Hulpverleningsforum

Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: peter.131313 op 28 februari 2003, 20:08:05

Titel: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: peter.131313 op 28 februari 2003, 20:08:05
In de regeboog hebben we kunnen zien dat we ondanks alles toch graag uniformiteit willen.
-Maar wat maakt een boot tot een goede reddingsboot?
-Hoe groot moet deze minimaal zijn?
-Is er verschil tussen een boot voor een reddingsbrigade aan het strand en een boot voor op het binnenwater?
-Wat voor middelen moeten er minimaal aanwezig zijn?
-Hoe is het geregeld wie er mag varen en waarom?
etc. etc.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Frank op 28 februari 2003, 23:40:29
Een goede reddingsboot is elke willekeurige boot die een redding kan verrichten of die de bemanning in staat stelt om deze te verrichten.

Dit is natuurlijk per gebied verschillend. Zo heeft men op zee niets aan een boot van meer dan 5 á 6 meter, omdat deze anders te zwaar zijn om met de hand te water te laten via het strand. Daarentegen begint de lengte op de randmeren pas te tellen vanaf deze lengte, omdat men hier zeer veel ruimte in de boot nodig heeft. Dit omdat zij een heel ander verzorgingsgebied hebben en hier ook een aantal extra taken uitvoeren die men op zee niet uit voer.

Ditzelfde geldt voor de middelen die aanwezig moeten zijn. Op een klein plasje heeft men bijvoorbeeld voldoende aan een portofoon, omdat dit bereik voldoende is, wordt het iets groter, neemt men een mobilofoon in de boot en gaat men nog groter varen, dan beschikt de boot ook over een marifoon, zodat deze boot door de kustwacht aangestuurd kan worden tijdens reddingsacties (of indien nodig zelf hulp/assistentie kan aanroepen).

Wie er mag varen is ook overal verschillend. Officieel is het natuurlijk zo dat niemand met een snelle motorboot mag varen (dat wil zeggen dat hij harder kán dan 20 km/h) indien hij/zij geen vaarbewijs heeft. Heeft deze persoon dat wel, dan is deze theoretisch ook bevoegd de boot te besturen. Echter hebben reddingsbrigades en KNRM-stations zeer strenge eisen verbonden aan de schippers en bemanningsleden van haar boten. Zo moeten zij allemaal diploma's halen en deze ook geldig houden.

Allemaal heel gebiedsafhankelijk dus. Van elke vraag die je stelt.

Maar om nou een goed antwoord te geven op je vraag wat een reddingsboot is, is denk ik "een boot welke in staat is een redding te verrichten of de bemanning van deze boot in staat stelt om dit te doen" de beste omschrijving.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 1 maart 2003, 13:23:25
Verantwoord te doen???
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Frank op 1 maart 2003, 19:28:33
Verantwoord... iedereen in de hulpverleningswereld heeft wel eens iets gedaan tijdens het uitoefenen van zijn/haar taak, waarvan men achteraf dacht: "dat was toch wel gevaarlijk" of "dat hadden we beter anders kunnen doen" of "het had ook verkeerd af kunnen lopen"....
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 1 maart 2003, 20:31:45
Ja Vincent, daar heb je gelijk in, maar uitgangspunt moet zijn dat de reddingsboot de mogelijkheid moet bieden om het redden verantwoord te doen. Als het niet lukt moet het aan mij liggen en niet aan de boot, anders had hij niet ingezet moeten worden. Er was eens een hevige Zuidwester plotseling opgestoken bij de Stichtsebrug. Ik was indetijd nog bij Blaricum en toen de storm (12!) wat ging liggen vroeg een van de schippers mij toestemming om naar de Dode Hond te mogen varen om daar hulp te bieden aan wat gestrande en omgeslagen jachten. Dat was met de Elan, (de eerste Blaricum 1)  een poyester bootje met een lekke dubbele bodem. Het ging best zei de Schipper. Ik vroeg hem eerst even om te draaien en te kijken of het tegen de wind in ook nog zo goed ging en als dat zo was mocht hij er heen.
Hij heeft nog even gewacht...
Hoge heeft ook in het verleden een aantal bootjes gehad waarvan ik achteraf denk: ik ben maar bij dat het allemaal zo goed is afgelopen.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Vincent op 2 maart 2003, 12:50:59
Euh het is Frank, dit is nog maar mijn eerste reactie in dit topic  ;)
Iedereen heeft denk ik wel zulke ervaringen.
Het materiaal moet gewoon goed zijn en het moet deugen bij windkracht 0 tot een leuke storm!!

Elan is een boot die niet geschikt is voor dit werk, wat dacht je van een popnagel?
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 2 maart 2003, 13:54:55
Om te bepalen wat een goedereddingsboot is moet je eerst kijken wat wil je met de boot gaan doen, waar wil je varen en waarneer wil je varen. Als je dit weet dan kan er een boot uitgezocht worden. EEn klein poly bootje kan goed functioneren als reddingsboot in een stadsgracht maar niet midden op zee. Omgekeert kan een grote zeewaardige arie visser ook niet in een stadgracht goed functioneren.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 2 maart 2003, 16:33:28
Ja Vincent/Frank, haal ik jullie zo maar doormekaar, het zal niet meer gebeuren! Ja die boten met die popnagels waren ook niet zo fijn, Die Big Busters bedoel je. allemaal kleine fonteintjes in je boot, en voor je eruit kon moest je eerst even hozen...De havenmeester hier is er blij mee, maar die vaart alleen met mooi weer, dan kan het wel.
Trouwens, we hebben het nu over de boot, maar de motor is vind ik net zo belangrijk. Collega's (je weet wel wie)varen met een onbetrouwbare motor. Ze hebben een "start pakketje" dat roulleert tussen de boten die elke keer weer met een lege accu liggen omdat de motor niet aanslaat. Het merk begint met een "S". Wij hebben een motor (Mercury) die in het begin ook wat moeilijkheden gaf, maar hij loopt nu mooi. Als hij weer kuren gaat vertonen gaat hij eruit, en dat weet ie!
Als een boot op de dijk ligt en je wil hem er vanaf halen en net dat je hem erachter hebt slaat je motor af dan ben je niet meer zo vrolijk! Wij hadden hiervoor een yamaha en die heeft ons nog nooit in de steek gelaten, ffroeien heb geen ervaring mee maar die heet niet voor niks zo denk ik...
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 2 maart 2003, 16:47:07
Wat er in de eerste plaats op een reddingboot moet zijn is een mooie plek voor de drenkelingen.
Er wordt wel eens zoveel moois (sleeplijn op lier, brandweer/lenspomp, grote benzinetank, budyseat voor vijf bemanningsleden radar...) op een reddingboot meegenomen dat hij a.) te zwaar wordt en b.) geen plek meer biedt aan drenkelingen. Ik ken zo'n boot waar je niet eens meer fatsoenlijk van voor naar achter kan lopen. Daar naast wel een EHBOdoos, GPS, Marifoon, dekens extra zwemvesten voor evtuele SO, een mes en een tangetje.  En reddingsboot moet minimaal 4 M lang zijn, maar een meter of 8 is mooier, dan kun je langer snel blijven varen met golfslag en meer drenkelingen meenemen. In principe vind ik dat iedereen die aan boord is zo snel mogelijk moet leren varen met de boot waar hij op mee vaart. Wij oefenen met iedereen, ook met de bemanning. Als er wat met de schipper gebeurd moet er geen probleem ontstaan.
Een vaarbewijs is noodzakelijk voor de schipper en er is een lijst van verrichtingen die hij onder de knie moet hebben. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen aanleggen. (Er zijn maar weinigen die dat echt goed kunnen volgens mij) langzij van een een varend schip kunnen komen en iemand daarop over- en terugzetten, varend voor een groot schip een sleep verbinding maken, drenkeling benaderen, catamaran/ klein zeilbootje in 1 minuut overeind zetten, boxen rossen, maar ook gesprekstechnieken kennen, conflicthantering, communicative technieken en crisesbeheersing.
En natuurlijk alle SAR procedures.

ja ja...
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 2 maart 2003, 21:33:39
Wie mag er varen?

Binnen de bond wordt ergesproken overdiplome als opstapper enschipper met modules snelle motorboot. Dit voor binnenwater en strand. Zelf vindt ik deze opleiding niet goed aansluiten bij de praktijk. De opleiding die demaatschappij geeft (schotland) is een hele mooie en leerzame opleiding allen dit wordt een beetje prijzig. Vaarbewijs is leuk maar dit is alleen theorie en geen praktijk. Dus waarneer schipper mag varen is moeilijk om vast te stellen als organisatie.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 3 maart 2003, 10:53:59
Bij ons geldt: als hij maar kan wat er van hem verwacht wordt en een vaarbewijs heeft. De opleiding bij de bond daar kan je niets mee.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 3 maart 2003, 13:05:52
Hoe kan jecontroleren of personen kunnen wat jullie er van verwachten. Verderwordt er ook gesproken over EHBO, mMarifoon certificaat e.d.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 4 maart 2003, 10:27:22
Het bestuur neemt proeve van bekwaamheid af. Om schipper bij ons te kunnen worden moet alle verrichtingen kunnen die ik opgenoemd heb + reddend zwemmen en EHBO, marifoon bedieningscertificaat en vaarbewijs hebben. Een van onze schippers heeft ook nog opsporingsbevoegdheid, maar dat is niet vereist. :)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 4 maart 2003, 11:32:58
Metwelkeeisen neemt jullie deze proef af, het is een momemt opname en weerafhankelijk. Een harde norm is volgens mij moeilijk vast te stellen. De vraag is of je dit zo wilt bekijken rekening houdend metdegrote van de organisatie.


9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 4 maart 2003, 13:58:27
Ja dat is zo.

Ik doe de opleiding binnen onze vereniging. Als iemand al z'n certificaten heeft (marifoon ed) en bij mij is de indruk is ontstaan dat hij er aan toe dan mag hij voor een breder publiek laten zie wat hij kan. Doet hij het dan goed dan is hij in één keer schipper. Hij moet dan tijdens die verrichtingen de goed leiderschap tonen en ze zelf met goed gevolg kunnen afleggen. Zijn er meer schippers bij een uitruk of patrouille dan wordt er wel van te voren afgesproken wie het bevel heeft.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: peter.131313 op 7 maart 2003, 21:21:32
over wat voor soort certificaten spreek je als iemand toestemming krijgt om te mogen varen. ik weet dat de klpd te water het op prijs stelt als er een gedegen opleiding vooraf gaat en dat redned zo´n opleiding heeft die wordt geaccepteerd door de klpd.
marifoon, opsporingsbevoegdheid (waarom) is leuk maar daar kan je in de praktijk niet mee varen.

ook hier laat een eenduidige opleiding komen.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 8 maart 2003, 16:25:13
Gaat de KLPD te water ??? daar over?

Wie heeft jou dát wijsgemaakt, peter...
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 8 maart 2003, 17:46:58
De klpd laat schipper met KNBRD schipper met KNBRD schipper metaantekening snelle boot varen zonder dat deze een vaarbewijs hebben. Als ik dit zonder mijn diploma doe dan kan ik een bekeuring krijgen.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 8 maart 2003, 20:45:52
Wat jammer nou dat juist ik je moet vertellen hoe het bij de bond in elkaar steekt...

Kijk nou eerst eens op de site van de Commissie varend redden, die helpen je gauw uit je droom.

Daar staat bij FAQ:

quote:
vr:
Ik heb het diploma (Bonds)Schipper. Kan ik dit ergens inruilen voor vaarbewijs?

(ja, nog zo eentje!)

antw:
Nee, helaas niet. Vaarbewijs is een diploma van rijkswege, uitgevoerd door de ANWB onder toezicht van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat. De diploma’s varend redden en Bondsschipper zijn aangelegenheden van Reddingsbrigades Nederland en daarom niet vergelijkbaar. Wel is met het diploma vaarbewijs vrijstelling te krijgen van de eerste theoriemodules bij alle varend redden diploma’s.

einde quote

Voor alle duidelijkheid: Een KNBRD diploma is NOOIT een vervanger voor een vaarbewijs. Als je voor de bond schipper wil spelen op een boot die snel (sneller dan 20 km per uur) kan varen moet je (ook van deze commissie) een vaarbewijs halen.

voor wie het niet vertrouwt en het nog eens na wil lezen:
http://www.reddingsbrigade.net/~cvr/Antwoord.php?Nr=30 (http://www.reddingsbrigade.net/~cvr/Antwoord.php?Nr=30)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 9 maart 2003, 22:46:08
Het is geen vervanger maar volgens het BPR is een reddingsboot niet vaarbewijs plichtig. UItde jurispedentie is gebleken dat je hiervoor het genoemde bondsdiploma moet hebben. Ik zeg dus niet dat dit gelijk is, je mag met dit diploma met een reddingsboot varen. Je kan het inderdaadniet inruilen. Je vaarbewijs is alleen geldig voor 1 module als je hem 3 jaar voor je examen van jeschipper hebt gehaald.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 10 maart 2003, 01:01:38
Ik ben nieuwgierig waar dat staat in het BPR, kun je mij het artikel nummer geven???
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Frank op 10 maart 2003, 09:33:40
Het is geen vervanger maar volgens het BPR is een reddingsboot niet vaarbewijs plichtig.

Ik weet niet waar dit staat, maar ik heb dit inderdaad ook gehoord. Dat wanneer een reddingsboot ingezet is als zijnde een reddingsboot, dan heeft deze vrijstelling van bepaalde regels uit het BPR. Welke dit precies zijn, weet ik niet, maar dit is niet de eerste keer dat ik dit hoor..
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Vincent op 10 maart 2003, 13:40:32
Volgens mij is het anders:
Een reddingsboot is ook vaarbewijs plichtig!
Echter, in geval van nood, een alarmering, mag een schipper met minder papieren de boot besturen. Er wordt dan gesteld dat de schipper zijn motor-driver heeft. Echter, alleen in geval van nood.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 10 maart 2003, 16:52:40
Het staat niet inhet BPR maar ineen ander besluit ik zal hetwel eens opzoeken.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 10 maart 2003, 17:14:01
Op grond van artikel 16 van de binnenschepenwet wordt deze vrijstelling verleend. Eengoedeverklaring staat in het cursusboek schipper van de KNBRD. (kan het boek even nioet niet vinden).

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 11 maart 2003, 09:54:09
Als er iemand in nood is dacht ik dat iedereen mocht varen, ook je kleine zusje. Toch is een jongen (17) van onze vereniging toen hij iemand ging helpen met de reddingsboot aangehouden en we hebben dat toen vol vertrouwen voor laten komen en een beroep gedaan op "nood breekt wet". Je moet alles doen wat in je vermogen ligt, enz. Hij is toen tot onze verbazing toch schuldig verklaard. De rechter erkende het principe, maar voerde aan dat hij geen vrijbrief ging verstrekken aan hulpdiensten om de wet te overtreden, dat werd al veel te veel gedaan. Ook hulpdiensten moeten zich aan de wet houden. In het laatste woord heb ik gevraagd wat hij zou zeggen als daardoor een hulpverlener niet gaat en er komt iemand te overlijden, wat is dan Uw oordeel?

"Dat je je zaakjes niet voor elkaar had." antwoordde hij.

"dat is mijn oordeel en daar zult U het mee moeten doen."

Het was schuldig zonder straf, dus in beroep gaan ging niet.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 11 maart 2003, 11:17:48
Zeventien isgeen achtien en je overtreed de wet dus niet omdat boten je voor vaartuigen die dienen tot het redden vandrenkelingen geen vaarbewijs noorzakelijk is. Wel moet je de leeftijd van achtien jaar te hebben bereikt. Volgens het BPR moet je van de regels afwijken, als dit noodzakelijk is. Het is alleen moeilijk om aan te gevwen waarneer dit noodzakelijk is.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Vincent op 11 maart 2003, 14:39:38
Dit heet 'goed zeemanschap' en geldt alléén als er direct gevaar dreigt, b.v. een aanvaring!
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 11 maart 2003, 16:02:30
Hier horen in iedergeval nietr brigade leden onder die willen gaan varen (of moeten varen). Verder ben ik wel vanmening dat een schipper moet beschikken over een vaarbewijs, al is dit niet nodig.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: peter.131313 op 13 maart 2003, 19:33:25
wat zou je minimaal aan boord moeten hebben:
AED?
Brandblusser (hoe groot)?
Verbandmiddelen?
Brancard?
Etc.
nu zie je vaartuigen varen waar niemand meer bij kan. hoe is dit op te lossen?
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 16 maart 2003, 01:43:19
Communicatie
Navigatie
EHBO
Brancard afhankelijk van grote boot en vaargebied.
Medicijnen afhankelijk van vaarbereik
zuurstof afhankelijk van grote boot en vaarbereik
kleine brandblusser
Redvesten
bemanning (3 man)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 18 maart 2003, 17:57:53
In de praktijk heb je veel aan ruimte, daarom is bij ons de één persoons console helemaal naar voren geplaatst. De andere twee bemanningsleden staan achter een beugel. Daardoor hebben wij achterin een vrije ruimte van 240 x 180 cm. Mooi voor drie liggende SO's, of als werkruimte. Een jolletje nemen we gewoon aan boord! Wij hebben nog niet zo veel reanimaties gehad, misschien speelt het daarom niet zo bij ons om veel medisch gereedschap e.d. mee te nemen.

Maar die ruimte (je loopt zo van voor naar achter, voorin is ook nog ruimte) komt ons steedst weer van pas.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 18 maart 2003, 20:25:25
Wat is de motivatie dat niet alle opstappers goed kunnen zitten, hierdoor kan alleen de schipper navigeren en communiceren, bij een grotere actie moet diezich bij het varen houden. Verder werkt geeft ditwel veel werkruimte. De ruimte zal het probleem niet zijn bij reanimaties maar meer de golven en destabieliteit van de boot.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 19 maart 2003, 20:26:15
Beste 991999000,

Wij communiseren vrijwel alleen met Den Helder Rescue, en dat kan alleen als de boot langzaam vaart. Als we snel varen, boven zeg maar 70, dan kunnen wij ons op 16 niet meer verstaanbaar maken, alleen nog maar luisteren. Voor onze eigen UHF frequentie maken we gebruik van headsets. Maar ook die moet je boven de 80 afzetten, want anders gaat ie vanzelf af. Ook raken we wel eens brillen kwijt, als je achterom kijkt. Nadat je een suk of wat van die dingen kwijtgeraakt bent leer je hem vast te pakken voor je achterom kijkt.
Als we echt snel varen en er staat golfslag sta ik liever ook, boven mijn budyseat, dat is beter voor mijn rug. Bij 90 km per uur doe je zowiezo niets anders meer als je zelf goed vasthouden.

Groeten Henk.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 20 maart 2003, 11:20:55
Geeft het staan varen geen technische problemen met destuurinrichting. PErsoonlijk hetik ervaren het hetstuurhuis hierdoor krom kan worden doordat je de klappen van de golfen niet met de benen ovangt met met je arm op het stuur. Zelf heb ik gezien dat hierdoor een stuur een keer is gebroken en een keer het stuurhuis olie is gaan lekken. Zelf vang ik de klappen op door bij een hoge golf iets te gaan staan en het met je knieen op te vangen.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 24 maart 2003, 22:32:55
Zelf vang ik de klappen op door bij een hoge golf iets te gaan staan en het met je knieen op te vangen.

9910001

Ah, wij doen hetzelfde. Wij hebben daarom gekozen voor een stevig stuur. Onze boot is vrij lang (6,8m) en daarom klapt hij niet zo hard en blijft het stuur tot nog toe heel. En de gashandle, wij hebben geleerd van de KNRM dat je die NOOIT mag loslaten en dat doen we sindsdien ook niet meer.
De schipper van dienst neemt hem zelfs mee naar bed!
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Frank op 24 maart 2003, 23:01:46
Zelf vang ik de klappen op door bij een hoge golf iets te gaan staan en het met je knieen op te vangen.

9910001

Ah, wij doen hetzelfde. Wij hebben daarom gekozen voor een stevig stuur. Onze boot is vrij lang (6,8m) en daarom klapt hij niet zo hard en blijft het stuur tot nog toe heel. En de gashandle, wij hebben geleerd van de KNRM dat je die NOOIT mag loslaten en dat doen we sindsdien ook niet meer.
De schipper van dienst neemt hem zelfs mee naar bed!

Wij hebben een sta-console in de boot. Helemaal top!
Titel: sta dinges
Bericht door: 9910001 op 25 maart 2003, 10:45:27
Een sta console, ik weet niet of dit op het strand ook zo geweldig werkt. Voor mijn gevoel maak je dan rare klappen op het punt waar je met je rug steunt, maar ik heb er geen ervaring mee. Wel weet ik dat de marine MOB boten heeft met een staconsole, deze boten zijn 6m lange RIB boten met een JET aandrijving. Door deze aandrijving zullen het zeer zware boten zijn.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 7 april 2003, 09:59:28
We hebben de afgelopen dagen weer gevaren, staand, en het beviel weer best met die windkracht 6. We hadden een gast mee, en dan moet je wel even opletten dat hij z'n knieën niet op slot zet, dat is het enige. Maar door dat staan zijn we niet alleen de snelste reddingboot, maar ook nog een met de meeste ruimte!

(denk ik) :)

Henk

oja, de bodem van de boot moet wel stroef en dus vetvrij zijn. We hebben op aanraden van de KNRM altijd een flesje Dreft mee. (mag ook Dubro zijn).
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 7 april 2003, 10:47:40
Een theelepeltje volstaat voor de gehele boot??? Maar je vangt de klappen van de golven op met je arm die stuurd, kan dit geen kwaad met je stuurhuis. Zelf heb ik op het strand hierdoor als een gebroken stuur gezien en een lekkage aan het stuurhuis. Op derandmeren zullen de golven minder zijn en kanje er mionder last van hebben.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 8 april 2003, 01:45:04
9910001

Citaat
Een theelepeltje volstaat voor de gehele boot???

Hahaha :D,
De randmeren hebben inderdaad kleinere golven maar degene die stuurt houdt zich niet echt vast aan het stuur, maar staat met z'n benen tegen de buddy en z'n rug tegen de rugleuning. Bovendien is onze Tornado 680 cm lang en dus slaat hij niet zo erg op de golven, maar snijdt er meer door heen. Ga maar eens met ons mee, dan maken we je haar door de war!

Groeten Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 11 april 2003, 11:29:09
maak me gek
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 13 april 2003, 10:44:53
910001,

Zeg maar wanneer je kan, dan mag je mee (liefst in het weekend).

Maar wel je wollen hemdje aan!

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 13 april 2003, 12:32:47
ik neem wel contact op als ik in debuurt ben.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Lifeguard op 9 mei 2003, 18:25:04
Beste Peter,
Je hebt je nummer niet echt mee he? (131313).
Als jij nou eens verteld wat voor budget je hebt en wat je werkgebied is en of je een trailer nodig hebt dan kan ik je misschien een beetje opweg helpen met info over bijv. betrouwbare dealers.
Vertel ook even of je zwaar materiaal wil gaan vervoeren zoals duikers of pompen.
De groeten he.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 21 december 2003, 04:26:25
Ter informatie, de Binnenschepenwet wordt momenteel herzien, het zal i.v.m. de ambtenarij nog wel enige jaren duren eer deze is gewijzigd maar er zal geen uitzonderingspositie meer zijn m.b.t. vaartuigen ingericht voor het redden van mensen.
Deze regel was oorspronkelijk voor de KNRM om deze de gelegenheid te bieden om zijn werkzaamheden te kunnen uitoefenen toen het vaarbewijs werd ingevoerd. Op de zeegaande boten van de KNRM was uiteraard geen vaarbewijs verplicht en dit zou het dan onmogelijk hebben gemaakt om die binnen het kader van de wet incidenteel in te zetten op binnenwater.
Ook t.b.v. de overheid (KM, waterstaat en politie) bestond er een uitzondering. Deze hebben zich ook inmiddels aan de wetgeving aangepast
Nu wordt aangenomen dat iedereen die op binnenwater vaart ook een vaarbewijs bezit. Daarnaast moet men uiteraard "ter zake kundig" zijn.
Ook de snelle vaartuigen van de KNBRD moeten hieraan voldoen.
Bij eventuele schadevaringen of erger kan het niet hieraan voldoen ernstige gevolgen hebben.

Dat er verbaliserend wordt opgetreden kan men aan de ene kant knullig vinden, aan de andere kant mag men verwachten dat een reddingsbrigade zijn zaakjes op orde heeft (ook wat betreft opleiding en wie er wanneer wat mag doen)
Van iets andere orde maar op hetzelfde neerkomend, staat ook in de Arbo-wet. Buitengewone omstandigheden zijn geen vrijbrief om je niet aan de regelgeving te houden.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 23 december 2003, 14:16:56
Dat van het vaarbewijs is een goede zaak. Ik ben ook van mening, dat het vaarbewijs een praktijkgedeelte zou moeten krijgen, maar dat is weer heel iets anders.

De arbowet is daarin tegen niet gemakkelijk uit te voeren. Er zijn diverse regels waar wij niet aan kunnen voldoen. Te denken valt aan het tillen van >25 kg...
Wij varen met een drie koppige bemanning. Volgens de arbo mogen wij dus geen s.o.'s uit het water tillen boven de 75 KG. "... sorry meneer, eerst ff 25 kg afvallen, dan komen we wel terug..." ??? ::)
Nee, onmogelijk. Er zijn nog legio voorbeelden, maar die zul je zelf ook kunnen bedenken.

Al met al is het moeilijk om als hul;pverlener je volledig aan de arbowet te houden...

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 23 december 2003, 23:59:29
Het is geen vrijbrief maar somige zaken kunnen niet anders worden opgelost. Er zal moeten worden geprobeert om zo veel mogelijk te doen om aan de regels te voldoen en war dit niet mogelijk is om een goed alternatief te vinden. Een goede instructie over het slachtoffer uit het water halen kan al veel tilleed schelen.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 24 december 2003, 01:50:56
Daar heb je wel gelijk in, maar het is natuurlijk moeilijk om alle regels te kunnen uitvoeren, toch?

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 24 december 2003, 02:01:32
dat praktijkgedeelte vaarbewijs zal nog wel paar jaar langer duren maar zit er zeker in de toekomst aan te komen net zoals dit al in andere landen het geval is.
Overigens was het Nederlandse vaarbewijs ook qua theorie te eenvoudig.
Ook is het dan niet onmogelijk dat het gaat gelden voor de kuststrook en tevens ook voor kleinere en minder snelle vaartuigen. Vergelijk bijv. situatie in Duitsland.
Dit betekent natuurlijk wel dat het behalen van een vaarbewijs vreselijk veel geld gaat kosten.
Alles heeft dus zijn  voors en tegens.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 24 december 2003, 13:59:53
De theorie kan je leren maar voor de praktijk moet je ook een stuk gevoel hebben, de een kan beter met een boot overweg als een ander. Je kan het wel leren maar met gevoel kom je veel verder.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 24 december 2003, 14:53:07
Maar het praktijk gedeelte is hard nodig. Hoe vaak zie je een recreatieschipper die z'n schip niet eens behoorlijk aan een kade kan afmeren? Laat staan dat hij zijn schip bij slecht weer onder controle kan houden!


Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 24 december 2003, 16:55:16
Tuurlijk daar zijn er genoeg van maar met een praktijk diploma kan je dat niet ondervangen, er blijft te veel gekloot op het water. Zelf ben ik van mening dat er hogere eisen moeten komen voor het huren van een boot, iedere gek kan een polyvalk huren in friesland en er mee rond toeren. Met je eigen spullen wordt in het algemeen veel voorzichtiger omgegaan. Er zijn inderdaad schippers wqelke niet weten wat ze doen maar er zijn ook schippers welke dondersgoed weten wat er wel en zeker wat  er niet kan op het water.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 02:33:56
Helemaal mee eens. Maar d.m.v. een praktijkgedeelte kun je wel het kaf van het koren scheiden...

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 02:50:41
En de rijken van de armen

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 03:54:35
En de rijken van de armen

Kees

want dan vallen de rijken door de mand, ze blijken niet te kunnen varen met hun enorme schip, ondanks hun "bewijsje"... ;D

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 11:45:07
Als het net zo gaat als met het rijbewijs met in het achterhoofd dat op het water alles minstens 3 keer zo duur moet zijn, wordt het dus voor Jan Modaal onbetaalbaar.
In ieder geval toch een voordeel, wordt het weer wat rustiger op het water zodat die grote strijkijzers meer ruimte hebben.  ;D
Maar om even bij het topic te blijven, wat is nu een goeie reddingboot   ???

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 13:21:33
Ik denk dat een praktijkgedeelte niet zoveel geld hoeft te kosten. Bovendien kost een boot waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt zowiezo een heleboel geld, en als je schade vaart omdat je niet kan sturen kost het nog meer. Ik vind het onzinnig om geen praktijkgedeelte in te voeren op basis dat dat geld kost. Uitkijk, je voert het rijbewijs aan als argument, wil je dat ook afschaffen?

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 13:24:25
Een goede reddingsboot is een boot met voldoende werkruimte, snelheid en middelen om z'n taak: de hulp aan mens en dier in nood uit te voeren.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 13:51:09
Kan het niet laten, moet toch even reageren, wist je dat je in regio Berlijn ook voor een veilingkist met koffiemolen een vaarbewijs moet hebben?
Is een beetje als voor zowel een fiets als een bolide hetzelfde rijbewijs vereisen.

Dus vandaar mijn reactie.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 13:59:59
Een goeie reddingboot is naar mijn idee een vaartuig wat is ingericht om de aan hem gestelde taken zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren met zo klein mogelijk risico voor bemensing en hulpvragende.

Dit betekent dus dat voor een KNRM vaartuig voor volle zee heel andere eisen gelden als de boot van de KNBRD die een strandje moet beveiligen.

Misschien ook zouden we de kreet reddingboot eerst moeten omschrijven anders praten we mogelijk over verschilende dingen.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 14:12:26
Kan het niet laten, moet toch even reageren, wist je dat je in regio Berlijn ook voor een veilingkist met koffiemolen een vaarbewijs moet hebben?
Is een beetje als voor zowel een fiets als een bolide hetzelfde rijbewijs vereisen.

Dus vandaar mijn reactie.

Kees

Nou, een heleboel bootjes mag je nog steeds varen zonder vaarbewijs. Een boot van 14,99 meter die met 19,99 km per uur over het water gaat is nog steeds vaarbewijsvrij. Dat zou ik geen wastobbe met staafmixer noemen. Jan modaal heeft daar geen geld voor.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 15:02:07
Een goeie reddingboot is naar mijn idee een vaartuig wat is ingericht om de aan hem gestelde taken zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren met zo klein mogelijk risico voor bemensing en hulpvragende.

Dit betekent dus dat voor een KNRM vaartuig voor volle zee heel andere eisen gelden als de boot van de KNBRD die een strandje moet beveiligen.

Misschien ook zouden we de kreet reddingboot eerst moeten omschrijven anders praten we mogelijk over verschilende dingen.

Kees

Het probleem dat we hebben is precies zoals jij deze hierboven aangeeft! Ook jij ziet RedNed (KNBRD) als bootje voor het strand! Dat is dus niet het geval en is nogal degigrerend!

Ook RedNed heeft brigades, die het werk doen zoals de KNRM dit op zee doet! Alleen zitten deze brigades niet langs de Noordzeekust, maar langs het IJsselmeer.

Wanneer iedereen nou eens zou beginnen dit te erkennen, zijn we al een op de goede weg.

Voor een strandbewaking, heb je duidelijk een andere boot nodig als voor de inzet zoals die rond het IJsselmeer gebeuren.


Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 15:05:01
Nogmaals voor alle duidelijkheid, als de vaarbewijzen in alle landen gelijkgetrokken gaan worden zullen onze minimum eisen aangepast gaan worden aan strengere normen.
Een extreem voorbeeld van de vaarbewijsplicht is in de deelstaat Berlijn.
>Der amtliche Sportbootführerschein Binnen ist ein Kombinationsführerschein für Binnengewässer zum Führen von Sportbooten mit Antriebs-maschine ab 3,68 kW / 5 PS (Ausnahme Berlin und Brandenburg: hier 0 kW / 0 PS) und Sportbooten unter Segel ab 3 qm Segelfläche. <

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 25 december 2003, 15:10:57
Prima toch?
Van mij mogen ze! Komt alleen ter goede aan de veiligheid op het water!

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 25 december 2003, 18:43:35
We kunnen ook het varen verbieden voor plezier dan zijn de problemen snel over geen gezeur meer met alle die kleine klote bootjes op het water aleen beroepsvaart.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 25 december 2003, 19:05:44
We kunnen ook het varen verbieden voor plezier dan zijn de problemen snel over geen gezeur meer met alle die kleine klote bootjes op het water aleen beroepsvaart.

9910001
en het auto rijden, dat gezeik over een rijbewijs? Terug naar de tijd van mijn vader: En, hoe bent U hier gekomen... met de motor, dat hele eind.... nou, dan kan u het wel, hier is uw papiertje.

Henk ( die gewoon blijven rijden en varen, maar dan met bewijs van praktische en theoretische bekwaamheid ook een optie vindt.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 25 december 2003, 20:12:33
Het probleem dat we hebben is precies zoals jij deze hierboven aangeeft! Ook jij ziet RedNed (KNBRD) als bootje voor het strand! Dat is dus niet het geval en is nogal degigrerend!

Ik gaf alleen aan dat mbt tot de functie van een vaartuig er andere eisen aan gesteld moeten worden, verder niets.

Volgens mij is miskenning iets wat voornamelijk tussen de oren zit.
Juist het bewaken van een strand is zeer nuttig en inspannend en moet niet worden onderschat.
Juist zij die alleen het spectaculaire varen en een heroïsche redding leuk vinden zullen hier problemen mee hebben.

Je zult deze mensen eerder bij de KNBRD aantreffen door het jong en dynamisch karakter dan bij het wat meer oubollige RK.
Zij zijn volgens mij niet de juiste personen voor een hulpverleningsorganisatie.
Over het algemeen blijven ze echter niet langer dan de proefperiode bij de zichzelf serieus nemende brigade.

Ook voor dat kind wat je verlost van een pijnlijk stukje schelp in zijn voet ben jij de held van de dag.
Relativeren dus.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 26 december 2003, 12:23:40
Tuurlijk is een goede redding in de branding meer dan geweldig om uit te voeren zeker als alles goed verloopt, maar het geeft ook een goed gevoel als je een kindje bij mama terug brengt. Voor het werk op het strand moet je ook wat jonger zijn ingesteld als een ehbo organisatie omdat je veel actiever werkt. Ik denk dat de sensatie zoekers ook bij de brigade snel weg zijn maar een brigade heeft niet alleen de sensatie leden, de momenten dat er werkelijk de specactulaire reddingen zijn is gelukkig niet veel, er zijn veel meer kleine ehbo gevalletjes vermiste kinderen en dergelijke.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 16:46:03
Mij hoor je dan ook niet beweren, dat het strand niets is, in tegendeel! Maar ook de eenheden langs het IJsselmeer moet je op de juiste waarde benaderen. Ik vind  dat vaak door RedNed en kustbrigades, het strand boven alles worde gezet en alle andere brigades vooral hun werk moeten volgen. Dat is niet zo. Ik vind dat je alle brigades in hun eigen taken moet kunnen waarderen.


Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 17:10:00
Dave,
Als ik jullie disussie zo eens nakijk vinden jullie het belangeijk dat jullie veel pk`s hebben, snel zijn als eerste er zijn en ga zo maar door. Langs de kust spelen er toch wel andere zaken.
Wij zetten het strand helemaal niet boven aan maar sommige dicussies van de binnenbrigades doen wij eve niet mee
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 26 december 2003, 17:13:42
Wat ik hier op het forum leer is dat er idd een groot verschil is tussen strand- en binnen brigades. Je moet niet gaan proberen die twee te gaan vergelijken, want iedere vergelijking gaat mank, behalve dat ze hetzelfde doel nastreven.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: muistroom op 26 december 2003, 17:17:16
Mij hoor je dan ook niet beweren, dat het strand niets is, in tegendeel! Maar ook de eenheden langs het IJsselmeer moet je op de juiste waarde benaderen. Ik vind  dat vaak door RedNed en kustbrigades, het strand boven alles worde gezet en alle andere brigades vooral hun werk moeten volgen. Dat is niet zo. Ik vind dat je alle brigades in hun eigen taken moet kunnen waarderen.


Dave
Moet je ook niet met deze opmerkingen komen
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 26 december 2003, 17:35:13
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je JUIST de reddingsbrigades in hun eigen gebied moet leren te waarderen. En niet "ikke weet het beter", want het is niet vergelijkbaar, zoals Henk al schreef... ;D

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 28 december 2003, 12:33:12
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je JUIST de reddingsbrigades in hun eigen gebied moet leren te waarderen. En niet "ikke weet het beter"

Als je dit zo formuleerd hoe kan je dan oordelen hoe redned moet functioneren en welke maatregelen zij moeten treffen om beter te gaan functioneren. Jullie izjn niet aangesloten bij deze organsatie en zijn dus niet betrokken in de beleidsvoering van deze bond. Jullie zijn in het verleden lid geweest maar niet werkzaam geweest binnen het bondsburo.

99100001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue op 28 december 2003, 15:51:33
Als je dit zo formuleerd hoe kan je dan oordelen hoe redned moet functioneren en welke maatregelen zij moeten treffen om beter te gaan functioneren. Jullie izjn niet aangesloten bij deze organsatie en zijn dus niet betrokken in de beleidsvoering van deze bond. Jullie zijn in het verleden lid geweest maar niet werkzaam geweest binnen het bondsburo.

99100001
Redeneer je niet zo elke discussie dood. Je moet lid zijn van een club voor dat je een mening mag hebben. Dat is grote onzin.. Dus je moet in het beleidsteam zitten voor dat je een mening mag hebben over het gevoerde beleid ?
Het ligt dan misschien wel aan mij? Maar dit noem ik niet met argumenten discuseren..
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 28 december 2003, 16:02:12
Ik ben het gedeeltelijk met je eens Peter, het is echter wel een feit dat veel mensen niet echt inzicht hebben wat het bondsburo nu eigenlijk allemaal wel doet, het is namelijk eenvoudiger om te zien wat er niet deugd.
Naar mijn mening wordt het werk wat daar wordt gedaan sterk onderschat.
Ik heb in ieder geval steeds meer waardering voor deze mensen gekregen.
Het is niet alleen het redden wat de aandacht moet hebben maar juist vooral de preventie in de vorm van instructie aan jongeren en dit ook stimuleren d.m.v. wedstrijdsport.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 28 december 2003, 16:08:43
Het ging echter over de boten.
Wat zijn bijv. de ervaringen m.b.t. boottype, lengte, aantal motoren, vermogen en type t.a.v. het gestelde doel. Waarom hebben gebruikers voor de boot gekozen die men nu heeft. En welke uitrusting heeft men aan boord en waarom?

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue op 28 december 2003, 22:27:45
Kijk daar ben ik ook nieuwsgierig naar..

Waarom je voor welk gebied kiest voor bepaald type boot en type uitrusting..

Gewoon open, welke argumenten handteer je..
Inclusief Budget argumenten etc..

Laten we nu proberen meer te weten te komen over de argumenten van anderen gerelateerd hun inzet gebied..
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 29 december 2003, 11:13:15
Als je dit zo formuleerd hoe kan je dan oordelen hoe redned moet functioneren en welke maatregelen zij moeten treffen om beter te gaan functioneren. Jullie izjn niet aangesloten bij deze organsatie en zijn dus niet betrokken in de beleidsvoering van deze bond. Jullie zijn in het verleden lid geweest maar niet werkzaam geweest binnen het bondsburo.

99100001

Het beleid van RedNed is er niet op gericht om porfessioneel te werk te gaan. Het is ieder voor zich en niet RedNed voor allen! Dat is het punt dat ik neer zet.
Ik vindt het zeer jammer.
Ik weet heel erg goed hoe RedNed te werk gaat, ook van binnen uit... ik heb ook heel erg vaak dezelfde antwoorden gehoord, dus helaas...
Maar laten we terug gaan naar de toppic.

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 11:36:35
Terug op topic, voor het strand werk denk ik aan een boot van max 5,5m met voldoende vermogen. Het vermogen is afhankelij van het type boot en het gewicht. Of je de boot met de hand of vanaf een bok bestuurd maakt denk ik niet zo gek veel uit het heeft allebei voor en nadelen. Bij voorkeur varen met 2 of 3 man. Aan uitrusting dnek ik aan een knbrd bak, vuurpijlen, kompas, nav. verlichting, sleeplijn, mes, beschermende kleding en vesten. Op de wateren waar er vanuit een haven wordt gevaren een grotere boot denk 6m of meer, bij voorkeur 2 motoren voor de veiligheid, marifoon, handmarifoon, knbrd kanalen evt. in de handmarifoon, GPS met kaartplotter, sleeplijn, EHBO materiaal, indien mogelijk radar, enz

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 29 december 2003, 12:43:33
In ons gebied aan de Deltakust wordt het werkgebied op de meeste plaatsen bepaald door de zwemmers want het betreft namelijk bewaking van badstranden en strekt zich dus hooguit uit tot 200m uit de wal.
Verder wind- en kitesurft men op sommige plaatsen waardoor het gebied zich uitstrekt tot 1000 m uit de kust. Daar er bij ongevallen of vermissingen op deze afstand uit de kust ook altijd de KNRM wordt gealarmeerd denk ik niet dat deze hulp op > 200 m tot de hoofdtaken gerekend mag worden.
I.v.m. de langdurige patrouilles is het aangenaam om een vaartuig met bok te hebben echter wat betreft de assitentie aan zwemmers is het juist fijn om over een laag op het water liggende rubberboot te kunnen beschikken  met vrije werkvloer.
Vandaar dat mijn voorkeur dus uitgaat naar een gewone rubberboot in het werkgebied aangevuld met een RIB voor de langduriger patrouilles en inzetten verder van de post (je zit ook hoger, beter overzicht).
De knbrd set (mobiel of portabel) vind ik ook een must daarnaast op een groter vaartuig graag ook een marifoon. Voor de rubberboot een paar peddels, sleeplijntje en een ehbo-set. Wat kleding betreft in de zomer gewoon T-shirt + korte broek, redvest, pet en zonnebril en evt een sprayjacket.
Voor de grotere RIB ga ik een eind mee met vorige schrijver, behalve radar, dit lijkt mij tot 1000 m uit de wal totaal onzinnig. Ook de kaartplotter vind ik niet noodzakelijk maar kan bij assitentie tijdens SAR zijn dienst bewijzen.

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 29 december 2003, 14:09:24
Terug op topic, voor het strand werk denk ik aan een boot van max 5,5m met voldoende vermogen. Het vermogen is afhankelij van het type boot en het gewicht. Of je de boot met de hand of vanaf een bok bestuurd maakt denk ik niet zo gek veel uit het heeft allebei voor en nadelen. Bij voorkeur varen met 2 of 3 man. Aan uitrusting dnek ik aan een knbrd bak, vuurpijlen, kompas, nav. verlichting, sleeplijn, mes, beschermende kleding en vesten. Op de wateren waar er vanuit een haven wordt gevaren een grotere boot denk 6m of meer, bij voorkeur 2 motoren voor de veiligheid, marifoon, handmarifoon, knbrd kanalen evt. in de handmarifoon, GPS met kaartplotter, sleeplijn, EHBO materiaal, indien mogelijk radar, enz

9910001

Hé, toch EHBO materiaal?
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 29 december 2003, 14:31:08
Zoals je leest voor op de boten welke vanuit een haven varen en niet vanaf het strand. Dit is een groot verschil de boten vanaf het strand hebben ook voertuigen of posten tot hun beschikking.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 29 december 2003, 14:40:13
Zoals je leest voor op de boten welke vanuit een haven varen en niet vanaf het strand. Dit is een groot verschil de boten vanaf het strand hebben ook voertuigen of posten tot hun beschikking.

9910001

Je hebt gelijk, ok.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 30 december 2003, 13:55:33
Zeker voor op het strand mag de boot niet te zwaar zijn. Dit geeft veel gemak bij het lanceren en landen. Het hebben van een motor met trim is zeker aan te bevelen voor brigades met veel vrouwelijke bemanningsleden.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 30 december 2003, 14:59:41
Zeker voor op het strand mag de boot niet te zwaar zijn. Dit geeft veel gemak bij het lanceren en landen. Het hebben van een motor met trim is zeker aan te bevelen voor brigades met veel vrouwelijke bemanningsleden.

Dus kun je wel zeggen: wat is een goede reddingsboot?
Een reddingsboot moet toegespitst zijn op je werk en de aard van je verzorgingsgebied.

Als je zegt groot zegt een ander nee klein! Net als "wat is een goede grasmaaier". Je moet er op kunnen zitten en hij moet 40 km per uur gaan en onder een helling van 45 graden kunnen maaien, stereo DVD speler en blauw zwaailicht...

Voor mijn gazonnetje???

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 30 december 2003, 17:38:48
Ik weet niet waarom vrouwelijke oleden meer voordeel hebben aan een getrimde motor als mannen. Zelf denk kik dat dit niet zo gek veel uitmaakt. Mijn voorkeur is om er geen auto trim op te hebben, dit omdat je motor gelijk gelockt is en je dus niet het strand op kan varen. Verder is een autotrim vaak erg langzaam.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Redheadkingpin op 30 december 2003, 18:22:26
gelijk een mooi selectie criterium: kandidaat moet in staat zijn om zelfstandig in een boot kunnen klimmen en de motor omhoog kunnen trekken.
(btw is meer techniek dan echt kracht)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 1 januari 2004, 04:40:34
Waarom het strand op varen als hem netjes voor het strand kan leggen met getrimde motor. Het strand op varen is ten eerste niet goed voor de boot en ten tweede niet veilig voor de bemanning. Ik bij ons al eens een bemanningslid zien vliegen van een buurtbrigade. Ten slotte hou je als schipper de volledige controle over de boot.

P.S. Om een 60pk motor omhoog te trekken is niet alleen techniek, maar ook kracht nodig.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 1 januari 2004, 18:09:04
Rustig terug varen en je motor trimmen, dat ga ik niet in de branding proberen. Je hoeft hem ook niet het strand op te varen maar tot vlak bij het strand is wel handig. Vaar je dan met een auto trim of een handmatige trim. Zelf vind ik een autotrim erg langzaam reageren, verder is het een nadeel dat je motor gelijk gelockt staat als je hem trim.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Redheadkingpin op 1 januari 2004, 19:08:28
P.S. Om een 60pk motor omhoog te trekken is niet alleen techniek, maar ook kracht nodig.

Goh, je meent het!  ;D :-* ;)

btw, is het dan nog wel arbo technisch verantwoord om zo'n motor omhoog trekken?
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 1 januari 2004, 19:39:04
Goh, je meent het!  ;D :-* ;)

btw, is het dan nog wel arbo technisch verantwoord om zo'n motor omhoog trekken?

De hele ARBO is gel... Vergelijk redden maar met topsport. Als  Een gewichtsheffer die niet verder mag gaan dan 25 kilo... (everyone is a winner babe, that's no lie ;D) Het is een uitzonderlijke omstandigheid die je soms tot bovenmenselijke prestaties noopt. Als je je er echt aan gaat houden wordt het lachwekkend, zo van: ik hoop dat u het nog even uithoudt daar in't water want ik ben nl net toe aan mijn verplichte rustpauze. Wij halen wel eens zo'n geintje uit met omgeslagen zeilbootjes of surfers, moet je die smoelen zien...

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 2 januari 2004, 12:09:36
Volgens mij is het wel verantwoord om een motor omhgoog te trekken. Anders zou je een dergelijke motor toch niet kunnen leveren als je hem niet omhoog zou mogen trekken?? De kracvht die hiervoor nodig is is toch niet zo extreem???


9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 2 januari 2004, 12:56:01
60 pk valt voor de zwakkeren onder ons niet mee. Ik schat dat de meeste niet hoger komen als 40 pk. Verder een motor trim je op voor je door de branding gaat.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 2 januari 2004, 13:01:53
60 pk valt voor de zwakkeren onder ons niet mee. Ik schat dat de meeste niet hoger komen als 40 pk. Verder een motor trim je op voor je door de branding gaat.

Mijm zoontje van 6 trimt onze 250 pk nog moeiteloos omhoog en lift 'm ook nog ;D

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 2 januari 2004, 13:07:42
Alleen nu nog in branding en/of met slecht weer.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 2 januari 2004, 13:10:48
Arbo is geen keuze maar een verplichting!!!
Je komt daar als werkgever snel genoeg achter als je mag betalen omdat er om Arbo reden iemand verongelukt of klachten krijgt en in de WAO terecht komt.
Ook als een werknemer zich niet aan de voorschriften houdt kan hem dit duur komen te staan, denk aan niet uitbetalende verzekeringen.

Als ik de Arbo toepas kom ik voor aan het strand op verschillende mogelijkheden:
1: een lichte rubberboot met liefst een 2-takt motor van hooguit 30 pK.
2: een RIB liefst met stuurconsole en zwaardere motor met trim.
3: een RWV (waterscooter)

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 2 januari 2004, 19:11:28
Waarom moet alles altijd op de strandsituatie worden getest? Er zijn toch ook andere reddingsbrigades?

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 2 januari 2004, 20:04:28
Waarom moet alles altijd op de strandsituatie worden getest? Er zijn toch ook andere reddingsbrigades?

Dave

Dave, omdat de ARBO moeilijk iets kan hebben tegen het optillen van het afdekzeil, het losklikken van de landvasten en het omdraaien van de sleutel. Zo makkelijk als wij in ons bootje stappen gaat het aan het strand niet.  :(

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Redheadkingpin op 2 januari 2004, 20:04:30
omdat een groot deel van de leden die hier mee praten van een strandbrigade zijn.
En die hebben vooral verstand van zaken welke gerelateerd zijn aan het strand.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue op 2 januari 2004, 21:37:09
Dus komen we weer op onze vraag terecht. Een goede reddingsboot is dus sterk afhankelijk van z'n inzet gebied.
Deze discussie wordt dus sterk vervuild door dat niet iedereen dat onderscheidt maakt.

Ik doe maar een suggestie hoor. Sluit deze discussie en start een aparte discussie over de ideale reddingsboot voor strandbewaking aan de Noordzee kust.

Start een aparte discussie over de ideale reddingsboot die uit een haven weg vaart.

Start een aparte discussie over de ideale boot voor kleine binnenwateren.

Start een aparate discussie over de ideale boot voor ondergelopen gebieden..

Want anders blijft dit een overloze en zinloze discussie met elkaar de vliegen afvangen om dat men elkaar niet begrijpt..
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 2 januari 2004, 22:12:02
Dus komen we weer op onze vraag terecht. Een goede reddingsboot is dus sterk afhankelijk van z'n inzet gebied.
Deze discussie wordt dus sterk vervuild door dat niet iedereen dat onderscheidt maakt.

Ik doe maar een suggestie hoor. Sluit deze discussie en start een aparte discussie over de ideale reddingsboot voor strandbewaking aan de Noordzee kust.

Start een aparte discussie over de ideale reddingsboot die uit een haven weg vaart.

Start een aparte discussie over de ideale boot voor kleine binnenwateren.

Start een aparate discussie over de ideale boot voor ondergelopen gebieden..

Want anders blijft dit een overloze en zinloze discussie met elkaar de vliegen afvangen om dat men elkaar niet begrijpt..

E E N S  ;)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Redheadkingpin op 3 januari 2004, 00:00:50
moeten we dan ook niet uitwijken naar de afdeling Algemeen: voertuigen, materieel en materiaal

of mag dit onderwerp op dit stuk forum besproken blijven worden.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 3 januari 2004, 02:33:17
Ik ben  het met Henk en Peter eens. Er moet eens opgehouden worden met het onderscheid tussen strand en binnenwater.


Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 3 januari 2004, 08:47:16
moeten we dan ook niet uitwijken naar de afdeling Algemeen: voertuigen, materieel en materiaal

of mag dit onderwerp op dit stuk forum besproken blijven worden.

Het is niet een kwestie van mogen, maar je kan niet vergelijken. Zelfs niet tussen kustbrigades onderling. Bij de een kan je langs de vloedlijn, de ander zegt dat je bij hen daar juist wegzakt. De ideale reddingsboot ziet er voor iedereen weer anders uit. Op het binnenwater moet hij volgestouwd worden met apparatuur en (medisch) gereedschap, aan de kust is het als hij maar door de branding kan en blijft drijven, op het strand zien we wel verder. Daar zit zo'n wereld van verschil tussen, dat discussies over wat goed is en wat niet geen zin hebben. Wat voor de een goed is, is voor de ander slecht en andersom.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 3 januari 2004, 13:20:33
In ieder geval hebben we geleerd dat de situaties dus lokaal nogal verschillen.
Toch is het een taak voor RedNed om juist uit al die verschillen een aantal overeenkomsten te vinden voor een minimaal basisconcept. (of aparte voor binnen- en buitenwater)
Wat je aan boord meeneemt is een andere factor maar ook hier kun je dus een minimum eisenpakket samenstellen waar lokaal van afgeweken wordt.
Wat betreft de opleiding zitten we dus met hetzelfde probleem, zo breed mogelijk opgezet zodat je ruim inzetbaar bent maar toch ook weer niet teveel ballast.
Voortzetting van aparte discussies met eerst mogelijk een onderling vergelijk van lokale situaties en gebruikte middelen lijkt mij persoonlijk best zinnig (al is het alleen maar voor de geinteresseerde lezers)

Kees (die blij is dat het niet zijn taak is)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 5 januari 2004, 00:56:46
Je zou het in een discussie kunnen doen, als je maar let op wat ik steeds zeg en dat er bij vermeldt: warvoor en waar wil je de boot gebruiken. De nadruk hier ligt op snel en groot. Snel omdat je niet als tweede wil arriveren en groot omdat je alles wil kunnen doen wat je tegen komt. Er is hier geen ander waar je op terug kan vallen, die staan op jou te wachten op de kant.
Zwaar is geen bezwaar, want hij gaat drie keer per jaar uit het water. Toch varen hier ook vletjes rond die van allerlei diensten bewijzen aan watersporters. Ik heb mijn twijfels over deze niet met marifoon uitgeruste eenheden.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 5 januari 2004, 13:41:23
Waarom sneller varen als de rest, dit alleen om eerder te z\ijn als een ander en meer uitrukken te hebben, weer een heerlijke hokjesgeest. We zwillen alles zelf doen maar waarom niet blij zijn als iemand anders eerder is en er dus eerder hulp is bij het slahctoffer. Alleen geld uitgeven aan grotere motoren om nog sneller te zijn is volgens mij niet zinvol, overal is voldoende snelheid.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 5 januari 2004, 14:07:28
Bij ons is snelheid weldegelijk wenselijk. Wij varen van Nijkerk tot Marken en je wilt toch binnen de gestelde tijd ter plaatse zijn, toch ;D

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Redheadkingpin op 5 januari 2004, 14:54:25
hoezo binnen de gestelde tijd? welke tijd is dat en wie stelt deze vast?

Volgens mij is er geen officiele zorgnorm van toepassing op jullie uitrukken met een boot op het markermeer?
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 5 januari 2004, 15:00:35
Voor de hoge zijn inderdaad geen tijden vastgestreld omdat ze geen offiele basis hebben. Door samenwerking is minder tijd noodzakelijk. De boot alarmeren welke het dichste bij is kan wel werken. Als iedeen nu vaart vanuit zijn eigen haven of gebied dan loop je ook niet het risico dat je in een andewr gebied zit tijdens een alarmering en er dus een gerbied war gee nboot is. Spreiding van de middelen doet wonderen en scheelt een hoop onnodig hard varen.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 6 januari 2004, 00:46:27
Waarom sneller varen als de rest, dit alleen om eerder te z\ijn als een ander en meer uitrukken te hebben, weer een heerlijke hokjesgeest. We zwillen alles zelf doen maar waarom niet blij zijn als iemand anders eerder is en er dus eerder hulp is bij het slahctoffer. Alleen geld uitgeven aan grotere motoren om nog sneller te zijn is volgens mij niet zinvol, overal is voldoende snelheid.

9910001

Ik heb je al eerder verteld dat wij van HOGE altijd diegenen waren met het 40 PK tje.  Lekker makkelijk praten, als je je  eigen gebied hebt hoef je niet snel te zijn. Kun je er lekker heen sukkelen. Moah, ik hoef niet snel, ze mogen er toch niet aankomen. Maar als je al op het water bent de hele dag, en je meldt dat je ergens heen gaat en der komt weer zo'n brigadeboot uit de haven je voorbij zetten en jij kan weer terug, daar krijg je na een jaar of tien genoeg van. Dave heeft mij (toen hij nog bij Huizen zat) vanaf de Gooier nog wel eens ( een keer of twintig)  toegelachen als hij me weer eens voorbij stoof. Natuurlijk zeg jij op zo'n moment geeft niks hoor dan ga ik weer terug. Maar ik ben anders, ik heb een hekel aan zinloos gedoe en als ik ergens heenga moet het zin hebben. Nu zijn de rollen omgedraaid en varen wij de Gooijer voorbij. Dat is toch leuker. Maarja, ik geef het toe: ik ben dan ook een mens, en geen heilige. Ik doe het niet alleen uit naasten liefde, het moet ook een beetje leuk blijven.
En ik doe het goed of ik doe het niet. Ik heb die rib nog liggen, ik kan er niks mee, maar dat is dan wel wat voor jouw, kopen? Gaat toch wel zo'n 27 knoop ;D

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 6 januari 2004, 11:54:35
Hiervoor moet je ook duidelijke afspraken maken wie wat doet. Als het een wedstrijd is wie er als eerste bij het slachtoffer is dan is er toch minder verstand van hulpverlenen als ik had verwacht. Dan lig je met twee boten bij een slachtoffer en als er wat aan de a\ndere kant van het meer gebeurt is er niemand beschikbaar erg handig. Alle ambulance gaan toch ook niet op iedere melding rijden en de eerste mag hem meenemen. Voor een gebroken been gaan dan 10 ambu's rijden dat klinkt net zo makkelijk. Is dit nu de beste manier om samen te werken.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 6 januari 2004, 12:08:47
Hiervoor moet je ook duidelijke afspraken maken wie wat doet. Als het een wedstrijd is wie er als eerste bij het slachtoffer is dan is er toch minder verstand van hulpverlenen als ik had verwacht. Dan lig je met twee boten bij een slachtoffer en als er wat aan de a\ndere kant van het meer gebeurt is er niemand beschikbaar erg handig. Alle ambulance gaan toch ook niet op iedere melding rijden en de eerste mag hem meenemen. Voor een gebroken been gaan dan 10 ambu's rijden dat klinkt net zo makkelijk. Is dit nu de beste manier om samen te werken.

9910001

Het blijkt in de praktijk dat dat bij ons het beste werkt: als er een spoedmelding is worden alle reddingsbrigades gewaarschuwd, dan is snelle hulp gewaarborgd. Er vliegen dan 5 reddingsdiensten naar het incident. Als je op een boot gokt en die kan niet ben je zo een half uur verder eer de volgende boot vaart.

Het is niet de meest efficiënte manier van inzet van middelen, maar wel de meest betrouwbare en de snelste. Overigens is er voldoende materiaal achtergebleven voor hulp aan eventuele meerdere incidenten. En de grote motoren en de daardoor HOGE  ;D snelheid zorgen ervoor dat je ook zo weer terug bent.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 6 januari 2004, 13:04:34
Dan lijkt het mij toch handiger om de betrouwbaarheid van de organisatie te vergroten in plaats de snelheid van het materiaal. Een grotere groep opstappers en vrijwilligers proberen te genbereren. Zoals jullie het nu laten klinken scheuren er 5 boten achter elkaar naar ieder ondegeval. Dan commentaar everen over proffesionaliteit over andere reddingsbrigades???/

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 6 januari 2004, 14:07:19
Dan lijkt het mij toch handiger om de betrouwbaarheid van de organisatie te vergroten in plaats de snelheid van het materiaal. Een grotere groep opstappers en vrijwilligers proberen te genbereren. Zoals jullie het nu laten klinken scheuren er 5 boten achter elkaar naar ieder ondegeval. Dan commentaar everen over proffesionaliteit over andere reddingsbrigades???/

9910001

Dat is wel uit noodzaak geboren:

Aangezien de professionele reddingsbrigades hier niet willen overleggen met HOGE kunnen er ook geen afspraken gemaakt worden wie er wanneer waar heen gaat. In de praktijk kan HOGE dus altijd overal naar toe. Als je de snelheid inventariseert van de reddingsbrigades hier kom je op:


NAAM   INZETBAARHEID*   TIJD NODIG NA ALARM*
Huizen     99 %                    4-15 min
Blaricum   99 %                  10-25 min
HOGE       98%                    4-25 min
Naarden   60 %                  15-45 min
Almere      25 %                  30–70 min


Je ziet dat als je geen convenant zou hebben je in sommige gebieden maar af moet wachten wanneer/of er hulp komt opdagen. Sinds de nieuwe konstruktie is er altijd hulp en is hij er snel. Voor ons is het nu wel moeilijker geworden om als eerste te arriveren (in de oude situatie waren meestal eerste in de grote gebieden van Almere en Naarden) maar de hulpverlening per saldo is er op vooruitgegaan. Waarbij dient te worden opgemerkt dat HOGE nog zelden wordt gealarmeerd


Henk


* globale cijfers gebaseerd op ervaringen afgelopen drie jaar, % = gedeelte van de dag/kans op respons
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 6 januari 2004, 17:07:43
Zelf vind ik het niet de goede manier als je alleen op scanner berichten gaat varen en overal heen scheurt. Verder kan ik me niet voorstellen dat almere 25% van de oproeproepe n kan beantwoorden, mijn geldkraan zou dan gelijk dicht gaan. Verder kan je een hoog percentage halen als je nooit gealarmeerd word dan heb je altijd 100%. Met de tijd is dit de tijd tot uitvaren of de tijd tot ter plaatse, dit is een groot verschil. Zelf ben ik van mening dat je binnen 15min je moet inmelden moet varen.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 6 januari 2004, 17:54:08
Zelf vind ik het niet de goede manier als je alleen op scanner berichten gaat varen en overal heen scheurt. Verder kan ik me niet voorstellen dat almere 25% van de oproeproepe n kan beantwoorden, mijn geldkraan zou dan gelijk dicht gaan. Verder kan je een hoog percentage halen als je nooit gealarmeerd word dan heb je altijd 100%. Met de tijd is dit de tijd tot uitvaren of de tijd tot ter plaatse, dit is een groot verschil. Zelf ben ik van mening dat je binnen 15min je moet inmelden moet varen.

9910001

Het is hier volkomen normaal om 16 uit te luisteren, op iedere post van een reddingsbigade, en ook bij de leden thuis staan scanners. Als ik op 16 in de Seeker meld dat ik bij een bootje lig dat water maakt, scheuren er in no time allerlei reddingsbrigade boten mijn kant op die dat gehoord hebben op de scanner. Niets mis mee, veilig gevoel.

Als je het hart op de juiste plaats hebt blijf je, ook al word je gealarmeerd, als je op de scanner hoort dat er een bootje omgeslagen is met twee kinderen er in niet in de post nog even op de alarmering zitten wachten.
Gaan! Zo denken wij hier erover! Eerst op het water, de rest komt later. ;D

Henk

PS en wat Almere betreft, die hebben andere prioriteiten: Een heel grote vloot met reddingsboten voor bewaking van wedstrijden, een hele grote zwemtak en goede opleidingen. Er woont nu eenmaal niemand die overdag kan dicht bij de haven, so wat...
Als ze een deal hebben met huizen dat zij overdag waarnemen is het toch geregeld?

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: muistroom op 6 januari 2004, 19:14:22
Henk
Een woord zielig
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 6 januari 2004, 19:49:23
Henk
Een woord zielig

Ik heb altijd zo'n grenzeloze bewondering voor jouw goed beargumenteerde stellingname...
Ik ben even sprakeloos...

 ;D

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 6 januari 2004, 20:09:52
We preferen erg proffesioneel te werken een goede taakverdeling en aansturing hoort daar ook bij. Als iedereen op iedere melding gaat varen snap ik de taak van de kustwacht en de AC niet. Ze hoeven dan niet meer aan te sturen en iedereen doet toch wat hij/ zij wil. De beargumentering van RB almere kan ik me iets bij voorstellen, dit omdat bewaking van zwemmers en evenenten ook belangrijk is. Als er een goede voorziening in de regio is dan hoeft er geen tweede ook zijn die het zelfde doet.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 6 januari 2004, 20:21:49
Hè hè, gaan we eindelijk weer een beetje op niveau..

Dat we (zonder gealarmeerd te zijn) uitvaren wil niet zeggen dat we ons niet laten sturen, het eerste wat we doen na de motor starten is ons inmelden bij de kustwacht. Als die het niet nodig vindt dat we gaan keren we om. We luisteren voor de volle 100% naar de kustwacht.

De taak van de AC behoudens het alarmeren van de reddingsbrigades wordt door ons ook als overbodig ondervonden, het KWC is de kapitein, en twee kapiteins op één schip dat gaat niet.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 6 januari 2004, 20:27:29
Aangezien de kustwacht nog niet kan alarmeren op piepers zoals deze gebruikt worden zal er een andere stap genomen moeten worden. Alarmeren via een telefoonboom (net als op school als er een les uitvalt) vindt ik geen optie omdat dit veel tijd kost om de gehele bemanning te alarmeren (uitgaande van een bemanning van 12 man ben je 3 minuten kwijt) dus alarmeren via piepers. Ik verwacht dat deze alarmeringen beter gaan worden als P2000 beschikbaar is. Verder komen de telefonische meldingen vanaf de vaste aansluitingen binnen bij de AC en deze zullen dus ook vaak alarmeren. De meldingen via een mobiel gaan via driebergen naar de kustwacht.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 6 januari 2004, 22:14:03
Henk
Een woord zielig
Muistroom, als je een mening hebt over een post, wees dan volledig in je reactie. Het gebruik van het woord "zielig" komt bij mij over als denegrerend. Ik zie graag dat je uitlegt waarom je de post van Henk "zielig" vindt.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 6 januari 2004, 23:39:26
Ik kan mij voorstellen dat het verhaal van Henk vreemd in de oren kan klinken, maar het is jammergenoeg de waarheid.

Hier op de Randmeren komen op een willekeurige alarmering al snel 4 tot 5 reddingsboten in aktie.

Alle reddingsbrigades die hier varen, mogen van hun gemeentes alleen buiten de gemeente grensen wanneer er levensbedreigende situaties zijn. Maar in de praktijk vaart elke reddingsbrigade naar elke klus, te bang dat wij het klusje klaren  ;D.

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 7 januari 2004, 00:41:32
Dave,
Ik ben het niet met je eens dat het "jammergenoeg" zo is, ik vind het een goede zaak omdat met meerdere boten naar een klus varen zekerheid biedt en de snelste methode is. Wij laten ons er toch ook niet ervan weerhouden om ergens heen te gaan terwijl er een andere boot al onderweg is? Dan kun je dat ook niet van anderen verwachten. Liever te veel dan te weinig.
Wel vind ik dat een beetje meer sturing en voortvarendheid van het KWC hier op z'n plaats is.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 7 januari 2004, 07:41:59
:P Als de brandweer een flink incident heeft alarmeren ze ook meerdere wagens. Waren zouden wij niet met meerdere boten varen. Ook aan de Noordzeekust hebben wij wel een soort strijd om als eerste ter plaatse te zijn.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 7 januari 2004, 11:35:21
Bij een groot incident alarmeerd de brandweer meer wagens, bij een groot incident komen er ook altijd meerdere reddingsboten. Bij een automaat rijden er niet 5 tankautospuiten ter plaatse maar normaal gesproken 1 tankautospuit en een hoogwerker of ladderwagen. Voor een jacht welke is vastgelopen kunnen 5  boten niet veel meer doen als 1. Als er verschil in de boten zit wat grote betreft en diepgang dan komt er 1 grote boot (arie visser/ Johannes frederik) en een rubber tutter om een goede sleep verbinding te maken.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 7 januari 2004, 12:02:21
Bij een groot incident alarmeerd de brandweer meer wagens, bij een groot incident komen er ook altijd meerdere reddingsboten. Bij een automaat rijden er niet 5 tankautospuiten ter plaatse maar normaal gesproken 1 tankautospuit en een hoogwerker of ladderwagen. Voor een jacht welke is vastgelopen kunnen 5  boten niet veel meer doen als 1. Als er verschil in de boten zit wat grote betreft en diepgang dan komt er 1 grote boot (arie visser/ Johannes frederik) en een rubber tutter om een goede sleep verbinding te maken.

9910001

Een zeilboot trekken we meestal met z'n tweeën los, een dwars aan de fokkeval en een aan de punt.

Maar wij gaan altijd van het ergste uit, dan valt het mee. Beter dan van het minste uit te gaan en met te weinig boten te zijn. Vaak ligt iemand niet op de plek waar hij denkt en moet je gaan zoeken. Vele handen maken ligt werk. Ik heb nog nooit iemand hier horen mopperen dat ie eruit moest. Wel dat ie er niet uit hoefde ;D

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 7 januari 2004, 12:35:57
Niet horen mopperen, ik ga wel een keer mopperen als ik voor niets wordt opgetrommeld, de eerste keer niet maar bij geval tien komt er wel een keer kleur aan. Het onnodig inzetten van reddingboten houdt ook in dat ze dan niet op een andere plaatsen  ingezet kunnen worden. Dat het altijd leuk is om de varen zal ik niet tegen spreken maar het belang is een goede hulpverlening. Liever een boot welke ten alle tijden inzetbaar is als twee boten welke geen zekerheid hebben.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Christian op 7 januari 2004, 16:16:43
Ook aan de Noordzeekust hebben wij wel een soort strijd om als eerste ter plaatse te zijn.

Maar je hebt een strijd en een strijd. De strijd waar het hier over gaat heeft te maken met het elkaar niet gunnen van een hulpverlening, maar een gezonde strijd is sportief!
Of ben ik nu te optimistisch? Dat zal de leeftijd dan wel zijn... ;D

Christian
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue Ranger op 7 januari 2004, 16:48:35
Maar je hebt een strijd en een strijd. De strijd waar het hier over gaat heeft te maken met het elkaar niet gunnen van een hulpverlening, maar een gezonde strijd is sportief!
Of ben ik nu te optimistisch? Dat zal de leeftijd dan wel zijn... ;D

Christian

De meeste kust hulpverleners hebben dat stadium gehad. Nu is het vaak in overleg, zodat beide reddingsbrigades 1 boot in hoeven te zetten. En in totaal 1 voertuig.

Maar ik denk dat als de heren in 1 hulpverleningsregio om de tafel gaan en besluiten om samen te gaan werken, dat dit een absolute kwaliteitsverbetering tot gevolg kan hebben, in plaats van de huidige kwantiteit. Dan kunnen zij een uniforme hulpverleningsboot gaan samenstellen voor de Randmeren met goede inzetrichtlijnen.
Dan weten we ook nu al welke boot de "reddingboot van het jaar 2004" gaat worden.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 7 januari 2004, 17:22:08
Ach wie weet... De boten in de regio zijn vrij uniform, alleen Naarden en Almere varen met andere boten.


Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 7 januari 2004, 17:35:17
Naarden en almere wijken af en de rest is ook net iets anders. :o :o :o :o, erg uniform is het dus niet. Maakt op zich ook niet uit, de werkwijze is bij de brigades redelijk gelijk alleen wijkt de hoge af. Of dit een probleem is weet ik niet.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Dave op 7 januari 2004, 17:37:58
Valt wel mee hoor  ;D

Dave
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 15 januari 2004, 19:30:23
Heb hem weer gevonden, dit bootje is de nieuwe try-out voor de strandwachten in Australië in de kleuren geel en rood.

Kees

[verwijderd door de admin ivm opschoning attachments]
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue Ranger op 15 januari 2004, 19:47:17
Kees,

Waar heb je die vandaan? (De foto bedoel ik) Dat lijkt wel op een Zephyr die Zandvoort vroeger, 15 jaar geleden, heeft gehad. Heel leuke speelboot en ideaal om instructie in te geven. Licht en handgestuurd.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 15 januari 2004, 20:19:34
Maar die ventielen lijken van een MarkII...
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 16 januari 2004, 00:14:24
Denk dat het nog steeds kan werken een dergelijke boot zeker als je er mee door de branding wil en niet veel verder. Dus alleen een zwemmer oppikken en weer terug. Ziet er op zich niet verkeerd uit.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 16 januari 2004, 00:31:59
De Thundercat wordt geleverd door Midcoast Marine (www.midcoastmarine.com.au) , zij leveren ook de surfkits voor de motoren van de lifeguards.
De Australiërs en Nieuw-Zeelanders varen momenteel meest met Achilles (www.inflatableboats.com.au) en Arancia (www.arancia.co.nz) inflatables. (Ook de RNLI heeft deze boten voor de lifeguards aangeschaft).
Kijk gelijk even naar de wedstrijdvideo's op de Arancia site. wel handig om een s.o. op te pikken dat lage vrijboord.
Daarnaast levert ook Gemini (www.gemini-inflatables.com) boten in de kleuren geel/rood voor lifeguards.
Mensen die graag met bootjes op zee scheuren moeten ook zeker even hier kijken www.thundercatracing.com

Kees (die naast één rib graag een paar simpele rubberducks aan het strand ziet)  :P
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue Ranger op 16 januari 2004, 09:53:53
8)
GRRRR

Ik heb een vaag vermoeden dat we deze boot maar eens aan een hufterproof moeten onderwerpen. Dan weten we ook direct wat de "Reddingboot van het jaar 2004" gaat worden.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 16 januari 2004, 11:33:51
8)
GRRRR

Ik heb een vaag vermoeden dat we deze boot maar eens aan een hufterproof moeten onderwerpen. Dan weten we ook direct wat de "Reddingboot van het jaar 2004" gaat worden.

Misschien kunnen we wat bootverkopers interesseren voor condoombotendemo's

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 16 januari 2004, 15:50:21
Leuke bootjes, mooi voor op het strand, lekker licht. Alleen ik denk wel dat het leden gaat kosten als wij ook zo gaan springen als op de foto's.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 16 januari 2004, 16:12:36
Zo als ik inderdasd op enkele foto's zag dan is dat niet verstandig, maar als je er goed mee om gaat zal dit mee vallen. Als je echt wilt dan kan je met iedere boot gevaarlijke stunten uithalen.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 16 januari 2004, 17:38:05
Voor de echte stoere lieden hebben we nog wel wat anders hoor Mark, en er wordt niet mee gesprongen al kun je er wel flinke klappen mee maken.  ;D
Zullen we de vlet dan inruilen tegen deze Dory?

Kees

[verwijderd door de admin ivm opschoning attachments]
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 17 januari 2004, 09:39:26
Goed idee. Het tevens goed voor het aftrainen van het buikje. ;)
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: uitkijk op 17 januari 2004, 11:15:14
;D Geloof dat ik daar maar niet teveel op zeg  :P

Kees
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: K.N.R.Mark. op 19 januari 2004, 12:46:27
Dat moet wel. Ik wilde net gaan fitnessen zaterdag. Toen de pieper ging. Weer lekker gevaren. Bedankt Kees.
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 19 januari 2004, 13:53:40
Dat moet wel. Ik wilde net gaan fitnessen zaterdag. Toen de pieper ging. Weer lekker gevaren. Bedankt Kees.

Ja, ik had het gelezen, ook voor jullie nu de eerste aktie van 2004. Gefeliciteerd met de mooi aktie! Wij staan inmiddels na zaterdag op 4  ;D, een zoekaktie naar een mogelijk vermiste surfer: er was een plank aangespoeld. (naar later bleek uit iemand z'n tuin.)

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 19 januari 2004, 15:48:16
Heel leuk, maar even terug naar het topic, als we de australische bootjes mooi vinden hoe denk
en we dan over de boot van Schoorl.(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingsbrigade-schoorl.nl%2Fpics%2Fboot_egmond.jpg&hash=fbb1c2f1efb933e6cc586c9f09b85b7d)

ik hoop dat het zo gelukt is

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 19 januari 2004, 16:14:43
Heel leuk, maar even terug naar het topic, als we de australische bootjes mooi vinden hoe denk
en we dan over de boot van Schoorl.[img]
ik hoop dat het zo gelukt is

9910001


Ja hoor, goed gelukt. Wat een lekker scheurrubber zeg!
En die Johnson, zo zie je ze niet veel meer, dat zijn de échte nog!

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Rescue Ranger op 19 januari 2004, 22:00:48
Lekker hoor!!!! Lekker ragge, lekker licht bootje en dan een handgestuurde veertig. Dat scheidt het kaf al snel van het koren.
8)

Wat nu ARBO normering, ik wil fun!
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 20 januari 2004, 00:07:31
Zelf ben ik er ook wel positief over, alleen Johnsen zou niet mijn keuze zijn maar zal het ongetwijveld ook goed doen. Zijn dit boten welke je er naast moet hebben of is deze alleen voldoende?? Hoe staat deze boot in vergelijking met de boten waarmee Ijmuiden v aart (SB cat dacht ik)?

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 20 januari 2004, 00:13:01
Bleek ook niet de motor te zijn welke er nu nog achter hangt. (https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.reddingsbrigade-schoorl.nl%2Fpics%2Fnieuwe-boot%2Fimages%2Fsem%2520036.jpg&hash=66659fa5a1500f24e6f3f2535d1db115) dit geeft een beter gevoel een Yamaha.

9910001
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: Henk op 20 januari 2004, 10:20:29
Nou is de 40 pk net een hele slechte serie van Yamaha, de oude Seeker heeft er een. Drie cylinder met autolub. Er zit een resonantie (onbalans zegt de dealer) in welke rauw geluid geeft en op den duur de krukas lagers sloopt. Die zijn dan ook bij ons al eens vervangen, zeg maar nieuw draaiend gedeelte, onder garantie, dat wel.

Soms zie ik/hoor ik ze al van verre en altijd heb ik gelijk: de 40 pk Yamaha!

De 70 loopt een stuk mooier, de 50 is dezelfde motor met een grotere carburator.

Henk
Titel: Re: Wat is een goede reddingsboot?
Bericht door: 9910001 op 20 januari 2004, 10:49:53
Zelf geen slechte ervaringen met de 40 en 50 pk van Yamaha, zie er veel boten mee varen langs de kust en hoor weinig klachten.

99100001