BHV /ARBO nieuwtjes

Auteur Topic: BHV /ARBO nieuwtjes  (gelezen 78677 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

helm

 • Gast
Reactie #40 Gepost op: 22 juni 2009, 17:45:17
Geslaagde ontruimingsoefening in zwembad De Does

LEIDERDORP - Het team van zwembad De Does werd maandagmiddag onverwacht op de proef gesteld hoe te handelen in een noodsituatie. Een door een extern bureau georganiseerde ontruimingsoefening vond plaats tijdens de schoolzwemlessen van de basisscholen De Schakel en Willem de Zwijger. Slechts de docenten van deze schoolklassen en het management van Sportfondsen Leiderdorp waren op de hoogte van deze oefening om het verrassingseffect zo groot mogelijk te laten zijn.

Zo’n 60 kinderen werden in allerijl geëvacueerd toen bleek dat er een brand was ontstaan in de technische ruimte van het zwembad. Een medewerker van de technische dienst fungeerde als slachtoffer en bleek nog in staat het brandalarm tijdig in werking te zetten.

Ook de brandweer was bij de ontruiming aanwezig om in echte noodgevallen zo goed als mogelijk samen te werken met het zwembadpersoneel. Al het zwembadpersoneel is in bezit van zowel een BHV als een EHBO diploma.

Ontruimingsoefeningen worden jaarlijks georganiseerd door het management van het zwembad. “Dit jaar hebben we gekozen voor een ontruiming tijdens de zwemlessen van een tweetal schoolklassen. We zijn verheugd met de medewerking van de basisscholen en hopen dat de kinderen niet te veel zijn geschrokken. Het doel is het gebouw in echte noodsituaties zo snel als mogelijk te ontruimen. Een oefening als deze is daarbij van groot belang” aldus Walter van Krieken, manager van Sportfondsen Leiderdorp.

De oefening verliep naar wens, de kinderen verlieten binnen korte tijd het zwembad en het personeel handelde conform het calamiteitenplan van De Does. Na afloop lag er voor alle kinderen een presentje klaar. Evenals een bon voor gratis recreatief zwemmen, zodat zij de verloren zwemminuten weer kunnen inhalen.

http://www.unityfm.nl/nieuws.php?id=8156


helm

 • Gast
Reactie #41 Gepost op: 25 juni 2009, 07:25:15
Klanten staan bij 'brand' snel buiten

ELST - In de Gamma-winkel in Elst speelt Candas Canturk nietsvermoedend met zijn zusje. Hij schrikt van het lawaai dat ineens door de hele winkel klinkt. Zijn vader Birol weet beter.

Dit is een alarm. Hij loodst de kleintjes snel naar buiten. Daar weet hij nog niet of de winkel deze maandagavond echt in brand staat of dat het gaat om een oefening van de brandweer. "Nou, het brandt echt. De hele achterkant staat in de fik", klinkt Gamma-medewerker Mark Groenewegen serieus.

Maar als Birol Canturk om zich heen kijkt, weet hij genoeg. "Ik ben zelf bedrijfshulpverlener (BHV'er). Ik zie hier ontspannen mensen. Dit is een oefening." Hij heeft gelijk.

Binnen loopt BHV'er Bob Kuijer alle gangpaden na. Hij vraag klanten om naar buiten te gaan. Zijn stem is rustig, maar dwingend. Iedereen volgt zijn bevelen op. Bedrijfsleider Hans Kroesen van de Gamma in Elst neemt de oefening serieus.

"Naar aanleiding van de grote brand bij Gamma in Doetinchem hebben we besloten elk jaar zo'n grote oefening te houden. We hebben immers een winkel met veel brandbare materialen. Er staan duizenden flessen en blikken met brandbare stoffen."

Kroesen wil weten wat hem te doen staat bij een brand. Voorbereid is hij wel. De bedrijfsleider heeft in elk geval de personeelslijst bij de hand. Snel is hem duidelijk dat zijn medewerkers buiten staan en dus 'in veiligheid zijn'. Hij weet ook dat binnen 'enkele slachtoffers' zijn.

"Ik heb de brandweer gemeld dat er vijf tot zeven gewonden zijn. Iedereen die mobiel is, staat buiten. Maar er liggen nog mensen binnen." Dat blijkt later als de 'slachtoffers' naar buiten komen. De mensen van Lotus (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers) spelen alsof ze echt in brand hebben gestaan.

Een vrouw heeft een vuurrood gezicht, een man een geblakerd been. Voor de oefening heeft de brandweer een strak schema opgesteld, waarin aanrijtijden staan vermeld. De eerste auto zou om 19.40 uur de brandmelding krijgen.

Bij Gamma klinkt het alarm echter tien minuten te vroeg. Daardoor duurt het voor het publiek lang voordat de eerste bluswagen gearriveerd is. Maar die rijdt volgens het schema gewoon op tijd. Oefenleider Andries Weidema is content met de oefening. "Het ging echt top, precies zoals we het ons hadden voorgesteld."

http://www.deondernemer.nl/artikel/1673510/Klanten-staan-bij-%27brand%27-snel-buiten#


helm

 • Gast
Reactie #42 Gepost op: 29 juni 2009, 08:28:30
'Pyromaan' houdt huis in de Meente

Zaterdag heeft er in woon- diensten- en zorgcentrum De IJsselheem locatie De Meente in Genemuiden een grote brandweeroefening plaatsgevonden. De oefening was opgezet om de B.H.V.-ers van het verzorgingstehuis te toetsen op hun vaardigheden. Niet alleen B.H.V.-ers, maar ook leden van de brandweerkorpsen van Genemuiden, IJsselmuiden, Staphorst en Zwolle werden getoetst. De oefenleiding had een goed en realistisch scenario opgezet. Een pyromaan waanden zich door het gebouw en had op meerdere plaatsen brandgesticht. Deze brand werd door het automatisch brandalarm opgemerkt en gaf de melding door aan de alarmcentrale. Al snel kwamen grote gedeelten van het gebouw onder rook te staan. Direct werd getracht iedereen uit het pand te krijgen. De B.H.V.-ers brachten zoveel mogelijk mensen in veiligheid. De inmiddels gearriveerde brandweer schaalden op om extra manschappen te krijgen die het pand en de vele ruimtes konden doorzoeken. Vanaf een balkon op de derde verdieping kwamen forse rookwolken en de bewoonster hiervan schreeuwde om hulp. Het werd de bewoner allemaal teveel en waagden de sprong naar beneden. De eerste bevelvoerder hoorde slechts een doffe dreun en kon niets meer voor het slachtoffer betekenen. Snel werd getracht om de overige slachtoffers uit het complexe gebouw te redden. De vele deuren en trappen waren een ware slijtageslag voor de brandweermannen. Zij moesten de slachtoffers, 16 in totaal, één voor één naar buiten brengen. Vooral de mannen van IJsselmuiden hadden het zwaar. Zij kregen namelijk vlak voor de oefening nog een melding. Deze middelbrand en de hoge temperaturen hadden al het nodige gevergd van de heren. Maar ondanks alles werd binnen de gecalculeerde tijd alle slachtoffers gered en de brandhaarden geblust. Na afloop van de oefening werd door elke ploeg de inzet geëvalueerd en werden de betreden ruimtes bekeken. Ditmaal zonder rook of blinddoeken. Ook de B.H.V.-ers liepen alles bij langs en kwamen tot de conclusie dat er wel een paar aandachtspunten aan het licht kwamen. Na een intensief gezamenlijke nabespreking tussen brandweer, B.H.V.-ers, lotusslachtoffers, officier van dienst, en de ‘pyromaan’ werd geconcludeerd dat deze oefening zeer geslaagd was. Ook werd er besloten dat als de verbouwing afgerond is er zeker een nieuwe oefening gehouden zal worden.

http://www.zwartewaterkrant.nl/index.php?actie=artikel&x=21074


helm

 • Gast
Reactie #43 Gepost op: 29 juni 2009, 12:43:51
Kantoor Gronings UWV vrijgegeven

GRONINGEN -  Het gebouw van de uitkeringsinstantie UWV in Groningen is weer vrijgegeven. Het kantoor aan de Leonard Spingerlaan in Groningen is maandagmorgen circa twee uur ontruimd geweest, nadat een harde knal was gehoord.
De oorzaak van de knal is nog onbekend. Ook hebben medewerkers op de derde en vierde etage gekraak gehoord en een trilling gevoeld. De bedrijfshulpverleningsdienst gaf alle medewerkers uit voorzorg de opdracht het pand te verlaten. Niemand raakte gewond. Nadat de brandweer had geconstateerd dat het pand veilig was, mochten de werknemers weer naar binnen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4277759/__Kantoor_Gronings_UWV_vrijgegeven__.html


helm

 • Gast
Reactie #44 Gepost op: 7 juli 2009, 08:14:21
Kapotte airco zorgt voor rook

NIJVERDAL - De medewerkers van de Woningstichting Hellendoorn werden vanmorgen opgeschrikt door rook in het gebouw. Hierop werden alle medewerkers verzocht om naar buiten te gaan. Dit gebeurde in alle rust, onder het toeziend oog van de Bedrijfs Hulp Verlening (BHV).
De brandweer, die ter plaatste kwam met een tankautospuit en de hoogwerker, constateerde dat er een slang van de airconditioning  was gesprongen, hierdoor ontstond de rook in het gebouw. Het euvel kon snel worden verholpen maar binnen het gebouw van de woningstichting zal men het even zonder airco moeten stellen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

http://www.rtvhellendoorn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1298:kapotte-airco-zorgt-voor-rook-bij-ws&catid=34:nieuws&Itemid=66


helm

 • Gast
Reactie #45 Gepost op: 16 juli 2009, 09:37:03
Vat chemische stoffen 'borrelt' bij drukkerij

DEVENTER - Drukkerij Roto Smeets aan de Hunneperkade in Deventer is vanmiddag kort ontruimd door de brandweer. Twee chemische stoffen zijn onbedoeld met elkaar in contact gekomen en deze reageerden sterk met elkaar.
Volgens de brandweer 'borrelden' de stoffen in het vat.

De Bedrijfs Hulpverlening (BHV) van Roto Smeets heeft het vat van ongeveer 25 liter direct buiten gezet, omdat er dampen vanaf kwamen. Volgens de brandweer 'reageerde de BHV goed' door het vat buiten te zetten.

De brandweer heeft de reactie zijn werk laten doen en na ongeveer drie kwartier was alles voorbij.

http://www.destentor.nl/regio/deventer/5257038/Vat-chemische-stoffen-borrelt-bij-drukkerij.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #46 Gepost op: 9 december 2009, 00:33:54
Brandweer roept op tot meer BHV-ers

dinsdag 8 december, 2009

Zo’n 1500 mensen volgen jaarlijks de cursus BHV. Volgens het Amsterdamse brandweerkorps zijn dit er veel te weinig. Het korps is momenteel dan ook druk bezig met het werven van bedrijfshulpverleners binnen bedrijven en sportverenigingen.

De ARBO-wet verplicht werkgevers om bedrijfshulpverlening te organiseren. Hierdoor wordt bij gevaarlijke situaties in het bedrijf letsel en schade bij werknemers en bezoekers zoveel mogelijk voorkomen. Elk bedrijf heeft daarom één of meer bedrijfshulpverleners nodig.

Wanneer bedrijven geen of te weinig medewerkers in dienst hebben met een BHV certificaat, kan dit leiden tot gevaarlijke omstandigheden. Zo was er vorig jaar een brand in een verzorgingstehuis waarbij niemand de brandweer kon opvangen en de weg kon wijzen. Hierdoor werd veel tijd verspild waardoor er een bewoner in brand kwam te staan.

Dit had voorkomen kunnen worden wanneer het verzorgingstehuis goed opgeleide BHV-ers in dienst zou hebben gehad. In de BHV cursus komt namelijk naast EHBO ook het bestrijden van een brand en het evacueren van personen in een bedrijfspand uitgebreid aan bod.

bron : http://www.bhvnederland.nl/bhv-nieuws


T4tinus

 • BHVer
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 348
 • Met en zonder
Reactie #47 Gepost op: 13 april 2010, 14:02:42
Meer vrijwilligers nodig voor ‘Hartveilig Wonen’

Berkelland - Buurtproject ‘Hartveilig wonen’ zoekt meer AED’s en vrijwilligers in Ruurlo. Het project dat door de gemeente Berkelland in samenwerking met Connexxion Ambulancezorg Regio Noord- en Oost Gelderland gestalte dient te krijgen, wordt uitgevoerd overeenkomstig de nota gezondheidszorg 2009 – 2012, die in september 2009 is vastgesteld in de gemeenteraad.

lees meer op http://www.webpaper.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=W_AE_TEXT_VIEW&doc_id=365092


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #48 Gepost op: 28 oktober 2010, 11:21:39
Arbeidsongevallen in de bouw kostten vorig jaar 65 miljoen euro

Jongeren lopen de grootste risico's

Een op de veertien jongeren in de bouw heeft het afgelopen jaar een arbeidsongeval gekregen. Dit blijkt uit de "Monitor arbeidsongevallen in de bouw 2009" van Arbouw.
In totaal kregen ruim 8400 werknemers een arbeidsongeval. Het gemiddelde arbeidsongeval percentage in de bouw in 2009 is 4,1% en dat is iets hoger dan de 4,0% in 2008. Omdat de gemiddelde verzuimduur per arbeidsongeval en het aantal werknemers in de bouwnijverheid is gedaald zijn de geschatte arbeidskosten 15 miljoen euro minder dan in 2008.

Verreweg de meeste arbeidsongevallen in de bouw hebben te maken met vallen van hoogte of met verstappen, struikelen of uitglijden. Het komt ook veel voor dat werknemers geraakt worden door vallende voorwerpen, machines of gereedschap. De ledematen zijn de meest getroffen lichaamsdelen, 32% heeft letsel aan hand of pols en 26% aan voet of enkel.
Werknemers die een arbeidsongeval hebben gehad ondervinden significant meer klachten bij de uitvoering van hun werk. Ze moeten vaker langzamer werken of hun manier van werken aanpassen.

Om arbeidsongevallen te voorkómen is het van groot belang om technische en organisatorische voorzieningen te treffen op de bouwplaats. Volgens bijna 10% van de werknemers met een arbeidsongeval is dit niet het geval. Hier is dus nog ruimte voor verbetering. Daarnaast is het nodig dat de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. Het is positief dat deze nagenoeg altijd door de bedrijven ter beschikking zijn gesteld. Van de werknemers die een arbeidsongeval hebben gehad zegt 80% dat ze de beschermingsmiddelen droegen. Daar staat tegenover dat een kwart van de bouwplaatswerknemers die een arbeidsongeval heeft gehad, geen voorlichting heeft gekregen over de manier waarop zij hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Hier is zeker nog winst te behalen, ook in de bewustwording over onveiligheid.

Ondanks dat de gemiddelde verzuimduur per ongeval is gedaald en het aantal werknemers met een arbeidsongeval in de laatste 30 jaar ongeveer is gehalveerd, is er dus nog verbetering mogelijk. Ruim 7% van de werknemers met een arbeidsongeval geeft aan dat het ongeval voorkomen had kunnen worden als de werkgever de vereiste veiligheidsmaatregelen had getroffen. Bijna een vijfde is van mening dat het ongeval voorkomen had kunnen worden als zij zelf veiligheidsmaatregelen hadden getroffen.

Monitor Arbeidsongevallen in de bouw 2009

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 25 oktober 2010

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2010/10/25/R244.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Nieuwsbank-Bouw%2Fvastgoed+%28Nieuwsbank+-+Bouw%2FVastgoed%29


piet60

 • vkr-pop
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 628
Reactie #49 Gepost op: 13 maart 2012, 20:30:54
Kan iemand info geven over BHV in verenigingsverband, clubs of kerkgenootschappen?
Ben lid van kerkgenootschap en hoe is de situatie als er bv concerten of spreekbeurt-avonden worden gegeven? Soms zitten we met 150 á 200 man in de zaal.