Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 108007 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

korsakoff

  • Gast
Reactie #100 Gepost op: 12 december 2007, 20:53:03
Reactie NVBR:

Zorgen over oplopende opkomsttijden
De NVBR onderschrijft het zorgelijke beeld van de opkomsttijden van de brandweer, zoals dit wordt geschetst door het gepresenteerde rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). Wij onderstrepen dat de problemen met de opkomsttijden niet aan de individuele brandweermannen en -vrouwen zijn te wijten. Zij leveren juist elke dag weer een maximale prestatie om de brandveiligheid van Nederland te waarborgen.

De oorzaken van de problemen liggen in de organisatorische en bestuurlijke aansturing van de brandweer. De Inspectie toont met de beschreven oplossingsrichtingen duidelijk aan dat het mogelijk is de problemen aan te pakken. Het is nu een kwestie van bestuurlijke wil van de gemeenten en brandweermanagement om door te pakken. Het is in onze ogen goed dat de Minister ook zelf het heft in handen neemt en duidelijke normtijden in regelgeving gaat vastleggen. De burger weet zo waar hij aan toe is en aan de gemeenten wordt houvast geboden over aan welke minimum kwaliteitseisen de brandweerzorg moet voldoen. De NVBR is van mening dat een slagvaardige en goed georganiseerde brandweer letterlijk van levensbelang is.

Toelichting
De NVBR waardeert het constructieve rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) over de toenemende opkomsttijden van de brandweer. Omdat het rapport niet alleen knelpunten signaleert, maar ook verbetervoorstellen geeft, kunnen de brandweerkorpsen er goed mee aan de slag. De NVBR plaatst wel vraagtekens bij de gepresenteerde cijfers, maar herkent wel het geschetste beeld. Met het rapport heeft de IOOV een belangrijke bijdrage geleverd aan de discussie over de toenemende opkomsttijden van de brandweer.

Een snelle opkomsttijd is voor de brandweer belangrijk om effectief te kunnen optreden bij een calamiteit. In veel gevallen kan de brandweer de normtijd van 8 minuten (die voor de meeste objecten geldt) niet meer halen. Dit tast ook het gevoel van veiligheid van de burgers aan, die het gevoel van veiligheid ontlenen aan de wetenschap dat de brandweer snel ter plaatse is als er brand is. De stijging van de opkomsttijd is het gevolg van verschillende (in- en externe) factoren, zoals die ook onlangs door het CBS zijn genoemd. Wij zijn van mening dat het hier niet gaat om een probleem van de individuele brandweerman of -vrouw (vrijwilliger of beroeps). Deze doet zijn/haar werk met grote professionaliteit, toewijding en betrokkenheid. Wij zien de stijging van opkomsttijden vooral als een bestuurlijk - en managementprobleem.

De brandweer in Nederland is uniek door de combinatie van beroeps- en vrijwillige krachten, die zich op een professioneel niveau inzetten voor de fysieke veiligheid. Uit het inspectierapport en uit eerder verschenen rapporten blijkt dat dit systeem effectief en betaalbaar is, maar ook kwetsbaar. Daarom behoeft de brandweerzorg continue bestuurlijke en organisatorische aandacht. De brandweerkorpsen zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de vrijwillige inzet en het reduceren van de kwetsbaarheid van de brandweerzorg. Zij zullen hierbij ondersteuning moeten krijgen van het openbaar bestuur, zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau.

De IOOV draagt met haar rapport op een positieve wijze bij aan de discussie over de (problemen rondom) de opkomsttijden van de brandweer. Deze discussie moet in de ogen van de NVBR op lokaal niveau gevoerd worden tussen het management van de brandweer en het gemeentebestuur. Ook heeft de inspectie, na beraad met deskundigen uit het brandweerveld, een aantal oplossingsrichtingen aangedragen. Deze zijn vooral gericht op de verwerkingstijd van de meldkamer, de uitruktijd (waarbij zich vooral problemen voordoen tijdens de dagdiensten doordeweeks) en de aanrijtijd (waarbij problemen ontstaan bij verkeersbelemmerende of remmende maatregelen). De inspectie geeft hierbij aan dat er veel winst valt te behalen op het terrein van preparatie, proactie en preventie. Zo bieden rookmelders in woningen perspectief om de brandveiligheid te vergroten. De NVBR pleit zelf ook voor een meer actieve rol van de burgers zelf, om de brandveiligheid in Nederland te vergroten.

Het gemeentelijk bestuur en het brandweermanagement staan voor een aantal opdrachten, waarbij de NVBR met alle kennis en ervaring uit het brandweerveld een constructieve bijdrage kan leveren. Zo stelt de IOOV voor om de werkwijzen van de meldkamers te uniformeren, een gericht personeelsbeleid te voeren waarin afstemming met hoofdwerkgevers plaatsvindt over de inzet van de brandweervrijwilligers en de ligging van de brandweerkazernes te optimaliseren. De NVBR onderschrijft die aanbevelingen en het voornemen van de minister om een uniforme norm te stellen aan de opkomsttijden. Hiermee kan de burger aanspraak maken op het recht op een gelijkwaardig niveau van veiligheid en brandweerzorg.

Klik  hier voor het inspectierapport


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #101 Gepost op: 13 december 2007, 21:20:16
http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article2844278.ece?secId=529

Acht minuten hele kluif voor brandweer

Gepubliceerd op 13 december 2007, 17:37
Laatst bijgewerkt op 13 december 2007, 17:39
noordkop -

Bij een brand in bijvoorbeeld Haringhuizen kan de brandweer van Schagen sneller ter plaatse zijn dan het korps van Niedorp. Zo zijn er meer voorbeelden aan te geven in Noord-Holland Noord. De brandweerkorpsen in dit gebied willen in de nabije toekomst dan ook uitgaan van operationele grenzen in plaats van gemeentegrenzen.


Opzet is dat die werkwijze met ingang van februari van het nieuwe jaar wordt ingevoerd

. Als aanrijtijd geldt een norm van acht minuten. Deze is niet wettelijk vastgelegd, maar minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) is van plan dit wel te doen. Dat liet ze woensdag weten naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Uit het rapport blijkt dat de vrijwillige brandweer in zeventig procent van de gevallen pas na twaalf tot vijftien minuten ter plaatse is.

,,Het zal een hele kluif worden om in onze regio de norm van acht minuten altijd te halen. Je hebt te maken met een uitgestrekt, veelal landelijk gebied'', geeft regionaal brandweercommandant Robin Burgering van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord aan.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #102 Gepost op: 13 december 2007, 21:21:27
http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article2844278.ece?secId=529

'Eis van 8 minuten voor brandweer niet realistisch'

Gepubliceerd op 13 december 2007, 16:39
Laatst bijgewerkt op 13 december 2007, 16:42
enkhuizen -  De brandweer verplichten om binnen acht minuten bij een brand te zijn, is niet realistisch.

Niet alleen in de steden Hoorn en Enkhuizen is dit onmogelijk, ook in de uitgestrekte gemeente Medemblik is die eis een utopie. ,,Als je dit overal wilt redden dan hebben wij wel tien brandweerposten nodig.’’ Dat de brandweer binnen acht minuten ter plaatse moet zijn, is nu nog een richtlijn. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dit nu als verplichting wettelijk vastleggen. De bewindsvrouw reageert hiermee op een inspectierapport. Daarin staat dat de brandweer in ons land vorig jaar vaak tussen de 12 en 15 minuten nodig had om te arriveren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #103 Gepost op: 13 december 2007, 21:22:20
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article2843374.ece

Brandweernorm niet mogelijk in Drachten

Gepubliceerd op 13 december 2007, 14:45
Laatst bijgewerkt op 13 december 2007, 15:33
DRACHTEN -

Smallingerland kan zich onmogelijk houden aan de nieuwe aanrijtijden van de brandweer die het rijk van plan is in te voeren.  Voor een plattelandsgemeente is het ondoenlijk overal binnen acht minuten te zijn, aldus burgemeester Bert Middel.

In de dorpen zouden minstens twee nieuwe kazernes gebouwd moeten worden. ,,Je moet naar een halve beroepsorganisatie en je hebt nog veel meer vrijwilligers nodig'', aldus de burgemeester. Dit  zou 2 tot 3 miljoen euro per jaar kosten.

Minister Guusje ter Host kondigde deze week aan dat de aanrijtijden drastisch bekort moeten worden. Smallingerland blijft echter vasthouden aan maximaal 15 minuten.

Volgens Middel kan met brandpreventie een hoop tijd en ellende worden bespaard. Door rookmelders te gebruiken komen meldingen eerder bij de brandweer binnen. Dit bespaart waarschijnlijk ook meer levens dan snellere aanrijtijden.





http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/19645/Aanrijtijd_brandweer_Drachten:_15_min.html

Aanrijtijd brandweer Drachten: 15 min.
donderdag 13 december 2007 Drachten

De brandweer van Drachten moet in 80% van alle brandweermeldingen (prio 1) binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Dat heeft het college van B&W van de gemeente Smallingerland als prestatie-eis vastgesteld. Het college wil helderheid over de verwachtingen die het publiek van de brandweer heeft en onderschrijft met dit besluit de conclusie dat het onmogelijk is om in een uitgestrekte gemeente als Smallingerland overal te kunnen voldoen aan de normen van het Rijk.

Het Rijk haar wenselijke norm varieert (onder meer afhankelijk van type gebouw, bouwjaar en de aanwezigheid van brandmeldsystemen) tussen de 5 en 15 minuten. Een opkomsttijd van maximaal een kwartier sluit in de regio Drachten beter aan bij de dagelijkse praktijk. Uit de statistieken van het eerste halfjaar van 2007 blijkt ook dat de brandweer in Smallingerland in 83% van de uitrukken binnen 15 minuten ter plaatse is.

 :-X :-X :-X :-X :-X


Gast48368

  • Gast
Reactie #104 Gepost op: 13 december 2007, 21:33:36
.

Het Rijk haar wenselijke norm varieert (onder meer afhankelijk van type gebouw, bouwjaar en de aanwezigheid van brandmeldsystemen) tussen de 5 en 15 minuten. Een opkomsttijd van maximaal een kwartier sluit in de regio Drachten beter aan bij de dagelijkse praktijk. Uit de statistieken van het eerste halfjaar van 2007 blijkt ook dat de brandweer in Smallingerland in 83% van de uitrukken binnen 15 minuten ter plaatse is.

 :-X :-X :-X :-X :-X

Ja, een korps als drachten moeten zich door heel wat verkeer heen worstelen met een uitruk, ik weet wat voor route ze af moeten leggen eer ze bij de kazerne zijn.Het verzorgingsgebied is ook enorm uitgestrekt, dus ondoenlijk die 8minuten. Ik kijk er niet van op, van die statistieken . :-X


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #105 Gepost op: 13 december 2007, 21:48:33
Ik zeg alleen maar waarom de norm van 15 minuten... waarom geen 30 minuten of 60 minuten... Je bent gewoon veel te laat.... Een brand wordt pas na 13 minuten (normatief brandverloop) opgemerkt omdat er vlammen naar buiten komen... :-X tel daarbij nog 15 minuten op voordat de brandweer terplaatse is... Ik zou als commandant daar geen verantwoordelijkheid voor durven te nemen... Zie wat er in Hilversum gebeurt is... ;) 8)

Als je dat probleem wilt ondervangen moet je inderdaad verplicht rookmelders gaan ophangen in gebouwen waar de norm niet gehaald wordt of je gaat als gemeente een éénmalige uitgave doen in het aanleggen van sprinklerinstallaties. Willen de bewoners dit niet DAN pas is het volgens mij hun eigen verantwoordelijkheid. Ik vind niet dat je verantwoordelijkheid ophoud als je de 15 minuten laat vastleggen in een besluit van de gemeente raad want een individuele burger realiseert het zich niet wat dit inhoud...

Zouden trouwens de verzekeringspremies in die gebieden ook omhoog gaan... Is nu ook al voor autoverzekeringen als je in een risico stad woont...   ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #106 Gepost op: 14 december 2007, 01:18:02
Volgens mij zijn de commandant verrast omdat ze net op de 15 minuten ingestoken hebben ipv vasthouden aan de 8 minuten... Het is erg moeilijk om nu tegen je burgemeester te zeggen dat Guusje toch wel gelijk heeft.... 8) ::)


http://www.rtvdrenthe.nl/9f64e8ae-dcae-4493-a990-f473f05f8208.aspx?newsId=18735

Brandweer vindt 8-minuteneis irreëel      13-12-2007
ASSEN - Brandweercommandant Fred Heerink van de Regionale Brandweer Drenthe vindt de eis om binnen 8 minuten bij een brand te zijn, niet reëel.

Minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken dreigt deze eis van 8 minuten wettelijk vast te leggen. Ze is ontevreden over de aanrijtijden van de brandweer die landelijk nu vooral tussen de 12 en 15 minuten liggen. De eis van Ter Horst, komt net op het moment dat in Drenthe juist de aanrijtijd in alle gemeenten op maximaal 15 minuten vastgesteld gaat worden, omdat de brandweervrijwilligers door verkeersdrukte niet sneller bij de kazerne kunnen zijn.

audio: http://212.178.73.48/media/radio/4AD528F54DB55B3EC12573B0003CD6EE_WFiles_1.mp3


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #107 Gepost op: 14 december 2007, 07:36:57
Om nu meteen alles op de brandweercommandanten af te schuiven vind ik wat kort door de bocht...

Wat wil je? In principe is iedere norm haalbaar als er maar genoeg geld voor vrijgemaakt wordt en hier zit naar mijn idee (als relatieve buitenstaander van het hele brandweergebeuren, maar wat er gebeurt is een niet onbekend fenomeen in de gezondheidszorg) een flink deel van het probleem. Ter Horst komt nu met een heel leuk standpunt alleen ik lees nergens over meer geld, wel leuke creatieve lapmiddeltjes als:
-meer vrijwilligers werven (alsof dat niet gebeurt ???)
-iedereen aan de scooter (lekker met glad/ regenachtig weer, je hele korps een maand uit de roulatie ivm alle botbreuken)
-overdag vrijwilligers anders indelen (die alleen steeds moeilijker toestemming krijgen van hun werkgever, misschien tijd voor een financiële compenstatie ivm alle onterechte OMS'en waar hun bedrijf onder lijdt aangezien zij steeds hun werknemers kwijt zijn)

Iedere norm heeft ook consequenties en wat dat betreft is het misschien wel zo eerlijk van de Drentse brandweercommandant die er gewoon eerlijk voor uitkomt dat je het eerste kwartier er simpelweg alleen voorstaat. Balen als je huis in de fik staat, maar misschien stimuleert het mensen om iets meer zelf na te denken over preventieve maatregelen.


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #108 Gepost op: 14 december 2007, 08:34:07
Wij hebben het ook zelf gemeten.
Als wij al in de auto zitten doen we er ruim 8 minuten over om aan de andere kant van onze gemeente te komen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #109 Gepost op: 14 december 2007, 18:33:00
http://www.weblogzwolle.nl/content/view/5584/

 Brandweer Zwolle rijdt op tijd
vrijdag 14 december 2007

De brandweer Zwolle is in het afgelopen jaar in 91,5% van de gevallen op tijd bij een brand of incident geweest. Ten opzichte van voorgaande jaren is in de aanrijtijd een stijgende lijn te zien (2005: 90%; 2006: 90,5%). Hiermee voldoet de brandweer aan haar taak: de gemeenteraad stelde dat in 90% van de gevallen de brandweer binnen de 8 minuten ter plekke moet zijn.

De normtijden voor de brandweer zijn een richtlijn en zijn landelijk niet wettelijk vastgelegd. Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Zwolle deze norm wel vastgesteld voor de brandweer Zwolle. Afgelopen woensdag werd bekend dat minister Ter Horst een vaste normtijd van acht minuten voor alle brandweerkorpsen wettelijk wil vastleggen. Zij besloot dit n.a.v. het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), waarin staat dat bij 70 procent van de branden de brandweer te lang nodig had om ter plekke te komen.

De gemeente Zwolle is al enige jaren bezig met kwaliteitsverbetering van het brandweerzorgniveau. Onder andere door een goede plaatsing van de kazernes en door het gebruik van twee bezette posten (Marsweg en Harm Smeengekade) bereikt de brandweer haar uitrukgebied zo goed en tijdig mogelijk. Om dit niveau in de toekomst te handhaven, zijn er plannen voor een nieuwe post Noord, die de oude kazerne aan de Harm Smeengekade moet gaan vervangen. Als locatie van de nieuwe post wordt gedacht aan het gebied Zwartewaterallee. De beslissing van een nieuwe post moet volgend jaar door de gemeenteraad genomen worden.