uitbesteden ontruimingsoefening

Auteur Topic: uitbesteden ontruimingsoefening  (gelezen 6998 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

LGSitgel

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 2
Gepost op: 11 januari 2017, 12:15:18
Hoi,

Ik ben sinds kort medewerker veiligheidszorg binnen een gemeente. Dit betekend dat ik ook de ontruimingsoefeningen dien te organiseren voor onze verschillende locaties. Omdat ik nog weinig ervaring hiermee heb wil ik kijken of ik hierin voorlopig ondersteund kan worden door een organisatie die zich hierop specialiseert. Heeft iemand van jullie ervaring hiermee? Waar moet ik op letten als het gaat om de kwaliteit van hun diensten en wat kost zo'n oefening ongeveer voor een gebouw met ca. 100 man?

Ik heb ook gehoord dat er opleidingen zijn die je hier zelf voor kan volgen. Is iemand hiermee bekend?
guest19010

 • Gast
Reactie #1 Gepost op: 11 januari 2017, 12:47:13
Beste LGSitgel,

Ik neem aan dat er al een ontruimingsplan is opgesteld door jou of door een andere medewerker veiligheidszorg binnen de gemeente? Dit ontruimingsplan is in feite het uitwerken van alle stappen van de ontruiming in een plan. Hierbij moet je denken aan wat er precies moet gebeuren om alle mensen veilig je gebouw uit te krijgen (horizontale/verticale ontruiming, nooduitgangen, trappenhuizen e.d.)
Daarnaast dient dit ontruimingsplan als geheugensteun voor het BHV-personeel, zodat zij weten wat er moet gebeuren wanneer er ontruimd wordt. Dit ontruimingsplan is de rode draad voor hen wanneer er ontruimd moet worden. Zij moeten dus niet alleen van dit plan op de hoogte zijn, maar het ook goed kennen en uit kunnen voeren tijdens een daadwerkelijke ontruiming.

Ik kan je adviseren een tabletop oefening te organiseren waarbij je met bijvoorbeeld legopoppetjes en actuele kaarten van het gebouw de ontruiming kunt ensceneren zonder dat er al daadwerkelijk ontruimd dient te worden.
Klop ook eens aan bij de veiligheidsregio waarbinnen je gemeente valt, zij zijn vast bereid jou te helpen / ondersteunen bij het organiseren van een ontruimingsoefening. Ik weet uit eigen ervaring dat ook officieren en manschappen bij de Brandweer altijd bereid zijn te helpen om ervoor te zorgen dat men goed weet hoe men moet ontruimen, dit scheelt hun bij een daadwerkelijke calamiteit veel werk wanneer je als BHV-organisatie aan kunt tonen dat je geen slachtoffers hebt en iedereen veilig buiten staat.

Mijn advies is dan ook ga eerst bij je eigen veiligheidsregio of brandweer rondvragen of iemand bereid is je te helpen, dit zijn de specialisten en zij weten precies wat er verwacht wordt. Mocht de respons vanuit de veiligheidsregio of brandweer niet bevredigend zijn, kun je nog altijd aankloppen bij bedrijven die zichzelf hierin gespecialiseerd hebben. Een simpele zoekslag op Google levert al tal van bedrijven op die bereid zijn, natuurlijk tegen financiŽle compensatie, jou te helpen bij het opzetten van een ontruimingsoefening.

Handige links:
http://vrubrandweer.nl/bedrijven-en-instellingen/eerste-hulp-bij-ontruimen/downloads

http://www.ontruimenmoetjeoefenen.nl/


helm

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 11 januari 2017, 12:57:43
Ik heb je een PM gestuurd met info over de cursus Safety and Health Officer, dan kan je het allemaal zelf doen.


Vigilant

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 830
Reactie #3 Gepost op: 11 januari 2017, 14:58:34
Kan je dat nergens intern vinden?


Bombero

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 48
  • Preventia Optima Sittard
Reactie #4 Gepost op: 5 april 2018, 14:06:31
 0098 Ik weet wel iemand die je daar bij wilt helpen  e050
Denk 2 x na voordat je het hier 1x post