Hulpverleningsforum

Multidisciplinair / Veiligheidsregio / Hulpverlening algemeen => Veiligheidsregio / Crisisbeheersing => Topic gestart door: Brandpreventist op 6 juli 2010, 12:47:55

Titel: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Brandpreventist op 6 juli 2010, 12:47:55
Wat vinden jullie?

http://www.brandweerkennisnet.nl/@16813/twitter_in/ (http://www.brandweerkennisnet.nl/@16813/twitter_in/)

Twitter in crisiscommunicatie
DownloadsTwitter in crisiscommunicatie.pdf (PDF, 627 Kb) Achtergrondinformatie
Gezien de ontwikkelingen op informatiegebied moet de vraag gesteld worden of de huidige set van instrumenten voor crisiscommunicatie nog volstaat. Mogelijk moeten er 'nieuwe' instrumenten ingezet worden, omdat die beter aansluiten op de informatiebehoefte van burgers. Het Nationaal Crisis Centrum (NCC) heeft het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement daarom gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van de communicatiedienst Twitter voor gebruik tijdens crisissituaties.

Doelstelling
Doel van het onderzoek is om te bepalen of Twitter een geschikt instrument is voor crisiscommunicatie. Daarnaast is dit onderzoek mogelijk aanleiding om een bredere verkenning uit te voeren naar het gebruik van sociale media tijdens crises. Dit onderzoek resulteert in aanknopingspunten, in de vorm van aanbevelingen voor crisiscommunicatie via Twitter.

Onderzoeksrapport: http://www.brandweerkennisnet.nl/publish/pages/14128/twitterincrisiscommunicatie.pdf (http://www.brandweerkennisnet.nl/publish/pages/14128/twitterincrisiscommunicatie.pdf)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: IkWilbert op 6 juli 2010, 13:06:34
Twitter is ook niet heilig... heb geregeld dat het niet werk ivm capaciteitsproblemen.
Daarnaast, lang niet iedereen gebruikt twitter... dus lang niet iedereen krijgt het dan mee.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: peebee op 6 juli 2010, 13:24:03
Twitter is ook niet heilig... heb geregeld dat het niet werk ivm capaciteitsproblemen.
Daarnaast, lang niet iedereen gebruikt twitter... dus lang niet iedereen krijgt het dan mee.

Geheel terechte opmerkingen. Echter Twitter is een middel uit de Social Media hoek. Zolang Twitter wel werkt is het goed om je communicatie ook over deze lijn uit te zetten. "Burgers" doen dat immers ook, en daar heb je geen grip op. Door je eigen juiste verhaal er op te zetten creeer je rust. Als je dit goed, naar waarheid en consequent doet, kan je eventuele paniekreacties voorkomen en onwaarheden bestrijden. Wat er niet moet gebeuren is een doofpot verhaal, daar prikken de groepen dwars door heen.
Nu is het Twitter, morgen is het een andere techniek. De kern van de boodschap moet zijn dat je als crisisbeheersende instanties in moet spelen op nieuwe technieken. Het kost weinig, en levert wellicht iets op.

Praktijk voorbeelden van iemand die geen voorlichter is, maar wel voldoende inhoudelijke kennis heeft (Omgekeerd lezen):

Incident met de Heli Crash
Citaat
Helicoptercrash Slufterdam, Maasvlakte Rotterdam. Inzittenden heli 4 passagiers en 1 piloot
1:16 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helikoptercrash Maasvlakte GRIP 1 en Grote Hulpverlening.
1:24 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helicoptercrash Maasvlakte Rotterdam. Tenminste 3 gewonden waarvan 1 persoon bekneld. Medische hulpverlening vindt plaats.
1:41 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helicoptercrash Maasvlakte. Opvang omstanders die crash gezien hebben georganiseerd. locatie Douanekantoor Marktweg.
2:17 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helicoptercrash Maasvlakte. Van 5 inzittenden zijn ondanks medische hulpverlening 3 slachtoffers overleden.
2:45 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helicoptercrash Maasvlakte. Geen brandstoflekkage heli en geen mileueffecten van Slufter.
2:47 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helicoptercrash Maasvlakte. Onderzoeksraad ter plaatse incident en Rijksluchtvaartdienst ook onderweg om onderzoek uit te voeren.
3:11 PM Jun 27th via TinyTwitter

Helicoptercrash Maasvlakte. Incident onder controle. Debrief. hulpverleners bij Huntsman. Wielertour gestopt, opvang door GHOR in Kuip .
4:05 PM Jun 27th via TinyTwitter

Incident Maastunnel
Citaat
Ongeval met autobrand en gewonden in Maastunnel Rotterdam. Door rook overige automobilsten ontruimd uit tunnel. Maastunnel afgesloten
9:58 PM Jun 12th via web

Incident Maastunnel is onder controle
10:15 PM Jun 12th via web


Onderstaand een stuk naar aanleiding van de Air Maroc bird hit vanuit het perspectief van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters

06/06 Na-ijl effect van Twitter (http://www.burgemeesters.nl/twitter)
Vanavond kwam een toestel van Air Maroc boven Haarlem in de problemen. Via Twitterberichten was vanuit meerdere perspectieven live te volgen wat er aan de hand was. Werknemers van Schiphol, brandweerlieden, journalisten en bewoners in Haarlem deden een duit in het zakje. Al met al ontstond daarmee een redelijk beeld over wat er gaande was. Al werd eerst gezegd dat het om een KLM-Boeing ging, later werd duidelijk dat het een toestel van Air Maroc was dat met een brandende motor na de start boven Haarlem in problemen gekomen. Het was op weg naar zee, om daar te draaien en weer terug te keren naar Schiphol. Vanuit Haarlem twitterden flatbewoners dat zij het toestel vlak over hadden horen komen. De berichten werden snel doorgezet naar anderen en menigeen kreeg het beeld dat er een toestel zwaar, zwaar in de problemen was.

Feitelijk stond het toestel inmiddels tien minuten aan de grond op Schiphol en hadden de 162 passagiers het toestel al veilig verlaten. Niet de motor maar het landingsgestel bleek in brand te hebben gestaan. Terwijl op Schiphol de zaak onder controle was, werd in de virtuele werkelijkheid van Twitter nog volop over het incident gesproken. Het was duidelijk dat het toestel bijna in Haarlem was gecrasht en nog steeds in de problemen zou zijn door - daar is ' ie weer - een brandende motor.  

Voor crisiscommunicatie is hier een aantal lessen uit mee te nemen. Allereerst geeft Twitter volop informatie over de manier waarop de buitenwereld een crisis realtime beleeft. Ook kleuren de berichten van twitteraars de crisis als het ware in. Er was geen sprake van een bijna-crash, maar uit de twitterberichten valt op te maken dat de bewoners uit Haarlem zeker het gevoel hadden dat zij door het oog van de naald waren gekropen. Dat is relevante informatie om een crisis te kunnen duiden en aan te sluiten bij het gevoel dat mensen bij een crisis hebben. Het volgen van de berichten op twitter is anno 2010 dan ook niet meer weg te denken uit het takenpakket van het Actiecentrum Communicatie.

Maar daarnaast geeft Twitter ook een mooi inzicht in de manier waarop communicatie in de buitenwereld verloopt. Nieuws wordt snel van de een naar de ander doorgegeven, zonder dat men de moeite neemt om nog even te checken of het nieuws ook daadwerkelijk klopt. Het doorgeven van 'nieuw nieuws' wordt belangrijker dan het checken van de waarde van het zojuist vergaarde nieuws. Daarmee ijlt de nieuwsstroom als het ware na. Een vliegtuig dat al lang en breed aan de grond staat, zorgt onder twitteraars nog steeds voor onrust omdat zij niet de tijd hebben genomen het geruststellende nieuws tot zich te nemen. Zij zijn te druk bezig om elkaar te vertellen hoe erg het toestel in brand staat.

Dat laatste impliceert dat de overheid bij crises niet alleen moet volgen welk nieuws op twitter rondgaat, maar ook actief zou moeten participeren om via twitter mee te praten. Bij voorkeur door een twitterende voorlichter op de plaats van het incident, die het mandaat krijgt om vanaf het rampterrein met feitelijke informatie de alom twitterende media en de twitterende omgeving van inhoudelijke updates te voorzien. Door mee te praten kan zo snel als nodig het nieuws dat klopt worden bevestigd en eventuele geruchten worden ontkracht. Want anders wordt de virtuele werkelijkheid al snel de nieuwe werkelijkheid.

6 juni 2010
NGB/Wouter Jong (@RealWouter)

Naschrift
In diverse reacties lijkt de indruk te zijn ontstaan dat ik mij tegen de twitteraars kant of het re-tweeten zou willen verbieden. Blijkbaar is de blog daarin niet 100% helder. Het ging mij in deze casus vooral over de verbazing dat twitterberichten blind worden geretweet, zonder dat de feiten nog even worden gecheckt. Op het moment dat nog werd geretweet dat een toestel met brandende motor nog boven Haarlem hing, stond het toestel inmiddels lang en breed aan de grond. Dit is het na-ijl effect waarover ik schreef. Vanuit die wetenschap is het goed om zo snel mogelijk met feitelijke informatie te komen en te melden dat het vliegtuig inmiddels geen risico meer vormt omdat het is geland. Het is m.i. de taak van (overheid)voorlichters om ervoor te zorgen dat het twitternieuws wordt gevolgd en waar nodig wordt bijgestuurd met feitelijke info.


'Voorlichters moeten ingrijpen via Twitter' (Volkskrant) (http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1386919.ece/Voorlichters_moeten_ingrijpen_via_Twitter)

Van onze verslaggever Thomas van der Kolk op 07 juni '10, 14:25, bijgewerkt 07 juni '10, 14:38

AMSTERDAM - Voorlichters moeten bij incidenten en calamiteiten sneller met concrete informatie naar buiten komen, om speculaties op sociale netwerksites als Twitter te voorkomen.
Dat zegt Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Twitter is een handig medium om een beeld te krijgen van wat er gaande is, maar kan ook onnodig voor onrust zorgen doordat nieuws dat inmiddels achterhaald is telkens opnieuw verstuurd ('geretweet') wordt, aldus Jong. Hij pleit er daarom voor dat voorlichters ook actief deelnemen op het sociale platform en zo snel mogelijk met actuele informatie komen. Op het weblog van het NGB spreekt hij over het 'na-ijl effect van Twitter'.

Air Maroc
Jong komt met zijn pleidooi naar aanleiding van het incident met een vliegtuig van Air Maroc, dat zondagavond boven Haarlem in de problemen kwam. 'Op Twitter bleven er berichten verschijnen dat er een brandend vliegtuig laag over de stad vloog, terwijl het toestel al tien minuten lang veilig aan de grond stond. Ook dat werd wel gemeld, maar die tweets werden overschreeuwd door de alarmberichten. Hoewel er geen sprake was van een bijna-ramp, hadden veel bewoners uit Haarlem toch het gevoel dat ze door het oog van de naald waren gekropen.'

Als ander voorbeeld noemt Jong de consternatie die afgelopen zaterdag op Twitter uitbrak nadat een man uit Zierkizee er aankondigde zelfmoord te zullen gaan plegen. Relatieproblemen en het feit dat hij zijn kinderen niet meer mocht zien zouden de man tot de geplande wanhoopsdaad aangezet hebben. De politie nam poolshoogte, maar constateerde dat er niets aan de hand was. De 'twitterpaniek' had wellicht sneller gesust kunnen worden als de politie dat direct via Twitter had gemeld, aldus Jong. Nu hebben ze het sociale netwerk alleen gebruikt om het probleem te signaleren.

Gezamenlijk account
Dat woordvoerders en instanties Twitter vaak alleen gebruiken om te zien wat er gebeurt, signaleert ook Ina Strating, zelfstandig adviseur rampen- en getroffenencommunicatie. Zij onderschrijft het relaas van Jong. 'Voorlichters zijn vaak wel aanwezig op Twitter, maar ze gebruiken het vooral privé. Het zou beter zijn als ze ook professioneel op het netwerk aanwezig zouden zijn. Communicatieteams zouden een gezamenlijk account aan kunnen maken waarop ze met concrete informatie naar buiten komen, en ook vragen van twitteraars kunnen beantwoorden.'

Volgens Strating, die de afgelopen jaren de communicatie via Twitter tijdens verschillende rampen op de voet heeft gevolgd, hebben tweets van officiële instanties een duidelijk effect op de berichtenstroom. 'Zodra de politie met een officiële mededeling komt wordt dat door de gemeenschap opgepakt en neemt het aantal speculaties af. Het is dan wel cruciaal dat de instanties duidelijk herkenbaar aanwezig zijn op het sociale netwerk.'

Strating vindt ook dat instanties sneller zouden moeten overgaan tot het geven van informatie dan nu het geval is. 'Een aantal gemeenten en onganisaties doet dat al heel goed, maar over het algemeen valt er hier nog een boel te winnen. Het is wel belangrijk dat de communicatieteams goed met elkaar afstemmen wie over welk onderdeel iets gaat zeggen. Nu loopt dat vaak nog door elkaar, waardoor het niet altijd goed gaat.'
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: peebee op 6 juli 2010, 13:25:36
Oh ja, op het stukje in de Volkskrant kwam ook een reactie van GS die nogmaals duidelijk maakt; Praat geen onzin, maar communiceer open!

Communicatielul wil Twitter-voorlichters (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/06/voorlichters_gaan_twitter_stuk.html#comments)

Dus u dacht dat tien voorlichters per journalist wel zo'n beetje voldoende zou zijn in Nederland? FOUT! Bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (jazeker bestaat dat!) loopt een adviseur crisisbeheersing rond (daadwerkelijke functie!) die een definitief einde wil maken aan al het ongebreidelde getwitter op het internet. Twitter is zo'n beetje het enige medium waar voorlichters nog niet de baas zijn en dat vinden ze bij het NGB heel-erg-vervelend. Want: men speculeert er maar een eind op los, soms kan een gesprek zomaar een onverwachte kant opgaan en iedere ongenuanceerde internetgek mag meedoen. Onwenselijk! Gevaarlijk! Niet iets dat we moeten willen met z'n allen! Met name de retweet functie is iets waar meneer de adviseur crisisbeheersing zich buitengewoon aan stoort omdat daarmee berichtjes razendsnel verspreid kunnen worden zonder dat een bevoegde instantie de boodschap goedgekeurd heeft en er toestemming is gegeven voor communicatie. Daarom pleit hij voor speciale Twitter-voorlichters die in het geval van overmatig retweeten in kunnen grijpen. Denk aan 'STOP MET RETWEETEN! DIT BERICHT KLOPT NIET!' tweets en dat dan bij iedere natte scheet die er gelaten wordt. Goed idee Wouter Jong, gaat zeker een succes worden. En om meteen duidelijkheid te scheppen: dit is NIET de echte Wouter de Jong (please RT).
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Jerommeke op 9 juli 2010, 01:35:11
Ik ben al vanaf het begin een tegenstander van Twitter, in de eerste plaatst omdat er van alles zonder daadwerkelijke kennis van zaken online en wereldwijd verspreid word.
In de tweede plaats omdat er (veel) sneller paniek gezaaid word.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: peebee op 9 juli 2010, 10:35:08
Ik ben al vanaf het begin een tegenstander van Twitter, in de eerste plaatst omdat er van alles zonder daadwerkelijke kennis van zaken online en wereldwijd verspreid word.
In de tweede plaats omdat er (veel) sneller paniek gezaaid word.

Is dat zo?
- Er zijn een boel mensen die maar wat roepen, maar ook een boel die wel degelijk kennis hebben
- Ja er wordt sneller paniek gezaaid, maar tegelijk kan ook de paniek juist worden tegengegaan.
- Zouden de P2000 sites niet hetzelfde resultaat kunnen hebben? Mensen zien meldingen zonder inhoudelijke kennis en maken een waarheid

Als je nu eens een paar meter naar achteren loopt en op het ene scherm Twitter plaatst en op het andere scherm "ons forum". Wat is dan het verschil?? Ik kan  van een hoop leden niet weten wat ze in het dagelijks leven doen. Zijn ze 12, zitten op school en doen alsof ze Onderbrandmeester zijn, Wachtmeester, etc. Of zijn het door de wol geverfde lieden....Door mensen te volgen krijg je een beeld en weet je of ze inhoudelijk steekhoudende argumenten geven.

Twitter werkt niet anders. De massa geeft een beeld, de "krenten in de pap" geven de waarheid. En bij die massa zitten een hoop mensen die toch ook inhoudelijk toevoegingen hebben doordat ze ter plaatse zijn, beelden maken etc. Nogmaals het is de beeldvorming die je uit Twitter haalt.

Voorbeeld van de Air Maroc; Feitelijk is er niet veel aan de hand. Regio schaalt op, dus er komen een hoop P2000 meldingen en ook hier ging het los. In de echte wereld (IRL) werden mensen geconfronteerd met een lager vliegend vliegtuig, rokende motor, extra toeren op de ander (??) en bouwen daaromheen een waarheid.
Die  waarheid c.q. paniek(?) is ook een issue waar je als hulpverlenend Nederland mee om moet gaan. Het geeft een beeld van wat er leeft. Nogmaals de krenten haal je er direct of achteraf uit (Iets van: ik zag iets boven Haarlem in de motor komen en toen een klap en vlammen) van de rommel (Iets van: SOOO man vliegt laag en rookt, die gaat crashen....)

Nogmaals Twitter is niet anders dan het forum echter in 140 karakters en zonder echte threads (wel hashtags).
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: strongbow op 16 juli 2010, 08:29:31
Twitterberichten duidelijk herkenbaar van een overheidsinstantie (maar ja, wat is duidelijk herkenbaar  ::)) kan je naar mijn mening inzetten bij calamiteiten. Juist omdat twitter een steeds meer gebruikt medium lijkt te gaan worden, helemaal bij de jongste generatie(s).

Het kan absoluut een mooi stukje gereedschap voor de voorlichter worden. Ik denk dan wel aan bepaalde randvoorwaarden, bijvoorbeeld consequent gebruiken (plotselinge stiltes kunnen tot speculatie leiden) en geen onzin verkondigen. Dat laatste doe je één keer en dan ben je als overheidsinstantie echt niet meer geloofwaardig.

Twitter als nieuwsbron in het algemeen, tja het blijft oppassen. Zelfs op sites als regio15.nl (verder een prima site!) kom je twitterberichten tegen die gewoon niet kloppen. Gisteren ook weer. Een melding waar 2 ambulances, een motorambulance en het MMT voor worden gealarmeerd. Staat er vervolgens doodleuk in het bericht dat er maar 1 ambulance t.p. is geweest en de overige eenheden niet, terwijl alles behalve het MMT ter plaatse is gekomen....

Niet het einde van de wereld dat het fout in de twitterberichten van de site staat vermeld, maar ook hier blijkt hoe voorzichtig je moet zijn met waarnemingen geplaatst op twitter  ;)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: peebee op 16 juli 2010, 11:02:45
Twitterberichten duidelijk herkenbaar van een overheidsinstantie (maar ja, wat is duidelijk herkenbaar  ::)) kan je naar mijn mening inzetten bij calamiteiten. Juist omdat twitter een steeds meer gebruikt medium lijkt te gaan worden, helemaal bij de jongste generatie(s).

Het kan absoluut een mooi stukje gereedschap voor de voorlichter worden. Ik denk dan wel aan bepaalde randvoorwaarden, bijvoorbeeld consequent gebruiken (plotselinge stiltes kunnen tot speculatie leiden) en geen onzin verkondigen. Dat laatste doe je één keer en dan ben je als overheidsinstantie echt niet meer geloofwaardig.

Twitter als nieuwsbron in het algemeen, tja het blijft oppassen. Zelfs op sites als regio15.nl (verder een prima site!) kom je twitterberichten tegen die gewoon niet kloppen. Gisteren ook weer. Een melding waar 2 ambulances, een motorambulance en het MMT voor worden gealarmeerd. Staat er vervolgens doodleuk in het bericht dat er maar 1 ambulance t.p. is geweest en de overige eenheden niet, terwijl alles behalve het MMT ter plaatse is gekomen....

Niet het einde van de wereld dat het fout in de twitterberichten van de site staat vermeld, maar ook hier blijkt hoe voorzichtig je moet zijn met waarnemingen geplaatst op twitter  ;)


Klopt; Overigens kan je een validated account krijgen; Ik weet alleen niet of de hulpdiensten daarvoor in aanmerking komen (ga uit van wel) omdat ze daar niet scheutig mee zijn
Gebruik Twitter voor Beeldvorming en Indicatie; niet voor Waarheid. De waarheid hoor je achteraf.... (Net als op het forum).

Over de door jou geschetste situatie met Regio15.
- Vergeet Twitter *poef twitter bestaat niet meer *
- Die specifieke opmerking komt op het forum
- Is de boodschap dan anders ?

Twitter kan max 140 chars aan, forum iets meer. In concept is het gelijk......
Titel: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 27 december 2010, 22:43:36
Betere bewegende beelden: http://nos.nl/video/207907-brand-bij-tata-steel.html (http://nos.nl/video/207907-brand-bij-tata-steel.html)

Ook nu weer www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) niet in de lucht  :)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Danny722 op 27 december 2010, 22:58:23
Ook nu weer www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) niet in de lucht  :)

Waarom zouden ze? Is toch geen sprake van een crisis? Geen grote groepen mensen die geëvacueerd moeten worden? M.i. terecht dat crisis.nl niet online is, anders kan je wel voor iedere grote brand de site online gooien (en daarmee wordt het nut van de site -informeren bij echt hele grote incidenten ook een beetje weggeveegd...)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 27 december 2010, 23:15:23
Waarom zouden ze? Is toch geen sprake van een crisis? Geen grote groepen mensen die geëvacueerd moeten worden? M.i. terecht dat crisis.nl niet online is, anders kan je wel voor iedere grote brand de site online gooien (en daarmee wordt het nut van de site -informeren bij echt hele grote incidenten ook een beetje weggeveegd...)

Waarop baseer je dat de website alleen bij evacuaties gebruikt kan en mag worden? ???
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Vider op 27 december 2010, 23:29:32
Waarop baseer je dat de website alleen bij evacuaties gebruikt kan en mag worden? ???
Palmpie, kijk eens op de site crisis.nl of www.nederlandveilig.nl/noodsituaties (http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties). Dan heb je meteen je antwoord.  3hj
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 27 december 2010, 23:48:25
Palmpie, kijk eens op de site crisis.nl of www.nederlandveilig.nl/noodsituaties (http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties). Dan heb je meteen je antwoord.  3hj



 ::) ::) Denk je dat ik deze site niet ken....  ::) ::) Waar staat dat crisis.nl alleen gebruikt kan en mag worden bij evacuaties zoals fotojbz heel stellig beweert...

Waarom zouden ze? Is toch geen sprake van een crisis? Geen grote groepen mensen die geëvacueerd moeten worden? M.i. terecht dat crisis.nl niet online is, anders kan je wel voor iedere grote brand de site online gooien (en daarmee wordt het nut van de site -informeren bij echt hele grote incidenten ook een beetje weggeveegd...)

Het gaat bij crisis.nl om informatie te geven aan grote groepen mensen. Als de mensen in hun dagelijkse praktijk niet gewend gemaakt worden om naar deze site te gaan... hoe denk je dan dat ze deze site gaan vinden bij een echte crisis?  ??? ::)

Het lijkt mij dat veel mensen op het WWW opzoek waren naar info over deze brand... Wij hadden op het hoogtepunt ruim 1900 mensen tegelijkertijd op het forum. Wat is dan mooier dat je bij een groot incident een standaard overheidswebsite hebt waar je je info vandaan kan halen?

Dit is de summiere info vanaf de website van de gemeente. Ik kan niet zien op welk tijdstip het geplaatst is... er staat geen tijd van het plaatsen van het bericht en van de update bij.

http://www.beverwijk.nl/ (http://www.beverwijk.nl/)

Citaat
Brand Tata Steel Beverwijk (2)

De brandweer heeft nog niet het sein brand meester gegeven voor de brand op het terrein van Tata Steel. Wat nu nog in brand staat is voornamelijk hout en bitumen (dakbedekking). Dit kan mogelijk rookoverlast veroorzaken. Extra complicaties in de vorm van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen die eventueel schadelijk kunnen zijn, zijn niet aanwezig. Dit blijkt uit metingen van de brandweer. Het is niet langer strikt noodzakelijk ramen en deuren gesloten te houden.

Beverwijk, 27 december 2010



Brand Tata Steel Beverwijk (1)

Op het terrein van Tata Steel is vanavond een grote brand uitgebroken in het dak van een opslagloods. Er zijn slechts enkele klachten binnen gekomen over rook. De brandweer doet op dit moment metingen om de aard van de rook vast te stellen. Dringend advies voor de omgeving om ramen en deuren te sluiten.

Beverwijk, 27 december 2010
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Vider op 28 december 2010, 00:25:27
Die informatie wordt gegeven en je doet nu iets waar op de site zelfs voor wordt gewaarschuwd. Maak van een probleem geen ramp..
Vind je geen actuele informatie op crisis.nl? Dan word je op een andere manier geïnformeerd, bijvoorbeeld via je regionale omroep (de rampenzender) of de website van je gemeente.

Er staat (inderdaad) summiere info op de site van de gemeente, maar het noodzakelijke staat er. Wat wil je nog meer weten buiten de tijdstippen van plaatsing?

Bij elke calamiteit is er een probleem met informatie voorziening. Dit zal nooit anders worden. Het heeft nu eenmaal tijd nodig om e.e.a. juist te communiceren. Ambtelijke molens zijn gewoon niet zo snel  3hj

Hierbij een filmpje van het Haarlems Dagblad.

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/video/article5620101.ece/Video%3A-grote-brand-bij-Tata-Steel (http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/video/article5620101.ece/Video%3A-grote-brand-bij-Tata-Steel)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Ko van Leeuwen op 28 december 2010, 00:44:26
Ook nu weer www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) niet in de lucht  :)
De rook trok weg in noordelijke richting. Slechts een enkele woning in het tuindersgebied zal mogelijk in de rook hebben gelegen. De eerst volgende bewoonde wereld is Castricum aan Zee op zo'n 10 kilometer afstand. Of daar daadwerkelijk gewoond wordt weet ik niet.
Verder was niet te zien hoe de rook zich verspreidde.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Danny722 op 28 december 2010, 10:29:54
::) ::) Denk je dat ik deze site niet ken....  ::) ::) Waar staat dat crisis.nl alleen gebruikt kan en mag worden bij evacuaties zoals fotojbz heel stellig beweert...


Hoho, ik heb nooit beweerd dat deze site alleen gebruikt mag worden bij evacuaties. Ik heb alleen aangegeven dat het evacueren van grote groepen mensen zou kunnen leiden tot het activeren van www.crisis.nl (http://www.crisis.nl)

De site is echt primair bedoeld om bij bijzonder grote incidenten (rampen en crises) grote groepen mensen van informatie te voorzien -iets waar ze over het algemeen niet al te snel mee zijn, maar dat terzijde. Zoals ik ook al aangaf: als je voor iedere grote brand de site online moet gooien verliest het zijn kracht, namelijk mensen duidelijk maken dat er écht iets mis is als crisis.nl online gaat.

En dan kan je je nog afvragen of crisis.nl bij de brand in Weurt (vleesfabriek, grote groep bewoners die ramen en deuren dicht moesten houden) of de explosie in Alphen (enorme impact op omwonenden, maar van een ramp bleek geen sprake) online had gemoeten. Dat is in beide gevallen wel gebeurd omdat het in het belang van zeer veel mensen was, ook m.b.t. opvanglocaties en dergelijke. In Beverwijk was er geen sprake van het activeren van de WAS-palen, geen evactuaties, ik denk zelfs dat de bewoners van de omliggende plaatsen weinig overlast hebben ervaren doordat het terrein redelijk afgelegen ligt....
En inderdaad: maak van een probleem geen crisis!
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 28 december 2010, 15:25:11
Hoho, ik heb nooit beweerd dat deze site alleen gebruikt mag worden bij evacuaties. Ik heb alleen aangegeven dat het evacueren van grote groepen mensen zou kunnen leiden tot het activeren van www.crisis.nl (http://www.crisis.nl)

De site is echt primair bedoeld om bij bijzonder grote incidenten (rampen en crises) grote groepen mensen van informatie te voorzien -iets waar ze over het algemeen niet al te snel mee zijn, maar dat terzijde. Zoals ik ook al aangaf: als je voor iedere grote brand de site online moet gooien verliest het zijn kracht, namelijk mensen duidelijk maken dat er écht iets mis is als crisis.nl online gaat.

Dat is dus een non argument dat mensen zich moeten realiseren dat er echt wat aan de hand is als www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) in de lucht is... Dat is net zo'n argument dat er bij GRIP 4 altijd een heel erge grote brand moet zijn. Er ligt geen relatie tussen 'echt iets mis' en www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online. Er ligt m.i. alleen een relatie tussen een informatie behoefte en www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online.

Www.crisis.nl (http://Www.crisis.nl) is ingericht om aan veel mensen informatie te kunnen geven zonder dat de site crasht. Er staan redelijk grote servers achter. Vaak zie je dat sites van de gemeente niet ingericht zijn dat er duizenden verzoeken tegelijkertijd verwerkt moeten worden.

Ik vind dat de site nog te realatief onbekend is waardoor het een deel van zijn kracht verliest. Laat de site maar vaak gebruiken zodat mensen er gewend aan raken dat ze één punt hebben waar ze betrouwbare en juiste informatie vandaan kunnen halen.

Citaat


En dan kan je je nog afvragen of crisis.nl bij de brand in Weurt (vleesfabriek, grote groep bewoners die ramen en deuren dicht moesten houden) of de explosie in Alphen (enorme impact op omwonenden, maar van een ramp bleek geen sprake) online had gemoeten. Dat is in beide gevallen wel gebeurd omdat het in het belang van zeer veel mensen was, ook m.b.t. opvanglocaties en dergelijke. In Beverwijk was er geen sprake van het activeren van de WAS-palen, geen evactuaties, ik denk zelfs dat de bewoners van de omliggende plaatsen weinig overlast hebben ervaren doordat het terrein redelijk afgelegen ligt....
En inderdaad: maak van een probleem geen crisis!

Dus GRIP 3 wordt maar afgegeven vanwege een 'probleem'  juhf bkll ;) Als men vind dat men bestuurlijk zo ver moet opschalen dan denk ik dat ook een goede, acurate en juiste informatie voorziening naar de burgers nodig is. Als mensen niets horen dan gaan ze het zelf invullen... Zie de berichten hier op het forum wat wel/niet in brand zou staan gisteren...

Naar mijn mening zou bij een GRIP 3 ook minimaal horen dat de burgers op een standaard manier geinformeerd zouden moeten worden. Er is dan voldoende potentieel aan bestuurders en andere ambtenaren aanwezig om dit in gang te zetten. Waarom krijgen we wel standaard telefoonnummers waarmee je iedere gemeente kan bereiken (http://amsterdam.blog.nl/amsterdam/2006/10/09/nieuw_telefoonnummer_gemeente_14020 (http://amsterdam.blog.nl/amsterdam/2006/10/09/nieuw_telefoonnummer_gemeente_14020) ) maar wordt er geen standaard webpagina ingericht (als www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) een stap te ver zou zijn), met een standaard opmaak van het webadres, waar informatie bij incidenten vanaf te halen is. Nu staat soms de info een tijdje op het eerste scherm van de gemeente, als het daar al staat tijdens het incident... Waarom wordt er geen pagina www.(gemeente naam).nl/incidenten standaard voorgeschreven? Deze kan dan ook op een zwaardere server staan dan de gewone pagina van de gemeente waardoor hij meer verzoeken per tijdseenheid aan kan en hoeft niet zo zwaar te zijn door allemaal reclame voor de gemeente.
De pagina kan standaard doorlinken naar http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties (http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties) en bij incidenten snel actueel gemaakt worden door een gemeente. Een voorlichter hoeft dan de media ook geen lastige webpagina's door tegeven maar kan één naam onthouden.

Het maakt mij dus in principe niet uit of het www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) of een andere website is, als er maar een eenheid in NL is waar een burger accurate en recente informatie kan vinden bij een (groot) incident.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Peter71 op 28 december 2010, 16:46:21
Ik vrees dat hoe het ook geregeld wordt, de bruger uiteindelijk zelf opzoek gaat naar informatie die hij/zij zelf relevant vindt. Het is goed dat de overheid een site heeft zoals crisis.nl, we kennen allemaal de bijdrages van de regionale omroepen als "calamiteitenzender".
Maar de burger bepaald uiteindelijk zelf waar hij de informatie vandaan wil halen, die laat zich niet leiden daarin. Dus hoe goed je de zaken wilt regelen, de burger gaat toch zoeken. Zeker nu met internet en Google.
En let wel de informatie die beschikbaar is kan geklustert worden op 1 website, alleen zul je dus op die momenten mensen beschikbaar moeten hebben die die informatie op die website kunnen plaatsen, en ook up to date kunnen houden.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 28 december 2010, 17:02:17
Ik vrees dat hoe het ook geregeld wordt, de bruger uiteindelijk zelf opzoek gaat naar informatie die hij/zij zelf relevant vindt. Het is goed dat de overheid een site heeft zoals crisis.nl, we kennen allemaal de bijdrages van de regionale omroepen als "calamiteitenzender".
Maar de burger bepaald uiteindelijk zelf waar hij de informatie vandaan wil halen, die laat zich niet leiden daarin. Dus hoe goed je de zaken wilt regelen, de burger gaat toch zoeken. Zeker nu met internet en Google.
En let wel de informatie die beschikbaar is kan geklustert worden op 1 website, alleen zul je dus op die momenten mensen beschikbaar moeten hebben die die informatie op die website kunnen plaatsen, en ook up to date kunnen houden.

Als ik het aantal CAP codes (en mogelijk via andere systemen) zie die t/m een GRIP 3 gealarmeerd worden dan kan daar best wel iemand tussen zitten die als taak heeft de communicatie via de website naar het publiek. Sommige mensen die (zijdelings?) betrokken zijn tweeteren tegenwoordig al hele info de lucht in tijdens het incident... http://twitter.com/SjaakSeen/status/2394424017424384 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/2394424017424384)

Waarom zou dit dan niet gestruktureerd kunnen worden in de GRIP struktuur? Met het netcentrisch werken hoef je als 'digitale voorlichter' niet meer op de brandlocatie te zijn om informatie te ontvangen en te verwerken. Dat je de info moet afstemmen is natuurlijk duidelijk  ;)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: zwelgje op 28 december 2010, 22:18:29
Dat is dus een non argument dat mensen zich moeten realiseren dat er echt wat aan de hand is als www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) in de lucht is... Dat is net zo'n argument dat er bij GRIP 4 altijd een heel erge grote brand moet zijn. Er ligt geen relatie tussen 'echt iets mis' en www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online. Er ligt m.i. alleen een relatie tussen een informatie behoefte en www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online.

Www.crisis.nl (http://Www.crisis.nl) is ingericht om aan veel mensen informatie te kunnen geven zonder dat de site crasht. Er staan redelijk grote servers achter. Vaak zie je dat sites van de gemeente niet ingericht zijn dat er duizenden verzoeken tegelijkertijd verwerkt moeten worden.

Ik vind dat de site nog te relatief onbekend is waardoor het een deel van zijn kracht verliest. Laat de site maar vaak gebruiken zodat mensen er gewend aan raken dat ze één punt hebben waar ze betrouwbare en juiste informatie vandaan kunnen halen.

Dus GRIP 3 wordt maar afgegeven vanwege een 'probleem'  juhf bkll ;) Als men vind dat men bestuurlijk zo ver moet opschalen dan denk ik dat ook een goede, accurate en juiste informatie voorziening naar de burgers nodig is. Als mensen niets horen dan gaan ze het zelf invullen... Zie de berichten hier op het forum wat wel/niet in brand zou staan gisteren...

Naar mijn mening zou bij een GRIP 3 ook minimaal horen dat de burgers op een standaard manier geïnformeerd zouden moeten worden. Er is dan voldoende potentieel aan bestuurders en andere ambtenaren aanwezig om dit in gang te zetten. Waarom krijgen we wel standaard telefoonnummers waarmee je iedere gemeente kan bereiken (http://amsterdam.blog.nl/amsterdam/2006/10/09/nieuw_telefoonnummer_gemeente_14020 (http://amsterdam.blog.nl/amsterdam/2006/10/09/nieuw_telefoonnummer_gemeente_14020) ) maar wordt er geen standaard webpagina ingericht (als www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) een stap te ver zou zijn), met een standaard opmaak van het webadres, waar informatie bij incidenten vanaf te halen is. Nu staat soms de info een tijdje op het eerste scherm van de gemeente, als het daar al staat tijdens het incident... Waarom wordt er geen pagina www.(gemeente naam).nl/incidenten standaard voorgeschreven? Deze kan dan ook op een zwaardere server staan dan de gewone pagina van de gemeente waardoor hij meer verzoeken per tijdseenheid aan kan en hoeft niet zo zwaar te zijn door allemaal reclame voor de gemeente.
De pagina kan standaard doorlinken naar http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties (http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties) en bij incidenten snel actueel gemaakt worden door een gemeente. Een voorlichter hoeft dan de media ook geen lastige webpagina's door tegeven maar kan één naam onthouden.

Het maakt mij dus in principe niet uit of het www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) of een andere website is, als er maar een eenheid in NL is waar een burger accurate en recente informatie kan vinden bij een (groot) incident.



Palmpie heeft meer kennis dan ik, en zeker meer kunde!!, over de hulpverlenings wereld. Maar hier wil ik toch een aantal opmerkingen maken.

- Men moet onderscheid maken tussen primaire en secundaire informatie voorziening. Primaire informatie voorziening voor dit soort incidenten is de verantwoordelijkheid van de Gemeente, waarbij het logisch is dat de Gemeente gebruikt maakt van de media die ook bij alarmering van de bevolking  (via WAS) wordt gebruikt voor verder informatie voorziening. Dat is dus de aangewezen omroep via R(TV), meestal de regionale omroep.  Internet wordt door de meeste gemeentes en veiligheidsregios nog steeds gezien als secundaire informatie voorziening.
- De campagnes van de overheid  m.b.t. de alarmering van de bevolking bij grootschalige incidenten ( "rampen" in de volksmond) is helemaal niet gericht op internet in het algemeen of crisis.nl in het bijzonder maar op de radio, met een regionale omroep als belangrijkste informatie bron. Met die regionale omroepen zijn ook afspraken gemaakt voor alarmering en manier van informatie voorziening.
Dit is dus de standaard die gebruikt wordt om burgers te informeren, niet het internet, en dit gebeurt in de meeste gevallen ook zonder al te grote problemen (uitzonderingen daar gelaten).
- Crisis.nl is geen primaire informatie bron en ook niet zo bedoeld. Los van incidenten die via de Nationale overheid worden aangestuurd (bijv incidenten in het buitenland met Nederlandse slachtoffers), is crisis.nl vooral bedoeld als capaciteit uitbreiding voor lokale of regionale informatie voorziening via internet, via vaste procedures, waarbij het initiatief ligt bij de gemeente(s) waar het incident plaats vindt.  In dit geval was de website van de gemeente goed bereikbaar en dus is er schijnbaar geen behoefte geweest aan het inschakelen van crisis.nl.
- We moeten ook niet vergeten dat je niet kan verwachten van de bevolking om x bronnen van informatie te onthouden in het geval van incidenten. Daarom moeten de campagnes om bewustzijn te vergroten ook gericht zijn op 1 duidelijke informatie bron. Bij grote incidenten is internet nog altijd kwetsbaar en kan men er niet van uitgaan dat iedereen op dat moment toegang heeft tot internet. Feitelijk is radio nog steeds het medium met de hoogste beschikbaarheid en bereik bij grootschalige incidenten.
Internet toegang is nog steeds afhankelijk van veel lokale voorzieningen die zich dicht bij of in het effect gebied zullen bevinden. Je kan er dus niet op vertrouwen dat deze voorzieningen geen schade ondervinden van een groot incident. Bovendien wordt radio niet beïnvloed door de hoeveelheid mensen die informatie willen, 1 of 1.000.0000 luisteraars maakt geen verschil voor de benodigde capaciteit....

Los van de procedures kan men natuurlijk wel de vraag stellen die Palmpie ook stelt:  of informatie voorziening via internet ook niet gestandaardiseerd zou moeten worden. D.w.z. dat elke gemeente op dezelfde manier internet gebruikt als onderdeel van de informatie voorziening bij incidenten.
Een ander relevant vraagstuk is of crisis.nl alleen ter beschikking van gemeentes/ veiligheidsregios zou moeten staan. Mooi voorbeeld is de onderbreking in de watervoorziening van PWN, in de zelfde tijdspanne als het incident in Beverwijk.
Websites van RTV NH en PWN waren nauwelijks te bereiken door het grote aantal bezoekers. Zeker geen ramp, maar wel een goed voorbeeld van een incident waar een de standaard informatie voorziening niet genoeg capaciteit heeft.
Nu was alles redelijk snel opgelost, maar wat als dit 8 uur had geduurd, of men de bevolking moest waarschuwen voor water dat risico oplevert voor de volksgezondheid......
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Danny722 op 28 december 2010, 23:54:37
Dat is dus een non argument dat mensen zich moeten realiseren dat er echt wat aan de hand is als www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) in de lucht is... Dat is net zo'n argument dat er bij GRIP 4 altijd een heel erge grote brand moet zijn. Er ligt geen relatie tussen 'echt iets mis' en www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online. Er ligt m.i. alleen een relatie tussen een informatie behoefte en www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online.

Hoezo zou crisis.nl online gaan als er niet écht iets aan de hand is? De site zal niet online gaan omdat er morgen vijf centimeter sneeuw kan vallen wat tot een lange ochtendspits kan leiden. De vergelijking met GRIP 4 snap ik niet helemaal, want ik weet echt wel dat GRIP 4 geen enorme brand hoeft te zijn (remember Herwijnen, heli in hoogspanningskabeltjes -> geen brand, wel GRIP 4 en m.i. zeker crisis.nl-waardig). Anderzijds, bij de natuurbrand op de Strabrechtse Heide (eveneens GRIP 4) was er wél sprake van een enorme brand waarbij de mogelijkheid bestond dat dorpen ontruimd moesten worden. Ook dat is een goede reden om www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) online te gooien.

Www.crisis.nl (http://Www.crisis.nl) is ingericht om aan veel mensen informatie te kunnen geven zonder dat de site crasht. Er staan redelijk grote servers achter. Vaak zie je dat sites van de gemeente niet ingericht zijn dat er duizenden verzoeken tegelijkertijd verwerkt moeten worden.

Ik vind dat de site nog te realatief onbekend is waardoor het een deel van zijn kracht verliest. Laat de site maar vaak gebruiken zodat mensen er gewend aan raken dat ze één punt hebben waar ze betrouwbare en juiste informatie vandaan kunnen halen.


Het probleem bij deze site is dat alle informatie gecheckt en dubbelgecheckt moet worden: de overheid kan namelijk geen onjuiste informatie plaatsen. Daarom zal er op sites als www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) en welke andere overheidssite dan ook altijd minder informatie staan dan op regionale websites/112-websites en twitter. Bovendien staat die informatie er -dat is tot nu toe wel bewezen- altijd vrij laat online. Crisis.nl moet zich dan ook niet direct richten op het incident ("er is nog een brandweerpeloton onderweg") maar op de effecten -> wat is het risicogebied, kans op gevaarlijke stoffen, eventuele evacuaties, opvanglocaties eventuele gewonden, een telefoonnummer voor familieleden en bezorgde personen etc. etc.).

Overigens ben ik het met je eens dat er op het internet veel meer gedaan kan worden om de burgers te informeren bij grote incidenten (waarbij dus geen sprake is van grote invloeden op de bevolking), maar dat moet lopen via de persvoorlichters van de betreffende regio's (die zeker ook op twitter informatie moeten geven) en niet via een landelijke overheidssite.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Maarten op 29 december 2010, 14:26:21
Laten we niet vergeten dat het informeren van de bevolking (in kennemerland 'communicatie' genoemd) valt onder het cluster bevolkingszorg en dus een gemeentelijk proces betreft. Hoe het in Kennemerland precies geregeld is weet ik niet, volgens mij wordt dat op regionaal niveau georganiseerd, maar de gemeente blijft verantwoordelijk voor het proces (en niet een operationeel voorlichter van een der hulpverleningsdiensten). In andere regio's wordt het volgens mij in een gemeentelijk actiecentrum of kernteam georganiseerd en wordt er daarom vanaf GRIP 2 ook een gemeentelijk communicatie-adviseur gealarmeerd.

In de plannen is als het goed is ook opgenomen hoe de gemeente gaat communiceren en wie dat gaat verzorgen (bijv. een communicatiemedewerker of een ICT'er). Degene verantwoordelijk is voor de communicatie zal zorgen dat dat wordt geregeld.

Je kan er voor kiezen om je te beperken tot een wit scherm met zwarte letter i.pv. uitgebreide lay-out, om het dataverkeer te beperkt te houden. Dan kom je als gemeente met je bandbreedte al een heel eind denk ik. Men zal vermoed ik ook eerder op de site van de gemeente kijken dan op crisis.nl, omdat dat simpelweg dichter bij de burger staat.

Kom je terecht bij een crisis op grotere schaal, is het moment daar om crisis.nl in te schakelen. Maar ook daar zullen wel richtlijnen voor zijn. En ga je dan crisis.nl alleen gebruiken als 'redirect' naar de gemeentelijke site, of daadwerkelijk dat domein vullen met informatie? De eerste optie wordt volgens mij regelmatig gebruikt.


Wellicht een idee om de discussie over crisis.nl af te splitsen naar een nieuw topic in het board veiligheidsregio's? :)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Danny722 op 29 december 2010, 14:34:40
Laten we niet vergeten dat het informeren van de bevolking (in kennemerland 'communicatie' genoemd) valt onder het cluster bevolkingszorg en dus een gemeentelijk proces betreft. Hoe het in Kennemerland precies geregeld is weet ik niet, volgens mij wordt dat op regionaal niveau georganiseerd, maar de gemeente blijft verantwoordelijk voor het proces (en niet een operationeel voorlichter van een der hulpverleningsdiensten). In andere regio's wordt het volgens mij in een gemeentelijk actiecentrum of kernteam georganiseerd en wordt er daarom vanaf GRIP 2 ook een gemeentelijk communicatie-adviseur gealarmeerd.

In de plannen is als het goed is ook opgenomen hoe de gemeente gaat communiceren en wie dat gaat verzorgen (bijv. een communicatiemedewerker of een ICT'er). Degene verantwoordelijk is voor de communicatie zal zorgen dat dat wordt geregeld.

Je kan er voor kiezen om je te beperken tot een wit scherm met zwarte letter i.pv. uitgebreide lay-out, om het dataverkeer te beperkt te houden. Dan kom je als gemeente met je bandbreedte al een heel eind denk ik. Men zal vermoed ik ook eerder op de site van de gemeente kijken dan op crisis.nl, omdat dat simpelweg dichter bij de burger staat.

Kom je terecht bij een crisis op grotere schaal, is het moment daar om crisis.nl in te schakelen. Maar ook daar zullen wel richtlijnen voor zijn. En ga je dan crisis.nl alleen gebruiken als 'redirect' naar de gemeentelijke site, of daadwerkelijk dat domein vullen met informatie? De eerste optie wordt volgens mij regelmatig gebruikt.


Wellicht een idee om de discussie over crisis.nl af te splitsen naar een nieuw topic in het board veiligheidsregio's? :)
In Utrechts Land wordt vanaf GRIP 1 de OvD-Bevolkingszorg gealarmeerd. Ik heb me al vaker afgevraagd wat deze persoon voor functie binnen het CoPI heeft, maar wellicht is zijn/haar taakstelling al het informeren van de burgers (alhoewel bij de incidenten waarbij ik ben geweest ook dat via de voorlichter liep).

Lijkt me een leuke discussie om mee verder te gaan en hier is het inderdaad ietwat off-topic, dus afsplitsing zou mooi zijn!
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Maarten op 29 december 2010, 14:53:43
In Utrechts Land wordt vanaf GRIP 1 de OvD-Bevolkingszorg gealarmeerd. Ik heb me al vaker afgevraagd wat deze persoon voor functie binnen het CoPI heeft, maar wellicht is zijn/haar taakstelling al het informeren van de burgers (alhoewel bij de incidenten waarbij ik ben geweest ook dat via de voorlichter liep).

Bij GRIP 1 wordt de voorlichting nog wel door een operationeel voorlichter gedaan, maar vanaf GRIP 2 als het goed is niet meer.

In de GRIP regeling van de VRU staat het volgende:

"Als blijkt dat door de aard van het incident de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden met
betrekking tot de bestrijding veranderen en de situatie vraagt om een multidisciplinair gecoördineerde
aanpak, wordt het Commando Plaats Incident (COPI) opgestart. Concreet betekent dit dat de leider
COPI opschaalt naar GRIP 1. Het COPI verzorgt de coördinatie en geeft leiding aan de uitvoerende
activiteiten. De oorzaken voor deze verandering kunnen zijn: de vraag om gestructureerde coördinatie
(coördinatiebehoefte bij één of meerdere partijen), de behoefte aan meer materieel en de complexiteit
van het incident.
In deze fase blijft het incident binnen de gemeentegrens. De nadruk ligt hierbij op de aansturing en
uitvoering van operationele processen ter plaatse. Het COPI wordt gevormd door functionarissen die
leiding geven aan de operationele eenheden van de politie, de brandweer en de GHOR. De functie van
leider COPI (de eenhoofdige operationele leiding) wordt in principe vervuld door de HOVD van de
brandweer, tenzij de aard van het incident reden geeft om tijdens de bestrijding hiervan af te wijken.
De Adviseur Crisisbeheersing van de gemeente wordt gealarmeerd en schat in of een liaison gemeente
gewenst is ter plaatse in het COPI, die zonodig één of meerdere gemeentelijke processen kan
activeren.
Verder maakt een voorlichter-COPI deel uit van dit team. Deze voorlichter wordt betrokken uit
één van de diensten."

bron: http://www.vru.nl/attachments/046_GRIP%20Procedure%20%20.pdf (http://www.vru.nl/attachments/046_GRIP%20Procedure%20%20.pdf)

Het is dus niet zo dat de liaison van de gemeente zelf gaat voorlichten :)
Bij GRIP 2 wordt in Utrecht het kern GBT ingesteld, waar o.a. een gemeentelijk voorlichter deel van uitmaakt:

"De burgemeester kan zich laten
bijstaan door het Kern GBT, te weten de gemeentesecretaris, de ARB en de gemeentelijke voorlichter.
Het ROT zorgt voor een juiste en actuele informatievoorziening. De burgemeester houdt zich bezig
met strategische bestuurlijke vraagstukken en niet met operationele aangelegenheden. Afhankelijk van
de aard en de omvang van het incident worden gemeentelijke processen, waaronder communicatie
geactiveerd (voor zover zij nog niet in een eerdere fase zijn opgestart)."
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Maarten op 29 december 2010, 14:57:34
Misschien dat Simon of een andere Kennemerlander kan toelichten hoe de communicatie daar geregeld is. Ik wordt namelijk niet helemaal wijs uit de plannen ;)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: bart007 op 29 december 2010, 22:03:36
Als geinteresseerde  burger volg ik regelmatig www.112meldingen.nl (http://www.112meldingen.nl) en jullie site, en probeer ik oa mbv twitter, googlemaps, streetview, webcams  en gemeente sites een beeld te vormen van wat er zich afspeeld.  Bij de Tata-melding deed ik dit dus ook en ervaarde ik o.a.:
Er wordt enorm getwitterd, het lijkt erop dat veel mensen willen weten wat er aan de hand is en wellicht nog meer willen laten zien dat ze bestaan .  De quote die ik in het begin van de beeldvorming op het forum zette, leek me vanwege twitternamen en details iedergeval van iemand die meer leek te weten over de bedrijfsonderdelen. (F1WilliamsJeff‎ RT @112meerlanden: RT @EmielN: Brand slaat door van koudband 2 naar warmband 2, een wringrol heeft vlam gevat #brand #corus #tatasteel - bron: twitter)

Ik ben toen verder gaan zoeken naar info over de genoemde onderdelen om te kijken waar dat op de kaart lag en of dat eventueel klopte met foto en video materiaal.  Dit lukte niet.  Ook het al dan niet samenhangende voorval van wegvallende waterdruk was niet op bijvoorbeeld de pwn-site te vinden.
Ik kon bij de gemeente velsen niets vinden over de brand en de gevolgen.
Ik woon zelf in het noorden van Castricum, luchtgemeten  8,16 km van het voorval af een afstand die met  windkracht 3 ( 12 – 19 km/u) richting noorden toch met zo’n 30 minuten overbrucht kan worden door een vies rookwolkje.
Wat ik wil zeggen: als geinteresseerde bezoeker, redelijk handig met internet was ik vrij snel op de hoogte van een voorval dat wellicht mijn eigen woonomgeving kon beinvloeden.  Kennelijk had ik o.a. de goede gemeente niet bedacht die informatie kon geven. Maar als je de volgende info over Tata-steel leest hoeft dat geen schande te zijn, de associatie met verschillende gemeentes is gauw gemaakt.
“Het grootste bedrijf van Tata Steel Europe in Nederland is het geïntegreerde staalbedrijf in IJmuiden. Het terrein van Tata Steel IJmuiden is het grootste aaneengesloten bedrijfsterrein van Nederland en ligt in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen.  (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tata_Steel_Europe (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tata_Steel_Europe))
Mijn idee is dat:
-   Mensen weten vaak niet dat er wat speelt
-   Weten niet van het bestaan van www.crisis.nl (http://www.crisis.nl)
-   Gaan zoeken op internet en bellen, twitteren, tv-kijken
Heel veel van wat Palmpie schrijft lijkt me logisch. Maak een (regionale) site, die door wie dan ook melding kan maken van een calamiteit(je) en wat je er mee kunt.
Bij het Tata incident bijvoorbeeld.
U kunt info krijgen  op/bij ……..(gemeente, etc)
Als “specifieke” info:  Er is vanaf .. uur een grote brand bij … met veel rook ontwikkeling.
Aangevuld door algemene info :  
Zoals U weet komt bij verbranding  (barbecue, houtvuur, autobrand, of grote (natuur) brand vaak ook rook vrij. Het is  altijd raadzaam inademen van rook te voorkomen.  Het kan irritatie van slijmvliezen en luchtwegen geven. Bij sommige branden van (beroeps)voertuigen, fabrieken, zwembaden etc. kunnen ook stoffen in de rook vrijkomen die extra schadelijk voor onze gezondheid zijn. Voorkom inademing van de rook, probeer het gebied te verlaten ,of voorkom dat de rook in de auto, werkruimte of woning waarin u zich bevind kan doordringen.
Weer specifiek:      In het geval van “Tata”, zal zoals vaak in soortgelijke situaties een team van deskundigen metingen doen, weer- en windinvloeden bekekenworden om U zo snel en goed mogelijk extra adviezen te kunnen geven wanneer dit noodzakelijk blijkt.
Naar mijn idee geef je (ook als overheid) al informatie duideliikheid en vertrouwen:
-   Wij weten dat zich een situatie in uw omgeving voordoet waarvan u op de hoogte wilt blijven
-   Wij zullen er alles aan doen om een goed beeld van de situatie en de mogelijke gevaren te krijgen.
-   Wij zullen u melden als extra maatregelen noodzakelijk zijn
Aan bovenstaande hoef je denk ik niets te dubbelchecken, laat de mensen zelf nadenken, blijf uit de rook, houdt onze informatie in de gaten.
Los van bovenstaande info kun je je ook afvragen:
Waarom in later instantie ook geen verdere verduidelijking wanneer deze bekend is over:
-   de lokatie, gebouwen die daadwerkelijk branden
-   de direkte gebouwen, omstandigheden die bedreigd worden
-   belangrijke processen of materialen die die zich mogelijk in de lokatie bevinden
-   foto’s die inzicht geven over inzet, calamiteit, rook.
Dit zijn veelal de zaken die op twitter een sneeuwbal van onrust, speculatie of informatie geven.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 30 december 2010, 13:29:09
;)

http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/document/gelderse-voorlichters-getraind-calamiteitenzender-en-analyses (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/document/gelderse-voorlichters-getraind-calamiteitenzender-en-analyses)

Gelderse voorlichters getraind in calamiteitenzender en analyses

Bij het afgaan van de sirene weet vrijwel iedereen dat je naar binnen moet gaan en naar de regionale omroep moet luisteren. Onderzoek leert dat driekwart van de bevolking doet wat gevraagd wordt. Deze hoge respons staat onder druk vanwege de vaak vertraagde berichtgeving op de calamiteitenzender. Dit komt doorgaans door misverstanden in de onderlinge communicatie tussen de regionale omroep en de crisisstaf van de burgemeester. In Gelderland is daar wat aan gedaan.

 Calamiteitzender
In een workshop Inschakeling Calamiteitenzender hebben 25 voorlichters van gemeenten en veiligheidsregio’s geoefend in het aansturen en informeren van Omroep Gelderland. Nu eens geen ellenlange discussies over de mogelijke dubbelrol en journalistieke aanpak van de regionale zender, maar alles heel concreet. Door gewoon snel te doen wat volgens het afgesloten convenant gedaan moet worden na een sirenealarm. Door als contactpersoon calamiteitenzender in het actiecentrum communicatie direct de omroep te instrueren over hun rol als calamiteitenzender en voor de noodzakelijke berichten te zorgen.

Is er geen actiecentrum aanwezig, dan is de dienstdoende communicatieadviseur de aangewezen persoon. Deze publieksvoorlichting dient voorrang op vrijwel alle andere communicatie-inspanningen te krijgen.

De Gelderse voorlichters maakten in de dagdeelworkshop kennis met drie crisisscenario’s waarin zij richting calamiteitenzender voor de aansturing, de berichten en de bijhorende instructies moesten zorgen. Denk daarbij aan aanwijzingen hoe laat en hoe vaak de tekst op de radio uitgesproken moet worden, welke informatie op de teletekstpagina en website te plaatsen en welke tekst eventueel als tickertape op het televisiescherm getoond kan worden. Initiatiefnemer Nico de Gouw, Frank Vergeer van het bureau Inconnect en Eugène Leenders van Omroep Gelderland gaven de feedback en tips. De workshop in de studio van de regionale omroep in Arnhem werd georganiseerd door de provincie Gelderland.

Omgevingsanalyse
Gelderland faciliteerde eveneens de workshop voor het opstellen van een omgevingsanalyse. De provincie nodigde sinds eind 2009 hiervoor liefst vijf keer via de veiligheidsregio’s de communicatieadviseurs van alle Gelderse gemeenten uit. In vijf workshops van gemiddeld 11 deelnemers hebben meer dan vijftig voorlichters kennis gemaakt met de theorie en geoefend in de praktijk van het analyseren van ‘de buitenwereld’.

Tijdens calamiteiten gaan de informatie- en geruchtenstromen via de (sociale) media eindeloos veel sneller dan de geverifieerde informatie in de eigen crisisorganisatie. De percepties van samenleving zijn van levensbelang voor de crisiscommunicatie. Het belang van het maken van goede omgevingsanalyses als vertrekpunt voor het opzetten van een crisiscommunicatiestrategie is vrijwel algemeen onderkend. Snel een beeld krijgen van de situatie in de buitenwereld en daar betekenis aan geven is essentieel voor de communicatie met de buitenwereld. De workshops  over de analyse-instrumenten, de handvatten om de analyses te maken en vooral het oefenen daarin werden gegeven door gespecialiseerde bureaus.

Neem voor meer informatie over beide opleidingen contact op met Nico de Gouw, Adviseur crisiscommunicatie. NCCwebsite@minbzk.nl
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Live op 6 januari 2011, 00:59:49
Crisis.nl niet crisisbestendig

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/123449/Crisis.nl_niet_crisis_bestendigd.html (http://www.blikopnieuws.nl/bericht/123449/Crisis.nl_niet_crisis_bestendigd.html)
woensdag 5 januari 2011 23:56

Dordrecht - Na het uitbreken van de brand in Moerdijk en de gevolgen die dit met zich meebracht voor de wijde omtrek, besloot men woensdagavond via crisis.nl de burgerij op de hoogte te houden van het laatste nieuws over de te nemen maatregelen.

Kort nadat het bekend werd gemaakt dat hier informatie was in te winnen, bleek de website totaal onbereikbaar voor burgers. Via Twitter en andere sociale media klaagden men dat de website plat lag door het grote aantal bezoekers. Enkele uren later kon men de website weer bereiken, waaruit blijkt dat de website Crisis.nl niet crisisbestendig is wanneer er zich een calamiteit voordoet.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 6 januari 2011, 01:18:14
en hier kom je eerder achter als je het vaker gaat gebruiken en niet alleen bij grip 4 incidenten... ;)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: zwelgje op 6 januari 2011, 16:34:38
Downtime Crisis.nl mogelijk veroorzaakt door vergissing

Door Joost Schellevis, donderdag 6 januari 2011 16:25

Crisis.nl, bedoeld als informatievoorziening bij rampen, ging woensdag niet offline door te hoge bezoekersaantallen. Het lijkt erop dat een menselijke vergissing ertoe leidde dat de website gedurende anderhalf uur niet te bereiken was.

Goed voorbereid zijnWoensdag, toen bij een chemisch bedrijf in Moerdijk een grote brand uitbrak, was de website Crisis.nl enige tijd onbereikbaar. Dit terwijl Crisis.nl juist is bedoeld als communicatiekanaal bij calamiteiten. Sommige media concludeerden dat de site onder de grote toeloop was bezweken, maar waarschijnlijk ligt het ingewikkelder. Er was sprake van een aantal problemen, blijkt uit reacties van het ministerie en de hostingprovider.

Een daarvan was dat een medewerker per ongeluk een onjuiste doorverwijzing instelde. Als er geen sprake is van een ramp, verwijst Crisis.nl naar een pagina met informatie over het platform. Op het moment dat er een calamiteit is en het platform moet worden ingezet, moet deze verwijzing handmatig worden aangepast. "Iemand heeft daar een fout gemaakt", zegt Martin Maas van ASP4all, dat de crisiswebsite host, desgevraagd tegen Tweakers.net.

Crisis.nl had naar het subdomein crisis01 moeten doorverwijzen, maar een medewerker vulde bij de doorverwijzing per ongeluk de url van het cms in. Daardoor probeerde crisis.nl gebruikers door te verwijzen naar de voorpagina van het beheersysteem en leek de site offline te zijn. "Maar de systemen draaiden ondertussen prima", stelt Maas. Het is niet bekend wie de fout heeft gemaakt; dit kan een medewerker bij de overheid zijn geweest, maar ook iemand bij de softwareleverancier.

De foutieve doorverwijzing was echter niet het enige wat speelde. Er zouden ook technische problemen zijn opgetreden, stelt Jean Fransman van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Die problemen waren volgens hem niet aan overbelasting te wijten, maar onduidelijk is wat er precies aan de hand was. "Dat is nu nog niet te zeggen", aldus Fransman.

Op een verklaring op de website van het Nationaal Crisiscentrum wordt aangegeven dat de foutieve doorverwijzing tot gevolg had dat bezoekers toegang verkregen op een manier die normaal alleen is 'voorbehouden aan de redacteuren van de site'. Preventiemaatregelen om de site onder grote druk online te houden, zouden daardoor zijn omzeild. Het lijkt er dus op dat de technische problemen zijn veroorzaakt door de doorverwijzing.

Toen deze problemen waren opgelost, was de website overigens nog steeds niet functioneel. "Er was nog geen content op de website geplaatst", aldus Fransman. Daardoor was de crisispagina nog niet zichtbaar. Uiteindelijk zou Crisis.nl woensdagavond anderhalf uur offline zijn geweest. Woordvoerder Fransman betreurt de problemen en zegt dat ze niet meer voor moeten kunnen komen.

Volgens woordvoerder Jeroen Pluim van TDC Lighthouse, dat het cms van de website leverde, is Crisis.nl zo ontworpen dat deze veel bezoekers aankan. Zo serveert de website bij een calamiteit enkel statische pagina's, die door het cms - dat op een andere server draait - vooraf worden gegenereerd. Dit leidt tot een lagere serverbelasting dan wanneer een pagina bij elk bezoek opnieuw moet worden gegenereerd.

De website van het Nationaal Crisiscentrum was overigens ook enige tijd offline, mogelijk doordat bezoekers die Crisis.nl niet konden bereiken naar de website van het NCC probeerden te gaan. Het is niet de eerste keer dat Crisis.nl offline is op het moment dat de website juist zou moeten werken. In 2007, toen een grote storm voor de nodige problemen zorgde, ging de site ook al offline. Dat kwam wel door overbelasting. De site hield het toen slechts een paar minuten uit.


Bron : tweakers.net
 (http://tweakers.net/nieuws/71808/downtime-crisis-punt-nl-mogelijk-veroorzaakt-door-vergissing.html)

Ok op crisis.nl een korte verklaring (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/nieuws/storing-crisisnl-wordt-onderzocht)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Live op 8 januari 2011, 01:28:10
CrisisCentrum denkt na over social media

http://www.omroepbrabant.nl/?news/148542852/CrisisCentrum+denkt+na+over+social+media.aspx (http://www.omroepbrabant.nl/?news/148542852/CrisisCentrum+denkt+na+over+social+media.aspx)
Eerste publicatie: vrijdag 7 januari 2011 - 22:54
Laatst gewijzigd: vrijdag 7 januari 2011 - 23:19

MOERDIJK - Het Nationaal CrisisCentrum zet waarschijnlijk in de toekomst wel sociale media, zoals Twitter, in bij een crisis. De overheidsinstantie kreeg veel kritiek te verduren, omdat bij de brand in Moerdijk mensen niet geinformeerd werden via sociale media.

De enige directe bronnen van de overheid op internet die bezorgde burgers konden raadplegen waren de websites van de gemeente en crisis.nl, maar die konden de toestroom niet goed aan. Zo lag crisis.nl een uur lang plat.

De reden waarom de overheid geen sociale media inzette is niet helemaal duidelijk. Wat volgens het Nationaal Crisiscentrum meespeelde was dat er geen sprake is geweest van een nationale ramp. De crisis speelde vooral op lokaal niveau.

De enige die daarom opdracht had kunnen geven om informatie via Hyves of Twitter te verspreiden is de burgemeester van Moerdijk, Wim Denie. Die heeft de opdracht niet gegeven. Ook speelde mee dat het crisiscentrum geen twitteraccount had aangemaakt. De gebeurtenissen volgden elkaar snel op en onder de tijdsdruk is er niet voor gekozen om een nieuw account op te zetten.

Recente onderzoeken adviseren de overheid om sociale media juist wel in te zetten bij rampen of een crisis. Het ministerie van justitie gaat de brand bij Chemie-Pack uitvoerig evalueren en kijkt daarbij of wellicht de volgende keer wel gebruik wordt gemaakt van sociale media.

Omroep Brabant maakte overigens de hele dag wel uitvoerig gebruik van twitter en Cover it Live.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: zwelgje op 11 januari 2011, 16:44:06
Recente onderzoeken adviseren de overheid om sociale media juist wel in te zetten bij rampen of een crisis

Op zich is het goed als de overheid en hulpverlening organisaties gebruik maken van nieuwe communicatie kanalen naar de bevolking toe.  Maar op het gebied van "social media"  is het vraagstuk, denk ik toch veel ingewikkelder dan de publieke opinie denkt. De onderzoeken die ik ken op dat gebied kijken ook vooral naar de "communicatie" kant en niet naar de overige aspecten van "social media" gebruik.

Het opent de deuren voor misbruik waarbij kwaadwillenden makkelijk foutieve informatie kunnen verspreiden in korte tijd. Zo is het zeer eenvoudig om accounts aan te maken onder een misleidende naam en zo de informatie stroom te vervuilen.
Een ander punt is de beveiliging van accounts vanuit een ICT perspectief. Veel "Social Media" blinkt nu nog niet echt uit in beveiliging voor hun gebruikers, en zijn er veel "hack" mogelijkheden die eenvoudig toe te passen zijn.
Dat opent niet alleen de deuren voor het misbruiken van de informatie stroom, maar ook voor het verder binnendringen in de ICT infrastructuur van de overheid.

Daarnaast is er het juridische aspect. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, wat een Amerikaans bedrijf is en dus ook onder de Amerikaanse wetgeving valt qua het opvragen van gebruikers gegevens.  Iets wat nu ook weer actueel is met alle Wikileaks gebeurtenissen.

Hiermee wil ik niet beweren dat "social media" niet in gezet moet worden maar dat dit wel beter onderzocht moet worden, en zeker met duidelijk regels voor de gebruikers ervan. Maar ik denk ook niet dat men bij het NCC over 1 nacht ijs zal gaan. :)

(Social media heeft mijn bijzondere aandacht vanuit een ICT en organisatie perspectief. Het bedrijf waar ik nu werk heeft ook lang lopen wikken en wegen over het wel of niet gebruiken van "social media" (voor commerciële doeleinden). De commerciële tak gebruikte deze media in eerste instantie uit eigen initiatief, totdat de ICT tak op de risico's wees. Door via een project "alle" voor en nadelen in kaart te brengen, zijn er nu duidelijk regels over het gebruik.)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 13 januari 2011, 17:32:19
http://www.nu.nl/internet/2422181/kabinet-wil-geen-haperingen-crisisnl.html (http://www.nu.nl/internet/2422181/kabinet-wil-geen-haperingen-crisisnl.html)

Kabinet wil geen haperingen op crisis.nl
Uitgegeven:    13 januari 2011 15:50
Laatst gewijzigd:    13 januari 2011 15:50

DEN HAAG - De slechte bereikbaarheid van de internetpagina crisis.nl tijdens de chemiebrand in Moerdijk zit het kabinet niet lekker.
© ANP

In een gezamenlijke brief stellen de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) dat nog deze week de eerste afspraak wordt gemaakt om problemen in de toekomst te voorkomen.

Crisis.nl was de avond van de brand enige tijd uit de lucht door een fout bij de technische ondersteuning. ''Dit kan niet en mag niet'', stellen de bewindslieden donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

''De website is bedoeld om burgers te informeren tijdens calamiteiten en rampen. Het is daarom van het grootste belang dat de site voortaan niet meer uitvalt.'' Ze geven aan ''alles op alles te stellen om herhaling te voorkomen''.
© ANP
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 16 januari 2011, 22:12:01
Zou dit DE oplossing zijn?  :)


http://www.burgemeesters.nl/node/2989 (http://www.burgemeesters.nl/node/2989)

09/01 Brand in Moerdijk en crisis.nl

Afgelopen week kreeg de website crisis.nl van de Rijksoverheid de nodige kritiek te verduren na de grote brand op het industrieterrein in Moerdijk. Het feit dat de site enige tijd onbereikbaar was, leidde tot terechte kritiek. Zoals minister Opstelten zelf na de ministerraad ook aangaf: "De website is bedoeld om burgers te informeren tijdens grote rampen. Het is daarom van belang dat de site voortaan niet meer uitvalt. 'Dat gaan wij gewoon verbeteren".

Daarnaast kreeg de site kritiek omdat media en burgers vonden dat de website in de eerste uren na de brand weinig nieuws bracht. Hierbij kwam de Rijksoverheid onder vuur te liggen, omdat die immers de website beheert. Het is echter goed om te realiseren dat de website crisis.nl weliswaar wordt beheerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar moet worden gevoed met informatie uit het crisisteam. Komt het crisisteam niet met nieuwe informatie, dan valt er ook op crisis.nl weinig nieuws te lezen.

Bij een grote crisis verwacht het publiek dat crisis.nl in de lucht is en de feiten over een crisis bijeenbrengt. Want bezoekers zijn linksom of rechtsom op zoek naar nieuwe informatie op de crisisportal van de Nederlandse overheid. Zij hebben geen boodschap aan het feit dat een voorlichter op dat moment blijkbaar geen tijd had om teksten voor een website in Den Haag aan te leveren. En dat de Haagse redacteuren niets op de site mogen zetten totdat zij akkoord krijgen uit de getroffen regio.

Om dergelijke praktische problemen te voorkomen, zouden twee mandaten moeten worden overwogen.

Mandaat I: Mandaat aan NCC/Cluster Crisis- en Risicocommunicatie (NCC/cRC):
Allereerst lijkt het wenselijk om zo snel mogelijk met feitelijke informatie op crisis.nl te komen. Veel informatie is publiekelijk bekend en zou zonder voorafgaande toestemming al op de site kunnen worden gezet. Aangezien de website mede wordt beheerd door experts van het voormalige Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie, zouden overheden erop mogen vertrouwen dat het NCC/cRC weet welke informatie zij zonder nader overleg alvast op de website kan plaatsen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan:

    * feitelijke informatie die elders door een overheidsinstantie al is bevestigd (bijv. in persconferenties of statements op radio en/of tv),
    * procesinformatie waarin wordt beschreven wat op dit moment wordt gedaan om de crisis te beteugelen,
    * informatie van een toelichtend karakter (bijv. uitleg van rampentermen als GRIP en Veiligheidsregio)

Veiligheidsregio's zouden in een convenant met het NCC kunnen vastleggen dat het NCC vrij is om zelfstandig de bovenstaande informatie op crisis.nl te publiceren, vooruitlopend op nieuwe informatie van het regionale crisisteam.

Mandaat II: Mandaat aan voorlichter in de regio
Om de snelheid er binnen de veiligheidsregio in te houden, is het ook wenselijk wanneer voorlichters in de regio mandaat krijgen om naar eigen professioneel inzicht informatie vrij te geven. Het mandaat zorgt ervoor dat communicatieprofessionals sneller in staat zijn om bepaalde (feitelijke) boodschappen naar buiten te brengen. Men kan sneller in de media communiceren en het beleidsteam hoeft niet alles te accorderen. Dit type mandaat is niet nieuw, maar was ook te vinden als aanbeveling in 'State of the art: bestuurlijk leiderschap in crisissituaties (2007) van het Landelijk Beraad Crisisbeheersing. In sommige regio´s wordt dit al toegepast.

9 januari 2011
NGB/Wouter Jong
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: joostvankempen op 17 januari 2011, 09:55:06
Of is dit DE oplossing?

'Media moeten ons op de lip zitten' ZWIJNDRECHT -  De media zouden eigenlijk direct mee moeten kijken met het crisisteam dat wordt geformeerd bij een incident of ramp. „Laten ze bij crisiscommunicatie maar bij ons aan tafel gaan zitten, op onze lip zitten en zien hoe en waarom bestuurders bepaalde beslissingen nemen”, vindt de Zwijndrechtse burgemeester Antoin Scholten.

Hij zegt dat naar aanleiding van de brand op Kijfhoek van vrijdag op zaterdag. RTV Rijnmond was weliswaar in de lucht als rampenzender, maar ook die zit niet aan de tafel waar de beslissingen worden genomen. De burgemeester komt dan bij tijd en wijle uit het overleg om via de rampenzender het publiek direct te informeren.

„In de Verenigde Staten doen de autoriteiten dat al. Daar leggen ze iedere minuut van waar zo'n crisisteam mee bezig is, vast in een logboek en publiceren ze direct op internet. Het voordeel is dat je dan ook geen gespeculeer hebt via sociale media”, aldus Scholten. Hij verwijst ook naar een chemiebrand als in het Brabantse Moerdijk vorige week woensdag.

Daar hadden de autoriteiten veel 'last' van twitteraars en Facebookgebruikers die zaken meldden die niet waar bleken. Daardoor krijgen omwonenden onduidelijke informatie. Scholten meent dat je dergelijke zaken voorkomt als je de media toelaat in de ruimte waar het crisisteam zit. „Omdat ik binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verantwoordelijk ben voor communicatie, heb ik dat idee daar wel eens geopperd. Ik wil dat nu opnieuw gaan doen”, zegt Scholten.

Het publiek is volgens hem ook van mening dat het liever alle informatie heeft dan dat er zaken worden achtergehouden, omdat dat argwaan wekt.

BRON: TELEGRAAF
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8744826/___Media_moeten_ons_op_de_lip_zitten___.html?sn=binnenland,buitenland (http://www.telegraaf.nl/binnenland/8744826/___Media_moeten_ons_op_de_lip_zitten___.html?sn=binnenland,buitenland)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 17 januari 2011, 15:06:24
@ Palmpie

Laten we niet vergeten dat informatieverschaffing een middel is om begrip aan te brengen bij de ontvangers.
Als de verzamelaars (en daarop verzenders) van deze informatie zelf niet weten wat er aan de hand is; omdat de situatie voor hen onvoorspelbaar (voor mij dus niet) uit de hand loopt en zij 'hijgend' langere tijd achter de feiten aanlopen, in allerlei Copi's e.d.;voordat zij deze feiten kunnen verzamelen tot informatie, dan komt er geen bruikbare en te delen informatie beschikbaar.
Men weet niet wat men doet of moet doen; geen aanvalsplan en zo.

De decennnia lange verzaking van de elementaire brandweerzorg aan de voorkant van de problematiek bevordert nu eenmaal dergelijke onbeschaafd chaotische gebeurtenissen; die pas na beeindiging (elke brand gaat ooit vanzelf uit) communiceerbare informatie afgeeft.

Het is als een (russische) roulette; zolang het 'circus' draait is er geen feitelijke informatie beschikbaar over de uitslag.

Compagnieen vinden nooit een gezamelijk doel; die zijn ontworpen voor stadsbranden na een (atoom)bombardement.
Enige kennis van de snelheid van brandontwikkeling en opkomsttijden zou dit toch voor iedereen direct begrijpelijk moeten maken.

Dat je dan ook nog het risico van schijterij door virusbesmetting loopt door de catering, na deze omvangrijke doch tevens voorspelbaar nutteloze alarmering en opkomst, vind ik toch wel weer triest. (Leedvermaak heb ik meteen onderdrukt; echt waar.)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: joostvankempen op 17 januari 2011, 16:09:39
@Fred Het is maar net hoe gedetailleerd je de informatie wilt hebben voor je hem communiceert. Jij gaat er vanuit dat je eerst precies moet weten hoe het zit, alvorens je het aan het publiek meedeelt. Dat er een totaaloverzicht en een aanvalsplan moet zijn. En dan heb je dus na 2 dagen je eerste persconferentie, waarbij iedereen je uitlacht omdat je niks nieuws brengt en het vuur al uit is.

Gedetailleerde informatie over wat iedere brandweerman precies doet of juist wat het grote plan is interesseert het grote publiek niet, want ze willen het nu weten en niet morgen.  Je hoeft niet te weten wat er aan de hand is, laat staan te voorspellen wat er gaat gebeuren. Je hoeft alleen maar waarnemingen door te spelen zonder waarde-oordeel. Liever ongeordende brokken informatie nu dan een totaalplaatje morgen.

Wat er tijdens Moerdijk op Twitter gebeurde was in mijn ogen een mooi leermoment: iedereen gooit neer wat hij ziet, hoort of weet. En daar kan ieder zijn eigen totaalplaatje van maken. En die totaalplaatjes worden in de traditionele media gebracht als 'waarheid'. Het enige dat de Veiligheidsregio zou moeten doen is sturen in die berichtenstroom. Voeg toe wat je zelf weet en reageer op fouten van anderen. Daarmee beinvloed je het totaalplaatje van mensen die het volgen. En misschien pik je zelf nog wel iets op dat je nog niet wist...

Een informatieverzamelaar hoeft dus niet te weten wat er aan de hand is, hij moet gewoon waarnemen en zenden. En kennis en achtergrondinformatie toevoegen.

Vroeger kon je een week schaven aan een persbericht en het journaille wachtte rustig af. Nu moet je gewoon brengen wat je weet, anders verzint een ander iets...
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 18 januari 2011, 09:14:23
@ joostvankempen

Mijn bericht was niet tot u gericht maar tot de bijdragen van Palmpie.
De door hem geplaatste bijdrage met de twee mandaten geven duidelijke voorstellen tot verbetering (mandaat 1 heeft mijn voorkeur).
Het is de wettelijke taak van de burgemeester om feitelijke informatie over de aard, omvang, bestrijdingsmogelijkheden en kwalijke effecten van een dergelijke brand te geven. In een aanvalsplan staat hierover 'hapklare' kant en klare informatie.
(U heeft vast zoiets nog nooit gezien.)
Voeg daarbij de waarnemingen van het actuele verloop en er onstaat mogelijk adequate communicatie.

Uw ideeen over Twitter zijn modieus maar werken m.i. nooit adequaat; het door u voorgestelde verbeteren van fouten (groen, rijp en rot door elkaar) leidt tot een hectische en onoverzichtelijke discussie met voorspelbare misverstanden.
Een burgemeester die op verantwoorde wijze zijn burgers moet informeren kan niet allerlei zich zo nodig te manifesteren figuren (in staccato formules) lopen te corrigeren.

Gelet op uw expliciet geetaleerde deskundgheid (organisatieadvies) zal ik niet met u redetwisten hierover. Zie uw ideeen maar te verkopen/aan de man te brnegen; mij best. Slechter kan de toestand immers niet meer worden.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 18 januari 2011, 10:13:05
@ Allen
Informatief is de inhoud van de wet (WRZO, art 11a. lid 2):
"De burgemeester draagt er zorg voor dat de bij de bestrijding van een ramp of een zwaar ongeval betrokken pesronen op passende wijze informatie wordt verschaft over een ramp die, of een zwaar ongeval dat, de bevolking en het milieu bedreigd of treft, de risico's die hun inzet bij deze ramp of dit zwaar ongeval heeft voor hun gezondheid en de voorzorgsmaatrgelen die in verband daarmee zijn of zullen worden getroffen." (Leestekens toegevoegd; FV)

De voorzienbare voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen staan in een aanvalsplan/bestrijdingsplan; da's logisch, nietwaar?
Het lijkt me niet dat hierover moet/kan worden getwitterd en of tijdens het verloop over moet/kan worden gediscussieerd.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 18 januari 2011, 10:56:37
Fred: Hoe zou jij dan, als burgemeester, alle valse geruchten, verkeerde media informatie, enz ondervangen? Door stil te blijven? Door alleen volgens vooraf vastgestelde berichten te communiceren (vooraf weet je al dat er wel/geen gevaarlijke concentraties in de rook zitten??)? Is alles in plannen te vatten? ???

Stel dat er mensen zijn, bijv van regio15 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47596.msg838424#msg838424 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47596.msg838424#msg838424)), meestal is dit een betrouwbare infobron, die tijdens het incident gaan twitteren dat de sirenes geactiveerd zijn, hoe zou jij daardan op reageren als burgemeester en via welk medium?
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: joostvankempen op 18 januari 2011, 11:04:56
@ Allen
Informatief is de inhoud van de wet (WRZO, art 11a. lid 2):
"De burgemeester draagt er zorg voor dat de bij de bestrijding van een ramp of een zwaar ongeval betrokken pesronen op passende wijze informatie wordt verschaft over een ramp die, of een zwaar ongeval dat, de bevolking en het milieu bedreigd of treft, de risico's die hun inzet bij deze ramp of dit zwaar ongeval heeft voor hun gezondheid en de voorzorgsmaatrgelen die in verband daarmee zijn of zullen worden getroffen." (Leestekens toegevoegd; FV)

De voorzienbare voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen staan in een aanvalsplan/bestrijdingsplan; da's logisch, nietwaar?
Het lijkt me niet dat hierover moet/kan worden getwitterd en of tijdens het verloop over moet/kan worden gediscussieerd.

Volgens dit artikel moet de burgemeester over 3 zaken informatie verschaffen:
1. het feit dat er een ongeval of ramp is
2. de risico's die dit met zich meebrengt
3. de maatregelen die zijn getroffen

In mijn ogen werd er van oudsher gewacht met het brengen van informatie tot er op alle 3 de punten duidelijkheid was. Dit leidde enkele uren (of dagen) later tot een persconferentie.

Maar er staat nergens dat dit zo moet, dat het een 3-eenheid is? Waarom niet beginnen met punt 1, als je dat helder hebt? Als ik zie hoeveel er de laatste jaren is veranderd op het gebied van communicatie en informatievoorziening, denk ik dat je door ‘crowdsourcing’ en ‘wisdom of the crowds’ snel moet informeren om geruchten te ontzenuwen en paniek te voorkomen.

Juist als jij zegt dat er gebreken zitten in de aanvalsplannen, kan het communiceren over punt 3 dus (te) lang op zich laten wachten. Als informatieverantwoordelijke zou ik daar dus niet op wachten, maar gewoon dat wat je wel weet alvast communiceren. Het vraagt een andere manier van denken: niet proberen het totaal te overzien, maar kleine feitjes direct doorsluizen. Vraagt ook om een andere manier van denken in de journalistiek trouwens: geen compleet plaatje in een persbericht dat zo 1 op 1 de krant in kan, maar zelf de feitjes combineren en nadenken.

Ik wil hierbij wel heel duidelijk zeggen dat je geen onzin moet vertellen. Dus alleen wat je echt zeker weet, maar dan ook direct brengen, hoe weinig het ook is.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 18 januari 2011, 12:04:29
@ Palmpie
U stelde mij een vijftal vragen;

1)"Fred: Hoe zou jij dan, als burgemeester, alle valse geruchten, verkeerde media informatie, enz ondervangen?"
Antwoord: Daar zou ik, als burgemeester, zo repressief, nooit aan beginnen; ook al wegens ontbrekende aandacht en tijd.
Door zelf, de vooraf noodzakelijk verzamelde, informatie te delen voorkomt men ook geruchten (preventief).

2) "Door stil te blijven?" Antwoord: Deze optie verbiedt de wet (WRZO).

3)" Door alleen volgens vooraf vastgestelde berichten te communiceren (vooraf weet je al dat er wel/geen gevaarlijke concentraties in de rook zitten??)? " Antwoord: Er is noodzakelijk, om de 3 onderwerpen die de wet voorschrijft voor communicatie te kunnen invullen, al heel wat degelijke informatie verzameld die dan slechts moet worden afgevinkt op het actuele verloop. ('Doorhalen wat niet van toepassing is.')

4) "Is alles in plannen te vatten?"
Antwoord: Ja; tenminste, 'alles' wat je al weet over de te realiseren risico's die vooraf wettelijk moeten zijn ingeschat ook met de kwaliteit van het Veiligheidsbeheerssysteem (VBS) volgens het BRZO.
De cdt. van de regionale brandweer moet, als wettelijk adviseur (Brandweerwet 1985 en nu ook volgens de wet veiligheidsregio's, wet milieubeheer, het IVB en het BRZO), vooraf aan het verlenen van de bouwvergunning, de (2) gebruiksvergunningen, de milieuvergunning en de goedkeuring van het VBP, B&W positief adviseren over het geheel van voorwaarden.
De informatie die voorwaardelijk is voor een dergelijk advies vult vele ordners; dus zit de burgemeester nooit met een mond vol tanden.
Dat de praktijk anders uitwijst, betekent dat de cdt. van de regionale brandweer (en formeel het bestuur) zijn wettelijke taken verzaakt.

5) "Stel dat er mensen zijn, bijv van regio15 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47596.msg838424#msg838424 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47596.msg838424#msg838424)), meestal is dit een betrouwbare infobron, die tijdens het incident gaan twitteren dat de sirenes geactiveerd zijn, hoe zou jij daardan op reageren als burgemeester en via welk medium?"

Antwoord: Ik zou, als burgemeester, via de regiovoorzitter (als ik dat zelf niet ben), de cdt. erop aanspreken dat hij en zijn personeel geen taak hebben om hierover naar buiten te communiceren. Met de vraag dat als zij tijd hebben om tijdens een calamiteit te gaan twitteren, de personele bezetting van de alarmcentrale mogelijk wat aan de royale kant is.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 18 januari 2011, 12:40:57
@joostvankempen

U schreef o.m.:
Citaat
Volgens dit artikel moet de burgemeester over 3 zaken informatie verschaffen:
1. het feit dat er een ongeval of ramp is
2. de risico's die dit met zich meebrengt
3. de maatregelen die zijn getroffen

In mijn ogen werd er van oudsher gewacht met het brengen van informatie tot er op alle 3 de punten duidelijkheid was. Dit leidde enkele uren (of dagen) later tot een persconferentie.
 

Dat wat u onder 1. noemt was toch via de media direct wel duidelijk.
De risico's, onder uw punt 2,moeten vooraf worden ingeschat op de (4) vergunningverleningen en dus positieve adviezen ook over het veilgheidsbeheersplan in dit geval (BRZO).
Om risico's (en de scenario's die daar naartoe leiden) te kunnen inschatten en van daarbij noodzakelijk te achten voorkomende beperkende en bestrijdende maatregelen te voorzien, op advies van de regionale brandweercommandant(!!!), moeten deze eerst op (brand) technische detail zijn beschreven. (Een vaste schuimblusinstallatie, en inzet van schuim later,is daarbij in de gegeven situatie brandtechnisch absurd.)
Absurd of niet; er moet sowieso heel wat informatie vooraf zijn verzameld, vakkundig en wettelijk bevoegd (!!),geinterpreteerd en omgezet zijn in voorwaarden; vooraf aan toestemming tot gebruik van de inrichting. Daarmee is ook uw punt 3 bevredigd.


Dat er dus een informatie tekort werd/wordt waargenomen duidt op taakverzaking vooraf aan het in bedrijf nemen van deze inrichting.
Verantwoordelijkheid hiervoor dragen alle in de wet genoemde actoren: De minister van BZK (Inspectie brandweerzorg), GS (desnoods aanwijzen brandweerregio's met brandpreventie advies als verplichte taak sinds 1985), het NIFV/Nibra: opleiden officieren en anderen, leerstof (sinds opname in de Brw. 1985), de regionale besturen van de brandweer, de B&W's en gemeenteraden.

Dit was ook zo met alle voorgaande 'brand' rampen/ongevallen; in de officiele rapporten vindt u hierover niets.
He kennis/bekwaamheid/bevoegdheidsvacuum wordt opgevuld door onbevoegde en 'dus' onbekwame/ongetoetste adviesbureautjes en VROM ambtenaren; die niet vallen onder de bekwaamheids- , opleidings- en examineringseisen van de Brw. wet 1985. Evenmin vallen zij onder het toezicht (inspectie) van de minister van BZK: op de algemene uitvoering van de wettelijke brandweerzorg.
Het komt zo nooit meer goed!
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 18 januari 2011, 15:00:52
Het grote probleem met sociale media en de onwaarheden op internet liggen in het feit dat de opbouw van de informatie in de eerste fase van een incident faalt. In zo een geval geldt de uitspraak "In het land der blinden, is eenoog koning" meer dan anders.

Als veel mensen vragen hebben over het hoe, wat en waarom, wordt iedere uitspraak die binnen de behoefte valt opgepakt en verspreidt. Door als HV organisatie snel en effectief in een vroeg stadium te beginnen met informatie verstrekking, kunnen broodjes aap worden voorkomen c.q. tegen gesproken.

In de huidige praktijk wordt, als het al gebeurt, een voorlichting gestart bij Zeer grote X en/of GRIP. Dat is het moment dat de voorlichting moet beginnen met informatie verzamelen. Wellicht moet dit punt naar voren geschoven worden. Bijv. de regio Zeeland begint bij Middel X al met de voorlichting op de sociale media. Heel basaal en feitelijk aangeven wat er aan de hand is. Hiermee wordt de start gemaakt met het communicatie kanaal dat kan worden benut als een incident groter wordt.

Het is essentieel om op het juiste moment, de juiste informatie te geven om juist de urban-myths tegen te gaan.

Een logische tegenreactie kan zijn: "waarom zou ik dit doen, die virtuele ramptoeristen wachten maar FF". Hierbij wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat de hedendaagse samenleving drijft op een snelle deling van informatie en incidenten. Ik noem dat vaak de informatie-snack-cultuur. Ik wil iets weten, en ik wil daar nu een antwoord op. Onder invoed van (mobiel) internet wordt dit aan alle kanten gefaciliteerd. Door deze informatie voorziening zijn niet alleen de "oude scanner fanaten" bezig met incidenten, maar wordt op meerdere plekken een groter publiek onrustig en wordt interesse gewekt. (En laten we wel wezen, dit forum is daar niet anders in. Alle discussies en WWEMV topics zijn er ook opgericht om meer informatie te krijgen over incidenten die ons eigenlijk niets aangaan!)

Het resultaat van deze informatie wens en het gebrek aan invulling is discussie. Een goed voorbeeld hiervan is de zoektocht naar de gevaarlijke stoffenlijst bij Moerdijk. Door het uitblijven van duidelijkheid en, de (naar mijn mening normale procedure) inbeslagneming van het OM voor onderzoek, werd de suggestie gewekt dat er informatie achtergehouden werd (Internet publiek is een broedplaats voor alu-hoedjes). Door het gebrek aan feitelijk informatie en de acties van het NOS werd dit een groter probleem dan het oorspronkelijk had geweest met duidelijke info voorziening.

Gelukkig worden lessen steeds sneller geleerd en liet de brand in Zwijndrecht al een verbetering zien.....

Zie ook de column over de birdhit van Air Maroc (http://www.burgemeesters.nl/twitter) van Wouter.

Website over crisisbeheersing: http://crisisbeheersingnederland.nl/ (http://crisisbeheersingnederland.nl/)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 18 januari 2011, 15:42:41
@ peebee
U representeert op eerlijk onverhulde en drammerige wijze de 'interesse' van ongeduldige informatiejagers (moderne media).

Daarbij schreef u onder meer:
Citaat
Het is essentieel om op het juiste moment, de juiste informatie te geven om juist de urban-myths tegen te gaan.

Ja hoor, de juiste info op het juiste moment. Om dan daarmee wartaal en onwaarheid tegen te gaan???

Voor u legde ik kennelijk vergeefs uit dat het bevoegd gezag zich moet houden aan de wettelijke bepalingen; over de inhoud van actieve officiele informatieverspreiding. Dat gezag is niet zo vrij als het twitter en internet wereldje; zij zijn ook aansprakelijk voor foutieve informatie dus oppassen geblazen. Die voorzichtigheid en beoogde zorgvuldigheid komt bij uw doelgroep niet goed uit; dat snap ik wel.

De website waarna u verwijst, over crisisbeheersing (als een crisis te beheersen is; is er geen crisis), noemt ook een lector crisisbeheersing;
deze was jarenlang werkzaam op het Nibra om burgemeesters te leren hoe op te treden; werkt zeker niet zo goed?
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 18 januari 2011, 16:30:35
@ peebee
U representeert op eerlijk onverhulde en drammerige wijze de 'interesse' van ongeduldige informatiejagers (moderne media).

Daarbij schreef u onder meer:
Ja hoor, de juiste info op het juiste moment. Om dan daarmee wartaal en onwaarheid tegen te gaan???

Voor u legde ik kennelijk vergeefs uit dat het bevoegd gezag zich moet houden aan de wettelijke bepalingen; over de inhoud van actieve officiele informatieverspreiding. Dat gezag is niet zo vrij als het twitter en internet wereldje; zij zijn ook aansprakelijk voor foutieve informatie dus oppassen geblazen. Die voorzichtigheid en beoogde zorgvuldigheid komt bij uw doelgroep niet goed uit; dat snap ik wel.

De website waarna u verwijst, over crisisbeheersing (als een crisis te beheersen is; is er geen crisis), noemt ook een lector crisisbeheersing;
deze was jarenlang werkzaam op het Nibra om burgemeesters te leren hoe op te treden; werkt zeker niet zo goed?

De door u aangehaalde passage kan op twee manieren gelezen worden (In the eye of the beholder zeg maar). Voor het gemak geef ik u mijn verklaring voor deze zin. Als je kijkt naar de informatie behoefte binnen een incident kan je daar een onderverdeling maken naar type informatie in de tijd. Door een goede analyse van historische gegevens (Van Moerdijk zijn bijv. al 110.000 twitterberichten gebundeld) kan je redelijk inschatten (of waarnemen) op welk moment, welke informatie wenselijk is. Door deze algemene tijdslijn in acht te nemen kan je dus gericht informatie zoeken en delen en daarmee een deel van de (terechte of onterechte) zucht naar informatie wegnemen. Dit zal bijna nooit volledig de vraag bevredigen, maar wel sturing geven om zodoende de onrust beheersbaar te maken.

Even concrete vertaling naar de dagelijkse hulpverlening; Bij een reanimatie willen we ook dat de omstanders afstand houden en zich niet bemoeien metde hulpverlening. Als zij dit wel doen, gaat dit direct ten koste van. Die energie is immers maar op een manier in te zetten. Voor het slachtoffer of de omgeving, niet beide.
Terug naar de casus: Door de zucht naar info inzake de gev.stoffenlijst, moesten mensen zich bezig houden met de NOS ipv de omgeving en bewoners. Waarschijnlijk had een goed getimede opmerking dat de gev.stoffenlijst vrijgegeven zou worden op tijdstip X dat hele circus had voorkomen.

De opmerking dat het gezag niet vrij is, is een terechte, edoch starre en achterhaald standpunt. De (nieuwe) wetten voor communicatie worden op dit moment in het veld geschreven (bij wijze van spreke dan). Daarin zullen mensen gaan falen en successen halen. De overheid zal ook in deze wereld zijn vizier continue moeten bijstellen om de aansluiting enigzins te behouden.  

Het blijven hangen in oude denkbeelden en de discussie uit de weg gaan, aan te passen aan tijd en omgeving, om (desnoods wetten) te veranderen; is een recept om jezelf uit te faseren. Zonder evolutie sterft een ras uit (of dit nu mieren, dinosauriërs, burgemeesters of voorlichters zijn)

De tijd dat het voldoende was om een besnorde man in uniform bij een groot incident een persconferentie te laten houden voor het 20:00 journaal op Nederland 1 is voorbij.

En even vrij naar uw reactie  (als een crisis te beheersen is; is er geen crisis): Als een brand geweerd kan worden is, is er geen brand. ( hoeft deze niet door de brandweer bestreden te worden;))
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 18 januari 2011, 19:05:31
@peebee

Over communicatie gesproken; u reageert op mijn bericht maar stuurt mij tegelijkertijd een persoonlijk bericht waarin u zegt niet verder te willen discussieren. Vluchten door het eerste de beste gat in de heg?

U noemt 'Moerdijk historie' dat wat aan twitterberichten (meer dan honderduizend) is gebundeld. Wie heeft de tijd en interesse om die te lezen? 'Korte termijn historie?' Algemeen maatschappelijke relevantie?

U spreekt van 'informatiezucht' die nooit helemaal 'te bevredigen' is; dat is een goede woordkeus voor verslaafden en verslaving.

Uw verdere taalgevoel, over iets (crisis) wat zogenaamd beheerst kan worden als synoniem voor iets (brand) dat voor en tijdens het 'bestaan' geweerd kan worden, waarbij u suggereert dat iets 'weren' dan altlijd ook betekent dat het bestreden wordt, laat ik dan ook maar voor wat het is. Semantisch deugt het volgens mij van geen kanten.

U gaat niet in op mijn verwijzing dat (vele) lectoren en hoogelraren op dit terrein eerder verantwoordlijk waren voor de opleiding en oefening van brandweerofficieren en leidinggevenden (burgemeesters) bij rampen.
Jarenlang lucratief bijschnabbelen op het Nibra met nu en eerder (Volendam, Enschede, Schiphol, Hercules) de resultaten pontificaal en uiterst negatief in beeld.
De belastingbetaler wordt herhaald uitgemolken en krijgt daarvoor openbaar 'georganiseerde' wanprestaties; die dan meteen door de daarvoor verantwoordelijke opleiders van negatieve kritiek worden voorzien.
Ja, ze zijn nog altijd in de markt voor adviseurschap bij hardleerse overheidsfunctionarissen; het ligt immers niet/nooit aan hen!
'Ongoing business en 'pecunia non olet!'

Dat is pas algemeen belangwekkende informatie; die u niet in uw welgevulde 'historische' twitteralbum zult tegenkomen.
Het ga u verder goed!
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Live op 19 januari 2011, 00:13:40
Communicatie overheid rond Moerdijk was ramp

http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3385154.ece/Communicatie_overheid_rond_Moerdijk_was_ramp_.html (http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3385154.ece/Communicatie_overheid_rond_Moerdijk_was_ramp_.html)
19 januari 2011

Wim Carabain

Bij een brand van dergelijke omvang gelooft niemand in een ’gaat u maar rustig slapen’-boodschap.

De berichtgeving over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk maakt op pijnlijke wijze duidelijk dat door de verantwoordelijke autoriteiten bij de communicatie rond deze ramp veel fouten zijn gemaakt.

...
...
lees verder: http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3385154.ece/Communicatie_overheid_rond_Moerdijk_was_ramp_.html (http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3385154.ece/Communicatie_overheid_rond_Moerdijk_was_ramp_.html)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 19 januari 2011, 18:59:53
@ Live & allen

Het verbijstert mij dat een moderator zijn bijdrage levert door zich inhoudelijk te verschuilen achter een belanghebbende bron. Weer zo'n bijschnabbelende politicus (wethouder) en 'opleider'.
Het sluit aan in het rijtje van de hoogleraar en de lector crisisbeheersing, met de lector brandpreventie, jarenlang als 'opleiders' op het Nibra, die de, nu opnieuw zwaar bekritiseerde, bestuurders moesten voorbereiden op een dergelijk 'professioneel' optreden.

De slagers (opleiders) keuren hun eigen vlees en verkopen meer van hetzelfde (mislukte) produkt!

De verborgen agenda blijkt uit de wervingsadvertentie van een bureau waarvan Win Carabain mede de leiding heeft en uiteraard de revenuen plukt:

Citaat
Workshop 'Hoe verleiden we de kiezer?'
B&C en Koraal Advies organiseren op 28 januari 2011 de workshop 'Hoe verleiden we de kiezer?'.
De workshop is bedoeld voor communicatieadviseurs, griffiemedewerkers en ambtenaren die bij de organisatie van de Provinciale Staten-verkiezingen zijn belast.
In de workshop wordt een analyse gegeven van de aanpak van de vorige Statenverkiezingen. Ook wordt bezien op welke wijze de provincies met behoud van de eigen aanpak elkaar kunnen versterken en kunnen profiteren van samenwerking, zodat het totaal meer is dan de som der delen.

Doel is immers het bereiken van een zo hoog mogelijke opkomst tegen zo gering mogelijke inspanningen en kosten.
De workshop omvat twee dagdelen. Deelname bedraagt per persoon

€ 895,= incl. lunch, exclusief BTW (gereduceerd tarief voor tweede en derde deelnemer per provincie). Aanmelding kan tot 10 januari 2011 door een mail te sturen info@koraal-advies.nl.

Ja hoor, op het NIFV/Nibra en hierboven zullen opnieuw, en opnieuw op kosten van de belastingbetalers (kiezers), "met behoud van eigen aanpak" en ' zo weinig mogelijke inspanning' leerresultaten worden verschoven naar een onzekere toekomst. Geen kosten baten analyse op dit terrein aub!

En het gaat deze Carabain als adviseur dus niet om transparante communicatie met mondige burgers (nu als kiezers) maar om de burgers te laten 'verleiden' (Het staat er!) door politici/bestuurders.
U weet nu aan wiens kant ook deze figuur staat; wiens brood men eet.....!
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: joostvankempen op 20 januari 2011, 13:12:47
@Fred Vos, ik vind de bijdrage van Live best nuttig voor dit topic: hij voegt informatie toe zonder hier zelf commentaar op te geven, dat mag toch ook?
Dat past volgens mij prima op een forum: de een levert een inhoudelijke bijdrage met een eigen mening, de ander door het inbrengen van informatie die van elders komt.
Welke waarde je aan die informatie wilt hangen, of wat je er van vindt, is volgens mij aan ieder voor zichzelf.

Dit is bijvoorbeeld ook nog zo'n mooi genuanceerd verhaal over dit thema:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/zaans_sufferdje_brand_komt_doo.html (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/zaans_sufferdje_brand_komt_doo.html)

Volgens mij is dit de kern van de veranderende manier van communiceren: iedereen kan zenden, op een objectieve of misschien juist wel zeer subjectieve manier. Het is aan de ontvanger om hier zijn eigen waarheid mee te construeren. Wat geloof je? Wie zie jij als autoriteit?

Juist in crisissituaties denk ik dat informatie van de overheid best nog wel als een autoriteit kan worden gezien, maar dan moeten ze wel tijdig en transparant zijn. Een algemeen verhaal op een persconferentie 24 uur later, daarmee verlies je het van de ongenuanceerde sensatiezoekers. Je moet communiceren in het heetst van de strijd: als het vuur het hoogst is en daarmee de roddels ook ;)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 20 januari 2011, 15:49:04
@peebee

Over communicatie gesproken; u reageert op mijn bericht maar stuurt mij tegelijkertijd een persoonlijk bericht waarin u zegt niet verder te willen discussieren. Vluchten door het eerste de beste gat in de heg?

...

Inderdaad heb ik u via PM aangegeven niet in de discussie te gaan. Dit mede omdat ik niet vind dat dit soort off-topic discussies open en bloot gevoerd hoeven worden:) En ja, nu reageer ik ook open. De historie leert dat wij er samen niet uitkomen, ik de discussie niet teveel wil verstoren met mijn vooroordelen en u het voordeel van de twijfel wil geven. Het is immers weinige gegeven een eigen topic te hebben, maar in drie jaar kunnen inzichten en gedragingen veranderen.

Wat mij betreft gaat het niet om het hebben van de grootste of het bezitten van de waarheid. Mij valt telkenmale op dat iedereen in het wereldje het in uw ogen fout doet. Niettemin zitten daar wel kernen van waarheid in.

1) Het brandweerwereldje wordt bestuurd door een beperkte groep mensen
2) Deze mensen komen telkenmale weer terug om hun zegje te doen

Dit jaar ben ik voor het eerst bezoeker van het NVBR jaarcongres geweest. Ik ben daar behoorlijk geschrokken van het feit dat "de leiding" viindt dat ze heel vooruitstrevend zijn. Ik heb tegelijkertijd kunnen waarnemen dat veel van de opvattingen eigenlijk gebaseerd zijn op kennis van 5-10 jaar geleden. Hier ligt dus een groot speelveld voor verbetering en daar zullen nieuwe piketpalen geslagen moeten worden. Mijn ervaring is dat het makkelijker is om het speelveld te beinvloeden vanuit een constructieve modus dan vanuit een negatieve modus waarin alles als slecht betiteld wordt. Voor je het weet wordt je gezien als oude brommende zure man.

Natuurlijk moeten vanuit het verleden lessen geleerd worden, en ik ben de eerste om te zeggen dat hulpverlening Nederland hier niet in uitblinkt. Echter, in de auto kijken we ook niet continue in de achteruitkijkspiegel om te zien waar we geweest zijn, het aanzicht door de voorruit is veel boeiender om te zien waar we naar toe kunnen gaan en wat we kunnen beinvloeden (vrij naar Pim Blokland ;))

Nieuwe media en communicatie gaan een hele grote impact hebben op de hulpverlening, crisis en risicobeheersing, en dus eigenlijk het dagelijkse werk. Of we het willen of niet!! Dan kan je beter ermee aan de slag gaan, de grenzen zoeken, een paar keer plat op het mondje vallen en een werkwijze ontwikkelen waar alle partijen iets aan hebben. De beren op de weg omzeilen, ipv klagen over diezelfde beren.

Strijd voeren over uw persoonlijke vetes, hoe terecht wellicht ook, moet u vooral doen, maar in mijn ogen is dit niet de plaats;)

Ik hoop dat ook u hier een constructieve bijdrage in kan leveren, zonder uw rancune tegen personen of organisaties van invloed laten zijn. Dan bent u in mijn ogen een mooi alternatief geluid op het forum en ga ik graag weer de discussie aan:):):)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 20 januari 2011, 15:57:43
@Fred Vos, ik vind de bijdrage van Live best nuttig voor dit topic: hij voegt informatie toe zonder hier zelf commentaar op te geven, dat mag toch ook?
Dat past volgens mij prima op een forum: de een levert een inhoudelijke bijdrage met een eigen mening, de ander door het inbrengen van informatie die van elders komt.
Welke waarde je aan die informatie wilt hangen, of wat je er van vindt, is volgens mij aan ieder voor zichzelf.

Dit is bijvoorbeeld ook nog zo'n mooi genuanceerd verhaal over dit thema:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/zaans_sufferdje_brand_komt_doo.html (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/zaans_sufferdje_brand_komt_doo.html)

Volgens mij is dit de kern van de veranderende manier van communiceren: iedereen kan zenden, op een objectieve of misschien juist wel zeer subjectieve manier. Het is aan de ontvanger om hier zijn eigen waarheid mee te construeren. Wat geloof je? Wie zie jij als autoriteit?

Juist in crisissituaties denk ik dat informatie van de overheid best nog wel als een autoriteit kan worden gezien, maar dan moeten ze wel tijdig en transparant zijn. Een algemeen verhaal op een persconferentie 24 uur later, daarmee verlies je het van de ongenuanceerde sensatiezoekers. Je moet communiceren in het heetst van de strijd: als het vuur het hoogst is en daarmee de roddels ook ;)

 


Amen Joost. Je pakt hier de kern van de problematiek beet. De tijd dat we een journaal hadden op de avond is voorbij. De krant bevat informatie die op internet al oud en belegen is. De doorgangssnelheid van informatie is exceptioneel hoger geworden. Daarnaast kan (in theorie) iedereen zijn beklag doen en voelen mensen zich sneller slachtoffer. En eerste reactie bij een incident is: Wij horen hier niet.

In mijn analyses maak ik onderscheidt tussen een (macro)crisis en een microcrisis. Voor de eerste hebben we draaiboeken, voor de tweede hebben we die niet. Even ter verduidelijking; Een micro-crisis is een crisis die niemand in de professionele Hulpverlening als crisis ziet, maar die voor de betrokkenen wel als zodanig worden ervaren (zowel fysiek als mentaal). Iemand wiens woonwijk serieus wordt bedreigd zal het ervaren als crisis, maar ook de buurman van een woning die vol in de brand staat zal dit als zodanig ervaren. De definitie van de HV crisis is daar totaal niet op van toepassing, maar de psychische en fysieke ervaring van het slachtoffer wel. Als de rook laag hangt zal wellicht een hele straat met vragen lopen (ventilatie, huisdieren, etc). Of we willen of niet, deze mensen gaan informatie zoeken en of klagen op internet/SBS6/RTL5 en voor je het weet is een klein incident voor een korte tijd, landelijk nieuws.

Goed voorbeeld is de situatie van Brandon die vastgeketend zit. Er zijn meer mensen in deze situatie, omdat het niet anders kan. De pers wordt gezocht en het leidt zelfs tot kamervragen, terwijl dit 15-20 jaar terug waarschijnlijk nooit zo groot had geworden.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Rickvb op 20 januari 2011, 15:59:48
Ik wil toch even vermelden dat de inwoners van Wormer van de gemeente keurig de volgende morgen een brief in de bus kregen, te vinden op:

http://www.wormerland.nl/nieuws/2011/01/20/bewonersbrief_brand_adm_cocoa (http://www.wormerland.nl/nieuws/2011/01/20/bewonersbrief_brand_adm_cocoa)

Dit n.a.v. de brand bij ADM cocoa in Wormer gisteravond.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 21 januari 2011, 12:40:06
@ peebee & joostvankempen

Helder; en (nu) op hoofdlijnen geheel met u eens!

De informatie die van derden wordt doorgesluisd bevat impliciet de goedkeuring van de plaatser; die zou daarbij zijn waarderings/beoordelingscriteria expliciet kunnen maken; hij/zij is immers wel verantwoordelijk voor het plaatsen en daarmee vragen van aandacht.

Over verbeteringen in de toekomst gaf ik gisteren een workshop op de Saxion hogeschool over brandveiligheid:
"Wie doet wat, hoe en waarom? En waarom niet?" (deelnemers uit de bouwwereld, (verbond van) verzekeraars, ministeries en brandweer).
Mijn slotconclusie was dat het zo (zoals het de afgelopen jaren gaat en wordt voortgezet met de regelgeving) nooit meer goed komt.

Het hogere kader van de (regionale) brandweer en het NIFV/Nibra heeft, sinds de Brandweerwet 1985, zijn wettelijke taken materieel kwalitatief verzaakt.
Daarbij is, zoals peebee treffend verwoord, bij de generatie hogere brandweer functionarissen van de afgelopen 10 tot 25 jaar, nogal wat misverstand over hun eigen functioneren ontstaan.
Daar zij het monopolie van de Staat, m.b.t. de gehele brandweerzorg, materieel inhoud hebben moeten geven, en daarvoor expliciet (wet) bekwaam moeten zijn, is het een ramp te moeten constateren dat zij hun taken (brandpreventieadvies aan bevoegd gezag) hebben verzaakt. In dit vacuum dat door hen is getrokken voelen gemeentebrandweerlieden zich genoodzaakt om de brandpreventie te behartigen; binnen de jungle van commerciele adviesbureau's.
Dit, met onvoldoende (voor)opleiding en onwerkbare, wetenschappelijk ogefundeerde, regelgeving (brandveilgheid in Bouwbesluit en Gebruiksbesluit die op onwettige wijze zijn uitgebracht; in strijd met de beperkte mogelijkheden die de Wonigwet biedt voor AMvB's en zeker ook in strijd met de brandweerwet (nu wet veilgheidsregio's) die voorschrijft dat de integrale brandweerzorg materieel moet worden beschreven in een (decentrale!) Brandbeveiligingsverordening.

Dez wantoestand in de regelgeving is veroorzaakt door eigengereid optreden van VROM ambtenaren, die, per (wettelijke) definitie onbekwaam op dit gebied, het uiitbrengen van, decentraal beoogde regelgeving, naar zich hebben toegetrokken.
Het VNG volgt, met een model BBV die nu 2 A4's bevat, het hoger opgeleid brandweerkader en inspectieleden verklaarden zich in een onderzoek van de TU-Delft (IOOV 2006) incompetent, zeker ook  op het gebied van brandpreventie.
Zo onstaan dan de brandrampen;  als de (hoog)opgeleiden incompetent zijn, zijn de opleiders dat automatisch ook.

Dus heren, waar moet iemand zijn positeve kritiek adresseren?
Ik gaf gisteren al aan: dat zeer professionele en empirisch wetenschappelijk verankerde brandbeveilgingsvoorschriften al meer dan een eeuw bestaan in de VS (NFPA en Building codes) en bij mij, ook destijds als hoofd officiersopleiding (Rijksbrandweeracademie vooraf aan 1985) op de boekenplank staan/stonden als 'gouden' referentiebronnen.
Binnen de mentale inteelt van het besloten en klein gehouden 'brandveiligheidswereldje' probeert men al jaren, met allerlei over elkaar heen vallende actieprogramma's het wiel telkens opnieuw uit te vinden. Vergeefs zoekt u daar daar enige wetenschappelijk verdedigbare referentie. Literatuur is daarbinnen een onbekend/onbemind begrip.
Zelf, quasi vanuit het zelf voorgewende 'niets' promoveren is de mode; international vakliteratuur zou dit al direct als charlatanerie ontmaskeren.
'Keep the mushrooms in the dark and feed them a lot of shit!' (Wie ontmest die stal?)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 21 januari 2011, 14:05:35
We komen er wel:) Wat uw opmerking betreft
.........
Zo onstaan dan de brandrampen;  als de (hoog)opgeleiden incompetent zijn, zijn de opleiders dat automatisch ook.
........

Heeft professor W.A. Wagenaar daar in 2006 al een behoorlijke uitspraak over gedaan in het programma kunststof (http://www.nps.nl/page/programma/424/kunststof/aflevering/detail/3660814/w--a--wagenaar) (ongeveer vanaf 0:50:00 n.a.v. de Schipholbrand)

Citaat
...Ongelukken en rampen georganiseerd worden op het hoogste niveau....

...De minister heeft de schipholbrand georganiseerd....

....Die heeft de situaties gecreeerd waarin al die lagere overheden het verkeerd gaan doen. En de lagere overheden gaan het verkeerd doen, waardoor alle individuele personen, zoals die bewakers daar, ook niet meer weten wat ze verkeerd en moeten doen ....

...De bron ligt altijd op het hoogste niveau....

....Daar moet je het veranderen....

....Zij alle stappen ondernemen, die er toe gaan leiden....

...Je bent wel bezig met je in te dekken omdat wettelijke regels gevolgd zijn, maar je bent niet bezig met te begrijpen waarom het gaat....


Even los van de denkbeelden etc. t.o.v. de persoon (kan mij uit eerdere discussie herinneren ;)) Slaat prof. Wagenaar denk ik de spijker op de kop. Het gaat om de materie snappen en vandaar uit beleid/visie/methodieken ontwikkelen. Niet vanachter rapporten, papier en bureau. Zelf zeg ik altijd; De hulpverlening vindt plaats op straat (of in dit geval de digitale snelweg). Daar moet je zijn om te zien waar en wat er veranderd moet worden. En zoals mijn helden van Mythbusters altijd zeggen: Failure is always an option. Zonder fouten zullen we nooit leren waar we moeten verbeteren.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 22 januari 2011, 11:31:08
@ peebee & allen

Mijn uitgebreide reactie op peebee is (door mij onbedoeld) verplaatst naar de draad over de Schipholbrand.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Brandpreventist op 22 januari 2011, 14:33:46
@ peebee & allen

Mijn uitgebreide reactie op peebee is (door mij onbedoeld) verplaatst naar de draad over de Schipholbrand.

@ peebee

Heel erg bedankt voor deze link.
Tja, Wagenaar begeeft zich hiermee ver buiten zijn vakgebied; niet voor wat betreft de analyse van hoe organisaties als systemen functioneren (sociaal psychologisch), naar hoe de wettelijke verantwoordlijkheden verdeeld zijn binnen en tussen systemen.

Dankzij dit radiogesprek leer ik dat Wagenaar bij de Onderzoeksraad betrokken was (Schipholbrand); hij noemt het Tripod model dat ooit door een gefrustreerde Shellmanager, toen hij was gedegradeerd tot veiligheidsmanager (einde loopbaan in dat systeem!) dit model via de uni Leiden (bijklussers te over) liet uitbrengen om de topmanagers de schuld na ongevallen te kunnen aanwrijven (Shell Nigeria).

Het radiogesprek ging over de 'onschuld' van de bewakers bij het openlaten van de celdeur (cel 11). Zijn overwegingen daarbij deel ik.
Waar hij het mis heeft is welke minister systeemverantwoordelijk was voor de brandveiligheid; dat was de minister van BZK.
Die bleef, dankzij het negeren van ook de andere belangrijkste actoren aangewezen in de Brandweerwet, door Van Vollenhoven, buiten schot.
Met een senior onderzoeker van de Raad concludeerde ik dat dit was te verklaren door de (financiele en juridische) afhankelijkheid van deze 'onafhankelijke' Raad van het ministerie (BZK); dat gebeurde ook al bij het Herculesramponderzoek binnen de Transportongevallenraad.
Toen werd de wetgeving van de (nieuwe)Onderzoeksraad immers voorbereid op BZK en werd ik, tijdens de drie maanden dat ik in de kelders van het officierscasino te Soesterberg voor de Raad betaald onderzoek verrichtte, gewaarschuwd dat niet welgevallige feiten uit hun rapportage zouden blijven. Ook toen rapporteeerde ik over de wettelijke taakverzaking door de regionale brandweer en de onwettigheid van ook die luchthavenbrandweer (als bedrijfsbrandweer).
Ik heb daarop mijn eigen rapport met deze feiten aan de 2e kamercie's gestuurd; toen kwamen de verkiezingen en de wisselingen.....

Vooraf aan de bouw en het in gebruik nemen van de cellen had B&W een advies moeten vragen aan de regionale cdt. brw.
Die regio van destijds, A'dam en omstreken was niet op deze wettelijke 'in elk geval' taak georganiseerd; evenmin was de huidige regio (Kennemerland) dat. Die systeemfout (nalaten van wettelijk voorgeschreven taken) had de Raad (Wagenaar) moeten blootleggen; als gepretendeerd bekwame onderzoekers.

Nu werd de cellenbouw begeleid door een onwettige medewerker (brandpreventie kan dan ook nooit een taak zijn van een bedrijfsbrandweer) van de even onwettige bedrijfsbrandweer Schiphol; samen met een laaggeplaatste preventie medewerker van de gemeente.
Deze figuren lieten het bestaan dat een aangeboden (!!) eigen brandweeringang niet hoefde en dat voor een automatische sprinkler in de loze plafondruimte (na de brand in 2003 ; C vleugel!!) ook wel kon worden volstaan met een droge sprinkler; die afhankelijk was van (afwezige) kennis en inwerkingstelling van dit systeem bij de repressieve (deels onwettige) brandweer.

Door de weigering van een eigen toegang (na de enorme vertraging door de onwettige en onbekwame afhandling van de alarmering door een lokale meldkamer) onstond ernstige vertraging in de opkomst en daarop liet men ook nog lange tijd na om de droge sprinkler te activeren volgens de bereikbaarheidskaart (die de gemeentebrandweer niet kende en bij de onwettige brandweer achteraf (!!) onder de bevelvoerderstoel werd gevonden; dit terwijl de bevelvoerdeer de plaats van de chauffeur bezette!!).
Men liet een half uur lang zo'n honderdduizend liter water spuiten op het waterdidcht dak met totaal ongeeigende 'crashtenders'. Ja het dak bleef daardoor wel dicht en de hitte dan ook binnen; daarop vond men het met een te korte hogedrukslang al snel 'te heet'; in de K-vleugel.

Achteraf verklaarde men dat dit droge sprinklersyteem niet werkte.
Dat deed het dus wel; maar het kan deels beschadigd zijn geweest door de brand in de onverantwoord lange blootstellingstijd (voor vleugel K). Voor de J vleugel begreep de verklarende bevelvoerder niet dat als men water zet op een 'droge' sprinkler en de 'bulbs' zijn nog niet door hitte gesprongen er dan ook geen water uit de sprinklerkoppen komt; het systeem werkt dan perfect!.
Gelet op de gebeurtenissen die nacht was er ook niet de voorgeschreven beschikbaarheid van bluswater.

De uitgebreid verwoorde klacht, vanuit de (onwettige)brandweer dat de BHV organisatie niet voor opvang had gezorgd is een leugen. Op elke aankomstplek van de brandweer op elke positie meldde zich terstond bewakers. De plaats van de brand was vanaf de buitenkant duidelijk zichtbaar; daar was geen gids voor nodig. Het eerste voertuig wer op maximale afstand van de uitlaande brand opgesteld; het 2e voertuig (vrijwel tegelijkertijd) stond ideaal opgesteld maar verliet direct weer het terrein om in sloten naar water te gaan zoeken terwijl brandkranen waren voorgeschreven op het terrein; zo ook op een tiental meter van de brandende vleugel.
Bij mijn gerechtelijk onderzoek bleek dat voor deze brandkranen eerst bij een naastgelegen bedrijf pompen moesten worden gestart. Dat kan een achteraf maatregel zijn.

De overleden/verbrande bewoners van cel 12 en 13 hebben deze tactische
'comedy capers' aan het werk kunnen zien; ze zullen er niet om gelachen hebben.
Mij maakt dit wel eens heel boos; maar ik hou me in.

De eventuele discussie over de tekst van schiphol in FV zijn bericht kan in het schiphol topic gevoerd worden.  :)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: joostvankempen op 22 januari 2011, 22:51:27
@Fred Vos: Je reactie sluit wel aan bij de inhoud en titel van dit topic, maar past er wat mij betreft niet helemaal in... Misschien ook nog een draadje maken over communicatie NA incidenten? ;)

Je hebt zeker wel gelijk dat de eerder genoemde veranderingen niet alleen impact hebben op communicatie TIJDENS incidenten, maar zeker ook op de nasleep van een incident.
Wat mij betreft is de impact wel anders: tijdens incidenten gaat het vooral om snelheid en transparantie, na een incident verschuift dit meer naar volledigheid en eerlijkheid.

Misschien het hele Brandweerkader (incl. Onderzoeksraad) volgend jaar als kerstgeschenk het boek 'Why decisions fail' van Paul C. Nutt cadeau doen?
Mooie verhalen van de grootste bedrijven ter wereld die diep door het stof moesten door dingen die je na iedere 'ramp' weer terugziet...

Maar om bij het topic te blijven: de cultuur die jij schetst zorgt denk ik inderdaad voor toekomstproblemen bij de communicatie zowel tijdens als na een incident.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 23 januari 2011, 10:14:31
@ joostvankempen

Tja, het aanmaken van nieuwe draden staat u vrij; dat hoeft u mij niet te vragen omdat ik het onderwerp, communicatie na grote brandincidenten door het bevoegd gezag, als onvoorbereid en informatief zo goed als leeg ervaar.

Uw gedachten over een boek zijn intelectueel goed; maar ik leerde (theoretisch en praktisch) dat mensen zelden 'pijnlooos' (en dus zelden vrijwillig) hun gevestigde mentale referentiekaders kunnen verlaten. Ik doneer dus niet voor dat 'an sich' mooie geschenk.

Het doet mij deugd te constateren dat u, door grondig lezen, mijn cultuurschets hebt weten te ontwaren; dank daarvoor.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peen van dienst op 24 januari 2011, 09:24:16
5) "Stel dat er mensen zijn, bijv van regio15 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47596.msg838424#msg838424 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47596.msg838424#msg838424)), meestal is dit een betrouwbare infobron, die tijdens het incident gaan twitteren dat de sirenes geactiveerd zijn, hoe zou jij daardan op reageren als burgemeester en via welk medium?"

Antwoord: Ik zou, als burgemeester, via de regiovoorzitter (als ik dat zelf niet ben), de cdt. erop aanspreken dat hij en zijn personeel geen taak hebben om hierover naar buiten te communiceren. Met de vraag dat als zij tijd hebben om tijdens een calamiteit te gaan twitteren, de personele bezetting van de alarmcentrale mogelijk wat aan de royale kant is.
Ah.. Wat een misvatting mijnheer Vos !

Regio15.nl is een onafhankelijke nieuwssite en wordt dus gerund door journalisten; niet door medewerkers van de veiligheidsregio.

Het aardige is alleen dat wij inmiddels meer bezoekers, twitter followers en noem maar op hebben dan de 'traditionele' communicatie kanalen zoals regionale rampenzenders. Bij elke calamiteit van enige omvang zien we ook dat de bevolking ons massaal weet te vinden. Het kan daarom heel goed in het belang van de veiligheidsregio zijn als zij ons goed op de hoogte houden en dus ook als distributie kanaal van hun informatie gebruiken.

Overigens is dat in Haaglanden ook geen punt; we krijgen alle informatie waar we om vragen. Maar het geeft wel aan dat het media landschap in snel tempo aan het veranderen is; en dat is dan ook het onderwerp van dit draadje.

En denk ook eens 'buiten de kaders'. Zet inderdaad maar een mannetje/vrouwtje op de alarmcentrale die informatie gaat zitten twitteren namens de regio. Bij elk incident van enige omvang in onze regio kan ik alleen maar constateren dat de voorlichter van dienst het nauwelijks in zijn/haar eentje aan kan; een 'twitteraar van dienst' zou dan een hoop verlichting kunnen geven en een hoop vragen aan de voorlichter kunnen voorkomen. Durf te innoveren....

Peen
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 24 januari 2011, 10:26:32
Peen, ik ben het hardgrondig eens met jouw stelling dat er in de hulpverlening mensen specifiek met een "directe informatie taak" moeten komen. Een twitteraar van dienst is een optie, maar er zijn er meer mogelijk. Kern is dat informatie in het informatie-tijdperk beschikbaar moet komen, en niet achteraf plat beredeneerd. Dan zit niemand er op te wachten:)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 24 januari 2011, 11:49:35
@ peen en peebee

Ja, daar heeft u een punt! Van het mij onbekende 'regio15' leidde ik, feitelijk onterecht, af dat het een (brandweerregio) betrof. Sorry!
Met als door u te overwegen excuus; dat de door u en de uwen gekozen naam tot dergelijke misverstanden kan leiden bij 'snelle' reacties.

Uw beider pleiten voor een beschikbare nieuwe manier van informatieverspreiding begrijp ik wel; ik wees er daarbij eerder op dat dergelijke informatie een publiekrechtelijk (wettelijk) monopolie is en voor derden mogelijk tot civielrechtelijke aansprakelijkheid kan leiden (bij informatie 'fouten' en hun reactieve gevolgen).

De waarde van de officiele informatie (informatie als verschil dat verschil maakt; Bateson) kan natuurlijk veel meer 'to the point' zijn als men (de officiele hotemetoten) voldoende is voorbereid; dit is goed mogelijk via het (ooit?) professioneel uitgevoerde adviseringstraject van de vergunningverleningen.
Via welke (draag) media deze kwalitatief optimaal te verzorgen informatie dan (ooit) wordt verspreid zal mij (g)een zorg zijn.
Een probleem, wat u niet te verwijten valt, is dat bij de huidige stand van zaken, onvolledige/onjuiste informatie tot allerlei 'aanvullende' speculatieve of ook onjuiste/onvolledige berichten aanleiding kan geven. Het 'garbage in garbage out' principe.

Dit probleem vergroot zich, op zijn minst recht evenredig, met het aantal beschikbare/ingezette media.

Ik hoop dat u accepteren kan dat ik 'inhoud' en 'vorm', binnen informatieverschaffing, in mijn gedachten scheidt.

Twittert u er verder lustig op los!
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 24 januari 2011, 13:15:45
In de praktijk moet de inhoud en vorm juist als twee eenheid bij elkaar gezien worden. Iedere uitingsvorm kent immers zijn eigen (gedrag)regels en impact. Het belangrijkste is in mijn ogen om juist deze context op een goede manier tot uiting te laten komen. Even als jvoorbeeld: Twitter kan in mijn ogen nooit een volwaardige communicatie tool worden (Tenzij er andere zaken geregeld worden). Waarom niet:

1) Mijn oma van in de 90 zal nooit bereikt worden (Een geluidswagen zal al een probleem zijn)
2) Informatie verdampt snel, zeker bij een groot incident. Het specifieke bericht kan verstrikt raken in de retweets, en (ooggetuige) tweets van derden. Een goed voorbeeld hiervan is de grootuh vuurbal bij Moerdijk
3) Twitter is nog niet stabiel. Op dit moment valt het mee, maar er zijn tijden geweest dat de "fail-whale" het scherm regelmatig vulde. Dit kwam/komt mede omdat Twitter eigenlijk nog geen goed verdien model heeft. De kosten worden op dit moment betaald uit investeringen. Voorzichtig wordt wel gepoogd om er meer reclame uitingen in te krijgen, zonder de applicatie en beleving aan te tasten.
4) Te weinig organisaties leggen de context goed neer. Wie ben je, wat ga je melden en hoe officieel is het.
5) Er wordt nog weinig tot geen onderzoek gedaan naar de effecten van gericht informatie verstrekken. Wel over het medium in zijn totaliteit, maar te weinig naar de resultaten op kleiner niveau. Bijv. Wat zijn de resultaten van een twitter actie bij een GRIP situatie; Wie bereik ik, wat bereik ik en hoe verspreidt deze info zich.

Als al deze factoren bij elkaar genomen worden afgewogen en behandeld, dan kan je communiceren op dit medium. De piket paaltjes bepalen het speelveld waarbinnen welke  informatie gegeven kan worden. Vooraf moet ook het doel duidelijk zijn. Persoonlijk zie ik deze techniek als een elevator pitch om de situatie inzichtelijk te maken, waarbij de limitaties eigenlijk impliciet aangeven dat je niet het hele verhaal kan schetsen (140 chars). Daarnaast kan het een aanvulling zijn op de huidige middelen om mensen tot handelen te bewegen (Bijv. bij een evacuatie de verzamel/meldpunten, routes die gemeden moeten worden,etc)

Als ik kijk naar de overige sociale media, zijn deze minder direct (maar wel stabieler) en kunnen dus meer inhoudelijk worden ingezet voor verslag/achtergronden/taakspecifiek (als bijv. preventie). Grote verschil is hier het Pull principe ipv een soort push principe. De gebruiker moet actief kijken.

(zo maar wat gedachten tijdens de lunch ;))
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 24 januari 2011, 15:31:49
@ peebee
Uw enthousiasme voor het middel 'twitter' is duidelijk.
U gebruikt 'communicatie' en 'informatieverspreiding' als quasi synoniemen; dat deel ik niet met u.
U geeft op eerliijke wijze ook de manco's aan van het middel.
Maar het topic: Communicatie via internet etc. wordt hier (nog) niet erg praktisch mee geholpen.

Ik pas verder; voor dit 'twitter' onderwerp.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 24 januari 2011, 17:02:49
Informatievoorziening is afhankelijk van communicatie :)

Puur kijkend naar informatie voorziening gedurende een incident zijn er maar een paar opties gebaseerd op een van twee technieken. Push en Pull. Als ik kijk naar de beschikbare technieken op dit moment en de meerwaarde bij (ongevraagde) communicatie zonder dat de gebruiker daar actief deel aan neemt, zijn er denk ik maar een paar technieken bruikbaar.

1) SMS, maar dan moeten de juiste telefoonnummers bekend zijn
2) Cell Broadcasting, soort van SMS service over de GSM masten die alle, bij die masten actieve GSM benaderen

In mindere mate (omdat de gebruiker het communicatiekanaal moet volgen, of een van de "retweeters)
3) Twitter met pushberichten
4) MSN met pushberichten

Mogelijke optie kan nog een email service (email bomb) zijn, waarbij er een soort spam verstuurd wordt. De vraag is naar wie en wanneer wordt het gelezen

Alle overige technieken zijn heel sterk pull. De gebruiker moet het ophalen. Bijvoorbeeld door te navigeren naar een Facebook of Hyves pagina, dit forum, traditionele media, etc.

Zoals ik al eerder zei, de wetten voor deze communicatie worden nu geschreven. Misschien kent niemand Twitter nog over een jaar, maar dan is er een opvolger die verder gaat op de weg die Twitter is ingeslagen. Nog directer, nog meer ingebed, etc, etc. De ervaringen die nu opgedaan worden zijn input voor het proces dan. Door nu niet te experimenteren, wordt de stap en investering alleen maar groter. De (informatie)maatschappij stelt wel steeds meer eisen aan de informatie voorziening. De tijd van check, check, dubbelcheck is niet meer.

Volgens mij is het binnen de huidige regelgeving ook best wel te doen. Geef alleen duidelijk aan dat het geen officiele ambtsberichten zijn. En mogen er geen fouten gemaakt worden, tuurlijk wel. Het voordeel van een snel kanaal is dat je deze snel kan bijsturen.

Ik vind het onderstaande altijd wel een goed voorbeeld (Let ook op de bijsturing in de tweets)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 1 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17157782390)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 2 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17158079831)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 3 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17158780868)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 4 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17160383138)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 5 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17161797776)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 6 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17163001162)
Helicrash Slurfterdam Maasvlakte 7 (http://twitter.com/SjaakSeen/status/17166153040)

Moet iedereen alles weten? Nee, maar de samenleving verwacht het wel. Dat is de verschuiving van de algemene beeldvorming. Ieder incident heeft tegenwoorig nieuwswaarde en door de individualisering van de samenleving, zoeken we ter compensatie de groep bij gebeurtenissen. "Maatschappelijke ontwrichting" treedt blijkbaar sneller op bij welvarende, geindividualiseerde samenlevingen. (Kijk alleen maar naar de toename van stille tochten, die te pas en te onpas worden georganiseerd en nieuws zijn)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: tatuta op 25 januari 2011, 14:12:53
een interresante presentatie:

http://www.slideshare.net/Hemmelhoes/wat-twitter-je-en-wat-niet-als-politieagent-6682819 (http://www.slideshare.net/Hemmelhoes/wat-twitter-je-en-wat-niet-als-politieagent-6682819)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: joostvankempen op 25 januari 2011, 17:18:34
En de burgemeesters mengen zich ook in de strijd:

Burgemeesters: alle middelen inzetten bij ramp
Binnenlands Bestuur 25.01.11

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wil dat bij een grote brand als in Moerdijk voortaan alle mogelijke communicatiemiddelen worden ingezet, zoals nu al gebeurt bij een Amber Alert, het waarschuwingssysteem bij urgente kinderontvoeringen en –vermissingen. Dat meldde het genootschap dinsdag.

Na de chemiebrand in Moerdijk vonden veel Tweede Kamerleden dat de informatievoorziening was tekortgeschoten. Zo was de de website www.crisis.nl (http://www.crisis.nl) anderhalf uur uit de lucht. De Kamer wil dat voortaan ook social media als Twitter en Hyves worden gebruikt. Maar volgens Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing van het genootschap, ,,zijn we er nog niet’’ met een toevoeging van de social media aan bestaande communicatiemiddelen in geval van een ramp. Hij pleit voor de methodiek van Amber Alert. Dat maakt gebruik van een scala aan media, zoals snelwegborden, reclameschermen, websites, social media, sms’jes en radio en tv.

Jan Mans, burgemeester van Enschede tijdens de vuurwerkramp en vanaf begin februari interim-burgemeester van Moerdijk, sluit zich daarbij aan. Door zowel oude als nieuwe media in te zetten, kan volgens hem de overheid iedere burger in een bepaald gebied snel bereiken. ,,En dan niet alleen met een sirene, die vaak alleen voor verwarring zorgt, maar juist met een gerichte boodschap’’, aldus Mans. Frank Hoen, oprichter van Amber Alert, vindt wel dat de overheid ook iets moet doen met de informatie die ze van de burger terug ontvangt, via bijvoorbeeld social media. Op verzonden foto’s en filmpjes kan belangrijke informatie voor de overheid zitten, geeft hij aan. Amber Alert zegt met zijn systeem miljoenen Nederlanders te bereiken.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 25 januari 2011, 18:15:08
@ Allen
"Het medium vervangt (de inhoud van) de boodschap"
(Vrij naar Marshall Mcluhan: " The medium is the message" )
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 26 januari 2011, 00:11:47
Grappig; De eerder genoemde Wouter Jong en de hierboven bij de slides genoemde Hemmelhoes (Roy Johannink) zijn beide, bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, actief in de ondersteuning van burgemeesters bij rampen en crisis (groot en klein). Bij een "inzet" proberen zei gevraagd en ongevraagd een burgemeester te assisteren (bijv. suggesties voor nood-verordening, etc) en zo lessons learned van andere situaties toe te passen.

Of zoals op de site staat:
Het NGB biedt op het gebied van Crisisbeheersing ondersteuning aan burgemeesters en loco-burgemeesters, door:

- het koppelen van burgemeesters aan ervaren collega’s,
- het aanreiken van de kennis die we inmiddels zelf via interviews hebben opgedaan,
- ondersteunen van burgemeesters bij beoordelen van (conceptversies van) incident-evaluaties,
- organiseren van bijeenkomsten over thema's rond crisisbeheersing

Verdieping:
Citaat
NGB: Collegiaal delen van ervaringen bij crises

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) ondersteunt sinds 2007 burgemeesters en locoburgemeesters bij crises. De kern van de ondersteuning bestaat uit het aanreiken van strategische en praktische tips en ervaringen van collega-burgemeesters die eerder met een vergelijkbare situatie te maken hebben gehad. De tips en ervaringen komen daarbij zowel van binnen als van buiten de eigen veiligheidsregio.

Onderstaand artikel is ook opgenomen in het Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing (juni/juli 2010) en belicht de werkwijze van het NGB bij crises.

Doorgaans adviseert het NGB vooral over - in operationele zin - bescheiden incidenten met een grote lokale impact. Van geruchtmakende (gezins)moorden tot fatale ongelukken, van maatschappelijke onrust door demonstraties van extreem rechts tot aantijgingen richting pedoseksuelen. De vliegramp in Libië was een ramp op een duidelijk andere schaal. De impact van die ramp was feitelijk te zien als een aaneenschakeling van 33 lokale crises. Dorpsgemeenschappen en steden in het hele land werden getrofen door het verlies van families, vrienden en bekenden.

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft de eerste dagen na de ramp nauw contact onderhouden met de burgemeesters van gemeenten waar de slachtoffers vandaan kwamen. In regelmatige e-mail nieuwsbrieven werden lessen gedeeld met de leden van het Genootschap. Daarbij gaven wij onder meer tips mee over de ontstane mediadruk richting nabestaanden.

Op basis van ervaringen met slachtofers uit Uruzgan is bijvoorbeeld de suggestie meegegeven om de familie te laten bijstaan door een gemeentelijke voorlichter. Deze voorlichter kan de nabestaanden dan van de media afschermen. Ook zijn de burgemeesters gewezen op aantal juridische aandachtspunten rond de Wet op de Lijkbezorging. In het verleden heeft de toepassing van deze wet bij rampen in het buitenland soms tot pijnlijke situaties geleid, situaties die burgemeesters uiteraard willen voorkomen. Andere gedeelde lessen waren bijvoorbeeld recent nog aangedragen door Anneke van Dok (burgemeester in Niedorp) die in januari 2010 te maken kreeg met twee adoptieouders uit haar gemeente die bij de aardbeving in Haïti waren omgekomen.

Er is gedurende de eerste dagen veelvuldig contact geweest tussen het NGB en het Nationaal CrisisCentrum (NCC) bij Binnenlandse Zaken, dat voor burgemeesters het bestuurlijke aanspreekpunt was. Waar het NGB vooral collegiale lessen binnen de beroepsgroep verspreidde, was het NCC binnen de rijksoverheid het officiële aanspreekpunt voor burgemeesters over procedures en de stand van zaken rond de identificatie en repatriëring. Burgemeesters beschikten daarbij overigens niet over meer informatie dan de nabestaanden zelf ontvingen via de familierechercheurs. Sterker nog, de procedures van het Landelijk Team Forensische Opsporing waren zodanig dat nabestaanden als eerste de informatie ontvingen en daarna pas het politiekorps, NCC en burgemeester werden ingelicht.

Om te voorkomen dat de collegiale handreikingen van het NGB tegenstrijdig zijn met de adviezen uit de eigen organisatie of de veiligheidsregio, raadt het NGB steevast aan om de adviezen ook met de eigen organisatie af te stemmen. Los van plannen en procedures tracht het NGB vooral de context te schetsen waarin de afwegingen worden gemaakt. Waar in een plan staat hoe een bijeenkomst voor nabestaanden moet worden opgezet, staan wij stil bij de vraag of je een dergelijke bijeenkomst wilt
opzeten. We geven dan ervaringen mee van collegaburgemeesters die voor de keuze stonden om wel of geen bijeenkomst op te zeten. Op die manier werken we aan de borging van bestuurlijke expertise, aan de hand waarvan de burgemeester zelf de afweging maakt of en hoe hij/zij de ervaringen toepasbaar maakt in de eigen gemeente. Het zijn vaak die persoonlijke ervaringen van collega’s die in de praktijk zo op prijs worden gesteld.

Wouter Jong/NGB

Vanuit deze rol, en hun activiteit op internet (Twitter), kan je verwachten dat burgemeesters sneller zullen grijpen naar bijv. Twitter bij grotere incidenten.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 26 januari 2011, 11:21:26
@ peebee en joostvankempen

Eerder schreef ik:
Citaat
@ peebee
Uw enthousiasme voor het middel 'twitter' is duidelijk.
U gebruikt 'communicatie' en 'informatieverspreiding' als quasi synoniemen; dat deel ik niet met u.
U geeft op eerliijke wijze ook de manco's aan van het middel.
Maar het topic: Communicatie via internet etc. wordt hier (nog) niet erg praktisch mee geholpen.

Ik pas verder; voor dit 'twitter' onderwerp.

Over 'twitter', te beoordelen als eventueel adequaat middel, ga ik het dus niet meer (inhoudelijk) hebben.
Ook joost 'kopte' met een bericht over de middelen; ook dat is mij allemaal om het even.
Duidelijk wordt dat er naast enthousiastelingen voor bepaalde middelen ook belanghebbende commerciele adviseurs aan het woord (willen) komen.
Dat maakt mij, en naar ik hoop ook u,  weer gericht op de boodschappen die met de middelen moeten worden verzonden.

Waar gaat het de adviseur en burgemeesters, gelet op het bovenstaande, om?
Het gaat hen vooral om reeds/bekend geworden vastgestelde (traumatische) gebeurtenissen.

Bij brand en ontsnapping van gevaarlijke stoffen (met of zonder brand) gaat het vaak om een dynamisch te ontwikkelen gevaarzetting.
Deze behoeft monitoring en feitenverzameling; vooral in/door voorbereiding!
Daarop kunnen/moeten er intelligibele boodschappen worden verspreid door het bevoegd gezag; vanuit hun wettelijk taak: 'voorkomen van ongevallen bij brand'.

M.a.w. er moet bij dit soort rampen, op simpel logische gronden, meer geanticipeerd worden op de samenstelling van boodschappen ('communicatieplicht') in plaats van reactieve boodschappen (dit na b.v. oorlogsgeweld, vliegtuig-, trein- of ander groot verkeersongeval; als niet/nauwelijks te voorspellen gebeurtenissen qua omvang en plaats).

Dat 'de burgemeesters' zich nu uitsluitend druk maken om de middelen; doet mij vermoeden dat zij in een 'state of denial' ('ontkenningsfase') verkeren t.a.v. de Moerdijkbrand e.d..

Bij branden en andere voorspelbare ongevallen met gevaarlijke stoffen is er een wettelijke voorgeschreven traject van  'voorkomen, beperken en bestrijden'; onder het formele monopolie van de B&W's en regiobesturen in Nederland.
Zij moeten daartoe een regio vormen (sinds 1985) en bekwaam personeel aanstellen; waar de minister van BZK op toeziet (Inspectiefunctie) en AMvB's laat uitkomen.
Uit dit traject en uit de veronderstelde/voorgeschreven materiele bekwaamheid van brandweerpersoneel zou er dus heel wat informatie voor boodschappen tevoorschijn moeten komen; waar dat binnen de wettelijke communicatieplicht naar de bevolking nodig is.

Ik nam alleen waar dat een bestuurslid van de regio (ook burgemeester van Dordrecht) in zijn piket functie bij rampen en zware ongevallen als 'informatie' slechts sussende woorden had omtrent de ontwikkeling van gevaar in het gebied rondom de plaats van ongeval en dat hij (dus niet een bekwaam veronderstelde brandweerofficier) positief oordeelt over de blustechnische werking van een schuimdeken.
(Ik noemde die uitspraak van een brandtechnische leek over schuim een belediging voor (blus)verstand.)

Over de toxicologische aard van de vrijgekomen stoffen, die vooraf bekend kunnen en moeten zijn, vernam ik niets van hem.

Alle aandacht, nu ook al weer in deze nasleep, gaat opnieuw naar de achteraf 'pappen en nathouden fase'.
Voor de onbetwijfelde (brand)rampen die ons dankzij wettelijk (regionale) taakverzaking wachten worden dan wel alle 'communicatiemiddelen' ingezet; met voorspelbaar even inhoudsloze en dus inadequate boodschappen.

Daar zal Twitter niet mee zitten en de bevolking krijgt zijn ' brood en spelen', met de meeste moderne middelen; dat danweer wel.
Als schrale troost voor de nabestaanden en getroffenen; zeg maar.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 26 januari 2011, 11:56:44
Daar ben ik het grotendeels mee eens. Het probleem ligt in mijn ogen in het feit dat de communicatie-adviseurs zijn opgegroeid in een ander media-landschap. Zoals eerder gemeld, zij leven nog in 1980-1990. Tevens is er door de informatie-maatschappij een hardere afreken cultuur ontstaan, waardoor welwillende functionarissen hun hoofd niet boven het maaiveld willen uitsteken. Ik vrees dat ze toch een keer moeten en dan echt fouten maken. De beste manier is duidelijk zijn (wat is het doel, de status en welke waarde) en gewoon zaken doen.

Laatste is een zakelijk issue. (En dit zijn niet mijn woorden, wel vrij geïnterpreteerd) Vroeger had je ondernemers, die wisten dat je soms een risico moet nemen om verder te komen (en geld te verdienen). Tegenwoordig telt schaalgrootte en worden bedrijven en afdelingen geleid door managers. Manage is Engels voor beheersen, en impliceert het elimineren van risico's (zowel juridisch als financieel). Hierdoor wordt er veelal gewerkt volgens "bewezen concepten", het overnemen van denkbeelden van anderen, en wordt innovatie beperkt. Slechts na veel onderzoek en proeven mogen nieuwe technieken worden doorgevoerd. Hierdoor zal (even filosofisch op macro niveau) Nederland uiteindelijk zijn positie in de markt gaan verliezen en verdrongen worden door landen waar het experiment en het lef wel gebruikt worden.

Daar zijn wij alle debet aan, door alle fouten uit te lichten en een mening over te vormen ipv  te kijken naar de goede punten en de leermomenten.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 26 januari 2011, 12:31:10
@ peebee
U verwart in deze discussie m.i. economische (ondernemers) wetmatigheden en hun strategieën met wettelijke taken die te maken hebben met de (grond)wettelijke zorg van de overheid voor de veiligheid van de burgers (samenleving).
Het gaat dan om een onverenigbare contextverwisseling (oftewel een logisch categoriefout; Bertrand Russell).

Binnen dat eerste, door u aangehaalde, economisch georiënteerde gebied heeft het inderdaad weinig zin om uitgebreid (ook eigen) fouten uit te lichten; maar is het inderdaad (psycho)logisch beter meteen te leren en te verbeteren of te optimaliseren.

Nu de samenleving voor haar veiligheid afhankelijk is van de monopolistische staatszorg, leiden (structurele) nalatigheden/fouten binnen een dergelijk zorgsysteem tot (evident noodlottige) gevaren. Waarbij door mij wordt geconstateerd dat er van de brandrampen uit het verleden geen lessen worden getrokken over de structurele systeemfouten; ook omdat deze worden verzwegen in officieel onderzoek! Er is dus een onwil/onvermogen tot ‘leren van fouten’.

Wij accepteren over het algemeen ook geen laks politieoptreden tegen overtredingen en misdrijven en vervangen (gevangenis)straffen niet door vrijwillige ‘leermomenten’ en ‘verbetertrajecten’.

Als de Staat haar (grond)wettelijke zorgtaak verzaakt; terwijl zij nota bene een voorbeeldfunctie heeft en door haar burgers (belastinggeld) voor die zorg wordt betaald, dan is dat een fundamentele overtreding: door (grond)wet- en mensenrecht schending.
De Turkse staat is al eens door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hierop aangesproken/veroordeeld; het betrof een brandende vuilnishoop met schadelijke gevolgen voor burgers.
Dat is dan de super en supra ‘politie’ die uiteindelijk over de staatsverplichtingen waakt; nadat de staatsinterne (rechts)systemen ‘ontkenden’.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: peebee op 26 januari 2011, 13:24:24
Niet helemaal; Ook binnen HV organisaties lopen teveel managers die het belangrijk vinden om overal over te gaan, maar geen risico's willen nemen omdat ze daar op afgerekend worden. Iedereen wil belangrijk zijn, maar niemand durft met echte visie te koop te lopen, laat staan uit te voeren. Resultaat:

- stilstand (=achteruitgang)
- dezelfde fouten (immers zelfde uitgangspunten/procedures)
- herinvoeren van oude ideeen (die al jaren geleden als niet functioneel zijn benoemd. Orginaliteit betekent immers nieuwe wegen inslaan).
- tot niets leidende proeven, pilots, onderzoeken
- voortborduren op niet functionele, ingeslagen wegen, in plaats van verlies nemen en opnieuw beginnen  (Bijv. C2000)
- uiteindelijk dezelfde muur waar we tegen aan lopen (zowel in de operatie, als bij eindconclusies n.a.v. onderzoeken)

Overigens zijn er ook veel mensen en groepen bezig met echte innovatie! En juist die moeten de steun krijgen ipv de tegenwerpingen:):) (Bijv. zoektocht bij sociale media, etc)
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Fred Vos op 26 januari 2011, 14:20:47
@ peebee

U blijft in 'de (sociale) media'; mij gaat het om de wettelijk verplichte generatie van adequate boodschappen via welke media dan ook.

Dat u ook binnen de HV organisaties allerlei, quasi onontkoombare of door u geaccepteerde, problemen meent te kunnen waarnemen is niet hetzelfde als deze oplossen.
Het zijn afwijkingen van de wettelijke taken en de daarbij behorende (kwaliteits)norm.
Die zou overigens de minister van BZK (Inspectietaak) moeten constateren en remedieren; al in het verre verleden!.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 5 februari 2011, 15:24:29
www.crisiswerkplaats.nl (http://www.crisiswerkplaats.nl)

Crisiswerkplaats.nl gaat helemaal over crisiscommunicatie. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de inzet van sociale media op internet. De site is opgezet als een ‘werkplaats’ waar je gereedschappen en materialen kunt vinden die helpen om de webcommunicatie slim in te richten. Natuurlijk zijn er ook hulpmiddelen beschikbaar, zoals instructies en vakbronnen om iets na te slaan. Bovendien zijn er instructeurs die deze nieuwe communicatiepraktijk kennen, en je deelgenoot willen maken van hun ervaringen en inzichten. En we bundelen hier de ervaringen en geleerde lessen na elke crisis, zodat anderen daar snel van kunnen leren.

In de Crisiswerkplaats ontmoet je ook anderen die op verschillende manieren ervaringen hebben opgedaan met crisiscommunicatie. Ook deze ervaringen worden gebundeld en omgezet in handige dossiers die je helpen om te leren van eerdere incidenten en crises. En we zoeken naar de pareltjes in de crisiscommunicatie: inspirerende voorbeelden van kleine of grote daden die de verwerking van een crisis net iets gemakkelijker kunnen maken voor de getroffenen.

Crisiswerkplaats is vooral bedoeld voor mensen die in hun werk een taak hebben bij het informeren van en communiceren met publieksgroepen en andere stakeholders tijdens een crisis. Wij denken aan (crisis)voorlichters, journalisten, woordvoerders. Maar ook de beleidsmakers en bestuurders kunnen iets van hun gading vinden in deze werkplaats.

Aanleiding
Sinds het najaar van 2009 trekt een groepje mensen op Twitter intensief samen op om actief te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in geval van een crisis (brand, bommelding, stroomuitval, etc) snel betrouwbare informatie bij elkaar te brengen en te delen.
Deze experimenten hebben geleid tot praktische ervaringen en inzichten die door lokale overheden en door lokale media benut kunnen worden. Het zijn de resultaten van allerlei kleine zelfsturende teams die de kracht van sociale media uit eigen belangstelling en geheel op vrijwillige basis hebben onderzocht en uitgeprobeerd. Maar onder deze pioniers bevinden zich ook experts, waarvan Ina Strating en Lydia Vroegindeweij er twee zijn. Elk met een eigen specialisme, maar met een overlappende belangstelling: de zorg voor snelle en goede communicatie in tijden van onzekerheid door een crisis.

Kennis delen
De investering die wij hierin hebben gedaan in tijd, energie en onderzoek willen we graag laten benutten door organisaties die zich deze competenties nog eigen moeten maken. De aandacht die sociale media (zoals Twitter) krijgen in de traditionele media als pers, radio en televisie bewijst dat men deze nieuwe communicatievormen serieus wenst te nemen. Maar de dynamiek is een geheel andere. Dat vraagt ook om andere competenties van gemeenten, vooral van de verantwoordelijken en de uitvoerenden op communicatiegebied.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 5 februari 2011, 15:34:48
Twitter als instrument bij crisiscommunicatie

http://buurtlink.nl/3331VK/zwijndrecht/Mesdagstraat/2673797/Twitter+als+instrument+bij+crisiscommunicatie (http://buurtlink.nl/3331VK/zwijndrecht/Mesdagstraat/2673797/Twitter+als+instrument+bij+crisiscommunicatie)
25 jan 2011 om 10:40

Geschreven door: Jonne van Bochove
Communicatieadviseur Servicecentrum Drechtsteden (werkzaam voor Gemeente Dordrecht en actief betrokken bij crises ‘Moerdijk’ en ‘Kijfhoek’)

Bij crisissituaties in Zuid-Holland Zuid zijn de communicatieadviseurs uit de regio Drechtsteden oproepbaar om in het actiecentrum voorlichting plaats te nemen.



“Precies wat ik graag wil als bewoner”

Een recente crisissituatie: een felle brand in een goederentreinwagon in Zwijndrecht levert een GRIP3-situatie op. Het actiecentrum voorlichting kiest onder meer voor de inzet van Twitter. Hier leest u een reconstructie van de Twitter-activiteiten en welke conclusies we hieruit kunnen trekken voor crisiscommunicatie.

Terwijl de communicatieadviseurs in Zuid-Holland Zuid zich nog volop bezighielden met de nasleep van de brand in Moerdijk diende de volgende crisis zich al weer aan. Vrijdagavond 14 januari 2011 ontstond brand in een goederentreinwagon met ethanol op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. Er was mogelijk sprake van explosiegevaar vanwege niet-gereinigde LPG-wagons nabij de brand. Met ‘Moerdijk’ nog vers in het geheugen konden de communicators hun borst nat maken.

De kritiek op de voorlichting rond ‘Moerdijk’ was niet mals. Na ‘Kijfhoek’ waren de geluiden juist zeer positief. Niet in de laatste plaats door de inzet van Twitter. Een reconstructie van de communicatie, specifiek gericht op Twitter:

Brand Kijfhoek
De brand in Zwijndrecht ontstond rond 21:40 uur. Net als bij #Moerdijk (tussenstand: 110.000 tweets) stapelden de tweets over de Kijfhoek-brand zich razendsnel op. Dat bewijst maar weer: Twitter is een actueel informatiekanaal voor burgers, media en overheden. Met 1,5 miljoen Nederlandse twitteraars een niet te onderschatten fenomeen.

Initiatief
Al snel werd een actiecentrum voorlichting ingericht met communicatieadviseurs uit de regio. Het actiecentrum zette op eigen initiatief het Twitter-account @brandkijfhoek op. De gemeente Zwijndrecht heeft zelf (nog) geen Twitter-account, dus hebben we via het account van buurgemeente Dordrecht (@gemdordrecht, 1100+ volgers) en diverse gemeentewebsites het account @brandkijfhoek geverifieerd. Ook hebben we collega’s ingeschakeld om dit via hun persoonlijke netwerk te verspreiden. Diverse media, waaronder de NOS en de Volkskrant, namen het account op in hun berichtgeving. Vervolgens hebben we de eerste informatie – hoe beperkt ook – naar buiten gebracht.

Volgers
De kracht van Twitter was mij al langer bekend, maar de snelle groei van het aantal volgers heeft me positief verrast. Binnen 20 minuten stond het aantal volgers op 250, om in korte tijd door te groeien naar 800.
Hoewel www.zwijndrecht.nl (http://www.zwijndrecht.nl) plat ging en zelfs RTV Rijnmond moest overschakelen naar een noodsite, bleef de informatievoorziening op gang. Burgemeester Scholten van Zwijndrecht gaf zeer regelmatig interviews op rampenzender RTV Rijnmond (en later ook andere pers) en via Twitter konden wij de laatste updates geven.

Onduidelijkheden
Wat was verder de kracht van Twitter in deze crisissituatie? Het bood de mogelijkheid om onduidelijkheden recht te zetten. Zonder ‘officiële geluiden’ kunnen geruchten tijdens crises snel voor waar worden aangenomen. Zo zong hardnekkig rond dat er sprake was van een GRIP 4 situatie. Daar konden we op inspelen. Tegelijkertijd bleek ook de ‘zelfreinigende werking’ van Twitter:

De vragen die via Twitter binnenkwamen, werden wanneer nodig doorgespeeld naar het beleidsteam. Vragen via de publiekstelefoon vormden weer input voor tweets. Het is een doorlopend samenspel om zo goed mogelijk in de informatiebehoefte te voorzien.

Verwachtingen
De ontwikkeling van het bluswerk en de gevolgen voor de omgeving brachten we zo veel mogelijk naar buiten. Ook de scenario’s en aanpak twitterden we pro-actief. Daarmee wilden we de verwachtingen managen en tegelijkertijd de volgers deelgenoot maken van onze aanpak:
Onjuist
Maar lang niet alles ging goed. Hoe de directheid van Twitter zich verhoudt tot de actualiteit werd duidelijk rond de openstelling van de A16. In het actiecentrum ontvingen wij het bericht dat de A16 open was. Dit werd ook op Radio Rijnmond gemeld. Dus direct een tweet verstuurd. Via Radio Rijnmond lieten bellers echter weten dat ze nog steeds stil stonden. Nogmaals bevestiging gekregen. Waarschijnlijk moest de file nog op gang komen. Weer getwitterd. Nog altijd tegenstrijdige berichten. Om uiteindelijk te concluderen dat de eerste melding niet onjuist was, maar dat een openstelling via allerlei kanalen moet en niet in enkele minuten geregeld is. We hebben via Twitter meteen de ‘fout’ toegegeven, zoals hoort bij open en directe communicatie:

Actief
’s Ochtends zeven uur werd de eerste groep, waaronder ik, afgelost. Het Twitter-account bleef uiteraard actief. De geëvacueerden konden terug, de afzettingen werden opgeheven. En rond 10:00 uur kwam het sein ‘brand meester’. Na de persconferentie is @brandkijfhoek voor het laatst bijgewerkt met een verwijzing naar www.zwijndrecht.nl (http://www.zwijndrecht.nl) en het gemeentelijk telefoonnummer 14 078 voor informatie en vragen..

Complimenten
De reacties tijdens en na de crisis waren hartverwarmend. Terechte complimenten voor het optreden van burgemeester Scholten en ook enthousiasme over de algehele communicatie. Vooral veel positieve geluiden over de inzet van Twitter:

Ook burgemeester Scholten gaf in een interview aan erg tevreden te zijn over het gebruik van Twitter als informatiekanaal.


Wat betekent dit voor crisiscommunicatie?

Oude patronen voldoen niet meer
Waar vroeger de overheid de regie had op de informatievoorziening en media die verzonden, is nu iedereen reporter geworden. Iedereen met een telefoon of camera registreert, bericht en reageert op Twitter, blogs, websites, Hyves, Youtube, tv en radio.
De oude, starre patronen van informeren, opstellen, weer voorleggen en goedkeuren staan haaks op de huidige tijd. De communicatiestromen gaan daarvoor te snel. Het actiecentrum voorlichting heeft in dit geval zelf de verantwoordelijkheid genomen om @brandkijfhoek actief in te zetten. Dat vraagt om vertrouwen van bestuurders in de inschattingen en kwaliteit van de communicatieprofessionals.

Geen weg terug
Het succes van @brandkijfhoek toont in mijn ogen aan dat er geen weg terug is. Het is een begin, er kan nog veel verbeteren en we leren door te doen. Het maakt weer eens duidelijk dat social media een essentieel onderdeel zijn van crisiscommunicatie en een plek moeten krijgen naast (en gecombineerd met) bijvoorbeeld persberichten, publieksinformatienummers en websites. Zonder de flexibiliteit te verliezen waar deze kanalen om vragen. Tegelijkertijd blijft zorgvuldigheid een vereiste. Volgers moeten kunnen vertrouwen op de informatie. Vervuiling is dodelijk voor het vertrouwen.

Verder kijken
Twitter komt niet in plaats van traditionele(re) kanalen, maar is een belangrijke toevoeging. Het gaat ook niet om het medium Twitter an sich, maar om de omslag in denken en handelen bij crisissituaties. Laten we ook verder kijken, naar andere (social) media. Kunnen we Facebook en Hyves inzetten voor nazorg? Blogs waarin betrokken bestuurders hun ervaringen delen? Video’s via Youtube? Hoe ga je om met interactie? En wat vinden we van het idee van burgemeester Scholten om pers actief te laten meedraaien in het crisiscentrum? Discussievoer! Let’s explore
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 10 februari 2011, 18:22:47
Tijdens de GRIP 2 Zeer grote brand bedrijfspand Industrieweg - Lemmer 08-02-2011 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=48673.0) viel de twitter-account van de persvoorlichters van de Politie Friesland (http://twitter.com/persvoorlichter (http://twitter.com/persvoorlichter)) positief op door de snelle en duidelijke berichtgeving via Twitter, een mooi voorbeeld van Twitter als instrument voor crisiscommunicatie.

Hieronder de betreffende tweets:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg43.imageshack.us%2Fimg43%2F9030%2Ffriesland.jpg&hash=7744ef841aa04af52cc53606157412e6) (http://twitter.com/persvoorlichter)
http://www.politie.nl/Friesland/projecten/politiefryslntwittert.asp (http://www.politie.nl/Friesland/projecten/politiefryslntwittert.asp)

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Informatie van gemeente Lemsterland voor bewoners #Lemmer en omgeving over brand #Polem http://bit.ly/dIjPtj (http://bit.ly/dIjPtj)
9 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
De @persvoorlichter gaat slapen. Desondanks wel beschikbaar voor eventuele (grote) incidenten in onze mooie provincie. #lemmer
8 Feb

MaesMichiel Michiel Maes retweet by persvoorlichter
Een voorbeeld van goed twitteren tijdens calamiteit, zie de tweets van @persvoorlichter over grote brand in #lemmer
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Gemeente Lemsterland komt straks ook met een faq voor bevolking.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Op www.lemsterland.nl (http://www.lemsterland.nl) verschijnt straks een persbericht over de brand in #lemmer
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
De brandweer heeft zojuist het sein brandmeester gegeven. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Brandweer gaat straks beslissen of ze het gecontroleerd laten uitbranden of actief gaan blussen. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Meetploegen hebben geen gevaarlijke stoffen gemeten. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Brand nog niet onder controle. Geen overslag van brand naar andere bedrijven. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Brand ontstaan in het achterste gedeelte van de fabriek. Oorzaak nog onbekend. #grip2 #lemmer
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Het luchtalarm is niet af gegaan. #lemmer.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
#lemmer Geen slachtoffers. Brandweer probeert uitbreiding te voorkomen. Oorzaak onbekend.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
#lemmer. Er is grip 2 gegeven.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Mobiele eenheid reed langs lemmer. Kwamen terug van oefening. Helpen nu met afzetten. #lemmer. #grip1
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
#lemmer. Grote brand in fabriek. #grip1 http://7daypic.com/4Xx (http://7daypic.com/4Xx)
8 Feb
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Pyro_loe op 10 februari 2011, 18:53:53
Wat is er dan zo duidelijk aan deze berichtgeving?

Wat zit er voor mij als burger voor belangrijke informatie in waarmee ik mijn handelswijze op kan afstemmen, over hoe ik moet handelen bij deze calamiteit?

Niks, het zijn alleen wat losse nieuwsfladders, waar je als burger niets mee kunt.
Leuk voor de nieuwsgaring, maar niks voor crisiscommunicatie.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Delta00 op 10 februari 2011, 18:59:44
En mensen die geen twitter hebben ?

Nee laten we het fijn houden bij de rampenzender en daar een verbeterslag gaan maken !

Delta00
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: joostvankempen op 11 februari 2011, 15:47:11
En mensen die geen twitter hebben ?

Nee laten we het fijn houden bij de rampenzender en daar een verbeterslag gaan maken !

Delta00

Dit argument komt nu al een paar keer terug, maar dat veronderstelt onterecht dat je maar van 1 kanaal gebruik mag/kan maken voor crisiscommunicatie. Waarom niet EN .. EN.. EN...?

Moderne communicatie gaat er van uit dat jij als ontvanger zelf kiest via welk kanaal je wilt communiceren, maar dat de boodschapper wel dezelfde boodschap naar iedereen zendt. In crisiscommunicatie betekent dit dat je maar 1 boodschap hebt, maar dat je die wel via alle mogelijke kanalen uit, zodat je zoveel mogelijk mensen bereikt. Dit vraagt er wel om dat je in staat bent om de (kern van de) boodschap te vertalen voor ieder medium: op Radio/TV moet je iemand hebben die helder en duidelijk praat en zich niet laat overrompelen door de verslaggever, op internet en teletekst iemand die duidelijk schrijft en voor Twitter iemand die het heel kernachtig kan samenvatten. Ook is de vorm soms anders: voor internet en persbericht wacht je tot je genoeg informatie hebt om een A4'tje te vullen, op Twitter kun je iets brengen als je 140 tekens hebt.

De overheid (gemeenten) zijn hier in hun dagelijkse dienstverlening al mee bezig door de invoering van het concept Antwoord(c) (www.antwoord.nl (http://www.antwoord.nl)). De kern hiervan is dat jij zelf kunt kiezen hoe je de gemeente benadert (mail, telefoon, brief, balie), dat je altijd hetzelfde antwoord krijgt (antwoord X op vraag Y is aan de telefoon hetzelfde als in een mail) en dat jij ook mag kiezen hoe ze jou antwoorden. Als ze dat in de dagelijkse dienstverlening kunnen, waarom dan niet ten tijde van crisis?

Als het doel van crisiscommunicatie is om belanghebbenden te informeren en waarschuwen om paniek en erger te voorkomen, dan moet je niet een radiozender met een specifiek doelgroep gaan gebruiken om iedereen (ook buiten die doelgroep) te bereiken. Want ik zou niet eens weten waar ik Omroep Brabant (rampenzender hier) kan vinden en heb ook lang niet overal een radio. Je moet zorgen dat er voor iedere doelgroep een kanaal is, zodat je ook echt iedereen bereikt.

Zie ook de discussie hier: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=46610 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=46610)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Pyro_loe op 11 februari 2011, 17:15:13
Mee eens, alle middelen kunnen gebruikt worden.
Ieder middel heeft alleen zijn eigen wijze van gebruik en doelgroep. Soms moet je het ene middel gebruiken, soms het andere, soms beiden.

Alleen er wordt m.i de laatste tijd nogal eens te jubelend gesproken over zaken (twitter helaas in dit geval) die meer nieuwscommunicatie zijn dan crisiscommunicatie..
Maar alle begin is moeilijk, denk ik daar dan maar bij.
Titel: Re: Communicatie via internet tijdens incidenten door gemeente/veiligheidsregio
Bericht door: Live op 17 februari 2011, 16:11:10
Nederlands Genootschap van Burgemeesters: 'AMBER Alert' bij rampen  

http://www.amberalertnederland.nl/News.aspx?newsId=177&lang=nl (http://www.amberalertnederland.nl/News.aspx?newsId=177&lang=nl)
25-1-2011 - Beek (L)
 
NGB wil dat crisiscommunicatie bij een ramp als in Moerdijk voorbeeld neemt aan AMBER Alert, d.w.z. alle mogelijke communicatiemedia inzetten; Jan Mans: "De overheid moet de regie terugpakken"

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wil dat bij een ramp als in Moerdijk voortaan alle mogelijke communicatiemedia worden ingezet, zoals nu al gebeurt bij een AMBER Alert.

"De Tweede Kamer en media concludeerden al dat de ramp in Moerdijk een communicatieramp was. Allerhande regio's zijn daarom nu hun eigen crisiscommunicatiebeleid aan het doorlichten. Vooral de rol van de sociale media staat daarbij vol in de schijnwerpers. Toch vormen ook de sociale media slechts een deel van het verhaal. Want zelfs een fervente social mediafan zal moet concluderen dat Twitter, Facebook en Hyves niet zaligmakend zijn. Eigenlijk zou crisiscommunicatie bij een ramp als deze een voorbeeld moeten nemen aan AMBER Alert, dat naast sociale media, veel multimedialer gebruik maakt van de mix aan communicatiemiddelen. Van snelwegborden tot reclameschermen. En van (mobiele) websites, sociale media, SMSjes en screensavers, tot aan het automatisch onderbreken van TV zenders ," zegt Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Jan Mans sluit zich hierbij aan: "De overheid moet de regie terugpakken in plaats van paniekvoetbal te spelen. De eerste prioriteit bij een grote ramp moet zijn om de mensen te informeren. Door een alarmmelding die overal te zien is kun je alle mensen in een bepaalde regio direct laten weten dát er iets aan de hand is, wat er aan de hand is en wat ze moeten doen."

"De kracht en snelheid van nieuwe media kun je als overheid zien als een bedreiging, maar het biedt ook heel veel kansen. Door zowel oude als nieuwe media in te zetten, kun je als overheid letterlijk iedere burger in een bepaald gebied binnen enkele minuten bereiken. En dan niet alleen met een sirene, die vaak alleen voor verwarring zorgt, maar juist met een gerichte boodschap. Dit doen we al bij de ontvoering van een kind, waarom dan niet bij een crisis als in Moerdijk?" aldus Mans.

"In juli 2010 pleitte staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in zijn functie als kamerlid al voor een ´CrimeAlert´. Hij pleitte er toen in de Telegraaf voor om alle technische registers open te trekken om ontsnapte gevangenen en gevaarlijke TBS-ers op te sporen. Het is het waard om te onderzoeken of dezelfde methodiek ook bij rampen kan worden ingezet. Want als de nood aan de man is moet alles uit de kast worden getrokken om iedereen inhoudelijk juist en snel te informeren. Of dat nou via Twitter, Hyves, Facebook, reclamezuilen, snelwegborden of een andere creatieve manier is," aldus Jong van het NGB.

Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert en directeur van softwarebedrijf Netpresenter, is blij met de belangstelling voor het concept achter AMBER Alert. Hij onderschrijft het belang van multimediaal communiceren om snel grote groepen mensen te bereiken. Hij wijst er wel op dat de overheid zich ook moet inrichten op het ontvangen en filteren van de informatie die ze van de burger terugontvangt, bijvoorbeeld via sociale media: "Mensen gaan met hun mobieltje bijvoorbeeld foto's en filmpjes aan je terugsturen, en daar kan best, naast de gebruikelijke onzin, ook belangrijke informatie bij zitten."
Titel: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: eriksoon op 9 maart 2011, 15:05:35
Ik ben op zoek naar goede voorbeelden van het gebruik van sociale media bij incidenten of crisis, liefst uitgevoerd/belegd bij 1 organisatie. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een Facebookpagina, Twitter of Yammer om tussen hulpverleners te communiceren en/of burgers te informeren.

Kennen jullie inspirerende voorbeelden?
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 9 maart 2011, 15:59:05
kijk bijvoorbeeld eens naar dit topic, staat een mooi voorbeeld  :)

Tijdens de GRIP 2 Zeer grote brand bedrijfspand Industrieweg - Lemmer 08-02-2011 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=48673.0) viel de twitter-account van de persvoorlichters van de Politie Friesland (http://twitter.com/persvoorlichter (http://twitter.com/persvoorlichter)) positief op door de snelle en duidelijke berichtgeving via Twitter, een mooi voorbeeld van Twitter als instrument voor crisiscommunicatie.

Hieronder de betreffende tweets:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg43.imageshack.us%2Fimg43%2F9030%2Ffriesland.jpg&hash=7744ef841aa04af52cc53606157412e6) (http://twitter.com/persvoorlichter)
http://www.politie.nl/Friesland/projecten/politiefryslntwittert.asp (http://www.politie.nl/Friesland/projecten/politiefryslntwittert.asp)

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Informatie van gemeente Lemsterland voor bewoners #Lemmer en omgeving over brand #Polem http://bit.ly/dIjPtj (http://bit.ly/dIjPtj)
9 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
De @persvoorlichter gaat slapen. Desondanks wel beschikbaar voor eventuele (grote) incidenten in onze mooie provincie. #lemmer
8 Feb

MaesMichiel Michiel Maes retweet by persvoorlichter
Een voorbeeld van goed twitteren tijdens calamiteit, zie de tweets van @persvoorlichter over grote brand in #lemmer
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Gemeente Lemsterland komt straks ook met een faq voor bevolking.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Op www.lemsterland.nl (http://www.lemsterland.nl) verschijnt straks een persbericht over de brand in #lemmer
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
De brandweer heeft zojuist het sein brandmeester gegeven. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Brandweer gaat straks beslissen of ze het gecontroleerd laten uitbranden of actief gaan blussen. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Meetploegen hebben geen gevaarlijke stoffen gemeten. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Brand nog niet onder controle. Geen overslag van brand naar andere bedrijven. #lemmer #grip2
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Brand ontstaan in het achterste gedeelte van de fabriek. Oorzaak nog onbekend. #grip2 #lemmer
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Het luchtalarm is niet af gegaan. #lemmer.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
#lemmer Geen slachtoffers. Brandweer probeert uitbreiding te voorkomen. Oorzaak onbekend.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
#lemmer. Er is grip 2 gegeven.
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
Mobiele eenheid reed langs lemmer. Kwamen terug van oefening. Helpen nu met afzetten. #lemmer. #grip1
8 Feb

persvoorlichter persvoorlichters FRL
#lemmer. Grote brand in fabriek. #grip1 http://7daypic.com/4Xx (http://7daypic.com/4Xx)
8 Feb
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 9 maart 2011, 16:02:18
en nog een andere, de GRIP3 in Kijfhoek Zwijdrecht in januari:

Twitter als instrument bij crisiscommunicatie

http://buurtlink.nl/3331VK/zwijndrecht/Mesdagstraat/2673797/Twitter+als+instrument+bij+crisiscommunicatie (http://buurtlink.nl/3331VK/zwijndrecht/Mesdagstraat/2673797/Twitter+als+instrument+bij+crisiscommunicatie)
25 jan 2011 om 10:40

Geschreven door: Jonne van Bochove
Communicatieadviseur Servicecentrum Drechtsteden (werkzaam voor Gemeente Dordrecht en actief betrokken bij crises ‘Moerdijk’ en ‘Kijfhoek’)

Bij crisissituaties in Zuid-Holland Zuid zijn de communicatieadviseurs uit de regio Drechtsteden oproepbaar om in het actiecentrum voorlichting plaats te nemen.



“Precies wat ik graag wil als bewoner”

Een recente crisissituatie: een felle brand in een goederentreinwagon in Zwijndrecht levert een GRIP3-situatie op. Het actiecentrum voorlichting kiest onder meer voor de inzet van Twitter. Hier leest u een reconstructie van de Twitter-activiteiten en welke conclusies we hieruit kunnen trekken voor crisiscommunicatie.

Terwijl de communicatieadviseurs in Zuid-Holland Zuid zich nog volop bezighielden met de nasleep van de brand in Moerdijk diende de volgende crisis zich al weer aan. Vrijdagavond 14 januari 2011 ontstond brand in een goederentreinwagon met ethanol op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. Er was mogelijk sprake van explosiegevaar vanwege niet-gereinigde LPG-wagons nabij de brand. Met ‘Moerdijk’ nog vers in het geheugen konden de communicators hun borst nat maken.

De kritiek op de voorlichting rond ‘Moerdijk’ was niet mals. Na ‘Kijfhoek’ waren de geluiden juist zeer positief. Niet in de laatste plaats door de inzet van Twitter. Een reconstructie van de communicatie, specifiek gericht op Twitter:

Brand Kijfhoek
De brand in Zwijndrecht ontstond rond 21:40 uur. Net als bij #Moerdijk (tussenstand: 110.000 tweets) stapelden de tweets over de Kijfhoek-brand zich razendsnel op. Dat bewijst maar weer: Twitter is een actueel informatiekanaal voor burgers, media en overheden. Met 1,5 miljoen Nederlandse twitteraars een niet te onderschatten fenomeen.

Initiatief
Al snel werd een actiecentrum voorlichting ingericht met communicatieadviseurs uit de regio. Het actiecentrum zette op eigen initiatief het Twitter-account @brandkijfhoek op. De gemeente Zwijndrecht heeft zelf (nog) geen Twitter-account, dus hebben we via het account van buurgemeente Dordrecht (@gemdordrecht, 1100+ volgers) en diverse gemeentewebsites het account @brandkijfhoek geverifieerd. Ook hebben we collega’s ingeschakeld om dit via hun persoonlijke netwerk te verspreiden. Diverse media, waaronder de NOS en de Volkskrant, namen het account op in hun berichtgeving. Vervolgens hebben we de eerste informatie – hoe beperkt ook – naar buiten gebracht.

Volgers
De kracht van Twitter was mij al langer bekend, maar de snelle groei van het aantal volgers heeft me positief verrast. Binnen 20 minuten stond het aantal volgers op 250, om in korte tijd door te groeien naar 800.
Hoewel www.zwijndrecht.nl (http://www.zwijndrecht.nl) plat ging en zelfs RTV Rijnmond moest overschakelen naar een noodsite, bleef de informatievoorziening op gang. Burgemeester Scholten van Zwijndrecht gaf zeer regelmatig interviews op rampenzender RTV Rijnmond (en later ook andere pers) en via Twitter konden wij de laatste updates geven.

Onduidelijkheden
Wat was verder de kracht van Twitter in deze crisissituatie? Het bood de mogelijkheid om onduidelijkheden recht te zetten. Zonder ‘officiële geluiden’ kunnen geruchten tijdens crises snel voor waar worden aangenomen. Zo zong hardnekkig rond dat er sprake was van een GRIP 4 situatie. Daar konden we op inspelen. Tegelijkertijd bleek ook de ‘zelfreinigende werking’ van Twitter:

De vragen die via Twitter binnenkwamen, werden wanneer nodig doorgespeeld naar het beleidsteam. Vragen via de publiekstelefoon vormden weer input voor tweets. Het is een doorlopend samenspel om zo goed mogelijk in de informatiebehoefte te voorzien.

Verwachtingen
De ontwikkeling van het bluswerk en de gevolgen voor de omgeving brachten we zo veel mogelijk naar buiten. Ook de scenario’s en aanpak twitterden we pro-actief. Daarmee wilden we de verwachtingen managen en tegelijkertijd de volgers deelgenoot maken van onze aanpak:
Onjuist
Maar lang niet alles ging goed. Hoe de directheid van Twitter zich verhoudt tot de actualiteit werd duidelijk rond de openstelling van de A16. In het actiecentrum ontvingen wij het bericht dat de A16 open was. Dit werd ook op Radio Rijnmond gemeld. Dus direct een tweet verstuurd. Via Radio Rijnmond lieten bellers echter weten dat ze nog steeds stil stonden. Nogmaals bevestiging gekregen. Waarschijnlijk moest de file nog op gang komen. Weer getwitterd. Nog altijd tegenstrijdige berichten. Om uiteindelijk te concluderen dat de eerste melding niet onjuist was, maar dat een openstelling via allerlei kanalen moet en niet in enkele minuten geregeld is. We hebben via Twitter meteen de ‘fout’ toegegeven, zoals hoort bij open en directe communicatie:

Actief
’s Ochtends zeven uur werd de eerste groep, waaronder ik, afgelost. Het Twitter-account bleef uiteraard actief. De geëvacueerden konden terug, de afzettingen werden opgeheven. En rond 10:00 uur kwam het sein ‘brand meester’. Na de persconferentie is @brandkijfhoek voor het laatst bijgewerkt met een verwijzing naar www.zwijndrecht.nl (http://www.zwijndrecht.nl) en het gemeentelijk telefoonnummer 14 078 voor informatie en vragen..

Complimenten
De reacties tijdens en na de crisis waren hartverwarmend. Terechte complimenten voor het optreden van burgemeester Scholten en ook enthousiasme over de algehele communicatie. Vooral veel positieve geluiden over de inzet van Twitter:

Ook burgemeester Scholten gaf in een interview aan erg tevreden te zijn over het gebruik van Twitter als informatiekanaal.


Wat betekent dit voor crisiscommunicatie?

Oude patronen voldoen niet meer
Waar vroeger de overheid de regie had op de informatievoorziening en media die verzonden, is nu iedereen reporter geworden. Iedereen met een telefoon of camera registreert, bericht en reageert op Twitter, blogs, websites, Hyves, Youtube, tv en radio.
De oude, starre patronen van informeren, opstellen, weer voorleggen en goedkeuren staan haaks op de huidige tijd. De communicatiestromen gaan daarvoor te snel. Het actiecentrum voorlichting heeft in dit geval zelf de verantwoordelijkheid genomen om @brandkijfhoek actief in te zetten. Dat vraagt om vertrouwen van bestuurders in de inschattingen en kwaliteit van de communicatieprofessionals.

Geen weg terug
Het succes van @brandkijfhoek toont in mijn ogen aan dat er geen weg terug is. Het is een begin, er kan nog veel verbeteren en we leren door te doen. Het maakt weer eens duidelijk dat social media een essentieel onderdeel zijn van crisiscommunicatie en een plek moeten krijgen naast (en gecombineerd met) bijvoorbeeld persberichten, publieksinformatienummers en websites. Zonder de flexibiliteit te verliezen waar deze kanalen om vragen. Tegelijkertijd blijft zorgvuldigheid een vereiste. Volgers moeten kunnen vertrouwen op de informatie. Vervuiling is dodelijk voor het vertrouwen.

Verder kijken
Twitter komt niet in plaats van traditionele(re) kanalen, maar is een belangrijke toevoeging. Het gaat ook niet om het medium Twitter an sich, maar om de omslag in denken en handelen bij crisissituaties. Laten we ook verder kijken, naar andere (social) media. Kunnen we Facebook en Hyves inzetten voor nazorg? Blogs waarin betrokken bestuurders hun ervaringen delen? Video’s via Youtube? Hoe ga je om met interactie? En wat vinden we van het idee van burgemeester Scholten om pers actief te laten meedraaien in het crisiscentrum? Discussievoer! Let’s explore


Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: joostvankempen op 22 maart 2011, 12:28:29
Crisiscommunicatie: Twitter werkt het best
Organisaties kunnen sociale media, vooral twitter, succesvol inzetten voor crisiscommunicatie. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dit is het eerste experiment dat de effecten van verschillende (sociale) media onderzoekt en daarbij niet alleen naar reputatie, maar ook naar het doorstuurgedrag van mensen kijkt.

Effect van crisiscommunicatie op reputatie
Friederike Schultz, Sonja Utz (VU) en Anja Goeritz (Universiteit Würzburg) onderzochten de effecten van verschillende strategieën voor crisiscommunicatie (excuus, sympathie, informatie) en media (online krant, blog of twitter) op waargenomen reputatie, "secondary crisis communications" (informatie doorsturen en erop reageren) en reacties (boycot). De resultaten lieten zien dat het medium belangrijker is dan de boodschap.

Respondenten die de tweet hadden gelezen waren minder van plan om de organisatie te boycotten dan respondenten die het blogbericht of het online krantenbericht hadden gelezen. De respondenten die de tweet zagen en doorklikten naar het blogbericht beoordeelden de reputatie van de organisatie het hoogst.

Actieve twitteraars verspreiden meer nieuws
Een ander interessant resultaat is dat mensen eerder over het krantenbericht praatten of erop reageerden dan op een blog of een tweet. Zelfs actieve twitteraars vertoonden dit patroon. Maar actieve twitteraars praatten ook meer over het crisisnieuws dan bloglezers of mensen die helemaal geen sociale media gebruikten. Het is voor organisaties dus juist belangrijk om twitteraars te bereiken omdat die nieuws dat ze binnenkrijgen - ook via krant en blog - meer verspreiden dan niet gebruikers van twitter. Oncontroleerbare boodschap van sociale media

Organisationele crises zijn een ernstige bedreiging voor organisaties omdat ze de reputatie van de organisatie beschadigen en tot boycot kunnen leiden. PR-afdelingen gebruiken steeds vaker sociale media om te proberen hun reputatie te herstellen. Op sociale media is de controle over de boodschap kleiner omdat blogs of tweets gemakkelijk doorgestuurd en veranderd kunnen worden.

Overheid
Het onderzoek richtte zich op crisiscommunicatie bij bedrijven, maar ook voor gemeenten valt voldoende te leren uit de conclusies. Ook bij lokale overheden speelt de keuze van het medium om de mensen zo goed en snel mogelijk te informeren. Vooral bij de brand in Moerdijk is gebleken dat adequate communicatie verwacht wordt en veel schade en onrust kan veroorzaken als die niet wordt geleverd.

BRON: http://www.gemeente.nu/web/Actueel/Bestuurszaken/Openbare-orde-en-veiligheid/Openbare-orde-en-veiligheid-Artikel/54298/Crisiscommunicatie-Twitter-werkt-het-best.htm (http://www.gemeente.nu/web/Actueel/Bestuurszaken/Openbare-orde-en-veiligheid/Openbare-orde-en-veiligheid-Artikel/54298/Crisiscommunicatie-Twitter-werkt-het-best.htm)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 31 maart 2011, 17:19:40
Praktische tips voor het gebruik van Twitter tijdens crises

Ministerie van Veiligheid en Justitie - Nationaal CrisisCentrum (NCC)

http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/nieuws/praktische-tips-voor-het-gebruik-van-twitter-tijdens-crises (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/nieuws/praktische-tips-voor-het-gebruik-van-twitter-tijdens-crises)
31 maart 2011 16:16

Voor sommige crisiscommunicatieprofessionals bij de overheid of hulpdiensten is het appeltje-eitje: het gebruik van Twitter tijdens een crisis. Voor anderen zijn het de vraag of je wel moet twitteren tijdens een crisis en zo ja: hoe, wanneer en wat? De Twittertips die het NCC heeft laten opstellen, moeten antwoord geven op die vragen. In Twittertips deel 1 lees je hoe je een Twitteraccount maakt, wat de randvoorwaarden voor twitteren tijdens een crisis zijn en krijg je een paar basistips mee. Twittertips deel 2 gaat er vanuit dat je al een account hebt, de randvoorwaarden kent en geeft praktijkvoorbeelden.

Oproep:
Doel van de Twittertips is om crisiscommunicatiecollega’s aan het begin van een incident of crisis snel wat tips te bieden hoe ze Twitter kunnen inzetten. We horen of lezen graag of jullie hiermee uit de voeten kunnen. Heb je suggesties voor de Twittertips, laat het ons weten!

Documenten
Twittertips 1 [2102.77 Kb] (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/sites/risicoencrisis.sandbox.tdclighthouse.com/files/assets/documents/Twittertips%201.pdf)
Twittertips 2 [1951.39 Kb] (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/sites/risicoencrisis.sandbox.tdclighthouse.com/files/assets/documents/Twittertips%202.pdf)

Dossier
Crisiscommunicatie en media (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/thema/crisiscommunicatie/crisiscommunicatie-en-media)

Interne links
Onderzoeksrapport Twitter in crisiscommunicatie (http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/document/onderzoeksrapport-twitter-crisiscommunicatie)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 17 april 2011, 19:29:45
Naast sirene ook alarmering via mobiele telefoon

http://www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=6006&ch=1 (http://www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=6006&ch=1)

17-04-2011: Na de recente chemiebrand in Moerdijk wordt versneld een nieuw alarmeringssysteem ingezet waarmee burgers niet alleen via een sirene maar ook via hun mobiele telefoon en Twitter worden geïnformeerd.

Door Tim Wijkman - Vanaf deze zomer kunnen burgers bij rampen en calamiteiten ook via hun mobiele telefoon en via Twitter geïnformeerd worden. De chemiebrand in Moerdijk en de gebrekkige informatievoorziening heeft de overheid doen inzien dat nieuwe media zoals Twitter en communicatie via mobiele telefoons informatie veel sneller kan verspreiden dan via de huidige informatiekanalen zoals de website Crisis.nl, radio en televisie. Daarom wordt deze zomer vervroegd een nieuw informatiesysteem in gebruik genomen die ingezet kan worden bij rampen en calamiteiten.

Naast de inzet van de sirene, informatievoorziening via Crisis.nl, radio en televisie, gaat de overheid ook informatie verspreiden via mobiele netwerken. Daarbij wordt de techniek 'Cell Broadcasting' ingezet, een techniek waarbij via een mobiel netwerk een centraal bericht uitgezonden kan worden die door alle mobiele telefoons in het gebied waar het bericht wordt uitgezonden wordt ontvangen. Met het bericht kan de overheid een grote groep burgers bereiken en nadere informatie verstrekken over de aard van de ramp en instructies geven over wat te doen of juist te laten.

Voordeel van Cell Broadcast is dat het geen gevolgen heeft voor de capaciteit in een mobiel netwerk. Individuele SMS berichten naar duizenden mobiele nummers in een bepaalde regio zou op de eerste plaats een enorme piekbelasting in de mobiele netwerken veroorzaken, die het traditioneel rondom rampen en calamiteiten toch al drukker hebben. Reguliere SMS berichten zouden daardoor een overbelasting van het netwerk kunnen veroorzaken. Op de tweede plaats zou het versturen van individuele SMS berichten privacy bezwaren hebben gezien dan actief de positie van mobiele telefoons wordt gebruikt om SMS berichten te sturen.

Bij Cell Broadcast wordt in een bepaalde regio centraal een bericht uitgezonden die net als RDS informatie op een autoradio door alle mobiele telefoons in de betreffende regio ontvangen worden. Omdat Cell Broadcast berichten via een open kanaal worden uitgezonden, kan nooit achterhaald worden welke mobiele telefoons het bericht hebben ontvangen, waarmee de privacy bezwaren zijn opgelost. Daarnaast levert Cell Broadcast geen extra belasting op voor het netwerk omdat het bericht via een open kanaal eenmalig wordt uitgezonden en door alle mobiele telefoons in de regio ontvangen kan worden.

Naast informatievoorziening via Cell Broadcast gaat de overheid ook actiever aan de slag met de informatievoorziening via sociale netwerken zoals Twitter. Door kordaat te communiceren bij een ramp kan de overheid ervoor zorgen dat burgers sneller gerustgesteld worden, informatie krijgen waar zij om vragen of sneller geïnformeerd kunnen worden over de te nemen actie zoals bijvoorbeeld het sluiten van ramen of deuren.
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: DennisVenemaFotografie op 24 mei 2011, 09:30:24
Twitter werkt wel... Alleen je krijgt heel snel dat mensen van ene mug een olifant maken.

De één zegt; MOGELIJK gaslek bij woningbrand
de volgende; er IS een gaslek bij woningbrand.

Uiteraard werkt het prima als politie/brandweer etc. hun voorlichters via twitter het een en ander laten vertellen. Dit geeft volgens mij ook rust voor de nieuwsgierige mens.
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 1 september 2011, 11:40:24
Waarschuwing calamiteiten voortaan ook via sociale media
In het geval van een calamiteit gaat de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond burgers vanaf zaterdag ook waarschuwen via sociale media.
Mensen kunnen bijvoorbeeld via Twitter, Facebook of per sms een waarschuwing krijgen dat ze binnen moeten blijven en ramen en deuren moeten sluiten. Ook gaat zaterdag de website RijnmondVeilig.nl online, waar berichten op worden geplaatst.
Dat heeft de veiligheidsregio vandaag laten weten. Het nieuwe waarschuwingssysteem komt bovenop bestaande middelen zoals de sirene. RTV Rijnmond fungeert bij een ramp als calamiteitenzender.
rtv Rijnmond (http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Fseptember%2FWaarschuwing%20calamiteiten%20voortaan%20ook%20via%20sociale%20media)
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: Scaniafan op 2 september 2011, 07:55:36
Twitter werkt wel... Alleen je krijgt heel snel dat mensen van ene mug een olifant maken.

De één zegt; MOGELIJK gaslek bij woningbrand
de volgende; er IS een gaslek bij woningbrand.

Uiteraard werkt het prima als politie/brandweer etc. hun voorlichters via twitter het een en ander laten vertellen. Dit geeft volgens mij ook rust voor de nieuwsgierige mens.

Je krijgt dit idee:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.beursplaza.com%2Fuploads%2Fessy%2520van%2520noorwegen%2Fstock-market-cartoon.png&hash=eee62097c713501d270db5885f53069c)

En dat is gewoon niet te voorkomen. Word al geprobeerd af te leren met de simpele "vertel een zinnetje door in een kring" op de basisschool, maar mensen vinden het gewoon te belangrijk om als eerste "groot" nieuws te brengen...


Voor wat betreft sociale media, er zijn zat voorbeelden.

Zie bijvoorbeeld het drama op Pukkelpop, waar de telefonie / SMS uitgevallen was, maar via internet (Facebook, Twitter) toch veel gecommuniceerd kon worden.
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: Arie op 2 september 2011, 08:47:22
Bij Regio15 maken wij al heel lang gebruik van Twitter om informatie van fotografen ter plaatse en van woordvoerders door te geven. Dat wordt over het algemeen zeer op prijs gesteld merken wij.

Met name bij grotere incidenten (zoals redelijk grote stroomstoring in Haaglanden vorig jaar, de schietpartij Alphen waar onze fotografen redelijk snel t.p. waren etc.) bestaat kennelijk behoefte aan snel meer informatie.

Als je dan bericht over een incident, zie je inderdaad het aantal mentions/retweets van jouw berichten en het aantal nieuwe Twitter-followers omhoog schieten. Inmiddels zitten we op zo'n 12000 followers en dat bereik je niet door (alleen) over koetjes en kalfjes te praten of vaak op de 'beslissende' momenten te zwijgen.

Als overheden hiervan ook meer gebruik gaan maken is dat dus alleen maar aan te moedigen. En dat zie je ook in Haaglanden bijv. met al die politiebureaus en wijkagenten die ook Twitter hebben ontdekt.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 11 oktober 2011, 15:05:02
Gebruik van Twitter tijdens incidenten

bron: http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/rss/bkn-rss/@26795/gebruik-twitter/ (http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/rss/bkn-rss/@26795/gebruik-twitter/)

Dit twitterprotocol helpt bij het eenduidig gebruik van Twitter door de piketfunctionarissen VRZ. Naast dat er een aantal richtlijnen wordt gesteld voor het gebruik van Twitter, biedt het voorbeeldteksten die gebruikt kunnen worden tijdens een incident. Doel is om zo uniform mogelijk de berichtgeving via Twitter te verzorgen

Downloads:
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nvbr.nl%2Fpublish%2Fpages%2F18810%2Ftwitter.jpg&hash=1c8a7cf17dde8ca77610261a5842b0ae)
 Twitterhandboek piket communicatie.pdf (PDF, 369 kB) (http://www.nvbr.nl/publish/pages/18810/twitterhandboek_piket_communicatie_juli_2011.pdf)
Titel: Analyse Twitterverkeer kan crisis helpen indammen
Bericht door: Peter71 op 5 maart 2012, 22:32:34
Analyse Twitterverkeer kan crisis helpen indammen
 
Wat zingt er bij een (dreigende) ramp rond op Twitter? Een analyse daarvan kan waterschappen, veiligheidsregio's en politiekorpsen flink helpen bij crisisbeheersing, denken onderzoeksbureaus HKV Lijn in Water en TNO. Daar heb je dan wel het juiste gereedschap bij nodig.

Feiten
In een openbare crisissituatie is Twitter tegenwoordig hét communicatiemiddel. De nare gevolgen van de storm die afgelopen zomer Pukkelpop in België trof, werden zelfs het eerst bekend via Twitter. Een analyse die TNO en HKV achteraf loslieten op het Twitterverkeer tijdens die ramp liet zien dat een enorme stroom tweets met vragen, geruchten, feiten, foto's en video's losbarstte (tot wel 600 berichten per minuut). Mensen bleken vooral behoefte te hebben aan informatie en het scheiden van geruchten en feiten. Betrokken overheden kunnen daar een grote rol in spelen als ze daarop voorbereid zijn, stelt Teun Terpstra van HKV. "Je kunt inspringen op geruchten en feiten meteen betrekken bij besluitvorming."

Lees meer + bron op: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal-besturen/nieuws/nieuws/analyse-twitterverkeer-kan-crisis-helpen-indammen.4348483.lynkx#.T1UurBUwYvA.twitter (http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal-besturen/nieuws/nieuws/analyse-twitterverkeer-kan-crisis-helpen-indammen.4348483.lynkx#.T1UurBUwYvA.twitter)

Inmiddels zijn er veel incidenten geweest waar twitter een grote rol heeft gespeelt, gisterenavond was er nog een gebrek aan informatie bij een zeer grote brand waar de sirenes loeiden. Kan twitter veiligheidsregio,s, gemeentes helpen door de juiste informatie naar buiten te krijgen? Maar ook om informatie in te winnen als veiligheidsregio/gemeente?
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 8 mei 2012, 08:47:51
Citaat
Sociale media beïnvloeden onze nieuwsvoorziening ingrijpend. Bij opsporingsberichtgeving of vermissingen zorgen sociale media ervoor dat in korte tijd veel mensen worden bereikt. Door tweets en blogs uit oorlogs- of rampgebieden krijgt men een oog op de daadwerkelijke situatie in desbetreffende gebieden. Tijdens en na incidenten is het mogelijk om via Twitter te volgen wat er aan de hand is. Maar
niet alle informatie is even nuttig en juist; ook onwaarheden en geruchten worden gedeeld.
...
Vier kwaliteiten zijn voor een professioneel omgaan met sociale media belangrijk.

Sociale media in het veiligheidsdomein: Vriend of vijand? Tekst: Sandy Dragusel
Bron: Incident nr. 5 uitgave SDU
Titel: Re: Sociale media bij crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 14 mei 2012, 09:27:17
Twitteren bij crisis
De overheid en politie moeten bij een crisis snel sociale media gebruiken om geruchten te bestrijden en te voorkomen. Dat stellen onderzoekers van de Politieacademie die het schietdrama in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn onderzochten.
lees verder
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/05/twitteren-bij-crisis (http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/05/twitteren-bij-crisis)

zie ook http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=51243.msg1034002#msg1034002 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=51243.msg1034002#msg1034002)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 20 juni 2012, 12:15:07
Sociale media bij noodsituaties
 
Beste heer, mevrouw,

Naar aanleiding van een onderzoek van het Amerikaanse Rode Kruis naar ‘social media in disasters and emergencies’ wil adviesbureau VDMMP in samenwerking met Menno van Duin (lector Crisisbeheersing Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid en Politieacademie) een onderzoek met eenzelfde focus verrichten in Nederland. Het onderzoek van het Amerikaanse Rode Kruis is gericht op het gebruik van sociale media door burgers bij rampen en crises en de verwachtingen van burgers bij het gebruik van sociale media door de hulpdiensten. Het Amerikaanse Rode Kruis heeft dit onderzoek al enkele jaren uitgevoerd om de tendens in kaart te brengen en inzicht te krijgen in het gebruik en verwachting van de burgers.

Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar het gebruik van sociale media. Maar wat de verwachtingen zijn van burgers over het gebruik van sociale media in noodsituaties is (nog) niet bekend. Daarmee ontbreekt het inzicht wat de toegevoegde waarde is van het gebruik van sociale media bij noodsituaties door de hulpverlening(sdiensten). Dit onderzoek is een eerste poging om dit meer inzichtelijk te maken en draait om de vraag: ‘Maakt u gebruik van sociale media bij noodsituaties (incidenten, rampen en crises) en wat verwacht u van het gebruik van sociale media door de hulpverlening(sdiensten)?’.

U kunt aan het onderzoek deelnemen door het invullen van deze vragenlijst. iedereen die ouder is dan 12 jaar en in Nederland woont, kan de vragenlijst invullen.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien minuten. Als u vragen heeft over de vragenlijst of over het onderzoek, dan kunt u een e-mail sturen aan onderzoek@vdmmp.nl.

onderzoek: http://www.research.net/s/socialemediaennoodsituaties (http://www.research.net/s/socialemediaennoodsituaties)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 26 september 2012, 12:14:19
Verwachting burger: even snelle reactie hulpdiensten via sociale media en 1-1-2
Sociale media worden nu al gebruikt door burgers bij noodsituaties en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Het merendeel van de burgers verwacht van de hulpdiensten dat zij hun sociale media 24/7 monitoren en dat zij direct reageren op berichten voor hulp. Veel burgers verwachten dat over vijf jaar de reactie van de hulpdiensten op een melding via sociale media even snel is als via 1-1-2.

Dit blijkt uit een onderzoek naar het gebruik van sociale media door burgers. Het onderzoek is in de zomermaanden van 2012 uitgevoerd door adviesbureau VDMMP in samenwerking met Menno van Duin, lector Crisisbeheersing bij het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) en de Politieacademie (PA). De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat burgers sociale media gebruiken bij het verkrijgen en delen van informatie over een noodsituatie. Zo blijkt bijvoorbeeld dat bijna driekwart van de respondenten sociale media (met name Twitter en Facebook) zal inzetten bij een noodsituatie om familie/vrienden te laten weten dat ze veilig zijn. Meer dan de helft geeft aan zijn eigen waarneming van de situatie op sociale media te plaatsen. Een hulpvraag voor zichzelf of voor een ander zal door ongeveer de helft op sociale media worden geplaatst. Ook als de telefoon uitvalt, verwacht 85% sociale media te gebruiken om de hulpdiensten te bereiken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Niek van As (VDMMP), Roy Johannink (VDMMP) en Menno van Duin (NIFV/PA). Het onderzoek is online uitgezet via sociale media, verschillende nieuwsbrieven en websites. Daarmee is tegelijkertijd de beperking van het onderzoek aangegeven. Degenen die geen gebruik maken van sociale media en weinig of geen internet gebruiken (een afnemend aantal personen!) zijn ‘niet gehoord’. Op het onderzoek is gereageerd door ruim duizend personen. Het is de bedoeling in de toekomst dit onderzoek te herhalen om de tendens in gebruik en verwachtingen van sociale media door hulpdiensten en burgers in nood inzichtelijk te maken.

Meer informatie
Het volledige onderzoek kunt u hieronder downloaden. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op www.infopuntveiligheid.nl in het dossier Sociale media (http://www.infopuntveiligheid.nl/Publicatie/Dossier/76/sociale-media.html).

Onderzoek_sociale_media_bij_noodsituaties.pdf (http://www.nifv.nl/web/show/file/id=239302/filename=Onderzoek_sociale_media_bij_noodsituaties.pdf/page=189276)

http://www.nifv.nl/web/show/id=189276/contentid=3836 (http://www.nifv.nl/web/show/id=189276/contentid=3836)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Defender op 26 september 2012, 12:25:58
Tja.. We zullen zien. Hartstikke leuk al die onderzoekjes hier en daar, maar worden er tegen die tijd ook extra voertuigen en materiaal aangeschaft. Of moeten we dan via twitter gaan uitvragen of er echt hulp nodig is. Gebruik dat geld liever voor een extra centralist, daar hebben we meer aan.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 5 februari 2013, 10:53:09
Veiligheidsregio Twente ondersteunt Serious Request

http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/13/02-veiligheidsregio-steunt-serious-request.html (http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/13/02-veiligheidsregio-steunt-serious-request.html)
Laatste update: 13-12-2012 | 15:31

Twitcident: inzicht in Twitter
Twitcident detecteert, filtert en analyseert berichtgeving via Twitter tijdens grote evenementen. Door de grote berg aan actuele maar ongestructureerde data op Twitter via slimme filters te presenteren, wordt een beeld geleverd dat door hulpverleners kan worden gebruikt. Snelle én betrouwbare informatie waarmee een overzicht ontstaat van de situatie, hoe de burgers deze situatie beleven en de informatie-behoefte die bestaat. Deze gegevens worden via het politie service centrum, gerouteerd naar verschillende medewerkers: zo kunnen voorlichters van gemeente en politie directer inspelen op de social media met hun berichtgeving en de recherche informatie-afdeling van de politie is in staat de gegevens te gebruiken in hun analyses. Uiteraard is ook de Crowd Control Room uitgerust met Twitcident.

Met medewerking van Twitcident


Twitcident detecteert, filtert en analyseert

Mensen beginnen meteen te twitteren als er iets in hun omgeving gebeurt. Deze snelle berichtgeving met tekst en vaak ook beeld vormen samen een grote berg aan actuele maar ongestructureerde data. Een deel van de tweets over een (dreigende) ramp of een incident bevat nuttige informatie voor bijvoorbeeld politie en brandweer.

Een analyse van de berichtgeving kan door hen worden gebruikt om de ernst van de situatie in te schatten en wat de inzet van hulpdiensten zou moeten zijn. Met Twitcident kan deze twitterdata slim worden gefilterd.

Twitcident
TU-Delft, TNO en ondernemer Richard Stronkman ontwikkelden Twitcident voor hulpdiensten. Een tool die twitterberichten lokaliseert en vervolgens de meest betrouwbare en relevante berichten slim filtert en weergeeft. Snelle en betrouwbare informatie. Daar hebben de hulpdiensten bij een incident of ramp immers de meeste behoefte aan. Dit levert ook snel een beeld op van de omgeving van het incident en de beleving en informatiebehoefte van burgers.

Pukkelpop

De storm die Pukkelpop in de zomer van 2011 in België trof werd vroeg gesignaleerd door middel van Twitter. Een analyse die TNO (samen met HKV lijn in water) achteraf losliet op het Twitterverkeer tijdens die ramp, laat zien dat er een enorme stroom van tweets met vragen, geruchten, feiten, foto's en video’s losbarstte. Er blijkt tijdens calamiteiten vooral behoefte te zijn aan betrouwbare informatie en het scheiden van geruchten en feiten.

Als autoriteiten hierop voorbereid zijn, dan kunnen zij direct inspringen op deze geruchten en de feiten bij hun besluitvorming betrekken. Bij grote rellen, een terroristische aanslag, aardbevingen of overstromingen kunnen hulpdiensten op die manier waardevolle informatie krijgen over locaties, slachtoffers, geblokkeerde wegen of menigtes die op de vlucht zijn. Door middel van kaarten, foto’s en statistieken krijgen politie en brandweer een nog beter beeld van de situatie. Een aantal politiekorpsen in Nederland heeft al proefgedraaid met Twitcident. Tijdens de jaarwisseling gebruikte de politie Twitcident voor informatie over het afsteken van illegaal vuurwerk en brandstichting.

In de komende maanden wil Twitcident pilotprojecten gaan doen met hulpdiensten.
http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=2&item_id=2012-04-18%2016:54:43.0 (http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=2&item_id=2012-04-18%2016:54:43.0)

Zijn er al resultaten van de pilotprojecten bekend?
Titel: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: hoefhaan op 31 maart 2013, 21:42:52
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=73305 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=73305)
Naar aanleiding van dit topic.

Hoorde net de BRW rijden, zie vervolgens hier een twitterbericht binnen no time verschijnen (binnen enkele minuten na de alarmering en opschaling)

Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij dit soort incidenten?
Is dat om "ramptoeristen" weg te houden? Of heeft dat een grotere reden?
Titel: Re: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: Haageneesch op 31 maart 2013, 21:48:30
Citaat
Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Wat is een 'klein incident'? Er is een middel-alarmering gegeven, waarbij de persvoorlichter (piket) is gealarmeerd. En die verstrekt dan informatie.

p2kflex
21:26:09 31-03-13GROUP-1P 1 4530 NASSAULAAN 5 MIDDELBURG Binnenbrand (Etage: X) (OPS BR: middel)
MB1300047BRW Veiligheidsregio Zeeland (Persvoorlichter)
Titel: Re: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: hoefhaan op 1 april 2013, 08:04:24
Ik bedoel met klein incident dat er geen grote gevaren voor de omgeving zijn geweest, geen advies om ramen en deuren te sluiten etc.

Wat is het nut van dergelijke twitterberichten?
Is dat puur voor de pers?
Titel: Re: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: Firefighter1970-b.d. op 1 april 2013, 10:32:46
Ik bedoel met klein incident dat er geen grote gevaren voor de omgeving zijn geweest, geen advies om ramen en deuren te sluiten etc.

Wat is het nut van dergelijke twitterberichten?
Is dat puur voor de pers?

Door een officieel twitterbericht voorkomen ze dat op twitter een relatief klein incident uitgroeit, op twitter, tot bijvoorbeeld een incident met slachtoffers
Door direct te melden dat het een klein incident is voorkom je een deel van de ramptoeristen enz.enz.
Kwestie van er voor zorgen dat je de regie op twitter en andere social media houd en behoud en dat kun het beste je zo spoedig mogelijk na aanvang van het incident doen.
Titel: Re: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: Danny722 op 1 april 2013, 10:42:39
Door een officieel twitterbericht voorkomen ze dat op twitter een relatief klein incident uitgroeit, op twitter, tot bijvoorbeeld een incident met slachtoffers
Door direct te melden dat het een klein incident is voorkom je een deel van de ramptoeristen enz.enz.
Kwestie van er voor zorgen dat je de regie op twitter en andere social media houd en behoud en dat kun het beste je zo spoedig mogelijk na aanvang van het incident doen.

Langzaamaan beseffen veiligheidsregio's ook wel dat ze het beste de (crisis)informatievoorziening in eigen beheer kunnen houden. Inderdaad, zoals firefighter1970 aangeeft, kunnen betrekkelijk kleine incidenten op social media uitgroeien tot halve rampen. Een officiële tweet van de voorlichter van de VR drukt die geruchten weer de kop in. Goeie zaak, als je het mij vraagt!
Titel: Re: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: hoefhaan op 1 april 2013, 12:35:13
Ok, duidelijk!
Bedankt voor jullie toelichting. Ik zag de meerwaarde niet zo, vandaar!
Titel: Re: Waarom twitteren Veiligheidsregio's en gemeentes bij kleine incidenten?
Bericht door: joostvankempen op 3 april 2013, 14:39:59
en nog een belangrijke reden: twitter werkt pas als je ook volgers hebt. Als je pas gaat twitteren als er iets groots gebeurt, gaat niemand dat zien. Door met enige regelmaat een tweet te sturen, van een klein incident of bijvoorbeeld gaat een algemeen (nieuws)berichtje bouw je publiek op. Dan heeft het gebruik bij een echt grote ramp ook echt zin!
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 17 juni 2013, 09:53:24
GHOR Nederland @GHORNederland

RT @hemmelhoes: Mijn presentatie op de landelijke #netwerkGHOR dag 2013 over sociale media in relatie tot de #GHOR: slidesha.re/12LQNA6 (http://slidesha.re/12LQNA)

Sociale media en ghor geen tijd geen capaciteit of geen prioriteit? (http://www.slideshare.net/Hemmelhoes/sociale-media-en-ghor-geen-tijd-geen-capaciteit-of-geen-prioriteit)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 2 juli 2013, 19:53:42
zie ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=76429.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=76429.0)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 6 november 2013, 14:10:51
Citaat van: http://www.nifv.nl/web/show/id=193299/contentid=4243
Onderzoek sociale media bij noodsituaties 2013
In 2012 zijn VDMMP en Menno van Duin, lector Crisisbeheersing bij het IFV en de Politieacademie, een onderzoek gestart naar het gebruik van sociale media door burgers bij rampen en crises en de verwachtingen van burgers bij het gebruik van sociale media door de hulpdiensten. In 2013 willen wij dit onderzoek vervolgen om nog meer inzicht te krijgen. Daarmee volgen wij de lijn van het Amerikaanse Rode Kruis dat ook jaarlijks dit onderzoek uitvoert om ontwikkelingen en verwachtingen ten aanzien van sociale media en crises te kunnen volgen.
Gebruik van sociale media door burgers en hulpverleningsdiensten
Wat zijn de verwachtingen van burgers over het gebruik van sociale media in noodsituaties en het gebruik ervan door de hulpverleningsdiensten? Het onderzoek maakt dit meer inzichtelijk en draait om de vraag: ‘Maakt u gebruik van sociale media bij noodsituaties (incidenten, rampen en crises) en wat verwacht u van het gebruik van sociale media door de hulpdiensten?’. De vragenlijst is geactualiseerd en gaat onder meer in op de storm van 28 oktober 2013.
Werkt u mee aan het onderzoek?
Wij stellen het zeer op prijs als u wilt meewerken aan dit onderzoek. Iedereen die ouder is dan 12 jaar en in Nederland woont, kan de vragenlijst invullen. Het invullen neemt maximaal tien minuten in beslag. Vragen over de vragenlijst of het onderzoek kunt u mailen naar: onderzoek@vdmmp.nl

Ga naar de vragenlijst Onderzoek sociale media bij noodsituaties 2013 (https://nl.surveymonkey.com/s/SocMedNoodsituaties2013)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 12 november 2013, 16:43:34
Doe mee aan een onderzoek naar het gebruik van sociale media door burgers bij noodsituaties

http://www.politie.nl/nieuws/2013/november/12/00-oproep-onderzoek-social-media.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/november/12/00-oproep-onderzoek-social-media.html)
Laatste update: 12-11-2013 | 15:59

Landelijk - Doe mee aan een onderzoek naar het gebruik van sociale media door burgers bij noodsituaties.

Wat zijn de verwachtingen van burgers over het gebruik van sociale media in noodsituaties en het gebruik ervan door de hulpverleningsdiensten? Het onderzoek maakt dit meer inzichtelijk en draait om de vraag: maakt u gebruik van sociale media bij noodsituaties (incidenten, rampen en crises) en wat verwacht u van het gebruik van sociale media door de hulpdiensten?. De vragenlijst is geactualiseerd en gaat onder meer in op de storm van 28 oktober jl. Wij stellen het zeer op prijs als u mee wilt werken aan dit onderzoek. U kunt aan het onderzoek deelnemen door het invullen van deze vragenlijst. Iedereen die ouder is dan 12 jaar en in Nederland woont, kan de vragenlijst invullen. Eind december/begin januari vindt u meer informatie over de resultaten van dit onderzoek op onze site.

Over het onderzoek
In 2012 zijn VDMMP en Menno van Duin (lector Crisisbeheersing Instituut Fysieke Veiligheid en Politieacademie) een onderzoek gestart naar het gebruik van sociale media door burgers bij rampen en crises en de verwachtingen van burgers bij het gebruik van sociale media door de hulpdiensten. In 2013 willen wij dit onderzoek vervolgen om nog meer inzicht te krijgen. Daarmee volgen wij de lijn van het Amerikaanse Rode Kruis dat ook jaarlijks dit onderzoek uitvoert om ontwikkelingen en verwachtingen ten aanzien van sociale media en crises te kunnen volgen.

Vragenlijst
Het invullen van de vragenlijst (https://nl.surveymonkey.com/s/SocMedNoodsituaties2013) neemt maximaal tien minuten in beslag. Vragen over de vragenlijst of het onderzoek kunt u mailen naar: onderzoek@vdmmp.nl.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: jabmarijnissen op 30 december 2013, 17:48:44
Nu ernstig ongeval treurenburg. Meerdere slachtoffers. Weg Treurenburg afgesloten voor het doorgaande verkeer. #traumaheli ook onderweg
7:52 's ochtends - 30 december 2013
Dit is een bericht van een wijkagent,waarom??
Meeluisteren mag niet meer,Dus vraag ik waarom twitterstilte men zulke berichten.
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: DeMassel op 30 december 2013, 19:01:17
Omdat er een wegafsluiting bij zit. En bij meeluisteren heb je toch echt hele andere berichtgeving dan een tweet
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: Live op 25 maart 2014, 12:38:21
http://www.youtube.com/watch?v=BgT86WpEr_Q#ws (http://www.youtube.com/watch?v=BgT86WpEr_Q#ws)
Twentse vindingen maken digitale en echte wereld veiliger
RTV Oost
Gepubliceerd op 25 mrt. 2014
Citaat
Twee Twentse vindingen moeten de digitale wereld en de werkelijke wereld een stuk veiliger maken. De Universiteit Twente ontwikkelde een tool om kinderporno op internet eerder op te sporen en de veiligheidsregio Twente presenteerde vandaag Tec4se.

zie ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=28400.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=28400.0)
Titel: Re: Social Media als instrument voor crisiscommunicatie
Bericht door: RAdeR op 5 mei 2014, 14:58:34
Citaat van: http://rampenoefening.wordpress.com/2014/05/02/twittersimulatie/
Twittersimulatie

De komende maanden wordt er ergens in Vlaanderen een grootschalige rampenoefening georganiseerd. De hulpdiensten willen hierbij ook oefenen op het gebruik van sociale media tijdens rampen. Om die oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen zijn we op zoek naar mensen die “twittersimulant” willen zijn.

Twittersimulant wil zeggen dat je op basis van een vooraf toegekend profiel de hulpdiensten “bestookt” met vragen, opmerkingen, informatie, … over het incident. Je doet dit op het echte twitterplatform met je eigen account of met een account die je tijdelijk aanmaakt voor de oefening.

De hulpdiensten oefenen al op het gebruik van sociale media, maar doen dit meestal op afgesloten omgevingen die de realiteit moeten benaderen. Door een simulatie te doen op het echte twitterplatform kunnen de hulpdiensten hun echte analysetools gebruiken en wordt de oefening veel realistischer.

Wie kan twittersimulant worden?

    Iedereen die actief is op twitter (of die dat wil worden in het kader van deze oefening

Wat zijn de voorwaarden?

    Je houdt alle informatie geheim voor ALLE hulpverleners. We willen dat hun oefenervaring zo goed mogelijk is (en goed voorbereide hulpdiensten zijn in jouw voordeel!)
    Je krijgt op voorhand een profiel toegekend en houdt je aan dit profiel (net als een ongevalsimulant specifieke verwondingen naspeelt)
    Je bent beschikbaar tijdens de voormiddag van de oefening (mobiel of thuis maakt niet uit, je wordt tijdens deze voormiddag gedurende ongeveer 1u ingeschakeld, de concrete uren ken je ongeveer een week op voorhand)
    Je volgt tijdens de oefening je mail en onze twitteraccount goed op om info van de oefenleiding te ontvangen
    Je speelt maximaal in op de communicatie die de overheid naar buiten stuurt via een afgesproken website

Hoe deelnemen?

Meld je aan via ons webformulier (https://docs.google.com/forms/d/1AbiDAmcJY73GJY4CUU8XEF5lc7acbA_1IKbFl85sPeA/viewform?usp=send_form)

Nog vragen?

Contacteer ons via onze twitteraccount (https://twitter.com/Rampenoef112).