Hulpverleningsforum

Blauw: Politie / Marechaussee / Handhaving => Politie en Marechaussee => Topic gestart door: Live op 26 november 2009, 16:26:21

Titel: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 26 november 2009, 16:26:21
Groningse buurtagenten houden burgers op de hoogte met Twitter

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/106005/Groningse_buurtagenten_houden_burgers_op_de_hoogte_met_Twitter.html (http://www.blikopnieuws.nl/bericht/106005/Groningse_buurtagenten_houden_burgers_op_de_hoogte_met_Twitter.html)
donderdag 26 november 2009 15:48

Groningen - De Groningse buurtagenten in de wijken West-Indische buurt, Oost-Indische buurt, de Hoogte in Groningen en de gemeente Haren, burgers op de hoogte stellen van zaken die spelen door middel van Twitter.

De politie ziet dit als een extra middel om met burgers te communiceren over bijvoorbeeld een getuigenoproep of een een vooraf aangekondigde controle. Groot voordeel hiervan is dat er gereageerd kan worden opde berichten van de agenten. De buurtagenten en jeugdagent laten met hun Twitterberichten zien waar ze mee bezig zijn. Zo krijgen burgers een mooi kijkje in de keuken van hun werk.

Voor het verzenden van de Twitterberichten maken zij gebruik van een zakcomputer. De Tweets van de buurtagenten worden aangevuld met pers- en nieuwsberichten die betrekking hebben op de desbetreffende wijken. Zo ontstaat een interactief platform door Twitter op wijkniveau. Alle relevante en actuele informatie en communicatie over Groningse wijken komt op deze manier samen

Volgen buurtagenten
Wilt u de buurtagenten of de jeugdagent via Twitter volgen? Dat kan op de volgende manier:

Volg ze per gebied via:
- Indische buurt: www.twitter.com/politie_grn/indischebuurt (http://www.twitter.com/politie_grn/indischebuurt)
- De Hoogte: www.twitter.com/politie_grn/dehoogte (http://www.twitter.com/politie_grn/dehoogte)
- gemeente Haren: www.twitter.com/politie_grn/haren (http://www.twitter.com/politie_grn/haren)

Of afzonderlijk via:
- West-Indische buurt: buurtagent Andries Nederhoed (www.twitter.com/a_nederhoed (http://www.twitter.com/a_nederhoed))
- Oost-Indische buurt: buurtagent Nico Lefferts (www.twitter.com/nico_lefferts (http://www.twitter.com/nico_lefferts))
- De Hoogte / Selwerd: buurtagent Jaap Wallinga (www.twitter.com/jaap_wallinga (http://www.twitter.com/jaap_wallinga))
- Hele werkgebied Noord: jeugdagent Fred Wilbrink, jeugdagent
(www.twitter.com/fred_wilbrink (http://www.twitter.com/fred_wilbrink))
- Oosterhaar (Haren): Peter Boekweg (www.twitter.com/peter_boekweg (http://www.twitter.com/peter_boekweg))
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 9 juni 2010, 11:14:45
Meldkamer Fryslan gaat gebruikmaken van twitter

http://www.flitsnieuws.nl/nieuws/index.php?content=detail&id=8796 (http://www.flitsnieuws.nl/nieuws/index.php?content=detail&id=8796)
Gepubliceerd op 09 06 2010

LEEUWARDEN- De Meldkamer van de politie Fryslân gaat vanaf 8 juni actief twitteren via het accountwww.twitter.com/meldkamer_frl. Het is de eerste Meldkamer in Nederland die op deze manier burgers actief informeert over o.a gestolen voer- en vaartuigen, files en wegafsluitingen door bijvoorbeeld verkeersongevallen en spookrijders ook zullen er Burgernetacties op geplaatst worden.

Waarom twitter?
Twitter is de snelst groeiende sociale netwerksite van dit moment. Met een tweet kan de Meldkamer eenvoudig grote groepen mensen informeren. In met name heterdaadsituaties is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te vragen uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kan iedereen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Twitter, laagdrempelig maar ook openbaar
Twitter is laagdrempelig. Met een tweet kunt u heel snel en simpel iets aan de politie melden. Verstuurt u een tweet aan de politie of replied u een politie-tweet, bedenk u dan goed dat u daarmee uw vertrouwelijke informatie wel wereldkundig maakt. Immers, tweets zijn openbaar en iedereen (met of zonder twitter-account) kan lezen welke informatie u aan de politie verstrekt.

Diverse manieren om informatie met de politie te delen

De politie vraagt u om uw vertrouwelijke informatie niet via twitter te verzenden. Er zijn

diverse manieren om informatie met de politie te delen:

·        Telefonisch informatie doorgeven? Belt u dan met 0900-8844 en geef uw tip aan de politie door. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.

·        Per e-mail informatie doorgeven? Stuur een mail naar politie Fryslân via het contact-formulier. Mailt u naar aanleiding van een tweet, vermeld dit dan svp in het bericht.

·        Anoniem informatie doorgeven? Belt u dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.

·        Met spoed iets doorgeven? Belt u dan met 1-1-2, dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Nieuwe media
De politie Fryslân maakt net als vele andere politiekorpsen in Nederland gebruik van nieuwe media. Sinds 25 maart 2009 heeft de Friese opsporingssite Dader Gezocht een eigen twitter-profiel, en twittert ze actief opsporingsberichtgeving. Aan de site is ook een youtube-kanaal gekoppeld. De persvoorlichters van de Friese politie twitteren sinds 16 februari 2010.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maarten op 9 juni 2010, 11:35:35
Hollands Midden maakt hier ook al een tijdje gebruik van:

Politienieuws via Twitter
Volg ons op Twitter!
Politie Hollands Midden is actief op de internetdienst Twitter. In de berichten op twitter vind je politienieuws, opsporingsberichten, vacatures en aankondigingen van verkeerscontroles.

Twitter is een "microblogdienst" waardoor je eenvoudig op de hoogte kan blijven van wat jouw interesseert. Door als politie korte berichtjes te publiceren, net iets minder dan een smsje, houden we je op de hoogte. Je kan ons volgen, en ook reageren op onze tweets, als je ook een Twitter-account hebt aangemaakt. We zijn te vinden op http://twitter.com/PolitieHM. (http://twitter.com/PolitieHM.)
De berichtjes kunnen niet alleen gelezen worden op een computer, maar ook op verschillende mobiele telefoons of Pocket-PC's. Zo blijf je ook onderweg op de hoogte.Het logo van Twitter is een vogeltje omdat Twitteren,
in het Nederlands kwetteren betekent.


Waarom Twitter?

Politie Hollands Midden zoekt naar allerlei mogelijkheden om in contact te komen met de inwoners van haar regio. Twitter biedt de politie de kans om een bepaalde groep inwoners te informeren. Inwoners die de politie op andere manieren niet zou kunnen bereiken. De politie wil daarnaast ook mee met haar tijd en wil op de hoogte blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Wat kan je van ons verwachten?

De politie zal Twitter inzetten om verschillende onderwerpen onder de aandacht te brengen:

■ Opsporingsberichten
■ Nieuwswaardigheden
■ Interessante artikelen van andere tweeters (Retweets)
■ Verkeerscontroles in de regio
■ Campagnes
■ Realtime tweets tijdens grote incidenten


Bron: http://www.politie.nl/hollands-midden/projecten/politienieuwsviatwitter.asp (http://www.politie.nl/hollands-midden/projecten/politienieuwsviatwitter.asp)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 9 juni 2010, 16:50:14
Politie Kennemerland gestart met eigen account op Twitter

http://www.abradio.nl/web/show/nieuws/9724/politie_kennemerland_gestart_met_eigen_account_op_twitter (http://www.abradio.nl/web/show/nieuws/9724/politie_kennemerland_gestart_met_eigen_account_op_twitter)
Datum: woensdag 09 juni 2010
  
Haarlem - De politie Kennemerland is gestart met een eigen account op Twitter. Op www.twitter.com/politieken (http://www.twitter.com/politieken) (@Politieken) zullen regelmatig tweets worden geplaatst.

Met Twitter hoopt de politie Kennemerland nog meer getuigen van incidenten te kunnen bereiken. Eén van de voordelen van Twitter is immers dat gebruikers elkaars berichten kunnen citeren. Zo kan de politie in korte tijd heel gericht een groep mensen bereiken. Op dit moment is er op de politie Twitter een oproep te lezen dat de politie Kennemerland opzoek is naar de overvallers op de McDonald’s in Santpoort-Noord.

Omliggende politiekorpsen maken al langer gebruik van Twitter zoals de politie Hollands Midden en Amsterdam.

AB-Radio is ook al langer te vinden op twitter. Ga naar www.twitter.com/abradio (http://www.twitter.com/abradio) (@ABRadio) en blijf volledig op de hoogte van al het nieuws uit de regio Kennemerland.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 11 juni 2010, 14:24:56
Wijkagenten gaan Twitteren

http://www.bndestem.nl/regio/breda/6821663/Wijkagenten-gaan-Twitteren.ece (http://www.bndestem.nl/regio/breda/6821663/Wijkagenten-gaan-Twitteren.ece)
vrijdag 11 juni 2010 | 12:29 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 11 juni 2010 | 12:32

De politie Midden en West Brabant gaat een proef doen met Twitter. Twee wijkagenten, een in Breda, en een in Etten-Leur, zijn inmiddels begonnen met Twitteren vanuit hun werkgebied.

Peter Smaardijk doet dat vanuit Etten-Leur op wa_ettenleur01, en Ilse Segers vanuit het centrum van Breda op wa_bredacentr02

De wijkagenten gaan vooral twitteren over waar ze mee bezig zijn. Ze melden wat hen opvalt, hoe ze actie ondernemen en wat burgers zelf kunnen doen. De inmiddels geplaatste berichten variëren van een opgerolde hennepkwekerij tot de aankondiging van een verkeerscontrole, van het waarschuwen voor een zakkenroller tot een getuigenoproep naar aanleiding van een vernieling.

De tweets bieden een inkijk in de manier waarop de wijkagent zijn werk voor de buurt doet en hoe hij burgers daarbij wil betrekken. De adressen van de wijkagenten worden in de betreffende wijken bekend gemaakt en zijn ook te vinden op de website van de Politie Midden en West Brabant.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 19 juni 2010, 00:25:00
Politie Rotterdam - Rijnmond zit ook op Twitter.
http://twitter.com/politierr (http://twitter.com/politierr)

Hier kan je rechtsonder elk district en een aantal wijkagenten aanklikken om te volgen.
Er zijn districten die het haast niet gebruiken maar er zijn er ook een aantal die het dagelijks gebruiken.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 8 september 2010, 11:48:38
Politiemeldkamer Friesland gebruikt twitter.

Het hoe en waarom is te zien in onderstaande film.
GPTV: Meldkamer politie gaat twitteren.mp4 (http://www.youtube.com/watch?v=YBtnhl-kKwo#)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DaMook op 9 september 2010, 03:09:19
Politie valkenswaard, eindhoven, limburg en weet ik wat zitten ook allemaal op twitter. Ik volg alleen https://twitter.com/politievwaard (https://twitter.com/politievwaard) omdat ik daar woon en dat dus het interessants vind.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: peebee op 9 september 2010, 09:52:43
Politie rotterdam:
http://twitter.com/politierr (http://twitter.com/politierr)

http://twitter.com/PRRHoekman (http://twitter.com/PRRHoekman)
Location Rotterdam-West
Bio Buurtagent Rotterdam-West, wijk: Ossewei- en Pupillenbuurt. Politie Rotterdam-Rijnmond. Wie wil DM-en, volg mij en stuur een verzoek!

http://twitter.com/PRRHarammotahar (http://twitter.com/PRRHarammotahar)
Location Rotterdam-Noord
Bio Buurtagent Jeugd, Rotterdam-Noord, wijk: Oude Noorden. Politie Rotterdam-Rijnmond.

http://twitter.com/PRRVideler (http://twitter.com/PRRVideler)
Location Hellevoetsluis
Bio Buurtagent Hellevoetsluis, wijk: Struytse Hoeck. Politie Rotterdam-Rijnmond.

http://twitter.com/PRRberenschot (http://twitter.com/PRRberenschot)
Location Rotterdam-West
Bio Buurtagent politie Rotterdam-West, wijk: Tussendijken-Oost. Politie Rotterdam-Rijnmond. Korpsambassadeur.

http://twitter.com/PRRoverschie (http://twitter.com/PRRoverschie)
Bio Dit account geeft updates van de blog van de politie Overschie in Rotterdam-Rijnmond http://politierroverschie.blogspot.com/ (http://politierroverschie.blogspot.com/)

http://twitter.com/politierrcentr (http://twitter.com/politierrcentr)
Bio Dit is het officiële Twitter-account van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, district Rotterdam-Centrum. Zie url hierboven voor onze contactmogelijkheden.

http://twitter.com/politierrwest (http://twitter.com/politierrwest)
Bio Dit is het officiële Twitter-account van de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, district Rotterdam-West. Klik op bovenstaande link voor onze contactmogelijkheden.

http://twitter.com/PRRGrootenboer (http://twitter.com/PRRGrootenboer)
Bio Buurtagent Rotterdam-West, Delfshaven Wijk: Bospolder Tussendijken. Politie Rotterdam Rijnmond, Korpsambassadeur, Taakaccenthouder Jeugd en Geweld.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Starsky79 op 9 september 2010, 10:59:41
Politie voorkomt overval in Alphen

Drie mannen die mogelijk een overval wilden plegen op een filiaal van de Bristol in de Hofzichtstraat in Alphen aan den Rijn, zijn maandagavond meteen opgepakt.
De politie had hierover een tip gekregen en stelde zich verdekt op rond de winkel. Toen drie mannen aankwamen en de politie in het oog kregen, sloegen ze meteen op de vlucht. Een van hen werd direct aangehouden.

De twee andere verdachten konden later worden gearresteerd op aanwijzingen van inwoners van Alphen aan den Rijn. Die waren op de hoogte gebracht van de zoektocht dankzij Burgernet en Twitter.

Kennelijk toch handig dat twitter.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Martijn de Vries op 9 september 2010, 11:07:16
De afdelingen communicatie van de politie Groningen en Drenthe gaan binnenkort een cursus doen over web 2.0. Misschien wordt het later in heel het korps uitgerold.

http://23politiedingen.nl/ (http://23politiedingen.nl/)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: peen van dienst op 9 september 2010, 11:23:02
Ook uniek.... Politie die pers informatie niet via P2000 verspreidt, maar aan ons twittert:

http://twitter.com/Politie_HGL/status/23989814158 (http://twitter.com/Politie_HGL/status/23989814158)

@regio15  Inbrekers in 's-Gravenzande overlopen en aangehouden, hierbij werd heli ingezet. In Wateringen zoeken we overvallers van woning.

Peen
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Martijn de Vries op 9 september 2010, 14:01:54
Ook uniek.... Politie die pers informatie niet via P2000 verspreidt, maar aan ons twittert:

http://twitter.com/Politie_HGL/status/23989814158 (http://twitter.com/Politie_HGL/status/23989814158)

@regio15  Inbrekers in 's-Gravenzande overlopen en aangehouden, hierbij werd heli ingezet. In Wateringen zoeken we overvallers van woning.

Peen

Dat doet de politie in Friesland al een tijdje, niets unieks aan dus. Zowel bureau communicarie als de allarmcentrale...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Martijn de Vries op 9 september 2010, 14:37:48
Hier nog even een klein lijsje met twitterende politie uit het noorden van het land. Hiernaast zijn er nog een aantal maar wat minder actief.

Buurtagent Gerrit Leek (Groningen) http://twitter.com/gerrit_faber (http://twitter.com/gerrit_faber)
Buurtagent v.Bruggen (Groningen) https://twitter.com/g_vanbruggen (https://twitter.com/g_vanbruggen)
Bureau communicatie Groningen http://twitter.com/voorlichter (http://twitter.com/voorlichter)
Meldkamer Friesland http://twitter.com/meldkamer_frl (http://twitter.com/meldkamer_frl)
Bureau comminicatie Friesland http://twitter.com/persvoorlichter (http://twitter.com/persvoorlichter)
Buurtagent Leeuwarden Gerard Willemse http://twitter.com/wijkagentvob (http://twitter.com/wijkagentvob)
Dadergezocht http://twitter.com/dadergezocht (http://twitter.com/dadergezocht)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 9 september 2010, 23:08:55
http://www.politie.nl/groningen/projecten/twittervolguwbuurtagentendenkmee.asp (http://www.politie.nl/groningen/projecten/twittervolguwbuurtagentendenkmee.asp)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Martijn de Vries op 5 november 2010, 14:21:21
Friesland heeft er weer een aantal buurtagenten op twitter bij http://www.politie.nl/friesland/nieuws/politiefryslnheefttwitterendebuurtagenten.asp (http://www.politie.nl/friesland/nieuws/politiefryslnheefttwitterendebuurtagenten.asp)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Henk op 28 december 2010, 16:23:07
Op het gevaar af dat ook dit onderwerp weer naar het moderatorhok verplaatst wordt   :D  juhf bkll

Twitterende politiechef op non-actief(Novum) -

Districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe Gerda Dijksman is op non-actief gezet na een suggestieve tweet. Nadat zaterdag twee personen om het leven kwamen in een woning in Meppel twitterde ze: "Gaat vast om huiselijk geweld". Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging.

De korpsleiding laat weten dat hiermee mogelijk inbreuk is gemaakt om de integriteit van de slachtoffers en nabestaanden zijn gekwetst. De politie stelt een onderzoek in naar de tweet. De uitkomsten hiervan worden over vier weken verwacht.
Dijksman kwam eerder dit jaar al in problemen door een tweet waarin ze de PVV van Geert Wilders fascistisch noemde. De PVV-leider eiste vervolgens dat ze zou worden ontslagen, maar dat hoefde niet van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin

 Trouw: twitterende politiechef op non-actief  (http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3355713.ece/Twitterende_politiechef_op_non-actief.html)

Gerda Dijksman op Twitter  (http://twitter.com/grotedame)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jacques Schenk op 28 december 2010, 17:55:15
Op het gevaar af dat ook dit onderwerp weer naar het moderatorhok verplaatst wordt   :D  juhf bkll

Nou dat valt toch wel mee, ik zou hoogstens kunnen zeggen dat het bericht al een keer geplaatst is : http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=46500.msg830355#msg830355 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=46500.msg830355#msg830355)
Maar omdat het daar heel specifiek bij een inzet staat heb ik er niet zo veel problemen mee dat het hier in het algemene deel nog een keer geplaatst wordt.
Zolang er meer geen discussie op 2 plaatsen tegelijk over ontstaat.... juhf bkll
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jacques Schenk op 29 december 2010, 11:32:06
Politie twittert tijdens oud en nieuw
ANP

AMSTERDAM - Het politiekorps Amsterdam Amstelland heeft zich voorgenomen actief te twitteren rondom de jaarwisseling. Dat maakte het woensdag bekend.

Burgers kunnen op twitter.com/politieaa zien waarmee de politie bezig is. Ook kunnen zij berichten verwachten over de veiligheid en de bereikbaarheid van Amsterdam.

De Amsterdamse politie gebruikt het nieuwe medium sinds dit jaar om nieuws- en opsporingsberichten te verspreiden en het publiek te informeren tijdens grote evenementen. Dat gebeurde voor het eerst tijdens de huldiging van het Nederlands elftal en daarna onder meer tijdens Sail en het Prinsengrachtconcert. Naar verwachting komen vrijdagavond ruim 40.000 mensen naar het Staatsloterij Oud & Nieuwfeest op het Museumplein.

Eerder deze maand kondigden de politie en het Openbaar Ministerie in Groningen aan Twitter in te zetten tijdens oud en nieuw.

Bron (http://www.telegraaf.nl/digitaal/8610407/__Politie_twittert_tijdens_oud_en_nieuw__.html?sn=digitaal)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 14 januari 2011, 11:19:30
Rotterdamse twitterende buurtagenten krijgen positieve reacties bij Twitterevaluatie 11-01-2011

Dinsdagavond 11 januari was er een grote twitterevaluatie gehouden in Pier 80 op de Rözener Manzstraat 80 te Rotterdam – West omdat de buurtagenten graag
live in contact wilden komen met hun volgers.
De volgers van de buurtagenten bestaan naast actieve bewoners ook uit o.a. ondernemers uit de wijk en mensen die er werken maar ook is er belangstelling
vanuit de Rotterdamse politiek voor dit fenomeen waar men nu 8 maanden mee bezig is.

De opkomst was groot te noemen met zo’n 75 belangstellende en dat waren nog lang niet alle mensen want door de grote opkomst
hebben zij ook helaas vele mensen teleur moeten stellen.

Even wat cijfers tot nu toe wat volgers betreft van de 5 buurtagenten die mee doen aan deze pilot.
Buurtagent Wout Videler van Hellevoetsluis heeft 289 volgers
Buurtagent Hans Hoekman van Nieuwe Westen heeft 383 volgers
Buurtagent Arnoud Grootenboer van Bospolder en Tussendijk heeft 708 volgers
Buurtagent Wilco Berenschot van Tussendijk – Oost heeft 784 volgers
Buurtagent Manoe Harammotahar van Oude Noorden heeft 252 volgers
Deze 5 toppers van buurtagenten zijn dus al goed voor 2416 volgers in een kleine 8 maanden.
En dan heb ik de districtsaccounts van Rotterdam - Rijnmond nog niet eens meegeteld.
Want dan komen er nog 6355 volgers bij. Kortom de regio op zich heeft aardig wat volgers.

Enquête:
Voorafgaand aan de avond heeft men ook een enquêteformulier online gezet die de volgers konden invullen via www.prrtwitter.nl (http://www.prrtwitter.nl) en aan het begin van de twitterevaluatie
was deze al ruim 90 maal ingevuld en de teller staat inmiddels al op 105.
De voorlopige tussenstand van deze enquête kan je vinden op http://bit.ly/ea0cMn (http://bit.ly/ea0cMn)
En deze cijfers zullen zeker nog oplopen als meer volgers de enquête gaan invullen.

Wat punten die nu al opvallen in de enquête zijn:
98% vind dat de buurtagenten zeker moeten door gaan met twitteren.
Verder valt op dat de twitterende buurtagent een 8 scoort voor zijn tweets.
En het cijfer wat men de buurtagent geeft voor zijn werk ook een 8 scoort.

Op de vraag:
Wat voegt de Twitterende buurtagent voor uw toe aan uw veiligheidsbeleving?
Zijn de reacties ook positief zoals:
Geeft me inzicht dat de buurtagent echt persoonlijk betrokken is bij mijn buurt / Maakt de wijk veiliger /
Ik krijg nu een veel beter idee van waar wijkagenten allemaal mee bezig zijn.

Op de vraag:
Wat mist u nog in de tweets van de buurtagenten ?
De tweets van mijn eigen buurtagent / Nog te weinig op twitter / meer foto’s en filmpjes.

Kortom het leeft onder de volgers en nu is het afwachten wanneer men het verder gaat uitrollen onder de resterende buurtagenten want men staat in de rij om er aan te beginnen.
Dus de collega’s zijn enthousiast maar moeten nog even wachten maar dat het gaat komen is zo goed als zeker.

Mocht je ook 1 van de buurtagenten volgen en je mening willen geven vul dan het formulier in door te klikken op www.prrtwitter.nl (http://www.prrtwitter.nl)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 14 januari 2011, 11:22:23
Wat heeft de media er tot nu toe over bericht:

Agenten lossen tientallen zaken op via Twitter
12 januari 2011

Rotterdamse agenten staan in de rij om mee te doen aan het Twittercop project. Dat blijkt uit de evaluatie van de proef met twitterende politiemensen.
Drie buurtagenten hebben de afgelopen acht maanden hun ervaringen gedeeld met hun volgers op de berichtenservice.

Volgens een van de agenten, Arnoud Grootenboer, heeft het Twittercop project al bij tientallen zaken tot een aanhouding geleid.
Volgens GroenLinks fractieleider Arno Bonte zouden alle agenten in Rotterdam een eigen twitteraccount moeten hebben.

Als je op link hieronder klikt treft je beeld en geluid aan.
BRON: http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2011%2Fjanuari%2FProef%20met%20twitterende%20politieagenten%20is%20een%20succes (http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2011%2Fjanuari%2FProef%20met%20twitterende%20politieagenten%20is%20een%20succes)

En zelfs de Telegraaf heeft er over geschreven.
BRON: http://www.telegraaf.nl/digitaal/8716682/__Twittercop_lost_zaken_op__.html (http://www.telegraaf.nl/digitaal/8716682/__Twittercop_lost_zaken_op__.html)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 14 januari 2011, 15:43:49
Geen twitterhandleiding voor politieagenten

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/55800/geen-twitterhandleiding-voor-politieagenten (http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/55800/geen-twitterhandleiding-voor-politieagenten)
14-01-2011

ASSEN - Er komt geen handleiding voor twitterende politieagenten. Dat hebben de politievakbonden donderdag in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie besloten.

Districtschef Gerda Dijksman van Zuidwest-Drenthe werd eind december geschorst, naar aanleiding van een tweet over twee slachtoffers van koolmonoxide-vergiftiging in Meppel. Toch ziet de landelijke politievakbond geen heil in een twitterprotocol. Volgens de bond is het door de snelle ontwikkeling van twitter onmogelijk een sluitende handleiding op te stellen. Bovendien heeft de bond vertrouwen in de twitterende agenten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 13 februari 2011, 13:03:48
Agenten hebben baat bij online communicatie

Bron: WEBGRRL http://webgrrl.nl/201101/agenten-hebben-baat-bij-online-communicatie/ (http://webgrrl.nl/201101/agenten-hebben-baat-bij-online-communicatie/)
Geplaatst op: 24 januari 2011 in Politie 2.0 (http://webgrrl.nl/category/politie-20/), Web 2.0 (http://webgrrl.nl/category/web-20/).

Wat een hoop commotie de laatste weken over de politie en Twitter! Daarom hier een positieve noot over hoe online communicatie bijdraagt aan het politiewerk van – met name – de wijkagent. In Utrecht hebben we daar nu zo’n acht maanden ervaring mee opgedaan en ik moet zeggen: het bevalt goed, alle meetmomenten blijken positief uit te vallen. Dat geeft de burger moed dat we op de goede weg zijn! Tijd om de zaken op een rijtje zetten. Waar hebben we het over, wat zijn de voor- en nadelen van al dat gekwetter online?

Met dank aan twitteraars (@sjoechem, @davied, @cvanderven, @MoniqueRoosen, @arnoldgubler, @beabottone en @Wwwijzer) die mij van input hebben voorzien voor dit artikel!

Waar hebben we het over?
Zo tussen de 100 en 200 Nederlandse wijkagenten (elke dag komen er nieuwe bij), buurtagenten of buurtregisseurs – in elk korps heet het anders, maar het gaat natuurlijk om de agent die vast in jouw wijk werkt – maken momenteel gebruik van Twitter als extra communicatiemiddel. Het lijkt met name voor deze groep agenten het aangewezen middel om het bereik in de wijk te vergroten. Snelle, korte berichten over hun werkzaamheden geven de inwoners inzicht in waar de wijkagent zich mee bezighoudt. En hij/zij is ook aanspreekbaar. Met een vleugje persoonlijkheid in de tweets maakt dat zo’n wijkagent voor velen interessant is om te volgen.

Twitter is een 24/7-medium maar voor wijkagenten geldt dat niet; zo kan het zijn dat een inwoner niet direct antwoord krijgt op een vraag. Dat vind ik niet meer dan terecht, mits de wijkagent een passende oplossing heeft bedacht. Zoals op Twitter vertellen dat hij/zij nu vrij is met daarbij (in geval van vakantie) de naam van de collega die het overneemt.

Wat zijn de voordelen?
De missie van de politie is het terugdringen van criminaliteit door waakzaam en dienstbaar te zijn. Dat kan de politie niet alleen; burgers zijn daar hard bij nodig! Zij kunnen helpen door de oren en ogen te zijn op momenten dat de politie er niet is en informatie door te geven. Voorbeeld: Burgernet. Inwoners kunnen meedenken met de politie en andere kanten van een onderzoek belichten. Voorbeeld: politieonderzoeken.nl. De politie heeft het heel lang eng gevonden om buiten de woordvoerders om op grote schaal te communiceren met burgers. Maar steeds meer ziet men in dat je respect, vertrouwen en betrokkenheid kunt winnen door open en eerlijk te communiceren over wat je doet en waarom. En dat dus niet door de gehaaide woordvoerder, maar door de agent op straat, die twittert. Die er niet altijd is wanneer jij hem/haar nodig hebt, maar waar je nu wel altijd een vraag aan kunt stellen wanneer je wilt.

Uit meerdere onderzoeken van meerdere politiekorpsen blijkt dat zowel inwoners als wijkagenten heel positief zijn over de nieuwe werkwijze; veel volgers, veel reacties en nuttige tips van inwoners en.. waardering!

Twitteraars noemen nog een aantal voordelen: de laagdrempeligheid en het gemak voor de volgers om vragen te stellen, het grotere bereik doordat je nu mensen bereikt die niet wisten wie hun wijkagent was en het gebruikmaken van dit snelle medium om geruchten te weerleggen met feitelijke informatie. Dat laatste geldt mijns inziens dan weer voor alle politie-accounts.

Zijn er ook nog nadelen?
Natuurlijk zijn er nadelen. Een wijkagent is van oudsher niet gewend om op zo’n groot podium (namelijk het wereldwijde web) te staan en zo’n grote impact te hebben met elk woord dat hij/zij twittert. Zelfs als het al eens is misgegaan, kan dat prima nog eens gebeuren, leert de ervaring van districtschef Gerda Dijksman. En daarbij geldt natuurlijk dat hoge bomen veel wind vangen. Voor woordvoerders en andere communicatieadviseurs is het een hele omschakeling om niet meer volledig de regie te hebben op alles wat naar buiten gaat. Dan moet je opeens achteraf zaken rechtzetten, in plaats van dat je ze kunt voorkomen. Dat kan soms vervelend en pijnlijk zijn. En doordat de wijkagenten zó in het vizier liggen van journalisten, is de minste of geringste tweet voor hen al aanleiding om met de woordvoerders te bellen voor meer uitleg. Ik verwacht eigenlijk dat het twitteren ook wennen is voor de journalist. Dat dus niet achter elke tweet groot nieuws schuilgaat.

Vanuit het oogpunt van twitteraars gezien kan ook een aantal nadelen worden genoemd; niet alle wijkagenten zijn even bedreven op het communicatieve vlak, volgen lang niet altijd hun inwoners terug. Verder kan iedereen zich voordoen als wijkagent op Twitter, dus het kan lastig zijn te onderscheiden wie nu echt is en wie niet. Het verified account zou daar een mooie oplossing voor zijn, als Twitter daar tenminste aan zou meewerken!

Tot slot kan informatie op Twitter zowel ten goede als ten kwade worden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een foto van een vermist persoon twitteren zodat hij/zij snel gevonden wordt. Mensen retweeten het bericht zodat zoveel mogelijk mensen naar die persoon uitkijken. Maar iemand die kwaad wil, kan de persoonlijke informatie over de vermiste (zijn/haar foto!) misbruiken om het leven van die persoon behoorlijk zuur te maken!

En dat is ook precies de reden dat het Openbaar Ministerie doorgaans vrij terughoudend is met geven van toestemming voor het plaatsen van beeldmateriaal op internet; in de huidige copy/paste-tijd is het een heel zwaar opsporingsmiddel geworden!

Slotsom
Ik kan geen goede inhoudelijke reden verzinnen waarom wijkagenten zouden moeten stoppen met twitteren, of waarom ze het niet allemaal zouden mogen doen, indien ze dat zelf willen en kunnen natuurlijk. De baten zijn vele malen groter dan de kosten. En dus vind ik dat dit de nieuwe standaard werkwijze van de wijkagent moet worden. Agenten hebben baat bij online communicatie! Naast zijn fysieke aanwezigheid in de wijk, is hij/zij ook online beschikbaar voor inwoners. Ik ben benieuwd of 2011 het jaar wordt waarin het aantal twitterende wijkagenten zal exploderen en het dus heel gewoon zal zijn om aan je wijkagent een tweet te sturen. Wat denk jij?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 14 februari 2011, 17:14:04
Rotterdamse politiechef mag alleen nog zakelijk twitteren

http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Ffebruari%2FRotterdamse%20politiechef%20mag%20alleen%20nog%20zakelijk%20twitteren (http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Ffebruari%2FRotterdamse%20politiechef%20mag%20alleen%20nog%20zakelijk%20twitteren)
14 februari 2011

Remco Spaninxs, hoofd woordvoering van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, zal voortaan niet meer op persoonlijke titel twitteren. Hij mag alleen nog maar zakelijke berichten over het korps versturen.


Spaninxs en het korps hebben dit besloten, nadat de woordvoerder het afgelopen weekeinde twitterde over Machiel de Graaf, lijsttrekker namens de PVV voor de Eerste Kamer. De Graaf liet tijdens het verkiezingsdebat op Radio 1 weten dat ‘hoofddoekjes pijn doen aan zijn ogen.’

Spaninxs pikte de uitspraak op en vond dat De Graaf rijp was voor een bezoek aan de psycholoog.Dat ontlokte weer een uitspraak van PVV-kamerlid (en ex-politieman) Hero Brinkman, die zei dat ‘hij Spaninxs zou ontslaan.’

Dom
‘Het had niet mogen gebeuren. Een beetje dom,’ vindt korpschef Frank Paauw. ‘Het zal ook in de toekomst niet meer gebeuren. Met de opkomst van social media zullen we nog wel vaker tegen deze dingen aanlopen. Ook uit dit voorval zullen we lering trekken.’
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 15 februari 2011, 09:33:53
Blijkbaar is de PVV een doorn in het oog van de Nederlandse politie, want nu is iemand rijp voor de psycholoog en laatst was de PVV nog fascistisch.
Dus als ik zeg dat een agent een fascist is, dan mag dat ook zomaar of krijg ik dan een boete?
Zomaar een vraag die in mij boven komt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2011, 09:49:01
Twitterende wijkagent is 'hot'

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/871201/Twitterende-wijkagent-is-hot.htm (http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/871201/Twitterende-wijkagent-is-hot.htm)

APELDOORN - Bijna de helft van de wijkagenten in de regio Noord- en Oost-Gelderland maakt gebruik van de internetdienst Twitter waarmee gebruikers korte berichtjes kunnen publiceren. Dat meldt het korps.

Ruim 45 wijkagenten in de regio zijn inmiddels fervente Twitteraars, tot groot enthousiasme van het korps.

Voordeel is dat door de berichtjes duidelijker is wat de wijkagenten doen. Ook kunnen bewoners reageren op de Twitterberichten, waardoor de wijkagenten meer contact hebben met de wijkbewoners. Daardoor worden kleine zaken sneller opgelost.

Videoverslag op Omroep Gelderland: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/871201/Twitterende-wijkagent-is-hot.htm (http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/871201/Twitterende-wijkagent-is-hot.htm)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2011, 16:38:45
Videoverslag op Omroep Gelderland
Twitterende wijkagent is 'hot' (http://www.youtube.com/watch?v=CFWV8QHSz1k#ws)
TVGelderland | 14 februari 2011
Twitterende wijkagent is 'hot'
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2011, 17:39:10
Agent op Twitter is nog steeds een agent

http://www.metronieuws.nl/algemeen/agent-op-twitter-is-nog-steeds-een-agent/SrZkbn (http://www.metronieuws.nl/algemeen/agent-op-twitter-is-nog-steeds-een-agent/SrZkbn)!7mbskKTdzkQQQ/
2011-02-14 om 16:42

• Politievakbond ACP vreest beteugeling sociale media voor de politie. De aanleiding: uitglijders van politiemensen op Twitter. Maar meer bewustzijn over ‘het spel van feit en mening’ kan geen kwaad.

Als er maar niet weer een richtlijn komt over hoe de politie met sociale media moeten omgaan. Dat zou de ontwikkelingen de kop in drukken waar ze eigenlijk zouden moeten beginnen, vindt Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP. Toch geeft ook van der Kamp toe dat de politie wel wat les kan gebruiken in de omgang met sociale media. Het incident met Remco Spaninxs, teamleider communicatie van de Rotterdamse politie, bewijst dat maar weer eens. Spaninxs had zich op Twitter laten ontvallen dat hij Machiel de Graaf, PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, rijp achtte voor de psycholoog, omdat die had gezegd dat elk hoofddoekje hem pijn deed. De teamleider twitterde even later: “Aan andere kant moet ik misschien ook bezoek brengen aan psych... iedere geblondeerde lijsttrekker doet pijn aan m'n ogen....”

Het was niet voor het eerst dat een politiechef zich op twitter negatief uitliet over de PVV. Vorig jaar ontstond ophef omdat Gerda Dijksman van Zuidwest-Drenthe de partij ‘fascistisch’ noemde. De politie laat zich in de regel niet uit over politieke partijen. De uitglijder van Spaninxs valt extra op. Juist hij drukt de Twitterende buurtagenten als teamleider communicatie steevast op het hart zich te beperken tot het melden van feiten. Hij verwees daarbij naar districtschef Gerda Dijksman. Zij twitterde behalve over de PVV over de vondst van twee jeugdige doden. Ze zei   dat het waarschijnlijk ging om een familiedrama, terwijl de doodsoorzaak een koolmonoxidevergiftiging was. Ze staat nog op non-actief.

“Onze buurtagenten plaatsen tweets uit hoofde van hun functie”, zegt woordvoerder Karel van Horssten van korps Rotterdam-Rijnmond. “Terwijl Spanixs zijn uitlatingen over de PVV als privé-persoon heeft gedaan.” Maar dat is nu juist de makke met sociale media, zegt Gerrit van der Kamp van ACP. “Persoonlijke en zakelijke mededelingen lopen door elkaar heen.” Voor het probleem moet aandacht komen op politieopleidingen, zo stelde de bond onlangs voor aan de veiligheidsminister Opstelten. Onder de huidige agenten moet meer ‘bewustzijn’ komen over de rol van de politie “in het spel van feit en mening.” Twitter-expert Bert Kok snapt de ophef niet zo. “Politiemensen moeten ook in het echte leven op hun woorden letten, dus ook op Twitter.”
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 25 februari 2011, 13:39:01
Straf voor districtschef Dijksman

ASSEN -  Districtschef Zuidwest Drenthe Gerda Dijksman mag haar functie niet langer bekleden. De korpschef heeft de twitterende Dijksman voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. Als zij in die periode opnieuw in de fout gaat, volgt alsnog ontslag.

Aanleiding voor deze maatregelen zijn de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek.
Dit onderzoek was opgestart na een uiting van de districtchef via het medium Twitter met betrekking tot een geval van koolmonoxide-vergiftiging in een flatgebouw in Meppel eind december 2010. Zonder de feiten te kennen veronderstelde de districtschef in een ‘tweet’ dat er sprake zou zijn geweest van een geval van huiselijk geweld.
De korpsbeheerder heeft zijn overwegingen vooral gebaseerd op de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Daaruit heeft de korpsbeheerder geconcludeerd dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door de bewuste ‘tweet’ hebben nabestaanden van de slachtoffers pijnlijke emotionele gevolgen ondervonden van de voorbarige en ongepaste berichtgeving.
Daarnaast heeft de actie ook in de samenleving en binnen het politiekorps Drenthe veel onrust veroorzaakt. De korpsbeheerder rekent dat betrokkene zwaar aan.
De korpsbeheerder heeft in zijn strafoplegging rekening gehouden met het feit dat betreffende districtschef al eerder de grenzen van het toelaatbare in de sociale media heeft opgezocht.
In augustus 2010 sprak hij haar aan op haar gedrag naar aanleiding van een tweet over de PVV.
Gerda Dijksman liet in een reactie weten dat ze begrip heeft voor de opgelegde sanctie. Daarnaast biedt ze haar excuses aan de nabestaanden aan. „Ik betreur de ontstane situatie zeer. Dat doe ik ook in de richting van het bestuur, het korps en naar mijn collega's in het district”, aldus Dijksman.

Bron: Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/9121845/__Straf_voor_districtschef_Dijksman__.html?p=24,1)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maarten op 25 februari 2011, 15:43:39
Ter aanvulling het officiële bericht van Politiekorps Drenthe:

Districtschef Politie Zuidwest Drenthe krijgt voorwaardelijk strafontslag

Assen, 25-02-2011 • De korpsbeheerder van Politie Drenthe heeft de districtschef van Zuidwest Drenthe voorwaardelijk strafontslag opgelegd. Daarnaast mag zij niet langer de functie van districtschef bekleden. Aanleiding voor deze maatregelen zijn de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek was opgestart na een uiting van de districtschef via het medium Twitter met betrekking tot een geval van koolmonoxide-vergiftiging in een flatgebouw in Meppel op 25 december 2010. Zonder de feiten te kennen veronderstelde de districtschef in een ‘tweet’ dat er sprake zou zijn geweest van een geval van huiselijk geweld.

De korpsbeheerder heeft zijn overwegingen vooral gebaseerd op de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Daaruit heeft de korpsbeheerder geconcludeerd dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door de bewuste ‘tweet’ hebben nabestaanden van de slachtoffers pijnlijke emotionele gevolgen ondervonden van de voorbarige en ongepaste berichtgeving.

Daarnaast heeft de actie ook in de samenleving en binnen het politiekorps Drenthe veel onrust veroorzaakt. De korpsbeheerder rekent dat betrokkene zwaar aan.

Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat zowel van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie als van het mogelijk beïnvloeden van een strafrechtelijk onderzoek geen sprake is.

De korpsbeheerder heeft in zijn strafoplegging rekening gehouden met het feit dat betreffende districtschef al eerder de grenzen van het toelaatbare in de sociale media heeft opgezocht.
In augustus 2010 sprak hij haar aan op haar gedrag naar aanleiding van een tweet over de PVV.

De korpsbeheerder heeft de districtschef van Zuidwest Drenthe voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. De korpsbeheerder heeft naast deze strafoplegging ook besloten dat betrokkene niet langer de functie van districtschef politie Zuidwest Drenthe mag bekleden.

De korpschef van Politie Drenthe zal bepalen welke werkzaamheden betrokkene gaat verrichten.


Schriftelijke reactie Gerda Dijksman

Gerda Dijksman is niet bereikbaar voor commentaar, maar laat het volgende weten:

“Bij dezen wil ik nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de nabestaanden, vooral vanwege de impact van de gevolgen van mijn actie. Ik betreur de ontstane situatie zeer. Dat doe ik ook in de richting van het bestuur, het korps en naar mijn collega's in het district. Ik snap dat het draagvlak voor mijn functioneren als districtschef van Zuidwest Drenthe weg is en dat ik deze functie niet langer kan vervullen.”

bron: http://www.politie.nl/drenthe/nieuws/districtschefpolitiezuidwestdrenthekrijgtvoorwaardelijkstrafontslag.asp (http://www.politie.nl/drenthe/nieuws/districtschefpolitiezuidwestdrenthekrijgtvoorwaardelijkstrafontslag.asp)


Jammerlijke misstap. Zo'n zaak kent alleen maar verliezers...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 29 maart 2011, 11:03:55
Twitterende wijkagenten binnen Kennemerland (http://www.youtube.com/watch?v=O_Rec34EXok#ws)

Van: KennemerlandPolitie (http://www.youtube.com/user/KennemerlandPolitie) | Gemaakt op: 29 mrt 2011

Stefan van Broekhuijsen, wijkagent Boven de Baandert in Heemskerk, vertelt over Twitter. De link naar zijn account is: http://twitter.com/PolKenWijkagHBD (http://twitter.com/#!/PolKenWijkagHBD)

Alle andere Twitterende wijkagenten van Kennemerland vind je op: www.politie.nl/kennemerland (http://www.politie.nl/kennemerland/nieuws/110322twitterendewijkagentenactiefinheelkennemerland.asp)


Voor een altijd actueel overzicht van alle (momenteel ruim 240) twitterende buurt-, jeugd- wijkagenten en buurtbrigadiers in heel Nederland, volg http://twitter.com/HVforumNL/wijkagenten (http://twitter.com/#!/HVforumNL/wijkagenten) binnen ons twitter account http://twitter.com/HVforumNL (https://twitter.com/#!/HVforumNL)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 12 april 2011, 14:44:55
Citaat
Geen strafvervolging twitterende politiechef

ASSEN -  Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen stelt geen strafvervolging in tegen voormalig districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe naar aanleiding van haar Twitterbericht over de „fascistische PVV”. Zij heeft met het plaatsen van de tweet geen strafbaar feit gepleegd, aldus het OM dinsdag.

Dijksman plaatste in augustus vorig jaar een tweet met de tekst: 'politiek is nu goed wakker en buitelt over elkaar als het gaat om terechte zorg voor fascistische pvv'. Er kwamen drie aangiftes binnen bij het OM wegens smaad en belediging.
Volgens het OM is daar echter geen sprake van. „De tweet richt zich namelijk niet tot één of meer bepaalde personen, maar tot een politieke groepering, de PVV”, motiveert het OM. „Belediging is een zeer persoonlijk delict.”

Bron:Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/9519663/__Geen_strafvervolging_twitterende_politiechef__.html?sn=binnenland,buitenland)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: dielangemotormuis op 16 april 2011, 12:08:06
Ter aanvulling het officiële bericht van Politiekorps Drenthe:

Districtschef Politie Zuidwest Drenthe krijgt voorwaardelijk strafontslag

Assen, 25-02-2011 • De korpsbeheerder van Politie Drenthe heeft de districtschef van Zuidwest Drenthe voorwaardelijk strafontslag opgelegd. Daarnaast mag zij niet langer de functie van districtschef bekleden. Aanleiding voor deze maatregelen zijn de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek was opgestart na een uiting van de districtschef via het medium Twitter met betrekking tot een geval van koolmonoxide-vergiftiging in een flatgebouw in Meppel op 25 december 2010. Zonder de feiten te kennen veronderstelde de districtschef in een ‘tweet’ dat er sprake zou zijn geweest van een geval van huiselijk geweld.

De korpsbeheerder heeft zijn overwegingen vooral gebaseerd op de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Daaruit heeft de korpsbeheerder geconcludeerd dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door de bewuste ‘tweet’ hebben nabestaanden van de slachtoffers pijnlijke emotionele gevolgen ondervonden van de voorbarige en ongepaste berichtgeving.

Daarnaast heeft de actie ook in de samenleving en binnen het politiekorps Drenthe veel onrust veroorzaakt. De korpsbeheerder rekent dat betrokkene zwaar aan.

Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat zowel van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie als van het mogelijk beïnvloeden van een strafrechtelijk onderzoek geen sprake is.

De korpsbeheerder heeft in zijn strafoplegging rekening gehouden met het feit dat betreffende districtschef al eerder de grenzen van het toelaatbare in de sociale media heeft opgezocht.
In augustus 2010 sprak hij haar aan op haar gedrag naar aanleiding van een tweet over de PVV.

De korpsbeheerder heeft de districtschef van Zuidwest Drenthe voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. De korpsbeheerder heeft naast deze strafoplegging ook besloten dat betrokkene niet langer de functie van districtschef politie Zuidwest Drenthe mag bekleden.

De korpschef van Politie Drenthe zal bepalen welke werkzaamheden betrokkene gaat verrichten.


Schriftelijke reactie Gerda Dijksman

Gerda Dijksman is niet bereikbaar voor commentaar, maar laat het volgende weten:

“Bij dezen wil ik nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de nabestaanden, vooral vanwege de impact van de gevolgen van mijn actie. Ik betreur de ontstane situatie zeer. Dat doe ik ook in de richting van het bestuur, het korps en naar mijn collega's in het district. Ik snap dat het draagvlak voor mijn functioneren als districtschef van Zuidwest Drenthe weg is en dat ik deze functie niet langer kan vervullen.”

bron: http://www.politie.nl/drenthe/nieuws/districtschefpolitiezuidwestdrenthekrijgtvoorwaardelijkstrafontslag.asp (http://www.politie.nl/drenthe/nieuws/districtschefpolitiezuidwestdrenthekrijgtvoorwaardelijkstrafontslag.asp)


Jammerlijke misstap. Zo'n zaak kent alleen maar verliezers...

Twitterende politiechef mag naar Friesland

ASSEN -  De gewezen districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest Drenthe mag aan de slag bij het Friese politiekorps. Dit maakte een woordvoerster van de politie Friesland zaterdag bekend. Dijksman werd in februari in Drenthe uit haar functie gezet vanwege haar omstreden uitspraken op Twitter.


 Gerda Dijksman Dijksman begint maandag als 'proceseigenaar intake en noodhulp'. Ze wordt voor twee jaar gedetacheerd. De voormalige cheffin kreeg voorwaardelijk strafontslag nadat zij in december naar aanleiding van twee doden op eerste kerstdag in Meppel twitterde „dat het vast om huiselijk geweld gaat”. Later bleek dat twee jonge mensen om het leven waren gekomen door koolmonoxidevergiftiging.

Bron:http://www.telegraaf.nl/binnenland/9554556/__Gerda_Dijksman__naar_Friesland__.html?p=6,1 (http://www.telegraaf.nl/binnenland/9554556/__Gerda_Dijksman__naar_Friesland__.html?p=6,1)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 20 april 2011, 15:47:17
zie ook: Buurtbrigadier Brabant Zuid-Oost stopt met twitteren na ophef (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=51540.0)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 20 april 2011, 15:48:25
Politie maakt excuses voor twitterbericht

http://www.nu.nl/binnenland/2495816/politie-maakt-excuses-twitterbericht.html (http://www.nu.nl/binnenland/2495816/politie-maakt-excuses-twitterbericht.html)
Uitgegeven: 19 april 2011 12:36
Laatst gewijzigd: 19 april 2011 13:35

EINDHOVEN - De Eindhovense politie heeft dinsdag op twitter excuses aangeboden voor een eerder verspreid bericht.
 
Daarin werd een oproep gedaan tips te leveren over een aantal mannen die betrokken waren bij een vechtpartij in januari in een parkeergarage in Eindhoven.

''VIJF LAFFE daders #zinloosgeweld #Marokkaans #040 Herken jij ze? Bel anoniem: 0800-7000 PLS-RT'', twitterde de Eindhovense politie. Het bericht veroorzaakte nogal wat commotie onder volgers.

Kort daarna werd de oproep verwijderd en verscheen een nieuw bericht met excuses van de politie. ''Ongelukkige woordkeuze tweet #zinloosgeweld zaak. Excuses. Niet de gebruikelijke termen die wij hanteren'', twitterde de politie.

Een woordvoerster laat weten dat de oproep voor tips is ingegeven door 'sentiment en emotie'. Verder wil ze niet op de kwestie ingaan.

© ANP
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 28 april 2011, 13:41:02
Politie gaat twitteren tijdens Koninginnedag

De politie Amsterdam-Amstelland twittert live tijdens de komende Koninginnedag. Wie zich aanmeldt als volger van de politie-tweets ziet wat de politie doet en kan berichten verwachten over veiligheid en bereikbaarheid in Amsterdam.

De tweets zijn te volgen via www.twitter.com/politieaa (http://www.twitter.com/politieaa). In alle berichten over Koninginnedag komt de hashtag (code) #Qday020 te staan, zodat ook Twitteraars die tweets zoeken over Koninginnedag in Amsterdam de berichten tegen kunnen komen.

Het Amsterdamse korps zet Twitter sinds ongeveer een jaar in om nieuws- en opsporingsberichten te verspreiden. Tijdens de huldiging van het Nederlands elftal gebruikte de politie Twitter voor het eerst om bezoekers van een evenement snel en direct te informeren. Ook twitterde de politie onder meer live rondom oud en nieuw, het zeilevenement SAIL 2010 en het Prinsengrachtconcert.


bron: at5.nl (http://www.at5.nl/artikelen/61210/politie-gaat-twitteren-tijdens-koninginnedag)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 29 april 2011, 22:04:52
Politie gaat twitteren tijdens Koninginnedag
en helemaal in stijl!  O0

(https://si2.twimg.com/profile_images/1330125971/Koninginnedag_profielpic.jpg)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 29 april 2011, 22:25:31
Leuk bedacht dat kroontje O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 12 mei 2011, 17:18:12
Wijkagent berispt om tweet over kruiper

AMSTERDAM -  De Amsterdamse wijkagent die twitterde over een kruipende sm-slaaf is door de politie berispt. De kruiper in kwestie is inmiddels opgepakt.

De politie had het afgelopen week druk met de man, die slechts gekleed in zijn onderbroek door de Westelijke Grachtengordel kroop.
Wijkagent Misha Nauman twitterde dat hij deze week meermaals werd geconfronteerd met een man die in witte onderbroek door de wijk kroop of liep, in opdracht van zijn meesteres."Hier gaan wij natuurlijk zakelijk mee om....... (maar ondertussen #woehahahaha)", schreef hij.
"Wat mij betreft had dit niet mogen gebeuren. Het was een bericht in de categorie leedvermaak. Er is van alles mis met mensen en daar zit meestal een verhaal achter. De wijkagent wordt erop aangesproken", laat een woordvoerder van politie in Amsterdam weten.
De wijkagent mag de tweet overigens laten staan en zal verder geen consequenties ondervinden van zijn bericht. De 'slaaf' is aangehouden wegens ordeverstoring en gehoord.

Bron:Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/9765283/__Agent_berispt_om__kruiptweet___.html?p=3,1)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 12 mei 2011, 18:12:44
Wijkagent berispt om tweet over kruiper

AMSTERDAM -  De Amsterdamse wijkagent die twitterde over een kruipende sm-slaaf is door de politie berispt. De kruiper in kwestie is inmiddels opgepakt.

De politie had het afgelopen week druk met de man, die slechts gekleed in zijn onderbroek door de Westelijke Grachtengordel kroop.
Wijkagent Misha Nauman twitterde dat hij deze week meermaals werd geconfronteerd met een man die in witte onderbroek door de wijk kroop of liep, in opdracht van zijn meesteres
"Hier gaan wij natuurlijk zakelijk mee om ....... (maar ondertussen #woehahahaha)", schreef hij.
"Wat mij betreft had dit niet mogen gebeuren. Het was een bericht in de categorie leedvermaak. Er is van alles mis met mensen en daar zit meestal een verhaal achter. De wijkagent wordt erop aangesproken", laat een woordvoerder van politie in Amsterdam weten.
De wijkagent mag de tweet overigens laten staan en zal verder geen consequenties ondervinden van zijn bericht. De 'slaaf' is aangehouden wegens ordeverstoring en gehoord.

Bron:Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/9765283/__Agent_berispt_om__kruiptweet___.html?p=3,1)

Als hij nou het gedeelte ( ....... maar ondertussen #woehahahaha ) had weggelaten was er naar mijn idee niets
aan de hand geweest en had het nooit in de krant gekomen.
En als het al in de krant was gekomen dan denk ik puur als bijzondere tweet.
In ieder geval lijkt het mij een goed leermoment in hoe ver kan ik gaan met twitter.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 13 mei 2011, 10:50:58
Het hypocriete in de hele samenleving in deze is natuurlijk dat 99 van de 100 voorbijgangers ook #woehahahaha denkt, en we weten allemaal ook best dat de politieagenten onderling (het zijn net echte mensen) ook allemaal #woehahahaha hierover zullen praten.  ::)

Het is dus niets meer en niets minder dan een heel menselijke reactie, als Jambers er een aflevering op TV over maakt dan mag het wel en zitten we allemaal te smullen achter de buis...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 13 mei 2011, 12:02:10
Het hypocriete in de hele samenleving in deze is natuurlijk dat 99 van de 100 voorbijgangers ook #woehahahaha denkt, en we weten allemaal ook best dat de politieagenten onderling (het zijn net echte mensen) ook allemaal #woehahahaha hierover zullen praten.  ::)

Het is dus niets meer en niets minder dan een heel menselijke reactie, als Jambers er een aflevering op TV over maakt dan mag het wel en zitten we allemaal te smullen achter de buis...
Amen O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 27 september 2011, 23:28:51
Twitter extra ‘wapen’ politie

27 september 2011
http://copsincyberspace.wordpress.com/2011/09/27/twitter-extra-wapen-politie/ (http://copsincyberspace.wordpress.com/2011/09/27/twitter-extra-wapen-politie/)

Omdat ‘niet op elke hoek van een straat een wijkagent woont’, omdat ‘het politiebureau niet meer dag en nacht open is’ en omdat aangifte doen bij voorkeur via internet gebeurt, is twitter ‘een extra wapen’ voor de hedendaagse agent in Winterswijk. Wijkagent Berend Jager meent dan ook dat twitter zorgt voor meer blauw op straat. Jager twittert sinds een jaar en organiseerde onlangs de eerste tweetup in Winterswijk. Daarop werd verteld wat het oplevert, dat getwitter. ‘We lossen er zaken mee op’. Het blijft echter wennen, erkent Jager. Enkele weken terug bleek een steek- en schietpartij toch iets anders te zijn. ‘Er is wellicht niet goed gecommuniceerd, al heeft iedereen daarin een verantwoordelijkheid’.
In de regio Noord- en Oost-Gelderland zijn inmiddels 67 wijkagenten op twitter actief.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 12 oktober 2011, 15:08:55
Volg woninginbrakenteam politie op Twitter

http://www.politie.nl/noord-holland_noord/nieuws/volgwoninginbrakenteampolitieoptwitter.asp (http://www.politie.nl/noord-holland_noord/nieuws/volgwoninginbrakenteampolitieoptwitter.asp)

Noord-Holland Noord, 12-10-2011 • Sinds begin oktober is het woninginbrakenteam van Politie Noord-Holland Noord te vinden op Twitter. Het twitteren moet bijdragen aan een veiliger Noord-Holland Noord.

Het woninginbrakenteam werd begin 2011 opgericht om het toenemende aantal woninginbraken de kop in te drukken. Nu zetten ze naast de traditionele middelen ook Twitter in om daders op te sporen. De volgers betekenen voor de politie extra ogen op straat die tips kunnen geven wanneer de politie via Twitter vraagt om informatie over een woninginbraak via Twitter. Daarnaast krijgen de volgers tips over het beveiligen van hun eigendommen waardoor ze het inbrekers moeilijk maken om toe te slaan.

Het woninginbrakenteam is op Twitter te volgen via @politienhn_wit
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 3 november 2011, 10:45:39
Politie, twitter en gezag

Door Arnoud Grootenboer geplaatst op 30 Oktober 2011 om 21.30
http://criminaliteitswijzer.ning.com/profiles/blogs/politie-twitter-en-gezag (http://criminaliteitswijzer.ning.com/profiles/blogs/politie-twitter-en-gezag)

Het overkoepelende afstudeerthema van de Strategische Leidinggevende Leergang (7) is de actuele gezagspositie van de Nederlandse politie. Ellen Boverman, Leen van Duijn, Peter de Graaf en Jasper Ritzema hebben er voor gekozen op zoek te gaan naar de positieve beinvloeding van het politiegezag, door als organisatie gebruik te maken van social media. Het onderzoek is gericht naar het gebruik van twitter onder wijkagenten.

Bas Slutter @wijkagentsassem en ik @prrgrootenboer scoorden het hoogste in de mate van ingesprek met de followers alswel op de relevantie van de gesprekken met followers.

De centrale onderzoeksvraag was:

Wat is het effect van het gebruik van Twitter door wijkagenten op de beeldvorming over het gezag van de politie, hoe kan dit worden verklaard en welke consequenties heeft dit voor strategisch politieleiderschap?

Zoals beloofd via twitter zou het onderzoek openbaar worden gemaakt. Het antwoord op de onderzoeksvraag kunt u uiteraard ook zelf lezen...

Politie, Twitter en Gezag (http://api.ning.com/files/iNzGFCtYwMZq*qIkKNx6I8D2zTe02oLZ4owuohSGIArPgVWebxKYEGgeS*2N0l-SrZbszh8z5VP5rCNClA-ZkrZZ-DNzr5se/scriptiePolitieTwitterengezag.pdf) (pdf)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 4 november 2011, 10:03:43
Mooi voorbeeld op Twitter van de samenwerking tussen verschillende twitterende wijkagenten in Kennemerland bij het opsporen en aanhouden van een verstuurder van dreigtweets!

@Donnynightmare Don
Ik pak me pistool loop me school binnen schiet elke leraar kapot dan gooi ik er een bom in en spug op het as van het hvc! :@ kut kut zooi
17 uur geleden

WijkagHAA1 Guus van Thiel
@Donnynightmare Dit is geen handige uitlating, Don. En dit is ook waarom de politie Twittert. Wees wijs en meldt je bij politieburo.
15 uur geleden

@Donnynightmare Don
Fuck die klote politie in nederland laat ze me maar pakken ik schiet ze dood met me gun facking nerdjes
17 uur geleden

WijkagHmrBOS Jeroen van den Bergh
De twitteraar die gisteravond dreigde zijn leraren v/h HVC + de politie dood te schieten, is aangehouden. Goed samengewerkt met @JeugdagHMR1
2 uur geleden

@WijkagHAA1 Guus van Thiel
Helemaal top @WijkAgHmrFLO. Blij dat het zo snel is geregeld. Dit is een van de redenen dat de politie ook op Social Media actief is.
1 uur geleden

@WijkagHAA1 Guus van Thiel
Goed dat het zo snel.is geregeld @WijkagHmrBOS @JeugdagHMR1. Mooi wapenfeit van de Twitterende agenten!
1 uur geleden

WijkagHmrBOS Jeroen van den Bergh
Dank @WijkagHAA1 voor je compliment, maar jij juist bedankt voor het opmerken vd dreigtweets en deze naar ons doorzetten! #Erewieeretoekomt
58 minuten geleden

WijkagHAA1 Guus van Thiel
Dankzij jullie RT kwam hij bij ons in beeld @doodsbedreiging. Toen konden we voorkomen dat @Donnynightmare ondoordachte dingen zou doen.
54 minuten geleden

WijkAgHmrFLO Burgman&Koelemeijer
@WijkagHAA1 de credits in deze gaan naar jou, @WijkagHmrBOS & @JeugdagHMR1 #goedesamenwerking #mooieaanhouding
2 minuten geleden


Leerling gepakt na dreigtweet

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10855347/__Leerling_na_dreigtweet_gepakt__.html (http://www.telegraaf.nl/binnenland/10855347/__Leerling_na_dreigtweet_gepakt__.html)
vr 04 nov 2011, 08:59

NIEUW-VENNEP -  Een leerling van het Herbert Visserscollega in Nieuw-Vennep is donderdagavond opgepakt nadat hij een dreigtweet had verstuurd.
De jongen twitterde: "Ik pak me pistool loop me school binnen schiet elke leraar kapot dan gooi ik er een bom in en spug op het as van het hvc!"
De politie reageerde daarop met een eigen tweet: "Dit is geen handige uitlating, Don. En dit is ook waarom de politie Twittert. Wees wijs en meldt je bij politieburo."
De leerling was echter niet onder de indruk en twitterde: "Fuck die klote politie in nederland laat ze me maar pakken ik schiet ze dood met me gun facking nerdjes."
De politie heeft de jongen aangehouden.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 4 november 2011, 10:29:06
Twittergebruik Groningse agenten succesvol

http://www.acp.nl/de-acp/actueel/nieuws/single-item/artikel/2011/11/03/twittergebruik-groningse-agenten-succesvol/ (http://www.acp.nl/de-acp/actueel/nieuws/single-item/artikel/2011/11/03/twittergebruik-groningse-agenten-succesvol/)
Door: Team Communicatie
03/11/11 16:32

Twitter, Hyves en Facebook. Een kleine greep uit de sociale media die niet meer weg te denken zijn uit de samenleving en hiermee ook de politieorganisatie. Vooral wijkagenten blijken gebruik te maken van het medium om in contact te komen en te blijven met burgers. Dit is één van de conclusies uit een onderzoek in Groningen onder twitterende agenten.

Leon Veltman, student aan de Universiteit van Twente, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van twitterende agenten in de regio Groningen. Uit dit onderzoek blijkt dat van de 483 officiële twitteraccounts van de politie bijna 70 procent gebruikt wordt door wijkagenten. Deze accounts hebben in theorie een bereik van 30.000 burgers. Het gebruik van Twitter komt ten goede aan het beeld dat mensen van de politie hebben. Ook wordt de drempel verlaagd om contact te leggen met de politie in het algemeen en de wijkagent in het bijzonder.

Functioneel

Wel geeft Veltman aan dat agenten minder privé-tweets moeten versturen. Dit omdat burgers de agenten volgen vanwege hun functie en niet vanwege de persoon. Momenteel heeft 25 procent van de geplaatste tweets een persoonlijk karakter. Het advies is om dit terug te brengen tot 10 procent. Zo is 90 procent van alle tweets nuttig voor de burgers die een wijkagent volgen. De ACP staat achter deze richtlijn.

Bewustwording

De ACP is van mening dat sociale netwerken kansen bieden, maar ook heel bewust gebruikt moeten worden. Deze bewustwording ontwikkelen door middel van educatie en informatie is volgens de ACP een betere weg dan het twittergedrag vastleggen in een protocol. De ACP is ervan overtuigd dat sociale media een bijdrage leveren aan de dialoog met burgers en daardoor aan beter politiewerk. Daarnaast helpen sociale media het imago van het vak en de organisatie te verbeteren. Ook de ACP zelf maakt gebruikt van sociale media waaronder een FaceBookpagina onder de naam www.facebook.com/politiebond (http://www.facebook.com/politiebond). Daarnaast heeft de ACP een twitteraccount (www.twitter.com/politiebond (http://www.twitter.com/politiebond)) om collega’s en burgers op de hoogte te houden van het meest relevante nieuws uit de politiesector.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 4 november 2011, 10:32:26
@brigadierASTEN Frans Beijers
Universiteit Utrecht doet onderzoek naar politie en Twitter. Vul de vragenlijst in en maak kans op 50 euro! http://bit.ly/bzotwitter (http://bit.ly/bzotwitter)
4 minuten geleden

vul hier (http://uurespondents.netq.nl/nq.cfm?q=73adef12-ad44-45c7-889b-03a53fa70adc) de vragenlijst in.
 
Citaat
Geachte heer, mevrouw,
 
De Universiteit Utrecht en het Center for Public Innovation doen in opdracht van het programma Politie en Wetenschap een onderzoek naar de effectiviteit van het gebruik van Twitter door de politie.
 
We zijn zeer geïnteresseerd in uw mening over het gebruik van Twitter door de politie in de regio Brabant Zuid-Oost. Op basis hiervan kunnen we aanbevelingen doen om het gebruik van Twitter door de politie, indien nodig, beter af te stemmen op burgers.  
 
Daarnaast worden onder de volledig ingevulde vragenlijsten drie cadeaubonnen van €50,- verloot (www.pluimen.nl (http://www.pluimen.nl)).

Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10 tot 15 minuten. Uiteraard wordt uw vragenlijst vertrouwelijk behandeld. Resultaten zullen niet herleidbaar zijn tot individuen. De resultaten zullen worden aangekondigd via Twitter (@UUOzPolitieTwit) en verschijnen op www.albert-meijer.nl (http://www.albert-meijer.nl).
 
Bij voorbaat hartelijk dank voor het invullen van de vragenlijst,
 
Dr. A.J. Meijer
S.G. Grimmelikhuijsen, MSc
Danielle Fictorie
 
Universiteit Utrecht
Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Ully RR op 4 november 2011, 14:38:00
Ook het flexteam van de politie Rotterdam-Rijnmond, district Oost is te volgen op twitter.
Soort inbrakenteam wat word ingezet in heterdaadsituaties.

Zie onderstaande link:

http://twitter.com/#!/politierroost (http://twitter.com/#)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 6 november 2011, 00:40:03
Ook het flexteam van de politie Rotterdam-Rijnmond, district Oost is te volgen op twitter.
Soort inbrakenteam wat word ingezet in heterdaadsituaties.

Zie onderstaande link:
http://twitter.com/#!/politieRRoost (http://twitter.com/#!/politieRRoost)

Dit account is niet specifiek van het Flexteam van district 6 hoor. Ze maken er mede gebruik van.
Het account is online gegaan op 20 december 2009 en op 1 april 2011 is het 1e bericht geplaatst op dit account.
Het wordt hoofdzakelijk gebruikt om perberichten van het district naar buiten te brengen en sinds 19 oktober 2011 is men het
ook gaan gebruiken met #KOUFRONT in de tweets.

Citaat
Vanaf 10 oktober is district Oost gestart met #KOUFRONT: het offensief tegen overvallen, woninginbraken en straatroven!
Citaat
#KOUFRONT, een #FLEXTEAM van 16 enthousiaste collega's, zal voorlopig tot de jaarwisseling actief blijven. #1steTwitterexperimentvanOost

Kortom er worden de komende tijd extra tweets geplaatst van diverse zaken vanaf dit account en dus niet alleen van inbraken.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 7 november 2011, 17:09:14
Twittergebruik Groningse agenten succesvol

http://www.acp.nl/de-acp/actueel/nieuws/single-item/artikel/2011/11/03/twittergebruik-groningse-agenten-succesvol/ (http://www.acp.nl/de-acp/actueel/nieuws/single-item/artikel/2011/11/03/twittergebruik-groningse-agenten-succesvol/)
Door: Team Communicatie
03/11/11 16:32

Twitter, Hyves en Facebook. Een kleine greep uit de sociale media die niet meer weg te denken zijn uit de samenleving en hiermee ook de politieorganisatie. Vooral wijkagenten blijken gebruik te maken van het medium om in contact te komen en te blijven met burgers. Dit is één van de conclusies uit een onderzoek in Groningen onder twitterende agenten.

Leon Veltman, student aan de Universiteit van Twente, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van twitterende agenten in de regio Groningen....
...
...

Het effect van twitterende wijkagenten op burgers

http://criminaliteitswijzer.ning.com/profiles/blogs/het-effect-van-twitterende-wijkagenten-op-burgers (http://criminaliteitswijzer.ning.com/profiles/blogs/het-effect-van-twitterende-wijkagenten-op-burgers)
Door Leon Veltman geplaatst op 27 Oktober 2011 om 14.39

Mijn naam is Leon Veltman. Ter afronding van mijn studie Public Administration (specialisatie: Public Safety) aan de Universiteit Twente heb ik namens Regiopolitie Groningen onderzoek gedaan naar het effect van twitterende wijkagenten op burgers. Onderstaand zal ik kort samenvatten wat ik precies heb onderzocht. Om de uitkomsten beter te kunnen begrijpen,
bijvoorbeeld door kennis te nemen van de gehanteerde methodologie of hoe Regiopolitie Groningen Twitter onder haar wijkagenten heeft georganiseerd, raad ik u aan het rapport onderaan deze blog te downloaden en te lezen.

Achtergrond en aanleiding
Eind 2009 is Regiopolitie Groningen begonnen met de toepassing van Twitter. Om het sociale karakter van het social medium optimaal te benutten heeft men besloten om niet de organisatie maar wijkagenten te laten twitteren. Hierbij heeft men wijkagenten de vrijheid gegeven om 25% van hun berichten te gebruiken als privé-tweets. Hoewel men vanuit de organisatie erg positief bleek over de toepassing van het medium heb ik in kaart gebracht hoe juist burgers het gebruik van Twitter door wijkagenten ervaren. Specifiek heb ik namens Regiopolitie Groningen onderzocht of twitterende wijkagenten van positieve
invloed zijn op burgers hun veiligheidsbeleving, zelfredzaamheid en hun beeld ten aanzien van de politie.

Bevindingen
Op basis van het onderzoek is gebleken dat twitterende wijkagenten de veiligheidsbeleving van volgers niet beïnvloeden. Hoewel volgers dankzij transparante communicatie van mening zijn dat er sprake is van meer overlast en criminaliteit in de wijk dan men voorheen dacht, geven wijkagenten tegelijkertijd het signaal dat de politie van de problematiek af weet en deze
serieus aanpakt. De veiligheidsbeleving lijkt hierdoor per saldo niet te veranderen, terwijl via Twitter verstrekte informatie wél het veiligheidsbewustzijn van volgers vergroot. Men is zich bewuster van mogelijke risico´s en handelt hier vervolgers naar.
Informatie leidt daarmee tot anticipatie.

Transparante communicatie maakt het voorheen onzichtbare en onbekende via Twitter zichtbaar en bekend. Een vergrote informatiepositie leidt er toe dat volgers van mening zijn dat de politie vaker aanwezig is in de wijk dan men voorheen dacht, maar dat ook men serieus werk maakt van lokale problematiek en hierbij professioneel te werk gaat. Dit verbeterde beeld leidt vervolgens tot een positiever beeld ten aanzien van de politie. Het betrekken van burgers bij de politie en het politiewerk geeft burgers bovendien het gevoel serieus te worden genomen, wat ten goede komt aan het beeld dat men van de politie heeft.

Het gebruiksgemak van Twitter lijkt volgers te stimuleren om eerder contact met de wijkagent op te nemen. Zonder dat het enige tijd, moeite of geld kost kan men de wijkagent meteen bereiken. De sociale invulling van Twitter door Regiopolitie Groningen zorgt er daarnaast voor dat volgers beter bekend zijn met hun wijkagent, waardoor de drempel wordt verlaagd om contact op te nemen. Aangetoond is dat Twitter bestaande wijzen om contact met de wijkagent of politie op te nemen niet vervangt, maar hierop aanvullend fungeert.

Conclusie
Kortom, de sociale invulling van Twitter door Regiopolitie Groningen vergroot de bekendheid van wijkagenten onder burgers. Dit, en het gebruiksgemak van het betreffende medium, stimuleert volgers om sneller contact met de politie of wijkagent op te nemen. Twitter faciliteert de politie bovendien om informatie met burgers te delen. Een verbeterde informatiepositie leidt er daarbij niet toe dat men zich (on)veiliger gaat voelen, maar wel dat burgers hun veiligheidsbewustzijn en beeld ten aanzien van de politie positief worden beïnvloed.

Download: Masterscriptie Leon Veltman - 20 okt 2011 - effecten twitterende wijkagenten en de beleving van burgers (http://api.ning.com/files/X**lvos2WXG8R5rvUEWS0LRgf3aT0QoTUFX6H30DaqCbtb8BKgssZ4op9jk7oINxEDdrrp0YA3cYdxb21sCr*BBTFP7NzN1u/Masterscriptie_Leon_Veltman_okt_2011_effecten_twitterende_wijkagenten.pdf)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 9 november 2011, 16:24:50
@WijkAgHmrFLO Burgman&Koelemeijer
M. Burgman & R. Koelemeijer wijkagenten Floriande, Hoofddorp Marco: motorrijder & biker Robin: motorrijder & ME
www.politie.nl/kennemerland (http://www.politie.nl/kennemerland)

Grote partij illegaal vuurwerk aangetroffen in #Floriande #Hoofddorp na tip op #twitter http://bit.ly/voItfb (http://bit.ly/voItfb) #criminelenoppakkenmettwitter
10 minuten geleden

Vuurwerkvondst na twitteroproep

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article12341333.ece/Vuurwerkvondst-na-twitteroproep (http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article12341333.ece/Vuurwerkvondst-na-twitteroproep)
Gepubliceerd op 09 november 11, 15:50 Laatst bijgewerkt op 09 november 11, 15:54

HOOFDDORP - De politie heeft maandagmiddag in een schuur bij een woning aan de Kees Verkerkstraat 50 kilo vuurwerk gevonden. Een 18-jarige Hoofddorper wordt verhoord als verdachte. De politie kwam de partij op het spoor na oproepen op Twitter om illegaal vuurwerk te melden. Deze oproepen hebben tot de vondst van dit illegale vuurwerk geleid.

Een 18-jarige Hoofddorper wordt verhoord als verdachte. De politie kwam de partij op het spoor na oproepen op Twitter om illegaal vuurwerk te melden. Deze oproepen hebben tot de vondst van dit illegale vuurwerk geleid.


Illegaal vuurwerk gevonden  

http://www.politie.nl/Kennemerland/ (http://www.politie.nl/Kennemerland/)
Hoofddorp -

Politiemensen van het Regionaal Milieuteam hebben maandagochtend 7 november even voor 12.00 uur illegaal vuurwerk aangetroffen in een schuur van een woning in de Kees Verkerkstraat. Het gaat om een hoeveelheid van ongeveer 50 kilo. Via de twitteraccounts van wijkagenten, het team Haarlemmermeer-Noord en het korpsaccount van Politie Kennemerland zijn oproepen geplaatst om informatie over illegaal vuurwerk te melden bij de politie. Deze oproepen hebben tot de vondst van dit illegale vuurwerk geleid. Een 18-jarige Hoofddorper zal worden verhoord als verdachte.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 18 november 2011, 14:53:41
Politie Rotterdam - Rijnmond heeft er weer een paar twittercops bij.

District 9 Feijenoord - Ridderster
http://twitter.com/#!/PRRAnrochte (http://twitter.com/#!/PRRAnrochte)
Bio: Wijkagent Boulevard-Zuid en Walravenbuurt, Hillesluis, Rotterdam-Zuid

http://twitter.com/#!/PRRGoedegebuure (http://twitter.com/#!/PRRGoedegebuure) Dit account staat nog op slot maar zal vermoedelijk binnenkort open gaan.
Bio: Wijkagent Groenenhagen Rotterdam IJsselmonde, Taakaccent jeugd, motorrijder, buurtpreventie.

District 11 De Eilanden
http://twitter.com/#!/PRRHoogstad (http://twitter.com/#!/PRRHoogstad)
Bio: Wijkagent Hellevoetsluis, wijk Noord-west.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 21 november 2011, 16:50:10
@PolWestland houdt Twitterspreekuur

http://www.politie.nl/haaglanden/nieuws/2104polwestlandhoudttwitterspreekuur.asp (http://www.politie.nl/haaglanden/nieuws/2104polwestlandhoudttwitterspreekuur.asp)

Westland, 21-11-2011 • Politiebureau Westland gaat als eerste politiebureau in de regio wekelijks een Twitterspreekuur houden. Sinds eind juni van dit jaar zijn drie wijkagenten actief op Twitter en is er het algemene politie-account @PolWestland. Dit account heeft inmiddels al ruim 1800 volgers.

Twitter is een heel gemakkelijk en modern medium. Vanaf elke plaats en op elk tijdstip kunnen burgers in contact komen met de politie. Soms is de drempel om naar het politiebureau te gaan groot. Met twitter hoeven mensen de deur niet meer uit. Men kan overval vandaan zijn vragen stellen. Daarom wil de politie in het Westland op een vast tijdstip in de week een Twitterspreekuur openen.

Direct antwoord
Via Twitter kan de burger op een toegankelijke manier in contact komen met de politie. Uiteraard kan dat 24 uur per dag, maar dan kan de politie niet garanderen dat de vrager direct antwoord krijgt. Tijdens het spreekuur krijgt de vrager direct antwoord krijgt op zijn of haar vragen.

#TSBW
Het eerste Twitterspreekuur is dinsdag 22 november van 14.00 uur – 14.30 uur. U kunt meedoen en uw vraag op Twitter stellen aan @PolWestland, gebruik de hashtag #TSBW.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 22 november 2011, 10:25:57
Een voorbeeld van een beetje ongelukkig Twitter (en SMS) gebruik, en dus ook uitgemeten in verschillende media:

Politie Smsalert MWB
@politiesmsalert Politie Smsalert MWB
Tilburg Oerlesestr Overval met vuurwapen. zwarte neger mager zwarte jas en muts palestynse sjaal gryze sokk over... bit.ly/9Gpudj (http://bit.ly/9Gpudj)


politiesmsalert Politie Smsalert MWB
Tilburg Oerlesestraat. Excuses voor onjuist taalgebruik in laatste sms-alert. Politie Midden- en West Brabant.: ... bit.ly/9Gpudj (http://bit.ly/9Gpudj)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 24 november 2011, 21:37:55
Arnoud Grootenboer (@PRRGrootenboer)
Posted Thursday 24th November 2011 from Twitlonger
 
Bedankt voor de felicitaties voor mijn nieuwe functie. Lees hier wat precies:

Zelf werk ik nu 11 jaar in Rotterdam West, Delfshaven, Bospolder-Tussendijken. Daar ben ik als leerling begonnen en na diverse uitstapjes binnen de organisatie teruggekeerd in het wijkteam. Daar ook diverse projecten opgezet zoals het mountainbiken. Op het moment dat de vacature wijkagent werd opengesteld heb ik direct gesolliciteerd. Daarvan heb ik altijd gezegd dat ik het voor minimaal 4 jaar doe. Nu in het 5 jaar als wijkagent ga ik afscheid nemen. In de laatste 2 jaar heb ik de kans gekregen om te gaan twitteren als wijkagent. Ik heb, zoals jullie weten, als geen ander ervaren wat de kracht is van sociale media voor de wijkagent. Het ideaal plaatje zou voor mij zijn dat meerdere wijkagenten kunnen twitteren en ook de twitterende wijkagent geborgd is in de organisatie. Met de vacature Coordinator Sociale Media voor de regio's Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid kan ik dat ideale plaatje in de praktijk brengen. De plannen voor Sociale Media binnen de politieorganisatie gaan zelfs nog verder dan dat. In ieder geval ga ik pas weg als er een passende vervanger is. U bent nog niet van mij af!!! Ik neem dan ook de tijd om afscheid te nemen van een ieder.
Mijn account blijft wel in de lucht. Ook zal er een passend afscheid worden georganiseerd.
Nu het nog kan, heerlijk naar buiten...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 19 juni 2012, 12:21:41
Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Toolenburg #Hoofddorp inbrekers overlopen. Rasta haar in netje, ca 30 jaar. Donker gekleed. Bel aub als u ze ziet.
19 juni 12 om 9:12 via Twitter

Geretweet door @JeugdagHMR2 Peter Vanetie
9 juni 12 om 9:12 via Twitter

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Politie zoekt nu naar 2 donkere mannen waarvan 1 persoon rasta haar heeft, zwart gekleed. Hebben ingebroken #Zonnenburg #Hoofddorp 1/2
19 juni 12 om 9:33 via Twitter for BlackBerry®

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Wijk afgezet. #Heli in de lucht. Daders rijden mogelijk in 'n blauwe auto. Ktk onbekend. Ziet u de mannen in de omgeving bel dan ☎112. 2/2
19 juni 12 om 9:36 via Twitter for BlackBerry®

Tensen & v.d.Laarse ‏@WijkagHmr18
"Politie zoekt nu naar 2 donkere mannen waarvan 1 persoon rasta haar heeft, zwart gekleed. Hebben ingebroken #Zonnenburg #Hoofddorp 1/2"
Geretweet door 112 Meerlanden

Tensen & v.d.Laarse ‏@WijkagHmr18
"Wijk afgezet. #Heli in de lucht. Daders rijden mogelijk in 'n blauwe auto. Ktk onbekend. Ziet u de mannen in de omgeving bel dan ☎112. 2/2"
Geretweet door 112 Meerlanden

Peter Vanetie ‏@JeugdagHMR2
"@lifeliner1: Politieheli boven #Toolenburg in #Hoofddorp ivm inbrekers overlopen..." #meekijken
(https://twitpic.com/show/large/9y4n9k)
http://twitpic.com/show/large/9y4n9k (http://twitpic.com/show/large/9y4n9k)
19 juni 12 om 9:45 via Twitter for BlackBerry®

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Aanvulling inbraak #Hoofddorp: getuige heeft gezien dat daders IJweg overstaken naar #Floriande. Kijk uit naar de daders ☎112 als u ze ziet
19 juni 12 om 9:48 via Twitter for BlackBerry®

112 Meerlanden ‏@112meerlanden
Inbrekers overlopen in Toolenburg, politie zoekt blauwe auto met 2 donkere mannen #heli #toolenburg #hoofddorp #floriande
19 juni 12 om 9:50 via TweetDeck

112 Meerlanden ‏@112meerlanden
Politie is op zoek naar twee jongens,waarvan 1 met rastahaar en haarnetje en in t zwart gekleed. #hoofddorp #floriande #toolenburg
19 juni 12 om 9:52 via TweetDeck

Burgman&Koelemeijer ‏@WijkAgHmrFLO
Heli in de lucht #floriande.ivm inbraak zijn we op zoek naar twee jongens,waarvan 1 met rastahaar en haarnetje en in t zwart gekleed.
19 juni 12 om 9:51 via Twitter

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
De vermoedelijke daders inbraak #Hoofddorp zijn aangehouden nav 'n twitterbericht. Wij danken u voor 't meedenken. SUPER! #SamenBoevenVangen
19 juni 12 om 10:19 via Twitter for BlackBerry®

Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Door coll 2 verdachten aangehouden op verdenking inbraak #Zonneburg #Toolenburg #Hoofddorp. Melder betreft oplettende tweep!
19 juni 12 om 10:20 via web

112 Meerlanden ‏@112meerlanden
De vermoedelijke daders inbraak #Hoofddorp zijn aangehouden nav 'n twitterbericht. Politie bedankt iedereen voor 't meedenken.
19 juni 12 om 10:38 via TweetDeck

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Melder vd woninginbraak #Hoofddorp belde #politie nav 'n tweet van @112meerlanden. Zodoende daders aangehouden: Topactie! #TwitterWerktEcht.
19 juni 12 om 10:54 via Twitter for BlackBerry®
Geretweet door 112Meerlanden

112 Meerlanden @112meerlanden
Lokaal Nieuws: Inbrekers overlopen in Hoofddorp, twee verdachten aangehouden http://bit.ly/LbpINC (http://bit.ly/LbpINC) #nieuws #haarlemmermeer
19 juni 12 om 11:31 via www.112meerlanden.nl (http://www.112meerlanden.nl)

Burgman&Koelemeijer ‏@WijkAgHmrFLO
Melder vd woninginbraak #Hoofddorp belde #politie nav 'n tweet van @112meerlanden Zodoende daders aangehouden: Topactie! #TwitterWerktEcht
19 juni 12 om 11:35 via Twitter for BlackBerry®Inbrekers overlopen in Hoofddorp, twee verdachten aangehouden

http://www.112meerlanden.nl/2012/06/19/inbrekers-overlopen-in-hoofddorp-twee-verdachten-aangehouden/ (http://www.112meerlanden.nl/2012/06/19/inbrekers-overlopen-in-hoofddorp-twee-verdachten-aangehouden/)
Gepubliceerd op 19 juni 2012    door Eric in Politie

HOOFDDORP, 19 juni – Dinsdagochtend rond 9.00 uur zijn twee mannen overlopen die aan het inbreken waren in een woning aan de Zonnenburg in Hoofddorp. De bewoner zag de twee mannen bezig waarna deze er lopend vandoor gingen in de richting van de Zandenburg of Woldenburg.

Het betrof twee donkere mannen in donkere kledij, waarvan een zijn rastahaar in een netje droeg. Zij hadden een oranje breekijzer bij zich. Getuigen worden verzocht contact met de politie van Hoofddorp op te nemen via 0900-8844.

UPDATE: Politie heeft nav diverse twitterberichten twee verdachten in de omgeving aangehouden.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.112meerlanden.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fimages%2F2012%2F06%2FZonnenburg-001.jpg&hash=d5c2bc720c6ad80e5d71eeba75d87538)
Fotografie: Eric van Lieshout
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 19 juni 2012, 12:34:25
Super. O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 21 juni 2012, 12:49:47
Politie Zeeland zet specifiek Twitterkanaal in tijdens Concert at SEA

http://www.politie.nl/zeeland/nieuws/politiezeelandzetspecifiektwitterkanaalintijdensconcertatsea.asp (http://www.politie.nl/zeeland/nieuws/politiezeelandzetspecifiektwitterkanaalintijdensconcertatsea.asp)

Middelburg, 20-06-2012 • Dit jaar communiceert Politie Zeeland voor het eerst tijdens een groot evenement via een afzonderlijk Twitteraccount. Belangrijkste reden is dat we festivalbezoekers en andere belanghebbenden goed willen informeren.

Met het Twitterkanaal @politieCAS zal de politie alle volgers informeren over allerhande zaken zoals verkeersinformatie, vermissingen of opmerkelijke situaties; preventietips geven of uitleg geven over politie-inzet. Ook worden vragen van volgers beantwoord. Het voordeel hierbij is dat we minder afhankelijk zijn van traditionele mediakanalen en dat we snel kunnen reageren.

De organisatie van Concert at Sea heeft ook een eigen Twitterkanaal (@concertatSEA) met eigen informatie. Politie Zeeland heeft een zelfstandige verantwoordelijkheid tijdens de festivals en zeker als zich calamiteiten of incidenten voordoen. Dit afzonderlijke Twitterkanaal wordt bij deze situaties ook gebruikt, zo mogelijk ondersteund door reeds bestaande Twitteraccounts zoals van de politie, Veiligheidsregio, Rijkswaterstaat, gemeente Schouwen-Duiveland en Concert at SEA.

De organisatie en de politie houden elkaar goed op de hoogte, berichtgeving via Twitter zal dan ook niet tot onduidelijkheden gaan leiden, maar elkaar juist versterken. We zijn er van overtuigd dat alle belangstellenden op deze wijze goed geïnformeerd worden, met als doel om de festivaldagen veilig te laten verlopen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Belker1678 op 21 juni 2012, 17:47:33
Politie NO-Gelderland
De eenheid van de regiopolitie NO-Gelderland die belast is met het toezicht op de randmeren is nu ook te volgen op twitter.

https://twitter.com/#!/polrandmeren
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: KJS op 23 juni 2012, 23:35:30
Miranda Nibourg ‏@poldrielanden (--> Wijkagent in Harderwijk)
Melding dat 2 Ferrari's en een Porsche hard aan het scheuren waren op de Groene Zoomweg. U begrijpt die hielden wij niet bij...

Oeps, hebben we twitter gehaald bij politie?  998765

Bedrijfsfeestje met een aantal mooie snelle voertuigen..  98uiye
(https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/552981_355391937868048_1379783995_n.jpg)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 2 juli 2012, 20:43:42
Twitteroefening jeugdcoördinatoren Politie

http://www.politie.nl/noord-holland_noord/nieuws/twitteroefeningjeugdcordinatorenpolitie.asp (http://www.politie.nl/noord-holland_noord/nieuws/twitteroefeningjeugdcordinatorenpolitie.asp)

Alkmaar, 02-07-2012 • Jeugdcoördinatoren van Politie Noord-Holland Noord oefenen op maandagochtend 2 juli tussen 11.00 en 12.00 uur in het gebruik van social media. Voor deze oefening is de medewerking gevraagd van een aantal scholieren van twee middelbare scholen in de regio.

Zij zullen op bovengenoemd tijdstip een aantal tweets versturen over een fictief incident. De informatie over dit fictieve incident is de scholieren voor de oefening aangereikt door de politie. Jeugdcoördinatoren gebruiken tijdens de oefening verschillende tools om te ontdekken wat er gaande is en oefenen om grip op de situatie te krijgen. Zo kunnen zij ‘in de praktijk’ ervaren hoe Twitter kan werken en hoe zij social media eventueel kunnen inzetten in hun werk. De scholieren zullen de tweets tijdens de oefening versturen vanaf twitteraccounts die speciaal voor deze oefening tijdelijk zijn aangemaakt. De scholieren zullen in de eerste tweets de hashtag #fakeparty gebruiken om elkaar op Twitter te vinden. De oefening wordt naar schatting rond 12.00 uur afgesloten. De scholen die meewerken aan deze oefening zijn het Jan Arentz College in Alkmaar en het Trinitas College in Heerhugowaard.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: broeder1986 op 23 november 2012, 04:43:11
beste Forumleden,

zoals jullie wel weten is Facebook helemaal hip. Iedereen heeft tegen woordig Facebook, zelfs mijn oma.

Nu is het ook zo dat o.a. Politie NOG, en onze plaatselijke wijkagenten (gezamelijk facebook account), op facebook actief zijn.

Nu zet de politie daar nog wel eens regelmatig berichten op met hun activiteiten en bijzonderheden. Persoonlijk vind ik dit helemaal super gezien ik meer inzicht krijg in de dagelijkse gang van zaken binnen de politie. Bijvoorbeeld als een van de plaatselijke wijkagenten bij een buurtvoorlichting is geweest, of er een onderzoek is in een bepaalde wijk na een serie inbraken.

nu merk ik helaas ook steeds meer dat mensen uit mijn omgeving de politie "ter verantwoording roepen".... maar helaas op een demate "agressieve" toon dat ik mij er zelfs kwaad over kan maken. Tuurlijk mag je de politie ter verantwoording roepen, maar ik vind wel dat, na een duidelijk en acceptabel antwoord je het daarbij moet laten. Heb je anders nog vragen, meld je dan persoonlijk even bij de politie, en maak het niet openbaar......
maargoed tot zo ver mijn mening.....
dit was de situatie vanmiddag op Facebook:

Mevrouw 1: rijd Ik vandaag ulft in rijd er een politie agent achter ons komt ineens ons in halen en rijd harder dan 50 naar het politie bureau. mag dat?

 daarop volgende discussie met antwoorden van wijkagent (sommige stukken verwijdert)
mevrouw 2: Maar ben je dan niet verplicht om sirene/zwaailicht te hebben?

Wijkagenten Oude IJsselstreek: zwaailicht en sirene roept enorm veel stress op bij de mede weggebruikers, soms is het handig om deze niet te gebruiken maar dat verschilt per situatie/incident.

Mevrouw 1: nou vind het geen goede reden om zo snel te rijden om op het politie bureau te gaan .. politie moet dan gewoon sirene en/of zwaailicht te gebruiken ..

Moeder van mw 1: Dit vind ik jammer dat de politie dan zonder toeters en bellen wel de snelheid mag overschrijden....vind ik geen goed voorbeeld helaas

meneer 1: Was zeker 5 voor 12 de boterhammetjes stonden klaar......

Moeder mevrouw 1 Nee was voor 6 uur de aardappels werden koud! !

Wijkagenten Oude IJsselstreek Jammer, de laatste twee opmerkingen.
mevrouw 1:  ja maar zo is het wel .. een politie man/vrouw hoort het goede voorbeeld te geven.. ik vond het raar dat diegene zo hard reed ( denk 70 ofzo) waar je 50 mag en dan ook nog eens doodleuk naar het politie bureau rijden .. sorry dat ik het zeg.. maar of de politie nog je beste vriend is ... ( ja dat moet je zelf maar invullen)


Ik ben wel heel erg benieuwd of jullie (agenten) dit zo ook via social media meemaken, en wat jullie hier aan doen?

En hebben jullie tips voor mij.... Mij hierin afzijdighouden gezien mij dit kwaad maakt, of juist de agent bijstaan in de discussie die er ontstond?

alvast bedankt

groetjes Broeder1986
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Cabo op 23 november 2012, 07:43:12
Als jij het gevoel hebt dat je jouw mening wilt uitten, dan zou dit toch moeten kunnen? Zij starten een discussie, waarom zou jij je hier niet in kunnen mengen? Zolang je het netjes houdt zal er vast niet veel aan de hand zijn. Misschien is het ook wel een positief signaal naar de politie als er mensen het wel weer met hen eens zijn en deze mening dan durven te uitten. Teveel negatieve reacties kan als gevolg hebben dat zo'n account wordt opgeheven, omdat zij het te ver vinden gaan. Zo is bijv. onlangs de minister van Buitenlandse Zaken met zijn Facebook pagina gestopt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Frits op 23 november 2012, 07:58:58
Ik had me ook in de discussie gemengd als ik die tegen kwam op Facebook. Wel zorgen dat je netjes blijft en het bij de feiten houd natuurlijk.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Sesamzaadje op 23 november 2012, 15:16:24
Nu zet die mevrouw het op facebook, een ander schrijft een brief naar de krant weer iemand anders gaat Hart van Nederland bellen of wat dan ook. Mensen zullen altijd blijven klagen over de politie, is het niet op facebook is het wel op een andere manier. Ze zullen nooit begrijpen dat die agent misschien onderweg was naar een inbraak heterdaad. Zulke mensen staan daar ook niet open voor. Die wijkagent neemt de moeite om het uit te leggen, maar als iemand daar niet voor open staat heeft het weinig nut. Gewoon negeren en doorgaan met alle dingen waar ze mee bezig zijn.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 8 december 2012, 23:52:33
Brandstichting opgelost via Twitter

http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/7/09-brandstichting-opgelost-via-twitter.html (http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/7/09-brandstichting-opgelost-via-twitter.html)
Laatste update: 07-12-2012 | 12:08

Cuijk - De politie heeft drie minderjarige verdachten (12, 14 en 16 jaar oud) uit Cuijk en Haps gehoord in verband met een brandstichting op zondag 25 november rond 21.00 uur aan de Aleidestraat.

Daar bleken coniferenhagen achter twee woningen in brand te staan. Dat leverde een zeer gevaarlijke situatie op voor de woningen, maar uiteindelijk liep het goed af. Nadat de brandweer de brand geblust had, bleek er sprake te zijn van brandstichting.

Tweet
De wijkagent stuurde vervolgens een tweet met daarin een getuigenoproep en kreeg diverse reacties. Eén daarvan was van de vader van één van de verdachten, die vermoedde dat zijn zoon er iets mee te maken had. Na onderzoek van de politie bleek dat inderdaad zo te zijn en kwamen ook de andere twee verdachten in beeld. Alle drie de jongeren zijn door de politie verhoord. Zij zijn doorverwezen naar bureau Halt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 22 december 2012, 01:26:39
Experiment met Twitter en melden vuurwerkoverlast

http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/21/04-experiment-met-twitter-en-melden-vuurwerkoverlast.html (http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/21/04-experiment-met-twitter-en-melden-vuurwerkoverlast.html)
Laatste update: 21-12-2012 | 15:04

IJmond-Noord - Ondanks dat het pas op maandag 31 december vanaf 10.00 uur is toegestaan om vuurwerk af te steken, merkt de politie jaarlijks dat niet iedereen daarop kan wachten. Vooral de dagen voorafgaand aan de 31ste komen er meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Net zoals eerdere jaren zet Politie IJmond-Noord daarom in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest extra agenten in om vuurwerkoverlast tegen te gaan.

Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 december zijn politiemensen vrijgemaakt om zich te richten op vuurwerkmeldingen. Het ‘vuurwerkteam’ wordt ingezet op overlastmeldingen die telefonisch gedaan worden via 0900-8844. Bij wijze van experiment is het dit jaar ook mogelijk om op deze dagen tussen 13.00 en 22.00 uur via Twitter melding te maken van vuurwerkoverlast.

Hoe kan er gemeld worden via Twitter?
Mensen die overlast ervaren in Beverwijk, Heemskerk of Uitgeest en die actief zijn op Twitter kunnen een tweet sturen met de hashtag #vwlast. Naast de hashtag is het belangrijk dat ook de locatie en het tijdstip van de overlast vermeld worden in de tweet. Vanaf het teamacount PolitieIJmondN ontvangen twitteraars een reactie over de afhandeling van de melding. Tijdens het twitterexperiment wordt Twitter actief uitgelezen tussen 13.00 en 22.00 uur. Buiten deze uren kan vuurwerkoverlast natuurlijk nog steeds gewoon gemeld worden via het telefoonnummer 0900-8844, of bij spoed via 112.

Het melden van vuurwerkoverlast via Twitter is een experiment en de politie is benieuwd naar de uitkomsten. De politie wil benadrukken dat dit experiment gericht is op vuurwerkoverlast. Indien mensen getuige zijn van andere incidenten of gebeurtenissen waarbij de aanwezigheid van politie gewenst of noodzakelijk is, dan worden mensen verzocht telefonisch contact op te nemen via 0900-8844 of via 112. Indien mensen anoniem wensen te blijven dan kunnen zij melding maken via Meld Misdaad Anoniem door te bellen met 0800-7000.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 1 januari 2013, 18:32:09
De 1e wijziging (voor zover ik nu gezien heb) is een feit i.h.k.v. Nationale Politie.

Landelijke Eenheid @PolitieLE
We nemen afscheid van @politieklpd en gaan verder als Landelijke Eenheid bij de Nationale Politie
@PolitieLE wenst u een veilig 2013 toe.
12:23 uur - 1 Jan 13 · web
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 1 januari 2013, 22:48:11
De 1e wijziging (voor zover ik nu gezien heb) is een feit i.h.k.v. Nationale Politie.

Landelijke Eenheid @PolitieLE
We nemen afscheid van @politieklpd en gaan verder als Landelijke Eenheid bij de Nationale Politie
@PolitieLE wenst u een veilig 2013 toe.
12:23 uur - 1 Jan 13 · web

Zijn al meer wijzigingen in functieomschrijvingen van collega's in hun profiel. Dus hoe bedoel je precies de 1e wijziging?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 1 januari 2013, 22:56:19
De wijziging waar ik op doel is dat @PolitieKLPD nu niet meer gebrukt wordt maar dat het @PolitieLE is geworden.

Bij mij in de regio Rotterdam staat er ook het e.e.a. op stapel om te gaan veranderen maar wanneer het gaat
gebeuren en wat het gaat worden mag nog niet bekend gemaakt worden.
Heb daar namelijk al contact over gehad met de Projectcoördinator Sociale Media.
Er komt in ieder geval 1 landelijke stijl wat twitteraccounts betreft.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 2 januari 2013, 16:20:37
De wijziging waar ik op doel is dat @PolitieKLPD nu niet meer gebrukt wordt maar dat het @PolitieLE is geworden.

[...]

Er komt in ieder geval 1 landelijke stijl wat twitteraccounts betreft.

Klopt, maar alleen de accountnaam is veranderd. Het account is nog hetzelfde.

Dat laatste klopt ook en had eigenlijk al gewijzigd moeten zijn. Waar men tegen aan loopt is dat bij een wijziging van alle accounts in een standaard iets (bijvoorbeeld overal achter de @, @Pol_...), er een signaal bij twitter afgaat dat er wordt gespamd (geef het een naam). Er is dus overleg gaan de met twitter hoe dit voorkomen kan worden, voordat straks automatisch alle accounts geblokt worden door twitter.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 18 januari 2013, 18:43:45
Citaat van: http://www.dichtbij.nl/amsterdam-noord/regionaal-nieuws/artikel/2606090/wijkagent-rene-brugman-teruggefloten-na-bedreiging-update.aspx
Wijkagent René Brugman teruggefloten na 'bedreiging'

AMSTERDAM - [update 15:30 uur] Wijkagent René Brugman die vrijdagmiddag via twitter reageerde op een bedreiging die stond geschreven op een lantaarnpaal in Noord is teruggefloten door zijn chef. Dat laat een woordvoerder van de politie weten aan dichtbij.nl. De wijkagent reageerde op de bedreiging met de tekst: ''De wijkagent beledigen, zeg het dan recht in mijn gezicht. Als je een goede tandarts hebt.''
De agent twitterde vrijdagmiddag een foto met de tekst die was geschreven op een lantaarnpaal in Noord: ''René Brugman je kk... ik pak je nog wel flikker hoerezoon.''

In een reactie laat de woordvoerder in eerste instantie weten niet op de hoogte te zijn van het voorval. Na navraag op verzoek van dichtbij.nl laat zij weten dat de agent is aangesproken op zijn gedrag. ''Als politie vinden wij dat dit niet kan.'' Of er sancties komen tegen de wijkagent is onbekend, dat is aan zijn chef. De politie laat over het incident verder niks los.

Een volger van de agent op twitter vraagt zich af of de reactie van de wijkagent wel verstandig was. ''De dadertjes volgen de wijkagent niet op Twitter, dus geen lol voor hen!''
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: moppersmurf op 18 januari 2013, 22:49:35
''René Brugman je kk... ik pak je nog wel flikker hoerezoon.''

Moet je dat als burger tegen elke willekeurige burger in Amsterdam Noord zeggen, dan krijg je een puist op je neus en kan je langs het Boven-IJ ziekenhuis...

Maar een politie-agent (wijkagent???) beledigen: ach jongens dat hoort bij het vak! Daar moeten we maar aan gewend zijn!

en volgens Op-Stelten vooral ons werk gaan doen!

Rene:  O0 mijn steun heb je vriend!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Frank. op 19 januari 2013, 07:18:32
"Hoewel wij de vorm waarin de wijkagent heeft gereageerd niet steunen, staan wij volledig achter onze collega en vinden wij het ontoelaatbaar dat de politie publiekelijk wordt beledigd en bedreigd. Eenheid Amsterdam zal dan ook zijn uiterste best doen de dader(s) op te sporen."

Dat zou pas een reactie zijn!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 27 januari 2013, 21:55:02
Aanpassen twitteraccount naar Landelijke norm:
Hierbij een bericht voor alle dienders die een twitteraccount hebben die werkgerelateerd is.
Als het goed is hebben en anders krijgen jullie allemaal het bericht om i.v.m. de overgang naar de Nationale Politie de naam van het twitteraccount aan te passen zodat het allemaal een en de zelfde uitstraling krijgt.

In de Eenheid Rotterdam bleek begin van dit weekend dat na het wijzigen van de twitteraccountnaam men geen geluidsignaal kreeg op de diensttelefoon als iemand die jij volgt een tweet stuurde of een volger jou een tweet stuurde waardoor men constant twitter moest verversen om te weten of er berichten waren binnen gekomen.

Oplossing:
De oplossing hiervoor is gelukkig snel en simpel gevonden. Verwijder twitter van je smartfoon en installeer twitter opnieuw.
Mocht je hierna alsnog problemen ondervinden neem dan contact op met de persoon die er over gaat binnen je Eenheid.
In Rotterdam is dat de Projectcoördinator Sociale Media maar het kan in jou Eenheid anders heten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maylo op 5 februari 2013, 15:34:32
Uitbreiding Twitter accounts voor politie in Zeeland-West-Brabant

Tilburg, Breda, Roosendaal, Middelburg - Vanaf deze week is het aantal te volgen twitteraccounts van de politie in Zuid-West Nederland uitgebreid. Het is een direct gevolg van de recente invoering van de Nationale Politie. Berichten van de nieuwe politie eenheid Zeeland-West-Brabant zijn voortaan te volgen op: •   Politie Tilburg en omliggende gemeenten •   Politie Breda en omliggende gemeenten •   Politie Roosendaal en omliggende gemeenten •   Politie Zeeland Daarnaast heeft een aantal wijkagenten een eigen account. Het is een aanvulling op het contact dat zij met hun wijkbewoners hebben. Op deze website (via Mijn Buurt) kunt u kijken of en onder welke naam uw wijkagent twittert.

Nieuwe accountnamen
- Politie Breda en omliggende gemeenten: twitter.com\politie_breda  
- Politie Tilburg en omliggende gemeenten: twitter.com\politie_tilburg
 - Politie Roosendaal en omliggende gemeenten:twitter.com\politie_rdaal
 - Politie Zeeland: twitter.com\politie_zeeland

Het oude account politiemwb is hernoemd naar politie_Tilburg. Voor de circa 18.000 volgers van het account politiemwb betekent dit dat zij een keuze kunnen maken om de politie_Tilburg te blijven volgen. Het is ook mogelijk om voor een of meerdere andere accounts te kiezen. Politie Zeeland (18.500 volgers) is onveranderd gebleven en blijft bestaan.

Tilburg en omstreken
Het account www.twitter.com/politie_Tilburg (http://www.twitter.com/politie_Tilburg) omvat alle gemeenten rond Tilburg, namelijk de gemeenten Tilburg, Goirle, Waalwijk, Oisterwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek, Dongen, Gilze en Rijen.

Breda en randgemeenten
Twitter berichten van de politie uit Breda en omgeving www.twitter.com/politie_Breda (http://www.twitter.com/politie_Breda) geven inzicht in het politienieuws van gemeenten Breda, Etten-Leur, Baarle-Nassau, Zundert, Alphen-Chaam, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Geertruidenberg.

Roosendaal en omgeving
Via www.twitter.com/politie_Rdaal (http://www.twitter.com/politie_Rdaal)  volgt u het nieuws voor de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halderberge, Steenbergen, Moerdijk, Rucphen,Tholen.

Provincie Zeeland
De politie in de provincie Zeeland kent een eigen account: www.twitter.com/politie_Zeeland (http://www.twitter.com/politie_Zeeland)
Het gaat daarbij om de gemeenten: Middelburg, Vlissingen, Goes, Veere, Sluis, Terneuzen, Hulst, Reimerswaal, Kapelle, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duivenland.

Waarom Twitter?
De politie zoekt naar allerlei mogelijkheden om in contact te komen met burgers.  Door middel van Twitter willen we de drempel verlagen om in contact te komen. Daarnaast willen we laten zien waar wij als politie mee bezig zijn. Twitter is een medium dat ons de kans biedt om u up-to-date te informeren. Op deze manier willen we burgers direct betrekken bij het samenwerken aan een veilige woonomgeving. De politie wil daarnaast ook mee met haar tijd en op de hoogte blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen. Met de inzet van social media groeit ons netwerk.

Spoed? Bel 112
De politie vraagt u om in spoedgevallen gewoon 112 te blijven bellen. Bij spoed is het namelijk veel gemakkelijker om direct én persoonlijk contact te hebben met elkaar. Al is het alleen maar voor vragen, antwoorden en advies die niet in 140 tekens te vatten zijn. In een noodsituatie houden we de telefoonlijn desnoods open totdat de hulpdiensten bij u zijn. Verder: tweets zijn op internet openbaar en dus voor iedereen op internet zichtbaar! Vertrouwelijke informatie kunt U daarom beter persoonlijk doorgeven en niet via Twitter.

Wennen
We begrijpen dat het even wennen is. Er is vooral vanuit de geografie gedacht. Volgers willen in eerste aanleg toch het nieuws uit hun directe omgeving volgen. Door in de naamvoering te kiezen voor politie, gevolgd door de gemeente naam, hopen we dat er meer duidelijkheid ontstaat. Een rss-feed kan u helpen in het volgen van de juiste feeds.

Bron: Politie Nieuws
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 5 februari 2013, 19:28:50
Met mijn @Politiestudent account inmiddels ook ruim de 1.500 volgers gepasseerd, toch wel trots!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 5 februari 2013, 19:31:30
Met mijn @Politiestudent account inmiddels ook ruim de 1.500 volgers gepasseerd, toch wel trots!
Het is ook leuk om te volgen, ook voor mensen van buiten je werkgebied!  O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 5 februari 2013, 19:35:44
Een ander account wat ik graag volg, ondanks dat men zich aan de andere kant van Nederland bevindt is: www.twitter.com/cellencomplex (http://www.twitter.com/cellencomplex).
Helaas waren er laatst de volgende berichten te lezen:

Citaat
Co Marco ‏@cellencomplex
De kans bestaat dat dit account wordt gesloten in kader harmonisatie sociale media Nationale Politie. #pastnietinhetplaatje

Citaat
Co Marco ‏@cellencomplex
Vorige tweet klonk misschien beetje dramatisch, zo was die niet bedoeld hoor. Denk zelf dat het niet zo'n vaart zal lopen.

Weet iemand wat de plannen zijn hierover? Hopelijk wordt eea niet al te veel dichtgetimmerd, waardoor leuke en unieke accounts moeten verdwijnen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: C337 op 5 februari 2013, 19:48:42
Vraagje tussendoor, ben ik de enige die soms vreemde linkjes krijgt van politiemedewerkers op Twitter ?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 5 februari 2013, 20:04:16
Een ander account wat ik graag volg, ondanks dat men zich aan de andere kant van Nederland bevindt is: www.twitter.com/cellencomplex (http://www.twitter.com/cellencomplex).
Helaas waren er laatst de volgende berichten te lezen:

Weet iemand wat de plannen zijn hierover? Hopelijk wordt eea niet al te veel dichtgetimmerd, waardoor leuke en unieke accounts moeten verdwijnen.

Laat ik het zo zeggen, accounts waaraan niet de term 'basisteam' of 'wijkagent' gekoppeld kunnen worden zijn niet populair onder de voorlichters / social media 'experts' ... Hoewel het erg per korps district (eenheid) verschilt. Juist de unieke accounts zijn leuk om te volgen, bijvoorbeeld @cellencomplex, strandteamaccounts en accounts van verkeerspolitie collega's. En ik moet zeggen dat ik op mijn account alleen maar positieve reacties krijg uit verschillende hoeken (collega's/geinteresseerden/sollicitanten etc).

Ik heb overigens nog niets gehoord over opdoeken van mijn account  ^-^ en anders zet ik er gewoon 'ik tweet op persoonlijke titel' bij, net als alles hoger dan een kroontje die gewoon een uniformfoto hebben als profielfoto van hun persoonlijke account....
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Canonfreak op 5 februari 2013, 20:29:27
Vraagje tussendoor, ben ik de enige die soms vreemde linkjes krijgt van politiemedewerkers op Twitter ?
Klopt inderdaad, die krijg ik ook binnen. Teksten zoals met een mogelijke foto ofzo. Vol virussen geloof ik! Kan men beter niet op klikken denk ik!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 5 februari 2013, 20:31:24
Vraagje tussendoor, ben ik de enige die soms vreemde linkjes krijgt van politiemedewerkers op Twitter ?

Wat bedoel je hier mee Christian want ik kan me er geen voorbeeld bij stellen.
Graag 1 of meerder voorbeelden.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Frank. op 5 februari 2013, 20:39:17
Heb deze al van een aantal wijkagenten gehad in privébericht:
"Did you see this pic of you? lol http://<link>"

Gaat telkens om een gehackt account. De link maar even verwijderd, kan namelijk een virus opleveren.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: C337 op 5 februari 2013, 20:41:02
Wat bedoel je hier mee Christian want ik kan me er geen voorbeeld bij stellen.
Graag 1 of meerder voorbeelden.
Precies wat Frank aangeeft  0098
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 5 februari 2013, 20:47:29
Oké dat is een helder verhaal.
Kan me niet herinneren dat ik dat via politie accounts heb gezien maar komt me wel bekend voor.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 5 februari 2013, 20:57:34
Weet iemand wat de plannen zijn hierover? Hopelijk wordt eea niet al te veel dichtgetimmerd, waardoor leuke en unieke accounts moeten verdwijnen.

Ja er zijn plannen. Die zijn ook al in een bepaald stadium echter kan en mag ik er op dit moment nog niets over zeggen.
Er staat het e.e.a. op stapel en is er een streefdatum genoemd.
Echter ook die streefdatum kan ik nog niet noemen omdat er altijd nog wat tegen kan zitten.

Ik heb zojuist gemaild of hij in dit onderwerp wil kijken en eventueel een reactie wil geven rechtsstreeks dan wel via mij wat ik per mail krijg.
Dus graag even wat geduld.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 5 februari 2013, 22:05:26
Laat ik het zo zeggen, accounts waaraan niet de term 'basisteam' of 'wijkagent' gekoppeld kunnen worden zijn niet populair onder de voorlichters / social media 'experts' ... Hoewel het erg per korps district (eenheid) verschilt. Juist de unieke accounts zijn leuk om te volgen, bijvoorbeeld @cellencomplex, strandteamaccounts en accounts van verkeerspolitie collega's. En ik moet zeggen dat ik op mijn account alleen maar positieve reacties krijg uit verschillende hoeken (collega's/geinteresseerden/sollicitanten etc).

Ik heb overigens nog niets gehoord over opdoeken van mijn account  ^-^ en anders zet ik er gewoon 'ik tweet op persoonlijke titel' bij, net als alles hoger dan een kroontje die gewoon een uniformfoto hebben als profielfoto van hun persoonlijke account....

We zullen het horen/lezen... hopelijk wordt nu niet onder het mom van een landelijke, uniforme uitstraling de nek omgedraaid bij leuke initiatieven!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 5 februari 2013, 23:09:37
Heb deze al van een aantal wijkagenten gehad in privébericht:
"Did you see this pic of you? lol http://<link>"

Gaat telkens om een gehackt account. De link maar even verwijderd, kan namelijk een virus opleveren.

Net die link vanaf @Politie_Adam (http://www.twitter.com/Politie_Adam) ontvangen in een DM.
Via 0900-8844 Amsterdam gebeld en ingelicht. Dame in kwestie snapte er niets van en klonk zeer verbaasd en begreep me volgens mij ook niet helemaal en gaat mijn melding doorspelen naar de meldkamer.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Brandjuh op 5 februari 2013, 23:22:40
Gewoon een mention sturen naar de betreffende account en/of korps/pers voorlichting inseinen.
Krijg regelmatig van dit soort spamberichten, gewoon verwijderen uit je dm lijst.
Dit soort dingen komen vooral als je op een link klikt of ergens inlogt Twitter waarna het vervolgens gebruikt word.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Haageneesch op 5 februari 2013, 23:45:48
Net die link vanaf @Politie_Adam (http://www.twitter.com/Politie_Adam) ontvangen in een DM.
Via 0900-8844 Amsterdam gebeld en ingelicht. Dame in kwestie snapte er niets van en klonk zeer verbaasd en begreep me volgens mij ook niet helemaal en gaat mijn melding doorspelen naar de meldkamer.
Gewoon een mention sturen is genoeg. Er zijn er genoeg die dat doen, en dan moet de beheerder van dat account wel wat gaan opvallen. Even googlen doet wonderen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rendier op 7 februari 2013, 17:23:14
Ook de Noorse politie gebruikt vlijtig Twitter. Hier is een vrij recent bericht van de politie in de hoofdstad, wat al gauw het hele land rond ging.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg836.imageshack.us%2Fimg836%2F3238%2Fpolitietpsykepleiervors.png&hash=e34be1e9f5c41ea769aaa44308947325)

Citaat
Meldkamer:
De Storo-wijk. We kregen een melding over langdurig huiselijk geweld med vrouwelijk gegil. Bij aankomst troffen we een verpleegsterfeestje aan. We zullen straks het plaats-delict verlaten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2013, 14:16:05
Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Jeugdagent Haarlemmermeer / senior-medewerker basispolitiezorg / biker / Schoolagent van Hoofdvaart college en Altra college.
Haarlemmermeer · politie.nl


Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Net door @WijkagHmrBOS 18 jarige jongen uit Overbos #Hoofddorp aangehouden die het nodig vond mij op twitter te beledigen. #accepterenweniet
3:22 p.m. - Feb 14, 2013

Jongen die zich naar mij beledigend uitte op twitter heeft na overleg met @OMNoord_Holland een schikking van €500 euro gehad.
5:16 PM - 14 Feb 13500 euro boete voor bewerken politiefoto

Citaat van: http://www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/regionaal-nieuws/artikel/2628226/500-euro-boete-voor-bewerken-politiefoto.aspx
REGIO  |   15 februari 2013   |   2   |   Door Leander Mascini, dichtbijredacteur

HAARLEMMERMEER - Een 18-jarige Hoofddorper uit de wijk Overbos heeft vrijdag een boete van 500 euro gekregen omdat hij een foto bewerkte van een politieagent.
De jongen poste de foto op internet. De wijkagent kreeg het door en ging bij de jongen langs. Daar werd hij aangehouden en werd het OM gebeld. De jongen schikte met het Openbaar Ministerie en hoeft dus niet voor te komen. Wel moet hij een boete van liefst 500 euro betalen.

Wat de jongen precies had bewerkt op de foto, is nog onbekend.

Verwijderde tweet
De politie twitterde vrijdag zelf over het voorval. Toen er commotie ontstond over de boete, werd de tweet verwijderd.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: C337 op 15 februari 2013, 14:37:20
Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Jeugdagent Haarlemmermeer / senior-medewerker basispolitiezorg / biker / Schoolagent van Hoofdvaart college en Altra college.
Haarlemmermeer · politie.nl


Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Net door @WijkagHmrBOS 18 jarige jongen uit Overbos #Hoofddorp aangehouden die het nodig vond mij op twitter te beledigen. #accepterenweniet
3:22 p.m. - Feb 14, 2013

Jongen die zich naar mij beledigend uitte op twitter heeft na overleg met @OMNoord_Holland een schikking van €500 euro gehad.
5:16 PM - 14 Feb 13500 euro boete voor bewerken politiefoto

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/02/wtf_politie_geeft_photoshopper.html (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/02/wtf_politie_geeft_photoshopper.html)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Martijn95 op 15 februari 2013, 15:33:58
Ja er zijn plannen. Die zijn ook al in een bepaald stadium echter kan en mag ik er op dit moment nog niets over zeggen.
Er staat het e.e.a. op stapel en is er een streefdatum genoemd.
Echter ook die streefdatum kan ik nog niet noemen omdat er altijd nog wat tegen kan zitten.

Ik heb zojuist gemaild of hij in dit onderwerp wil kijken en eventueel een reactie wil geven rechtsstreeks dan wel via mij wat ik per mail krijg.
Dus graag even wat geduld.

Off topic:
Ik vraag mij persoonlijk af, ben je werkzaam of heb je enige connecties met de politie? Het komt zo bij mij over in ieder geval.

On topic: Ik volg niet echt veel agenten op twitter, af en toe eentje die persoonlijke ervaringen op zijn twitter zegt. Vind het niet heel interessant om wijkinformatie te lezen  :P.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2013, 18:30:26
500 euro boete voor bewerken politiefoto

Hoofddorper beboet voor bewerking foto politieagent

Laatste update: 15-02-2013 | 15:07
Een 18-jarige man uit Hoofddorp kreeg donderdagmiddag een boete (500 euro) omdat hij een zichtbaar bewerkte foto van een politieagent had gepubliceerd op Twitter.

Nadat de man was gemaand deze te verwijderen en hij dat niet deed, werd hij donderdagmiddag aangehouden.

Politie, OM en ketenpartners pakken met ZSM veelvoorkomende misdrijven op daadkrachtige wijze aan. In de ZSM-werkwijze beslissen zij na aanhouding van de verdachte zo spoedig mogelijk over het afdoeningstraject. Waar mogelijk wordt direct een afdoeningsbeslissing genomen.Meer informatie:

http://www.om.nl/onderwerpen/zsm/ (http://www.om.nl/onderwerpen/zsm/)

ZSM
Het OM werkt aan een snelle afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Dat is belangrijk als signaal aan daders, slachtoffers en samenleving. Het leidt bovendien tot hogere effectiviteit van de straf, lagere kosten en een groter gevoel van veiligheid bij burgers.

Politie, OM, Reclassering, Slachtofferhulp Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming pakken met de ZSM-werkwijze veelvoorkomende criminaliteit Samen op Snelle, Slimme, Selectieve, Simpele en Samenlevingsgerichte wijze aan. ZSM wordt in 2012 een landelijke werkwijze om het proces van beoordelen, straffen en uitvoeren in elkaar te schuiven.

In de ZSM-werkwijze wordt na aanhouding van de verdachte zo spoedig mogelijk een beslissing genomen over het afdoeningstraject. Het gaat hierbij om betekenisvolle interventies, waarbij:

verdachten een passende reactie krijgen;
recht wordt gedaan aan het slachtoffers;
de buurt merkt hoe snel daders worden gecorrigeerd.

Meer weten over ZSM? lees dan de factsheet ZSM (http://www.om.nl/onderwerpen/zsm/@158586/factsheet-zsm/)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 18 februari 2013, 14:28:48
Wat twee weken geleden al werd aangekondigd is helaas werkelijkheid geworden. Slechte zet van de hogere leiding als je het mij (en andere volgers) vraagt...

Co Marco ‏@cellencomplex
De laatste tijd weinig berichten vanaf het cellencomplex. Ik ben een beetje aan het afbouwen.

Co Marco ‏@cellencomplex
Dit account en andere thematische accounts passen niet meer in het nationale politieplaatje en worden binnenkort gestopt.

Co Marco ‏@cellencomplex
Niet mijn eigen keus, maar ga het besluit verder niet aanvechten.

Co Marco ‏@cellencomplex
Het is niet het einde van de wereld hoor ;) Er blijven nog een heleboel interessante wijkagenten over om te volgen.

Co Marco ‏@cellencomplex
Dank voor de vele reacties, misschien als de beleidsmakers die ook lezen ... wie weet ;)

Co Marco ‏@cellencomplex
Tot 1 april blijf ik u trouwens af en toe nog lastig vallen via twitter, daarna niet meer. #deadline
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 20 februari 2013, 18:21:09
Een stukje / weblog / discussiepunt op Politie 2.0:

Citaat
Einde"anonieme" twitteraccounts Nationale Politie
Op 20 Februari 2013 om 17.07 door Ringo Ringfinger geplaatst in Discussie

Ben benieuwd naar lijn, veranderd beleid en nieuwe structuur met betrekking tot verbod op "anonieme" twitteraccounts bij de Nationale Politie?

In het weekend van 16 en 17 februari 2013 was er een explosieve toename op politie twitteraccounts. Een felle discussie volgde tussen Eric Stolwijk, directeur communicatie, en enkele soms zeer ernstig verontruste collega's. Kern van de discussie is dat vooral thematische accounts niet meer zouden passen  in het nationale politieplaatje.

Twitteraccounts worden gewoon op bevel van korpsleiding in Den Haag gestopt! De directeur communicatie, Eric Stolwijk, laat via twitter weten: "We proberen er alleen wat lijn in te krijgen en we willen graag een gezicht bij een account. Geen anonieme namen. Nu is het overal anders". Hij belooft ook dat er op korte termijn meer info komt via politie.nl. Richtlijnen van bovenaf.

Richtlijnen via de website politie.nl? Uiteraard van bovenaf, want wie beslist er nu eigenlijk? Hoe verhoudt dit zich met de uitspraak van Jannine van den Berg, lid korpsleiding, dat "leidinggevenden die acteren op basis van macht de minderheid moet gaan worden."

Kennelijk is het nog niet zover. En moeten we daarop wachten? Doe mee aan deze discussie. Bestaat bij jullie ook de angst dat dit het einde is van veel, graag gelezen, accounts die de politie juist wel al een gezicht geven?

Wie het weet mag het zeggen: "wat levert participatie op voor de medewerker en wat voor de organisatie?"
http://criminaliteitswijzer.ning.com/forum/topics/einde-anonieme-twitteraccounts-nationale-politie (http://criminaliteitswijzer.ning.com/forum/topics/einde-anonieme-twitteraccounts-nationale-politie)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 27 februari 2013, 01:11:15
Social media steeds belangrijker voor politie

http://www.politie.nl/nieuws/2013/februari/26/00-social-media-steeds-belangrijker-voor-politie.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/februari/26/00-social-media-steeds-belangrijker-voor-politie.html)
Laatste update: 26-02-2013 | 14:41

Voor 1 januari van dit jaar hadden de 26 korpsen allemaal een eigen beleid voor communicatie en social media. Met de start van de nationale politie maakte een groep socialmedia-experts uit het hele land een begin met een nationaal twitterbeleid. Daaruit kwam onder meer dat socialmedia-accounts qua naamgeving en layout herkenbaar moeten zijn.

Herkenbaar betekent immers ook beter vindbaar. Bovendien zorgt uniformiteit in naamgeving en layout er voor dat volgers beter kunnen zien of ze te maken hebben met iemand die echt van de politie is. Daarom is besloten tot een eenduidige profielomschrijving.

Van @Politie tot lokaal
Politieaccounts zijn er op een aantal niveaus: landelijk (@politie), gemeentelijk (bijv Groningen en Den Haag), persoonlijk (zoals wijkagenten, leidinggevenden) en functioneel (@depolitiezoekt @depolitieheli). Deze laatste categorie richt zich op specifieke politietaken en specifieke doelgroepen met een landelijk karakter.

Persoonlijk
Social media ontlenen voor een deel hun kracht aan het persoonlijke contact. Daar hoort, als dat mogelijk is, een gezicht bij. Het is makkelijker om iets te vertellen of te melden aan een persoon dan aan een algemeen account. Dat verklaart ook het succes van vele twitterende wijkagenten. Het gebeurt ook dat meerdere wijkagenten gebruik maken van één account. Dat is dan terug te lezen in de profielomschrijving. Politiemensen krijgen van te voren een opleiding over de mogelijkheden en het gebruik van social media.

Officieel account
Er zijn vele accounts op social media die wel ‘politie’ in de naam voeren, maar niet van de politie zijn. Vaak is onduidelijk wie achter deze accounts zitten en waarom ze onder de vlag van de politie varen. De kans op misbruik is dan altijd aanwezig. Juist daarom streeft de politie naar heldere identiteit en herkenbaarheid. Mensen moeten de accounts makkelijk kunnen vinden en er op kunnen vertrouwen dat ze inderdaad van de politie zijn.

Politie.nl
Door de komst van het vernieuwde politie.nl, waarop de eigen buurt en wijk belangrijk zijn, kunnen de socialmedia-accounts van bijvoorbeeld wijkagenten ook heel gemakkelijk gepromoot worden. Na het invoeren van je postcode op de website kun je meteen doorklikken naar het Twitteraccount van je eigen wijkagent.

Veiliger
Social media, zoals Twitter, YouTube en Facebook, worden in de komende jaren steeds belangrijker voor de politie. Communicatie via social media draagt bij aan het werk in de wijk, in de handhaving en bij opsporing. Via social media kan de politie snel en gericht communiceren met burgers. Dankzij smartphones kunnen politiemensen bovendien hun werk beter en veiliger doen: ze kunnen snel op de hoogte gebracht worden van informatie die voor hun werk van belang is en zich daardoor beter voorbereiden op hun inzet. Het aantal smartphones is de laatste jaren dan ook sterk gestegen bij de politie. Het beleid van de nationale politie is erop gericht om de mogelijkheden nog beter te benutten
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 29 maart 2013, 00:59:46
Sociale media vast onderdeel van politiewerk

http://www.politie.nl/nieuws/2013/maart/27/00-sociale-media-vast-onderdeel-van-politiewerk.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/maart/27/00-sociale-media-vast-onderdeel-van-politiewerk.html)
Laatste update: 27-03-2013 | 12:13

Den Haag - De korpsleiding en eenheidsleidingen van de politie bespreken vandaag met burgemeesters, hoofdofficieren van justitie, rechters en onderzoekers tijdens de Conferentie Sociale Media de ontwikkelingen, mogelijkheden en risico’s ervan. De politie gebruikt sociale media bij de intake van meldingen, als informatiebron, voor toezicht, handhaving en opsporing. Burgers kunnen via deze media iets melden of hulp inroepen. Project X in Haren plaatste de sociale media in het middelpunt van de belangstelling. Haren is leerzaam, maar het fenomeen sociale media is allesbehalve nieuw voor de politie.

'De overheid en dus ook de politie moet zich meer verplaatsen in het perspectief van de burger en van jongeren', stelt hoofdcommissaris Jannine van den Berg. Zij is binnen de korpsleiding verantwoordelijk voor sociale media. 'De ontwikkelingen binnen de sociale media zijn snel en ongrijpbaar. Dat vereist van ons permanente alertheid en voortdurende innovatie. De politie kan en wil het zich eenvoudigweg niet permitteren om achter de feiten aan te lopen. Daarom trekt de politie hard aan de verdere inbedding van sociale media binnen ons werk. Al meer dan vijftienhonderd wijkagenten communiceren via Twitter met de mensen in hun wijk. Sociale media spelen een steeds belangrijkere rol bij handhavingsacties en bij de aanpak van het uitgaansgeweld.'

Open Source Intelligence
Informatie op sociale media wordt steeds meer en beter gemonitord, geanalyseerd en geduid. Op basis daarvan bepaalt de politie adequate interventies. Het wordt gebruikt bij opsporing, crowd control, evenementen en tijdens crisissituaties. Bij de politie is het gespecialiseerde team Open Source Intelligence ingericht. Dit landelijke team monitort en duidt, onder meer strafbare feiten gepleegd in de virtuele wereld. Ook in reguliere situaties gebruikt de politie het potentieel van sociale media.

Realtime Intelligence Center
In elke eenheid van de nationale politie volgt een Realtime Intelligence Center (RTIC) de sociale media, ook ten behoeve van het lokale gezag. Zowel de RTIC's als de recherche beschikken over geavanceerde hulpmiddelen om berichtgeving op de verschillende vormen van sociale media te kunnen monitoren, analyseren en duiden. Door het landelijk dekkend netwerk van de RTIC’s kunnen de eenheden elkaar 24/7 ondersteunen en samenwerken bij de analyse van het berichtenverkeer op de sociale media. Burgers kunnen deze media gebruiken om iets te melden of hulp in te roepen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: RAdeR op 8 april 2013, 09:25:22
Citaat
Praatje met wijkagent via Twitter populair
Burgers maken vaak via Twitter een praatje met de wijkagent in hun buurt, tot tevredenheid van de politie. 'Social media zijn voor de oorspronkelijke nogal gesloten politie een belangrijke manier om in contact te komen met de burger', aldus Janinne van den Berg, korpsleidinggevende bij de Nationale Politie over het social mediabeleid lees verder (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3421795/2013/04/07/Praatje-met-wijkagent-via-Twitter-populair.dhtml)
bron: Volkskrant (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3421795/2013/04/07/Praatje-met-wijkagent-via-Twitter-populair.dhtml)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 9 april 2013, 21:23:12
Twitterende wijkagent populair (http://www.youtube.com/watch?v=TX4NUGb0duE#ws)
Twitterende wijkagent populair
RTVOost·2.560        
Gepubliceerd op 9 apr 2013
Citaat
Tien procent van het contact dat burgers hebben met de politie verliep vorig jaar via sociale media. Dat blijkt uit het jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar onder meer veiligheid.

Landelijk gezien is bijna een derde van de wijkagenten terug te vinden op Twitter. In Enschede is wijkagent Bennie Visschedijk behoorlijk actief. Hij heeft zelfs een brochure laten maken waarin hij zich voorstelt als twitteraar en uitlegt wat de voordelen zijn.

Bekijk het volledige bericht op: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default..... (http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.....)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 10 april 2013, 20:26:23
Vandaag binnen mijn eenheid een overleg gehad over social media en de veranderingen. Feit is dat alle thema-accounts moeten verdwijnen.

Gelukkig voor mij goed nieuws en dat is dat ik met mijn @Politiestudent account door mag gaan  :)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Frank. op 10 april 2013, 21:37:53
Gelukkig voor mij goed nieuws en dat is dat ik met mijn @Politiestudent account door mag gaan  :)
Maar jij blijft hopelijk ook niet eeuwig student! Neemt een nieuwe (tertieler) student het over als je straks klaar bent?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 12 april 2013, 00:20:49
Wijkteam De Bilt: succesvolle blauwe Twitteravond

http://www.politie.nl/nieuws/2013/april/11/succesvolle-blauwe-twitteravond-van-het-wijkteam-de-bilt.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/april/11/succesvolle-blauwe-twitteravond-van-het-wijkteam-de-bilt.html)
Laatste update: 11-04-2013 | 10:56

De Bilt - Woensdagavond 10 april organiseerde de politie van het wijkteam De Bilt een speciale Blauwe Twitter avond. Tijdens de #BlauweTwitterAvond gingen burgers en de politie op zoek naar verdachte situaties in de wijken en gebruikten hiervoor het social medium Twitter. De politie kon drie verdachten aanhouden mede dankzij de oplettendheid van burgers.

Herkennen van verdachte situaties
De agenten van het wijkteam ondersteunden burgers gisteravond in het herkennen van verdachte situaties. Vandaar dat de avond begon met een korte presentatie op het gemeentehuis in Bilthoven. Het was de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk in hun eigen wijk acteerden. Zij gingen met eigen auto, fiets of te voet in hun eigen wijk op zoek naar verdachte situaties. Tijdens de presentatie waren de deelnemende agenten aanwezig, zodat burgers wisten met wie ze samen zouden werken.

Het is een uitzondering dat burgers verdachte situaties konden melden via Twitter, want normaliter moet dit via 1-1-2 gemeld worden. De politie reageerde woensdagavond 10 april onmiddellijk op de verdachte situaties en koppelde dit op een discrete manier terug. Op deze manier ontstond er een wisselwerking tussen de politie en de burgers: burgers meldden, politie reageerde en koppelde terug.

Succssen
Zo’n zeventien burgers in de leeftijd van 25-50 jaar zijn gisteravond de straat opgegaan om verdachte situaties via Twitter door te geven aan agenten van het wijkteam De Bilt. Mede dankzij hun hulp zijn drie aanhoudingen verricht. Eén man gedroeg zich verdacht en werd door collega’s aanhouden toen bleek dat hij werd gezocht voor het nog moeten afstaan van dna. Een andere man vertoonde in Bilthoven zeer gevaarlijk rijgedrag en is na een korte achtervolging door agenten aangehouden. Hij had ook nog een vonnis openstaan. Een derde man gedroeg zich verdacht toen hij wenskaarten verkocht in een wijk in Bilthoven en bleek gesignaleerd te staan in het politiesysteem van een ander korps. Al met al kijkt de politie kijkt terug op een geslaagde avond.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 13 april 2013, 17:00:37
Maar jij blijft hopelijk ook niet eeuwig student! Neemt een nieuwe (tertieler) student het over als je straks klaar bent?

Het blijft mijn account. Of ik er na de opleiding mee doorga onder een andere titel dan politiestudent weet ik nog niet. In dat geval zal @Politiestudent vrij komen. Hangt ook af van mijn plaatsing en functie. Voorlopig tot 1 november nog @Politiestudent haha.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 14 mei 2013, 22:44:06
70% van de wijkagenten in Brabant twittert: 'Ik kan niet meer zonder'

70% van de wijkagenten in Brabant twittert: 'Ik kan niet meer zonder' (http://www.youtube.com/watch?v=hOz0VjLMIWw#ws)
omroepbrabant·    
Gepubliceerd op 14 mei 2013
Citaat
In onze provincie zijn 200 wijkagenten waarvan 70 procent actief is op Twitter. De politie vindt vooral het contact met de wijkbewoners belangrijk. Daarnaast wordt het sociale medium gebruikt om misdaden op te sporen en te voorkomen. Zo zegt Bart Vaessen van de politie dat dankzij Twitter woninginbraken zijn opgelost en hennepkwekerijen zijn opgerold.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 21 mei 2013, 20:51:51
Twitterende wijkagent Ger Roumen als buurtbemiddelaar

Twitterende wijkagent Ger Roumen als buurtbemiddelaar (http://www.youtube.com/watch?v=rjvnIWaOGuA#ws)
omroepbrabant·    
Gepubliceerd op 21 mei 2013
Citaat
In onze provincie zijn tweehonderd wijkagenten, waarvan zeventig procent actief is op Twitter. De politie vindt vooral het contact met de wijkbewoners belangrijk. Daarnaast wordt het sociale medium gebruikt om misdaden op te sporen en te voorkomen. Zo zegt Bart Vaessen van de politie dat dankzij Twitter woninginbraken zijn opgelost en hennepkwekerijen zijn opgerold.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DaMook op 9 juni 2013, 21:34:22
Als ik zie wat mijn wijkagent tweet (en de andere hier in het dorp) en ook de reacties erop, dan kan eigenlijk niemand er negatief tegenover staan. Echt de interactie is geweldig. Van mijn kant als burger, maar wat ik van de agenten begrepen heb ook van hun kant (jaja heb ze erover gesproken dankzij de social media :P ) .
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Saanniee op 14 juni 2013, 18:08:27
Eens een keer wat anders:


Wij willen u voorstellen aan onze kitkat Garfield.

 Dit lieve katertje is een aantal jaar geleden aangereden door een politieauto die met spoed op weg was naar een 112 melding. Agenten van de arrestantenzorg Delft ontfermden zich na de aanrijding over hem. Deze collega’s zorgden ervoor dat Garfield onder andere een herstellende operatie, chip, castratie en vlooienbehandeling kreeg.

 Tijdens zijn revalidatie verbleef hij in het politiebureau in Delft. Ondertussen zochten wij naar zijn baasje, maar die heeft hem nooit opgeeist. Garfield was ondertussen zo ingeburgerd en genoot van alle knuffels en aandacht dat hij nooit meer is weggegaan. Onze collega’s van arrestantenzorg zorgen ervoor dat Garfield gezond blijft en te eten heeft.
 
 Garfield is niet meer weg te denken. Hij bewaakt voor ons het terrein en wij genieten van zijn aanwezigheid en aanhankelijkheid. Garfield biedt altijd een luisterend oor en kopjes na een vervelend incident. Ook aan de brandweerlieden, daar buurt hij ook regelmatig.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg832.imageshack.us%2Fimg832%2F7599%2Fwcnp.jpg&hash=8b39709512f43717d28e414e0f91a0bb)

Bron: https://www.facebook.com/politiedelft?ref=stream&hc_location=stream (https://www.facebook.com/politiedelft?ref=stream&hc_location=stream)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DaMook op 16 juni 2013, 00:45:59
Citaat van: Saanniee link=msg=1173440 date=1371226107
Eens een keer wat anders:


Wij willen u voorstellen aan onze kitkat Garfield.

 Dit lieve katertje is een aantal jaar geleden aangereden door een politieauto die met spoed op weg was naar een 112 melding. Agenten van de arrestantenzorg Delft ontfermden zich na de aanrijding over hem. Deze collega’s zorgden ervoor dat Garfield onder andere een herstellende operatie, chip, castratie en vlooienbehandeling kreeg.

 Tijdens zijn revalidatie verbleef hij in het politiebureau in Delft. Ondertussen zochten wij naar zijn baasje, maar die heeft hem nooit opgeeist. Garfield was ondertussen zo ingeburgerd en genoot van alle knuffels en aandacht dat hij nooit meer is weggegaan. Onze collega’s van arrestantenzorg zorgen ervoor dat Garfield gezond blijft en te eten heeft.
 
 Garfield is niet meer weg te denken. Hij bewaakt voor ons het terrein en wij genieten van zijn aanwezigheid en aanhankelijkheid. Garfield biedt altijd een luisterend oor en kopjes na een vervelend incident. Ook aan de brandweerlieden, daar buurt hij ook regelmatig.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg832.imageshack.us%2Fimg832%2F7599%2Fwcnp.jpg&hash=8b39709512f43717d28e414e0f91a0bb)

Bron: https://www.facebook.com/politiedelft?ref=stream&hc_location=stream (https://www.facebook.com/politiedelft?ref=stream&hc_location=stream)

Dat bericht zag ik ook langskomen. Kan niets meer zeggen dan dat ik dit GEWELDIG vind :D . O0 .
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 27 juni 2013, 00:01:04
'Wijkagenten gaan actiever twitteren' (http://www.youtube.com/watch?v=vbvg4Y1S6tA#ws)
'Wijkagenten gaan actiever twitteren'
 omroepzeeland·    
Gepubliceerd op 26 jun 2013
Citaat
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/20...
MIDDELBURG - Er gaan meer wijkagenten actief twitteren. Dat zegt Alwin Don, woordvoerder van de Politie Zeeland-West-Brabant. Hij reageert daarmee op de inventarisatie die Omroep Zeeland heeft gemaakt van het twittergedrag van Zeeuwse wijkagenten. Volgens Don klopt het dat een aantal wijkagenten nog niet actief is op twitter, en hij betreurt dat.

Zaligmakend
Don benadrukt wel dat twitteren alleen niet zaligmakend is. "Het is een middel om contact te maken met de bewoners in de buurt. We streven er wel naar dat in de nabije toekomst alle wijkagenten gaan twitteren, maar houden wel rekening met de persoonlijke interesse van de agent."

Inventarisatie
Er zijn niet veel wijkagenten in Zeeland die actief twitteren. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Zeeland van het twittergedrag van de Zeeuwse politie. Aanleiding hiervoor is de uitspraak van de Zeeuwse districtschef Weydema die zegt dat wijkagenten in deze provincie twitteren als alternatief voor contact in de buurt. Van de 19 wijkagenten zijn er drie die vrijwel dagelijks actief zijn op Twitter. Bij de andere wijkagenten is dat veel minder.

Vlissingen
Er zijn in de afgelopen twaalf maanden 5784 Zeeuwse politietweets verstuurd, waarvan er 1311 afkomstig waren van alle wijkagenten uit Zeeland. De twee meest actieve twitteraars werken in Vlissingse wijken. Joanne Kodde verstuurde de afgelopen 12 maanden 647 tweets en Cindy Bijsterveld 277 tweets. Op de derde plaats staat Martin Reijntjens in Goes. Hij verstuurde het afgelopen jaar 246 tweets. Een volledig overzicht staat op de pagina Politietweets.

Opbouw
Twee weken geleden verscheen een landelijk onderzoek van het CBS naar de waardering van de burger voor de politie-agent in de buurt. De Zeeuwse agenten kwamen wat buurtcontacten betreft het slechtste uit de bus: slecht aanspreekbaar en blijven te vaak in de auto zitten. Vorige week reageerde de districtschef van Zeeland (Ronald Weydema) op de kritiek met onder meer als argument dat het nieuwe korps nog in opbouw is en dat buurtcontact op een andere manier gegarandeerd moet worden "Dan moet u bijvoorbeeld denken aan twitter. Wijkagenten in de wijk die ook twitteren."
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 28 juni 2013, 22:50:12
Politie twittert tijdens Latin Village

http://www.politie.nl/nieuws/2013/juni/28/04-politie-twittert-tijdens-latin-village.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/juni/28/04-politie-twittert-tijdens-latin-village.html)
Laatste update: 28-06-2013 | 14:53

Spaarnwoude - Politie district Kennemerland zet Twitter in als communicatiemiddel tijdens Latin Village 2013.

Vanaf het  account @PolitieKEN wordt er informatie getwitterd die betrekking heeft op de veiligheid en bereikbaarheid rondom Latin Village.

In de tweets over Latin Village komt de hashtag #LatinVillage te staan.Politie twittert tijdens Awakenings

http://www.politie.nl/nieuws/2013/juni/28/04-politie-twittert-over-bereikbaarheid-en-veiligheid.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/juni/28/04-politie-twittert-over-bereikbaarheid-en-veiligheid.html)
Laatste update: 28-06-2013 | 14:50

Spaarnwoude - Politie district Kennemerland zet Twitter in als communicatiemiddel tijdens Awakenings 2013.

Vanaf het  account @PolitieKEN wordt er informatie getwitterd die betrekking heeft op de veiligheid en bereikbaarheid rondom Awakenings.

In de tweets over Awakenings komt de hashtag #Awakenings te staan.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 5 november 2013, 21:39:32
Politie Culemborg op Facebook

http://www.politie.nl/nieuws/2013/november/5/02-culemborg-politie-culemborg-op-facebook.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/november/5/02-culemborg-politie-culemborg-op-facebook.html)
Laatste update: 05-11-2013 | 08:52

Culemborg - Sinds een paar weken is de Politie in Culemborg gestart met een publieke Facebook-pagina. Binnen een aantal uur was de pagina al populair en de likes stroomden binnen.

Op de pagina wordt veel vermeld over wat er allemaal gebeurt in Culemborg. Zo houdt de politie de burger op de hoogte.

Succes
Het eerste succes is inmiddels gerealiseerd. Tijdens een controle werd een politieman aangesproken door een burger met de melding dat een opvallende fiets gestolen was op het station. Een foto van de fiets is vervolgens geplaatst op Facebook met een oproep om er naar uit te kijken. Binnen 24 uur kreeg de politie een telefoontje met goed nieuws. Iemand had de fiets aangetroffen. Zo is door Facebook de fiets weer goed bij de eigenaar terecht gekomen.

Like Politie Culemborg op Facebook.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 13 november 2013, 14:58:43
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=79748.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=79748.0)

PROMO Twittercop (http://www.youtube.com/watch?v=oC9t2M_nx2s#ws)
Citaat van: Live link=msg=1219711 date=1384351072
PROMO Twittercop

rtvdordrecht
Gepubliceerd op 13 nov 2013
Maandag 18 november tot en met zaterdag 23 november zendt TV Dordrecht het programma Twittercop uit. Volg de belevenissen van agent Dirk Jan Grootenboer tijdens een van zijn diensten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 19 november 2013, 05:24:36
Discussie vanaf hier en verder afgeplitst uit: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=79748.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=79748.0)Citaat van: Royofzo link=msg=1221058 date=1384802776
Twittercop Deel1 (http://www.youtube.com/watch?v=lhohrNSiYS4#ws)
Lijkt langzaam aan meer op een verslaving...  :-\
Voor opsporingsdoeleinden kan ik het nog begrijpen maar: "zoveel mogelijk wat ik meemaak" !?
Ik heb er zelf een gruwelijke hekel aan als mijn collega's tijdens werk constant met dat ding in de handen lopen en vaak niks meer meekrijgen wat om hun heen gebeurd... Kortom, bij ons is het dus absoluut uit den boze tijdens de dienst...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jerommeke op 19 november 2013, 12:51:28
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221167 date=1384835076
Lijkt langzaam aan meer op een verslaving...  :-\
Voor opsporingsdoeleinden kan ik het nog begrijpen maar: "zoveel mogelijk wat ik meemaak" !?
Ik heb er zelf een gruwelijke hekel aan als mijn collega's tijdens werk constant met dat ding in de handen lopen en vaak niks meer meekrijgen wat om hun heen gebeurd... Kortom, bij ons is het dus absoluut uit den boze tijdens de dienst...

Gelukkig denkt de doelgroep daar heel anders over en zijn 99% van de mensen (burgers) positief over het hele twittergebeuren.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 19 november 2013, 14:06:21
Mag ik er van uit gaan dat je dan 99% van de mensen die Twitter gebruiken bedoeld en heb je daar ook een bron van ?

Uit onderzoek blijkt dat er in 2013 3.3 miljoen twitteraars zijn in NL waarvan er 1,6 miljoen dagelijks actief zijn, dat is dus ongeveer 10% van de bevolking. (Bron: Twittermania (http://twittermania.nl/2013/02/twittergebruik-stabiliseert-nederland/)
Hoe groot is die doelgroep dan eigenlijk ?

Uit andere onderzoeken komt naar voren dat het overgrote deel van deze 'social media' gebruikers veel minder productief is op hun werk, daarnaast ook veel minder betrokken is bij hun omgeving...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Groenemotormuis op 19 november 2013, 14:13:28
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221262 date=1384866381
Uit onderzoek blijkt dat er in 2013 3.3 miljoen twitteraars zijn in NL waarvan er 1,6 miljoen dagelijks actief zijn, dat is dus ongeveer 10% van de bevolking. (Bron: Twittermania (http://twittermania.nl/2013/02/twittergebruik-stabiliseert-nederland/)
Hoe groot is die doelgroep dan eigenlijk ?
Vergis je niet dat naast de gebruikers en nog een grote groep grijze gebruikers. Mensen die via twitter info zoeken maar niet lid zijn, Leden die berichten delen via fora zoals deze, en mensen die de tweets delen via andere sociale media.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Ko van Leeuwen op 19 november 2013, 15:08:14
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221167 date=1384835076
Lijkt langzaam aan meer op een verslaving...  :-\
Voor opsporingsdoeleinden kan ik het nog begrijpen maar: "zoveel mogelijk wat ik meemaak" !?
Ik heb er zelf een gruwelijke hekel aan als mijn collega's tijdens werk constant met dat ding in de handen lopen en vaak niks meer meekrijgen wat om hun heen gebeurd... Kortom, bij ons is het dus absoluut uit den boze tijdens de dienst...
Uit den boze lijkt mij overdreven, maar ik heb zeker in het begin dingen zien gebeuren die niet in de haak zijn. En nog een enkele keer vraag ik me af wat zo'n twitteragent bezield.

Maar in de breedte gezien denk ik dat twitter goed bijdraagt aan draagvlak in de maatschappij. De politie heeft met twitter een goede slag geslagen als het gaat om populariteit.

Citaat van: Groenemotormuis link=msg=1221267 date=1384866808
Vergis je niet dat naast de gebruikers en nog een grote groep grijze gebruikers. Mensen die via twitter info zoeken maar niet lid zijn, Leden die berichten delen via fora zoals deze, en mensen die de tweets delen via andere sociale media.
Dat ben ik met je eens. En de lezers zijn vaak mensen die actief bij de maatschappij zijn betrokken. Maar dat Tony-cc vraagtekens zet bij de aantallen vind ik wel terecht. De tweets worden wel gelezen door een groot percentage, maar het percentage niet-lezers zal groter zijn ;-)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 19 november 2013, 15:54:21
Via twitter (en in mindere mate) facebook kan er veel directer worden gecommuniceerd met bewoners, ondernemers en partners in het werkgebied. Ik heb het idee dat via twitter een meer 'duurzame relatie' wordt opgebouwd dan met de oude manier van communiceren. Hoewel er misschien minder twittervolgers zijn dan krantenlezers, leveren die volgers wel een bijdrage: zij reageren op berichten, geven een andere visie, zijn actiever betrokken bij hun wijk, melden meer etc. (dit blijkt niet uit onderzoek, dit is mijn persoonlijke ervaring).

Citaat van: Tony-cc link=msg=1221262 date=1384866381
Uit onderzoek blijkt dat er in 2013 3.3 miljoen twitteraars zijn in NL waarvan er 1,6 miljoen dagelijks actief zijn, dat is dus ongeveer 10% van de bevolking.

Los van de door Groenemotormuis beschreven doorwerking naar andere kanalen, lijk 10% van de bevolking mij een behoorlijke doelgroep.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 19 november 2013, 18:53:43
@ Ko, nee hoor, echt helemaal uit den boze !  ^-^  Ik heb er totaal geen moeite mee wat ze buiten diensttijd allemaal doen op sociale media (gaat mij ook niks aan), maar niks werk gerelateerd (dit wil het gros van de klanten ook niet hebben).

@ Nick, 10% lijkt zeker heel wat maar hoeveel daarvan volgt dit werkelijk ? Ik denk dat als je de jeugd/jongeren er al eens vanaf trekt dat je er echt niet zoveel meer van over houd...


Maar... Op zich heb ik ook helemaal niks tegen dat twitteren, het gaat mij erom dat dit steeds meer (of alleen maar) tijdens werktijd gebeurd. Je wilt niet weten hoevaak ik agenten tegen kom waar geen normaal gesprek meer mee te voeren valt omdat ze alleen maar met hun neus op die smartphone hangen ! (En niet alleen agenten hoor) En dat hoort niet zo te zijn !
Waar men voor het smartphone tijdperk nog gewoon met elkaar communiceerde, elkaar in de ogen kijkend, zo gaat tegenwoordig alles (lijkt het) via de digitale weg...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Nick op 19 november 2013, 23:16:42
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221358 date=1384883623
@ Nick, 10% lijkt zeker heel wat maar hoeveel daarvan volgt dit werkelijk ? Ik denk dat als je de jeugd/jongeren er al eens vanaf trekt dat je er echt niet zoveel meer van over houd...
Volgens mij is twitter juist voor de jeugd een goede tool om contact te leggen met een wijk- of jeugdagent. ;)
 
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221358 date=1384883623
Maar... Op zich heb ik ook helemaal niks tegen dat twitteren, het gaat mij erom dat dit steeds meer (of alleen maar) tijdens werktijd gebeurd. Je wilt niet weten hoevaak ik agenten tegen kom waar geen normaal gesprek meer mee te voeren valt omdat ze alleen maar met hun neus op die smartphone hangen ! (En niet alleen agenten hoor) En dat hoort niet zo te zijn !
Waar men voor het smartphone tijdperk nog gewoon met elkaar communiceerde, elkaar in de ogen kijkend, zo gaat tegenwoordig alles (lijkt het) via de digitale weg...
Met bovenstaande ben ik het wel helemaal eens. Twitter is in mijn ogen een mooie manier om contacten te leggen. Het moet natuurlijk niet ten koste gaan van normale face-to-face gesprekken en fatsoensregels.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jerommeke op 20 november 2013, 11:19:38
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221262 date=1384866381
Mag ik er van uit gaan dat je dan 99% van de mensen die Twitter gebruiken bedoeld en heb je daar ook een bron van ?

Uit andere onderzoeken komt naar voren dat het overgrote deel van deze 'social media' gebruikers veel minder productief is op hun werk, daarnaast ook veel minder betrokken is bij hun omgeving...

De bron die ik gebruik heet ervaring. Wij krijgen héél veel positieve feedback op onze twitteraccounts. Burgers krijgen een inzicht in de politiewereld die anders gesloten bleef of zich beperkte tot Wegmisbruikers-niveau. Het gaat mensen véél meer om de informatie uit hun wijk of gemeente in plaats van de wekelijkse berichtjes uit de krant.
Middels gebruik van de juiste # trek je ook nog eens andere mensen aan en bereik je zoekmachine's op bepaalde nieuwssite's (met autofeed functie). Het bereik van een enkele tweet is dus veel groter als een persberichtje op de Politie.nl website.
Daarnaast gebruiken wij Twitter voor getuigenoproepen, persberichten, bereikbaarheids (file) informatie en dergelijke.
Voor wat betreft de betrokkenheid bij de omgeving en de productiviteit van de medewerker, dat geldt voor ons niet. Twitteren als het kan. Foto'tje maken als je de handen vrij hebt en de tweet kan later. Daarnaast, niet iedere politiemedewerker twittert  ::)

Citaat van: Tony-cc link=msg=1221358 date=1384883623
Waar men voor het smartphone tijdperk nog gewoon met elkaar communiceerde, elkaar in de ogen kijkend, zo gaat tegenwoordig alles (lijkt het) via de digitale weg...

In die tijd dat Zwarte Piet nog kon, Greenpeace nog in boorplatforms klom en de politie een afstandelijk bedrijf was waar men nauwelijks iets tegen durfde te zeggen.
Iedere dag merken we dat burgers niet makkelijk de politie bellen of een politiebureau binnen lopen, simpelweg omdat de drempel te hoog is...
Vroeger fietste de wijkagent door de wijk en sprak de burger aan, tegenwoordig zit die zelfde burger 20 uur per dag naar een schermpje te turen en zie je weinig mensen meer op straat (of zien de mensen weinig meer op straat?)
Twitter is een van de manieren om contact te leggen met een specifieke wijkagent, jeugdagent of specialist. Een ''team-account'' is mooi voor de algehele nieuwsvoorziening uit het werkgebied van een team.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 20 november 2013, 17:10:21
en het blijkt regelmatig ook te werken:

Vier Polen aangehouden na achtervolging

http://www.politie.nl/nieuws/2013/november/20/01---vier-polen-aangehouden-na-achtervolging.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/november/20/01---vier-polen-aangehouden-na-achtervolging.html)
Laatste update: 20-11-2013 | 15:56

Opende - De politie heeft woensdagmiddag in Opende de vier inzittenden van een auto aangehouden. De vier Polen (leeftijd nog onbekend) probeerden aan een politiecontrole te ontkomen en sloegen op de vlucht. Deze vluchtpoging eindigde in een tuin van een woning aan de Provincialeweg. Drie van de vier inzittenden konden direct worden aangehouden. De vierde kon niet veel later met behulp van een politiehond worden gehouden.

Vorige week werd bij een winkel in Surhuisterveen geprobeerd om met vals geld te betalen. De winkelier door zag dit en de koper verliet de winkel. De winkelier noteerde het kenteken van de auto waarmee de man vertrok en gaf dat door aan de wijkagent. Die besloot op zijn beurt om aan zijn volgers op twitter te vragen om uit te kijken naar het voertuig. Woensdag belde één van de volgers naar de politie. Hij had het voertuig zien staan in Kornhorn. Agenten gingen direct naar het dorp om het voertuig te controleren. Toen de inzittenden de politieauto zagen, sloegen ze op de vlucht. Deze vluchtpoging eindigde uiteindelijk in een tuin van een woning aan de Provincialeweg in Opende. Drie inzittenden konden direct worden aangehouden. De vierde ging er vandoor. Hij kon even later met behulp van een politiehond worden aangehouden. De verdachte werd daarbij gebeten en moest door een arts worden behandeld. Alle vier de Polen werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: guest15549 op 20 november 2013, 17:36:12
In hoeverre hebben politiemedewerkers vrijheid om hun werk te delen op facebook? Dus bijvoorbeeld op facebook zetten dat je bij de politie werkt, of foto's van je uniform op fb gooien, of erop zetten dat je 'moe bent van de dienst waarin je een inbreker op heterdaad betrapte' ofzo?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 21 november 2013, 03:02:21
@ Live, Zoals ik reeds eerder aangaf: "Voor opsporingsdoeleinden kan ik het begrijpen", super dat het dan ook werkt !  O0

'Vroeger' mochten nieuwsberichten alleen door een perswoordvoerder verspreid worden, tegenwoordig dus elke agent (al begrijp ik heel goed dat daar ook wel voorwaarden aan vast zullen zitten).

Door die 'wildgroei' aan twittercops kom ik wel geregeld berichten tegen waarbij ik denk, 'Is dat écht een agent', en dan met name qua woordkeuze en/of formulering van berichten... Komt de professionaliteit niet echt ten goede, althans dat is mijn mening.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DiNozzo op 21 november 2013, 11:01:56
Citaat van: RS496 link=msg=1221576 date=1384965372
In hoeverre hebben politiemedewerkers vrijheid om hun werk te delen op facebook? Dus bijvoorbeeld op facebook zetten dat je bij de politie werkt, of foto's van je uniform op fb gooien, of erop zetten dat je 'moe bent van de dienst waarin je een inbreker op heterdaad betrapte' ofzo?

Het mag zolang er geen vertrouwelijke gegevens verstrekt worden. Het wordt wel sterk afgeraden omdat criminelen ook FB gebruiken. Ook kan het bij latere functies in de sectie 'stiekem' niet in je voordeel werken.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: guest15549 op 21 november 2013, 16:51:04
Citaat van: DiNozzo link=msg=1221744 date=1385028116
Het mag zolang er geen vertrouwelijke gegevens verstrekt worden. Het wordt wel sterk afgeraden omdat criminelen ook FB gebruiken. Ook kan het bij latere functies in de sectie 'stiekem' niet in je voordeel werken.

Maar hoe streng wordt dit gecontroleerd? Ik kan me indenken dat de politie'leiding' het niet bepaald op prijs stelt als een agent op facebook op de foto staat in zijn uniform, trots zegt dat hij bij de politie werkt maar er nog wel (oude) foto's zijn waarin hij duidelijk bezopen is, of reacties plaatst waar de politie niet achter staat.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DiNozzo op 21 november 2013, 20:52:45
Niet. Tot er klachten komen of er bij toeval op gestuit wordt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: bart007 op 4 december 2013, 15:24:41
Citaat
Wijkagent haalt tweet dronkaard weg
Een wijkagent uit Harderwijk heeft een foto van een dronken man in de cel op Twitter geplaatst. Op de foto is een man te zien die in zijn broek heeft geplast en heeft overgegeven. Zijn hoofd staat niet op de foto.

De wijkagent twitterde: "Heerlijk werk met soms mindere kanten. Haha. Ja alcohol maakt meer vies dan je lief is."
zie verder bron: nos.nl/artikel/582467-agent-haalt-tweet-dronkaard-weg.html (http://nos.nl/artikel/582467-agent-haalt-tweet-dronkaard-weg.html)

Kennelijk allemaal netjes teruggedraaid, een beetje tegen grenzen aangeleund en bijgesteld.
Gewoon als positieve plaatsing, immers als je de tweet leest kun je je voorstellen wat o.a. de politie op het werk tegenkomt.  De luxe van persoonlijke tweets als nieuwsdeling brengt je soms even boven het maaiveld. Met gevoel werken, werkt soms tegen andermans gevoel en daar gaat communicatie vaak over.           - leerzaam voor alle partijen denk ik -  O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 6 december 2013, 11:52:06
Citaat van: bart007 link=msg=1225490 date=1386167081
zie verder bron: nos.nl/artikel/582467-agent-haalt-tweet-dronkaard-weg.html (http://nos.nl/artikel/582467-agent-haalt-tweet-dronkaard-weg.html)

Kennelijk allemaal netjes teruggedraaid, een beetje tegen grenzen aangeleund en bijgesteld.
Gewoon als positieve plaatsing, immers als je de tweet leest kun je je voorstellen wat o.a. de politie op het werk tegenkomt.  De luxe van persoonlijke tweets als nieuwsdeling brengt je soms even boven het maaiveld. Met gevoel werken, werkt soms tegen andermans gevoel en daar gaat communicatie vaak over.           - leerzaam voor alle partijen denk ik -  O0
"Beetje tegen grenzen aangeleund" ? Ik vind dat hier behoorlijk over een grens is heen gegaan !
Zijn er hieromtrent geen regels of mogen agenten bij willekeur zomaar alles zelf fotograferen/filmen, notabene in cellenblok !? Iets met integriteit...  ::)
Volgens mij is er in veel bureaus zelfs een foto/video verbod voor de burger en dan lijkt mij dat juist agenten hier een voorbeeld in moeten geven...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: TheBeast op 12 december 2013, 23:11:52
nou, blijkbaar vindt de politie nodig dat ik ongevraagd geconfronteerd moet worden met afrukte vingers...
Let op foto kan als schokkend worden ervaren!
https://twitter.com/polwwijkbuiten/statuses/411191077744283649

Whats next? Bestuurder onder drank die zichzelf dood rijdt en daar de foto van laten zien..
Iemand met zelfmoord neiging ook iets dergelijks laten zien.

En dit hoef de moderators dus niet markeren als bloederig, kreeg dit ook zo op twitter voor me neus gedrukt..
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Red op 12 december 2013, 23:19:02
Citaat van: TheBeast link=msg=1228104 date=1386886312
En dit hoef de moderators dus niet markeren als bloederig, kreeg dit ook zo op twitter voor me neus gedrukt..
En dat doen we dus wel. Wat anderen op twitter zetten is tot daar aan toe, wij plaatsen daar gewoon een waarschuwing bij.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Mahad op 12 december 2013, 23:32:31
Citaat van: TheBeast link=msg=1228104 date=1386886312
nou, blijkbaar vindt de politie nodig dat ik ongevraagd geconfronteerd moet worden met afrukte vingers...
Let op foto kan als schokkend worden ervaren!
https://twitter.com/polwwijkbuiten/statuses/411191077744283649

Whats next? Bestuurder onder drank die zichzelf dood rijdt en daar de foto van laten zien..
Iemand met zelfmoord neiging ook iets dergelijks laten zien.

En dit hoef de moderators dus niet markeren als bloederig, kreeg dit ook zo op twitter voor me neus gedrukt..
Twitter is gewoon openbaar en er zitten mensen over heel de wereld hierop. Moeten mensen dus speciaal rekening gaan houden over wat je wel en niet hoeft te zien ? Als je iets niet wil zien dan kijk je gewoon niet of ontvolg gewoon diegene.. Daarnaast is het gewoon ook weer bij deze foto de realiteit.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: TheBeast op 13 december 2013, 00:29:53
dat een politie agent dat twittert... en andere retweet, dan moet ik dus iedereen ontvolgen..
bijzonder.

Dus.. die foto is realiteit..

net als  dronken achter stuur en die zich doodrijdt? .. is ook realiteit.
Dank! maakt mij nu geheel duidelijk.

Blijkbaar is er geen fatsoen dus meer.
Zie je wel.. is geen waarschuwing bij nodig.. gewoon realiteit.........

:(
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 14 december 2013, 09:55:00
Citaat van: Mahad link=msg=1228110 date=1386887551
Twitter is gewoon openbaar en er zitten mensen over heel de wereld hierop. Moeten mensen dus speciaal rekening gaan houden over wat je wel en niet hoeft te zien ? Als je iets niet wil zien dan kijk je gewoon niet of ontvolg gewoon diegene.. Daarnaast is het gewoon ook weer bij deze foto de realiteit.
Het gaat niet zozeer over wát er geplaatst wordt, maar wel door wie !
Beetje hetzelfde als brandweerlieden en/of ambulance personeel foto's gaat lopen nemen van 'hun' slachtoffers en deze vervolgens gaan plaatsen...
Nogmaals, iets met integriteit en ethiek...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 15 december 2013, 11:35:16
Ach, ik neem aan dat dit in overleg geplaatst is, als onderdeel van de aanpak om stunten met vuurwerk tegen te gaan. Grote kans dat het gewoon een foto uit de "voorlichtings map" is.... Als dat zo is, is er niks mis mee...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Mahad op 15 december 2013, 14:27:09
Citaat van: Tony-cc link=msg=1228427 date=1387011300
Het gaat niet zozeer over wát er geplaatst wordt, maar wel door wie !
Beetje hetzelfde als brandweerlieden en/of ambulance personeel foto's gaat lopen nemen van 'hun' slachtoffers en deze vervolgens gaan plaatsen...
Nogmaals, iets met integriteit en ethiek...
Dat is niet hetzelfde. Deze foto is niet gemaakt door de agent die dit heeft getwitterd.
Niks mis mee. Heb even op de termen ''slachtoffer'' en ''vuurwerk'' gezocht en de foto stond gewoon op Google..

En soms moet je gewoon op een andere manier duidelijk maken dat sommige dingen gewoon niet kunnen. En hier was dat inderdaad best wel een schokkende manier om dat duidelijk te maken , maar het is en blijft nog steeds de realiteit.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Tony-cc op 16 december 2013, 13:48:12
Hmm.... Ik mis een eigen eerder bericht (waarschijnlijk iets mis gegaan met plaatsen)...
Wat ik dus bedoelde is indien het foto's van betrokkene zijn, dus door agenten zelf genomen (zoals bijv. met die arrestant), indien er geretweet wordt is het geheel iets anders.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Bert65 op 22 januari 2014, 10:51:24
Citaat van: HJ94 link=msg=1238448 date=1390289207
Politie Fryslân ‏@polfryslan 24 sec.
De vermiste vrouw #Terschelling is zojuist levend aangetroffen nabij #Hoorn. Het personeel van ambulancedienst ontfermd zich over de vrouw.
Kan een "officieel" Twitteraccount van een politiekorps er ook voor zorgen dat de berichten foutloos geplaatst worden?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 24 januari 2014, 10:43:50
Citaat van: Bert65 link=msg=1238704 date=1390384284
Kan een "officieel" Twitteraccount van een politiekorps er ook voor zorgen dat de berichten foutloos geplaatst worden?

Helaas wegens een gebrek aan personeel werken er mensen bij de politie. Onze excuses voor het ongemak.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jerommeke op 24 januari 2014, 11:47:14
Citaat van: Bert65 link=msg=1238704 date=1390384284
Kan een "officieel" Twitteraccount van een politiekorps er ook voor zorgen dat de berichten foutloos geplaatst worden?

Ik irriteer mij mateloos aan dit soort opmerkingen. Twitter zelf ook voor meerdere politie-accounts en soms kan het inderdaad voorkomen dat er een spelfout in een tweet zit.
Daarnaast beperken de 140 tekens en kun je niet altijd de zinnen maken zoals je ze graag zou willen maken.
Dan volg je het account toch niet??
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: moppersmurf op 24 januari 2014, 12:25:43
Citaat van: Jerommeke link=msg=1239096 date=1390560434
Ik irriteer mij mateloos aan dit soort opmerkingen.

Moet je niet doen! Slecht voor de bloeddruk  ;)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: attatae op 24 januari 2014, 13:28:39
Citaat van: Bert65 link=msg=1238704 date=1390384284
Kan een "officieel" Twitteraccount van een politiekorps er ook voor zorgen dat de berichten foutloos geplaatst worden?

Ach, iedereen maakt wel wel eens een foutje. Of werk jij echt in de veroersbranche?

Citaat
Heden veroersbranche, voorheen medewerker Dierenambulance
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: moppersmurf op 24 januari 2014, 14:54:12
Citaat van: attatae link=msg=1239114 date=1390566519
Ach, iedereen maakt wel wel eens een foutje. Of werk jij echt in de veroersbranche?
:D
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: EvEs op 24 januari 2014, 15:08:58
Citaat van: attatae link=msg=1239114 date=1390566519
Ach, iedereen maakt wel wel eens een foutje. Of werk jij echt in de veroersbranche?

dierenambulance met hoofdletter D lijkt mij ook discutabel...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 5 februari 2014, 17:00:59
100.000 extra ogen en oren op straat

http://www.politie.nl/nieuws/2014/februari/4/00-100.000-extra-ogen-en-oren-op-straat.html (http://www.politie.nl/nieuws/2014/februari/4/00-100.000-extra-ogen-en-oren-op-straat.html)
Laatste update: 04-02-2014 | 15:40

Hilversum - Meer dan 100.000 mensen volgen @politie op Twitter! Volg ons ook op @politie en blijf op de hoogte van de meest actuele vermissingen, waarschuwingen, preventietips en getuigenoproepen.

Hoe meer mensen de berichten zien, hoe meer ogen en oren de politie op straat heeft. Met uw hulp, informatie en tips lossen we zaken op en vergroten we de veiligheid in Nederland.

Meelopen met de politie?
Omdat deze extra ogen en oren belangrijk zijn voor de politie, mag een van de volgers een dagdeel meelopen met de politie. U komt hiervoor in aanmerking door ons te volgen en onze originele tweet, over de 100.000 volgers, voor vrijdag 7 februari 18.00 uur als favoriet aan te merken op twitter. De winnaar krijgt zo snel mogelijk bericht. Politiemedewerkers zijn uitgesloten van deelname.

Wijkagenten op Twitter
Ook het volgen van uw eigen wijkagent op Twitter kan veel informatie over uw buurt opleveren.
Ga naar http://www.politie.nl/wijkagenten, (http://www.politie.nl/wijkagenten,) geef daar uw eigen postcode in en kijk of uw wijkagent een twitteracount heeft.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: moppersmurf op 5 februari 2014, 19:49:27
Citaat van: Live link=msg=1242410 date=1391616059
100.000 extra ogen en oren op straat

Omdat deze extra ogen en oren belangrijk zijn voor de politie

Extra ogen? Het zijn ondertussen bijna de enige ogen nog. Godzijdank hebben we nog camera's!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: EvEs op 6 februari 2014, 12:49:02
Citaat van: Live link=msg=1242410 date=1391616059
Politiemedewerkers zijn uitgesloten van deelname.

balen!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 6 maart 2014, 18:35:12
zie ook:

Citaat van: Live link=msg=1248425 date=1394127191
Hendrik van Rijn ‏@wijkagentLisse
#Kijktip RT Vanavond in @ZEMBLA onderzoek naar de grenzen van de #burgerparticipatie in 'Allemaal agent' om 20:50u bij op @Nederland2.

5:38 PM - 6 Mar 2014 ·

http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-03-2014 (http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-03-2014)

Deze uitzending is te zien op 06 maart 2014 om 20:50 uur op Nederland 2.

De aflevering is hier te bekijken vanaf (ongeveer) 06 maart 2014 21:38 uur.

Op grote schaal worden burgers betrokken bij opsporing en veiligheid. Bijna anderhalf miljoen doen mee aan Burgernet. En in meer dan 200 wijken en buurten zijn burgerwachten de ogen en oren van de politie. 's Avonds patrouilleren ze door de straten, verdachte situaties worden doorgegeven aan de wijkagent. Veiligheid is een zaak van ons allemaal, zegt het kabinet, en de burger  mag best een handje helpen. Maar steeds vaker nemen burgers zelf het initiatief.  Ondernemers beginnen op Facebook hun eigen Opsporing Verzocht. Op het internet wordt jacht gemaakt op dierenbeulen.  En pedojagers trappen de deur in bij vermeende kindermisbruikers. ZEMBLA onderzoekt: Waarom willen zo veel mensen zelf politieagent spelen? En wat zijn de gevaren?

'Op geen enkele ander terrein is de bereidheid van de burger om te participeren zo groot als op gebied van veiligheid.', zegt Albert Meijer, hoofddocent publiek management verbonden aan de  Universiteit Utrecht. 'Als mensen de politie helpen, dan is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar mensen kunnen  snel een stap te ver gaan.'

Meijer doet onderzoek naar de rol van sociale media bij de politie. 'Je ziet dat de politie steeds vaker de sociale media gebruiken om de burger te betrekken bij de veiligheid. Het is snel en goedkoop en je kan op een makkelijke manier veel mensen bereiken.'
Zembla laat zien hoe in Nijmegen een twitterbericht van de dierenpolitie over een dode hond uitloopt op een bijna-lynchpartij.
Volgens publicist en privacy expert Bart de Koning lopen de gemoederen vooral hoog op als het gaat om dierenmishandeling of misbruik bij kinderen. 'Op het internet wordt jacht gemaakt op “een ponypletter”. Vermeende pedo’s worden ernstig bedreigd.  Als we niet uitkijken gaan er doden vallen.'


ZEMBLA: ‘Allemaal agent’, donderdag 6 maart 2014 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Sem van der Wal op 2 april 2014, 15:46:20
(https://pbs.twimg.com/media/BkN8vVLCUAEBT9d.png:large)

 e050
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Brambd op 2 april 2014, 17:08:45
Citaat van: Sem van der Wal link=msg=1255557 date=1396446380
(https://pbs.twimg.com/media/BkN8vVLCUAEBT9d.png:large)

 e050
De tweet is verwijderd geloof ik, althans kan hem niet meer vinden. Maar vind er wel enige vorm van humor in zitten. En hij had waarschijnlijk niet verwacht dat de tweet "viral" zou gaan.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 2 april 2014, 17:20:06
De Tweet is inderdaad verwijderd.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Red op 2 april 2014, 18:08:55
http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/04/politie_woest_om_tweet_wijkage.html (http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/04/politie_woest_om_tweet_wijkage.html)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Gast op 2 april 2014, 18:15:13
Met zo'n Dirty Harry tekst vond ik het meer een ontwijkagent  8)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Thor op 2 april 2014, 20:25:17
En hier kan die wijkagent niet tegenop :

 Korps Mariniers - Commercial (http://www.youtube.com/watch?v=O06gVRfpwj0#)

http://player.vimeo.com/video/52860545?title=0&byline=0&portrait=0&badge=0&color=ffffff (http://player.vimeo.com/video/52860545?title=0&byline=0&portrait=0&badge=0&color=ffffff)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 22 mei 2014, 15:36:44
Citaat van: Tony-cc link=msg=1221167 date=1384835076
Discussie vanaf hier en verder afgeplitst uit: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=79748.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=79748.0)


Lijkt langzaam aan meer op een verslaving...  :-\
Voor opsporingsdoeleinden kan ik het nog begrijpen maar: "zoveel mogelijk wat ik meemaak" !?
Ik heb er zelf een gruwelijke hekel aan als mijn collega's tijdens werk constant met dat ding in de handen lopen en vaak niks meer meekrijgen wat om hun heen gebeurd... Kortom, bij ons is het dus absoluut uit den boze tijdens de dienst...

Weer een mooi voorbeeld in zijn blog vandaag: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?msg=1269767 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?msg=1269767)

Citaat van: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?msg=1269767
Als 'twittercops' zijn Hugo en ik erg actief in het delen van ons dagelijkse werk. Enkele meldingen verder besluit ik twee tweets over deze zaak op Twitter teplaatsen. De reacties van onze volgers zijn enkel lovend. Complimenten voor ons kordate optreden, maar ook medeleven met diegene die trachtte er een eind aan te maken.

De volgende dag zie ik dat de bewuste suïcidale man ook heeft gereageerd. Openlijk stuurde hij de tweet: ‘#helden bedankt!!’ In meerdere privéberichten later in de week geeft hij aan dat het, ondanks wat tegenslagen, langzaamaan iets beter met hem gaat. Hij heeft veel gehad aan ons gesprek in de auto, onderweg naar het bureau. Uiteraard hebben we ook nog even gebeld. Nazorg is belangrijk.

Weken later sta ik in uniform op de weg. Of het nu een alcoholcontrole is of een andere controle, ik weet het niet meer. De bestuurder van een auto zegt tegen me: ‘Jij bent toch die twittercop?’ Lachend zeg ik 'ja'. ‘Ik wil je bedanken omdat je mijn vriend gered hebt, toen hij het leven niet meer zag zitten. Heel erg goed van je. Ik volg je ook op Twitter en blijf je volgen!’ Eerlijk gezegd ben ik aangenaam verrast. Bescheiden geef ik aan dat we enkel ons werk doen.

Collega’s vragen zich (soms terecht) af of we sommige incidenten wel moeten delen. In dit geval is het volgens mij het delen op social media waard. Mocht de man mij weer nodig hebben dan hoeft hij enkel een privébericht te sturen en kan ik veel eerder hulp voor hem inschakelen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Senior GGP op 27 juni 2014, 22:49:28
Erg leuk om te volgen op Twitter.

De internationale Tweet-a-thon. Vele internationale politiediensten twitteren 24 uur met de hashtag #poltwt.

Een internationaal kijkje in de keuken.


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fkpat3yg8f%2FBr_II_jp_IIAAOY9w.jpg&hash=3c4d1ec231ce829d9fe044f2b6f2f594) (http://postimage.org/)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 2 juli 2014, 21:25:19
Wat vinden jullie?
Ik vind dat als je iemand aanhoudt, je niet gezellig voetbal bij de verdachte thuis gaat kijken.
Fred Lokhorst
‏@AgenthorecaFred
Wel bijzonder; thuis bij en mét aangehouden verdachte op de bank ontknoping #nedmex zien. #Moetkunnen. Was goed voor verdere proces.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Highfield op 2 juli 2014, 22:08:27
Citaat van: Sylvester link=msg=1281584 date=1404329119
Wat vinden jullie?
Ik vind dat als je iemand aanhoudt, je niet gezellig voetbal bij de verdachte thuis gaat kijken.
Fred Lokhorst
‏@AgenthorecaFred
Wel bijzonder; thuis bij en mét aangehouden verdachte op de bank ontknoping #nedmex zien. #Moetkunnen. Was goed voor verdere proces.

Als het 10 minuutjes is en mr. grote sterke beer gaat vervolgens meewerkend mee in plaats met veel weerstand dan win je wel wat denk ik. Of je het moet tweeten is #2 ;)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Arie op 2 juli 2014, 22:13:43
Ik begrijp dus dat de wijkagent een paar minuutjes heeft gewacht met naar buiten gaan omdat de gemoederen daar nogal verhit waren.

En dus heeft de wijkagent die paar minuten voetbal gezien.

Dat ie er nogal 'luchtig' over twittert, terwijl het om een klein meisje gaat waarvan de haren uit het hoofd zijn getrokken, is idd niet zo slim. Zo komt het over alsof ie even gezellig met een glaasje fris en chips op visite is geweest bij de verdachte.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Haageneesch op 2 juli 2014, 22:15:09
Citaat van: Sylvester link=msg=1281584 date=1404329119
Wat vinden jullie?
Ik vind dat als je iemand aanhoudt, je niet gezellig voetbal bij de verdachte thuis gaat kijken.
Fred Lokhorst ‏@AgenthorecaFred
Wel bijzonder; thuis bij en mét aangehouden verdachte op de bank ontknoping #nedmex zien. #Moetkunnen. Was goed voor verdere proces.
Uiteindelijk blijkt dat ze deels binnen hebben gezeten om de wedstrijd, maar voornamelijk omdat de verdachte verdacht werd van mishandeling voor zijn deur. Om de gemoederen bij beide partijen (boze familie van slachtoffer, en de verdachte) een beetje te doen bedaren, hebben ze binnen gezeten. Dat klinkt alweer anders dan dat ze 'gezellig tv hebben gekeken'.

Volledige verhaal stond in AD vanmorgen, dacht ik (kan ook een ander blad geweest zijn.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Hunter op 2 juli 2014, 22:56:25
Ofwel, alles kan verkeerd opgevat worden en de politie doet het toch nooit goed.  :-X

(Mompelt iets over paarden en suikerklontjes, of waren het nu slakken en zout?)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: NikonDirk op 21 juli 2014, 09:26:09
Het District Hoekse Waard van de Eenheid Rotterdam heeft sinds enige tijd een eigen Facebook pagina; http://nl-nl.facebook.com/pages/Politie-Hoeksche-Waard/481969211909649?fref=hovercard (http://nl-nl.facebook.com/pages/Politie-Hoeksche-Waard/481969211909649?fref=hovercard)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DiNozzo op 2 augustus 2014, 23:37:56
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.geenstijl.nl%2Farchives%2Fimages%2Foomaagenthoudtnietvaneennaaktevent.jpg.jpg&hash=54983435263bd4dc287e0e0e3bd5a4c7)
Via Geenstijl (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/rechercheur_remco_de_jong_vind.html)

Een diepe zucht. Twitter en andere social media zijn hele leuke speeltjes en kunnen enorm effectief zijn... maar als je het ooit door de selectieprocedure hebt geschopt moet je toch wel verstandiger zijn dan om dit te Twitteren op een account waar je je ook uitgeeft als agent.

Er zijn in de loop der jaren genoeg wijkagenten berispt vpor tweets die niet konden. Ondanks de vele waarschuwingen die gedaan worden tijdens cursussen en briefings. Dan zou je het inmiddels als organisatie toch wel geleerd moeten hebben?
Het is niet voor niets dat inmiddels 10% van de ontslagen op staande voet (deels) veroorzaakt (http://m.nrc.nl/carriere/2014/03/21/social-media-verantwoordelijk-voor-10-procent-ontslag-op-staande-voet/) zijn door social media..
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jims op 3 augustus 2014, 09:52:15
De tweet over de Gaypride van 1 van onze medewerkers is op persoonlijke titel. De politie deelt deze mening niet. We gaan met hem in gesprek

https://twitter.com/polgroningen/status/495589239107911681
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: rrpd op 3 augustus 2014, 11:24:53
Hij twittert vanaf zijn persoonlijke account toch en niet vanaf een politie account?
Waarom zou hij dan geen mening mogen hebben? Iedereen heeft tegenwoordig een hele scherpe mening en alleen omdat zijn beroep politieambtenaar is zou hij zijn persoonlijke mening niet mogen uiten?

(De uitspraak zelf sta ik trouwens lijnrecht tegenover en ik vind de Gaypride hartstikke gaaf maar daar gaat het nu niet over)

Het gaat over een persoon, die zijn persoonlijke mening uit, dalijk op het matje wordt geroepen omdat hij bij de politie werkt. Waarom mag een willekeurig accountmanager in prive wel zijn mening uiten en een politieambtenaar in prive tijd niet?

Excessen uitgezonderd, zodra je strafbare feiten begaat dan ga je te ver net zoals de accountmanager en de bakker.

We roepen toch altijd zo hard dat medewerkers van de politie een afspiegeling van de maatschappij zijn? Daar horen dan ook meningen bij. In dit geval iemand die de gaypride smerig vindt. De andere keer iemand die een politicus een vervelia vindt etc etc.
Of zijn we stiekem hypocriet en mogen we naar de buitenwereld geen mening hebben als buiten-diensttijd zijnde persoon?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Arie op 3 augustus 2014, 12:03:03
Ik vraag mij ook af of die uitspraak dat ie e.e.a. smerig vindt een belediging is zoals bedoeld in het Wetboek van Strafrecht.

Het is overduidelijk een uitspraak t.a.v. een bepaald groepje op die bootjes en geen discriminerende uitspraak over homo's als zodanig.

Als ik zeg 'ik vind het smerig, zo'n stelletje moslims, althans de manier waarop zij demonstreren', ben ik dan beledigend bezig of geef ik een mening?

Iedereen zou een punt hebben gehad als het hier een uitspraak was geweest door Wijkagent Janssen op zijn dienstaccount. Daar passen alleen dienstmededelingen en geen eigen meningen over andere dan politiezaken.

In dit geval zou je hooguit kunnen zeggen tegen zo'n man 'kijk uit wat je roept, want je weet wat er voor reacties op komen

Disciplinaire maatregelen gaan mij in elk geval te ver.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: apoo op 3 augustus 2014, 12:36:37
Volgens mij ben je 24/7 politieman. "Je voorbeeldfunctie houdt niet op als je dienst erop zit" - zoals Werving & Selectie het op hun website heeft staan. Het staat een ieder vrij om zijn mening te uiten, maar doe dat dan op een 100% privé-account en niet op een account waar je duidelijk hebt staan dat je een politieagent bent. Als je er voor kiest om je zelf zo herkenbaar te maken, kunnen mensen niet zien of je wel of niet in dienst bent.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 3 augustus 2014, 12:37:40
Een werkgever mag een werknemer aanspreken op uitspraken die in het openbaar gedaan zijn, ook als het op eigen titel is, als deze uitspraken gevolgen hebben voor de werkgever.

Politie Nederland profileert zich als LGBT vriendelijke plaats om te werken, en zulke uitspraken in het openbaar doen daar afbreuk aan.
Alleen al vanuit dat oogpunt lijkt het mij dus terecht dat deze persoon er op aan wordt gesproken.

En ja, dat gebeurt in het bedrijfsleven ook, alleen zal dat niet in de publiciteit komen.
Daarmee bedoel ik niet dat de beste man ontslagen moet worden, hij zal al wel erg geschrokken zijn van de reacties....
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Ludovicus op 3 augustus 2014, 12:43:03
Citaat van: zwelgje link=msg=1287013 date=1407062260
Politie Nederland profileert zich als LGBT vriendelijke plaats om te werken, en zulke uitspraken in het openbaar doen daar afbreuk aan.
Alleen al vanuit dat oogpunt lijkt het mij dus terecht dat deze persoon er op aan wordt gesproken.
als T-persoon zat ik mijzelf ook al te bedenken: meneer zal mijn aangifte toch maar in behandeling moeten nemen...
mag ik aub een ander vragen? 98uiye
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 3 augustus 2014, 15:02:16
Vind het zelf nergens over gaan. Het is zijn mening en dat mag. Hij zegd nergens dat homo's smerig zijn.  Ik heb ook niks tegen homo's, maar die extraverte gedoe hoeft voor mij ook niet. Denk eerder dat het tegendraads werkt bij veel mensen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rutger op 3 augustus 2014, 15:42:06
Citaat van: Jos v L link=msg=1287031 date=1407070936
Vind het zelf nergens over gaan. Het is zijn mening en dat mag. Hij zegd nergens dat homo's smerig zijn.  Ik heb ook niks tegen homo's, maar die extraverte gedoe hoeft voor mij ook niet. Denk eerder dat het tegendraads werkt bij veel mensen.

Nergens over gaan?  :o Hij geeft aan dat hij het vieren van vrijheid door LGBT'ers en het uitten van solidariteit aan LGBT'ers in het buitenland een smerige vertoning vindt. Dan kun je toch niet zo maar zeggen dat het nergens over gaat.
Heb je enig idee hoe het nog steeds betekent om in dit land LGBT'er te zijn? Ook ik heb nog steeds te maken met geweld puur om mijn geaardheid. En dan valt NL nog mee in vergelijking met het buitenland.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: mark hes op 3 augustus 2014, 15:53:21
''Rechercheur op het matje over GayPride-tweet ''

http://www.rtvnoord.nl/ipad/index.asp?p=137066 (http://www.rtvnoord.nl/ipad/index.asp?p=137066)

''De gewraakte tweet is inmiddels verwijderd van Twitter.

UPDATE
De twitterpagina van De Jong is offline gehaald.''
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 3 augustus 2014, 16:21:13
Citaat van: Rutger link=msg=1287034 date=1407073326
Nergens over gaan?  :o Hij geeft aan dat hij het vieren van vrijheid door LGBT'ers en het uitten van solidariteit aan LGBT'ers in het buitenland een smerige vertoning vindt. Dan kun je toch niet zo maar zeggen dat het nergens over gaat.
Heb je enig idee hoe het nog steeds betekent om in dit land LGBT'er te zijn? Ook ik heb nog steeds te maken met geweld puur om mijn geaardheid. En dan valt NL nog mee in vergelijking met het buitenland.

Nee hoor, hij geeft aan dat hij de parade een smerige vertoning vind. Niets mis mee in mijn ogen. Vind het zelf ook geen gezicht en onnodig om daar wat in je blote reet verkleed als vrouw op een boot te staan.  Waarom is dat nodig dan in jouw ogen?  Als jij over straat loopt en je wordt lastig gevallen door een of ander stuk tuig wat jou om jouw geaardheid aanvalt, ben ik de eerste die naast jou staat om je te helpen! Denk je nou echt dat mensen die homofoob zijn overtuigd worden door dit soort circusatractie's?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: mark hes op 3 augustus 2014, 16:41:37
''Twitteraccount politieagent op nonactief na homohaat-tweets''

http://mwnw.nl/blog/2014/08/03/twitteraccount-politieagent-op-nonactief-na-homohaat-tweets-45093#.U95JPaccTmQ (http://mwnw.nl/blog/2014/08/03/twitteraccount-politieagent-op-nonactief-na-homohaat-tweets-45093#.U95JPaccTmQ)

Dat deze persoon bij de politie werkzaam is en een dergelijke uitspraak maakt vind ik niet geweldig maar het zal wel.

Wat ik nog vreemder vind is dat dezelfde persoon aan de TUA studeert
(Theologische universiteit Apeldoorn) en een opleiding tot predikant volgt  ???

Ik krijg meer het idee dat de persoon zijn opmerking heeft gedaan vanuit zijn geloofsovertuiging, een geloof waarbij je geen of zeer beperkte sexuele voorlichting krijgt, daarom zijn er tegenwoordig ook zoveel geestelijke negatief in het nieuws. Deze persoon is niet echt ruimdenkend opgevoed.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rutger op 3 augustus 2014, 16:51:03
Citaat van: Jos v L link=msg=1287042 date=1407075673
Nee hoor, hij geeft aan dat hij de parade een smerige vertoning vind. Niets mis mee in mijn ogen. Vind het zelf ook geen gezicht en onnodig om daar wat in je blote reet verkleed als vrouw op een boot te staan.  Waarom is dat nodig dan in jouw ogen?  Als jij over straat loopt en je wordt lastig gevallen door een of ander stuk tuig wat jou om jouw geaardheid aanvalt, ben ik de eerste die naast jou staat om je te helpen! Denk je nou echt dat mensen die homofoob zijn overtuigd worden door dit soort circusatractie's?

Hij geeft niet aan dat hij de parade een smerige vertoning vindt, hij schrijft dat hij de Gay Pride smerige vertoning vindt. De Canal parade is daar maar een onderdeel van.
Wat hij dus smerig vindt is onder andere het vieren van vrijheid door LGBT'ers en het uitten van solidariteit aan LGBT'ers in het buitenland.

En waarom het nodig is, ten eerste is het voor mij een ontzettend leuk feest ;) Daarnaast is het (helaas) nog steeds nodig om aandacht te vragen voor allerlei onderwerpen rondom LGBT'ers. Zoals tolerantie maar er waren bijvoorbeeld ook boten ter promotie van eicel donatie en GGD die aandacht vraagt voor veilige sex. Wel erg simpel om dan alleen maar te hebben over die man in blote reet. En dat je het een circusattractie noemt geeft al helemaal aan dat je geen idee hebt van de achterliggende gedachte bij de Pride en parade.
De poltie geeft trouwens zelf aan mee te varen om zo aan te geven dat het voor iedereen veilig is om aangifte te doen, ook voor mannen die in elkaar worden geslagen op een anonieme homo ontmoetingsplek (waar de meeste bezoekers over het algemeen niet eens homo zijn maar meer 'heteromannen' met blijkbaar ook andere behoeftes). En de politie wil zo ook aangeven dat het veilige werkplek is voor LGBT'ers. Zal bij deze mensen echt vertrouwen geven dat zo'n Remco daar dus ook werkt, ook leuk voor zijn collega's die LGBT'er zijn trouwens.

Ik ben erg benieuwd wat het gesprek maandag oplevert met Remco
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 3 augustus 2014, 17:09:15
Citaat van: Jos v L link=msg=1287042 date=1407075673
Vind het zelf ook geen gezicht en onnodig om daar wat in je blote reet verkleed als vrouw op een boot te staan.  

Nee, groot gelijk, al dat gedoe met verklede mensen en losbandigheid. Totaal onnodig dat carnaval vieren. Ow wacht, je hebt het over een ander feest .... ;)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 3 augustus 2014, 17:30:10

Niet alle limburgers hebben iets met carnaval.. ik dus ook niet...  (hoezo vooroordelen?)  098uo
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 3 augustus 2014, 17:40:49
Citaat van: Rutger link=msg=1287048 date=1407077463
Hij geeft niet aan dat hij de parade een smerige vertoning vindt, hij schrijft dat hij de Gay Pride smerige vertoning vindt. De Canal parade is daar maar een onderdeel van.
Wat hij dus smerig vindt is onder andere het vieren van vrijheid door LGBT'ers en het uitten van solidariteit aan LGBT'ers in het buitenland.

En waarom het nodig is, ten eerste is het voor mij een ontzettend leuk feest ;) Daarnaast is het (helaas) nog steeds nodig om aandacht te vragen voor allerlei onderwerpen rondom LGBT'ers. Zoals tolerantie maar er waren bijvoorbeeld ook boten ter promotie van eicel donatie en GGD die aandacht vraagt voor veilige sex. Wel erg simpel om dan alleen maar te hebben over die man in blote reet. En dat je het een circusattractie noemt geeft al helemaal aan dat je geen idee hebt van de achterliggende gedachte bij de Pride en parade.
De poltie geeft trouwens zelf aan mee te varen om zo aan te geven dat het voor iedereen veilig is om aangifte te doen, ook voor mannen die in elkaar worden geslagen op een anonieme homo ontmoetingsplek (waar de meeste bezoekers over het algemeen niet eens homo zijn maar meer 'heteromannen' met blijkbaar ook andere behoeftes). En de politie wil zo ook aangeven dat het veilige werkplek is voor LGBT'ers. Zal bij deze mensen echt vertrouwen geven dat zo'n Remco daar dus ook werkt, ook leuk voor zijn collega's die LGBT'er zijn trouwens.

Ik ben erg benieuwd wat het gesprek maandag oplevert met Remco

Nogmaals, ik heb geen probleem met LGBT'ers. Gewone mensen zoals we allemaal zijn. Ik stel alleen de vraag waarom dat extravagante?  Net deze groep wil toch door een ieder geaccepteerd worden?  Met dit extravagane stel je net weer buiten de groep, en geeft de homofoobjes extra voer!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rutger op 3 augustus 2014, 18:06:03
Citaat van: Jos v L link=msg=1287064 date=1407080449
Nogmaals, ik heb geen probleem met LGBT'ers. Gewone mensen zoals we allemaal zijn. Ik stel alleen de vraag waarom dat extravagante?  Net deze groep wil toch door een ieder geaccepteerd worden?  Met dit extravagane stel je net weer buiten de groep, en geeft de homofoobjes extra voer!
Goed om nog eens te horen dat je niks tegen andere geaardheid hebt.  O0
En wat als de groep nu eens accepteert dat dit ook kan zonder dat je buiten de groep wordt gezet?

Je stelde niet alleen maar de vraag over dat extravagante trouwens, je vind/ vond ook dat hij deze mening zo prima kon hebben. Persoorlijn vind ik de mening dat de GayPride smerig is verwerpelijk, helemaal als diegene ook nog agent is. Ik snap niet dat je het vieren van vrijheid en tonen van solidariteit smerig kan vinden.

Citaat van: Arie link=msg=1287008 date=1407060183
Het is overduidelijk een uitspraak t.a.v. een bepaald groepje op die bootjes en geen discriminerende uitspraak over homo's als zodanig.

Is dat zo? Hij heeft het namelijk over de GayPride, en niet over een enkel bootje of de parade. Zijn uitspraak gaat wel iets verder dan dat, en dat vind ik juist het kwalijke er aan.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Arie op 3 augustus 2014, 18:09:34
Citaat van: Rutger link=msg=1287076 date=1407081963

Is dat zo? Hij heeft het namelijk over de GayPride, en niet over een enkel bootje of de parade. Zijn uitspraak gaat wel iets verder dan dat, en dat vind ik juist het kwalijke er aan.

Ach, je weet toch net zo goed als ik dat als mensen het over de GayPride hebben, 99,9% daarvan die bootjesoptocht voor ogen hebben. Ik weet ook wel dat het niet eerlijk is dat iets wordt beoordeeld aan de hand van een klein onderdeel. Maar zo werkt het nu eenmaal.  :|

Anders had ie toch wel geroepen 'ik vind alle homo's vieze flikkers' of zo? :)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 3 augustus 2014, 18:37:51
Citaat van: Rutger link=msg=1287076 date=1407081963
Goed om nog eens te horen dat je niks tegen andere geaardheid hebt.  O0
En wat als de groep nu eens accepteert dat dit ook kan zonder dat je buiten de groep wordt gezet?

Je stelde niet alleen maar de vraag over dat extravagante trouwens, je vind/ vond ook dat hij deze mening zo prima kon hebben. Persoorlijn vind ik de mening dat de GayPride smerig is verwerpelijk, helemaal als diegene ook nog agent is. Ik snap niet dat je het vieren van vrijheid en tonen van solidariteit smerig kan vinden.

Is dat zo? Hij heeft het namelijk over de GayPride, en niet over een enkel bootje of de parade. Zijn uitspraak gaat wel iets verder dan dat, en dat vind ik juist het kwalijke er aan.

Uiteraard heb ik niets tegen een andere geaardheid, wat dat betreft is het gewoon gemeengoed voor mij.

Dat is nu net wat ik bedoel Rutger! Ik denk dus dat deze extravagante groep er net voor zorgd dat je als LGBT-er buiten de ''boot'' valt.

Bij mij en de meeste mensen is de gay pride niet meer als een boottocht.  Nou was ik me verder aan het verdiepen erin en toets gay pride in op google en het enige je tegen komt is de boottocht.
https://www.google.nl/search?q=gaypride&safe=off&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_mLeU5LSNqGf0QWLn4D4Ag&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=895 (https://www.google.nl/search?q=gaypride&safe=off&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_mLeU5LSNqGf0QWLn4D4Ag&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=895)

IK ga mijn mening bij stellen nou ik weet dat er veel meer achter zit. Het hele Initiatief is prima, maar ik vind dat het gebeuren omtrent de boottocht minder extravagant mag. IK denk dat dit de acceptatie ten goede komt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: mark hes op 3 augustus 2014, 18:53:00
Citaat van: Jos v L link=msg=1287083 date=1407083871
Bij mij en de meeste mensen is de gay pride niet meer als een boottocht.  Nou was ik me verder aan het verdiepen erin en toets gay pride in op google en het enige je tegen komt is de boottocht.
De boottocht word ''canel parade'' genoemd en is onderdeel van de gay pride.

''De Amsterdam Gay Pride duurt tegenwoordig ruim een week en omvat vele tientallen uiteenlopende activiteiten verspreid over de gehele binnenstad.''

http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_Gay_Pride#Omvang_van_de_activiteiten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_Gay_Pride#Omvang_van_de_activiteiten)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rutger op 3 augustus 2014, 19:26:32
Citaat van: Arie link=msg=1287077 date=1407082174
Ach, je weet toch net zo goed als ik dat als mensen het over de GayPride hebben, 99,9% daarvan die bootjesoptocht voor ogen hebben. Ik weet ook wel dat het niet eerlijk is dat iets wordt beoordeeld aan de hand van een klein onderdeel. Maar zo werkt het nu eenmaal.  :|

Anders had ie toch wel geroepen 'ik vind alle homo's vieze flikkers' of zo? :)

Ach ja net zoiets als dat Geert Wilders criminele marokkanen bedoelde met zijn minder-vraag?  :-X
Ik heb hem (Remco) niet zelf gesproken en weet niet wat hij bedoeld zou kunnen hebben dus hou ik het maar bij de woorden die hij zelf heeft gebruikt
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DiNozzo op 3 augustus 2014, 19:28:08
Citaat van: rrpd link=msg=1287004 date=1407057893
Of zijn we stiekem hypocriet en mogen we naar de buitenwereld geen mening hebben als buiten-diensttijd zijnde persoon?

Je mag absoluut een mening geven. Maar geef die mening niet zo maar terwijl jij jezelf op dat medium ook profileert als agent. Agent is nu eenmaal een functie waarin je geacht wordt alles neutraal te benaderen (en illusie, ik weet het) en ruimte te geven aan anderen.

We zitten in een glazenhuisje. Of je nu tweet op een officieel of onofficieel account, mensen die je niet kennen kijken naar je als agent en niet naar je als persoon. Dat is een nadeel van de functie die wij hebben. Als een accountmanager tweet dat hij de Gay Pride een smerige vertoning vind kijkt niemand er van op. Als een agent dat tweet is het nu eenmaal groot nieuws dat alle dagbladen haalt.

Je voorbeeld van de accountmanager kan je ook anders vertalen. Als een accountmanager onder invloed rijdt krijgt hij een straf en is het klaar. Als een agent dat doet zal er nog een intern onderzoek aan vast zitten en mogelijk zelfs ontslag. Dit omdat wij een voorbeeldfunctie hebben. Die voorbeeldfunctie is net zo breed te trekken op het uiten van dit soort meningen.

Ik heb ook een mening en die uit ik ook regelmatig. Maar je weet gewoon dat als je bepaalde groepen benoemd dat er gezeur van komt. Anders heb ik er ook nog wel een paar ligen over mensen van niet-Nederlandse komaf.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rutger op 3 augustus 2014, 19:29:21
Citaat van: Jos v L link=msg=1287083 date=1407083871
Uiteraard heb ik niets tegen een andere geaardheid, wat dat betreft is het gewoon gemeengoed voor mij.

Dat is nu net wat ik bedoel Rutger! Ik denk dus dat deze extravagante groep er net voor zorgd dat je als LGBT-er buiten de ''boot'' valt.

Bij mij en de meeste mensen is de gay pride niet meer als een boottocht.  Nou was ik me verder aan het verdiepen erin en toets gay pride in op google en het enige je tegen komt is de boottocht.
https://www.google.nl/search?q=gaypride&safe=off&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_mLeU5LSNqGf0QWLn4D4Ag&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=895 (https://www.google.nl/search?q=gaypride&safe=off&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_mLeU5LSNqGf0QWLn4D4Ag&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=895)

IK ga mijn mening bij stellen nou ik weet dat er veel meer achter zit. Het hele Initiatief is prima, maar ik vind dat het gebeuren omtrent de boottocht minder extravagant mag. IK denk dat dit de acceptatie ten goede komt.

En daar ben IK dan weer blij mee  ;)
Zo heeft de (voor sommigen ietwat extravagante) parade toch weer iets positiefs opgeleverd. Zonder parade hadden wij dit gesprek niet, had jij je er niet verder in verdiept en had je ook je mening niet aangepast.  O0
En dat het voor jou wel iets minder extravagant mag is natuurlijk prima
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 3 augustus 2014, 20:02:44
Als hij slim was geweest dan had hij op zijn privéaccount helemaal niet neergezet dat hij OOK als agent werkzaam is en was het denk ik allemaal veel meer met een sisser afgelopen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Arie op 3 augustus 2014, 20:29:40
Citaat van: Rutger link=msg=1287094 date=1407086961
En daar ben IK dan weer blij mee  ;)
Zo heeft de (voor sommigen ietwat extravagante) parade toch weer iets positiefs opgeleverd. Zonder parade hadden wij dit gesprek niet, had jij je er niet verder in verdiept en had je ook je mening niet aangepast.  O0
En dat het voor jou wel iets minder extravagant mag is natuurlijk prima

Zo zit ik er eigenlijk ook in. Homo's niks mis mee. Maar er zijn nu eenmaal mensen met een bepaald geloof die daar niets van moeten hebben. Die mening misgun ik ze niet, zodra ze de ander maar niets aan doen of iets verkeerds toewensen etc.

Het is tegenwoordig allemaal 'vrijheid van meningsuiting' wat de klok slaat, tot op het beledigende af. GeenStijl is er groot mee geworden door mensen de maat te nemen, voor schut te zetten, te schofferen, te schoppen tegen alles wat maar met geloof, fatsoen etc. te maken heeft. Katholiek is in hun ogen synoniem aan pedosexueel en ga zo maar door.

En nu is er eens iemand die nog niet zo met z'n tijd is meegegaan, die vanuit zijn geloof beredeneerd wat minder vrijdenkend is en nu zal Barbertje hangen. Want hij heeft het gewaagd iets over homo's te roepen.

Als ik hem was geweest zou ik het niet hebben geroepen nee. Maar afgezet van wat tegenwoordig allemaal niet geroepen en geschoffeerd wordt, krijg ik toch een beetje het boter op het hoofd idee bij al die ophef. :)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 4 augustus 2014, 11:33:19
Citaat van: Jos v L link=msg=1287059 date=1407079810
Niet alle limburgers hebben iets met carnaval.. ik dus ook niet...  (hoezo vooroordelen?)  098uo

Ow, vooroordelen hebben we allemaal. Ik dus ook.
Maar ik had ook het zomercarnaval in Rotterdam als voorbeeld kunnen geven. Gewoon een voorbeeld van andere evenementen waarbij een deel van de mensen schaars gekleed zijn, en er ook extravagant gedrag is.
Ik wil er alleen op wijzen dat er bij de Canal Parade van de Gaypride altijd weer over "extravagante" gedrag moet worden gepraat, en dat bijna nooit gebeurd bij andere evenementen.

Citaat van: Jos v L link=msg=1287064 date=1407080449
Ik stel alleen de vraag waarom dat extravagante?

Dan stel ik een tegenvraag: waarom niet, het is toch niet verboden?
Juist tegen de uitwassen op de Canal Parade die wel de wet overtreden treed men al een aantal jaren op.
Het gaat er juist om dat, binnen de kaders van de wet, je van elkaar accepteert dat niet iedereen hetzelfde is. Daar horen die extravagante mensen dus ook bij. Het is tenslotte ook een feest, niet alleen een protest mars of zo.....

Voor de goede orde, ik begrijp wel dat jij LGBT-ers gewoon accepteert. En natuurlijk mag een ieder zelf bepalen of hij/zij iets te extravagant vindt. :) Ten slotte zit het in de Nederlandse volksaard om te zeggen "doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."........

Citaat van: Arie link=msg=1287105 date=1407090580
Als ik hem was geweest zou ik het niet hebben geroepen nee. Maar afgezet van wat tegenwoordig allemaal niet geroepen en geschoffeerd wordt, krijg ik toch een beetje het boter op het hoofd idee bij al die ophef. :)

Er is natuurlijk wel een verschil of de redacteuren van Geen Stijl iets roepen, of iemand die duidelijk maakt dat hij een vertegenwoordiger van de overheid is. En dan nog wel een vertegenwoordiger die de wet moet handhaven. Diezelfde wet waarin staat dat er niet gediscrimineerd mag worden gebaseerd op seksuele geaardheid.
(Waarbij het hebben van een mening, niet gelijk staat aan discriminatie. Maar het roept wel de vraag op hoe integer iemand zal handelen op dit gebied)

Prima als iemand uit geloofsovertuiging, of andere principes, vindt dat bijvoorbeeld Homo's en Lesbiennes zondig zijn. Of zelfs goor of onnatuurlijk. Ook prima als die persoon dat als mening verkondigd. Het is niet mijn menig maar dat is ook vrijheid van meningsuiting. Maar dan moet je je ook realiseren dat dit niet past bij het werken in veel overheids functies, en je dus zult moeten kiezen voor werk waarbij het hebben en/of verkondigen van deze mening geen probleem is.

Overigens heeft geen stijl (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/groningse_rechercheur_op_matje.html#more) wat verder in zijn twitter verleden (http://www.geenstijl.nl/archives/images/Remco_de_Jong_twitter_archief.png) gezocht. Eigenlijk was dit "an accident waiting to happen".
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: kaasje op 4 augustus 2014, 12:45:36
Citaat van: zwelgje link=msg=1287184 date=1407144799
Overigens heeft geen stijl (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/groningse_rechercheur_op_matje.html#more) wat verder in zijn twitter verleden (http://www.geenstijl.nl/archives/images/Remco_de_Jong_twitter_archief.png) gezocht. Eigenlijk was dit "an accident waiting to happen".
Ik zie vooral tweets over zijn geloofsovertuiging, volgens mij is daar niks mis mee? Mag iemand zich niet profileren als conservatief? In NL zijn we steeds meer bezig met een absolute nul-lijn qua opvattingen. Je mag best anders denken, zolang het maar binnen je eigen woonkamer blijft. Moet wel zeggen dat zijn tweet over de gay-parade niet handig was, echt niet slim, maar je mag toch best een mening hebben?

Citaat van: mark hes link=msg=1287045 date=1407076897
''Twitteraccount politieagent op nonactief na homohaat-tweets''

http://mwnw.nl/blog/2014/08/03/twitteraccount-politieagent-op-nonactief-na-homohaat-tweets-45093#.U95JPaccTmQ (http://mwnw.nl/blog/2014/08/03/twitteraccount-politieagent-op-nonactief-na-homohaat-tweets-45093#.U95JPaccTmQ)

Wat ik nog vreemder vind is dat dezelfde persoon aan de TUA studeert
(Theologische universiteit Apeldoorn) en een opleiding tot predikant volgt  ???

Ik krijg meer het idee dat de persoon zijn opmerking heeft gedaan vanuit zijn geloofsovertuiging, een geloof waarbij je geen of zeer beperkte sexuele voorlichting krijgt, daarom zijn er tegenwoordig ook zoveel geestelijke negatief in het nieuws. Deze persoon is niet echt ruimdenkend opgevoed.

Waarom zou iemand wel een bedrijfskunde opleiding mogen doen naast zijn politiewerk en geen predikantenopleiding? Je kan zeggen wat je wil, maar het is dan in ieder geval geen predikant die buiten de werkelijkheid leeft. Ik denk dat je ook onderschat hoeveel mensen met een christelijke geloofsovertuiging bij de politie werken.

En moet je ruimdenkend zijn om bij de politie te werken? Volgens mij is ruimdenkendheid een ontzettend subjectief begrip. Volgens mij heb jij echt de ballen verstand van dit onderwerp, vooral als je in termen van 'een geloof' spreekt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 4 augustus 2014, 13:14:18
Citaat van: zwelgje link=msg=1287184 date=1407144799

Ik wil er alleen op wijzen dat er bij de Canal Parade van de Gaypride altijd weer over "extravagante" gedrag moet worden gepraat, en dat bijna nooit gebeurd bij andere evenementen.

Dan stel ik een tegenvraag: waarom niet, het is toch niet verboden?
Juist tegen de uitwassen op de Canal Parade die wel de wet overtreden treed men al een aantal jaren op.
Het gaat er juist om dat, binnen de kaders van de wet, je van elkaar accepteert dat niet iedereen hetzelfde is. Daar horen die extravagante mensen dus ook bij. Het is tenslotte ook een feest, niet alleen een protest mars of zo.....

Voor de goede orde, ik begrijp wel dat jij LGBT-ers gewoon accepteert. En natuurlijk mag een ieder zelf bepalen of hij/zij iets te extravagant vindt. :) Ten slotte zit het in de Nederlandse volksaard om te zeggen "doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."........


Het is zeer zeker niet verboden!
extravagant staat omschreven als ongewoon en uitbunding in de dikke van dale.   Dan krijg je vanzelf dat mensen er een mening/gevoel over hebben. Dit betekend zeer zeker niet dat ik deze mensen niet zou accepteren, maar ik vraag me wel af of dit de LGBT-ers ten goede komt.  IK denk dat als je geaccepteerd wilt worden je beter ''Go With The Flow'' kunt gaan, inplaats jezelf als buitenstaander neer te zetten, waardoor je andere mensen weer triggert om er iets raars van te maken. Je mag zeer zeker trots zijn op je geaardheid maar ik vraag me serieus af, of deze agent deze uitspraak ook had gedaan indien de canal parade een vertoning was geweest van mooie bonte verklede personen met wat minder blote bibsen etc.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 4 augustus 2014, 13:28:04
Citaat van: kaasje link=msg=1287201 date=1407149136
Ik zie vooral tweets over zijn geloofsovertuiging, volgens mij is daar niks mis mee? Mag iemand zich niet profileren als conservatief?

"conservatief" is een begrip dat net zo subjectief is als "ruimdenkendheid." ;)
Zijn tweets gaan niet alleen over zijn geloofsovertuiging, maar sommigen maken ook duidelijk hoe hij daardoor oordeelt over mensen die die geloofsovertuiging niet delen, of niet volgens die regels leven. Zo staan er al eerder opmerkingen over Homo's in relatie tot de bijbel.

Natuurlijk mag iemand zich profileren als conservatief.
Maar personen met openlijk extreem religieuze opvatting horen inderdaad niet bij de Politie, en veel andere overheids diensten, thuis. In de meeste gevallen lijkt mij dat er een conflict is tussen wat de regels van dat geloof zijn en wat er in onze wetten staat. Op zijn minst zou die persoon dan in een gewetensconflict komen.
Daarbij wil ik wel zeggen dat er geen eenduidige grens is, en het geen geval van zwart/wit is. Het zal ook afhangen van de houding van de persoon zelf. Of deze rechercheur ook "extreem religieus" is kan ik natuurlijk niet beoordelen.

Citaat van: kaasje link=msg=1287201 date=1407149136
In NL zijn we steeds meer bezig met een absolute nul-lijn qua opvattingen. Je mag best anders denken, zolang het maar binnen je eigen woonkamer blijft.
Qua "nul lijn" ben ik het helemaal met je eens, dat is ook erg gevaarlijk voor de vrijheid van meningsuiting. Er wordt mij te snel om bepaalde actie gevraagd als iemand een niet zo standaard mening heeft.
Een mening bestrijd je op de eerste plaat met argumenten, als je zelf een andere mening hebt. Niet door gelijk te roepen om boycots/straf/ontslag. etc....


Citaat van: kaasje link=msg=1287201 date=1407149136
Waarom zou iemand wel een bedrijfskunde opleiding mogen doen naast zijn politiewerk en geen predikantenopleiding?
Precies, op zich niks mis mee. Zolang het niet leid tot belangenverstrengeling, of het op een andere manier schade berokkend aan je functie bij de Politie. Maar dat geld natuurlijk voor alle activiteiten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: mark hes op 4 augustus 2014, 14:05:45
Citaat van: kaasje link=msg=1287201 date=1407149136
Waarom zou iemand wel een bedrijfskunde opleiding mogen doen naast zijn politiewerk en geen predikantenopleiding? Je kan zeggen wat je wil, maar het is dan in ieder geval geen predikant die buiten de werkelijkheid leeft. Ik denk dat je ook onderschat hoeveel mensen met een christelijke geloofsovertuiging bij de politie werken.

En moet je ruimdenkend zijn om bij de politie te werken? Volgens mij is ruimdenkendheid een ontzettend subjectief begrip. Volgens mij heb jij echt de ballen verstand van dit onderwerp, vooral als je in termen van 'een geloof' spreekt.
Je trekt mijn bericht compleet uit zijn verband, en dan krijg je het ook nog voor elkaar om te beweren dat ik totaal geen verstand heb van dit onderwerp.  :|

Ik heb nooit beweert dat een politie agent geen geloof mag hebben. ik heb met mijn stukje willen zeggen dat ik het vreemd en onacceptabel vind dat deze persoon de uitspraken als agent doet. En dat ik het ook vreemd vind dat hij deze uitspraken als predikant doet, geloof en functie als agent staan bij mij los van elkaar. Natuurlijk zijn er veel agenten met verschillende geloofsovertuigingen,
daar is niets mis mee.

In het oorspronkelijke bericht staat ook letterlijk dat ik de uitspraak door een agent vreemd vind, maar dat ik het nog vreemder vind dat de persoon ook nog predikant is, daarmee bedoelend te zeggen dat deze persoon toch wel beter zou moeten weten. Je zou denken dat een 34 jarige gereformeerde predikant ruimdenkender is want hij zal in zijn kerk toch ook LGBT-ers hebben, les geven, ontvangen.

Ik ben van mening, in tegen stelling tot wat andere in dit topic beweren, dat een agent in functie deze uitspraken niet op twitter mag maken, gelukkig is politie Groningen het met me eens.
De politie presenteert zich als LGBT vriendelijk, vaart zelf mee tijdens de gay pride, en dat word even met de grond gelijk gemaakt doordat een agent een uitspraak op twitter denkt te moeten plaatsen.

Naar mijn mening mag deze persoon ook als predikant, los van de functie als agent, deze uitspraak niet op twitter maken. Zelfs de huidige paus is nog ruimdenkender over dit onderwerp.

Ik ben het overigens niets eens met de eerder uitspraak dat het onderwerp uitgebreid uitgemeten word omdat het een agent is, als deze persoon zijn opmerking als predikant had gemaakt dan zou geen stijl het misschien nog wel verder hebben uitgemeten, en zelfs als hij als prive persoon had gereageerd dan had het nog door geen stijl gepubliceerd kunnen zijn.

Ik reageer in een topic over een maatschappelijk beladen onderwerp, en misschien onderbouw ik mijn verhaal niet helemaal goed genoeg en kies ik mij  woorden wat ongelukkig, maar zeg niet dat ik geen verstand heb van dit onderwerp want dat klopt absoluut niet. ;)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: mark hes op 4 augustus 2014, 14:29:01
Citaat van: kaasje link=msg=1287201 date=1407149136
En moet je ruimdenkend zijn om bij de politie te werken? Volgens mij is ruimdenkendheid een ontzettend subjectief begrip. Volgens mij heb jij echt de ballen verstand van dit onderwerp, vooral als je in termen van 'een geloof' spreekt.

Citaat van: mark hes link=msg=1287231 date=1407153945
Naar mijn mening mag deze persoon ook als predikant, los van de functie als agent, deze uitspraak niet op twitter maken. Zelfs de huidige paus is nog ruimdenkender over dit onderwerp.
Mogelijk heb ik met mijn stukje de indruk gewekt dat ik iets tegen gereformeerde heb, maar dat is niet zo. Iedereen heeft zijn eigen geloof, de functie die zei bekleden staat daar los van.

De kerk onder leiding van de vorige paus en zijn voorgangers was totaal niet tollerant naar LGBT-ers. Gelukkig is dit met de huidige paus verbeterd.

De kerk, met wat voor geloof dan ook, is de laatste jaren nogal eens negatief in het nieuws geweest met het ene schandaal na het andere.
Dit is ooit uitgelegd door een specialist, hij beweerde dat geestelijk nooit sexuele voorlichting hebben gehad, en daardoor hun misstappen begaan.

Er zijn veel LGBT-ers die zich de laatste jaren, mede door de schandalen, en mede door de homo onvriendelijke uitspaken van de vorige paus en andere gelovige, uit hebben laten schrijven bij de kerk waar zei lid van waren.

Ik vind het daardoor erg vreemd dat een predikant deze uitspraken maakt, een ouderwetse gedachte, totaal niet ruimdenkend en ongepast.

En dan beweerd iemand dat ik niet weet waar ik het over heb.  ;)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: kaasje op 4 augustus 2014, 14:46:19
Citaat van: zwelgje link=msg=1287222 date=1407151684
"conservatief" is een begrip dat net zo subjectief is als "ruimdenkendheid." ;)
Zijn tweets gaan niet alleen over zijn geloofsovertuiging, maar sommigen maken ook duidelijk hoe hij daardoor oordeelt over mensen die die geloofsovertuiging niet delen, of niet volgens die regels leven. Zo staan er al eerder opmerkingen over Homo's in relatie tot de bijbel.

Natuurlijk mag iemand zich profileren als conservatief.
Maar personen met openlijk extreem religieuze opvatting horen inderdaad niet bij de Politie, en veel andere overheids diensten, thuis. In de meeste gevallen lijkt mij dat er een conflict is tussen wat de regels van dat geloof zijn en wat er in onze wetten staat. Op zijn minst zou die persoon dan in een gewetensconflict komen.
Daarbij wil ik wel zeggen dat er geen eenduidige grens is, en het geen geval van zwart/wit is. Het zal ook afhangen van de houding van de persoon zelf. Of deze rechercheur ook "extreem religieus" is kan ik natuurlijk niet beoordelen.
Qua "nul lijn" ben ik het helemaal met je eens, dat is ook erg gevaarlijk voor de vrijheid van meningsuiting. Er wordt mij te snel om bepaalde actie gevraagd als iemand een niet zo standaard mening heeft.
Een mening bestrijd je op de eerste plaat met argumenten, als je zelf een andere mening hebt. Niet door gelijk te roepen om boycots/straf/ontslag. etc....

Precies, op zich niks mis mee. Zolang het niet leid tot belangenverstrengeling, of het op een andere manier schade berokkend aan je functie bij de Politie. Maar dat geld natuurlijk voor alle activiteiten.
Dan zijn wij het inderdaad aardig eens :) Gewetensconflict speelt sowieso toch wel mee. Als ik (gelovig) een bepaalde situatie tegenkom, zal ik toch soms anders erin staan dan een (anders/niet) gelovige collega. Volgens mij is dat ook niet erg, heeft ook te maken met discretionaire bevoegdheid. Het wordt lastiger bij kritische zaken, denk aan de niet reanimatie penning, wat weegt zwaarder, de opvatting over recht-op-leven van de hv'er of de wens om niet meer te leven van het so.

Citaat van: mark hes link=msg=1287231 date=1407153945
Je trekt mijn bericht compleet uit zijn verband, en dan krijg je het ook nog voor elkaar om te beweren dat ik totaal geen verstand heb van dit onderwerp.  :|
Als je dat gevoel hebt, mijn excuus
Citaat
Ik heb nooit beweert dat een politie agent geen geloof mag hebben. ik heb met mijn stukje willen zeggen dat ik het vreemd en onacceptabel vind dat deze persoon de uitspraken als agent doet. En dat ik het ook vreemd vind dat hij deze uitspraken als predikant doet, geloof en functie als agent staan bij mij los van elkaar. Natuurlijk zijn er veel agenten met verschillende geloofsovertuigingen,
daar is niets mis mee.
Ja, maar het idee van een overtuiging is dat je ook naar moet leven, of moet accepteren dat je af en toe moet inschikken.
Citaat
In het oorspronkelijke bericht staat ook letterlijk dat ik de uitspraak door een agent vreemd vind, maar dat ik het nog vreemder vind dat de persoon ook nog predikant is, daarmee bedoelend te zeggen dat deze persoon toch wel beter zou moeten weten. Je zou denken dat een 34 jarige gereformeerde predikant ruimdenkender is want hij zal in zijn kerk toch ook LGBT-ers hebben, les geven, ontvangen.
De term gereformeerd is an sich al verwarrend. Traditioneel wijst Gereformeerd naar de Gereformeerde Kerk (Synodaal), tegenwoordig onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Dit is een kerk welke, alhoewel dit plaatselijk kan verschillen, redelijk vrijzinnig (=ruimdenkend) is. Zo ben ik bekend met gemeentes met vrouwelijke predikantes, die gewoon kinderen hebben of zelfs homoseksuele of lesbische voorgangers hebben. Zo kan er in veel van deze gemeentes ook getrouwd worden als homo of lesbiéne.  

Als er echter in dit soort discussies de term Gereformeerd wordt genoemd wordt er gerefereerd aan de traditionele tak van de Hervormde Gemeentes of aan gemeentes zoals Gereformeerde Gemeente in NL. Gereformeerde Gemeente in NL buiten verband of Hersteld Hervormde Gemeente. Dit zijn gemeentes die (vaak) een stuk behoudender zijn en waar helaas homoseksualiteit nog steeds niet wordt geaccepteerd en kan zelfs leiden tot breuk met de familie (zie voor interessante kijk in deze wereld: http://www.refoweb.nl/nieuws/1172/documentaire-houdt-god-van-vrouwen-/ (http://www.refoweb.nl/nieuws/1172/documentaire-houdt-god-van-vrouwen-/)). Je stelling dat hij dus wel ruimdenkend moet zijn klopt dus niet.

Citaat
Ik ben van mening, in tegen stelling tot wat andere in dit topic beweren, dat een agent in functie deze uitspraken niet op twitter mag maken, gelukkig is politie Groningen het met me eens.
De politie presenteert zich als LGBT vriendelijk, vaart zelf mee tijdens de gay pride, en dat word even met de grond gelijk gemaakt doordat een agent een uitspraak op twitter denkt te moeten plaatsen.
Dat ben ik dus met je eens!
Citaat
Naar mijn mening mag deze persoon ook als predikant, los van de functie als agent, deze uitspraak niet op twitter maken. Zelfs de huidige paus is nog ruimdenkender over dit onderwerp.
Als je dit soort uitspraken doet ga ik inderdaad denken dat je er totaal geen verstand van hebt  ;D De Paus heeft niks met een Reformatorische Predikant te maken. Er zijn genoeg onderwerpen waar reformatorische kerken behoudender in zijn dan de Rooms Katholieke Kerk, denk bijvoorbeeld aan de uitverkorenden, zondeval, maar ook wilsbeschikking.

Citaat
Ik ben het overigens niets eens met de eerder uitspraak dat het onderwerp uitgebreid uitgemeten word omdat het een agent is, als deze persoon zijn opmerking als predikant had gemaakt dan zou geen stijl het misschien nog wel verder hebben uitgemeten, en zelfs als hij als prive persoon had gereageerd dan had het nog door geen stijl gepubliceerd kunnen zijn.
Ik denk dat genoeg mensen soort gelijke uitspraken maken en waar niemand aandacht aan geeft. Echter, hij is politieambtenaar en dan ligt dat allemaal wat gevoeliger...

Citaat
Ik reageer in een topic over een maatschappelijk beladen onderwerp, en misschien onderbouw ik mijn verhaal niet helemaal goed genoeg en kies ik mij  woorden wat ongelukkig, maar zeg niet dat ik geen verstand heb van dit onderwerp want dat klopt absoluut niet. ;)
998765

Edit:
En om een voorbeeld te geven van dat hij echt niet de enige is: http://www.hetgekrookteriet.com/Diverse_artikelen/Ds_D_Burggraaf.html (http://www.hetgekrookteriet.com/Diverse_artikelen/Ds_D_Burggraaf.html)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: mark hes op 4 augustus 2014, 15:08:18
Citaat van: kaasje link=msg=1287238 date=1407156379
Als je dit soort uitspraken doet ga ik inderdaad denken dat je er totaal geen verstand van hebt  ;D De Paus heeft niks met een Reformatorische Predikant te maken.
dankje voor het compliment. ;) misschien gooi ik inderdaad wel alle geloofsovertuigingen op een hoop.
Ik ben zelf katholiek opgevoed, ik ben niet heel erg gelovig en weet weinig over het gereformeerde/ protestantse geloof.

Een paus, predikant, priester enz hebben een voorbeeld functie. Ik vind het ongepast als zei homo onvriendelijke uitspraken doen, wat voor functie zei dan ook hebben en wat voor geloof daar dan ook bij hoort.

Met een dergelijke uitspraak sluiten zei mensen uit, en dat is toch juist iets waar het geloof niet voor bedoeld is lijkt me. Wettelijk gezien mag je mensen niet uitsluiten of beledigen, waarom zou een predikant dat dan wel mogen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: kaasje op 4 augustus 2014, 15:19:38
Citaat van: mark hes link=msg=1287242 date=1407157698
dankje voor het compliment. ;) misschien gooi ik inderdaad wel alle geloofsovertuigingen op een hoop.
Ik ben zelf katholiek opgevoed, ik ben niet heel erg gelovig en weet weinig over het gereformeerde/ protestantse geloof.

Een paus, predikant, priester enz hebben een voorbeeld functie. Ik vind het ongepast als zei homo onvriendelijke uitspraken doen, wat voor functie zei dan ook hebben en wat voor geloof daar dan ook bij hoort.

Met een dergelijke uitspraak sluiten zei mensen uit, en dat is toch juist iets waar het geloof niet voor bedoeld is lijkt me. Wettelijk gezien mag je mensen niet uitsluiten of beledigen, waarom zou een predikant dat dan wel mogen.
Voorbeeld functie vanuit een bepaalde overtuiging ja. Zij profeteren dat homoseksualiteit niet goed is, en vrijheid van geloof is net zo goed een grondwettelijk artikel. Pas als ze gaan discrimineren wordt het een probleem.

Als je katholiek bent, ben je algemeen. Jij doelt op Rooms-Katholiek. Katholiek staat voor algemeen. Zo staat het ook in het credo van zo'n beetje elke christelijke kerk: Et unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam (Ik geloof in de éne, heilige, katholieke en apostolische Kerk.) Daarnaast is het de Paus, tenzij je ook refereert aan zowel de paus als de Rooms-Katholieke kerk als de paus van de koptische kerk, want dat zijn inderdaad 2 verschillende mensen.

Echter is dit in vrijwel alle protestante kerken vervangen door "algemene".

En buitensluiten, is ook gewoon onderdeel van vele geloven. Denk bijvoorbeeld aan de Jehova's, alleen de 144.000 uitverkorenen komen in de hemel, de rest niet. Of gewoon aan de basis van denk ik elk mono-theïstisch geloof, alleen hen die geloven komen in het hiernamaals of (één van) de hemel(en), dat is ook buitensluiten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 4 augustus 2014, 15:27:25
Citaat van: mark hes link=msg=1287242 date=1407157698
Wettelijk gezien mag je mensen niet uitsluiten of beledigen, waarom zou een predikant dat dan wel mogen.

Wettelijk gezien mogen religieuze instelling in sommige gevallen wel degelijk mensen uitsluiten, bijvoorbeeld bij het aannemen van werknemers.
Dat is wel een uitzondering en gebonden aan veel voorwaarden, die gaan wat ver om hier te herhalen, maar het kan wettelijk gezien dus wel. :)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: zwelgje op 19 augustus 2014, 20:03:46
Niet alleen in Nederland neem het gebruik van social media door politie agenten toe, in de UK ook.
Daar gaat dat niet altijd op een ordelijke manier, zoals blijkt uit het aantal onderzoeken naar onheus gebruik.

Citaat van: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/uk-police-social-media-breaches-revealed-employees-made-threatening-remarks-posed-with-weapons-sent-friend-requests-to-victims-9677746.html
Hundreds of police officers in England and Wales have been investigated for improper use of social media from 2009 to February this year.


Officers and police staff made threatening and racist remarks online, uploaded images of colleagues in “compromising positions” and sent friend requests on Facebook to victims of crime, according to new research published by the Press Association.

A total of 828 cases were reported, with 9 per cent of these ending in resignation, dismissal ore retirement and 14 per cent resulting in no further action at all. The majority of other cases were settled through advice and guidance offered to the officer in questions.

Meer voorbeelden in het bronartikel.
De Association of Chief Police Officers heeft als reactie hierop duidelijkere richtlijnen opgesteld voor social media gebruik door Politie functionarissen, ook tijdens "prive tijd"....
(Dat wil zeggen, als iemand zich in social media gebruik buiten diensttijd profileert als werkzaam bij de Politie..)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Dennis 2331 op 20 september 2014, 15:23:53
Een nog al opmerkelijk iets op twitter, wou hem toch even met jullie delen.

http://www.dumpert.nl/mediabase/6617864/1a9daf8a/twitterfittie_tussen_hulpdiensten.html (http://www.dumpert.nl/mediabase/6617864/1a9daf8a/twitterfittie_tussen_hulpdiensten.html)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: sylvester1986 op 20 september 2014, 15:39:39
Ben het wel met kazerne Baan eens, spreek liever persoonlijk aan ipv een foto maken en op Twitter klagen.

Loran Sevenhuijsen ‏@LSevenhuijsen  · 17 uur  
Goed, ontspannen oke, maar om nou je voertuig midden op 't Stadhuisplein parkeren en dan op 't terras te gaan zitten? pic.twitter.com/vReNs7hv2T (http://pic.twitter.com/vReNs7hv2T)

Loran Sevenhuijsen
‏@LSevenhuijsen   Heb nog even nagedacht over mijn "brandweer" tweet van gister. Was inderdaad wat kort door de bocht. Excuus! En bedankt voor de feedback...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Dennis 2331 op 20 september 2014, 16:00:53
Citaat van: Sylvester link=msg=1296930 date=1411220379
Ben het wel met kazerne Baan eens, spreek liever persoonlijk aan ipv een foto maken en op Twitter klagen.

Loran Sevenhuijsen ‏@LSevenhuijsen  · 17 uur  
Goed, ontspannen oke, maar om nou je voertuig midden op 't Stadhuisplein parkeren en dan op 't terras te gaan zitten? pic.twitter.com/vReNs7hv2T

Loran Sevenhuijsen
‏@LSevenhuijsen   Heb nog even nagedacht over mijn "brandweer" tweet van gister. Was inderdaad wat kort door de bocht. Excuus! En bedankt voor de feedback...

Was ook een kleine moeite geweest ja!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DiNozzo op 20 september 2014, 16:15:51
Hou sowieso eens op alles op Twitter en Facebook te gooien. Is dit relevant voor zijn werk? Nee. Had hier een bouwvakkerbusje gestaan had hij het ook niet op Twitter gezet.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DaMook op 20 september 2014, 18:26:53
Is alweer ok :) .

https://twitter.com/LSevenhuijsen/status/513240347963838464
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: NikonDirk op 20 september 2014, 18:36:50
Niks mis mee. Geeft prima aan hoe je dingen ook weer via Twitter op kunt lossen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Grumpy91 op 20 september 2014, 19:26:39
Mooie hiervan is dat dit via twitter opgelost wordt/is dat je geen spookverhalen gaat krijgen over de afloop. Het staat nu zwart op wit en is duidelijk hoe dit is afgelopen. Mooi gedaan!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jos v L op 22 september 2014, 08:00:59
Citaat van: Grumpy91 link=msg=1296986 date=1411233999
Mooie hiervan is dat dit via twitter opgelost wordt/is dat je geen spookverhalen gaat krijgen over de afloop. Het staat nu zwart op wit en is duidelijk hoe dit is afgelopen. Mooi gedaan!

Vroeger had je dit soort geneuzel niet.  Liep je een dagje snuffelstage mee met de brandweer, en wist je dat soort dingen gewoon. Onverlet vind ik het zowiezo een domme actie om dit soort zaken op twitter te gooien.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 4 november 2014, 01:30:46
Politie Noord-Nederland vanaf nu ook op Instagram

http://www.politie.nl/nieuws/2014/november/3/01-politie-noord-nederland-vanaf-nu-ook-op-instagram.html (http://www.politie.nl/nieuws/2014/november/3/01-politie-noord-nederland-vanaf-nu-ook-op-instagram.html)
Laatste update: 03-11-2014 | 12:51

Groningen, Assen, Drachten - Vanaf vandaag is de politie in Noord-Nederland drie maanden lang te volgen op Instagram. Vandaag start namelijk een pilot met Instagram in Noord-Nederland. Eén instagramaccount rouleert twaalf weken lang tussen vier politiemedewerkers met diverse functies. Via het instagramaccount @PolitieNoordNL betrekken ze u bij hun dagelijkse werk.

Waarom Instagram?
Door via instagram instagram foto's te delen van diverse politiewerkzaamheden krijgen mensen hopelijk een mooi inkijkje in het dagelijkse politiewerk. Daarom is een selectie gemaakt uit 4 herkenbare functies: een jeugdagent, een motoragent, een biker en de politiechef. Dit zijn voor het publiek herkenbare functies met elk hun karakteristieke werkzaamheden. Dit zullen de volgers als het goed is terug zien op het Instagramaccount. Bovendien wil de politie burgers en ondernemers via Instagram betrekken bij de veiligheid in de buurt, om zodoende samen criminaliteit aan te pakken.

Waarom een pilot?
Het social media platform Instagram is een van de groeiende platformen in Nederland. De politie wil op die social media platformen aanwezig zijn, waarop het publiek zich begeeft. Aan de hand van de pilot wil de politie in Noord-Nederland onderzoeken of Instagram voor de politie een geschikt platform is en op welke manier het inzetbaar is. Aan de hand van kritische succesfactoren wordt de pilot na afloop geëvalueerd. De pilot in Noord-Nederland is de eerste pilot met Instagram binnen poitie Nederland.

Introductie via Instagram-account
De proef wordt vandaag via dit nieuwsbericht op politie.nl en via Twitter aangekondigd. Op het Instagram-account zelf worden in de loop van vandaag vijf korte video’s geplaatst, waarop ingegaan wordt op een aantal vragen over de pilot.

Motoragent trapt af
De eerste politiemedewerker die het Instagram-account een week lang gaat beheren is Niels Hoogma. Niels is werkzaam bij het Team Verkeer in Groningen. Hij is als motoragent en chauffeur van de videoauto regelmatig door heel Noord-Nederland op de weg te vinden. Niels gaat zijn volgers de aankomende week meenemen in zijn werk op de weg. Na Niels volgen nog drie medewerkers: jeugdagent Maurits van de Linde werkzaam in Assen, biker Gersom Veldhuizen werkzaam in Drachten en politiechef Oscar Dros.

Volg @PolitieNoordNL op Instagram: www.instagram.com/PolitieNoordNL (http://www.instagram.com/PolitieNoordNL)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.politie.nl%2Fbinaries%2Fw240h180%2Fcontent%2Fgallery%2Fpolitie%2Fnieuws%2F2014%2Fnovember%2F01-noord-nederland%2Fniels_hoogma_instagram.jpg&hash=3650860a42ae36e44ea23a4fbaf009cc)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 5 november 2014, 14:39:36
Citaat van: Live link=msg=1306186 date=1415061046
Politie Noord-Nederland vanaf nu ook op Instagram

Instagram blokkeert account Politie Noord-Nederland

http://www.politie.nl/nieuws/2014/november/5/instagram-blokkeert-account-politie-noord-nederland.html (http://www.politie.nl/nieuws/2014/november/5/instagram-blokkeert-account-politie-noord-nederland.html)
Laatste update: 05-11-2014 | 13:30

Groningen, Assen, Drachten - Dinsdagavond 4 november is het net gelanceerde Instagram account van politie Noord-Nederland door Instagram geblokkeerd. Waarom Instagram dit deed is op dit moment nog niet bekend. De politie zoekt uit waarom Instragram de blokkering heeft opgelegd. Een dag eerder, op 3 november, startten vier politiemedewerkers op het account met een 12 weken durende pilot.

Afgelopen maandag werd het account opengesteld om mensen op een laagdrempelige manier een inkijkje te kunnen geven in diverse politiewerkzaamheden. De pilot startte succesvol; binnen een dag steeg het aantal volgers naar ruim 900. Ook de foto’s van motoragent Niels Hoogma werden gewaardeerd door het publiek.

Rond 23.15 uur dinsdagavond bleek dat het Instagram-account @PolitieNoordNL niet meer zichtbaar en vindbaar was op Instagram. Uit een melding aan de beheerders van het account bleek dat het account door Instagram geblokkeerd is.

Het projectteam social media dat de pilot begeleidt, zoekt uit wat de reden van de blokkering is. Het komt geregeld voor dat Instagram accounts blokkeert. In sommige gevallen blijkt dat Instagram accounts ten onrechte blokkeert. Het projectteam social media heeft contact gelegd met Instagram om het account opnieuw te laten inschakelen. Op dit moment is onduidelijk of dat lukt, maar de bedoeling is zeker dat de pilot met goed gevolg herstart wordt.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 11 december 2014, 13:50:42
Politie Rdam Oost @politieRdam_O
Vandaag vanaf 14:00 uur TWITTER HETERDAAD volg ons of #PRODDO om heterdaad meldingen te volgen in Rijnmond Oost! pic.twitter.com/XKOBNh4qep
09:07 uur · 11 Dec 2014 · Twitter for iPhone


(https://pbs.twimg.com/media/B4j1rhcCAAAb9_P.jpg:large)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: JanWillemHam op 18 december 2014, 11:16:03
Laatste paar weken plaatst @Randstadheli gave plaatjes vanuit de politieheli's op Twitter! Zeker een volgtip ;)
Randstadheli ‏@Randstadheli 17 dec
#police02 air2air. #zomer2014 omgeving #Strijen #Hoeksche Waard. #openalshetkan. ^03 (https://pbs.twimg.com/media/B5DsFbZCAAAoadp.jpg)
Randstadheli ‏@Randstadheli 15 dec
#Police05 waakzaam boven de #Randstad ihkv #DDO geeft zo stokje over aan de nachtdienst. (https://pbs.twimg.com/media/B47aBxcCEAAi_IM.jpg)
Randstadheli ‏@Randstadheli 9 dec
#police02 #Rotterdam by night. #waakzaam tijdens #DDO voor @PolDenHaag en @Politie_Rdam ^mvd (https://pbs.twimg.com/media/B4bazz0CYAAgN8r.jpg)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 22 december 2014, 20:13:13
Politie Waddinxveen-Zuidplas op Facebook

http://www.politie.nl/nieuws/2014/december/22/06-waddinxveen---politie-waddinxveen-zuidplas-op-facebook.html (http://www.politie.nl/nieuws/2014/december/22/06-waddinxveen---politie-waddinxveen-zuidplas-op-facebook.html)
Laatste update: 22-12-2014 | 15:27

Waddinxveen - Zuidplas - Sinds een aantal weken is de politie in Waddinxveen en Zuidplas te vinden op Facebook met een eigen Facebook-pagina. Dankzij de snelheid van sociale media wisten al ruim 1200 personen de pagina al te vinden en te 'liken'.

Met de pagina houdt de politie inwoners van de regio op de hoogte van het laatste lokale politienieuws. Daarnaast worden ook preventie-tips tegen bijvoorbeeld woninginbraken gedeeld en wordt de hulp van inwoners soms ingeroepen.

Inmiddels heeft de pagina zijn nut al bewezen. Afgelopen week werd een fiets door een visser uit de Petteplas in Waddinxveen gevist. Een zoekslag in de systemen leverde geen eigenaar op. Via de Facebook-pagina werd de eigenaar opgeroepen om zich te melden. Al snel werd het bericht meer dan 80 keer gedeeld en door duizenden mensen bekeken. Een dag later werd de fiets via Facebook herkend door de dolblije eigenaresse. Haar fiets bleek een week eerder te zijn gestolen vanaf het station in Waddinxveen. Als dank liet de vrouw een doos chocola achter voor de behulpzame visser.

Benieuwd naar de Facebook-pagina? Ga naar www.facebook.com/politiewaddinxveenzuidplas (http://www.facebook.com/politiewaddinxveenzuidplas)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 7 januari 2015, 22:36:41
Het is op zijn minst toch wel bijzonder te noemen dat de Mediadesk politie Landelijke Eenheid nu berichten van De Telegraaf over Parijs gaat tweeten  ::)

Landelijke Eenheid @PolitieLE
Mediadesk politie Landelijke Eenheid bereikbaar op 0343 - 535427 of buiten kantooruren 0343 - 535353
Driebergen


Politie doorzoekt appartementen Parijs http://www.telegraaf.nl/t/23529998 (http://www.telegraaf.nl/t/23529998)  via @telegraaf
10:15 PM - 7 Jan 2015

Citaat
Politie doorzoekt appartementen Parijs
De politie in Parijs heeft in het onderzoek naar de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo woensdagmiddag twee appartementen doorzocht. Dat meldt de krant Le Parisien. Niemand...

 De Telegraaf @telegraaf

Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 26 januari 2015, 00:01:45
Eric Stolwijk @Ericstolwijk
@polgroningen geeft via Twitter veel informatie over het dodelijke incident bij Groninger Museum. Volg dat als je wilt weten wat er gebeurt
7:30 PM - 25 Jan 2015

Reflectie in blauw @reflectie_blauw
@Ericstolwijk @polgroningen is een goede en duidelijke berichtgeving op twitter van de collega's in #groningen #compliment
7:34 PM - 25 Jan 2015

Politie Groningen @polgroningen
. @reflectie_blauw @Ericstolwijk Dank! We proberen 'n zo helder mogelijk beeld te geven. Op grond van feiten en niet op basis van geruchten!
7:36 PM - 25 Jan 2015

John van der Tol @johnvandertol
Prima berichtgeving van @polgroningen via Twitter. Goed voorbeeld doet goed volgen? #politie #groningen
7:39 PM - 25 Jan 2015

Politie Groningen @polgroningen
@johnvandertol Dank John! Is prettig om te horen. :-)
7:40 PM - 25 Jan 2015

Marisah @MarisahMo
Mooi voorbeeld van crisiscommunicatie via tweetaccount Politie Groningen @polgroningen!
7:52 PM - 25 Jan 2015

Politie Groningen @polgroningen
@MarisahMo Dank Marisah! Is heel aardig dat je dit zegt. :-)
7:53 PM - 25 Jan 2015

Marisah @MarisahMo
@polgroningen 👍 Aardig, maar inhoudelijk correct :-). Dat doen niet alle instanties/gemeentes even slim en verstandig.
7:55 PM - 25 Jan 2015

Genuanceerd item op #NOSJournaal over geweldsincident Groningen. Mede dankzij duidelijke berichtgeving @polgroningen vermoed ik.
8:08 PM - 25 Jan 2015

Politie Groningen @polgroningen
@JanFeiko Dank Jan!
8:08 PM - 25 Jan 2015

Arjan van de Leur @ArjanvdLeur
Hoe triest ook, complimenten @polgroningen voor de adequate en actuele twitterinfo over het schietincident.
8:46 PM - 25 Jan 2015

Politie Groningen @polgroningen
@ArjanvdLeur Dank Arjan! Goed van een deskundige te horen. :-)
8:53 PM - 25 Jan 2015

en zo nog tientallen complimenten op https://twitter.com/polgroningen/with_replies (https://twitter.com/polgroningen/with_replies)

zie verder ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=89345.0 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=89345.0)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: 0501 op 13 augustus 2015, 16:51:52
Heel leuk dat de politie op Social Media zit, voor heel veel dingen is het erg handig. Maar soms kom je van die verhaaltjes tegen...

https://www.facebook.com/politieAmsterdam/photos/pb.1458950694344737.-2207520000.1439477388./1621753694731102/?type=3&theater (https://www.facebook.com/politieAmsterdam/photos/pb.1458950694344737.-2207520000.1439477388./1621753694731102/?type=3&theater)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Red op 13 augustus 2015, 16:56:09
Ach wat maak je je druk, als linkshandige herken ik me wel in het verhaal... ;) En als het toevallig zo'n dag is dan mag daar best een keer aandacht aan gegeven worden.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: guest15549 op 13 augustus 2015, 18:02:40
Citaat van: Lars O. link=msg=1367017 date=1439477512
Heel leuk dat de politie op Social Media zit, voor heel veel dingen is het erg handig. Maar soms kom je van die verhaaltjes tegen...

https://www.facebook.com/politieAmsterdam/photos/pb.1458950694344737.-2207520000.1439477388./1621753694731102/?type=3&theater (https://www.facebook.com/politieAmsterdam/photos/pb.1458950694344737.-2207520000.1439477388./1621753694731102/?type=3&theater)

Wat is het ME-risico waar Eric op doelt? Dat hij onbedoeld klappen krijgt van/geeft aan collega's of dat hij makkelijk te herkennen is door minder vriendelijk volk?


Vind het een nogal dramatisch geschreven tekst trouwens...
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: CopVR3 op 13 augustus 2015, 18:05:55
Wat is het ME-risico waar Eric op doelt? Dat hij onbedoeld klappen krijgt van/geeft aan collega's of dat hij makkelijk te herkennen is door minder vriendelijk volk?


Vind het een nogal dramatisch geschreven tekst trouwens...
Het eerste. Stokken komen in de linie in de clinch.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: 0501 op 14 augustus 2015, 02:26:30
Citaat van: Red link=msg=1367019 date=1439477769
Ach wat maak je je druk, als linkshandige herken ik me wel in het verhaal... ;) En als het toevallig zo'n dag is dan mag daar best een keer aandacht aan gegeven worden.

Wees gerust, ik maak me ook zeker niet druk hoor. Het is alleen geschreven alsof linkshandige collega's behoorlijk gehandicapt zijn.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 4 september 2015, 18:57:07
Politie erg druk met eigen imago op sociale media
  
Citaat van: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4134027/2015/09/02/Politie-erg-druk-met-eigen-imago-op-sociale-media.dhtml
Chris Klomp 2-9-15 - 17:05

De politie gebruikt steeds vaker sociale media om de publieke opinie te beïnvloeden. Verhalen over heldhaftige reddingen en succesvolle drugsvangsten worden bewust en doelgericht online gezet.
 
Medewerkers van de Rotterdamse politie plaatsten een week geleden een zeer emotioneel en goed gelezen verhaal op Facebook, waaruit blijkt hoe zwaar het werk van een agent kan zijn. Het schrijven past in de trend om het werk van de politie in een positief daglicht te plaatsen. Op Twitter verschijnen geregeld foto's en filmpjes van agenten die mensen redden of behulpzaam zijn.

lees verder: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4134027/2015/09/02/Politie-erg-druk-met-eigen-imago-op-sociale-media.dhtml (http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4134027/2015/09/02/Politie-erg-druk-met-eigen-imago-op-sociale-media.dhtml)

en de reactie van Zeehavenpolitie Rotterdam op dit artikel:

Citaat van: https://www.facebook.com/pages/Zeehavenpolitie-Rotterdam/371955082929372
Zeehavenpolitie Rotterdam
4 uur geleden

Het Facebookteam van de Zeehavenpolitie.

Graag willen wij van de gelegenheid gebruik maken om uit te leggen wie er achter het Facebookteam van de Zeehavenpolitie zitten en de berichten die ze plaatsen. In het team zitten collega’s (redacteuren) uit alle disciplines binnen de Zeehavenpolitie: van politiemedewerker tot wijkagent van medewerker Grenstoezicht tot rechercheur. Deze collega’s (redacteuren) maken incidenten mee of krijgen van andere collega’s informatie en foto’s omtrent incidenten of interessante gebeurtenissen en maken daar een Facebookbericht van. Deze berichten plaatsen de collega’s (redacteuren) in concept waarna enkele andere collega’s (coördinatoren van het facebookteam) deze berichten bekijken op juistheid en dat deze voldoen aan de binnen het team gemaakte afspraken (Geen gezichten, namen etc.). Na goedkeuring door de coördinatoren plaatsen deze het bericht op de Facebookpagina van de Zeehavenpolitie. Daardoor kan er soms enkele uren tot dagen vertraging tussen incident en het plaatsen van een bericht zitten. De berichten worden niet beoordeeld door een persvoorlichter, communicatiemedewerker of leidinggevenden.

Een bericht zoals te lezen in het AD (zie/klik op onderstaande foto/link) dat de politie dit soort berichten plaatst om het eigen imago op te krikken, is niet juist althans niet bij de Zeehavenpolitie. De doelstelling van onze Facebookpagina is om de relatief onbekende Zeehavenpolitie bekender te maken bij een breder publiek en aan dit publiek te laten zien wat wij zoal doen. Natuurlijk is dat een vorm van promotie maar niet op een wijze zoals het AD dit suggereert. Onze berichten zijn afkomstig en worden geplaatst door reguliere politiecollega’s en niet door een communicatieafdeling of PR afdeling. Wij, de collega's van de Zeehavenpolitie, laten graag zien wat wij doen en waar wij trots op zijn en niet meer dan dat.

zie ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?msg=1370497 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?msg=1370497)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Senior GGP op 14 september 2015, 17:40:28
Gezien op Twitter...

https://twitter.com/ikblauwtje/status/643417836338155520
https://twitter.com/ikblauwtje: **Wij rijden morgen niet mee met de Gouden Smoes**

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi59.tinypic.com%2F1ikdpz.jpg&hash=b6c0fb0ae0ce4d0e4f0ab15bb5f8fd39)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Ko van Leeuwen op 8 oktober 2015, 17:12:27
En maar roepen als de media iets verkeerd publiceert  ;) :D:

Citaat van: http://www.ijmuidercourant.nl/regionaal/haarlemeo/article27525177.ece/Dader-belachelijk-vandalisme-blijkt-boom?lref=r_regionaal
HAARLEM - ,,Belachelijk!'', laten Haarlemse wijkagenten donderdagmiddag via twitter weten over een totaal vernielde bank. Schandalig vandalisme. De dader vinden ze ook: dat blijkt een omgewaaide boom.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: marsmello op 9 oktober 2015, 18:57:20
Door merg en been.
9 oktober 2015 - Sybo Bouius

https://www.facebook.com/PolitiebureauAssen/posts/1130186917000437:0 (https://www.facebook.com/PolitiebureauAssen/posts/1130186917000437:0)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: CopVR3 op 10 oktober 2015, 19:55:03
Verhaal aangereden agent uit Assen grote hit op sociale media http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/100805/Verhaal-aangereden-agent-uit-Assen-grote-hit-op-sociale-media
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: 0501 op 29 oktober 2015, 13:06:15
Team Hoofdwegen ‏@POL_Hoofdwegen  28 okt
Hallo Twitter! Vanaf nu is Team Hoofdwegen van de politie Amsterdam op Twitter te volgen! #THWASD

Team Hoofdwegen ‏@POL_Hoofdwegen  28 okt
Wij zijn een specialistisch team binnen de politie Amsterdam en opereren voornamelijk op het snelwegennet dat om Amsterdam ligt. #THWASD
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 30 oktober 2015, 18:00:03
https://www.youtube.com/watch?v=dBhBcwi1HgA (https://www.youtube.com/watch?v=dBhBcwi1HgA)
AT5

Citaat
Gepubliceerd op 29 okt. 2015

Steeds meer Amsterdamse agenten laten hun werk zien op sociale media. Vooral Facebook en Youtube worden populair. 'Mensen zeggen niet voor niks, de digitale wereld. Dus we willen toch kijken hoe we op dat soort vlakken ook ons gezicht kunnen laten zien.'

Zo experimenteert de eenheid Overtoomse Sluis, net als een aantal andere teams, met liveblogs op Facebook. Agenten berichtten in dit liveblog onder meer over een inbraakmelding, wat uiteindelijk loos alarm was. 'Het bleek een persoon in het portiek die drugs aan het gebruiken was. Dus dat heb ik even in ons item gezet, voor de mensen die ons volgen', vertelt hoofdagent Niels.

Hoogleraar Publieke Innovatie Albert Meijer schreef samen met vier anderen een boek over het toenemende social media-gebruik door de politie. 'Er zijn veel agenten die er zelf enthousiast over waren en die reclame zijn gaan maken bij collega's. Ook het beleid van de politie is er steeds meer op gericht dat het een goed idee is om sociale media te gaan gebruiken.'

Het gebruik van Facebook, Twitter of Youtube zorgt in de regel ook voor een imagoverbetering. Meijer: 'Op het moment dat de politie minder wordt gezien als een anonieme macht van buiten die het burgers lastig maakt, maar gewoon als personen die op een bepaalde manier zinvolle dingen proberen te doen, kan dat bijdragen aan het vertrouwen in de politie.'

Ook zijn er agenten die door middel van zogenoemde bodycams hun werk filmen en op Youtube zetten. Meest bekeken zijn de filmpjes van de politie in Rotterdam, die onder de naam PRO 24/7 een proef is gestart. In en rond Amsterdam zijn op dit moment twee basisteams die bodycam-video's plaatsen, namelijk Team Zeeburg en Team Diemen Ouder-Amstel.

Niels van het team Overtoomse Sluis draagt ook een bodycam, maar heeft geen filmbeelden online gezet. 'In principe wil je niks laten zien, want je wil dat de maatschappij veilig blijft. Maar als ik dan wil dan zou ik iets willen laten zien met spanning, maar dan met wel met een veilige afloop. Zowel voor de burger als voor ons.'

zie ook: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=81737 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=81737)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 30 oktober 2015, 19:27:47
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=NbjVejzRxlM#)

TVEllef: Burger bereikt Politie Roermond via social media! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=mWAk1yZhTZI#)

RTV Roermond
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: 0501 op 2 november 2015, 18:44:25
Team Hoofdwegen ‏@POL_Hoofdwegen  2 u
Toeristen te voet op de A10, waren onderweg naar Rotterdam. Ze liepen in ieder geval wel de goede kant op. #THWASD (https://twitter.com/hashtag/THWASD?src=hash)

(https://pbs.twimg.com/media/CS0Zt7KUwAE8s3p.jpg:large)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 9 november 2015, 18:25:17
https://www.youtube.com/watch?v=yMOPc6RI-tM (https://www.youtube.com/watch?v=yMOPc6RI-tM)PolitieStichtseVecht @PolitieStiVe
Hopelijk gaat het geen gewoonte worden!! ;( #eenzijdig ongeval in #Vinkeveen. Bestuurder had gedronken #Alcohol ^RD

(https://pbs.twimg.com/media/CTUNFkSU8AAj67q.jpg) (https://pbs.twimg.com/media/CTUNFkUUYAAZ18z.jpg)

9:20 PM - 8 Nov 2015

Foto('s) politie.nl
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: 0501 op 9 november 2015, 19:31:38
Feitelijk zegt de collega niets wat niet waar is. "bestuurder had gedronken #Alcohol" En dat geeft de bestuurder zelf dus ook toen.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Ko van Leeuwen op 9 november 2015, 22:02:06
Citaat van: 0501 link=msg=1383206 date=1447093898
Feitelijk zegt de collega niets wat niet waar is. "bestuurder had gedronken #Alcohol" En dat geeft de bestuurder zelf dus ook toen.
Ben ik op zich met je eens. Maar ik heb dit zelf ook eens meegemaakt dat een incidentveroorzaker later zei dat hij maar 1 biertje had gedronken. Sindsdien ben ik wat voorzichtiger. En dat is ook wat de politie nog wel eens vraagt omdat er geen feitelijke vaststelling is op dat moment. Dan is het niet slim dat een agent dit soort dingen twittert.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Dion op 9 november 2015, 22:29:45
Citaat van: Ko van Leeuwen link=msg=1383238 date=1447102926
Ben ik op zich met je eens. Maar ik heb dit zelf ook eens meegemaakt dat een incidentveroorzaker later zei dat hij maar 1 biertje had gedronken. Sindsdien ben ik wat voorzichtiger. En dat is ook wat de politie nog wel eens vraagt omdat er geen feitelijke vaststelling is op dat moment. Dan is het niet slim dat een agent dit soort dingen twittert.
Je moest eens weten hoeveel mensen 'maar 1 biertje of wijntje' drinken en toch nog meer dan 500 μg/l kunnen blazen.
Botsen = blazen, dus de kans is aannemelijk dat er een voorlopige analyse van de uitgeademde lucht is geweest voordat de tweet is geplaatst. De uitslag zal geen P'tje geweest zijn..
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Ko van Leeuwen op 9 november 2015, 22:44:06
Citaat van: Dion link=msg=1383243 date=1447104585
Je moest eens weten hoeveel mensen 'maar 1 biertje of wijntje' drinken en toch nog meer dan 500 μg/l kunnen blazen.
Botsen = blazen, dus de kans is aannemelijk dat er een voorlopige analyse van de uitgeademde lucht is geweest voordat de tweet is geplaatst. De uitslag zal geen P'tje geweest zijn..
Dat kan. Ik heb laatst iemand gezien die zo dronken als wat leek, maar 0 blies. Maar het probleem met dit soort publicaties is dat de persoon in kwestie er tegen in kan gaan zolang er geen politiepersbericht met feitelijk vaststelling is vrijgegeven. En dan sta je met je tweet toch een beetje voor lul. Ergo, voorzichtigheid is geboden.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: 0501 op 9 november 2015, 23:44:42
Citaat van: Ko van Leeuwen link=msg=1383247 date=1447105446
Ergo, voorzichtigheid is geboden.

Dat sowieso O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: koenb op 13 november 2015, 17:49:29
Citaat
Een andere kant van het politiewerk
Afgelopen week kregen collega’s een melding in Woensel-Noord. Daar was zojuist ook de ambulance ter plaatse gekomen omdat een vrouw een hypo had gekregen, ze had een te lage bloedsuiker. De vrouw werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht, echter waren er nog 5 jonge kinderen in de woning aanwezig. Omdat de collega’s nog even moesten wachten voordat ze de kinderen aan iemand konden overdragen en de kinderen nog niet hadden gegeten, hadden de collega’s wat te eten voor de kinderen gemaakt. De collega's hadden broodjes gebakken ei en wat fruit voor ze klaar gemaakt. Daarna moest natuurlijk wel even de afwas gedaan worden.

‪#‎PEHV247‬ ‪#‎woensel‬ ‪#‎hulpverlening‬ ‪#‎politie‬ ‪#‎TNL2015

(https://fbcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-0/p552x414/12239680_1203676992984389_1929705512342340310_n.jpg?oh=4fc7dcce50cf7c0f795296af391d8249&oe=56F87761&__gda__=1454463140_87c545aedd879ffb38d5506484dbf878)

Facebook Politie Eindhoven (https://www.facebook.com/PolitieEindhoven/?fref=nf)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 23 november 2015, 18:13:53
https://www.youtube.com/watch?v=rhV8yqffOUA (https://www.youtube.com/watch?v=rhV8yqffOUA)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 1 december 2015, 18:35:45
Politie Zeewolde start met Facebook

Citaat van: https://www.politie.nl/nieuws/2015/november/28/03-zeewolde-start-facebook.html
Laatste update: 28-11-2015 | 11:40

Zeewolde - De politie in Zeewolde start op dinsdag 1 december met het sociale medium Facebook. Vanuit de politieorganisatie is er behoefte om Facebook in te zetten als aanvulling op de contactmogelijkheden naar en mét bewoners.

De politie hoopt naast twitter en de website www.politie.nl (http://www.politie.nl) om nog meer mensen in deze gemeente via de digitale weg actief te bereiken, met als doel onderling informatie met elkaar te delen en om de veiligheid verder te bevorderen.

De belangrijkste informatie op de pagina wordt opsporingsinformatie en beeldmateriaal over bijvoorbeeld woninginbraken en andere misdrijven, werkzaamheden en inzet van de politie in uw gemeente. In tal van andere gemeenten is de politie inmiddels gestart met Facebook en de ervaringen zijn positief. Het is mogelijk dat dit in de toekomst nog verder wordt uitgebreid naar andere gemeenten.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 11 december 2015, 14:50:12
Citaat van: [facebook]https://www.facebook.com/politie.arnhem.noord/posts/435014420030780[/facebook]:0
Politie Arnhem-Noord
21 uur ·

Vanmiddag, omstreeks 14.30 uur, werd de politie door meerdere bezorgde mensen gebeld dat er een ruzie gaande was op de Utrechtsestraat. Er zouden meerdere personen achter elkaar aan rennen en er werd zelfs een vuurwapen gezien. Meerdere auto's gingen ter plaatse maar troffen niks meer aan. Een paar minuten later werd de politie opnieuw gebeld dat de ruzie zich voortzette in een woning. Daarbij werd gezien dat een vuurwapen op iemands hoofd werd gezet. Alle beschikbare eenheden werden er op afgestuurd, de politieagenten trokken hun zware vesten aan en hielden rekening met het ergste.
Ter plaatse werden in de woning twee mannen aangetroffen die direct op de knieën werden geplaatst met de handen omhoog. De woning werd doorlopen op zoek naar mogelijk meer personen die in het bezit van een vuurwapen konden zijn. Er werden geen personen meer aangetroffen, maar het vuurwapen werd op een tafel aangetroffen evenals een draaiende camera. Wat bleek, de mannen bleken studenten te zijn van de Kunstacademie die bezig waren met een toneelstuk. Ze moesten een soort van gangstergevecht naspelen. Daarin zijn ze ruimschoots geslaagd.

Wel hebben ze een bekeuring gekregen voor het verstoren van de openbare orde. De officier van justitie zal de hoogte van de boete bepalen. Die mag wat ons betreft naar boven worden afgerond als u snapt wat we bedoelen... Het pistool, dat nep was maar niet van echt te onderscheiden (zie foto), werd in beslag genomen.

Of het angstplasje van een van de heren tot het script behoorde, kunnen we lopende het onderzoek geen uitspraken over doen.

Ailene van Elmpt
Sorry maar ik vind de laatste zin "het angstplasje van 1 van de heren" echt niet kunnen. respectloos om dat op een fb pagina te zetten als jullie zo gedetailleerd over het voorval zijn. Hoe moet die jongen zich voelen!

Politie Arnhem-Noord
Beste Ailene, ik snap dat je studiegenoot je door ons bericht flink in de zeik genomen voelt. Maar laat dat nu net de bedoeling zijn. Het was oliedom wat ze gedaan hebben. Ze hadden ook aangehouden kunnen worden, nachtje in de cel etc...

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-0/p403x403/12373420_435014420030780_7068867906498594341_n.jpg?oh=9e4ccb273523474f2090d0e305d4437f&oe=56D57B85)
Foto('s) politie.nl
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 december 2015, 17:07:13
Citaat van: [facebook]https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=516404555192418&id=487719554727585[/facebook]
Politie Schijndel Sint Oedenrode Sint Michielsgestel - Team Meierij heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd.
Maandag 14 december 2015

Een laatste groet naar onze ernstig zieke collega

(https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtl1/v/t1.0-9/10170805_516404448525762_365702334115066141_n.jpg?oh=e4c55b2368376019b58cc1d34591d3af&oe=5721B0D6)

(https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12341449_516404498525757_4466376392678685998_n.jpg?oh=fc63e2a419450469a118e43c3b2ea10e&oe=5714C543)

Foto('s) politie.nl

Video: https://www.facebook.com/487719554727585/videos/516498388516368/ (https://www.facebook.com/487719554727585/videos/516498388516368/)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DaMook op 15 december 2015, 19:21:55
Mooi O0 .
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 16 december 2015, 16:15:15
Citaat van: [facebook]https://www.facebook.com/basiseenheid.overtoomsesluis/posts/1742074909342051[/facebook]
Politie Amsterdam Overtoomse Sluis heeft 3 nieuwe foto's toegevoegd.

‪#‎ASD247‬

Vanavond is de officiële première van de allernieuwste Star Wars film, The Force Awakens.
Bent u van plan deze film te bezoeken? Of gewoon eerdaags een gezellig dagje of avondje weg te gaan?
Zorg dan dat uw huis goed is afgesloten en alle ramen gesloten zijn. Dit voorkomt dat er mogelijk vreemde wezens in uw woning komen. Want een open raam of niet afgesloten deur kan leiden tot iemand die de stap maakt naar ‘the dark side’!
Helpt u ons in het Donkere Dagen Offensief...ziet u iets verdachts? Bel 112 daar vang je boeven mee!
Call 112 you must
May the force be with you
‪#‎starwars‬ ‪#‎theforceawakens‬ ‪#‎donkeredagenoffensief‬ ‪#‎politie‬ ‪#‎film‬ ‪#‎preventie‬ ‪#‎bioscoop‬ ‪#‎TheForceAwakensNL‬

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/12360379_1742074729342069_3931374272358303568_n.jpg?oh=b5d7187eb66c116caa7308a738488de8&oe=56D54B7B)

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12373295_1742074696008739_7206731272573858850_n.jpg?oh=e5afb9587aaa877c6b2d5f992c27a3e1&oe=5721D84E)

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12373437_1742074779342064_9000101179666465064_n.jpg?oh=43e1c5378fc60bae46927e442bc07ce8&oe=5719846B)

Foto('s) politie.nl
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 19 december 2015, 02:29:33
Politie Noord-Drenthe actief op Instagram

Citaat van: https://www.politie.nl/nieuws/2015/december/18/politie-noord-drenthe-actief-op-instagram.html
Laatste update: 18-12-2015 | 20:25

Assen, Noordenveld, Aa & Hunze en Tynaarlo - De politie in Noord-Drenthe start 18 december met een Instagram-account. We zijn graag daar actief waar inwoners aanwezig zijn. In de wijk, maar ook op social media. Het account geeft een kijkje in de situaties waar agenten dagelijks mee te maken krijgen.

Start instagramLijkt het je leuk om de politie in beeld te volgen? Je kunt ons in de gemeenten  Assen, Noordenveld, Aa & Hunze en Tynaarlo volgen via het account @Politie_Noord_Drenthe. Dit account is in aanvulling op het Twitter-accounts en Facebook-accounts die al in gebruik zijn.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: grizz op 19 december 2015, 15:55:13
Citaat van: Live link=msg=1392182 date=1450278915
(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/12360379_1742074729342069_3931374272358303568_n.jpg?oh=b5d7187eb66c116caa7308a738488de8&oe=56D54B7B)

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12373295_1742074696008739_7206731272573858850_n.jpg?oh=e5afb9587aaa877c6b2d5f992c27a3e1&oe=5721D84E)

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12373437_1742074779342064_9000101179666465064_n.jpg?oh=43e1c5378fc60bae46927e442bc07ce8&oe=5719846B)

Foto('s) politie.nl

Geniaal !
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 19 december 2015, 17:16:57
Politie Gouda is sinds 17 december op Facebook te vinden.

https://www.facebook.com/PolitieGouda/?fref=ts (https://www.facebook.com/PolitieGouda/?fref=ts)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 19 december 2015, 17:20:01
Team Verkeer van de Eenheid Rotterdam is te vinden op.

Twitter @POL_TVRdam (https://twitter.com/POL_TVRdam) en Facebook https://www.facebook.com/Politie-Team-Verkeer-Rotterdam-716120121812741/?fref=ts (https://www.facebook.com/Politie-Team-Verkeer-Rotterdam-716120121812741/?fref=ts)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 4 januari 2016, 17:31:23
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=51NIv263Vps#)
RTV Oost
Gepubliceerd op 4 jan. 2016
Citaat
Politie Enschede gaat vanmiddag en vanavond live 'verslag doen' van de avonddienst van het basisteam Enschede. Je kunt mee op surveillance, niet in de politieauto, maar via Facebook.

Bekijk het hele bericht op: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=234724&p=242665 (http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=234724&p=242665)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DeMassel op 4 januari 2016, 20:10:40
ik volg dat van politie Enschede maar het valt me een beetje tegen.
Idee is goed de uitvoering wat minder. Maar alle begin is lastig  O0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Maxx op 4 januari 2016, 22:33:54
Citaat van: DeMassel link=msg=1397082 date=1451934640
ik volg dat van politie Enschede maar het valt me een beetje tegen.
Idee is goed de uitvoering wat minder. Maar alle begin is lastig  O0

Idee is ontstaan door collega's van team Almere Buiten Hout. Ik heb het zelf al een aantal keren gedaan vanuit Haarlem. Het kost ontzettend veel tijd/energie, maar je krijgt er een hoop positieve response voor terug. Mensen gaan het toch vergelijken met het vroegere scanner luisteren en dat is ontzettend gaaf. Ik denk dat Enschede het niet treft qua weer in combinatie met de maandagavond. Bij ons is het dan ook over het algemeen vrij rustig. Dus wellicht iets beter plannen volgende keer qua tijd (en weer :D). Een donderdag t/m zondagavond of nachtdienst bijvoorbeeld.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 6 januari 2016, 18:50:35
Citaat van: [facebook]https://www.facebook.com/wijkagent.udencentrum/posts/1667212296861292[/facebook]
Wijkagenten Uden
5 uur ·
Onlangs hebben we gevraagd of onderstaand bericht gedeeld kon worden. Aan deze oproep werd meer dan 1140x gehoor gegeven!! Hierdoor is dit bericht door ongeveer 200.000 mensen gelezen! Ook hebben zich er 6(!!) nieuwe getuigen gemeld! De getuigen konden ons meer informatie geven waardoor we weer nieuwe onderzoeksgronden kregen. Het onderzoek loopt nog steeds en naar de identiteit van de vrouw wordt nog gezocht. We wilden jullie echter bedanken voor het massaal delen en reageren op dit bericht! Voor ons (wederom) het teken dat social media écht werkt!! (Bram)

(https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/1511408_1664729090442946_6244841982792617126_n.png?oh=2dfdbc16d987de946ea4f6621c00034e&oe=5705B987)Wijkagenten Uden
29 december 2015 om 15:07 ·
Verzoek om uitgebreid te delen!!

Gisteren (maandag 28-12) om 19.00 uur heeft er een opvallend incident plaatsgevonden op de Markt in Uden. Een vrouw werd hierbij achterna gezeten door enkele mannen. Ze is hierbij door de Albert-Heijn, richting Wilhelminastraat, Julianastraat en Oranjestraat gerend. Een aantal getuigen hebben zich al gemeld en worden benaderd maar we zijn naarstig op zoek naar meer informatie! Ook de identiteit van de vrouw is ons nog onbekend, we willen graag met haar in contact komen!! Heb je informatie? Bel even met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000! (Patricia en Bram)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: koenb op 1 april 2016, 14:10:21
Basisteam Oude Maas ‏@POL_OudeMaas  Mar 29
Iemand heeft geprobeerd onze handvaten dicht te lijmen. Handig als we je moeder moeten reanimeren! #Ridderkerk ^JE
(https://pbs.twimg.com/media/Cet21M6WsAAJFcf.jpg)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: PCM_Smeets op 2 april 2016, 00:30:12
Politiemotoren ook te volgen op:

Twitter: Motorpeelland
Instagram: Politiemotorpeelland
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: pompbediende op 30 juni 2016, 21:46:24
OC Rotterdam en OC ( GMC ) Dordrecht zijn sinds deze week beide actief  op @politie24 en twitteren daar over diverse meldingen  #leuk
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 1 juli 2016, 00:04:19
Dordrecht sinds woensdag en Rotterdam sinds vorige week al meer dan in het verleden.

Rotterdam is al minder geworden de afgelopen dagen. Schijnt alleen nog maar met toestemming hoofdmeldkamer te gebeuren omdat er gezeik mee geweest schijnt te zijn met meldingen. Tevens is Rotterdam regelmatig rete laat afgaande op gegeven persalarmen en gelet op tweets waar persalarm voor moest worden gegeven maar a.d.h.v. ambu meldingen bleek dat het al lang geweest was. Dus echt nauwkeurig is Rotterdam niet en derhalve ook zeker niet betrouwbaar qua actueel zijn omdat ze te laat twitteren.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: enrico1972 op 6 juli 2016, 22:31:56
Hoop dat ze echt live dus op het moment zelf en anders met niet te veel vertraging de meldingen op Facebook zetten.
Zla in ieder geval de heli's goed volgen die middag.

Politiehelikopter @DePolitieheli
Draai een virtuele dienst met ons mee! 19/7/16 14-23h #Volgdienst Like us now! ^7
https://www.facebook.com/events/1150074751721656/ (https://www.facebook.com/events/1150074751721656/)
pic.twitter.com/guL9zppO5B
12:04 uur · 5 Jul 2016 · Twitter Web Client

(https://pbs.twimg.com/media/Cml6q7OXgAA680P.jpg)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: PimZ op 20 juli 2016, 19:13:27
Ik heb zelf foto's verkocht van ongevallen e.d., maar ben nu dan 'echt' journalist.

Het valt me op dat vooral regionale media zo'n beetje alleen maar de (gratis) foto's van de politie gebruiken bij elk bericht. Is de politie zelf gaan leveren om '112-hyenas' te ontmoedigen? Ook het verhaal erbij wordt vaak kant en klaar geleverd per Facebook en gecopypaste als nieuwsbericht.

Journalistiek nogal een zonde, maar het is net alsof er afspraken over zijn. Weet iemand hier meer over?
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Rewind op 20 juli 2016, 19:55:41
Zie ook dit topic:
Leveren van beelden door hulpverleners (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=85755)
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: PimZ op 20 juli 2016, 20:16:15
Citaat van: Rewind link=msg=1437859 date=1469037341
Zie ook dit topic:
Leveren van beelden door hulpverleners (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=85755)

Bedankt. Maar het gaat nu ook zo ver dat de politie hapklare berichten levert via Facebook. Al ligt de fout in deze vooral bij de pers.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Hulpverleningsforum op 20 juli 2016, 20:50:25
Laatste berichten samengevoegd met dit topic.

DiNozzo
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Jim1 op 21 juli 2016, 11:59:18
Citaat van: PimZ link=msg=1437856 date=1469034807
Ik heb zelf foto's verkocht van ongevallen e.d., maar ben nu dan 'echt' journalist.

Het valt me op dat vooral regionale media zo'n beetje alleen maar de (gratis) foto's van de politie gebruiken bij elk bericht. Is de politie zelf gaan leveren om '112-hyenas' te ontmoedigen? Ook het verhaal erbij wordt vaak kant en klaar geleverd per Facebook en gecopypaste als nieuwsbericht.

Journalistiek nogal een zonde, maar het is net alsof er afspraken over zijn. Weet iemand hier meer over?

In mijn werkgebied geen afspraken maar wat je schrijft is wel heel herkenbaar. Soms wordt de tekst nog iets aangepast maar zeker niet altijd.
Misschien schrijven we gewoon hele goede berichten......  :P
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: PimZ op 21 juli 2016, 13:46:28
Citaat van: Jim1 link=msg=1437929 date=1469095158
In mijn werkgebied geen afspraken maar wat je schrijft is wel heel herkenbaar. Soms wordt de tekst nog iets aangepast maar zeker niet altijd.
Misschien schrijven we gewoon hele goede berichten......  :P

Als onderzoeksjournalist kan ik goed onderzoeken, maar ik werk niet voor de recherche  :P
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Hulpverleningsforum op 25 juli 2016, 22:28:26
Een nieuwe discussie afgesplitst tot: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=98762 (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=98762)

DiNozzo
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: koenb op 27 augustus 2016, 21:16:36
Politiehelikopter ‏@DePolitieheli  1h
Zojuist geland in #Gorssel. Heli als eerste eenheid ter plaatse Met @POL_Lochem reanimatie gedaan #waakzaam&dienstbaar ^16
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: AureliusM op 17 januari 2018, 15:50:40
https://www.telegraaf.nl/video/1551982/rappende-haagse-agenten-hier-kan-boef-nog-iets-van-leren (https://www.telegraaf.nl/video/1551982/rappende-haagse-agenten-hier-kan-boef-nog-iets-van-leren)

Ehm.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: oma op 22 januari 2018, 13:16:18
Waarom is het voor het de Nederlandse politie zo interessant om zo snel mogelijk te raaskallen over dodelijke ongevallen.

In een klein dorpje in het oosten van het land is een bestuurder dodelijk verongelukt door een aanrijding met een trein op de overweg.

Het lijk zit nog in de auto, prorail laat via twitter weten dat de stremming van het spoor nog wel even zal duren omdat het voertuig vast in de trein zit. De krant post al een foto van het witte voertuig voor de trein.

De incidentenbestrijder van Prorail laat ons het voorkantje (+ merk voertuig) even zien via twitter.

De kans is niet ondenkbeelding dat in het dorp iedereen weet wie er rijdt in dit voertuig.

De politiewoordvoerder weet niet eens zeker wat de oorzaak is van het ongeval maar doet de nabestaanden al een groot plezier door te melden dat het vermoedelijk opzet oftewel zelfmoord/moord is.

Citaat
Politiewoordvoerder Paul Koetsier laat weten dat er vermoedelijk 'opzet in het spel is'. ,,De machinist verklaarde dat de auto plotseling stil ging staan midden op de overweg.'

https://www.destentor.nl/rijssen-holten/dode-bij-treinongeluk-op-overweg-tussen-holten-en-rijssen~a675ebf0/ (https://www.destentor.nl/rijssen-holten/dode-bij-treinongeluk-op-overweg-tussen-holten-en-rijssen~a675ebf0/)

Ik heb de politieschool niet doorlopen maar volgens mij kan een voertuig dat plotseling stil komt te staan op de overweg ook komen door een technisch defect aan het voertuig of door chauffeur met een acute hartstilstand, beroerte of andere medisch probleem.

Ik zou het logischer vinden als de politie wacht tot het hele onderzoek klaar is (incl obductie) om dan de krant te vertellen wat de oorzaak is. Als het slachtoffer overleden is door een beroerte achter het stuur kampen de nabestaanden de rest van hun leven met de roddel en achterklap over zelfmoord .... want de politie zal zoiets toch niet zomaar roepen.

https://twitter.com/ICB_Joelle/status/955408141973442560
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: oma op 22 januari 2018, 13:50:21


Het lijk zit nog in de auto, prorail laat via twitter weten dat de stremming van het spoor nog wel even zal duren omdat het voertuig vast in de trein zit. De krant post al een foto van het witte voertuig voor de trein.Ik zou het logischer vinden als de politie wacht tot het hele onderzoek klaar is (incl obductie) om dan de krant te vertellen wat de oorzaak is. A

Politiemensen zijn nog steeds bezig met het onderzoek:

https://twitter.com/OvDRail_Hans/status/955420158083981313
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Kountain op 22 januari 2018, 15:55:01
Incidentbestrijder van ProRail kan haar functie net zo goed veranderen naar fotograaf van ProRail.

Ik vind dat hulpdiensten meer terughoudend moeten zijn in het gebruik van social media. Tegenwoordig staat dit er bijna centraal, de buitenwereld laten zien wat je doet en hoe. Eerste taak is hulpverlening, geen online persvoorlichter en fotograaf zijn. Naderhand kan je best iets delen waarvan je denkt dat het van toegevoegde waarde is voor anderen.

Ik vind daarnaast wel dat praktische informatie gedeeld kan worden, maar denk in dit geval dat mensen kennis nemen van de stremming via de NS en niet via de twitter van ProRail.

Voor wat betreft de politiewoordvoerder; er had net zo goed kunnen staan dat er vermoedelijk sprake zou zijn van een technisch mankement. Dit is namelijk meteen een andere reden dat het voertuig plotseling ging stil staan op het spoor.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: oma op 22 januari 2018, 16:18:51
Voor wat betreft de politiewoordvoerder; er had net zo goed kunnen staan dat er vermoedelijk sprake zou zijn van een technisch mankement. Dit is namelijk meteen een andere reden dat het voertuig plotseling ging stil staan op het spoor.

Inderdaad, ik vind het bijzonder dat de politie op het moment dat het lijk nog warm en bekneld aan de trein hangt gaat communiceren over één vermoedelijke oorzaak.

Ik vind het zelfs apart dat een woordvoerder van de politie wereldkundig maakt wat een machinist heeft gezegd. Op basis van de verklaring van de machinist trekt de politieman de conclusie dat het dan vermoedelijk wel opzet geweest zal zijn.

In mijn optiek is gedegen onderzoek ook verifieren of de verklaring van de machinist wel klopt. Het zou net zo simpel kunnen dat de auto al langer op de overweg stond omdat de bestuurder een epileptische aanval had terwijl de treinmachinist tegen de voorschriften in zat te appen met zijn vriendin. Op het moment dat hij weer op het spoor keek zag hij de auto en was het te laat om nog te kunnen (af)remmen.

https://twitter.com/ICB_Joelle/status/955441601177890816
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: DiNozzo op 22 januari 2018, 20:08:43
Ik vind het ook wel raar. Er is actief beleid dat over (tentamen) suïcidii niet gecommuniceerd wordt tenzij een zeer grote maatschappelijke impact. Daar is in het geval van een auto vs trein niet veel meer van dan als er gewoon een persoon had gestaan.
Titel: Social media helpt bij snel opsporen verwarde man
Bericht door: Live op 24 januari 2018, 15:00:18
Social media helpt bij snel opsporen verwarde man

Citaat van: https://www.politie.nl/nieuws/2018/januari/24/08-social-media-helpt-bij-snel-opsporen-verwarde-man.html
Laatste update: 24-01-2018 | 10:13
Woordvoering: Zeeland-West-Brabant

Teteringen/ Breda - Een oproep via social media door de wijkagent van Teteringen heeft er voor gezorgd dat een verwarde man uit Teteringen snel kon worden opgespoord. De man is thuis gebracht door de politie en overgedragen aan de crisisdienst.

Naar aanleiding van een melding dat er een man in zijn ondergoed rond zou lopen in Teteringen besloot de wijkagent een oproep via zijn Instagramaccount te doen om naar hem uit te kijken. Binnen 40 minuten kwam er een reactie van een van de volgers van de account van de wijkagent. De man was inmiddels door een bedrijf in de wijk Waterdonken opgevangen. Hij bleek onder invloed van drugs te zijn. Hij is nagekeken door de crisisdienst. Het zorgkader en de wijkagent zullen de komende tijd contact met elkaar houden over de zaak.

Social media en politie
Er zitten steeds meer agenten op social media. Ze zetten het op verschillende manieren in: om boeven te vangen, om verbinding te krijgen met burgers of om bijvoorbeeld informatie over inbraakpreventie te delen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is een extra hulpmiddel voor de politie om laagdrempelig in contact met burgers te komen. In dit geval zorgde het er voor dat een hulpbehoevende man snel door professionele hulpverleners geholpen kon worden. Volg dus je lokale politieteam, wijkagent of andere politieagent via social media!
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: oma op 24 januari 2018, 18:12:45
Ik vind het ook wel raar. Er is actief beleid dat over (tentamen) suïcidii niet gecommuniceerd wordt tenzij een zeer grote maatschappelijke impact. Daar is in het geval van een auto vs trein niet veel meer van dan als er gewoon een persoon had gestaan.

Ik denk dat Paul een iets te snelle jongen is zodra hij het woord mag voeren.

Politiewoordvoerder Paul Koetsier laat weten dat er vermoedelijk 'opzet in het spel is'. ,,De machinist verklaarde dat de auto plotseling stil ging staan midden op de overweg.'


Citaat
Paul Koetsier van de Politie Oost-Nederland meende in een reactie in de krant aanvankelijk dat een zwaailichtsinstallatie in een bijbelbus wel is toegestaan, als die tenminste niet wordt aangezet op een openbare rijweg. Maar collega's van de afdeling verkeer sloegen er de wetboeken op na en komen ze tot een andere conclusie. ,,Het blijkt wel degelijk strafbaar om blauwe zwaailampen/lichtarmaturen op een voertuig te hebben dat niet bestemd is voor de hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance", zegt de politiewoordvoerder in Oost-Nederland nu.

https://www.destentor.nl/veluwe/blauw-zwaailicht-bijbelambulance-is-toch-taboe~a8a2a897/ (https://www.destentor.nl/veluwe/blauw-zwaailicht-bijbelambulance-is-toch-taboe~a8a2a897/)
Titel: Politie op socialmedia en privacy
Bericht door: RemRoof op 1 februari 2018, 13:46:11
In het verlengde van deze (https://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,102099.msg1478785.html#msg1478785) discussie:

https://demonitor.kro-ncrv.nl/onderzoeken/politie-online

Ook de politie is structureel in overtreding.
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 1 februari 2018, 14:20:19
https://twitter.com/Politie/status/959048816644194305
Titel: Re: Politie op socialmedia en privacy
Bericht door: oma op 1 februari 2018, 14:33:32
In het verlengde van deze discussie:

https://demonitor.kro-ncrv.nl/onderzoeken/politie-onlin (https://demonitor.kro-ncrv.nl/onderzoeken/politie-onlin)e

Ook de politie is structureel in overtreding.

Ze hebben ook 3000 (drie duizend) accounts op twitter en facebook. Politiemensen klagen ook over de hoge adminstratieve druk maar ze houden wel van bloggen omdat het schijnbaar hip is om de burgers tot op het bot te vervelen met al je emoties, gevoelens en kippenvelmomentjes.

https://twitter.com/Politie/status/959048816644194305
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 7 februari 2018, 13:51:12


https://www.facebook.com/politie.dieren/posts/753956728116729
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: ir. Auditor op 13 februari 2018, 10:10:26

https://www.facebook.com/politieteamleijdal/posts/1542655595812412
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2018, 16:14:28

https://www.facebook.com/politiedenbosch/posts/1718049808234293
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 15 februari 2018, 16:21:41

https://www.facebook.com/politiegemertbakellaarbeek/posts/2075424489406407
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 22 februari 2018, 09:41:51
"Dit is ergens in een straat in Alphen aan den Rijn (we laten bewust de straatnaam even weg)"


https://www.facebook.com/politiealphenaandenrijn/posts/762722687272138:0
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 23 april 2018, 21:05:20
Citaat
Politie Boekel
2 uur ·
Dit zijn volgens ons de 5 meest succesvolle berichten van dit jaar (tot nu toe!). Een luxe om zoveel keuzemogelijkheden te hebben! We hebben niet alleen gekeken naar het aantal deelacties en bereikte personen, maar ook naar het aandeel van het bericht binnen het onderzoek/de zaak.
Wat vind jij van deze top 5?
(Mark)


https://www.facebook.com/PolitieBoekel/videos/2051365328445985/
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 16 november 2018, 17:04:52
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 17 januari 2020, 13:30:23
https://twitter.com/POL_ASchut/status/1218146844271955968
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: Live op 19 februari 2020, 13:02:42
Titel: Re: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)
Bericht door: ir. Auditor op 19 februari 2020, 19:40:24
https://twitter.com/wijkagentknol/status/1230196876462391297