Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: Henk op 15 februari 2005, 11:49:03

Titel: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 15 februari 2005, 11:49:03
Hier vind je tussen alle branden en aanrijdingen de inzetverslagen van de waterhulpverlening door KNRM, en andere reddingsdiensten.


Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 15 februari 2005, 12:25:02
maandag 14 februari even voor half acht kwamen bij de kustwacht verschillende meldingen binnen over een rode vuurpijl. Vanuit Edam werd een duidelijke richting gerapporteerd: Zuid. Ook vanaf Monnickendam werd  gepijld: "richting 't water"  :D.

Om  19.43 voeren De Frans Verkade en de Hendrik Jacob uit om de Gouwzee en Kuil van Marken af te zoeken. Toen ook door de KNRM'rs het voornemen werd geuit het IJ af te zoeken omdat dat ook zuid van Edam ligt en gezien het goede zicht op dat moment de afstand tot de vuurpijl en de spotter wel 20 mijl kan bedragen werd door HOGE aangeboden voor dat gebied de reddingsboot Seeker in te zetten. Door de KNRM werd gevraagd een zoekslag van de Hollandse Brug tussen Muiderberg en Almere via het zuiden van het eiland Pampus naar ingang van het IJ te maken. De seeker voer om 20.45 uur uit en was om 20.52 in het zoekgebied aangekomen. De nachtkijker was in het begin goed te gebruiken, maar gaandeweg werd het weer slechter en sneeuwbuien, hagel en een sterke wind bemoeilijkten het zoeken. Toch viel op dat de nachtkijker gebruikt kon blijven worden terwijl je met een zoeklicht alleen de sneeuw verlicht en niets meer ziet. Om 22.15 was het IJ en de omgeving van IJburg afgezocht, niets verontrustend gevonden en meldde de Seeker zich in overleg met de "Frans" weer uit het zoekgebied. We hebben weer wat ervaring opgedaan. Bij het aanroepen van de reddingsboten van de KNRM is het handig als je het kanaal erbij vermeldt waar je op staat. Meerdere marifoonkanalen worden namelijk tegelijk afgeluisterd en niet duidelijk wordt daarbij of je op 67, 16 of 00 roept.

Bij het uitmelden (22.30) gaf de kustwacht aan druk te zijn met een hulpverlening aan een coaster voor Scheveningen, dus wij hebben telefonisch contact gezocht.

Niet alleen moe en voldaan maar ook wel een beetje koud waren we om 22.35 weer uitrukgereed.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 15 februari 2005, 12:26:46
waar blijft het verslag dan van afgelopen nacht van de zinkende boot bij HvH  ;D ;)


Dat was die coaster, ben ik niet bij geweest maar die had twee gaten in z'n romp, misschien komt het verslag hier nog te staan...


Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 15 februari 2005, 12:44:20
bron; www.knrm.nl

Scheveningen, 14 februari 2005
Vrachtschip Fritind lek voor havenmonding van Hoek van Holland


Maandagavond 14 februari gaf de kapitein van het vrachtschip Fritind door dat het schip snel water maakte. Het schip wat geladen was met maïs was onderweg van Rotterdam naar Averoy. De KNRM reddingboten van reddingstations Scheveningen en Hoek van Holland werden gealarmeerd. Als eerste was het schip de Tor Humbria ter plaatse en dit schip hield stand-by tot de reddingboten ter plaatse waren. Om ongeveer 22.00 uur was als eerste de reddingboot Christien van station Hoek van Holland aanwezig, die direct drie van de zes opvarenden van de Fritind aan boord nam.  De Scheveningse reddingboot Jan van Engelenburg hield stand-by. Aan stuurboordkant van de Fritind, ter hoogte van het stuurhuis zaten twee driehoekige gaten waardoor het schip water maakte. Ook een helikopter van Schreinner, de Schreiner 14 werd gevraagd om assistentie te verlenen.
Ondertussen was het water zover gestegen dat het dek gelijk stond met het wateroppervlak.
Inmiddels was ook de RPA 16 van de gemeentelijke Havendienst vanuit Hoek van Holland ter plaatse. Vanaf de KNRM reddingboot de Jan van Engelenburg stapte twee opstappers over met een pomp om te proberen het waterpijl niet verder te later stijgen. Ook waren de sleepboten de Fairplay 23 en de Mont Helena vertokken en onderweg naar de Fritind. De helikopter werd gevraagd standbij te blijven op de Maasvlakte.
De Fritind is een 65 meter lang vrachtschip wat in 1978 bij de werf Foxhol in Nederland is gebouwd. Het schip is eigendom van de Kopervik Ship Management AS in Noorwegen en vaart onder de vlag van de Bahama’s.
Rond 23.00 uur leek de situatie door de extra pomp van de Jan van Engelenburg onder controle en nam de RPA 16 polshoogte om te kijken of de Tritind richting Rotterdam kon worden gesleept.  In overleg met het Havencoördinatiecentrum werd besloten dat het schip naar de Calandkade in Europoort kon worden gesleept. Het duurde echter lang voordat er een contract werd gesloten om het schip binnen te slepen. Om kwart over twaalf verslechterde de situatie en werden de beide opstappers van de Jan van Engelenburg vanaf de Fritind  gehaald. Nadat het contract tussen de rederij van de Fritind en de Fairplay Towage BV was gesloten bracht de sleepboot Fairplay 23 om kwart voor één de sleepverbinding tot stand. Hierna ging de sleep richting de Waterweg waar het om één uur arriveerde tussen de havenhoofden van Hoek van Holland. De reddingboot Christien bleef bij de sleep tot deze afmeerde aan de Callandkade in de Europoort en de Jan van Engelenburg keerde terug naar Scheveningen.
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.knrm.nl%2F_DynImages%2FGetImage.asp%3FGetBin%3Dyep%26amp%3Bfieldname%3Dbodytext3_image%26amp%3Bid%3D4731&hash=f16ed6fc6843842dee7f31bffb5ff51c)Zinkende coaster FRITIND bij Hoek van Holland blijft net behouden

  
  


Maandagavond 14 februari werden de KNRM reddingstations Hoek van Holland en Scheveningen gealarmeerd voor een coaster met ernstige problemen. Het betrof de 66 meter lange coaster FRITIND die 8 mijl west van Hoek van Holland gaten in de romp had ter hoogte van de machinekamer en water maakte. De Hoekse KNRM reddingboot Christien die om 22.05 uur ter plaatse was heeft onmiddellijk drie matrozen aan boord genomen. Nadat de sleepboot had vastgemaakt en de situatie niet verslechterde is de coaster het Calandkanaal binnengesleept waar de drie matrozen weer aan boord van de Fritind werden gezet. Het schip meerde rond 03.00 uur behouden aan.

 

Maandagavond 14 februari werden de KNRM reddingstations van Hoek van Holland en Scheveningen om 21.40 uur gealarmeerd voor een coaster met ernstige problemen. In eerste instantie liet het zich ernstig aanzien en de kapitein was bezorgd dat de coaster Fritind zou zinken daar het twee gaten in romp ter hoogte van de machinekamer had. Op zee een Noordwestenwind kracht 6 tot 7 en golven van 3 tot 4 meter die doorstonden van eerdere stormen was ook geen geruststellende gedachte voor de coaster en haar bemanning. De Fritind vaart onder de vlag van de Bahama's en heeft een Noorse eigenaar.

 

De Hoekse KNRM reddingboot Christien lag om 22.05 langszij de coaster en had om 22.08 drie Russische matrozen overgenomen. De coaster had inderdaad twee driehoekige gaten ter hoogte van de machinekamer aan stuurboord. Hierdoor was een van de brandstoftanks beschadigd en kon er door de golfslag van drie meter water in het schip komen. De coaster had dan ook een slagzij van 3 °tot 5° over bakboord. De Scheveningse reddingboot Jan van Engelenburg heeft om 22.10 uur twee redders met een pomp overgezet om te helpen. Na een korte tijd werd duidelijk dat er geen gevaar was voor onmiddellijk zinken en de situatie redelijk stabiel bleef.

 

Inmiddels waren er twee sleepboten gearriveerd, evenals een vaartuig van de politie en havendienst. Ondertussen was duidelijk geworden dat er geen water meer binnenkwam en de slagzij niet erger werd. Echter pas om 23.30 uur werd aan de sleper Fairplay 23 toestemming verleend om de coaster op sleep te nemen. Om 00.10 uur heeft de reddingboot Jan van Engelenburg zijn bemanning weer teruggenomen aan boord en is stand-by gebleven tot de sleper met coaster binnen de pieren was. Eenmaal veilig in het Calandkanaal heeft de Hoekse reddingboot Christien de drie Russische matrozen terug gezet op de coaster en de pomp weer mee retour genomen. Voor de reddingbootbemanningen eindigde deze nacht om 02.00 uur, voor de coaster en sleper een uurtje later, Alles behouden aan wal.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.knrm.nl%2F_DynImages%2FGetImage.asp%3FGetBin%3Dyep%26amp%3Bfieldname%3Dbodytext2_image%26amp%3Bid%3D4732&hash=f743d82dea979eb1efb15f7af2a980a6)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 15 februari 2005, 16:35:22
Hier onder alle verslagen van Reddings Brigade Dordrecht van de maand januari


Melding motorjacht in de brand

AMEIDE – 22 januari 2005
Wind: ZW 4   

Om ongeveer 14:00 uur heeft de schipper van dienst een telefonische melding ontvangen van iemand die meldde dat er een motorjacht in de brand zou liggen ter hoogte van Ameide op de Lek. Er zou zelfs sprake zijn dat er iemand met brandwonden aan boord zou zijn. Onderweg aanvarend richting incident ingemeld bij de GMC voor meer informatie. Deze meldde dat het slachtoffer inmiddels al afgevoerd was en de P 27 ter plaatse is. Op dit bericht Rijkswaterstaat nog in kennis gesteld en teruggekeerd naar de post. Om 14.30 uur terug op de post.

Brand op sleepboot

WILLEMSDORP – 31 januari 2005
Wind: W 5   

Om 18.15 uur gealarmeerd door de GMC met de mededeling dat er een sleepboot in brand zou liggen kruising Hollandsch Diep met de Dordtsche Kil.  Om 18.32 uur is de “DRB 19” vertrokken. Er was niets bekend over gewonden. Bij aankomst van de “DRB 19” was de RWS 18 net ter plaatse. De bemanning van de sleepboot “Zuidpool”, gekoppeld als achterboot aan het transport van de zuiger “Zeeland II”, heeft de brand in de machinekamer zelf onder controle gekregen met behulp van blussers en de dekwas. De blusboot “Zuid-Holland” is nog ter plaatse gekomen voor na-controle. Om 19:15 is de DRB 19 weer teruggekeerd naar de post

Roeiboot omgeslagen

DORDRECHT – 30 januari 2005
Wind: Z 3

Om 10.38 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er een roeiboot omgeslagen zou zijn voor het Groothoofd. Omdat er verder niets bekend was is er door de GMC groot alarm geslagen. Tijdens het inmelden vanaf post Wantij meldde de Regionale Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat dat het ging om een oud roeibootje, wat gezien de staat waarin het verkeerde, al enkele dagen onbeheerd in het water moest drijven. De “DRB 39” hoefde niet uit te rukken en de gealarmeerde bemanningsleden konden onverrichte zaken huiswaarts keren. Ook de brandweer rukte meteen in na deze melding.

Jachtje met motorstoring bij Moerdijk

Monding Haven Moerdijk - 12 januari 2005
Wind: W 5

Rond 17.00 uur werd de Dordtse Reddings Brigade gealarmeerd door de Gemeenschappelijke Meld Centrale. Deze had van het Kustwachtcentrum in Den Helder een melding gekregen dat er op het Hollands Diep, ter hoogte van de haven Moerdijk, een jacht met motorstoring lag. De DRB 19 van de Dordtse Reddings Brigade was snel ter plaatse. Zij troffen een Beenhakkervletje aan met motorstoring. Aan boord waren twee personen. Het bootje is op sleeptouw genomen door de DRB 19 en afgemeerd voor de sluis bij de Roode Vaart. De P 34 en RWS 17 kwamen ook nog ter plaatse maar hoefden geen werkzaamheden te verrichten.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 15 februari 2005, 16:52:33
Nou Vistuig, druk, druk, druk!

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: FireRobin op 15 februari 2005, 16:53:49
Hier onder alle verslagen van Reddings Brigade Dordrecht van de maand januari


Melding motorjacht in de brand

AMEIDE – 22 januari 2005
Wind: ZW 4   

Om ongeveer 14:00 uur heeft de schipper van dienst een telefonische melding ontvangen van iemand die meldde dat er een motorjacht in de brand zou liggen ter hoogte van Ameide op de Lek. Er zou zelfs sprake zijn dat er iemand met brandwonden aan boord zou zijn. Onderweg aanvarend richting incident ingemeld bij de GMC voor meer informatie. Deze meldde dat het slachtoffer inmiddels al afgevoerd was en de P 27 ter plaatse is. Op dit bericht Rijkswaterstaat nog in kennis gesteld en teruggekeerd naar de post. Om 14.30 uur terug op de post.

Brand op sleepboot

WILLEMSDORP – 31 januari 2005
Wind: W 5   

Om 18.15 uur gealarmeerd door de GMC met de mededeling dat er een sleepboot in brand zou liggen kruising Hollandsch Diep met de Dordtsche Kil.  Om 18.32 uur is de “DRB 19” vertrokken. Er was niets bekend over gewonden. Bij aankomst van de “DRB 19” was de RWS 18 net ter plaatse. De bemanning van de sleepboot “Zuidpool”, gekoppeld als achterboot aan het transport van de zuiger “Zeeland II”, heeft de brand in de machinekamer zelf onder controle gekregen met behulp van blussers en de dekwas. De blusboot “Zuid-Holland” is nog ter plaatse gekomen voor na-controle. Om 19:15 is de DRB 19 weer teruggekeerd naar de post

Roeiboot omgeslagen

DORDRECHT – 30 januari 2005
Wind: Z 3

Om 10.38 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er een roeiboot omgeslagen zou zijn voor het Groothoofd. Omdat er verder niets bekend was is er door de GMC groot alarm geslagen. Tijdens het inmelden vanaf post Wantij meldde de Regionale Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat dat het ging om een oud roeibootje, wat gezien de staat waarin het verkeerde, al enkele dagen onbeheerd in het water moest drijven. De “DRB 39” hoefde niet uit te rukken en de gealarmeerde bemanningsleden konden onverrichte zaken huiswaarts keren. Ook de brandweer rukte meteen in na deze melding.

Jachtje met motorstoring bij Moerdijk

Monding Haven Moerdijk - 12 januari 2005
Wind: W 5

Rond 17.00 uur werd de Dordtse Reddings Brigade gealarmeerd door de Gemeenschappelijke Meld Centrale. Deze had van het Kustwachtcentrum in Den Helder een melding gekregen dat er op het Hollands Diep, ter hoogte van de haven Moerdijk, een jacht met motorstoring lag. De DRB 19 van de Dordtse Reddings Brigade was snel ter plaatse. Zij troffen een Beenhakkervletje aan met motorstoring. Aan boord waren twee personen. Het bootje is op sleeptouw genomen door de DRB 19 en afgemeerd voor de sluis bij de Roode Vaart. De P 34 en RWS 17 kwamen ook nog ter plaatse maar hoefden geen werkzaamheden te verrichten.


Hoeveel meldingen hebben ze daar ongeveer gemiddeld per jaar???
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 15 februari 2005, 16:55:13
Voor in januari wel ja. per jaar hebben we zo'n 50 hulpverleningen en zo'n dertig uitrukken via de pieper.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: FireRobin op 15 februari 2005, 16:56:50
Voor in januari wel ja. per jaar hebben we zo'n 50 hulpverleningen en zo'n dertig uitrukken via de pieper.

Best nog veel  :)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Bleij op 18 februari 2005, 04:18:38
Grote zoekactie naar man over boord op Noordzee
KNRM Station Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - De gehele donderdagochtend zijn 4 KNRM-Reddingboten en 3 helikopters aan het zoeken geweest naar een man over boord van de motortanker Aurora. De reddingboten Koos van Messel van IJmuiden, Adriaan Hendrik van Egmond aan Zee en de beide reddingboten van Den Helder, de Johannes Frederik en Dorus Rijkers zijn ingezet bij deze grootscheepse zoekactie.

De tanker Aurora meldt op donderdag 17 februari omstreeks 05.15u bij het Kustwachtcentrum Den Helder dat het een bemanningslid vermist. De Aurora bevindt zich op dat moment dwars van Texel. Het vermiste bemanninglid is omstreek 03.30u voor het laatst gezien, positie van de Aurora was toen ongeveer 25 mijl west van Egmond aan Zee. Doordat de tijdsduur van vermissing en het tijdstip van laatst gezien twee uur bedraagt wordt er een groot zoekgebied uitgezet.

Het alarm van station Egmond gaat omstreeks 05.30u. De reddingboot Adriaan Hendrik vaart een 10 minuten later uit en zet koers naar de positie 25 mijl west van Egmond. Onderweg krijgen de 4 KNRM reddingboten ieder een eigen zoekgebied welke de koers bestrijkt die Aurora in twee uur tijd heeft afgelegd. Er worden twee helikopters van de Koninklijke Marine ingezet alsmede de G-SAR Helikopter van de offshore-maatschappijen. Ook wordt het scheepvaartverkeer in de buurt gevraagd uit te kijken. Later vervoegd het kustwachtvaartuig Visarend zich ook bij de zoekeenheden. Als de Adriaan Hendrik zoekpatronen aan het maken is krijgt men van de passerende Cruiseferry Queen of Scandinavian koffie en broodjes aangeboden welke dankbaar worden aangenomen.

De man over boord van de Aurora heeft alleen een spijkerbroek en een jas aan verder geen beschermende kleding of zwemvest. Dit maakt de overlevingskans bij deze watertemperatuur van gem. 6 graden heel erg klein. Als alle zoekeenheden hun zoekgebieden hebben afgezocht, het is dan ongeveer 10.45u en zo’n 5 ½ uur later na de melding, is er niets gevonden. Het kustwachtcentrum besluit mede doordat de man geen zwemvest o.i.d. draagt de zoekactie te beëindigen.

De Adriaan Hendrik staat om 1200u weer afgetankt in het boothuis klaar om uit te varen.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 1 april 2005, 10:25:37
Op 2e paasdag hoorde de net voor een routinevaart afvarende Seeker om 14.44 een PAN PAN bericht van de "libelle", een zeiljacht van 11 meter met twee personen aan boord dat, volgens eigen opgave vast zou liggen  voor de ingang van de haven van Muiden. De Cobra van Jachtservice Huizen meldde zich op 16 en hoewel deze op daar bijna nooit te verstaan is vanwege de bijgeluiden in de microfoon begreep Den Helder Resue dat deze onderweg was vanaf de Hollandse Brug. 

Ook de Seeker reageerde om 14.46 uur op de oproep en spoedde zich naar de opgegeven positie: om 14 51meldde ze zich onder de Hollandse Brug door  en om 14.57  uur werd aanloop Muiden bereikt, maar de Seeker trof er niets aan. Het RCC (Den Helder Rescue) kreeg ondertussen telefonisch door dat ook deze watersporter zich in de positie had vergist. Nieuwe positie: 52.20.96 NB en 05.07.13 OL, even ten Noorden van de IJM 11. Om  15.03 uur bereikte de Seeker daar de "LIBELLE" welke behoorlijk omhoog zat op de ondiepte. Daarom werd de hulp ingeroepen van de "Cobra". Deze trok het jacht aan de fokkeval schuin waardoor de Seeker haar naar de vaargeul kon trekken.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Froute%2520Seeker%252028%2520maart%25202005.jpg&hash=b1666ef36640daaf1f6f78e29587dbe3)

Ook hier weer verklaarden de geredden reeds "lid van ons te zijn". HOGE kent alleen de éénmalige donateurs die door ons gered zijn. Dus het "eindelijk eens waar voor mijn geld gevoel" verdween toen wij hen vertelden dat de KNRM weliswaar veel donateurs kent in onze regio, maar er niet redt.  Slim van de Reddingsbrigade Naarden om in dat kader het bekende KNRM bootje in de kantine van de Jachthaven Naarderbos te vervangen door een oranje exemplaar, waarvan de opbrengst wel ten goede komt aan hen die daar ook redden.


Henk

(Aanloophaven Huizen-Muiden = 14 km. 14 km in 11 minuten is een gemiddelde van 76 km / 42 M per uur  8) .)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 1 april 2005, 20:01:34
Medische assistentie op passagiersschip

‘S-GRAVENDEEL – 11 maart 2005
Wind: W 7

Om 14:24 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er iemand onwel is aan boord van het mps “Swiss Gloria”. Het schip zou zich bevinden nabij de Moerdijkbruggen. Toevalligerwijs was post Willemsdorp bezet met 2 bemanningsleden i.v.m. onderhoud. Er werd gewacht op de aanrijdende ambulancebemanning die door ons overgezet moest worden. Het schip zou in ieder geval doorvaren richting de vluchthaven ’s-Gravendeel. Om 14:38 uur heeft de “DRB 39” de ambulancebemanning, in de haven van Willemsdorp, overgezet aan boord van de RWS 18. De “DRB 39” is direct doorgevaren naar het betreffende schip, welke al bijna lag gemeerd in de vluchthaven ’s-Gravendeel. Hier een opstapper overgezet voor eerste hulp. Om 15:25 uur is de patiënt met bekende klachten (korte ademhaling) van boord afgevoerd in een andere gereedstaande ambulance. Om 16:10 uur is de “DRB 39” weer teruggekeerd richting de post.Melding meerdere bootjes in brand

WILLEMSDORP – 27 maart 2005
Wind: W 2

Om 17:09 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er meerdere bootjes in de brand zouden liggen bij de Moerdijkbruggen. Binnen 15 minuten vanaf post Willemsdorp vertrokken en al snel werd duidelijk dat er niets te zien was. Ook de aanwezige politievaartuigen hadden niets aangetroffen Hierop, gezien de melding, de Spoorsloot nog ingevaren om daar het e.e.a. te checken. Aanvarend richting die lokatie via de GMC vernomen dat het zou gaan om een vuilbrand op de kant. Om 17:30 uur inderdaad een vuilbrand geconstateerd halverwege de Spoorsloot. Samen met een motoragent van de politie Zuid-Holland Zuid het vuur gedoofd met een aantal emmers water. De autospuit, welke ook al aanrijdend was, heeft nog nacontrole verricht. Om 17:55 uur keerden de bemanningsleden weer huiswaarts.

Politie pers bericht van de zelfde melding:


VALS ALARM

DORDRECHT – Bij de Gemeenschappelijke Meld Centrale (GMC) kwam op 27 maart de melding binnen dat op het water nabij de Moerdijkbrug een aantal bootjes in brand zou staan. Dit was geconstateerd door treinmachinisten die over de Moerdijkbrug richting Rotterdam reden. De GMC nam de melding serieus en stuurde de brandweer, de politie te water van het Korps Landelijke Politiediensten, Rijkswaterstaat en twee eigen politie-eenheden ter plaatse. Al snel bleek dat de geen boten in brand stonden. Nabij de spoorbaan brandde slechts een hoop afvalhout, waarop de hulpdiensten weer konden inrukken. De brandweer heeft het brandje geblust. Hoe de stapel hout in brand raakte, is onbekend.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 2 april 2005, 09:48:19
Aktie 7 van KNRM station Stellendam:

Attente verkeerspost Ouddorp

Door de oplettendheid van de verkeersdienstmedewerker in de vuurtoren van Ouddorp is in de nacht van donderdag 31 maart op vrijdag 1 april een ongeveer 25 jarige Rus behoed voor groot ongemak. Hij was met een zeilbootje onderweg van Scheveningen naar Hellevoetsluis. Hij had geen enkele communicatieapparatuur aan boord en als kaart alleen een landkaart van Europa. Verlichting van het scheepje moest gedaan worden door een paar fietslampjes. Op de Hinder strandde het scheepje. De verkeersdienstmedewerker bemerkte wel op de radar dat er iets aan de hand was en alarmeerde de reddingboot Dorus Rijkers, die te Stellendam de Prinses Margriet vervangt. Ongeveer 23.00 uur werd de bemanning opgepiept en ging ter plaatse poolshoogte nemen en vond het vastgelopen zeiljachtje. Het gelukte hen het scheepje in dieper water te krijgen, waarna de buitenboordmotor werd gestart, zodat het zelf naar de vaargeul kon koersen. Even later viel de motor uit. Bij opnieuw opstarten vloog het in brand. De bemanning bluste het vuur en nam het scheepje op sleeptouw naar Stellendam, waar het om plus minus 02.30 uur werd afgemeerd aan de drijvende steiger in de buitenhaven. De onfortuinlijke schipper werd ondergebracht in een plaatselijk hotel, waar hij de nacht doorbracht.

Groetjes Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 6 april 2005, 16:22:30
Er is een grote zoekactie geweest voor de kust van Zeeuws-vlaanderen nadat er een motorbootje op het stand was aangespoeld zonder opvarenden. Voor meer info www.knrm.nl Ik weet niet goed hoe je teksten van een andere site op het forum moet zetten dus geef ik maar een link.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 6 april 2005, 17:23:14
Er is een grote zoekactie geweest voor de kust van Zeeuws-vlaanderen nadat er een motorbootje op het stand was aangespoeld zonder opvarenden. Voor meer info www.knrm.nl Ik weet niet goed hoe je teksten van een andere site op het forum moet zetten dus geef ik maar een link.

Nou Collin, wanneer was dat, ik vind het niet zo een twee drie terug op de site van de KNRM, wel veel nieuws over de reddingsbootdag.

Als je wilt knippen plakken moet je aan het begin van de tekst gaan staan die je wilt kopieëren, de linker muisknop indrukken en tot het eind van de tekst schuiven. Daarna ga je ergens op de nu geselekteerde tekst staan en drukt de rechter muisknop in en kiest "kopiëren (of "copy"). Dan ga je tussen [ quote] [ /quote] tusen haakjes staan met je cursor en met de rechter muisknop kies je "plakken" (of "paste"). that's all!

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Christian op 6 april 2005, 17:43:42
Zoekactie naar vermiste man gestopt
De zoekactie naar de vermiste man in de monding van de Westerschelde is gestaakt. De man werd sinds dinsdagavond vermist.
Hij is vermoedelijk overboord geslagen. Zijn visbootje is leeg aangespoeld op het strand in Cadzand-Bad. De boot is eigendom van een 68-jarige man uit Stekene in België.
Woensdagochtend is met enkele boten nog naar de man gezocht. De Belgische helikopter die was ingezet keerde om 9 uur al terug naar Koksijde

Bron: Omroep Zeeland

Christian
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 6 april 2005, 17:48:49
http://www.knrm.nl/stations/breskens/06reddingrapporten/default.asp?TheArticle=4877
Bedankt voor de info Henk.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 6 april 2005, 19:51:41
Ik hoorde op het 6 uur journaal dat er op een viskotter een explosie was geweest nadat deze een mijn had opgehaald. Er waren mensen overboord geslagen en enkele gewonden gevallen. De knrm was onderweg en een helikopter had een arts afgezet. Meer info weet ik niet.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 7 april 2005, 15:23:57
Het is inmiddels bekend dat er 3 doden zijn gevallen waaronder een zoon van de schipper die 27 was. :-X :-X :-X
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 9 april 2005, 12:38:32
Gisteravond (vrijdag 8 april 2005) kwam om na 21.00 uur een melding over 16 van een vrachtschip, de "Smal 8" met de melding "we hebben wat probleempjes". Het voorluik was weggeslagen en daarom maakten ze water, niet alleen in het luik maar ook in de machinekamer. Toen er alarm werd geslagen maakte het schip al slagzij en kon de schipper niet anders doen dan de kop in de wind houden. De positie bleek na wat verwarring twee mijl ten zuid westen van de OVD7. Dat het slecht weer was: NW 8, bleek uit het feit dat een ander vrachtschip in eerste instantie aanbood "z'n buurman" te helpen, maar vanwege de overkomende brekers z'n poging voor z'n eigen veiligheid moest staken. De reddingsboten Watersport, Frans Verkade en de Kuil werden gealarmeerd waarvan de Watersport zich als eerste in meldde. De lading werd overgenomen en het schip werd, voorzien van pompen van de "Challanger" naar Enkhuizen gesleept, waar de scheepvaart inspectie en de KLPD een onderzoek doen naar de oorzaak.

Normaal kan het water dat een via een luik binnendringt niet in de machinekamer komen.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 9 april 2005, 13:35:09
Citaat
Urk, 7 april 2005
Beunschip ten onder nabij Rotterdammer HoekBij een toenemende wind vanuit het zuidwesten werden de bemanningsleden van Station Urk deze morgen omstreeks 09:30 opgepiept voor klus bij de welbekende Rotterdammer Hoek.
De motor van een 80 meter lang beunschip was uitgevallen door water in de dagtank en het schip, geladen met kiezelstenen was uit voorzorg voor anker gegaan.
Door het kustwachtcentrum was ook station Lemmer opgeroepen met de Anna Dorothea en de Wouter Vaartjes.

Ter plaatse 2 opstappers overgezet om de situatie in ogenschouw te nemen. Nadat in overleg met de opstapper van Lemmer de Stork Werkspoor motor weer vrij van water en lucht was gemaakt, gestart en geprobeerd op eigen kracht de reis te vervolgen.
Na ongeveer 10 minuten werdt het echter al duidelijk dat er toch water bleef komen en de motor onder deze omstandigheden niet snel was over te halen om te gaan draaien.

Door de verslechterende weersomstandigen ter plekke (dik windkracht 8) raakten er ramen beschadigd in het achterschip. Daardoor zonk het schip plotseling vrij snel en moesten wij de bemanning: één vrouw en twee mannen van boord halen.
Deze zijn snel door de Anna Dorothea van Lemmer en de Koningin Beatrix naar Lemmer gebracht. Het schip is uiteindelijk door de in de loop van de tijd berucht geworden golven van de Rotterdammer Hoek gezonken.

Op de terugweg naar Urk werd de Koningin Beatrix door Den Helder Rescue opgeroepen dat er tussen de Rotterdammer Hoek en de Vormt bij Urk een kruiser, varende onder Engelse Vlag, in moeilijkheden zou verkeren. Omdat de Makreel (vervanger van onze Nagel) al naar station Urk terug gevaren was, deze bemanningsleden weer laten alameren door de AC.
Ook station Lemmer was weer op weg naar deze onfortuinlijke watersporter. Ter plaatse konden we echter concluderen dat er onder begeleiding van de collega's van Lemmer door gevaren kon worden naar Lemmer.

Na deze klus retour station Urk waar alles weer in gereedheid kon worden gebracht voor de maandelijkse oefenavond......


Bron www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 9 april 2005, 13:35:42
Waar staat er ineens in dat bericht van mij zo een 8)?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 9 april 2005, 14:18:51
nou 8 en haakje sluiten

8) betekend dus  8)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 9 april 2005, 14:31:25
Colin, dat incident van jouw heeft nog een staartje. De sleepboot voor dat schip trok het vrachtschip dwars op de golven, waardoor de ramen spongen en het schip volliep. Als ik in dergelijke moeilijkheden zou zijn zou ik lekker voor anker de storm afwachten. Alles wat er aan de hand was was motorpech. De hulpverlening ontaardde in het uiteindelijk zinken van het schip, ben je mooi klaar mee!

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 9 april 2005, 14:55:39
Dat schip naar de kelder en die auto die op het dek stond. :o En wie zijn schuld is het nu?? De berger?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 9 april 2005, 16:36:58
Dat wordt uitgezocht. Maar zonder erbij te zijn geweest is de speepboot verantwoordelijk voor z'n sleep dacht ik. Bovendien is het dwars op de golven leggen van een vrachtschip geen goede aktie...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 12 april 2005, 20:02:13
Stellendam/Ouddorp 5 april 2005


Weer drukte voor de KNRMHet afgelopen weekend heeft de KNRM weer veel werk gehad aan de Russische zeiler, waarover we u in ons laatste bericht hebben geschreven. Zaterdag 2 april was één van de opstappers van de Dorus Rijkers aanwezig in het boothuis aan de buitenhaven van Stellendam, toen ze het bootje, dat de vorige dag was afgeleverd aan de drijvende steiger, door de haven zagen drijven. Telefonisch werden enkele collega’s opgeroepen en het bootje met de Russische schipper, werd via de schutsluis naar de binnenhaven gebracht en daar afgemeerd. Met de kapotte motor en de onbekwaamheid van de schipper om te zeilen zou hij niet meer naar buiten kunnen komen.

Dat bleek echter toch het geval te zijn.  Juist op het moment dat de politie telefonisch contact opnam met de schipper van de reddingboot piepte de kustwachtpost in de vuurtoren Ouddorp de bemanningen van de Stellendamse en de Ouddorpse reddingboten dezelfde dag nog op om 23.40 uur voor een klein bootje met één man aan boord ergens bij de Oosterboei. Dat zou zowel aan de binnen- als aan de buitenkant kunnen zijn en daarom werden beide reddingboten gealarmeerd. Het bleek weer de Russische klant van de KNRM te zijn. Vanwege het vallen van het tij gelukte het hem niet verder te varen. De Dorus Rijkers pikte aan de buitenkant het bootje en de man op en nam hem weer mee naar Stellendam. Ongeveer half vier was deze reddingboot weer terug in de haven. De Ouddorpse reddingboot was 02.15 uur weer terug op station. Eén van de opstappers heeft de klant uit Rusland de andere dag met een paar tassen naar een bushalte zien gaan.

Ondertussen was er nog een actie van de Dorus Rijkers. De kustwachtpost piepte de bemanning van de reddingboot op om 12.20 uur voor een kitesurfer in de problemen bij de slufter. Binnen een kwartier waren ze ter plaatse en konden ze de man uit zijn benarde positie uithelpen en hem naar het strand terugbrengen. De reddingboot was 13.30 uur weer paraat voor de volgende actie en er was weer een redder aan de wal bijgekomen.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 12 april 2005, 20:03:57
Stellendam, 6 april 2005


Geslaagde zoekactie op het HaringvlietDinsdag 5 april waren twee jongelui ’s middags drie uur vanuit Middelharnis vertrokken voor een zeiltochtje over het Haringvliet. De 18 jarige jongen en het 16 jarige meisje waren in het begin van de avond nog steeds niet terug en er ontstond de nodige onrust bij de ouders. Zij riepen de hulp van de politie in.  Via de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp werden de beide Stellendamse reddingboten gealarmeerd. De “Willemtje”, de reddingboot voor het Haringvliet werd 20.00 uur eerst opgepiept en direct daarna ook de “Dorus Rijkers”, die in de buitenhaven gestationeerd is. De laatste moest eerst via de schutsluis het Haringvliet op varen. De “Willemtje”was ondertussen begonnen met zoeken  Eerst de havens van Hellevoetsluis en daarna richting Slijkplaat en de noordzijde. Inmiddels was de Dorus Rijkers ook ter plaatse en begon mee te zoeken vanaf de zuidzijde. In de buurt van de ingang Spui werd het bootje gevonden door de “Willemtje”. Het bootje was op de stenen terecht gekomen en de beide inzittenden zaten in een weinig benijdenswaardige positie en hadden het behoorlijk koud.  Twee opstappers van de reddingboot stapten over boord, liepen naar het bootje en namen de beide inzittenden mee. De “Willemtje” bracht ze eerst naar de Dorus Rijkers en keerde daarna terug om het bootje te bergen en naar de trailerhelling in Middelharnis te brengen.

De Dorus Rijkers heeft de beide schipbreukelingen aan boord genomen, ze opgewarmd en naar Middelharnis gebracht, waar ze werden afgeleverd aan de politie en aan hun ouders. Er behoefde gelukkig geen medische hulp te worden verleend.  

De beide reddingboten konden weer naar Stellendam terugkeren en waren tegen 22.30 uur weer paraat op hun station.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: RAdeR op 12 april 2005, 21:40:46
KNRMark,

Zeggen deze p2000-meldingen jou iets?
0103366 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN KNRM Marken ( Reddingsboot )
0103364 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN Brandweer Waterland ( Staf )
0103362 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN Brandweer Waterland ( Commandant )
0103001 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN Brandweer Zaanstreek-Waterland ( Monitorcode )

Komen met enige regelmaat voor. Zijn dat echte inzetten?

RAdeR
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 12 april 2005, 23:15:46
KNRMark,

Zeggen deze p2000-meldingen jou iets?
0103366 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN KNRM Marken ( Reddingsboot )
0103364 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN Brandweer Waterland ( Staf )
0103362 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN Brandweer Waterland ( Commandant )
0103001 16:39:33 12-04-05 GROUP HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN Brandweer Zaanstreek-Waterland ( Monitorcode )

Komen met enige regelmaat voor. Zijn dat echte inzetten?

RAdeR

Vind je het erg als ik het beantwoord, het is wat dichter bij mij dan bij KNRMark ;) ? Dit betrof een daadwerkelijke inzet: Jacht met motorpech bij Uitdam op het IJmeer.  Is de haven van Uitdam ingesleept.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 13 april 2005, 14:04:55
Stellendam, 6 april 2005


Geslaagde zoekactie op het HaringvlietDinsdag 5 april waren twee jongelui ’s middags drie uur vanuit Middelharnis vertrokken voor een zeiltochtje over het Haringvliet. De 18 jarige jongen en het 16 jarige meisje waren in het begin van de avond nog steeds niet terug en er ontstond de nodige onrust bij de ouders. Zij riepen de hulp van de politie in.  Via de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp werden de beide Stellendamse reddingboten gealarmeerd. De “Willemtje”, de reddingboot voor het Haringvliet werd 20.00 uur eerst opgepiept en direct daarna ook de “Dorus Rijkers”, die in de buitenhaven gestationeerd is. De laatste moest eerst via de schutsluis het Haringvliet op varen. De “Willemtje”was ondertussen begonnen met zoeken  Eerst de havens van Hellevoetsluis en daarna richting Slijkplaat en de noordzijde. Inmiddels was de Dorus Rijkers ook ter plaatse en begon mee te zoeken vanaf de zuidzijde. In de buurt van de ingang Spui werd het bootje gevonden door de “Willemtje”. Het bootje was op de stenen terecht gekomen en de beide inzittenden zaten in een weinig benijdenswaardige positie en hadden het behoorlijk koud.  Twee opstappers van de reddingboot stapten over boord, liepen naar het bootje en namen de beide inzittenden mee. De “Willemtje” bracht ze eerst naar de Dorus Rijkers en keerde daarna terug om het bootje te bergen en naar de trailerhelling in Middelharnis te brengen.

De Dorus Rijkers heeft de beide schipbreukelingen aan boord genomen, ze opgewarmd en naar Middelharnis gebracht, waar ze werden afgeleverd aan de politie en aan hun ouders. Er behoefde gelukkig geen medische hulp te worden verleend. 

De beide reddingboten konden weer naar Stellendam terugkeren en waren tegen 22.30 uur weer paraat op hun station.


Mooi werk. ;) Even een vraagje tussendoor: Jullie kunnen toch ook door een alarmcentrale worden opgepiept of alleen door de kustwachtpost Ouddorp? Ik kom bovendien naar Stellendam met reddingbootdag.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 april 2005, 14:39:36
Hoge ondersteunt zoekaktie na vuurpijl op het Wolderwijd  


Even voor middernacht is in overleg met de kustwacht een team van HOGE gewapend met een nachtkijker naar de Zeewolderdijk gereden om daar haar diensten aan de OVD Harderwijk aan te bieden. De Heeg (vervanging van de Orca) van de KNRM en de brandweerboot zochten op dat moment het water van het Wolderwijd af naar aanleiding van de melding van een automobilist dat deze een vuurpijl had gesignaleerd vanaf strand Horst richting het Noordelijker gelegen Wolderwijd.

Bij de brandweer ondersteuningsauto aangekomen heeft de brandweer de aangereikte kijker ingezet om het Wolderwijd zorgvuldig af te speuren. Opmerking van iemand de brandweer: "zo kan ik het ook wel alleen"  :). Nadat ook de OVD een blik over het Wolderwijd door de kijker had geworpen, zag dat het meer leeg was en in de wetenschap dat al het water achter de eilanden reeds was afgezocht door de reddingsboten kon de OVD daarop de zoekaktie afblazen.

Ook de brandweer heeft een nachtkijker op z'n verlanglijstje staan, maar ivm de door de in de toekomst in te voeren veiligheidsregio's afgekondigde investeringsstop komt daar niets van. De alarmnummers van HOGE zijn inmiddels na het korps van Zeewolde nu ook bij de brandweer Harderwijk bekend, zodat HOGE in voorkomende gevallen rechtstreeks door hen kan worden ingezet.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 14 april 2005, 17:25:06
http://www.knrm.nl/vlootschouw/70Type_Float_500/11Heek/

Het is niet de Heeg maar de Heek. ;) Lullige opmerking van die brandweerman. Ze moeten blij zijn dat jullie komen om de OVD even door die nachtkijker te laten gluren.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 april 2005, 18:06:52
http://www.knrm.nl/vlootschouw/70Type_Float_500/11Heek/

Het is niet de Heeg maar de Heek. ;) Lullige opmerking van die brandweerman. Ze moeten blij zijn dat jullie komen om de OVD even door die nachtkijker te laten gluren.

Dat was beslist niet lullig bedoeld. Meer als, "zo is er geen kunst meer aan, je ziet alles" in de positieve zin. En ze waren ook opgetogen over het feit dat we de moeite namen om te komen. Ook de kustwacht was vol lof, een paar minuten nadat wij hen melden bij de OVD te zijn aangekomen blies deze de aktie af en ze wisten precies waarom.
Nee, het zijn juist reuze aardige lui, open voor suggesties en lekkere koffie.  Type niet lullen maar poetsen  (https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Flaugh.gif&hash=b6d4f62dafa499156060c65749b3c0af).

En bedankt voor de correctie colin,  ik ga die naam even aanpassen op onze site, jij hebt dat hier al gedaan... 8)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 april 2005, 18:22:07
http://www.knrm.nl/vlootschouw/70Type_Float_500/11Heek/

Het is niet de Heeg maar de Heek. ;) Lullige opmerking van die brandweerman. Ze moeten blij zijn dat jullie komen om de OVD even door die nachtkijker te laten gluren.

Zo te zien zullen ze blij zijn als ze de Orca weer terug hebben  ::) .

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 14 april 2005, 19:21:22
Dat was beslist niet lullig bedoeld. Meer als, "zo is er geen kunst meer aan, je ziet alles" in de positieve zin. En ze waren ook opgetogen over het feit dat we de moeite namen om te komen. Ook de kustwacht was vol lof, een paar minuten nadat wij hen melden bij de OVD te zijn aangekomen blies deze de aktie af en ze wisten precies waarom.
Nee, het zijn juist reuze aardige lui, open voor suggesties en lekkere koffie.  Type niet lullen maar poetsen  (https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Flaugh.gif&hash=b6d4f62dafa499156060c65749b3c0af).

En bedankt voor de correctie colin,  ik ga die naam even aanpassen op onze site, jij hebt dat hier al gedaan... 8)

Henk

Sorry dat ik die opmerking wat verkeerd heb opgevat. :-[

Zo de zien zullen ze blij zijn als ze de Orca weer terug hebben ::) .

Henk

Waarom dan?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 april 2005, 19:25:12
Waarom dan?

Heb je de Orca wel eens gezien, die is ruim twee keer zo groot.  ;D

ZIE HIER DE ORCA (http://www.knrm.nl/vlootschouw/50Type_Atlantic/07Orca/)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 14 april 2005, 19:30:58
Colin, Wij worden alleen gealarmeerd door de kustwachtpost Ouddorp. Dit was vanochtend weer het geval.

Dorus Rijkers haalt gewonde van boord.

Donderdag 14 april piepte de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de bemanning van de Dorus Rijkers, thans de reddingboot van Stellendam, op om tien over acht. Aan boord van de Stellendamse eurokotter GO 3 Vios was één van de opvarenden uitgegleden en zodanig terecht gekomen dat hij flinke pijn had. Het werd raadzaam geacht dat hij van boord werd gehaald en daarom werd de hulp van de reddingboot ingeroepen. Het vissersschip bevond zich bij de Hinderboei. De Dorus Rijkers was snel ter plaatse en nam de man over om hem direct naar de haven van Stellendam te brengen. om hem verder onder medische behandeling te stellen. Daar werd hij door familie opgewacht, die hem verder meenam. De reddingboot was binnen een uur weer terug.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 april 2005, 19:45:58
Dat schip naar de kelder en die auto die op het dek stond. :o En wie zijn schuld is het nu?? De berger?
Ik weet wat meer, de berger wordt aansprakelijk gesteld.

Weer zo'n strakke aktie, Mark, ben je er steeds zelf bij?  8)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 14 april 2005, 20:27:07
Heb je de Orca wel eens gezien, die is ruim twee keer zo groot.  ;D

ZIE HIER DE ORCA (http://www.knrm.nl/vlootschouw/50Type_Atlantic/07Orca/)

Henk

Ow bedoel je dat. Die float 500 zijn idd kleine bootjes.

Ik weet wat meer, de berger wordt aansprakelijk gesteld.

Weer zo'n strakke aktie, Mark, ben je er steeds zelf bij? 8)

Henk

In het weekblad Schuttevaer (weet niet of ik het goed schrijf) gaf de berger de knrm de schuld. Want die vond hun adviezen ondoordacht.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 april 2005, 21:58:46
Ow bedoel je dat. Die float 500 zijn idd kleine bootjes.

In het weekblad Schuttevaer (weet niet of ik het goed schrijf) gaf de berger de knrm de schuld. Want die vond hun adviezen ondoordacht.


Ja dat klopt, maar als die adviezen nu zo ondoordacht zijn, waarom volg je ze dan op? En wie is er dan verantwoordelijk, de sleper of de adviseur? De knrm is geen berger, dus wat je met die adviezen moet doen dat weet je als berger.

Steevast komen mij mensen ook vertellen hoe ik iets (opbouw van geluid bijvoorbeeld, daar heeft iedereen verstand van) moet doen. Ze krijgen altijd hetzelfde antwoord, wil jij het soms doen, dan trek ik me terug.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 14 april 2005, 22:02:46
Heb je de Orca wel eens gezien, die is ruim twee keer zo groot.  ;D

ZIE HIER DE ORCA (http://www.knrm.nl/vlootschouw/50Type_Atlantic/07Orca/)

Henk

dat is echt een gaaf ding  ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 15 april 2005, 16:30:17
dat is echt een gaaf ding  ;D

Mijn favorieten zijn het type Arie Visser en Valentijn. Atlantic 75 is ook mooi. De Orca is een Tornado dacht ik.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 15 april 2005, 18:49:48
Mijn favorieten zijn het type Arie Visser en Valentijn. Atlantic 75 is ook mooi. De Orca is een Tornado dacht ik.

Klopt, ook onze favoriet.

/_______ <<<ZIE HIER  ;D
\


Wel prijzig, maar er is geen boot die daar aan kan tippen. (naar onze mening dan...).

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 16 april 2005, 11:35:21
0103366 21:51:08 15-4-2005 HV 1 IJSSELMEER WRDR REDDINGSBOTEN    KNRM Marken ( Reddingsboot )

0103366 9:57:44 16-4-2005 HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN    KNRM Marken ( Reddingsboot )

Henk, wat was er weer aan de hand bij jullie?


Groetjes Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Martijn Slotboom op 16 april 2005, 11:51:29
Hier nog een alarm : HV 1 IJSSELMEER ENKHUIZEN ENK IN NOOD TE WATER Brandweer Noord-Holland Noord ( Monitorcode )
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 april 2005, 13:07:48
0103366 21:51:08 15-4-2005 HV 1 IJSSELMEER WRDR REDDINGSBOTEN    KNRM Marken ( Reddingsboot )

0103366 9:57:44 16-4-2005 HV 1 IJSSELMEER MRKN REDDINGSBOTEN    KNRM Marken ( Reddingsboot )

Henk, wat was er weer aan de hand bij jullie?


Groetjes Mark.

Ga ik jou verwennen, beluister het zelf maar. Scanrec is een programma wat bij ons meeloopt om het radioverkeer te registreren. Aan de hand van een log wat meeloopt kun je ook de exacte tijd herleiden. Ik heb er nog een, van vandaag die zet ik er zo ook voor je op...

 klick hier voor ALARM voor Warder en Marken.MP3 (http://reddingbrigade.net/mp3's/alarm%20KNRM%20vrijdag%2016%20april.mp3)


Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 april 2005, 13:25:51
nog zo een (http://reddingbrigade.net/mp3's/alarm KNRM zaterdag 16 april.mp3) van vanochtend. De Frans herhaalt de lokatie deze keer maar niet....  ;D

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 16 april 2005, 13:45:56
Bedankt, En hoe is het afgelopen vanochtend, Henk?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 april 2005, 16:00:08
Mensen lagen te slapen, zonder ankerboei midden op Markermeer. Hebben ze een prent voor gekregen.  ;D

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 16 april 2005, 17:33:18
Bij mij doen die alarmeringen het niet. >:(
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 april 2005, 18:56:31
Bij mij doen die alarmeringen het niet. >:(

Rechtermuisknop en dan doel opslaan als...

Het zijn gewoon mp3's. En niet alleen de alarmering, maar ook het radioverkeer erna...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 16 april 2005, 20:09:50
Nu doet hij het. :) Bedankt Henk.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 16 april 2005, 20:35:19
van welke frequentie is dat afgeplukt? in al die jaren dat ik me scanner heb een keer reddingboot gehoord
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 april 2005, 21:15:25
van welke frequentie is dat afgeplukt? in al die jaren dat ik me scanner heb een keer reddingboot gehoord

De frequenties zijn marifoonkanaal 16 (156.800) en BRW.02 (168.070).


Mijn antenne staat op 22 m tophoogte en ik ontvang  onder normale condities de reddingsboten van Elburg, Urk. Enkhuizen, Hoorn en Marken.  De Beer is wat zachter, die ontvang ik meestal niet.

Henk  
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 17 april 2005, 08:02:20
Van wat voor een brigade is de Beer? Wij hebben geen antenne op onze scanner dus ik kan alleen het Kuswachtcentrum horen dus niet de boten en de verkeerspost Wemeldinge, met goed weer ook de scheepvaart op de Oosterschelde.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 april 2005, 10:07:12
Van wat voor een brigade is de Beer? Wij hebben geen antenne op onze scanner dus ik kan alleen het Kuswachtcentrum horen dus niet de boten en de verkeerspost Wemeldinge, met goed weer ook de scheepvaart op de Oosterschelde.

Van Rescue Zeevang (http://www.reddingsstation.nl/) Colin. Kijk hier maar eens  mooie foto van de Beer (http://www.reddingsnet.nl/news.php?nid=115)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 april 2005, 11:22:47
Ik vind het wel een beetje vaag, een voor ankerliggend zeiljacht waar geen contact mee kan worden gekregen wordt een boot met motorpech en daarna heeft ie zelfs brandstofproblemen.  Maar ze liggen dus te slapen.

Het schijnt heel moeilijk te zijn, de melding zelf lukt nog wel maar de lokatie en de aard van het incident juist doorgeven is blijkbaar een straffe klus. ;D

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 17 april 2005, 14:23:04
Van Rescue Zeevang (http://www.reddingsstation.nl/) Colin. Kijk hier maar eens  mooie foto van de Beer (http://www.reddingsnet.nl/news.php?nid=115)

Mooie boot. 8) ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jeff op 22 april 2005, 08:49:12
Mooie boot. 8) ;D

Ja hé  ;D ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 25 april 2005, 18:09:54
Drukte voor Goereese reddingboten
Zondag heeft de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de reddingboten van de KNRM stations Ouddorp en Stellendam enkele keren op moeten piepen voor kite-surfers en voor een kajuitjacht. Het begon ongeveer 14.00 uur. Een Belgische kite-surfer aan de buitenzijde van de Brouwersdam was door aflandige wind niet meer in staat om naar het strand terug te keren. De Griend werd gealarmeerd en spoedde zich zo snel mogelijk naar de opgegeven locatie. De reddingboot nam de surfer en zijn materiaal aan boord en bracht hem naar het strand bij de Brouwersdam.
Op de terugweg kreeg, voor de ogen van de bemanning, een andere kite-surfer, dit keer een Duitser, pech met zijn materiaal. Ook die man werd opgehaald en weer aan het strand afgezet, waarna de reddingboot weer kon terugkeren naar het station.
De volgende alarmering door de kustwachtpost was om 15.45 uur voor de Stellendamse Dorus Rijkers. Ook de reddingboot uit Hoek van Holland werd voor dit geval gealarmeerd, maar kon terugkeren zonder hulp te verlenen. Het betrof weer een kite-surfer, nu een Nederlander, die bij het Slufterstrand in de problemen was geraakt. Tien minuten na alarmering voer de reddingboot uit richting Slufter. Na vijf minuten onderweg geweest te zijn kwam de melding binnen dat de man zelf ondertussen op het strand terecht was gekomen, maar dat zijn kite-zeil nog in het water dreef. De Dorus Rijkers voer nog even door, was tien minuten later ter plaatse en juist op dat moment was een boot van de politie bezig het surfmateriaal te bergen, zodat ook deze reddingboot kon terugkeren naar haar station zonder daadwerkelijk hulp te hebben verleend.
De laatste melding van deze dag kwam om 20.40 uur, weer voor de Dorus Rijkers. Het Engelse jacht Alasajana, onderweg van IJmuiden naar de thuishaven Carkhall, met drie personen aan boord, was vastgevaren op de Ooster. Een half uur na alarmering was de reddingboot ter plaatse, zette twee opstappers over op het jacht, maakte een sleepverbinding tot stand en trok het scheepje vlot. Aangezien de motor ook niet goed werkte werd het vaartuig meegenomen naar Stellendam, waar het werd afgemeerd in de buitenhaven. De Dorus Rijkers was ongeveer 24.00 uur weer paraat voor een volgend karwei.

Groetjes Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 25 april 2005, 18:15:50
Duitse kotter in problemen

  


Vrijdag 22 april is de reddingboot Adriaan Hendrik in actie gekomen voor een Duitse kotter die zonder voortstuwing rond dreef thv Camperduin. De 7-koppige Duitse bemanning had de kotter een aantal uren eerder opgehaald in Haarlem. De ruim 40-jarige oude kotter was geheel gestript. Het schip had geen navigatieapparatuur, marifoon etc. Met een zeekaart van Frankrijk tot aan Denemarken zonder details, boeien of routes werd koers gezet naar Hamburg. Het enige hulpmiddel wat de bemanning ter beschikking had was een klein handkompasje met alleen de hoofdstreken hierop. Ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering stopte de motor ermee. Met een GSM werd er contact opgenomen met het kustwachtcentrum Den Helder.

De bemanning van Egmond aan Zee werd omstreeks 1635u gealarmeerd en binnen 10 minuten zette de reddingboot koers naar de kotter. Met visuele ondersteuning vanaf de vuurtoren Egmond werd de kotter vrij snel gelokaliseerd. Tegen 1700u lag de Adriaan Hendrik langszij de Duitse Kotter. Twee opstappers van de Adriaan Hendrik stapte over en nam de situatie aan boord op. Er werd overleg gepleegd met de kapitein/eigenaar van het schip. Besloten werd om de 40 ton wegende kotter te slepen richting IJmuiden. De eigenaar werd er wel opgewezen dat het goed mogelijk zou zijn dat er bij het binnenlopen van de haven een bergingssleepboot de kotter van de Adriaan Hendrik zou overnemen.

De sleepverbinding was snel gemaakt en er werd koers gezet naar IJmuiden. De reserve reddingboot Koningin Juliana voer op dat moment ter hoogte van Den Helder en was onderweg naar IJmuiden voor reddingbootdag. Met de Koningin Juliana werd afgesproken dat deze zou komen assisteren bij het slepen. Na een ongeveer een mijl te hebben gesleept kwam er weer leven in de motor van de kotter. Het bleek dat er een afsluiter dicht stond waardoor de dagtank niet meer bijgevuld werd. De kotter kon nu weer haar onverantwoorde tocht voort gaan zetten.

De eigenaar wilde graag Den Helder aanlopen om te bunkeren. Na hem een koers te hebben gegeven naar de verkenningston van het Schulpengat, en hem te waarschuwen om in het Schulpengat goed de boeien aan te houden ivm de ondieptes keert de reddingboot omstreeks 1730u terug naar Egmond.

De Adriaan Hendrik staat om 1800u weer in het boothuis.

bron www.knrm.nl ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 2 mei 2005, 19:36:43
Eigenwijze watersportersZondagavond 1 mei piepte de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de bemanning van de Stellendamse reddingboot op om 23.20 uur. Vanuit de vuurtoren was gesignaleerd dat er een bootje op de Hinder lag. Het was niet mogelijk er contact mee te krijgen, zodat aan de Dorus Rijkers werd gevraagd er heen te gaan. Het kajuitjacht uit Veere met een Franse bemanning aan boord, werd om kwart voor twaalf bereikt, maar iedereen aan boord was in diepe rust. Toen er eindelijk iemand aan dek verscheen werd duidelijk dat het daar voor anker was gegaan en van plan was de volgende morgen pas verder te varen naar Scheveningen. Hen werd duidelijk gemaakt dat ze op een plaats lagen, waar wel meer schepen vast kwamen te zitten en dat het wel correct zou zijn als ze zich zouden inmelden bij de kustwacht. Dat begrepen ze wel, maar ze hadden geen marifoon aan boord, waren zich van geen kwaad bewust en waren niet van plan ergens anders te gaan liggen. De reddingboot kon weer terug naar haar station en was even na twaalf uur weer paraat.

Groetjes Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 5 mei 2005, 00:29:43
di 3 mei 's middags om 15.38 komt de melding dat een schip genaamd Fly Catcher op drift is bij de boei E-A2  even west van Lelystad op het Markermeer doordat ze met motorstoring te kampen heeft. In de recordtijd van 6 minuten: 15.44 meldt de Seeker zich via kanaal 16 op weg. om 16.15 meldt de Seeker zich ter plaatse, maar dan blijkt dat de Frans Verkade reeds met de Fly Catcher op weg is naar Monnickendam. Maar de uitruk blijkt niet voor niets omdat de Seeker bij de E-A3 boei via 16 aangeroepen wordt door de tweemaster   "Nautulus" afkomstig uit Huizen, welke ook met motorstoring te kampen heeft en de Hollandse Brug niet bezeild heeft vanwege de Zuiden Wind. Er wordt vastgemaakt en koers gezet naar Huizen, waar men om 19.30 arriveert. De snelheid met sleep bedraagt 7 knoop maximaal, het schip heeft een waterverplaatsing van 8 ton. 

Henk

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fpics%2Fnautulus.jpg&hash=f19b227cf678d23d5d4e09c31ab0843f)

Foto: Johan de Knegt, met het toestel van z'n dochter!
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 5 mei 2005, 00:34:10
terwijl even nagepraat wordt aan boord van de Nautulus komt om 20. 10 uur  via de marifoon van de langszij liggende Seeker een melding van het zeiljacht Olimar dat ze een omgeslagen Spanker, een houten open zeilboot heeft aangetroffen bij de P10 boei op het IJmeer, ten noorden van het eiland Pampus. Een drenkeling heeft ze reeds aan boord genomen, terwijl de ander, -haar echtgenoot, zonder verdere beschermende kleding, alleen een reddingsvest waarvan de rits niet dicht gaat om dat ie het binnenstebuiten heeft aangetrokken- op de romp van het bootje geklommen is om het zo in evenwicht te houden.  Om 20.26 meldt de Seeker zich ter plaatse, RB Naarden is dan ook al gealarmeerd. Een van de bemanningsleden van de Seeker gaat meteen aan boord van de Olimar om zich te ontfermen over de aan boord genomen drenkelinge. De Olimar heeft inmiddels vast gemaakt aan de Spanker en sleept het bootje dat net boven de waterlijn blijft dankzij een paar onder het vooronder geduwde stootwillen onder begeleiding van de Seeker en  even later ook de Ronduit van de RB Naarden voorzichtig naar Durgerdam. De man weigert van het bootje af te komen uit vrees dat het dan zal omslaan en verloren zal gaan. Hij voelt zich goed en houdt het wel vol zegt hij. Onderwijl voorzien wij hem van warme dranken uit de Olimar.  Even later voegt zich de Johanna Smit van de reddingsbrigade Naarden zich ook bij het gezelschap. Om 20.53 arriveren wij gezamelijk in de haven van Durgerdam, de man zit dan al ruim 40 minuten in het water! Geholpen door omstander/watersporters wordt de onfortuinlijke zeiler daar van z'n bootje gehesen. Met de pompen van de Johanna Smidt en de Seeker lukte het de Spanker leeg te pompen, hoewel bij dit type zeilboot een behoorlijke hoeveelheid water door de zwaardkast weer naar binnenstroomt.
Het is niet mogelijk voor een reddingsdienst om iemand te dwingen z'n bootje te verlaten: dat is iemands eigen keus en recht.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fpics%2Fseeker%2520030505.jpg&hash=adbeeb8aee27a20c8705ef213191b395)

De route van de Seeker.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fpics%2Fspanker%2520bij%2520Durgerdam.jpg&hash=97b244a7cad92949a1d046df1e6b8f6e)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fpics%2Fspanker%2520bij%2520Durgerdam%25202.jpg&hash=1b8a62457a553b8ec7576fd80849c9f3)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 5 mei 2005, 02:23:00
Mooie acties, Henk. Het seizoen is begonnen. ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: uitkijk op 5 mei 2005, 12:18:32
Helaas ook weer gelijk een triest begin met een MOB, gelukkig wel het stoffelijk overschot geborgen.

Nog even voor Colin, ik begrijp dat je in het Zeeuwse woont, mogelijk hoor je Verkeerspost Ouddorp op 161.850 (kan.25) goed kans dat je daar wel wat reddingboten hoort komend seizoen.

Kees
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 6 mei 2005, 11:52:48
Helaas ook weer gelijk een triest begin met een MOB, gelukkig wel het stoffelijk overschot geborgen.

Nog even voor Colin, ik begrijp dat je in het Zeeuwse woont, mogelijk hoor je Verkeerspost Ouddorp op 161.850 (kan.25) goed kans dat je daar wel wat reddingboten hoort komend seizoen.

Kees

Ik heb dat al een keer geprobeerd maar onze ontvangs is nogal beperkt want we hebben nog geen antenne.
Toch bedankt. :D ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 6 mei 2005, 13:38:57
hebben nog geen antenne.
Toch bedankt. :D ;)

Dan wordt het wel moeilijker...  ;D

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 6 mei 2005, 17:07:56
Nog even een nagezonden foto (uit de telefoon...) van de mijnheer op de Spanker:


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fspanker3.jpg%3Cbr+%2F%3E&hash=534d6629f5c7834818b48011a81eaf29)


De voorstag was gebroken, vandaar die achteroverhangende mast .
Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 6 mei 2005, 17:09:22
Mooie acties, Henk. Het seizoen is begonnen. ;D

Yes!!!  ;D

Het is lekker druk Mark, vandaag ook weer...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 6 mei 2005, 22:21:01
Hier is het rustig. Vandaag dienst gedraaid bij de Ouddorpse Reddingsbrigade als postcommandant/schipper. Hoop surfers en kitesurfers gelukkig geen ongelukken.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: brw_sluis op 6 mei 2005, 22:53:01
Citaat
Noordland-Burghsluis, 29 april 2005
Kotter spoelt onder Oosterscheldekering door

 
 


Vrijdagmorgen om 06.10 uur werd het reddingstation Noordland te hulp geroepen voor een aktie bij een kotter, die een schuif van de Oosterscheldekering had aangevaren en er onderdoor gespoeld was (foto 1). De 3 bemanningsleden zaten in een benarde positie op de onderste konstruktiebuis van de schuif. Daar moesten zij binnen enkele seconden op klimmen voordat de kotter kenterde en onder de schuif doorspoelde.

De reddingboot Koopmansdank heeft gelijk geprobeerd de vissermannen van de schuif af te plukken,  maar moesten door de sterke stroming in het sluitgat die pogingen staken. Met andere hulpverleninginstanties werd gezocht naar een manier om de vissers te redden. Vanaf de kering waren ze niet te zien en ze zaten  vlak boven het water. Uiteindelijk lukte het de bemanning van de Koopmansdank, nadat het wat rustiger geworden was met de stroming, om de ongelukkige vissermannen uit hun benarde positie te redden. Zij zaten aan de linkerkant van de onderste buis op het platte vlak (foto 2).

De stuurman van de kotter Z 28 had verzuimd zijn koers te verleggen en is zodoende rechtdoor gevaren naar de kering toe. Hij was na zijn laatst haal vanaf Zeebrugge onderweg via de Roompotsluis naar de visafslag in Colijnsplaat. De kotter is enkele mijlen verder op de Oosterschelde ondersteboven aangetroffen en door het ms. Hammen van de Rijkswaterstaat en een schip van een bergingsbedrijf tegen de wal gezet bij de Vlietepolder, waar hij voor de berging gereedgemaakt zal worden. De 3 vissermannen zijn door de Koopmansdank naar het reddingstation Noordland gebracht, van kleren voorzien en door de eigenaar van de kotter naar huis gebracht. De volgende dag is heeft de berging  plaatsgevonden en is de kotter op de wal bij de de haven Kats gezet. Duidelijk is te zien waar de kotter de schuif van de Oosterscheldekering geraakt heeft.(foto 3). De KLPD heeft de zaak in onderzoek. Voor de kersverse reddingbootschipper Johannes Post een bijzondere ervaring om als oud-visserman met een actie van deze omvang zijn nieuwe loopbaan te beginnen. (https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.knrm.nl%2F_DynImages%2FGetImage.asp%3FGetBin%3Dyep%26amp%3Bfieldname%3Dbodytext_image%26amp%3Bid%3D5041&hash=2ee60b0ddd5c1e149d1ab60090f33828)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.knrm.nl%2F_DynImages%2FGetImage.asp%3FGetBin%3Dyep%26amp%3Bfieldname%3Dbodytext2_image%26amp%3Bid%3D5041&hash=0c61bd16862def73fde25b85523b6430)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.knrm.nl%2F_DynImages%2FGetImage.asp%3FGetBin%3Dyep%26amp%3Bfieldname%3Dbodytext3_image%26amp%3Bid%3D5041&hash=6c141bc3f4c6de839355ce4a25d0450f)

(Bron: KNRM.nl)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: brw_sluis op 6 mei 2005, 22:56:04
Citaat
HVZeeland.nl | 29-04-2005 | Hulpdiensten massaal uitgerukt voor groot incident kering :

KAMPERLAND - De hulpdiensten zijn vrijdagochtend massaal uitgerukt voor een groot incident bij de Stormvloedkering. Brandweer, ambulancedienst, politie en KNRM zijn met diverse eenheden ter plaatse en onderweg naar de incidentlocatie.
Rond tien over zes vanochtend werden de schipper van het Station Noordland-/Burghsluis, alsmede de reddingboten Koopmansdank en Harder, eveneens van het KNRM reddingsstation Noordland-/Burghsluis opgepiept voor een inzet nabij de Stormvloedkering.

Een Belgische visserskotter, de Zeebrugge 28, was door nog onbekende oorzaak tegen de kering gevaren en daardoor was de boot lek geslagen. De opvarenden van het schip, volgens de eerste berichten ongeveer drie personen, hebben zich daarna in veiligheid gesteld door op één van de peilers van de kering te klimmen en aldaar te wachten op hulp.

Toen de redders van de KNRM ter plaatse kwamen bleek het geen gemakkelijke klus de opvarenden van het schip van de peiler te redden, met de reddingboot was het onmogelijk om de mensen van de peiler te halen. Daarom werd de hulp ingeroepen van de brandweer.

Rond vijf over half zeven werd de chauffeursgroep 1 van de brandweerkazerne Stromenweg in Middelburg gealarmeerd. De brandweerlieden van deze groep werden verzocht met prioriteit één de ladderwagen 4550 te bemannen en uit te rukken richting de stormvloedkering.

Inmiddels had de alarmcentrale contact met de OVD Veere-/Noord Beveland, de 4695 en werd ook contact opgenomen met de OVD Stadsgewest Vlissingen-/Middelburg. Tijdens dat overleg werd besloten dat ook de komst van de Vlissingse hoogwerker, de 4551, gewenst was.

Vermoedelijk zou de ladderwagen ook niet goed bij de peiler kunnen komen. Zodoende werd ook de chauffeursgroep rood opgepiept voor het incident. Rond tien voor zeven rukte de hoogwerker uit, deze arriveerde overigens omstreeks kwart over zeven op de incidentlocatie.

Enkele minuten voor zeven uur 's ochtends werd bekend dat er mogelijk één van de opvarenden van het schip vermist was. De alarmcentrale besloot daarop ook de waterongevallenwagen 4580 vanuit Middelburg ter plaatse te laten komen. Ook werd de tankautospuit 4732 vanuit Kamperland met prioriteit één ter plaatse gevraagd. De duikers namen overigens ook de brandweerboot 4585 mee.

Toen de duikers enkele minuten onderweg waren naar het incident bleek dat er niemand vermist was en dat de inzet van de duikers dus niet meer nodig was. De alarmcentrale besloot daarop dat de Middelburgse brandweerduikers terug konden keren naar de kazerne aan de Stromenweg.

De ambulances 7328 en 7309 stonden inmiddels al stand-by bij het incident in verband met mogelijke onderkoelingsverschijnselen van de opvarenden van het schip. Inmiddels was ook de politie ter plaatse en die probeerde de vissers inmiddels moed in te spreken.

Rond vijf voor half acht werden de drie opvarenden door middel van de Koopmansdank van de peiler gered. De ambulances 7328 en 7309 werden daarop naar het KNRM-station van Noordland-/Burghsluis verzocht. De reddingboot zou daar de drie onderkoelde vissers aan wal brengen. Omdat er drie drenkelingen waren werd inmiddels ook een derde ambulance gealarmeerd.

De drenkelingen werden omstreeks half acht aan wal gebracht bij het KNRM-station.

(Bron:HvZeeland.nl)

Foto's Zijn Te Zien Op :  HvZeeland.nl  (http://www.hvzeeland.nl/actueel/nieuws/2005/april/29/29_1.html)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 7 mei 2005, 08:13:29
Erg dom zoiets, om in slaap te vallen terwijl je achter het roer zit maar kan gebeuren als je een saaie wacht hebt. Heb ik ook wel eens last van als ik op school zit. :P Ze hebben geluk had. Wel slim dat ze op die peiler gingen zitten. ::)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 12 mei 2005, 14:16:01
Bak op drift

vissertje – 11-5-05
Wind: windstil


Op woensdagavond werd er melding gedaan dat er een bak los rond dreef ter hoogte van het vissertje. De P27 voer daarom het Wantij op. Maar omdat het vissertje lastig is te bereiken voor de P27 werd de DRB 39 van de Dordtse Reddings Brigade om assistentie gevraagd.
De DRB 39 trof ter plaatse een bak van ongeveer 20 m aan welke los rond dreef achter in het vissertje. De bak is eigendom van een aannemer welke bezig is de Sliedrechtse biesbosch uit te baggeren. Vakkundig is de bak door de DRB 39 en de P27 aan het begin van het vissertje afgemeerd. Waarschijnlijk is de bak losgegooid
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 14 mei 2005, 09:37:56
Ik zie alleen kruisjes maar dat kan ook aan mijn PC liggen want fotos die ik voorheen wel zag zie ik nu niet meer. :-\ :-\ :-\
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: brw_sluis op 14 mei 2005, 10:40:11
Citaat
HVZeeland.nl | 11-05-2005 | KNRM redt zwaar onderkoelde jongen uit Grevelingenmeer  
BROUWERSHAVEN - Een jongen is maandag zwaar onderkoeld uit het Grevelingenmeer gehaald.

De jongen zat samen met vier meisjes in een gehuurd zeilbootje en is door onbekende oorzaak overboord geslagen. De meisjes zijn vervolgens met het bootje aan lagerwal geraakt bij Brouwershaven en te voet naar de jachthaven gegaan.

De jongen lag toen nog steeds in het Grevelingenmeer. Hij is na een uur uit het water gehaald door de gealarmeerde reddingsboot Griend uit Ouddorp. „Die jongen heeft geluk gehad dat hij een oranje zwemvest aan had, anders hadden wij hem nooit gevonden“, zegt W. van Siegem van de KNRM.

„In eerste instantie was helemaal niet duidelijk dat er nog iemand in het water lag. We troffen een lege boot aan en hoorden dat de opvarenden naar de kant waren gelopen. Pas daarna hoorden we dat er iemand overboord was geslagen. We hadden hem geen kwartier later moeten vinden, want dan had het er slechter uitgezien.“

De jongen is naar ziekenhuis in Goes gebracht, het bootje is door de reddingsmaatschappij naar Port Zélande gesleept. De zeilers maakten deel uit van een groep die op pad was met Juventa, een bedrijf dat zeilvakanties voor groepen en scholen organiseert vanaf Port Zélande. Het is niet bekend waar het slachtoffer vandaan komt, Juventa was niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook: www.nieuwsfotograaf.nl  
 

Bron: HvZeeland.nl  (http://www.hvzeeland.nl/actueel/nieuws/2005/mei/11/11_5.html) Met 5 exclusieve foto's !!
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 14 mei 2005, 11:13:16
Op www.nieuwsfotograaf.nl staan nog meer foto's. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Martijn Slotboom op 14 mei 2005, 12:11:56
zag ook alleen kruisjes !!! ???
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 14 mei 2005, 12:30:45
Heb je dat ook bij ander posts in dit onderwerp bijvoorbeeld die van brw_sluis over die kotter die gekenterd was???
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 mei 2005, 21:07:30
Ja, dat gaat ook niet helemaal goed...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 mei 2005, 12:09:53
Dieven bijbootje  gesnaptMaandag 16 mei 2005.

Om 16.42 uur zag de Cobra, een hulpverleningsboot van Jachtservice Huizen een rubberbootje met motorpech drijven (want de kap was van de motor) in het eiland de Schelp met aan boord twee jongens van ong 16 jaar, die kennelijk naar het bootje gezwommen waren, want ze waren doorweekt. 
De seeker was naast het eiland en kwam even kijken, net als de politieboot, de P253 van regio Flevoland.

Hoewel de jongens eerst geen hulp wilden en zeiden het bootje zwemmend naar de kade te willen slepen, vroegen ze toch om een sleepje naar de kant. De Cobra sleepte hen naar de wallekant van het eiland, waar twee zeilboten gevuld met zo'n 10 tal jongelui op hen wachtten. Bij het afmeren van het rubberbootje vroeg de schipper van de Cobra nog wie de eigenaar was van het bootje, waarbij een van de jongens de vinger op stak.

Gestolen!

De cobra vertrok en later wilde ook de Seeker de doorgang in het eiland verlaten  maar werd aangeroepen door een luxe jacht. De schipper daarvan wees op het rubber bootje en riep dat het zojuist een paar mijl verderop in Almere Haven gestolen was. Hij en nog 4 andere jachten waren er naar op zoek.
Direkt riep de Seeker voor assistentie de P253 op, die nog in de buurt moest zijn. Ook de Cobra werd terug geroepen. De jongeren  sloegen bij het binnenvaren van de politieboot op vlucht en wilden het eiland aan de achterkant zwemmend verlaten, Natuurlijk had de Seeker dat in de gaten en omdat het een eind zwemmen is in het koude water koos ze voor de veiligheid postie tussen het eiland en de wal, waarna de jongeren het plan lieten "varen" en zich bij hun makkers en de politie voegden. De namen van de jongeren werden genoteerd en de ouders ingelicht. De eigenaar werd voor een verklaring door de Seeker opgehaald en naar het eiland gebracht.

Onschuldig  ???

In eerste instantie verklaarde de agenten dat de jongens die het bootje meegenomen hadden niet strafbaar (310) waren omdat ze verklaarden het bootje "gevonden" te hebben, het lag immers niet op slot. Maar omdat ze tegen ons hadden verklaard de eigenaar te zijn, was er toch sprake van art 321:
Citaat
Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toeëigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie
[/i] volgens één van de kennisen van de eigenaar, ook een politieman. 

Nog wat merkwaardige feiten, die mij niet geruststelden omtrend de samenwerking tussen de diverse diensten: de eigenaar werd nadat hij via 112 liet weten bestolen te zijn van een bootje keurig doorverbonden met politie te water Amsterdam. Maar de P253 die zag dat het gestolen bootje niet wilde starten (naar later bleek door het ontbreken van de sleutel!  ;D ) en tot opluchting van de jongens doorvoer, bleek tot hun eigen ontsteltenis niet op de hoogte van de diefstal, hoewel ze wel was ingemeld bij driebergen als "varende eenheid".

Maar deze politieboot was weer wèl uitgerust met marifoon, waarmee dan ook ijverig "IJmuiden Rescue"  aangeroepen werd  ;D.

het MP3 bestandje van het radio verkeer, (ook de porto verbinding tussen Orca en de Seeker) staat hier (http://reddingbrigade.net/mp3's/gestolen bootje.mp3)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 17 mei 2005, 16:12:12
IJMUIDEN RESCUE!! :o Het is al een paar jaar Den Helder Rescue. Dat die agenten dat nog niet weten. ;D ;D Was jij dat Henk, die ik op de Mp3 hoorde?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 17 mei 2005, 16:15:37
vraagje, wat is de frequentie waar op jullie zitten?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 17 mei 2005, 17:18:29
Hier de foto's nu kan je ze zien als je de link volgt

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0208jr.jpg

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0212tw.jpg

Wel spannend boeven vangen. Maar de communicatie vind ik een beetje rommelig
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 mei 2005, 18:48:03
Hier de foto's nu kan je ze zien als je de link volgt

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0208jr.jpg

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0212tw.jpg

Wel spannend boeven vangen. Maar de communicatie vind ik een beetje rommelig

Wat een joekel!!


En over rommelig, ik ben al blij dat je het een BEETJE rommelig vindt: wij zijn het boevenvangen niet gewend en de politie komt bijna nooit op 16, die zijn dat weer niet gewend. Bovendien hebben de andere boten op de Randmeren bijna geen bereik. (En ons eigen gesloten radio verkeer heeft niet zoveel gebruikers, dan kan het wat minder gediciplineerd.)

De frequentie jerommekeaalsmeer weet ik niet, daar heb ik geen verstand van.

En Colin, op de Seeker dat ben ik ja. Maar dat dacht je al ;)

Toen wij de eigenaar op gingen halen, heb ik het jacht verder naar de Schelp gevaren. Koffie, koek, fijn zitten, mooi kijken  ;D.  (want zo hoog kun je het goed overzien). De motor hoort je niet, dat is wel vreemd.

Ja...., dat heeft ook wel wat  8)...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 17 mei 2005, 19:25:02
Dat dacht ik nou ook toen ik hem de eerste keer zag. "Tering, moet ik dat gaan slepen"  :laugh:

Frequentie VHF 16 is 156.800 MHz
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 17 mei 2005, 20:05:43
Watersporters bezorgen KNRM werk

Rondom de afgelopen Pinksterdagen heeft de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp verscheidene keren de bemanning van een reddingboot opgepiept voor een hulpverlening, zowel op de Noordzee, als de Grevelingen en het Haringvliet. Het begon op vrijdag 13 mei 12.50 uur. Er was een surfplank met zeil drijvende aangetroffen in de buurt van de buitenbanken. Ter plaatse aangekomen werd er niets aangetroffen. De reddingboot heeft daarop enkele zoekslagen gemaakt. Aangezien het weer verslechterde en het door de schuimkoppen moeilijker werd te zoeken is de reddingboot, na overleg, teruggekeerd naar haar station.
Onderweg naar binnen kwam er weer een melding, waarvoor ook de Ouddorpse Griend werd gealarmeerd. Er was een kite-surfer in de problemen bij de Brouwersdam. Onderweg daarheen kwam de melding dat deze surfer op sleeptouw was genomen door een kano. De Griend was daar inmiddels ook al gearriveerd en met de man bleek het verder geheel in orde te zijn, zodat de Dorus Rijkers zijn terugweg naar Stellendam vervolgde.
Even later werd de Griend weer opgeroepen, weer voor een kite-surfer aan de buitenkant van de Brouwersdam. Ook deze man kon met behulp van anderen aan de kant komen. De reddingboot heeft het kite-zeil opgepikt en aan wal gebracht.
De volgende dag, zaterdag 14 mei, piepte de Kustwachtpost de Griend weer op om 12.30 uur. Er was een zeilbootje omgeslagen voor de Ouddorpse haven, op de Grevelingen. De opvarenden werden door een motorbootje aan wal gebracht en ook hier werd het bootje door de mannen van de Griend in de Ouddorpse haven aan wal afgeleverd.
Een paar uur later, 15.55 uur, was de reddingboot voor het Haringvliet aan de beurt. De Willemtje was bezig met een oefening toen de bemanning zag dat een motorbootje, met één opvarende, bij het Quackjesstrand te maken kreeg met motorstoring. Het bootje werd op sleeptouw genomen en afgeleverd bij de trailerhelling aan het strand.
Zondag 15 mei werd om 17.30 uur de Willemtje weer opgepiept, nu voor een tien meter lang kajuitjacht, met 2 personen aan boord, dat aan lager wal geraakt was nabij Middelharnis. De reddingsbrigade was daar ook al aanwezig, maar die kon het bootje niet vlot krijgen. De Willemtje is er heen gevaren en door gezamenlijke inspanning van reddingsbrigade en KNRM mensen gelukte het dit scheepje vlot te krijgen en naar dieper water te slepen, waarna het zijn weg zelf weer kon vervolgen.
De reddingboot was net met deze klus klaar, toen zij daar vlakbij een ander jacht zagen, ook weer met 2 opvarenden, dat ook vastraakte. Er direct heen gevaren. Dit kajuitjacht van 7 meter lengte zat nog maar net vast en kon vrij gemakkelijk los komen. Ook dat jacht kon zelf zijn weg weer vervolgen. De reddingboot kon weer terugkeren naar de binnenhaven van Stellendam en was daar 19.00 uur weer paraat.

Groeten Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 17 mei 2005, 20:42:19
IJmuiden 14 Mei 2005
Twee personen 1,5 uur op omgeslagen catamaran gezeten.

  
  


Zaterdag 14 mei 2005 tegen 17.00 is de reddingboot Koos van Messel gealarmeerd voor een omgeslagen catamaran. De catamaran dreef een mijl of drie uit de kust ter hoogte van Castricum. De zeilers hadden zich op de drijvers in "veiligheid" gesteld.
De melding kwam van het jacht BOHEMIA die de catamaran (een hobby cat) gepasseerd was maar deze kon hen geen hulp bieden. De plaatselijk omstandigheden waren:  wind Noord 6 beaufort  met golfhoogtes van 2 Meter.
De ook gealarmeerde reddingboot de Donateur van Wijk aan Zee was als eerste ter plaatse en zette gelijk twee man over ter assistentie om de cat weer recht te trekken.
De twee opvarenden een man en een vrouw  worden aan boord van de KvM gehaald, en voorzien van warme thee en chocomel, ze hadden anderhalf uur  op de omgeslagen cat gezeten. Ze waren niet echt onderkoeld maar rillerig.
Na diverse pogingen om de boot met bemanningen van de Koos van Messel  en de Donateur recht te krijgen besloten om de cat recht te trekken met een koptouw op de Koos van Messel.
Na de derde poging lukte het, maar eenmaal weer rechtop, pakte de wind de cat en blies hem richting strand. Gelukkig was ze opdat moment bemand was door opstappers van de Koos van Messel, Ad en Roy die later per auto naar IJmuiden zijn terug gebracht.
De twee opvarenden van de cat zijn binnen de pier door de Donateur overgenomen en heeft hen naar het strand van Wijk aan Zee gebracht.

 
 
  
 
bron www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Koen Wiegman op 17 mei 2005, 21:34:04
Henk,

Citaat
waarmee dan ook ijverig "IJmuiden Rescue"  aangeroepen werd  .
Hier de Nederlandse Kustwacht, hier Den Helder rescue,???  het KWC is voor mij niet te volgen. Zou toch moeten zijn: hier Kustwachtcentrum Den Helder.

Dat de politie aanroept met IJmuiden Rescue vind ik dan nog niet zo gek, aanroepen met Scheveningen Radio had nog leuker geweest.
Citaat
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 mei 2005, 21:42:18
Henk,

Hier de Nederlandse Kustwacht, hier Den Helder rescue,???  het KWC is voor mij niet te volgen. Zou toch moeten zijn: hier Kustwachtcentrum Den Helder.

Dat de politie aanroept met IJmuiden Rescue vind ik dan nog niet zo gek, aanroepen met Scheveningen Radio had nog leuker geweest.

Dat was de "Bram" van de week, die riep op naar Scheveningen Radio, voor die omgeslagen catamaran bij Uitdam. Ik antwoordde dat die al een jaar of 15 uit de vaart waren. Het was toch een charterschip, professionals dus, maar het KWC weet het zelf ook af en toe niet en verbetert ons vaak verkeerd.  Ze hebben twee roepnamen: Nederlandse Kustwacht of Den Helder Rescue. Roepen wij "Nederlandse Kustwacht" antwoorden ze soms belerend  hier is het kustwachtcentrum, zegt U het maar. Of ze zijn ineens weer Den Helder Rescue terwijl er niets aan de hand is. Misschien moeten ze daar een cursusje aan wijden daar,  :-\

Van hun eigen site:

Citaat
Radio:
Vhf kanaal 16
DSC. (VHF kanaal 70 en MF 2187,5 Khz)

Roepnaam bij SAR: Den Helder Rescue.
Voor overige zaken: Nederlandse Kustwacht.


Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 18 mei 2005, 10:23:27
Daarom is het ook een tijd geweest dat wij als reddingboten altijd inmelden met: Den Helder Rescue

Alleen dit is tijdje terug weer veranderd:

Bij oefening melden wij in met: Nederlandse kustwacht.
Bij actie melden wij in met: Den Helder Rescue.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 18 mei 2005, 11:01:26
Daarom is het ook een tijd geweest dat wij als reddingboten altijd inmelden met: Den Helder Rescue

Alleen dit is tijdje terug weer veranderd:

Bij oefening melden wij in met: Nederlandse kustwacht.
Bij actie melden wij in met: Den Helder Rescue.

Groeten Mark. ;)

Je hebt de Pinksterdagen dus bijna geheel op het water doorgebracht lees ik... 8)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 18 mei 2005, 12:58:53
Leuk acties op het Haringvliet, als je 5 juni ze weer niet los krijgt kan je ons ook roepen we hebben weer een zeil tochtje om te beveiligen van Dordrecht naar Hellevoet en weer terug op zondag.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 19 mei 2005, 15:55:03
Henk hebben jullie het nog druk gehad dit weekend?

Vistuig dat is afgesproken, dat geldt ook voor jullie als je wat bij de Haringvlietbrug hebt. Daar komen wij eigenlijk nooit, alleen voor oefening.


Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 25 mei 2005, 19:56:40
Reddingboten en ambulances werken samen.

Vrijdag 20 mei ongeveer 10.55 uur bevond de Goereese Eurokotter GO 55 Zuiderkruis zich ongeveer 3 mijl NW van boei HA 10. Tijdens takelwerkzaamheden kreeg één van de opvarenden de takel tegen zijn gezicht en raakte vrij ernstig gewond. Via de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp werd  contact opgenomen met de Radio Medische Dienst en tevens werd direct de reddingboot Dorus Rijkers uit Stellendam gealarmeerd. Binnen een half uur was de reddingboot ter plaatse en zette twee opstappers over om de gewonde te stabiliseren en de man werd op een brancard overgebracht naar de Dorus Rijkers. Inmiddels werd ook een ambulance gewaarschuwd, die al stond te wachten toen de reddingboot rond twaalf uur aanmeerde bij het boothuis in de buitenhaven van Stellendam. De man werd direct naar het ziekenhuis gebracht en de reddingboot maakte zich weer gereed voor een volgend karwei.

Zondag 22 mei alarmeerde de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de Ouddorpse reddingboot Griend. Op de Grevelingen, in de buurt van Scharendijke, waren twee Belgische duikers in moeilijkheden gekomen. Rond half twaalf waren ze, door te snel naar de oppervlakte te komen, onwel geraakt. Door de gewaarschuwde Griend werden ze naar de wal gebracht en overgegeven aan twee ambulances, die ze naar het ziekenhuis in Goes vervoerden.
 
Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 29 mei 2005, 17:51:29
Feest op strand, afkoelen in zeeVannacht alarm voor de mannen van de Zeemanshoop met bericht dat er voor Domburg een zwemmer werd vermist. Een feest gebouwd en wat gedronken en dan gaan zwemmen.

Vrienden hadden de zwemmer in het water zien gaan maar niet terug zien komen. groot alarm voor de KNRM met de reddingboten Zeemanshoop,Koopmansdank en ULY. op strand de KHV van westkapelle en in de lucht een helicopter van Cockside uit Belgie Diverse zoekslagen gemaakt langs het strand en paalhoofden Met lichtkogels en nachtzicht apparatuur werd de kuststrook afgezocht.

om 0345 uur werd de vermiste zwemmer aangetroffen op het strand geheel gedesorienteerd. De zoekaktie werd daarop afgeblazen en konden alle eenheden terug naar station.

Bron www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 30 mei 2005, 16:52:51
Reddingbootschipper gewond na aanvaring strekdamVannacht rond 01.30 uur is de reddingboot Huibert Dijkstra (reddingstation Vlieland) van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) onderweg naar een gestrand zeiljacht op een strekdam gevaren. De schipper raakte door de klap zodanig gewond dat hij per helikopter naar een ziekenhuis moest worden vervoerd. De overige twee bemanningsleden raakten niet gewond.

De Huibert Dijkstra vertrok met spoed naar het gestrande jacht om de bemanning uit de problemen te halen. Door een navigatiefout koerste de reddingboot op de strekdam (dam 64) af en schoot hier met hoge snelheid overheen. Door de klap sloeg de schipper tegen de stuurstand en vloog overboord. Hierbij liep hij een gebroken kaak en twee gebroken ribben op. De verwondingen waren dermate ernstig dat de schipper per helikopter naar een ziekenhuis moest worden vervoerd.

Op korte termijn zullen ook de oorzaken van deze gebeurtenis door de Operationele Dienst van de KNRM worden onderzocht. De reddingboot liep schade op aan kiel en motoren en is hierdoor tijdelijk niet inzetbaar. Het reddingstation Vlieland blijft operationeel met twee reddingboten.

Het zeiljacht werd door een bergingsvaartuig van de zandbank getrokken.

Bron: www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 31 mei 2005, 10:36:34
De Willemtje in actie

Op zaterdag 28 mei werd de Stellendamse reddingboot voor het Haringvliet opgepiept door de Kustwachtpost om bijna kwart over vier ’s middags. Die reddingboot was op dat moment net klaar na een demonstratie in de haven van Den Bommel. Er was een bootje in moeilijkheden bij het Vuile Gat. Direct naar de opgegeven positie gevaren, waar een bootje werd aangetroffen op de stenen dam met twee personen aan boord. Twee opstappers overgezet, het bootje leeg gehoosd en sleepklaar gemaakt. Het vlot getrokken en naar de Hitserse kade gebracht en daar afgemeerd. Er stond op die kade een man te wachten, die vertelde dat hij gebeld had om hulp van de reddingboot, maar dat dit niet het bootje van hem was. Dat moest nog iets dichter bij Numansdorp liggen, ook met nog twee personen aan boord.

Wat bleek er nu gebeurd te zijn. De schipper van die motorboot was in de luwte gegaan om wat uit de wind te geraken. Daarbij was hij zover onder de wal terecht gekomen dat zijn schroef een steen had geraakt en het bootje niet meer over voortstuwing beschikte. Hij was toen precies in een kreek gewaaid, niet zichtbaar vanaf het open water. Twee honderd meter daar vandaan geraakte het andere bootje toevallig ook in de problemen en dat werd opgemerkt door de reddingboot, zodat ze dat eerst geholpen hebben, hoewel die nog geen alarm hadden geslagen. Het bootje in de kreek lag op een plek, waar de reddingboot zelf niet kon komen. Er zijn twee opstappers overboord gegaan en er naar toe gewaad, hebben een sleepverbinding gemaakt en zijn daarmee naar dieper water gelopen, waarna de Willemtje vast kon maken en de boot naar Numansdorp kon brengen. De reddingboot kon daarna weer terugkeren naar haar eigen station in de binnenhaven van Stellendam. ’s Avonds 20.30 uur was deze boot weer gereed voor de volgende actie.


Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 31 mei 2005, 14:33:01
Zo je had wel even een bakkie bij ons kunnen komen doen je was er nu toch bijna. Ik hoord dat de Hellegat er ook uit ging voor een bootje dat vast zat in het Spijkerboor(brabantse biesbosch).
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 1 juni 2005, 09:27:48
Dat bakkie houden we nog tegoed. Het maakt de Hellegat niet uit waar ze naartoe gaan, als er maar betaald wordt. De zeilrace is dat aankomend weekend?

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 1 juni 2005, 10:06:02
yep aankomend weekend, 's ochtend gaan we via de Oude maas, Spui, Haringvliet naar Stellendam. We liggen dan 's avond in Stellendam, en gaan dan zondag weer via terug via de Haringvliet brug.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 2 juni 2005, 12:50:43
Zo, ik was een beetje druk en heb de verslag legging wat laten versloffen, maar hier is weer wat "huisvlijt":


do 5 mei
IN HET ZICHT VAN DE HAVEN
In de namiddag (16.04 uur) bij terugkomst van een vrij rustige bewakingsdag trof de Seeker een vastgelopen zeilboot aan bij de ingang van de Aanloophaven. Zonder verdere  problemen trok de Seeker de zeilboot naar de vaargeul.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2FAfb005%25205%25205%252005%252016u18%2520zeilboot%2520vast%2520voor%2520de%2520Aanloophaven%2520.jpg&hash=9da0b12c6f733a91623f2bfae9866c01)

Deze foto's zijn gemaakt met mijn Nokia 5410, spatwaterdicht en shockproof, wel zo handig op het water. De tijd en datum staat meteen bij de foto, dus weet je achteraf precies wanneer het ook al weer was.

de volgende:

wo 7 mei LEK GESLAGEN

0m 13.30 kwam bij HOGE een telefonische melding dat een motorboot met één persoon aan boord door een defect aan de stuurinrichtng op de stenen van het eiland Huizer Hoef was lek gevaren. Door een gat in de boeg stroomde het water binnen. Ons advies om de boot op de ondiepte te zetten in het eiland werd opgevolgd. Enkele minuten na de melding waren de Cobra van Jachtservice Huizen en de Seeker van HOGE ter plaatse. Terwijl de schipper van de Cobra -Menno Ledel- het gat in de romp dichtte met een stuk van de flonder en één van z'n sokken bracht de Seeker de pomp in stelling.

Met de Seeker pompend  langszij en de cobra slepend ervoor voeren we naar de haven van Huizen waar de kraan al klaar stond op het lekke scheepje in de singels te hangen. De eigenaar had het bootje in goed vertrouwen, als zijnde in goede staat gekocht, maar de romp bleek op diverse plaatsen bijna doorgeroest.

Ook de reddingsbrigade Blaricum kwam nog even kijken of ze konden assisteren, maar dit bleek niet nodig.  De RB Blaricum wil graag op de hoogte zijn van alles wat er op het Gooi- en Eemmeer gebeurt en luistert dus mee met op kanaal 16 van de marifoon om te horen wat wij te melden hebben. Zo zijn wij altijd verzekerd van assistentie indien nodig.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2FAfb006%2520%25207%25205%252014.06%2520zeilboot%2520lek%2520tegen%2520het%2520hoofd.jpg&hash=0dc9d6f8721d169c2d2faf8a9b64dadd)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 2 juni 2005, 12:58:58
do 19 mei Hé, die kenden we nog...

Een dag de tijd voor een hulpverlening. Want nadat de Jacoma al eerder vastgevaren met motorpech bij het Muiderzand lag (zie za 19 maart). Jachtservice Huizen had toen de motor weer draaiend gekregen en z'n telefoonnummer achter gelaten voor het geval dat. Nu belden ze met het verhaal dat nu de keerkoppeling in gruzelementen en lag en ze het schip in de Haarlemmer Ringvaart bij Lisse, afgemeerd hadden.

In Haarlem was wel een werf die de zaak weer kon fixen, dus of we de sleep even wilden verzorgen.

Dat was wel een goede oefening, door Haarlem met al z'n smalle bruggetjes een schip van 16 meter!


Op de heenweg kwam De Seeker even voorbij lissebroek een omgeslagen kano tegen, de  kanovaarder was te water geraakt.  Snel werd de drenkeling en de mooie, zelfgemaakte kano aan boord genomen en  naar de wal gebracht. We hebben de ouders van de jongen gebeld die droge kleren kwamen brengen.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Fkano%2520aan%2520boord%2520Haarlemmer%2520ringvaart.jpg&hash=ca5ddae59b0a1d29bda65bf21a4a590b)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Fkanovaarder%2520aan%2520boord%2520Haarlemmer%2520ringvaart.jpg&hash=b0cdd6219c718b66ab4a0e26373e2447)


Op de terugweg met de Jacoma op sleep kwamen we hem weer tegen:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Fkanovaarder%2520weer%2520blij.jpg&hash=8fac15d9ce5e40b81f366a30ea9632b2)


Wat foto's van de sleep in Haarlem:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2FJacoma.gif&hash=f7ab7d6a367d19c0502d516840480a56)

Er komt nog meer, maar nu even niet ik ga even weer aan het werk. :(  ;D

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 2 juni 2005, 18:39:23
vanwaar dat jullie helemaal daar heen varen? daar zijn sleepboten toch voor? ??? misschien is de algemene nederlandse waterwacht wat voor die mensen (ANWB op het water zeg maar)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 3 juni 2005, 00:09:06
Hier nog wat verslagen van ons iets minder recent.

Persoon te water

WILLEMSDORP - 23 april 2005
Wind: NO 2

Tijdens de introductiecursus nieuwe bemanningsleden werd waargenomen dat er een vrouw in het water viel tijdens het wisselen van roeiers in een zee-werry. We zijn er direct naar toe gevaren en lieten een nieuw bemanningslid samen met een ervaren bemanninglid te water voor een redding. De vrouw werd in de boot genomen en afgevoerd naar een motorjacht dat daarbij in de buurt lag. Daarna werd de introductie voortgezet. Voor veel nieuwe bemanningsleden was dit de eerste echt redding.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 3 juni 2005, 00:09:28
3x Scheepsrecht op Bevrijdingsdag 050505

WILLEMSDORP - 5 mei 2005
Wind: NW 4

Op de post werd via Mar. 16 een melding ontvangen van een schipper die zijn hond vermiste. Omdat we reeds de post bezet hadden vanwege het evenement in Zwijndrecht kon de DRB 19 direct uitvaren. Op Mar.16 is contact gezocht met het zeilschip Brigant del Mar. Daarna hebben we ons ingemeld bij het Kustwachtcentrum (KWC). We hebben gezocht op de opgegeven locatie, HD 39, en tevens op de Sassenplaat gekeken, waar wij de hond zagen lopen. Daar werd de opstapper afgezet die de hond is gaan halen. De hond werd herenigd met zijn baasje, welke zeer emotioneel reageerde. Na ontvangst van een donatie zijn we teruggekeerd naar de post. Terug op de post werden we opgeroepen door het KWC voor een motorjacht in problemen. Op verzoek van het KWC zochten we telefonisch contact, waarna we de gegevens kregen. Het betrof een motorjacht op de Nieuwe Merwede ter hoogte van Km. Raai 981. Aldaar hebben we contact gemaakt via een sleepverbinding en het jachtje opgebracht naar Lage Zwaluwe. De eigenaar had zojuist het schip gekocht en was al snel in problemen geraakt. Hij belde met de mobiele telefoon 112, die doorschakelde naar het KWC. Omdat wij reeds contact hadden met het KWC via Mar. 16 konden wij weer snel ingezet worden. Terwijl we dit verslag maken zien we een scheepje met motorstoring ter hoogte van Strijensas. We zijn wederom direct uitgevaren en hebben ons ingemeld op Mar. 40. Ter plaatse hebben we een probleem met de brandstoftoevoer verholpen, waarna ieder zijn weg is gegaan. Drie geslaagde acties en 3x binnen 3 minuten ter plaatse.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 3 juni 2005, 09:31:54
vanwaar dat jullie helemaal daar heen varen? daar zijn sleepboten toch voor? ??? misschien is de algemene nederlandse waterwacht wat voor die mensen (ANWB op het water zeg maar)

Kijk eens bv op de site van de KNRM, 99 % van de inzetten van de reddingsdiensten, (KNRM, brandweer reddingsbrigades, HOGE) bestaat uit werk wat eigenlijk door een berger gedaan zou moeten worden. Om eerder te zijn dan de berger zijn sommige schippers zelfs bereid om over een strekdam proberen te varen.

Hier is de Cobra ( de RIB voor de Jacoma) als berger aktief. Maar de brandweer stelt zich officieel op het standpunt dat iedere vastgevaren en met motorpech liggende schuit een prio één melding is. Daardoor mogen de reddingsbrigades met 80 km per uur naar een vastgelopen motorboot. De Cobra heeft daar enkele dagen geleden toen hij samen met Blaricum naar een boot met motorpech onderweg was een bekeuring van 190 euro voor gehad in het kader van een "ontmoedigingsbeleid". Op de vraag waarom de reddingsbrigades wel snel naar zijn werk mochten varen antwoordden de dienders dat de reddingsbrigade ontheffing snelvaren heeft. Uiteraard is dat laatste onzin.

Wij steunen de cobra wel en als ie een klus heeft waarbij assistentie nodig is helpen wij hem van harte, en als er een sleep gedaan moet worden door motorpech ofzo en wij zijn er als eerste, mag de Cobra die van ons over nemen, kunnen wij weer redden. De reddingsbrigades hier slepen zelfs een boot met een lege accu naar de haven. (waar de Cobra dan alsnog heen moet gebeld door de havenmeester  ;D). De Cobra repareert meestal de boel (net zoals vistuig) en dan gaat de schuit op eigen kracht weer verder. Eigenlijk is dat voor alle partijen beter, maar er is wel weer een nadeel: de redders komen dan niet in de krant.
 
Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 3 juni 2005, 09:38:29
okej dan snap ik em ;D, de Cobra is dat die Rib met dat stuurhuis der op, die zo ontiegelijk hard gaat, hij vaart altijd bij Hindeloopen daar in de buurt, tenminste vorig jaar heb ik em daar gezien
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 3 juni 2005, 11:14:53
Nee, ze opereert voornamelijk op het IJ. Dit is de Cobra, van Jachtservice Huizen:

(let op het thuiskomertje, een 6 PK tomos luchtgekoeld, en de 300 m lijn op de haspel.)

De boot (afkomstig van Post watersport) opereerde samen met de beruchte Eemshorn B bij Enkhuizen tot die man het aan z'n hart kreeg en moest stoppen.[verwijderd door de admin ivm opschoning attachments]
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 3 juni 2005, 11:49:30
De boot die zo hard gaat: volgens mij bedoel je hier
Klaas zelf mee, een tornado 8.5 met een 300 pk yam. 100 km/h of meer gaat ie.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 3 juni 2005, 11:57:41
nee die ken ik ook, uit Urk bedoel je? die heeft altijd Tornado's liggen en nog een polyester werk boot

ik bedoel een RIB, oranje, echt een opbouw der op, echt een polyester stuk met een raampje en volgens mij een of twee inboard motoren
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 3 juni 2005, 12:12:55
De boot die zo hard gaat: volgens mij bedoel je hier
Klaas zelf mee, een tornado 8.5 met een 300 pk yam. 100 km/h of meer gaat ie.

Dat haalt ie nooit, ik ben mee aan boord geweest, ding is niet vooruit te branden, veel te zwaar... Ik vroeg 'm geef is gas. Dat is vol gas zei die  ;D..

76 km per uur max.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: FireRobin op 3 juni 2005, 12:14:59
Dat haalt ie nooit, ik ben mee aan boord geweest, ding is niet vooruit te branden, veel te zwaar... Ik vroeg 'm geef is gas. Dat is vol gas zei die  ;D..

76 km per uur max.

Henk

nou 76 km/h is toch ook een aardige snelheid toch  ::) :o
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 3 juni 2005, 12:40:22
nou 76 km/h is toch ook een aardige snelheid toch  ::) :o

Met 300 PK?

Vroeger,  :-[ met de 250 PK ging de Seeker 108 km per uur.

Das pas snel...
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 3 juni 2005, 14:17:58
vorig jaar zag ik der uit knallen bij urk, politie whaler derbij, die hielt em nooit bij
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 3 juni 2005, 20:23:28
Citaat
Om eerder te zijn dan de berger zijn sommige schippers zelfs bereid om over een strekdam proberen te varen

Bedoel je daarmee het ongeval met de Huijbert Dijkstra van Vlieland?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 3 juni 2005, 23:20:52
Bedoel je daarmee het ongeval met de Huijbert Dijkstra van Vlieland?

Tuurlijk niet! Dat was een ongeluk, dat had niets met haast te maken...

Toch?

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 4 juni 2005, 07:43:40
Het was een navigatiefout.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 4 juni 2005, 10:16:21
Het was een navigatiefout.

Dat staat er ja. Maar denk je echt dat ze als ze door de haast in verband met een wedstrijd met die berger (als zo vaak) die het jacht even later vlot trok op die strekdam zijn gevaren, dat op hun site zouden toegeven? Ik zou zeggen dat het een navigatie fout was. Wat ook zo is natuurlijk. Maar een wedstrijd met een berger komt meestal aan beide zijden niet echt ten goede aan de veiligheid. Daarom is afspraken maken vaak beter als doen wie er het eerste is.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Maarten op 4 juni 2005, 16:05:17
Opzich kan een beetje concurrentie binnen de hulpverlening geen kwaad denk ik, maar als dat ten koste gaat van de veiligheid en de samenwerking moeten beide partijen even gas terug nemen denk ik (figuurlijk en in dit geval ook letterlijk).
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: jvo op 4 juni 2005, 16:43:49
Het was een navigatiefout.
Dat zou ik ook zeggen inderdaad ::)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 7 juni 2005, 23:10:11
He Mark, de zeiltocht afgelopen zaterdag was leuk, lekker weer. Ik heb nog een zeilboot met motorstoring geholpen voor de deur bij jullie.
Ik ben nog even langs gevaren maar het was erg stil bij jullie evenals bij rb Hellevoetsluis.
En op de Oude Maas ook nog een zeilboot losgetrokken.
Maar stonden al redelijke golven op het Haringvliet. Ook veel jachten in de haven van Stellendam hadden het lastig met afmeren dwars o pde wind.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 8 juni 2005, 20:19:47
We waren er toch kijk maar. ;D

De Willemtje het water op
Het afgelopen weekend heeft de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de reddingboot voor het Haringvliet twee keer moeten oppiepen. De eerste was op zaterdag 4 juni om kwart over acht ’s morgens. Er was bij boei DG 8 (Delta Geul 8, recht voor de haven van Stellendam) een bootje omgeslagen. De schipper was door een ander jacht opgepikt en in de jachthaven van Stellendam onder de douche geplaatst. De kustwacht vreesde er voor dat het bootje onder de kering zou terecht komen en verzocht de reddingboot het bootje te bergen. Het werd meegenomen naar het strand en daar weer recht gezet. Het bleek een in de binnenhaven van Stellendam gestolen bootje te zijn, dat bovendien lek was. Men was van plan met dit bootje naar Tien Gemeten te varen. De man bivakkeerde daar met een aantal vrienden in een gekraakte boerderij. Het bootje werd door de KNRM mensen bij de eigenaar afgeleverd.  

Op maandag 6 mei om 12.45 uur werd de bemanning van de Willemtje weer gealarmeerd. Nu voor een sportvisbootje met 2 personen aan boord, die bij boei HV3 ( Haringvliet, in de buurt van Hellevoetsluis) te maken kreeg met motorpech. Dit bootje werd op sleeptouw genomen en naar de haven van Hellevoetsluis gebracht. Daar werd het aan een jacht overgegeven, die net wilde gaan schutten. Het jacht nam het bootje gelijk mee, zodat de reddingboot niet door de schutsluis heen hoefde en weer kon terugkeren naar de binnenhaven van Stellendam.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 8 juni 2005, 23:52:15
ja leuk man.  's ochtends was ik nog in Dordt, en zondag zijn we weer terug gegaan, maar drukkeboel dus op het Haringvliet met windkracht 6.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 9 juni 2005, 12:58:44
vr 27 mei Speedboot met lekkage aan de heckdrive.
 

Om half zes 's middags belde een passant ons met de melding dat een speedboot de haven in gevaren kwam die zinkend zou zijn, de twee opvarende waren verwoed aan het hozen. Snel werd alarm gemaakt en enkele minuten later was het bemanningslid Matthijs, die op loopafstand van de Aanloophaven woont ter plaatse. Snel werd door hem een trailer "gevorderd" en de speedboot werd daarop gehesen. De trailer was veel te licht -of de boot te zwaar- maar zinken kon hij niet meer, dat scheelde. Toen de overige bemanning arriveerde kon de Seeker met pomp langszij gelegd worden en legden we de speedboot weer in het water, want de eigenaar van de gecharterde trailer wilde graag naar z'n familie etentje: je weet hoe familie is als je te laat komt!  Onze pomp hield de lekkage makkelijk bij.


Gvraagd naar waar al de knoppen op het dashbord voor dienden, verschoot de schipper bij de uitleg van de bilgewater pomp van kleur. In de paniek had hij zich niet gerealiseerd een pomp aan boord te hebben en waren ze gaan hozen!


De vrouw van de eigenaar moest redding brengen door de trailer uit Spakenburg naar Huizen te rijden. Eerste vraag bij aankomst:


"je hebt toch wel aan de pomp gedacht toch?"


eeeh...
 
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Flekke%2520speedboot.jpg&hash=88a2d4bd20db87b817922f86371b8fb8)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Flekke%2520speedboot%25202.jpg&hash=b57bf1087f20860c580ab129cae51d07)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 13 juni 2005, 16:35:58
11 za 14 mei Alles komt ook altijd tegelijk!
Om 16.15 uur kreeg de Seeker een aanvraag tot assistentie van de Cobra voor een telefonische melding omtrend een aan lager wal geraakte zeilboot met de fokkeschoot in de schroef. Bij het vastlopen beval de schipper (de man) aan zijn bemanning (de vrouw) de fok de reven. Daarbij kwamen de fokkeschoten slap in het water en bij pogingen de boot achteruit los te varen kwamen ze in de schroef. Dus belde de schipper om hulp. De Cobra en de Seeker waren nagenoeg tegelijk ter plaatse en namen het zeilschip op sleep. Nog even werd geprobeerd onze duiker voor de klus te strikken, maar deze was aan het werk en omdat het er geen levensbedreigende situatie betrof besloten we naar de kraan van Jachthaven het Naarderbos op te stomen.  Een klus die met twee boten geklaard moest worden, want het roer stond naar een kant strak getrokken want de schoten zaten strak om het roerblad heen.

 

Daar bleek toen de zeilboot een kwartiertje later (16.33 uur) in de kraan hing dat het maar goed was dat de duiker niet geprobeerd had het touw los te snijden, want de schroefas was gebroken en had daarbij uit de koker kunnen vallen en het daardoor onstane gat had de boot kunnen doen zinken!


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2FAfb009%252014%25205%252005%252016.15%2520op%2520sleep%2520met%2520touw%2520in%2520schroef.jpg&hash=6530677b88830e7bf0d4dce9aa7631e5)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2FAfb014%252014%25205%252005%252016u39.jpg&hash=3635c2da22da894b709a70f73b3addff)

normaal staat de schroef tegen de achterkant van het schip (tegen de spiegel), de as hoort eigenlijk in het schip!


Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 16 juni 2005, 16:17:55
Mooie actie Henk wij hadden er ook weer een:

Fleuri geholpen door Dorus Rijkers

Woensdag 15 juni kreeg het kajuitjacht Fleuri, met 1 persoon aan boord, bij boei SG 13 te maken met motorpech. De uit Biggekerke afkomstige opvarende, komende van IJmuiden en onderweg naar Stellendam, alarmeerde de reddingboot via de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp om 17.05 uur. Ruim 20 minuten later was de Dorus Rijkers reeds ter plaatse, maakte een sleepverbinding en bracht het bootje naar de buitenhaven van Stellendam, waar het werd afgemeerd aan de drijvende steiger. Half zeven was de reddingboot weer paraat aan haar eigen steiger.

Groeten Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Rescue-Boy op 16 juni 2005, 18:15:41
Ja das helemaal een mooie bak, de Fleuri hebben wij zondag middag van het strand af gepield samen met de Johannes Frederik en de Dolfijn.
Daar was hij terecht gekomen door MOTORPECH.

Deze meneer heeft niet veel opgestoken van het tochtje richting Den Helder.

Res ( nooit te beroerd om iemand te helpen, al is het nog zo'n grote #$%&*)  8)  :-X

Zie voor foto's de site van de KNRM.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 19 juni 2005, 10:21:17
Wij hadden een zelfde geintje, een mijnheer die RB Naarden een paar dagen daarvoor ook al geholpen had, sloeg woensdag 8 juni 19.10 uur wederom alarm op bijna dezelfde plek!

Het betrof zo'n tot motorboot gedegradeerde ooit zeilboot op het ijmeer, de "DOLFIN" vlak voor Muiden, met brandstofproblemen (lucht in de leidingen).

Meestal rukt de Seeker enkele minuten na het alarm uit, sommige bevoorrechte leden wonen vlak bij de boot, en ook nu passeerden wij de Hollandse brug reeds toen de eerste collega zich inmeldde vanaf de ligplaats: de Johanna Smit van de RB Naarden. De kustwacht gaf aan de Johanna Smit door dat de Seeker -inmiddels ter plaatse- op de Johanna Smit zou wachten zodat de klus samen geklaard kon worden. Met de Seeker erachter (dat lijkt een gewoonte te worden  ;D) en de Johanna Smit ervoor sleepten we de boot naar Muiden Jachtservice, voor de herkansing. Waarmee ik maar wil zeggen: je bent als booteigenaar ook een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de reparatie.

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Faktie%2520zeilboot%2520zonder%2520mast%2520met%2520naarden%2520voor%2520muiden%2FDolfin%2520op%2520sleep%25201.jpg&hash=e80a8db5ba69d5eda38acbbba5ca897a)

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fplaatjes%2Fakties%25202005%2Faktie%2520zeilboot%2520zonder%2520mast%2520met%2520naarden%2520voor%2520muiden%2FNaarden%2520sleept%2520Dolfin.jpg&hash=d7ea842c2496eba342a845adca1b8044)

Henk

[verwijderd door de admin]
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 21 juni 2005, 18:06:53
Hoek van Holland, maandag 20 juni 2005
Man op luchtbed dreigt voor de Waterweg te rakenMaandagmiddag 20 juni werd de bemanning van de Hoekse KNRM reddingboot Kapiteins Hazewinkel om 14.15 uur gealarmeerd met een vreemd noodbericht. Het Kustwachtcentrum Den Helder maakte melding van een man op een luchtbed die door de wind van de Maasvlakte richting de Nieuwe Waterweg werd geblazen.

 

Mede door het prachtige weer van maandag met temperaturen van 33 graden is het op een luchtbed fantastisch drijven. Zo ook een man die vertoefde op het Maasvlakte strand, echter door de Zuid zuid oosten wind werd de man in rap tempo richting de Nieuwe Waterweg geblazen, richting de drukke beroeps scheepvaart.

 

Door deze situatie werd het Kustwachtcentrum den Helder gealarmeerd, die weer de hulp vroeg van de KNRM Hoek van Holland om de man te onderscheppen. De KNRM reddingboot Kapiteins Hazewinkel kreeg nog binnen de pieren het bericht dat de man aan de wal was gekomen doch het verzoek aan de reddingboot om het luchtbed te bergen. Nog geen drie minuten later was het luchtbed uit het water en konden de Hoekse redders zonder Gelukkig maar iets te doen weer retour naar de Berghaven.

Bron www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 21 juni 2005, 18:34:12
KNRM boten op zoek naar duiker

Zaterdag 18 juni werd de bemanning van de Stellendamse reddingboot Dorus Rijkers om 13.30 uur opgepiept door de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp. Noordelijk van de buitenbanken was een duiker vermist. De reddingboot Koopmansdank uit Noordland-Burghsluis was al geruime tijd aan het zoeken en ook een vliegtuig van de Kustwacht was bezig,  Toen er om 16.30 uur nog niets was gevonden werd, na overleg met de kustwacht, de zoekactie gestaakt en keerden de reddingboten naar hun stations terug. Het betrof hier een duiker uit Zeebrugge, die met zijn maat op een diepte van 30 meter ongeveer 23 mijl uit de kust aan het duiken was. De beide duikers raakten elkaar kwijt en de maat kwam naar boven om hulp te halen. Via de kustwacht werd een hulpactie op touw gezet, waaraan de beide reddingboten deel namen, alsmede een vliegtuig en verschillende particulieren. Helaas heeft die hulpactie niet tot resultaat geleid.
 
Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 27 juni 2005, 19:45:17
Scheveningen, 25 juni 2005
Door een verkeerd getalletje 104 mijl voor niks gevarenZaterdagmiddag 25 juni om kwart over vier werd er alarm geven voor de bemanning van de Jan van Engelenburg. De melding was dat er op 49 mijl van Scheveningen een Duits jacht met roerproblemen lag. Aan boord van het jacht, genaamd de “ Ditren” bevonden zich 2 personen.
Even later voer de Jan van Engelenburg naar de door de Kustwacht opgegeven positie van 52°.18' Noord en 002°.58' Oost. De wind was Noord Noordoost kracht 6 en na een kleine twee uur was de reddingboot ter plaatse. Inmiddels was er, nadat de Kustwacht weer contact met de Ditren had gehad een update van de positie gekomen, ongeveer 3 mijl noordwest van de eerdere positie. De bemanning kon geen radiocontact krijgen met het jacht en ook ter plaats op die positie was geen schip te bekennen en ook op de radar in de nabije omtrek niet. Hierop werd opnieuw contact opgenomen met de Kustwacht en bij navraag bleek dat de opvarenden van het jacht zich één cijfertje in de positie hadden vergist. Het bleek niet te gaan om 52e maar om de 51e noorderbreedte graad. De Ditren bevond zich dan ook 60 mijl zuidelijker voor de kust van Oostende. De Scheveningse reddingboot zette hierop weer koers naar Scheveningen en de Kustwacht regelde dat er een andere reddingboot naar het jacht vertrok. Om negen uur meerde de Jan van Engelenburg weer volgetankt en klaar voor de volgende inzet af aan het KNRM

Bron: www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 27 juni 2005, 22:22:11
Wat zal je gebaald hebben Colin!

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 28 juni 2005, 14:25:31
Wat zal je gebaald hebben Colin!

HenkWaarom zou ik balen? Ik zit niet bij de knrm. Ik plaats alleen reddingrapporten die ik interessant  vind om hier neer te zetten en deze zijn dus van verschillenden stations. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 29 juni 2005, 15:34:41
Maandag 27 juni piepte de kustwachtpost Ouddorp de Stellendamse reddingboot op om 12.35 uur. Tien minuten later voer de Dorus Rijkers uit, op weg naar de GO 59. Dit Goereese vissersvaartuig bevond zich nabij de Ooster. Tijdens het vissen was het net in de schroef geraakt. De reddingboot was een uur later ter plaatse en de GO 59 lag toen al bijna op de banken. Er werd een sleepverbinding gemaakt en het schip werd naar de Stellendamse buitenhaven gesleept. Er was reeds een duiker aanwezig, die gelijk het net uit de schroef verwijderde. Ongeveer 16.00 uur was de Dorus Rijkers weer stand-by.

Groeten Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 11 juli 2005, 08:13:34
Van vanacht:

Persoon te water

SLIEDRECHT – 11 juli 2005
Wind: NW 2

Om 05:12 werd de Dordtse Reddings Brigade gealarmeerd door de Gemeenschappelijke  Meld Centrale met de melding dat er een persoon te water zou zijn op de Beneden Merwede bij de Helsuis. Om 05:20 zijn de DRB 29 en DRB 39 vertrokken met aanboord enkele politieagenten. Rond 05:40 waren beide boten ter plaatse en werd een persoon aangetroffen op de wal, net benedenstrooms de Helsluis. De persoon scheen overgezwommen te zijn vanuit Sliedrecht. Ook zat hij onder het bloed en maakte een verwarde indruk. De man werd aan boord genomen van de DRB29 en is afgevoerd naar de Merwekade in Dordrecht, alwaar de ambulance gereed stond voor nader onderzoek.

Om 06:15 uur waren beide boten weer terug in de haven.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 11 juli 2005, 08:44:04
Wat vroeg, wat snel en wat goed! Maar waarom ging de politie mee, is dat standaard, of was al duidelijk dat 't om een probleemgeval ging...


Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 11 juli 2005, 16:35:07
Nee was bekend, er waren ook al twee politie agenten met een geleende boot ter plaatse maar deze konden niks uit halen. De politie kwam tegelijk met ons eerste bemanningslid aan bij het botenhuis. Knap dat ze het konden vinden, ze gingen alleen de aflos van 6 uur niet meer halen. Was idd vroeg, en snel.
Bedankt voor de complimenten.
Er werd eerst gedacht aan xtc, patient zat ook helemaal onder het bloed, dit bleek later te komen doordat hij over de bassaltkeien was geklommen. Later na nader onderzoek bleek het ook geen xtc te zijn maar suikerziekte.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 13 juli 2005, 21:07:42
Stellendam, 12 juli 2005
Watersporters alarmeren Christien

De Stellendamse reddingpost werd tijdelijk bediend door de reddingboot Dorus Rijkers. Deze reserveboot van de KNRM is nu elders ingezet en de reserveboot Christien ligt thans in de Stellendamse buitenhaven. De kustwachtpost in de vuurtoren Ouddorp piepte de bemanning op maandag 11 juli op om 16.25 uur. De melding was binnengekomen dat er voor het strand van Rockanje een catamaran was omgeslagen. Er waren twee personen aan boord, waarvan er één vermist werd. Aangezien deze locatie niet ver van de haven van Stellendam is, was de Christien zeer snel ter plaatse. Gelukkig kreeg men direct de melding dat de beide bemanningsleden reeds aan de wal waren en ook het materiaal was reeds aan land gebracht.

Op de terugweg zag de bemanning een kite-zeil drijven, zonder iemand er bij. De reddingboot voer er om heen om na te gaan of hier niet iets aan de hand was. Zij ontdekten toen iemand, die aan het zwemmen was richting strand. Deze persoon werd opgepikt en bleek inderdaad de kite-surfer te zijn, behorende bij het eerder aangetroffen zeil. Hij kon zijn materiaal niet meer op orde krijgen en was daarom maar gaan zwemmen. Het zeil werd ook opgepikt en surfer met zijn materiaal werd op het strand afgeleverd. De Christien was ongeveer kwart over vijf weer stand-by.
 

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 15 juli 2005, 13:21:58
Stellendam, 15 juli 2005
Zoektocht in het Goereese Gat

In de vroege morgen van vrijdag 15 juli, om 02.30 uur, werd de bemanning van de Stellendamse reddingboot opgepiept door de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp. Er was een wat onduidelijke melding binnengekomen van een bootje in de problemen in het Goereese Gat. Zodra de bemanning aan boord was zagen ze een bootje drijven voor de ingang van de buitenhaven en gingen er van uit dat het om dit bootje zou gaan. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Weer telefonisch contact opgenomen met de kustwacht en toen kwam naar voren dat het om een speedboot ging, met erachter een jetski  en met zes personen aan boord, die zich vlak bij de haven van Stellendam zouden bevinden. De Christien, de reddingboot die thans het station van Stellendam bedient, is gaan zoeken, maar kon het betreffende vaartuig aanvankelijk niet vinden, ook niet op de radar. Wel gelukte het telefonisch contact te krijgen. De opvarenden van de speedboot vertelden toen wel, dat zij de zwaailichten van de reddingboot konden zien. Op een vraag van de bemanning van de Christien hebben zij zelf ook een lichtsignaal gegeven met een zaklamp, die ze aan boord bij zich hadden. De reddingboot kon toen al snel langszij gaan en namen de 6 personen aan boord. Zij waren al min of meer onderkoeld, hadden geen kleding bij zich, alleen zwemkleding. De jetski had water binnen gekregen, de speedboot had haar daarna op sleeptouw genomen, maar kreeg op haar beurt met brandstofproblemen te maken. Daardoor hadden ze ongeveer 4 uren liggen drijven voordat er contact gemaakt was, via een gsm, met 112, die had doorgeschakeld naar de kustwacht. De uit Rotterdam en Schiedam afkomstige opvarenden werden op de reddingboot opgewarmd en van kleding of dekens voorzien en in de buitenhaven van Stellendam overgedragen aan de waterpolitie. De reddingboot was 05.30 uur weer paraat aan haar eigen steiger.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 15 juli 2005, 21:50:21
tja wat je alweer niet aan treft
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 19 juli 2005, 19:03:13
Stellendam, 19 juli 2005
Kiek Uut door Christien bijgestaan.

De kustwachtpost in de vuurtoren Ouddorp alarmeerde de bemanning van de Stellendamse reddingboot “Christien” op dinsdag 19 juli om 07.50 uur. De eurokotter YE 63 “Kiek Uut” was nabij de vuurtoren Ouddorp in de problemen gekomen door een net, dat in de schroef vast kwam te zitten. De reddingboot nam de eurokotter op sleeptouw, richting haven Stellendam. Bij boei SG 11 raakte het net uit de schroef en kon de kotter op eigen kracht verder varen. De vissers keerden terug naar de visgronden om de visserij te vervolgen. De reddingboot kon naar haar eigen stek in de buitenhaven van Stellendam terugkeren.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 21 juli 2005, 10:54:54
Stellendam, 20 juli 2005
Christien brengt Duitser binnen

De Christien uit Stellendam werd  op woensdag 20 juli gealarmeerd. Om 06.50 uur werd deze reddingboot opgepiept door de kustwacht Ouddorp voor een Duits zeiljacht met 4 personen aan boord, dat in de problemen was ongeveer 6 mijl west van Brammetje. Er was motorstoring en de bemanning was niet in staat op de zeilen naar binnen te varen. Eenmaal bij het jacht is er een opstapper overgezet, die de fok heeft gehesen en op de zeilen het Slijkgat is binnengelopen. De zeegang was daar wat rustiger. Het scheepje toen op sleeptouw genomen naar  Stellendam, waar het werd afgemeerd aan de drijvende steiger in de buitenhaven..

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 8 augustus 2005, 20:56:07
Zoals sommige van jullie weten ben ik met de boot op vakantie geweest!
Toen wij in Enkhuizen lagen en het weer neit zo heel erg best was, heb ik mijn scanner gepakt en binnen een paar minuten kwam er een mayday op 8 mijl ten westen van Lemmer! Duitse mensen, geen goede positie, al met al een moeilijk gedoe!, man begon met praten, station lemmer werd geallermeerd!, even later kwam de vrouw aan het woord, totaal in paniek, wir suchen hilfe, en ze zei steeds maar we varen onder nederlandse vlag, op een gegeven moment kregen ze een positie 4 mijl ten westen van enkhuizen, wij lagen in de zelfde haven (compagnieshaven) als de KNRM boten Watersport KNMV en Rien Verloop! binnen twee minuten stond ik dan ook naast de reddingboot en de eerste opstapper was er al!!!!! de tent ging open, de kabels los, toen de tweede kwam werden de motoren gestart
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg196.imageshack.us%2Fimg196%2F7682%2Fknrm10sy.th.jpg&hash=cc3016bc2f2e2125cca56cf5b047585f) (http://img196.imageshack.us/my.php?image=knrm10sy.jpg)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg196.imageshack.us%2Fimg196%2F2740%2Fknrm29ig.th.jpg&hash=19618dc2d53ff5396cf79cd3897a9065) (http://img196.imageshack.us/my.php?image=knrm29ig.jpg)
en richting benzinepomp gevaren om de rest van de bemmaning op te wachten!

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg196.imageshack.us%2Fimg196%2F2851%2Fknrm35vi.th.jpg&hash=372a784232c25ec69404c8a4d59ff308) (http://img196.imageshack.us/my.php?image=knrm35vi.jpg)

nog niet aangekleed maar varen maar
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg196.imageshack.us%2Fimg196%2F6968%2Fknrm45jd.th.jpg&hash=96b3f62c0bb2ceec26d090b6e4b734e2) (http://img196.imageshack.us/my.php?image=knrm45jd.jpg)

De Rien Verloop ging er toen al pijlsnel vandoor met twee bemanningsleden!
Nadat ze compleet waren werd de haven uitgevaren en koers gezet richting het jacht in problemen!
besloten werd om eerst de vrouw en kinderen aan wal te zetten in de haven om later de man met de boot op te halen! De Rien Verloop werd intussen doorgestuurd naar een scoutinggroep die een boot waren verloren!
Ook die wisten hun positie niet en de oude reddingboot (ex klaas bruinsma en mabel wisse smit) Neeltje Jacoba die ook daar in de haven ligt pijlde het schip snel uit en melde dat op de marifoon!

De watersport was intussen terug met de vrouw
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg306.imageshack.us%2Fimg306%2F3269%2Fknrm54cf.th.jpg&hash=ad444b41a617339fa02c68c6ed2fdc31) (http://img306.imageshack.us/my.php?image=knrm54cf.jpg)

 en kinderen en al snel kwamen ze ook terug met de boot en man (+hond)!

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg306.imageshack.us%2Fimg306%2F3392%2Fknrm64hc.th.jpg&hash=0367c07d599b81db3e9e633e89c6069b) (http://img306.imageshack.us/my.php?image=knrm64hc.jpg)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg306.imageshack.us%2Fimg306%2F6089%2Fknrm70sh.th.jpg&hash=d323508709990396f1538c2a41b4f78e) (http://img306.imageshack.us/my.php?image=knrm70sh.jpg)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg306.imageshack.us%2Fimg306%2F2305%2Fknrm87yu.th.jpg&hash=2f12b53d300e94ebefb487db48b55d65) (http://img306.imageshack.us/my.php?image=knrm87yu.jpg)

Al met al was de druiligere regenachtige dag voor mij toch nog een beetje spannend geworden

En natuurlijk:

gebruik deze fotos niet zonder mijn toestemming AUB

mijn bewondering voor de bemanning van de Rien verloop en de KNMV watersport (en ook voor de kapitein van de neeltje jacoba die met zijn oude schip nog bewees dat nieuwer niet altijd beter is)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 9 augustus 2005, 08:19:17
Das een mooi verslag en mooie foto's Jeroen!!!! ;) ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 9 augustus 2005, 11:40:48
Schitterend zo dicht bij alle aktie te liggen, jammer dat je niet mee kon, maarja iemand moest die mooie foto's maken natuurlijk. Ik heb dat radioverkeer ook gevolgd, rommelig hoor...

Maar uiteindelijk alles weer goed en daar gaat het om.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 9 augustus 2005, 12:34:54
Leuk hoor. Er mogen meer van zulke verhalen komen.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 9 augustus 2005, 12:40:51
Schitterend zo dicht bij alle aktie te liggen, jammer dat je niet mee kon, maarja iemand moest die mooie foto's maken natuurlijk. Ik heb dat radioverkeer ook gevolgd, rommelig hoor...

Maar uiteindelijk alles weer goed en daar gaat het om.

Henk

zeker weten, het radio verkeer was inderdaad rommelig mede doordat de positie niet bekend was, en mooi he dat die oude neeltje jacoba de hele boel effe te kijk zetten!
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 9 augustus 2005, 12:49:10
en ik ben nog een inzet vergeten zelfs,

http://www.brandweerharderwijk.nl.nu/ daar staat een inzet van een duikploeg!

Wij lagen met de boot aan het veluwe meer (nabij elburg) en weer stond de scanner aan, alermering brandweer harderwijk en brandweer elburg duikploeg opkomen voor een duikinzet Wolderwijd!

Een paar minuten later hoorde we dat ook de KNRM boot Orca werd geallermeerd

link naar de film http://home.deds.nl/~brandweerharderwijk/duikfilm.htm

link naar de fotos

http://home.deds.nl/~brandweerharderwijk/duikinzet.htm


weet iemand wat er precies aan e hand was????

vanwege het slechte weer van mij geen foto's (hoosde van de regen, wind) en alsnog kwam hij alleen maar volgas langs


mocht iemand het radio verkeer opgenomen hebben ben ik geinteresseerd, voorral de alermeringen
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 9 augustus 2005, 13:11:16
Misschien heeft Scoutcow wel wat alleen die is nu op vakantie.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 14 augustus 2005, 12:20:13
Stellendam 13 augustus 2005

Acties KNRM Stellendam.


Op donderdag 11,vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus heeft de kustwachtpost Ouddorp weer meerdere malen de bemanningen van de Stellendamse reddingboten moeten alarmeren. Ook de Ouddorpse reddingsbrigade heeft bij één van deze acties haar diensten bewezen.

Het begon op donderdag om 13.00 uur, toen de “Prinses Margriet” werd gealarmeerd voor de acht meter lange motorkruiser “Zeewolf”, thuishaven Scheveningen en onderweg naar Colijnsplaat met 1 persoon aan boord. Het scheepje was hoog en droog op de Ooster terecht gekomen. De reddingboot, die er niet langszij kon komen, is er zo dicht mogelijk naar toe gevaren, heeft twee opstappers over boord gezet, die lopend met de tros er heen zijn gegaan. Vastgemaakt en het bootje van de droogte af getrokken. De “Zeewolf” kon zijn weg weer vervolgen. Bij het heen en weer manoeuvreren is een tros in één van de jet motoren van de “Prinses Margriet” terecht gekomen, waardoor de reddingboot maar van één motor gebruik kon maken. Na overleg met de wal werd besloten direct door te varen naar de werf in Maassluis. Aan de reddingsbrigade werd gevraagd de bemanning gedeeltelijk van boord te halen, waardoor de “Christien”, de reserveboot van de KNRM, bemand zou kunnen worden. Deze boot ligt nog steeds op het station Stellendam. Dit station is daardoor inzetbaar gebleven. De bemanning was 16.30 uur weer op station en de “Prinses Margriet” was 17.30 bij de werf in Maassluis.

De “Christien” werd even later al opgepiept. Om 17.15 alarmeerde de kustwacht de bemanning voor de TH 25 “Pieternella Johanna”, een eurokotter uit Tholen. Dit schip had te kampen met motorpech en werd binnengesleept door de TH 10 “Dirkje”.Onderweg naar Stellendam was de tros al een paar keer gebroken en men was bang dat het in het Goereese Gat weer zou gebeuren. Daarom werd aan de reddingboot gevraagd de sleep te begeleiden. Dat begeleiden was net begonnen toen inderdaad de tros weer brak. De “Christien” nam daarop de TH 25 zelf op sleeptouw en bracht deze naar Stellendam en meerde het vaartuig af in de buitenhaven.

Terwijl deze actie nog niet klaar was kwam de alarmering alweer voor de volgende klus. Het vissersvaartuig werd daarom snel afgemeerd en de “Christien” vertrok direct weer naar zee. Het was nu voor de “TenTen” een 14 meter lang kajuitjacht, met 1 persoon aan boord komende van Griekenland en onderweg naar Hindeloopen. De uit Wuppertal afkomstige opvarende bracht het scheepje voor de eigenaar van Griekenland naar Hindeloopen. De wind was helemaal weggevallen, zodat hij niet meer kon zeilen en hij kreeg motorpech, zodat hij ook niet op de motor verder kon. De boot op sleeptouw genomen en naar Stellendam gebracht. Even na 24.00 uur was de “Christien” weer paraat aan de reddingbootsteiger in de buitenhaven van Stellendam.

De kustwacht piepte de bemanning van de “Christien” weer op de volgende dag, vrijdag 12 augustus om 13.30 uur, nu voor een 14 meter lang kajuitjacht met thuishaven Wemeldinge, van een Belgische eigenaar uit Deurne. Het scheepje was met twee opvarenden onderweg van Denemarken naar Wemeldinge. Na een flinke onweersbui kreeg de reddingboot het verzoek te gaan kijken naar een jacht, waar de bliksem was ingeslagen, waardoor alle elektronica was uitgevallen. Er was alarm geslagen met een mobiele telefoon naar het Kustwachtcentrum. De positie was onduidelijk. De laatst bekende positie was tussen de Ooster en de Steile Hoek boei. Na enig zoeken en het aanklampen van verschillende jachten werd “de Carina” aangetroffen bij BG 2. Een opstapper overgezet om de situatie op te nemen. Het bleek dat ze wel geschrokken waren, maar de situatie onder controle hadden. Alle elektrische apparatuur was uitgevallen, zodat ze niets meer konden bedienen. Ze wilden op de zeilen richting Neeltje Jans en vroegen wel hulp bij het aanlopen van de haven aldaar. De bemanning van de reddingboot vroeg derhalve aan de kustwacht de “Koopmansdank”, de reddingboot van Burghsluis, te alarmeren, zodat die het karwei af zou kunnen maken. Die reddingboot was ongeveer 14.15 uur ter plaatse en zette een opstapper over, waardoor de man van de “Christien” weer terug kon en deze reddingboot kon terugkeren naar haar eigen station.

Groeten Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 14 augustus 2005, 12:43:24
en ik ben nog een inzet vergeten zelfs,

http://www.brandweerharderwijk.nl.nu/ daar staat een inzet van een duikploeg!

Wij lagen met de boot aan het veluwe meer (nabij elburg) en weer stond de scanner aan, alermering brandweer harderwijk en brandweer elburg duikploeg opkomen voor een duikinzet Wolderwijd!

Een paar minuten later hoorde we dat ook de KNRM boot Orca werd geallermeerd

link naar de film http://home.deds.nl/~brandweerharderwijk/duikfilm.htm

link naar de fotos

http://home.deds.nl/~brandweerharderwijk/duikinzet.htm


weet iemand wat er precies aan e hand was????

vanwege het slechte weer van mij geen foto's (hoosde van de regen, wind) en alsnog kwam hij alleen maar volgas langs


mocht iemand het radio verkeer opgenomen hebben ben ik geinteresseerd, voorral de alermeringen

Ja, een zéér aparte aktie!

De Orca wordt gealarmeerdt door het RAC Harderwijk. De Kustwacht krijgt die informatie weer eens niet. Vervolgens meldt de Orca zich in op 16. Waar gaat dit over vraagt de kustwacht. "U hoort nog van ons"antwoordt de Orca. Even later vraagt de Orca: "heeft U nog bijzonderheden voor ons" aan het KWC. "nee, want we weten van niets!" Later (een half uur ofzo) aangekomen meldt de Orca dat de melding een door politie regio Flevoland gevonden hoopje kleren betrof op de dijk bij Zeewolde. Ze meldden meteen weer retour te gaan.

Apart dat zo'n eind gevaren werd (vanuit Elburg) zonder te melden waarvoor (een mogelijke drenkeling dus).
Apart dat de kustwacht weer niet geïnformeerd werd door het RAC.


Wat een mooie Akties Mark! Was jij er ook bij?

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 14 augustus 2005, 14:53:26
ja dat heb ik wel gehoord, niet alles, het meeste wel, vond het zelf ook erg vreemd, bedankt ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 14 augustus 2005, 21:15:13
Henk, alleen bij de actie voor de TenTen was ik niet aanwezig. Is het bij jullie nog druk?

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 15 augustus 2005, 12:24:25
http://knrmhvh.onderkoeling.nl/Sleepje%20margriet%20110805.htm

Hier staan foto's op v/d Kapiteins Hazewinkel die de Prinses Margriet sleept. :D ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Maarten op 15 augustus 2005, 15:56:01
http://knrmhvh.onderkoeling.nl/Sleepje%20margriet%20110805.htm

Hier staan foto's op v/d Kapiteins Hazewinkel die de Prinses Margriet sleept. :D ;)

Ik heb ook een keer een foto gezien van een douanevaartuig (zeearend of visarend) die een knrm boot sleepte. Ging vrij hard en zag er wel tof uit!
Aleen zo jammer dat dat nodig is...
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 15 augustus 2005, 16:03:01
http://www.knrm.nl/stations/Den_helder/06Reddingrapporten/default.asp?TheArticle=4695

Is oo zoiets. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 15 augustus 2005, 16:57:12
http://knrmhvh.onderkoeling.nl/Sleepje%20margriet%20110805.htm

Hier staan foto's op v/d Kapiteins Hazewinkel die de Prinses Margriet sleept. :D ;)

lijkt me vrij lastig, een boot zonder roer slepen
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 15 augustus 2005, 17:22:46
lijkt me vrij lastig, een boot zonder roer slepen

Daar hebben wij een stopzak/drijfanker voor. Dan is er geen centje pijn. Die zullen ze bij de KNRM ook wel hebben. Alleen bij aanleggen moet je uitkijken als het schip zelf nog kan/wil sturen, het achterschip wil niet zo snel rond als je gewend bent door de zak die er aan hangt, dus bij het kort wenden voor "even de box in" komen ze maar zo in de box van de buren terecht. Niet zo erg als tie leeg is, maar als buurman thuis is heb je mogelijk wat schade. En als je dan nog een sleepverbinding hebt is die schade voor jou(w verzekering).

En Mark, ja we hebben best wel veel te doen, meer als andere jaren. Dat komt omdat de RB Huizen in de overgangsfase naar een KNRM station zit en daardoor nu even niet meer zo frequent voor patrouille op het water is als andere jaren. Blaricum vangt een hoop op, maar heeft ook z'n eigen gebied natuurlijk. Aan de andere kant zijn we wel een hoop werk kwijt aan een berger die de laatste tijd erg aktief is, die ligt bijna dag en nacht op het water en is bijna overal als eerste. Maar ernstige voorvallen zijn er dit jaar nog niet geweest (klop klop!).

Henk   
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 16 augustus 2005, 11:08:46
Gisteren hadden we er weer eentje.

Maandag 15 augustus 11,50 uur werd de bemanning van de Stellendamse reddingboot “Prinses Margriet” gealarmeerd  Het 10 meter lange kajuitzeiljacht “El Abanico”, thuishaven Scharendijke en met 2 opvarenden onderweg naar Amsterdam, had hulp nodig. In het Slijkgat, bij boei SG 2 merkte de man dat er motorstoring was. Zijn vrouw was zo zeeziek, dat ze niets kon uitrichten en er was dus hulp nodig om het Gat in te varen. Bij het jacht aangekomen zijn er twee man overgezet, die de zeilen hebben bijgezet en naar de haven van Stellendam zijn gevaren, waar het met behulp van de “Prinses Margriet” werd afgemeerd aan de drijvende steiger.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 17 augustus 2005, 23:53:07
Het is hier nu ook gekke werk voor ons doen, vandaag drie keer gealarmeerd, en 5 keer in 4 dagen. Sommige uitrukken waren niet bijzonder maar andere wel. Zal binnenkort wat verslagen posten.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: pompbediende op 18 augustus 2005, 23:09:03
De dordsche reddingsbrigade had gister ook 3 meldingen, 2 prio 1, personen te water  en 1 melding prio 1 van een persoon aangevallen door een stier op een schiereiland, waarbij ook de LL2 tp kwam  ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 19 augustus 2005, 00:09:47
Ja het was op een strandje langs de nieuwe merwede ter hoogte van kilomter 763 we hebben ambu personeel er heen gevaren. slachtoffer is met de heli afgevoerd richting zuiderziekenhuis.

hieronder het verslag ervan

Persoon aangevallen door stier

WERKENDAM – 17 augustus 2005
Wind: NW 2

Om ongeveer 15.00 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er een persoon met letsel zou liggen op een strandje, ter hoogte van kilometerraai 963 aan de Nieuwe Merwede. Met de nieuwe DRB 49 uitgerukt vanaf Willemsdorp en binnen 18 minuten ter plaatse. De traumaheli was inmiddels al geland en de trauma-arts had inmiddels al een eerste beoordeling uitgevoerd. Besloten werd met vereende krachten het slachtoffer op een wervelplank te draaien en vervolgens met de heli te vervoeren richting het Zuiderziekenhuis te Rotterdam. De DRB 49 maakte om 16.30 uur weer vast aan de steiger en lag weer gereed voor de uitruk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 19 augustus 2005, 01:44:25
Ja het was op een strandje langs de nieuwe merwede ter hoogte van kilomter 763 we hebben ambu personeel er heen gevaren. slachtoffer is met de heli afgevoerd richting zuiderziekenhuis.

hieronder het verslag ervan

Persoon aangevallen door stier

WERKENDAM – 17 augustus 2005
Wind: NW 2

Om ongeveer 15.00 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er een persoon met letsel zou liggen op een strandje, ter hoogte van kilometerraai 963 aan de Nieuwe Merwede. Met de nieuwe DRB 49 uitgerukt vanaf Willemsdorp en binnen 18 minuten ter plaatse. De traumaheli was inmiddels al geland en de trauma-arts had inmiddels al een eerste beoordeling uitgevoerd. Besloten werd met vereende krachten het slachtoffer op een wervelplank te draaien en vervolgens met de heli te vervoeren richting het Zuiderziekenhuis te Rotterdam. De DRB 49 maakte om 16.30 uur weer vast aan de steiger en lag weer gereed voor de uitruk


Poeh, klinkt eenvoudig maar was het vast niet...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 19 augustus 2005, 10:32:35
Dat is weer een bijzondere actie.

Vistuig, op welk kanaal worden jullie gealarmeerd en welke marifoonkanalen gebruiken jullie?

Groeten Mark.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 19 augustus 2005, 14:11:38
We worden geallarmeerd op brandweer kanaal 4, en gebruiken marifoon kanalen 16, 40, 10, 79, 4, 71. Maar dat hangt af van de allarmering en plaats van het incident. Maar op 16 of 40 heb je de meeste kans ons te horen.  

Was inderdaad geen standaard uitruk. De LL2 was al eerder ter plaatse en we hebben alleen geholpen met de patient op een backboard te krijgen en haar in de heli tillen. En de politie te water heeft de koeien en stier op een afstand gehouden.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 19 augustus 2005, 14:20:42
Hier nog wat inzet verslagen:

Vuurpijl gesignaleerd         

Oude Maas   – 02/08/2005
Wind: O-1   


Gealarmeerd door GMC, melding was vuurpijl gesignaleerd nabij Ara Hotel te Zwijndrecht. Tevens zag men iets drijven op de rivier. Daarop zijn de DRB 29 en DRB 39 uitgevaren en hebben marifonisch contact gezocht met de RVC en ingemeld bij de GMC. Tijdens het aanvaren bericht ontvangen van de GMC dat het loos alarm was. Hierop zijn beide vaartuigen terug naar de post gegaan en hebben zich uitgemeld.

Zeiljacht met touw in schroef         

Rietbaan   – 14/08/2005
Wind: NW-3   


Gealarmeerd door GMC op verzoek van de Kustwacht, melding was jacht met motorstoring bij spoorbrug Oude Maas. Daarop zijn de DRB 29 en DRB 39 uitgevaren. Bij opzoeken positie was de noord ter hoogte van Groothoofd ook mogelijk. Via kanaal 79 contact gezocht met het jacht en hij lag bij een shipyard. Door twijfel tussen Schroothaven en Rietbaan zijn beide vaartuigen een kant opgevaren. Nader contact via kanaal 79 gaf een positie west van de Noord, zonder bijzondere kenmerken op de kant.
Uiteindelijk heeft de DRB 39 het jacht (Dark Star, tijdelijke thuishaven Middelburg) aangetroffen in de Rietbaan. Vier opvarenden, zonder letsel. Bij nader onderzoek bleek een fors touw in de schroef te zitten (forse tros). DRB 29 eveneens ter plaatse gegaan, en uitgebreide pogingen gedaan het touw met pikhaken los te wrikken. I.v.m. beperkt succes uiteindelijke 1 persoon gezekerd te water gegaan om touw om schroefas centraal onder schip met mes te verwijderen.
Schipper kon vervolgens zonder verder problemen weg vervolgen naar Maartensgat of Nieuwe Haven, na bemiddeling met bruggendienst. Donatieformulier uitgereikt, kleine donatie gekregen, teruggekoppeld aan GMC, Post Dordt en Kustwacht.

Melding persoon te water in het Spui


OUD BEIJERLAND – 16 augustus 2005
Wind: N2

Om 12:00 uur gealarmeerd door de GMC met de melding dat er een persoon te water te water zou zijn in het Spui. Al snel voeren de DRB 29 en DRB 39 uit. Om 12:35 uur ter plaatse aangekomen het bericht van de RWS 17 dat de persoon ergens op het droge zou zitten. Dit bericht bij de GMC nagetrokken e.e.a. bleek inderdaad juist. Daarop keerden beide vaartuigen onverrichter zaken terug.

Man ernstig gewond na sprong in het water
 
  
Sliedrecht 18-08-2005 - Een 34-jarige man uit Sliedrecht is op woensdagavond 17 augustus 2005 ernstig gewond nadat hij in het water sprong. Hij zat met vrienden en familie in de achtertuin van een woning op de Rivierdijk in Sliedrecht. Op een gegeven moment stond de man op en nam een duik in de rivier. Eerst maakte het slachtoffer nog een paar zwemslagen maar hierna dreef hij alleen nog maar. Iemand haalde hem direct uit het water. Met spoed bracht een ambulance de 34-jarige naar een ziekenhuis in Rotterdam. De man heeft vermoedelijk ernstig nekletsel

Wij waren wel geallarmeerd maar de inzet ging over voordat we uitgevaren waren.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 19 augustus 2005, 15:48:10
en wie van jullie vaart er met  SAIL mee?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 19 augustus 2005, 23:00:01
Wij voeren mee met Sail-in. Telefonisch ingemeld bij de coördinatie. Hebben nog in totaal vijf bootjes met motorpech tussen het peleton weggehaald, een vlak voor het sloepje overvaren zou worden door een driemaster. Samen met de P63 en de havendienst 2 ruimte gemaakt voor de Argos en z'n sleep, weer zo'n driemaster die vanuit een zijtak het Noorzeekanaal op moest draaien. De flitser deed het leuk, maar de megafoon schiep wonderen!! Dat is een aanrader bij het manipuleren van de scheepvaart, was ook heel handig bij het naar de kant brengen van de pechgevallen. Gewoon even roepen naar de overige scheepvaart en dan kun je er door! We hadden de opdracht die scheepjes direkt naar de wal te brengen en daar af te meren, er mocht niet mee gesleept worden. Heel wat (bijna) aanvaringen meegemaakt en profi schippers die elkaar de huid vol scholden en elkaar het licht in de ogen niet gunden. Op het IJmeer zijn nog wat agenten (ze hadden er nog een paar over kennelijk)bezig geweest alle bootjes te bekeuren die van Sail kwamen en geen vaarbewijs twee hadden, wat daar wel vereist is. Heb nog wat foto's, komt wel goed...

Leuke dag, maar ik werd er wel een beetje moe van...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: pompbediende op 19 augustus 2005, 23:10:46
al met al heeft de DRB het er maar druk mee, ondanks het want minder weer   ;) ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 20 augustus 2005, 18:09:17
Zandvoort, 18 augustus 2005 (actie 06)
Ex-marineschip heeft tros in schroef

  


Donderdagmiddag om ongeveer half vijf werd de bemanning van het station Zandvoort gealarmeerd voor assistentie aan een ex-marineschip. Het tot pleziervaartuig omgebouwde schip lag op enkele honderden meters uit de kust ter hoogte van het gebouw De Rotonde met een tros in de schroef. Het verzoek was het schip naar IJmuiden te slepen.

Omdat de “Annie Poulisse” deze dagen in Amsterdam actief is tijdens Sail 05 beschikt het station tijdelijk over de “Heek”, een reddingboot van het type Float 500. Onmiddellijk werd duidelijk dat de ex-marineschip (16,5 meter, 22 ton) een maatje te groot was voor de “Heek”. In overleg met het Kustwachtcentrum is daarom de hulp ingeroepen van de IJmuidense reddingboot “Koos van Messel”. Onder toeziend oog van de “Heek” heeft de “Koos van Messel” het schip op sleeptouw genomen en naar IJmuiden gebracht.

Het pleziervaartuig, genaamd “Jeltje Aimée” met als thuishaven Zandvoort, was die dag van Texel naar Zandvoort gevaren. De bedoeling was om ’s avonds naar Sail Amsterdam te gaan. Liggend voor de kust van Zandvoort heeft de bemanning nog geprobeerd om zelf de tros uit de schroef te krijgen. Tevergeefs. Vandaar dat via de Kustwacht de hulp van de reddingboot werd ingeroepen.

 
 
Bron: www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 21 augustus 2005, 00:56:25
Maar was de HOGE ingehuurd door de organisatie of zijn jullie zelf gaan kijken?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 21 augustus 2005, 12:23:13
Maar was de HOGE ingehuurd door de organisatie of zijn jullie zelf gaan kijken?

Wij gingen zowiezo,
net als de vorige keer mee met de stoet. Alleen in 2000 voeren we onbedoeld "storend" door de hulverleningsketen. Want als reddingsboot uitziende RIB wordt er toch een beroep op je gedaan als er wat gebeurd.  In 2000 hebben we twee agenten gered bv.

Dit jaar wilden we dat anders doen
en ons voegen naar het bestaande hulpverleningsplan en hebben daarom kontakt op genomen met de beide GHOR regio's: Amsterdam en Kennemerlannd en ons daar via via aangemeld. Dat ging bij Amsterdam wat makkelijker als bij kennemerland. Maar we hebben uiteindelijk alle relevante informatie (draaiboeken)  gekregen en de telefoonnummers van de politie/VC  waar wij ons hebben hebben ingemeld. Daarnaast hebben we steeds kontakt gehouden met iemand van de KNRM. We konden ook aktief reageren op de oproepen van de schepen op kanaal 3 en later op 68 van de marifoon die problemen hadden of zagen. Ook het kontakt met de KLPD verliep over deze kanalen.

Aan boord van de KNRM zat een ambu bemanning
en een arts. Wij hadden ook een arts, AED en zuurstof mee. Langs de kant van het Noordzeekanaal stond op drie punten steeds een ambu standby. Handig om te weten wat die aanlandingspunten zijn, maar van die wetenschap hebben gelukkig wij geen gebruik hoeven maken.

Een geslaagde rustige dag al met al,
hoewel het duwen en dringen was voor de grote, maar ook voor de kleine scheepvaart. En er zwom nog van alles tussendoor, niet alleen zwanen, maar ook mensen! (Al of niet met slok op).

Henk   
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 21 augustus 2005, 17:05:13
had je er gister moeten zijn!
gister had bijna elke bestuurder gedronken. lette daarom niet op!

ook heel erg veel pech gezien en ik heb met mijn boot nog net een klein bootje voor de pont vandaan gehaald met aan boord twee volwassenen en drie kleine kinderen!(zonder zwemvest en een krakamigge motor
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 21 augustus 2005, 19:04:28
Goede aktie Jerommeke, die pont blies gewoon door ja. Er was gelukkig ook professionele hulp van onze collega's, zie hier wat foto's ervan, de echte reddingsboten zijn te onderscheiden aan de rode wimpels:

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2FSail%2FHulpverleningsboot1.jpg&hash=56ab38c23a914edbad84effab361693d)


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2FSail%2FHulpverleningsboot2.jpg&hash=d2d23e3761f89c55dc1315091aabd519)


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2FSail%2FHulpverleningsboot3.jpg&hash=bc1397f72ce6a37877000a4df93f47a6)


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingbrigade.net%2Fplaatjes%2FSail%2FHulpverleningsboot4.jpg&hash=26409232d4fe9868068102839a763dbd)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: vistuig op 22 augustus 2005, 13:52:19
Je moet je niet aangevallen voelen Henk, ik vroeg het uit intresse. En niet om je af te kraken. Maar wat ik dus uit je verhaal op maak is dat je op iegen initiatief bent gaan varen.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 22 augustus 2005, 18:30:44
Je moet je niet aangevallen voelen Henk, ik vroeg het uit intresse. En niet om je af te kraken. Maar wat ik dus uit je verhaal op maak is dat je op iegen initiatief bent gaan varen.

Klopt allemaal! Maar ik schud dat gevoel nu helemaal weer van me af :)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 30 augustus 2005, 12:31:01
Prio 1 melding onwelwording op IJmeer.

Maandag 29 aug even voor half twaalf ging de pieper af voor de reddingsbrigades Randmeren met een spoedmelding. wat je dan te zien krijgt is

Citaat
0703307 23:26:32 29-08-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Naarden (Reddingsbrigade)
0703057 23:26:32 29-08-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Blaricum (Reddingsbrigade)
0703032 23:26:32 29-08-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Huizen (Reddingsbrigade)
0703025 23:26:32 29-08-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Huizen (Reddingsbrigade)

Dus dan weet je nog niet wat er aan de hand is. Gelukkig hoort de RAC Gooi- en Vechtsreek de kustwacht als coördinerend station op de hoogte te houden van incidenten, zowel volgens OP-PLAN SAR als volgens de SAMIJ regeling dus als we bellen naar de kustwacht krijgen we alle inlichtingen zij hebben.

Dat was echter niet veel, niets eigenlijk. Ik was al de tweede die belde wat er aan de hand was, dus ging men nu maar eens informeren bij G&V wat er aan de hand was.

Inmiddels kon ik de bemanning van de Seeker waarschuwen dat er "iets aan de hand was ergens op het IJmeer". Voor de zekerheid de AED en de zuurstof gepakt, want die gaat zowiezo altijd mee.

Na een tweede telefoontje met de kustwacht waren ze er achter dat het een onwelwording betrof op het eiland Pampus. Als eerste ging de Blaricum 1 van RB Blaricum eruit als tweede de Gooijer van Huizen. Als derde de Johanna Smit en als vierde de Seeker.

De reddingsboot Gooijer ligt voor de Hollandse brug alweer met pech en zal later door de Huizer (ook van de RB Huizen) worden teruggesleept.

Als uiteindelijk de Johanna Smit terplaatse is (om 23.50 uur) bij het Eiland Pampus blijkt dat het SO al door de melder naar de ambu is gebracht en daarin op weg is naar Leiden.

Wat opvalt is dat de Kustwacht steeds achter de feiten aanholt doordat ze niet op de hoogte gehouden wordt van de feiten en niet in staat is te coördineren.

Een duidelijk voorbeeld van hoe de SAR hulpverlening niet bedoeld is. Afschermen/geheim houden van de hulpverlening kan mensenlevens kosten, zeker op het wat grotere water.

Laten we nu ophouden met alleen aan de eigen eer en glorie te denken en niet langer dit soort meldingen "onder de pet" houden om als eerste te kunnen arriveren.

Het had zo kunnen zijn dat er bv een arts of verpleegkundige in de buurt van Pampus lag met z'n bootje (die varen soms ook...), die hulp sluit je uit als je de kustwacht niet op de hoogte brengt.

Het radioverkeer staat op dit MP3'tje:

luister hier naar het opgenomen radio verkeer (http://www.reddingbrigade.net/mp3's/reanimatie%20ma%2029%20augustus%202005.mp3)

Henk

De Gooijer op sleep (door de nachtkijker die boordverlichting niet leuk vind ;D)

[verwijderd door de admin]
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: muistroom op 30 augustus 2005, 20:13:56
Henk,
Wellicht ten overvloede maar wanneer men zich inmeld via C2000 krijg je van de meldkamer alle bijzonderheden. Werkt fantastisch, dus geen geheimhouding of iets dergelijks
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 30 augustus 2005, 20:22:04
op welke freq werd er geallmeerd

heb je een foot van de reddingboot (die pech had ) bij dag licht
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 30 augustus 2005, 20:55:50
Henk,
Wellicht ten overvloede maar wanneer men zich inmeld via C2000 krijg je van de meldkamer alle bijzonderheden. Werkt fantastisch, dus geen geheimhouding of iets dergelijks

Dat is (wellicht ook ten overvloede) geen optie voor de kustwacht, deze heeft geen C2000. De meeste watersporters ook niet. Wat is het nut (de toegevoegde waarde) van inmelden op kanaal 16, zonder te zeggen waar je heen gaat. Maar één doel, laten zien hoe belangrijk je bezig bent met wat geheimzinnigs. Kanaal 16 is voor openbaar nood- spoed en veiligheidsverkeer, waarbij de kustwacht een coördinerende rol speelt. De kustwacht kan helemaal niet coördineren als ze niet weet wat er aan de hand is. Hoeveel schepen waren op het water op het moment van de melding met c2000? Geen een! En als die er wel was stond ie op een andere fleetmap, en wist nog van niets. Weet hoe vaak vaarden er regio politieboten zonder mariofoon, ze hadden toch C2000? Die zijn/worden nu allemaal uitgerust met marifoon. Ook zij hebben een hekel aan achter de feiten aanhollen.

Drie systemen werkt wel (KNBRD/C2000/Marifoon), maar het kan niet zo zijn dat c2000 gebruikt wordt om de bijzonderheden van de hulpverlening (op het water) af te schermen ten koste van de overige scheepvaart, de zg omstandershulp. 

Het gaat nu niet over HOGE, maar over alle overige, niet met c2000 maar wel met een marifoon uitgeruste scheepvaart. Allemaal boten die mensen uit het water kunnnen halen en de kustwacht op kunnen roepen als ze aanvullende informatie hebben, er zijn mogelijk zelfs artsen bij, politie, rijkswaterstaat, verpleegkundigen  brandweermensen enz. Allemaal weten ze van niets als jij daar geheimzinnig gaat lopen doen met je c2000.
Ik bedenk dit niet zelf, er is een OPLAN SAR geschreven waar dit instaat en een SAMIJ regeling.

De kustwacht, de KLPD de KNRM hebben allemaal hetzelfde, gelijkluidende standpunt. Op het grote water kun je niet zonder de omstandershulp. En door niemand te vertellen (geheim te houden) wat er aan de hand is schakel je die uit. Reddingsboten kunnen nooit alles, altijd oplossen, al denken veel van wel. We hebben ook het publiek (passanten) nodig, echt!

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 30 augustus 2005, 21:04:33
Henk, ik sluit me helemaal bij je aan. Wij zullen in de toekomst ook uitgerust worden met C-2000, maar op het water moet je niet communiceren zonder marifoon. Dus gewoon inmelden op 16 en geen geheimzinnig gedoe.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 30 augustus 2005, 21:21:04
op welke freq werd er geallmeerd

heb je een foot van de reddingboot (die pech had ) bij dag licht

er wordt gealarmeerd op 167.790 de vroegere werkfrequentie van AC52 kan 12 geloof ik.

En ik heb er nog wel een van eind vorig jaar:


(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fpics%2FGooijer+met+pech.jpg&hash=2b46ed86019b1b2e4d71981a5a6e9abf)


Als de sleep de haven binnenkomt meldt ie zich wel "terug aan station" maar niet hoe... :)

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: ralf op 8 september 2005, 13:47:11
Diepe diepe diepe zucht.

Er spinnen allemaal zinnen en uitspraken door mn hoofd maar ik hou het maar voor me. Laat er iemand zn verstand gebruiken.

Diep triest.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: ralf op 10 september 2005, 19:56:46
? En u bent.  ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: AC-Marcel op 10 september 2005, 23:50:08
Misschien is dat ook wel een tip voor Ralf, zelf.. 

Gaan we nou vals doen? Nee toch....  ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: ralf op 11 september 2005, 14:01:27
Het verstand hebben sloeg op het niet zeggen wat je denkt om verdere ellede te voorkomen. Ik had het dus al over mezelf, lampje. Soms even nadenken voor je wat zegt is een gave die een aantal mensen waardoor de ietwat valse meneer niet op hun CV hebben staan.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: firemanr op 11 september 2005, 16:57:03
Dit is de topic voor reddingsverslagen, niet om schimpscheuten heen en weer te schieten, dus nu graag weer die spannende reddingsverslagen van op het water. ;D ;)

Met andere woorden: On-topic!

 ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: firemanr op 13 september 2005, 01:13:31
Cube, er is geen censuur op dit forum, lees alleen het bovenstaande wat ik geschreven heb. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 15 september 2005, 18:38:57
Woensdag 14 september bevond de Noordzeekotter TX 45 “Berend Cornelis”, met 4 personen aan boord, zich ongeveer 5 mijl zuidwest van het lichteiland toen er problemen met de motor ontstonden. Via de kustwachtpost Ouddorp werd de hulp ingeroepen van de “Prinses Margriet” uit Stellendam. De pieper ging 08.50 uur en de reddingboot was een uur later ter plaatse. De golfhoogte was inmiddels opgelopen tot ongeveer 3 meter. De sleepverbinding werd gemaakt, maar bij het eerste zeetje brak de tros. Het zag er niet naar uit dat het weer zou verbeteren en daarom werd de hulp ingeroepen van de “Koopmansdank”, de reddingboot uit Burghsluis. Deze boot is zwaarder en heeft een sterkere sleeptros. Bovendien was deze reddingboot buiten voor een oefening. De schipper van de “Koopmansdank” is sinds kort een ex-visserman uit Den Helder. Hij was 11.15 uur ter plaatse en maakte vast aan de TX 45 en bracht hem het Goereese Gat in. Bij de Kwade Hoek maakte de “Prinses Margriet” weer vast en leverde in de buitenhaven de kotter over aan een sleepboot van de werf, die het schip verder meenam naar de binnenhaven.

De bemanning was nog in het boothuis in verband met deze actie toen iemand kwam melden dat hij op het Haringvliet al een uur geleden een catamaran had zien omvallen en niet meer overeind komen. Telefonisch en in overleg met de kustwacht geïnformeerd of er een catamaran vermist werd. Dat bleek niet het geval te zijn. Toch, na contact en in overleg met de kustwacht, uitgevaren met de “Willemtje”, de reddingboot voor het Haringvliet en een paar zoekslagen gemaakt, waarbij niets werd gevonden.

Dit waren actie 68 en 69 voor station Stellendam.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 september 2005, 18:02:04
0703306 13:46:48 16-09-05 GROUP HV 3 IJMEER MUID GEEN SPOED BRW Naarden (Reddingsbrigade)
0703033 13:46:48 16-09-05 GROUP HV 3 IJMEER MUID GEEN SPOED BRW Gooi en Vechtstreek
0703025 13:46:48 16-09-05 GROUP HV 3 IJMEER MUID GEEN SPOED BRW Huizen (Reddingsbrigade)
0703306 13:46:12 16-09-05 GROUP HV 3 IJMEER MUID GEEN SPOED BRW Naarden (Reddingsbrigade)
0703033 13:46:12 16-09-05 GROUP HV 3 IJMEER MUID GEEN SPOED BRW Gooi en Vechtstreek
0703025 13:46:12 16-09-05 GROUP HV 3 IJMEER MUID GEEN SPOED BRW Huizen (Reddingsbrigade)


Om 13.43 dus hoorde ik hoe over kanaal 16 een melding gedaan werd over een Bavaria 35 voet die aan lager wal geraakt was bij het eiland 't Hoofd op het IJmeer.  De kustwacht gebeld of wij erheen moesten en na een "ga maar" alarm gemaakt. Omdat ik de boot met vooruitziendeblik 's morgens al klaar gemaakt had (op/leeggepomt, sloten eraf, konden we ons al 6 minuten later onderweg melden naar de zeilboot.

Omdat het slecht weer was en wij niet wisten of er wel gevaren kon worden met ons bootje op het IJmeer hebben wij ons van de assistentie verzekerd via 16 van de Johanna Smit, welke onder vrijwel alle omstandigheden kan varen. Om 1459 konden we ons toch ter plaatse melden, bij idd een op de ondiepte stuiterend jacht met 4 opvarenden. Het bleken goede bekenden: De importeur van de Bavaria's welke gelegen is in de jachthaven Marina Muiderzand, die met een paar potentiele kopers "een klein stuurfoutje gemaakt had bij het laveren". Ondertussen kwam ook de Gooijer langszij en de Johanna Smit stoomde inmiddels ook op. De Seeker kon met moeite een verbinding overbrengen en toen die er was moest nog tegen de wind in gedraaid worden. Op laatst lukte dat en konden we gaan trekken. Normaal leggen we een zeilboot "op één wang" door aan de fokkeschoot te trekken, maar dat hoefde niet. Door zoals de Gooijer het noemde "stevige windje" ::)  ;D en de ondiepte werd het schip op het kale tuig al op 20% slagzij gelegd waardoor het bij elke golf even een beetje opgetild werd en beetje bij beetje richting de vaargeul konden trekken.

De Brandweerboot van Bunschoten -dapper ploeterend vanaf het Eemmeer- was inmiddels al tot de Huizer Haven gekomen, maar de assistentie van deze dappere jongens was niet meer nodig, dus konden ze het hele eind weer terug.  Tja, als je het snel zegt klinkt IJmeer net als Eemmeer :( . Ik heb de kustwacht er nog op geattendeerd maar kreeg als antwoorde dat dat de "schipper z'n eigen verantwoording is en dat is natuurlijk ook zo.

Om 14. 10 waren we met de sleep weer voor de haven waar de boot nu weer op een koper ligt te wachten.

Zo, nu ga ik droge sokken aantrekken.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 16 september 2005, 18:05:36
Zo, nu ga ik droge sokken aantrekken.

Waren alleen je sokken nat? :laugh: :laugh: ;D ;D ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: duif op 16 september 2005, 18:12:51
goede actie alleen een beetje onnodig dat er als er een groep uit huizen en een uit naarden opgeroepen wordt er ook nog een ploeg uit bunschoten op vaart toch zonde van tijd en geld.

hoo dat de boot verkocht is ?? ;D ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 september 2005, 18:37:14
goede actie alleen een beetje onnodig dat er als er een groep uit huizen en een uit naarden opgeroepen wordt er ook nog een ploeg uit bunschoten op vaart toch zonde van tijd en geld.

hoo dat de boot verkocht is ?? ;D ;D
Ik denk dat het eerste een misverstand was: Eemmeer klinkt een beetje als IJmeer, er zal verkeerd doorverbonden zijn naar de verkeerde meldkamer. De jongens zijn toch dapper gegaan met dat hondeweer, petje af!  We gaan het uitzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren, want inderdaad: hoewel het een stukje zekerheid geeft dat Bunschoten schaduwvaart, is het geen toonbeeld van doelmatige inzet van mens en middelen. Ik weet ook niet hoe - bij windkracht 7 pal Noord en aan lage wal- de RIB en de bemanning zich houden op het IJmeer, verstandiger dat eerst maar 'ns met wat rustiger weer proberen lijkt me...

En wat het tweede betreft, ik denk dat ze eerst nog even over de koop na moeten denken, maar ze waren niet echt onder de indruk, hun schipper bleef rustig en dat scheelt!

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 september 2005, 18:51:12
Waren alleen je sokken nat? :laugh: :laugh: ;D ;D ;)

Nee, mijn onderbenen ook een beetje :) ... 8)

Maar het scheelde niet veel, ik was de sleeplijn aan het pakken toen de boot met een klap tegen de zeilboot aangesmeten werd, ik viel dus tegen de tubes (lekker zacht) en net niet over boord.  Hoewel, ik wil altijd nog een keer aan boord van de Gooijer, dus het was wel een buitenkansje.

Dan was er toch meer nat geweest als mijn sokjes...

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 16 september 2005, 22:54:26
Mooie actie weer. Bij ons was het zeer rustig vandaag.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 16 september 2005, 23:13:51
Mooie actie weer. Bij ons was het zeer rustig vandaag.

Groeten Mark. ;)
Wel altijd weer hetzelfde Mark, Jacht op z'n plek, aktie voorbij...

Shit!! Ik had een foto moeten maken.

Ik neem het me voor, maar vergeet het steeds.

Stel je voor: een 35 voeter zo op z'n wang dat de kiel af en toe boven water komt, dan er weer uit, dan weer met een dreun op de bodem... Vechten om de kop in de wind te houden...

En geen foto...

Shit !!!

(heeft Huizen er geeneen gemaakt?).

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 september 2005, 19:56:01
En toen waren wij enkele ogenblikken later als de Gooijer en konden we wel op ons gemak foto's maken. Mooi rustig weer met mooie luchten, helemaal oke dus.

0703307 14:44:31 17-09-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Naarden (Reddingsbrigade)
0703032 14:44:31 17-09-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Huizen (Reddingsbrigade)
0703025 14:44:31 17-09-05 GROUP HV 1 IJMEER MUID SPOED BRW Huizen (Reddingsbrigade)

Waarom een catamaran met en afgebroken mast met windje 3 een prio 1 is en een zeilboot met 7 aan lager wal "geen spoed" ??? Schiet mij maar lek...

Henk

[verwijderd door de admin]
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 september 2005, 19:57:27
De reserveboot Harry Boersma is de tijdelijke vervanger van de Ronduit.

Ze gaan er niet echt op achteruit, het ding is mooi snel!

De foto's zijn genomen met een Nokia 6630.

Henk

[verwijderd door de admin]
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 17 september 2005, 20:05:03
Van welke brigade is de Ronduit?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 september 2005, 20:08:39
Ja, sorry Colin je hebt gelijk. Die is van de RB Naarden.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 17 september 2005, 20:17:39
Ik zie hen allemaal in mooie pakken, hebben jullie die ook? of iets wat er op lijkt? neem niet aan dat julie in jullie spijkerbroekje zitten
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 17 september 2005, 20:59:41
Wij hebben niet van die mooie pakken, maar deze als gedragen tijdens de instructie zuurstof eerste hulp:

Henk

[verwijderd door de admin]
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 17 september 2005, 21:18:07
ziet er ook goed uit  ;D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: duif op 18 september 2005, 11:27:10
dat oranje pak is een lid van huizen leuk dat ze ook op les komen bij hoge .
en ik denk dat ik ook de berger uit huizen herken vaart hij ook bij jou henk.
( ik heb hem in het voorjaar een keer gesproken bij ijburg)


groetjes duif
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 18 september 2005, 13:43:57
Scheveningen, 18 september 2005
Reddingsvlotten drijven in de aanlooproute van Scheveningse haven.Zaterdag 17 september om twaalf uur voer de Jan van Engelenburg op verzoek van de Verkeerscentrale uit naar twee dinky’s die op ongeveer een mijl uit de kust voor Scheveningen dreven. De beide dinky’s met aan boord ongeveer 20 personen waren bezig met een oefenprogramma. De hierbij horende sleepboot was even richting de haven gevaren in verband met het vertrek van een grote hektrawler. Omdat de dinky’s door stroom en wind steeds meer richting de aanlooproute van de Scheveningse haven dreven werd er, op verzoek van de Centrale, vastgemaakt aan de vlotten en werden deze in zuidelijke richting en vrij van de lichtenlijn gesleept.
Een aantal personen aan boord van de vlotten voelde zich minder lekker, deze personen overgenomen op de Jan van Engelenburg en richting Scheveningen gevaren.
Een van de personen vertoonde onderkoelingsverschijnselen, waarvoor via de Verkeerscentrale een ambulance werd besteld. Omdat de lichaamstemperatuur van deze man behoorlijk was gedaald is deze door de GGD meegenomen naar het Westeinde ziekenhuis.

Bron: www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: bAdemArk op 19 september 2005, 00:32:56
De reserveboot Harry Boersma is de tijdelijke vervanger van de Ronduit.

Ze gaan er niet echt op achteruit, het ding is mooi snel!

De foto's zijn genomen met een Nokia 6630.

Henk

De Harry Boersma (RedNed) heeft ook nog een dagje Hare Majesteit de Koningin bewaakt in Zwolle...

(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fchat.zwolle.org%2Fpigeon%2Freddingsbrigade%2Ffoto%2Fkoningin210605%2FDSC00138.JPG&hash=57a3141b5862bfecbc8c35a6af619ce7)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 19 september 2005, 01:32:44
Scheveningen, 18 september 2005
Reddingsvlotten drijven in de aanlooproute van Scheveningse haven.Zaterdag 17 september om twaalf uur voer de Jan van Engelenburg op verzoek van de Verkeerscentrale uit naar twee dinky’s die op ongeveer een mijl uit de kust voor Scheveningen dreven. De beide dinky’s met aan boord ongeveer 20 personen waren bezig met een oefenprogramma. De hierbij horende sleepboot was even richting de haven gevaren in verband met het vertrek van een grote hektrawler. Omdat de dinky’s door stroom en wind steeds meer richting de aanlooproute van de Scheveningse haven dreven werd er, op verzoek van de Centrale, vastgemaakt aan de vlotten en werden deze in zuidelijke richting en vrij van de lichtenlijn gesleept.
Een aantal personen aan boord van de vlotten voelde zich minder lekker, deze personen overgenomen op de Jan van Engelenburg en richting Scheveningen gevaren.
Een van de personen vertoonde onderkoelingsverschijnselen, waarvoor via de Verkeerscentrale een ambulance werd besteld. Omdat de lichaamstemperatuur van deze man behoorlijk was gedaald is deze door de GGD meegenomen naar het Westeinde ziekenhuis.

Bron: www.knrm.nl
Tjonge jonge, dat je het steeds vaker van de sukkels moet hebben om aan je reddingsquotum te komen!

"We gooien U er hier uit in de vlotten en gaan zelf even weg, nog even wat geld verdienen. Denk dan maar we hebben toch maar even zo realistisch mogelijk geoefend.
Oja, niet aan de noodrantsoenen en de verbandtrommel zitten: we kunnen niet aan de gang blijven met bijvullen!"

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 21 september 2005, 15:52:47
Katwijk aan Zee, Dinsdag 20 september 2005
Hulpverlening en melding zwemmers vermist in Scheveningen (17 & 18/2005)

  


Grootscheepse actie KNRM blijkt onnodig
Drie reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een helikopter (G-JSAR), zijn dinsdagochtend gealarmeerd voor drie vermiste zwemmers.

Omstreeks 10.45 uur kreeg het Kustwachtcentrum Den Helder van een strandtenthouder in Scheveningen de melding dat de zwemmers vermist waren ter hoogte van het Zwarte Pad. De eigenaar had drie zwemmers gesignaleerd die hij op een gegeven moment kwijt was. Als 'stille getuigen' bleef er echter wel kleding op het strand liggen.

Nadat de Jan van Engelenburg van station Scheveningen was uitgevaren werd ook De Redder en de George Dijkstra, respectievelijk van de KNRM-stations Katwijk en Ter Heijde gealarmeerd, evenals een SAR helikopter. Brandweer Haaglanden had direct na melding duikers richting de opgegeven positie gedirigeerd en ambulances stonden standby.

Een half uur na melding werd duidelijk dat de gezochten in goede gezondheid elders op het strand verbleven, waarop de zoekactie werd gecanceld.

 

Op woensdag 14 september jl. werd op verzoek van de Centraal Post Ambulancevervoer assistentie verleend aan de ambulancedienst. Op het strand langs de waterlijn was de berijder van een paard ten val gekomen. Met behulp van het kusthulpverleningsvoertuig werd het medisch personeel en de patient naar de gereedstaande ambulance op de Boulevard gebracht.

 

Bron: www.knrm.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 3 oktober 2005, 10:21:50
Reddingboten brengen surfer binnen.

Donderdag 29 september 14.20 uur, piepte de Kustwachtpost Ouddorp de bemanning op van de Stellendamse reddingboot “Prinses Margriet”. Een groep surfers bevond zich nabij de Slufterdam en één van hen kreeg materiaalpech. De  mast van de uit Strijen afkomstige surfer brak. Eén van zijn vrienden sloeg alarm via de kustwacht. Even later werd ook de eveneens te Stellendam gestationeerde “Narwal” opgeroepen. Deze reddingboot vervangt de “Willemtje”, die in de binnenhaven van Stellendam is gestationeerd voor het Haringvliet. Ook de “Kapiteins Hazewinkel” uit Hoek van Holland werd gevraagd te komen zoeken. Ook was  de politieheli in de buurt en hielp mee zoeken. De reddingboten maakten diverse zoekslagen. De “Prinses Margriet” vond de ongelukkige surfer al vlug en nam hem aan boord. Door de “Narwal” werd hij weer op het strand afgezet met zijn materiaal en de hulpverleners konden weer naar hun station terugkeren. Na weer te hebben afgetankt was de “Prinses Margriet tegen vier uur weer stand-by bij het botenhuis in de buitenhaven van Stellendam.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Rescue-Boy op 8 oktober 2005, 19:52:50
0200278 16:31:59 08-10-05 G KNRM  HV 1 NOORDZEE Callantsoog (CLG) IN NOOD TE WATER kitesurfer in problemen KNRM NHN Callantsoog ( Bemanning Koen Oberman )

0200280 13:38:53 03-10-05 G KNRM  HV 2 REDDINGSBRIGADE Den Helder (DHD) OPKOMEN IVM ZOEKACTIE INFO VOLGT IN TILLENHOF VAN KADER KNRM NHN Callantsoog ( Bemanning Khv )


Zal maar zeggen dat het geen slechte week was voor het midden van Oktober.

Res   8)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 8 oktober 2005, 20:29:01
vanmiddag hoorde ik ook activeit van den helder rescue en een meisje, tussen 12 en 15 uur.

iemand die iets meer weet>?
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Ivo op 9 oktober 2005, 01:37:26
Citaat
vanmiddag hoorde ik ook activeit van den helder rescue en een meisje, tussen 12 en 15 uur.

iemand die iets meer weet>?

Ja, dat was een kind dat liep te klieren, baldadigheid dus (en erg irritant)...
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 9 oktober 2005, 13:16:01
aha, ja ik hoorde wel hier den helder rescue en toen hoorde ik hoort iemand mij ofzo vet vaag, k hoorde et ook in de bijlmer tijdens de politiedag, ook iets wat vreemd is
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Bleij op 13 oktober 2005, 15:14:08
Reddingboot uitgevaren voor vermiste wrakduiker

DEN HELDER - De KNRM reddingboot Koopmansdank is woensdagmiddag rond tien voor één uitgevaren voor een vermiste wrakduiker op de Noordzee.

Voor de Zeeuwse kust was het bootje 'Heel Leuk' bezig met wrakduiken, alwaar rond half één woensdagmiddag de duiker geen signalen meer naar boven gaf. Toen de opvarenden van het bootje argwaan kregen hebben zij de Nederlandse Kustwacht om hulp gevraagt.

De Nederlandse Kustwacht in Den Helder heeft de alarmcentrale van de regionale brandweer in Middelburg de opstappers van het KNRM station Noordland laten alarmeren, waarop zij een kwartier later vanaf Neeltje Jans vertrokken.

Nog voor het ter plaatse komen van de reddingboot bleek echter dat de wrakduiker weer boven water kwam, de Koopmansdank is voor nacontrole nog ter plaatse gegaan.

Probleem was in eerste instantie de juiste plaatsbepaling van de positie van het bootje, omdat men niet de juiste gegevens kon geven aan het Kustwachtcentrum.

Bron: www.regio19.web-log.nl
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 16 oktober 2005, 20:41:15
Scheveningen, 16 oktober 2005
Grote zoekactie naar zwemmer in moeilijkheden.

  

Zondagmiddag 16 oktober net na drie uur werd er alarm gegeven voor de bemanning van KNRM station Scheveningen. De melding was dat er ten zuiden van Scheveningen een zwemmer in moeilijkheden zou zijn. Niet veel later voeren de reddingboten Jan van Engelenburg en Fint de haven uit. Ook het Kusthulpverleningsvoertuig van KNRM Scheveningen kwam in actie en reed naar Kijkduin. Via Alarmcentrale Haaglanden en de Kustwacht werd er doorgegeven dat de zwemmer het laatst gezien was bij strandafgang 5 bij Kijkduin en dat de persoon een witte badmust droeg. Ter plaatse werd er direct begonnen met het maken van zoekslagen langs de kust. Als ondersteuning werden ook KNRM station Ter Heijde, het kustwachtvliegtuig de “ Pluto Zero One”  en later ook de J-SAR helikopter ingezet om vanuit de lucht het zeegebied af te zoeken.
Terwijl de reddingboten, het vliegtuig en de helikopter de zee afzochten informeerden de bemanningen van de trucks van Scheveningen en Ter Heijde bij de mensen op het strand of die wat gezien hadden. Ten zuiden van Kijkduin  zag de bemanning van het Kusthulpverleningsvoertuig even later een man uit het water komen. Hij werd aangesproken en het bleek te gaan om de zwemmer. De gegevens met betrekking tot tijdstip en plaats waar de man in zee was gegaan klopten. De man was ontdaan over het feit dat er een dergelijke grote zoekactie naar hem op poten was gezet. Hij vertelde dat hij drie keer in de week zwom om zich zo voor te bereiden op lange afstandszwemwedstrijden. Als blijk van waardering voor de grote zoekactie die voor hem was op touw was gezet, is hij donateur van de KNRM geworden. Ook werd afgesproken dat als hij zou gaan zwemmen hij dit zou melden bij een patattent in Kijkduin, zodat bij eventuele volgende meldingen dit daar nagevraagd kon worden.

Bron: www.knrm.nl ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 17 oktober 2005, 18:33:09
Kite-surfers in moeilijkheden. Brand op reddingboot.

Vorige week hebben de reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij op Goeree-Overflakkee meerdere hulpverleningen, bijna allemaal aan kite-surfers, moeten doen. Eén van de reddingboten is zelf ook in problemen terecht gekomen.

Maandag 10 oktober begon het met de alarmering van de Ouddorpse reddingboot. De pieper ging om 18.30 voor hulpverlening aan de Rigel, een kajuitzeilbootje van 7,5 bij 2,2 bij 1,15 meter, dat west van de Middelplaat in de Grevelingen was vastgelopen. Aan boord waren twee personen uit Burgh-Haamstede Via de KLPD werd alarm geslagen. De Bruinvis, de reddingboot, die momenteel dienst doet op de Grevelingen, sleepte het bootje los, waarna het zijn weg zelf weer kon vervolgen.

Woensdag 12 oktober om 17.25 werd de bemanning van de Stellendamse reddingboot Prinses Margriet opgepiept door de Kustwachtpost Ouddorp voor een kite-surfer in de problemen bij het Slufterstrand. De uit Utrecht afkomstige man kon de kant niet meer bereiken. De wind was zowat weggevallen en het kleine beetje dat er nog stond, was aflandig. De man werd aan boord genomen en op het strand afgezet. Hij mankeerde verder niets en de reddingboot kon weer terugkeren naar haar station. Zij was op weg daarheen, toen er weer een melding binnenkwam van nog een surfer. Deze ook uit Utrecht afkomstige persoon bevond zich, zowat op dezelfde plek als de vorige, ook in de problemen. De prinses Margriet keerde weer terug om ook deze man aan boord te nemen. Vlak voor ze hem te pakken hadden viel er een eindje verder weer één in het water. Ook deze, uit Nuenen afkomstige man, werd aan boord genomen en beiden werden op het strand afgezet. Nu kon de reddingboot echt terugkeren naar haar eigen plekje in de buitenhaven van Stellendam, waar zij om 19.10 uur weer paraat lag voor de volgende actie.

Zondagmiddag 16 juni 15.30 uur werd de Stellendamse reddingboot weer gealarmeerd door de Kustwacht. Nu weer voor kite-surfers bij het Slufterstrand. Het was eerst onduidelijk of het om twee of drie personen ging. Binnen een kwartier werden de vliegers gevonden, maar geen personen er bij. Bij navraag bleek dat er nog één persoon zoek was. Gelijk de Narwal, de reddingboot die thans in Stellendam gestationeerd is voor het Haringvliet, op laten piepen, om buiten te komen helpen zoeken. Ook de reddingsbrigade en de helikopter gevraagd mee te zoeken. De heli kwam net van Scheveningen en was dus toch in de lucht. Na een uurtje kwam het bericht dat het zeil van een Duitser was, die inmiddels al was vertrokken. Al de hulpverleners konden inrukken.

Net op dat moment ontstond er brand in de motoren van de Prinses Margriet. Omdat het er aanvankelijk ernstig uitzag werd ook de Ouddorpse reddingboot gealarmeerd. De Narwal, die al op weg was om mee te zoeken naar de kite-surfers, kon ook niet terugkeren naar haar station, maar werd naar de Prinses Margriet gedirigeerd. Ondertussen kwam er een nieuwe melding van het kustwachtcentrum van een in moeilijkheden verkerende surfer. Deze melding was eigenlijk bedoeld voor de Prinses Margriet, maar aangezien die op dat moment niet naar de opgegeven locatie kon, voer de Narwal daar rechtstreeks heen. Ter plaatse gekomen bleek dat de reddingsbrigade de man al aan boord had genomen en kon de reddingboot terug naar de Prinses Margriet.

Gelukkig was inmiddels de brand geblust en kon deze reddingboot op eigen kracht naar de haven van Stellendam varen. De Ouddorpse reddingboot en die uit de binnenhaven van Stellendam begeleidden de Prinses Margriet naar de buitenhaven van Stellendam, waar ze werd afgemeerd aan haar eigen steiger. Maandagmiddag arriveerde de reserveboot van de KNRM, de Dorus Rijkers, ter plekke, waardoor het station inzetbaar blijft.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: 112Owolde op 17 oktober 2005, 18:46:04
vanmiddag hoorde ik ook activeit van den helder rescue.

Is die frequentie landelijk te horen of moet je daarvoor perse bij de grote wateren zitten. En wat is de freq. van dat kanaal?

sorry voor het Offtopic.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 17 oktober 2005, 18:51:49
Het noodkanaal zit op 156.800 en 156.375 is ook een SAR kanaal, dit wordt meestal gebruikt voor wat grotere acties. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 17 oktober 2005, 19:59:20
maar HET kanaal 16 hoor je dus de mayday calls en daarna de den helder rescue (kustwachtcentrum) en de daarop volgende communicatie, heel erg leuk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Bleij op 17 oktober 2005, 20:06:10
Voor een actueel overzicht van de stations:

http://www.scannerforum.nl/forum/viewtopic.php?t=6003

Groeten van Bleij  ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 18 oktober 2005, 12:54:53
Mark, ik vind dat het in dit geval voordeel zou hebben gehad als de reddingsbrigade marifoon zou hebben, waarbij ze had kunnen melden dat ze de kitesurfer reeds hadden opgepikt, dan had de Narwal zich kunnen bemoeien met de PM. Er vind dus kennelijk overlapping plaats tussen het werk van de KNRM en het strandwerk.

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Rescue-Boy op 18 oktober 2005, 17:29:27
Ja er is zeker sprake van overlap.
Het is voor de KNBRD reddingsbrigade's niet makkelijk om een goedgekeurde VHF aan boord te nemen (marcom enz) , dus is het voor de KNRM makkelijker om er een KNBRD set bij te zetten, zo kun je in ieder geval communiceren.

Res ( die het erg handig vind om en een VHF en een KNBRD set aan boord te hebben)  8)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: muistroom op 18 oktober 2005, 19:27:57
Rescue boy,
Ik denk straks met P2000 dat het helemaal opgelost is.
Vond het jammer dat jullie het laatst bij die zoekactie nog niet hadden, werkt fantastisch
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: brw_sluis op 18 oktober 2005, 21:07:02
1302630 20:26:14 18-10-05 G KNRM  AL KNRM VEERE, aan boord ivm rode lichtkogels Veerse Meer KNRM Zeeland ( Monitorcode )
1302635 20:26:14 18-10-05 G KNRM  AL KNRM VEERE, aan boord ivm rode lichtkogels Veerse Meer KNRM Zeeland ( Station Veere Bemanning John Stegers )

1302630 20:34:12 18-10-05 G KNRM  AL 3 KNRM NEELTJE JANS, KOOP HOOGH PLAETWEG 1 Vrouwenpolder (VWP) KNRM KNRM Zeeland ( Monitorcode )
1302632 20:34:12 18-10-05 G KNRM  AL 3 KNRM NEELTJE JANS, KOOP HOOGH PLAETWEG 1 Vrouwenpolder (VWP) KNRM KNRM Zeeland ( Station Noordland bemanning Koopmansdank )
1302633 20:34:12 18-10-05 G KNRM  AL 3 KNRM NEELTJE JANS, KOOP HOOGH PLAETWEG 1 Vrouwenpolder (VWP) KNRM KNRM Zeeland ( Station Noordland Bemanning Harder )


Kan dit iets met mekaar te maken hebben want heb toevallig niet naar mn scanner geluisterd
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Bleij op 18 oktober 2005, 21:12:25
1302630 20:26:14 18-10-05 G KNRM  AL KNRM VEERE, aan boord ivm rode lichtkogels Veerse Meer KNRM Zeeland ( Monitorcode )
1302635 20:26:14 18-10-05 G KNRM  AL KNRM VEERE, aan boord ivm rode lichtkogels Veerse Meer KNRM Zeeland ( Station Veere Bemanning John Stegers )

1302630 20:34:12 18-10-05 G KNRM  AL 3 KNRM NEELTJE JANS, KOOP HOOGH PLAETWEG 1 Vrouwenpolder (VWP) KNRM KNRM Zeeland ( Monitorcode )
1302632 20:34:12 18-10-05 G KNRM  AL 3 KNRM NEELTJE JANS, KOOP HOOGH PLAETWEG 1 Vrouwenpolder (VWP) KNRM KNRM Zeeland ( Station Noordland bemanning Koopmansdank )
1302633 20:34:12 18-10-05 G KNRM  AL 3 KNRM NEELTJE JANS, KOOP HOOGH PLAETWEG 1 Vrouwenpolder (VWP) KNRM KNRM Zeeland ( Station Noordland Bemanning Harder )


Kan dit iets met mekaar te maken hebben want heb toevallig niet naar mn scanner geluisterd

De John Stegers maakt zoekslagen op het westelijk Veerse meer i.v.m. een rode vuurpijl, maar kan zelf niets waarnemen, ook kunnen mensen bij de Schotsman en bij een motorjacht niets melden dus Den Helder heeft de melding zojuist afgeblazen voor de John Stegers.

De Koopmansdank (Noordland-Buiten) was voor dezelfde melding uitgevaren richting de Roompot 3 boei (Noordkant Walcheren), echter ook daar geen bijzonderheden aangetroffen.  :-\
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: brw_sluis op 18 oktober 2005, 21:55:30
De John Stegers maakt zoekslagen op het westelijk Veerse meer i.v.m. een rode vuurpijl, maar kan zelf niets waarnemen, ook kunnen mensen bij de Schotsman en bij een motorjacht niets melden dus Den Helder heeft de melding zojuist afgeblazen voor de John Stegers.

De Koopmansdank (Noordland-Buiten) was voor dezelfde melding uitgevaren richting de Roompot 3 boei (Noordkant Walcheren), echter ook daar geen bijzonderheden aangetroffen.  :-\

Bedankt voor het antwoord Michel ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: FP924 op 18 oktober 2005, 22:48:57
De John Stegers maakt zoekslagen op het westelijk Veerse meer i.v.m. een rode vuurpijl, maar kan zelf niets waarnemen, ook kunnen mensen bij de Schotsman en bij een motorjacht niets melden dus Den Helder heeft de melding zojuist afgeblazen voor de John Stegers.

De Koopmansdank (Noordland-Buiten) was voor dezelfde melding uitgevaren richting de Roompot 3 boei (Noordkant Walcheren), echter ook daar geen bijzonderheden aangetroffen.  :-\

Tsja, het vuurwerkseizoen staat weer voor de deur..  :-\
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: mad marv op 21 oktober 2005, 20:50:48
gelukkig wel aan een kant,
dan zie je de brandweer ook vaker langs kommen.

gegroet.
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 31 oktober 2005, 19:01:02
Stellendam/Ouddorp, 31 oktober 2005

Surfers, let op uw Saeck!!!

De laatste weken is het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk mooi weer, met zomerse temperaturen en dat terwijl we al in de laatste maanden van het jaar zitten. De watersporters zijn dan ook nog steeds, in tegenstelling tot andere jaren om deze tijd, druk in de weer. Toch letten zij er te weinig op dat aan het surfen gevaren zijn verbonden en veelal houden ze daar geen rekening mee. Dat brengt ook nu weer extra drukte mee voor de op ons voormalige eiland gestationeerde reddingboten van de KNRM.

De reddingboot van Ouddorp heeft de afgelopen week 5 acties gehad, die van Stellendam 4.

Het begon met Stellendam op donderdag 27 oktober om 00.00 uur. Dit was niet voor een watersporter, maar voor een beroepsvisser. De kustwachtpost alarmeerde de bemanning van de Prinses Margriet voor een opvarende van de GO 18, die door zijn rug gegaan was en op advies van de Radio Medische Dienst van boord gehaald moest worden. Het vertrek was dit keer niet zo snel, omdat de reddingboot moest wachten om gelijk een vervangend bemanningslid voor de kotter mee te nemen. Met een brancard werd de patiënt van boord gehaald en naar de buitenhaven van Stellendam gebracht. Daar nam zijn familie hem over.

De volgende actie was voor de reddingboot van Ouddorp. Op zaterdag 29 oktober, om 10.30 uur,  piepte de kustwachtpost Ouddorp de bemanning van de Bruinvis op voor het zeiljacht Makita met twee personen aan boord. In de omgeving van boei G 35 kwam het vast te zitten en riep de hulp in van een reddingboot. Het scheepje werd naar dieper water gesleept en kon daarna op eigen kracht zijn weg weer vervolgen en de reddingboot kon weer terug naar haar station. Om 12.00 uur was zij daar weer gereed voor een volgend karwei.

Op zondag 30 oktober moesten zowel de Bruinvis van Ouddorp als de Prinses Margriet van Stellendam meerdere malen uitrukken. Soms waren ze nog niet terug op hun eigen stek en was er al weer een nieuw karwei. Het begon om 13.05, toen de kustwachtpost de Prinses Margriet alarmeerde voor een kite-surfer in de problemen bij het Slufterstrand. Vlak voor de reddingboot ter plaatse was kwam het bericht door dat de man aan het strand was geraakt, maar dat wel zijn surfplank nog zoek was. Even er naar gezocht, maar daar mee gestopt toen er al weer een volgende melding binnenkwam  

Dat was om 13.45 uur.voor een uit Rotterdam afkomstige surfer, die een mijl verder ook in de problemen terecht kwam. Er gelijk heen gevaren en de man aan boord genomen. Even verder raakten er direct na elkaar nog eens twee in de moeilijkheden en werden ook aan boord genomen. Voor ze aan strand werden afgezet hebben zij zich alle drie aangemeld als redder aan de wal. De reddingboot was 14.35 weer paraat aan de eigen steiger in Stellendam.

Nog geen half uur later, 15.00 uur, werd deze bemanning weer gealarmeerd door de kustwachtpost Ouddorp, weer voor een uit Rotterdam afkomstige surfer bij het Slufterstrand. Ook deze man uit het water gehaald en naar het strand gebracht, waarna de reddingboot weer kon terugkeren naar de buitenhaven in Stellendam. Daar waren ze weer gereed voor een volgende actie om 17.00 uur. Ook de reddingsbrigade Rockanje heeft deze dag meerdere surfers uit het water moeten halen.

De bemanning van de Ouddorpse reddingboot werd gealarmeerd om 15.30 uur. Ongeveer 3 km. uit de kust van de Brouwersdam aan de buitenzijde was een man in de problemen geraakt. Tijdens het zoeken naar deze persoon kwam er een bootje naar de trailerhelling van de Brouwersdam, die de Duitser met zijn materiaal aan boord had genomen. Ook de reddingboot keerde terug naar de trailerhelling.

Daar aangekomen werd door de Kustwachtpost gevraagd naar de Ooster te gaan. Tussen de vuurtoren en de Ooster lag er al geruime een surfer in het water. De oververmoeide Duitse vrouw met haar kite aan boord genomen en aan het strand afgezet. Op de terugweg naar de helling werd een uitgeputte Nederlandse kite-surfer aan boord genomen en op het strand afgezet. Tevens werd gelijk een daar ronddrijvende kite aan boord genomen en op het strand afgeleverd. De bemanning was amper thuis, of er kwam weer een melding van een surfer in de problemen, maar bij aankomst in het boothuis kwam de melding binnen dat deze surfer inmiddels aan de wal was en deze actie kwam te vervallen.


Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Joris op 31 oktober 2005, 20:09:58
Gaaf dat ze zich hebben aangemeld in RAW! :D
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: brw_sluis op 31 oktober 2005, 21:30:58
Breskens, zaterdag 29 October 2005
Oefening met de Brandweer BreskensVanmiddag was er een oefening samen met de brandweer van Breskens.

Het senario was dat er van een schip met gevaarlijke containers een container was gevallen en open gescheurd.Gevaarlijke stoffen zijn hierbij vrij gekomen en mogenlijk waren er gewonden gevallen. De Zeemanshoop werd ingezet om de brandweer mannen naar het bewuste schip te transporteren.Pompen werden gebruikt voor een waternevel. Voor de brandweer een zeer goede oefening en voor de mannen van de Zeemanshoop een zeer leerzame. De brandweer mannen hebben meer te maken met gevaarlijke stoffen zodat de leiding bij de brandweer lag

Na afloop werd de oefening geevalueerd en werd door beide partijen als goed en leerzaam ervaren

Foto's te zien op  klikje  (http://www.knrm.nl/stations/breskens/04nieuws/default.asp?TheArticle=6155)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 1 november 2005, 19:50:25
Gaaf dat ze zich hebben aangemeld in RAW! :D

Dat is wel het minste wat ze konden doen.

Het is niet slim om te gaan surfen met aflandige wind.


Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 14 november 2005, 22:32:18
Stellendam, 14 november 2005

Prinses Margriet uitgevaren voor charter

Zondagmorgen 13 november, 10.30 uur, alarmeerde de Kustwachtpost Ouddorp de bemanning van de Stellendamse reddingboot Prinses Margriet. Vijf mijl west van boei MW 2 was een 12 meter lang gecharterd vaartuig ten anker gegaan vanwege ernstige motorproblemen. Er waren 10 personen aan boord. De reddingboot voer kwart voor elf uit en was kwart over twaalf ter plaatse. Direct werd de sleepverbinding gemaakt. Eén van de opstappers is monteur, maar het probleem was van dien aard dat het niet direct op te lossen was. Het vaartuig moest dus naar Stellendam gesleept worden. Daar was het ’s morgens ook vandaan vertrokken. De sleep was ongeveer 16.30 uur in de buitenhaven van Stellendam. Daar werd de charter afgemeerd in de buitenhaven en na bijgetankt te hebben lag de reddingboot 17.30 uur weer paraat aan de eigen steiger.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Jerommeke op 25 november 2005, 23:06:57
0200099   23:05:16   25-11-05   G   KNRM   A   Prio 2 KNRM DEN HELDER (DHD) ivm stremming TESO patienten vervoer vanaf  texel KNRM NHN ( Wachtsman )
0200288   23:05:16   25-11-05   G   KNRM   A   Prio 2 KNRM DEN HELDER (DHD) ivm stremming TESO patienten vervoer vanaf texel KNRM NHN Den Helder ( Bemanning Johannes Frederik )
0202999   23:05:16   25-11-05   G   BRAN   A   Prio 2 KNRM DEN HELDER (DHD) ivm stremming TESO patienten vervoer vanaf texel BRW Noord-Holland Noord ( Monitorcode )
0220165   23:03:27   25-11-05   G   AMBU   A   A2 KNRM Boothuis Den Helder BEVESIERWEG DEN HELDER (DHD) NH-Noord ( Ambu 165 Den Helder/De Stolpen )
0220999   23:03:27   25-11-05   G   AMBU   A   A2 KNRM Boothuis Den Helder BEVESIERWEG DEN HELDER (DHD) Ambulancedienst NH-Noord ( Monitorcode )
0200099   23:01:53   25-11-05   G   KNRM   A   Prio2 DEN BURG (DBG) Patientenvervoer DHD7281 wachten op ambulance bemanning DEN HELDER (DHD) KNRM NHN ( Wachtsman )
0200288   23:01:53   25-11-05   G   KNRM   A   Prio2 DEN BURG (DBG) Patientenvervoer DHD7281 wachten op ambulance bemanning DEN HELDER (DHD) KNRM NHN Den Helder ( Bemanning Johannes Frederik )
0202997   23:01:53   25-11-05   G   BRAN   A   Prio2 DEN BURG (DBG) Patientenvervoer DHD7281 wachten op ambulance bemanning DEN HELDER (DHD) BRW NH Noord ( GmS Koppelingscode )
0202999   23:01:53   25-11-05   G   BRAN   A   Prio2 DEN BURG (DBG) Patientenvervoer DHD7281 wachten op ambulance bemanning DEN HELDER (DHD) BRW Noord-Holland Noord ( Monitorcode )
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 6 december 2005, 15:45:28
Stellendam, 6 december 2005
Danessha aan lager wal.Dinsdag 8 december werd de Stellendamse reddingboot opgepiept door de Kustwachtpost Ouddorp om 09.07 uur. Het sportvisbootje Danessha, van een eigenaar uit Reeuwijk, was met 3 personen aan boord aan lager wal geraakt bij Pampus. De opvarenden wilden de kortste weg nemen naar hun visstekje, maar vergaten even dat er ook nog zandbanken in het Goereese Gat liggen, waar ze niet overheen, maar waar ze omheen moeten varen. Gelukkig gebeurde dit niet ver van de haven, want 20 minuten na de melding was de reddingboot ter plaatse. Het scheepje zat al hoog en droog. Een paar opstappers zijn, met een sleeptros, overboord gestapt en naar de Danessha gelopen. Maakten de tros vast, waarna de Prinses Margriet het naar dieper water sleepte. De sportvisboot kon daarna zijn weg weer vervolgen en de reddingboot keerde terug naar de steiger in de buitenhaven van Stellendam.
 
Nummer 94 van dit jaar.

Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Henk op 6 december 2005, 15:53:32
Daar zal niet veel meer bijkomen vrees ik. Maar toch een ontzagwekkend aantal!

Nog even en we zetten de teller weer op nul...

Was je mee Mark?

Henk
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: K.N.R.Mark. op 6 december 2005, 21:12:31
Wie weet halen we de 100 nog.

Henk, helaas was ik aan het werk.


Groeten Mark. ;)
Titel: Re: reddingsboot inzetverslagen 2005
Bericht door: Colin op 30 december 2005, 17:19:45
Veere, vrijdag 30 december 2005
50e hulpverlening in harde wind en sneeuwstorm

  


Op vrijdag 30 december 2005 werd tweemaal een beroep gedaan op de Veerse reddingboot John Stegers. De eerste maal was omstreeks 11.00 uur. De reddingboot was juist bezig met een oefentocht op het Veerse Meer toen het Kustwachtcentrum in Den Helder een oproep kreeg van het zeiljacht Right on track. De schipper/eigenaar meldde het Kustwachtcentrum dat hij op het Veerse Meer was vast komen te zitten ter hoogte van het Aardbeieneiland.

De John Stegers was korte tijd later ter plaatse en kon de zeiler snel uit zijn benaderde positie bevrijden. Hierna keerde de bemanning terug naar het reddingstation.

Omstreeks 13.35 uur werd de bemanning van de John Stegers opnieuw gepiept. Dit maal was de wind aangewakkerd tot kracht 6Bft uit het zuid-oosten. Verder stond er een striemende sneeuwstorm die het uitzicht ernstig belemmerd. Nadat de reddingboot John Stegers was uitgevaren ontving men van het KWC de melding van een vastgelopen zeiljacht ter hoogte van Kortgene. Het betrof dezelfde zeilboot als eerder op de dag.

Na een koude heenreis over het Veerse Meer, die ongeveer 20 minuten duurde, werd het zeiljacht aangetroffen. De zeiler had vermoedelijk door het slechte zicht een stuurfout gemaakt en belandde aan de verkeerde kant van de betonning van het hoofdvaarwater. Hierdoor strandde het zeiljacht aan lager wal aan de zijde van Kortgene.

Na goed overleg met de watersporter werd deze door de John Stegers losgetrokken. Hierna werd de "Right on Track" onder begeleiding door de Veerse redders veilig afgeleverd in de jachthaven van Kortgene.

De dankbare schipper/eigenaar verklaarde de afgelopen dagen van zee te zijn gekomen en binnen door op weg te zijn naar zijn thuishaven Hellevoetsluis.
 
Bron: www.knrm.nl