GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011

Auteur Topic: GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011  (gelezen 108259 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
School verbaasd over actie schutter

ALPHEN A/D RIJN – Op het openbare Scala College in Alphen aan den Rijn, waar schutter Tristan van der V. op het vmbo zat, is met verbazing gereageerd op de gewelddadige actie van hun oud-leerling, afgelopen zaterdag.

Dat zei schooldirecteur Bart Visser dinsdag in het AD.

Hij spreekt van een raadsel. „De leerkrachten kunnen zich hem nauwelijks herinneren. Kennelijk zijn de problemen pas na zijn schooltijd ontstaan.”

Een oud-medeleerling van Van der V. laat weten: „Ik zou hem niet anders dan als een normale jongen kunnen omschrijven. Verder weet ik weinig meer van hem.”

Over deze jongen schrijft Van der V. in zijn eindexamenboekje: „Over twintig jaar denk ik hem nog wel te kennen of mee om te gaan.” En, in zijn eindexamenboekje: „Ik heb totaal geen idee wat de toekomst brengt.”

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft maandagavond tijdens een speciale vergadering een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij in De Ridderhof.

Na deze minuut stilte gaf waarnemend burgemeester Eenhoorn tekst en uitleg over de gebeurtenissen van zaterdag en de actuele stand van zaken voor wat betreft de slachtoffers en het onderzoek.
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/school_verbaasd_over_actie_schutter_1_545473


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Eenhoorn praat met familie dader
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) – Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn heeft waarschijnlijk op korte termijn een gesprek met de familie van Tristan van der V., de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

Dat zei hij maandag in het stadhuis. „Het is verschrikkelijk wat de nabestaanden van de slachtoffers hebben meegemaakt. Maar ook de familie van de dader lijdt onder het incident.” Het gesprek vindt mogelijk dinsdag plaats en gaat onder andere over hun wensen voor de uitvaart. Eenhoorn zei dat de politie uit voorzorg de woningen van de ouders van de dader in de gaten houdt.

De burgemeester houdt daarnaast ook contact met de nabestaanden van de overige zes doden van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, onder meer over de nazorg en een mogelijke herdenkingsdienst volgende week. „We willen weten wat zij van ons verwachten en hoe we dat netjes kunnen regelen”, zei hij.

Ook spreekt hij met hen over de vraag waarom het volgens hen zo lang duurde voordat de lichamen werden vrijgegeven. Eenhoorn benadrukte dat dat niet eerder kon dan maandag vanwege het onderzoek.

In overleg met de families van de slachtoffers die gewond raakten, bekijkt hij of hij deze slachtoffers nog kan bezoeken. „Maar daar moet wel behoefte aan zijn. Ik wil niet onaangekondigd op de stoep staan.”
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/eenhoorn_praat_met_familie_dader_1_545294


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,647
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
[Alphen aan den Rijn - Man aangehouden winkelcentrum Ridderhof

http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/110411manaangehoudenwinkelcentrumridderhofalphenaandenrijn.asp

Alphen aan den Rijn, 11-04-2011 • De politie heeft in de nacht van 10 op 11 april een 39-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden.

Ze kreeg een melding dat een man met vuurwapen rond de plaats delict winkelcentrum Ridderhof zou lopen. De man bleek geen vuurwapen bij zich te hebben, maar wel een mes. De man was erg emotioneel, hij vertelde dat zijn moeder bij het incident in de Ridderhof om het leven was gekomen. Ook bij een doorzoeking in zijn woning zijn geen vuurwapens aangetroffen. De man zal hulp worden aangeboden.
Alphen aan den Rijn - Verwarde man weer vrij

http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/11042011alphenverwardemanweervrij.asp

Alphen a/d Rijn, 11-04-2011 • De 39-jarige man die in de nacht van 10 op 11 april in verwarde toestand is aangehouden rond het winkelcentrum Ridderhof, is na verhoor door de politie op vrije voeten gesteld.

De man was zeer emotioneel en liep met een mes rond de Ridderhof. De moeder van de man is bij het incident in de Ridderhof op zaterdag 9 april om het leven gekomen. De man is in contact gebracht met de hulpverlening.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Nieuwe herdenkingsbijeenkomst in Alphen a/d Rijn
ALPHEN A/D RIJN - In Alphen aan den Rijn vindt volgende week een herdenkingsdienst plaats om stil te staan bij de schietpartij zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof. Dat heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn dinsdag bekendgemaakt.
Hij kon nog niet zeggen waar en wanneer de plechtigheid is. ''Daarover hebben we contact met verschillende partijen. Als we meer weten, laten we u dat weten'', zei Eenhoorn tijdens zijn bezoek aan De Ridderhof.
Daar kwamen zaterdag zeven mensen, onder wie de dader, om het leven door een schietpartij.
Zondag kwamen al duizenden mensen af op een herdenkingsbijeenkomst bij De Ridderhof.
http://www.nu.nl/alphen-ad-rijn/2490337/nieuwe-herdenkingsbijeenkomst-in-alphen-ad-rijn.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Namen slachtoffers bekend

De namen van de overleden slachtoffers zijn vrijgegeven. Burgemeester Bas Eenhoorn laat namens de gemeente en raadsleden weten dat zij intens meeleven met de nabestaanden. Zij wensen hen heel veel kracht toe bij het dragen van dit grote verlies.

De mensen die ons zijn ontvallen:

De heer A.M. Boezaard,

mevrouw C.C.M. Boezaard-Bierman,

de heer F.H.J. Deutekom,

mevrouw A. van Doorn-Hollander,

mevrouw M.H. ter Haar-Duijts,

de heer N. Youssef.


Condoleance
Mensen die behoefte hebben om hun medeleven te uiten, kunnen dit doen via de verschillende condoleanceregisters. Deze liggen op het stadhuis, in winkelcentrum De Ridderhof en in zalencentrum de Bron. Ook zijn er twee digitale registers: www.condoleance.nl en www.condoleance-alphen.nl
http://www.alphenopweg.nl/Smartsite.shtml?id=77200&ch=INT


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Alphen aan den Rijn - Update (dinsdag 12 april) schietpartij

Alphen aan den Rijn, 12-04-2011 • Het gerucht dat één van de slachtoffers overleden zou zijn aan een hartaanval is niet waar. Alle slachtoffers die op de plaats delict zijn overleden, zijn door of ten gevolge van schotwonden overleden.

Onderzoek
Het rechercheonderzoek van Politie Hollands Midden onder leiding van het OM naar de schietpartij in het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn gaat onverminderd door.

Het onderzoek richt zich onder meer op het in kaart brengen van de gebeurtenissen zaterdag. Verder worden er reconstructies gemaakt van de gebeurtenissen zaterdag, wordt gekeken of medeplichtigen kunnen worden uitgesloten en wordt bekeken of iemand dit had kunnen voorzien of voorkomen. Ook wordt er een profiel gemaakt van de dader en zijn achtergrond en wordt het laatste deel van zijn leven gereconstrueerd.
Ook richt het onderzoek zich op de begeleiding van de slachtoffers. Zo zijn er bijvoorbeeld 24 familierechercheurs/-agenten ingezet. Zij begeleiden de nabestaanden van de slachtoffers en de gewonde slachtoffers. Daarnaast worden er getuigen gehoord, waaronder de 112-melders. In totaal werd er zaterdag 88 keer gebeld naar 112.

In totaal zijn er 70 rechercheurs betrokken bij het onderzoek. Politie Hollands Midden wordt daarbij ondersteund door andere korpsen, zoals Haaglanden, het KLPD en de Koninklijke Marechaussee.

Zaterdag en zondag zijn in totaal ruim 40 forensisch experts op de plaats delict ingezet, van zowel Hollands Midden als het Landelijk Team Forensische Opsporing.

Gisteravond is een doorzoeking gedaan in de woning van de dader. Er is onder andere gezocht naar boeken, aantekeningen, video’s en dvd’s. Alle informatie die ons mogelijk meer kan vertellen over de achtergrond van de dader en zijn daad wordt bekeken. Er wordt nu gekeken in hoeverre het in beslag genomen materiaal relevant is voor het onderzoek.

Het onderzoek naar de wapens waarmee is geschoten loopt nog. Om die reden kan ook nog niet worden verteld welk type wapens zijn gebruikt.

Sepot
Zoals de hoofdofficier van justitie gisteren in Nieuwsuur heeft gezegd is er meer duidelijkheid gekomen over een oude zaak uit 2003.
De toen minderjarige dader heeft toen op verzoek van een vriend een luchtbuks van zijn vader uit zijn huis gehaald. Deze vriend heeft toen met die luchtbuks iemand in zijn voet geschoten. De dader van de schietpartij in Alphen heeft dus niet zelf geschoten. Het overdragen van een luchtbuks aan iemand anders op de openbare weg is een overtreding en hiervoor heeft hij toen bijna 24 uur vastgezeten op het politiebureau. Daarna is de zaak geseponeerd.
http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/110412updateschietpartijalphenaandenrijn.asp


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Inspireerde oma Tristan?
ALPHEN -  Zou de 24-jarige aanstichter van het bloedbad in Alphen aan den Rijn zijn geďnspireerd door een boek van zijn oma, thrillerschrijfster Jackie Lourens?


In Alphen aan den Rijn zou iedereen in de Zuid-Hollandse plaats weten dat Lourens de oma is van Tristan van der Vlis, meldt het AD. De reeds overleden vrouw schreef in 1991 een verhaal dat wel heel opmerkelijke gelijkenissen vertoont met het drama in Alphen. In Vier minuten voor half acht... Daarin worden voorbijgangers op een treinstation geraakt door de kogels van een schutter die willekeurig mensen treft. Ook de schietpartij in het boek speelt zich af in april. De oma van Tristan liet het geheel zich afspelen in Castellum aan de Rijn.
Klik hier voor meer informatie over Jackie Lourens
Bron: telegraaf
Link: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9515979/__Inspireerde_oma_Tristan___.html?p=13,1
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Advertentie refereert aan drama Alphen aan den Rijn
AMSTERDAM -
Hoe ziek kun je zijn. Erg ziek, zoals blijkt uit een advertentie van een bedrijf in Almere. In de plaatstelijke krant De Almare adverteert het bedrijf Fightstuff voor de workshop Gunsurvival. Daarin refereert men naar het drama in Alphen aan den Rijn. Men vermeldt in de advertentie dat men niet kansloos hoeft te zijn bij een drama zoals dat in Alphen plaatsvond, als men de workshop maar gevolgd heeft. Dat meldt Spitsnieuws.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft men op de website van de krant ook een oproep geplaatst zich snel in te schrijven, want er zijn maar achttien plaatsen beschikbaar voor deze "spectaculaire workshop".

Bron:http://www.telegraaf.nl/binnenland/9526755/__Advertentie_refereert_aan_drama__.html?sn=binnenland


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,647
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


rjvaneyk

 • Noodhulpteam Hollands Midden
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 579
Van der Vlis had interesse in 'alle nare dingen'
Uitgegeven: 13 april 2011 09:26
Laatst gewijzigd: 13 april 2011 09:55

AMSTERDAM - De 24-jarige Tristan van der Vlis, die zaterdag bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn zes mensen vermoordde, had een bijzonder grote interesse in "alle nare dingen van de wereld".
 
Dat zegt hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy woensdag in een interview met het AD.

Van der Vlis, die zichzelf na de schietpartij waarbij hij zeker honderd keer afvuurde van het leven beroofde, blijkt extreem geďnteresseerd te zijn geweest in rampen. Dat valt af te leiden uit de afscheidsbrief en bestanden op zijn computer.

Justitie voert op basis van verklaringen van familie en bekenden en medische gegevens psychologisch onderzoek uit naar Van der Vlis.

Volgens Nooy zal openheid van zaken worden gegeven wanneer blijkt dat de politie fouten heeft gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan de man. “Als we hebben gefaald, dan is dat erg pijnlijk, maar alles komt op tafel", zegt ze in de krant.

Alles over het drama in Alphen a/d Rijn

Volg Twitterberichten over 'Alphen' via NUlive

© NU.nl