Opmerking mod DiNozzo: Afhankelijk van de datum van de post kan het zijn dat bepaalde informatie of links niet meer actueel zijn! Kijk op www.kombijdepolitie.nl voor actuele informatie!ToelatingseisenIedere regio heeft zijn eigen toelatingseisen, echter enkele dingen zijn landelijk geregeld.
Ieder korps houd zeven stappen aan die je, ongeacht welk niveau je wilt gaan volgen zal moeten doorlopen. Deze stappen zijn:
- Solliciteren (dit doe je bij het korps waar je wilt gaan werken)
- Korpsvoorlichting
- Intakegesprek
- Selectie
- Gesprek bij een korps
- Medische keuring en antecedentenonderzoek
- Aanstelling en start opleiding
Voor meer informatie zie:
http://www.kombijdepolitie.nl/selectie/Pages/default.aspxEr zijn twee punten waar over het algemeen de meeste vragen over zijn en die zal ik nader toelichten:
Deel A (taaltest, intelligentietest, persoonlijkheidsvragenlijst en sporttest)
Deel A neemt ongeveer 1 dag in beslag. De taaltest en intelligentietest bestaan uit een test welke op de computer wordt afgelegd. Dit is ietwat te vergelijken met een IQ test. Je moet verschillende vragen op het gebied van taal en rekenen beantwoorden. De sporttest bestaat uit het afleggen van een parkoers waarbij je verschillende vaardigheden moet laten zien. Voor meer informatie en filmpje zie
http://www.kombijdepolitie.nl/Pages/Sporttestalternatievepagina.aspxDeel B (psychologisch interview en praktijkproef)
Deel B bestaat uit drie delen en volgt enkele weken na Deel A. Je moet een vragenlijst invullen om een beeld te schetsen van wie je bent, je krijgt een interview bij een psycholoog en je moet een rollenspel uitvoeren. Hierbij gaat het er vaak om dat jij in een lastige en moeilijke situatie een probleem moet zien op te lossen met een acteur.
Medische keuring en atecedentenonderzoek
Verder moet iedere sollicitant een medische keuring en antecedentenonderzoek ondergaan waarbij er diverse onderzoeken worden gedaan. Voor alle informatie zie
http://www.kombijdepolitie.nl/selectie/Pages/Medischekeuring.aspx en
http://www.kombijdepolitie.nl/selectie/Pages/Antecedentenonderzoek.aspx
De opleidingenNiveau 2 assistent politiemedewerker / surveillant
Niveau 3 Politiemedewerker / agent
Niveau 4 Allround politiemedewerker / hoofdagent
Niveau 5 Bachelor of policing / Politiekundige
Niveau 6 Master of science in policing / Politiekundige (master)
De opleiding bestaat uit duaal werken en leren. Over het algemeen ga je drie maanden naar school, vervolgens drie maanden de straat op, drie maanden naar school etc.
Er zijn 6 locaties waar politiescholen gevestigd zijn dit zijn de locaties: Amsterdam, Drachten, Eindhoven, Den Haag, Apeldoorn en Rotterdam. Je opleiding volg je op een van deze locaties. Voor de niveaus 5 en 6 kan je alleen in Apeldoorn terecht.
Alhoewel voor niveau 4 over het algemeen een VMBO diploma voldoende is, verleggen de korpsen hun prioriteit steeds meer in de richting van de HAVO, zo neemt Amsterdam al langere tijd niemand meer aan voor de niveau 4 opleiding zonder havo of een MBO diploma.
Na je basisopleiding (tijdens de opleiding ben je aspirant) krijg je de rang die bij je opleiding behoord en zal je over het algemeen op een wijkteam geplaatst worden. Vanaf daar kan je jezelf verder gaan specialiseren als bijvoorbeeld ME’er, AT-er, persoonsbeveiliger (DKDB), Recherche, of hondengeleider.
SalarisEen van de voordelen van de politieopleiding is dat je vanaf dag 1 salaris krijgt betaald. Je stroomt in als aspirant in salarisschaal 4. Gedurende de opleiding ga je (bij het behalen van je examens) omhoog in je salarisschaal. Helaas vind er op dit moment een wijziging plaats waardoor de kans groot is dat je tijdens je schoolperiodes alleen een stagevergoeding krijgt.
Tijdens de opleidingIn de opleiding moet je diverse proeves afleggen. Deze proeves zijn ondergebracht in kernopgaven. Voor ieder examen heb je drie kansen, na drie keer zakken zal je opleiding (in principe) beëindigd worden. Een aantal voorbeelden van kernopgaven zijn: Evenementen, geweldsdelicten, drugsdelicten, wapens en munitie, verkeer, jeugd etc. Voor een volledige lijst zie:
http://www.politieacademie.nl/onderwijs/JeCarriereStarten/Pages/Allroundpolitiemedewerker.aspxBegeleidingTijdens je opleiding wordt je door meerdere mensen begeleid. Vanuit de politieacademie is er een trajectbegeleider toegewezen. Deze houd toezicht op jou opleiding en zal vanuit de politieacademie de nodige begeleiding bieden. Vanuit het korps zal er een teamleider aangewezen worden. Deze regelt alles vanuit het korps voor jou en je opleiding. Je teamleider beoordeeld ieder jaar of je goed functioneert. Verder vind er in het korps begeleiding plaats door coaches. De hoeveelheid coaches per student verschilt gigantisch per regio. In de ene regio is er 1 op 1 begeleiding, en in de andere regio 1 op 5. Je coach zal aan het begin van je loopbaan veel met je op pad gaan om de basis politie vaardigheden te oefenen. Gedurende de opleiding zal dat steeds minder worden waarbij je moet laten zien dat je zelfstandig kan werken.