Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: jeroen op 28 mei 2002, 18:43:04

Titel: Onderkoeling.
Bericht door: jeroen op 28 mei 2002, 18:43:04
Hoe staat het met de kennis omtrent onderkoeling?

Met onderkoelde patienten zo min mogelijk manipuleren vanwege de kans op hartritmestoornissen.

Hoe doe je dit midden op zee?
Hoe zijn jullie opgeleid met betrekking tot reanimatie?
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: FireWeb op 29 mei 2002, 22:18:17
Jeroen, ik ben brandweerduiker en heb begrepen dat het niet meer zo belangrijk was om onderkoelde drenkelingen horizontaal te houden tijdens de redding en vervoer, is dit correct of bestaan er verschillende meningen hierover? ???
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: jeroen op 30 mei 2002, 09:28:46
Heb ik nog niets van gehoord.

Medisch gezien lijkt het mij zinvol om patienten die lang in het water gelegen hebben toch wel horizontaal uit het water te halen.

De reden hiervan, drukverschillen, is niet veranderd.

Waarom zou je het niet doen. Met behulp van de redbrancard is het toch makkelijker om iemand horizontaal te redden.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Roland de Jong op 7 juni 2002, 09:08:47
Hoe staat het met de kennis omtrent onderkoeling?

Met onderkoelde patienten zo min mogelijk manipuleren vanwege de kans op hartritmestoornissen.

Hoe doe je dit midden op zee?
Hoe zijn jullie opgeleid met betrekking tot reanimatie?

Bij ons (strandwachten op Dishoek en Zoutelande) hebben we verschillende rangen, de mensen die zelfstandig in een boot mogen varen hebben allen EHBO met reanimatie.
De lagere rangen hebben soms EHBO met reanimatie of Jeugd-EHBO, de allerlaagsten hebben nog niets.

Bij ons is er nooit zoveel aandacht aan besteed voorzover ik weet.

Dat horizontaal uit het water halen uiteraard wel omdat wanneer je dat niet doet dit kan zorgen voor een hartblok.


Groetjes
Roland de Jong
Webteam www.reddingssite.cjb.net
Reddingsbrigade Middelburg, strandwacht op: Zoutelande en Dishoek.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: jeroen op 7 juni 2002, 09:48:29
Misschien toch handig en leuk om hier eens aandacht aan te besteden?
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: janvdr op 9 juni 2002, 12:16:39
Wat is belangrijker? Het slachtoffer snel uit het water, dan maar niet horizontaal of het slachtoffer koste wat kost horizontaal uit het water, dan duurt het maar wat langer?
Het lijkt mij dat het slachtoffer zo snel mogelijk uit het water moet. Liefst horizontaal, maar de snelheid gaat voor. Probeer maar eens bij een kade een slachtoffer horizontaal uit het water te krijgen.
Het gevaar voor vergaande onderkoeling is volgens mij ernstiger.
Heb je een andere mening, ik hoor het graag.
Jan.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Pieter Joziasse op 9 juni 2002, 13:06:45
Hoi Jan,

Er zit wel wat in hoor, in wat je zegt, maar ik zou het toch wat willen nuanceren. Snelheid is natuurlijk altijd geboden, maar in dit geval moet je een inschatting maken van de mate waarin de vitale functies van de patiŽnt zijn bedreigd. In welke onderkoelingsfase bevindt de patiŽnt zich? Is er nog sprake van een aanspreekbare patiŽnt, en zijn de pols en ademhaling nog adequaat?

Het zou namelijk zo kunnen zijn, dat de onderkoelde patiŽnt nog "redelijk" stabiel is, maar dat het lichaam zich inmiddels wel al heeft aangepast aan de hydrostatische druk. Als deze patiŽnt verticaal uit het water gehaald zou worden, raakt de patiŽnt vanaf dat moment in shock. De hulpverleners die er bij aanwezig zijn moeten dan bij deze patiŽnt nog een infuus inbrengen (moeilijk bij een patiŽnt in shock!) en infuustherapie gaan geven. Zo loop je dus eigenlijk achter de feiten aan, omdat het lichaam dan al enkele minuten een te lage bloeddruk heeft om alle vitale organden van bloed en zuurstof te voorzien. Misschien is er dan onnodig schade ontstaan, terwijl de schade wellicht minder geweest zou zijn bij een langere periode van onderkoeling, maar een horizontale redding.

Het blijft dus altijd een moeilijke afweging, en naar mijn idee moet je dit telkens per situatie opnieuw afwegen. Soms heeft snelheid de voorkeur, soms de horizontale redding. (Maar natuurlijk het liefst allebei!)
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: 9910001 op 19 juni 2002, 15:22:57
Volgens mij is het de noodzaak om een so dat lange tijd met gezicht in het water heeft gelegen er geen noodzaak om deze er horizontaal uit te halen, maar een slachtoffer wat in het water heeft gelegen met zijn hoofd boven water is het belangrijk om deze er horizontaal uit te halen.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Ivo op 3 september 2002, 22:51:44
Bij 'onze' reddingsbrigade (Blaricum) wordt in de trainingsprogramma's veel aandacht besteed aan onderkoeling.

Iedereen die z'n EHBO diploma behaald heeft (dit is bij ons verplicht voor alle bemanningsleden) krijgt extra nascholing over onderkoeling en reanimatie aan boord van schepen. Ook dit laatste vereist namelijk veel handigheid en vaardigheid.

Ikzelf ben instructeur EHBO en zelf werkzaam op een RAC/CPA en daardoor veel bezig met de afstemming tussen de protocollen van ambulancediensten en onze eigen werkwijze.

Ik ben van mening dat er bij de opleidingen van Reddingsbrigades Nederland veel meer aandacht besteed moet worden aan het onderwerp onderkoeling.

Een slachtoffer dat langere tijd in het water heeft gelegen, als hij een redvest draagt, moet horizontaal uit het water gehaald worden. Iemand die kortere tijd in het water ligt, of geheel onder water ligt, hoeft niet perse horizontaal uit het water gehaald worden.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Marco van Meer op 7 november 2002, 01:33:42
Het horizontaal uit het water halen van een SO met onderkoeling is inderdaad ten zeerste aan te raden. Dit valt in praktijk echter vies tegen. Indien de bemanning een waadpak heeft kan er een te water gaan en het SO in kopgreep (mits geen overduidelijk geval van rug of nekletsel) naar de kant brengen. Aan de kant (natuurlijk blijft de redder in het water tot de rest is gearriveerd) kan het SO op de wervelplank horizontaal uit het water gehaald worden. Dit is natuurlijk op binnenwater wat gemakkelijker dan op zee.

Groeten,
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: 9910001 op 8 november 2002, 15:23:05
Er zijn diverse methoden om een slachtoffer horizontaal uit het water te halen en in een boot te krijgen. Deze methoden zijn geschikt voor op minder vlak water.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: jeroen op 8 november 2002, 19:26:14
Welke methoden zijn dat dan?
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Marco van Meer op 9 november 2002, 16:42:45
Er is nog een manier met een soort van mat. Een kant wordt aan de vlet/boot bevestigd - het SO  wordt erin gelegd - en dan wordt het SO naar binnen gerold.

Ik heb dit echter nog nooit gezien en ik weet ook niet of dit wel zo goed is voor het SO. Wat denkt de rest ervan?
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: 9910001 op 12 november 2002, 18:31:44
1.
Eerst een arm van het so over een tube, vervolgens een been, en dan sleur je het SO in 1 keer aan boord. Dit is een snelle en redelijk horizontale manier.

2.
Slachtoffer strak tegen de boot en met drie man  door het slachtoffer te draaien op de tube rollen.

3.
Is de methode zoals hiervoor beschreven is met een lijkennetje. Dit systeem is aan boord van de Dorus Rijkers (KNRM) om lijken uit het water te halen.

9910001
9910001
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Ron Zegers op 12 januari 2003, 00:14:32
Onderkoeling, mijn paradepaardje:
Wanneer is iemand of wanneer raakt iemand onderkoeld. Zelfs in een zwembad met luxe temperaturen van 25į tot 30į raak je in zekere mate onderkoeld (plasdrang)

Onderkoelde slachtoffers in buitenwater scheiden in twee groepen, te water geraakt en onder water geraakt. Beiden kan je binnen 5 minuten na het te water raken verticaal uit jet water halen. Na 5 minuten en afhankelijk van de watertemperatuur wordt het een compleet ander verhaal. Bij te water raken speelt het hydrostatisch drukverval (ondervulling van de bloedvaten) een rol en in welke mate heeft het slachtoffer om hulp geroepen en gezwaaid (inspanning).
Bij voorkeur voorzichtig hotizontaal uit het water, eventueel rollen in een netje of doek en/of met drie-vier man binnenboord rollen.

Bij onder water raking kan de onderkoeling zorgen voor beschermende factoren, afhankelijk van de bouw en oud of jong. Als regel behandel zo een patient als glas met als regel als je hem stoot maak je hem dood. Het is niet onmogelijk dat iemand na 60 minuten onder water
levensvatbaar is. Het probleem is het horizontaal houden en controleren op vitale functies. Slecht een lichte aanraking kan al een circulatiesilstand te weeg brengen. Zo snel mogelijk deskundige professionals ter plaatse kan redding betekenen (apparatuur voor controle vitale functies).

After drop is een lichaamlijke reactie op onderkoeling, al zou je iemand na 7 minuten uit water van 5į redden zal zijn lichaamstemperatuur nog uren dalen. In een gespecialiseerd ziekenhuis kan men dit proces gecontroleerd indammen.

Met grote interesse heb ik op het world congress on drowning de discussies en lezingen onderkoeling bijgewoond en veel geleerd, dit heb ik naar aanleiding van dit congres ook verwerkt in een presentatie, bekijk
members.lycos.nl/verdrinking/ (http://members.lycos.nl/verdrinking/)
Ik heb namens de KNRM als ervaringsdeskundige deel mogen nemen aan het congress en de voorafgaande internationale cursussen over verdrinken. Ervaring heb ik opgebouwd als strandwacht, zweminstructeur, watersporter en opstapper op de Hoekse KNRM reddingboot, zie members.lycos.nl/knrmhvh (http://members.lycos.nl/knrmhvh)/

Dit was een kort stukje onderkoeling, je kunt er dagen aan wijden om het uit te diepen en elk slachtoffer is uniek en eist een eigen behandeling.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Henk op 26 januari 2003, 10:17:25
We kunnen er maar beter op tijd bij zijn!

Ik zie me alweer met windje 7 of meer knoeien met een SO op het IJmeer. Met alle scheepvaart die  voorbijkomt en niet een die een hand uitsteekt! Ohja niet helemaal waar, er was wel een schouwtje die wist te melden over 16 dat er een bootje bezig was een lijk uit het water te vissen, of dat zomaar kon!
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: 9910001 op 30 januari 2003, 12:28:48
Dit is wel erg simpel bedacht zo kan ik het ook als alle watersporters wat beter naar gaan denken voorkom je ook de helft van alle ongevallen op het water.

9910001
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Wout op 30 januari 2003, 21:43:28
Waarom doen ze dat dan niet? :)
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Henk op 31 januari 2003, 00:48:39
Er zijn echt wel denkende watersporters. Ik ken zelfs er een paar.  Als ze allemaal gaan denken moeten we weer een andere hobby zoeken...
En zeg nou zelf, zo helemaal goed voorbereid het water op, das toch heel niet spannend.. :-\
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 31 januari 2003, 13:50:43
Ik denk dat je ook nog door snel veranderende weersomstandigheden verrast kan worden..... :-\
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Henk op 1 februari 2003, 09:23:57
Dat kan, maar ook daarop kun je (leren) reageren. In de opleiding binnen onze vereniging leren we onze mensen "probleem oplossend denken": wat is in de kern van de zaak het probleem/gevaar, wat zijn daarvoor de oplossingen en wat kan daarbij fout gaan en wat kan ik doen om het laatste te voorkomen.
Voorbeeld:
Het gaat misschien straks hard waaien.
dan verwaai ik op de dijk, golven slaan over mijn bootje of ik sla om. Dan ga ik mijn zeil laten zakken en gooi ik mijn anker uit. Maar dan kan mijn anker gaan krabben. Is mijn anker dan wel groot genoeg? Kan ik er wel gemakkelijk bij? Als ik voor anker lig kom ik niet thuis... kan ik dan iemand waarschuwen? Ben ik wel goed gekleed, heb ik iets bij mij waar ik onder kan schuilen? Heb ik licht, voor als het dan donker wordt?
Dat het weer veranderd kan/mag ook voor een watersporter geen reden zijn om in moeilijkheden te raken. Ik doe dit "werk" nu al meer dan 15 jaar en ik kom vaak weer de zelfde mensen tegen, soms helpen wij iemand drie keer op dezelfde dag! Wij moeten ons ook soms afvragen of we mensen niet door onze aanwezigheid stimuleren tot het nemen van risico's. Er is bij ons in de buurt een strandje met op een paar honderd meter verderop een eiland. Als je mensen ziet zwemmen van het strand naar het eiland en andersom en je gaat erbij liggen met je reddingboot "voor de veiligheid", dan denken anderen "he, ik kan het ook wel eens proberen en lukt het niet dan pikt de reddingsboot ons wel op. En toen was er alarm en moest je weg...
Er zijn altijd mensen die het gevaar opzoeken en de grenzen van hun kunnen. Wij zijn dan de mensen waar ze op terug moeten kunnen vallen en we moeten voorbereid zijn om hulp te verlenen daar waar het fout dreigt te gaan.  Mensen moeten dan op ons kunnen rekenen, maar ik ben nog niet zoveel ongevallen tegen gekomen die niet met wat nadenken voorkomen hadden worden...
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 1 februari 2003, 09:32:50
Henk,

Helemaal duidelijk. je hebt alleen voldoende mensen die denken; ik heb zomers ook geen sneeuwkettingen nodig.... :P, dus die kijken niet verder dan hun neus lang is...
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Lifeguard op 9 mei 2003, 23:57:34
Ik las een soort netje en horizontaal het water uit halen.
Er word hier waarschijnklijk een Jason cradle bedoeld.
Dit is een apparaat die met simpele handkracht een niet meewerkend SO horizontaal uit het water kan krijgen.
Je kan hem o.a. kopen bij Datema, Delftzijl, wel erg duur.
Aan een brigade op een forum vragen of er kennis in huis is? HMMmm!
Zou het niet mooi zijn om als ambulanceverpleegkundige in het voorseizoen gewoon bij een bewakende brigade langs te gaan voor een gratis opfris cursus.
Dan hebben opeens veel meer brigadeleden een reŽle kijk op de zaak.
Hoi!
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: kader5701 op 16 juli 2003, 18:48:41
Voor de gÔnteresseerden, de KNRM heeft een film uitgegeven,"onderkoeling om koud van te worden" ook aardig om te draaien bij een vervolgcursus EHBO
Gert
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 17 juli 2003, 03:50:42
Voor de gÔnteresseerden, de KNRM heeft een film uitgegeven,"onderkoeling om koud van te worden" ook aardig om te draaien bij een vervolgcursus EHBO
Gert
Hoe te verkrijgen/in te zien/te kopen?
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: kader5701 op 17 juli 2003, 15:12:11
Bij de KNRM,
postbus 434 1970 AK IJmuiden,
tel. 0255-520501,
fax 0255-522572.
www.knrm.nl
e-mail knrm@knrm.nl
  kunnen ze je ongetwijfeld verder helpen.

Groetjes Gert
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: kantjeboord op 19 juli 2003, 15:30:50
De opmerkingen van "gast" en "ron Zegers" zijn inderdaad juist.

ik heb in het verleden ook eens verschrikkelijk gestoeid met een verdronken duiker om hem via een kunstof schuine bevroren walkant horizontaal uit het water te krijgen. (flessen die in de weg zaten!)

Naar aanleiding van deze casus (We hebben 6 uur gereanimeerd!) is er een evaluatie geweest met o.a. een marine arts uit Den Helder. die stelde: "als iemand eenmaal buiten bewustzijn is maakt het niet meer uit hoe je hem/haar er uit trekt, als het s.o. er maar zo snel mogelijk uit komt!

Bij wakkere s.o. geldt het verhaal van horizontaal uit het water halen tenzij ze er net ingevallen zijn. (Zie eerdere verhalen)

Zeker met onderkoeling moet je allert zijn op het horizontaal uit het water halen ivm de redistributie van het relatief koude bloed uit de extremiteiten naar de romp (Kerntemperatuur)

Het "netje" waar over gesproken wordt, is m.i. een goede methode om vanuit zee iemand horizontaal aan boord te krijgen. je draait hem om zijn lichaamsas heen. (Maar ik moet zeggen dat ik er nog weinig ervaring mee heb. ik zit nog niet zo lang bij de KNRM)

Verder is weinig manipuleren uiteraard ook belangrijk bij een onderkoeld s.o. (Het hart kan reageren op afkoeling door ritmestoornissen te gaan vertonen of er zelfs mee te stoppen, denk maar aan de vroegere hartoperaties waar de patiŽnt in ijs werd gelegd om het hart stil te leggen) maar idit s op zee niet relevant. want de golfjes gaan door.........;-)

Goed, ik wilde een kort antwoord geven, is toch weer lang geworden. hoop dat het nog iets toevoegd aan dit item.
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Lifeguard op 26 augustus 2003, 01:58:29
Even terug naar het begin,
Ontstaat de onderkoeling langzaam of snel?
Bij een auto te water heb je een snelle onderkoeling en heb je grotere overlevingskans.
Bij een zwemmer gaat de afkoeling langzaam en heeft het lichaam de tijd om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur.
Hierdoor word de overlevingskans na een circulatie stilstand kleiner.
Water geleid de warmte energie veel beter dan de lucht.
Door een onderkoeld SO met schokken te verplaatsen bestaat de kans dat bepaalde receptoren in het lichaam ontregeld raken waardoor er alsnog een circulatiestilstand kan optreden.
Bij een redding zal het SO altijd met schokjes worden verplaatst, helaas maar wel de praktijk.
Threat first what kills first.
Een ambulancecrew pakt haar protocollenboek en zal overgaan tot het beschermen tegen verdere afkoelen en het toedienen van zuurstof.
Zij zullen ook een infuus aanbrengen om eventueel verwarmde infuusvloeistoffen toe te dienen.
Het terugbrengen van de lichaamstemperatuur moet gecontroleerd gebeuren in een ziekenhuis.
Is het SO langer dan een uur onder water geweest dan luidt het protocol niet meer reanimeren maar in de praktijk zal dit altijd wel worden gedaan omdat vaak niet helemaal duidelijk is hoelang het SO onder water heeft gelegen.
Kinderen hebben een grotere overlevingskans dan ouderen.
Leuk verhaaltje maar probeer als reddingsbrigade preventief te werken zodat je dit bovenstaande niet hoeft mee te maken.
OK het is wel leerzaam.
De groeten
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Henk op 27 augustus 2003, 13:34:45
Citaat
Leuk verhaaltje maar probeer als reddingsbrigade preventief te werken zodat je dit bovenstaande niet hoeft mee te maken.

Nou, dat zal bij proberen blijven. De meeste waterongevallen die ik meegemaakt heb had ik met de beste wil van de wereld niet kunnen voorkomen. Bij hoeveel ik erger heb voorkomen door er tijdig te zijn met adequate hulp weet ik niet.
Neem maandagmiddag, Een stalen zeilschip met twee jongens erop slaat om bij een gijp, bootje zinkt geen reddingsvesten jongens in het water bootje naar twaalf meter diep. Ik voek mij niet verantwoordelijk, ik had er niets aan kunnen doen als ze met het bootje naar beneden waren gegaan, Ik ben bang dat ik zover niet kom, mijn grens ligt op een meter of 7. Het enige wat ik als mijn verantwoordelijkheid voel is:

in dit geval:

Snel ter plaatse zijn. (binnen drie minuten
Jongens aan boord nemen (van een passant, dat scheelt) en naar de wal brengen.
nagaan of iedereen er is
in de gaten houden op medische problemen
veiligheid: Markeren wrak (deed RB Huizen)

De oorzaak was een foutje bij 't gijpen. Het dragen van reddingsvesten is de verantwoordelijkheid van de schipper, niet van de reddingsdiensten. Omdat we bang zijn dat de preventie een zeer beperkte invloed heeft, zijn wij ons gaan bekwamen in nog betere eeste hulp. Daar kan je naar mijn mening beter je energie in steken als in het van alles vertellen aan mensen die niet willen luisteren, onder het motto waar bemoei je je mee.

Henk
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: kantjeboord op 27 augustus 2003, 14:17:16
Even terug naar het begin,
Ontstaat de onderkoeling langzaam of snel?
Bij een auto te water heb je een snelle onderkoeling en heb je grotere overlevingskans.
Bij een zwemmer gaat de afkoeling langzaam en heeft het lichaam de tijd om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur.
Hierdoor word de overlevingskans na een circulatie stilstand kleiner.
Water geleid de warmte energie veel beter dan de lucht.


Is dat zo wat je hier stelt? waarom zou iemand met een auto te water sneller afkoelen dan iemand die zo in het water plonst? je schrijft dat water de warmte energie beter geleidt, daarmee spreek je jezelf dan toch eigenlijk tegen, dat iemand die direct te water raakt minder snel onderkoelt. zeker als de persoon gaat zwemmen gaat het hard!Door een onderkoeld SO met schokken te verplaatsen bestaat de kans dat bepaalde receptoren in het lichaam ontregeld raken waardoor er alsnog een circulatiestilstand kan optreden.
Bij een redding zal het SO altijd met schokjes worden verplaatst, helaas maar wel de praktijk.
Threat first what kills first.

Klopt, door de kou wordt het hart meer prikkelbaar voor ventrikelfibrilleren (kamerfibrilleren) of asystolie (rechte streep) daarom inderdaad proberen het s.o. zo min mogelijk te manipuleren.


Een ambulancecrew pakt haar protocollenboek en zal overgaan tot het beschermen tegen verdere afkoelen en het toedienen van zuurstof.
Zij zullen ook een infuus aanbrengen om eventueel verwarmde infuusvloeistoffen toe te dienen.
Het terugbrengen van de lichaamstemperatuur moet gecontroleerd gebeuren in een ziekenhuis.
Is het SO langer dan een uur onder water geweest dan luidt het protocol niet meer reanimeren maar in de praktijk zal dit altijd wel worden gedaan omdat vaak niet helemaal duidelijk is hoelang het SO onder water heeft gelegen.


Daarbij is het wel van groot belang te weten hoe de temperatuur van het water was op dat moment!


Kinderen hebben een grotere overlevingskans dan ouderen.
Leuk verhaaltje maar probeer als reddingsbrigade preventief te werken zodat je dit bovenstaande niet hoeft mee te maken.


Dit heb ik niet bij de reddingsbrigade meegemaakt, maar in mijn werk als ambulanceverpleegkundige. preventie, tja, daar zeg je zoiets, als de duiker bij -5 in een wetsuit gaat duiken, alleen, zonder lifeline, met half gevulde flessen, even snel een klusje voor de baas doen wie is er dan nalatig?

deze persoon was afgekoeld tot 28 graden C. daarom moesten we nog zolang doorgaan met de reanimatie, iemand wordt pas doodverklaart als hij dood en warm is! nu heb je ook nog te maken met de z.g. "afterdrop" dat wil zeggen dat je lichaamstemperatuur nog even doordaalt nadat je uit het water bent gehaald.

OK het is wel leerzaam.

Dat is toch ook de bedoeling? leren van elkaar?  ;)De groeten

Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: Henk op 28 augustus 2003, 09:00:32
Citaat
Is dat zo wat je hier stelt? waarom zou iemand met een auto te water sneller afkoelen dan iemand die zo in het water plonst? je schrijft dat water de warmte energie beter geleidt, daarmee spreek je jezelf dan toch eigenlijk tegen, dat iemand die direct te water raakt minder snel onderkoelt. zeker als de persoon gaat zwemmen gaat het hard!

Ik denk het wel, een groot gedeelte van de afkoeling gaat door het hoofd. Bij een auto te water ga je helemaal koppie onder en is je lichaam niet voorbereid op de kou. Bovendien gaat het so wild bewegen in paniek, waardoor het ook al sneller afkoelt.

Henk
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 18:39:08
Ontstaat de onderkoeling langzaam of snel?
Bij een auto te water heb je een snelle onderkoeling en heb je grotere overlevingskans.
Bij een zwemmer gaat de afkoeling langzaam en heeft het lichaam de tijd om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur.
Hierdoor word de overlevingskans na een circulatie stilstand kleiner.

Snelle afkoeling is inderdaad een belangrijke factor tot meer kans op overleven.
Je vergeet echter een andere belangrijke zaak.
Om kort te gaan, de persoon in de auto zal waarschijnlijk een "struggle for life" hebben.
Gevolg ARDS etc.

Kees
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: 9910001 op 26 december 2003, 12:28:47
Heeft iemand in de auto niet altijd meer kleding aan als iemand die aan het zwemmen is en kan hij/ zij hierdoor niet langer op temperatuur blijven??? Verder is iemand uit een auto sneller op de kant omdat deze altijd in de buurt is omdat de meeste auto's van de kant af komen.

9910001
Titel: Re: Onderkoeling.
Bericht door: uitkijk op 26 december 2003, 12:47:46
Heel eenvoudig eigenlijk, elk geval is uniek.

Kees