Vliegtuigcrash met 70 Nederlandse slachtoffers - Tripoli (LibiŽ) 12-05-2010

Auteur Topic: Vliegtuigcrash met 70 Nederlandse slachtoffers - Tripoli (LibiŽ) 12-05-2010  (gelezen 43024 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Red

 • HAP Eenheid Amsterdam
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,255
Vanwege de crash in libie met enkele tientalle nederlanders aan boord even een topic gemaakt:

Nederlanders onder doden vliegramp
Reddingswerkers bij het verongelukte toestel in LibiŽ
 Reuters Update: woensdag 12 mei 2010, 11:50
In het vliegtuig dat vanochtend bij Tripoli verongelukte, zaten Nederlanders die een vakantie hadden geboekt bij Kras.nl. Dat meldt de organisatie op haar website.
Ook Nederlandse hulpcentrales en het ministerie van Buitenlandse Zaken melden dat er een groep Nederlanders aan boord was van de verongelukte Airbus.
Een Nederlands kind van een jaar of negen heeft volgens persbureau AFP als enige de crash overleefd.
Crisisteam
Op het ministerie is een crisisteam bijeen gekomen en de Nederlandse ambassade in Tripoli probeert op het vliegveld meer informatie te krijgen.
Vanochtend verongelukte een Airbus van luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways bij de luchthaven de Libische hoofdstad. Daarbij zouden 103 mensen om het leven zijn gekomen.
Het vliegtuig, een Airbus 330-200, was vanuit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg op weg naar Londen en zou een tussenlanding maken in Tripoli. Kort voor de landing verongelukte het. Het is nog niet duidelijk of de crash op de luchthaven zelf of even daarvoor plaatsvond. Ook de oorzaak van het ongeluk is onbekend.

bron: www.nos.nl


Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Red

 • HAP Eenheid Amsterdam
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,255
62 Nederlanders omgekomen bij crash
Op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli is een vliegtuig neergestort. Daarbij zijn 103 inzittenden om het leven gekomen, onder wie 62 Nederlanders. Een Nederlands jongetje is de enige overlevende.
Het jongetje van 10 jaar oud is opgenomen in het ziekenhuis. Hij maakt het goed, meldt de Libische minister van Transport.

Nederlanders aan boord
Aan boord van de gecrashte Airbus van Afriqiyah Airways zaten elf bemanningsleden en 93 passagiers, onder wie een onbekend aantal Nederlanders. Het toestel kwam uit Zuid-Afrika en stortte neer tijdens de landing. Het vliegtuig zou doorvliegen naar Londen Gatwick.

Ambassade
De Nederlandse ambassade in Tripoli heeft iemand naar het vliegveld gestuurd om poolshoogte te nemen en duidelijkheid te krijgen.

Piloot sloeg alarm
De Airbus crashte tijdens de landing. Over de oorzaak van de vliegramp is nog niets bekend. Volgens een BBC-correspondent was het goed weer ten tijde van het ongeluk. Volgens Libische media is het toestel voor de landingsbaan gecrashed en heeft de piloot vooraf alarm geslagen. Hij zou de verkeersleiding hebben gevraagd ambulances te sturen.Volgens RTL 62 NL doden.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


krelis

 • Instructeur EH, EHaK, BLS en PBLS
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 262
Hier zijn diverse foto's en een filmpje te zien.

http://nos.nl/artikel/156859-nederlanders-onder-doden-vliegramp.html


Bron: nos.nl


krelis

 • Instructeur EH, EHaK, BLS en PBLS
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 262
Volgens de aangepaste nieuwsuitzending heeft de ANWB bekend gemaakt dat er 61 nederlanders zijn omgekomen. En een kind heeft het overleefd. Dit zou een nederlands jongetje zijn. Zijn leeftijd is niet bekend. Dit is wat de ANWB net geverifieerd heeft gekregen vanuit Libie.088-2692112 >  Dit heeft de ANWB opengesteld voor familie en nabestaanden van mensen die vermoedelijk in het vliegtuig zaten.

ANWB zal zich voorbereiden op het repratieren van de stoffelijke overschotten. Dit in overleg met Buitenlandse Zaken.


krelis

 • Instructeur EH, EHaK, BLS en PBLS
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 262
Medeleven voor de slachtoffers kun je hier uiten: http://www.condoleance.nl/12635


Mike!

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 90
 • 112ijmond.nl
  • 112ijmond.nl
flight data recorder gevonden


Guppie3335

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,143
ANWB: 61 Nederlandse doden bij vliegtuigcrash Tripoli
Van onze redactie op 12 mei '10, 09:08, bijgewerkt 12 mei '10, 13:53
 Crash (Reuters)
Versie 1 - orgineel - 10:33 12-05-2010
Versie 2 - Buitenlandse Zaken: meer Nederlanders in gecrasht toestel - 12:16 / 12-05-2010
Versie 3 - Mogelijk 60 Nederlandse doden - 13:18 / 12-05-2010
Versie 4 - Frans onderzoeksteam gaat helpen - 13:53 / 12-05-2010

TRIPOLI - Volgens de ANWB zijn er 61 Nederlanders omgekomen bij de vliegtuigcrash in de Libische hoofdstad Tripoli.

ēPolitieke partijen schorten campagnes op om crash
ēTweede crash met Airbus A330 in jaar tijd

Eerder meldde premier Balkenende dat 'enkele tientallen' Nederlanders om het leven waren gekomen. Hij had nog geen officiŽle bevestiging van het aantal Nederlandse slachtoffers. Er zijn nog geen passagierslijsten vrijgegeven.

Noodnummers
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer 070-3487770 opengesteld voor bezorgde familieleden en bekenden. Het nummer van de ANWB Alarmcentrale is 088-2692112. Brussels Airport heeft ook een nummer opengesteld voor vragen van vrienden en familie. Zij kunnen bellen naar 0032-2- 7537300. Het verongelukte toestel had Brussel als bestemming.

Balkenende zei geschokt te zijn door de berichten uit LibiŽ. De gedachten van het kabinet gaan uit naar de vele mensen in Nederland die nu in onzekerheid verkeren, aldus de premier.

Ambassade
Het precieze aantal Nederlanders dat slachtoffer is geworden van de crash, wordt nog uitgezocht. Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn ter plaatse om hulp te verlenen en informatie te verzamelen, zei Balkenende.

RTL Nieuws meldt op basis van gegevens van SOS International dat er 62 Nederlanders in het toestel van Afriqiyah Airways zouden hebben gezeten. De Nederlandse reisorganisatie KRAS.NL meldt op haar site dat er gasten van deze reisorganisatie aan boord zitten. Nadere details ontbreken nog. Het zou gaan om vlucht 8U771.

Een Nederlandse jongen van 10 jaar heeft volgens de Libische minister van Transport als enige inzittende een vliegtuigcrash bij Tripoli overleefd. Hij is aan lichte verwondingen behandeld in een ziekenhuis en maakt het goed.

Onderzoeksteam
Franse onderzoekers gaan helpen bij het onderzoek naar de vliegtuigcrash bij de luchthaven van Tripoli. Dat heeft het Franse bureau voor onderzoek naar luchtvaartongevallen BEA woensdag laten weten.

Ook de Franse vliegtuigbouwer Airbus, de maker van het gecrashte toestel, stuurt deskundigen naar de plaats van het ongeval, als deel van het Franse onderzoeksteam.

Volgens Arabische media ging de crash, die tijdens de landing plaats zou hebben gevonden, gepaard met een explosie.

Poolshoogte
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meldde eerder al dat er meerdere Nederlanders in het gecrashte toestel zaten. Daar zouden duidelijke aanwijzingen voor zijn. De Nederlandse ambassade in Tripoli heeft iemand naar het vliegveld gestuurd om poolshoogte te nemen en duidelijkheid te krijgen. Op het ministerie zelf is een crisisteam geformeerd.

Ongeluk
Bij de crash zouden in totaal 93 passagiers en elf bemanningsleden zijn betrokken, meldde de functionaris op anonieme basis. De vlucht uit Johannesburg in Zuid-Afrika stortte kort voor de landing bij Tripoli neer, meldde de zender al-Arabiya. De Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways, waarvan het toestel zou zijn, sprak van een Ďongelukí.

LibiŽ sluit terrorisme uit, zo hebben de autoriteiten inmiddels laten weten.

De oorzaak van de crash van het toestel is nog onbekend. Afriqiyah Airways vliegt met vliegtuigen van Airbus, meldt de website van de maatschappij, die in handen is van de Libische staat.Danny

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
 • Waalwijk (Midden- en West Brabant)
  • www.dannyijpelaar.com
61 Nederlandse doden bij vliegramp Tripoli  

TRIPOLI - Door een vliegtuigongeval woensdag op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn 61 Nederlanders overleden. De enige overlevende van het toestel is een Nederlands kind van tien jaar.

Dit meldt de ANWB. De Nederlanders zouden een korte stop maken in Tripoli en met hetzelfde toestel doorvliegen naar het vliegveld Gatwick in Londen.
Het gaat om reizigers die een groepsreis boekten bij het Nederlandse reisbureau Kras en Stip Reizen.
De passagiers van Kras Reizen zouden vanaf Londen doorvliegen naar Brussel, passagiers van Stip Reizen, die hun reis boekten bij een filiaal in Zaltbommel, hadden DŁsseldorf als eindbestemming.

Airbus
Het vliegtuig, een Airbus A330 van de Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways uit september 2009 met vluchtnummer 8U771, stortte om 6 uur vanochtend neer. Het toestel kwam niet op de landingsbaan terecht.
Op het telefoonnummer 070-3487770 kunnen familieleden terecht voor informatie. Ook de ANWB heeft een informatielijn voor familie opengesteld: 088-2692112.

Kind
Het Nederlandse kind dat de crash wonderbaarlijk overleefde, is opgenomen in een ziekenhuis met botbreuken en wordt momenteel geopereerd. Volgens lokale autoriteiten maakt het kind het goed.
Meer gegevens over het kind zijn er nog niet. Zodra de operatie is afgerond, zal een medewerker van de Nederlandse ambassade het kind zo snel mogelijk bezoeken en proberen zijn identiteit definitief vast te stellen.

Persconferentie
Minister Mohamed Zidan zei eerder tijdens een persconferentie dat het om een kind van tien jaar gaat. Het geslacht noemde hij niet.
Eerder hadden andere Libische functionarissen gemeld dat het om een Nederlands jongetje van acht of negen jaar gaat of om een Nederlands meisje van negen jaar.

Geschokt
Balkenende zei in een persconferentie geschokt te zijn. De gedachten van het kabinet gaan uit naar de vele mensen in Nederland die nu in onzekerheid verkeren, aldus de premier.
Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn ter plaatse om hulp te verlenen en informatie te verzamelen, zei Balkenende. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een crisisteam geformeerd.

Passagiers
Het toestel bevatte 104 inzittenden, waarvan 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Aan boord van het toestel zouden naast de Nederlanders 22 passagiers van de Libische nationaliteit zitten. De andere passagiers zouden van verschillende nationaliteiten zijn waaronder Zuid-Afrikanen, Britten en elf bemanningsleden.
De oorzaak van de vliegtuigramp is nog onduidelijk. De crash vond tijdens de landing plaats, het toestel belandde niet op de landingsbaan.

Zwarte doos
De autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land sluiten terrorisme uit als oorzaak voor de ramp. Het Libische persbureau Jana meldde dat de zwarte doos inmiddels is gevonden.

 

bron: www.nu.nl

Nu.nl heeft ook een speciale site met informatie over deze vliegramp: http://www.nu.nl/vliegramp-tripoli/


Danny

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
 • Waalwijk (Midden- en West Brabant)
  • www.dannyijpelaar.com
Identificatieteam treft voorbereidingen

DRIEBERGEN - Het Landelijk team forensische opsporing van het KLPD houdt er rekening mee dat het moet afreizen naar de plek waar de vliegtuigcrash bij Tripoli plaatsvond om te helpen bij het identificeren van de slachtoffers.
''We treffen voorbereidingen, maar we hebben er nog geen opdracht voor gekregen'', zegt een woordvoerder van het KLPD. Als het verzoek om hulp bij de identificatie komt, wil het team klaarstaan voor vertrek.

bron: www.nu.nl


EvD

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 99
Tjees..  :-X Met de gedachten naar de nabestaanden..

En vooral het gevoel dat ik vrijdag met dezelfde maatschappij ga vliegen naar Johannesburg  :-\.