'Bio-ethanol in sfeerhaard levensgevaarlijk'

Auteur Topic: 'Bio-ethanol in sfeerhaard levensgevaarlijk'  (gelezen 7256 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 16 december 2012, 19:39:01
Bio-ethanol in sfeerhaard levensgevaarlijk'

Geen open haard, maar tijdens donkere en winterse dagen toch behoefte aan een gezellig vuurtje in huis? Sfeerhaarden op bio-ethanol zijn dan een alternatief. Ze zijn volgens fabrikanten milieuvriendelijk, schoon en veilig. Is dat ook zo?

Alarm
De Brandwondenstichting sloeg vorig jaar alarm over de forse toename van het aantal gewonden door bio-ethanol. Die waarschuwing heeft weinig uitgehaald, constateert de stichting. Het aantal gewonden is onverminderd hoog, circa dertig per jaar. Dat is nog maar het topje van de ijsberg omdat bij de brandwondencentra alleen de ernstig gewonde slachtoffers binnen komen.

Sfeerhaarden
Volgens de Brandwondenstichting doen de verwondingen door bio-ethanol zich het hele jaar voor. De stichting vermoedt dat in de zomer de barbeques en vuurkorven de boosdoener zijn en in de wintermaanden sfeerhaarden en -branders in en rondom het huis. Die haarden zijn er in twee vormen: tafelmodellen en haarden die aan de wand kunnen worden opgehangen.

Steekvlam
Volgens de Brandwondenstichting ontstaan de ongelukken vooral als de ethanol is opgebrand en gebruikers de haard bijvullen. Als er toch nog een klein vlammetje brandt of het reservoir nog gloeiend heet is, kan er een steekvlam ontstaan. Kiki Kamerbeek ondervond het gevaar van het vluchtige bio-ethanol aan de lijve. Zij raakte begin dit jaar zwaar gewond toen ze haar wandhaard bijvulde. Kamerbeek liep tweede- en derdegraads brandwonden op aan onder meer haar benen en romp. Ze lag ruim twee maanden in het Brandwondenziekenhuis.

Voorlichting
Sfeerhaardenfabrikanten hebben sinds de alarmering van de Brandwondenstichting de waarschuwingen op hun producten aangescherpt. Zo wordt er in handleidingen en met stickers en afbeeldingen op de haarden zelf gewaarschuwd dat de haarden niet mogen worden bijgevuld als het toestel nog heet is. Volgens de Brandwondenstichting verkleint dat weliswaar de risico's, maar neemt het ze niet helemaal weg. Dat komt mede doordat bio-ethanol als veilig en milieuvriendelijk wordt aangeprijsd. Veel mensen realiseren zich niet hoe vluchtig en licht ontvlambaar het is. "Het is slachtoffermaker nummer één", aldus brandwondearts Paul van Zuijlen.

NVWA
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn sfeerhaarden veilig zolang de gebruikers zich strikt aan de gebruiksvoorschriften houden. Toch ziet ook de NVWA risico's bij het bijvullen van de bio-ethanol. De toezichthouder onderzocht in 2010 en 2011 sfeerhaarden op bio-ethanol. Het ging daarbij om vijftien tafelhaarden. Zij werden allemaal afgekeurd vanwege het ontbreken van goede veiligheidsvoorschriften en vanwege een groot gevaar op omvallen. De NVWA doet op dit moment opnieuw onderzoek naar tafelhaarden. Volgend jaar volgen ook de wandhaarden. 
Zie voor meer tips voor veilige feestdagen: www.brandwonden.nl

Voor het volledige artikel met het fragment uit Kassa
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/bio-ethanol-in-sfeerhaard-levensgevaarlijk/speel/1/
Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 24 december 2012, 01:47:58
ook de gelhaard blijft oppassen:

Topic: Middelbrand (woning) Omnibusdrift - Nieuwegein 23-12-2012

VR Utrecht ‏@vrutrecht

In #Nieuwegein is een gelhaardje in #brand geraakt. De bewoner heeft hierbij brandwonden opgelopen en is vervoerd naar het ziekenhuis.
Samen sterk in de hulpverlening!


CasperdJ

 • Nieuwe gebruiker
 • *
 • Berichten: 1
Reactie #2 Gepost op: 3 mei 2020, 22:54:04
Daarom ga ik serieus voor een elektrische haard.Het is veel te riskant met twee kleine kinderen voor een bioethanol haard te gaan met echt vuur, ook zou het mooi zijn.
De zekerheid van mijn gezin heeft echt prioriteit! Super blij dat er zo forums zijn, die nog tips en informatie geven terwijl hier https://www.bioethanolhaard-shop.nl/bio-ethanol_3044.html bioethanol en bioethanol haarden echt goed gesproken worden.Snap ik niet altijd. Er zijn genoeg gevallen met brand in het huis door alleen maar de haard alleen te laten of gewoon een bioethanol haard te hebben.

Groet,Casper!