Indeling brandweerkorpsen regio Noordoost-Friesland: Foutje of kapitale blunder?

Auteur Topic: Indeling brandweerkorpsen regio Noordoost-Friesland: Foutje of kapitale blunder?  (gelezen 3232 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Foutje of kapitale blunder?
 
29 December 2011

NOORDOOST-FRIESLAND - Sinds 1 november 2011 zijn de gebieden waarin de verschillende Friese brandweerkorpsen actief zijn veranderd. Dit is ingegaan gelijk met de ingebruikname van de Meldkamer Noord Nederland. Voor alle Friese, Groningse en Drentse korpsen heeft deze nieuwe indelingen grote gevolgen. Vreemd genoeg is deze drastische aanpassing zonder overleg gegaan met de Friese korpsen en weten zij officieel van niks. De Groningse korpsen zijn wel op de hoogte gesteld en is reeds begonnen met een verkenning van deze nieuwe indeling van het werkgebied.

Ook in Noordoost-Friesland heeft de nieuwe indeling grote gevolgen. Zo is het werkgebied van blusgroep De Westereen vele malen groter geworden en hebben de korpsen Kollum en Damwâld veel werkgebied moeten inleveren. Zo biedt korps De Westereen in het vervolg de eerste brandweerzorg ook in Walterswâld, Driesum en Kettingwier, terwijl dit voorheen gedaan werd door het korps Damwâld, wat gelijk aangrenzend is. Ook aan de oostgrens tegen Groningen aan is veel veranderd. Zo zal de plaatsen Kollumerpomp en Warfstermolen nu door het korps van Zoutkamp worden voorzien van de eerste brandweerzorg, terwijl eerst korps Kollum hier de eerste uitruk verzorgde.

Geen overleg
De vrijwilligers van de brandweerkorpsen in de regio Noordoost-Friesland zijn niet van te voren op de hoogte gebracht, terwijl op de Meldkamer Noord Nederland (MKNN) wel bevestigd dat de aanpassingen zijn door gevoerd. Dit in tegenstelling met de vrijwilligers in Groningen, zij hebben de nieuwe indelingen in goed overleg ontvangen. Zelfs burgemeester Bilker van de gemeente Kollumerland was niet op de hoogte gebracht van deze veranderingen. Hij heeft per brief om opheldering gevraagd bij de Regionale Brandweer Fryslân.

Henk van der Veen
In een reactie laat commandant van Noordoost-Fryslân Henk van der Veen weten wel op de hoogte te zijn gesteld over de nieuwe werkgebieden, maar dat deze nu reeds zijn ingevoerd bij de meldkamer was hem niet bekend. Volgens van der Veen zijn er afspraken gemaakt dat de korpsen van Groningen nu nog niet grensoverschrijdend te werk gaan. Dat dit al wel is doorgevoerd in de meldkamer bevreemd hem zeer.

“Bij calamiteiten gaat het er om dat de burgers zo snel mogelijk brandweerzorg krijgen als mogelijk is, dat is in elk geval gewaarborgd” aldus Henk van der Veen. Henk van der Veen is momenteel wegens ziekte niet aan het werk en zal na de jaarwisseling zijn werkzaamheden weer hervatten. Dan zal door hem gekeken worden hoe de indeling nu is ingevoerd. Mocht dan blijken dat er fouten zijn gemaakt, dan zal van der Veen dit zo snel mogelijk laten veranderen.

Oud en nieuw
Korpsen uit de regio Noordoost-Friesland reageren verbijsterd te zijn over deze gang van zaken. Met de jaarwisseling voor de deur, waarbij brandgevaar vele malen hoger ligt, dan normaal, is het vreemd dat korpsen zelf niet weten wat hun eigen werkgebieden zijn, en dit via de media moeten vernemen. De Groninger korpsen beschikken nog niet eens over kaarten waar de brandkranen op staan aangegeven in de Friese plaatsen, zoals Warfstermolen, Kollumerpomp en Burum. Dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden, zeker met de jaarwisseling, mag duidelijk zijn.

Bron: RTV Noordoost-Friesland
kens62

  • Kerninstructeur C2000
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 627
Ik mag aannemen dat o.a. de aanvalsplannen en de waterwinplaatsen snel gekopieerd zijn en naar de commandanten van de nieuwe werkgebieden zijn gestuurd  8)
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever