Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => Huisartsenpost (HAP) => Topic gestart door: Brandpreventist op 10 juni 2009, 11:44:10

Titel: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 10 juni 2009, 11:44:10
Goed initiatief??  ???

http://www.ad.nl/diagnose/3278366/SOSarts_binnen_uur_op_de_stoep.html

SOS-arts: binnen uur op de stoep
DEN HAAG - In Frankrijk bestaat het al: de SOS mťdecins. Dit is een artsenpost waar 24 uur per dag een dokter opgeroepen kan worden. Als het aan de organisatie SOS-arts ligt, komt er binnenkort ook zoín dienst in Nederland.
 
 Woensdag presenteert initiatiefnemer Arnold Verhoeven zijn plannen in Den Haag. Door de SOS-arts te bellen, moeten mensen binnen een uur een arts aan het bed krijgen.

De SOS-artsen brengen enkel huisbezoeken en voeren geen eigen praktijk. Verhoeven, die nu nog hoteleigenaar in Frankrijk is, ziet het liefst dat zijn bedrijf op termijn de huisarts overbodig maakt.

Verhoeven heeft een jaar geleden al gezegd dat zorgverzekeraars geÔnteresseerd zijn in zijn plannen, maar welke dat zouden zijn is nooit bekendgemaakt.

Ook artsen zouden enthousiast hebben gereageerd. De hoteleigenaar denkt dat mensen er geen bezwaar tegen hebben een eigen bijdrage te betalen, als ze zeker weten dat de dokter vervolgens bij hen op de stoep staat.

(ANP)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: vesalius op 10 juni 2009, 13:00:50
Goed initiatief??  ???

Wat denk je zelf? Ik vind in ieder geval van niet en wel om de volgende redenen.

Er is in Nederland een relatief goedwerkend systeem voor huisartsenzorg buiten kantooruren, waarbij steeds meer aandacht is voor integratie met ziekenhuis en ook in toenemende mate samenwerking tussen ambulancediensten en huisarts. Natuurlijk is dit systeem wat nog geen 10 jaar bestaat ruimte voor verbetering, moet dit dan komen door een nieuwe organisatie ernaast of door de bestaande organisatie te verbeteren. Het lijkt mij dat het een stuk effectiever is de bestaande organisatie te verbeteren dan een nieuwe organisatie op te tuigen. Helemaal omdat deze nieuwe organisatie een particulier/commercieel initiatief is en dus ook om winst draait. Hiervoor willen ze dan ook een eigen bijdrage vragen. Aangezien niet iedereen deze kan/wil betalen zal je de reeds bestaande organisatie ook in stand moeten houden en zonodig verbeteren.

De komende jaren wordt een tekort aan huisartsen verwacht in Nederland, gevolg hiervan is dat de huisartsenzorg in bepaalde gebieden in gevaar dreigt te komen. SOS-arts gebruikt dit als argument voor hun dienst, echter ze zijn verplicht te werken met huisartsen waardoor de tekorten alleen maar groter zullen worden. Immers zij werken minder efficiënt want zij komen altijd naar de patiënt toe, ongeacht of dit medisch noodzakelijk is, en huisbezoeken kosten veel meer tijd in verhouding tot een spreekuur op een vaste lokatie. Het gevolg is dus dat degene die een eigen bijdrage kan/wil betalen verzekerd is van goede huisartsenzorg en voor degene die dat niet kunnen/willen de huisartsenzorg nog verder verslechterd dan mogelijk al staat te gebeuren.

In Nederland is de huisarts de poortwachter tot de tweede lijn (o.a. ziekenhuiszorg), zij zorgen ervoor dat zorg die goedkoper in de eerste lijn (huisarts, fysio, etc.) gedaan kan worden ook in de eerste lijn blijft. Hiervoor zijn onder andere de POH'ers (praktijkondersteuner huisarts, gespecialiseerde doktersassistentes/verpleegkundigen die zelfstandig spreekuur draaien voor bepaalde chronische ziektes zoals suikerziekte en hoge bloeddruk), SPV'ers (sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundigen die eenvoudige psychiatrische problematiek kunnen begeleiden en de weg weten voor ingewikkeldere gevallen) en longverpleegkundigen in de huisartsenzorg geïntegreerd om betere en kosteneffectieve zorg te kunnen garanderen. SOS-artsen beschikken niet over deze aanvullende diensten maar gaan wel een deel van deze zorg overnemen?

Overigens klinkt het heel erg leuk allemaal maar momenteel mag SOS-arts niet zomaar altijd een visite afleggen, de zorgverzekeraars weigeren namelijk om visites te betalen die medisch niet geïndiceerd zijn. Uiteraard ijvert deze organisatie ervoor om deze regel te schrappen maar tot die tijd zal een visite door SOS-arts dus altijd door de patiënt zelf betaald moeten worden, eventueel met aftrek van het consultentarief. Dan ook nog wat anders hierover. SOS-arts wil 24/7 beschikbaar zijn maar gaat wel het passantentarief hanteren. Even de kosten op een rijtje.

-Inschrijftarief huisarts voor iemand <65 jaar en niet wonend in een achterstandswijk:E 13,- / kwartaal(blijft gezien verplichte inschrijving bij een huisarts altijd intact)
-Consult tijdens kantooruren<20 min / >20 min:E 9,- / E 18,-
-Visite tijdens kantooruren <20 min / >20 min:E 13,50 / E 22,50
-Passantentarief consult tijdens kantooruren <20 min / >20 min:E 24,80 / E 49,60(zal dus voor SOS-artsen gaan gelden tijdens kantooruren)
-Passantentarief visite tijdens kantooruren <20 min / >20 min:E 37,20 / E 62,-(zie hierboven)
-Zorg buiten kantooruren binnen een huisartsenpost (HDS) krijgt de huisarts per uur betaald:E 50,20(de grote verzekeraar(s) in een regio maakt hierover afspraken met de HDS, dit wordt dus niet individueel per patiënt geregeld tenzij deze uit een andere regio komen)
-Zorg buiten kantooruren door een arts niet aangesloten bij een HDS consult:E 32,70 / E 65,40(zal dus waarschijnlijk voor SOS-artsen gaan gelden buiten kantooruren en dan nog met een opslag, aangezien deze tarieven gelden voor op naam ingeschreven patiënten)
-Zorg buiten kantooruren door een arts niet aangesloten bij een HDS visite:E 49,10 / E 81,80(zal dus waarschijnlijk voor SOS-artsen gaan gelden buiten kantooruren en dan nog met een opslag, aangezien deze tarieven gelden voor op naam ingeschreven patiënten)

Ja ik zie de verbetering binnen onze reeds uit de pan rijzende zorgkosten meteen....

Conclusie, bedoeld voor de rijkeren, verslechtering voor de armen, verslechtering van ons gezondheidsstelsel in zijn geheel. Verbetering voor de bij SOS-arts aangesloten huisartsen ook. In plaats van E 50,20/ uur kan je nu minstens E 49,10 gaan verdienen per 20 minuten... (hmmm, ga me er toch eens verder in verdiepen  ;))

Bronnen: o.a. www.nza.nl (http://www.nza.nl) en www.sos-arts.nl/ (http://www.sos-arts.nl/)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pelagiapeil op 10 juni 2009, 14:53:34
AMEN
hier sluit ik mij helemaal bij aan
gr. Pelagia
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 10 juni 2009, 17:35:59
Ook ik kan mij daar bij aansluiten.
Ik denk dat hier in het begin best veel misbruik van gemaakt gaat worden.

"O, dokter ik heb zo'n buikpijn". dokter binnen een uur aan het bed.
"ja mevr. u hebt een griepje onder de leden, dus gewoon uitzieken".
"Hier is mijn rekening, mag ik even van u ontvangen.........".  ;D
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 10 juni 2009, 19:32:07
Dat is geen misbruik; daar is het voor bedoeld, toch? Mensen die hun klacht serieus genoeg VINDEN om een dokter aan hun bed te krijgen. De patiŽnt vraagt, de dokter komt langs (met de rekening erbij natuurlijk).
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: EM physician op 11 juni 2009, 11:20:26
Hoi,

Even iets anders:

In wat voor auto rijdt deze SOS-arts? Ik zie een Opel Astra o.i.d. op de site. Maar deze lijkt mij niet uitgerust voor spoedzorg. Een erg opvallende auto is het namelijk niet, en zonder OGS beschikbaar kan het ook geen spoedzorg in de regio verlenen lijkt me.

De SOS-arts heeft tenminste wel een Electrocardiograaf in de auto, waarom de HAP niet :-X

Groet,

HapAmbu
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 11 juni 2009, 11:27:16
SOS-arts 1 januari mogelijk toch van start

Het plan waarbij Nederlanders, naar Frans model, tegen extra betaling SOS-artsen kunnen inhuren voor bezoek aan huis is voorlopig van de baan. Nederlands regelgeving staat het in de weg. Initiatiefnemer Arnold Verhoeven heeft zijn concept aangepast en wil nu per 1 januari toch van start gaan.

Nieuw concept SOS-artsen
In zijn nieuwe concept haken de SOS-artsen aan bij huisartsenposten en huisartspraktijken. Verhoeven wil binnen twee jaar contracten hebben afgesloten met alle artsen. De SOS-artsen worden als een soort freelancers in dienst genomen door de reguliere artsen. PatiŽnten worden volgens Verhoeven dan via de basisverzekering betaald. Ze hoeven dan geen eigen bijdrage te betalen.

Klink moet regels aanpassen
In een aantal gevallen pakt deze constructie duurder uit voor de verzekeraars, zo verwacht de initiatiefnemer. Ondernemer Verhoeven, in het dagelijks leven hotelier in Frankrijk, wil zijn oorspronkelijke plan van de SOS-arts niet afschrijven. Hij roept minister Ab Klink op regels te veranderen, zodat het concept ook in Nederland kan worden doorgevoerd.

Achterkamertjes- en regentenpolitiek
Verhoeven beschuldigt Nederlandse instanties als de Nederlandse Zorgautoriteit van achterkamertjes- en regentenpolitiek. Volgens hem hebben ze een paar dagen geleden bestaande regels plotseling veranderd om zijn plannen de grond in te boren.

SOS-artsen in Frankrijk
De SOS-artsen vormen in Frankrijk aan aparte organisatie, naast de reguliere artsen. Als mensen een consult aan huis willen, krijgen ze dat, ongeacht hun klachten. Maar ze moeten daarvoor wel een eigen bijdrage betalen. De SOS-artsen zijn erkende, ervaren artsen.

Angst zorgverzekeraars voor hogere kosten
De belangenorganisatie van de zorgverzekeraars ZN ziet geen toegevoegde waarde in de komst van de SOS-artsen. Als ze leiden tot hogere uitgaven, zijn ze zelfs ongewenst, aldus een woordvoerder. De NZa zegt nooit toegezegd te hebben dat de SOS-artsen zouden worden toegelaten tot de Nederlandse markt. Volgens een woordvoerster had, bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg grote twijfels over de kwaliteit van zorg. Het nieuwe voorstel van Verhoeven is volgens haar niet bekend bij de organisatie. (ANP)
www.skipr.nl
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: SEH zustertje op 11 juni 2009, 12:04:26
op zich een terechte gedachte van de zorgverzekeraars met stijgende kosten!
Met de huiden daagse mentaliteit van de maatschappij van : "ik wil nu geholpen worden wanneer het mij uit komt"
kan ik mij voorstellen dat hier driftig gebruik gemaakt van gaat worden, en de zorgverzekeraars zien daar problemen komen.

Als ik puur alleen naar mijn eigen werkvloer kijkt hoeveel mensen nog steeds "onterecht"naar de SEH komen i.p.v. de huisarts
(zie ook het kosten overzicht van Vesalius)
en ik sluit mij ook volledig aan bij zijn tekst, de gezondheidszorg hier is goed geregeld, alleen het publiek moet wel de juiste weg bewandelen ;)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 11 juni 2009, 12:10:25
op zich een terechte gedachte van de zorgverzekeraars met stijgende kosten!
Met de huiden daagse mentaliteit van de maatschappij van : "ik wil nu geholpen worden wanneer het mij uit komt"
kan ik mij voorstellen dat hier driftig gebruik gemaakt van gaat worden, en de zorgverzekeraars zien daar problemen komen.

Als ik puur alleen naar mijn eigen werkvloer kijkt hoeveel mensen nog steeds "onterecht"naar de SEH komen i.p.v. de huisarts
(zie ook het kosten overzicht van Vesalius)
en ik sluit mij ook volledig aan bij zijn tekst, de gezondheidszorg hier is goed geregeld, alleen het publiek moet wel de juiste weg bewandelen ;)Waarom dan niet de SEH sluiten voor 'binnenlopers' en alleen met een verwijzing van de huisarts / specialist toegang? Meestal zit er toch al een HP in de buurt van de meeste SEH's?
Of een huisartsenpost integreren in je SEH? Mensen lopen dan binnen en worden door de jusite persoon (+ kosten) geholpen.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Marno op 11 juni 2009, 13:04:10
De SOS-artsen brengen enkel huisbezoeken en voeren geen eigen praktijk. Verhoeven, die nu nog hoteleigenaar in Frankrijk is, ziet het liefst dat zijn bedrijf op termijn de huisarts overbodig maakt.
Dus in plaats van continuiteit en een arts die de patient kent, een systeem waarop de hele wereld jaloers is, gaan we 'hap snap' consultjes uitvoeren die onze zorg gaan verbeteren?  ???

Kan iemand dhr Verhoeven terugsturen naar zijn eigen planeet? idioot...
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 11 juni 2009, 17:11:16
Of een huisartsenpost integreren in je SEH? Mensen lopen dan binnen en worden door de jusite persoon (+ kosten) geholpen.

Dit gebeurd al op vele plaatsen.
Veel huisartsenposten komen naast de SEH te zitten en vandaar uit wordt er een triage verricht wie waar heen moet gaan.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: SEH zustertje op 13 juni 2009, 14:18:59
Dit gebeurd al op vele plaatsen.
Veel huisartsenposten komen naast de SEH te zitten en vandaar uit wordt er een triage verricht wie waar heen moet gaan.

precies, en heeft alleen ten doel om de burger met huisarts problemen te helpen die niet kunnen wachten tot de volgende dag bij eigen huisarts
 en is alleen bedoeld voor de avond/nacht weekeinden.

maar het probleem is denk ik meer een stukje van de mentaliteit van de burger "ik moet, ik zal...." ;)

je eigen huisarts (wie heeft al niet al jaren dezelfde?) kent jou en je familie van haver tot gort, dat stukje zorg vind je ook niet bij een HAP terug (of toevallig jou arts moet dienst hebben) en zeker niet bij een sos arts.
maar ja...als mensen daar zelf extra voor willen betalen, prima.
maar dan niet dat mijn zorgverzekering weer omhoog gaat door deze flauwekul
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 13 juni 2009, 16:01:29
precies, en heeft alleen ten doel om de burger met huisarts problemen te helpen die niet kunnen wachten tot de volgende dag bij eigen huisarts
 en is alleen bedoeld voor de avond/nacht weekeinden.

maar het probleem is denk ik meer een stukje van de mentaliteit van de burger "ik moet, ik zal...." ;)

je eigen huisarts (wie heeft al niet al jaren dezelfde?) kent jou en je familie van haver tot gort, dat stukje zorg vind je ook niet bij een HAP terug (of toevallig jou arts moet dienst hebben) en zeker niet bij een sos arts.
maar ja...als mensen daar zelf extra voor willen betalen, prima.
maar dan niet dat mijn zorgverzekering weer omhoog gaat door deze flauwekul

Ben bang dat de zorgverzekering hierdoor toch weer omhoog zal gaan.
Net wat je zegt, "ik moet, ik zal...".
De mensen hebben geen geduld meer om even te wachten, ze willen het liefst direct naar een arts toe rennen, of nog beter, de arts moet maar thuis komen.
Helaas komt het nog steeds voor, dat wij een visite afleggen bij de patiŽnten, want ze kunnen absoluut niet naar de Hap toe komen. Vervolgens komt de arts, stelt een diagnose en vraagt vervolgens of ze met eigen auto naar het ziekenhuis kunnen gaan, want een indicatie voor een ambulance is niet aanwezig.
"natuurlijk,...........geen probleem..........we regelen wel wat".  :-X
En patiŽnt gaat met eigen auto naar het ziekenhuis, terwijl een uur daarvoor nog verzekerd werd dat ze niet met eigen vervoer naar de Hap kunnen gaan.    :-\
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: SEH zustertje op 14 juni 2009, 09:48:38
Ik had het er gisteren over met een collega van de ambu, en die wist te vertellen dat er in frankrijk geen huisartsen zijn,
dat weet ik niet hoe het zorgsysteem daar werkt, tja dan is het voor frankrijk een ander verhaal (misschien iemand die dat hier weet?)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: DF op 14 juni 2009, 14:06:05

Helaas komt het nog steeds voor, dat wij een visite afleggen bij de patiŽnten, want ze kunnen absoluut niet naar de Hap toe komen. Vervolgens komt de arts, stelt een diagnose en vraagt vervolgens of ze met eigen auto naar het ziekenhuis kunnen gaan, want een indicatie voor een ambulance is niet aanwezig.
"natuurlijk,...........geen probleem..........we regelen wel wat".  :-X
En patiŽnt gaat met eigen auto naar het ziekenhuis, terwijl een uur daarvoor nog verzekerd werd dat ze niet met eigen vervoer naar de Hap kunnen gaan.    :-\

Of je komt daar op dat adres van mensen die absoluut niet kunnen komen, de dokter schrijft een recept uit en ze rijden achter je aan naar de apotheek toe ;)

Denk dat in de toekomst de huisartsen postentoch wel gaan veranderen. De eigen huisarts draait lekker op de werkdagen en de posten nemen een stuk of 25 artsen in dienst die dan een rooster gaan draaien en 24 uur per dag open zijn.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 14 juni 2009, 17:42:57
Ik had het er gisteren over met een collega van de ambu, en die wist te vertellen dat er in frankrijk geen huisartsen zijn,
dat weet ik niet hoe het zorgsysteem daar werkt, tja dan is het voor frankrijk een ander verhaal (misschien iemand die dat hier weet?)

Er zijn in frankrijk wel degelijk huisartsen aanwezig.
Alleen het zorg systeem zoals wij die nu kennen, hebben zij niet.
De huisartsen daar werken nog zoals dit bij ons voor de tijdperk van de Hap was.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 14 juni 2009, 20:09:33
Uit nieuwsgierigheid wat op internet gespeurd. Blijkbaar is het niet gebruikelijk dat huisartsen visites doen in Frankrijk. Ze zijn er wel, huisartsen, zowel vrijgevestigd als in dienst van een ziekenhuis. Als je (spoed)hulp thuis nodig hebt dan bel je de ambulance die in Frankrijk ook over een spoedarts beschikt, vergelijkbaar met de duitse Notarzt (dat laatste komt niet uit de bronnen, maar weet ik gewoon  O0 ). (bronnen: http://www.infofrankrijk.com/pagina/Huisarts,+specialist/3421/ en http://www.toly.info/nd/plaatse/frankrijk.htm)

Een arts waar ik mee heb gewerkt deed in Parijs dienst voor een nood-huisartsen dienst die alleen buiten kantooruren werkten. De artsen waren in loondienst en hadden geen gewone praktijk. Helaas weet ik niet meer van de organisatie. Als jullie Sicko van Micheal Moore hebben gezien; daar komt dat ook in voor. Een huisarts met een blauw lampje in zijn auto. Wie weet is dat wel die SOS dienst of iets vergelijkbaars. Uiteindelijk denk ik dat de vergelijking die SOS artsen met Frankrijk maakt ("in frankrijk zijn de huisartsen erg blij met ons") niet op gaat, simpelweg omdat de huisartsen gewoon niet werken buiten kantooruren. Dus ook niet in een structuur als in Nederland van voor de HAP waarbij je om en om elkaar waarneemt.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: tatuta op 15 juni 2009, 20:38:08
in nederland is een huisarts al gedeeltelijk een spoedarts
maar 1 uur

is het echt spoed ---> 112
Huis tuin keuken ongeval ---> 0900-huisarts( wel leuk idee eigenlijk)
: bij iets wat nodig is is de huisarts bij mij ook binnen een uur aanwezig

en in een vreemde regio weten meer mensen waar een ziekenhuis met SEH zit dan een HAP
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 22 juni 2009, 08:05:19
SOS-ARTS gaat toch van start op 1 januari 2010
In een inmiddels aangepast persbericht van het ANP werd gemeld dat het initiatief SOS-arts van de baan is. Dit is volledig onjuist. Het bericht is echter door een aantal media zoals de Volkskrant klakkeloos overgenomen. Onlangs vond juist in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag de presentatie van SOS-arts plaats waarbij bekend werd gemaakt dat op 1 januari 2010 wordt gestart en dat de vergoedingsstructuur van de artsen door de veranderde positie van de NZa is gewijzigd.
Dit heeft verder geen enkel effect op de positie van de patiŽnt. De visite van een SOS-arts wordt evengoed volledig door de basisverzekering vergoed. In huidige systeem van de huisartsenzorg is de inbreng van de patient bij de beslissing tot een huisbezoek nihil en alle sprekers waren het eens dat dit een slechte zaak is. De patiŽnt moet meer inspraak krijgen bij de beslissing of er al dan niet een huisbezoek door een arts wordt afgelegd.

Initiator Arnold Verhoeven vertelde dat door de veranderde houding van de NZa alle inspanningen van de afgelopen twee jaren onder druk van de verzekeraars in Ďachterkamertjesoverlegí in een klap van de tafel waren geveegd. Om SOS-arts het werken volledig onmogelijk te maken werd er zelfs met spoed een bestaande regel veranderd. Zoveel daadkracht had Verhoeven van de NZa nog niet gezien.
Als ondernemer was het een uitdaging om, ondanks de obstructie van de verzekeraars, de Landelijke Huisartsenvereniging en de NZa hier een antwoord op te vinden.
De huidige oplossing is te kiezen voor een opzet waarbij SOS-arts zelf geen contract met een verzekeraar hoeft aan te gaan.
SOS-arts gaat samenwerken met reguliere huisartsenpraktijken en huisartsenposten die al wel een contract met een verzekeraar hebben. Of en hoeveel artsen hier aan mee gaan werken is onbekend
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.medicalfacts.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2009%2F04%2Fsos-arts.gif&hash=205aad77599210d21326cd4281062966)

SOS-arts opent publiek aanval op LHV
Voorzitter Steven van Eijk van de LHV vergeleek de SOS-arts zelfs met pizzakoeriers.Ď
SOS-arts heeft na een eerste toenaderingspoging afgezien om het initiatief SOS-arts aan de LHV voor te leggen.SOS-arts zegt dat de LHV zich al hadden ingegraven voor men wist wat het inhoudelijk betekende en zich degenererend over haar Franse collegae had uitgelaten en ten tweede omdat ze pertinente onwaarheden verkondigt. Initiatienemer Arnold Verhoeven reageert omdat hij als een breekijzer werkt om de macht van dit ďold boys networkĒ te breken. ďHet is een elitaire gilde. Ik kreeg van de voorzitter Steven van Eijck te horen dat wij een veredelde pizzakoerier zijn. Toen is het contact verbroken, maar in de tussentijd krijg ik steeds meer steun van de huisartsen zelf. Ook die zijn klaar met de macht van dit bolwerk.Ē, zo stelt Verhoeven. ďDe LHV laat zich goed betalen voor haar rol als belangenbehartiger.Ē Verder zou de LHV ook het aantal leerplaatsen bepalen en zo moedwillig een krapte op de markt in stand houden.ĒďEr is geen tekort aan huisartsenĒ, meldt het LHV. ďNederland kent een landelijke huisartsendekking. Zeven dagen per week en 24 per dag kan iemand terecht bij een huisarts.Ē Volgens de woordvoerder is de nieuwe doktersdienst ďvooral overbodigĒ. Verder zal een SOS-arts niet beschikken over een EPD, zo laat de LHV weten. ďEn ook een reguliere arts legt huisbezoeken af, maar alleen als dat nodig is.Ē De LHV zegt open te staan voor de concurrentie van nieuwe spelers op de markt. De woordvoerder wil niet ingaan op de beschuldigingen van zorgondernemer Verhoeven.

www.medicalfacts.nl
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Venneke82 op 27 juni 2009, 17:11:07
Nou wat spannend allemaal.....  ;)

Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen en wat de e.v. gevolge voor de huidige dienstenstructuur zal zijn.


Gr. Rene
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 8 september 2009, 10:25:45
SOS-arts: 24 bedenkingen

De LHV somt enkele bedenkingen op tegen het inzetten van een SOS-arts binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

       Kwaliteit

   1.  
      De SOS-arts ontbeert een infrastructuur, zoals in de huisartsenpraktijk gebruikelijk is.
   2.
      De SOS-arts beschikt niet over een patiŽntendossier.
   3.
      De SOS-arts werkt organisatorisch geÔsoleerd van de reguliere huisartsenzorg.
   4.
      De SOS-arts kan geen integrale zorg verlenen.
   5.
      De SOS-arts kent zijn patiŽnten niet.
   6.
      De SOS-arts is overwegend geen huisarts.
   7.
      Voor zover de SOS-arts wel een huisarts is, is die onttrokken aan de beschikbare huisartsen voor de dag- en nachtzorg.
   8.
      Het is ongewis hoe het verwijsgedrag van de SOS-arts zal zijn; zodra het complex(er) wordt, zal hij alsnog de reguliere huisarts inschakelen en/of verwijzen naar de (dure en mogelijk overbodige) tweede lijn.
   9.
      De komst van de SOS-arts kan bij de patiŽnt het misverstand doen postvatten dat we te maken hebben met een substituut voor 112. Dit kan averechts uitwerken op de kwaliteit van de acute zorg.
  10.
      SOS-arts gaat met een landelijk callcenter voor de triage werken. Dit verstoort de lokale organisatie van de zorg.
  11.
      Daar waar een patiŽnt in een zorgketen zit (bijvoorbeeld diabetes), zal de inzet van de SOS-arts het zorgproces verstoren omdat hij daarin geen rol heeft.
  12.
      Het is onduidelijk welke professionele minimumeisen er gesteld gaan worden aan de SOS-arts, inclusief nascholingseisen. Gevreesd moet worden dat daaraan concessies gedaan zullen worden om de formule kwantitatief haalbaar te maken, althans dat de SOS-arts niet per definitie zal voldoen aan de eisen die gesteld worden aan huisartsen.
  13.
      Het is ongewis hoe de SOS-arts ingepast gaat worden in de keten van acute zorg.

      Kosten
  14.
      Indien de financiering van de SOS-arts ten laste komt van het budgettair kader huisartsenzorg zal de komst van deze nieuwe soort arts ten koste gaan van de reguliere huisartsenzorg.
  15.
      Indien er een apart macrobudgettair budget beschikbaar wordt gesteld voor de SOS-arts, dan zullen de kosten van de zorg in Nederland toenemen door de komst van dit novum; deze stijging zal doorwerken in de kosten van de ziektekostenpolis.
  16.
      De patiŽnt kan ook een beroep doen op de SOS-arts als zijn zorgvraag niet acuut is; daardoor wordt een dure vorm van zorg ter plaatse ingezet uit comfortoverwegingen en niet uit medisch-inhoudelijke overwegingen.
  17.
      Aangenomen mag worden dat de SOS-arts ook naar de tweede lijn gaat verwijzen, echter intensiever dan de reguliere huisarts omdat de SOS-arts geen onderdeel is van de geÔntegreerde eerstelijn. Hierdoor zullen onnodig kosten worden gemaakt.
  18.
      De laagdrempeligheid van het inroepen van de SOS-arts zal de zorgconsumptie onnodig extra doen toenemen.

      Toegankelijkheid
  19.
      Er wordt van de patiŽnt een eigen bijdrage gevraagd voor de dienstverlening van de SOS-arts; zodoende is er sprake van een Ďelitedokterí.

      Klantvriendelijkheid
  20.
      Er kan bij de patiŽnt verwarring optreden over de rol en plaats van de SOS-arts omdat een extra dokter, nŠŠst zijn huisarts, het podium betreedt.
  21.
      Een arts die bij SOS-arts is aangesloten werkt voor een commerciŽle organisatie. Bij een bezoek aan een patiŽnt zal zijn doel daarom onder andere zijn ook een volgende keer te worden opgeroepen. Dit kan leiden tot het Ďpleasení van de patiŽnt onder het mom van klantvriendelijkheid. Deze perverse prikkel kan op zijn beurt in voorkomende gevallen leiden tot overbehandeling en/of medisch niet noodzakelijke doorverwijzingen.

      Noodzaak
  22.
      Er is geen noodzaak voor dit novum. De huisartsen dienen zelf eventuele tekortkomingen met betrekking tot bereikbaarheid en beschikbaarheid op te lossen.

      Haalbaarheid
  23.
      Het is niet waarschijnlijk dat de beoogde 900 gekwalificeerde artsen kunnen worden geworven. Hierdoor zal de dienstverlening niet geografisch dekkend zijn, respectievelijk instabiel zijn.
  24.
      Een landelijke dekking van 7x24 uur is voor de SOS-arts op voorhand onhaalbaar. Het zal daarom een verschijnsel in de marge blijven omdat er van een geografische gatenkaas sprake zal zijn.

Bron: www.mednet.nl (http://www.mednet.nl)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 8 september 2009, 15:00:26
Wat is de LHV toch weer schattig elitair. De tijd van de notabelen is toch al eventjes voorbij? Op voorhand speculeren over de haalbaarheid! En volgens mij is een bijkomend verschijnsel van de huidige HAP structuur al dat je zelden eigen patiŽnten behandeld en de patiŽnten dus veelal niet kent? Het zorgproces kan nu ook al verstoord worden doordat een pa. buiten kantoortijden contact op neemt met de HAP waarna een HAP arts vervolgens zijn of haar eigen plan uitzet en dus ingrijpt in het zorgproces. Denk aan het veranderen van medicatie of beleid. Misschien hebben huisartsen dit wel over zichzelf afgeroepen, door bijvoorbeeld waarnemend huisartsen niet te betrekken in (de ontwikkeling van) het HAP proces... En dan nog iets; geen inzage in het dossier? Ik dacht juist dat ik als patiŽnt met het EPD meer te zeggen kreeg over wie wel en wie niet mijn dossier te zien kreeg? Wat een enge interpretatie van de LHV.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Delta op 8 september 2009, 22:53:32
Wat kraam je een onzin uit!

"Bij voorbaat speculeren over de haalbaarheid"... Nee, laten we het gewoon invoeren en kijken of het een bende wordt of niet?

"En volgens mij is een bijkomend verschijnsel van de huidige HAP structuur al dat je zelden eigen patiŽnten behandeld en de patiŽnten dus veelal niet kent"... Daar is het EPD van de huisartsenpost dus voor. En huisartsen melden 'hun' patienten die speciale zorg nodig hebben aan bij de HAP zodat de dienstdoende in ieder geval op de hoogte is.

"Het zorgproces kan nu ook al verstoord worden doordat een pa. buiten kantoortijden contact op neemt met de HAP waarna een HAP arts vervolgens zijn of haar eigen plan uitzet en dus ingrijpt in het zorgproces. Denk aan het veranderen van medicatie of beleid"... De HAP grijpt in als er acute zorg nodig is, en verandert geen beleid. Daarvoor wordt terugverwezen naar de eigen huisarts. Dat sommige handelingen acuut nodig zijn en niet stroken met het plan dat er lag is soms noodzakelijk.

"En dan nog iets; geen inzage in het dossier? Ik dacht juist dat ik als patiŽnt met het EPD meer te zeggen kreeg over wie wel en wie niet mijn dossier te zien kreeg?"... Het EPD is een ziekenhuis-EPD. Huisartsen hebben al een eigen systeem (wat vaak beter werkt dan ziekenhuissystemen).

Ik heb geen idee wat jouw rol is (een voorstel-post ontbreekt ook), maar je toont niet veel kennis van zaken met je opmerkingen. De kern van het probleem is dat we in Nederland geen SOS artsen nodig hebben, dat deze onnodig veel consumptie stimuleren en er alleen zijn voor 'rijke' en 'luie' patienten, los van het feit dat de haalbaarheid nog maar zeer de vraag is.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 8 september 2009, 23:40:02
"En volgens mij is een bijkomend verschijnsel van de huidige HAP structuur al dat je zelden eigen patiŽnten behandeld en de patiŽnten dus veelal niet kent"... Daar is het EPD van de huisartsenpost dus voor. En huisartsen melden 'hun' patienten die speciale zorg nodig hebben aan bij de HAP zodat de dienstdoende in ieder geval op de hoogte is.
Een nationaal EPD is zorginstelling overstijgend; de natte droom van Klink is duidelijk niet een ziekenhuis EPD of een huisarts EPD. Gekoppeld aan je BSN nummer kan iedere zorgverlener de informatie uit een ZIS of HIS of weet ik het wat opvragen. Voor alle duidelijkheid; ik heb (nog) geen mening gevormd over het EPD; maar ik geef alleen aan dat er nu nog steeds veel HAPs zijn waar geen inzage is in het dossier van de patiŽnt, afgezien van de consulten die de patiŽnt bij die specifieke HAP heeft gehad. En het aanmelden van zorgintensieve patiŽnten wordt bij sommige HAPs weliswaar gedaan, maar (zie ook het volgende punt over het verstoren van het zorgproces) dit gebeurt niet bij iedere patient waarbij een huisarts eventueel wel een plan bij heeft. De SOEP in het HIS is niet heilig, niet alle informatie wordt hierin verwerkt en zeker niet alle denkstappen van de ha.

"Het zorgproces kan nu ook al verstoord worden doordat een pa. buiten kantoortijden contact op neemt met de HAP waarna een HAP arts vervolgens zijn of haar eigen plan uitzet en dus ingrijpt in het zorgproces. Denk aan het veranderen van medicatie of beleid"... De HAP grijpt in als er acute zorg nodig is, en verandert geen beleid. Daarvoor wordt terugverwezen naar de eigen huisarts. Dat sommige handelingen acuut nodig zijn en niet stroken met het plan dat er lag is soms noodzakelijk.
Zie ook het punt hiervoor; de HAP grijpt wel degelijk in. Alhoewel de ha. tijdens de dienst sommige problematiek door verwijst naar de eigen ha. zijn er zat momenten waarop de dienstdoende ha. ingrijpt in het behandelplan en hier (soms onomkeerbare) veranderingen in aanbrengt.

Ik heb geen idee wat jouw rol is (een voorstel-post ontbreekt ook), maar je toont niet veel kennis van zaken met je opmerkingen. De kern van het probleem is dat we in Nederland geen SOS artsen nodig hebben, dat deze onnodig veel consumptie stimuleren en er alleen zijn voor 'rijke' en 'luie' patienten, los van het feit dat de haalbaarheid nog maar zeer de vraag is.
Ik heb niet gesproken over de onnodige consumptie van zorg omdat ik dit geen slecht punt van de NHG vindt. Maar laat ik je dan deze gedachte voorleggen; nu gaan er teveel mensen voor een wissewasje naar de HAP, waarna de kosten door worden berekend aan de gemeenschap. Zet ieder HAP consult nu eerst eens in het eigen-risico-mapje van de zorgverzekering. Ik vind het belachelijk dat ik betaal voor het feit dat anderen niet overdag naar hun eigen ha gaan (ik moest werken) of voor iets onbenulligs naar de HAP komen.

Jammer dat je direct concludeert dat ik weinig kennis van zaken zou hebben, in plaats van in discussie te gaan. Dat zegt meer over jou dan over mij. En nee, geen voorstel post. Geen behoefte aan. Moet ik soms een titel voor mijn naam hebben / zetten voor je serieus over mijn argumenten kunt discussiŽren?
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 9 september 2009, 08:01:20
Zet ieder HAP consult nu eerst eens in het eigen-risico-mapje van de zorgverzekering. Ik vind het belachelijk dat ik betaal voor het feit dat anderen niet overdag naar hun eigen ha gaan (ik moest werken) of voor iets onbenulligs naar de HAP komen.

Die uitspraak reageer ik toch even op: hoewel ik je sentiment deel (ik vind het ook belachelijk), loop je het risico dat mensen die weinig te besteden hebben bij ernstige klachten, die zij zelf mogelijk verkeerd inschatten, niet aankaarten omdat het geld kost. Hoeveel dat er zouden zijn kan ik natuurlijk niet zeggen, maar eentje is al teveel. Volgens mij zijn er andere methodes om bewustwording te kweken, zoals voorlichting. Het koppelen van de diagnose aan het wel of niet zelf betalen levert denk ik hetzelfde probleem op. Natuurlijk zitten we nu in een situatie van 'de goeien lijden onder de kwaden', maar dat is inherent aan een sociaal systeem.

Tot slot zal in jouw voorstel dan de SEH ook onder het eigen risico mapje moeten vallen, anders verplaats je het probleem. Ik zit er niet op te wachten dat ik voor mijn gebroken vinger de Ä300 (of is het meer?) voor het bezoek zelf moet betalen...
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 9 september 2009, 11:18:52
Die uitspraak reageer ik toch even op: hoewel ik je sentiment deel (ik vind het ook belachelijk), loop je het risico dat mensen die weinig te besteden hebben bij ernstige klachten, die zij zelf mogelijk verkeerd inschatten, niet aankaarten omdat het geld kost. Hoeveel dat er zouden zijn kan ik natuurlijk niet zeggen, maar eentje is al teveel. Volgens mij zijn er andere methodes om bewustwording te kweken, zoals voorlichting. Het koppelen van de diagnose aan het wel of niet zelf betalen levert denk ik hetzelfde probleem op. Natuurlijk zitten we nu in een situatie van 'de goeien lijden onder de kwaden', maar dat is inherent aan een sociaal systeem.
Daar heb je gelijk in. Misschien kan de SOS arts dan gebruikt worden als stok om mee te slaan door de assistent(e) op de HAP; een pa. komt met een onzinnige klacht en kan een alternatief geboden worden (de SOS arts). Maar is niet sluitend, daar heb je een punt. Wat dat betreft is (enige) marktwerking zo slecht nog niet (zie ook punt hierna), de zorg kan een stuk goedkoper als bijvoorbeeld de HAP zijn taak als HAP iets serieuzer neemt (spoedeisende huisartsenzorg buiten kantoortijden om is geen vervangende huisarts). Waarom geeft een HAP een tetanus injectie als die ook de dag erna kan worden gegeven bij de eigen ha voor een enorm lager bedrag?

Tot slot zal in jouw voorstel dan de SEH ook onder het eigen risico mapje moeten vallen, anders verplaats je het probleem. Ik zit er niet op te wachten dat ik voor mijn gebroken vinger de Ä300 (of is het meer?) voor het bezoek zelf moet betalen...
Ook daar heb je een punt; daar had ik niet aan gedacht. De 300 euro betaal je alleen niet, het valt onder je eigen risico dus betaal je (jaarlijks) maximaal je eigen risico? Om die verschuiving te voorkomen is (ten dele) in sommige ziekenhuizen de 'spoedpost' opgericht (gezamelijke triage, intensievere samenwerking tussen SEH en HAP). Ik ben daar zelf geen voorstander van, een HAP heeft een andere insteek dan de SEH. Een SEH verdient geld per pa., een HAP niet en heeft dus ook niet de dringende behoefte om veel patiŽnten te zien. Maar over prijs gesproken; hoeveel kost het diagnostiseren en behandelen van een simpele UWI bij de SEH en hoeveel bij de HAP? Waarom moeten er op de SEH zoveel extra diagnostische middelen ingezet worden, terwijl de assistente bij de HAP volstaat met een simpel stickje en het vervolgens uitschrijven van een receptje antibiotica? Ik ben verder niet zo thuis in het medische, maar het lijkt me niet onnozel om te suggereren dat hier ook nog wel een winst te behalen is in de zorgketen?
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 9 september 2009, 14:20:00
"Een SEH verdient geld per pa., een HAP niet en heeft dus ook niet de dringende behoefte om veel patiŽnten te zien."
Aannemende dat dit klopt (ik heb me hier nooit in verdiept), kan ik wel het volgende aanvullen: De personen die 's avonds en 's nachts op een SEH werken, zijn allemaal gewoon in loondienst van het ziekenhuis. Het maakt hen totaal niet uit hoeveel patiŽnten er komen. Mijn ervaring is zelfs dat als iets wordt ingeschat als niet spoedeisend, wordt in overleg met de patiŽnt besloten om deze overdag te laten komen of eerst contact op te nemen met de huisartsenpost. Dit is overigens een kleine groep patiŽnten. Veruit de meeste patiŽnten die op de SEH worden gezien, zijn via 112 gekomen met de ambulance, danwel ingestuurd door de huisarts/HAP. De huisarts heeft dan eerst de patiŽnt onderzocht en heeft of een sterke verdenking op iets wat meteen op de SEH gezien en behandeld moet worden, of een niet-pluis gevoel.
Dit brengt mij naar je volgende punt:

"Maar over prijs gesproken; hoeveel kost het diagnostiseren en behandelen van een simpele UWI bij de SEH en hoeveel bij de HAP? Waarom moeten er op de SEH zoveel extra diagnostische middelen ingezet worden, terwijl de assistente bij de HAP volstaat met een simpel stickje en het vervolgens uitschrijven van een receptje antibiotica?"

Iemand met pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en stinkende urine, meldt zich niet op een SEH; die meldt zich bij de huisarts. De huisarts doet de test met het stickje en geeft een antibioticumkuur.
De patiŽnten met een UWI die op de SEH komen, zijn door de huisarts ingestuurd met ůf ernstig ziek zijn bij de UWI (hoge koorts, lage bloeddruk), ůf de huisarts denkt dat de UWI omhoog is getrokken naar de nieren ůf de klachten zijn zo algemeen dat de huisarts niet denkt aan een UWI, maar de patiŽnt wel ziek genoeg vindt om hem niet thuis te durven laten.
Deze patient komt dan niet met als hoofdklacht pijn bij het plassen, maar komt met algeheel ziekzijn, hoge koorts, hevige pijn in de buik/flank. En eventueel nog wat aanvullende klachten die het beeld van de diagnose wat vertroebelen. Dus dan is het helemaal niet zo duidelijk wat een patiŽnt heeft. Het kan ook een alvleesklierontsteking zijn, bijvoorbeeld. Daarom wordt er meteen bloed geprikt; dat helpt je bij de diagnostiek. Als je denkt aan een nierbekkenontsteking, is een bloedonderzoek ook zinvol om de functie van de nieren te kunnen zien en moet je ook een echo maken om te zien of de nieren bijvoorbeeld niet gestuwd zijn.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 9 september 2009, 15:32:20
Dit is overigens een kleine groep patiŽnten. Veruit de meeste patiŽnten die op de SEH worden gezien, zijn via 112 gekomen met de ambulance, danwel ingestuurd door de huisarts/HAP. De huisarts heeft dan eerst de patiŽnt onderzocht en heeft of een sterke verdenking op iets wat meteen op de SEH gezien en behandeld moet worden, of een niet-pluis gevoel.
"Van de bezoekers komt 54% op eigen initiatief, 28% op verwijzing van de huisarts en 7% via de ambulancehulpverlening. In het weekend ligt het aantal mensen dat op eigen initiatief komt, op 62% (RVZ, 2003)."

En ook aardig: "Van de zelfverwijzers op de SEH komt 29% onterecht en heeft geen zorgvraag, 21% van deze categorie blijkt geen acute zorg nodig te hebben en kan door de huisarts worden afgehandeld, en van de zorgvragers die zich melden met een telefonische hulpvraag kan 29-48% ook telefonisch worden geholpen (RVZ, 2003)."

http://www.cbo.nl/product/richtlijnen/folder20021023121843/triage_rl_2005.pdf (http://www.cbo.nl/product/richtlijnen/folder20021023121843/triage_rl_2005.pdf) (p. 25)

Dit brengt mij naar je volgende punt:

(...)

Iemand met pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en stinkende urine, meldt zich niet op een SEH; die meldt zich bij de huisarts. De huisarts doet de test met het stickje en geeft een antibioticumkuur. De patiŽnten met een UWI die op de SEH komen, zijn door de huisarts ingestuurd met ůf ernstig ziek zijn bij de UWI (hoge koorts, lage bloeddruk), ůf de huisarts denkt dat de UWI omhoog is getrokken naar de nieren ůf de klachten zijn zo algemeen dat de huisarts niet denkt aan een UWI, maar de patiŽnt wel ziek genoeg vindt om hem niet thuis te durven laten.
Daar heb ik geen cijfermatige onderbouwing van, alleen een gevoel. Daar kun je weinig mee denk ik :) Uit observatie; de SEH triage bij een spoedpost ging als volgt: iedereen naar de SEH (ook UWI's en eenvoudige hechtwonden); totdat de SEH vol was. Toen ging iemand met een gebroken enkel eerst langs de ha, terwijl zijn klachten een bezoek aan de SEH waard waren geweest. Maar ok, dat was slechts 1 observatie. Uit een andere observatie; een SEH verpleegkundige die zich verbaasde over de snelheid en eenvoud waarmee een UWI op de HAP herkent en behandeld werd.

Maar mijn excuses, we wijken iets af van het onderwerp; de SOS arts. I know, deels mijn schuld :-[.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 9 september 2009, 15:41:45
Ik schrik een beetje van die cijfers. Mijn persoonlijke observatie is dat, in ieder geval 's avonds en 's nachts, maar heel weinig mensen op eigen initiatief naar de SEH komen. Misschien helpt het dat de HAP naast de SEH zit. Er is geen gezamenlijk triagepunt; ze werken los van elkaar, maar zijn wel laagdrempelig in overleg en overname.
Er komen wel geregeld mensen die "niks" hebben, maar die zijn dan wel eerst door een huisarts beoordeeld en op grond van hun klachten toch ingestuurd om het een en ander uit te sluiten. Dus misschien functioneert het systeem in dit betreffende ziekenhuis beter dan gemiddeld. ???

Je hebt gelijk; we moeten maar weer eens terug naar het onderwerp SOS-arts.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 9 september 2009, 15:51:48
Goed; knuppel > hoenderhok. Gewoon een gedachte; is de huisarts niet gewoon ook een echt specialisme? En voordat ik nu allerlei mensen over me heen krijg, een korte toelichting/observatie mijnerzijds. Een huisarts is nu voornamelijk generalist; iemand die de gehele lijn van een patiŽnt kent. Een specialist (in het ziekenhuis) is er (grofweg) om de door de ha. aangegeven klacht op te lossen. De ha. houdt hierbij het overzicht en kan dus ook zaken aan elkaar koppelen. En met zaken bedoel ik niet alleen ziektebeelden, maar ook emotionele situaties in de familie van de pa. Als de ha. nu eens als generalist de specialist is, de specialist in het ziekenhuis er is om diepgaande diagnostiek & behandeling te verrichten en de SOS arts voor kleine huis-tuin-en-keuken geneeskunde dingetjes? Dan is de HAP verminderd noodzakelijk, kunnen we terug naar de oude HAGRO structuur aangezien de ha. alleen nog bij enorm complexe zaken wordt ingeschakeld en is iedereen weer blij :)

Zo. En nu kijken wie het eerst HAPt  ;)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Delta op 9 september 2009, 18:56:09
Als ik het goed begrijp, wil je mensen gewoon zelf laten betalen voor hun zinloze medische vragen. Da's de enige reden die ik uit je hele verhaal kan halen. Patienten hebben alleen doorgaans geen flauw idee wat spoedeisend is. De een loopt met een pneumonie nog dagen rond, de ander belt bij iedere verkoudheid. (Goede) triage aan de telefoon is daarvoor een van de weinige goede/goedkope oplossingen.
Dat patienten tegenwoordig 'mondig' of zelfs agressief zijn is een probleem dat niet opgelost moet worden met een dokter die dan maar gewoon een onzinnige rit rijdt. Ik zou die dokter ook niet willen zijn, binnen twee dagen hang ik dan mijn stethoscoop aan de wilgen. (Onbekend spreekwoord in het ziekenhuis: Als er een vrije middag dreigt, komt er altijd een flutconsult)

Daarbij zie je huisartsen als specialist en niet voor huis, tuin en keukenvraagjes. Daarin heb je gelijk en dat staat absoluut niet ter sprake. Echter, zij zijn er ook/juist voor huis, tuin en keukenvragen. Dat deze niet in het midden van de nacht moeten worden gesteld, is een logica die bij sommige mensen gewoon ontbreekt. Maar dat probleem los je niet op door een compleet systeem op te zetten van wissewasjes-artsen. Patienten die bellen met vragen die niet spoedeisend zijn, moeten gewoon terugverwezen worden naar hun eigen huisarts. Die is 'specialist kleine huis-tuin-en-keuken geneeskunde dingetjes'... wat je daar dan ook mee bedoelt? ???

Wat jouw voorstel is, is een compleet systeem opzetten voor artsen die onnodige dingen doen om de kosten niet op de maatschappij te verhalen. Ik vind dat een slecht idee en zonde van de mankracht.
Patient-educatie, goede telefonische triage en een goed IT-systeem zijn zinner investeringen.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: EM physician op 9 september 2009, 20:42:35
Patienten hebben alleen doorgaans geen flauw idee wat spoedeisend is. De een loopt met een pneumonie nog dagen rond, de ander belt bij iedere verkoudheid. (Goede) triage aan de telefoon is daarvoor een van de weinige goede/goedkope oplossingen.

Daar geef ik Delta groot gelijk in.

Als men belt naar de HAP komt men eerst in een menu terecht waar wordt gevraagd een '1' in te drukken zodra het levensbedreigende spoed betreft. Het verbaast mij en ieder op de HAP vaak wanneer men die '1' indrukt voor alle huis-tuin en keukenkwaaltjes waar eerder van gesproken werd. Ondertussen is de lijn bezet en wil men graag in discussie met de triage-assistent.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 16 september 2009, 15:25:07
Het was ook niet voor niets een stok > hoenderhok post :-)

Patient-educatie, goede telefonische triage en een goed IT-systeem zijn zinner investeringen.

Waar komt dat 'een goed IT-systeem' zo opeens vandaan? Om wat te voorkomen of te verbeteren?

Overigens denk ik dat er qua telefonische triage al voldoende gedaan wordt, de opleiding van HAP assistentes (wat mij betreft een totaal andere beroepsgroep dan de 'gewone' doktersassistente) is al aangescherpt, er wordt gewerkt volgens NHG standaarden en HAAK methodes om gesprekken volgens een strak protocol te laten verlopen. Mijns inziens heeft de HAP assistente geen verbeterde triage nodig, maar een stok om de patiŽnten mee terug naar huis te meppen. En zolang iedere patiŽnt op de HAP geholpen wordt (NHG erkent '2e call' acceptatie; dus drammen helpt gewoon en wordt beloond met een consult) is het laten betalen voor onzinnige consulten geen slechte tussenoplossing. Utopie is een juiste triage, maar als iemand toch wil komen .. laat hem maar lappen. En aangezien de HAP daar niet voor bedoeld is, waarom dan niet een dienst als de SOS arts?
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 16 september 2009, 15:26:19
Daar geef ik Delta groot gelijk in.

Als men belt naar de HAP komt men eerst in een menu terecht waar wordt gevraagd een '1' in te drukken zodra het levensbedreigende spoed betreft. Het verbaast mij en ieder op de HAP vaak wanneer men die '1' indrukt voor alle huis-tuin en keukenkwaaltjes waar eerder van gesproken werd. Ondertussen is de lijn bezet en wil men graag in discussie met de triage-assistent.

Verbazingwekkender is het feit waarom de lijn (of het drukken van de 1) de patiŽnt niet direct doorverbindt met de 112 centrale. Levensbedreigende spoed hoort toch Łberhaupt niet bij de HAP thuis?
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Delta op 16 september 2009, 17:09:43
Waarschijnlijk precies om de reden die hier boven staat. Overigens is spoed binnen de huisartsenzorg iets waar je binnen 30-60 minuten heen moet, dus de definitie ligt wat anders. Als het peracute spoed blijkt te zijn wordt de ambulance alsnog ingeschakeld, maar niet direct doorverbinden bespaard de 112 meldkamer heel veel verkoudheidjes ;)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 16 september 2009, 20:49:36
"Een SEH verdient geld per pa., een HAP niet en heeft dus ook niet de dringende behoefte om veel patiŽnten te zien."

Nee, dat klopt niet helemaal. De HAP krijgt geld van de verzekering(en) en overheid(?) buiten de patienten om, maar ook per geziene patient. Tarieven gemiddeld Ä25 voor telefonisch consult, Ä80 voor consult, Ä120 voor visite. Hoeveel daarvan rechtstreeks naar de HAP gaat weet ik echter niet. Verder zelf even geen mening, maar puur ter aanvulling voor de discussie die ik wel volg.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: vesalius op 16 september 2009, 21:35:56
Nee, dat klopt niet helemaal. De HAP krijgt geld van de verzekering(en) en overheid(?) buiten de patienten om, maar ook per geziene patient. Tarieven gemiddeld Ä25 voor telefonisch consult, Ä80 voor consult, Ä120 voor visite. Hoeveel daarvan rechtstreeks naar de HAP gaat weet ik echter niet. Verder zelf even geen mening, maar puur ter aanvulling voor de discussie die ik wel volg.

Deze bedragen gelden voor patiŽnten buiten het verzorgingsgebied, verzekerde patiŽnten uit het verzorgingsgebied vallen onder een lumpsum.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 17 september 2009, 08:55:55
Deze bedragen gelden voor patiŽnten buiten het verzorgingsgebied, verzekerde patiŽnten uit het verzorgingsgebied vallen onder een lumpsum.

Ja, inderdaad, sorry, dat had ik er bij moeten schrijven.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Delta op 17 september 2009, 16:31:01
Utopie is een juiste triage, maar als iemand toch wil komen .. laat hem maar lappen. En aangezien de HAP daar niet voor bedoeld is, waarom dan niet een dienst als de SOS arts?

Juiste triage is niet de utopie, de utopie zijn patienten die je aan de telefoon gerust kan stellen. En waarom er geen SOS arts moet komen om de nutteloze ritten te rijden heb ik al vrij uitgebreid bespoken.

Maar... je lijkt toch je zin te krijgen: vanaf binnenkort moeten mensen zelf hun SEH bezoek betalen als ze geen verwijsbrief hebben gekregen van de huisarts... aldus Klink.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 17 september 2009, 16:51:07
Juiste triage is niet de utopie, de utopie zijn patienten die je aan de telefoon gerust kan stellen.

Je kan toch alleen een patiŽnt aan de telefoon geruststellen als je degelijke triage hebt toegepast? Triage is, in mijn ogen dan, utopie omdat je mensen kunt inschalen en kunt helpen te verwijzen naar de juiste instantie (eigen ha, HAP, SEH, ambulance als ze zelf niet mogen rijden, crisisdienst, etc, etc).

Maar... je lijkt toch je zin te krijgen: vanaf binnenkort moeten mensen zelf hun SEH bezoek betalen als ze geen verwijsbrief hebben gekregen van de huisarts... aldus Klink.

Dat is niet mijn zin, maar versterkt wel een vraag om SOS artsen. Marktwerking is lang niet altijd zo vervelend.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Venneke82 op 1 oktober 2009, 20:15:04
Wat is spoed ? Hoe mensen hier over denken is erg verschillend. Het blijkt voro vele mensen moeilijk te zijn om in te schatten of iets spoed/levensbedreigend is.

Of echte speod wel of niet bij de HAP hoort, kun je lang over praten.... Feit blijft dat mensen het recht hebben om de arts te bellen bij spoed. Sommige spoed of spoed lijkende zaken kunnen prima door een HAP gezien worden. Voor lang niet alle spoed moet per acuut een ambulance komen. Daarbij zijn er tussen HAP en ambulancediensten, per regio afspraken gemaakt over spoedrijden en samenwerking ! Deze kunnen ver gaan. Dus de opmerking die over spoed is gemaakt, is derhalve niet helemaal juist.

Een sos-arts kan m.i. prima gebruikt worden als aanvulling op de HAP. De HAP auto ( welke ogs mag voeren ) kan dan vrijgehouden worden voor meer spoedeisende zaken. En dat zal door ( een aantal ) ambulancediensten weer als prettig ervaren worden.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 8 oktober 2009, 19:48:20
http://www.sos-arts.nl/ (http://www.sos-arts.nl/)

SOS-arts
start 1 januari 2010

0900-0611


SOS-arts start vanaf januari 2010 in regio's waar over voldoende artsen wordt beschikt. Deze regio's worden rood weergegeven.
http://www.sos-arts.nl/images/bigcarte.jpg
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 8 oktober 2009, 19:52:52
En wat kost het??  ??? ???

http://www.sos-arts.nl/informatie.php (http://www.sos-arts.nl/informatie.php)


SOS-Arts - Algemene Informatie

sos-arts.nl - Telefooncentrale 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar    

Op dit moment bepaalt een triagiste-telefoniste en/of een arts in een huisartsenpraktijk of HAP of er een huisbezoek wordt verricht. De patiŽnt heeft daar nu geen enkele zeggenschap over. Daarover bestaat grote onvrede onder de bevolking zoals uit een NIPO onderzoek is gebleken. Bij SOS-arts bepaalt de patiŽnt zelf of er een arts op huisbezoek komt. De patiŽnt die SOS-arts belt is verzekerd van een snelle interventie ongeacht het tijdstip van de dag of de nacht. Indien u SOS-arts in uw aanvullende verzekering is opgenomen wordt het bezoek deels of geheel door de verzekeraar betaald, heeft u geen aanvullende verzekering dan komt de arts ook maar moet u de visite zelf betalen. Indien onze arts samenwerkt met een reguliere huisartsenpraktijk kan hij besluiten, indien het een medisch noodzakelijk bezoek blijkt, dit alsnog via de basisverzekering te declareren.

SOS-artsen zijn BIG-geregistreerd, hebben minimaal het niveau van huisartsen en beschikken over aantoonbare kennis van de spoedeisende hulp. SOS-ARTS verzorgt voor haar artsen doorlopend hoogwaardige opleidingen en nascholingen.
 


Gemiddelde diagnostische en therapeutische materialen

Uit ervaringsonderzoek is een lijst samengesteld van materialen die een arts immer in zijn/haar voertuig moet hebben liggen. De arts beschikt over alle diagnostische en therapeutische instrumenten. Naast de standaard instrumenten zoals een stetoscoop, thermometer en otoscoop beschikken ze over: benodigdheden voor kleine chirurgie, electrocardiograaf (voor ECG's), defibrillator, set voor handmatige beademing, vernevelaar, zuurstof en inhalatiemedicatie en diagnostische sneltesten (voor bloed en urine).


Altijd en overal beschikbaar

De artsen van SOS-arts werken altijd voor niet bij hen ingeschreven patiŽnten. Ze verrichten alleen huisbezoeken en ontvangen geen patiŽnten.

Alle artsen zijn uitgerust met de modernste communicatiemiddelen die het mogelijk maken dat een arts onderweg direct naar de volgend patiŽnt kan rijden. Ook lezen ze het gesprek mee wat de patiŽnt met de telefoniste voert. De artsen kunnen zich ter plaatse bij de patiŽnt inloggen in het Electronisch PatiŽntendossier (EPD), ze kunnen direct een verslag van de interventie doorsturen naar de eigen huisarts en ter plaatse een eventueel recept opmaken en doorsturen naar een samenwerkende apotheek waarbij de medicamenten tegen een kleine vergoeding ook aan huis bezorgd kunnen worden.

SOS-arts komt altijd! Dat is uniek in de geschiedenis van de Nederlandse huisartsenzorg. Ook de mogelijkheid om medicamenten altijd thuis te laten afleveren mag uniek genoemd worden. SOS-arts wil de service naar de patiŽnt verhogen.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 8 oktober 2009, 19:55:11
Politieke verwevenheid....  ::) ::) ::) :-X

http://www.sos-arts.nl/rvt.php (http://www.sos-arts.nl/rvt.php)

Voor de Raad van Toezicht SOS-arts zijn de volgende leden aangezocht

Mevrouw J.R.H.Maij-Weggen, Commissaris der Koningin Noord Brabant (voorzitter)
De heer Mr. Ralph Pans, voorzitter Directieraad Vereniging van Nederlandse Gemeenten
De heer Dr. Han de Koning, kinderarts en voormalig voorlichter en inspecteur Inspectie Volksgezondheid
De heer Reinoud van Mierlo (secretaris)
De heer Drs. Jos Werner, senator en voorzitter CDA-fractie Eerste Kamer
De heer Dr. Patrick Guťrin, President SOS-mťdecins Frankrijk
De heer Dr. Thijs Breukink, lid Raad van Bestuur Universiteit Wageningen
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Ehv-er op 8 oktober 2009, 23:10:15
toch vind ik het een goede ontwikkeling.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 9 oktober 2009, 02:20:40
SOS-artsen zijn BIG-geregistreerd, hebben minimaal het niveau van huisartsen en beschikken over aantoonbare kennis van de spoedeisende hulp. SOS-ARTS verzorgt voor haar artsen doorlopend hoogwaardige opleidingen en nascholingen.

Minimaal het niveau van huisartsen... hebben ze dan een scholing van 3-4 jaar gehad? En je wilt toch gewoon een huisarts bestellen? Dat is toch degene met exact de kennis en kunde die je als patiŽnt in een huisartsensetting nodig hebt? Dus wat voor artsen willen ze dan aannemen? Huisartsen? (Die dan uit de reguliere dienstenpool worden getrokken) Basisartsen? (met een extra cursusje en een paar jaar algemene werkervaring) Specialisten? (die niet meer allround geschoold zijn)

Het idee is leuk, een dokter aan je (eigen) bed op elk gewenst moment, maar volgens mij is het voor de Nederlandse gezondheidszorg in z'n geheel niet gunstig.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 9 oktober 2009, 17:38:49
Ach je moet maar zo denken, kan de zorgverzekeraars hun jaarlijkse bijdrage weer verhogen voor de patiŽnten.
Met andere woorden, wij gaan weer meer betalen aan onze zorgverzekeraars.  :-[
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 9 oktober 2009, 18:00:15
Ach je moet maar zo denken, kan de zorgverzekeraars hun jaarlijkse bijdrage weer verhogen voor de patiŽnten.
Met andere woorden, wij gaan weer meer betalen aan onze zorgverzekeraars.  :-[

Wordt het dan vergoed of moet je het zelf betalen?  ???
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 10 oktober 2009, 04:17:37
Wordt het dan vergoed of moet je het zelf betalen?  ???

Als ik dit zo terug lees, bij de ťťn wel en bij de ander niet.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 11 oktober 2009, 17:59:10
Minimaal het niveau van huisartsen... hebben ze dan een scholing van 3-4 jaar gehad? En je wilt toch gewoon een huisarts bestellen? Dat is toch degene met exact de kennis en kunde die je als patiŽnt in een huisartsensetting nodig hebt? Dus wat voor artsen willen ze dan aannemen? Huisartsen? (Die dan uit de reguliere dienstenpool worden getrokken) Basisartsen? (met een extra cursusje en een paar jaar algemene werkervaring) Specialisten? (die niet meer allround geschoold zijn)
Ik weet niet wat deze organisatie gaat doen, maar het feit dat er een overdaad aan waarnemend huisartsen zijn lijkt me een goede basis.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 11 oktober 2009, 20:22:20
Is dat zo? Zijn er in Nederland teveel huisartsen? Ik weet het niet hoor; heb je een bron voor mij?
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 12 oktober 2009, 13:50:22
Is dat zo? Zijn er in Nederland teveel huisartsen? Ik weet het niet hoor; heb je een bron voor mij?

Ik heb het niet over teveel huisartsen, ik heb het over een overdaad aan waarnemend huisartsen. Waarnemend huisartsen die nu al diensten overnemen van gevestigde huisartsen, waardoor er in mijn ogen geen angst hoeft te zijn dat de dienstenpoel ontoereikend zou worden. Zie ook de highlight.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 12 oktober 2009, 16:18:26
Maar wie neemt de diensten dan over die de waarnemend huisartsen nu doen? Ik mag aannemen dat de gevestigd huisartsen van wie ze deze diensten overnemen, er een reden voor hebben om deze diensten niet zelf te doen.
En ik neem ook aan dat het de bedoeling is dat de 24-uurs bereikbaarheid van huisartsen(posten) gewoon blijft bestaan nŠŠst de SOS-artsendienst.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 12 oktober 2009, 16:30:36
Maar wie neemt de diensten dan over die de waarnemend huisartsen nu doen? Ik mag aannemen dat de gevestigd huisartsen van wie ze deze diensten overnemen, er een reden voor hebben om deze diensten niet zelf te doen.
En ik neem ook aan dat het de bedoeling is dat de 24-uurs bereikbaarheid van huisartsen(posten) gewoon blijft bestaan nŠŠst de SOS-artsendienst.

:) ja, luxe. Daarnaast zijn er te weinig diensten beschikbaar voor de beschikbare waarnemend huisartsen (vandaar: overdaad). Bovendien denk ik dat een dergelijke structuur zowel huisartsenpraktijken als -posten langzaamaan ontlasten. Als de HAP deze dienst nu eens actief inzet om zich te kunnen weren tegen de 'onzin'-consulten en -visites, dan neemt de werkdruk daar af, kunnen ze het wellicht af met minder artsen. En tot slot, wie zegt dat ik perse een huisarts aan mijn bed wil hebben voor simpele medische vragen? Is een basisarts niet voldoende toegelegd om een eenvoudige buikpijn, of een griepje bij een kind te diagnosticeren en te behandelen?

Stelling: een scherpe samenwerking tussen SOS-arts en HAP leidt tot een lagere werkdruk op de HAP en kan kostenbesparend werken.
Stel je een volgende casus voor; er belt iemand met iets onnozels (althans, zo wordt het door de gezamenlijke (!) triage bepaald, de assistente zegt dat een dergelijke situatie ofwel bij de eigen huisarts (morgen) thuishoort, ofwel tegen betaling bij de SOS arts. Of andersom; er belt iemand met iets ernstigers, de gezamenlijke triage adhv de NHG leidt tot een consult, waarbij de SOS arts dus niet hoeft te komen (het consult of de visite wordt immers aangeboden door de HAP en is dus 'kosteloos' (verzekerd)). Zo kunnen beide diensten elkaar ondersteunen; de SOS arts is er alleen voor zaken die medisch gezien niet relevant zijn voor de HAP en biedt tegelijkertijd de HAP dus een 'uitweg' om de pa. toch te kunnen verwijzen naar een ander dan hun eigen ha. Nu komen dergelijke patiŽnten veelal alsnog (door aandringen, 2e call principe van NHG etc) bij de HAP terecht en kosten ze de samenleving dus (onterecht) geld.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Kanarie op 13 oktober 2009, 09:36:16
Misschien is er een reden voor die luxe, zoals in plaats van diensten, gewoon de hele week overdag beschikbaar zijn... of een huisarts die graag een 36-urige werkweek wil omdat hij de 50 is gepasseerd en de nachtdiensten niet meer trekt? Als de waarnemend huisartsen hun ei (werkuren) niet kwijt kunnen in de uren die ze draaien voor de normale huisartsenzorg, kunnen ze dat best aanvullen met bv. een SOS-dienst. Maar nu impliceer je weer dat we een fors huisartsenoverschot hebben in Nederland. Is dat echt zo?

Verder stelt de initiatiefnemer van de SOS-dienst dat hun artsen minimaal huisartsenniveau hebben, dus dat jij persoonlijk ook best een basisarts aan je bed wilt hebben, doet niet terzake.

In jouw triagevoorbeeld wordt de SOS-dienst aangestuurd door de reguliere huisartsenzorg. Zij bepalen naar welke patiŽnt de HAP iemand stuurt en naar welke patiŽnten de SOS-arts gaat. Voor zover ik kan opmaken uit voorgaande persberichten is ook dat niet het idee van de initiatiefnemer.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 17 oktober 2009, 23:39:51
Overwegen er toevallig leden of mensen het forum lezen te gaan werken bij deze dienst?  ??? :)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 6 november 2009, 14:41:48
Gaat het nog steeds door? ???
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: HAP-14 op 18 februari 2010, 02:34:25
het is alweer even een tijdje geleden dat er over dit onderwerp is gesproken, denk slinger het maar weer eens omhoog.

Wie weet hier meer over, is het project gestart of inmiddels al weer ter ziele.
Heb nog geen reclame gezien of uberhaupt iets gehoord over dat men kan bellen met de sos arts voor medische hulp.

Wie o wie weet er meer over of heeft er meer informatie over.

Groeten
HAP-14 (Michael)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Venneke82 op 4 maart 2010, 01:45:20
Deze dienst is van start gegaan. In de rood gekleurde gebieden. En ze werken vooralsnog niet met chauffeurs, noch zijn de auto's voorzien van ambulancestriping.

De tijd zal het ons leren....
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 4 maart 2010, 09:53:53
Ik las in een van de persberichtjes die hier eerder gepost was dat ze ter plekke kunnen inloggen in het EPD. Dan zeg ik: welk EPD? Dat is er nog niet en zal ook nog wel even duren. De HAP is al afhankelijk van de eigen huisarts om een overdracht te krijgen, dus ik vraag me af hoe een SOS arts dit oplost.

Verder hoor ik niks van ze in Amsterdam terwijl dit wel een regio van ze zou moeten zijn. Geen reclame, geen persberichten op AT5....
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: pietjepukkerigG op 5 maart 2010, 12:42:40
Ik las in een van de persberichtjes die hier eerder gepost was dat ze ter plekke kunnen inloggen in het EPD. Dan zeg ik: welk EPD? Dat is er nog niet en zal ook nog wel even duren. De HAP is al afhankelijk van de eigen huisarts om een overdracht te krijgen, dus ik vraag me af hoe een SOS arts dit oplost.
EPD is een vrij breed gehanteerde term. Ik denk dat ze (SOS) op dit moment nog doelen op hun eigen interne EPD (een verslaglegging van de initiele call, een eventuele call historie en later ingevulde SOEP). De koppeling, zoals gesuggereerd bij het landelijke EPD, is nog niet te realiseren.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 5 maart 2010, 14:46:40
EPD is een vrij breed gehanteerde term. Ik denk dat ze (SOS) op dit moment nog doelen op hun eigen interne EPD (een verslaglegging van de initiele call, een eventuele call historie en later ingevulde SOEP). De koppeling, zoals gesuggereerd bij het landelijke EPD, is nog niet te realiseren.
Ja, dat klinkt heel aannemelijk. Het persbericht is daarin onduidelijk, zelfs wat misleidend.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 5 maart 2010, 15:01:45
http://www.sos-arts.nl/persbericht_15022010.html (http://www.sos-arts.nl/persbericht_15022010.html)

SOS-ARTS DAAGT NZA VOOR DE RECHTER
15/02/2010

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zou voor eind vorig jaar een tarief afgeven voor SOS-ARTS, een organisatie naar Frans voorbeeld waarbij iedereen 24 uur per dag met het centrale telefoonnummer 0900-0611 een huisarts aan huis kan oproepen. Deze arts komt altijd maar de patiŽnt moet dit zelf geheel of gedeeltelijk betalen, afhankelijk van zijn verzekering. (Stad Holland heeft al aangegeven 50% voor al haar klanten te vergoeden). Een tarief van de NZa is wettelijk noodzakelijk omdat zonder dit tarief de artsen een Ďeconomisch delictí plegen. De organisatie is er klaar voor en beschikt over voldoende artsen om in 7 regioís te starten. (Groot Amsterdam-Groot Rijnmond-Haaglanden-Delft-Gooi en Vechtstreeks-Haarlem en Utrecht).

Eind december vroeg de NZa nogmaals een maand uitstel en zij beloofde eind januari met een beslissing te komen. Ook dat werd opnieuw uitgesteld en de kersverse nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa, Theo Langejan, vroeg SOS-ARTS opnieuw om twee weken uitstel. Hij benadrukte dat hij dan een beslissing zou nemen. Helaas bleef ook die beslissing over het tarief voor SOS-ARTS uit waarop SOS-ARTS besloot niet langer te wachten en de Haagse advocaat Mr. dr. Jan Koen Sluijs verzocht de rechter te vragen de NZa te dwingen een tarief af te geven of een voorlopig tarief vast te stellen.

SOS-ARTS werft al geruime tijd huisartsen en wilde 1 januari van start gaan. Inmiddels hebben zich ca. 300 huisartsen aangemeld. Tegenstanders probeerden twijfels te zaaien over onder andere de kwaliteit van de deelnemende SOS-artsen. Aangezien er geen enkel verschil is tussen een SOS-arts en de reguliere huisartsen en de huisartsen van de Huisartsenposten, sterker nog; SOS-artsen krijgen zelfs een aanvullende opleiding Spoedeisende Hulp, vermoedt initiatiefnemer Arnold Verhoeven dat de minister van VWS invloedt uitoefent in dit dossier. Hij zou de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) mogelijk gunstig willen stemmen t.a.v. de bezuinigingen die hij wil doorvoeren. De LHV is fervent tegenstander van SOS-ARTS omdat ze daarmee voor het eerst in de geschiedenis hun monopoliepositie dreigen te verliezen.

ĎZowel de betrokken ambtenaren van VWS als van de NZa staan van meet af aan sympathiek tegenover het initiatief SOS-ARTS en het zou te gemakkelijk zijn hen overal de schuld van te geven maar het is een heen-en weer zwalkende minister die van alles roept maar geen slagvaardige leiding aan de uitvoering kan of durft te geven. In augustus verklaarde hij nog dat hij geen problemen zag voor SOS-arts mits zij aan de kwaliteitsnormen voldoen. Daar bestaat inmiddels geen twijfel meer over dus niets staat de start van SOS-ARTS nog in de weg. Ik ben het zat, laat de rechter nu maar een beslissing nemen.í aldus een verbolgen maar nog steeds strijdbare Verhoeven.

Uit een NIPO onderzoek bleek dat 89% van de bevolking positief staat tegenover SOS-ARTS en zelfs 86% vindt dat ze er moeten komen om iets te doen aan de teruglopende bereidheid van huisartsen om huisbezoeken te verrichten en de slechte bereikbaarheid van huisartsen/huisartsenposten. Men zou dan wel zelf een bijdrage moeten betalen maar 83% gaf aan daar geen moeite mee te hebben als daarmee dan daadwerkelijk een dokter aan huis komt.

www.sos-arts.nl (http://www.sos-arts.nl)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 1 juni 2010, 13:43:59
SOS-arts vandaag van start
SOS-artsen gaan met ingang van 1 juni zorg verlenen in Nederland. Het startschot daartoe wordt gegeven door Edith Schippers (VVD), fervent voorstander van de dienstverlening van SOS-Arts.
De start van SOS-ARTS betekent dat met ingang van juni de eerste SOS-artsen zorg en hulp kunnen gaan verlenen in Nederland op afroep. In eerste instantie is dit alleen mogelijk en voor leden van organisaties of werknemers voor wie het bedrijf of de organisatie de opdracht geeft en de visite betaalt en voor buitenlanders die via organisaties zoals SOS-international en Eurocross een arts oproepen. Directeur Arnold Verhoeven is blij dat SOS-ARTS van start kan gaan. ďWe kunnen zo laten zien dat we voldoen aan een behoefte van patiŽnten, kwalitatief hoogstaande zorg verlenen en zelfs een bijdrage kunnen leveren aan benodigde bezuinigingen in de zorg. Met SOS-ARTS wordt een eigen bijdrage voor de reguliere huisarts overbodig. Ik vertrouw erop dat dit een eerste en snelle stap is naar de beschikbaarheid van SOS-ARTS voor alle Nederlanders.Ē De eerste overeenkomst is gesloten met het bedrijf Maetis dat zojuist een nieuw servicepakket heeft gelanceerd; ĎZorg van de Zaakí (www.zorgvandezaak.nl (http://www.zorgvandezaak.nl)), waarin de diensten van SOS-ARTS kunnen worden opgenomen.

SOS-ARTS is een dienst naar Frans voorbeeld (SOS-mťdecins) waarbij iedereen 24/7 een huisarts kan oproepen. In Frankrijk betaalt de patiŽnt een gedeelte zelf, het grootste deel wordt vergoed door de basisverzekering. In Nederland bepaalt de arts de medische noodzaak van een huisbezoek, de patiŽnt heeft daarin geen inspraak. De laatste jaren is het aantal huisbezoeken, ondanks de toenemende zorgvraag, teruggelopen van 8 miljoen naar 2 miljoen visites. 83% van de bevolking gaf aan er zelf een eigen bijdrage voor te willen betalen maar de basiszorgverzekering staat dat nu niet toe.

SOS-ARTS hoopt dat na de Tweede Kamerverkiezingen de regelgeving verandert. SOS-ARTS leidt immers tot bezuinigingen ťn lost het probleem op van de beperkte bereikbaarheid door overbelasting van reguliere artsen. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de Nederlanders vindt dat SOS Arts een goed idee is. Verzekeraar Stad Holland gaf eerder al aan voor al haar verzekerden, zonder premieverhoging, de helft van de kosten van een SOS-arts te willen vergoeden.
Startschot :dinsdag 1 juni 14.00 uur, Buitenhof Den Haag.
Aansluitend (14.30) Persconferentie Perscentrum Nieuwspoort
www.medicalfacts.nl (http://www.medicalfacts.nl)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Brandpreventist op 8 juli 2010, 14:35:19
Iemand al ervaring met opgedaan?  :)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 8 maart 2011, 16:08:05
Rechter fluit NZa terug over Sos-arts
8 maart 2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opnieuw naar het besluit kijken om geen tarief toe te kennen aan de Sos-arts. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een zaak die was aangespannen door de Sos-arts.

De Sos-arts is een dienst naar Frans voorbeeld (sos-mťdecins) waarbij iedereen 24 uur per dag en zeven dagen in de week een huisarts voor een visite kan oproepen. Daarbij moet de burger wel zelf een eigen bijdrage betalen. De NZa weigert de Sos-arts echter een tarief te geven. Tegen die beslissing tekende de Sos-arts bezwaar aan.

NZa: Sos-arts bedreigt huisartsenzorg
De NZa heeft de rechter gewezen op een aantal gevaren. Zo zouden Sos-artsen mogelijk te snel doorverwijzen naar de tweede lijn. Ook zou het nieuwe tarief de poortwachtersrol van de huisarts bedreigen. Daarnaast bestaat het gevaar dat reguliere huisartsen ook met de nieuwe dienst aan de haal zouden gaan. Verder zou de Sos-arts ten koste gaan van de acute en incidentele huisartsenzorg. Alles bij elkaar zou de komst van de Sos-arts volgens de NZa onzekere en mogelijk ongewenste effecten hebben op het bestaande systeem van huisartsenzorg.
Rechter: onderbouwing is onvoldoende
Maar de rechter vindt dat de NZa deze bezwaren beter had moeten onderbouwen. Zo is het onzeker of de effecten zich ook echt zullen manifesteren en in welke omvang. De NZa moet opnieuw naar het bezwaar van de Sos-arts kijken en daar de uitspraak bij betrekken.

Tegenwerking Sos-arts
Sos-arts-initiatiefnemer Arnold Verhoeven viert de uitspraak als een overwinning. ďNa bijna vier jaar van moeizame strijd heeft Sos-arts haar eerste grote succes behaald. Mede door de weigering een tarief af te geven blokkeerde de NZa jarenlang de start van Sos-arts.Ē Daarnaast stuitte Verhoeven naar eigen zeggen op tegenwerking van belangenorganisaties en zorgverzekeraars, met uitzondering van Stad Holland. Die verzekeraar is bereid een gedeelte van het bezoek van een Sos-arts in de basisverzekering te vergoeden. Verhoeven wil dat andere verzekeraars dat ook doen.

Bedrijvenvariant Sos-arts
In afwachting van zijn uiteindelijke doel is Verhoeven een bedrijvenvariant van de Sos-arts gestart met de Arbodienst Maetis als eerste klant. Daardoor kan een aantal van de ruim 300 bij Sos-arts aangemelde huisartsen alvast aan het werk. Verhoeven verbaast zich erover dat Sos-artsen wel voor bedrijven maar niet voor particulieren mogen werken. ďPrioriteit blijft om sos-artsen voor elke burger beschikbaar te stellen en dat is met deze uitspraak een stuk dichterbij gekomen. Daarbij nemen de zorgverzekeraars een sleutelpositie in.Ē Verhoeven is met enkele verzekeraars in onderhandeling.
www.zorgvisie.nl (http://www.zorgvisie.nl)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 25 maart 2011, 10:25:02
SOS-arts zoekt samenwerking met eerstelijn
De SOS-arts biedt aan om alle visites over te nemen van huisartsenposten (HAP) en reguliere huisartsenpraktijken. De eerstelijnszorg is echter kritisch.
Initiator van SOS-arts Arnold Verhoeven wil met de samenwerking de kwaliteit van de eerstelijnszorg verbeteren. Verhoeven denkt ook dat de kosten drastisch zullen dalen. Indien de huisartsen positief tegenover het aanbod staan, moet de werkwijze van de SOS-arts voor die visites wel veranderen. Tot nu toe rijden de SOS-artsen voor niet-medisch noodzakelijke oproepen terwijl de HAP's en huisartsenpraktijken voor medisch noodzakelijke oproepen uitrijden.
De methode van Verhoeven kost de patiŽnt niets extra. Bij medische noodzaak wordt de visite volgens Verhoeven ook geheel binnen de basisverzekering vergoed. ďIndien er geen medische noodzaak is, dan kan de SOS-arts alsnog komen. Dan betalen de patiŽnten een eigen bijdrage van dertig procent. Deze bijdrage werkt tevens als drempel en voorkomt dat patiŽnten onnodig naar de spoedeisende hulp gaan.Ē

Aanslag op de kosten
Hans Nobel, bestuurslid van de Landelijke vereniging praktijkhoudende huisartsen (VPHuisartsen), is van mening dat de huidige manier van zorg door huisartsen op dit moment in Nederland heel efficiŽnt is georganiseerd. ďDe aanbieding van Verhoeven is geen oplossing want het is een toevoeging aan het huidige systeem. Wij krijgen momenteel 13,50/22,- euro per standaardbezoek aan kosten vergoed. Het tarief van de SOS-arts ligt rond de 65 euro. Dat betekent dat elk bezoek van de SOS-arts een aanslag is op de zorgkosten en die zijn momenteel al erg hoog. Als het ministerie van VWS dan toch geld over heeft, besteed dat dan aan ouderenzorg of thuiszorg, zou ik zeggen.Ē Nobel vindt overigens niet dat de SOS-arts hoeft te verdwijnen van de markt. ďMaar dan moet de organisatie wel opereren buiten publieke zorgmiddelen. Anders betaal ik straks mee aan deze wensvisites. Mensen kunnen zich prima extra verzekeren voor deze dienst.Ē

Inschrijfgeld huisartsen
Verhoeven erkent het verschil in kosten maar stelt dat Nobel geen rekening houdt met het inschrijfgeld dat praktijkhoudende huisartsen krijgen van zorgverzekeraars voor elke patiŽnt. ďVoor 24-uurs beschikbaarheid ontvangen deze huisartsen gemiddeld 57 euro per patiŽnt. Als huisartsen 3500 patiŽnten hebben, dan loopt dat bedrag al aardig op. Wanneer zij nachtdienst draaien en een patiŽnt helpen die niet bij hun praktijk ingeschreven staat, dan rekenen zij het passantentarief van 65 euro. Het verschil is dat patiŽnten van SOS-arts een eigen bijdrage betalen van dertig procent, en tijdens de experimentele fase waarin SOS-arts zich nu bevindt is dat zelfs vijftig procent.Ē Verhoeven stelt dat prestatiebeloning bijvoorbeeld een oplossing kan zijn. ďVerhoog de beloning per consult of bezoek en schrap het inschrijfgeld dat de huisartsen ontvangen. Het probleem is alleen dat niemand durft te hakken. Er moet dus een systeem neergezet worden waarbij huisartsen niet gaan staken.Ē

Samenwerking
Verhoeven legt uit dat de kwaliteit er niet onder zal lijden. ďAlle SOS-artsen zijn BIG-geregistreerd en volgen een aanvullende opleiding spoedeisende hulp. Daarmee is de kwaliteit voldoende gegarandeerd en kunnen de artsen alle noodzakelijke hulp verlenen. Voor de patiŽnt verandert er niets met deze samenwerking. De beslissing voor een visite kan, net als nu, door de eigen huisarts of de huisartsenpost worden bepaald.Ē

Schippers
Woordvoerder Lilian Jansen legt uit dat minister Schippers het voorstel met veel interesse bekijkt. Daarbij stelt Jansen wel dat de minister dit soort initiatieven zoveel mogelijk door het veld zelf wil laten oplossen.
www.zorgvisie.nl (http://www.zorgvisie.nl)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 26 maart 2011, 10:52:11
Als advocaat van de duivel kan ik het voordeel voor een HAP nog wel zien, maar het lijkt me sterk dat een huisarts overdag de visites aan zijn eigen patienten aan een derde gaat uitbesteden, toch?!
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: DF op 26 maart 2011, 11:08:16
Er zullen huisartsen bij zijn die overdag zeggen: Laat lekker de sos arts maar visite voor mij gaan rijden, want de patiŽnt woont aan de andere kant van de stad, ik ben op de fiets en er valt voor mij weinig op te verdienen.

Ik denk by the way dat in de toekomst dat er weinig patiŽnten zijn die de eigen bijdrage gaan betalen.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 20 april 2011, 08:04:08
SOS Arts voert concurrentiestrijd op
 
SOS Arts voert de concurrentie met de huisartsenpost nog verder op. Het bedrijf stuurt deze week een brief naar onder andere gevangenissen, verzorgingshuizen en regionale politiediensten met het aanbod goedkoper de medische achterwacht te garanderen. Dat laat oprichter Arnold Verhoeven van SOS-Arts weten.

Nu zijn deze organisaties volgens Verhoeven verplicht om voor hun cliŽnten medische zorg te garanderen, ook buiten kantooruren. Daarvoor sluiten zij nu per individuele instelling een contract met de huisartsenpost, die daarvoor volgens Verhoeven een fors bedrag ontvangt. Dat moet goedkoper kunnen, denkt hij.

SOS Arts wil de achterwacht collectief gaan organiseren. De bedrijven sluiten niet meer individueel een contract, maar betalen gezamenlijk de kosten voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van voldoende artsen om in hun regio de achterwacht te garanderen. Verhoeven hoopt 1 september een landelijke dekking te kunnen garanderen. Volgens hem is dit een voorwaarde die bijvoorbeeld arbodiensten stellen aan deelname aan de dienst. Per 2012 zou SOS Arts de dienst dan kunnen aanbieden.

Naast arbodiensten, gevangenissen, verzorgingshuizen en regionale politiediensten, is de brief ook verstuurd aan huisartsenposten, huisartsenpraktijken, verpleeghuizen, asielzoekerscentra, gemeentelijke instellingen, verzekeraars en alarmcentrales.

http://www.mednet.nl/nieuws/id5056-sos-arts-voert-concurrentiestrijd-op.html (http://www.mednet.nl/nieuws/id5056-sos-arts-voert-concurrentiestrijd-op.html)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Steven78 op 20 april 2011, 09:03:44
Hoezo goedkoper dan de HAP? Politie en gevangenis maakt gebruik van een GGD arts en in verzorgingshuizen hebben bewoners een eigen huisarts (vaak wel allemaal dezelfde, maar op papier is het hun eigen arts), waardoor al deze instellingen zelf geen kosten aan een bezoek van de HAP hebben. Vreemd verhaal!
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Heleen Lotus op 22 april 2011, 00:19:52
Tja, je moet toch wat doen, om al die aandacht te kunnen krijgen. Laat staan om zo je centen binnen te kunnen krijgen. ^-^
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 30 november 2011, 11:50:08
SOS-arts moet tekst over Ďhuisartsí van site verwijderen
30 november 2011
Een aankondiging op de website van de SOS-arts is op aanwijzen van minister Edith Schippers van VWS verwijderd. Het gaat om de uitlating: Ďde huisarts komt weer bij u thuis, als u het wilt.í

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft schriftelijk vragen gesteld over misleidende voorlichting door SOS-arts. ďMag een basisarts of een arts met een andere specialisatie de titel huisarts voeren? Zo nee, welke mogelijke sanctie staat er op het onterecht voeren van deze titel en wie is belast met de handhaving?Ē De minister antwoordt dat de SOS-arts onder een nieuwe beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) valt. Onder deze beleidsregel mag iemand zich alleen huisarts noemen als hij of zij staat ingeschreven in het register van de Huisarts en Verpleeghuisarts Registratie Commissie (HVRC). Schippers: ďIk constateer derhalve dat de aankondiging op de website van SOS-arts niet correct is. Daarover is al contact geweest met de organisatie van SOS-arts. Zij hebben toegezegd de tekst op de website aan te passen.Ē

Bezwaar SOS-arts
Initiatiefnemer Arnold Verhoeven van SOS-arts reageert: ďWij mogen onze dienst volgens een beleidsregel van de NZa inderdaad geen huisartsenzorg noemen. Daartegen hebben we overigens bezwaar aangetekend bij de NZa omdat wij van mening zijn dat die beperking in de beleidsregel niet aan een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gehoor geeft, maar alleen bedoeld is om het old boys network van de Ďverliezersí nog een beetje te helpen. De NZa heeft immers altijd haar oren laten hangen naar de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ze hebben slim gejongleerd met de uitspraak van het CBb en dus gaan we opnieuw kijken wat de rechter daarvan vindt.Ē
http://www.zorgvisie.nl/Ondernemen/12779/SOSarts-moet-tekst-over-huisarts-van-site-verwijderen.htm (http://www.zorgvisie.nl/Ondernemen/12779/SOSarts-moet-tekst-over-huisarts-van-site-verwijderen.htm)
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Delta op 4 december 2011, 15:43:57
Dit alles pleit niet voor de 'organisatie' SOS arts, en ik vind deze concurrentie onder de artsen een erg slechte zaak.  :-\
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 4 december 2011, 17:54:18
Wel een zeer subjectief en selectief verhaal van de woordvoerder van SOS arts...
Personen die geen huisarts zijn moeten ook geen huisartsenzorg willen aanbieden, en wat het college van beroep van het bedrijfsleven vindt van de huisartsenzorg en of dat ook door andere artsen zou moeten kunnen worden geleverd dat lijkt mij een geheel ander terrein dan dat van de economie. Het zal de minister van zorg mijns inziens een zorg zijn.
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: DF op 6 december 2011, 00:54:13
Als het aan mevrouw Schippers ligt, dan gaan de huisartsen de tandartsen achterna. Vrije marktwerking zeg maar......
Titel: Re: SOS-arts: binnen uur op de stoep
Bericht door: RAdeR op 3 mei 2012, 17:27:52
SOS-arts niet actief
De 24-uurs doktersdienst in de Randstad, SOS-arts, is op dit moment niet actief. Wie een beroep wil doen op de dienst krijgt de mededeling dat er momenteel een pilot geŽvalueerd wordt. Onduidelijk is wanneer de dienst weer van start gaat.
SOS-arts is een dienst die door iedereen ingeschakeld kan worden. Kern van de dienst is dat de arts niet bepaalt of hij bij een patiŽnt langsgaat, maar de patiŽnt zelf. PatiŽnten moeten dan wel zelf betalen: zeventig euro overdag en 105 euro buiten kantoortijden. In Amsterdam heeft het bedrijf volgens de laatste gegevens acht artsen in dienst.

Radiostilte
Volgens initiatiefnemer Arnold Verhoeven liggen de activiteiten niet stil, maar is er een Ďradiostilte ingelastí. ďStilte voor de storm, zal ik maar zeggen", is het enige wat hij erover kwijt wil. SOS-arts heeft in het verleden veel kritiek gehad van bestaande artsenorganisaties, met name van de LHV. De huisartsenvereniging somde op haar website maar liefst 24 bedenkingen tegen de 24-uursdienst op.

Blokkeren
De 24-uursdienst is niet zonder slag of stoot van de grond gekomen. Zo blokkeerde de NZa jarenlang de start van SOS-arts. Vorig jaar maart werd het besluit van de NZa om geen tarief aan het bedrijf toe te kennen door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vernietigd. De NZa moest opnieuw de aanvraag bekijken. Door de beleidsregel Ď Zorg op afroep van de patiŽntí mocht SOS-arts toch van start gaan.

Verzekeraars
SOS-arts had een aantal afspraken met verzekeraars, onder meer met Stad Holland. Maar deze krijgen momenteel geen declaraties meer voor de geleverde diensten. Bij Zorgverzekeraars Nederland is ook niet bekend of er declaraties binnenkomen bij aangesloten leden. De arbodienst Maetis Ardyn, voor wie SOS-arts onder meer zou gaan werken, heeft inmiddels geen contact meer. ďHet enige wat ik ervan kan zeggen is dat wij geen zaken meer doen met SOS-artsĒ, zegt een woordvoerder.

http://www.mednet.nl/nieuws/id6093-sos-arts-niet-actief.html (http://www.mednet.nl/nieuws/id6093-sos-arts-niet-actief.html)