Hulpverleningsforum

Multidisciplinair / Veiligheidsregio / Hulpverlening algemeen => Centralisten en Verbindingen => Topic gestart door: Shave op 25 april 2010, 12:46:26

Titel: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Shave op 25 april 2010, 12:46:26
In het kader van het samengaan van de meldkamers in de drie noordelijke provincies zullen eind 2010 ook alle voertuigen omgenummerd gaan worden naar de standaard volgens het Nationaal Nummerplan Brandweer.

Dit kwam ik tegen:

Op dit moment hebben de drie provincies drie verschillende nummersystemen.
Eind 2010 gaan alle voertuigen over naar het nieuwe uniforme systeem.
 
De eerste twee cijfers geven het provincienummer aan. Voor Groningen is dit 01,
Fryslân 02 en Drenthe 03. De derde en vierde cijfers is het gemeentenummer.
Het streven was om het nummer te koppelen aan een brandweerpost. In Noord-Nederland zijn meer dan 100 posten en helaas zijn er maar 99 posities beschikbaar.
Het 5e cijfer geeft het type voertuig aan zoals een TS of een HV. Het zesde cijfer is het volgnummer.
 
Het materieel is verdeeld in 9 categorieën:
 
0: Personen vervoer
1: waterongevallen materieel
2: Ongeval gevaarlijke stoffen
3: Tankautospuit (Ts)
4: Ts (Bosbrand en terreinvaardige voertuigen)
5: Redmaterieel
6: bijzonder brandbestrijding materieel
7: Hulpverleningsmaterieel
8: Overig materieel
9: Staf en Commandomaterieel
 
 
Als voorbeeld de eerste Ts van Hoogeveen:
 
03-9231
 
03        : Drenthe
92        : Hoogeveen
3          : Ts
1          : Volgnummer
 
Alleen bij assistentie buiten het verzorgingsgebied van de MKNN zal het provincienummer een rol gaan spelen.
 
Omnummeren is meer dan alleen nieuwe stickers plakken op de voertuigen. Immers, de mobilofoons en portofoons zijn gekoppeld aan de voertuignummers. Ook de communicatieapparatuur moet dus in de loop van dit jaar worden aangepast.  Daarnaast zal ook het gemeenschappelijk meldkamersysteem (GMS) moeten worden aangepast.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Maarten op 25 april 2010, 23:40:02
Dat zijn dan toch gewoon de NVBR roepnummers denk ik? :)

http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,34905.0.html (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,34905.0.html)

De term Nationaal Nummerplan Brandweer is overigens nieuw voor mij. Weten wij gelijk hoe het 'nvbr roepnummerplan' officieel genoemd wordt.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 25 april 2010, 23:48:44
Dat zijn dan toch gewoon de NVBR roepnummers denk ik? :)

Klopt! Alleen weer vreemd dat ze kosten wat het kost 3 regio's (in dit geval ook 3 provincies) in 1 reeks willen proppen. Weliswaar verschillen de regionummers, maar de middelste 2 worden uniek binnen de Meldkamer Noord Nederland. Wel zo praktisch natuurlijk, maar dat is volgens mij niets meer dan een momentopname. We weten allemaal wat men van plan is met het aantal meldkamers en stel nu dat er in de toekomst nog meer schaalvergroting plaats vindt, dan krijg je alsnog dubbele postnummers.

Het meest bizarre is eigenlijk wel Amsterdam die het systeem volledig in de war gooit door de hele regio in 1 tiental (30-39) te proppen. Ik weet niet hoe ver ze daar vooruit willen denken, maar elke vorm van logica is natuurlijk ver te zoeken in zo'n systeem en een stukje logica cq uniformiteit lag toch aan de basis van dit Nationaal Nummerplan Brandweer (wat inderdaad de correcte benaming is).
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 31 juli 2010, 02:18:35
Een apart topic voor de toekomstige meldkamer Noord-Nederland was er volgens mij nog niet, dus bij deze :)

Tevens eerdere, gerelateerde topics samengevoegd!Politie, Brandweer, Ambulancezorg en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe bouwen gezamenlijk een nieuwe meldkamer voor alle 112 meldingen.
De nieuwe meldkamer vervangt de huidige meldkamers in Assen, Leeuwarden en Groningen. Het gebouw komt te staan aan de A7 bij Drachten, als onderdeel van een groter complex voor verschillende politiediensten.
De nieuwe meldkamer bedient vanuit Drachten straks ook de Fries en Groningse waddeneilanden en heeft een rol bij calamiteiten op de Waddenzee.
De Meldkamer Noord-Nederland is uniek in Nederland vanwege het gebied waarvoor gewerkt wordt en vanwege het grote aantal organisaties dat binnen de muren van de nieuwe meldkamer samenwerkt. De MkNN gaat verder nauw samenwerken met de nieuwe interregionale Meldkamer Oost-Nederland en de nieuwe meldkamer voor Flevoland en Gooi en Vechtstreek in Zeewolde.
De bouw van het complex is inmiddels volop gaande, de Meldkamer Noord-Nederland moet eind 2011 operationeel zijn.

Het gebouwen complex waarin de Meldkamer Noord-Nederland onderdak krijgt, is een ontwerp van Bouw Consulting Twente.  Dit bureau heeft een naam opgebouwd waar het gaat om het ontwerpen en realiseren van architectonisch aansprekende gebouwen voor verschillende politieregio's, maar ook brandweekorpsen en andere overheidsgebouwen. Veel van de nieuwe politiebureau's die de laatste jaren in Fryslân zijn gerealiseerd zijn ontworpen door de architecten van BCT.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meldkamernoordnederland.net%2Fnl%2Fimages%2F24&hash=5e2bedf850a9c8f8ebab4f6241008422)

De Meldkamer Noord-Nederland wordt met haar bijzonder vormgegeven meldkamerzaal één van de meest beeldbepalende onderdelen van het complex op bedrijventerrein Azeven Noord bij Drachten. Het gebouwencomplex komt letterlijk op een eiland midden in het water te staan.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meldkamernoordnederland.net%2Fnl%2Fimages%2F7&hash=4bd5fbaf08eae515ae20b0d12507ee45)

De meldkamerzaal op zichzelf wordt bijna 500 vierkante meter groot, nog los van de aangrenzende ruimtes voor opschaling (grootschalige inzetten) en de waarschuwings en verkenningsdienst van de drie regionale brandweren. In de meldkamerzaal worden plusminus 24 meldtafels ingericht. In de opschalingsruimte komen nog eens 4. Alle werkplekken worden met hun computersoftware zo ingericht dat ze door alle hulpverleningsdiensten kunnen worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een grote flexibiliteit en kan het aantal meldtafels per hulpverleningsdienst snel worden aangepast aan de actuele vraag naar inzet-ondersteuning.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meldkamernoordnederland.net%2Fnl%2Fimages%2F25&hash=01a921dd2044823e408b7690f3730ff3)

Bovenop de meldkamer komt ruimte voor het RCC, het Regionaal Crisis Coördinatiecentrum Fryslân.

Andere diensten

De Meldkamer Noord-Nederland wordt één van de diensten en organisaties die in het gebouwencomplex op het bedrijven wordt ondergebracht. Andere gebruikers zijn Politie Fryslân en de afdeling Forensische Opsporing van de Noordelijke Recherche Eenheid (technische recherche),In het gebouwencomplex wordt ook een groot trainingscentrum voor de IBT (de Integrale Beroepsvaardigheids Training) van de politie Noord-Nederland gerealiseerd met schietbanen, sportzalen en andere oefenruimtes.

 http://www.meldkamernoordnederland.net  (http://www.meldkamernoordnederland.net)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 16 december 2010, 00:01:49

Brandweer gaat voor heel Noord-Nederland over op splinternieuw brandmeldsysteem


De brandweerregio’s Drenthe, Fryslân en Groningen vernieuwen in 2011 de doormeldapparatuur bij meer dan duizend bedrijven en instellingen die verplicht zijn aangesloten op de meldkamer van de brandweer. Het gaat hier om bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en bedrijven met extra risico’s. Rond het project is deze week een informatiecampagne van start gegaan.

De nieuwe apparatuur maakt bij brand sneller verbinding met de meldkamer en is betrouwbaarder dan de huidige meldinstallaties. De vernieuwing past ook in de doelstelling van de drie brandweerregio’s om vanaf eind 2011 in de nieuwe Noordelijke meldkamer in Drachten met nog slechts één brandmeldsysteem te werken.

De komst van een uniform brandmeldsysteem voor heel Noord-Nederland betekent dat de kosten binnen drie jaar ook voor iedereen gelijk worden. Uitgangspunt is dat het systeem voor de brandweer kostendekkend moet zijn. Voor een aantal bedrijven en instellingen betekent dit dat de kosten op het huidige niveau blijven, anderen gaan iets minder betalen en er is een groep die een hoger bedrag dan tot nu toe moet gaan betalen. Het vernieuwen van alle apparatuur bij deze bedrijven en instellingen in de drie regio’s moet in 2011 zijn afgerond.

De brandweer in Noord-Nederland treedt na de installatie van de nieuwe apparatuur strakker op bij loze meldingen. Door voorlichting te geven willen de brandweerregio's in Noord-Nederland samen met de bedrijven en instellingen zorgen dat deze kostenverslindende onnodige uitrukken van de brandweer minder voorkomen.

http://brandweer.groningen.nl/nieuws/brandweer-gaat-voor-heel-noord-nederland-over-op-splinternieuw-brandmeldsysteem (http://brandweer.groningen.nl/nieuws/brandweer-gaat-voor-heel-noord-nederland-over-op-splinternieuw-brandmeldsysteem)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: tatuta op 16 december 2010, 09:30:02
ik kan een ding niet geheel uit de tekst opmaken:

is het systeem voor de meldkamer nieuw
of gaat het over nieuwe BMI's?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: vuurvlieg op 19 december 2010, 03:09:59
De brandweerregio’s Drenthe, Fryslân en Groningen vernieuwen in 2011 de doormeldapparatuur bij meer dan duizend bedrijven en instellingen die verplicht zijn aangesloten op de meldkamer van de brandweer.

Voorzover ik het lees gaat het om de doormeldunit. Het deel tussen de BMI en de alarmcentrale.
Dat is ook hetgene de brandweer kan bepalen bij een klant.

Het zou raar zijn als de brandweer bepaallt wie de leverancier moet zijn van de BMI.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HJ94 op 31 december 2010, 09:04:20
Ik las laatst op de site van de MkNN in de 'nader-bericht' dat er centralisten van de VRD worden opgeleid volgens de richtlijnen van de MkNN. Nu vroeg ik mij af, wij gebruiken hier in Fryslan voor ambulance-meldingen P2000. Drenthe gebruikt dit alleen voor de OVD-G en B-ambu's. Gaan straks de veiligheidsregio's Groningen en Drenthe net als Fryslan de ambulances alarmeren via P2000?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Blommie op 31 december 2010, 19:35:40
Ik las laatst op de site van de MkNN in de 'nader-bericht' dat er centralisten van de VRD worden opgeleid volgens de richtlijnen van de MkNN. Nu vroeg ik mij af, wij gebruiken hier in Fryslan voor ambulance-meldingen P2000. Drenthe gebruikt dit alleen voor de OVD-G en B-ambu's. Gaan straks de veiligheidsregio's Groningen en Drenthe net als Fryslan de ambulances alarmeren via P2000?

Volgens mij geldt dit meer voor de te gebruiken protocollen en niet de mogelijkheden hoe er gealarmeerd wordt. Dat er wel of niet gealarmeerd wordt via p2000 heeft niks met de locatie te maken maar meer met werkprocessen.

Grtzz Blommie
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HenriZomer op 20 januari 2011, 21:37:20
HJ94, het klopt dat er inderdaad verschillen zijn wat betreft alarmering van de ambulances in de 3 noordelijke provincies.
Wat betreft het gebruik van P2000 voor ambulances in de toekomst, ik weet niets 100% zeker, maar ik heb wel informatie gekregen
vanuit een persoon die werkt als centralist bij een bedrijf dat naast taxi vervoer ook ambulance vervoer doet in de provincie Friesland.
Binnen dat bedrijf zijn er geluiden geweest enige tijd terug dat de alarmering van de ambulances van P2000 afgehaald zal worden.
In dat geval hebben we (zeker als het gaat om de spoedambulances) weer een uniform geheel tussen de 3 provincies.

Kortom: ik weet niets zeker, maar dit zou ook best een mogelijkheid kunnen zijn.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pieter Lodder op 3 februari 2011, 22:18:48
Voorzover ik het lees gaat het om de doormeldunit. Het deel tussen de BMI en de alarmcentrale.
Dat is ook hetgene de brandweer kan bepalen bij een klant.

Het zou raar zijn als de brandweer bepaallt wie de leverancier moet zijn van de BMI.

De drie noordelijke brandweren hebben gekozen voor een nieuwe concessiehouder (in normaal Nederlands: een leverancier) voor het Openbaar Meldsysteem.
Het OMS is het systeem vanaf de bmi (die hoort dus niet bij het OMS) tot aan het GMS (hoort ook niet bij het OMS). Alles, van hoofdbrandmelder tot bediensysteem met doorkoppeling op het GMS, wordt verzorgd door één leverancier. Uit de Europese Aanbesteding is de firma Bosch als winnaar uit de bus gekomen.

Voor alle abonnees betekent dit dat ze een monteur op bezoek krijgen die een nieuwe hoofdbrandmelder komt plaatsen. Voor sommigen betekent dit dat er een dsl-lijn aangelegd gaat worden en voor de drie oude en de aanstaande nieuwe betekent dit dat er extra apparatuur geplaatst gaat worden....

Zo'n migratie vindt op dit moment in meer regio's plaats maar door de combinatie van de drie noordelijke regio's is dit veruit de grootste migratie op dit gebied in Nederland ooit.

Onder leiding van Jos van der Maat van Brandweer Groningen mag ik voor Fryslân meewerken aan dit traject.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: CMKmaat op 22 april 2011, 03:20:32
De drie noordelijke brandweren hebben gekozen voor een nieuwe concessiehouder (in normaal Nederlands: een leverancier) voor het Openbaar Meldsysteem.
Het OMS is het systeem vanaf de bmi (die hoort dus niet bij het OMS) tot aan het GMS (hoort ook niet bij het OMS). Alles, van hoofdbrandmelder tot bediensysteem met doorkoppeling op het GMS, wordt verzorgd door één leverancier. Uit de Europese Aanbesteding is de firma Bosch als winnaar uit de bus gekomen.

Voor alle abonnees betekent dit dat ze een monteur op bezoek krijgen die een nieuwe hoofdbrandmelder komt plaatsen. Voor sommigen betekent dit dat er een dsl-lijn aangelegd gaat worden en voor de drie oude en de aanstaande nieuwe betekent dit dat er extra apparatuur geplaatst gaat worden....

Zo'n migratie vindt op dit moment in meer regio's plaats maar door de combinatie van de drie noordelijke regio's is dit veruit de grootste migratie op dit gebied in Nederland ooit.

Onder leiding van Jos van der Maat van Brandweer Groningen mag ik voor Fryslân meewerken aan dit traject.

Deze post in het topic was aan mij voorbij gegaan ... vandaar mijn late reactie.
Op dit moment zijn er op mijn werkplek ook enkele honderden BMI's van tientallen verschillende merken aangesloten welke via het zelfde apparaat hun doormelding doen. Ook dat specifieke apparaat wordt geleverd door .... Fa Bosch.
En ik moet zeggen ... werkt erg overzichtelijk.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Eric op 18 juni 2011, 22:01:21
Ik las laatst op de site van de MkNN in de 'nader-bericht' dat er centralisten van de VRD worden opgeleid volgens de richtlijnen van de MkNN. Nu vroeg ik mij af, wij gebruiken hier in Fryslan voor ambulance-meldingen P2000. Drenthe gebruikt dit alleen voor de OVD-G en B-ambu's. Gaan straks de veiligheidsregio's Groningen en Drenthe net als Fryslan de ambulances alarmeren via P2000?

Nee, het zal juist andersom gaan: vanaf begin november 2011 zal er één universeel alarmeringssysteem zijn voor de nieuwe meldkamer "noord nederland ". Er zal voor de witte kolom alleen nog maar gealarmeerd worden via de portofoon. Dit systeem gebruikt men in de huidige veiligheidsregio's 1 en 3 al meerdere jaren naar volle tevredenheid.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Lifequard Texel op 1 september 2011, 18:18:22
En er wordt getest!

p2kflex
15:28:30 01-09-11-ALPHA-Groeten uit mknn
0300051BRW Veiligheidsregio Friesland (Beheer en Technische dienst MKF)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 1 september 2011, 21:38:14
En er wordt getest!

p2kflex
15:28:30 01-09-11-ALPHA-Groeten uit mknn
0300051BRW Veiligheidsregio Friesland (Beheer en Technische dienst MKF)

Met alle respect, maar die tekst kunnen ze ook in Limburg tikken :)
Neemt niet weg dat dit echt uit de MKNN kan komen, maar louter op basis van deze tekst kun je daar niet blind op varen :)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 1 september 2011, 21:48:17
Ja zijn ook al meerdere testen geweest als je op "mknn p2000" zoekt
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: portnoy1560 op 12 september 2011, 11:32:49
Voor de politie geldt: voorlopig blijven alle huidige C2000 gespreksgroepen werken, echter komt er een nieuwe fleetmap. Dit heeft tot gevolg dat alle porto's en mobi's moeten worden geherprogrammeerd. Iedere regio heeft/houd vooralsnog zijn eigen uitgifte centralist.  31 oktober 2011 gaat Friesland als eerste "over".
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: s.strijk op 18 september 2011, 12:25:58
gister en eergister (vrijdag) is het MkNN al een beetje gebruikt. zii de link
http://www.112nederland.nl/Friesland/nieuws/15353/nieuwe-meldkamer-al-even-gebruikt-in-drachten.html (http://www.112nederland.nl/Friesland/nieuws/15353/nieuwe-meldkamer-al-even-gebruikt-in-drachten.html)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 19 september 2011, 18:30:50
Heb het bericht gelezen en helaas gaat er gebeuren waar ik al bang voor was.
Ambulances gaan van P2000 en worden geallarmeerd via C2000 net zoals in Groningen. Heel jammer.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: TheBeast op 8 oktober 2011, 21:05:17
laatste nieuws en foto's van de Meldkamer Noord Nederland (schietbaan, oefenstraat, meldkamer, ect)

http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=5676 (http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=5676)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 26 oktober 2011, 18:59:56
p2kflex
18:58:41 26-10-11GROUP-2DIT IS HET LAATSTE WEKELIJKS PROEFALARM VANUIT DE MKF TOT VOLGENDE WEEK VANUIT DE MELDKAMER NOORD NEDERLAND
0302500BRW Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm - Centralisten)
0302800Politie Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm)
0303000BRW Veiligheidsregio Friesland (Regionaal - Proefalarm)
0320000MKA Veiligheidsregio Friesland (Regionaal - Proefalarm)
0320901MKA Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm GHOR)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 27 oktober 2011, 20:46:21
Highlights planning overgang naar MkNN

Voor de volledigheid hebben we de data voor u nog even op een rijtje gezet.

Nacht 31-10-2011 op 01-11-2011

Nacht 07-11-2011 op 08-11-2011

Nacht 14 -11-2011 op 15-11-2011

Tijdens de overgang:

Wordt er op de betreffende meldkamers gewerkt met behulp van een zgn. minutendraaiboek; Is een ‘No Go’ tot het laatste moment mogelijk.

Verwachting

Als alle stappen in een overgangsnacht goed verlopen, zal de overgang van een meldkamer 's nachts ergens tussen 3 en 4 uur afgerond zijn.

15 november 2011

Bron: Nieuwsbrief Oktober
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HBm op 1 november 2011, 02:29:54
De Friese Waddeneilanden gaan zo te zien als eerste over:


p2kflex
02:17:39 01-11-11-ALPHA-A1 100002 NES GEM AMELAND AMELAND graag overschakelen naar de MKNN
0320571Ambu 02-155 (Ameland)
p2kflex
02:18:00 01-11-11-ALPHA-graag porto's/mobilofoon omzetten, mdt reseten en inmelden in Drachten
0320571Ambu 02-155 (Ameland)
p2kflex
02:20:19 01-11-11-ALPHA-graag porto's/mobilofoons omzetten, mdt resetten en inmelden in Drachten
0320531MKA Veiligheidsregio Friesland (Onbekende code)
p2kflex
02:22:02 01-11-11-ALPHA-graag porto's/mobilofoons omzetten, mdt resetten en je inmelden in drachten
0320520Ambu 02-147 (Schiermonikoog)
p2kflex
02:24:15 01-11-11-ALPHA-B graap portos omzetten en mob, mdt resetten en je inmelden in drachten
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)
p2kflex
02:25:28 01-11-11-ALPHA-B graag jullie portos/mobilofoons omzetten, mdt reseteen en je inmelden in drachten
0320541Ambu 02-152 (Terschelling)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 1 november 2011, 06:37:59
Heel Friesland is over....
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 1 november 2011, 06:41:07
Heel Friesland is over....
En volgens mij zijn de ambulances vanaf nu ook van P2000 verdwenen. Na 01.30 uur en het omzetten geen enkele alarmering meer gezien op P2000.
Kan ik weer wat capcodes verwijderen uit mijn Galaxy  :'(
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HJ94 op 1 november 2011, 08:01:31
En volgens mij zijn de ambulances vanaf nu ook van P2000 verdwenen. Na 01.30 uur en het omzetten geen enkele alarmering meer gezien op P2000.
Kan ik weer wat capcodes verwijderen uit mijn Galaxy  :'(

Klopt, ambu's gaan nu via de porto. We hadden te horen gekregen dat dit pas op 15 november zou gebeuren, maar dit blijkt dus al vandaag te zijn. Zal behoorlijk wennen zijn, maar brandweermeldingen zijn vaak leuker (uitgezonderd de ABM) dan de ambu-meldingen.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 1 november 2011, 16:58:55
Lijkt erop  dat de eiland ambulance's nog wel op P2000 zitten...

p2kflex
16:40:31 01-11-11-ALPHA-A1 KOOIPLAATS 6 BUREN FR AMELAND 9164KN 6
0320908MKA Veiligheidsregio Friesland (OvD-G)
p2kflex
16:37:41 01-11-11-ALPHA-A2 100123 KOOIPLAATS 6 BUREN FR AMELAND 9164KN 6
0320570Ambu 02-154 (Ameland)
p2kflex
16:19:13 01-11-11-ALPHA-A1 100122 KOOIPLAATS 6 BUREN FR AMELAND 9164KN 6
0320570Ambu 02-154 (Ameland)
p2kflex
14:02:37 01-11-11-ALPHA-A1 100099 DOUWE TOTLAAN 44 WEST TERSCHELLING TERSCHELLING 8881CZ 44
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Dokterswacht op 1 november 2011, 17:09:53
Per vandaag is de Meldkamer Noord Nederland door regio Fryslan in gebruik genomen. Direct gevolg is dat alle ambu meldingen niet meer via P2000 maar via Porto/C2000 verlopen. Het is ineens een stuk rustiger op P2000 in deze regio.
Groningen gaat per 15 november naar het nieuwe meldcentrum, wanneer Drenthe volgt is mij (nog) niet bekend.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Wouter op 1 november 2011, 17:14:41
p2kflex
03:09:39 01-11-11-ALPHA-GRAAG MOBILOFOON OMZETTEN NAAR DE MKNN EN INMELDEN VIA MOBILOFOON
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)
p2kflex
02:40:21 01-11-11-ALPHA-VPK GRAAG INMELDEN MET PORTOTEST VOOR DE MKNN
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)


Duidt er op dat er iets niet lekker loopt.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 1 november 2011, 17:36:34
p2kflex
03:09:39 01-11-11-ALPHA-GRAAG MOBILOFOON OMZETTEN NAAR DE MKNN EN INMELDEN VIA MOBILOFOON
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)
p2kflex
02:40:21 01-11-11-ALPHA-VPK GRAAG INMELDEN MET PORTOTEST VOOR DE MKNN
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)


Duidt er op dat er iets niet lekker loopt.
Mobilofoon en Portofoon zijn andere dingen hea....
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HJ94 op 1 november 2011, 17:39:26
Per vandaag is de Meldkamer Noord Nederland door regio Fryslan in gebruik genomen. Direct gevolg is dat alle ambu meldingen niet meer via P2000 maar via Porto/C2000 verlopen. Het is ineens een stuk rustiger op P2000 in deze regio.
Groningen gaat per 15 november naar het nieuwe meldcentrum, wanneer Drenthe volgt is mij (nog) niet bekend.

Drenthe gaat volgende week.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 1 november 2011, 18:25:42
p2kflex
03:09:39 01-11-11-ALPHA-GRAAG MOBILOFOON OMZETTEN NAAR DE MKNN EN INMELDEN VIA MOBILOFOON
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)
p2kflex
02:40:21 01-11-11-ALPHA-VPK GRAAG INMELDEN MET PORTOTEST VOOR DE MKNN
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)


Duidt er op dat er iets niet lekker loopt.

Dat je dat kunt zien aan die teksten zeg... Als een complete regio op andere gespreksgroepen gaat werken dan is de kans groot dat dat niet in 1x goed gaat. Als iemand onbereikbaar is, dan is het wel zo praktisch om dat even via P2000 recht te breien, dus wat loopt er niet lekker?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: tcf op 1 november 2011, 19:03:23
Ff andere vraag: hoe zit het nu als een ambu, brw of politie-eenheid uit een andere dan de 3 voornoemde regio's zich wil inmelden op C2000? Zijn de bestaande ext-inmeldgroepen gekoppeld of zijn er nieuwe/ andere gespreksgroepen? Zal zo eens ff kijken als ik tijd heb of ik dat kan zien vwb de politie.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: tcf op 1 november 2011, 20:20:14
De groepen staan voor zover ik kan zien niet gekoppeld: wordt dus alle drie de EXT-inmeld groepen uitluisteren/bij hebben staan.  :o
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: s.strijk op 2 november 2011, 22:51:58
p2kflex
19:00:52 02-11-11GROUP-1DIT IS HET EERSTE PROEFALARM VANUIT DE MELDKAMER NOORD NEDERLAND
0302800Politie Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm)de politie is aan het testen.

heb begrepen dat persalarm pas op 1 december in gaat in drenthe, dus heeft men genoeg tijd om voor te bereiden...

Komt er nog iets van Open Huis o.i.d. voor alle burgers aangezien voor familie al is geweest.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HJ94 op 3 november 2011, 07:19:23
p2kflex
19:00:52 02-11-11GROUP-1DIT IS HET EERSTE PROEFALARM VANUIT DE MELDKAMER NOORD NEDERLAND
0302800Politie Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm)de politie is aan het testen.

heb begrepen dat persalarm pas op 1 december in gaat in drenthe, dus heeft men genoeg tijd om voor te bereiden...

Komt er nog iets van Open Huis o.i.d. voor alle burgers aangezien voor familie al is geweest.

In Fryslân gaat het persalarm straks via de SMS, net zoals in Groningen. Hoe ze dat in Drenthe gaan doen weet ik niet, maar het lijkt me niet dat die veel zal verschillen met de rest.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 3 november 2011, 07:41:35
p2kflex
19:00:52 02-11-11GROUP-1DIT IS HET EERSTE PROEFALARM VANUIT DE MELDKAMER NOORD NEDERLAND
0302800Politie Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm)


de politie is aan het testen.

De politie is aan het testen? Dat is gewoon een onderdeel van het regionale proefalarm en die capcode wordt al jaaaren gebruikt :)
Er zijn ook wat politiecodes aktief hoor, zoals de OvD-P's en nog wat functies, maar die zie je niet zo vaak. Met andere woorden, volgens mij is er dus (nog) niets veranderd.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: sylvester1986 op 7 november 2011, 04:03:47
Meldkamer in Drachten in bedrijf

De Meldkamer Noord Nederland is vanaf dinsdag 1 november officieel in bedrijf. De meldkamer is gevestigd in een markant gebouw langs de Wâldwei bij Drachten. Met de opening van de nieuwe meldkamer is gelijk ook een einde gekomen aan de Friese meldkamer. Deze was tot deze week gevestigd aan de Holstmeerweg in Leeuwarden.

De verhuizing vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De Friese meldkamer hield er rond 1.15 uur definitief mee op. Alle 112 meldingen komen vanaf heden binnen op de nieuwe meldkamer van Friesland, Groningen en Drenthe. Om opening enigszins officieel te vieren ontkurkten de centralisten rond vijf uur de kinderchampagne.

Door de verhuizing zijn alle Friese hulpdiensten verbonden met de nieuwe 112-meldkamer. De komende twee weken zullen de hulpdiensten van Groningen en Drenthe volgen. Ambulances worden vanaf 1 november niet meer via P2000 opgepiept waardoor deze meldingen niet meer via een pieper of via een website te achterhalen zijn voor het gewone publiek. Een andere verandering is dat mensen niet altijd meer in het Fries een melding kunnen doen. De centralisten komen namelijk uit zowel Friesland, Drenthe en Groningen. De politie denkt echter dat in noodgevallen er altijd wel een Fries aanwezig is die de Fries sprekende melder te woord kan staan.

http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/35017/Meldkamer_in_Drachten_in_bedrijf.html (http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/35017/Meldkamer_in_Drachten_in_bedrijf.html)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: sylvester1986 op 7 november 2011, 18:37:39
p2kflex
18:26:56 07-11-11GROUP-1DIT IS HET EERSTE WEKELIJKSE PROEFALARM VANUIT DE MELDKAMER NOORD-NEDERLAND VOORTAAN IEDERE WEEK MAANDAG OM 18.00 UUR
0302500BRW Veiligheidsregio Friesland (Proefalarm - Centralisten)
0303000BRW Veiligheidsregio Friesland (Regionaal - Proefalarm)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 8 november 2011, 10:57:09
Citaat
02:24:16 08-11-2011 P 2 Containerbrand ZUURSEWEG PEIZE 038032
En brandweer Drenthe is ook over gegaan naar de nieuwe meldkamer. Bovenstaand de eerste melding, nu heeft Drenthe voor het eerst in de P2000 geschiedenis ook roepnummers bij de melding staan.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HJ94 op 8 november 2011, 16:13:19
En brandweer Drenthe is ook over gegaan naar de nieuwe meldkamer. Bovenstaand de eerste melding, nu heeft Drenthe voor het eerst in de P2000 geschiedenis ook roepnummers bij de melding staan.

Maar, die zullen binnen een jaar ook weer verdwijnen aldus 'Nader-bericht'.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 8 november 2011, 20:44:56
Maar, die zullen binnen een jaar ook weer verdwijnen aldus 'Nader-bericht'.

Voor alle 3 de regio's, dan?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 8 november 2011, 20:56:22
Citaat
Voertuignummers bij alarmering
In aanloop naar de MkNN is in Noord Nederlands verband afgesproken dat er bij alarmering geen voertuignummers meegezonden worden. Deze afspraak blijft van toepassing. Helaas lukt het niet om op korte termijn de lichtkranten op de posten in Groningen en Friesland te installeren. Het meesturen van voertuignummers wordt centraal geregeld in GMS voor geheel Noord-Nederland. Daarom zullen de voertuignummers gedurende maximaal één jaar worden meegestuurd. In de tussentijd kunnen de posten worden voorzien van een lichtkrant.
Het meesturen van de voertuignummers gebeurt aan het einde van de alarmtekst, zodat er geen hinder ontstaat bij de feitelijke alarmering.

Tevens ook gelijk de verduideling van de OVD-G groepscode

Citaat
Dienstwissel
Voor piketdiensten geldt dat opkomende en afgaande personen met piket zich niet meer melden bij de MkNN. De MkNN alarmeert piketten conform roosters in GMS middels pager. Ook onderling ruilen hoeft niet meer te worden gemeld, want er wordt gewerkt met een groepscode.

Citaat
Proefalarm
Vanaf de overgang naar de Meldkamer Noord-Nederland is het proefalarm is wekelijks op maandag om 18.00 uur. Tot op heden was dit niet in iedere regio het geval. Zijn er op dat tijdstip incidenten in een regio zijn, dan kan het proefalarm verschuiven naar een later tijdstip. In principe vindt het proefalarm plaats op maandag tussen 18.00 en 19.00 uur.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 8 november 2011, 21:14:30
Tevens ook gelijk de verduideling van de OVD-G groepscode

Toch vind ik groepscode geen correct woord. Het is gewoon een piketcode die iedereen aan/uit kan zetten, afhankelijk of men dienst heeft of niet. Daarnaast zijn er regio's met een 'echte' groepscode, die kun je niet zomaar uitzetten, daarmee kunnen -indien nodig- alle functionarissen bereikt worden. Handig als de piket OvD-G niet reageert of men een 2e OvD-G nodig heeft. Friesland heeft dat bijvoorbeeld. Piketcode dus, voorheen gebruikte men persoonlijke codes, dat is in dit geval het verschil :)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Blommie op 8 november 2011, 21:40:56
Tevens ook gelijk de verduideling van de OVD-G groepscode

Het document geldt alleen voor de kolom rood. Dat toevalligerwijs de OvD-G gealarmeerd word heeft niks met de bron van de nieuwsbrief te maken.

Grtz Blommie
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 11 november 2011, 01:19:37
...
De nieuwe meldkamer bedient vanuit Drachten straks ook de Fries en Groningse waddeneilanden en heeft een rol bij calamiteiten op de Waddenzee.
...
Bovenop de meldkamer komt ruimte voor het RCC, het Regionaal Crisis Coördinatiecentrum Fryslân.
...
'Bij ramp op eiland blijven'

http://www.lc.nl/friesland/regio/article14372203.ece/%E2%80%98Bij-ramp-op-eiland-blijven'- (http://www.lc.nl/friesland/regio/article14372203.ece/%E2%80%98Bij-ramp-op-eiland-blijven'-)
Gepubliceerd op 10 november 2011, 18:01
 
 SNEEK - Burgemeester Albert de Hoop weigert bij rampen Ameland te verlaten. Hij schakelt de Haagse politiek in.

Bij rampen die gemeentegrenzen overschrijden moeten de betrokken burgemeesters bijeenkomen in het nieuwe crisiscentrum in Drachten.

Eilandburgemeesters kunnen hier nooit binnen een uur zijn, betoogt De Hoop. Bovendien heeft hij op Ameland meer crisistaken dan burgemeesters op de vaste wal.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: roekeloos op 11 november 2011, 01:29:29
Ik snap die beste meneer de burgemeester zijn probleem wel, dat hij er niet bij kan zijn is niet handig bij crisis maar goed wat niet ken dat kan niet haha

misschien valt er met de moderne techniek van tegenwoordig iets van videoconference te regelen. het is het net niet natuurlijk maar om deze meneer er toch bij te betrekken is dit misschien een optie.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Rescue Ranger op 11 november 2011, 10:05:35
Ik snap die beste meneer de burgemeester zijn probleem wel, dat hij er niet bij kan zijn is niet handig bij crisis maar goed wat niet ken dat kan niet haha

misschien valt er met de moderne techniek van tegenwoordig iets van videoconference te regelen. het is het net niet natuurlijk maar om deze meneer er toch bij te betrekken is dit misschien een optie.

Als commerciële bedrijven vanuit de gehele wereld een call center kunnen runnen in bijvoorbeeld India, omdat de arbeidskosten daar stukken interessanter zijn, kunnen wij dan niet eens een lijntje trekken van een eilandje voor de kust?

RR (nee, want door bezuinigingen is dat lijntje zo geknepen dat je max. 1 Kb/sec hebt)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 13 november 2011, 20:08:40
Noordelijke meldkamers gaan fuseren (http://www.youtube.com/watch?v=dKe_Hl-YRCI#ws)

door rtvnoord op 13 nov 2011
GRONINGEN - De meldkamers van de drie noordelijke provincies gaan fuseren, zodat ze in geval van nood sneller ter plaatse kunnen zijn.

Door de meldkamers onder een dak te brengen, denken de hulpverleners beter toegerust te zijn op grote rampen en calamiteiten. Alle 112-meldingen uit Groningen, Friesland en Drenthe voor brandweer, ambulance en politie komen straks binnen op een centrale meldkamer in Drachten.

De centralisten in de 112-meldkamer in Groningen tellen hun laatste werkdagen op hun kantoor in stad. Jarenlang is er achter de schermen gewerkt aan een fusie tussen de noordelijke meldkamers.

Komende dinsdag beginnen de Groningse centralisten hun werk in Friesland.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Jeroen! op 14 november 2011, 15:30:01
Ik kan het misschien even gemist hebben maar worden de 3 regio's nou aangestuurd door een centralist die op dat moment beschikbaar is, of hebben ze binnen de grote meldkamer wel aparte "eilanden" met meldtafels voor Friesland, Groningen en Drenthe?

Of is het zo dat centralist A vandaag Friesland doet, en morgen bijv. Drenthe? (om maar even een voorbeeld te noemen)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 15 november 2011, 00:40:52
Verhuizing alarmcentrale van Assen naar Drachten (http://www.youtube.com/watch?v=6NdRmP_bR7c#ws)

door rtvdrenthe op 8 nov 2011

ASSEN - De 112-meldkamer is verhuisd van Assen naar Drachten. In de nacht van maandag op dinsdag was de officiële overgang naar de nieuwe Meldkamer Noord-Nederland. Vorige week verhuisde de Friese meldkamer ook. En volgende week wordt ook Groningen er ondergebracht.

Alle systemen zijn overgezet van Assen naar Drachten, alles wat in Assen werkt moet in Drachten gaan werken. Volgens Tom van der Vlist, hoofd Meldkamer Noord-Nederland is één meldkamer voor drie provincies bijzonder. "We zijn waarschijnlijk de eerste van ongeveer tien nieuwe meldkamers en dit is de eertse over drie regio's. In Oost-Nederland die beslaat twee regio's."

Naast de 112-meldingen die binnenkomen in Drachten wordt vanaf nu ook de sirene centraal geregeld vanuit de nieuwe locatie. De verhuizing duurde tot kwart over twee in de nacht.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: HBm op 15 november 2011, 01:53:19
Men is hard bezig om Groningen over te zetten


p2kflex
01:40:25 15-11-11GROUP-1graag porto en mob overschakelen naar mknn
0420301MKA Veiligheidsregio Groningen (Monitorcode OvD-G 1)
0420551MKA Veiligheidsregio Groningen (OvD-G 1)
p2kflex
01:41:15 15-11-11GROUP-1Graag porto en mob overschakelen naar mknn
0420302MKA Veiligheidsregio Groningen (Monitorcode OvD-G 2)
0420552MKA Veiligheidsregio Groningen (OvD-G 2)
p2kflex
01:48:43 15-11-11-ALPHA-Dit is een test vanuit Drachten!
0401998BRW Veiligheidsregio Groningen (Monitorcode)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Canonfreak op 21 november 2011, 17:20:14
Deze melding kwam zojuist binnen. Het persalarm zou eerst per sms gaan, alleen is de meldkamer nu toch aan het testen of zou het gaan om een echte melding?

De alarmering is ook afgegeven op een aparte capcode, de GRIP-1 alarmering van Polite Friesland.

livep2000
17:06:20 21-11-11POLI   Ongeval/Wegvervoer/Aanrijding letsel prio 1 MENALDUM (MENA) MIEDDYK
0302840Politie Friesland ( Grip-1 )
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 21 november 2011, 17:21:23
Deze melding kwam zojuist binnen. Het persalarm zou eerst per sms gaan, alleen is de meldkamer nu toch aan het testen of zou het gaan om een echte melding?

livep2000
17:06:20 21-11-11POLI   Ongeval/Wegvervoer/Aanrijding letsel prio 1 MENALDUM (MENA) MIEDDYK
0302840Politie Friesland ( Grip-1 )

Die capcode wordt al jaren gebruikt bij grotere incidenten, heeft dus niets met de pers te maken. Zou wellicht Piket CCB kunnen zijn, of een andere functionaris.

Bovendien, ik vraag me af waar dat "GRIP 1 Politie Friesland" vandaan komt, dat heeft de webmaster van die monitor eraan gehangen. Je ziet nu zelf dat hij ook in andere situaties gebruikt kan worden.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Canonfreak op 21 november 2011, 17:39:43
Meer duidelijkheid van de @Persvoorlichter via Twitter:

Citaat
@alexzwart zo komt het er straks wel uit te zien. Echter niet via pieper, maar via sms.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Blommie op 22 november 2011, 16:14:48
Ik kan het misschien even gemist hebben maar worden de 3 regio's nou aangestuurd door een centralist die op dat moment beschikbaar is, of hebben ze binnen de grote meldkamer wel aparte "eilanden" met meldtafels voor Friesland, Groningen en Drenthe?

Of is het zo dat centralist A vandaag Friesland doet, en morgen bijv. Drenthe? (om maar even een voorbeeld te noemen)

Politie en ambu nemen bovenregionaal aan. De uitgifte geschiedt nog wel door een centralist van de eigen provincie. De brandweer neemt zowel bovenregionaal aan en geeft deze ook bovenregionaal uit.

Grtzz Blommie
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Wouter op 22 november 2011, 16:34:25
Politie en ambu nemen bovenregionaal aan. De uitgifte geschiedt nog wel door een centralist van de eigen provincie. De brandweer neemt zowel bovenregionaal aan en geeft deze ook bovenregionaal uit.

Grtzz Blommie

Men hoeveel aanname centralisten zitten de politie/ambulance en brandweer? En brandweer ook per regio 1 uitgifte centralist?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 27 november 2011, 15:51:08
Meer duidelijkheid van de @Persvoorlichter via Twitter:
p2kflex
12:01:49 25-11-11-ALPHA-Ongeval/Spoorvervoer/Aanrijding letsel prio 1 HEEV ROTTUMERWEG
0302840Politie Veiligheidsregio Friesland
p2kflex
11:57:37 25-11-11GROUP-1P 2 Aanrijding spoor (Afschermen)(Trein-Persoon) ROTTUMERWEG HEERENVEEN 026432
0302359BRW Heerenveen (Bruggen)
0303065BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Zuid)
0303340BRW Heerenveen (Commandant)
0303342BRW Heerenveen (Blusploeg 1)
0303344BRW Heerenveen (Blusploeg 3)
0303345BRW Heerenveen (Chauffeurs ploeg 1)
0303347BRW Heerenveen (Chauffeurs ploeg 3)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 27 november 2011, 15:55:09
Nogmaals, die code wordt al gebruikt sinds 2006 :

livep2000
14:42:50 31-10-06Prio 1 Bedrijfsbrand IT DOK 2 HEER Inzet VC2DRACH COHDRACH HADRACHT (Nader bericht: grip-1)
0302822Politie Friesland
0302840Politie Friesland
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 27 november 2011, 15:55:37
Nogmaals, die code wordt al gebruikt sinds 2006.
Ja maar toch niet met dergelijke berichten. Grip 1 enz..
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 28 november 2011, 17:07:08
Alles uit het noorden van Nederland komt samen in Drachten

http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2011/11/28/alles-uit-het-noorden-van-nederland-komt-samen-in-drachten/ (http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2011/11/28/alles-uit-het-noorden-van-nederland-komt-samen-in-drachten/)
Radio 1 Journaal Joris van de Kerkhof 28-11-2011 09:07

Eén komma zeven miljoen Nederlanders bedienen ze, elfduizend vierkante kilometer bestrijken ze, ongeveer honderdtwintig computerprogramma’s laten ze samenwerken en honderd zestig man personeel gaat dat voor elkaar krijgen. Vier weken geleden zijn ze begonnen in Drachten, vandaag wordt het officieel in gebruik genomen; de MkNN, de Meldkamer Noord Nederland. Politie, brandweer en de ambulancediensten zitten samen. Ze hebben het zelf verzonnen die organisaties, maar het lijkt wel een beetje vooruit te lopen op de landelijke politie waar vandaag in de Kamer over gesproken wordt. Die landelijke politie wordt, als het een beetje meezit opgedeeld in tien regio’s. Noord Nederland zal er daar één van zijn.
Een gigantisch pand op een industrieterrein in Drachten. Hier werken niet alleen al die verschillende diensten samen, hier kunnen agenten in de kelders ook hun schietvaardigheden oefenen, ze kunnen hier sporten en ze kunnen hier ook rampen coordineren. Vanuit Drachten wordt de bestrijding van een enorme veenbrand in Emmen (bijna honderd kilometer verderop) aangestuurd. En dat gaat allemaal goed, beter dan het in het verleden zou gaan.

Volgens de baas van de nieuwe Noordnederlandse meldkamer, Tom van der Vlist kwam het idee voor de grote meldkamer na de de vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam. De meldkamers hebben toen alles gedaan wat in hun mogelijkheden lag, maar in de praktijk bleek dat onvoldoende. Met de MkNN kunnen ze in het noorden van Nederland alle rampen aan. Een voorbeeld voor andere regio’s in het land.
Staatssecrataris Teeven is de man die vandaag het lintje door mag knippen. Eigenlijk zou zijn baas, minister Opstelten de man met de schaar zijn. Maar de minister kon vandaag niet komen. Hij moet met de Kamer in discussie over de nieuwe nationale politie.

audio/mp3 op weblogs.nos.nl/radio1journaal (http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2011/11/28/alles-uit-het-noorden-van-nederland-komt-samen-in-drachten/)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 28 november 2011, 17:11:03
Teeven opent Meldkamer Noord-Nederland

Nieuwsbericht | 28-11-2011
Bron: Rijksoverheid (http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/11/28/R346.htm?fmt=INPPRINT)

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Drachten de nieuwe Meldkamer Noord-Nederland en het Diensten- en Trainingscentrum Azeven van de politie officieel geopend.

Meldkamer handelt alle 112-telefoontjes af
In één nieuw gebouw zijn drie regionale meldkamers samengevoegd. Voor inwoners en alle hulpverleningsdiensten van Drenthe, Friesland en Groningen handelt de meldkamer Noord-Nederland alle 112-telefoontjes af. Ook worden vanuit de meldkamer hulpverleners op straat ondersteund met informatie en dienstverlening.

Nieuwe meldkamerorganisatie
Het kabinet onderzoekt naar aanleiding van afspraken in het regeerakkoord hoe het aantal meldkamers het best kan worden teruggebracht om de efficiëntie te vergroten. "Wat de uitkomst van dat onderzoek ook is: belangrijk is dat de nieuwe meldkamerorganisatie leidt tot een kwalitatief betere dienstverlening tegen structureel lagere kosten, een besparing van 50 miljoen euro per jaar", aldus Teeven tijdens zijn openingstoespraak.

Schaalvergroting en standaardisatie
Volgens Teeven is de meldkamer in Drachten een voorbeeld van hoe kwaliteit en efficiëntie van meldkamers kunnen worden vergroot door schaalvergroting en standaardisatie.

De Meldkamer Noord-Nederland bedient negen verschillende hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulancediensten) in drie provincies en heeft te maken met twaalf organisaties.Teeven opent noordelijke meldkamer

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article8623591.ece/Teeven-opent-noordelijke-meldkamer- (http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article8623591.ece/Teeven-opent-noordelijke-meldkamer-)
DVHN |  Gepubliceerd op 28 november 2011, 15:33
Laatst bijgewerkt op 28 november 2011, 16:11

DRACHTEN - Staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie heeft vanmiddag de nieuwe meldkamer Noord-Nederland in Drachten geopend. Vanuit deze meldkamer worden alle 112-meldingen uit Friesland, Groningen en Drenthe afgehandeld.

Teeven noemde de meldkamer in Drachten een voorbeeld voor Nederland. Niet alleen werken de brandweer, ambulance en politie hier samen, ook alle procedures voor noodmeldingen zijn op elkaar afgestemd.

Behalve de meldkamer zijn ook diverse andere politieonderdelen ondergebracht in het pand op het bedrijventerrein A-zeven. Het gebouw heeft 25 miljoen euro gekost. De meldkamer slokt de helft van de kosten op. Daarnaast is nog eens 12 miljoen geinvesteerd in de technische voorzieningen in de meldkamer.


Teeven opent meldkamer: rotondes verstopt

http://www.lc.nl/friesland/regio/article14414853.ece/Teeven-opent-meldkamer%3A-rotondes-verstopt (http://www.lc.nl/friesland/regio/article14414853.ece/Teeven-opent-meldkamer%3A-rotondes-verstopt)
Gepubliceerd op 28 november 2011, 14:31
Laatst bijgewerkt op 28 november 2011, 15:10
 
DRACHTEN - Rotondes in Drachten raakten maandagmiddag tijdelijk verstopt door de officiële opening van de noordelijke meldkamer in Drachten.

Na een druk op de knop door staatssecretaris Fred Teeven verlieten brandweerwagens, politieauto's en ambulances het nieuwe pand aan het Noorderend.

Rotondes op bedrijventerrein Azeven liepen vol, voorbijgangers keken zich hun ogen uit.

De meldkamer in Drachten vervangt de afzonderlijke meldkamers van Friesland, Drenthe en Groningen. Er werken 160 mensen.

Meer over de opening in de LC van dinsdag
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 28 november 2011, 17:11:59
Staatssecretaris: nieuwe noordelijke meldkamer mogelijk te klein

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/69309/staatssecretaris-nieuwe-noordelijke-meldkamer-mogelijk-te-klein (http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/69309/staatssecretaris-nieuwe-noordelijke-meldkamer-mogelijk-te-klein)
28-11-2011

DRACHTEN - Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie sluit niet uit dat de nieuwe noordelijke meldkamer wel eens te klein kan zijn. Dat zei hij bij de opening in Drachten.

Het kabinet moet namelijk nog een besluit nemen over het totale aantal meldkamers dat landelijk over blijft. Vooruitlopend daarop komen alle 112- meldingen uit de drie noordleijke provincies al op één plek binnen. Teeven opende die nieuwe meldkamer maandagmiddag door alle hulpdiensten daarheen te roepen.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Rutger op 28 november 2011, 18:12:58
Via http://www.112fryslan.nl/Home?&action=show&newsid=7262 (http://www.112fryslan.nl/Home?&action=show&newsid=7262) is een presentatie te zien die gegeven is tijdens de officiele opening.
In deze presentatie is Nederland verdeeld in een aantal kleuren, iemand enig idee wat de verschillende kleuren betekenen?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Siebert op 28 november 2011, 20:41:35
Via http://www.112fryslan.nl/Home?&action=show&newsid=7262 (http://www.112fryslan.nl/Home?&action=show&newsid=7262) is een presentatie te zien die gegeven is tijdens de officiele opening.
In deze presentatie is Nederland verdeeld in een aantal kleuren, iemand enig idee wat de verschillende kleuren betekenen?

De verschillende kleuren zijn de verzorgingsgebieden van de verschillende meldkamers in Nederland. Geel is de MkNN, groen is de Meldkamer Oost Nederland (MON) en rood is de (nog te vormen) meldkamer voor Flevoland, Utrecht en Gooi en Vechtstreek.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Wouter op 28 november 2011, 21:01:44
De verschillende kleuren zijn de verzorgingsgebieden van de verschillende meldkamers in Nederland. Geel is de MkNN, groen is de Meldkamer Oost Nederland (MON) en rood is de (nog te vormen) meldkamer voor Flevoland, Utrecht en Gooi en Vechtstreek.

Ook wel het OCMNL (Operationeel Centrum Midden NederLand) genaamd.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: PingPong op 4 december 2011, 16:40:01
p2kflex
10:19:53 04-12-11-ALPHA-A2 NOORD MIDSLANDWEG MIDSLAND TERSCHELLING
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)


Na de nieuwe alarmcentrale van Noord-Nederland worden de ambulance meldingen niet meer via de P2000, maar via de C2000 gemeld.
Toch zie ik de hele tijd wel weer ambulance meldingen voorbijkomen van Terschellingen en Vlieland, en dit valt onder Friesland.

Iemand enig idee waarom?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 4 december 2011, 17:10:24
p2kflex
10:19:53 04-12-11-ALPHA-A2 NOORD MIDSLANDWEG MIDSLAND TERSCHELLING
0320540Ambu 02-146 (Terschelling)


Na de nieuwe alarmcentrale van Noord-Nederland worden de ambulance meldingen niet meer via de P2000, maar via de C2000 gemeld.
Toch zie ik de hele tijd wel weer ambulance meldingen voorbijkomen van Terschellingen en Vlieland, en dit valt onder Friesland.

Iemand enig idee waarom?
Het is afgesproken de ambulance's van de eilanden via de pager te alarmeren O0
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 4 december 2011, 17:13:28
Het is afgesproken de ambulance's van de eilanden via de pager te alarmeren O0

Eigenlijk vertel je hiermee niets nieuws. Het lijkt me logisch dat er een afspraak is, anders zouden ze het niet doen. De vraag is waarom de Eilanden wel en de rest niet, wat is het verschil??
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Bernt op 4 december 2011, 17:28:59
Eigenlijk vertel je hiermee niets nieuws. Het lijkt me logisch dat er een afspraak is, anders zouden ze het niet doen. De vraag is waarom de Eilanden wel en de rest niet, wat is het verschil??
Dekking C2000 begreep ik,
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Wouter op 4 december 2011, 18:40:40
Zijn de ambu posten op de (kleinere) eilanden ook 24uur bezet?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 9 december 2011, 10:32:28
Die capcode wordt al jaren gebruikt bij grotere incidenten, heeft dus niets met de pers te maken. Zou wellicht Piket CCB kunnen zijn, of een andere functionaris.
Bovendien, ik vraag me af waar dat "GRIP 1 Politie Friesland" vandaan komt, dat heeft de webmaster van die monitor eraan gehangen. Je ziet nu zelf dat hij ook in andere situaties gebruikt kan worden.
Deze code komt de laatste dagen toch steeds vaker tevoorschijn bij ongevallen, was eerder niet zo:

Citaat
07:29:52 09-12-11 Ongeval/Wegvervoer/Aanrijding letsel prio 1 NWFR INDUSTRIESTRAAT  
0302840Politie Friesland
livep2000
09:13:09 09-12-11Ongeval/Wegvervoer/Aanrijding letsel prio 1 DEARSUM (DEAR) SNITSERDYK - N354  
0302840Politie Friesland
livep2000
14:57:31 08-12-11Ongeval/Wegvervoer/Aanrijding letsel prio 1 NLSF A7 L NIJLAND 19-BOLSWARD OOST 18 114,8  
0302840Politie Friesland
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Hunter op 9 december 2011, 15:45:47
Ongetwijfeld, misschien is de gebruiker ervan veranderd? Het lijkt me sterk dat die code al die jaren is verzonden zonder dat er een 'gebruiker' aan vast zat. Als dit nu persalarm zou zijn, dan is dat vreemd, maar niet onmogelijk.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Eric op 11 december 2011, 00:00:41
Eigenlijk vertel je hiermee niets nieuws. Het lijkt me logisch dat er een afspraak is, anders zouden ze het niet doen. De vraag is waarom de Eilanden wel en de rest niet, wat is het verschil??
Op de Friesche waddeneilanden is alleen de verpleegkundige 24 uur per dag op de post aanwezig. De chauffeur is er alleen tijdens kantooruren. Buiten deze kantooruren kan de chauffeur ook thuis zitten, boodschappen doen, een biljardje aan het leggen zijn, noem maar op. Mits hij binnen zoveel minuten maar op de post aanwezig kan zijn om uit te rijden. Altijd de porto meeslepen geeft problemen, dus daarom nog gewoon op de pieper.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Wouter op 11 december 2011, 10:05:12
Op de Friesche waddeneilanden is alleen de verpleegkundige 24 uur per dag op de post aanwezig. De chauffeur is er alleen tijdens kantooruren. Buiten deze kantooruren kan de chauffeur ook thuis zitten, boodschappen doen, een biljardje aan het leggen zijn, noem maar op. Mits hij binnen zoveel minuten maar op de post aanwezig kan zijn om uit te rijden. Altijd de porto meeslepen geeft problemen, dus daarom nog gewoon op de pieper.

Waarom mag de verpleegkundige niet weg?
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 11 december 2011, 10:52:45
Ongetwijfeld, misschien is de gebruiker ervan veranderd? Het lijkt me sterk dat die code al die jaren is verzonden zonder dat er een 'gebruiker' aan vast zat. Als dit nu persalarm zou zijn, dan is dat vreemd, maar niet onmogelijk.
Inmiddels ben ik er achter dat deze capcode voor de persalarmering tijdelijk is. Er gaat zoals eerder vermeld via de sms de pers geinformeerd worden. Maar daar schijnen momenteel problemen mee te zijn, waardoor ze het eerst even zo doen totdat het smsen goed werkt.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 11 december 2011, 11:00:04
Waarom mag de verpleegkundige niet weg?
Het zou misschien wel mogen, alleen zijn veel verpleegkundigen die daar zitten gedetacheerd vanaf het vaste land. Ze wonen dus niet op het eiland.
Ik heb al een aantal keren een bezoekje gebracht aan een post op een eiland en ook veel ambu verpleegkundigen (van UMCG Ambulancezorg) die ik spreek bij mij op de hartbewaking vertelden dat ze af en toe naar een eiland gaan.
Heeft er mee te maken dat je als verpleegkundige een X aantal ritten per jaar dient te doen om je vaardigheden bij te houden. Als je alleen op een eiland zou werken kom je dus nooit aan je ritten.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Pleegkundige op 3 januari 2012, 17:59:22
Stukje tekst van iemand die tijdens oud en nieuw naar de nieuwe meldkamer belde omdat hun garage in brand stond. Foto's en meer tekst te zien op K I L R O Y .nl

Hoogeveen: garage brandt af door spraakverwarring

Aan de van Limburg Stirumstraat in Hoogeveen is op de vroege ochtend van nieuwjaarsdag een schuur annex garage volledig afgebrand.
De brand werd tegelijkertijd ontdekt door een naar huis fietsende jongeman en door de bewoner, die gewekt werd door zijn zoontje, dat last had van een bloedneus.
De man hoorde geknetter en toen hij een zijraampje van de woning opende, ontdekte hij, dat er ergens brand moest woeden.
Toen hij naar beneden liep bleek, dat zijn eigen schuur/garage in brand stond.
Hoewel de poltie vermoedt, dat smeulend vuurwerk de oorzaak was, is de bewoner een andere mening toegedaan.
“Een plastic watercontainer, weliswaar leeg, maar nog goed vochtig, was al bijna in zijn geheel gesmolten en de daarnaast staande bloembak stond ook in brand. Het is voor mij een duidelijk geval van brandstichting!”, aldus de nog steeds verontwaardigde bewoner enige uren later.

De vrouw des huizes was erg ontevreden over de telefonische afhandeling door de nieuwe meldkamer in Drachten.
“Ik moest de centralist tot drie keer toe duidelijk maken dat het om Hoogeveen ging en niet om Heerenveen.
Ze laten je maar wachten en op een gegeven moment werd zelfs de verbinding verbroken ! Als je dan bang bent, omdat ook je woning wordt bedreigd door de vlammen, dan is dat absoluut geen prettige ervaring.
Wat mij betreft is die nieuwe meldkamer geen succes”, besloot de vrouw.


Het echtpaar was ook van mening, dat het lang duurde voordat de brandweer arriveerde.
De man beweerde, dat er vóór 06:30 uur was gebeld, maar dat de alarmering pas 8-10 minuten later werd doorgegeven.
“Voordat de brandweer arriveerde, waren we 15-20 minuten verder“.
Bij de brand ging de schuur/garage met inhoud -o.a een nieuwe motor en vier fietsen- geheel verloren.
Van de woning sprongen zes ramen en raakten de kozijnen en houtwerk van het balkon beschadigd.
"Het had niet veel langer moeten duren of de woning had inderdaad vlam gevat", zou de recherche tegen de bewoner hebben gezegd
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Siebert op 3 januari 2012, 21:37:31
En de reactie van de brandweer:
http://www.regiohoogeveen.nl/news/19596/Brandweer-tijdig-bij-brand-in-Hoogeveen.html (http://www.regiohoogeveen.nl/news/19596/Brandweer-tijdig-bij-brand-in-Hoogeveen.html)

Citaat
Hoogeveen - Naar aanleiding van van de klachten, over de aanrijtijd van de brandweer en de behandeling van de MkNN (Meldkamer Noord-Nederland) heeft de brandweer gereageerd. Nieuwjaarsmorgen ging bij de brand een garage verloren en vatte een woonhuis bijna vlam. De bewoners reageerden kritisch op brandweer en meldkamer.

De opnames die worden gemaakt bij de meldkamer zijn terug geluisterd en daarbij kwam het volgende naar voren aldus de reactie van de Brandweer ZuidWest Drenthe:

Om 6:34:58 komt er een 112 melding van een omwonende binnen bij de Meldkamer Noord Nederland in Drachten. Deze persoon wist te melden dat er een schuurtje in brand zou staan aan de van Limburg Stirumstraat. De meldkamer heeft een minuut later de brandweer in Hoogeveen gealarmeerd. Deze is om 6:43:26 uur uitgerukt. De brandweerauto was twee minuten later aanwezig bij de van Limburg Stirumstraat. Om 6:46:54 werd er door middel van een hoge druk straal de blussing ingezet. Omdat het schuurtje dicht tegen de woning aan stond en de ramen al gesprongen waren is er een extra voertuig gealarmeerd. Deze hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden.
Om 6:39:15 is door de vrouw des huizes 112 gebeld. Indien iemand met een mobiele telefoon 112 belt kom je eerst binnen bij de meldkamer van de KLPD in Driebergen. Deze schakelt de beller door naar de betreffende meldkamer. De centralist van de MkNN heeft vervolgens geprobeerd te achterhalen welke van Limburg Stirumstraat bedoeld werd. In Noord-Nederland zijn er namelijk vele. Door de angst en emoties dat de woning in vlammen op zou gaan is er spraakverwarring onstaan tussen Hoogeveen en Heerenveen. Na doorvragen van de centralist werd het duidelijk dat het in Hoogeveen was. Omdat een andere centralist de brandweer vier minuten eerder gealarmeerd heeft, is er verder geen actie ondernomen en is het gesprek beeindigd met de woorden "dat de brandweer onderweg was". Achteraf blijkt dat dit en de spraakverwarring voor een hoop extra frustratie en emoties heeft gezorgd bij de bewoners. De spraakverwarring heeft er niet voor gezorgd dat de brandweer met vertraging ter plaatse is gekomen. Inmiddels is er persoonlijk contact geweest met de bewoners om de alarmering toe te lichten en sterkte te wensen met de afhandeling van de brand.

Theo Belt
Teamleider repressie en personeel
Brandweer ZuidWest Drenthe
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: CMKmaat op 3 januari 2012, 22:18:57
Ik merk dat mijn vorige reactie niet doorgekomen was (lang leve reageren via de mobiel) maar dat was ongeveer als volgt:
Mijn ervaring met Meldkamer NoordNederland is het tegenovergestelde. Ik heb vanmorgen vier keer contact met ze gehad (welliswaar met een rechtstreeks nummer dus buiten de 112 centrale om) en de telefoon wordt standaard binnen 3x overgaan aangenomen. Ik spreek met collega centralisten door heel Nederland en de mensen uit het noorden is heel goed mee te werken.
De reactie van de brandweer welke later gegeven wordt zegt op zich al genoeg. Zo'n voicelogger is onmisbaar in dit werk.
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Jeroen! op 20 februari 2012, 17:16:43
Is er hier toevallig ook een forumlid die werkt op de MKNN?
Titel: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: RAdeR op 27 maart 2013, 09:15:16
Citaat
Nominatie voor noordelijke meldkamer

De Meldkamer Noord-Nederland van de politie, brandweer en ambulancezorg is genomineerd voor de Outstanding Emergency Call Centre Award.

Dit is een Europese onderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan een 112-meldkamer. Meldkamer Noord-Nederland heeft de nominatie te danken aan de manier, waarop hij is ontstaan. Dat gebeurde door het samengaan van de drie meldkamers in Groningen, Friesland en Drenthe.

Medio april wordt in de Letse hoofdstad Riga bekend gemaakt of de noordelijke meldkamer in de prijzen is gevallen.
Bron rtv Noord (http://www.rtvnoord.nl/ipad/index.asp?p=119390)
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: RAdeR op 27 maart 2013, 09:15:37
zie ook
http://www.rbenw.nl/nieuws/65-meldkamer/2067-meldkamer-noord-nederland-genomineerd-voor-europese-onderscheiding-112-meldkamers (http://www.rbenw.nl/nieuws/65-meldkamer/2067-meldkamer-noord-nederland-genomineerd-voor-europese-onderscheiding-112-meldkamers)
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: Danny722 op 10 april 2013, 11:55:19
Ik ben vooral benieuwd naar de eerste verslagen van de meldkamer. Ik kan me herinneren dat er een tijdje (volgens mij nog voor het ontstaan van de MON) problemen waren met de KVT in bepaalde gebieden (verkeerde tankautospuiten gestuurd etc.). Is dat inmiddels allemaal opgelost? Is het niet erg dat de plaatselijke kennis bij de centralisten ontbreekt? Het voordeel is wel overduidelijk te zien: veel meer interregionale alarmeringen van de korpsen in het gebied van de MON. Helaas lijken regio's buiten het domein van de MON daarin nog wel eens 'vergeten' te worden....
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: RAdeR op 18 april 2013, 22:13:13
Ambulance Actueel
@AmbulanceZorg
 112 meldkamer in Drachten uitgeroepen tot beste meldkamer van Europa. EENA conference Riga.

4:58pm · 18 Apr 13
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: Piles op 18 april 2013, 22:16:07
Is het niet erg dat de plaatselijke kennis bij de centralisten ontbreekt?
Zwaar overrated natuurlijk, plaatselijke kennis. Alleen de taal lijkt me een mogelijke uitdaging daar. Maar plaatselijke kennis heb je binnen een provincie al niet meer, alleen binnen een gemeente ongeveer.
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: RAdeR op 19 april 2013, 09:10:02
Europese onderscheiding voor 112-meldkamer Noord-Nederland

Belangrijke redenen voor de EENA om deze Europese onderscheiding toe te kennen aan de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten zijn de manier waarop de meldkamer is gevormd uit drie andere meldkamers en negen verschillende organisaties en de wijze waarop de medewerkers hierbij zijn betrokken. Ook de kwaliteit die wordt geleverd op het gebied van het afhandelen van 112-meldingen en de manier waarop de samenwerking tussen politie, brandweer, ambulancezorg en andere hulpdiensten is georganiseerd in deze bovenregionale meldkamer, kon rekenen op een zeer positieve beoordeling van de Europese 112-organisatie. Bijzondere aandacht had de jury voor de zogenaamde uitwijk- en fallback situaties: omstandigheden waarin de Meldkamer Noord-Nederland tijdelijk niet zou kunnen functioneren. Op innovatieve wijze werd een koppeling tot stand gebracht met de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn, die onder dergelijke omstandigheden a la minuut kan bijspringen om de communicatie over te nemen.

Directielid van de meldkamer Noord-Nederland Fred Heerink noemt de onderscheiding van de Europese 112-organisatie een fantastische opsteker voor al die mensen die rond het project actief zijn en zeker voor de centralisten die 24 uur per dag de hulpverlening aan de inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe in goede banen leiden. De Meldkamer Noord-Nederland vervult door haar opzet en de gekozen samenwerkingsvorm tussen de hulpdiensten, een voorbeeldfunctie in de ontwikkeling van tien nieuwe meldkamers voor heel Nederland. De meldkamer in Drachten werd in november 2011 in gebruik genomen.
bron: Meldkamer Noord Nederland (http://www.meldkamernoordnederland.net/nl/site/homepage_leesmeer/show,true)
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: Live op 20 april 2013, 00:10:02
Europese onderscheiding voor 112-meldkamer Noord-Nederland

http://www.politie.nl/nieuws/2013/april/19/01-europese-onderscheiding-voor-112-meldkamer-noord-nederland.html (http://www.politie.nl/nieuws/2013/april/19/01-europese-onderscheiding-voor-112-meldkamer-noord-nederland.html)
Laatste update: 19-04-2013 | 08:32

Drachten - De Meldkamer Noord-Nederland van politie, brandweer en ambulancezorg heeft tijdens het Europese 112-congres de Europese prijs ontvangen voor 112-meldkamers die zich op een bijzondere manier weten te onderscheiden. De meldkamer kreeg het predicaat "outstanding emergency callcentre". Het congres werd gehouden op 17 en 18 april in de Letse hoofdstad Riga.

Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door de EENA, de Europese organisatie voor het alarmnummer 112. Hoofd meldkamer Tom van der Vlist mocht uit handen van de heer Ben Hoefnagels van City Gis het bijbehorende kunstwerkje in ontvangst nemen. Hij deed dat samen met drie centralisten van politie, brandweer en ambulancezorg werkzaam in de Meldkamer Noord-Nederland.

Jury vol lof over manier waarop project tot stand is gekomen en de werkwijze
Belangrijke redenen voor de EENA om deze Europese onderscheiding toe te kennen aan de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten zijn de manier waarop de meldkamer is gevormd uit drie andere meldkamers en negen verschillende organisaties en de wijze waarop de medewerkers hierbij zijn betrokken. Ook de kwaliteit die wordt geleverd op het gebied van het afhandelen van 112-meldingen en de manier waarop de samenwerking tussen politie, brandweer, ambulancezorg en andere hulpdiensten is georganiseerd in deze bovenregionale meldkamer, kon rekenen op een zeer positieve beoordeling van de Europese 112-organisatie.

Bijzondere aandacht had de jury voor de zogenaamde uitwijk- en fallback situaties: omstandigheden waarin de Meldkamer Noord-Nederland tijdelijk niet zou kunnen functioneren. Op innovatieve wijze werd een koppeling tot stand gebracht

met de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn, die onder dergelijke omstandigheden a la minuut kan bijspringen om de communicatie over te nemen.

Directielid van de meldkamer Noord-Nederland Fred Heerink noemt de onderscheiding van de Europese 112-organisatie een fantastische opsteker voor al die mensen die rond het project actief zijn en zeker voor de centralisten die 24 uur per dag de hulpverlening aan de inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe in goede banen leiden. De Meldkamer Noord-Nederland vervult door haar opzet en de gekozen samenwerkingsvorm tussen de hulpdiensten, een voorbeeldfunctie in de ontwikkeling van tien nieuwe meldkamers voor heel Nederland.

De meldkamer in Drachten werd in november 2011 in gebruik genomen.

Het originele persbericht is afkomstig van de website van de Meldkamer Noord Nederland.
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: skippy02 op 20 april 2013, 07:58:32
Best wel een hele prestatie.
Een felicitatie is op zijn plaats.

Ik hoop dat de technische vooruitgang nog verder gaat en er in de toekomst zelfs niet meer gevraagd hoeft te worden in welke plaats je hulp wilt hebben. Aan de hand van je locatie kan dan meteen de juiste actie ondernomen worden.
Titel: Re: Meldkamer Noord-Nederland wint EENA Outstanding Emergency Call Centre Award
Bericht door: sportlover op 27 april 2013, 20:24:23
Ik ben vooral benieuwd naar de eerste verslagen van de meldkamer. Ik kan me herinneren dat er een tijdje (volgens mij nog voor het ontstaan van de MON) problemen waren met de KVT in bepaalde gebieden (verkeerde tankautospuiten gestuurd etc.). Is dat inmiddels allemaal opgelost? Is het niet erg dat de plaatselijke kennis bij de centralisten ontbreekt? Het voordeel is wel overduidelijk te zien: veel meer interregionale alarmeringen van de korpsen in het gebied van de MON. Helaas lijken regio's buiten het domein van de MON daarin nog wel eens 'vergeten' te worden....
Is niet opgelost. Gebeurt nog wel. Gebeurde uurtje geleden nog.
Titel: Introductiefilm MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 20 november 2013, 18:59:48

Introductiefilm Meldkamer Noord-Nederland
RoelBarkhof
Gepubliceerd op 27 sep 2013
Een korte introductiefilm over de Meldkamer Noord-Nederland, de 112 meldkamer voor Friesland, Groningen en Drenthe
Titel: Meldkamer Noord Nederland kan aan de tand gevoeld worden
Bericht door: oma op 9 februari 2018, 10:52:55
Meldkamer Noord Nederland kan aan de tand gevoeld worden

Citaat
Aanstaande zondag is het mogelijk om via Facebook of Twitter vragen te stellen aan medewerkers van de meldkamer Noord Nederland. Dit vanwege de Europese 112 dag.

https://www.oogtv.nl/2018/02/meldkamer-noord-nederland-kan-aan-de-tand-gevoeld-worden/ (https://www.oogtv.nl/2018/02/meldkamer-noord-nederland-kan-aan-de-tand-gevoeld-worden/)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: Live op 27 mei 2018, 21:39:07

Meldkamer Noord-Nederland
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: MKNN op 2 december 2018, 11:23:37
Ook vanuit de Meldkamer Noord-Nederland willen wij een bijdrage leveren aan dit forum:

Vanaf november 2011 is de Meldkamer Noord-Nederland (MKNN) operationeel. Al 7 jaar doet de MKNN de afhandeling van alle 112-gesprekken in Noord-Nederland. Daarnaast ondersteunen wij de inzet van de hulpverleners op straat en voeren wij hier de regie op. Ook zorgen wij voor de opschaling bij rampen en grote incidenten. Dit vertaalt zich in onze missie: ‘Wij helpen HELPEN’.

Omdat wij interactie met de samenleving erg belangrijk vinden zijn wij sinds kort (pro) actiever geworden op onze Social Media kanalen. Wij waren al te vinden op Twitter, Youtube en Facebook en onlangs is daar ook Instagram bijgekomen. Via de Social Media kanalen willen wij de burgers (en uiteraard ook andere hulpverleners) de kans geven op een kijkje in onze 'meldkamerwereld'. Het geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om vragen te beantwoorden, onze werkwijzes uit te leggen of aandacht te vragen voor belangrijke (hulpverleningsgerelateerde) campagnes. Uiteraard hopen wij hiermee een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Neem dus eens een kijkje op onze Social Media kanalen (uiteraard zijn vragen en opmerkingen daar ook welkom):

Twitter: https://twitter.com/MeldkamerNN

Facebook: https://reff.in/Facebook-MKNN

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD6boBtlCYHA3VCijqc16gg

Instagram: https://www.instagram.com/meldkamernoordnederland

(https://i.ibb.co/qYN40K0/logo-blanco-mknn.jpg)
Titel: Re: MkNN - Meldkamer Noord Nederland - Drachten
Bericht door: ir. Auditor op 2 december 2018, 19:52:34
Erg leuk initiatief.