Problemen vrijwilligers brandweer Almere

Auteur Topic: Problemen vrijwilligers brandweer Almere  (gelezen 5823 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Gepost op: 4 januari 2011, 22:56:13
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-2684-vrijwilligers-almere-dreigen-met-opstappen.html?archived=0&page=1

Vrijwilligers Almere dreigen met opstappen

Actueel - Meest gelezen - Archief - Rubrieken

28 December 2010

Vrijwillige brandweerlieden in Almere dreigen massaal met opstappen uit onvrede over veranderingen die het korps wil invoeren. Vooral het nieuwe dienstrooster en een andere bezetting op de spuitwagens zijn de vrijwilligers een doorn in het oog, zei een woordvoerder van de brandweer Flevoland dinsdag.

Geen vertrouwen
Om te voorkomen dat de Almeerse brandweer in de knel raakt, moet er het nodige veranderen, aldus de zegsman, maar de weerstand in Almere blijkt groot. Naast de beoogde veranderingen, maken de vrijwilligers zich druk over de manier waarop de plannen met hen gecommuniceerd worden. Hun vertrouwen in brandweercommandant Gerrit Spruit is tot een nulpunt gedaald.

Groot probleem
Het vertrek van de vrijwilligers zou een groot probleem vormen in Almere. ,,Zonder vrijwilligers hebben we geen brandweer", aldus de zegsman. Het Almeerse korps bestaat nu uit honderd vrijwilligers en veertig beroepsbrandweerlieden.

Geen keuze
Spruit gaat in januari in gesprek met de vrijwilligers, maar zegt dat de plannen hoe dan ook worden doorgevoerd. ,,We hebben geen keuze. Het huidige model heeft zijn tijd gehad. We moeten naar een nieuw model toe, anders blijven we pappen en nathouden."

Oud systeem
Almere werkt met het 'oude' systeem, waarbij vrijwilligers thuis zitten en bij een calamiteit worden opgeroepen. Door de sterke groei van de stad is die methode niet langer toereikend en kan niet meer worden gegarandeerd dat de spuitwagens op tijd de straat op gaan. ,,Ik kan niet gokken met de veiligheid", zegt Spruit. Bij het nieuwe model zijn er permanent vrijwilligers aanwezig op de kazerne, waardoor er direct uitgerukt kan worden.

Oplosbaar
De brandweercommandant begrijpt dat sommige vrijwilligers problemen zien in het nieuwe rooster, maar is ook van mening dat er in overleg gezocht moet worden naar oplossingen. ,,Mensen moeten ook bij zichzelf kijken hoe ze het nieuwe rooster in kunnen passen. Niet alles is een organisatieprobleem. Ik denk dat veel problemen oplosbaar zijn, maar er moet ook een wil zijn en ik heb het idee dat die bij sommigen ontbreekt."

Bron: Binnenlands Bestuur


Meer hierover: http://www.omroepflevoland.nl/nieuwsdossier/38/brandweer-almere
Danny722

 • Manschap A
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,085
Reactie #1 Gepost op: 4 januari 2011, 23:06:17
Zonder verder inhoudelijk op de zaak in te gaan: de commandant blaast wel heel hoog van de toren met deze uitspraken. Het zal zeker niet meehelpen om de vrijwilligers wat enthousiaster te krijgen als meteen geroepen wordt dat de wil ontbreekt en de plannen hoe dan ook doorgevoerd worden................................
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Wout

 • Politie, operationeel specialist
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,373
Reactie #2 Gepost op: 5 januari 2011, 10:30:59
Bizar, vrijwilligers stationeren en doen alsof die verandering de normaalste zaak van de wereld is...
Wout


Onger Oensien

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 431
Reactie #3 Gepost op: 5 januari 2011, 11:48:40
Spruit zit natuurlijk ook met handen en voeten gebonden aan zijn budget.
Almere moet gewoon ook in Haven beroeps inzetten.
De belasting voor de vrijwilliger is daar wel erg hoog.
De stad groeit als kool en helaas groeit de brandweer niet echt mee nog.


erdebee

 • EHV+AED / BHV / IT / Fotograaf
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 593
  • Erdebees website
Reactie #4 Gepost op: 6 januari 2011, 09:48:11
ALMERE - De brandweer heeft drie vrijwilligers van het korps Almere geschorst. Dit omdat zij bij Omroep Flevoland hun verhaal deden over de nieuwe maatregelen van de vrijwillige brandweer.
De geschorste vrijwilligers hebben samen met hun collega's het vertrouwen opgegeven in commandant Gerrit Spruit.
De vrijwilligers vinden dat er door de nieuwe maatregelen onveilige situatie's onstaan, bijvoorbeeld door het uitrukken van vier man in plaats van zes man op een tankauto.
De mannen zijn geschorst omdat zij volgens hun leidinggevende zich niet hielden aan dienstbevelen, opruien en laster.

Bron: http://112-almere.nl/news.php?extend.2253


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #5 Gepost op: 6 januari 2011, 21:05:31
http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article5759051.ece/Schorsingen-bij-de-brandweer

Schorsingen bij de brandweer
Gepubliceerd op 06 januari 11, 12:15 Laatst bijgewerkt op 06 januari 11, 12:16

ALMERE / ODEKE DE JONG - De brandweerleiding heeft drie van de
vrijwilligers, die vorige week hun ongenoegen uitten over de nieuwe
werkwijze van de brandweer, geschorst. Ook volgen er voor vier
brandweervrijwilligers disciplinaire maatregelen. Wat die inhouden
is niet bekend.

De brandweermannen zijn geschorst vanwege ‘het negeren van bevelen, opruien en laster’. Brandweercommandant Gerrit Spruit wil niet publiekelijk reageren op de schorsingen. ,,Er is gisteren een gesprek geweest met de vrijwilligers in Stad”, laat woordvoerder Wim van Eck weten. ,,Volgende week is er een gesprek in Buiten.’’ Daarna wil Spruit pas naar buiten treden.
Ook de vrijwilligers willen niet ingaan op de zaak, want dat hebben zij met Spruit afgesproken.
Vorige week barstte de bom bij de Almeerse brandweer. De vrijwilligers zijn het niet eens met de manier waarop de korspleiding een nieuwe werkwijze doorvoert. Zo moeten de vrijwilligers gaan meedraaien met de beroepskrachten en tijdens de diensten verplicht op de kazerne verblijven. Daarnaast moeten de vrijwilligers gaan werken volgens de TAS-4-methode. Waarbij op de eerste spuitwagen vier in plaats van zes brandweermannen uitrukken. De vrijwilligers vrezen voor de veiligheid van Almeerders en hun eigen veiligheid.
Volgens de brandweerwoordvoerder heeft de schorsing geen gevolgen voor het bemannen van de brandweerwagens. Ook de burgemeester maakt zich geen zorgen over de perikelen bij de brandweer, zegt gemeentewoordvoerder Peter Spek. ,,Zolang de regioleiding niet aangeeft dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, is er geen reden tot zorg”, aldus Spek.


mike

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,931
Reactie #6 Gepost op: 6 januari 2011, 21:22:50
Ja lastig probleem, Almere snelst groeiende stad van Nederland. Gaan richting de 200.000 inwoners en gaat op den duur Utrecht als 4de stad van Nederland inhalen. Echter heel veel zaken blijven achter bij de groei. Brandweer moet het met het zelfde budget doen als jaren gelden toen de stad nog veel kleiner was. En dan volgen er maatregelen om alles toch gesmeerd te laten lopen zonder dat er geld bij moet.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #7 Gepost op: 6 januari 2011, 21:25:57
Ja lastig probleem, Almere snelst groeiende stad van Nederland. Gaan richting de 200.000 inwoners en gaat op den duur Utrecht als 4de stad van Nederland inhalen. Echter heel veel zaken blijven achter bij de groei. Brandweer moet het met het zelfde budget doen als jaren gelden toen de stad nog veel kleiner was. En dan volgen er maatregelen om alles toch gesmeerd te laten lopen zonder dat er geld bij moet.
En moet je als commandant dit beleid uitdragen of moet je net als Welten soms gewoon de waarheid zeggen?


Vuurbaas

 • Bevelvoerder/ HV+Kraan/Inzetleider OGS
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 145
Reactie #8 Gepost op: 8 januari 2011, 12:30:37
Persoonlijk vind ik dat als een kazerne een paar honderd uitrukken per jaar heeft, het model van vrije instroom niet toepasselijk meer is.
Het zorgt niet voor bedrijfszekerheid en ook het met een personenauto naar de kazerne komen is niet vrij van risico's. Zeker niet als dit honderden keren per jaar gebeurt.
Waar ik grote vraagtekens bij zet is het uitrukken met 4 man. In dat opzicht hebben ze wat mij betreft groot gelijk.
Er wordt geen rekening gehouden met gelijktijdigheid van alarmeringen en het ter beschikking zijn bij een kleine inzet. je kunt gewoon niet direct door met 4 man voor een gemiddelde woningbrand en dan moet er dus een autospuit van een volgende kazerne komen. Uiteraard heeft dit hogere opkomsttijden tot gevolg.
Al met al een vervelende situatie waar wellicht betere communicatie vanuit de KL voor draagvlak had kunnen zorgen !
Verbaas je niet, Verwonder je slechts !


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #9 Gepost op: 9 januari 2011, 00:49:09
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-2697-brandweerlieden-geschorst.html?archived=0&page=1

Brandweerlieden geschorst

Actueel - Meest gelezen - Archief - Rubrieken

07 Januari 2011

Drie brandweerlieden van de vrijwillige brandweer in Almere zijn geschorst. Dat hebben zij woensdag van hun commandant te horen gekregen. Zo gaat dat tegenwoordig als de werkvloer andere ideeën heeft dan de leidinggevenden.

Oproerkraaiers of gewoon woordvoerders van een grote groep Brandweer Vrijwilligers die geen vertrouwen meer hebben in het gevoerde beleid?

Vast staat dat de drie geschorste brandweerlieden, met steun van nog eens 41 collega's, onlangs een brief aan de korpsleiding hebben geschreven waarin ze aangeven zich ernstige zorgen te maken over de continuďteit van de brandweerzorg in Almere. De kans dat als gevolg van dit conflict straks in Almere tientallen Vrijwilligers de helm aan de wilgen hangen, is groot.  

Tot dusver hebben de Vrijwilligers in Almere geen gehoor gevonden voor hun ideeën en opvattingen over de plannen voor kazernering en een lagere voertuigbezetting en is het draagvlak voor de plannen van de korpsleiding flinterdun of het ontbreekt volledig.

De weerstand tegen de plannen komt niet uit de lucht vallen. Al vanaf begin 2010 zijn de plannen van de korpsleiding in Almere met regelmaat onderwerp van discussie, zowel in de Ondernemingsraad als ook in de Tweede Kamer. Ondanks de omvangrijke kritiek en diverse andere oplossingsrichtingen, gaat de korpsleiding gewoon door met de uitvoering van haar beleid; zelfs als dit buiten de wettelijke kaders valt.

Het schorsen van drie Vrijwilligers om het uiten van kritiek gaat de VBV echt veel te ver. Wij zullen daarom onze leden in de gemeente Almere bijstaan met raad en daad.

Volgens de gemeente zijn de perikelen bij de brandweer 'een interne aangelegenheid'. De VBV is echter van mening dat de burgers de dupe worden van dit conflict, uitrukken met 4 in plaats van 6 betekent immers al vermindering van de basisbrandweerzorg. 44 brandweerlieden die het gevoerde beleid afkeuren zijn eveneens voldoende reden voor zorg, zo lijkt ons.