Brandweeronderwijs verder versterkt

Auteur Topic: Brandweeronderwijs verder versterkt  (gelezen 8442 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 10 september 2011, 21:04:41
Brandweeronderwijs verder versterkt
In opdracht van minister Opstelten hebben Cap Gemini en Twijnstra Gudde onderzoek verricht naar de organisatie en financiering van het brandweeronderwijs. De minister heeft de onderzoeksrapportage vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. De centrale aanbeveling uit dit rapport is dat de werkgevers van het brandweerpersoneel (veiligheidsregio’s c.q. gemeenten) zich voor het ontwikkelen, verzorgen en toetsen van het brandweeronderwijs bedienen van één landelijk opererende organisatie. Het ligt volgens de onderzoekers voor de hand deze taak te beleggen bij het Instituut Fysieke Veiligheid i.o.

De centrale aanbeveling uit het rapport sluit aan bij de lijn die minister Opstelten heeft ingezet met zijn voorstel tot wijziging van de Wet Veiligheidsregio’s. Daarmee wordt onder andere het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) opgericht. Het IFV moet gaan fungeren als de ondersteuningsorganisatie van en voor de veiligheidsregio’s, zodat zij beter in staat worden gesteld hun taken uit te voeren. De 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s vormen het bestuur van het IFV.

Minister Opstelten vindt verdere verbetering van de organisatie en kwaliteitsborging van het brandweeronderwijs van groot belang. Hij vraagt daarom de VNG, het Veiligheidsberaad, de Raad van Regionale Commandanten, de onderwijsorganisatie NIFV en het Nederlands Bureau Brandweerexamens (Nbbe) om met het ministerie van Veiligheid en Justitie, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, vóór het einde van het jaar een gezamenlijk versterkingsplan brandweeronderwijs gereed te hebben. In dit versterkingsplan brandweeronderwijs zullen de reeds lopende initiatieven ter versterking van het brandweeronderwijs meer in samenhang met elkaar worden gebracht.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj/nieuws/2011/09/09/brandweeronderwijs-verder-versterkt.html
RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616