Oud & Nieuw en Vuurwerk incidenten en nieuws 2007/2008

Auteur Topic: Oud & Nieuw en Vuurwerk incidenten en nieuws 2007/2008  (gelezen 37239 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,416
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Gepost op: 17 augustus 2007, 17:08:00
Goed, mochten er nu mensen zijn die graag naar professioneel vuurwerk kijken, 2 tips:

Het vuurwerkfestival in Scheveningen is in volle gang en vanavond het Kermisvuurwerk in Hoorn.

Veel gezelliger EN veiliger!
Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 21 augustus 2007, 18:22:16
Zo... het begint al vroeg dit jaar...  :D ;)

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2007/08/21/F083.htm

emeente Lingewaard


Verkoop consumentenvuurwerk december 2007

Bedrijven die het voornemen hebben om eind december 2007 vuurwerk te verkopen moeten in het bezit zijn van een vergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook moeten deze bedrijven een melding hebben gedaan / vergunning hebben op grond van het Vuurwerkbesluit in het kader van de Wet Milieubeheer.

De hoeveelheid vuurwerk die mag worden opgeslagen hangt af van de voorzieningen die zijn getroffen. Voor de opslag van consumentenvuurwerk worden algemene regels gesteld in het Vuurwerkbesluit. Alle aanvragen worden hieraan getoetst.

Als u van plan bent om eind december 2007 consumentenvuurwerk te verkopen dan verzoeken wij u vóór 15 september 2007 een aanvraag voor een verkoopvergunning in te dienen.
Hierbij moet u de verkooplocatie aangeven en de hoeveelheid vuurwerk die wordt opgeslagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Gemeentewinkel, grond- en informatiezaken, telefoonnummer 026 326 01 11.


Pyro_loe

 • Oranje Kolom
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 968
 • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #2 Gepost op: 23 augustus 2007, 16:15:53
ik heb net deze week de 1e vergunning verleend  8)

cu,
Loe
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 25 augustus 2007, 14:09:39
http://www.tctubantia.nl/voorpagina/article1788796.ece

Gevaarlijke handel in illegaal vuurwerk

ENSCHEDE - Mensen die vorig jaar in Enschede honderden kilo’s illegaal vuurwerk in opslag hadden en verkochten, hebben niet alleen zichzelf, maar ook de buurt in groot gevaar gebracht.

Vooral aan de Zwarteweg en de Gronausestraat was volgens justitie de situatie hachelijk omdat er in een schuurtje en in een autogarage massa-explosief vuurwerk lag. „Als het vuurwerk was afgegaan, was de hele boel ontploft”, zei officier van justitie Wilbrink.

De politierechter Geeve legde donderdag werkstraffen op aan drie Enschedeërs. K. (36) had 380 kilo in een schuurtje opgeslagen. Het spul had geen deugdelijke etiketten en gebruiksaanwijzingen. Er waren vlinders bij van de zwaarste categorie vuurwerk 1.1 dat massa-explosief is. K. had het voor zichzelf en om te verkopen aan kennissen. Hij had het in Nederland gekocht.

B. (31) pikte in Duitsland 250 kilo aan vuurpijlen, cakeboxen, flowerbeds en Chinese rollen op waarvan een deel eveneens tot de zwaarste soort behoorde. Hij sloeg het op in een garage waar hij auto’s repareerde. De bedoeling was zelf een mooi en gratis vuurwerk te hebben door een deel te verkopen. Beide mannen moeten 180 uur werken en kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

A. (46) had 696 kilo in een loods. Het was hem geschonken door een kameraad. Justitie hechtte geen geloof aan zijn bewering dat hij er geen economisch motief bij had. Vonnis: 150 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #4 Gepost op: 25 augustus 2007, 14:10:47
http://www.pzc.nl/zeeland/bevelandentholen/article1795309.ece

Eis jaar cel voor vuurwerkhandel
door Emile Calon

MIDDELBURG - De handel in illegaal vuurwerk kan een inwoner van Oud-Vossemeer wel eens heel duur komen te staan. Officier van justitie I. Koopmans eiste gisteren een celstraf van achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk tegen hem.

Daarnaast kondigde ze aan dat justitie hem financieel gaat plukken na een veroordeling. Dat is nog niet alles. De 45-jarige man houdt ook rekening met een stevige naheffing van de belastingdienst. En uitkeringsinstantie UWV heeft al laten weten dat hij bijna veertig mille moet terugbetalen wegens steunfraude.

De Tholenaar zelf voorziet dan ook dat hij minimaal zijn huis moet verkopen. De man handelt sinds 2002 in illegaal vuurwerk. In de laatste maanden van 2005 had hij het daar heel erg druk mee. Hij kocht zijn Chinese rollen, nitraatbommen en ander zwaar vuurwerk bij een importeur in het Belgische Kapellen.

Vervolgens leverde hij het af bij zijn klanten of sloeg het op in een garage in Den Hout. Rechtbankpresident J. Hopmans toonde zich geschokt over die nonchalance. U weet toch wat er in Enschede is gebeurd, refereerde Hopmans aan de vuurwerkontploffing aldaar.

De advocaat pleitte voor een werkstraf. Daar moest de officier niets van weten omdat de man al enkele malen eerder veroordeeld is voor handel in vuurwerk.Uitspraak 6 september


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #5 Gepost op: 24 september 2007, 22:43:30
http://www.destentor.nl/veluwewest/article1906571.ece

Celstrafgeëist voor vuurpijl

HARDERWIJK/HIERDEN/ZUTPHEN -- De 39 - jarige A.V. uit Harderwijk werd op 29 november betrapt met een grote hoeveelheid fout vuurwerk. Hij had de knallers gehaald bij de 37 - jarige J.J. uit Hierden. Het duo hoorde fikse celstraffen eisen.

De Harderwijker had duizend nitraatklappers, driehonderd Chinese vlinders, een Chinese rol en vijftig vuurpijlen. Dit vuurwerk voldeed niet aan de eisen. De Harderwijker vertelde dat hij zijn spullen bij J. uit Hierden had gehaald. Daarom moest die man voor het verhandelen van het foute vuurwerk bij de economische rechtbank in Zutphen komen.

Bij J. vonden de agenten nog ander vuurwerk, dat niet aan de eisen voldeed. Zo had de Hierdenaar nog 84 rotjes liggen en tien Chinese vlinders die niet aan de eerder genoemde eisen voldeden. De beide mannen bekenden dat ze fout vuurwerk hadden gehad.

De aanklager eiste tegen de Hierdenaar één jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen de Harderwijker eiste hij acht maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij wilde ze naast een voelbare straf een duidelijke waarschuwing mee geven dat het spelen met illegaal vuurwerk heel erg gevaarlijk is.

Uitspraak op 3 oktober.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #6 Gepost op: 24 september 2007, 22:45:42
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/58547

Vuurwerkteam in Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden

Regionaal - Met ingang van 18 september is er weer een regionaal vuurwerkteam operationeel geworden. De doelstelling van het team is het terugdringen van de veiligheidsrisico’s (ongevallen, schade, overlast) en oneerlijke concurrentie die worden veroorzaakt door handel in verboden consumentenvuurwerk.

Om deze doelstelling te bereiken wordt er actief onderzoek verricht naar de handel in illegaal vuurwerk; doel is om zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag te nemen, verdachten aan te houden en illegale opbrengsten te ontnemen. Het uiteindelijke doel is om te bereiken dat het voor individuen en groeperingen onaantrekkelijk is om illegaal en gevaarlijk vuurwerk op te slaan of te vervoeren en te verhandelen in de politieregio’s Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid.

Het vuurwerkteam is onderdeel van het milieurechercheteam en gaat werken vanuit de politiebureaus in Tiel (Gelderland-Zuid) en Velp (Gelderland-Midden).


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #7 Gepost op: 25 september 2007, 23:58:02
http://www.eindhovensdagblad.nl/helmondregio/article1925975.ece

'Niets is zo veilig als een benzinestation’
Door Irene van de Ven

BAKEL – Tankstation Nard Thijs aan de Benthem in Bakel is inmiddels gestart met de bouw van een vuurwerkopslag. De benodigde vergunningen waren in juli binnen. De gemeente heeft het bestemmingsplan – bij wijze van uitzondering – aangepast voor deze opslag.
http://www.eindhovensdagblad.nl/multimedia/archive/00564/vuurwerkstation_564915a.jpg
De bouw van de explosievrije vuurwerkopslagplaatsen, achter de winkel van het tankstation in Bakel, is inmiddels gestart. foto Kees Martens.

Na navraag door de gemeente bij het ministerie van VROM bleek ook dat er geen reden was om de gewenste vuurwerkopslag niet toe te staan.

„ Sommige mensen reageren vreemd op het combineren van vuurwerkopslag en een tankstation. Maar er is niks zo veilig als een tankstation. Wij moeten altijd al voldoen aan strenge eisen op veiligheid- en milieugebied”, legt eigenaar Peter Smits uit.

De explosievrije bunkers zijn niet zo snel gebouwd omdat er aan verschillende veiligheidseisen voldaan moet worden. „Er komt wel wat bij kijken. Een sprinklerinstal-latie, explosievrije deuren die dichtsmelten bij brand zodat er geen zuurstof meer bij kan, een automatische afsluiting van de brandstofslangen, een brandmeldsysteem. Maar ik ben blij dat ik er nu mee kan beginnen”, aldus Smits.

De vuurwerkopslag is geschikt voor maximaal tienduizend kilogram vuurwerk. De verkoop ervan start op 1 november via het internet.

Smits: „Mensen bestellen en betalen via www.vuurwerkwinkelbakel.nl en kunnen de laatste drie dagen van het jaar hun bestelling ophalen. Dan is ook de losse verkoop.”


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #8 Gepost op: 18 oktober 2007, 14:07:55
http://www.gelderlander.nl/achterhoek/article2029348.ece

Illegale handel in vuurwerk: werkstraf

17 okt 2007, 20:44 - ZUTPHEN/AALTEN - Een 23-jarige man uit Heelweg heeft een werkstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen vanwege zijn betrokkenheid bij een illegale vuurwerkhandel.

Een 21-jarige Aaltenaar kreeg voor zijn aandeel een werkstraf van 80 uur en twee weken voorwaardelijk. De twee andere verdachten in deze zaak, een 19-jarige Wehlenaar en een 21-jarige Aaltenaar, komen later dit jaar voor de Zutphense rechtbank.

De verdachten liepen eind vorig jaar tegen de lamp nadat de politie een A4tje met een 06-nummer in handen kreeg. Een advertentie met soorten vuurwerk en de prijzen.

De man uit Heelweg werd destijds gepakt met 950 kilogram illegaal vuurwerk: vlinders, nitraatrotjes en flowerbeds. Om het spul te vervoeren gebruikte hij twee busjes en voor de opslag had hij een schuur. Van de opbrengst wilde de man graag een crossmotor kopen. De Aaltenaar had tien kilo van hem afgenomen.

Een schuur die die volstrekt niet aan de eisen voldeed. Bij een calamiteit waren de gevolgen niet te overzien geweest. Zo staat in het vonnis dat gisteren door de meervoudige kamer van de rechtbank werd gewezen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Reactie #9 Gepost op: 20 oktober 2007, 01:49:56
http://www.emmen.nu/index.php?n_id=30084&s_id=481

Forse straffen geëist wegens handel in illegaal vuurwerk
vrijdag 19 oktober 14:11

Assen/Emmen - Voor de rechtbank in Assen zijn vrijdag forse gevangenisstraffen geëist wegens handel en in bezit hebben van illegaal vuurwerk. De officier van justitie eiste 30 en 31 maanden waarvan een half jaar voorwaardelijk en een boete van 5000 euro tegen S.S. (48) uit Emmen en J.W. (47) uit Emmen. Tegen de 38-jarige E.K. uit Emmen werd een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist wegens het doorverkopen van illegaal vuurwerk.
De handel vond plaats tussen september en november 2005. De politie vond op verschillende plaatsen in en rond Emmen in totaal ruim 1800 kilo vuurwerk waarop geen aanduiding stond dat het bedoeld was als consumentenvuurwerk en vuurwerk dat niet was voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Hoewel er ook een grote hoeveelheid vuurwerk in een schuur van S. werd gevonden, ontkende hij iedere betrokkenheid. Ook H. en K. zwegen tijdens de rechtszaak in alle talen over het aandeel van S. in de zaak. Uit observaties van de politie en verklaringen van betrokkenen blijkt echter dat hij wel degelijk bij de zaak betrokken is. De officier van justitie benadrukte bij zijn strafeis dat het hier om een zeer grote hoeveelheid gevaarlijk vuurwerk ging. "In totaal spreken we over een hoeveelheid van ongeveer 9000 stuks vuurwerk. Dat is geen kinderwerk." De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (ADP)