Niet elke CPA zit te wachten op een HAP-voertuig dat zich aanmeldt en vervolgens alleen maar over de kaart zet schuiven, zonder enige idee wat ze aan het doen zijn. Totdat er stront aan de knikker is, want dan wil de arts een spoednummertje. Bij de implantatie van C2000 voor de HAP, had ik het verzoek gedaan om de chauffeurs bij elke rit te laten statussen. Dus niet alleen de spoednummers, maar elke rit. Vertrek naar patient, aankomst patient en vrij. Die status geeft de functionaliteit aan in het GIS. Dan weet ik ook dat de HAP beschikbaar is of niet. Maar helaas, dat zou teveel worden voor de chauffeurs, volgens derden. Jammer . . . . .

RR (Sepura eruit => Motorola erin, want dan kan Sepura daar in)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 27 maart 2009, 13:32:11
Bedoel je dat er 8 maal een mobilofoon beschikbaar is voor de HAP?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 27 maart 2009, 15:49:30
Waarschijnlijk eerder dan je zal vermoeden. Alleen de verdere uitrolling binnen het Amsterdamse weet ik niet. Mogelijk dat er 8 mobilofoons ook beschikbaar komen. Ik weet wel voor welke dienst dat is, maar welke lokaties?

Blijft natuurlijk wel de terugkoppeling naar de CPA. Niet elke CPA zit te wachten op een HAP-voertuig dat zich aanmeldt en vervolgens alleen maar over de kaart zet schuiven, zonder enige idee wat ze aan het doen zijn. Totdat er stront aan de knikker is, want dan wil de arts een spoednummertje. Bij de implantatie van C2000 voor de HAP, had ik het verzoek gedaan om de chauffeurs bij elke rit te laten statussen. Dus niet alleen de spoednummers, maar elke rit. Vertrek naar patient, aankomst patient en vrij. Die status geeft de functionaliteit aan in het GIS. Dan weet ik ook dat de HAP beschikbaar is of niet. Maar helaas, dat zou teveel worden voor de chauffeurs, volgens derden. Jammer . . . . .

RR (Sepura eruit => Motorola erin, want dan kan Sepura daar in)

Pff, nee inderdaad, ik ben bang dat ik niet in staat ben om voor en na een rit op een knopje te drukken. Ik ben blij dat die 'derden' zo weinig vertrouwen in mijn kunnen hebben, want het zou echt teveel worden!  :-\
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: jvo op 27 maart 2009, 15:59:14
Pff, nee inderdaad, ik ben bang dat ik niet in staat ben om voor en na een rit op een knopje te drukken. Ik ben blij dat die 'derden' zo weinig vertrouwen in mijn kunnen hebben, want het zou echt teveel worden!  :-\
Moeilijk is het niet...statussen... maar om het consequent te doen :-[ :-X

JvO(mist nog weleens eens statusmomentje)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: enrico1972 op 28 maart 2009, 23:44:17
De HAP en A1 rijden....
Daar is veel over te zeggen, zijn voor en tegenstanders van het rijden met prio 1.
In feite is er een huisartsenpost voor alle spoedeisende huisartsgeneeskundige klachten.
Welke huisartsgeneeskundige klachten zijn zo ernstig dat het het rijden met U1 noodzakelijk maakt ?
Ik ben als chauffeur van mening dat er geen noodzaak is tot het rijden met U1, wanneer een situatie als U1 aangemerkt wordt, moet je gewoon een ambulance sturen.
Deze zijn beter opgeleid én uitgerust. Het is namelijk een gegeven dat veel huisartsen totaal niet meer geschikt zijn om écht te handelen in acute situaties. Kennis is er wel, maar .....
Het zou in de toekomst mooi zijn als alle medische (hulp)vragen op één en dezelfde lokatie binnenkomen. Van daar uit kan dan gekeken worden; huisarts of ambulance. Zo voorkom je (zo ver als mogelijk) dat een ambulance rijdt op een melding voor de huisarts en omgekeerd.
Op de post waar ik werk rijdt je nogal eens een keer samen met de ambulance naar een melding! Totaal overbodig, kost extra geld en tijd.

Het kan zijn omdat ik hier nooit mee te maken heb omdat ik niet in deze tak werkzaam ben, maar ik ben het absoluut niet met je eens.
Je spreekt in mijn ogen nogal minachtend. De inzet van een HAP ( extra beschikbare handen ) bovenop de sterkte van een ambu kan net een mensenleven redden.
Maar mocht het bij jou en je naasten voorkomen dat men net 1 van de 2 niet heeft gestuurd dan moet je hier niet komen uithuilen.

Leuk dat jij als chauffeur je menig hebt maar als ik je werkgever was zou ik je per dorect ontslaan.
Je bent hulpverlener aan hen die dat behoeven en als je het er niet mee eens bent zoek dan gewoon ander werk.
Volgens mij wist je vooraf en anders tijdens je opleiding wat je werk in zou gaan houden.

Kortom ik ben van mening dat je niet moet discuseren over geld als het om mensenlevens gaat.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: enrico1972 op 29 maart 2009, 00:08:04
De posten in Amsterdam ( Prinsengracht Zh, Lucas Andreas ZH, Wibautstraat, Boven Ij ZH, Bijlmerdreef, Trompenburgstraat) rijden allemaal met OGS

Dat deze locatie's met OGS rijden heb ik sinds oktober 2008 regelmatig meegemaakt. Tijdens mijn diensten in de avond- en nachtdiensten kwam ik per dienst ontelbaar vaak over de Wibautstraat.
Heb jullie vaak genoeg zien rijden met en zonder OGS. Rijden jullie nou zoveel A1 ritten of leek het maar zo ?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 29 maart 2009, 09:51:20
In totaal zo'n 700 keer per jaar. Dit geldt voor 7 posten. Maar de post op de Wibautstraat is 's nachts erg druk en bedient de stadsdelen Amsterdam ZO, Zuid, Oost, Noord en Centrum. Vooral vanaf de Wibautstraat zullen dus veel A1 ritten plaatsvinden

Groet,
HapAmbu
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 29 maart 2009, 23:30:59
Het kan zijn omdat ik hier nooit mee te maken heb omdat ik niet in deze tak werkzaam ben, maar ik ben het absoluut niet met je eens.
Je spreekt in mijn ogen nogal minachtend. De inzet van een HAP ( extra beschikbare handen ) bovenop de sterkte van een ambu kan net een mensenleven redden.
Maar mocht het bij jou en je naasten voorkomen dat men net 1 van de 2 niet heeft gestuurd dan moet je hier niet komen uithuilen.

Leuk dat jij als chauffeur je menig hebt maar als ik je werkgever was zou ik je per dorect ontslaan.
Je bent hulpverlener aan hen die dat behoeven en als je het er niet mee eens bent zoek dan gewoon ander werk.
Volgens mij wist je vooraf en anders tijdens je opleiding wat je werk in zou gaan houden.

Kortom ik ben van mening dat je niet moet discuseren over geld als het om mensenlevens gaat.

Ik kom toevallig van een post vandaan waarvoor men enkel A1 reed voor zaken die de huisarts af kon doen zonder tussenkomst van de ambulance.Dit in tegenstelling tot de post waar ik nu werk. Gaat mij niet om het geld, maar feit is dat we maar relatief weinig ambulance's en huisartsen hebben. Die moet je gewoon goed inzetten. En door een andere triage, kun je beter een ambulance naar een infarct sturen. En een huisarts naar een hypo. Weet dat wanneer je als huisarts naar een persoon gaat met een hartinfarct, zonder meteen de ambulance te sturen, deze patient dus al gauw een delay heeft van 8/10 minuten. Die moet ie op de ambulance wachten, die door de huisarts als nog gebeld moet worden. Enig idee wat voor extra schade er dan kan ontstaan ? Daarnaast is A1 rijden niet zonder gevaar en mag je gerust afwegen waarvoor je wel en niet met A1 rijdt !
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Julia op 1 april 2009, 06:24:49
Mijn ervaring is toch anders... 9 van de 10 keer krijgt de HA er niet eens een naaldje in (als 'ie het al probeert).... ook heb ik al verschillende malen een HA een ECG op zijn kop zien houden.

Andere vraag: hoeveel A1 rij je nu gemiddeld als HAP chauffeur? Is het voldoende om goed geoefend te blijven?

Hoi Bart,

Mijn ervaring is anders , het zou ook kunnen dat het aan mijn instelling ligt maar zodra ik de meldkamer heb gebeld voor een patient die ingestuurd moet worden dan leg ik bijna automatisch een waaknaald klaar, even een blik wisselen met de HA om zijn goedkeuring te vragen en ja, in 8 a 9 van de 10 keer doet de HA in elk geval een poging om een naald in te brengen.
Waarom zou je met je handen over elkaar gaan zitten wanneer je bij de patient toch op de ambulance wacht.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: VpkAgz op 1 april 2009, 19:22:56
In de Achterhoek is het bij het bellen van de HAP in geval van nood altijd de vraag hoe lang het duurt voordat hij er is...
Het werkgebied van de huisartsenpost Achterhoek oost bestrijkt de gemeenten Oost Gelre (borculo / eibergen / ruurlo), lichtenvoorde-groenlo, Winterswijk en Aalten.
Een giga-werkgebied voor 1 HAP-autootje tijdens de nachtelijke uren, én met één beschikbare dokter, die de hele nacht aan het tuffen is.
Als je op de post komt als patiënt kan het zijn dat de doc onderweg is en je een uur moet wachten (eigen ervaring). Gelukkig is het ziekenhuis aan de andere kant van de weg.
Overigens, voor diezelfde regio maar 2 ambulances beschikbaar... 1 reanimatie, geen busjes meer...
En beide diensten moeten soms van de ene kant naar de andere kant racen, over de onverlichte en bosrijke B-wegen.
Die 15 minuten is soms verdomde lastig te halen voor de jongens in de gele auto's.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jerommeke op 22 mei 2011, 15:22:10
Hoe is het geregeld, met betrekking tot spoedritten bij een huisartsen post ? Wanneer rijd men A1 ?

Afgesplitst uit http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=52480.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=52480.0)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 22 mei 2011, 16:03:27
Bij een lage bloedsuiker bijvoorbeeld, geen ziekenwagen nodig want de huisarts kan dit zelf afhandelen maar enige spoed is wel vereist. Of bijvoorbeeld ast reanimatie als er geen 2de ziekenwagen beschikbaar is.

Hoe is trouwens de verdere procedure wat de collega aangaat. Heeft iemand het al eens meegemaakt dat een spoedrit verkeerd afliep? Ik hoor altijd van die enge verhalen dat je word gewassen en geschoren bij het openbaar ministerie en de kans bestaat dat er een art 5 word opgemaakt.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Defflynn op 22 mei 2011, 21:20:37
Hier in Den Haag is het :

- Bij (dreigende) levensbedreigende situaties waarbij in eerste instantie een ambu niet noodzakelijk is.(Zoals DF al aangaf)
- Bij meerdere A2/U2 visites kan er opgeschaald worden indien afstand , tijd of urgentie een dusdanig invloed hebben op het welzijn van de patient of andere patienten. De visitearts mag dus hierbij het urgentiebesluit van de regie/telefoonarts overrulen.

Al onze (opgeschaalde) A1 ritten melden wij aan bij het CPA. Wij hebben dus geen toestemming nodig van het CPA om met spoed te rijden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: vesalius op 22 mei 2011, 21:43:23
Hier in Den Haag is het :

- Bij (dreigende) levensbedreigende situaties waarbij in eerste instantie een ambu niet noodzakelijk is.(Zoals DF al aangaf)
- Bij meerdere A2/U2 visites kan er opgeschaald worden indien afstand , tijd of urgentie een dusdanig invloed hebben op het welzijn van de patient of andere patienten. De visitearts mag dus hierbij het urgentiebesluit van de regie/telefoonarts overrulen.

Al onze (opgeschaalde) A1 ritten melden wij aan bij het CPA. Wij hebben dus geen toestemming nodig van het CPA om met spoed te rijden.

Sssst, dat het in de praktijk zo geregeld is snap/weet ik, echter officieel krijg jij "toestemming" van de CPA. Anders mag je niet met OGS rijden.  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jerommeke op 23 mei 2011, 17:04:26
Even om het een en ander nader toe te lichten, mijn vraag is puur gebaseerd op eigen ervaringen en de vraag of en hoe het rijden van een prio1 rit geregeld is ..... Dat toevallig dezelfde vraag rees in een topic over een dodelijke aanrijding is de reden geweest om een apart topic te openen.

Misschien apart, maar ik als leek zie weinig redenen om een huisarts met prio1 te laten rijden (tenzij de ambulancedienst dit vraagt). Indien men in nood is bel je 112 en geen huisarts ...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 24 mei 2011, 09:28:14
@Jerommeke,

Je zult verbaast zijn hoeveel mensen toch in eerste instantie bellen naar een HAP voor een spoedeisend medisch probleem en niet meteen naar 112.
Door de triage-assisitent in het callcenter wordt de urgentie bepaald, en ook of deze melding doorgezonden dient te worden naar de MKA.
Nu is het een beetje afhankelijk van het beleid van de HAP of er met OGS wordt gereden, bijvoorbeeld Nijmegen rijdt nooit met OGS.
Indien er wel gereden wordt met OGS, dan voor veel verschillende redenen waarvan ik hier wel een lijstje zou kunnen opsommen, maar dat nooit geheel compleet is, maar ook door andere HAP's in het land worden weer andere redenen gebruikt. Hierdoor krijg je een oeverloze discussie waarin je anders hier verzandt.
Enkele voorbeelden waarbij ikzelf met OGS heb gereden: AAAA, astma cardiale, hypo, POB, trauma na val van trap en onwelwording patient niet bij kennis.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 24 mei 2011, 11:53:44
Wat tevens voorkomt is een patient die belt naar de HAP. De reden van melden betreft een levensbedreigend acuut probleem dat getriageerd wordt als U1 (A1). Dan zal volgens protocol de assistente zonder overleg met (regie)arts de melding doorgeven aan MKA. Echter, de patient wilt dat absoluut niet. De patient belt de HAP, omdat het een huisarts wilt zien.

Ik heb dat zelf ook meerdere keren meegemaakt. De huisarts koos in die gevallen om een spoedrit bij MKA aan te vragen en de rit te vervolgen met spoed.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 24 mei 2011, 13:19:11
Alle berichten die ingingen op het ongeval bij Bergambacht met dat topic samengevoegd
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=52480.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=52480.0)

Dit topic gaat over de indicaties om met spoed te rijden
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Defflynn op 25 mei 2011, 12:27:50
Sssst, dat het in de praktijk zo geregeld is snap/weet ik, echter officieel krijg jij "toestemming" van de CPA. Anders mag je niet met OGS rijden.  ;)

:D , Ik gaf het meer aan om te laten weten dat wij niet zomaar voor elk wissewasje met OGS gaan rijden. Zodra wij met OGS rijden is het CPA hiervan op de hoogte. Dus je blauw aanzetten om op tijd thuis te zijn zit er niet in^^. Dus in dat opzicht hebben wij toestemming van het CPA.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 16 juni 2011, 09:41:52
Dit weekend nog met spoed gereden naar een mogelijke anafylactische shock.
Aangekomen moesten we nog het hele gebouw (van een paar 100 meter) doorrennen en vervolgens met de trap naar 8 hoog met de spoedtas omdat de lift stuk was. Aangekomen bleek het het gelukkig niets ernstigs;) maar we hoefden Savonds niet meer naar de sportschool:p
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 26 augustus 2011, 11:05:42
Dat is dan onze pech... geen brancard om je zware spullen op te leggen...
Altijd maar sjouwen. Vooral veel nieuwe aanleunflats en verzorgingshuizen hebben atriums en lange gangen...
Toch zou mijn tip zijn om niet in de verleiding te komen om vanwege het gewicht een koffer of zuurstoftas in de auto te laten.
De situatie kan altijd anders zijn dan in eerste instantie doorgegeven. Zeker in de grote stad zien we vaak verwarring door een taalbarriere.

Iets meer ontopic: ik hoor soms mensen zeggen: "Die auto's van de Huisartsenpost rijden te pas en te onpas met zwaailicht en sirene."
Ik denk juist dat er voor de HAP meer overwegingen worden gemaakt dan bij de ambulance !
Bij de ambulancedienst wordt vrijwel iedere 112-melding met A1 gereden.
Bij de HAP wordt de melding eerst beoordeeld door een gediplomeerd assistente, die overlegt met een telefoonarts (= huisarts met aanvullende training (hier in Den Haag)), dan gaat het via de (super getrainde  ;) ) chauffeur en de visite-arts.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Dinges op 26 augustus 2011, 13:58:23
Bij de ambulancedienst wordt vrijwel iedere 112-melding met A1 gereden.

Kul! Vaak genoeg onder een A2, of ritten worden niet gehonoreerd, of worden doorgezet naar elders, etc.


Bij de HAP wordt de melding eerst beoordeeld door een gediplomeerd assistente,

En op de meldkamer door een verpleegkundig centralist.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 26 augustus 2011, 15:20:21
...of ritten worden niet gehonoreerd...

Ik durf dat te betwijfelen.
Bijzonder vaak moet ik naar meldingen, die in eerste instantie via 112 zijn binnengekomen, waar de ambulance ter plaatse is, maar toch vraagt of de huisarts langs wil komen.
Als ik ze te plaatse vraag waarom ze niet hebben vervoerd, maar toch beoordeling van een arts willen, is het vrijwel altijd: "Ja, ik denk dat het niets is, maar laat voor de zekerheid toch maar de huisarts even kijken." Let wel: dan is er reeds uitgebreid anamnese en lichamelijk onderzoek gedaan.
En daarom lijkt het mij stug dat er 112-meldingen zijn waar iemand in paniek om een ambulance vraagt en er vervolgens geen rit wordt gehonoreerd...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 26 augustus 2011, 15:43:22
Bij de ambulancedienst wordt vrijwel iedere 112-melding met A1 gereden.

Inderdaad kul. Ja, de ambulance rijdt veel A1, maar dat is toch ook het hele idee? Als ik op de hap zoveel U1 zou rijden dan gaat er of iets grondig mis met de triage of de meldkamer heeft voor de gein de 112 lijn naar ons doorgeschakeld. In principe weten de meeste mensen nog wel dat ze bij levenbedreigende zaken 112 moeten bellen, vandaar meer A1.

Bijzonder vaak moet ik naar meldingen, die in eerste instantie via 112 zijn binnengekomen, waar de ambulance ter plaatse is, maar toch vraagt of de huisarts langs wil komen.

Maar zijn ze dan met A1 gegaan? En als het verhaal, na triage, een A1 indicatie geeft, dan ga je toch? Het feit dat er ACHTERAF niks aan de hand is of er voor de zekerheid een arts komt kijken zegt niks over het telefoongesprek.

Uiteindelijk bellen mensen (doorgaans) in een levensbedreigende situatie 112 en anders de HAP. En in BEIDE gevallen wordt er voor niks gereden, zowel spoed als niet-spoed, omdat de melding om wat voor reden dan ook (triage, paniek, moeilijk uit te vragen) niet aansluit bij wat er daadwerkelijk aan de hand is. Mensen die over welke dienst dan ook roepen dat er te pas en te onpas met blauw wordt gereden hebben gewoon geen idee. En dit laatste slaat dan toch ook een beetje op jou, let_there_be_yellow....  ::)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 26 augustus 2011, 15:58:05
Volgens mij gaat het in deze topic over de HAP.
Ik zeg nergens dat de ambulance te veel met blauw rijdt.
Ik zeg nergens dat ik een hekel heb aan rijden met blauw.
Ik zeg alleen dat de HAP minstens net zo doordacht spoedritten rijdt als de ambulance.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 26 augustus 2011, 16:49:26
Ik zeg nergens dat de ambulance te veel met blauw rijdt.
Nee, maar zo klinkt het wel:
Citaat
Bij de ambulancedienst wordt vrijwel iedere 112-melding met A1 gereden.
Ik zeg nergens dat ik een hekel heb aan rijden met blauw.
Klopt, helemaal niemand heeft het daarover.
Ik zeg alleen dat de HAP minstens net zo doordacht spoedritten rijdt als de ambulance.
Volgens mij overtreft de HAP de triage volgens jou:
Citaat
Ik denk juist dat er voor de HAP meer overwegingen worden gemaakt dan bij de ambulance !

98uiye Ik ben een pietje precies....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Dinges op 26 augustus 2011, 21:14:38
Het komt wel eens voor dat het gewenst is dat een HA even zelf komt kijken ja. Geheel casusafhankelijk, soms is telefonisch overleg niet voldoende maar moet ie zelf misschien e.e.a. constateren of beoordelen..

Vwb die niet gehonoreerde ritten: zelfs mensen die een taxi willen bellen 112, of geen beltegoed meer hebben, of hun grote teen hebben gestoten, of liefdesverdriet hebben, of voor de 6e keer die dag POB hebben en allang zijn gezien op de SEH... of of of... O0

En soms is er gewoon geen acute vervoersindicatie, hoe je de casus ook wendt of keert. Maar is verdere actie of kennisgeving aan bijv. een HA wel gewenst..
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 27 augustus 2011, 12:01:59
Het komt wel eens voor dat het gewenst is dat een HA even zelf komt kijken ja. Geheel casusafhankelijk, soms is telefonisch overleg niet voldoende maar moet ie zelf misschien e.e.a. constateren of beoordelen..

Het komt in Amsterdam geregeld voor dat de HAP via de MKA een visite aangeboden krijgt wat een probleem betreft, zonder tussenkomst van ambulance. Deze inschatting wordt dus al door de meldkamer triagist gemaakt.

Wat let_there_be_yellow in eerste instantie probeert te benadrukken is het feit dat de HAP goede overwegingen maakt wanneer er een A1 rit wordt gereden. De indicatie voor een spoedrit wordt nl alleen gemaakt door de visiterende HA, en dat terwijl de triage assistent een visite met een bepaalde urgentie heeft verbonden
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 27 augustus 2011, 12:22:27
Wat let_there_be_yellow in eerste instantie probeert te benadrukken is het feit dat de HAP goede overwegingen maakt wanneer er een A1 rit wordt gereden. De indicatie voor een spoedrit wordt nl alleen gemaakt door de visiterende HA, en dat terwijl de triage assistent een visite met een bepaalde urgentie heeft verbonden

Dank u !
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 31 augustus 2011, 20:40:30
Even totaal iets anders!

hoe DENKEN jullie zelf over het rijden onder U1?

Zelf heb ik nooit gekozen voor deze chauffeurs baan om het rijden met U1. Als geneeskunde student met nog een bachelor van een andere studie op zak wilde ik vooral graag praktijk ervaring opdoen tijdens de visites. Ik ontken zeker niet dat ik het rijden van een U1 rit zie als de krenten in de pap voor een HAP chauffeur. We trainen erop, we worden doodgegooid met de theorie en als je dan een U1 mag rijden komt het helemaal op jou aan! Bij een visite heb je altijd de arts die uiteraard verantwoordelijk is en die bepaald wat er gedaan wordt. en bij de rit niet.

Ik kan dan ook altijd erg slecht tegen collegas die ik wel eens tegenkom en super onverschillig erbij zitten en quasi nonchelant roepen: achh dat rijden met blauw hoeft van mij allemaal niet zo. En die zich vervolgens alleen maar druk maken om welke shift van de nachtdienst ze mogen slapen.
Als chauffeur heb ik dan zoiets: LETS GO! even knallen!
Maar goed dat kan ook mijn leeftijd/ervaring/enthousiasme zijn, en dat verwacht ik ook niet perse van elke collega maar ik was gewoon benieuwd hoe jullie er allemaal over denken?

Ben ik te enthousiast of waren mijn collega's gewoon wat te stoffig?:P
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: vesalius op 31 augustus 2011, 20:48:15
Even totaal iets anders!

hoe DENKEN jullie zelf over het rijden onder U1?

Zelf heb ik nooit gekozen voor deze chauffeurs baan om het rijden met U1. Als geneeskunde student met nog een bachelor van een andere studie op zak wilde ik vooral graag praktijk ervaring opdoen tijdens de visites. Ik ontken zeker niet dat ik het rijden van een U1 rit zie als de krenten in de pap voor een HAP chauffeur. We trainen erop, we worden doodgegooid met de theorie en als je dan een U1 mag rijden komt het helemaal op jou aan! Bij een visite heb je altijd de arts die uiteraard verantwoordelijk is en die bepaald wat er gedaan wordt. en bij de rit niet.

Ik kan dan ook altijd erg slecht tegen collegas die ik wel eens tegenkom en super onverschillig erbij zitten en quasi nonchelant roepen: achh dat rijden met blauw hoeft van mij allemaal niet zo. En die zich vervolgens alleen maar druk maken om welke shift van de nachtdienst ze mogen slapen.
Als chauffeur heb ik dan zoiets: LETS GO! even knallen!
Maar goed dat kan ook mijn leeftijd/ervaring/enthousiasme zijn, en dat verwacht ik ook niet perse van elke collega maar ik was gewoon benieuwd hoe jullie er allemaal over denken?

Ben ik te enthousiast of waren mijn collega's gewoon wat te stoffig?:P

Sorry, maar voor mij is dit niet de mentaliteit die hoort bij een veilige rit met OGS...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: HIT op 1 september 2011, 00:31:33
Even totaal iets anders!

hoe DENKEN jullie zelf over het rijden onder U1?

Zelf heb ik nooit gekozen voor deze chauffeurs baan om het rijden met U1. Als geneeskunde student met nog een bachelor van een andere studie op zak wilde ik vooral graag praktijk ervaring opdoen tijdens de visites. Ik ontken zeker niet dat ik het rijden van een U1 rit zie als de krenten in de pap voor een HAP chauffeur. We trainen erop, we worden doodgegooid met de theorie en als je dan een U1 mag rijden komt het helemaal op jou aan! Bij een visite heb je altijd de arts die uiteraard verantwoordelijk is en die bepaald wat er gedaan wordt. en bij de rit niet.

Ik kan dan ook altijd erg slecht tegen collegas die ik wel eens tegenkom en super onverschillig erbij zitten en quasi nonchelant roepen: achh dat rijden met blauw hoeft van mij allemaal niet zo. En die zich vervolgens alleen maar druk maken om welke shift van de nachtdienst ze mogen slapen.
Als chauffeur heb ik dan zoiets: LETS GO! even knallen!
Maar goed dat kan ook mijn leeftijd/ervaring/enthousiasme zijn, en dat verwacht ik ook niet perse van elke collega maar ik was gewoon benieuwd hoe jullie er allemaal over denken?

Ben ik te enthousiast of waren mijn collega's gewoon wat te stoffig?:P

Of je collega's onder het stof zitten... ga ik niet over discuseren.

Zelf rijd ik liever nooit met OGS al zou ik het hebben.

Ooit had ik het en had ik er soms totzelfs een hekel aan zowel bij het VZA als bij de KMar. Mensen buiten de HV denken dat het een stuk veiliger maakt maar in het rijdende verkeer absoluut niet. Bij file situatie's is OGS in mijn inziens wel degelijk werkbaar, echter zijn er tegenwoordig teveel auto's waarbij de mensen geen notie hebben van een ander naderend voertuig omdat deze zo goed is geisoleerd. In mijn tijd zag je dat al met de auto's uit het duurdere sigment. Daar hield je dan ook rekening mee, merc, BMW, Audi 100 of vergelijkbaar dan wist je al dat je er van uit mocht gaan dat ze je niet hoorden en zeker niet hadden gezien.

Sorry, maar voor mij is dit niet de mentaliteit die hoort bij een veilige rit met OGS...

FF mijn opleidings opper aanhalen "wie ben ik/jij om te oordelen hoe een ander goed functioneerd" daarmee bedoelde hij dat voor jou een andere drive is om op dat moment goed te functioneren dan voor mij. Persoonlijk sluit ik mij aan bij wat je zegt, maar dat wil niet zeggen dat een ander op een andere manier dezelfde resultaten haalt.

Moge wel duidelijk zijn dat ik dat bedoel zonder bijkomende slachoffers, of het gevaar daarop.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 1 september 2011, 17:06:11
Sorry, maar voor mij is dit niet de mentaliteit die hoort bij een veilige rit met OGS...

Volgens mij bedoelt Bart van Wijk met Lets go! niet dat dit betrekking heeft op een U1 rit maar op de werkvreugde van zijn collega's.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 1 september 2011, 17:33:38
De meeste oudere huisartsen willen niet eens onder urgentie 1 rijden met de zwaailampen aan. De ene vind het niet nodig de ander vind het te eng en weer een ander heeft zo een dusdanig saai leven dat ze alle zwaailichten en sirenes overbodig vinden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 1 september 2011, 22:43:47
De meeste oudere huisartsen willen niet eens onder urgentie 1 rijden met de zwaailampen aan. De ene vind het niet nodig de ander vind het te eng en weer een ander heeft zo een dusdanig saai leven dat ze alle zwaailichten en sirenes overbodig vinden.

Ik kan veel minpunten opnoemen over de HAP (=SMASH) in Den Haag, maar gelukkig hebben de chauffeurs dit al eens aangekaart en nu heeft de visite-arts daar niets meer over te zeggen. Als de telefoonarts iets als U1/A1 inschat, dan wordt die rit sowiezo als spoedrit gereden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: jvo op 2 september 2011, 12:01:19
Ik durf dat te betwijfelen.
Bijzonder vaak moet ik naar meldingen, die in eerste instantie via 112 zijn binnengekomen, waar de ambulance ter plaatse is, maar toch vraagt of de huisarts langs wil komen.
Als ik ze te plaatse vraag waarom ze niet hebben vervoerd, maar toch beoordeling van een arts willen, is het vrijwel altijd: "Ja, ik denk dat het niets is, maar laat voor de zekerheid toch maar de huisarts even kijken." Let wel: dan is er reeds uitgebreid anamnese en lichamelijk onderzoek gedaan.
En daarom lijkt het mij stug dat er 112-meldingen zijn waar iemand in paniek om een ambulance vraagt en er vervolgens geen rit wordt gehonoreerd...
Omdat het dus iets is wat chronisch is (pijnklachten bijvoorbeeld) waar dus de huisarts even naar moet kijken, en niet iets levensbedreigends waarvoor een vervoer noodzakelijk is... maar wij hebben beperkt de mogelijkheid voor pijnstilling, vandaar de huisarts dan even tp...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 5 september 2011, 23:46:39
@hapambu: dank...

Dat was ook wat ik bedoelde. Als ik begin met werken kom ik daar  om te werken. En als ik dan een nachtdienst begin met een collega die voor hij zich voorstelt al vraagt welke shift hij mag slapen dan denk ik dat hij de verkeerde baan heeft gekozen.
Lets go even knallen slaat niet op: laten we lekker raggen maar gewoon op het een stukje zin in werken. Qua U1 zijn we in Amsterdam relatief terughoudend en dat is ook goed. In Zuidoost ga ik voor een stukje van 250 meter niet een ritnummer aanvragen en met toeters en bellen op pad.

Maar het lijkt hier, iig in deze categorie, wel een nationaal dictee. Iedereen wordt de les gelezen als iets wat je schrijft ook maar enigzins dubbelzinnig kan zijn. Jammer! Want op deze manier wordt mijn vraag over hoe veel mensen aankijken tegen het rijden met OGS niet beantwoord. Alleen duidelijk dat iemand het er niet mee eens is dat ik wel plezier heb in wat ik doe;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 3 oktober 2011, 06:55:43
U1-ritten....

Voor mij liever 20 "gewone" visites , dan 1 U1 ! Ben persoonlijk van mening dat dit allemaal niet zo nodig is.  
Zoals anderen al aangeven is het zéker niet zaligmakend. En de tijdswinst, ( regio afhankelijk ? ) is maar beperkt.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 3 oktober 2011, 07:45:19
Ik gun iedereen z'n plezier maar er is nog een aspect: als je zo weinig prioritair rijdt, is het nog wel verantwoord om het te blijven doen?

WM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 4 oktober 2011, 02:47:13
Ik zou deze vraag eerder zien in de zin van bekwaam...

In feite ben je zolang je voldoet aan de eisen/regels/opleidingen... die er gesteld worden, bevoegd en bekwaam. Thans dat wordt je geacht.
In hoeverre het verantwoord is. Tja, .... Of je nu wel of niet met spoed rijdt, HAP of Ambuchauffeur bent, verantwoorden rijden heb je zelf in de had !

Ik kan me echter indenken dat bepaalde vaardigheden die je met spoedrijden aanspreekt, wat moeilijker aan te spreken zijn als je zelden tot nooit met spoed rijdt. En mogelijk dat je je als chauffeur ook minder prettig voelt ?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 4 oktober 2011, 08:45:10
Ik zou deze vraag eerder zien in de zin van bekwaam...

In feite ben je zolang je voldoet aan de eisen/regels/opleidingen... die er gesteld worden, bevoegd en bekwaam. Thans dat wordt je geacht.
In hoeverre het verantwoord is. Tja, .... Of je nu wel of niet met spoed rijdt, HAP of Ambuchauffeur bent, verantwoorden rijden heb je zelf in de had !

Ik kan me echter indenken dat bepaalde vaardigheden die je met spoedrijden aanspreekt, wat moeilijker aan te spreken zijn als je zelden tot nooit met spoed rijdt. En mogelijk dat je je als chauffeur ook minder prettig voelt ?

Misschien bedoel je hetzelfde... Bevoegd ben je door opleiding enzovoorts. Bekwaam is veel subjectiever. Als voorbeeld: ik ben bevoegd om een maagsonde in te brengen, maar heb dit al zo'n tijd niet gedaan dat ik mezelf niet meer bekwaam acht. Dit geldt voor spoedrijden net zo en is waarschijnlijk hoe CM het bedoelt. Echter kan je jezelf ook bekwaam houden op andere manieren door bijvoorbeeld bijscholing, maar ook tijdens gewone ritten stilstaan bij 'hoe je het zou doen als het een spoedrit was'. Maar nogmaals, bekwaam is een subjectief begrip.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart S op 4 oktober 2011, 09:19:34
Misschien bedoel je hetzelfde... Bevoegd ben je door opleiding enzovoorts. Bekwaam is veel subjectiever. Als voorbeeld: ik ben bevoegd om een maagsonde in te brengen, maar heb dit al zo'n tijd niet gedaan dat ik mezelf niet meer bekwaam acht. Dit geldt voor spoedrijden net zo en is waarschijnlijk hoe CM het bedoelt. Echter kan je jezelf ook bekwaam houden op andere manieren door bijvoorbeeld bijscholing, maar ook tijdens gewone ritten stilstaan bij 'hoe je het zou doen als het een spoedrit was'. Maar nogmaals, bekwaam is een subjectief begrip.

Voordat de HAP bij ons spoed is gaan rijden is er een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid ervan. Één van de vragen die naar boven kwam was inderdaad: hoe staat het met de geoefendheid van de chauffeurs? Rijden zij voldoende A1/U1 ritten om geoefend te blijven?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 4 oktober 2011, 14:04:54
Voordat de HAP bij ons spoed is gaan rijden is er een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid ervan. Één van de vragen die naar boven kwam was inderdaad: hoe staat het met de geoefendheid van de chauffeurs? Rijden zij voldoende A1/U1 ritten om geoefend te blijven?

Goed idee, met als aanvulling dat het per persoon zal verschillen. Sommige mensen rijden misschien 10 spoedritten per dag en zijn onbekwaam, een ander 1 per maand en is bekwaam. Natuurlijk kom je dan nog op het mooie rijtje Bewust Bekwaam, Bewust Onbekwaam, Onbewust Bekwaam en Onbewust Onbekwaam....  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 4 oktober 2011, 14:07:12
Misschien bedoel je hetzelfde... Bevoegd ben je door opleiding enzovoorts. Bekwaam is veel subjectiever. Als voorbeeld: ik ben bevoegd om een maagsonde in te brengen, maar heb dit al zo'n tijd niet gedaan dat ik mezelf niet meer bekwaam acht. Dit geldt voor spoedrijden net zo en is waarschijnlijk hoe CM het bedoelt. Echter kan je jezelf ook bekwaam houden op andere manieren door bijvoorbeeld bijscholing, maar ook tijdens gewone ritten stilstaan bij 'hoe je het zou doen als het een spoedrit was'. Maar nogmaals, bekwaam is een subjectief begrip.

Het is precies hoe ik het bedoelde. Bevoegd is een formaliteit, bekwaam is een ruim begrip.

WM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: rooster op 29 september 2012, 11:31:04
Sprak deze week iemand die gaat over de U1 ritten van HAP. Gemiddeldt rijd een HAP-ACH 0,5 ritten per maand met OGS(noorden des lands). Lijkt mij gewoon levens gevaarlijk! ondanks wat scholings wat ze dan krijgen, kun je na mijn idee nooit goed spoed rijden. Ik hoor hier op dit forum mensen praten dat de HAP naar 112 meldingen wordt gestuurd? Dit heb ik als ACH nog nooit meegemaakt, soms in zeldzame gevallen assisteren ze bij een reanimatie, maar dit heb ik nog niet mogen meemaken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 29 september 2012, 12:28:02
Sprak deze week iemand die gaat over de U1 ritten van HAP. Gemiddeldt rijd een HAP-ACH 0,5 ritten per maand met OGS(noorden des lands). Lijkt mij gewoon levens gevaarlijk! ondanks wat scholings wat ze dan krijgen, kun je na mijn idee nooit goed spoed rijden. Ik hoor hier op dit forum mensen praten dat de HAP naar 112 meldingen wordt gestuurd? Dit heb ik als ACH nog nooit meegemaakt, soms in zeldzame gevallen assisteren ze bij een reanimatie, maar dit heb ik nog niet mogen meemaken.

Beste Rooster,

Tja. Ik kan niet over het noorden praten, maar in amsterdam zijn er zo'n 700 U1 ritten van de HAP per jaar. Dat is zo'n twee per dag, verdeeld over zeven wagens (die niet allemaal alle diensten rijden). Grof gezegd rijden we hier per wagen twee tot drie U1 ritten per week. Is dat genoeg 'oefening'? Wanneer is het te weinig? En wanneer is het teveel? Wanneer slaat de nonchalance toe? Wat is genoeg scholing? 3 dagen theorie en praktijk, vervolgd door jaarlijks een opfris genoeg? Levensgevaarlijk. Tja. Omdat we minder spoedritten rijden, gebeuren er ook veel minder ongevallen met HAP wagens. Kip en het ei.... En wat doen we met al die andere diensten die zelden met toeters en bellen rijden? ProRail, EOD. Er zijn ook regio's waar de brandweer maar een paar keer per week met prio1 rijdt...

Naar jouw idee kunnen ze daar nooit goed spoed rijden, maar ik ben wel benieuwd naar wat meer inhoudelijke uitspraken. Wat mankeert er aan de opleiding, bijvoorbeeld. En zie alle bovenstaande 'wedervragen'. Jij kan er als professional vast wel goede uitspraken over doen en dan kan er ook iets goeds mee gebeuren. In zo'n rustige regio (en misschien overal) is er wellicht veel winst te behalen als een ACH af en toe 'les' geeft aan de HAP chauffeurs. Het zou zeker goed zijn voor de collegialiteit en samenwerking!
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: specialagent112 op 29 september 2012, 23:24:32
Sprak deze week iemand die gaat over de U1 ritten van HAP. Gemiddeldt rijd een HAP-ACH 0,5 ritten per maand met OGS(noorden des lands). Lijkt mij gewoon levens gevaarlijk! ondanks wat scholings wat ze dan krijgen, kun je na mijn idee nooit goed spoed rijden. Ik hoor hier op dit forum mensen praten dat de HAP naar 112 meldingen wordt gestuurd? Dit heb ik als ACH nog nooit meegemaakt, soms in zeldzame gevallen assisteren ze bij een reanimatie, maar dit heb ik nog niet mogen meemaken.

Waarom zou je de HAP niet op 112 meldingen kunnen laten rijden? vooral in afgelegen dorpjes... waar een ambulance er zo'n 10/14 min over doet om op locatie te komen... Samenwerking tussen ambulance en Hap is goed... en voor diegene die hulp nodig heeft is het ook alleen maar positief..
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 30 september 2012, 01:29:36
Waarom zou je de HAP niet op 112 meldingen kunnen laten rijden? vooral in afgelegen dorpjes... waar een ambulance er zo'n 10/14 min over doet om op locatie te komen... Samenwerking tussen ambulance en Hap is goed... en voor diegene die hulp nodig heeft is het ook alleen maar positief..

Dat hangt dan wel sterk van het soort melding af. De HAP is niet voor alles uitgerust en/of getraind. Daarbij is het met het reguliere werk al druk zat voor de HAP, dus zitten de meeste er waarschijnlijk niet op te wachten om ook nog een soort first responder te moeten worden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 30 september 2012, 21:09:13
Ik ben zelf ook werkzaam in het noorden van het land en rij ook weinig spoedritten. Maar heb wel 2 cursusdagen per jaar wat rijvaardigheid aangaat.......Je kan het ook anders bekijken. Omdat er zo weinig spoedritten zijn in het Noorden (Friesland mag niet met spoed rijden) word dus niet te pas en te onpas gebruik gemaakt van de zwaailampen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: rooster op 2 oktober 2012, 11:20:45
Beste Rooster,

Tja. Ik kan niet over het noorden praten, maar in amsterdam zijn er zo'n 700 U1 ritten van de HAP per jaar. Dat is zo'n twee per dag, verdeeld over zeven wagens (die niet allemaal alle diensten rijden). Grof gezegd rijden we hier per wagen twee tot drie U1 ritten per week. Is dat genoeg 'oefening'? Wanneer is het te weinig? En wanneer is het teveel? Wanneer slaat de nonchalance toe?
Uit ervaring weet ik dat oefeningen met OGS een wassen neus is, dus moet je het echt hebben van je ervaringen, en die doe je niet op met 1 ogs rit per maand. Verder rij ik tussen de 25 en 50 spoed ritten per maand en de nonchalance staat echt niet toe, anders moet je een ander vak zoeken.
En wat doen we met al die andere diensten die zelden met toeters en bellen rijden? ProRail, EOD. Er zijn ook regio's waar de brandweer maar een paar keer per week met prio1 rijdt...
Goeie vraag, Mischien moeten we ons toch eens/weer afvragen wat de meerwaarde(afwegen extra risco's tegen tijdwinst) is voor sommige diensten met met ogs te gaan rijden. Voor de HAP vind ik het in elk geval een vraag stuk.


Naar jouw idee kunnen ze daar nooit goed spoed rijden, maar ik ben wel benieuwd naar wat meer inhoudelijke uitspraken. Wat mankeert er aan de opleiding, bijvoorbeeld. En zie alle bovenstaande 'wedervragen'. Jij kan er als professional vast wel goede uitspraken over doen en dan kan er ook iets goeds mee gebeuren....
Ik ben niet echt bekend met welke opleiding de HAP-CH krijgen, maar ik weet dat er in de praktijk nog steeds niet met ogs geoefend mag worden. Hier valt na mijn idee veel winst tehalen, en kun je onder gecontroleerde omstandig heden ervaring opdoen.

In zo'n rustige regio (en misschien overal) is er wellicht veel winst te behalen als een ACH af en toe 'les' geeft aan de HAP chauffeurs. Het zou zeker goed zijn voor de collegialiteit en samenwerking!....
Helemaal mee eens! Ik merk dat er (voor al met de oudere collegas van mij) nog wat oud zeer is van vroeger, en zou het goed zijn dat we nader tot elkaar zouden komen dmv "les" geven/ervaringen uit delen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Steven78 op 3 oktober 2012, 21:57:04
Ik ben niet echt bekend met welke opleiding de HAP-CH krijgen, maar ik weet dat er in de praktijk nog steeds niet met ogs geoefend mag worden. Hier valt na mijn idee veel winst tehalen, en kun je onder gecontroleerde omstandig heden ervaring opdoen.

Dat geldt natuurlijk voor alle diensten, behalve de politie en de Amsterdamse brandweer. Als het goed is was jouw eerste keer ook bij je eerste dienst. Vrijwel precies een jaar geleden in dit topic had ik het nog over bevoegd en bekwaam. Daar zit het hem in, denk ik. Jij zet vraagtekens bij de U1 ritten voor de HAP. Ik nuanceer dat. Het verschilt per HAP en zelfs per persoon. Zoals ik al zei rijden we in Amsterdam flink wat meer ritten. Dat maakt mij als Amsterdamse chauffeur niet automatisch bekwamer dan een collega die minder ritten rijdt. Oefening (of routine) is goed, maar het netjes uitvoeren van de theorie en dat wat je op het gesloten circuit hebt geleerd is niet zomaar gekoppeld aan het aantal ritten dat je rijdt.

Al met al deel ik echt wel je mening van 'oefening baart kunst'. Tegelijkertijd zijn jouw ervaringen en observaties in het noorden misschien elders niet van toepassing. Of wel, natuurlijk! Je hebt mij nog geen U1 zien rijden... O0  ;D
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 6 oktober 2012, 22:26:14
Ik krijg een beetje het idee dat vele ambulance chauffeurs en vpks denken dat alleen zij zich veilig met OGS door het verkeer kunnen manoeuvreren en dat ze het werk ("concurrentie") van de HAP niet echt waarderen. Zonde. Want wij zijn er niet om hun het werk af te nemen, maar om de patientenzorg in Nederland zo soepel mogelijk te laten verlopen. HAP en Ambulance zijn 2 aparte disciplines, maar om het systeem op elkaar aan te laten sluiten denk ik dat je er niet aan ontkomt dat er enige overlap is.
Ik hoop dat er een manier gevonden kan worden om de samenwerking tussen HAP en Ambu beter te maken. Ik denk dat beide disciplines hier bij gebaat zouden kunnen zijn.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: MrKoekert op 9 juni 2013, 19:16:50
Hallo gezellige mensen van dit Forum,

Ik heb zelf 4jr lang met plezier mogen rijden bij de HAP, reed regio Hilversum (Blaricum) en in Brabant.
Nu moet ik zeggen dat we in Hilversum al voor een koortslip A1 mochten, en in Brabant voor bepaalde dingen zoals Hypo, koortsstuip en dergelijke.

Maar waarom rijd een HAP-auto met spoed? Okay op verzoek van de MKA snap ik het, maar de huisartsen rijden toch ook niet met spoed bij hun eigen praktijk.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: NikonDirk op 9 juni 2013, 19:20:23
Citaat van: MrKoekert link=msg=1171837 date=1370798210
Hallo gezellige mensen van dit Forum,

Ik heb zelf 4jr lang met plezier mogen rijden bij de HAP, reed regio Hilversum (Blaricum) en in Brabant.
Nu moet ik zeggen dat we in Hilversum al voor een koortslip A1 mochten, en in Brabant voor bepaalde dingen zoals Hypo, koortsstuip en dergelijke.

Maar waarom rijd een HAP-auto met spoed? Okay op verzoek van de MKA snap ik het, maar de huisartsen rijden toch ook niet met spoed bij hun eigen praktijk.
Dat kun je ook niet zien als ze geen OGS voertuig hebben.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: VKRC op 9 juni 2013, 19:26:40
Hoi MrKoekert,

Allereerst welkom op het forum, wellicht even voorstellen zou wel netjes zijn.

maar om jouw vraag te beantwoorden heb ik eigenlijk een vraag aan jou, waarom een retorische vraag?
Je geeft aan dat je 4 jaar bij verschillende HAP's gewerkt hebt, dus dan weet je welke urgentie er kan zijn.
Ik lees in je bericht tussen de regels in dat je inmiddels niet meer als Chauffeur werkt......is dit nu een vorm van natrappen?
Want schijnbaar heb je de afgelopen 4 jaar geen behoefte gehad dit aan de kaak te stellen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Dinges op 9 juni 2013, 19:33:17
Citaat van: MrKoekert link=msg=1171837 date=1370798210
Hallo gezellige mensen van dit Forum,

Ik heb zelf 4jr lang met plezier mogen rijden bij de HAP, reed regio Hilversum (Blaricum) en in Brabant.
Nu moet ik zeggen dat we in Hilversum al voor een koortslip A1 mochten, en in Brabant voor bepaalde dingen zoals Hypo, koortsstuip en dergelijke.

Maar waarom rijd een HAP-auto met spoed? Okay op verzoek van de MKA snap ik het, maar de huisartsen rijden toch ook niet met spoed bij hun eigen praktijk.

Zelf 4 jaar voor de HAP gereden zeg je, en nu vragen waarom ze überhaubt met spoed rijden..?

En voor een koortslip A1 mochten vind ik erg raar overkomen. Kan ik hieruit afleiden dat de urgentiebepaling voor een rit gewoon natte-vinger-werk was? Hoe moeten we dit interpreteren, verklaar je nader.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bert65 op 9 juni 2013, 21:27:03

Maar waarom rijd een HAP-auto met spoed? Okay op verzoek van de MKA snap ik het, maar de huisartsen rijden toch ook niet met spoed bij hun eigen praktijk.
😳 Toen ik een klein jochie was, logeerde ik wel eens bij een oom en tante in Gelderland. Zij waren huisarts en moesten toch regelmatig met spoed ergens heen. Tegenwoordig kan dat met OGS maar toen hadden ze alleen een bordje "arts naar spoedgeval".
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 13 juni 2013, 08:44:15
Altijd lachen als een beginnende ziekenwagen chauffeur mij terecht wijst dat de hap niet met spoed zou moeten rijden omdat we de ervaring niet hebben..."proest" Jongen, Ik reed al op een taxi toen je moeder je luier nog stond te verschonen. Met andere woorden: Ik word een beetje moe van die discussie van wel of geen spoed rijden voor de hap.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 13 juni 2013, 08:51:00
Het gaat niet om rij-evaring, maar om het ervaring met het rijden met OGS.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Delta op 13 juni 2013, 08:59:04
Citaat van: DF link=msg=1172996 date=1371105855
Altijd lachen als een beginnende ziekenwagen chauffeur mij terecht wijst dat de hap niet met spoed zou moeten rijden omdat we de ervaring niet hebben..."proest" Jongen, Ik reed al op een taxi toen je moeder je luier nog stond te verschonen. Met andere woorden: Ik word een beetje moe van die discussie van wel of geen spoed rijden voor de hap.
Hoeveel taxi's rijden met blauw blauw? Toch echt een andere tak van sport.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: HIT op 13 juni 2013, 09:02:26
Citaat van: Delta link=msg=1173003 date=1371106744
Hoeveel taxi's rijden met blauw blauw? Toch echt een andere tak van sport.

Ongeveer 5% als je alleen de VZA taxi's al rekent. Verder zijn her en der in den lande taxi's ingericht voor dagelijks vervoer maar ook voor vervoer van MMT of artsen. O0
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 13 juni 2013, 09:35:28
Waarom is het nodig om zo denigrerend te blijven doen over HAP-chauffeurs, dat er ruim 12 jaar geleden is begonnen met taxi-chauffeurs wil niet zeggen dat dit beroep sindsdien niet is geëvolueerd tot een volledige hulpverlenersfunctie.
De opleiding is echt niet kinderachtig en er wordt vaak genoeg met OGS gereden om ervaren te blijven.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 13 juni 2013, 09:38:16
Als ik de jonge honden van de ambu soms zie rijden, denk ik bij mezelf, je moet nog een hoop leren.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Gast op 13 juni 2013, 12:35:52
Niemand kan in één keer een oude hond worden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: VKRC op 13 juni 2013, 12:39:32
Wijze woorden  ;)

Inderdaad moet iedereen het vak leren.

Maar het zal altijd zo blijven dat op de Ambu ze roddelen over de HAP CH, en de HAP CH zal roddelen over de Ambu.
Niemand doet het goed (volgens de ander).
Laat iedereen lekker in zijn waarde.....als iedereen zich voor 100% geeft (Met uitzondering van Bloed geven aan de bloedbank) dan gaat het echt wel goed komen,
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: sylvester1986 op 13 juni 2013, 12:45:31
Citaat van: HIT link=msg=1173005 date=1371106946
Ongeveer 5% als je alleen de VZA taxi's al rekent. Verder zijn her en der in den lande taxi's ingericht voor dagelijks vervoer maar ook voor vervoer van MMT of artsen. O0
Zie: VZA Meertaxi uitgerust met blauwe lichtbalken  (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=21901.msg559645#msg559645)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 13 juni 2013, 14:40:29
Citaat van: DF link=msg=1173015 date=1371109096
Als ik de jonge honden van de ambu soms zie rijden, denk ik bij mezelf, je moet nog een hoop leren.

Laten die dat nu nog steeds over die HAP chauffeurs denken.... ;) 998765
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 13 juni 2013, 14:41:33
Citaat van: Sylvester link=msg=1173054 date=1371120331
Zie: VZA Meertaxi uitgerust met blauwe lichtbalken  (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=21901.msg559645#msg559645)

Proest!  taxis met blauwe lampen is toch echt iets wat verkeerde verwachtingen schept....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jerommeke op 16 juni 2013, 14:04:00
Citaat van: HIT link=msg=1173005 date=1371106946
Ongeveer 5% als je alleen de VZA taxi's al rekent. Verder zijn her en der in den lande taxi's ingericht voor dagelijks vervoer maar ook voor vervoer van MMT of artsen. O0

Je doelt op die taxi's met lege lichtarmaturen en/of niet aangesloten signalering die ooit bij de VZA reden?!  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DiNozzo op 16 juni 2013, 14:15:16
Citaat van: rooster link=msg=1082432 date=1348911064
Sprak deze week iemand die gaat over de U1 ritten van HAP. Gemiddeldt rijd een HAP-ACH 0,5 ritten per maand met OGS(noorden des lands). Lijkt mij gewoon levens gevaarlijk! ondanks wat scholings wat ze dan krijgen, kun je na mijn idee nooit goed spoed rijden.

De TAS van het een van de dorpen in mijn verzorgingsgebiedje krijgt gemiddeld één tot twee keer per maand een Prio 1, maar soms ook twee maanden niet en dan drie achter elkaar. Wil jij dan ook zeggen dat de chauffeur van die TAS niet meer spoed kan rijden omdat er gewoon in een dorpje met 6500 inwoners niet heel veel meldingen zijn?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 juni 2013, 14:34:00
Ik vraag me eigenlijk wel eens af waarom een huisarts op zaterdag (buiten kantooruren) spoedritten heeft met A1, en op maandag middag om 13:00 er geen enkele huisarts een chauffeur is voor spoedritten en daar kennelijk dus geen behoefte, of noodzaak aan is (spoedritten).  Wat ik ook niet echt begrijp is waarom mensen bij noodgevallen het nummer van de huisarts gaan opzoeken en hem/haar bellen en niet gewoon 112 bellen. Maar dat zal wel aan mij liggen :)

Al denk ik wel dat in bepaalde gemeentes waar de aanrijtijd van de ambulances lang is de RAV eigenlijk eens met de plaatselijke huisartsen rond de tafel zou moeten gaan en overleggen hoe daar gezamenlijk iets aan gedaan kan worden. Bijvoorbeeld ook samen met de brandweer. Er zijn gemeentes in BZO waar de brandweer als first responder ingezet wordt door de MKA. Waarom zouden in dat soort gemeentes brandweer en huisartsen dat soort dingen niet samen oppakken? geef een huisarts een p2000 pieper. Zet een brandweer first responder op piket, met auto. Bij een melding haalt de brandweerman met de piketauto de huisarts op en dan kunnen ze samen op pad.  Gewoon maar een idee wat me te binnen schoot.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: VKRC op 16 juni 2013, 16:52:56
Citaat
Ik vraag me eigenlijk wel eens af waarom een huisarts op zaterdag (buiten kantooruren) spoedritten heeft met A1, en op maandag middag om 13:00 er geen enkele huisarts een chauffeur is voor spoedritten en daar kennelijk dus geen behoefte, of noodzaak aan is (spoedritten).
Omdat er tijdens kantooruren meer Ambulance's en huisartsen beschikbaar zijn dan in het weekend misschien?

Citaat
Wat ik ook niet echt begrijp is waarom mensen bij noodgevallen het nummer van de huisarts gaan opzoeken en hem/haar bellen en niet gewoon 112 bellen.
Omdat de mensen meer "een relatie" hebben met hun huisarts dan met 112.
De drempel om 112 te bellen ligt bij de meeste mensen erg hoog.....enerzijds goed, anderzijds ook weer niet.

Citaat
Bij een melding haalt de brandweerman met de piketauto de huisarts op en dan kunnen ze samen op pad.  Gewoon maar een idee wat me te binnen schoot.
Lekker loslaten dat idee.....

Waarom een brandweerman koppelen aan een huisarts? Gooi dan de disciplines lekker door elkaar en laat de Politie ook nog wat doen :-)

De HAP Chauffeur is een vakgebied geworden sinds 2001 waarin ook medisch assisteren een handeling geworden is.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 juni 2013, 17:04:24
Citaat van: VKRC link=msg=1174041 date=1371394376

Lekker loslaten dat idee.....

Waarom een brandweerman koppelen aan een huisarts? Gooi dan de disciplines lekker door elkaar en laat de Politie ook nog wat doen :-)

De HAP Chauffeur is een vakgebied geworden sinds 2001 waarin ook medisch assisteren een handeling geworden is.

Omdat de brandweer nu al als first responder uitrukt in sommige plaatsen naar medische meldingen (niet alleen reanimaties, maar alle A1 ritten voor ambulances.) Waarom zou je 2 brandweermannen sturen als je ook een brandweerman + huisarts kunt sturen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 juni 2013, 17:07:46
Citaat van: VKRC link=msg=1174041 date=1371394376
Omdat er tijdens kantooruren meer Ambulance's en huisartsen beschikbaar zijn dan in het weekend misschien?


Aantal Ambulances lijkt me een onzinnig argument want dat weet ik als burger in nood niet die moet kiezen welk nummer ik eens zal gaan bellen, en als je belt voor een ambulance sturen ze geen huisarts omdat de ambulance niet beschikbaar is. HAP is ook helemaal niet bedoelt om spoedritten van Ambulances over te nemen. (Wel om het aantal ritten te verminderen natuurlijk, zaken die niet kunnen wachten tot maandag, maar ook geen ambulance waard zijn.)

Aantal huisartsen lijkt me ook niet echt heel plausibele verklaring voor het wel of geen spoedritten. Omdat er meer huisartsen zijn hoeven ze ineens geen spoedritten meer uit te voeren????
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: VKRC op 16 juni 2013, 17:12:09
Citaat
en als je belt voor een ambulance sturen ze geen huisarts omdat de ambulance niet beschikbaar is
Sorry dat ik je beeld even ga wijzigen, dat gebeurd wel in de praktijk  ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Defflynn op 16 juni 2013, 17:34:35
Citaat van: auditor link=msg=1174046 date=1371395266
Aantal Ambulances lijkt me een onzinnig argument want dat weet ik als burger in nood niet die moet kiezen welk nummer ik eens zal gaan bellen, en als je belt voor een ambulance sturen ze geen huisarts omdat de ambulance niet beschikbaar is. HAP is ook helemaal niet bedoelt om spoedritten van Ambulances over te nemen. (Wel om het aantal ritten te verminderen natuurlijk, zaken die niet kunnen wachten tot maandag, maar ook geen ambulance waard zijn.)

Aantal huisartsen lijkt me ook niet echt heel plausibele verklaring voor het wel of geen spoedritten. Omdat er meer huisartsen zijn hoeven ze ineens geen spoedritten meer uit te voeren????

Hier gebeurt dat dus wel. Op het moment dat er echt geen ambu beschikbaar is wordt de HAP gestuurd worden. Mocht er dan toch nog een ambu nodig zijn kunnen deze vaak met A2 tp komen wat voor de MKA weer prettig is. En wat denk je wat er gebeurt als alle U1 getriageerde ritten automatisch doorgeschoven worden naar de ambu? Dan mogen ze het huidige wagenpark en personeel wel flink uitbreiden. En de burger in nood gaat echt niet moeilijk doen of het nu een ambu of een HAP is...ze zijn blij dat er hulp is.

Wat maakt het nu uiteindelijk uit of nu een ambu of een HA met A1/U1 naar een patient gaan die bv een hypo heeft. Ze zijn beide in staat om deze patient te helpen.Je kan bijna zeggen dat als je wilt dat de HAP chauffeurs "beter" spoed gaan rijden en zo meer geoefend blijven er veel meer vanuit de MKA's A/U1 zulk soort ritten worden doorgeschoven.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 juni 2013, 17:56:54
Citaat van: Defflynn link=msg=1174053 date=1371396875
Hier gebeurt dat dus wel. Op het moment dat er echt geen ambu beschikbaar is wordt de HAP gestuurd worden. Mocht er dan toch nog een ambu nodig zijn kunnen deze vaak met A2 tp komen wat voor de MKA weer prettig is. En wat denk je wat er gebeurt als alle U1 getriageerde ritten automatisch doorgeschoven worden naar de ambu? Dan mogen ze het huidige wagenpark en personeel wel flink uitbreiden. En de burger in nood gaat echt niet moeilijk doen of het nu een ambu of een HAP is...ze zijn blij dat er hulp is.

Wat maakt het nu uiteindelijk uit of nu een ambu of een HA met A1/U1 naar een patient gaan die bv een hypo heeft. Ze zijn beide in staat om deze patient te helpen.Je kan bijna zeggen dat als je wilt dat de HAP chauffeurs "beter" spoed gaan rijden en zo meer geoefend blijven er veel meer vanuit de MKA's A/U1 zulk soort ritten worden doorgeschoven.

Mijn punt is niet dat de huisarts niet de juiste persoon is om de zorg te leveren. Dat kunnen ze vast prima, mijn punt is: waarom wel op zondag maar niet op maandag.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 16 juni 2013, 21:58:42
Omdat de huisarts in zijn eigen praktijk met een populatie van ongeveer een 2000 tot 4000 patiënten praktisch er tussenin werkt en daarom redelijk snel ter plaatse is omdat er over het algemeen een gebiedje van 1 tot 2 vierkante kilometer moet worden gedekt..
In de weekend situatie spreek je voor de visite-arts plots over een populatie van 250.000 tot 350.000 patiënten in een gebied dat enkele tientallen vierkante kilometers groot is.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 16 juni 2013, 23:33:20
Citaat van: VKRC link=msg=1174041 date=1371394376

Waarom een brandweerman koppelen aan een huisarts? Gooi dan de disciplines lekker door elkaar en laat de Politie ook nog wat doen :-)

De HAP Chauffeur is een vakgebied geworden sinds 2001 waarin ook medisch assisteren een handeling geworden is.

Lijkt mij een strak plan. Een politiebeambte mee op de hap auto. Vooral bij psychiatrische patiënten met honkbalknuppels achter de deur en Rambo messen op het bijzettafeltje mag van mij een agent mee... ;)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: VKRC op 16 juni 2013, 23:36:23
 ;D dat gaat echt niet gebeuren....meestal gooien ze die dan juist in de Gele bus...en rijden ze er in hun eigen auto "Misschien" wel achteraan lol
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 20 juni 2013, 06:55:53
Citaat van: RuudF link=msg=1174156 date=1371412722
Omdat de huisarts in zijn eigen praktijk met een populatie van ongeveer een 2000 tot 4000 patiënten praktisch er tussenin werkt en daarom redelijk snel ter plaatse is omdat er over het algemeen een gebiedje van 1 tot 2 vierkante kilometer moet worden gedekt..
In de weekend situatie spreek je voor de visite-arts plots over een populatie van 250.000 tot 350.000 patiënten in een gebied dat enkele tientallen vierkante kilometers groot is.

Ruud

Hehe... toch jammer dat deze open deur nog ingetrapt moest worden voor dat andere mensen het ook begrijpen. Maar dit is inderdaad een belangrijke reden.

Als geneeskunde student begon ik mijn opleiding met vooroordeel tov huisartsen. Ze deden vooral veel niet en verwezen niet door als het zou moeten en zijn niet echte macho's. Nu 5 jaar later en 2,5 jaar ervaring op de HAP rijker is mijn beeld totaal veranderd. Natuurlijk zullen huisartsen af en toe niet verwijzen waar dat misschien wel had gemoeten. Maar dat staat in geen verhouding tot het aantal patiënten dat zij al adequaat hebben verwezen of thuis hebben behandeld. Mensen horen alleen de keren dat het niet goed gaat. Als er 1 drugssmokkelaar op schiphol aankomt is dat meteen het systeem wat niet deugt, terwijl al 1000 smokkelaars wel zijn opgepakt. Echter iedereen herinnert zich die ene. Dat is bij alle functies waar een schifting gemaakt moet worden zo. Ik heb het idee dat deze misvatting ook bij veel ambulance-personeel leeft. Puur omdat als zij vaker komen op het moment dat de huisarts het niet meer af kan of die ene patiënt treffen waarbij het niet goed ging. Als we op alle meldingen van de HAP een ambu zouden afsturen dan zou de zorg onbetaalbaar zijn.

Ik ben bij zoveel POB's, persoon praat vreemd, benauwdheid, epileptische insulten etc geweest waar uiteindelijk het verhaal minder ernstig is dan het lijkt en er uiteindelijk geen vervoer nodig was. Dat wordt vergeten.
Bovendien is de HAP tegenwoordig zo uitgerust, dat zelfs als wij ook rijden naar een spoed situatie dat wij adequaat hulp kunnen bieden. ( Als wij de ambu laten komen zit er al een naaldje in, evt zuurstof, evt al medicatie gegeven, een ziekenhuis geregeld).
En natuurlijk is dat niet zo zwart wit, want ik ken ook voldoende huisartsen die erg terughoudend daarin zijn, maar het begint wel steeds beter te worden.
Daarbij kan ik me ook voorstellen dat het soms voor ambulance personeel over kan komen alsof ze alleen een veredelde taxi zijn omdat alles al geregeld is, maar het gaat niet om ego's, maar om het feit dat de patient zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt.
Dat de huisarts geen adequate spoedeisende zorg kan leveren op de HAP is in mijn ogen niet per definitie waar.

Ik draai 2 diensten in de week en rij gemiddeld per dienst een keer spoed. In mijn ogen is niet het aantal spoedritten maar meer je persoonlijkheid van belang in het adequaat kunnen rijden met OGS. Let's be honest. Het is geen rocketscience.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: let_there_be_yellow op 19 december 2013, 12:18:48
Ik moet de reactie van Bart onderschrijven.
Genoeg adequate huisartsen.

Ik zal nog een stukje verder gaan in mijn observatie (en ja, dat mag ik, omdat ik eerst HBO-Verpleegkunde heb gestudeerd (duaal) en daarna pas ben overgestapt naar Geneeskunde):
De verpleegkundigen die altijd iets te zeuren hebben over Huisartsen, zijn met name degenen die via de IC-route op de ambulance zijn gekomen. Zij varen op de gedachte dat ze slimmer zijn dan een arts. Dat komt, omdat ze op de IC vaak geconfronteerd werden met een jonge, onervaren arts-assistent, die (inderdaad), lang niet alles wist van de technische aspecten.
De verpleegkundigen die via de SEH-route op de ambulance komen, zijn vaak veel beter in het inschatten van de waarde van de andere discipline.

En dan weer even ontopic: mijn 'heftige' rit van laatst (ambulance 15-713):

Oproep via C2000 van de MKA: Geen ambulances beschikbaar en wij het dichtst in de buurt van iemand met een tongbloeding. Blijkt een 1/4 van z'n tong verwijderd te zijn vanwege een tumor. Netjes een week fraxiparine en nu weer gestart met een oplaaddosis coumarines. Wat krijg je dus: een niet te stelpen bloeding. Bij aankomst al fors bloedverlies. Ik geef de situatie door aan de MKA en krijg als reactie: "Fijn dat je het even doorbelt, maar ik heb nog steeds niets beschikbaar. Zal m'n best doen de auto uit Delft voor je vrij te maken (mocht je niet ter plaatse bekend zijn: Delft is een stukkie rijden van Scheveningen)."
Met andere woorden: Jullie staan er alleen voor en zorg maar dat je de situatie meester blijft.
Dus gelukkig maar dat er in no-time een infuus inzat en de zak NaCl aanhing. Daarnaast met een stapel gaasjes in de mond toch proberen enige tegendruk te geven. Het was een bende (overal bloed), maar de situatie was onder controle.
Ik denk dat iedere verpleegkundige die dan nog zegt: "Als jullie al het werk al hebben gedaan, dan maakt dat ons alleen nog maar een veredelde taxi.", compleet niet doorheeft hoe het werkt. De HAP is een (wellicht nieuwe) schakel in de professionele acute zorg en geen concurrent.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 21 december 2013, 18:10:57
Citaat van: let_there_be_yellow link=msg=1229862 date=1387451928
Ik moet de reactie van Bart onderschrijven.
Genoeg adequate huisartsen.

Ik zal nog een stukje verder gaan in mijn observatie (en ja, dat mag ik, omdat ik eerst HBO-Verpleegkunde heb gestudeerd (duaal) en daarna pas ben overgestapt naar Geneeskunde):
De verpleegkundigen die altijd iets te zeuren hebben over Huisartsen, zijn met name degenen die via de IC-route op de ambulance zijn gekomen. Zij varen op de gedachte dat ze slimmer zijn dan een arts. Dat komt, omdat ze op de IC vaak geconfronteerd werden met een jonge, onervaren arts-assistent, die (inderdaad), lang niet alles wist van de technische aspecten.
De verpleegkundigen die via de SEH-route op de ambulance komen, zijn vaak veel beter in het inschatten van de waarde van de andere discipline.

En dan weer even ontopic: mijn 'heftige' rit van laatst (ambulance 15-713):

Oproep via C2000 van de MKA: Geen ambulances beschikbaar en wij het dichtst in de buurt van iemand met een tongbloeding. Blijkt een 1/4 van z'n tong verwijderd te zijn vanwege een tumor. Netjes een week fraxiparine en nu weer gestart met een oplaaddosis coumarines. Wat krijg je dus: een niet te stelpen bloeding. Bij aankomst al fors bloedverlies. Ik geef de situatie door aan de MKA en krijg als reactie: "Fijn dat je het even doorbelt, maar ik heb nog steeds niets beschikbaar. Zal m'n best doen de auto uit Delft voor je vrij te maken (mocht je niet ter plaatse bekend zijn: Delft is een stukkie rijden van Scheveningen)."
Met andere woorden: Jullie staan er alleen voor en zorg maar dat je de situatie meester blijft.
Dus gelukkig maar dat er in no-time een infuus inzat en de zak NaCl aanhing. Daarnaast met een stapel gaasjes in de mond toch proberen enige tegendruk te geven. Het was een bende (overal bloed), maar de situatie was onder controle.
Ik denk dat iedere verpleegkundige die dan nog zegt: "Als jullie al het werk al hebben gedaan, dan maakt dat ons alleen nog maar een veredelde taxi.", compleet niet doorheeft hoe het werkt. De HAP is een (wellicht nieuwe) schakel in de professionele acute zorg en geen concurrent.

Maar wie zegt dan dat de huisarts de concurrent is van de ambulancedienst??

Dat e rnog beter gedifferentieerd kan gaan worden is een feit, dat er frequent ambulance aanvragen door huisartsen gehonoreerd worden voor mensen die met tas in de hand klaar blijken te staan om opgehaald te worden in hun woning, waar geen ALS ambu voor nodig is, is ook een veelvoorkomend feit.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 4 maart 2014, 16:57:22
Ik moet de reactie van Bart onderschrijven.
Genoeg adequate huisartsen.

Ik zal nog een stukje verder gaan in mijn observatie (en ja, dat mag ik, omdat ik eerst HBO-Verpleegkunde heb gestudeerd (duaal) en daarna pas ben overgestapt naar Geneeskunde):
De verpleegkundigen die altijd iets te zeuren hebben over Huisartsen, zijn met name degenen die via de IC-route op de ambulance zijn gekomen. Zij varen op de gedachte dat ze slimmer zijn dan een arts. Dat komt, omdat ze op de IC vaak geconfronteerd werden met een jonge, onervaren arts-assistent, die (inderdaad), lang niet alles wist van de technische aspecten.
De verpleegkundigen die via de SEH-route op de ambulance komen, zijn vaak veel beter in het inschatten van de waarde van de andere discipline.

En dan weer even ontopic: mijn 'heftige' rit van laatst (ambulance 15-713):

Oproep via C2000 van de MKA: Geen ambulances beschikbaar en wij het dichtst in de buurt van iemand met een tongbloeding. Blijkt een 1/4 van z'n tong verwijderd te zijn vanwege een tumor. Netjes een week fraxiparine en nu weer gestart met een oplaaddosis coumarines. Wat krijg je dus: een niet te stelpen bloeding. Bij aankomst al fors bloedverlies. Ik geef de situatie door aan de MKA en krijg als reactie: "Fijn dat je het even doorbelt, maar ik heb nog steeds niets beschikbaar. Zal m'n best doen de auto uit Delft voor je vrij te maken (mocht je niet ter plaatse bekend zijn: Delft is een stukkie rijden van Scheveningen)."
Met andere woorden: Jullie staan er alleen voor en zorg maar dat je de situatie meester blijft.
Dus gelukkig maar dat er in no-time een infuus inzat en de zak NaCl aanhing. Daarnaast met een stapel gaasjes in de mond toch proberen enige tegendruk te geven. Het was een bende (overal bloed), maar de situatie was onder controle.
Ik denk dat iedere verpleegkundige die dan nog zegt: "Als jullie al het werk al hebben gedaan, dan maakt dat ons alleen nog maar een veredelde taxi.", compleet niet doorheeft hoe het werkt. De HAP is een (wellicht nieuwe) schakel in de professionele acute zorg en geen concurrent.

De collega's die zeuren, over wie dan ook, komen niet per se van de ICvandaan. Deze opmerking is veel te kort door de bocht. Het is een kwestie van houding en attitude en niet van werkervaring. Van beiden kanten, overigens. Waar wij sowieso vanaf moeten is zij en wij.wij doen het samen, in het belang van de zorgvragers. Daarom vind ik het totaal niet erg als er al een naald in zit. Ik zie mijn vak ook niet als veredelde taxi op dat moment. Daarom wil ook de patient zelf onderzoeken. Wat ik dan wel vreemd vind ik dat de collega van de HAP staat te zuchten omdat wij alles opnieuw doen. Dit is niet bedoeld als weerwoord maar meer een observatie dat wij nog veel te leren hebben over de werkwijzen van elkaar.

Kijk, de gemotiveerde mensen gaan op zoek naar antwoorden voor hun vragen. Dat is beroepshouding. Daarom ben ik, net als meerdere collega's, met de HAP mee geweest. De eerste huisarts die met mij meerijdt moet nog komen. Nee, ik lieg, tien jaar geleden heb een HAIO een dag meegehad.

CM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 26 januari 2015, 18:56:28
Hallo, :)

Ik heb eens alle berichten zitten lezen en het een en ander klopt wel een beetje.
Ik ben zelf werkzaam als chauffeur hap op 3 verschillence posten.
Op 2 posten hebben wij OGS,waarvan wij op 1 post ook first responder zijn op die post gaan wij alle U1/A1 ritten zelf rijden met OGS.
Al vaak gehad dat wij met OGS naar een melding toe gingen en dat het achteraf erg mee viel,in dat geval kunnen wij als hap beter met OGS rijden  dan dat de ambulance voor niks komt.
Deze afspraken hebben wij gemaakt en afgesproken met de cpa.
Op de post waar wij geen OGS hebben,daar rijden wij wel de U1/A1 die wij aangemeld krijgen van de cpa omdat ze geen ambulance beschikbaar hebben(en dit gebeurd heeel vaak!!)
Dit vindt ik niet kunnen want je zet wel een mensen leven op het spel,de artsen willen op deze post geen zwaailamp en sirene want de U1 ritten gaan we toch niet rijden zeggen de artsen,maar als we dan een U1 rit hebben dan staan ze te springen want we moeten snel zijn omdat het met die persoon niet goed gaat.
Sorry maar we reden hier toch geen U1 ritten?? Is een beetje krom.

Hoe denken jullie hieroven????

Gr marc
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 15 maart 2015, 14:29:29
Hoi Marc,

Gewoon rijden, niet teveel bij nadenken. De arts is verantwoordelijk voor die keus, wij niet. Wij hoeven alleen te zorgen dat we veilig aankomen en de arts zo goed mogelijk assisteren ter plaatse met een zorgvuldig gecontroleerde koffer. Daarvoor worden wij betaald. En inderdaad, het is wat krom.

Veel HA's vinden U1 niet prettig omdat ze er wat onrustig van worden of het spannend vinden de controle weg te moeten geven bij spoed. En een aantal hebben natuurlijk de nieuwscijfertjes gehoord van de ongevallen bij spoed. Zonder zorgvuldig het onderzoek "als je niet ter plaatse komt"  te lezen waaruit blijkt dat in veel gevallen de voorrangsvoertuigen de brancherichtlijn niet gevolgd hebben in het geval van een ongeval bij spoed. Helaas betekend dat voor ons wel dat huisartsen niet altijd even blij zijn met onze blauwe balk.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 19 maart 2015, 16:06:43
Hoi Spades,

Ik denk er ook niet teveel aan en wat je idd ook aangeeft,de arts is en blijft te alle tijden eindverantwoordelijke.
Op onze post(Naaldwijk) vinden de artsen het een prima keus om met OGS te rijden,de CPA vindt dat ook erg fijn zo kunnen wij ook bijspringen bij een noodsituatie.
Klopt niet alle artsen vinden onze blauwe balk fijn,maar de meeste artsen(vooral de wat jongere) vinden het juist wel weer fijn.
Op onze andere post waar wij zonder OGS rijden,daar zijn nu heel veel artsen(vooral waarneemers) die graag willen zien dat ze daar ook een blauwe balk krijgen,de oudere artsen willen dat (nog)nie. Het wordt vervolgd!

Thnx voor je reactie.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 19 maart 2015, 17:00:42
Citaat van: marcschippers link=msg=1338139 date=1426777603
Hoi Spades,

Ik denk er ook niet teveel aan en wat je idd ook aangeeft,de arts is en blijft te alle tijden eindverantwoordelijke.
Op onze post(Naaldwijk) vinden de artsen het een prima keus om met OGS te rijden,de CPA vindt dat ook erg fijn zo kunnen wij ook bijspringen bij een noodsituatie.
Klopt niet alle artsen vinden onze blauwe balk fijn,maar de meeste artsen(vooral de wat jongere) vinden het juist wel weer fijn.
Op onze andere post waar wij zonder OGS rijden,daar zijn nu heel veel artsen(vooral waarneemers) die graag willen zien dat ze daar ook een blauwe balk krijgen,de oudere artsen willen dat (nog)nie. Het wordt vervolgd!

Thnx voor je reactie.

Ik ben benieuwd naar de uitkomsten Marc! Ik zou ook, net als jij zien dat huisartsen wat vaker met U1 durfden te rijden en dat er een protocol komt voor bijvoorbeeld auto ongelukken. Naast de Fend-off kunnen wij niet zoveel denk ik bij een auto ongeval en dat is jammer want dat stralen we niet uit in het geel. Al is het maar starten met de triage.
Ja, oudere huisartsen zijn helaas wat conservatiever. Doen we niks aan. Die verandering komt vanzelf denk ik :). Wie weet komt er later een transport monitor met defib functie en metronoom zodat ook huisartsen de eventuele ALS kunnen opstarten. De meningen van huisartsen zijn hierover echter erg wisselend. De tijd zal 't leren.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 19 maart 2015, 17:17:31
Citaat van: spades link=msg=1338143 date=1426780842
Ik Ik zou ook, net als jij zien dat huisartsen wat vaker met U1 durfden te rijden en dat er een protocol komt voor bijvoorbeeld auto ongelukken. Naast de Fend-off kunnen wij niet zoveel denk ik bij een auto ongeval en dat is jammer want dat stralen we niet uit in het geel. Al is het maar starten met de triage.

Dit kun je ook als HAC toch opstarten?
Je hebt een gsm of porto, maak je bekent bij de cpa of 112 als HAC, dan weten ze dat echt wel naar waarde in te schatten.
Als de arts niet wil, heb je zelf inmiddels redelijke kennis om een eerste triage te doen.
En vwb het stukje Incident Management, kijk eens op http://www.im-revi.nl/node_html/startpagina-1.html (http://www.im-revi.nl/node_html/startpagina-1.html).
En bezoek de veiligheidsdagen van Rijkswaterstaat, http://www.eigenveiligheideerst.nl/index.html. (http://www.eigenveiligheideerst.nl/index.html.)
Ben al diverse malen geweest, en iedere keer steek je weer wat op, en het contact met collega's en andere hulpdiensten is ook leuk en leerzaam.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 21 maart 2015, 21:37:13
Mooie aanvulling :). Dank hiervoor, ik ga het meenemen naar onze HAP.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Dinges op 22 maart 2015, 18:29:32
Het was mij al bekend..maar mag ik het nogmaals schokkend vinden dat een bepaalde categorie HA's het niet prettig vindt om met prio 1 te rijden..? Of gereden te worden?

We hebben het hier over U1-meldingen, oftewel spoedritten. Gordeltje om, ontspannen en laat je chauffeur z'n werk doen; je z.s.m. veilig en redelijk comfortabel ter plaatse brengen. Daar is hij of zij voor opgeleid. Zodra dit soort basiswerk te spannend wordt / is, moet je met deze acute  (zij)tak stoppen. Blijf in je praktijk.

V.w.b. IM: een gele auto met striping en een blauwe balk schept verwachtingen, sluit me dan ook aan bij de bijdrage van Leo A.
In herkenbare wagens heb je een voorbeeldfunctie, geen discussie mogelijk.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 23 maart 2015, 18:47:53
Citaat van: Dinges link=msg=1338805 date=1427045372
Het was mij al bekend..maar mag ik het nogmaals schokkend vinden dat een bepaalde categorie HA's het niet prettig vindt om met prio 1 te rijden..? Of gereden te worden?

We hebben het hier over U1-meldingen, oftewel spoedritten. Gordeltje om, ontspannen en laat je chauffeur z'n werk doen; je z.s.m. veilig en redelijk comfortabel ter plaatse brengen. Daar is hij of zij voor opgeleid. Zodra dit soort basiswerk te spannend wordt / is, moet je met deze acute  (zij)tak stoppen. Blijf in je praktijk.

En hier ben ik het ook mee eens!   O0
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 30 maart 2015, 21:18:09
Citaat van: Dinges link=msg=1338805 date=1427045372


We hebben het hier over U1-meldingen, oftewel spoedritten. Gordeltje om, ontspannen en laat je chauffeur z'n werk doen; je z.s.m. veilig en redelijk comfortabel ter plaatse brengen. Daar is hij of zij voor opgeleid. Zodra dit soort basiswerk te spannend wordt / is, moet je met deze acute  (zij)tak stoppen. Blijf in je praktijk.

.

Je moet in je achterhoofd houden dat Huisartsen in bepaalde regio's verplicht zijn een aantal diensten te draaien op de HAP van hun regio zodat zij de HAP draaiende houden die voorkomt dat ze om 1 uur 's nachts naar hun acuut dyspnoeische terminale patiënt moeten waarbij de patiënt veeeels te laat heeft aangeklopt voor hulp bij end-of-life care..
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 31 maart 2015, 12:02:25
Citaat van: spades link=msg=1340509 date=1427743089
Je moet in je achterhoofd houden dat Huisartsen in bepaalde regio's verplicht zijn een aantal diensten te draaien op de HAP van hun regio zodat zij de HAP draaiende houden die voorkomt dat ze om 1 uur 's nachts naar hun acuut dyspnoeische terminale patiënt moeten waarbij de patiënt veeeels te laat heeft aangeklopt voor hulp bij end-of-life care..

Weet niet als het verplicht is. Er zijn ook nog enkele huisartsen die zelf de 24 uur zorg op zich nemen en niet aangesloten zijn bij een hap.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 31 maart 2015, 15:34:33
Citaat van: spades link=msg=1340509 date=1427743089
waarbij de patiënt veeeels te laat heeft aangeklopt voor hulp bij end-of-life care..

Pas op met je uitspraken ;) Ieder mens heeft zijn eigen manier van omgaan met ziekte. en dat maakt het werk in de pre-hospitale geneeskunde ook zo divers. Sommige mensen willen gewoon graag alles zelf doen en bellen echt pas om hulp op het laatste moment. Of, wat ik vaak in de weekenden zie gebeuren, is onvoorziene snelle progressie van de ziekte waardoor je pas in avond nacht of weekenduren kan bellen ;).

Wat betreft de overige opmerkingen in dit topic. Er zijn bijna geen huisartsen meer die niet aangesloten zijn bij een huisartsenpost. Voor het gemak van de huisarts bestaat er daarvoor de HAP. Ik ben het wel eens met wat de gedeelde mening hier is: Als je je aansluit bij een huisartsenpost, moet je een minimaal aantal diensten draaien daar, en dan moet je ook werken naar de protocollen van de desbetreffende huisartsenpost. Als jij overdag met de fiets naar al je patiënten kan omdat ze op 200m afstand wonen is dat prima. Maar tijdens de dienst is dit niet het geval. De triagistes bepalen de urgentie en handel daar dan ook naar! Ik vind het ook zeer bijzonder dat er nog huisartsenposten zijn waar niet met spoed gereden wordt. Je gebied is veel groter en de soort zorg die je levert op een huisartsenpost is gewoon anders. Als je als huisarts geen spoedzorg levert overdag dan bel je waarschijnlijk de ambulance. Maar tijdens het werk op de post moeten we bepaalde dingen zelf op kunnen lossen (koortsstuip bij een kind, hypoglyckemie, a-specifieke POB, exacerbatie COPD)...
Als je je daar niet vertrouwd in voelt, zorg dan dat je dit wordt! Dat is denk ik een kleine investering voor het vele werk wat je uit handen wordt genomen mbt de avonden nachten en weekenden dat je niet hoeft te werken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Golly op 31 maart 2015, 16:10:30
Er zijn ook huisartsen die hun diensten afkopen/een waarnemer inhuren toch?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 31 maart 2015, 20:51:33
Citaat van: Golly link=msg=1340702 date=1427811030
Er zijn ook huisartsen die hun diensten afkopen/een waarnemer inhuren toch?

Zeker weten, er zijn zelfs huisartsen die hier een carriere van maken. Deze diensten zijn namelijk best lucratief.

CM
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 1 april 2015, 17:15:02
Citaat van: Golly link=msg=1340702 date=1427811030
Er zijn ook huisartsen die hun diensten afkopen/een waarnemer inhuren toch?

Eens met CM, als waarnemend huisarts kan je best leuk verdienen door veel diensten te doen. Nadeel is dat je ook dagwaarnemingen moet doen voor je registratie. En een zittend huisarts moet een minimaal aantal diensten zelf doen ( avond nacht en weekenddiensten) . Wel is er een leeftijdsgrens waarboven het doen van nachtdiensten niet meer verplicht is.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 1 april 2015, 20:25:02
Ik meen dat een HA minimaal 10 diensten/jaar moet doen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 2 april 2015, 14:56:27
ik weet niet of het echt een vast aantal is. In principe worden huisartsen dacht ik ingedeeld obv de groote van de pool van van huisartsen en de groote van de praktijk

ik dacht zoiets als:
een huisarts van praktijk A (3000 patiënten) doet 2x zoveel diensten als een huisarts van praktijk B (1500 patienten)
Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk hoeveel huisartsen een bepaalde regio telt ;) ( om alle diensten op te vullen)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 3 april 2015, 14:23:39
In Zuidwolde (Dr) doen ze de diensten nog zelf en zijn niet aangesloten bij een post. Er zit ook nog een clubje in Friesland wat ook nog zelf de diensten doet.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 3 april 2015, 14:32:28
In Friesland rijdt de dokterswacht ook geen urgentie 1. De zwaailampen zijn niet aangesloten. Beetje vreemd, want in Groningen en Drenthe rijden ze wel urgentie 1 en we hebben sinds een jaar en dag een noord Nederlandse meldkamer.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 30 april 2015, 12:51:38
Weet toevallig iemand of de hap terneuzen ook met blauw zwaailicht en sirene rijden,gezien ze in Zeeland bijna allemaal met OGS rijden.

Groet Marc
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 12 juli 2015, 17:07:59
Ik heb vernomen dat het in de toekomst(hoelang het nog duurt weet ik niet)verplicht wordt dat de HAP ook met toeters en bellen gaat rijden.
In nederland zijn nu nog ik geloof 4 posten die zonder toeters en bellen rijden.
Wie weet of het waar is dat het in de toekomst verplicht gaan worden.

gr
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 23 november 2015, 03:10:39

Beste,

Ben je ook in de gelegenheid om je bron te delen ?
Er zijn nog diverse posten die niet met OGS rijden, van de posten die dit al wel doen zijn de protocollen erg verschillend.

Gr.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 25 november 2015, 00:08:56
Idd er zijn nog een aantal posten die zonder OGS rijden maar wel U1/A1 ritten rijden.
Ik geloof dat er in nederland zo 5 posten zijn waarvan ik weet dat ze zonder OGS rijden,dit omdat ze geen toestemming van de MKA krijgen of het bestuur huisartsten van de HAP het nog niet willen.
Wel hebben de meesten HAP posten OGS op de wagen,maar van de posten die nog zonder rijden zitten ze weleenswaar op de auto en werkt alles maar mogen nog niet met OGS rijden van de MKA/Bestuur.


Beetje krom dat ze dan wel de U1/A1 ritten rustg aan gaan rijden!!  ^-^
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 25 november 2015, 08:23:19
Citaat van: hulpdienstje link=msg=1387194 date=1448406536
Idd er zijn nog een aantal posten die zonder OGS rijden maar wel U1/A1 ritten rijden.
Ik geloof dat er in nederland zo 5 posten zijn waarvan ik weet dat ze zonder OGS rijden,dit omdat ze geen toestemming van de MKA krijgen of het bestuur huisartsten van de HAP het nog niet willen.
Wel hebben de meesten HAP posten OGS op de wagen,maar van de posten die nog zonder rijden zitten ze weleenswaar op de auto en werkt alles maar mogen nog niet met OGS rijden van de MKA/Bestuur.


Beetje krom dat ze dan wel de U1/A1 ritten rustg aan gaan rijden!!  ^-^

Waarom zou een MKA dat niet goed vinden?

Nu bezorgt de MKA zichzelf alleen maar werk omdat dit meer huisartsenritjes oplevert voor een ambulancedienst, er van uitgaande dat de regie/triagearts de "echte" U1 tjes doorzet naar de MKA aangezien daar ook gewoon 15 minuten voor staat.

RemRoof
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 27 november 2015, 11:37:31
Citaat van: RemRoof link=msg=1387211 date=1448436199
Waarom zou een MKA dat niet goed vinden?

Nu bezorgt de MKA zichzelf alleen maar werk omdat dit meer huisartsenritjes oplevert voor een ambulancedienst, er van uitgaande dat de regie/triagearts de "echte" U1 tjes doorzet naar de MKA aangezien daar ook gewoon 15 minuten voor staat.

RemRoof

Idd raar dat er in sommige regio's door de mka geen toestemming gegeven wordt. Maar hun wel worden gevraagd om voor de mka een A1 rit te rijden ivm geen beschikbare auto's.
Ik hoorde dat het verplicht gaat worden de de HAP met toeters en bellen moeten rijden weet niet of dit uiteraard waar is.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 27 november 2015, 12:00:05
Citaat van: hulpdienstje link=msg=1387800 date=1448620651
Idd raar dat er in sommige regio's door de mka geen toestemming gegeven wordt. Maar hun wel worden gevraagd om voor de mka een A1 rit te rijden ivm geen beschikbare auto's.
Ik hoorde dat het verplicht gaat worden de de HAP met toeters en bellen moeten rijden weet niet of dit uiteraard waar is.

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat huisartsenritten worden afgehandeld door huisartsen. :-X

RemRoof
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: hulpdienstje op 27 november 2015, 13:19:02
Citaat van: RemRoof link=msg=1387805 date=1448622005
Het lijkt mij niet meer dan logisch dat huisartsenritten worden afgehandeld door huisartsen. :-X

RemRoof

Klopt huisartsenritten moeten door de huisartsen gereden worden.
Maar veel U1 ritten van de HAP kan de huisarts zelf af,denk bijv bij een hypo/hyperfentilatie en nog veel meer.En ter assisitentie rijden voor de MKA vindt ik ook wel goed.
Stel je voor bij een reanimatie als de HAP dichtbijzijnde is,elke seconde telt toch?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 14 februari 2016, 23:01:55

We hebben in de verschillende situaties ook met geldstromen te maken ....

Daarnaast is het discutabel in hoeverre een A1 hulpvraag , nog onder de spoedeisende huisartsgeneeskundige zorg valt.
Zorg die overdag ook door huisartsen geleverd behoort te worden ...
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: helm op 12 juni 2016, 17:07:40
http://www.medischcontact.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff/Bericht-Menno-Oosterhoff/154071/Code-loos-Menno-Oosterhoff.htm (http://www.medischcontact.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff/Bericht-Menno-Oosterhoff/154071/Code-loos-Menno-Oosterhoff.htm)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RAdeR op 13 juni 2016, 08:06:38
Ik mis even de relatie tussen een spoedconsult van een psychiater en dit topic. 98uiye
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 26 juli 2016, 18:33:54
In zoverre ....

De regionale interventieteams geestelijke gezondheidszorg, hebben een behoorlijke regio en krijgen regelmatig te maken met acute nood bij een geesteszieke persoon. Interventie heeft dan ook niet plaats met OGS, maar gewoon met eigen (dienst) voertuig, onder geldende verkeerswetgeving.

En wat te denken van de verloskundige in den landen ? Bij nacht en ontij "spoeden" ze zich naar dames die verloskundige zorg nodig hebben , vrijwel altijd alleen en zowiezo zonder OGS.


In huisartsenpost land, rijden er regio's met OGS, met enkel amber of groen licht .... En gewoon zonder "iets".
Om over de uitrusting van deze voertuigen of training van de chauffeurs nog maar te zwijgen !

Tot het moment daar is dat huisartsenposten en daar werkzame personen zich dienen te conformeren aan een huisartsgeneeskundige afgeleide van het LPA, meer dan de huidige standaarden ....
Denk ik dat een echte U1 hulpvraag aan de ambulance zou moeten worden uitbesteed, spoedzorg die een huisarts zelf kan leveren ( en e.v. overdag ook zelf doet ) kan dan onder een urgentie 2 gereden worden.
Artsen spoed laten rijden voor zaken welke ze tijdens kantooruren ook zonder spoed afhandelen, omdat het "kan" ....
Het NTS systeem zoals gehanteerd wordt zegt bij urgentie 1 immers ook ambulance / SEH.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 27 juli 2016, 11:47:19
Dat ben ik niet met je eens.

Acute psychische nood, waar direct een interventie moet plaatsvinden, wordt primair geborgd door ambulance en of politie, al dan met, daarna, ondersteuning van een dienstdoend psychiater onder een lagere urgentie. (deze gaat namelijk nooit naar binnen voordat zijn/haar veiligheid is gegarandeerd)

acute verloskundige hulp, zou in principe ook door de ambulance gewaarborgd moeten zijn, waardoor ook dan de noodzaak tot OGS bij een verloskundige vervalt. Dat er verloskundigen zijn die zelf alsnog hard rijden en soms een zwangere zelf meenemen naar het ziekenhuis ontken ik niet, maar is niet zoals het bedoeld is.

Er zijn voldoende indicaties te bedenken waarom de HAPs in Nederland wel OGS ritten zouden moeten uitvoeren:
1 afstanden in de dienst zijn groter dan in de dag praktijk, waardoor huisartsgeneeskundige spoedsituaties nu niet meer binnen een bepaalde tijd kunnen worden verzorgd
2 de haps fungeren als een rapid responder in de acute zorgketen; waarbij gedacht kan worden aan casus waarbij niet altijd vervoerd hoeft te worden ( hypoglycaemie, koortsstuip, of acute dyspnoe bij COPDers, of acute zorgvragen bij patienten die een comfort beleid nastreven en niet meer willen worden vervoerd)
3: kosten; de inzet van een spoedvisite van de hap is een stuk voordeliger dan een spoedinzet van een ambulance. bij een zorgvraag zoals hierboven, komt dat de kosten van de zorg ten goede, en kan bovendien de ambulance gespaard worden voor een inzet waar deze echt nodig is, en zo de aanrijtijd hier naar toe verbeterd worden.

Natuurlijk is in elk aspect van de zorg een grijs , overlappend gebied waar de ene keten-partner beter tot zijn recht komt dan de ander. Maar mijns inziens zijn er dus voldoende redenen waarom de HAP wel, en een psychiater en verloskundige niet met spoed zouden moeten rijden in de dienst. Maar goed, dat is mijn mening ;).
Daarnaast is het concept huisartsenpost(chauffeur) nog steeds in ontwikkeling, en wordt op verschillende manieren getracht om een zo uitgebreid mogelijke en uniforme opleiding te maken, waarmee de kwaliteit van de huisartsenpost, en hun uitrusting, naar een hoger niveau wordt getild. En alleen ervaring kan ons echt gaan leren of dit werkt of niet.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: kaasje op 27 juli 2016, 12:43:50
Paar weken geleden de huisarts bij mij in de straat met OGS naar een patiënt zien rijden. Ik snap echter niet helemaal waarom. Ambulance was al reeds te plaatse en was zonder spoed aan komen rijden (ik kan de ambu van verre horen aankomen). Patiënt was in zijn laatste uren, maar had wel veel pijn. Zou het kunnen dat de huisarts vanwege pijnbestrijding met OGS aankwam, welke de ambu niet mocht toedienen? Of zou het een eigen initiatief melding zijn geweest?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RuudF op 27 juli 2016, 13:08:27
Citaat van: kaasje link=msg=1438972 date=1469616230
Paar weken geleden de huisarts bij mij in de straat met OGS naar een patiënt zien rijden. Ik snap echter niet helemaal waarom. Ambulance was al reeds te plaatse en was zonder spoed aan komen rijden (ik kan de ambu van verre horen aankomen). Patiënt was in zijn laatste uren, maar had wel veel pijn. Zou het kunnen dat de huisarts vanwege pijnbestrijding met OGS aankwam, welke de ambu niet mocht toedienen? Of zou het een eigen initiatief melding zijn geweest?

Naar de reden voor de A1 rit kun je als buitenstaander alleen maar gissen.

Wel is het zo dat een "eigen initiatief melding" niet bestaat en de A1 rit aangevraagd moet worden bij de meldkamer en alleen na toekenning van een ritnummer door de meldkamer de OGS rit uitgevoerd mag worden.
Het komt voor dat de ambupleeg ter plaatse met spoed een arts ter plaatse nodig had.

Ruud
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: kaasje op 27 juli 2016, 14:15:36
Citaat van: RuudF link=msg=1438983 date=1469617707
Naar de reden voor de A1 rit kun je als buitenstaander alleen maar gissen.

Wel is het zo dat een "eigen initiatief melding" niet bestaat en de A1 rit aangevraagd moet worden bij de meldkamer en alleen na toekenning van een ritnummer door de meldkamer de OGS rit uitgevoerd mag worden.
Het komt voor dat de ambupleeg ter plaatse met spoed een arts ter plaatse nodig had.

Ruud
Thanks voor je antwoord  O0 Ik weet dat een eigen initiatief melding niet bestaat, bedoelde meer op eigen initiatief op deze manier gereageerd.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 27 juli 2016, 19:01:24
Citaat van: kaasje link=msg=1438991 date=1469621736
Thanks voor je antwoord  O0 Ik weet dat een eigen initiatief melding niet bestaat, bedoelde meer op eigen initiatief op deze manier gereageerd.

Een arts kan zelf besluiten onder A1 te gaan rijden. Voorwaarde is wel dat deze een ritnummer krijgt van de meldkamer, een chauffeur zal nooit rijden zonder nummer. De boetes zijn  voor de chauffeur.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 28 juli 2016, 02:28:04
Citaat van: kaasje link=msg=1438991 date=1469621736
Thanks voor je antwoord  O0 Ik weet dat een eigen initiatief melding niet bestaat, bedoelde meer op eigen initiatief op deze manier gereageerd.Citaat: kaasje (Gisteren om 12:43:50)
Paar weken geleden de huisarts bij mij in de straat met OGS naar een patiënt zien rijden. Ik snap echter niet helemaal waarom. Ambulance was al reeds te plaatse en was zonder spoed aan komen rijden (ik kan de ambu van verre horen aankomen). Patiënt was in zijn laatste uren, maar had wel veel pijn. Zou het kunnen dat de huisarts vanwege pijnbestrijding met OGS aankwam, welke de ambu niet mocht toedienen? Of zou het een eigen initiatief melding zijn geweest?

Met A1 een huisarts ter plekke krijgen? Ik ken daar geen enkele relevante indicatie voor.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 28 juli 2016, 07:09:43
Ik ken geen enkele relevante indicatie om voor ieder rood stop licht te wachten terwijl je op weg bent naar een acute patiënt.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 28 juli 2016, 07:28:46
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1439106 date=1469665684
Met A1 een huisarts ter plekke krijgen? Ik ken daar geen enkele relevante indicatie voor.

Ik wel, alle spoedeisende meldingen buiten het ziekenhuis waarbij je redelijkerwijs mag veronderstellen dat er geen vervoer naar de kliniek noodzakelijk is en het ter plaatse door de huisarts beheerst kan worden.

Van Wijk noemt er al een aantal op; hypoglycaemie, koortsstuip, of acute dyspnoe bij COPDers, of acute zorgvragen bij patienten die een comfort beleid nastreven en niet meer willen worden vervoerd.

Voorts heb je het door van Wijk aangehaalde grijze gebied, de overlap tussen ambulancezorg/huisartsenzorg. Je laat de huisarts met spoed rijden waardoor je de veel duurdere ambulance voorlopig vrij (inzetbaar) kan houden. Het lijkt mij in Nederland aardig relevant aangezien de kosten de pan uitrijzen en het de RAV-en niet lukt om de 15-minuten te halen. Vaker de huisarts laten rijden zorgt voor kostenreductie en de RAV kan haar ambulancevoertuigen inzetbaar houden om het verzorgingsgebied te dekken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 28 juli 2016, 08:18:03
Citaat van: Bart v Wijk link=msg=1438966 date=1469612839


Er zijn voldoende indicaties te bedenken waarom de HAPs in Nederland wel OGS ritten zouden moeten uitvoeren:
1 afstanden in de dienst zijn groter dan in de dag praktijk, waardoor huisartsgeneeskundige spoedsituaties nu niet meer binnen een bepaalde tijd kunnen worden verzorgd
2 de haps fungeren als een rapid responder in de acute zorgketen; waarbij gedacht kan worden aan casus waarbij niet altijd vervoerd hoeft te worden ( hypoglycaemie, koortsstuip, of acute dyspnoe bij COPDers, of acute zorgvragen bij patienten die een comfort beleid nastreven en niet meer willen worden vervoerd)
3: kosten; de inzet van een spoedvisite van de hap is een stuk voordeliger dan een spoedinzet van een ambulance. bij een zorgvraag zoals hierboven, komt dat de kosten van de zorg ten goede, en kan bovendien de ambulance gespaard worden voor een inzet waar deze echt nodig is, en zo de aanrijtijd hier naar toe verbeterd worden.


Hier ben ik het roerend mee eens. Het is echter niet de realiteit.

Voorbeeld één: een dokterassistente neemt de tijd om een rit te triageren bij de HAP. Daar is, op zich, niets mis mee. Na 5 minuten komt zij uit op een U1 urgentie en de patient bevindt zich op de rand van het verzorgingsgebied. Het resultaat, de regiearts van HAP besluit om een ambulance te laten sturen omdat ze toch niet meer op tijd kunnen komen. Cijfers, hé... die zijn bepalend. De arme patient krijgt vervolgens een ambulanceverpleegkundige aan zijn bed waar hij helemaal niet om heeft gevraagd en er zeker niet bij gebaat is. Vervolgens spreken we van een 'geslaagde' inzet omdat er geen overschrijding heeft plaatsgevonden.

Voorbeeld twéé: De rapid responder functie bestaat hier op papier. Ik heb het nooit in de praktijk gezien. Meldingen van koortsstuipen, hypoglykemie en ernstige COPD (COPD wordt immers door het systeem als ABC instabiel aangemerkt) worden juist doorgestuurd vanuit de HAP naar de MKA. Er is afgesproken dat de MKA centralist deze meldingen moet aannemen en mag niet in discussie gaan.

M.i. is de kerntaak van een ambulancedienst het vervoeren van instabiele zieken en gewonden. Daarom is het moeilijk te verkroppen dat, mede door het bovenstaande, een kind wordt overreden in het buitengebied en de eerste ambulance pas na een halfuur terplaatse is. Omdat het vanuit een andere regio moet komen. De ambulances van de betreffende regio waren, ten tijde van het ongeval, allemaal bezet met huisartsenritten.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 28 juli 2016, 08:24:57
Citaat van: CM link=msg=1439125 date=1469686683
Hier ben ik het roerend mee eens. Het is echter niet de realiteit.

Voorbeeld één: een dokterassistente neemt de tijd om een rit te triageren bij de HAP. Daar is, op zich, niets mis mee. Na 5 minuten komt zij uit op een U1 urgentie en de patient bevindt zich op de rand van het verzorgingsgebied. Het resultaat, de regiearts van HAP besluit om een ambulance te laten sturen omdat ze toch niet meer op tijd kunnen komen. Cijfers, hé... die zijn bepalend. De arme patient krijgt vervolgens een ambulanceverpleegkundige aan zijn bed waar hij helemaal niet om heeft gevraagd en er zeker niet bij gebaat is. Vervolgens spreken we van een 'geslaagde' inzet omdat er geen overschrijding heeft plaatsgevonden.

Voorbeeld twéé: De rapid responder functie bestaat hier op papier. Ik heb het nooit in de praktijk gezien. Meldingen van koortsstuipen, hypoglykemie en ernstige COPD (COPD wordt immers door het systeem als ABC instabiel aangemerkt) worden juist doorgestuurd vanuit de HAP naar de MKA. Er is afgesproken dat de MKA centralist deze meldingen moet aannemen en mag niet in discussie gaan.

M.i. is de kerntaak van een ambulancedienst het vervoeren van instabiele zieken en gewonden. Daarom is het moeilijk te verkroppen dat, mede door het bovenstaande, een kind wordt overreden in het buitengebied en de eerste ambulance pas na een halfuur terplaatse is. Omdat het vanuit een andere regio moet komen. De ambulances van de betreffende regio waren, ten tijde van het ongeval, allemaal bezet met huisartsenritten.

Gewoon 1 alarmnummer voor medische spoed buiten het ziekenhuis. De melding door proqa rammelen; de meldkamer ambulancezorg geeft de melding uit aan huisartsen in dienst van de ambulancedienst of aan een ambulancevoertuig.

De HAP gewoon HAP(ost) laten zijn en alle zwaaillampautootjes afpakken ;). Je kan gelijk de HAP-chauffeur afschaffen omdat je huisartsen aanneemt in bezit van rijbewijs.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: CM op 28 juli 2016, 08:32:59
Citaat van: oma link=msg=1439129 date=1469687097
Gewoon 1 alarmnummer voor medische spoed buiten het ziekenhuis. De melding door proqa rammelen; de meldkamer ambulancezorg geeft de melding uit aan huisartsen in dienst van de ambulancedienst of aan een ambulancevoertuig.

De HAP gewoon HAP(ost) laten zijn en alle zwaaillampautootjes afpakken ;). Je kan gelijk de HAP-chauffeur afschaffen omdat je huisartsen aanneemt in bezit van rijbewijs.

En gelijk kosten besparen met de voertuigen. Van dit:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi404.photobucket.com%2Falbums%2Fpp121%2FJerommeke88%2F1-34.jpg&hash=5a7ef64c4303f9fcb5e71efd67520152)

naar dit:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.sicar.cz%2Fambulance%2Frandez%2Fsmart%2F001.jpg&hash=e55f6032419fc63ec812d95ab5834e94)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Bart v Wijk op 28 juli 2016, 10:38:52
Citaat van: CM link=msg=1439125 date=1469686683
Hier ben ik het roerend mee eens. Het is echter niet de realiteit.

Voorbeeld één: een dokterassistente neemt de tijd om een rit te triageren bij de HAP. Daar is, op zich, niets mis mee. Na 5 minuten komt zij uit op een U1 urgentie en de patient bevindt zich op de rand van het verzorgingsgebied. Het resultaat, de regiearts van HAP besluit om een ambulance te laten sturen omdat ze toch niet meer op tijd kunnen komen. Cijfers, hé... die zijn bepalend. De arme patient krijgt vervolgens een ambulanceverpleegkundige aan zijn bed waar hij helemaal niet om heeft gevraagd en er zeker niet bij gebaat is. Vervolgens spreken we van een 'geslaagde' inzet omdat er geen overschrijding heeft plaatsgevonden.

Voorbeeld twéé: De rapid responder functie bestaat hier op papier. Ik heb het nooit in de praktijk gezien. Meldingen van koortsstuipen, hypoglykemie en ernstige COPD (COPD wordt immers door het systeem als ABC instabiel aangemerkt) worden juist doorgestuurd vanuit de HAP naar de MKA. Er is afgesproken dat de MKA centralist deze meldingen moet aannemen en mag niet in discussie gaan.

M.i. is de kerntaak van een ambulancedienst het vervoeren van instabiele zieken en gewonden. Daarom is het moeilijk te verkroppen dat, mede door het bovenstaande, een kind wordt overreden in het buitengebied en de eerste ambulance pas na een halfuur terplaatse is. Omdat het vanuit een andere regio moet komen. De ambulances van de betreffende regio waren, ten tijde van het ongeval, allemaal bezet met huisartsenritten.


De cijfers hierover zijn natuurlijk niet bekend. Maar dit is ook deels het grijze gebied waar ik aan refereer.
Ik heb het privilege gehad om zowel de werkzaamheden van HAP, Ambulance, als Ziekenhuis (SEH / chirurgie) te mogen meemaken.
Het verschil zit in het a priori aanbod van patienten:

De huisartsenpost vangt al heel veel POBs die niet cardiaal zijn weg. (HVS, oesofagusspasmes, angstklachten,) Desondanks rijden er af en toe nog steeds ambulance's hiervoor, en komt het ook voor dat een HAP auto bij een STEMI staat, en alsnog de ambu moet komen. Het zelfde geldt voor ziekenhuis.
Ook vangt de hap al een hele hoop hypo's weg, maar hoort de ambulance alleen die casus waarbij de HAP niet kan rijden.

de ketenpartner in een urgentie lager, vangt al een hoop lager urgente casus op, alleen in de overlap van beide partners kom je elkaar tegen en kan frictie ontstaan.

natuurlijk komt het voor dat er via de HAP ambulances gestuurd worden naar casus waar dit helemaal niet de bedoeling was. Andersom kan ik ook legio voorbeelden noemen waar de HAP door de MKA gevraagd werd om te gaan kijken en er uiteindelijk alsnog een ambu nodig was.
Ik ben het met je eens dat er tegenwoordig bij een U1 triage gemakkelijker een ambulance wordt gestuurd. Dit is het makken van het NTS systeem en de zwakste schakel zijn de triagisten (die bang zijn voor een verkeerde inschatting). De ervaring uit andere regio's waar al langere periode het NTS in gebruik is bij de HAPs leert wel dat in de eerste jaren er meer "over" -triage is, en dat dat langzaam weer afneemt zodra de triagisten niet alleen klakkeloos het NTS aanhouden maar ook zelf nadenken. (meer dan eens gezien dat een triagist een ambulance stuurt voor een 99 jarige man in een verzorgingshuis, en dat dan later alsnog de hap gebeld wordt).

Een hoop slap gezever later: respecteer elkaar als ketenpartners. en realiseer je dat een ieder zijn eigen niche heeft waarin het zijn stinkende best doet om goede zorg te leveren. De kunst is om de overlappende casus zodanig te trieeren dat de overlap zo klein mogelijk blijft, en we kosten technisch, logistiek technisch en medisch verantwoord zorg kunnen leveren. De HAP vervult hierin, net als de ambulance een belangrijke taak.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 28 juli 2016, 10:56:09
Even voor mijn beeldvorming:

Hoe is het nu op werkdagen geregeld? De huisarts heeft dan geen chauffeur met OGS. Wordt dan nagenoeg alles doorgezet naar de MKA?

Ik vind het idee van Oma een goed idee, morgen invoeren. Heeft de huisarts ook meer tijd voor zijn patiënten.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 28 juli 2016, 11:08:01
Citaat van: CM link=msg=1439132 date=1469687579
En gelijk kosten besparen met de voertuigen. Van dit:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi404.photobucket.com%2Falbums%2Fpp121%2FJerommeke88%2F1-34.jpg&hash=5a7ef64c4303f9fcb5e71efd67520152)

naar dit:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.sicar.cz%2Fambulance%2Frandez%2Fsmart%2F001.jpg&hash=e55f6032419fc63ec812d95ab5834e94)

Inderdaad, onze ambulancedienst heeft een huisartsenunit. Ze rijden met Honda Prada. Ze hebben hebben geen grote bak nodig omdat ze de dokterstas en het zakje boterhammen op de bijrijdersstoel kunnen zetten en ze hoeven niet met het voertuig door de woestijn (off-road).

Huisartsen van PHCC werken in de 1e lijn op de huisartsenposten in de wijk. Huisartsen van de ambulancedienst werken in de 2e lijn (HMC). Buiten kantooruren neemt de ambulancedienst de dienst over van de artsen/verpleegkundigen van homecare (langdurige zorg en palliatieve zorg bij mensen thuis).

Ik vind het een prachtig systeem omdat het goed is voor patienten, de ambulancedienst tevreden is, de huisartsen van PHCC tevreden zijn, de SEH en ziekenhuizen er tevreden mee zijn en je van een ambulancedienst eigenlijk de prehospitale zorgaanbieder maakt. Als het gaat om medische zorg buiten de ziekenhuizen of huisartsenpost kan je bij ons terecht. De huisartsen van de ambulancedienst doen ook klusjes voor de politie, bijv. bloed afnemen in opdracht van openbaar aanklager of medische arrestantenzorg op verzoek van politie of gevangeniswezen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 28 juli 2016, 11:24:33
Citaat van: RemRoof link=msg=1439160 date=1469696169
Ik vind het idee van Oma een goed idee, morgen invoeren. Heeft de huisarts ook meer tijd voor zijn patiënten.

Het is mijn idee niet hoor. Het is hier bedacht door medisch specialisten en huisartsen. Het grootste voordeel is dat politici en managers hier artsen de ruimte bieden om dit soort problemen samen op te lossen.

De huisartsen werken hier niet met een eigen praktijk. Er zijn wel huisartsen met eigen praktijk echter zijn ze werkzaam in de private sector (het kost wat en je hebt geen garantie dat ze betere kwaliteit kunnen leveren dan de publieke huisartsen). De publieke huisartsen werken in huisartsenposten (1e lijns zorg). Op deze huisartsenposten kunnen ook medisch specialisten werken. Het zegt dus dat het een cardioloog, orthopeed, reumatoloog, internist of kinderarts in de eerste lijn is.

De huisartsenpost is hier geen eenheidsworst maar maatwerk. Als er in een wijk veel oudere mensen wonen met hartaandoeningen werkt er een cardioloog in deze wijk, medicatie of pacemaker bijstellen kan gewoon op de huisartsenpost. In wijken waar relatief veel huis-tuin-en-keukenongelukjes voorkomen heeft de huisartsenpost orthopedie, rontgen en gipskamer. Sinds kort heeft een huisartsenpost twee dagdelen per week een anesthesioloog. Deze dokter heeft dan een vol programma pijnbestrijding. Het maakt voor de anesthesioloog niet uit of hij poli draait in de kliniek of spreekuur heeft in de huisartsenpost. Het maakt voor de patienten veel uit of ze naar het ziekenhuizen moeten reizen of gewoon in de eigen wijk naar de dokter kunnen.

Ik ben hier pas gaan beseffen dat er veel medisch specialisten zijn die dolblij zijn als ze niet meer hoeven te werken in de kliniek. Ze vinden de 'rust' en het werken in de wijk prettig terwijl ze toch bezig zijn met het eigen medisch specialisme.

Ik kom af en toe op deze huisartsenposten. Ik vind het ook een heerlijk concept omdat het elementen heeft van de kliniek en het gemoedelijke karakter van de huisartsenpost. Het is prachtig als een huisarts even zijn hok kan uitlopen om aan te kloppen bij een internist of cardioloog om even te overleggen. De cardioloog kan soms direct even met de huisarts meelopen om de patient zelf te onderzoeken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 28 juli 2016, 11:43:14
Citaat van: Bart v Wijk link=msg=1439158 date=1469695132

Een hoop slap gezever later: respecteer elkaar als ketenpartners. en realiseer je dat een ieder zijn eigen niche heeft waarin het zijn stinkende best doet om goede zorg te leveren. De kunst is om de overlappende casus zodanig te trieeren dat de overlap zo klein mogelijk blijft, en we kosten technisch, logistiek technisch en medisch verantwoord zorg kunnen leveren. De HAP vervult hierin, net als de ambulance een belangrijke taak.

Je moet ook zorgen dat je de goede huisartsen op de weg hebt en de goede huisartsen binnen laat werken. De huisartsen die wij aannemen bij de ambulancedienst zijn de huisartsen die een infuus kunnen prikken en ECG kunnen aansluiten (telemetrie ->interpretatie doet een cardioloog/hartchirurg op de acute opvang van hartziekenhuis). Een redelijk deel van de (Britse) huisartsen die bij onze ambulancedienst werken waren in UK BASICS doctor of HEMS-doctor. De laatste categorie huisartsen zetten we soms nog in bij zware ongevallen (als de MMT-artsen van onze ambulancedienst elders ingezet zijn).

In Nederland mag men best eens nadenken over spoedritjes van een huisarts die vervolgens de ambulancedienst nodig hebben om een infuusnaaldje te prikken of een ECG-tje te draaien.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 28 juli 2016, 17:25:55
Citaat van: RemRoof link=msg=1439160 date=1469696169
Ik vind het idee van Oma een goed idee, morgen invoeren. Heeft de huisarts ook meer tijd voor zijn patiënten.
En dan gooien we gewoon ff 400/500 chauffeurs in de ww.  e050
Mensen die staan voor hun vak en een belangrijke bijdrage leveren in/aan de 1e lijns gezondheidszorg buiten kantooruren. O0
Zie de artsen al rijden in onze regio. Weten nu vaak al niet eens waar we rijden, laat staan als ze alleen op pad gaan.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 29 juli 2016, 08:03:52
Citaat van: leo A link=msg=1439281 date=1469719555
En dan gooien we gewoon ff 400/500 chauffeurs in de ww.  e050
Mensen die staan voor hun vak en een belangrijke bijdrage leveren in/aan de 1e lijns gezondheidszorg buiten kantooruren. O0
Zie de artsen al rijden in onze regio. Weten nu vaak al niet eens waar we rijden, laat staan als ze alleen op pad gaan.

Ik ben het daar niet mee eens. Het is van groot belang dat de gezondheidszorg efficient en effectief ingericht gaat worden. De huidige constructie met HAP en RAV is niet effectief en niet efficient. Je hoeft niet te beschikken over een bijzondere gave om te voorspellen dat het alleen maar beroerder zal gaan worden in de toekomst, de Nederlandse populatie wordt er niet jonger en vitaler op. In het verleden had je de ziekste, oudste mensen centraal bij elkaar in een verzorgings-/verpleegtehuis, tegenwoordig heb je er veel meer en je hebt ze gewoon in eigen woningen zitten verspreid door je gehele verzorgingsgebied.

Als je een systeem aanpakt moet je het op alle onderdelen doen. Je gaat geen 500 chauffeurs in dienst houden omdat ze anders in de WW komen. Je stelt jezelf de vraag is de chauffeur noodzakelijk of kan de huisarts zelf rijden. Als de huisarts zelf kan rijden moet je afscheid nemen van de chauffeurs omdat het de zorg effectiever en efficienter maakt (geen overbodig personeel, kostenbesparing).

Het argument dat het de huisartsen niet zal lukken om in jullie regio ter plaatse te komen zonder een chauffeur beschouw ik als ongeloofwaardig. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met de Mobile Doctors Service bij onze ambulancedienst op poten te zetten. Het is voor mij nooit de vraag geweest of deze huisartsen met een chauffeur op pad zouden gaan. Ik ben behalve de eindverantwoordelijk arts voor de uitrukdienst ook HEMS-arts/chirurg (zelfde als in NL de MMT-arts). Ik heb net als al mijn collega's ook geen chauffeur, dus de huisarts ook niet. Bijna alle huisartsen van de MDS-unit zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, dankzij alle moderne technologische hoogstandjes zoals GPS, routeplanner, iPad, enz. lukt het deze Britse huisartsen om in Doha de weg te vinden tijdens spoedritten.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 29 juli 2016, 18:57:53
Dus je stelt dat de artsen het makkelijk alleen kunnen doen, geef ze de sleutel van onze voertuigen maar en dan komt het goed.

Wish you luck.

99% van de artsen is er blij mee dat er extra handjes zijn aan het bed. En qua kosten scheelt het ook een behoorlijk stuk, of je iemand naar het zkh laat gaan, of je kan het als HA thuis af.
 Maar je hebt gelijk, Doha is geen Nederland, dus daar zal dat wel werken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rhonus op 29 juli 2016, 19:46:16
Tuurlijk vinden ze het handig. Maar de vraag is of het echt nodig is. Ik kan mij in mijn 4,5jaar niet direct een situatie bedenken dat de huisarts het niet zonder mij zou hebben gered. Zonder daarbij afbreuk te doen aan de assistentie die de chauffeurs bieden nu ze er wél zijn. Maar het zou vreemd zijn als de huisartsen het van 8-17 al jaren alleen redden, een daarna een chauffeur onmisbaar is...

Ik betwijfel je stelling dat er méér mensen ingestuurd zouden worden als de HAP-arts zonder chauffeurs zouden moeten werken.

In het huidige systeem hebben de HAP-chauffeurs een toegevoegde waarde,  dat ben ik met je eens. Maar dat er andere, misschien betere/efficientere/goedkopere/..., systemen zijn zonder chauffeurs is gewoon realiteit.  En het kan geen kwaadom eens kritisch maar ons eigen systeem en de andere te kijken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 29 juli 2016, 19:54:50
Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00 lukt het ze immers ook zonder chauffeur. Sterker nog, het heet toch niet voor niets huisarts.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: leo A op 29 juli 2016, 20:12:15
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1439504 date=1469814890
Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00 lukt het ze immers ook zonder chauffeur. Sterker nog, het heet toch niet voor niets huisarts.
En een huisarts zit op een vaste locatie, meestal in eigen dorp/wijk. Weet daar goed de weg, kent zijn eigen patiënten. Dat is iets anders dan een gebied van vele duizenden Km2. Maar laat ze maar allemaal naar de SEH gaan, kunnen we met elkaar nog meer premie gaan betalen, en vraag ik wel bijstand aan.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 29 juli 2016, 20:15:41
Citaat van: Rhonus link=msg=1439501 date=1469814376

Ik betwijfel je stelling dat er méér mensen ingestuurd zouden worden als de HAP-arts zonder chauffeurs zouden moeten werken.



Ik zou wel 1 voorbeeld willen lezen van een patient die niet ingestuurd naar de kliniek omdat de huisarts een chauffeur bij zich had. De HAP-chauffeur zou dan de doorslaggevende factor zijn om een patient niet in te hoeven sturen.

Citaat van: leo A link=msg=1439495 date=1469811473
Dus je stelt dat de artsen het makkelijk alleen kunnen doen, geef ze de sleutel van onze voertuigen maar en dan komt het goed.

Wish you luck.

99% van de artsen is er blij mee dat er extra handjes zijn aan het bed. En qua kosten scheelt het ook een behoorlijk stuk, of je iemand naar het zkh laat gaan, of je kan het als HA thuis af.
 Maar je hebt gelijk, Doha is geen Nederland, dus daar zal dat wel werken.

Ik stel inderdaad dat je de huisartsen de sleutel van de auto kan geven en het daarna goed komt.

Nico van Hasselt (92 jaar, huisarts in Amsterdam Buitenveldert) was onlangs op TV te zien. Hij ging op visite bij een patient in Vinkeveen, het is hem gelukt zonder HAP chauffeur. Als een Nederlandse huisarts van 92 jaar het kan zal het dus niet aan Doha liggen en in Nederland ook gewoon kunnen werken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rhonus op 29 juli 2016, 20:31:28
Citaat van: leo A link=msg=1439508 date=1469815935
En een huisarts zit op een vaste locatie, meestal in eigen dorp/wijk. Weet daar goed de weg, kent zijn eigen patiënten. Dat is iets anders dan een gebied van vele duizenden Km2. Maar laat ze maar allemaal naar de SEH gaan, kunnen we met elkaar nog meer premie gaan betalen, en vraag ik wel bijstand aan.
Om de weg te kennen hebben we tegenwoordig navigatie (die de chauffeurs ook gewoon gebruiken, plaatselijke kennis is geen eis voor de chauffeurs) en mét chauffeur kent de arts de patiënten nogsteeds niet.  Dat zijn dus niet echt sterke argumenten vóór de chauffeurs.
En nogmaals, hoe draagt de chauffeur bij aan het verminderen van het insturen van patiënten?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Ambubroeder op 29 juli 2016, 21:46:55
Citaat van: leo A link=msg=1439508 date=1469815935
En een huisarts zit op een vaste locatie, meestal in eigen dorp/wijk. Weet daar goed de weg, kent zijn eigen patiënten. Dat is iets anders dan een gebied van vele duizenden Km2. Maar laat ze maar allemaal naar de SEH gaan, kunnen we met elkaar nog meer premie gaan betalen, en vraag ik wel bijstand aan.

wat een kul argument. Alsof een huisarts niet zelf in staat zou kunnen zijn een navigatie systeem te bedienen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 29 juli 2016, 21:56:13
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1439504 date=1469814890
Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00 lukt het ze immers ook zonder chauffeur. Sterker nog, het heet toch niet voor niets huisarts.

Zie mijn eerdere post waar ik nog geen antwoord op heb.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Rhonus op 29 juli 2016, 22:44:05
Citaat van: RemRoof link=msg=1439160 date=1469696169
Even voor mijn beeldvorming:

Hoe is het nu op werkdagen geregeld? De huisarts heeft dan geen chauffeur met OGS. Wordt dan nagenoeg alles doorgezet naar de MKA?

Binnen "werktijd" is de dichtheid van huisartsen veel groter. In principe moet een huisarts zijn patiënten binnen 15 minuten kunnen bereiken. Daar heeft hij geen chauffeur of OGS voor,  maar een acceptatiebeleid. Er wordt dus vooraf geregeld dat de arts "op tijd" bij zijn patiënt kan zijn. Als jij  je wilt inschrijven bij een huisarts (c.q. huisartsenpraktijk), zal beoordeeld worden of je geaccepteerd kunt worden, onder meer op basis van de afstand. Zo nodig kun je doorverwezen worden naar een huisarts dichter bij.

Daar moet bij worden opgemerkt dat de incidentie van "spoed" in de werktijden per arts ook een stuk lager ligt, ten opzichte van de NAW-tijden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: EM physician op 29 juli 2016, 22:48:25
Alles valt en staat bij de regelgeving en de inrichting van de huisartsenpost structuur in de avond-, weekend- en nachturen. Sinds in het Nederlandse systeem de huisarts de poortwachterfunctie heeft, én dus de plicht heeft iedere patiënt die zich meldt te behandelen, zit hem daar ook het grote probleem. De wachtkamer die vol zit met niet urgente zaken die makkelijk de volgende dag in de huisartsenpraktijk gezien kunnen worden bijvoorbeeld. Het acute karakter van de diensturen van de huisarts is daardoor ook beperkt. Daarnaast zorgt de invoering van het NTS (Nederlands triage systeem) ervoor dat de triage assistent nog sneller een ambulance inzet in plaats van een huisarts ter plaatse laten komen. En uiteindelijk rijdt de huisarts zelden een U1 rit.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 30 juli 2016, 08:22:53
Citaat van: EM physician link=msg=1439540 date=1469825305
Alles valt en staat bij de regelgeving en de inrichting van de huisartsenpost structuur in de avond-, weekend- en nachturen. Sinds in het Nederlandse systeem de huisarts de poortwachterfunctie heeft, én dus de plicht heeft iedere patiënt die zich meldt te behandelen, zit hem daar ook het grote probleem. De wachtkamer die vol zit met niet urgente zaken die makkelijk de volgende dag in de huisartsenpraktijk gezien kunnen worden bijvoorbeeld. Het acute karakter van de diensturen van de huisarts is daardoor ook beperkt. Daarnaast zorgt de invoering van het NTS (Nederlands triage systeem) ervoor dat de triage assistent nog sneller een ambulance inzet in plaats van een huisarts ter plaatse laten komen. En uiteindelijk rijdt de huisarts zelden een U1 rit.

De huisartsenpraktijken allemaal sluiten. De HAP 24/7 open. De werkende burger hoeft dan niet meer onder werktijd met niet-urgente kwaaltjes naar de huisarts maar kan in de avonduren of op zaterdagmiddag naar de huisarts.

Het systeem in Qatar is bedacht om het aantal ambulanceritten en de druk op de SEH te reduceren. Als de invoering van een nieuw triagesysteem zorgt voor extra ambulanceritten en hogere druk op de SEH gaat er iets goed fout. De Nederlandse RAV-en halen de 15-minuten norm niet, je kunt je dan geen extra ritten veroorloven dankzij je nieuwe triagesysteem. De Nederlandse SEH-en hebben honderden keren per jaar een opnamestop, ambulances met hartpatienten moet op de vluchtstrook van de snelweg wachten. Je kan je ook geen extra aanbod op de SEH veroorloven.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 30 juli 2016, 11:25:48
Vergeet ook niet dat overdag huisartsen vaak ook heel de dag in de praktijk met patiënten bezig zijn. Het is niet alsof ze heel de tijd klaar zitten om in de auto te stappen. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mijn huisartsen erg terughoudend zijn met huisbezoeken. Patiënt krijgt vaak 3 opties: Zelf naar de praktijk komen, huisbezoek 3 uur later als de dokter een gaatje heeft of ambulance bij kritische zaken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 30 juli 2016, 12:25:10
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1439592 date=1469870748
Vergeet ook niet dat overdag huisartsen vaak ook heel de dag in de praktijk met patiënten bezig zijn. Het is niet alsof ze heel de tijd klaar zitten om in de auto te stappen. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mijn huisartsen erg terughoudend zijn met huisbezoeken. Patiënt krijgt vaak 3 opties: Zelf naar de praktijk komen, huisbezoek 3 uur later als de dokter een gaatje heeft of ambulance bij kritische zaken.

De huisartsen die bij ons op de huisartsenpost (Primary Healthcare Center) werken zijn 24/7 met patienten bezig. Als ze tijd zouden hebben om in de auto te stappen hebben ze nog pech omdat ze geen auto's hebben. De patient heeft maar 1 optie, naar het PHCC in de eigen wijk gaan (met of zonder afspraak). Bij medische spoed bel je het landelijk alarmnummer 999, de ambulancedienst kan een ambulancevoertuig sturen of een 2e-lijns huisarts van de ambulancedienst.

De huisarts heet bij ons GP (= general practitioner). Het zijn geen family doctors of huisartsen.

Ik denk zelfs dat wij hogere kwaliteit leveren omdat de GPs op een PHCC zich volledig kunnen specialiseren in de zorg op de huisartsenpost terwijl de GPs in dienst van de ambulancedienst zich verder specialiseren in de spoedeisende huisartsgeneeskunde.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 15 augustus 2016, 20:48:41

Beste "oma",

Het systeem waarmee in Qatar gewerkt wordt, klinkt zoals je het brengt nog niet zo verkeerd.
Hoe is e.e.a. ten aanzien van (bij)scholing dan geregeld ? Ik begrijp het immers goed dat je 2 verschillende huisartsen ( soorten ) hebt.
Die welke op de praktijk werkt en die welke "aan huis komt" ?
In Nederland is "1" huisarts die zich in veel zaken bevoegd en bekwaam kan houden, ook qua acute geneeskunde.
Als "eigen ondernemer" bepaalt deze helaas zelf wat wel en niet ...

Op veel huisartsenposten waar het vervoer uitbesteed wordt, geven de dienstvoertuigen en aanwezige uitrusting, de arts veel meer mogelijkheden dan deze overdag in de eigen praktijk heeft.
Dit in combinatie met bovenstaand, kan maken dat in bepaalde situaties een patiënt thuis kan blijven i.p.v. naar een ziekenhuis.
De chauffeur kan in voorkomende situaties de arts ondersteunen, door ideeën aan te dragen / i.o.v een medische ( assisterende ) handeling te verzorgen. Dit kan zeker een bezoekje aan het ziekenhuis voorkomen en ambulance inzet sparen.
Cijfers zijn helaas niet voor handen.

Het huidige systeem is ontwikkelt op grond van het bestaande "dag systeem" , had dit 10+ jaar geleden herzien geweest, hadden we mogelijk ook een andere inrichting gekend.

Tuurlijk bespaart het kosten , als chauffeurs wegvallen. Verwacht hier niet teveel van ... Als we kijken naar alle facetten van zorg waar bespaart kan worden. Dit vertalen naar cijfers, dan vormt deze in de eerste plaats relatief kleine groep medewerkers, maar een héél klein deel van de kosten. Bijna te verwaarlozen .... ( meeste chauffeurs vallen onder taxi cao, één van de minst betalende sectoren in NL ).

Een deel zou kunnen worden omgeschoold tot triagist en daarmee uit de ww blijven.  ;)

Aan de andere kant, zou je er ook voor kunnen kiezen om de positie van de chauffeur te verbeteren / verstevigen.
Waarbij er b.v. meer gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden die deze nu al mee kan brengen of deze zelfs uitbreiden middels aanvullende scholing of mss wel ( beperkte ) big.

Maar idd, het blijft altijd nuttig systeem te herzien op verbeteringen.
Zoals een RAV ook besteldvervoer kan uitbesteden of hiervoor laagcomplex ambulances / personeel voor kan organiseren. Teneinde de échte ambulances te ontzien  ....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 15 augustus 2016, 21:01:24
Ze zouden HAP chauffeurs kunnen omscholen tot ambulance chauffeurs, we hebben immers een chronisch tekort aan ambulances. Zo heel verschillend zijn vakken van een HAP en een ambulance chauffeur immers niet.
Beide zitten op het zelfde opleidingsniveau, beide kunnen ze rijden in een auto met OGS, beide hebben ze een beperkte medische opleiding waarmee ze in staat zijn een medisch professional (huisarts of ambulance chauffeur) te ondersteunen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 15 augustus 2016, 21:11:37
Citaat van: Venneke82 link=msg=1442799 date=1471286921
Beste "oma",

Het systeem waarmee in Qatar gewerkt wordt, klinkt zoals je het brengt nog niet zo verkeerd.
Hoe is e.e.a. ten aanzien van (bij)scholing dan geregeld ? Ik begrijp het immers goed dat je 2 verschillende huisartsen ( soorten ) hebt.
Die welke op de praktijk werkt en die welke "aan huis komt" ?
In Nederland is "1" huisarts die zich in veel zaken bevoegd en bekwaam kan houden, ook qua acute geneeskunde.
Als "eigen ondernemer" bepaalt deze helaas zelf wat wel en niet ...



In feite hebben we in Qatar twee soorten huisartsen in overheidsdienst. De huisartsen die werken op de huisartsenpost zijn in dienst van PHCC (primary healtcare coorportation), de huisartsen die aan huis komen zijn in dienst van Hamad Medical Corporation, de ambulancedienst is een onderdeel van HMC.

Er is geen verschil in bevoegd- en bekwaamheden tussen Nederlandse huisartsen en de huisartsen die in Qatar werken. Er is ook geen verschil in bijscholing.

De huisartsen bij HMC moeten wel verplicht deel nemen aan de klinische lessen voor advanced paramedics.

Eigenlijk hebben we nog een derde soort huisartsen in Qatar, de private huisdokter (family doctor).
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 16 augustus 2016, 16:53:24
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1442801 date=1471287684
Ze zouden HAP chauffeurs kunnen omscholen tot ambulance chauffeurs, we hebben immers een chronisch tekort aan ambulances. Zo heel verschillend zijn vakken van een HAP en een ambulance chauffeur immers niet.
Beide zitten op het zelfde opleidingsniveau, beide kunnen ze rijden in een auto met OGS, beide hebben ze een beperkte medische opleiding waarmee ze in staat zijn een medisch professional (huisarts of ambulance chauffeur) te ondersteunen.

Geen gek idee, daarom doet RAV Ijsselland dit al ;). Grootste verschil is het C rijbewijs dat voor sommige gele busjes nodig is.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 augustus 2016, 16:58:26
Dat rijbewijs kun je halen :) zet er gewoon een opleidingsclausule in het contract. Als je binnen 2 jaar uit dienst gaat moet je een deel terug betalen bijvoorbeeld.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: spades op 16 augustus 2016, 17:05:27
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1442942 date=1471359506
Dat rijbewijs kun je halen :) zet er gewoon een opleidingsclausule in het contract. Als je binnen 2 jaar uit dienst gaat moet je een deel terug betalen bijvoorbeeld.
Zo is het ook weer.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Defender op 16 augustus 2016, 17:33:58
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1442801 date=1471287684
Ze zouden HAP chauffeurs kunnen omscholen tot ambulance chauffeurs, we hebben immers een chronisch tekort aan ambulances. Zo heel verschillend zijn vakken van een HAP en een ambulance chauffeur immers niet.
Beide zitten op het zelfde opleidingsniveau, beide kunnen ze rijden in een auto met OGS, beide hebben ze een beperkte medische opleiding waarmee ze in staat zijn een medisch professional (huisarts of ambulance chauffeur) te ondersteunen.

We hebben tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Die vijver is klein. Zeker met het salaris ten opzichte van een specialistisch verpleegkundige in het ziekenhuis is het niet de moeite om over te stappen.

In de avond, nacht en weekenduren is meer dan de helft van de ritten waar we mee bezig zijn huisartsenwerk. De hap zet veel te veel door waar we niets of weinig mee kunnen. Door dat fantastische uitvraagsysteem krijgen de echt zieke mensen geen ambulance omdat we weer staan bij iemand die een beetje hoofdpijn heeft of last van z'n grote teen.
Door de bezuinigingen in de thuiszorg en de verpleegtehuizen is er een grote groep mensen die geen zorg krijgen terwijl ze dat wel nodig hebben. Voor die groep is weinig tot niks geregeld. Die belanden allemaal  bij de huisarts, HAP, ambu en SEH.
Zeker nu ziekenhuizen zich moeten gaan specialiseren zal het aantal ambulanceritten, en die van de hap, alleen maar toenemen. Met dank aan ons falende zorgsysteem.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 augustus 2016, 18:55:32
Zou huisartsen uitvragen via pro qa niet kunnen helpen? Huisarts krijgt op de zelfde indicatie een ambulance als wanneer iemand hem zou krijgen door 112 meldingen. Als ik geen ambu zou krijgen voor een melding, dan de huisarts ook niet. Om ze tegemoet te komen kun je huisartsen op verzoek altijd een B rit aanbieden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 16 augustus 2016, 19:26:52
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1442952 date=1471366532
Zou huisartsen uitvragen via pro qa niet kunnen helpen? Huisarts krijgt op de zelfde indicatie een ambulance als wanneer iemand hem zou krijgen door 112 meldingen. Als ik geen ambu zou krijgen voor een melding, dan de huisarts ook niet. Om ze tegemoet te komen kun je huisartsen op verzoek altijd een B rit aanbieden.

Dat zou kunnen maar veel HAP-ritten hebben toch enige urgentie. Denk bijvoorbeeld aan een hypoglykemie. De ambulance zal dan toch gaan rijden.

Het probleem zit in de inrichting van het systeem: toenemende vraag naar geriatrische, psychiatrische en huisartsenzorg, terwijl de acute zorg niet opnieuw is ingericht. Je hoeft geen genie te zijn om te kunnen bedenken dat dit vroeg of laat gaat schuren.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 16 augustus 2016, 19:36:04
Citaat van: RemRoof link=msg=1442959 date=1471368412
Dat zou kunnen maar veel HAP-ritten hebben toch enige urgentie. Denk bijvoorbeeld aan een hypoglykemie. De ambulance zal dan toch gaan rijden.

Het probleem zit in de inrichting van het systeem: toenemende vraag naar geriatrische, psychiatrische en huisartsenzorg, terwijl de acute zorg niet opnieuw is ingericht. Je hoeft geen genie te zijn om te kunnen bedenken dat dit vroeg of laat gaat schuren.
Maar dat voorbeeld is geen probleem. Als het zonder tussenkomst van de HAP ook A1 of A2 zou zijn mag de huisarts ook gewoon een ambu met de zelfde prio krijgen. Maar wanneer ik als leek een melding doe waarbij ik te horen krijg dat er geen ambulance komt, dan moet een huisarts ook geen A1 of A2 voor de zelfde melding krijgen.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 16 augustus 2016, 19:40:07
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1442960 date=1471368964
Maar dat voorbeeld is geen probleem. Als het zonder tussenkomst van de HAP ook A1 of A2 zou zijn mag de huisarts ook gewoon een ambu met de zelfde prio krijgen. Maar wanneer ik als leek een melding doe waarbij ik te horen krijg dat er geen ambulance komt, dan moet een huisarts ook geen A1 of A2 voor de zelfde melding krijgen.

Dat klopt, maar zoals wij op andere plekken ook hebben kunnen lezen hebben de MMA's aan de coderingen van ProQa lage inzetcriteria gehangen. Dus wij krijgen snel een ambulance en de huisarts dan ook.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: oma op 17 augustus 2016, 07:24:33
Citaat van: RemRoof link=msg=1442961 date=1471369207
Dat klopt, maar zoals wij op andere plekken ook hebben kunnen lezen hebben de MMA's aan de coderingen van ProQa lage inzetcriteria gehangen. Dus wij krijgen snel een ambulance en de huisarts dan ook.

Het komt uiteraard ook omdat men in Nederland maar 2 prioriteiten kent, A1 en A2. Een andere verbetering zou zijn om alle medische spoedmeldingen via 112 te laten lopen. De burger belt bij medisch spoed 112, bij geen spoed het landelijk nummer voor de huisartsenpost.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Grumpy91 op 17 augustus 2016, 10:18:12
Citaat van: oma link=msg=1443009 date=1471411473
Het komt uiteraard ook omdat men in Nederland maar 2 prioriteiten kent, A1 en A2. Een andere verbetering zou zijn om alle medische spoedmeldingen via 112 te laten lopen. De burger belt bij medisch spoed 112, bij geen spoed het landelijk nummer voor de huisartsenpost.

HAP nummers zijn regiogebonden  ;) En dan bedoel ik kleinere regio's dan de VR: Roermond en omgeving heeft een nummer, Weert alweer een ander nummer, netzoals Venlo.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 17 augustus 2016, 10:40:47
Dat hoeft helemaal niks uit te maken. Er is geen enkele reden waarom je niet met 1 landelijke nummer kunt werken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Grumpy91 op 17 augustus 2016, 10:45:34
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1443030 date=1471423247
Dat hoeft helemaal niks uit te maken. Er is geen enkele reden waarom je niet met 1 landelijke nummer kunt werken.

Iets wat ik ook nog altijd niet begrijp dat ze niet landelijk naar 1 nummer zijn gegaan, of in ieder geval in 1 VR 1 nummer.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jan Peter op 17 augustus 2016, 20:34:56
Citaat van: spades link=msg=1442941 date=1471359204
Geen gek idee, daarom doet RAV Ijsselland dit al ;). Grootste verschil is het C rijbewijs dat voor sommige gele busjes nodig is.
Citaat van: ir. Auditor link=msg=1442942 date=1471359506
Dat rijbewijs kun je halen :) zet er gewoon een opleidingsclausule in het contract. Als je binnen 2 jaar uit dienst gaat moet je een deel terug betalen bijvoorbeeld.

Het reeds hebben van een C rijbewijs is dat ook niet ineens synoniem voor een flinke dosis rijervaring ?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 17 augustus 2016, 23:10:11
Citaat van: Jan Peter link=msg=1443095 date=1471458896
Het reeds hebben van een C rijbewijs is dat ook niet ineens synoniem voor een flinke dosis rijervaring ?
Hoeft niet perse zo te zijn. Een taxichauffeur kan meer ervaring hebben. Ook ken ik mensen die tijdens hun studie bij de roeiclub zaten en daar hun c rijbewijs gehaald hebben om met de botenwagen te rijden. Die deden misschien 10.000 km in 2 jaar tijd.... Ik rij in mijn auto 60.000 per jaar.

Natuurlijk kan rijervaring een belangrijk punt zijn, maar dat meet je anders. Dan moet je in de vacature zetten: Minimaal 100.000 km rijervaring in de afgelopen 4 jaar. Aan de sollicitant vervolgens de taak om dat aan te tonen. Bijvoorbeeld door te zeggen: 3 jaar gewerkt als beroepschauffeur of 10 jaar op de taxi gezeten etc....
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Jan Peter op 18 augustus 2016, 15:10:36
Dank u wel  O0 Nou, ik haalde over die 12 jaar een gemiddelde van 130000km per jaar (werk), en nog 20000km prive per jaar, dat is tesamen een aardig blokje om...... 8)
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Mo12345 op 5 oktober 2018, 11:35:51
Tijd om wat nieuw leven in te blazen.

Momenteel rij ik als HAP-chauffeur voor verschillende posten in Nederland. Wat mij opvalt is dat er per post veel verschil is in hoeveel U1/A1 ritten er gereden worden. Sommige posten heb je er elke dienst wel een of twee. Sommige posten is het het godswonder als je een keer een spoedrit krijgt... Best raar eigenlijk aangezien ze allemaal met het zelfde triage systeem en landelijke protocollen werken. (en dan heb je nog posten die helemaal geen U1/A1 ritten rijden maar wel in een auto met OGS rijden....)

Kan iemand mij uitleggen hoe dit komt?
Titel: Re: Verschil in U1 inritten per post
Bericht door: Mo12345 op 15 oktober 2018, 18:39:51
wie o wie?
Titel: Re: Verschil in U1 inritten per post
Bericht door: RemRoof op 16 oktober 2018, 10:12:13
wie o wie?

Ik weet zo het antwoord niet. Wel kan ik mij voorstellen dat het o.a. afhankelijk is van de afspraken met de RAV, de huisartsen in de regio en dienstverlener (degene die de voertuigen en chauffeurs levert). Dat er in heel Nederland dezelfde uitvraag/triage standaard wordt gebruikt bij de HAP wil niets zeggen. Uiteindelijk is het de regiearts die formeel de status toekent aan de rit.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: 112WS18 op 20 oktober 2018, 18:16:42
Deze ervaring heb ik ook. Geen idee precies hoe het komt, maar onderstaande punten kunnen tot de mogelijke oorzaken horen.

1. Sommige regio's rijden U1 ritten voor de ambulance (bij overbelasting ambulancedienst, of mochten ze toevallig in de buurt zijn).
2. Regieartsen hebben in sommige regio's de neiging om de NTS-urgentie (U1) om te zetten in een U2, terwijl dit bij andere regio's niet gebeurd.
3. Triagisten schakelen in sommige regio's bij een NTS-urgentie (U1) al heel gauw een ambulance in, terwijl in andere regio's de HAP gewoon gaat rijden (behalve bij duidelijk beeld van bijv. een CVA of hartinfarct).
4. In sommige regio's vinden artsen het niet fijn om met U1 te rijden i.v.m. veiligheid en andere zaken.
 
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Ambubroeder op 24 oktober 2018, 19:27:02
Ik heb in de regio Utrecht nog nooit een HA met spoed zien rijden, HA rijden hier ook geen ritten voor de ambulance dienst. Althans, niet omdat er geen auto's zijn zeg maar
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 29 oktober 2018, 20:08:55
Ik blijf het ook bijzonder vinden dat huisartsen 's nachts en in het weekend ineens met spoed moeten rijden, maar dat tijdens kantooruren als de HAP dicht is alle spoedritten gewoon voor de ambulance zijn en de huisartsen veel minder huisbezoeken (lijken) te doen.

Op de HAP rijden ze de hele nacht/weekend visite, terwijl overdag de huisarts voornamelijk op zijn eigen praktijk werkzaam is en wellicht een paar uur per dag vrij houdt voor visite
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 30 oktober 2018, 18:56:20
Ik blijf het ook bijzonder vinden dat huisartsen 's nachts en in het weekend ineens met spoed moeten rijden, maar dat tijdens kantooruren als de HAP dicht is alle spoedritten gewoon voor de ambulance zijn en de huisartsen veel minder huisbezoeken (lijken) te doen.

Op de HAP rijden ze de hele nacht/weekend visite, terwijl overdag de huisarts voornamelijk op zijn eigen praktijk werkzaam is en wellicht een paar uur per dag vrij houdt voor visite

Daarom wordt het tijd voor 24-uurs spoedzorg van de huisarts, evenals psychiater. aangestuurd uit een geïntegreerde meldkamer prehospitale zorg.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 4 november 2018, 19:25:37
De vraag is wel wat we daar mee opschieten. Worden er dan niet gewoon meer (onnodige) visites gereden voor mensen die in de huidige situatie op een andere manier ook wel bij de huisarts zouden zijn gekomen?
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 5 november 2018, 07:23:51
De vraag is wel wat we daar mee opschieten. Worden er dan niet gewoon meer (onnodige) visites gereden voor mensen die in de huidige situatie op een andere manier ook wel bij de huisarts zouden zijn gekomen?

Die in de huidige situatie 112 bellen omdat de huisarts overdag slecht of niet bereikbaar is of je werkt niet in de buurt van je eigen huisarts. Er zijn al ambulanceregio's waar AVP'ers extra getraind worden in huisartsenzorgtaken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 5 november 2018, 08:26:07
De ambulance dienst moet in die gevallen  niet rijden. Intake van een 112 melding en uitgifte van Ambulancezorg hoort niet afhankelijk te zijn van of de huisartsenpost open is of niet. Als het geen ambulancezorg is, moet er geen ambulance gestuurd worden. Anders wordt het onbetaalbaar.
De huisartsen moeten maar een manier vinden om het op te lossen. Dat zal natuurlijk ook geld kosten. Maar minder dan ambulances er voor misbruiken.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: RemRoof op 5 november 2018, 23:04:33
De ambulance dienst moet in die gevallen  niet rijden. Intake van een 112 melding en uitgifte van Ambulancezorg hoort niet afhankelijk te zijn van of de huisartsenpost open is of niet. Als het geen ambulancezorg is, moet er geen ambulance gestuurd worden. Anders wordt het onbetaalbaar.
De huisartsen moeten maar een manier vinden om het op te lossen. Dat zal natuurlijk ook geld kosten. Maar minder dan ambulances er voor misbruiken.

Een oplossing is dus 24 uur acute huisartsenzorg waar bij triage in de meldkamer bepaald wordt of er een huisarts of ambu heen moet.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: ir. Auditor op 6 november 2018, 09:40:36
Een oplossing is dus 24 uur acute huisartsenzorg waar bij triage in de meldkamer bepaald wordt of er een huisarts of ambu heen moet.

Bijvoorbeeld.
Titel: Re: Verschil in U1 inritten per post
Bericht door: RQ1982 op 9 november 2018, 04:44:45
Bij ons op de hap worden de u1 ritten eigenlijk niet door de regiearts bepaald maar in overleg met de mka.
Als wij een ambu a1 aanvragen en er is geen wagen vrij, vraagt de mka of de visitearts kan rijden en geeft ons een ritnummer.
Het heeft niets met de nts van doen maar dit zijn de afspraken die onderling zijn gemaakt.
Het komt toch wel regelmatig voor dat wij met u1 rijden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Ambubroeder op 31 juli 2019, 16:33:50
Mensen ervaring met het rijden van U1 op verzoek van de MKA? En met welke redenen? Heb het idee dat het per regio/organisatie verschilt of dit gebeurd
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 8 december 2019, 20:29:15
Beetje raar ja om een huisarts naar een patient toe te sturen die een (spannings)pneumothorax heeft (in de wandelgangen ''klaplong'' genoemd  :-\  )  Wat gaat die huisarts daaraan doen???????

Wat als een huisarts op dat moment je enige optie is ?
De melder terugbellen en zeggen , "Sorry maar op dit moment hebben we alleen een huisarts in de aanbieding en ja .... "
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 8 december 2019, 20:31:10
Mensen ervaring met het rijden van U1 op verzoek van de MKA? En met welke redenen? Heb het idee dat het per regio/organisatie verschilt of dit gebeurd

Bij ons enkel als er geen ambulance beschikbaar is. Staan we bij een reanimatie om de hoek en zijn er ambulances beschikbaar dan worden we gewoon gepasseerd ( niet opgeroepen ! ).
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Venneke82 op 8 december 2019, 20:49:55
Die in de huidige situatie 112 bellen omdat de huisarts overdag slecht of niet bereikbaar is of je werkt niet in de buurt van je eigen huisarts. Er zijn al ambulanceregio's waar AVP'ers extra getraind worden in huisartsenzorgtaken.

Mijn ervaring door de jaren heen ... Money makes the .... Met andere woorden zolang er een marktwerking in de zorg is als jaren geleden door de overheid voorgesteld zal er onnodig veel gedoe zijn. Iedere pastoor werkt op papier samen met ketenpartners, maar predikt toch zeker voor eigen parochie als er centen bij komen kijken.

- Verschillende innovaties in de zorg , rapid responders etc. Zijn hier indirect voorbeelden van.

M.i. moet een ambulancedienst zich bezighouden met het leveren van hoog kwalitatieve zorg in levensbedreigende situaties en incidenten op de openbare weg/ruimten. Aanvullend deze zelfde standaard ten aanzien van de verschillende vormen van ambulancevervoer.

Er zijn de laatste jaren meerdere onderzoeken gedaan / rapporten verschenen die aantonen dat er een forse  toename is van A1 hulpvragen vanuit een huisartsenpost richting Cpa. En in verschillende regio's een afname van spoedritten door de huisartsenposten zelf ( waar deze de arts voor A1/U1 hulpvragen inzet ).
Deze en andere onderzoeken tonen ook aan dat een groot deel van de A1/U1 hulpvragen op huisartsenposten te hoog zijn ingeschat respectievelijk door een huisarts kunnen worden afgedaan.

In plaats dat we hier lering uittrekken en bv landelijk reguleren waarvoor een huisarts A1/U1 inzet moet leveren. Kiezen we er voor om een systeem dat meer en meer onder druk staat gewoon in stand te houden of zoeken we binnen RAV's naar nieuwe mogelijkheden om een afgeleide van huisartsenzorg aan te kunnen gaan bieden. Tuurlijk met de beste intenties naar patiënt en ketenpartners. Maar weer een manier om meer geld naar betreffende dienst te harken.

We beschikken in NL over een goed werkend systeem van HAP's die kwalitatief goede zorg leveren en ook in diverse acute situaties zelfstandig of ondersteunend deze zorg kunnen leveren. Enkel zou e.e.a. meer gereguleerd mogen worden, waar dit nu per regio / HAP verschilt. En dit alles tegen een fractie van de kosten van een reguliere ambulance om over besparingen over de volle linie maar even te zwijgen.

Of kies er voor om huisartsenposten op te doeken en alle acute hulpvragen via 112 te laten lopen, welke dan een ambulance of speciaal getrainde pleeg / seh-arts op pad stuurt. Immers kan medisch gezien een groot deel van de huisartsenklachten prima wachten en is het te bediscussiëren of daar dergelijk systeem voor opgetuigd moet worden.

Ik vraag me af waarom er destijds voor is gekozen om HAP 's ook de mogelijkheid te bieden om zich ook met A1/U1 hulpvragen bezig te houden respectievelijk met voorrangsvoertuigen als zodanig door de regio te sturen.
Als nu een trend lijkt te zijn deze zorg af te schuiven naar Cpa 's.



Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: Ambubroeder op 28 december 2019, 16:18:29
Mijn ervaring door de jaren heen ... Money makes the .... Met andere woorden zolang er een marktwerking in de zorg is als jaren geleden door de overheid voorgesteld zal er onnodig veel gedoe zijn. Iedere pastoor werkt op papier samen met ketenpartners, maar predikt toch zeker voor eigen parochie als er centen bij komen kijken.

- Verschillende innovaties in de zorg , rapid responders etc. Zijn hier indirect voorbeelden van.

M.i. moet een ambulancedienst zich bezighouden met het leveren van hoog kwalitatieve zorg in levensbedreigende situaties en incidenten op de openbare weg/ruimten. Aanvullend deze zelfde standaard ten aanzien van de verschillende vormen van ambulancevervoer.

Er zijn de laatste jaren meerdere onderzoeken gedaan / rapporten verschenen die aantonen dat er een forse  toename is van A1 hulpvragen vanuit een huisartsenpost richting Cpa. En in verschillende regio's een afname van spoedritten door de huisartsenposten zelf ( waar deze de arts voor A1/U1 hulpvragen inzet ).
Deze en andere onderzoeken tonen ook aan dat een groot deel van de A1/U1 hulpvragen op huisartsenposten te hoog zijn ingeschat respectievelijk door een huisarts kunnen worden afgedaan.

In plaats dat we hier lering uittrekken en bv landelijk reguleren waarvoor een huisarts A1/U1 inzet moet leveren. Kiezen we er voor om een systeem dat meer en meer onder druk staat gewoon in stand te houden of zoeken we binnen RAV's naar nieuwe mogelijkheden om een afgeleide van huisartsenzorg aan te kunnen gaan bieden. Tuurlijk met de beste intenties naar patiënt en ketenpartners. Maar weer een manier om meer geld naar betreffende dienst te harken.

We beschikken in NL over een goed werkend systeem van HAP's die kwalitatief goede zorg leveren en ook in diverse acute situaties zelfstandig of ondersteunend deze zorg kunnen leveren. Enkel zou e.e.a. meer gereguleerd mogen worden, waar dit nu per regio / HAP verschilt. En dit alles tegen een fractie van de kosten van een reguliere ambulance om over besparingen over de volle linie maar even te zwijgen.

Of kies er voor om huisartsenposten op te doeken en alle acute hulpvragen via 112 te laten lopen, welke dan een ambulance of speciaal getrainde pleeg / seh-arts op pad stuurt. Immers kan medisch gezien een groot deel van de huisartsenklachten prima wachten en is het te bediscussiëren of daar dergelijk systeem voor opgetuigd moet worden.

Ik vraag me af waarom er destijds voor is gekozen om HAP 's ook de mogelijkheid te bieden om zich ook met A1/U1 hulpvragen bezig te houden respectievelijk met voorrangsvoertuigen als zodanig door de regio te sturen.
Als nu een trend lijkt te zijn deze zorg af te schuiven naar Cpa 's.

Een en ander hangt samen met triage aan de voorkant, er wordt nu veel gebruikt gemaakt van de Ambulances door HA/HAP's door defensieve triage. Een en ander hangt samen met matig opgeleide triagisten door personeelstekort.

Om alle punten die je noemt aan te pakken worden er in diverse regio's initiatieven gestart voor zorgcoördinatie centra. Hier wordt alle triage voor alle hulpvragen gecentraliseerd (112/huisarts/verloskunde/psychiatrie) Daar zal van alle takken van sport een "regisseur" zijn die besluit bij wie het uiteindelijk terecht gaat komen. Constant overleg tussen bijvoorbeeld de huisarts en de meldkamer ambulance maar ook eventuele opvolging door de psychiatrie. De verwachting is dat zorg dan veel beter gereguleerd gaat worden. Zodoende kan ouw suggestie van de huisarts met U1 laten rijden op bijvoorbeeld een hypo of een insult misschien wel meer werkelijkheid worden.
Titel: Re: A1 / spoedrit Huisartsenpost (HAP)
Bericht door: DF op 6 januari 2020, 11:50:06
Na 22 jaar huisartsenpost en 36 pagina's verder nog steeds hetzelfde geneuzel. Sinds het nieuwe triage systeem hier nog maar globaal 1 spoedrit per maand.