Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: uitkijk op 19 december 2003, 16:24:29

Titel: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 19 december 2003, 16:24:29
Was eens nieuwsgierig naar de ervaringen met het samenwerken in kustwachtverband zowel vanuit beroeps als vrijwilliger, zowel wat betreft D als T taken.
Persoonlijk zie ik de goede samenwerking die er tussen diensten bestond weer wat teruglopen.
Mogelijk heeft dit te maken met het aanbreken van spannende tijden bij de rijksoverheid waardoor iedereen meer zijn eigen toko gaat beschermen.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Christian op 19 december 2003, 17:26:17
Wat zijn D en T taken?

Christian
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 19 december 2003, 18:49:02
Dienstverlenende - (SAR o.a.) en Toezichthoudende taken (controle op naleving van de geldende wetgeving).

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Rescue op 19 december 2003, 19:13:23
Bedoel de SAMIJ regeling? waarin de samenwerking is vastgelegd.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 19 december 2003, 20:27:30
Ik bedoel gewoon de dagelijkse kontakten op de werkvloer.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 20 december 2003, 01:32:47
Omdat wij (helaas) geen samenwerking hebben met onze collega's van de omringende brigades zijn wij aangewezen op wat wij horen op de scanner en over 16 van de kustwacht. Wij hebben een lange traditie van samenwerken over 16 met het kuststation, die al stamt uit de tijd van Scheveningen Radio (met nog een "chef seinzaal"). Ook wij merken de teloorgang van de effectiviteit van de kustwacht samenhangend met een toename van het aantal regeltjes, en het in handen vallen van de Marine. Wat al gevreesd werd toen Scheveningen Radio, Kustwacht werd en toen de reden was de kustwacht niet in handen van de marine te geven gebeurt nu. De regeltjes zijn belangrijker geworden dan het doel waarvoor de kustwacht opgericht is. Ik heb diverse malen kontakt gehad met de kustwachtleiding, over verschillende voorvallen. Het is dat op de werkvloer door de operators de regeltjes regelmatig "vergeten" worden, anders zag het er slecht voor ons uit. Een goede bekende van het eerste uur heeft mede de verhuizing begeleid naar Den Helder en is kort daarna afgezwaaid. En daar was hij blij om. Zegt dat genoeg? Voor de rest zijn wij dankbaar voor de goede praktische samenwerking met de werkvloer van het Kustwachtcentrum en ook tijdens de oversteek hebben we alle hulp gehad, maar de top is brandhout, heeft geen idee waar ze het over hebben. Ik weet niet bijvoorbeeld of Anja ooit wel eens hier is komen kijken, en of ze wel eens een reddingsboot van binnen heeft gezien, want die snapt er niets van.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 20 december 2003, 01:45:50
Bedoel de SAMIJ regeling? waarin de samenwerking is vastgelegd.

Beste Peter, de Samij heeft weinig met de kustwacht te maken. Gaat hoogstens over wie van de lokale autoriteit wanneer het KWC waarschuwd.
De "houtribsluizen" (want dat zat achter de SAMIJ) heeft geprobeerd een gedeelte van de kustwacht taken naar zich toe te trekken en een soort sub kustwacht voor midden Nederland te worden, maar de coup is mislukt.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 20 december 2003, 02:22:20
de effectiviteit van de kutwacht

  :-X  :-[ ;D  wist niet dat het zo erg was, Henk  LOL  :D

Even serieus nu, denk dat we hier niet over personen moeten praten, zeker niet over mensen die zich hier niet kunnen verdedigen, mijn ervaring met genoemde is juist zeer goed.

Het ging mij ook niet expliciet over het KWC maar over de samenwerking in kustwachtverband, dus dat is bijv. aangaande het forum hier met name de D-taken met bijv. KNRM, douane, politie te water, verkeersposten e.d.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 20 december 2003, 04:54:38
 :-X  :-[ ;D  wist niet dat het zo erg was, Henk  LOL  :D

Heb de schrijffout verbeterd, die over de kustwacht.. :)
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 20 december 2003, 09:48:56
Mijn ervaring is dat de contacten langzaam maar zeker beter worden. Zeker met de twee knrm stations.
Volgens mijn info wil het KWC weinig te maken hebben met de reddingsbrigades, het zij zo. Daarom lopen de grotere calamititeiten via de KNRM.
Zij zijn de OSC hebben hebben contacten met het KWC via marifoon en met de betreffende brigades middels het KNBRD net
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 20 december 2003, 10:08:01
Waar het hart van vol is... ;D

Het kan zijn dat je goede ervaringen hebt met de kustwacht. Dat kan als alle regeltjes in acht worden genomen. Tot voor kort was er basis voor een goed gesprek met de top van de kustwacht. We hebben vorig jaar zelfs met twee technici van het KWC aan boord de Randmeren afgevaren om signaalsterkte te meten vanwege verbindingsproblemen. Naar aanleiding van de resultaten is toen een zender bijgeplaatst.

Wij worden door de lokale autoriteit gezien als "concurentie" dus niet gealarmeerd. Nu was het altijd zo dat als er echt poep aan de knikker was de kustwacht ons toch belde, onder het motto nu is iedere reddingsboot er één. Bovendien werden we gewaarschuwd als in een enkel geval de reddingsbrigades geen bemanning voor elkaar konden krijgen. Naar aanleiding van de laatste heftige storm, waarbij wij niet gealarmeerd werden, belde ik de kustwacht waarom het belletje niet gepleegd was. Ik kreeg Mevrouw vogeltje en die zei dat wij voortaan niet meer gewaarschuwd zouden worden en dat ook op 16 de Seeker niet meer ingezet zou worden, daar waren de reddingsbrigades voor want daar was een overeenkomst mee.

Iedereen die een beetje van SAR weet, kan deze opmerkingen niet plaatsen, want:

Iedere boot in de buurt van het incident moet worden ingezet, dus ook de Seeker.

De kustwacht heeft géén overeenkomst met de reddingsbrigades, ze zijn non declared units.
Dus gewoon vallend, net zo als wij, onder "derden". Pas is dat weer veranderd in SARunits, daar doen nog minder aan mee, en zeker geen reddingsbrigades.

Ik schrok daarvan en reageerde met dan kan ik mijn marifoon wel thuis laten en enkel op de scanner gaan varen, want niemand kan ons het hulpverlenen verbieden. "Dat moet je dan maar doen" was haar antwoord. Gelukkig trekken de mensen op de werkvloer zich er niets van aan en worden wij, na ingemeld te zijn op 16, keer op keer ingezet, maar voor het zelfde geld was hier een onwerkbare situatie door haar onstaan. Een kustwacht die weigert te coördineren en een reddingsboot die zich daarom maar niet meer inmeldt en waarvan niemand meer weet wat ie wel of niet gedaan heeft.


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 20 december 2003, 14:41:43
Ah nu wordt me de zaak wel duidelijker, overeenkomsten met derden worden regelmatig gewijzigd.
(aanleiding bijv. bergers die naar gelang van de actie de SAR-pet verwisselen voor de berger-pet)
Het lijkt me voor jullie dan ook zeer handig om evt. met steun van KNRM hoofdkantoor te komen tot een zelfstandige direkte overeenkomst met het KWC.
Dan nog blijft alarmering door KWC als derde een zaak voor het KWC maar liggen de zaken een stuk duidelijker.
Als je dit niet doet hangt het er maar vanaf wie er toevallig dienst heeft of je wordt ingezet.

Veel succes en wijsheid in deze, maar zou het niet op zijn beloop laten want dat lijkt me gewoon zonde.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 20 december 2003, 14:50:14
Ja je hebt gelijk, maar binnenkort komt de KNRM hierheen, dan loopt alles via hen. Ik heb er vertrouwen in dat het dan goed komt, dat zijn hele redelijke mensen.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 20 december 2003, 19:17:20
:-X ...

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 22 december 2003, 12:40:27
kweenie Dave? verslikt van schrik  :o  of gewoon droevig  :(  m.b.t. de onderlinge samenwerking?

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 22 december 2003, 13:00:37
kweenie Dave? verslikt van schrik  :o  of gewoon droevig  :(  m.b.t. de onderlinge samenwerking?

Kees

Ik denk van: "breek mien de bek niet los". Hij was eerst lid van RB Huizen, moest daar weg vanwege "recalcitrant" gedrag en heeft het nu bij ons prima naar z'n zin en wij zijn blij met hem. Had bij die brigade een functie waarbij hij een hoop kennis had van REDNED (kocht de bootjes in bv)  en de procedures binnen de brigades, en weet dus dat samenwerking er niet inzit, hoogstens een beetje (het hoogst noodzakelijke) over 16 onder kustwachtleiding. Bij een zoekaktie worden wij wel van 16 naar 67 gestuurd en horen vervolgens niets meer. (leve de scanner).

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 22 december 2003, 19:43:00
Zelf heb ik het idee dat er hulpverleners op de randmeren zijn welke niet samen willen werken omdat er in het verleden enkele problemen geweest zijn. Zelf vind ik dat de problemen uit het verleden geen oorzaak mogen zijn voor een gebrekkige samenwerking. Wel is het van belang dat je gaat samenwerken met instantie waarvan je weet wat je er aan hebt en waarneer je ze in kan zetten.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 22 december 2003, 22:20:07
Eens!
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 23 december 2003, 12:06:58
Zelf heb ik het idee dat er hulpverleners op de randmeren zijn welke niet samen willen werken omdat er in het verleden enkele problemen geweest zijn. Zelf vind ik dat de problemen uit het verleden geen oorzaak mogen zijn voor een gebrekkige samenwerking. Wel is het van belang dat je gaat samenwerken met instantie waarvan je weet wat je er aan hebt en waarneer je ze in kan zetten.

9910001

Je slaat de spijker op z'n kop! In het verleden is er ooit eens wat voorgevallen, waardoor de reddingsbrigades niet wilen samenwerken met ons. Nu ik ook voor Hoge vaar is het hek helemaal van de dam. Ze willen gewoon weg niet met ons samenwerken omdat ze niet kunnen uitstaan dat wij geen beperkingen kennen t.o.v. ons vaargebied etc. Het is gewoon een kwestie van onwil.

Wij willen graag met hun samenwerken, maar zij negeren ons gewoon compleet. Zelfs presteren zij het om mensen die wij hulp bieden via een gsm te bellen en allemaal negatieve verhalen overons te houden, zodat zij de klus wellicht weer kunnen krijgen! Nou vraag ik je...

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 23 december 2003, 13:14:44
Zelfs presteren zij het om mensen die wij hulp bieden via een gsm te bellen en allemaal negatieve verhalen overons te houden, zodat zij de klus wellicht weer kunnen krijgen! Nou vraag ik je...

Dave

Ja, dat gebeurd steeds vaker. De laatste keer deden de reddingsbrigades zich zelfs voor als de kustwacht. >:(

Wilden we een mijheer helpen met een jacht kregen we te horen dat de kustwacht hem voor ons gewaarschuwd had. We waren knoeiers, niet verzekerd en hij kon een torenhoge rekening verwachten. Hij kon maar beter even wachten tot de reddingsbrigade hem ook gevonden had. Pas toen we uitgelegd hadden dat de kustwacht zoiets niet doet, en dat we geen rekeningen schrijven, goed verzekerd zijn en al 22 jaar redden, tot nu toe schadevrij wilde hij onze hulp accepteren. Ja, je moet toch wat als je niet meer de snelste bent.


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 23 december 2003, 14:09:15
Mijn mening in deze mag duidelijk zijn:

Wanneer je op deze wijze presenteert, ben je niet het predicaat 'hulpverlener' waard. Dit soort redders dienen dan ook voor goed uit het reddingswereldje geweerd worden. Zelfs voor de betrokken reddingsbrigade(s) zou een berisping op zijn plaats zijn!

Het is toch beneden aller pijl, om je zo op te stellen?
Je gaat niet over de rug van een s.o. een ruzie uitvechten? Maar het geeft het niveau van de betrokken reddingsbrigade(s) aardig weer!  >:(

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 24 december 2003, 00:03:33
Dit is inderdaad niet de wijze waarop je jezelf moet presenteren. Als (ik zeg dus niet dat het zo is) er bij de Hoge zaken niet in orde zijn dan is dit niet de manier om dit duidelijk te maken. Zelf zou ik dan officiele wegen bewandelen en dan bereik je meer. Nu is wel mijn mening dat de zaak erg vanaf 1 kant wordt belicht en hoor ik ook graag de mening van de brigades op dit forum.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 24 december 2003, 00:54:47
Ik denk dat er niemand snel zou zeggen "ik was het die dat telefoontje pleegde",  maar het was niet zo dat de mijnheer verteld werd dat wij slecht werk leverden, nee hij werd bang gemaakt met de torenhoge rekening die wij zouden schrijven. Dit is een steeds terugkerend verhaal, maar niemand heeft ooit een rekening van ons gehad. wel hebben wij ons beklaagd bij de kustwacht en die vonden het niet zo leuk dat er iemand gebeld had, zich voordoend als het KWC. Maar niet kon worden achterhaald wie precies had gebeld, dwz welke brigade.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 24 december 2003, 01:33:06
Kijk tussen de diverse reddingsbrigades uit onze regio botert het ook niet altijd, maar vorig seizoen hebben ze een convernant afgesloten waarin ze hun leven beteren en beter gaan samenwerken. Wij zijn nu dus wederom de pispaal.

Wij willen graag met hun samenwerken, maar op de een of andere manier willen zij dat niet met ons.
De reden die ze geven, dat wij niet professioneel zouden zijn, of zoals Henk hierboven schrijft, wij torenhoge rekeningen sturen is natuurlijk onzin.

Ik durf zelfs te beweren, dat wij professioneler zijn dan de meeste reddingsbrigades uit onze regio, maar daar kijken ze niet naar.

Wanneer wij eindelijk eens een keer op niveau rond de tafel zouden gaan zitten en elkaar respecteren, weet ik zeker dat we een oplossing kunnen vinden, waardoor we goed samen kunnen werken.

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 24 december 2003, 13:47:10
Het is me ondertussen duidelijk dat de brigades niet wilen samenwerken met de hoge de reden is mij niet helemaal duidelijk. Dit komt met name omdat ik alleen nu de negatieve vetrhalen van de brigade hoor en dus niet de echte reden.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 24 december 2003, 14:48:47
Hoezo de 'echte' reden?

Volgens mij is deze gebaseerd op de volgende punten:

- verleden
- geen goed beeld van Hoge
- gebrek aan respect
- bang om de controle kwijt te raken
- zich zelf te belangrijk vinden


Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 24 december 2003, 16:58:31
Nu zoek ik de ware oorzaak het verleden heeft een oorzaak, jullie zijn niet meer welkom daar omdat jullie voor jullie zelf zijn begonnen maar om duidelijke meningsverschillen. Verder hebben deze brigades de taak vanuit de gemeente gekregen en zullen dit niet snel overgeven aan iemand anders als ze niet zeker weten of deze goed functioneren, als ik jullie zo hoor dan twijvelen de brigades aan het functioneren van de hoge.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 24 december 2003, 18:59:58
In het verleden zijn zowel Henk als ik jaren lang lid geweest bij diverse brigades. Allebij mochten we gaan, omdat wij professioneel denken.

Voorbeeldje...

Wanneer je bij een reddingsbrigade zit waar bier het belangrijkste ingrediënt van de club is en men bovendien niet schroomt om met een slok op te varen wanneer de pieper gaat, vind ik dat niet erg professioneel! Wanneer je dan in een alv op tafel gooit, dat je het niet vind kunnen, sta je er ineens alleen voor!
Dan mag je gaan, want je past dan ineens niet meer binnen de groep...

Het is dus zo, dat wij er professioneel tegen aan kijken.
Zij willen niets met ons te maken hebben en dus willen zij ook niet zien of en zoja hoe professioneel wij eigenlijk zijn. Hun twijfel komt dus uit desintresse, niet ui feiten.

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 24 december 2003, 19:52:23
Wellicht een start om als HOGE lid te worden van de KNBRD?
Mij valt op dat jullie tegen alles zijn en dat zou ook wel eens de oorzaak kunnen zijn ::)
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 24 december 2003, 20:31:54
Kan muistroom geen ongelijk geven hierin, ook deze wijze waarop deze problemen worden kenbaar gemaakt tellen wel heel hard mee. Het zijn niet enkele bemanningsleden welke proffesioneel willen zijn welke een vereniging op hoog nivo kunnen krijgen. Dit is het nadeel van een zelfstandige vereniging, maar als er een duidelijke opdrachtgever is dan mag er een bepaalde hoogte van proffesioneliteit worden verwacht. Maar je zal niet alleen worden weggeschopt omdat je anders denkt dan de rest van de groep., maar als je zelf hier grote problemen van maakt dan kan dat een keer tegen je worden gebruikt. Dit is wel een voordeel van de sturing welke er vanuit ijmuiden er bij de maatschappij is.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 24 december 2003, 20:32:51
Lid worden van RedNed? Nee, dank je. Wij varen liever ZONDER beperkingen  ;D ;D ;D

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Christian op 24 december 2003, 20:51:52
Hoho, volgens mij werd er om een verklaring gevraagd, nou, die wordt gegeven.
Is dat zelfs nog niet goed?

Christian
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 24 december 2003, 20:58:37
Dave,

Welke beperkingen? :o
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 24 december 2003, 21:32:08
in ieder geval is er inmiddels vastgesteld dat er hier en daar om diverse reden buiten kustwachtverband nog niet samengewerkt kan worden.  :-\

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 24 december 2003, 23:07:42
Kan muistroom geen ongelijk geven hierin, ook deze wijze waarop deze problemen worden kenbaar gemaakt tellen wel heel hard mee. Het zijn niet enkele bemanningsleden welke proffesioneel willen zijn welke een vereniging op hoog nivo kunnen krijgen. Dit is het nadeel van een zelfstandige vereniging, maar als er een duidelijke opdrachtgever is dan mag er een bepaalde hoogte van proffesioneliteit worden verwacht. Maar je zal niet alleen worden weggeschopt omdat je anders denkt dan de rest van de groep., maar als je zelf hier grote problemen van maakt dan kan dat een keer tegen je worden gebruikt. Dit is wel een voordeel van de sturing welke er vanuit ijmuiden er bij de maatschappij is.

9910001

Dat ligt idd in mijn aard en ook in die van Dave. We laten ons niet wegcijferen als we weten dat we ons ergens niet meer in kunnen vinden. En we hadden kennelijk wel gelijk indertijd, we waren onze tijd alleen ver vooruit en iets taktisch brengen is niet mijn sterkste kant.
De meeste dingen waar we toen geen poot aan de grond mee kregen zijn nu ingevoerd en gerealiseerd. Maar bij ons staat de ontwikkeling ook niet stil, wij zijn al weer verder, neem de zuurstof en het niet gebieds gebonden zijn... Wie het dichtste bij is dient de klus te krijgen en niet hoe je ligt tov een streepje op de landkaart. Maar dan moet je wel dat gemeente denken loslaten,

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 24 december 2003, 23:36:53
Wat mij nu benieuwt, of die reddingbrigades aan de randmeren allemaal aan gebiedsbewaking doen?
Lijkt mij namelijk vrij logisch dat je, als je ingehuurd wordt voor een bewakingstaak door een gemeente, het niet kunt verkopen om over de "landsgrenzen" iets aan hulpverlening te gaan doen.
Dit zal namelijk onherroepelijk tot "kamervragen" leiden als er in je bewakingsgebied iets ernstigs gebeurt en je schittert door afwezigheid. Met als gevolg einde brigade.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 00:29:00
Wat mij nu benieuwt, of die reddingbrigades aan de randmeren allemaal aan gebiedsbewaking doen?
Lijkt mij namelijk vrij logisch dat je, als je ingehuurd wordt voor een bewakingstaak door een gemeente, het niet kunt verkopen om over de "landsgrenzen" iets aan hulpverlening te gaan doen.
Dit zal namelijk onherroepelijk tot "kamervragen" leiden als er in je bewakingsgebied iets ernstigs gebeurt en je schittert door afwezigheid. Met als gevolg einde brigade.

Kees

wow, jij weet het goed te verwoorden!

Door een convenant is inmiddels de uitwisseling van reddingsboten mogelijk. De vraag is hoelang dit stand houdt. Er was al eens een RADAC, maar die ging snel terziele. Er zijn nl binnen de brigades enorme verschillen in inzetbaarheid. In de praktijk komt het er op neer dat de Huizer reddingsbrigade, vanwege de uitstekende alarmploeg en de snelle boten, 80% van al het uitrukwerk op knapt, terwijl ze het kleinste bewakingsgebied hebben. Dat zit financieel niet lekker. Veel van de uitrukken betreft het IJmeer, grondgebied Muiden, je weet wel die gemeente met de rijkste Jachthaven van Nederland, (Groene Draak van mevrouw BvLBV te Huis ten Bosch ligt daar). Deze gemeente betaalt geen cent! Daar worden idd "kamervragen" over gesteld momenteel.

Zo zie je ook de werking van HOGE: zonder HOGE kon Naarden op z'n akkertje naar een melding. Immers zijn gebied, wie doet me wat. Maar keer op keer waren wij daar eerder vanuit Huizen dan Naarden vanuit Naarden.

Nu het convenant er is kan de Gooijer van de Huizer Reddingsbigade eruit en daar hebben wij een veel hardere dobber aan, snap je? Dus die samenwerking is goed voor de hulpverlening, maar slecht voor HOGE. Ik laat daar dus geen traan om. De hulpverlening gaat voor. Maar, we houden ze scherp!!

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 02:14:06
Dave,

Welke beperkingen? :o

De beperking dat je bijvoorbeeld aleen op je eigen grondgebied mag varen, je matriaal alleen via IJmuiden dient te kopen, etc. etc.

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 02:24:12
Materiaal verplicht via IJmuiden? Nog nooit van gehoord.
En lijkt me vrij logisch dat je niet zomaar door het gebied van je collega's gaat crossen, maar dat in goed overleg doet eigenlijk.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 02:29:44
Wat mij nu benieuwt, of die reddingbrigades aan de randmeren allemaal aan gebiedsbewaking doen?
Lijkt mij namelijk vrij logisch dat je, als je ingehuurd wordt voor een bewakingstaak door een gemeente, het niet kunt verkopen om over de "landsgrenzen" iets aan hulpverlening te gaan doen.
Dit zal namelijk onherroepelijk tot "kamervragen" leiden als er in je bewakingsgebied iets ernstigs gebeurt en je schittert door afwezigheid. Met als gevolg einde brigade.

Kees

Er zijn binnen onze regio 4 reddingsbrigades, met allen een 'eigen' bewakingsgebied. Te weten ( ;)) Huizen, Blaricum, Naarden en Almere. Daar naast varen wij.

Huizen en Blaricum zijn naast reddingsbrigade ook officieel aangewezen door de brandweer én gemeente, om ook de reddingsboot als brandweervaartuig in te zetten bij brandweer taken. Hierdoor vallen zij technisch gezien direct onder de brandweer.

Naarden en Almere zijn dit niet. Deze reddingsbrigades zijn alleen ter voorkoming van de verdrinkingsdood. Of wel zij zijn dus alleen reddingsboot.

Almere wordt door de gemeente niet eens gezien als hulpverlenings instantie en wordt daarom maar geallarmeerd door het RAC - 52 "Gooi & Vechtstreek.
De brandweer Almere heeft haar eigen brandweervaartuig, die ook op het water te vinden is bij akties...

Zoals Henk hierboven al schreef, hebben de reddingsbrigades een convernant afgesloten, waarin ze verklaren samen te werken en zelfs samen te oefenen.
Dit om hun band te versterken zodat, wanneer de KNRM straks de Huizer Reddingsbrigade inlijft ;D, zij niet snel zullen worden overgeslagen in de toekomstige allarmeringen...

Wij freeweelen hier doorheen. Houden ze scherp en zorgen ervoor dat wij dusdanig goed getraind zijn, zodat wij op professioneel niveau ons werk kunnen doen.

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 02:58:52
Kan er niets aan doen, maar het geheel komt op mij over als een puinhoop.
Als ik alles zo lees ben ik blij dat ik hier in het Deltagebied mijn lied van de arbeid zing.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 03:49:08
Wat mij nu benieuwt, of die reddingbrigades aan de randmeren allemaal aan gebiedsbewaking doen?
Lijkt mij namelijk vrij logisch dat je, als je ingehuurd wordt voor een bewakingstaak door een gemeente, het niet kunt verkopen om over de "landsgrenzen" iets aan hulpverlening te gaan doen.
Dit zal namelijk onherroepelijk tot "kamervragen" leiden als er in je bewakingsgebied iets ernstigs gebeurt en je schittert door afwezigheid. Met als gevolg einde brigade.

Kees

En daar zit nu meteen de moeilijkheid: De kustwacht snapt daar niets van: die wil weer doelmatige inzet van middelen: de boot die het dichtste bij is gaat. Nee, terwijl de ene boot op het water vlak in de buurt is, moeten ze een nieuwe alarmeren, want de eerste mag er niet heen van z'n gemeente. Nee, dat is onverkoopbaar, zelfs een partikuliere watersporter is nog verplicht hulp te verlenen, laat staan een reddingsboot. Dat het een andermans bewakingsgebied was klinkt als een zwak excuus voor een rechtbank, als daardoor schade/letsel ontstaat. Dat is de spagaat waarin de gemeentes hun brigades dwingen.
Dat is waar wij dus geen last van hebben, leuk he? ;)

en het werkt als een tierelier:
Bent U in nood? We komen eraan!


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 25 december 2003, 11:16:00
Vindt je het gek dat de kustwacht er niets van snapt.
Als ik dit zo lees is het bij jullie een concurrentie strijd
van heb ik jou daar.
Jullie praten vanuit jullie hoek, maar ik kan mij heel goed indenken dat de brigade`s en het kustwachtcentrum hier niet van gedient zijn.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 13:11:11
Vindt je het gek dat de kustwacht er niets van snapt.
Als ik dit zo lees is het bij jullie een concurrentie strijd
van heb ik jou daar.
Jullie praten vanuit jullie hoek, maar ik kan mij heel goed indenken dat de brigade`s en het kustwachtcentrum hier niet van gedient zijn.


Je begrijpt het niet goed: WIJ werken volledig volgens kustwacht model. Bovendien interesseert het mij geen biet wie er blij is of niet. We doe gewoon wat we vinden dat gedaan moet worden en doen dat volgens internationaal geldende regels: wij werken volkomen overeenkomstig het OPLANSAR. Als de kustwacht daar niet blij mee is (wat ik bestrijd) herschrijven ze dat stuk maar, het is van hun eigen hand...


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 13:45:24
Denk dat het niet correct is om hierbij het OPPLAN SAR te noemen, de lezer welke hiermee niet bekend is, staat anders waarschijnlijk voor ogen dat de hele hulpverlening te water hierin uitvoerig staat beschreven hetgeen niet het geval is.
In dit stuk staan de lines of communication, frequenties en middelen beschreven en t.a.v. de daadwerkelijke hulpverlening alleen een paar zoekschema's.
Dit OPPLAN is uitgegeven voor de samenwerkende instanties in Kustwachtverband.
Staan de reddigsbrigades en HOGE inmiddels op de verzendlijst?

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 14:08:42
Hier staat in waarmee en waardoor de kustwacht zich bij kan laten staan en wanneer, hoe en waar een redingsboot zich hoort te melden als hij uitrukt. Het OPlanSAR is een gevolg van de SAR beschikking Daarin wordt beschikt dat Nederland er een Zeereddingsdienst op na dient te houden. Het OPLASAR is de operationele uitwerking daarvan. Het is makkelijk als je je convermeert aan de procedures die daarin beschreven staan, om in het geheel te passen. Los daarvan is het onmogelijk om iemand te weerhouden iemand hulp te verlenen. Soms is dat ergelijk voor de autoriteit op de seinpost bijvoorbeeld die net het hele cirkus in gang heeft gezet en dan moet aanzien hoe een passant alles wat zo mooi geregeld was verpest door die gasten uit het water te halen voor de oficiële hulpdiensten zijn geariveerd. Nog te beroerd om even te wachten op de "georganiseerde Hulpverlening" Dat zou wel eens het einde kunnen zijn van deze reddingsbrigade...

Kijk daar staat zo iemand nooit bij stil...

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 14:26:28
Ik vind het prima als men onderling hulp verleent. Het zou alleen fijn zijn als iedereen die hulp vraagt en vervolgens niet meer nodig acht dat ook even meldt zodat vrijwilligers die uit hun werk worden geroepen niet nodeloos hoeven uit te rukken.
Evenzo diegene die hulp bied even melden graag.
Maar ik weet zeker dat je het daarmee eens zult zijn Henk.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 25 december 2003, 14:33:19
Allemaal leuk en aardig, maar ik ben het er niet mee eens dat een groep mensen met genoeg geld een boot met motor kopen en daar mee gaan redden voor de hobby ook al hebben ze diploma`s certificaten en weet ik wat niet meer.
Sluit je gewoon aan bij de bestaande organisatie en doe op die manier op kwaliteitsverbetering.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 14:43:21
Een kwaliteidsverbetering is niet echt wat je krijgt door iedereen lid te laten worden van RedNed. Nee wanneer wij lid zouden worden van RedNed, betekent dat voor ons een grote stap terug in professionaliteit en dat willen wij niet.

Wanneer wij ons zouden willen aanmelden krijgen we het volgende probleem:

1 - In Huizen is al een Reddingsbrigade dus daar kunnen jullie lid worden...

2 - Wij krijgen een bewakingsgebied toegewezen waarop wij mogen varen. Al het water in deze regio is al vergeven. Jammer maar varen hoeven jullie niet, hoor... is nu prima geregeld...

Daar zitten wij niet op te wachten.

Wij krijgen geen subsidie, kennen geen gebieds beperkingen en dat is nou juist de kracht van onze organisatie.

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 14:51:47
Dave, ik zie eerlijk gezegd voor jullie persoonlijk ook meer in een convenant met de Kustwacht t.a.v. SAR i.p.v. lid worden van RedNEd.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 15:09:22
Dave, ik zie eerlijk gezegd voor jullie persoonlijk ook meer in een convenant met de Kustwacht t.a.v. SAR i.p.v. lid worden van RedNEd.

Kees

Dank je  ;D

Hier zijn wij ook helemaal voor... maar dat alles komt vanzelf. Wij proberen ons elk seizoen te verbeteren en zijn, al zeg ik het zelf, behoorlijk professioneel bezig.

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 25 december 2003, 18:49:39
Asl alles zo goed is geregeld waarom dan nog steeds niet een offieciele status, er zijn ook brigades welke dit hebben, andijk, zeevang maar ook  rescue medemblik. Als hun dit kunnen waarom jullie niet via het KWC. Netjes oproepbaar met piepers via de ac net als alle andere reddingsboten. Als alles goed functioneerd dan moet dit uit te voeren zijn. De kustwacht vraagt per slot van rekening niuet aan de knrm stations te oppenen omdat alles zo goed is geregeld.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 18:58:46
Ik vind het prima als men onderling hulp verleent. Het zou alleen fijn zijn als iedereen die hulp vraagt en vervolgens niet meer nodig acht dat ook even meldt zodat vrijwilligers die uit hun werk worden geroepen niet nodeloos hoeven uit te rukken.
Evenzo diegene die hulp bied even melden graag.
Maar ik weet zeker dat je het daarmee eens zult zijn Henk.

Kees

Ah, helemaal mee eens, daar komt ook die SAR dicipline om de hoek kijken. Wij melden alles. Wij melden het zelfs direkt telefonisch aan de kustwacht als we een melding op de post ontvangen, nog voor we alarmeren. Het KWC weet namelijk wat er eventueel al op het water is, dat misschien eerder kan zijn dan wij. Wij moeten immers nog naar de boot toe en uit varen.  Daar vecht ik voor: het allerbelangrijkste ben je niet zelf, maar de mens en dier in nood. En als het beter is dat een ander gaat, prima. Als ik denk dat ik het niet alleen kan haal ik iedereen erbij die maar wil helpen, of geef het uit handen.  Geen probleem.

Daar staat HOGE voor.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 19:12:45
Asl alles zo goed is geregeld waarom dan nog steeds niet een offieciele status, er zijn ook brigades welke dit hebben, andijk, zeevang maar ook  rescue medemblik. Als hun dit kunnen waarom jullie niet via het KWC. Netjes oproepbaar met piepers via de ac net als alle andere reddingsboten. Als alles goed functioneerd dan moet dit uit te voeren zijn. De kustwacht vraagt per slot van rekening niuet aan de knrm stations te oppenen omdat alles zo goed is geregeld.

9910001

wij werden vroeger ook netjes door de kustwacht gealarmeerd, maar nu gaat het via de brandweer en die weigert ons te alarmeren. Als er hier geen reddingbrigade was geweest zoals in Andijk en Medenblik dan was het niet zo moeilijk. Maar gezien het gemeentelijk belang in zowel de reddingsbrigades als in de Brandweer Alarmcentrale is de alarmering van HOGE afgeschaft, De kustwacht alarmeert zelf fysiek niet meer, ze geeft wel opdracht tot. Wie er gealarmeerd worden bepaald de lokale autoriteit. Juist: de gemeente.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 25 december 2003, 21:13:04
Niks mis mee dus
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 00:56:04
Niks mis mee dus

Nee hoor, luxe voor ons. We hoeven niet, mogen wel. ;D
Scheelt een hoop geld. En worden we rechtstreeks gebeld (wat steeds vaker gebeurd, ook door officiële instanties) kunnen we er altijd wel uit. Ons voordeel is dat als je ons nummer belt je ons rechtstreeks aan de lijn krijgt en niet eerst 112-meldkamer-iemand van de brandweer die niet weet wat een boei is.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 26 december 2003, 11:43:54
Hey is niet zo dat de locale autoriteit bepaald welke boten er voor de kustwacht gaan varen. Het KWC belt de AC op en zegt dat ze die en die reddingsboot gealarmeerd willen hebben met die en die melding. Hierop voert de AC dit uit. Als je als organisatie gealarmeerd wilt worden dan moet je dus piepers hebben en de ac bereid zien te krijgen om jullie te alarmeren op verzoek van de kustwacht. Doordat de AC zal zeggen er zijn al vier boten in het gebied zal dit niet lukken. Verder is het leuk om zelf te bepalen waarneer je gaat varen op scanner en telefoonberichten maar hiermee kan je niet als een volwaardige hulpverlenings instantie worden gezien omdat je niet altijd oproepbaar bent.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 12:06:13
Hey is niet zo dat de locale autoriteit bepaald welke boten er voor de kustwacht gaan varen. Het KWC belt de AC op en zegt dat ze die en die reddingsboot gealarmeerd willen hebben met die en die melding. Hierop voert de AC dit uit. Als je als organisatie gealarmeerd wilt worden dan moet je dus piepers hebben en de ac bereid zien te krijgen om jullie te alarmeren op verzoek van de kustwacht. Doordat de AC zal zeggen er zijn al vier boten in het gebied zal dit niet lukken. Verder is het leuk om zelf te bepalen waarneer je gaat varen op scanner en telefoonberichten maar hiermee kan je niet als een volwaardige hulpverlenings instantie worden gezien omdat je niet altijd oproepbaar bent.

9910001

Hier gaat dat anders, belt de kustwacht met een probleem en de AC beslist wat en wie er heen gaan. Is niet zoals het hoort, maar zo is het afgesproken om HOGE buiten de deur te houden.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 26 december 2003, 12:12:49
Als dat zo is afsproken dan kan je er weinig aan doen, het is volgens mij niet zo dat er zo afspraak een slechte hulpverlening ontstaat dus kan je er weinig aan doen.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 12:18:40
Wellicht moet je dan je conclussie trekken en er mee stoppen.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 26 december 2003, 12:26:53
Dat wil ik nog niet zeggen maar wel dat er betere afspraken moeten komen wil je serieus aan het werk blijven.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 12:35:39
Wellicht moet je dan je conclussie trekken en er mee stoppen.

HaHa,  ;D  ;D  dat zouden er een heleboel hier wel willen!!! En dan gedrag belonen als de reddingsbrigades hier vertonen met ze hun zin te geven??
Dan hebben ze gewonnen en kunnen ze weer in slaap sukkelen. Nee, de reddingsbrigades hoeven zich niet op te heffen, maar HOGE doet dat ook niet.

Bovendien vind ik het ook reuze leuk om te doen en er zijn een heleboel andere mensen wel blij met wat we doen.

Je hoort mij ook niet klagen over het "niet meer gealarmeerd worden van HOGE" Dat was een niet zo slimme zet van de RB hier. We hadden de grootste moeite om de alarmploeg draaiende te houden voor de 24 uurs bezetting, en als het niet gelukt was had ik moeten bekennen dat het niet langer meer ging...

Wat denk je? Nu mogen we wel maar hoeven we niet meer. En twee van de vier reddingsbrigades in het convenant lukt het inmiddels ook niet meer om deze 24 uurs uitruk te realiseren. Maar gelukkig is daar Blaricum en vooral Huizen die het wel lukt.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 26 december 2003, 12:50:02
Wel mogen en niet hoeven daar kan je dus niet op rekenen als hulpverleningsinstantie. Wat volgens mij beter te doen is om twee brigades te laten alarmeren en met 1 boot van de twee gaan varen anders valt een goede hulpverlening nooit te realiseren. Dus Blaricum, huizen en naarden alarmeren en met de boot van huizen gaan varen (meest centraal). Dan vaart er ten alle tijde 1 boot en is hulpverlening verzekerd. Is leuk dat op een warme zaterdag bijde boten varen maar in de winter op een maandagochtend moeilijker voor elkaar te krijgen.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 12:58:11
HaHa,  ;D  ;D  dat zouden er een heleboel hier wel willen!!! En dan gedrag belonen als de reddingsbrigades hier vertonen met ze hun zin te geven??
Dan hebben ze gewonnen en kunnen ze weer in slaap sukkelen. Nee, de reddingsbrigades hoeven zich niet op te heffen, maar HOGE doet dat ook niet.

Bovendien vind ik het ook reuze leuk om te doen en er zijn een heleboel andere mensen wel blij met wat we doen.

Je hoort mij ook niet klagen over het "niet meer gealarmeerd worden van HOGE" Dat was een niet zo slimme zet van de RB hier. We hadden de grootste moeite om de alarmploeg draaiende te houden voor de 24 uurs bezetting, en als het niet gelukt was had ik moeten bekennen dat het niet langer meer ging...

Wat denk je? Nu mogen we wel maar hoeven we niet meer. En twee van de vier reddingsbrigades in het convenant lukt het inmiddels ook niet meer om deze 24 uurs uitruk te realiseren. Maar gelukkig is daar Blaricum en vooral Huizen die het wel lukt.

Henk

En dat noem jij proffesioneel ???
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 16:25:05
En dat noem jij proffesioneel ???

Nee. Het is ook pas echt professioneel als je het voor je beroep (professie) doet.

IK vind het belangrijker dat je aan de verwachtingen voldoet, en dat 't werkt. En als de oplossing is dat Huizen voor Naarden invalt, so be it. Als het werkt heb ik er geen probleem mee. Mij kan het niet schelen wie het doet, als het maar gedaan wordt. Die drenkeling moet eruit, dat is wat telt. En dan liefst ook nog op de goede manier. Maar dat is Huizen wel toevertrouwd.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 16:30:27
Het grootste voordeel dat wij hebben, is dat wij supersnel reageren! Op 99% van alle uitrukken van de omliggende brigades zijn wij als eerste op het water!

Dat wij niet geallarmeerd worden door de AC is niet echt ons probleem. Als ze ons zouden allarmeren, moeten ze ons een gebied toe wijzen, en dat willen wij niet! Pas wanneer de kustwacht ons zou allarmeren, zouden wij best de uitdaging aan willen nemen ;D

Wat de professionaliteit betreft, zolang wij sneller uitrukken hoeven wij ons geen zorgen te maken.
Wij varen namenlijk altijd nuchter, nemen alle meldingen serieus en hebben een zeer goede opleiding. Dus over ons kun je denken zoals je wilt, maar kom eens een kijkje nemen. Daarna mag je zelf oordelen of je ons nog steeds zo onprofessioneel vind!

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Paulus op 26 december 2003, 16:49:56
Dit komt omdat vele (kust) brigades hun alarmering en andere zaken (nog) niet op orde hebben. Als het KWC alarmeert moeten ze voor 100% zekerheid hebben dat er kordaat gereageerd wordt op een alarm. De KNRm is zo'n instantie die dit waar maakt vele brigades (nog) niet.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 16:54:50
Nou, de KNRM heeft met de kustwacht een contract afgesloten waarin ze de uitruk garanderen. RedNed niet en dat is het grootste probleem. Verder is het zo, dat RedNed al heel lang niet serieus wordt genomen. Ik vind dat erg jammer, maar het is wel zo. Wanneer dit veranderd, worden de eenheden vanzelf geallarmeerd...

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 16:58:16
Dit komt omdat vele (kust) brigades hun alarmering en andere zaken (nog) niet op orde hebben. Als het KWC alarmeert moeten ze voor 100% zekerheid hebben dat er kordaat gereageerd wordt op een alarm. De KNRm is zo'n instantie die dit waar maakt vele brigades (nog) niet.

Ja, precies. Het verschil tussen de brigades onderling is te groot, er is geen eenduidige norm. En Dave, als wij in de ranglijst werden gezet tussen de reddingsbrigades qua inzet, kunde opleiding en materiaal, stonden we zeker niet onderaan de lijst. Wel qua inkomsten, qua klubhuis en drankgebruik ;D

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Paulus op 26 december 2003, 17:00:13
RedNed moet nog helemaal geen contract afsluiten met het KWC omdat ze brigade zelf eerst hun zaakjes op orde moet hebben dan pas verder gaan met zulk soort gewaagde overeenkomsten.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 17:05:29
Nee Paulus,

Ik vind dat RedNed nou eindelijk eens het heft in eigen hand moet nemen! Die reddingsbrigades zeuren allemaal over hun 'autonome' status, maar zijn voor een groot deel ( op enkele brigades na dus...) zelf schuldig voor de onprofessionele uitstraling!

Wanneer RedNed door de juiste personen zou worden geleid, is het zo geregeld!

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 26 december 2003, 17:08:38
De SAR dienst bestaat uit drie poten, een RCC, één varende SAR-dienst de KNRM, en één vliegende SAR-dienst is, de KM.

Verder kan RedNed als koepelorganisatie over autonome brigades geen afspraken maken.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 17:14:56
Dit komt omdat vele (kust) brigades hun alarmering en andere zaken (nog) niet op orde hebben. Als het KWC alarmeert moeten ze voor 100% zekerheid hebben dat er kordaat gereageerd wordt op een alarm. De KNRm is zo'n instantie die dit waar maakt vele brigades (nog) niet.
Over welk gebied heb je het??
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 17:19:19
De SAR dienst bestaat uit drie poten, een RCC, één varende SAR-dienst de KNRM, en één vliegende SAR-dienst is, de KM.

Verder kan RedNed als koepelorganisatie over autonome brigades geen afspraken maken.

Kees

En kan zich laten bijstaan door derden (zijnde reddingsbrigades) Dave heeft mijn exemplaar van het OPLANSAR , dus kijk het even na Dave...

Henk.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Paulus op 26 december 2003, 17:19:29
>:(
Nee Dave ik geloof niet dat je mij begrijpt.

Het is een grote klerezooi binnen vele brigade. Ze moeten zich eerst eens bij hun kerntaken houden. Kinderen zoeken, baders en zwemmers in de gaten houden, ehbo gevalletjes afhandelen enzovoorts. En niet uit hoeven te varen voor grote klussen waar ze niets mee van doen hebben. Boten zijn er niet op gebouwd en het personeel is er niet(voldoende ) voor opgeleid.  Het ligt dus puur aan het beleid van een brigade.

Er zijn een hoop van die leden die "bij wijze van"te veel cowboyfilms gezien hebben en het echt niet snappen.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 17:21:01
Paulus,
In welk sprookjes boek heb jij zitten lezen?
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 17:24:23
Die ene uit 1870, geloof ik  ;D

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 26 december 2003, 17:24:52
Reddingsbrigades komen in het hele SAR verhaal niet voor.
Dat je als coördinerende eenheid, RCC, OSC gebruik maakt van alles wat redelijkerwijs voorhanden is en dan nog in eerste aanzet van instanties die samenwerken in groter Kustwacht verband lijkt me vrij logisch.
Zoals al eerder aangegeven zou het een goeie zaak zijn denk ik dat jullie onder de KNRM zouden vallen en er in jullie werkgebied meer duidelijkheid zou zijn wie er nu wat doet.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 26 december 2003, 17:27:04
Ik sluit me in grote lijnen aan bij Paul.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Paulus op 26 december 2003, 17:27:45
Sprookjesboek, hehe jammer genoeg berust dit op waarheid. En zo wordt er ook over jullie gesproken door (hoge) functionarissen bij Kustwacht, KNRM an andere instanties. Heb hier zelf contacten genoeg maar ja als jij vindt dat ik het over sprookjes heb, ok!

Vooral denken dat jullie goed bezig zijn, blijf maar in DROOMland.

Denk dat er nog heel wat werk verzet moet worden willen de meeste (ik heb het niet over alle!) brigades voor vol aangezien worden door de meeste overheidinstanties waarmee zo zo graag zouden willen samenwerken en DAAR ben je toch afhankelijk van.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 17:28:50
'Reddings eenheden van de KNBRD', zoals ze in het OPPLAN genoemd worden, worden aangemerkt als 'derden', en mogen helpen wanneer er om wordt gevraagd, net als ieder ander...

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 17:31:09
>:(
Nee Dave ik geloof niet dat je mij begrijpt.

Het is een grote klerezooi binnen vele brigade. Ze moeten zich eerst eens bij hun kerntaken houden. Kinderen zoeken, baders en zwemmers in de gaten houden, ehbo gevalletjes afhandelen enzovoorts. En niet uit hoeven te varen voor grote klussen waar ze niets mee van doen hebben. Boten zijn er niet op gebouwd en het personeel is er niet(voldoende ) voor opgeleid.  Het ligt dus puur aan het beleid van een brigade.

Er zijn een hoop van die leden die "bij wijze van"te veel cowboyfilms gezien hebben en het echt niet snappen.

Dat ligt eraan Paulus waar je gaat kijken. Hier (de Randmeren) worden weldegelijk alle grote klussen door de reddingsbrigades gedaan, er is niemand anders. Ook zijn er veel brigades die hier op het forum blijk hebben gegeven geen pretenties te hebben richting de grote klussen omdat dat niets voor  een strandbrigade is, en dat ze alleen voor het strand operen met kleine bootjes. Ze gaven idd aan zich te willen concentreren op het strand en daar hun handen vol aan te hebben.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 19:52:36
Dat wij niet voor vol worden gezien is zo.
Echter zij vertrouwen er wel op dat op een drukke dag met ruim 50.000 - 100.000 bezoekers op het strand alles goed verloopt.Wanneer je een evenement organiseert van 50.000 bezoekers moet je aan ik weet niet hoeveel veiligheid eissen voldoen. Op het strand is daar de reddingsbrigade voor en zie je ze niet.
Dus het is een beetje twee ledig.
In de Noordkop hebben wij overigs duidlijke afspraken met de KNRM en werken wij samen in een sar operatie, echter alleen daar waar wij een aanvulling kunnen zijn
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 26 december 2003, 21:01:50
In het Deltagebied hebben we het geluk dat er een aantal opstappers van de KNRM bij de reddingbrigades vandaan komen en daar ook nog altijd actief zijn.
Denk dat dit de samenwerking en kennis van elkaars (on)mogelijkheden zeer ten goed komt.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 27 december 2003, 00:22:32
Paulus,

Natuurlijk mag je als gast blijven meediscussiëren, maar is het niet handig als je je aanmeldt bij het forum?!
Heeft veel voordelen!

Ik som ze nog even op:

- Er wordt automatisch bijgehouden welke berichten je al gelezen hebt, en welke nieuw zijn.
- Als lid kan je ook polls (stemmingen) aanmaken, als gast kan dit niet
- Leden kunnen een bericht laten e-mailen zodra er reacties zijn
- Leden kunnen gebruik maken van de kalenderfunctie, waarop evenementen en gebeurtenissen aangegeven staan
- Leden kunnen online berichten sturen naar andere leden
- Leden kunnen hun lokatie aangeven op de ledenkaart van het forum
- En leden kunnen hun berichten wat meer "aankleden" met persoonlijke teksten, afbeeldingen, vermelding van eigen website en dergelijke. Bovendien wordt het aantal berichten van je bijgehouden

Groet,

Jos
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 27 december 2003, 01:04:09
Dat wij niet voor vol worden gezien is zo.
Echter zij vertrouwen er wel op dat op een drukke dag met ruim 50.000 - 100.000 bezoekers op het strand alles goed verloopt.Wanneer je een evenement organiseert van 50.000 bezoekers moet je aan ik weet niet hoeveel veiligheid eissen voldoen. Op het strand is daar de reddingsbrigade voor en zie je ze niet.
Dus het is een beetje twee ledig.
In de Noordkop hebben wij overigs duidlijke afspraken met de KNRM en werken wij samen in een sar operatie, echter alleen daar waar wij een aanvulling kunnen zijn

Wie zijn "zij" ?  

Ik denk dat het vreemde gevoelens zijn. Binnenbrigades denken juist dat zij  het ondergeschoven kindje zijn. Waar jullie met blauw zwaailicht in een schitterende vierwielaangedreven Jeep achter de vrouwtjes aangaan, en in de drukte nauw samenwerken met alle officiele instanties, die jullie volkomen als gelijkwaardig beschouwen, zelfs afhankelijk zijn van jullie hulp, moeten hier de reddingsbrigades op een oude tractor vechten voor erkenning en hulp vanuit die richting.

Misschien moeten we wat vaker bij elkaar op bezoek gaan, kweekt begrip...


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 27 december 2003, 08:42:49
Sprookjesboek, hehe jammer genoeg berust dit op waarheid. En zo wordt er ook over jullie gesproken door (hoge) functionarissen bij Kustwacht, KNRM an andere instanties. Heb hier zelf contacten genoeg maar ja als jij vindt dat ik het over sprookjes heb, ok!

Vooral denken dat jullie goed bezig zijn, blijf maar in DROOMland.

Denk dat er nog heel wat werk verzet moet worden willen de meeste (ik heb het niet over alle!) brigades voor vol aangezien worden door de meeste overheidinstanties waarmee zo zo graag zouden willen samenwerken en DAAR ben je toch afhankelijk van.
Ik bedoel met zij, de overheid en heb ik het helemaal niet over binnenbrigades.
Kom je voor geld dan zeggen ze je bent niet meer dan een scouting vereninging. Of als je dingen wilt rgelen dan is het van we hebben het te druk kom later maar terug. Maar tijdens oefeningen en calamiteiten leunen ze aardig op de reddingsbrigade.
Dat bedoel ik ermee ook tijdens een mooie zomerdag leunen ze op die brigade met 50.000 bezoekers op het strand.
en ook wij hebben een oude trekker.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 27 december 2003, 13:38:11
Dat wij niet voor vol worden gezien is zo.
Echter zij vertrouwen er wel op dat op een drukke dag met ruim 50.000 - 100.000 bezoekers op het strand alles goed verloopt. Wanneer je een evenement organiseert van 50.000 bezoekers moet je aan ik weet niet hoeveel veiligheid eissen voldoen. Op het strand is daar de reddingsbrigade voor en zie je ze niet.
Dus het is een beetje twee ledig.

In de Noordkop hebben wij overigs duidlijke afspraken met de KNRM en werken wij samen in een sar operatie, echter alleen daar waar wij een aanvulling kunnen zijn

Hier zeg je zelf wat het grootste probleem is! Het is toch belachelijk dat je als reddingsbrigade niet serieus genomen word? Dit heeft te maken met het feit dat de reddingsbrigades in Nederland geen eenheid vormen! Je staat er alleen voor. RedNed zou ervoor moeten zorgen dat er wel een eenheid bestaat tussen alle reddingsbrigades! Wanneer je één team bent wordt je overal volledig erkent! Let maar op... ;D

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 28 december 2003, 21:15:33
Het maakt geen zak uit wat rtedned doet of je serieus wordt genomen, meer het belang we;lke een gemeente erin ziet. Ook hoe een brigade zelf werkt dat maakt uit of je serieus wordt genomen. Als redned alles doet zoals jullie zeggen en de brigade ere een potje van maakt dan nemen ze die brigade nog sateeds niet serieus. Dit kan je alleen bereiken door hier langdurig voor te vechten als vereniging.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 28 december 2003, 22:05:01
Waarom praten we hier altijd over reddingsbrigades?
Zijn er zo weinig KNRM'ers en anderen die in Kustwachtverband samenwerken?

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 29 december 2003, 00:56:34
Het maakt geen zak uit wat rtedned doet of je serieus wordt genomen, meer het belang we;lke een gemeente erin ziet. Ook hoe een brigade zelf werkt dat maakt uit of je serieus wordt genomen. Als redned alles doet zoals jullie zeggen en de brigade ere een potje van maakt dan nemen ze die brigade nog sateeds niet serieus. Dit kan je alleen bereiken door hier langdurig voor te vechten als vereniging.

9910001

Nee, net zoals de kustwacht zal het rijk nooit met individuele reddingsbrigades praten. Er zijn er teveel van, en dan moet je met allemaal aan de gang. En bots je keer op keer tegen de onwil van de gemeente (en dat wordt in tijd van bezuinigen niet veel beter) dan zal je iemand moeten hebben die namens al die reddingsbrigades op de bres springt. (En nou zal ik niet zeggen dat REDNED dat moet gaan doen anders word je weer boos, maar ik heb daar wel zo mijn ideeën over ;))


Maar uitkijk, ik krijg inderdaad de indruk dat hier maar weinig KNRM'rs komen.

Maar die hebben ook niet zoveel om zich druk over te maken. Hoogstens de diefstal van de N.J. te E. Maar die komt ook wel weer terug.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 11:23:50
De reden dat er veel over de brigades wordt gesproken omdat deze minder samen werken als de knrm met de kustwacht. Tevens werken alle knrm stations op de zelfde manier samen met de knrm en dit functioneerd ook goed. Hierdoor valt er minder over te zeggen als over de brigades. Doordat de knrm duidelijk wordt aangestuurd door de kustwacht is het voor de knrm ook makkelijker te organisaren en kunnen zij zich makkelijk aanpassen aan de kustwacht de meeste brigades worden niet aangestuurd door de kustwacht en voeren dus taken voor andere instanties uit. Door het grote verschil in deze instanties is er ook een groot verschil tussen de brigades.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 29 december 2003, 11:25:14
Het is toch van groot belang om als reddingsbrigade serieus genomen te worden?!?

Je doet als reddingsbrigade belangrijk en verantwoordelijk werk, wanneer je daar niet op niveau de waarderinging voor krijgt, waar doe je het dan voor?
Er zijn een boel gemeentes, die wel de lusten, maar niet de lasten willen dragen! Ik vind dat schandalig.

Dit is precies het probleem dat je hebt door het autonome beleid van RedNed. Wanneer er één orgaan zich op landelijk niveau zich inzet voor het wel en wee van de reddingsbrigades, zullen de gemeentes wel overstag moeten. Ook op landelijk niveau zou er dan geen twijfel meer kunnen zijn. Maar helaas zijn er maar weinig mensen, die dit ook zo zien.... erg jammer!

Wanneer je landelik serieus genomen word, is samenwerking opeens geen probleem meer!

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 11:29:22
Het is een landelijk probleem, als wij landelijk serieus worden genomen komt er echt niet meer geld beschikbaar. Iedere brigade moet zelf vechten voor zijn centen. Als je een landelijke normen krijgt dan is dit voor een gedeelte positief maar er zijn ook brigades welke boven deze norm zitten en waarschijnlijk geld moeten inleveren of niet kunnen doorgroeien door deze norm.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 29 december 2003, 11:45:22
Daar zeg je wat... maar het zou ook de andere kant op kunnen. De gemeente zou ook een reddingsbrigade kunnen stimuleren, door ze meer te laten groeien, toch?

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 29 december 2003, 11:53:34
Ik denk niet als er normen gesteld worden, brigades die hoger zitten dan de norm moeten inleveren.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 11:57:13
Als gemeente laat je organisatie in deze tijden niet verder groeien dan nodig, politiek gezien valt er weinig te behalen als alles is geregeld dus dan maar ergens anders stemmen winnen.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 29 december 2003, 11:58:38
Mee eens, maar ik weet vroeger dat er brigades waren die van alles en nog wat kregen, dat deze moeten inleveren kan ik me iets bij voorstellen
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 29 december 2003, 11:59:23
Klopt, maar wanneer je als brigade moet inleveren, is dan de norm wel goed gesteld?


Ik heb het overigens niet over de indeling van de brigade (één of meer posten of boten) maar over het werk dat je doet...  of zou moeten doen.

Een beetje zo van: Het bewakingsgebied is 'zo' groot, daar moet dus 'dat' tegenover staan... hoe je het invult is dan stap twee...

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: muistroom op 29 december 2003, 12:09:47
Als er een minimale norm wordt gehaald, waarom niet.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 12:19:16
Als de norm wordt behaald dan zullen ze niet hoeven inleveren maar groeien zal ook niet mogelijk izjn, het is natuurlij een minimale norm, de verschillen zijn zeer groot langs de kust en dit zal je dan gelijk gaan trekken. Dordat de gemeenten en bigades welke onder de norm zitten nu ook niet fanatiek participeren in verbetering slagen. Een Brigade als texel hoor je weinig van, dan wil ik terschelling en vlieland nog niet eens noemen. Het tupperware waar daar mee wordt gevaren is duidelijk anders als de rest van nederlandse kust.

9910001

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 29 december 2003, 13:09:43
Ik doe maar weer eens een poging.
Willen de mensen die elke keer terugkomen op het functioneren van KNBRD en brigades in relatie tot financiele steun dit doen in een evt. nieuw op te starten draadje. Doe bij deze ook een beroep op de beheerder om dit soort dingen te sturen. (indien mogelijk)  ???
Ik had namelijk gedacht hier te discussieren over samenwerking op de werkvloer tussen diensten en hoe dit eventueel nog te verbeteren.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 29 december 2003, 14:31:34
Ik doe maar weer eens een poging.
Willen de mensen die elke keer terugkomen op het functioneren van KNBRD en brigades in relatie tot financiele steun dit doen in een evt. nieuw op te starten draadje. Doe bij deze ook een beroep op de beheerder om dit soort dingen te sturen. (indien mogelijk)  ???
Ik had namelijk gedacht hier te discussieren over samenwerking op de werkvloer tussen diensten en hoe dit eventueel nog te verbeteren.

Kees

Maar je kan het een niet los zien van het ander. Waar je steeds op stuit is dat samenwerking alleen goed mogelijk is bij gelijkwaardigheid. Om een voorbeeld te noemen:

Huizen en Almere werken op papier samen. Dat betekent in de praktijk dat Huizen alle klussen van Almere voor haar rekening neemt, behalve de laatste helft van een zoekaktie als die maar lang genoeg duurt.
Je moet eerst min of meer normen stellen waaraan je moet  voldoen. Op een "partner moet je kunnen rekenen" als dat er niet is kun je afspraken maken maar die zijn dan nergens op gebaseerd. Met los zand kun je geen kasteel bouwen.

Wij werken prima met de KNRM samen als het zich voordoet, mogen zelfs kanaal 0 voeren. We zouden zelfs samen gaan oefenen en opleiding van ons door de KNRM behoorde tot de mogelijkheden, maar het in de toekomst samengaan van RB Huizen en de KNRM heeft daarvoor definitief een stokje gestoken. De knrm wilde niet de indruk wekken dat met Huizen overlegd werd en de achterdeur naar HOGE open gehouden werd. Van samengaan met HOGE is echter nooit sprake geweest,
maar samenwerking is altijd goed.

Wij sluiten ook niemand uit, ook pasanten kunnen prima van dienst zijn. Roep op kanaal 10 maar eens de scheepvaart aan of die misschien wat gezien hebben, dat scheelt een hoop varen.


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 14:33:26
Het verbeteren is mpogelijk door samen te oefenen en duidelijke afspraken te maken met de instellingen waarvan je kan weten dat je moet samenwerken. Verder is goed verstand het belangrijkste en niet altijd aan je zelf denken maar aan de hulpverlening in het geheel. Als je dit doet dan is goede samenwerking zeker mogelijk

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Christian op 29 december 2003, 22:31:02
Ik doe maar weer eens een poging.
Willen de mensen die elke keer terugkomen op het functioneren van KNBRD en brigades in relatie tot financiele steun dit doen in een evt. nieuw op te starten draadje.

Het heet geen draadje maar thread... ;)

Christian
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 30 december 2003, 12:44:25
Er valt met RedNed niet te werken, zolang ze niet kunnen inzien dat er dingen drastisch veranderd moeten worden! Wanneer je op deze manier blijft doorgaan, kan het nog wel eens heel anders uitpakken voor RedNed en de daar aangesloten brigades... kijk maar naar Zeeland  ;)

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: K.N.R.Mark. op 30 december 2003, 13:48:54
De samenwerking met onze kustwacht is oke. Cees (uitkijk) drukt het knopje in en wij varen.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 30 december 2003, 17:43:09
Ik zal niet weten waarom de werkzaamheden van de bond negatief kunnen uitpakken zoals in zeeland. Voor het gemak ga ik er vanuit dat je de beroep[skrachten bedoelt zelf denk ik dat Redned dit niet had kunnen voorkomen maar alleeen de locale brigade. Verder weet ik niet of het gelijk negatief moet zijn voor deze brigade.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 30 december 2003, 23:46:19
Idd ligt het aan de mensen die werken op het NTC.

Ik zal het niet nog eens schrijven, mijn mening is bekend, toch  ;D?

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 31 december 2003, 00:10:06
Ik doe maar weer eens een poging.
Willen de mensen die elke keer terugkomen op het functioneren van KNBRD en brigades in relatie tot financiele steun dit doen in een evt. nieuw op te starten draadje. Doe bij deze ook een beroep op de beheerder om dit soort dingen te sturen. (indien mogelijk)  ???
Ik had namelijk gedacht hier te discussieren over samenwerking op de werkvloer tussen diensten en hoe dit eventueel nog te verbeteren.

Kees
Kees, ik heb de indruk dat de groep heel goed zelf kan bepalen waar een discussie heen gaat. Ik voel me niet geroepen om als een soort discussieleider te fungeren. Ik lees wel mee, snap soms niet dat hulpverleningsorganisaties op zo'n manier met elkaar om gaan, maar verder heb ik de indruk dat er goed gereageerd wordt
In ieder geval een ontspannen 2004 voor iedereen!
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 31 december 2003, 00:44:28
;D thnx Jos  ;D

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 31 december 2003, 01:01:30
Ik heb het begrepen Jos, zal me er verder ook niet meer druk over maken.
Ter verduidelijking ik vind het persoonlijk een beetje zonde dat onderwerpen snel verzanden tot steeds terugkerende zaken waar we onderling de eerste jaren toch niet over uitgepraat raken.

Verder iedereen overigens een prettige jaarwisseling en een gezond 2004 in goede samenwerking.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 31 december 2003, 09:16:12
Ik heb het begrepen Jos, zal me er verder ook niet meer druk over maken.
Ter verduidelijking ik vind het persoonlijk een beetje zonde dat onderwerpen snel verzanden tot steeds terugkerende zaken waar we onderling de eerste jaren toch niet over uitgepraat raken.

Verder iedereen overigens een prettige jaarwisseling en een gezond 2004 in goede samenwerking.

Kees

Ja, maar die zaken liggen wel aan de basis van het functioneren van een reddingsbrigade. Als je dat niet voorelkaar krijgt kan je je allerlei andere vragen stellen, als waarom es er geen uniformiteit, waarom worden we niet professioneler, hoe verloopt de samenwerking met de brandweer, GGD, kustwacht, Natuurlijk kan je daar lekker over fantaseren. Maar als er ondeling zo'n verdeeldheid is, en bij het uitbrengen van één kledinglijn ineens de helft van de RB de kleur niet mooi vindt, kun je bij al die andere discussies verwachten dat ze weer terugvallen op dat ene MEGA-probleem. Het is niet zo dat je kan verwachten dat het van bovenaf voorgestelde meteen aan ieders verwachtingen voldoet. En het is ook niet juist om het naast je neer teleggen omdat je de kleur niet "mooi" vind, want een mooie kleur was niet het doel.  Eenheid en herkenbaarheid dat was het streven. En als de reddingsbrigades bereid zijn die die twee op te offeren ten gunste van hun eigen kledinglijn omdat die wel "mooi" is, dan krijgt REDNED niets voorelkaar. Ik merk (ook bij HOGE) dat reddingsbrigades heel goed zijn in het afschieten. Dit gekoppelt aan het gevoel van eigendunk van de meeste ervan maakt het wel heel moeilijk voor zo'n instantie.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 31 december 2003, 11:20:58
Is het de taak van redned om beleid te maken waaraan de brigades zich moeten houden, of moet redned zich aanpassen aan de brigades. Volgens mij is het zo dat redned de brigades moet ondersteunen en niet andersom. Deze ondersteuning kan door het aanbieden van opleidingen, leveren materiaal en technische onderondersteuning. Deze ondersteunende taak kan adviesen geven bij problemen wleke bij alle brigades ontstaan, voorbeelden hiervan zijn problemen met arbo en dergelijke.  Het moet niet zo zijn dat er zaken worden opgelegd aan de verenigingen. Zel denk ik dat met onderlinge samenwerkings verbanden meer te bereiken bijvoorbeeld ter grote van de veiligheidsregio's. De taken zijn zo verschillend in het land dat je moeilijk landelijk kan samenwerken.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 31 december 2003, 14:56:59
Ik denk dat het mogelijk slim zou zijn om de naam van dit forum te wijzigen in Reddingsbrigade of KNBRD of REDNED en mocht daar in de toekomst behoefte aan zijn een forum op te starten m.b.t. KNRM en of Kustwacht.
Zet anders dat KNRM en Kustwacht tussen haakjes.  ;)

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 31 december 2003, 15:40:54
Ik denk dat het mogelijk slim zou zijn om de naam van dit forum te wijzigen in Reddingsbrigade of KNBRD of REDNED en mocht daar in de toekomst behoefte aan zijn een forum op te starten m.b.t. KNRM en of Kustwacht.
Zet anders dat KNRM en Kustwacht tussen haakjes.  ;)

Kees

Je hebt gelijk, wie startte deze thread eigenlijk? Die had dan even aan moeten geven dat hij voornamelijk geïntresseerd is in de samenwerking tussen de kustwacht en de KNRM. Dan ben je gauw klaar, die samenwerking is prima. En zoniet dan wordt dat niet op dit forum behandeld, maar in de afwasklub. Van de reddingsbigades zijn slechts enkelen (een beetje) samenwerkend met de kustwacht. Dit vindt zijn oorzaak in enz enz enz. ;D ;)

Henk

En ik weet dat sommige kustwacht (in Den Helder)  medewerkers dit forum wel lezen, maar het is natuurlijk onmogelijk voor hen om hier wat te plaatsen. Het meeste wat daar gebeurt daar wordt naar buiten toe niet over gesproken.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 31 december 2003, 17:48:20
Ik ga er van uit de de kustwacht zijn of haar samenwerking met de instanties wel zelf in de gaten houd. Ze sturen de knrm aan en de kustbrigades luisteren wel naar de knrm dus waarom verder moeilijk doen. Wel zou de kustwacht een overleg kunne voeren over de mogelijke communicatie, zoals een alarmering vanuit de brigade, welke info willen ze hebben.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 1 januari 2004, 23:42:03
wat de communicatie en allarmering betreft heb je gelijk. Dat zou wel een punt voor verbetering kunnen zijn...

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: K.N.R.Mark. op 7 januari 2004, 08:21:54
Voor de KNRM gaat dit in de toekomst verbeteren. Alle stations gaan over op P2000 en dan wordt er centraal gealarmeerd vanuit het kustwachtcentrum. Zeker bij GSM meldingen zit er nu een hoop tijd tussen. Melding komt binnen bij Driebergen dan via het KWC. Die belt de vuurtoren en tenslotte krijgen wij alarm. Tussen het tijdstip van het telefoontje en het uitvaren zit dan al vlug een halfuurtje. Surfers zijn dan meestal al aan de kant. En AC's hebben dan nog de neiging om brandweerkorpsen te gaan alarmeren die staan dan op het waterkantje te kijken. Hoezo geld weggooien.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 7 januari 2004, 10:14:43
Voor de KNRM gaat dit in de toekomst verbeteren. Alle stations gaan over op P2000 en dan wordt er centraal gealarmeerd vanuit het kustwachtcentrum. Zeker bij GSM meldingen zit er nu een hoop tijd tussen. Melding komt binnen bij Driebergen dan via het KWC. Die belt de vuurtoren en tenslotte krijgen wij alarm. Tussen het tijdstip van het telefoontje en het uitvaren zit dan al vlug een halfuurtje. Surfers zijn dan meestal al aan de kant. En AC's hebben dan nog de neiging om brandweerkorpsen te gaan alarmeren die staan dan op het waterkantje te kijken. Hoezo geld weggooien.

EENS!!! Bij ons staan ze vaak op de dijk en hebben ze een boot bij zich (op de dijk ???)...


Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 7 januari 2004, 11:29:54
Het idee is dat het beter wordt hierdoor, zeker telefonische meldingen komen vaak moeilijk door. Met name de koppeling van de AC/ of direbergen bij mobiel naar de kustwacht verloopt moeilijk. Een Tankautospuit kan weinig doen op een dijk er moet gelijk een boot komen.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 7 januari 2004, 13:25:20
Voor de KNRM gaat dit in de toekomst verbeteren. Alle stations gaan over op P2000 en dan wordt er centraal gealarmeerd vanuit het kustwachtcentrum. Zeker bij GSM meldingen zit er nu een hoop tijd tussen. Melding komt binnen bij Driebergen dan via het KWC. Die belt de vuurtoren en tenslotte krijgen wij alarm. Tussen het tijdstip van het telefoontje en het uitvaren zit dan al vlug een halfuurtje. Surfers zijn dan meestal al aan de kant. En AC's hebben dan nog de neiging om brandweerkorpsen te gaan alarmeren die staan dan op het waterkantje te kijken. Hoezo geld weggooien.

Soms zal het een voordeel zijn, in de meeste gevallen een nadeel vrees ik, Mark.
Persoonlijk heb ik met AC Zeeland uitstekende ervaringen.
Ook denk ik dat je heel blij mag zijn t.a.v. de buffertijd (hooguit 5 minuten) bij de meldingen betreffende surfers.
Op de post voorzien we dat het aantal meldingen omhoog zal schieten, met name wat betreft het aantal onnodige uitrukken.
Ik zal de situatie schetsen van vele meldingen die nooit de pieper bereiken. Melding aan lokale meldkamer politie dat men iets ziet en het niet vertrouwt. (dikwijls van een onwetende toerist op het strand). Dit komt met een beetje geluk direct bij ons terecht,  op de post kijkt men uit en belt indien mogelijk de melder terug voor aanvullende info en licht indien nodig de strandwacht in.
Mogelijk komt er een belletje via 112 bij het KWC terecht en die belt ons of we de reddingboot willen alarmeren, surfer is dan op 50 m uit de wal of reddingbrigade ter plaatse.
Gevolg in de toekomst, reddingboot vaart uit, vraagt info bij de verkeerspost en die weet dan nog nergens van. Surfer mogelijk inmiddels aan de wal en reddingboten maken op verzoek van KWC toch maar een paar zoekslagen.
Volgende, kustwachtpost ziet iets op zee fout gaan, alarmeert nu niet zelf maar moet KWC bellen om een reddingsboot ter plaatse te sturen. Niks tijdwinst.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 8 januari 2004, 00:28:25
Vergeet niet dat bij jullie als 1 van de weinige in de omgeving de alarmereing via een kustwachtpost gaan, op de meeste plaatsen gaat het via een RAC, deze hebben weinig kaas gegeten van ongevallen op het water. Verder kan een  RAC nog steeds zelf alarmeren. Heeft een nieuw systeem tog nog voordelen. 5 min wachten kan voorkomen dat je onnodig vaart maar kan ook beteken dat je 5 min te laat bent.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 8 januari 2004, 12:51:19
Maar dan moet er wel een prio aan gegeven worden, het Rac Gooi & Vechtstreek alarmeerd soms pas na 5 - 10 minuten na de melding op vhf 16 en zijn wij er alang uit!

Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 8 januari 2004, 13:12:32
Maar dan moet er wel een prio aan gegeven worden, het Rac Gooi & Vechtstreek alarmeerd soms pas na 5 - 10 minuten na de melding op vhf 16 en zijn wij er alang uit!

Dave

Ja, en ze hebben alleen verstand van bluswater.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 8 januari 2004, 13:21:46
Hebben andere RAC weer minder last van, komt waarschijnlijk omdat de knrm ze hier wat meer opde huid zit wat alarmeringen beteft. Voor deze alarmeringen wordt ook netjes betaald en dus mag je ook kwaliteit verwachten.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Rescue Ranger op 8 januari 2004, 14:35:51
Maar dan moet er wel een prio aan gegeven worden, het Rac Gooi & Vechtstreek alarmeerd soms pas na 5 - 10 minuten na de melding op vhf 16 en zijn wij er alang uit!

Dave

Maar dan ligt het delay toch niet bij de RAC, zij luisteren 16 toch niet uit. Ik neem niet aan dat de centralist expres een delay inbouwd om de hulpverlening te vertragen.
Dan zou het delay eerder bij de Kustwacht liggen. Vervolgens moeten zij een RAC waarschuwwen en naar mijn mening ligt daar het delay. Jullie liggen op de grens van twee hulpverleningsregio's. Misschien toch aansluitingen in beide regio's, zodat de alarmering altijd gegarandeerd is.
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 8 januari 2004, 14:59:32
Het mooiste is dat de ksuwacht alle meldingen krijgt en hierop reageerd. Dit kan inhouden dat eenmelding welke bij de RAC binenkomt doorgespeelt moet worden naar het KWC. Hierbij is wat tijdverlies maar door een centrale aansturing kan een boot maar 1 keer gealarmeerd worden en niet voor twee instanties moeten varen.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 8 januari 2004, 15:35:05
Wat ik eruit begrepen heb komt de alarmering volledig bij het KWC, daar drukt men voortaan op de knop.

Probleem is dat men bij een landelijke aansturing bij onduidelijkheden m.b.t. de positie en slechte lokale bekendheid wel eens per abuis een verkeerde boot kan sturen. Dit resulteert in langere vaartijd of zelfs onvermogen ergens te komen of een boot die niet de beste is voor die bepaalde job.
De voorbeelden van vergissingen die zijn ondervangen door de lokale kustwachtpost zijn in de loop der jaren legio.
Ik ben ook niet bang voor de ervaren mensen op het KWC, die zullen heus wel de moeite nemen om ook de verkeerspost in te lichten en daarmee hun eigen voordeel doen.
Vergeet niet dat men in de lokale post een duidelijk plaatje heeft ten aanzien van het verkeersbeeld, vaartuigen in het gebied kan aanroepen en diverse lokale kontakten heeft. Het KWC moet het zonder dit alles stellen.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 8 januari 2004, 17:53:39
Maar dan ligt het delay toch niet bij de RAC, zij luisteren 16 toch niet uit. Ik neem niet aan dat de centralist expres een delay inbouwd om de hulpverlening te vertragen.
Dan zou het delay eerder bij de Kustwacht liggen. Vervolgens moeten zij een RAC waarschuwwen en naar mijn mening ligt daar het delay. Jullie liggen op de grens van twee hulpverleningsregio's. Misschien toch aansluitingen in beide regio's, zodat de alarmering altijd gegarandeerd is.

Neem ons afgelopen uitrukje:
12.03 melding op 16
12.05 doormelding AC 52
12.10 daadwerkelijk afgaan van de piepers (RB Naarden, zonder spoed)
13.15 afvaren Seeker en inmelden
13.20 retour

Dus in dit geval bleef de melding idd 5 minuten bij de AC hangen, het werd dan ook niet als een spoedmelding gezien. Achteraf gezien toch goed dat we snel terplaatse waren, als de mijnheer in het water gevallen was had ik er misschien ingemoeten, brrrr.

Henk

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 8 januari 2004, 18:15:38
Waarschijnlijk beseffen vele scannerluisteraars en ook hulpverleners niet hoeveel telefoontjes of er gepleegd worden in relatie tot een onduidelijke melding en de alarmering van een reddingboot.

dikwijls horen hierbij de volgende:
KWC
meldkamer politie
RAC
Regionale dienstleiding
neven radarposten en/of sluizen
strandwachtpost
reddingbootschipper
en dan nog de bellers die vragen of zij er ook op af moeten.
tussendoor moet dan nog gebeld worden naar de melder voor verdere informatie
er moeten eigen waarnemingen worden gedaan
en tot besluit gaat ook het normale werk door

Kees (die na 25 jaar nog steeds plezier in zijn werk heeft maar dit niet voor de hobby doet)
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 8 januari 2004, 18:40:46
Dat weet ik allemaal wel, maar daar ga ik allemaal niet op wachten. Eerst op het water, de rest komt later. Terwijl je alles aan het uitzoeken bent, rijd ik alvast naar de haven. Moet ik weer terug, net zulke goede vrienden. vd Zweep zei het al, ik maak zelf wel uit of ik niet wil varen.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Rescue Ranger op 8 januari 2004, 18:56:00
Maar dan nog moet zowel CPA als RAC bij een prio 2 melding direct alarmeren. Alleen bij het ter plaatse gaan is niet met spoed. In geval van Ambulance en Brandweer niet met OGS. Als je het zo formuleert denk ik dat RAC ff op de vingers getikt mag worden.

Henk, hebben jullie een contract voor alarmering bij de RAC? Hoe worden de andere rb's in die regio gealarmeerd? Klopt het dat jullie op een hulpverleningsregio-driehoek zitten? (Scrabblewoord)
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 8 januari 2004, 20:04:56
Maar dan nog moet zowel CPA als RAC bij een prio 2 melding direct alarmeren. Alleen bij het ter plaatse gaan is niet met spoed. In geval van Ambulance en Brandweer niet met OGS. Als je het zo formuleert denk ik dat RAC ff op de vingers getikt mag worden.

Henk, hebben jullie een contract voor alarmering bij de RAC? Hoe worden de andere rb's in die regio gealarmeerd? Klopt het dat jullie op een hulpverleningsregio-driehoek zitten? (Scrabblewoord)Nee, wij worden niet door het RAC gealarmeerd.
De RB wel en die zitten aan de brandweer vast en dus ook in de driehoek, maar dat kunnen ze je beter zelf vertellen.
Wij luisteren zoveel mogelijk naar de scanner en worden rechtstreeks gebeld door watersporters havenmeesters en soms door de politie en de kustwacht. Maar nooit door de brandweer, die geeft het door aan de kustwacht als er geen respons is en dan belt de kustwacht ons.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Dave op 8 januari 2004, 22:16:23
Waarschijnlijk beseffen vele scannerluisteraars en ook hulpverleners niet hoeveel telefoontjes of er gepleegd worden in relatie tot een onduidelijke melding en de alarmering van een reddingboot.

dikwijls horen hierbij de volgende:
KWC
meldkamer politie
RAC
Regionale dienstleiding
neven radarposten en/of sluizen
strandwachtpost
reddingbootschipper
en dan nog de bellers die vragen of zij er ook op af moeten.
tussendoor moet dan nog gebeld worden naar de melder voor verdere informatie
er moeten eigen waarnemingen worden gedaan
en tot besluit gaat ook het normale werk door

Kees (die na 25 jaar nog steeds plezier in zijn werk heeft maar dit niet voor de hobby doet)

Helemaal niet mee eens.
Het gaat hier als volgt:
Alarm via vhf 16 of telefoon -> RCC -> RAC-> piepers brigade
Alarm via GSM->KLPD Driebergen -> RCC -> RAC-> piepers brigade


Dave
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 9 januari 2004, 00:45:03
Of een meldeing van een politie agent ter plaatse naar de meldkamer politie naar de RAC naar de kustwacht weer terug naar de kustwacht om de reddingsaboot  te alarmeren naar de pieper naar de boot toe en inmelden bij de kustwachtwacht welke weer contact zxoekt met de politie of zoiets denk ik ongeveer. De gene die dit nog snapt mag blij wezen maar zo kan het werken (of niet)
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: Henk op 9 januari 2004, 08:45:07
Ik vind de politie en de kustwacht een goede combinatie. Plaatselijke bekendheid van de Kustwacht is best groot, maar die van de agent mogelijk groter. (Hoewel hier steeds meer Brabanders aan het werk zijn) Waarom dat de AC er tussen zit is me niet duidelijk. Het contact van de AC naar de kustwacht gebeurt niet. Andersom wel. Het eerste wat het KWC hoort is als de reddingsboot onderweg is. Als mededeling.

Hoe doe jij dat kees, waarschuw jij het KWC als je een reddingboot alarmeert? Of wacht je ook tot de boot dat doet op 16.

Henk
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 9 januari 2004, 12:07:59
De RAC zit er tussen omdat een agent niet gelijk contact kan opnemen met de kustwacht. Verder moet de RAC nog de reddingsboten in veel gevallen alarmeren. Het contact tussen een agent en de reddingsboot is bijna onmogelijk. Vaak controleerd een agent het verhaal bij de melder (indien melder op de kant) en moet dit moeilijk terug koppelen naar de reddingsboot

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 9 januari 2004, 12:37:42
Ten eerste houdt de kennis van de politie over het algemeen op bij de waterkant.
Als er voldoende tijd is, is er vooroverleg met KWC en schipper. Dit heeft overigens meer het karakter van een mededeling.
Als er haast bij is wordt er eerst gealarmeerd en vervolgens KWC en de rest ingelicht.
De ontwikkelingen ook m.b.t. SAR gaan namelijk door en dus ook de meldingen. Voorts stellen de betrokkenen elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen, bij bijzonderheden (ter plaatse etc.) en op vaste tijden een SITREP.

Kees
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: 9910001 op 9 januari 2004, 12:57:19
Maar de waterkant kan je wel zien of je surfer al weer aan de goede kant van de waterkant staat, ook kan je de melder spreken en verder info over de surfer krijgen. En als je een surfer vind kan je kijken of dit de goede surfer is.

9910001
Titel: Re: Samenwerking in kustwachtverband
Bericht door: uitkijk op 9 januari 2004, 19:27:04
Taak van de politie is in de eerste instantie orde en veiligheid en er zijn altijd te weinig agenten.
Een aanrijding met gewonden gaat toch echt voor een surfer met materiaalpech.
Praktijk is dat je maar heel erg weinig agenten ooit op het strand ziet, surfers komen in getijdegebieden meestal niet aan wal op de plaats waar zij zijn vertrokken. De reddingsbrigade verleent hier zijn diensten of indien niet voorhanden doet de truck van de KNRM een rondje strand.

Nog voor alle duidelijkheid een bootje met motorpech tijdens stralend weer is dus een geval waar er bijv. duidelijk tijd is voor overleg.
Als er dan een collegarecreant, dienstvaartuig of berger in de buurt is wordt daar eerst een beroep op gedaan.
Velen roepen op 16 al moord en brand voordat er serieus iets aan de hand is trouwens.
Vandaar eerst duidelijkheid of er gevaar bestaat voor schip, lading en/of bemanning eer dat er alarm wordt gegeven.

Kees