Ongebreidelde groei in de beveiliging
Amper toezicht op branche die over twee jaar groter is dan politie
door Louis Cornelisse
geef uw reactie
Binnen twee jaar zullen er meer particuliere beveiligers zijn dan politie-agenten. Maar ondanks die explosieve groei, is het toezicht op het functioneren van deze branche nihil gebleven.
Politicoloog Ronald van Steden, die volgend jaar op de ontwikkeling van particuliere beveiliging hoopt te promoveren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarschuwt vandaag in Trouw voor ’een feodale tijd, waarin de rijken voor hun eigen veiligheid betalen’. De politie geeft noodgedwongen letterlijk en figuurlijk steeds meer terrein prijs. „Er ontstaan steeds meer ruimten waar opdrachtgevers en beveiligers, binnen de regels van de wet, hun eigen regels handhaven.”
In tien jaar tijd verdrievoudigde de totale sector tot een totaal van circa 30.000 beveiligers, tegen een kleine 50.000 politie-agenten. De ongebreidelde groei is volgens de onderzoeker niet gepaard gegaan met meer controle door de overheid. Sterker nog: de politie ziet nauwelijks toe op het functioneren van de particuliere beveiligers. Pas als burgers klagen, wordt er ingegrepen. Een goed beeld over het functioneren van de branche is er niet.
Op veel plaatsen als winkelcentra, bedrijventerreinen en woonwijken, handhaven beveiligingsbedrijven de openbare orde, niet de politie. Niet alleen particulieren huren beveiligers in, ook de overheid zelf doet steeds vaker een beroep op de particuliere sector.
Een onbekend aantal bedrijven huurt beveiligingspersoneel in zonder geldig legitimatiebewijs, anderen hebben geen vergunning voor het type werk dat zij doen. Als een gecontroleerde beveiliger door een rechter wordt veroordeeld, heeft dat pas gevolgen als zijn vergunning wordt verlengd. Bovendien is de controle op kandidaat-beveiligers bij het ene politiekorps strenger dan bij het andere, waardoor medewerkers in spe gaan ’shoppen’.
Van Steden waarschuwt dat er dringend regels nodig zijn ’om het vervagen van de grenzen tussen publiek en particulier toezicht in te perken’.
Hij stelt ook vast dat beveiligingsconcerns hun terrein nog steeds verder uitbreiden. „Zij gaan gedetineerden op detentieboten en in gevangenissen bewaken. Op Schiphol controleren zij bagage en in stadions of bij evenementen zie je dezelfde tendensen.”
Bedrijven aangesloten bij de branche-organisatie VPB krijgen een keurmerk dat hun integriteit moet aantonen. Maar dit geldt slechts voor VPB-leden, zodat er nog steeds ruimte is voor ’cowboys’ op de markt.
bron:Trouw