Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: Rescue op 27 december 2004, 12:10:09

Titel: Tsunami,
Bericht door: Rescue op 27 december 2004, 12:10:09
Met betrekking tot de de Tsunami in het verre oosten, hebben we volgens mij nog maar een staartje gezien..

Als je ziet dat er zelfs in afrika slachtoffers zijn gevallen (pak de atlas er maar ff bij ) dat moeten er toch tussen dat hele gebied dus enorm veel schepen in de problemen zijn..
Heeft iemand daar over al iets gehoord..
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Rescue Ranger op 27 december 2004, 13:08:55
Peter,

geruime tijd geleden zond "National Geographic" een documentaire uit over deze Tsunami, oorzaak, de reis en het gevolg. De titel was "Killer Wave" en ik geloof dat dit zijn naam "eer" heeft aangedaan. http://shop.nationalgeographic.com/shopping/product/detailmain.jsp?itemID=504&itemType=PRODUCT&KickerID=76&KICKER
In deze documentaire krijg je een goed beeld waarom dergelijke golven zo krachtig en gevaarlijk zijn en waarom je deze aan de oppervlakte dus niet ziet.

Ten tijde van de eerste vloedgolf zat hij onderwater (hij is duikinstructeur) en heeft deze onderwater meegemaakt. Achteraf zegt hij ook dat de symptomen, zoals omschreven in de documentaire, er allemaal waren, maar niemand heeft ze herkent. En zij kregen maar een vloedgolf van 1,5 meter hoog. Overigens komt dat precies overeen met het hoogste punt van het eiland, dus . . . . . .
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.baros.com%2Fbaros%2Fphotos_images%2Fphoto_01.jpg&hash=1c4e0fad2d4cfe940178651cb66406f9)
Overigens een ander eiland, dat hierboven staat, licht maar 1 meter hoog en daar is niks meer.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Kanarie op 27 december 2004, 13:15:29
Ik heb eens een werkstuk over aardbevingen gemaakt en daarbij ook de tsunami meegenomen. Het is dus zo dat een schip gewoon over die grote waterkolom heen kan varen zonder er iets van te merken, maar als deze waterverplaatsting bijn ondiep water komt, krijg je ineens een hele hoge golf.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Peter71 op 27 december 2004, 13:18:47
Ik heb een seen werkstuk over aardbevingen gemaakt en daarbij ook de tsunami meegenomen. Het is dus zo dat een schip gewoon over die grote waterkolom heen kan varen zonder er iets van te merken, maar als deze waterverplaatsting bijn ondiep water komt, krijg je ineens een hele hoge golf.
dus hoe ondieper de zee,zo hoger de golven.waar ligt dat aan dan?
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Kanarie op 27 december 2004, 13:33:21
Dit had ik destijds in mijn werkstuk staan:
"Tsunami's zijn hoge, levensgevaarlijke golven, die ontstaan door een schok van de oceaanbodem, veroorzaakt door een aardbeving, vulkaanuitbarsting of aardverschuiving. In tegenstelling tot een golf op de zeespiegel, bestaat een tsunami uit een hele kolom water die van de zeebodem tot de oppervlakte reikt.
Een tsunami kan duizenden kilometers door de oceaan afleggen en daarbij een snelheid bereiken van 800 km per uur. Zo'n reusachtige waterverplaatsing kan zich honderden kilometers van de ene golftop naar de andere uitstrekken, zonder door overvarende schepen opgemerkt te worden. Tsunami's kunnen veel schade veroorzaken. Ze komen vooral voor in het Pacifisch gebied."
(Dat heb ik geschreven in de 2e klas)

Een (hele) snelle blik op de krant vanmorgen leerde mij het volgende: Doordat het ondieper wordt bij de kust, neemt de snelheid van het water af en komt er dus een soort ophoping van het water waardoor je een hele hoge golf krijgt. Mede door die snelheidsverandering, wordt de waterspiegel aan de kust eerst juist heel laag. Het water wordt als het ware in de golf gezogen.

Over het precieze mechanisme zou ik ook wel wat meer willen weten.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Rescue Ranger op 27 december 2004, 15:40:17
Inderdaad, een tsunami beweegt zich over de bodem van een oceaan of zee en niet aan de oppervlakte. Indien de watermassa minder diepte heeft. bouwt hij zich op en neemt de snelheid af. Vandaar dat er geen voorwaarschuwwing kan komen omdat ze niet zichtbaar zijn vanaf de oppervlakte.

Het eiland op de foto is de golf vanaf het diepe gedeelte gekomen en dus met hoge snelheid en weinig hoogte, maar de destructie is even groot.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Henk op 27 december 2004, 15:59:29
Inderdaad, een tsunami beweegt zich over de bodem van een oceaan of zee en niet aan de oppervlakte. Indien de watermassa minder diepte heeft. bouwt hij zich op en neemt de snelheid af. Vandaar dat er geen voorwaarschuwwing kan komen omdat ze niet zichtbaar zijn vanaf de oppervlakte.

Het eiland op de foto is de golf vanaf het diepe gedeelte gekomen en dus met hoge snelheid en weinig hoogte, maar de destructie is even groot.

Eigenlijk is het heel simpel, te vergelijken met stroom en spanning. Er zit in zo'n golf een bepaalde hoeveelheid bijna gelijkblijvende energie. Energie kan je maar voor een ding tegelijk gebruiken. Of je hebt een grote inhoud (diepte x hoogte x breedte) ter beschikking is (om véél water een beetje te bewegen is véél energie nodig) er geen weerstand en dus kan de energie met grote snelheid verplaatsen. Als een van de parameters veranderd (bijvoorbeeld de diepte) en de ter beschikking staande hoeveelheid water (de inhoud) wordt kleiner zal de zelfde energie zich in minder water ophopen. (minder water gaat héél veel bewegen) De snelheid neemt af, maar de hoogte (stuwing) neemt toe, de energie blijft het zelfde. Dit zie je ook goed op het strand, in de branding.  Pas op het moment dat een golf omvalt komt de energie vrij en raakt verloren (op).

dus kort gezegd:
energie X is in staat veel water weinig of
weinig water véél te bewegen.*


Henk

* met dank aan mijn leraar natuurkunde  ;D
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Peter71 op 27 december 2004, 18:57:46
op TV zijn nu vaak beelden te zien van de ramp,die toevalligerwijs zijn gemaakt door nederlandse toeristen.Als je dat dan ziet krijg je beetje een indruk hoe verwoestend zo,n zeebeving is,zeker als je de ellende erna ziet :-\ :-\
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Kanarie op 27 december 2004, 20:10:21
En 4.500 km van het epicentrum, in Somalië, zijn zelfs nog dorpen weggevaagd en doden gevallen!! :o :o :o
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Rescue op 27 december 2004, 20:53:35
Tot nu toe zijn er van hele eiland groepen nog niets gehoord..
Van de malediven is nog niets gehoord..  en die ligt maximaal 1 meter boven zee niveau..
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Rescue Ranger op 28 december 2004, 08:11:45
Tot nu toe zijn er van hele eiland groepen nog niets gehoord..
Van de malediven is nog niets gehoord..  en die ligt maximaal 1 meter boven zee niveau..



Een aantal Malediven-eilanden en dan met name aan de oost zijde van het South Ari-Atoll hebben veel schade. Het eiland Baros bijvoorbeeld is 0.5 meter boven de waterspiegel en daar staat niks meer. Het eiland Nalaguairdhoo (zuidelijkste eiland van het South Ari-Atoll) ligt 1.5 m boven de waterspiegel en heeft bijna geen schade en is men gewoon aan het vakantie vieren. Daar wordt gewoon weer gedoken. Tis er wel druk, want alle omliggende eilanden hebben schade en dit eiland doet de opvang voor die regio. Normaal zijn er 350 bezoekers, nu 750.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Ernst Brokmeier op 28 december 2004, 12:25:52
van onze correspondent Mike ter plaatse (uit ons gastenboek: http://www.zrb.info):
voor diegene die dit lezen. Allereerst bedankt voor de zorgen en alles hier op mijn eiland in de maledieven is ok. We hebben een paar grote golven gehad maar de schade is beperkt gebleven. Was op het moment aan het duiken maar als een echt brigade lid hebben we gelijk de overstromingsplannen tevoorschein gehaald (kerst 93/95) . Alles op dit eiland is onder controle wat niet geld voor de andere maar hebben 330 gestrande gasten opgenomen zodat die kunnen wachten tot dat ze een mogelijkheid hebben terug te keren naar huis.
Vanaf de maledieven wens ik gelijk iedereen een goed 2005 toe
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Peter71 op 31 december 2004, 11:54:05
er was vandaag op teletekst wel een interesant stukje te lezen.
Door de zeebeving is de aardbol een 3 tal microseconde sneller gaan draaien,met als gevolg dat de tijd sneller zou gaan.
En om het verschil wat er dan ontstaat weer recht te trekken zou er eind 2005 een schrikkelseconde moeten zijn :o :o
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: muistroom op 31 december 2004, 14:13:22
hebben wij weer ;)
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Kanarie op 31 december 2004, 14:19:55
Ik heb eens gelezen dat schrikkelsecondes wel vaker voorkomen.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Rescue Ranger op 7 januari 2005, 11:54:28
Ik heb ondertussen een CD-rom gekregen vanuit de Malediven, waarop de tsunami te zien is op één van de eilanden. Het gaat om het eiland Nalaguairdhoo, dat relatief hoog is en direct aan de diepe oceaan.

Het is hier eigenlijk niet meer dan een snelle rijzing van het zee-water van anderhalve meter binnen 2 á 3 minuten. Dit eiland is zoals gezegd hoog, maar als je eiland dus 0,5 meter op z'n hoogst is, dan heb je toch een probleem.

Ondertussen zijn alle gasten hier geëvacueerd en gerepatrieerd naar hun eigen land, alleen de vaste bemensing likt de wonden na de tsunami.
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Matthijs op 8 januari 2005, 20:04:35
Beste Mensen,

 

Allereerst voor een ieder een heel gelukkig 2005 gewenst.

 

Bijgaand zend ik een bericht door uit Thailand. Een klein jongetje is in de ramp zijn ouders kwijt. Wie weet er iets over deze jongen??
Zie hieronder het telefoonnummer voor meer informatie.

 

Het medium internet kan hier goede diensten bewijzen. Neem mij niet kwalijk dat ik dit door zend. Beter nog: DOE HET OOK!

 

Hartelijke groeten,

Matthijs

 

>Subject: PLEASE SEND THIS TO ALL YOU KNOW

>Date: Tue, 04 Jan 2005 18:00:26 +0100

>

>Subject: Tsunami - BOY MISSING PARENTS

>

>Dear all!

>

>Pls make re-circulate the attached photo and this message

>

>Please send this to all - we mean all! - the people in your entire

>network.

>

>The boy about 2 years, from Khoa Lak is missing his parents.

>

>Nobody knows the country that he comes from.

>If anyboy knows him please contact to:

>

>

>076-249400-4 ext. 1336, 1339 or  e- mail

>

>

>info@phuket-inter-hospital.co.th

[verwijderd door de admin ivm opschoning]
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Peter71 op 8 januari 2005, 20:10:55
Matthijs,voor dit soort berichten maken we graag ruimte vrij.Ik had de mail ookal ontvangen en doorgezonden ;)
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: jvo op 8 januari 2005, 23:15:55
http://www.phuketgazette.net/news/index.asp?id=3882

Al opgelost....wel met dank aan het internet...
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: sigmash op 10 januari 2005, 19:40:36
Sorry voor mijn late reactie, ik lees niet dagelijks op het natte deel van het forum maar ik wil hem jullie toch niet besparen. Hier werd om een leraar Natuurkunde gevraagd om wat meer inzicht te vergader over hoe een Tsunami zich zo snel en voor schepen ongemerkt kan verplaatsen. De vergelijking die Henk daarvoor gebruikt met stroom en spanning is correct, maar waarschijnlijk te abstract voor niet-technici. Liever zou ik een mechanisch voorbeeld gebruiken.

De eerste valkuil zit ‘m in het woord “golf”. We hebben hier namelijk te maken met 2 golven: een schokgolf en een vloedgolf. Een schokgolf is wat je voelt als je je ene hand op tafel legt en met de andere met een hamer ergens anders op tafel slaat. Deze schokgolf gaat met de geluidsnelheid door de tafel zonder dat deze daarbij veel wordt verplaatst. Een vloedgolf is natuurlijk een hoop water, zoals de branding.

Welnu bij een zeebeving ontstaat er een schokgolf in de oceaanbodem en de wordt doorgegeven aan de watermoleculen, deze zitten dicht op elkaar en kunnen daardoor nauwelijks bewegen maar zullen wel de klap aan elkaar doorgeven. Dit gaat met orde grootte geluidsnelheid 800 a 1000 km/h. Dit gaat “goed” totdat de schokgolf in ondieper water komt, daar worden de watermoleculen niet meer op hun plaats gehouden door hun buren maar wordt de klap zie ze krijgen omgezet in snelheid, waar door er een vloedgolf ontstaat.
(aldus de 2e wet van Newton F = m*a)
De schokgolf triggerd dus de vloedgolf.

Het beste schoolvoorbeeld hiervan is een rekje waaraan met touwtjes een rijtje van een stuk of 5 balletjes van gelijke grootte en massa naast elkaar zijn opgehangen. Als je dan het buitenste balletje tegen de rest laat slingeren blijven de middelste 3 stilhangen, geven alleen de schokgolf door en het buitenste balletje aan de andere kant schiet weg. Want bij gebrek aan iets om de kracht aan door te geven wordt deze omgezet in snelheid. Hou je echter je vinger tegen dit balletje, blijft ie wel op zijn plaats en voel je het aantikken van het balletje aan de overkant.

m.v.g.

Robin
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: firemanr op 11 januari 2005, 09:41:09
Sorry voor mijn late reactie, ik lees niet dagelijks op het natte deel van het forum maar ik wil hem jullie toch niet besparen. Hier werd om een leraar Natuurkunde gevraagd om wat meer inzicht te vergader over hoe een Tsunami zich zo snel en voor schepen ongemerkt kan verplaatsen. De vergelijking die Henk daarvoor gebruikt met stroom en spanning is correct, maar waarschijnlijk te abstract voor niet-technici. Liever zou ik een mechanisch voorbeeld gebruiken.

De eerste valkuil zit ‘m in het woord “golf”. We hebben hier namelijk te maken met 2 golven: een schokgolf en een vloedgolf. Een schokgolf is wat je voelt als je je ene hand op tafel legt en met de andere met een hamer ergens anders op tafel slaat. Deze schokgolf gaat met de geluidsnelheid door de tafel zonder dat deze daarbij veel wordt verplaatst. Een vloedgolf is natuurlijk een hoop water, zoals de branding.

Welnu bij een zeebeving ontstaat er een schokgolf in de oceaanbodem en de wordt doorgegeven aan de watermoleculen, deze zitten dicht op elkaar en kunnen daardoor nauwelijks bewegen maar zullen wel de klap aan elkaar doorgeven. Dit gaat met orde grootte geluidsnelheid 800 a 1000 km/h. Dit gaat “goed” totdat de schokgolf in ondieper water komt, daar worden de watermoleculen niet meer op hun plaats gehouden door hun buren maar wordt de klap zie ze krijgen omgezet in snelheid, waar door er een vloedgolf ontstaat.
(aldus de 2e wet van Newton F = m*a)
De schokgolf triggerd dus de vloedgolf.

Het beste schoolvoorbeeld hiervan is een rekje waaraan met touwtjes een rijtje van een stuk of 5 balletjes van gelijke grootte en massa naast elkaar zijn opgehangen. Als je dan het buitenste balletje tegen de rest laat slingeren blijven de middelste 3 stilhangen, geven alleen de schokgolf door en het buitenste balletje aan de andere kant schiet weg. Want bij gebrek aan iets om de kracht aan door te geven wordt deze omgezet in snelheid. Hou je echter je vinger tegen dit balletje, blijft ie wel op zijn plaats en voel je het aantikken van het balletje aan de overkant.

m.v.g.

Robin


En om te laten zien hoe krachtig zo'n Tsunami is, kun je hier nog op een paar url's zien hoe zoiets met kracht binnendendert..... :-\ :-\
Gemaakt door videocamera's van mensen die er letterlijk middenin zaten.
Ook valt bij sommige filmpjes op dat de mensen tot het laatst toe gewoon bij de zee blijven staan en dan ineens moeten rennen voor hun leven...... :-X :-X
Zelf krijg ik er koude rillingen van.... :'(
 

http://cabal.zattevrienden.be/Tsunami/sri_lanka_resort.wmv

 

http://cabal.zattevrienden.be/Tsunami/sri_lanka.wmv    

 

http://cabal.zattevrienden.be/Tsunami/phuket.wmv

 

http://cabal.zattevrienden.be/Tsunami/penang_beach.wmv  

 

http://cabal.zattevrienden.be/Tsunami/patong_beach.wmv

 
*sorry voor de rare url, waarschijnlijk een vriendengroep uit Belgie die daar ter plaatse waren*
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Firechief P op 11 januari 2005, 10:14:29
Die filmpjes doen het bij mij niet  :-[

SIGM*A*S*H, bedankt voor je uitleg.

toch weer eens leuk zo'n natuurkunde les en herkenbaar.
(is alweer een tijdje geleden, Natuurlijk 1,2 (vwo 6)  :D (en dan doe je nu een theoretische veiligheidsopleiding...)  8)

Een extra vraagje, is het ook mogelijk dat de golven elkaar versterkt hebben terwijl ze zich verplaatst hebben door de oceaan. (dit doordat bijvoorbeeld een naschok een hoge snelheid had en daardoor bij de eerste golf kwam en elkaar zo versterkte of misschien uitdoofde?
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: firemanr op 11 januari 2005, 10:31:56
Die filmpjes doen het bij mij niet  :-[

SIGM*A*S*H, bedankt voor je uitleg.

toch weer eens leuk zo'n natuurkunde les en herkenbaar.
(is alweer een tijdje geleden, Natuurlijk 1,2 (vwo 6)  :D (en dan doe je nu een theoretische veiligheidsopleiding...)  8)

Een extra vraagje, is het ook mogelijk dat de golven elkaar versterkt hebben terwijl ze zich verplaatst hebben door de oceaan. (dit doordat bijvoorbeeld een naschok een hoge snelheid had en daardoor bij de eerste golf kwam en elkaar zo versterkte of misschien uitdoofde?
Probeer windows media player versie 10 eens te downloaden, waarschijnlijk dat hij het dan wel doet. ;)
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Firechief P op 11 januari 2005, 11:00:56
Ik heb mediaplayer 10  :(

krijg de volgende foutmelding.


Forbidden
You don't have permission to access /Tsunami/penang_beach.wmv on this server.

------------------------------------------------------------------------

Apache/1.3.31 Server at cabal.zattevrienden.be Port 80
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Geertje op 11 januari 2005, 11:10:15
Hier komt ie niet door het filter heen. Zal dat bij jou ook niet zo zijn? Dus geen foutmelding, maar je mag er niet op. Hij "zegt": het is verboden....
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: firemanr op 11 januari 2005, 12:25:57
Ik heb mediaplayer 10  :(

krijg de volgende foutmelding.


Forbidden
You don't have permission to access /Tsunami/penang_beach.wmv on this server.

------------------------------------------------------------------------

Apache/1.3.31 Server at cabal.zattevrienden.be Port 80


Waarom krijg ik dat dan niet????? :-[ :-\
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Christian op 11 januari 2005, 23:14:03
Ik heb ook beeld, indrukwekkend hoor!

Christian
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: sigmash op 11 januari 2005, 23:52:32
WOW

die filmtjes doen het mij dus wel, heb gewoon de standaard player van Windows XP voor de rest ben ik niet zo into IT-dingen met filters.

Vooral het filmtje in het onderlopend restaurant is indrukwekkend. Paniek is ook aan de beweging van camera af te lezen.

En Firechief P, over jouw vraag:
Kan ik geen op wetenschap gebaseerd antwoord op geven, maar lijkt mij onwaarschijnlijk. Elkaar versterkenden of dempende golven, komen met name voor bij "staande golfen" terwijl een schokgolf een "lopende golf" is. Dat een schokgolf van een na-schok de 1e schokgolf inhaalt kan sowieso niet, want de verplaatsingssnelheid is afhankelijk van de dichtheid van het water. Zelfs al zou de naschok krachtiger zijn dan de 1e schok, dan betekend dit niet dat deze zich sneller verplaatst. Maar het kan net zo goed zijn dat de frequentie waarmee de aarde trilt wel of niet varieerd tijdens een aardbeving en dat dit een schokgolf sterker of zwakker maakt dan dat ie anders zou zijn geweest. (volg je het nog ?)
Dan zit je echt op het vakgebied van de sysmologie. Daar schiet ik te kort met mijn HTS Toegepaste Natuurkunde. Wellicht dat ze je op de website van het KNMI verder kunnen helpen.

m.v.g.

Robin
Titel: Re: Tsunami,
Bericht door: Henk op 15 februari 2005, 23:27:30
Het nu geverifieerde onwaarschijnlijke bericht wat ik kreeg van een vriendin van mijn zus, olifanten die zonder begeleiders op eigen initiatief mensen redden uit het water. En nadat alle overlevenden gered zijn doorgaan met het bergen van de ovrschotten. Wat zijn olifanten toch een sociale dieren.

Citaat
From: barbara faulconer
Date: 02/03/05 04:10:02
Subject: FW: The tsunami and the wonders of elephants
 
We have a friend in Koh Sichang whom I have asked about the truth of this story; not that a haole (Hawaiian for" white man") living in Thailand necessarily knows about elephants; however, I am happy to believe that our four- legged friends have intelligence and talents which lie outside of our range of tricks. But this internal sense that disaster is approaching has also been attributed to other species. And the moral to the story is..........?  From  Babar(elephant) and Richard



>Subject: The tsunami and the wonders of elephants
>
>From the unbelievable chaos of the Tsunami disaster comes an incredible tale
>from Jim France of the Pavilion Hotel Group in Bangkok.
>
>  At a resort on Phuket, one of the most popular attractions is (was)
>elephant rides. As many as 8 people on one elephant, first into the
>surrounding forest, then down to the beach, to lunch at a fresh water
>lagoon, then back to the hotel. The elephants (9) were kept chained to
>in-ground posts, not because they needed to be, but because it made the
>mothers feel better because their children seemed safe from an tromping when
>feeding the beasts.
>
>About twenty minutes before the first wave hit, the elephants became
>extremely agitated and unruly. Four had just returned from a trip and their
>handler's had not yet chained them. They helped the other five tear free
>from their chains. They all then climbed a hill and started bellowing. Many
>people followed them up the hill. Then the waves hit.
>
>After the waves subsided, the elephants charged down from the hill, and
>started picking up children with their trunks and running them back up the
>hill; when all the children were taken care of, they started helping the
>adults. They rescued 42 people. Then, they returned to the beach and carried
>up 4 dead bodies, one of a child. Not until the task was done would they
>allow their handler's to mount them. Then with handler's atop, they began
>moving wreckage.
>
>
>------ End of Forwarded Message

Henk