Verschil tussen wespe of bijesteek?

Auteur Topic: Verschil tussen wespe of bijesteek?  (gelezen 18282 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ABeens

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 587
  • EHV-er, BHV-er, Lid GE en nog wat benamingen
    • www.sigmadrenthe.nl
Gepost op: 13 augustus 2004, 16:44:01
Mijn vraag is of er een verschil zit in de reactie die men kan hebben op het gif.

Een andere aanliggende vraag is als men allergies is voor wespebeten (die doet het momenteel goed) men dan ook automatisch allergies is voor de bijesteek.

Groet Arend.




Paul SEH

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 14 augustus 2004, 11:50:49
Ieder persoon reageert anders. Ik zal op het werk eens navragen waar de verschillen zitten. De longartsen zijn er bij ons in gespecialiseerd.  :)


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #2 Gepost op: 15 augustus 2004, 12:51:52
Bijengif schijnt sterker te werken dan wespengif alhoewel er in media vaak gesproken wordt ove rgevaarlijke bijensteken.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Kanarie

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 15 augustus 2004, 14:56:20
Er zit wel verschil in de samenstelling van het gif, maar of er ook verschil in reactie is tussen beide soorten bij dezelfde persoon, ben ik ook wel benieuwd naar.
Bijengif bevat (o.a.) fosfolipase A, hyaluronidase, histamine, apamine en melittine.
Wespengif bevat (o.a.) fosfolipase A, hyaluronidase, histamine en antigeen 5.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #4 Gepost op: 15 augustus 2004, 16:55:11
De effecten van een steek door een Bij of een Wesp zijn per individu verschillend.
De effecten zijn ook verschillend van het soort Bij of Wesp, (een killer bee, heeft andere effecten dan een honingbij)
Verder is de plaats waar iemand gestoken is ook een belangrijke bijdrage aan het ziektebeeld. (allergische reactie)
Dus er zijn erg veel onvoorspelbare factoren van belang bij het effect op het slachtoffer.

Nu ben ik altijd voorstander van onderbouwing etc.. maar waarom willen we dit weten ?
Onze eerste hulp word er nog toch niet anders van..

Je hebt een allergische reactie, daar reageer je op. En de mate van allergische reactie bepaald of je meer of minder doet.. In het ergste geval help je een slachtoffer zijn ASPIPEN te gebruiken of word het een beademing en reanimatie..


Kanarie

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 15 augustus 2004, 18:55:45
Het gif van een killer bee is niet krachtiger dan van een gewone honingbij (bron: Merck Manual). Wel vallen killer bees in zwermen aan.


lotus bianca

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,653
  • EHBO instructeur . LOTUS en oud sigma
Reactie #6 Gepost op: 15 augustus 2004, 20:33:02
Wat het verschil tussen de twee is weet ik niet maar ik kan je uit eerste hand vertellen dat gestoken worden door een bij niet echt leuk is.
Arm twee keer zo dik als normaal benauwd ,misselijk en ga zo maar verder.
Blij als je dan de antistof krijgt.
Krijg je op de koop toe ook nog eens het verwijt waarom ben je niet eerder naar het ziekenhuis gekomen :-\.
(Had geen tien minuten langer moeten duren) :-X
GEIT NEET BESJTEIT NEET  WAER OF GEIN WAER DRAAN


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #7 Gepost op: 16 augustus 2004, 10:02:42
Bianca,

Je hebt typisch een allergie voor die beesten.
Vorige week ben ik door een wesp gestoken in mijn knieholte. Was even vervelend, maar na een kwartier voelde ik er niets meer van. Alleen een rood puntje markeerde de plaats delict. :)



Nu ben ik altijd voorstander van onderbouwing etc.. maar waarom willen we dit weten ?
Onze eerste hulp word er nog toch niet anders van..

Stel nu dat het vergif compleet anders van samenstelling zou zijn en iemand is allergisch voor een wespensteek. Die persoon wordt gestoken door een bij en vertoond geen allergische reactie. Dat kan ik redelijk gerust zijn.
Nu ik weet dat het vergif erg veel van elkaar wegheeft zal ik die persoon beter in de gaten houden en adviseren met de huisarts contact op te nemen.

RAdeR


Kanarie

  • Gast
Reactie #8 Gepost op: 16 augustus 2004, 11:43:55
Stel nu dat het vergif compleet anders van samenstelling zou zijn en iemand is allergisch voor een wespensteek. Die persoon wordt gestoken door een bij en vertoond geen allergische reactie. Dat kan ik redelijk gerust zijn.
Nu ik weet dat het vergif erg veel van elkaar wegheeft zal ik die persoon beter in de gaten houden en adviseren met de huisarts contact op te nemen.

Cruciaal om deze conclusie te kunnen trekken is de vraag welk bestanddeel van het gif de allergische reactie oproept.
Is er iemand die dit weet?
Histamine is een belangrijke mediator in elke ontstekingsreactie, stoffen die eidigen op -ase zijn enzymen die hetgeen ervoor staat, afbreken. Dus..... welk stofje zorgt nu voor die overdreven reactie van het lichaam (= allergie)??


Kanarie

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 16 augustus 2004, 11:56:08
Hmmm... Volgens mij is het namelijk (bij wespen) antigeen 5 wat de reactie in gang zet. Ik heb er een keer een opdracht over gemaakt (schrik niet):

"Wespengif bevat o.a. fosfolipase (breekt de fosfolipiden van de celmembraan af) en een eiwit, genaamd antigeen 5. Bij de eerste steek zijn er nog geen specifieke IgE-antilichamen aanwezig en zijn de mestcellen nog niet gesensitiseerd.
Het antigeen wordt door antigeen presenterende cellen (APC's) gefagocyteerd en gedeeltelijk afgebroken tot kleinere peptiden, die vervolgens aan Th0-cellen worden gepresenteerd. Bij allergie voor dit antigeen, differentiëren deze Th0-cellen zich tot Th2-lymfocyten, die cytokines uitscheiden. Deze cytokines (vnl. IL-4) dragen bij aan de isotype switch van IgM naar IgE op de B-cellen. De IgE-moleculen binden sterk aan de Fc-receptoren van de mestcellen (sensitisatie) en upreguleren de expressie van deze FceRI. (De afkorting staat voor fragment crystallizable epsilon receptor one.)  Eosinofielen en basofielen hebben deze receptor ook. Onder normale omstandigheden zijn mestcellen gecoat met verschillende IgE-moleculen. Als de gebonden antilichamen (met dezelfde specifiteit) zo talrijk zijn dat ze worden gecrosslinkt door antigeen, worden de mestcellen geactiveerd en scheiden ze allerlei mediatoren uit (degranulatie), waaronder IL-1, IL-4, IL-5, IL-6, GM-CSF (granuloyte-monocyte colony-stimulating factor), TNF, histamine, heparine, protease en chemotactische factoren voor eosinofiele en neutrofiele granulocyten. Deze stoffen produceren ze ook de novo. Histamine veroorzaakt bronchoconstrictie, galbulten, constrictie van de gladde spieren in de darmen (verhoogde darmperistaltiek), vasodilatatie (het stimuleert de endotheelcellen om vasodilatoren te produceren), lekke capillairen, mucusproductie, hypotensie en oedeem. Ook worden arachidonzuur-metabolieten gevormd via de cyclo-oxygenase- en de lipoxygenaseroute. De belangrijkste mediator van de cyclo-oxygenaseroute is prostaglandine. De belangrijkste mediator van de lipoxygenaseroute zijn de leukotriënen. Leukotriënen, prostaglandine en PAF (platelet activating factor) veroorzaken bronchoconstrictie, chemotaxis en verhogen de permeabiliteit van de bloedvaten. IL-13 (geproduceerd door T-cellen) stimuleert mucusproductie in de luchtwegen. De reactie is meestal na 15-30 minuten maximaal.

Na een paar uur treedt een late-fase reactie op. Deze kan 24 uur duren en  wordt gekarakteriseerd door infiltratie van Th-cellen en eosinofielen. Deze cellen scheiden o.a. IL-4 en IL-5 uit, wat de ontsteking bevordert. IL-5 stimuleert eosinofielen en hun hechting aan de celwand via integrines, en remt hun apoptose. Eosinofielen scheiden stoffen uit die het weefsel schade toebrengen, stoffen die chemotactisch zijn voor eosinofielen, PAF, leukotriënen en cytokines. Monocyten,  neutrofielen en basofielen zijn ook aanwezig.
IL-4 en IL-13, uitgescheiden door de Th2-cellen, remmen Th1-activatie. Th2-cellen van allergische mensen produceren meer IL-4 per cel dan Th2-cellen van niet-allergische mensen. Hierdoor is ook de IgE-productie bij allergeencontact, bij allergische mensen verhoogd. Hier is een genetische factor bij betrokken, maar het is nog onduidelijk welke genen precies waarvoor verantwoordelijk zijn.

Waarom worden sommige mensen allergisch?
Het is niet duidelijk waarom sommige mensen op een bepaald antigeen (allergeen) reageren met de productie van IgE, terwijl de meeste andere mensen IgG zullen produceren. IgG kan een vergelijkbaar effect geven bij crosslinking als IgE, maar dit effect is véél minder sterk. Er is een genetische component. Deze wordt echter bepaald door combinaties van verschillende allelen en het is nog niet helemaal duidelijk wat die combinaties precies zijn. Wel zijn de loci op de chromosomen bekend van sommige genen die van invloed zijn op de allergische reactie.
Verder rust de "allergische brug"; op drie pijlers: expositie, immuunsysteem en eind-orgaan hyperreactiviteit. Dus om na een wespensteek een allergische reactie te krijgen, moet het individu blootgesteld zijn aan het antigeen, moet het immuunsysteem hierop reageren, en moet het eindorgaan (bijv. bloedvaten, bronchiën, mucosa, enz.) hyperreactiviteit hierop vertonen. Het immuunsysteem van allergische mensen neigt naar een overwicht van Th2-cellen en een verhoogde productie van IL-4 en IgE. De eindorganen geven ook een sterke reactie op deze stoffen."


Dus als dit klopt, moet er in bijengif een andere component zitten die als antigeen fungeert.