Politie sluit tweehonderd bureaus

Auteur Topic: Politie sluit tweehonderd bureaus  (gelezen 20153 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Gepost op: 15 december 2014, 05:44:49
Wederom heeft Dhr. Opstelten iets leuks verzonnen.   :(

Helft Politiebureaus gaat dicht. Van de 400 bureaus zullen er nog ca. 167 over blijven.
Daarnaast komen er zo'n 400 kleine steunpunten in b.v. gemeentehuizen.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2009067-ruim-de-helft-van-politiebureaus-gaat-dicht.html


Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #1 Gepost op: 15 december 2014, 06:39:28
Politie sluit tweehonderd bureaus

Als gevolg van de invoering van de Nationale Politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht.
Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Bron: http: www.nu.nl/binnenland/3953259/politie-sluit-tweehonderd-bureaus.html


Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,818
    • Regio15
Reactie #2 Gepost op: 15 december 2014, 08:23:30
Politie meer op straat en minder in bureau

Den Haag - De politie is steeds vaker aan het werk in de wijk dankzij het gebruik van digitale middelen en moderne technologie. Burgers en bedrijven kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden om met de politie in contact te komen: persoonlijk, telefonisch of via internet. In haar communicatie richting de burger maakt de politie zelf ook volop gebruik van moderne media. Denk aan actief gebruik van social media, maar ook politie.nl, Opsporing Verzocht en 3D-aangifte.

Met al deze ontwikkelingen verandert de maatschappelijke rol van ‘het politiebureau’. Aangiften kunnen niet alleen op het politiebureau, maar ook telefonisch, via internet of zelfs bij de burger thuis worden opgenomen. Meldingen kunnen niet alleen telefonisch, maar ook via internet worden doorgegeven. Voor spoed blijft het altijd noodzakelijk om 112 te bellen. Vragen aan de wijkagent kunnen ook gesteld worden in een Direct Message op Twitter, en tips over rechercheonderzoeken bij Opsporing Verzocht worden tegenwoordig eenvoudig via een second screen doorgegeven aan de politie.

De dienstverlening van de politie wordt in de toekomst nog verder vergroot en geoptimaliseerd. Op dit moment zijn ongeveer 1.500 wijkagenten actief op twitter. Het landelijke Twitteraccount van de politie heeft 128.000 volgers en het landelijke Facebookaccount heeft bijna 17.000 volgers. En van de mogelijkheid om via internet aangifte te doen van eenvoudige feiten maken jaarlijks al ruim 400.000 mensen gebruik.
Politiebureaus

Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat de politie steeds minder afhankelijk zal zijn van traditionele politiebureaus. In goed overleg met de burgemeesters is daarom besloten om een aantal bureaus op termijn te sluiten omdat deze vierkante meters door de politie niet meer worden gebruikt. Ook de politie moet efficiënt met haar financiële middelen omgaan. Daartoe behoort ook het afstoten van niet-gebruikte kantoorruimte. Een ontwikkeling die overigens in meerdere branches al heel gebruikelijk is sinds de intrede van moderne digitale middelen.
Efficiënt maar dichtbij

De nieuwe manier van werken beschrijft de politie als ‘efficiënt, maar wel dichtbij’. Hierbij past een nieuwe kijk op huisvesting. Traditionele politiebureaus waar echt nodig, en daarbij een reeks laagdrempelige politiesteunpunten op (neutrale) locaties. Denk aan een ruimte in een gemeentehuis of wijkcentrum. Burgers kunnen daar terecht voor het doen van aangifte, soms in 3D-contact met een politiemedewerker op afstand, of voor een gesprek met bijvoorbeeld de wijkagent.
Afspraken met burgemeesters

Welke bureaus in de toekomst open zullen blijven en waar steunpunten zullen verschijnen, is onderwerp van gesprek tussen politiechefs en burgemeesters. Samen maken zij afspraken over openingstijden, mogelijkheden en eventuele steunpuntlocaties. Sluiting van bureaus of aangepaste openingstijden wijzigen niets aan de belofte dat de politie 24/7 beschikbaar is. Overigens: niet alle aangemerkte politiebureaus sluiten meteen. Het besluit wordt geleidelijk uitgevoerd, met in 2025 de definitieve situatie.

Burgers kunnen dus in toenemende mate zelf kiezen wanneer en op welke manier zij in contact komen met de politie. Welk middel zij ook kiezen; de politie is er altijd. Voor een veiliger Nederland.

Bron: http://www.politie.nl/nieuws/2014/december/15/politie-meer-op-straat-en-minder-in-bureau.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,084
Reactie #3 Gepost op: 15 december 2014, 09:28:55
Dat er ruimte afgestoten kan worden weet iedereen. Zeker in de randstad zijn er bureau's die haast op loopafstand van elkaar zitten. Dat kan best minder, en is een van de goede dingen van de nationale politie. Ook komt er door het samengaan van ondersteunende afdelingen door het hele land kantoorruimte vrij. Het bericht komt niet onverwacht...

De vraag is alleen of je bij de 167 robuuste basisteams maar 14 bureau's extra nodig hebt. Een voorbeeld: het politiebureau Dronten werkte in het verleden veel samen met Lelystad (+/- 18 km afstand). In verband met de nationale politie zijn Dronten en de Noordoostpolder samengevoegd (+/- 30 km), en is Lelystad bij Zeewolde gevoegd (+/- 27.5 km) terwijl Zeewolde juist weer dichter bij Almere ligt (+/- 23 km). Nu heb je ineens 'maar' zes robuuste teams: Dronten-Noordoostpolder-Urk, Lelystad-Zeewolde, en 3 teams in Almere.

Ga je het bureau Dronten opdoeken en de noodhulp verplaatsen naar Emmeloord, en laat je daarmee een stad van 41.000 inwoners met tal van grote evenementen (Lowlands, Defcon etc) en een pretpark (Walibi Holland) achter met noodhulp die regelmatig 40 kilometer moet rijden vanaf het bureau? Er is een bewuste keuze gemaakt om Dronten niet bij Lelystad te voegen, dus dat zal ook geen optie worden.
Of laat je Zeewolde, een stadje met 21.500 inwoners over die op meer dan 25 km van een politiebureau in hun regio zitten alleen? Zal goed zijn voor je aanrijtijden.

Of handhaven ze gewoon de bureau's die er nu zijn alleen brengen ze dat voortaan onder in de steunpunten waar de wijkagenten ook komen te zitten? Dan veranderd er niet zo veel alleen scheelt het behoorlijk wat kosten in huisvesting op de lange termijn.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


koenb

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 643
  • Surveillant Vrijpol
Reactie #4 Gepost op: 15 december 2014, 09:40:42
Of ze moeten er voor kiezen om de noodhulp tijdens de dienst ook onder te brengen in de steunpunten. Ik denk dat met name in de dunbevolkte gebieden van Nederland het anders niet te doen is.


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #5 Gepost op: 15 december 2014, 09:53:11
Bij sommige samengevoegde regio's zitten de Ondersteunende Diensten (verkeer, honden, noem maar op) nu al aan de buitenste rand van de Eenheid, waardoor aanrijtijden soms meer dan verdubbeld zijn.

Er is over nagedacht zegt men...  :|


koenb

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 643
  • Surveillant Vrijpol
Reactie #6 Gepost op: 15 december 2014, 11:13:34
Citaat
Nationale Politie: sluiting bureaus geen bezuiniging
VANDAAG, 10:35 BINNENLAND

ANP
“We vergroten liever onze dienstverlening, dan dat we investeren in stenen.” Volgens Henk van Essen van de korpsleiding van de Nationale Politie, is de geplande sluiting van 233 politiebureaus geen bezuiniging, zo zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem is er sprake van vooruitgang, omdat de dienstverlening wordt aangepast en de politie meer gebruik maakt van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt.

"Randvoorwaarde is dat we onze dienstverlening kunnen waarmaken"

Henk van Essen van de korpsleiding van de Nationale Politie zegt dat de bereikbaarheid van de politie wordt vergroot. Ook blijven er volgens hem voldoende 'steunpunten' over.
Van Essen zegt dat de bereikbaarheid en de zichtbaarheid van de politie op straat worden vergroot. “Agenten kunnen meer gebruik maken van een smartphone, bijvoorbeeld om aangiftes op locatie te kunnen doen”.

Politieagenten doen administratief werk nu vooral op het bureau, maar dat kan dus best minder. Ook hoeven dienstoverdrachten in de toekomst niet meer op een politiebureau plaats te vinden, maar kan dat volgens Van Essen "gewoon op straat".

Steunpunten

De beslissing voor het sluiten van politiebureaus is niet over één nacht ijs gegaan. Volgens Van Essen wordt er nog eens tien jaar de tijd genomen om de plannen door te voeren. “Randvoorwaarde is ook dat we onze dienstverlening kunnen waarmaken”

In de toekomst zullen er grotere en kleinere ‘steunpunten’ overblijven. De grotere zijn te vinden op het platteland en kleinere in de Randstad. “Denk daarbij aan een kantoorruimte waar enkele dagen per week mensen naartoe kunnen komen.”

http://nos.nl/artikel/2009096-nationale-politie-sluiting-bureaus-geen-bezuiniging.html


Citaat
“Agenten kunnen meer gebruik maken van een smartphone, bijvoorbeeld om aangiftes op locatie te kunnen doen”.


Het lijkt mij niet echt prettig om aangiftes met je smartphone te typen. Betere uitkomst zou een mobiele werkplek zijn zoals een keer in een artikel in 24/7 stond. Kan deze alleen niet zo gauw vinden.


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #7 Gepost op: 15 december 2014, 11:34:05
Citaat van: skippy02 link=msg=1314435 date=1418618689
Wederom heeft Dhr. Opstelten iets leuks verzonnen.   :(

Helft Politiebureaus gaat dicht. Van de 400 bureaus zullen er nog ca. 167 over blijven.
Daarnaast komen er zo'n 400 kleine steunpunten in b.v. gemeentehuizen.
Op zich is dit niets nieuws, maar al jaren bekend. Waar ik me wel druk over maak is dat de samenvoegingen gedwongen zijn, en er eigenlijk geen budget is om de resterende basisteams te vergroten. Het gevolg hiervan is dat er een aantal bureau's zijn die eigenlijk te weinig ruimte hebben om het grotere personeelsaantal onder te brengen. Ik vraag me af of dat in de toekomst allemaal goed zal gaan.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Cabo

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 615
Reactie #8 Gepost op: 15 december 2014, 12:11:50
Die digitale middelen gaan geen levens redden hoor. Aanrijden zal toch vanuit een bureau moeten gebeuren en het is niet zo alsof er nooit iets gebeurd net na of tijdens een dienstwissel.


Highfield

  • Zeeofficier Koninklijke Marine
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,016
Reactie #9 Gepost op: 15 december 2014, 12:17:52
Het zal wel weer ten koste gaan van de voorzieningen buiten de lijn Alkmaar-Almere-Utrecht-Rotterdam. Dat is bijna standaard bij elk besluit over fysieke voorzieningen, infrastructuur en overheidsdiensten.
Bijdragen op persoonlijke titel.