Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 158502 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #90 Gepost op: 30 januari 2013, 11:47:18
Medisch Contact heeft een artikel geplaatst met uitspraken van professor Oepkes n.a.v. berichtgeving op de website van het UMC St. Radboud. Oepkes, het Nijmeegse ziekenhuis laat zich de wet niet voorschrijven door Leiden en heeft inmiddels al een reactie laten plaatsen.

Citaat
De plannen van UMC St Radboud Nijmegen om een tweede centrum voor foetale therapie te openen, zijn potentieel schadelijk voor patiŽnten. Dat zegt gynaecoloog-perinatoloog Dick Oepkes, hoogleraar foetale therapie in het Leids Universitair Medisch Centrum.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/127217/tweede-centrum-foetale-therapie-schadelijk.htm

Citaat
Reactie van het UMC St. Radboud:

Het UMC St Radboud wil patiŽnten en verwijzers hoge kwaliteit van zorg garanderen, ook op het gebied van de invasieve foetale therapie. De Gezondheidsraad heeft in haar signalement 2008 (Foetale Therapie. Update van de stand van de wetenschap, www.gr.nl) gesteld dat concentratie in een klein aantal centra noodzakelijk is voor foetale therapie. De Gezondheidsraad spreekt hierbij nadrukkelijk over een klein aantal centra.  Naar onze mening is in Nederland ruimte voor een tweede centrum, hiermee is onder meer de kwetsbaarheid minder en hebben patiŽnten en verwijzers een keuze.

Het UMC St Radboud opent vanuit die gedachte een centrum voor foetale therapie, plannen hierover zijn sinds 2009 in ontwikkeling. Het heeft onze voorkeur hierbij samen te werken met buitenlandse centra en met het LUMC.  Naast de al bestaande behandelingen ligt het vervolgens voor de hand dat elk centrum een eigen specialisatie ontwikkelt. In het LUMC richt men zich op foetale intracardiale interventies. Het UMC St Radboud beschikt over de ECMO en kinderchirurgie. Daarom wil het UMC St Radboud zich richten op de foetale behandeling van hernia diafragmatica, iets wat nu nog alleen in het buitenland mogelijk is.

Vertaling 024: hernia diafragmatica is een middenrifsbreuk. Het gaat hier om congenitale hernia diafragmatica (CHD) - aangeboren middenrifsbreuk -. Door deze breuk liggen organen in de buik en borst op een foute plek waardoor er beknelling van de organen kan ontstaan. Het is een levensbedreigende aandoening.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #91 Gepost op: 30 januari 2013, 12:54:46
De ruzie tussen de radiologen in het Limburgse VieCuri ziekenhuis heeft jarenlang aangesleept; veel langer dan in de officiŽle berichtgeving over de zaak wordt gesuggereerd. Dat blijkt uit onderzoek door Medisch Contact.

Woordvoerster Kristel van Dijck van het ziekenhuis kon vanochtend niet verklaren waarom de raad van bestuur niet veel eerder ingreep. Kamerlid Michiel van Veen laat weten de zaak opnieuw te zullen bestuderen. ĎIk stelde mijn vragen omdat ik in het kader van onze Initiatiefnota PatiŽntveiligheid wilde weten of in deze casus adequaat door de raad van bestuur is gereageerd. Nu moet ik de antwoorden misschien in twijfel trekken.í

Citaat
De twee radiologen die in december door het VieCuri Ziekenhuis op non-actief werden gesteld, keren daar zeker niet meer terug. Het Limburgse ziekenhuis heeft inmiddels ook hun toelatingsovereenkomst opgezegd. Dat zegt woordvoerster Kristel van Dijck.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127369/radiologen-definitief-weg-bij-viecuri.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #92 Gepost op: 30 januari 2013, 13:17:26
Citaat
De voor een moordaanslag veroordeelde basisarts die onlangs werd ontslagen door een verpleeghuis in Enschede, moet zijn baan bij Stichting Livio binnen ťťn week terugkrijgen. Dat heeft de kantonrechter gisteren besloten na een kort geding. Ook moet Livio hem alle ondersteuning bieden bij het volgen van de opleiding tot specialist ouderenzorg, zoals eerder met hem was afgesproken.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127370/veroordeelde-arts-moet-baan-terugkrijgen.htm

Uitspraak rechter: http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BY9847&vrije_tekst=livio


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #93 Gepost op: 30 januari 2013, 13:31:26
Citaat
De zorg voor kinderen met een aangeboren schedelafwijking gaat nog maar in twee centra plaatsvinden in Nederland. Naast het Erasmus MC in Rotterdam is de keuze gevallen op het UMC St Radboud in Nijmegen.

http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/Januari/Pages/LandelijkeerkenningvoorCraniofaciaalTeamNijmegen.aspx


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #94 Gepost op: 30 januari 2013, 13:37:50
13 uur zagen en snijden met 16 dokters, maar dan heb je ook iets ...

http://www.youtube.com/watch?v=Xsq5l-vpmEY


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #95 Gepost op: 30 januari 2013, 13:45:48
13 uur zagen en snijden met 16 dokters, maar dan heb je ook iets ...


Ik ben vergeten de link te posten, bij deze: http://www.hopkinsmedicine.org/news/stories/double_arm_transplant.html


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #96 Gepost op: 30 januari 2013, 14:51:54
Huisarts Tack pleit ervoor dat artsen een gezamelijk standpunt innemen aangaande de problemen rondom vergoedingen van geneesmiddelen door de zorgverzekeraars.

Citaat
Menig verzekeraar laat aan patiŽnten weten dat hun medicijnen alleen worden vergoed als de huisarts even Ďmedische noodzaakí op het recept schrijft. Maar dat legt de verantwoordelijkheid volgens huisarts Tack op het verkeerde bordje.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/127385/verzekeraar-misbruikt-medische-noodzaak.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #97 Gepost op: 30 januari 2013, 15:32:11
Citaat
De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven in 2013 vergoed vanuit het basispakket. Dit laat minister Schippers vandaag aan de Tweede Kamer weten in haar reactie op het CVZ advies over deze middelen. Ze neemt hiermee dit deel van het CVZ advies over.

Het advies van het CVZ om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten wordt niet overgenomen. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet dan ook geen voordelen in een apart financieringssysteem. Weesgeneesmiddelen zijn middelen voor zeldzame ziekten. Door het lage aantal gebruikers zijn de kosten voor deze medicijnen vaak zeer hoog.

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/nieuws/2013/01/30/medicijnen-pompe-en-fabry-blijven-voorlopig-vergoed.html


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #98 Gepost op: 30 januari 2013, 16:00:48
Citaat
Het Kinderformularium blijft voorlopig bestaan.  Volgens de KNMP hebben artsen en apothekers de database in 2012 meer dan 1 miljoen keer geraadpleegd.
Het Kinderformularium is een online database met doseringsvoorschriften voor geneesmiddelengebruik bij kinderen.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127388/kinderformularium-blijft-bestaan.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #99 Gepost op: 30 januari 2013, 17:35:15
Omdat het bijna etenstijd is wil ik niemand het epistel van Luuk Koster (chirurg in opleiding) onthouden.

P.s. Het is mij duidelijk geworden dat de invoering van de spatbril een zegen is voor chirurgen (i.o.)

Citaat
Zo, die kan ik toevoegen aan mijn lijstje: urine in mijn gezicht.

Als heelkundeassistent moet je wel van een beetje goorheid houden. De weeÔge lucht van mensenpoep en de geur van braaksel lokken je als een klein duimpje naar de gastro-enterologische afdeling. De penetrante geur van necrose en ontstoken wonden is onmiskenbaar verbonden aan de vaatafdeling. Bij een fontein aan bloed, draai je je vooral niet weg, maar stop je je vinger in de dijk. Als een stoma niet loopt, kan jouw magische toucher de boel weer op gang brengen.

Je moet alleen wel een laconieke houding ontwikkelen om deze zaken te ondergaan.
Elke denkbare lichaamssap gaat een keer in je klompen eindigen. Of in je gezicht dus.


http://medischcontact.artsennet.nl/rubrieken-1/alle-rubrieken-/columns/column/127157/goor.htm

Eet smakelijk!