Zomaar, stukje geschiedenis. Verplichte kost, dames. Het Marine Beveiligingskorps (MBK)
Het MBK is een paramilitaire organisatie. Een lid van het Korps loopt in uniform zijn dienst, is bewapend met o.a. een 9mm Glock-pistool, wapenstok en handboeien, maar is burger.
Het Hoofd Marinebeveiligingskorps is de enige militair, een officier van de Koninklijke Marine. De organisatie bestaat op dit moment uit circa 360 leden die zijn verdeeld over heel Nederland.
Historie
In de jaren '30 wordt de bewaking van de marinewerven Amsterdam, Hellevoetsluis en Willemsoord te Den Helder door afzonderlijke eenheden van de Werfpolitie uitgevoerd. De Werfpolitie kent aanstellings- noch bevorderingseisen. Toch is er een rangenstelsel aanwezig (zoals bijvoorbeeld beambte van politie A en hoofdbeambte).
Voor 1946 wordt het Marine-Etablissement in Surabaia bewaakt door het korps Marine-Etablissementspolitie (M.E.-politie). In 1946 wordt tevens het korps Marinebasispolitie opgericht, dat gevormd wordt door leden van de M.E.-politie, aangevuld met kaderleden die in Nederland zijn gerekruteerd. Dit korps behoudt de burgerstatus en staat onder leiding van een Luitenant-ter-zee. De Marinebasispolitie is goed uitgerust en bewapend met o.a. pistolen en machinegeweren.
In 1949, door de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië, wordt de Marinebasispolitie ontbonden en wordt in Surabaia het "Korps Commando Oedjung" opgericht. De Nederlandse kaderleden vertrekken naar Nederland. Op 2 oktober 1950 werd het Marinewakerskorps ingesteld. Dit korps werd 'gevuld' met zowel personeel van de Werf-politie, als met personeel van de M.E.-politie te Surabaia.
Nadat sinds 1961 het korps als Marinebewakingskorps door het leven was gegaan, werd in 1992 de naam gewijzigd in Marine Beveiligingskorps. Tegenwoordig beschikt het MBK over een zeer uitgebreid scala aan hulpmiddelen om haar taken voor de Koninklijke Marine onder alle omstandigheden op een professionele wijze te kunnen verrichten.