Hulpverleningsforum

Wit: Geneeskundige hulpverlening => SEH en Ziekenhuizen => Topic gestart door: RAdeR op 29 november 2011, 20:28:44

Titel: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 29 november 2011, 20:28:44
Noodweg Tergooi slingert tussen bomen door
Door Redacteur De Gooi- en Eemlander

HILVERSUM - Tergooiziekenhuizen in Hilversum krijgt toch nog dit jaar een noodweg om de werkzaamheden op de Soestdijkerstraatweg en het Oostereind te omzeilen. Maandag is de aanleg van de weg hervat. Er komt een nieuwe route, tussen de bomen door.

Er gaan dus geen bomen meer om, benadrukt het ziekenhuis. De noodweg begint met een tweebaansgedeelte vanaf de Soestdijkerstraatweg, waar begin november al 33 bomen werden gekapt. Vanaf het punt waar de kap werd stilgelegd - de rechter bleek er bij nader inzien toch geen toestemming voor te hebben gegeven - komen nu twee eenrichtingswegen. De ene naar het ziekenhuis, de andere vanaf Tergooi. Deze weggetjes slingeren tussen de bomen door en sluiten aan op bestaande rechte asfaltweggetjes naar de rondweg richting spoedeisende hulp. Deze wegen worden wel opnieuw geasfalteerd.
De nieuwe constructie is niet ideaal, stelt ziekenhuiswoordvoerster Marieke Quant. ,,Het gaat om relatief smalle wegen, waar een ambulance niet kan inhalen.íí De route is niet alleen voor spoedritten, ook patiŽnten en ziekenhuispersoneel maken er straks gebruik van. Quant: ,,De weg is van levensbelang. Voor onze patiŽnten, maar ook voor het ziekenhuis als organisatie. We willen niet dat patiŽnten weglopen doordat we moeilijk bereikbaar zijn.íí
http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article12693213.ece/Noodweg-Tergooi-slingert-tussen-bomen-door (http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article12693213.ece/Noodweg-Tergooi-slingert-tussen-bomen-door)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: dielangemotormuis op 20 december 2011, 07:34:47
Sterftecijfers ziekenhuizen over 2010 bekend

UTRECHT -  In 2010 lag het sterftecijfer hoger dan verwacht in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en lager dan verwacht in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Maar conclusies moeten patiŽnten daar vooral niet aan verbinden. Dat zeggen de vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de vereniging van universitaire ziekenhuizen (NFU).
  
Op verzoek van het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben zij de zogenoemde gestandaardiseerde sterftecijfers voor ziekenhuizen over het jaar 2010 op een rijtje gezet. Dat zijn de werkelijke sterftecijfers, gedeeld door de verwachte sterftecijfers, vermenigvuldigd met 100. Daar komt een score uit, die boven of onder de 100 ligt.

Hoe lager die score, hoe lager de sterftekans in het ziekenhuis in kwestie. ĄMaar daar moeten patiŽnten dus niet blind op varenĒ, waarschuwt professor Cor Kalkman van de NFU. Ten eerste zijn de data die gebruikt worden om de rangschikking op te stellen niet steeds waterdicht en onderling vergelijkbaar en ten tweede zijn sterftecijfers alleen geen indicator van goede zorg, vindt Kalkman. ĄHet is ook veel relevanter om te kijken naar sterftecijfers per behandeling, dus niet alleen naar de sterftecijfers per ziekenhuis. In Engeland kijken ze sinds kort naar het aantal sterfgevallen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen na een behandeling naar een verpleegtehuis worden overgebracht en daar alsnog doodgaan.Ē Hij pleit ervoor dat die cijfers in Nederland ook worden meegenomen.

Het ministerie van VWS en de IGZ willen dat ziekenhuizen de sterftecijfers bijhouden en melden, maar de NVZ en de NFU staan hier niet om te springen. ĄDat kan verstrekkende en gevaarlijke gevolgen hebben. Dat ziekenhuizen geen doodzieke mensen meer willen behandelen bijvoorbeeld, omdat ze bang zijn dat ze bij hen doodgaanĒ, aldus Kalkman. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat informatie over ziekenhuizen beschikbaar is om patiŽnten te helpen in hun zoektocht naar de beste zorg.

In totaal zijn 93 ziekenhuizen aangesloten bij de NFU en de NVZ. 68 daarvan zijn opgenomen in de lijst die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is samengesteld over de sterftecijfers van 2010. Een aantal ziekenhuizen wou niet meewerken, een aantal andere ziekenhuizen had geen goede cijfers aangeleverd. Ziekenhuizen zijn niet verplicht mee te werken.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/11153988/__Sterftecijfers_ziekenhuizen__.html?sn=binnenland (http://www.telegraaf.nl/binnenland/11153988/__Sterftecijfers_ziekenhuizen__.html?sn=binnenland)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 20 december 2011, 09:17:49
Sterftecijfers ziekenhuizen over 2010 bekend


Sterftecijfers ongeldig omdat ziekenhuisinformatie rammelt

De nieuwe, gestandaardiseerde, sterftecijfers in Nederlandse ziekenhuizen zeggen niets over de werkelijke sterfte omdat de gegevens waarop de cijfers zijn gebaseerd, onbetrouwbaar zijn. Dat bleek gisteren tijdens de bekendmaking van deze HSMR-cijfers door de verenigingen van ziekenhuizen en academische ziekenhuizen: NVZ en NFU.

Geen kwaliteitsinformatie
Sprekers Cor Kalkman en Wim van Harten benadrukten meerdere malen dat de gepresenteerde cijfers uit 2010 alleen iets zeggen over de wijze van registreren door ziekenhuizen en een Ďindicatorí zijn voor interne analyses. De overall sterftecijfers zijn geen maat voor de kwaliteit van zorg en vormen ook geen indicatie voor vermijdbare sterfte. De reden waarom NVZ en NFU nu onbetrouwbare cijfers presenteren waar het publiek en andere externe partijen niets aan hebben, is omdat zij dat nu eenmaal hebben beloofd aan VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Slechte basisinformatie
Kalkman, anesthesioloog in het UMC Utrecht, noemt het schokkend dat een derde van de ziekenhuizen zulke slechte data aanleverde dat het CBS er niet eens een cijfer uit kon berekenen. Bijvoorbeeld omdat er veel te veel vage diagnoses zijn genoteerd en de gegevens niet uniform zijn. In deze groep zitten opvallend veel grote ziekenhuizen. Een oorzaak hiervan is dat de Landelijke Medische Registratie, de centrale databank die als basis is gebruikt voor de sterftecijfers, aan alle kanten rammelt. De LMR is nooit opgezet met het doel hieruit HSMR's te destilleren en sommige ziekenhuizen zijn al jaren geleden gestopt met het aanleveren van gegevens. Opnieuw beginnen, kost een ziekenhuis al gauw zes nieuwe medewerkers. Bovendien is het aanleveren van deze gegevens niet wettelijk verplicht. Van Harten hoopt dat de gepresenteerde cijfers ziekenhuizen stimuleren om er weer mee te beginnen. Kalkman vindt dat het aanleveren van data om onderling vergelijkbare sterftecijfers te kunnen berekenen, zo snel mogelijk verplicht moet worden gesteld: ďEen raad van bestuur kan er druk achter zetten en de medisch specialisten aanzetten tot het leveren van juiste informatie, zoals een goede ontslagbrief.Ē Kalkman denkt dat medisch specialisten er zelf ook uiteindelijk bij zijn gebaat om transparant te zijn. Een eerlijke vergelijking is uiteindelijk wat iedereen wil, vermoedt hij. Om daaraan direct toe te voegen: ďMaar ik ben een rasoptimist..Ē

Goede hoop
Het is de bedoeling dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu met ziekenhuizen gaat praten die hoog scoren op het gestandaardiseerde sterftecijfer. Maar de gegevens zijn zo onbetrouwbaar dat een hoog sterftecijfer waarschijnlijk meer zegt over de kwaliteit van de aangeleverde data dan over de werkelijke sterfte in dat ziekenhuis. Van Harten en Kalkman willen niet direct zeggen dat zij hun tijd beter hadden kunnen besteden dan aan deze HSMR-cijfers, maar zegt Van Harten: ďHet voelt wel een beetje zo.Ē Toch is er op dit moment geen beter alternatief, en daarom gaan de ziekenhuizen door met de HSMR in de hoop dat de registratie verbetert. Tot dan, moeten patiŽnten en anderen die iets over de kwaliteit van een ziekenhuis willen weten, zich ook tot andere bronnen wenden. Kalkman: ďIk zou nooit mijn keuze laten bepalen door de HSMR. Je moet het zien in vergelijking met een hoge score op de ranglijsten van bijvoorbeeld het AD en Elsevier. En de druk van Ďpeer pressureí, de beoordeling door collega-specialisten, dat zegt ook veel.Ē
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/12940/Sterftecijfers-ongeldig-omdat-ziekenhuisinformatie-rammelt.htm (http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/12940/Sterftecijfers-ongeldig-omdat-ziekenhuisinformatie-rammelt.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: rjvaneyk op 20 december 2011, 11:31:49
Ziekenhuis weigert klanten verzekeraar Achmea

Laatste update:  20 december 2011 11:13 info.

 TILBURG - Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk behandelt dit jaar geen patiŽnten meer die verzekerd zijn bij Achmea.

Het budget voor die verzekeraar is sinds vorige week op, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.

Alleen mensen die bij de spoedeisende hulp aankloppen en patiŽnten die al stonden ingepland, worden nog geholpen.

Verzekeraars en ziekenhuizen spreken met elkaar af hoeveel behandelingen er worden vergoed. Nu dat aantal is bereikt, wil het TweeSteden ziekenhuis niet opdraaien voor de extra kosten. Achmea zou niet meer budget willen toekennen.

© ANP
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 januari 2012, 08:20:19
Auteur is prof. Guus Schrijver van het Julius Centrum van het UMC Utrecht
http://www.unitzorginnovatie.nl/ (http://www.unitzorginnovatie.nl/)
Een redelijke autoriteit op spoedzorg.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 2 mei 2012, 13:54:46
Het UMCG heeft sinds gisteren noodgedwongen een deel van de intensive care gesloten. Het gaat om de beademings-afdeling. Reden voor de sluiting is een nijpend personeelstekort. Vooralsnog zullen patiŽnten geen last hebben van de tijdelijke sluiting.

Er zijn op dit moment te weinig artsen om de intensive care de klok rond te bemensen. Het ziekenhuis heeft twee vacatures voor intensive care artsen. Het is niet duidelijk wanneer de beademings-afdeling weer open zal gaan.

http://groningen.dichtbij.nl/stad-en-regio/umcg-sluit-deel-intensive-care (http://groningen.dichtbij.nl/stad-en-regio/umcg-sluit-deel-intensive-care)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 3 mei 2012, 14:17:31
Politie onderzoekt dood patiŽnt azM
MAASTRICHT (ANP) - De recherche en het academisch ziekenhuis Maastricht stellen een onderzoek in naar het overlijden van een patiŽnt op de afdeling intensive care (ic) van het ziekenhuis. Er zijn medewerkers gehoord over een incident op de afdeling ongeveer een maand geleden, zei een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten.

De kranten berichtten over het toedienen van verkeerde medicijnen, maar dat willen politie en ziekenhuis niet bevestigen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte gesteld. Eind deze maand worden de onderzoeksresultaten aan de Inspectie voorgelegd. Onderzocht wordt of er een verband bestaat tussen het niet nader toegelichte incident en het overlijden van de patiŽnt.

Ziekenhuis en politie willen niet meer zeggen.

http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Ziekenhuizen/9070/Politie-onderzoekt-dood-pati%25C3%25ABnt-azM (http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Ziekenhuizen/9070/Politie-onderzoekt-dood-pati%25C3%25ABnt-azM)Onderzoek naar overlijden patiŽnt AZM

De recherche en het Academisch Ziekenhuis Maastricht onderzoeken het overlijden van een patiŽnt op de afdeling intensive care.

Er zijn medewerkers gehoord over een incident op de afdeling ongeveer een maand geleden. Onderzocht wordt of er een verband bestaat tussen het niet nader toegelichte incident en het overlijden van de patiŽnt. Politie en AZM willen niet bevestigen dat het om het toedienen van verkeerde medicijnen gaat zoals de Limburgse kranten schrijven. Eind deze maand worden de onderzoeksresultaten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg voorgelegd.
http://www.l1.nl/gezondheid/179038-onderzoek-naar-overlijden-pati%C3%ABnt-azm#.T6J3EVJRT4s (http://www.l1.nl/gezondheid/179038-onderzoek-naar-overlijden-pati%C3%ABnt-azm#.T6J3EVJRT4s)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 28 februari 2013, 12:28:18
Ziekenhuizen overvol door griepepidemie

De griepepidemie in Zuid-Limburg is zo hardnekkig dat de ziekenhuizen in de regio overvol liggen met patienten.
En daarom is een aantal operaties uitgesteld. Dat zegt de directeur van het Orbis-ziekenhuis in Geleen.
Bij Orbis werden woensdag acht operaties uitgesteld omdat er geen bedden meer vrij waren. Zodra er meer ruimte is, worden de patienten alsnog geopereerd.
De verwachting is dat de griepepidemie inmiddels over het hoogtepunt heen is.
http://www.l1.nl/gezondheid/207142-ziekenhuizen-overvol-door-griepepidemie#.US8_BDfrlIU (http://www.l1.nl/gezondheid/207142-ziekenhuizen-overvol-door-griepepidemie#.US8_BDfrlIU)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 15 maart 2013, 00:51:36
Citaat
De schuld van het Slotervaartziekenhuis bij huisbankier ING is de afgelopen jaren flink opgelopen. Dat blijkt uit een studie van de jaarrekeningen en andere financiŽle en juridische stukken van het Amsterdamse ziekenhuis. Zowel de bank als het Slotervaartziekenhuis willen niet reageren op vragen over de schuldenlast.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/129583/bankschuld-slotervaart-flink-gestegen.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/129583/bankschuld-slotervaart-flink-gestegen.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 maart 2013, 08:23:11
Gevaarlijke bacterie in Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een zeer gevaarlijke en bijna onbehandelbare bacterie. 34 patiŽnten met de bacterie liggen in isolatie.
De bacterie is een variant van de Klebsiella pneumoniae, die bij een kwart van alle mensen in de darmen voorkomt.
De variant, die op de intensive care van het Maasstad-ziekenhuis gevonden is, produceert een enzym, genaamd Oxa-48. Er is nog ťťn antibioticum zonder zeer zware bijwerkingen dat kan worden ingezet als patienten met deze bacterie een blaas- , urineweg- of longontsteking krijgen.
Het Maasstad Ziekenhuis is eind april gewaarschuwd door het Amsterdamse Slotervaart-ziekenhuis, dat een patiŽnt met de Oxa-48 variant van het Rotterdamse ziekenhuis kreeg doorgestuurd.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft daarop eerst onderzocht of het om deze bacterie ging en waarschuwde pas daarna het RIVM. Het ziekenhuis erkent dat dit te laat was.
RTV Rijnmond (http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Fmei%2FMaasstad%20Ziekenhuis%20te%20laat%20met%20melden%20van%20bacterie)

Microbiologen Maasstad Ziekenhuis voor tuchtcollege
Drie microbiologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis moeten dinsdag voor het tuchtcollege in Den Haag verschijnen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt hen verantwoordelijk voor de falende aanpak van de Klebsiella-bacterie, die zeker drie mensen het leven kostte.

In 2010 en 2011 raakten 118 patiŽnten besmet met de darmbacterie. In drie sterfgevallen werd door onafhankelijk onderzoek vastgesteld dat de bacterie zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak was.
Bij nog eens 10 slachtoffers kan de inspectie niet uitsluiten dat de besmetting de direct oorzaak van het overlijden was.

Te laat alarm
De microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis sloegen te laat alarm en namen pas maatregelen onder druk van de inspectie.
Daarmee hebben de microbiologen het vertrouwen van patiŽnten geschaad en hebben ze de samenleving ongerust gemaakt, stelt de inspectie.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/19-03-2013/microbiologen-maasstad-ziekenhuis-voor-tuchtcollege (http://www.rijnmond.nl/nieuws/19-03-2013/microbiologen-maasstad-ziekenhuis-voor-tuchtcollege)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 maart 2013, 22:15:36
Tuchtzaak tegen microbiologen Maasstad van start

Drie microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van de multiresistente Klebsiella bacterie bij het ziekenhuis in 2010 en 2011. Vandaag verschenen zij voor het regionaal medisch tuchtcollege in Den Haag. Dit meldt de NOS.
...
De uitspraak van het tuchtcollege is over acht weken.
lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14098-tuchtzaak-tegen-microbiologen-maasstad-van-start.html)
Bron Skipr http://www.skipr.nl/actueel/id14098-tuchtzaak-tegen-microbiologen-maasstad-van-start.html (http://www.skipr.nl/actueel/id14098-tuchtzaak-tegen-microbiologen-maasstad-van-start.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 20 maart 2013, 00:34:59
Microbiologen Maasstad: 'geen fouten gemaakt'

Microbiologen Maasstad: 'geen fouten gemaakt' (http://www.youtube.com/watch?v=h4avqAziD-E#ws)
rtvrijnmond∑      
Gepubliceerd op 19 mrt 2013
Citaat
Microbiologen van het Maasstadziekenhuis in Rotterdam beweren dat ze geen fouten hebben gemaakt rondom de klebsiella-uitbraak drie jaar geleden. Dat hebben ze gezegd tegenover een tuchtcollege, dat zich vandaag boog over de zaak. Lees meer: Microbiologen Maasstad: 'geen fouten gemaakt'
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 20 maart 2013, 08:27:26
Overname LangeLand Ziekenhuis raakt in impasse

Het LangeLand Ziekenhuis (LLZ) heeft de onderhandelingen voor overname door de MC Groep voorlopig gestaakt. De reden is dat zorgondernemer Loek Winter de overname niet haalbaar acht in het licht van zijn financiŽle voorwaarden.

lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14097-overname-langeland-ziekenhuis-raakt-in-impasse.html)

Bron: Skipr http://www.skipr.nl/actueel/id14097-overname-langeland-ziekenhuis-raakt-in-impasse.html (http://www.skipr.nl/actueel/id14097-overname-langeland-ziekenhuis-raakt-in-impasse.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 21 maart 2013, 13:37:26
PatiŽnten dupe van ruzie cardiologen Lelystad

Vanwege een ruzie binnen de afdeling cardiologie van het Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad hebben twee van de vijf cardiologen zich ziek gemeld. De artsen kunnen niet meer met elkaar samenwerken.

Door de onenigheid zijn poliklinische afspraken met hartpatiŽnten afgezegd. De stichting HartpatiŽnten Nederland heeft klachten gekregen van patiŽnten over de afdeling.
lees verder (http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/20/gezondheid/ruzie_op_afdeling_cardiologie_mc_lelystad.xml)

Bron: RTL Nieuws (http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/20/gezondheid/ruzie_op_afdeling_cardiologie_mc_lelystad.xml)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 21 maart 2013, 13:40:13
Overname LangeLand Ziekenhuis raakt in impasse

Het LangeLand Ziekenhuis (LLZ) heeft de onderhandelingen voor overname door de MC Groep voorlopig gestaakt. De reden is dat zorgondernemer Loek Winter de overname niet haalbaar acht in het licht van zijn financiŽle voorwaarden.

lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14097-overname-langeland-ziekenhuis-raakt-in-impasse.html)

Bron: Skipr http://www.skipr.nl/actueel/id14097-overname-langeland-ziekenhuis-raakt-in-impasse.html (http://www.skipr.nl/actueel/id14097-overname-langeland-ziekenhuis-raakt-in-impasse.html)

LangeLand lonkt naar thuiszorgaanbieder


Thuiszorgaanbieder Vierstroom uit Gouda zou overnamegesprekken voeren met het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis. Dat meldt Medisch Contact op basis van een interview met de voorzitter van de raad van toezicht van het LangeLand Marianne Luyer.
lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14112-langeland-lonkt-naar-thuiszorgaanbieder.html)
Bron: Skipr (http://www.skipr.nl/actueel/id14112-langeland-lonkt-naar-thuiszorgaanbieder.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 21 maart 2013, 21:22:52
Berichtgeving Vierstroom in relatie tot het Lange Land Ziekenhuis

In de regionale media circuleren berichten dat  Vierstroom in gesprek is met het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer.
Vierstroom voert regelmatig gesprekken met het LLZ over samenwerking om de zorg aan en voor cliŽnten zo optimaal mogelijk vorm te geven. Het gaat Vierstroom net als alle andere direct betrokkenen in Zoetermeer zeer aan het hart hoe de toekomst van het Lange Land Ziekenhuis eruit ziet.

In dat licht zijn er zeker gesprekken, zoals dat ook al de afgelopen jaren het geval was. Vierstroom onderzoekt de mogelijkheden voor intensivering van de samenwerking met het LLZ. Een overname van het Zoetermeerse ziekenhuis zoals onder andere Zorgvisie en Omroep West meldden is niet aan de orde. Mochten er ontwikkelingen zijn, dan informeren we u hier uiteraard over.
http://www.vierstroom.nl/Over-Vierstroom/Nieuws/Berichtgeving-Vierstroom-in-relatie-tot-het-Lange (http://www.vierstroom.nl/Over-Vierstroom/Nieuws/Berichtgeving-Vierstroom-in-relatie-tot-het-Lange)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 22 maart 2013, 23:16:49
Citaat
Hartchirurg HagaZiekenhuis stopt tijdelijk met opereren

DEN HAAG - Een hartchirurg van het HagaZiekenhuis in Den Haag stopt tot Pasen met opereren. Aanleiding is de discussie die afgelopen weekeinde ontstond over de sterftecijfers op de afdeling cardiochirurgie. Dat heeft een woordvoerder van de hartchirurg vrijdag laten weten.
 
lees verder (http://www.omroepwest.nl/nieuws/22-03-2013/hartchirurg-hagaziekenhuis-stopt-tijdelijk-met-opereren)
bron: Omroep West (http://www.omroepwest.nl/nieuws/22-03-2013/hartchirurg-hagaziekenhuis-stopt-tijdelijk-met-opereren)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 25 maart 2013, 21:30:47
Eerste ziekenhuisartsen: 'Het wordt een hartstikke leuk vak'
Vier ziekenhuizen zijn in september gestart met de opleiding tot ziekenhuisarts. De ziekenhuisarts wordt een breed opgeleide, generalistische arts die verantwoordelijk is voor zorg aan klinische patiŽnten. Jos Kooter, internist en opleider in het VUmc en Esmťe Vural, een van de eerste ziekenhuisartsen in opleiding, vertellen in Mednet nr. 3, dat vorige week uitkwam, over hun eerste ervaringen.
lees verder (http://www.mednet.nl/nieuws/id6951-eerste-ziekenhuisartsen-het-wordt-een-hartstikke-leuk-vak.html)

Bron: Mednet (http://www.mednet.nl/nieuws/id6951-eerste-ziekenhuisartsen-het-wordt-een-hartstikke-leuk-vak.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 26 maart 2013, 09:21:10
Citaat
Specialisten onderzoeken dienstendruk

De vereniging van artsen in dienstverband LAD, de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en NVZ starten in april een onderzoek naar de dienstendruk onder medisch specialisten in dienstverband.
lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14155-specialisten-onderzoeken-dienstendruk.html)

bron: Skipr (http://www.skipr.nl/actueel/id14155-specialisten-onderzoeken-dienstendruk.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 maart 2013, 14:02:00
umc = universitair medisch centrum

Citaat
Een nieuwe Cao UMC is nog niet in zicht. Deze week is het overleg tussen werknemersorganisaties Abvakabo FNV, AC/FBZ, CMHF en CNV Publieke Zaak en werkgeversorganisatie NFU voor onbepaalde tijd opgeschort door de NFU. De werknemersorganisaties geven aan nul op het rekest te krijgen bij de NFU over salarisverbetering, arbeidsomstandigheden en werkgelegenheid. Wanneer het overleg wordt hervat is nog niet bekend.

http://www.orde.nl/assets/structured-files/Downloads/Laatste%20overlegronde%20met%20NFU.pdf (http://www.orde.nl/assets/structured-files/Downloads/Laatste%20overlegronde%20met%20NFU.pdf)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 maart 2013, 14:37:13
Citaat
Zondag meldde Medisch Contact dat president-commissaris Theo Dekker tijdelijk is benoemd tot bestuursvoorzitter van het door onrust geplaagde Slotervaartziekenhuis. Dekker is al ruim zes jaar als toezichthouder bij Ďhet Slotervaartí betrokken, dus kent alle dossiers, maar heeft geen ervaring als zorgbestuurder of interim-manager. Wie is hij, en in hoeverre is hij geschikt het Amsterdamse ziekenhuis te leiden?

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130086/profiel-dekker-slotervaarttopman-met-dubbele-petten.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130086/profiel-dekker-slotervaarttopman-met-dubbele-petten.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 2 april 2013, 12:49:35
Citaat
Bij het LangeLand Ziekenhuis werkten eind 2011 een aantal medisch specialisten die volgens de raad van bestuur Ďniet aan de maatí zouden zijn. Dat blijkt uit een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het kwakkelende ziekenhuis in Zoetermeer.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130346/in-langeland-werkten-ondermaatse-artsen.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130346/in-langeland-werkten-ondermaatse-artsen.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 2 april 2013, 13:26:03
Citaat
ARNHEM - Het bericht 'Hond Rijnstate speurt darmkanker op' van Omroep Gelderland op vrijdag 29 maart, klopt niet. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate meldde maandag dat het om een 1 aprilgrap gaat.

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2006675/bericht-van-rijnstateziekenhuis-1-aprilgrap.htm#.UVq-4ZNTB2A (http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2006675/bericht-van-rijnstateziekenhuis-1-aprilgrap.htm#.UVq-4ZNTB2A)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 2 april 2013, 19:19:55
Citaat
Eťn april-grap Rijnstate valt verkeerd
Een ťťn april-grap van ziekenhuis Rijnstate is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Onder andere KWF Kankerbestrijding kon de grap van het ziekenhuis, die stelde dat een in Israel getrainde hond beschikbaar zou komen die darmkanker op zou kunnen sporen, niet waarderen. lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14219-een-april-grap-rijnstate-valt-verkeerd.html)
bron: Skipr (http://www.skipr.nl/actueel/id14219-een-april-grap-rijnstate-valt-verkeerd.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 15 april 2013, 17:23:21
Citaat
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een gevoelige nederlaag geleden in de zaak tegen de vier dermatologen, die als gevolg van een zakelijk conflict in november de wacht kregen aangezegd. Vandaag besliste het Scheidsgerecht Gezondheidszorg dat de dermatologen ten onrechte op non-actief zijn gesteld. Dat bevestigt de advocaat van de dermatologen, Henk Stollenwerck, desgevraagd tegenover Medisch Contact.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/130909/dermatologen-winnen-slag-tegen-catharina.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/130909/dermatologen-winnen-slag-tegen-catharina.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 16 april 2013, 11:37:15
Citaat
De Portugese EPD-leverancier Alert claimt 70 miljoen euro van vier Nederlandse ziekenhuizen en een apotheek. De claim is gebaseerd op de schade door contractbreuk en nalaten van betalingsverplichtingen. Bovendien kon Alert in de tussentijd geen samenwerkingen aangaan met andere ziekenhuizen.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/130911/Alert-claimt-70-miljoen-van-vier-ziekenhuizen.htm (http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/130911/Alert-claimt-70-miljoen-van-vier-ziekenhuizen.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 17 april 2013, 12:21:41
Citaat
Minister Schippers van Volksgezondheid vindt de vertrekregeling die ex-topman Emile Lohman van het UMC St Radboud kreeg niet van deze tijd, maar zegt er niet tegen te kunnen optreden. Dat schrijft Schippers in haar antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131018/vertrekregeling-lohman-kan-niet-meer.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131018/vertrekregeling-lohman-kan-niet-meer.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 19 april 2013, 11:18:31
Citaat
Klokkenluider Rick Paul gaat maandag weer aan de slag in het VUmc. De longchirurg zat sinds juni 2012 thuis en stond in een periode vlak daarvoor al enige tijd op non-actief.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131133/VUmcklokkenluider-Rick-Paul-weer-aan-de-slag.htm (http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131133/VUmcklokkenluider-Rick-Paul-weer-aan-de-slag.htm)

Kijkerstip: Op bezoek bij Rick Paul: http://www.gezond24.nl/video/bekijk/onder-specialisten9.htm (http://www.gezond24.nl/video/bekijk/onder-specialisten9.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 22 april 2013, 21:36:55
Uitnodiging persmoment bij Openbaar Ministerie Noord-Nederland zaak voormalig maagchirurg Scheper Ziekenhuis

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160834/uitnodiging/ (http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160834/uitnodiging/)
22 april 2013 - Arrondissementsparket Noord-Nederland

Bij deze nodigen wij de pers uit voor een bijeenkomst op dinsdag 23 april om 14.00 uur bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan de Paterswoldseweg nr. 814 in Groningen.

Hier kunt u tekst en uitleg krijgen over de zaak (het complete verhaal) tegen de voormalig maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis. Op de bijeenkomst wordt bijvoorbeeld een korte film getoond over het uitvoeren van maagoperaties.

Na afloop van het persmoment is er ruimte voor 1 op 1 interviews met de persofficier van justitie, Pieter van Rest en met de Unitchef recherche Rik Carmio. U kunt zich aanmelden voor de persbijeenkomst bij persvoorlichter Manon Hoiting via 050-750 3050 of via m.hoiting@om.nl

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft de nabestaanden en de ex-patiŽnten van een voormalig maagchirurg per brief gedetailleerd op de hoogte gebracht van het onderzoek in hun eigen aangifte tegen de maagchirurg. Morgen krijgen zij het volledige verhaal te horen tijdens een informatiebijeenkomst bij het Openbaar Ministerie.

Bij het onderzoeksteam zijn de afgelopen jaren 17 aangiften binnengekomen tegen de maagchirurg. In 6 zaken is de patiŽnt overleden en is er door de nabestaanden aangifte gedaan van dood door schuld en tevens hebben 11 ex-patiŽnten aangifte gedaan van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Bij deze patiŽnten zou ernstig letsel zijn ontstaan door onzorgvuldig handelen van de chirurg.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 23 april 2013, 13:10:00
Uitnodiging persmoment bij Openbaar Ministerie Noord-Nederland zaak voormalig maagchirurg Scheper Ziekenhuis

Slachtoffers maagchirurg geÔnformeerd over eigen aangifte

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160837/slachtoffers/ (http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160837/slachtoffers/)
23 april 2013 - Arrondissementsparket Noord-Nederland

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft de nabestaanden en de ex-patiŽnten van een voormalig maagchirurg per brief gedetailleerd op de hoogte gebracht van het onderzoek in hun eigen aangifte tegen de maagchirurg.

Voorgeschiedenis
Bij het onderzoeksteam zijn de afgelopen jaren 17 aangiften binnengekomen tegen de maagchirurg. In 6 zaken is de patiŽnt overleden en is er door de nabestaanden aangifte gedaan van dood door schuld en tevens hebben 11 ex-patiŽnten aangifte gedaan van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Bij deze patiŽnten zou ernstig letsel zijn ontstaan door onzorgvuldig handelen van de chirurg.

Het onderzoek tegen de maagchirurg is de afgelopen jaren grondig en zorgvuldig uitgevoerd. Het tijdsverloop in dit onderzoek is te verklaren door het feit dat het verzamelen van alle medische informatie, door tussenkomst van het Scheper Ziekenhuis, veel tijd heeft gevraagd.

Het beoordelen van het handelen van verdachte vergt specialistische medische kennis. Die kennis is niet binnen het OM aanwezig. Het OM heeft intensief gezocht naar een deskundige en heeft een Bariatrisch chirurg in BelgiŽ bereid gevonden om alle aangiften en dossiers te beoordelen.

Door de omvang van de dossiers (ruim 6000 pagina's ) heeft het beoordelen maanden geduurd. Vervolgens zijn hierop weer vervolgvragen gesteld door het OM. De beantwoording van deze vragen kostte opnieuw tijd. Ook is het Medisch Expertise Centrum (EZM) in Rotterdam meermalen op verschillende momenten betrokken geweest bij deze zaak ter advisering en afstemming.

Strafvervolging
Nu is het onderzoek afgerond. Per aangifte heeft het OM een afdoeningsbeslissing genomen. Het OM gaat ťťn zaak vervolgen. Het betreft hier de verdenking van zwaar lichamelijk letsel door schuld wegens het achterlaten van een wondgaasje tijdens de operatie. Deze zaak wordt op 18 juni 2013 behandeld voor de rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen.

Geen strafvervolging
De andere 16 zaken worden geseponeerd wegens onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. In deze zaken kan onvoldoende aangetoond worden dat er sprake is van Ďverwijtbaar onvoorzichtig' handelen door de chirurg (ontbreken van schuld) en/of het causale verband tussen de dood of het zwaar lichamelijk letsel en het handelen van de chirurg.

Meer specifiek per sepot groep

Sepot groep 1
In 11 zaken volgt geen strafvervolging wegens het ontbreken van schuld, de verwijtbaarheid.

Sepot groep 2
In 5 zaken volgt geen strafvervolging wegens het ontbreken van het causaal verband tussen de operatie uitgevoerd door de chirurg en het intreden van de dood dan wel het ontstaan van letsel (in een enkel geval ontbreekt in deze zaken ook de schuld).

Sepot groep 1: complicaties
Uit rapportages blijkt dat het intreden van de dood of het ontstaan van zwaar lichamelijk letsel het gevolg is geweest van complicaties die ten gevolge van de operatie zelf zijn ontstaan.

Het gaat hier om bekende complicaties en deze zijn beschreven als een risico bij maagoperaties. Hierdoor kunnen wij niet vervolgen voor verwijtbaar onvoorzichtig handelen door de maagchirurg.

Sepot groep 2: geen causaal verband
Bij deze aangiften is de dood ingetreden dan wel de gezondheid verslechterd na de operatie door de maagchirurg. Op basis van de bevindingen van de deskundigen en het strafrechtelijk onderzoek kan niet aangetoond worden dat het handelen van de maagchirug de oorzaak is geweest van het intreden

van de dood of het ontstane letsel. Naast het ontbreken van het causaal verband is ook bij enkele zaken geen sprake van schuld. Dit alles maakt dat wij ook hier niet kunnen vervolgen.

Bijeenkomst
Vandaag, dinsdag 23, april krijgen alle aangevers in een speciale bijeenkomst nadere informatie over het onderzoek. De zaaksofficieren van justitie en het onderzoeksteam van de politie geven een toelichting op het verloop van de strafzaak en het onderzoek.

Pers
Vanmiddag nodigen wij de pers uit voor een bijeenkomst om 14.00 uur bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan de Paterswoldseweg nr. 814 in Groningen.

Film over maagoperaties
Hier kunt u tekst en uitleg krijgen over de zaak (het complete verhaal) tegen de voormalig maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis. Op de bijeenkomst wordt ook een korte film getoond over de complexiteit van het uitvoeren van maagoperaties en de daarbij behorende complicaties. Deze film is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 25 april 2013, 01:21:48
Batson Children's Hospital's congenital heart surgery program will reach full-speed this month when it celebrates its three-year anniversary with its 1,000th operation and excellent outcomes. http://childrenshospital.umc.edu (http://childrenshospital.umc.edu)

1000th Pediatric Heart Procedure (http://www.youtube.com/watch?v=BTOVzIDAwU8#ws)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 april 2013, 10:21:07
http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131133/VUmcklokkenluider-Rick-Paul-weer-aan-de-slag.htm (http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131133/VUmcklokkenluider-Rick-Paul-weer-aan-de-slag.htm)

Citaat
Het VUmc is bezig met een reorganisatie van de afdeling longchirurgie. Hartchirurgen gaan op termijn ook longen opereren.

Dit zeggen interne bronnen in het VUmc, schrijft Zorgvisie.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131515/VUmc-reorganiseert-afdeling-longchirurgie.htm (http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131515/VUmc-reorganiseert-afdeling-longchirurgie.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 7 mei 2013, 23:39:45
Citaat
Voor de tweede keer in twee jaar is bij een gezonde man ten onrechte een prostaat verwijderd door een blunder van een ziekenhuis. Cees van der Bent kreeg te horen dat hij kanker had. Later bleek dat zijn weefsel verwisseld was met dat van een naamgenoot. Hij is nu incontinent en impotent. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3437035/2013/05/06/Cees-impotent-na-prostaatblunder-in-Ziekenhuis.dhtml (http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3437035/2013/05/06/Cees-impotent-na-prostaatblunder-in-Ziekenhuis.dhtml)

Reactie Raad van Bestuur op artikel in het AD

Het AD heeft een interview geplaatst met een meneer die patiŽnt is in het Diaconessenhuis Leiden. Hier vindt u de reactie van de Raad van Bestuur.

Statement

Bij twee patiŽnten met dezelfde achternaam die onder behandeling zijn van dezelfde specialist, zijn de uitslagen van onderzoeken verwisseld. Als gevolg hiervan is een patiŽnt helaas onnodig geopereerd.

Het Diaconessenhuis betreurt de gemaakte fout zeer en heeft haar oprechte excuses aangeboden aan beide patiŽnten. De Raad van Bestuur heeft de inspecteur voor de gezondheidszorg geÔnformeerd. Tevens heeft de Raad van Bestuur een onderzoeksteam opdracht gegeven te onderzoeken op welk moment in het zorgproces de verwisseling heeft plaatsgevonden. Het onderzoeksteam acht twee momenten zeer waarschijnlijk: op de afdeling waar het onderzoek heeft plaatsgevonden kan een sticker van de ene patiŽnt op het weefselpotje van de andere patiŽnt zijn geplakt. Op de afdeling pathologie kan het labformulier van de ene patiŽnt bij het weefselpotje van de andere patiŽnt zijn gelegd.

Er zijn aanbevelingen gedaan over het aanscherpen van procedures om dit te voorkomen. De aanbevelingen neemt de Raad van Bestuur over en ziet toe op de uitvoering.

http://www.diaconessenhuis.nl/1/Internet-Home/Internet-Home-Organisatie/InternetNieuws/InternetNieuws-2013/InternetNieuws-2013-mei/Reactie-Raad-van-Bestuur-op-artikel-in-het-AD.html (http://www.diaconessenhuis.nl/1/Internet-Home/Internet-Home-Organisatie/InternetNieuws/InternetNieuws-2013/InternetNieuws-2013-mei/Reactie-Raad-van-Bestuur-op-artikel-in-het-AD.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 8 mei 2013, 09:31:28
Citaat
De vier dermatologen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven dat hen in november de wacht aanzegde, worden gedwongen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat is de strekking van een tussenvonnis van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, het arbitragecollege dat bemiddelt bij conflicten tussen artsen en zorginstellingen.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131901/dermatologen-en-catharina-gedwongen-in-gesprek.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131901/dermatologen-en-catharina-gedwongen-in-gesprek.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 14 mei 2013, 14:53:48
Citaat
Vanmiddag gaat bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven in gesprek met de vier ondernemende dermatologen, met wie hij al acht maanden ruziemaakt. Dat bevestigen bronnen tegenover Medisch Contact. De kans op een succesvolle uitkomst is miniem. Een analyse.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132093/analyse-ruzie-catharina-kent-geen-winnaars.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132093/analyse-ruzie-catharina-kent-geen-winnaars.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 14 mei 2013, 17:46:01
Citaat
De Tergooiziekenhuizen verliezen de gerenommeerde kno-arts en hoofd-halschirurg Hadť Vuyk, als gevolg van jarenlange onenigheid over zijn wens om ook buiten het ziekenhuis actief te kunnen zijn. Dat bevestigt Vuyk desgevraagd tegenover Medisch Contact. Het ziekenhuis met vestigingen in Hilversum en Blaricum wilde de arts niet onvoorwaardelijk toestemming geven aan de slag te gaan in de Mohs Klinieken.

Als kno-arts en hoofd-halschirurg heeft Vuyk een speciale belangstelling voor reconstructieve aangezichtschirurgie. Hij houdt zich onder meer bezig met Mohs-chirurgie, een vorm van microchirurgie waarmee tumoren uit hals en gezicht worden verwijderd. Dankzij zijn vele publicaties geniet Vuyk nationale en internationale bekendheid op zijn vakgebied.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132120/tergooi-verliest-knoarts-na-conflict.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132120/tergooi-verliest-knoarts-na-conflict.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 14 mei 2013, 18:13:01
Citaat
Drie artsen-microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn berispt door de tuchtrechter. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had de drie gedaagd omdat ze volgens de inspectie adequater op hadden moeten treden bij de uitbraak van de gevaarlijke Klebsiella-bacterie in 2010.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132131/berisping-microbiologen-om-klebsiella.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132131/berisping-microbiologen-om-klebsiella.htm)

* Topman Maasstad Ziekenhuis verdient het meest http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/98648/topman-maasstad-ziekenhuis-verdient-het-meest.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/98648/topman-maasstad-ziekenhuis-verdient-het-meest.htm)

*
Citaat
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg had Smits onvoldoende aandacht voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg in het Maasstad Ziekenhuis. De commissie-Lemstra, die de Klebsiella-uitbraak onderzocht, verweet Smits dat hij zijn verantwoordelijkheid niet had genomen.

Bij zijn vertrek kreeg Smits van het Rotterdamse ziekenhuis 236.000 euro mee

http://nos.nl/artikel/370803-baan-voor-exbestuurder-maasstad.html (http://nos.nl/artikel/370803-baan-voor-exbestuurder-maasstad.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 15 mei 2013, 19:29:02
Citaat
Het eerste Nederlandse borstkankerziekenhuis, de Alexander Monro Kliniek in Bilthoven, richt zich alleen op de Ďmakkelijkeí patiŽnten. De complicaties van de behandelingen en moeilijke patiŽnten worden aan de lokale ziekenhuizen overgelaten. Dat schrijft radioloog Floris Sanders deze week in Medisch Contact in zijn artikel ĎMonro Kliniek haalt krenten uit de papí.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/132104/monro-kliniek-niet-voor-risicopatienten.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/132104/monro-kliniek-niet-voor-risicopatienten.htm)


Monro Kliniek haalt krenten uit de pap http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/132106/monro-kliniek-haalt-krenten-uit-de-pap.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/132106/monro-kliniek-haalt-krenten-uit-de-pap.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Joffry Ambu-Vpk op 17 mei 2013, 00:05:32
Zorgfraude in de ziekenhuizen loopt in de tientallen miljoenen...

http://www.nu.nl/binnenland/3476441/zorgfraude-ziekenhuizen-tientallen-miljoenen.html (http://www.nu.nl/binnenland/3476441/zorgfraude-ziekenhuizen-tientallen-miljoenen.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 17 mei 2013, 01:07:39
Zorgfraude in de ziekenhuizen loopt in de tientallen miljoenen...

http://www.nu.nl/binnenland/3476441/zorgfraude-ziekenhuizen-tientallen-miljoenen.html (http://www.nu.nl/binnenland/3476441/zorgfraude-ziekenhuizen-tientallen-miljoenen.html)

Deels weer aanmatigend geleuter, ik lees er iets over varices.

Spataderen verwijderen mag alleen nog als er medische noodzaak is, echter is er zelden een medische noodzaak om spataderen te verwijderen. Het zijn voornamelijk dames die de arts vragen om het te verwijderen. Als de arts doet wat de patient graag wil moet hij er een medische noodzaak van maken, zorgverziekeraars noemen dat fraude. Ik noem dat goede patientenzorg.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 17 mei 2013, 09:19:52
Citaat
'Problemen binnen VUmc duren voort'
De crisis binnen het VUmc is nog altijd niet opgelost. In het Amsterdamse ziekenhuis heerst nog altijd een angstcultuur en achter de schermen woekeren de conflicten tussen de medisch specialisten voort.
PatiŽnten voor longoperaties worden nu zelfs naar andere ziekenhuizen gestuurd. Dat zeggen verschillende ingewijden vrijdag tegen de Volkskrant. lees verder (http://www.nu.nl/binnenland/3476597/problemen-binnen-vumc-duren-voort.html)
brond: Nu.nl (http://www.nu.nl/binnenland/3476597/problemen-binnen-vumc-duren-voort.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 21 mei 2013, 13:32:09
Tijdens het vragenuur in de 2e kamer van dinsdag 21 mei 2013 zijn de volgende vragen aan de orde:

- Henk van Gerven (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat er problemen zijn op de longafdeling van het VUmc (Nos.nl, 17 mei 2013 http://nos.nl/artikel/507734-weer-problemen-bij-vumc.html (http://nos.nl/artikel/507734-weer-problemen-bij-vumc.html))

Is de eerste vraag tijdens mondelinge vragenuur: Aanvang 14.00 uur - http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/ (http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 22 mei 2013, 09:00:44
Citaat
Naaktfoto's tussen twee patiŽnten door
Seksuele intimidatie van coassistenten komt nog steeds veel voor
Coassistenten worden nog steeds vaak seksueel geÔntimideerd en ze maken daar zelden melding van. Dat blijkt uit een nieuwe enquÍte van het KNMG Studentenplatform. Faculteiten en ziekenhuizen moeten volgens het platform beter hun best doen om een veilige leeromgeving te creŽren. lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/132357/naaktfotos-tussen-twee-patienten-door.htm)
bron: Medisch Contact (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/132357/naaktfotos-tussen-twee-patienten-door.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 22 mei 2013, 09:58:45
Citaat
Draagvlak declaratiesysteem kalft af

Het huidige systeem om medische behandelingen te declareren, moet transparanter, eenvoudiger en minder fraudegevoelig worden. Dat vinden de zorgverzekeraars, zo meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs Menzis, Achmea, CZ en VGZ.

De grote zorgverzekeraars scharen zich daarmee achter de kritiek die bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis vorige week uitte. Volgens Van Boxtel is het huidige systeem van DOTís een doolhof, dat fraude in de hand werkt. In actualiteitenrubriek Nieuwsuur http://nieuwsuur.nl/live/ (http://nieuwsuur.nl/live/) herhaalde hij dinsdag nogmaals zijn pleidooi voor een eenduidiger systeem. Met het oog hierop wil Van Boxtel voor 60 tot 80 procent van het behandelaanbod terug naar het oude systeem van diagnose behandelingcombinaties (DBCís). ďZiekenhuizen moeten weer rekeningen versturen die de verzekeraar, maar ook de dokter begrijptĒ, aldus Van Boxtel. lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id14661-draagvlak-declaratiesysteem-kalft-af.html)
bron: Skipr (http://www.skipr.nl/actueel/id14661-draagvlak-declaratiesysteem-kalft-af.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 28 mei 2013, 13:11:58
Tijdens het vragenuur van dinsdag 28 mei 2013 zijn de volgende vragen aan de orde:

- Renske Leijten (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over mogelijke financiŽle belangenverstrengeling tussen de medische hulpmiddelen industrie en medisch specialisten (Reporter, 23 mei 2013)

- Marianne Thieme (PvdD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over kalfs- en rundvlees in de schappen dat besmet is met de ESBL bacterie (Nu.nl, 24 mei 2013)

Zijn de eerste twee vragen tijdens mondelinge vragenuur: Aanvang 14.00 uur - http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/ (http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 5 juni 2013, 10:11:52
Jaarverslag Inspecteur Militaire Gezondheidzorg (IMG) 2012

Vanmiddag: 13.30 uur - 15.00 uur in 2e kamer.

Live te volgen via: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/live_debatten_commissiezalen/player.jsp?zaal=N%20004&title=Klompezaal&analoog=Encoder05_Klompe_Extern350k&adsl=Encoder05_Klompe_Extern500k (http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/live_debatten_commissiezalen/player.jsp?zaal=N%20004&title=Klompezaal&analoog=Encoder05_Klompe_Extern350k&adsl=Encoder05_Klompe_Extern500k)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 10 juni 2013, 12:06:23
Citaat
Chirurgen Maasziekenhuis in loondienst
Na jarenlange hevige problemen met de maatschap chirurgie heeft het Maasziekenhuis in Boxmeer de maatschap vorig jaar in loondienst genomen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het ziekenhuis vrijdag openbaar maakte.
lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/133182/chirurgen-maasziekenhuis-in-loondienst.htm)
bron: Medisch Contact (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/133182/chirurgen-maasziekenhuis-in-loondienst.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 10 juni 2013, 18:26:13
Citaat
Door een substantiŽle versterking van het team longchirurgen verwacht het VUmc een einde te maken aan de problemen die de afdeling van het Amsterdamse universitair medisch centrum afgelopen anderhalf jaar teisterden.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/133229/vumc-repareert-afdeling-longchirurgie.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/133229/vumc-repareert-afdeling-longchirurgie.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 18 juni 2013, 16:27:23
Citaat
Evelyn Agbeko and Theresia Van Der Knaap found guilty of misconduct

Nurses at the disgraced Stafford Hospital who left an elderly woman to die and then recorded that she was just sleeping have been allowed to keep their jobs.
Evelyn Agbeko and Theresia Van Der Knaap escaped being struck off at a hearing yesterday despite being found guilty of serious blunders at the hospital.
They will now be free to keep treating vulnerable patients after a disciplinary hearing ruled that despite their failings they still Ďhave a contribution to makeí as nurses.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2343293/In-country-died-died-Dutch-nurses-callous-reaction-unresponsive-patient-81-colleague-failed-help.html#ixzz2WZtjnhjj (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2343293/In-country-died-died-Dutch-nurses-callous-reaction-unresponsive-patient-81-colleague-failed-help.html#ixzz2WZtjnhjj)
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 21 juni 2013, 10:15:44
21 juni 2013

De Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc heeft Wouter Bos en Chris Polman benoemd tot respectievelijk voorzitter en lid van de raad van bestuur van VUmc.

Drs. Wouter Bos (1963), oud-minister van FinanciŽn, voormalig vicepremier en sinds 2010 partner bij KPMG, start met ingang van 19 augustus 2013. Prof. dr. Chris Polman (1958), sinds 1986 werkzaam bij VUmc en sinds 2011 afdelingshoofd neurologie, start per 1 juli a.s. als lid raad van bestuur met de portefeuille patiŽntenzorg. Samen met prof. dr. Wim Stalman vormen zij de nieuwe raad van bestuur van VUmc.

Met hun aantreden komt er een einde aan de interimperiode van de bestuurders Fred Plukker en Frans Corstens, die sinds eind augustus 2012 VUmc met grote inzet hebben geleid.

Reacties op benoemingen

De nieuwe bestuursvoorzitter van VUmc, Wouter Bos, zegt in een commentaar op zijn benoeming: 'Bij KPMG heb ik mijn Haagse verleden als oud-minister en oud-partijleider achter mij kunnen laten en een nieuw profiel in de zorg opgebouwd. Met mijn advieswerk in de zorg heb ik in vele keukens kunnen kijken die voor anderen gesloten blijven. Ik heb ook veel geleerd van de bevlogen en getalenteerde mensen in mijn team. KPMG is daarmee een ideale opmaat geweest voor deze nieuwe stap. In mijn rol als bestuursvoorzitter van VUmc krijg ik de kans om het veld in te gaan en eindverantwoordelijkheid te dragen. Uiteindelijk ben ik toch iemand die het liefst zelf achter het stuur zit. Ik vind het een mooie speling van het lot dat ik 25 jaar geleden, op mijn 25e,  de deuren van de VU achter me dicht trok en er nu weer terugkeer.
VUmc is in de afgelopen periode soms negatief in het nieuws geweest. Nu wil ik met alle collega's van VUmc weer de weg omhoog inslaan. VUmc staat wetenschappelijk aan de top en herbergt een enorme hoeveelheid talent. Mijn nieuwe collega's hebben heel veel redenen om trots te kunnen zijn op VUmc. Het verder aanboren, ontwikkelen en naar de top brengen van al dat talent vind ik een prachtige uitdaging. Dat we dat de komende jaren in nauwe samenwerking met Marcel Levi en het AMC gaan doen, maakt het alleen maar interessanter.'
 
Chris Polman, het nieuwe lid van de raad van bestuur zegt: 'Ik heb jarenlang van dichtbij meegemaakt hoe dynamisch het onderzoeksveld in VUmc zich ontwikkeld heeft en hoe onze onderzoeksinstituten een vooraanstaande positie in de wereld hebben verworven. Ik kijk ernaar uit mede leiding te mogen geven aan een organisatie die grote ambities heeft om nieuwe ontwikkelingen in onderzoek en patiŽntenzorg met elkaar te verbinden. PatiŽntveiligheid en patiŽntgerichtheid zijn hierbij kernbegrippen. Het is een uitdaging om deze ambities samen met alle medewerkers in te vullen. Mijn ervaringen met patiŽnten met multiple sclerose hebben mij geleerd dat je alleen de meest optimale zorg kunt bieden in samenspraak met patiŽnten en als er sprake is van goede multidisciplinaire samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers. Ik heb er vertrouwen in dat wij in de nieuwe bestuurssamenstelling tot goede resultaten komen.'

Prof. dr. Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Toezicht, laat weten zeer ingenomen te zijn met deze benoemingen. 'Voor de RvT heeft altijd voorop gestaan dat de nieuwe bestuurders de medewerkers van VUmc weer de trots op hun universitair medisch centrum kunnen teruggeven. De opgaven waar VUmc intern en extern voor staat, vraagt een team van bestuurders dat enerzijds de organisatie weet te inspireren en anderzijds een duidelijke koers weet uit te zetten en die intern weet te verbinden.  

Deze bestuurders zijn vanwege hun achtergrond en ervaring in de gezondheidszorg  uitstekend in staat leiding te geven aan VUmc en het verder brengen van deze prachtige instelling door een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van optimale patiŽntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van artsen.'

CarriŤre Wouter Bos

 Wouter Bos studeerde politicologie en economie aan de Vrije Universiteit en startte zijn carriŤre bij Shell. Hij was daar tien jaar lang (tot 1998) werkzaam in verschillende functies, in binnen- en buitenland. Vervolgens was Bos lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en werd woordvoerder Volksgezondheid. In 2000 was hij staatssecretaris van FinanciŽn en daarna fractievoorzitter en minister van FinanciŽn en tevens vicepremier. In 2010 verliet hij de politiek om als partner bij KPMG te starten, alwaar hij tot op heden verantwoordelijk is voor de opbouw en ontwikkeling van de gezondheidszorggroep. In die functie heeft hij veel ervaring opgedaan in de gezondheidszorg, waaronder bij de universitair medische centra.

CarriŤre Chris Polman

 Chris Polman is sinds 1986 werkzaam bij VUmc. Hij is een eminent wetenschapper op het gebied van multiple sclerose (MS) en een bevlogen neuroloog die in de loop der jaren veel bestuurlijke taken heeft verricht. In 1994 werd hij benoemd tot hoogleraar neurologie, waarna hij in 2011 hoofd van deze afdeling is geworden. Momenteel combineert hij dit met de functie directeur medische zaken. Daarnaast is Polman zeven jaar (2002-2009) voorzitter geweest van het Stafconvent (de medische en wetenschappelijke staf) en is hij directeur van het VUmc MS-centrum. In al deze functies heeft hij ervaring opgedaan met verschillende beleids- en bestuurlijke vraagstukken en was ook nauw betrokken bij kwaliteit en veiligheid in de patiŽntenzorg. Polman wordt beschouwd als een verbindend persoon die veel belang hecht aan een goede samenwerking tussen diverse disciplines in VUmc.

De beloning van beide bestuurders, die in eerste instantie voor een periode van vier jaar zijn benoemd, voldoet aan de wetgeving en valt binnen de Wet normering topinkomens.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 27 juni 2013, 00:22:31
Citaat van: 024 link=msg=1176026 date=1371802544
21 juni 2013

De Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc heeft Wouter Bos en Chris Polman benoemd tot respectievelijk voorzitter en lid van de raad van bestuur van VUmc.
Wouter Bos: 'Ik heb best wat meegemaakt' (http://www.youtube.com/watch?v=XzZDEFsghCE#ws)
Wouter Bos: 'Ik heb best wat meegemaakt'
AT5Amsterdam      
Gepubliceerd op 26 jun 2013
Citaat
'Het VUmc kan zich geen schandalen meer veroorloven.' Dat zegt Wouter Bos tegen AT5. Lees verder: http://www.at5.nl/s/rxu (http://www.at5.nl/s/rxu)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 27 juni 2013, 10:32:28
Citaat
Achmea heeft plannen om zelf te controleren of ziekenhuispersoneel zijn werk wel goed uitvoert. Dit jaar houdt de zorgverzekeraar een pilot in twee ziekenhuizen, volgend jaar zijn het er tien.

Dat zegt Ben Crul, senior medisch adviseur bij Achmea Zorg & Gezondheid. 'Wij gaan controleren of ziekenhuizen hun afspraken met ons ook naleven', aldus Crul in Zorgvisie.

ĎAls je de deur voor ons dicht doet, is dat niet te verkopen.í

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/133898/Achmea-gaat-inspecties-uitvoeren-in-ziekenhuizen.htm

 (http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/133898/Achmea-gaat-inspecties-uitvoeren-in-ziekenhuizen.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 2 juli 2013, 16:03:02
En roept deze patiŽnten terug voor extra controle.

Het Maasstad Ziekenhuis roept 1800 patiŽnten terug die in de periode van 4 oktober 2012 tot en met 14 juni 2013 een endoscopie (maag- of darmonderzoek) hebben ondergaan in het Maag- Darm- en Levercentrum van het ziekenhuis. Bij dit onderzoek wordt soms water gebruikt om te spoelen. Het Maasstad Ziekenhuis heeft vastgesteld dat het waterspoelsysteem in bovengenoemde periode niet voldeed aan de geldende veiligheidsvoorschriften. Hoewel de kans zeer gering is, kan de overdracht van een virus van de ene op de andere patiŽnt niet volledig worden uitgesloten. Uit voorzorg roept het Maasstad Ziekenhuis daarom alle patiŽnten die in de genoemde periode een endoscopie hebben ondergaan, op voor een extra controle.
 
Direct na de constatering dat het spoelsysteem niet voldeed, heeft het Maasstad Ziekenhuis deze werkwijze gestopt. Vervolgens zijn er maatregelen genomen, waardoor weer volledig aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. De Raad van Bestuur heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht. Ook zijn de huisartsen in de regio geÔnformeerd.
 
De patiŽnten die een endoscopie hebben ondergaan, worden benaderd door het ziekenhuis. Zij krijgen een brief waarin de situatie wordt uitgelegd. En waarin zij persoonlijk worden uitgenodigd voor een bloedonderzoek op Hepatitis (geelzucht). Het ziekenhuis heeft voor deze groep patiŽnten een helpdesk met deskundigen ingericht waar zij terecht kunnen met al hun vragen.
 

http://www.maasstadziekenhuis.nl/Informatie_over_het_ziekenhuis/Nieuwsarchief/Nieuws_2013/Juli/Maasstad_Ziekenhuis_informeert_pati%C3%ABnten_over_defect_waterspoelsysteem_bij_scopie_onderzoek (http://www.maasstadziekenhuis.nl/Informatie_over_het_ziekenhuis/Nieuwsarchief/Nieuws_2013/Juli/Maasstad_Ziekenhuis_informeert_pati%C3%ABnten_over_defect_waterspoelsysteem_bij_scopie_onderzoek)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 2 juli 2013, 19:36:56
Maasstad Ziekenhuis roept 1800 patiŽnten terug (http://www.youtube.com/watch?v=GVU2lLPr9CE#ws)
Maasstad Ziekenhuis roept 1800 patiŽnten terug

 rtvrijnmond∑          
Gepubliceerd op 2 jul 2013
Citaat
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept 1800 patiŽnten terug die voor een maag- of darmonderzoek bij het ziekenhuis zijn geweest. Ze hebben mogelijk geelzucht opgelopen door een kapot waterspoelsysteem. Half juni is ontdekt dat er een mankement was aan het systeem dat de inwendige camera's reinigt.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 3 juli 2013, 15:25:47
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id15116-amsterdamse-ziekenhuizen-gaan-politie-helpen.html
Amsterdamse ziekenhuizen gaan politie helpen
Zeven ziekenhuizen in Amsterdam gaan anonieme patiŽnteninformatie met de politie delen om zo bij te dragen aan een gerichtere aanpak van geweld, zo meldt NRC Handelsblad. De driejarige pilot start in september en de kostem van ťťn ton worden vergoed door het ministerie van Justitie.lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id15116-amsterdamse-ziekenhuizen-gaan-politie-helpen.html)
.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 10 juli 2013, 15:26:46
Citaat van: http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/134550/medische-staf-redt-langeland-ziekenhuis.htm
Medische staf redt LangeLand Ziekenhuis
Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is gered. De Goudse zorgorganisatie Vierstroom en de medische staf van het LangeLand hebben gezamenlijk het ziekenhuis overgenomen. lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/134550/medische-staf-redt-langeland-ziekenhuis.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 16 juli 2013, 08:14:31
Citaat van: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/adrz-onder-verscherpt-toezicht-1.3915692
ADRZ onder verscherpt toezicht
GOES - De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt het Admiraal de Ruyter Ziekenshuis (ADRZ) onder verscherpt toezicht.
De inspectie zet zo extra druk op het ADRZ om het veiligheidsbewustzijn in de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen te verbeteren en daarmee de veiligheid van patiŽnten te waarborgen.lees verder (http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/adrz-onder-verscherpt-toezicht-1.3915692)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 juli 2013, 22:49:17
Citaat van: http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/134820/inspectierapport-over-vumc-openbaar.htm
Inspectierapport over VUmc openbaar
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft haar rapport over het verscherpte toezicht op het VUmc openbaar gemaakt. De inspectie denkt dat andere ziekenhuizen ervan kunnen leren om soortgelijke situaties waarin patiŽntveiligheid in het geding is, te herkennen, te voorkůmen en te herstellen.lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/134820/inspectierapport-over-vumc-openbaar.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 21 juli 2013, 17:33:51
Citaat
Het kan snel gaan in de wetenschap en met bestuurders van universiteiten. Neem Lex Bouter, tot voor kort voorzitter van het College van Bestuur (CvB) van de Vrije Universiteit (VU).

Bouter, opgeleid tot klinisch epidemioloog door Paul Knipschild, is medisch-bioloog. Hij is geen arts en heeft nog nooit een IVF-patiŽnt in zijn leven gezien. Ten tijde van de eerste publicatie in 2007 was hij rector-magnificus en vermeldde deze kwalificatie trots achter zijn naam in het artikel. Omdat de onderliggende hypothese van acupunctuur volstrekte flauwekul is en derhalve statistische significantie niets bewijst en omdat de eigen IVF-afdeling van de VU niets afwist ....

http://www.kwakzalverij.nl/1586/Acupunctuur_werkt_niet_bij_IVF_nu_geen_persbericht_van_de_VU (http://www.kwakzalverij.nl/1586/Acupunctuur_werkt_niet_bij_IVF_nu_geen_persbericht_van_de_VU)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 juli 2013, 11:49:05
Citaat
DENVER - A 6-month-old boy from Honduras is recovering at a Denver hospital after getting a life-saving surgery.

Sergio, who also has Down syndrome, was born with a deadly heart defect. He had an opening between the upper and lower chambers of his heart and the valves were abnormally shaped. Because of the defect, Sergio couldn't breathe very well and to make matters worse, the surgery Sergio needed to save his life couldn't be done in Honduras.

http://www.9news.com/news/local/article/346986/222/Baby-from-Honduras-get-life-saving-surgery- (http://www.9news.com/news/local/article/346986/222/Baby-from-Honduras-get-life-saving-surgery-)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 12 augustus 2013, 15:58:44
Citaat
Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden heeft vorig jaar een winst geboekt van slechts 176.125 euro. Dat blijkt uit het onlangs openbaar geworden jaarverslag van het ziekenhuis. De marginale winst is opmerkelijk, omdat toenmalig bestuursvoorzitter Peter van den Elzen in zijn begroting begin vorig jaar nog uitging van een winst van 1,5 miljoen euro. De toezichthouders drongen aan op minstens 2 miljoen.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135419/ziekenhuis-woerden-mist-winstdoelstelling.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135419/ziekenhuis-woerden-mist-winstdoelstelling.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 14 augustus 2013, 12:26:46
Citaat
Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum schrapt 120 banen. Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag.

Het ziekenhuis, dat samen met enkele verpleeg- en verzorgingshuizen deel uitmaakt van zorggroep Pasana, werd vorig jaar september van een faillissement gered door een fusie met het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Desondanks zijn kostenbesparingen noodzakelijk.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/135512/banen-weg-bij-noodlijdend-ziekenhuis-dokkum.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/135512/banen-weg-bij-noodlijdend-ziekenhuis-dokkum.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 14 augustus 2013, 12:28:18
Citaat van: 024 link=msg=1191246 date=1376315924
http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135419/ziekenhuis-woerden-mist-winstdoelstelling.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135419/ziekenhuis-woerden-mist-winstdoelstelling.htm)

Citaat
De positie van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis is als gevolg van lage winst en overfinanciering in het verleden niet in gevaar. Dat benadrukt bestuursvoorzitter Ankie van Rossum van het streekziekenhuis in Woerden. ĎMaar door de herinrichting van het hele zorglandschap in Nederland is de positie van kleine ziekenhuizen wel erg ingewikkeld en spannend gewordení, zegt zij.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135488/positie-kleine-ziekenhuizen-spannend.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135488/positie-kleine-ziekenhuizen-spannend.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 21 augustus 2013, 09:44:22
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id15474-groei-ziekenhuisproductie-neemt-fors-af.html
Groei ziekenhuisproductie neemt fors af

De productiegroei van ziekenhuizen over 2012 blijft flink achter bij de gemiddelde groei over de laatste tien jaar. Deze afname is zowel bij de opnamen en dagopnamen, maar vooral ook bij de eerste polikliniekbezoeken te zien. Dit stelt Leo Vandermeulen, onderzoeker van Kiwa Carity.

Vandermeulen stelt dat deze trendbreuk mocht worden verwacht gezien de afspraken die gemaakt zijn in het Beheersmodel Medisch Specialisten en het Hoofdlijnenakkoord om de productie te beperken tot maximaal 2,5 procent.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: honderd op 21 augustus 2013, 12:37:28
Verpleegkundige Atrium verdacht van seksueel misbruik
Citaat
Verpleegkundige Atrium verdacht van seksueel misbruik
Een 27-jarige verpleegkundige van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen wordt verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwelijke patiŽnten.
Dat bevestigt zijn advocaat en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf. De verpleegkundige is door het ziekenhuis op non-actief gezet.
De man werd in maart aangehouden nadat beide patiŽnten aangifte hadden gedaan. De man zou tijdens nachtdiensten op de psychiatrische afdeling van het Atrium de vrouwen van 20 en 34 jaar elk een keer hebben misbruikt.
Dat zou zijn gebeurd in april vorig jaar en januari dit jaar.
Uit DNA onderzoek op een slipje van ťťn van de patiŽnten blijken spermasporen afkomstig van de verpleegkundige. Maar de advocaat van de verdachte wil een contra-expertise.

bron: http://www.l1.nl/nieuws/224047-verpleegkundige-atrium-verdacht-van-seksueel-misbruik (http://www.l1.nl/nieuws/224047-verpleegkundige-atrium-verdacht-van-seksueel-misbruik)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 21 augustus 2013, 18:36:00
Citaat
Ruim twee maanden na plaatsing van drie bijenkasten op het dak van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heeft vaatchirurg, traumatoloog en imker Michel Schouten 2,5 kilo honing kunnen oogsten.

De honing wordt in potjes van 50 gram verkocht in het restaurant van het ziekenhuis, zo meldt De Gelderlander. Volgens de krant heeft de chirurg met de directie van het ziekenhuis afgesproken dat de opbrengst naar een, nog onbepaald, goed doel gaat.

http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/135679/chirurg-houdt-bijen-op-dak-ziekenhuis.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/135679/chirurg-houdt-bijen-op-dak-ziekenhuis.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 22 augustus 2013, 09:59:40
Citaat
Het Portugese softwarebedrijf Alert hoeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch geen schadevergoeding te betalen voor het mislukken van de invoering van het elektronisch patiŽntendossier (EPD). De rechter in Den Bosch heeft dat 21 augustus bepaald.

Het ziekenhuis had 8 miljoen euro schadevergoeding geŽist plus teruggave van 1,1 miljoen euro investeringskosten.

In totaal vier ziekenhuizen ruziŽn met Alert over de mislukking van het softwareproject. Het gaat behalve het Jeroen Bosch Ziekenhuis om het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, Bernhoven in Uden en het Atrium MC in Zuid-Limburg.

Alert claimt in een andere procedure 70 miljoen euro van de vier betrokken ziekenhuizen.

http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/135678/ziekenhuis-verliest-zaak-van-softwarebedrijf.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/135678/ziekenhuis-verliest-zaak-van-softwarebedrijf.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 24 augustus 2013, 10:51:16
Niet helemaal het juiste topic aangezien het een goed doel is.

Citaat
Een van de oprichters van Stichting Alpe d'Huzes heeft ruim 200.000 euro gekregen uit het Alpe d'Huzes fonds. De stichting, die zich inzet om geld bijeen te brengen voor de strijd tegen kanker, heeft een streng beleid om te voorkomen dat er geld aan strijkstok blijft hangen. Medewerkers worden niet betaald en van de donaties zou 100 procent gaan naar de kankerbestrijding. De huidige voorzitter is niet blij met de situatie.

http://nos.nl/video/543597-alpe-dhuzes-niet-blij-met-donatie-voor-exvoorzitter.html (http://nos.nl/video/543597-alpe-dhuzes-niet-blij-met-donatie-voor-exvoorzitter.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 augustus 2013, 13:09:47
Citaat
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft tijdens een onaangekondigd bezoek op 29 juni ďzwaarwegende tekortkomingenĒ geconstateerd in de operatiekamers (okís) van het Amphia ziekenhuis, locatie Molengracht. Dit brengt volgens de IGZ risicoís met zich mee voor de patiŽntveiligheid. Dat schrijft het directiecomitť van het ziekenhuis in een vertrouwelijke brief aan alle medewerkers en medisch specialisten die op de OK-complexen werken.

- See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id15622-inspectie-oks-amphia-niet-op-orde.html (http://www.skipr.nl/actueel/id15622-inspectie-oks-amphia-niet-op-orde.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 28 augustus 2013, 10:11:04
Citaat
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft na een controlebezoek de operatiekamers van het Amphia Ziekenhuis in Breda weer veilig verklaard. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht.

De inspectie constateerde op 29 juli dat protocollen op de ok locatie Molengracht onvoldoende werden nageleefd. Dat was te lezen in een brief aan het ok-personeel, die was uitgelekt naar de regionale krant BN De stem.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135870/ok-amphia-weer-veilig.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/135870/ok-amphia-weer-veilig.htm)

Via deze link (http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.3969741.1377202282!/menu/standard/file/amphia.pdf?ref=bekijk_ook) ook de brief aan OK personeel:
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 3 september 2013, 09:50:16
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 30 augustus 2013 Stichting Op me Eigen (Omei) in Lelystad een bevel tot sluiting gegeven. De stichting dient de zorgverlening en huisvesting van de huidige cliŽnten per direct te beŽindigen en mag geen nieuwe cliŽnten aan- of opnemen. De inspectie constateerde ernstige risicoís voor de veiligheid van cliŽnten en zorgmedewerkers.

Stichting Omei levert persoonlijke verzorging, begeleiding en verblijf aan 57 cliŽnten met een verstandelijke beperking en/of een psychiatrische stoornis.

Sinds mei 2013 staat Omei onder verscherpt toezicht van de inspectie. Op 20 en 28 augustus 2013 bezocht de IGZ meerdere locaties van Stichting Omei en constateerde dat er sprake was van ernstige risicoís voor de veiligheid van de cliŽnten en de zorgmedewerkers. Het gevaar werd veroorzaakt door het gebrek aan kennis van de medewerkers om de cliŽnten begeleiden en te weinig toezicht op het doen en laten van de cliŽnten waardoor deze in (levens)bedreigende situaties terecht (konden) komen.

Stichting Omei moet per direct de huisvesting en zorg van de cliŽnten overdragen aan een andere zorgaanbieder en de cliŽnten informeren over het bevel van de IGZ. Omei mag pas weer zorg verlenen als aan de voorwaarden van verantwoorde zorg is voldaan.

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/bevel_tot_sluiting_voor_stichting_op_me_eigen.aspx (http://www.igz.nl/actueel/nieuws/bevel_tot_sluiting_voor_stichting_op_me_eigen.aspx)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 4 september 2013, 11:40:33
Citaat
Voormalig bestuursvoorzitter Paul Ansems van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer heeft een afkoopsom van minstens 287.000 euro ontvangen. In een eerdere versie van het jaarverslag dat afgelopen juni werd gedeponeerd, ontbrak essentiŽle informatie over de vertrekregeling van de topman die het ziekenhuis op de rand van faillissement bracht.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/136155/toch-afkoopsom-extopman-langeland-ziekenhuis.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/136155/toch-afkoopsom-extopman-langeland-ziekenhuis.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 4 september 2013, 20:48:56
Boston Children's Hospital:

Citaat
As a cardiac patient at Boston Childrenís for the past 29 years, Lauren Hoey had learned to thrive in spite of her condition, but she never knew that she would be learning these coping skills in order to teach her daughter, Kaylee, the same skills and attitude.

When Lauren was just 18 hours old, she underwent her first heart surgery for truncus arteriosus, a rare congenital heart disease (CHD) that means only a single vessel arises from the heart. Normally, there are two separate vessels coming out of the heart.

http://childrenshospitalblog.org/how-a-mother%E2%80%99s-battle-with-truncus-arteriosus-informed-her-daughter%E2%80%99s/#more-20790 (http://childrenshospitalblog.org/how-a-mother%E2%80%99s-battle-with-truncus-arteriosus-informed-her-daughter%E2%80%99s/#more-20790)

American Heart Assoc ‏@American_Heart 11m
Great story MT @BostonChildrens Treatment for #TruncusArteriosus has improved so much that patients are becoming moms http://ow.ly/oz2FQ (http://ow.ly/oz2FQ)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 11 september 2013, 09:52:55
Citaat
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Utrecht en Houten schrapt in 2014 150 tot 225 voltijdsbanen. Dat is onderdeel van een plan van het ziekenhuis om volgend jaar 14 miljoen euro te besparen.

Bezuinigingen zijn nodig omdat het aantal patiŽnten afneemt, meldt het ziekenhuis in een persbericht. Vooral de verhoging van het eigen risico zou daar debet aan zijn.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/136481/st.-antonius-ziekenhuis-gaat-banen-schrappen.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/136481/st.-antonius-ziekenhuis-gaat-banen-schrappen.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 12 september 2013, 08:33:14
Citaat van: http://www.rijnmond.nl/nieuws/12-09-2013/ziekenhuizen-werken-beter-samen-bij-rampen
Ziekenhuizen werken beter samen bij rampen
Er komt een betere samenwerking tussen ziekenhuizen in Dordrecht en de brandweer. Dan gaat het vooral om grote rampen, waarbij veel slachtoffers vallen.
De veiligheidsregio, waar de brandweer en ambulancedienst onder vallen, heeft nu een nieuw computersysteem. Op die manier kan beter bepaald worden naar welk ziekenhuis een slachtoffer gebracht kan worden.
Het verbeterde registratiesysteem heeft ook tot doel familie van slachtoffers sneller te informeren.
In het verleden kwam het bij grote incidenten voor dat familieleden lang moest wachten totdat ze te horen kregen naar welk ziekenhuis een slachtoffer was gebracht.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 september 2013, 14:44:56
The Boston Children's Hospital Heart Center's Congenital Heart Valve Program is dedicated to the care of children and adults with congenital heart defects that involve absent or poorly functioning heart valves.

Our care is driven by our research. To offer new and improved treatments to our patients, our scientists investigate many aspects of the heart and the conditions that affect it.Our cardiologists and surgeons have a strong record of excellence in caring for patients with heart valve disease. We focus on surgical valve repair rather than replacement, and whenever possible we take the most minimally invasive approach to treatment.

Using innovative three-dimensional imaging, we determine the right approach for treating heart valve disease. With our new catheter techniques, we can improve the function of heart valves that were once considered untreatable. Through clinical trials and evaluations of different techniques, we are determining the safety and effectiveness of new surgical valve therapies.

Innovations:

When patients come to Boston Children's with severe forms of congenital heart valve disease, it is critically important for us to create an accurate "roadmap" to determine what kind of treatment is needed. To guide us, cardiologists and surgeons from Boston Children's have been working with our colleagues in industry to develop the methods and techniques that provide the most "real-life" in-depth view of heart valves. While the results of these efforts continue to evolve, our patients are already benefiting from these advanced imaging techniques.

Cardiac Caregiver - Chris Baird - Boston Children's Hospital (http://www.youtube.com/watch?v=f0YifADISfw#)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 september 2013, 14:47:20
The increasing number and severity of gunshot wounds made them twice as deadly over a 12-year period at one New Jersey trauma center, explains Dr. David Livingston.

Study: Severity, costs of gunshot violence increasing (http://www.youtube.com/watch?v=HDDHpyDyfOE#)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 7 oktober 2013, 20:08:20
Citaat van: http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/1083-traumacentrum-boekt-belangrijke-tijdwinst-voor-patienten-in
Traumacentrum boekt belangrijke tijdwinst voor patiŽnten in

Het traumacentrum St. Elisabeth in Tilburg heeft sinds begin deze maand rond de klok een traumachirurg aanwezig. 24 uur per dag, 7 dagen per week kan een meervoudig gewonde traumapatiŽnt onmiddellijk geopereerd worden als dat nodig is.

De fusie van het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis maakte het mogelijk om meer chirurgen aan te stellen. Daarmee is voortaan 24-uurs aanwezigheid gegarandeerd.

CT-scanner
Eerder werd in twee nieuwe traumakamers en apparatuur geÔnvesteerd; op de Spoedeisende Hulp staat een geavanceerde verrijdbare CT-scanner waardoor traumapatiŽnten niet meer naar de afdeling Radiologie verplaatst hoeven te worden voor een scan. Het voorzieningenniveau voldoet hiermee aan de hoogste standaard waardoor complexe traumazorg zich nog verder in Tilburg kan concentreren. Nu al zijn anesthesisten 24 uur per dag beschikbaar en vanaf januari 2014 zijn ze ook 24 uur per dag in het ziekenhuis aanwezig.

In Nederland zijn elf ziekenhuizen aangewezen als traumacentrum. Het Traumacentrum St. Elisabeth is hťt traumacentrum voor de regio Brabant en wil de komende jaren uitgroeien tot ťťn van de grootste traumacentra van Nederland.

Het streeft continu naar kwaliteitsverbetering. De meest recente verbeterslag is de 24-uurs aanwezigheid van traumachirurgen. ĎLandelijk zijn traumachirurgen na oproep binnen 15 tot 30 minuten aanwezig in het ziekenhuis. In veel ziekenhuizen wordt de eerste opvang veelal gedaan door arts-assistenten. Wij willen direct zorg op het hoogste niveau bieden en daarom vanaf het allereerste moment ter plaatse zijní, vertelt traumachirurg Stefan van Zutphen. ĎDat levert voor de patiŽnt direct meer kans op overleving opí, aldus zorggroepmanager Willem Wiegersma.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 11 oktober 2013, 11:30:32
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id16118-doden-door-brand-in-japans-ziekenhuis.html
Doden door brand in Japans ziekenhuis
Zeker tien mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een brand in ziekenhuis in de Japanse plaats Fukuoka. Volgens de politie konden acht patiŽnten en twee medewerkers van het ziekenhuis niet aan het vuur ontsnappen.
(Advertentie)
Er waren 17 mensen in het ziekenhuis toen aan het begin van de nacht de brand uitbrak, meldt The Japan Times. Twee mensen wisten zelf te ontkomen. Vijf mensen raakten gewond. De brand is mogelijk ontstaan in een behandelkamer op de begane grond van het gebouw.
lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id16118-doden-door-brand-in-japans-ziekenhuis.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 23 oktober 2013, 15:11:04
Citaat van: http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2013/10/Maasstad-doet-aangifte-wegens-smaad-en-laster-1395029W/
Maasstad doet aangifte wegens smaad en laster  Kwaliteit
Het Maasstad Ziekenhuis heeft aangifte van smaad gedaan tegen een patiŽnt die beweert onjuist te zijn behandeld door een plastisch chirurg van het ziekenhuis. Dat schrijft het Maasstad Ziekenhuis vandaag op haar website in reactie op een recent televisie-item waarin een arts wordt beschuldigd van onethisch gedrag bij de cosmetische behandeling van een vrouw in 2000.
De reactie van het Maasstad Ziekenhuis komt na de uitzending afgelopen maandag van het actualiteitenprogramma De Wereld Draait Door. lees verder (http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2013/10/Maasstad-doet-aangifte-wegens-smaad-en-laster-1395029W/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 16 november 2013, 22:14:04
Citaat van: http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/139161/arts-heeft-eenzaam-beroep.htm
Arts heeft eenzaam beroep
Emotionele steun moet professioneel worden geregeld

Artsen die dagelijks met de dood te maken hebben, kunnen met hun emoties nergens heen. Dat breekt hen op. Mariska Koster, zelf mede om die reden gestopt als longarts, roept op tot professionele opvang.

Er is al veel gezegd over wat Ďde zaak Tuitjenhorní is gaan heten: een huisarts die buiten proportie handelt bij een stervende patiŽnt. Wat er precies bij deze huisarts heeft gespeeld blijft onduidelijk. Uit de reacties van collegaís blijkt wel dat velen zich alleen voelen staan als het gaat om het verwerken van emoties bij de zorg rond het levenseinde. Twee belangrijke vragen verdienen dan ook een antwoord. Wat doet het met een arts als die dag in dag uit omgaat met mensen die spoedig zullen gaan overlijden? En hoe voorkom je dat artsen daardoor ontsporen of opgebrand het vak verlaten? Een oproep voor professionele emotionele steun, en wel binnen de beroepsgroep zelf. Net als bij de  brandweer.
lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/139161/arts-heeft-eenzaam-beroep.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 18 november 2013, 12:03:38
Citaat van: http://www.medicalfacts.nl/2013/11/15/aantal-antibiotica-resistente-infecties-in-europa-neemt-toe/
Aantal antibiotica-resistente infecties in Europa neemt toe

In ziekenhuizen in Europa komen infecties, die worden veroorzaakt door bacteriŽn die resistent zijn tegen de sterkst werkende antibiotica, vaker voor dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG. Het onderzoek werd uitgevoerd in 38 landen in Europa in opdracht van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Zweden. Het ECDC maakt de resultaten bekend in het kader van de zesde European Antibiotic Awareness Day die maandag 18 november plaatsvindt.
Uit het onderzoek blijkt dat in steeds meer landen in Europa een toenemend aantal ziekenhuizen te maken heeft met infecties die worden veroorzaakt door bacteriŽn die resistent zijn tegen carbapenem-antibiotica. De meeste van deze bacteriŽn behoren tot de groep van darmbacteriŽn, zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. Die kunnen niet alleen urineweginfecties veroorzaken, maar ook longontsteking en ernstige infecties in de bloedbaan.
lees verder (http://www.medicalfacts.nl/2013/11/15/aantal-antibiotica-resistente-infecties-in-europa-neemt-toe/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 3 januari 2014, 11:31:56
Citaat van: 024 link=msg=1161314 date=1368536028
http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132093/analyse-ruzie-catharina-kent-geen-winnaars.htm (http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/132093/analyse-ruzie-catharina-kent-geen-winnaars.htm)

Citaat van: http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2014/1/Catharina-moet-dermatologen-miljoen-betalen-1438035W/
Catharina moet dermatologen miljoen betalen
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moet de vier voormalig dermatologen een totaalsom van een miljoen euro betalen. Dat heeft het Scheidsgerecht Gezondheidszorg bepaald.
lees verder (http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2014/1/Catharina-moet-dermatologen-miljoen-betalen-1438035W/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 3 januari 2014, 11:55:32
Citaat van: http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/140801/comorbiditeit-speelt-grote-rol-bij-heropnames.htm
Comorbiditeit speelt grote rol bij heropnames
Tijdens ziekenhuisopnames en bij ontslag, zou meer aandacht moeten worden besteed aan comorbiditeit. Daarmee kunnen heropnames worden voorkomen. Dit stellen Jacques Conzť e.a. in British Medical Journal.
...
Deze studie werpt meer licht op het zogenaamde post hospital syndrome. Die term is bedacht voor de periode na opname, waarin patiŽnten extra kwetsbaar zijn, door verminderde reserves, verstoorde fysiologie en verlaagde weerstand. Mogelijk speelt comorbiditeit hierbij een belangrijke rol: aandoeningen kunnen verergeren door een andere ziekte, door veranderingen in medicatie, of door gebrek aan aandacht voor de chronische ziekte.

lees verder (http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/140801/comorbiditeit-speelt-grote-rol-bij-heropnames.htm)

Onderzoek naar meer dan 10.000 patiŽnten of er binnen 30 dagen sprake is van heropname en de oorzaak daarvan en eventuele comorbiditeit.
Meer dan 20% heropname en bij 8% had dat mogelijk voorkomen kunnen worden.
Redenen heropname die mogelijk voorkomen hadden kunnen worden zijn infectie (12 procent), neoplasmata (8 procent) en hartfalen (7 procent). Bij patiŽnten al een cardiovasculaire aandoening hebben is hartfalen de meest voorkomende reden..
Meer aandacht voor comorbiditeit kan echter opnames voorkomen.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 10 februari 2014, 08:25:40
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id17284-ziekenhuizen-schrikken-van-herschikking-ic.html
Ziekenhuizen schrikken van herschikking IC
Als het aan de zorgverzekeraars ligt hebben drie van de negen ziekenhuizen in de regio West in Zuid-Holland straks geen afdeling spoedzorg meer (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=50970). Daarnaast wordt bij zes van de negen de intensive care omgezet in een lichtere vorm van spoedzorg. Dat meldt Medisch Contact op basis van het nog vertrouwelijke Regioplan Acute Zorg voor de regio West. (Advertentie) De drie ziekenhuizen die straks geen spoedpost en geen SEH meer hebben zijn het Langelandziekenhuis in Zoetermeer, Ziekenhuis Bronovo in Den Haag en het Diaconessenhuis in Leiden. Wat betreft de intensieve zorg in Zuid-Holland hebben als het aan de zorgverzekeraars ligt straks alleen nog het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Medisch Centrum Haaglanden een intensive care van niveau 3. De andere zes ziekenhuizen krijgen dan een Post-anesthesia Care Unit (PACU) in plaats van hun intensive care niveau 1 of 2. - lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id17284-ziekenhuizen-schrikken-van-herschikking-ic.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Nachtbroeder op 10 februari 2014, 12:37:58
Citaat van: RAdeR link=msg=1243338 date=1392017140


Bij een vitaal bedreigde patiŽnt in de kliniek dus maar plankgas naar de level 3 rijden...? :-X Waar kan ik aandelen kopen bij de opbouwers van MICU voertuigen?... ::)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Kanarie op 10 februari 2014, 15:43:44
Bij deze dan ook het verzoek aan alle opgenomen patiŽnten om geen septische shock te ontwikkelen, geen complicaties te ontwikkelen, geen hartstilstand of acuut hartfalen te krijgen en te allen tijde de ademweg en ademhaling zelf te waarborgen. Het contract aangaande bovenstaande kan bij de hoofdingang of de SEH worden getekend.
Doe mij ook een paar MICU-aandelen...
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 12 februari 2014, 13:33:10
p2kflex
12:35:47 12-02-14GROUP-1opname stop spaarne hoofddorp voor snijdende specialismen.. wel trombolyse en ic patienten.
0120095MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (Ambulances Totaal)
0120998MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (Lichtkrant Ambulances)


 ???
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 12 februari 2014, 15:49:40
Meldingen zie je vaker in Amsterdam. Reden kan diverse oorzaken zijn: behandelafdelingen liggen helemaal vol, uitbraak noro-virus op die afdeling, tijdelijk technisch probleem waardoor geen OK's worden uitgevoerd enz.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: jvo op 13 februari 2014, 16:44:59
Citaat van: RAdeR link=msg=1243764 date=1392216580
Meldingen zie je vaker in Amsterdam. Reden kan diverse oorzaken zijn: behandelafdelingen liggen helemaal vol, uitbraak noro-virus op die afdeling, tijdelijk technisch probleem waardoor geen OK's worden uitgevoerd enz.
Hoofddorp is geen Amsterdam..;)
 Maar inderdaad, de Amsterdamse ziekenhuizen hebben regelmatig IC of CCU of SEH of thrombolyse of verzinhetmaar-stop die over de pagers wordt gecommuniceerd
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 maart 2014, 15:38:12
Citaat van: http://www.ntvg.nl/publicatie/hogere-sterftekans-bij-oplopende-werkdruk-verpleging/volledig
Hogere sterftekans bij oplopende werkdruk verpleging

Voor elke patiŽnt die een verpleegkundige er door bezuinigingen bij krijgt, neemt de kans dat er een patiŽnt binnen een maand na opname in het ziekenhuis sterft met 7% toe (oddsratio: 1,068; 95%-BI: 1,031-1,106). Naarmate verpleegkundigen hoger zijn opgeleid, neemt het risico af.

Dit blijkt uit een observationele studie in 9 Europese landen, uitgevoerd door Linda Aiken van University of Pennsylvania School of Nursing en een tiental Europese centra (Lancet. 2014; epub 26 februari).
lees verder (http://www.ntvg.nl/publicatie/hogere-sterftekans-bij-oplopende-werkdruk-verpleging/volledig)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: honderd op 6 november 2014, 15:24:17
Tsja, Ebola gebruiken om te frituren bij de OK. :o

Citaat van: http://www.nu.nl/binnenland/3922254/zwols-ziekenhuis-schorst-medewerker-frituren.html
Zwols ziekenhuis schorst medewerker na frituren
Een medewerker heeft in het ziekenhuis in Zwolle briefjes opgehangen met waarschuwingen voor ebola om te verhullen dat hij stiekem patat frituurde bij de operatiekamers. De bewuste medewerker is geschorst. Dat bevestigt de Isala kliniek donderdag. Drie andere betrokken medewerkers kregen een aantekening in hun personeelsdossier na een indringend gesprek. Volgens het ziekenhuis werd in het complex waar de operatiekamers zich bevinden, door de medewerker tegen de regels in patat gefrituurd. Om de geur te verhullen, werden briefjes opgehangen met daarop de waarschuwing 'pas op, ebola'.

Procedure
Niet alleen is de man geschorst, ook loopt een juridische procedure over zijn aanstelling bij Isala. Het ziekenhuis benadrukt dat de patiŽntveiligheid niet in het geding is geweest.
Na de schorsing is Isala een juridische procedure gestart, meldde een woordvoerder van het ziekenhuis eerder donderdag.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Job45 op 6 november 2014, 18:18:09
Citaat van: Zedendelinquent slaat toe in ziekenhuis Heerlen
Een verpleegkundige met een strafblad vanwege een zedendelict heeft in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen de kans gehad om nog meer slachtoffers te maken.
Drie jonge vrouwelijke patiŽnten hebben aangifte gedaan tegen de man wegens ontucht en verkrachting. Ook een andere patiŽnte zegt dat ze werd benaderd voor intiem contact en een stagiaire klaagde over seksuele intimidatie.

Het ziekenhuis wist niet over de veroordeling van de man.
http://www.nu.nl/binnenland/3921366/zedendelinquent-slaat-toe-in-ziekenhuis-heerlen.html (http://www.nu.nl/binnenland/3921366/zedendelinquent-slaat-toe-in-ziekenhuis-heerlen.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 4 december 2014, 10:49:27
Citaat van: http://www.ghz.nl/over-ghz/nieuws-jaardocument/nieuwsoverzicht/nieuwsberichten-2014/reanimatietraining-voor-naasten-van-hartpatienten/
Reanimatietraining voor naasten van hartpatiŽnten

Het GHZ biedt reanimatietrainingen aan familieleden van hartpatiŽnten die in het ziekenhuis hebben gelegen.  Ervaring leert dat de periode tijdens en na de hartrevalidatie voor directe familieleden net zo ingrijpend is als voor de patiŽnt zelf. Vaak is er angst voor herhaling en angst voor het feit dat men 'niets' kan doen. Het GHZ wil naasten van hartpatiŽnten hierin ondersteunen en de angst die zij ervaren zoveel mogelijk wegnemen.

De reanimatietraining bestaat uit twee bijeenkomsten in de avond. Tijdens de training wordt aandacht gegeven aan het geven van eerste hulp, hartmassage, beademing en het gebruik van een AED apparaat. Het doel van de training is dat de cursisten vertrouwen krijgen in het adequaat handelen, wanneer zij (wederom) in hun directe omgeving te maken krijgen met iemand met hartklachten.
Aan de cursus kan ťťn familielid per patiŽnt gratis deelnemen.

"Een hartinfarct komt altijd onverwacht. Daarom besloot ik om me voor deze cursus aan te melden. Het geeft mezelf en mijn naasten een goed en zeker gevoel nu ik weet wat ik moet doen, mocht mijn man nog eens getroffen worden door een hartinfarct." aldus mevrouw Van Lieshout.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 14 januari 2015, 22:40:39
https://www.youtube.com/watch?v=e7Yup3DiCaQ (https://www.youtube.com/watch?v=e7Yup3DiCaQ)
RTV Noord
Gepubliceerd op 13 jan. 2015
Citaat
Medewerkers van werkvoorzieningschap Synergon hebben dagelijks grote lol om de medische dossiers van duizenden Groningers. Het gaat om gegevens van patienten van het voormalig Academisch Ziekenhuis Groningen.

Kijk hier voor meer informatie: http://www.rtvnoord.nl/?p=143774 (http://www.rtvnoord.nl/?p=143774)

https://www.youtube.com/watch?v=4Jcr-CySnek (https://www.youtube.com/watch?v=4Jcr-CySnek)
PatiŽntendossiers weggehaald bij Synergon
RTVOOG
Gepubliceerd op 14 jan. 2015
Citaat
De medische dossier van patiŽnten van het UMCG zijn weggehaald bij Synergon. Synergon zou de dossiers vernietigen. Toen duidelijk werd dat een aantal dossiers bij RTVNoord terecht waren gekomen is de rest meteen teruggehaald. Medische dossiers bevatten persoonlijke informatie en er moet vertrouwelijk mee worden omgegaan.Uit onderzoek moet blijken of het bedrijf het project mag af maken
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 16 januari 2015, 19:22:50
OM: Het is eigenlijk achteraf gezien niet helemaal gelukkig verlopen - RTV Noord (http://www.youtube.com/watch?v=W6Cau9yjPRc#ws)
RTV Noord
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 10 februari 2015, 17:22:27
https://www.youtube.com/watch?v=m3hdU-bFm18 (https://www.youtube.com/watch?v=m3hdU-bFm18)
VNOGmedia
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: BartRTL op 7 juli 2015, 15:42:45
Er is meer dan de sneeuwkettingen van Wouter Bos. Bekijk hier alle declaraties van ziekenhuisbestuurders
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bestuurders-ziekenhuizen-negeren-massaal-declaratieregels (http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bestuurders-ziekenhuizen-negeren-massaal-declaratieregels)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 11 november 2015, 13:56:43
Ziekenhuis Slotervaart maakt miljoenenwinst met productie heroÔne

Citaat van: http://www.nu.nl/binnenland/4162675/ziekenhuis-slotervaart-maakt-miljoenenwinst-met-productie-heroine.html
Gepubliceerd: 11 november 2015 12:01
Laatste update: 11 november 2015 12:56
  
Het MC Slotervaart (voorheen Slotervaartziekenhuis) in Amsterdam maakt al jaren miljoenenwinst met de productie en distributie van heroÔne. De inkomsten ervan zijn al die tijd verzwegen.
Dat concluderen twee journalisten van Het Parool en NRC Handelsblad in het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak dat vrijdag verschijnt.

De heroÔne wordt door een dochterbedrijf van het ziekenhuis gemaakt in opdacht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en is bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding door een hulpverlener krijgen toegediend.

lees verder: http://www.nu.nl/binnenland/4162675/ziekenhuis-slotervaart-maakt-miljoenenwinst-met-productie-heroine.html (http://www.nu.nl/binnenland/4162675/ziekenhuis-slotervaart-maakt-miljoenenwinst-met-productie-heroine.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 11 november 2015, 18:28:59
Citaat van: Live link=msg=1383591 date=1447246603
Ziekenhuis Slotervaart maakt miljoenenwinst met productie heroÔne

https://www.youtube.com/watch?v=2tO5pIVRBRM (https://www.youtube.com/watch?v=2tO5pIVRBRM)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 13 november 2015, 00:21:28
https://www.youtube.com/watch?v=a_HePA-1sNo (https://www.youtube.com/watch?v=a_HePA-1sNo)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 13 november 2015, 09:03:58
Citaat van: http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/wetswijziging-medische-handelingen-blijkt-effectief-en-doelmatig
Wetswijziging medische handelingen blijkt effectief en doelmatig
Sinds 1 januari 2012 mogen verpleegkundig specialisten en physician assistants een aantal handelingen zelfstandig verrichten, die eerder voorbehouden waren aan artsen. De toekenning van deze zelfstandige bevoegdheid is doelmatig en effectief gebleken. Dit is de eindconclusie van een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van het Maastricht UMC+, afdeling PatiŽnt & Zorg.

Aanleiding
Over 15 tot 20 jaar zijn meer dan 400.000 extra medewerkers nodig in de zorg om de stijgende en veranderende zorgvraag het hoofd te bieden. Eťn van de maatregelen om dit capaciteitstekort het hoofd te bieden, is taakherschikking. Sinds begin deze eeuw zijn in de Nederlandse gezondheidszorg verpleegkundig specialisten en physician assistants werkzaam. Hun introductie was vooral een reactie op een dreigend artsentekort. Deze professionals, die een HBO master hebben gevolgd, nemen routinematige taken over van artsen, waarbij de kwaliteit van de zorg voor de patiŽnt behouden blijft of wordt verhoogd. In de praktijk blijkt dat bij het uitvoeren van voorbehouden handelingen door verpleegkundig specialisten en physician assistants de vereiste opdrachtrelatie, de indicatiestelling door de artsen, belemmerend werkt. Met het invoeren van een tijdelijke zelfstandige bevoegdheid voor de verpleegkundig specialist en de physician assistant is een wettelijke basis ontstaan (toevoeging Artikel 36a) om een aantal voorbehouden handelingen te indiceren, uit te voeren en te delegeren. De experimenteerperiode van de wetsaanpassing bedraagt vijf jaar. In deze periode is een evaluatieonderzoek uitgevoerd om de doelmatigheid en effectiviteit van de tijdelijke maatregel te onderzoeken.

Het onderzoek
Doel van het onderzoek is om de impact van de wetswijziging op de doelmatigheid en effectiviteit van de maatregel, alsook het zorgproces, de optimale inzet van de beroepsbeoefenaren en de patiŽntgerichtheid van de zorgverlening na te gaan. Het onderzoek laat zien dat de mogelijkheden die de wetswijziging heeft geschapen om katheterisaties, heelkundige handelingen, injecties en puncties te kunnen indiceren, uitvoeren en delegeren door verpleegkundig specialisten en physician assistants in hoge mate zijn benut. Dit geldt ook voor het indiceren en uitvoeren van het voorschrijven van geneesmiddelen, die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn. Zorgprocessen met voorbehouden handelingen blijken efficiŽnter te zijn ingericht en de zorg wordt door de hiertoe geschikte professional uitgevoerd. Uit het onderzoek is verder gebleken dat aan alle in de wet vastgelegde randvoorwaarden is voldaan en geen negatieve bijeffecten zijn op getreden als gevolg van de wetswijziging. Aan het onderzoek hebben verpleegkundig specialisten, physician assistants, artsen en patiŽnten deelgenomen. Daarnaast hebben diverse stakeholders deelgenomen, te weten: beroepsorganisaties V&VN (Afdeling Verpleegkundig Specialist), Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA), Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), management van zorginstellingen, zorgverzekeraars, opleidingen en overkoepelende organisaties. De resultaten, conclusies en aanbevelingen van het evaluatieonderzoek leveren een bijdrage aan de besluitvorming van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) t.a.v. het overheidsbeleid over taakherschikking in de gezondheidszorg, waarbij verpleegkundig specialisten en/of physician assistants zijn betrokken.

Onderzoeksteam
Het evaluatieonderzoek is uitgevoerd door prof. dr. Bert Vrijhoef (leider onderzoek), drs. Daisy de Bruijn-Geraets, dr. Yvonne Van Eijk-Hustings en Monique Bessems-Beks in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen maart 2011 en augustus 2015.

Downloads
Het onderzoeksrapport 'voorBIGhouden' met alle resultaten, conclusies en aanbevelingen en een samenvatting van het rapport zijn te downloaden via onderstaande links.


Documenten: Samenvatting evaluatierapport (http://centraal.mumc.nl/sites/central/files/voorbighouden_samenvatting.pdf) of Evaluatierapport (http://centraal.mumc.nl/sites/central/files/voorbighouden.pdf)
 
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 16 november 2015, 09:35:08
http://www.statnews.com/2015/11/14/how-paris-hospitals-dealt-with-the-aftermath/ (http://www.statnews.com/2015/11/14/how-paris-hospitals-dealt-with-the-aftermath/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 25 november 2015, 14:12:41
The medical response to multisite terrorist attacks in Paris

http://www.thelancet.com/pb/assets/raw/Lancet/pdfs/S0140673615010636.pdf (http://www.thelancet.com/pb/assets/raw/Lancet/pdfs/S0140673615010636.pdf)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: CM op 25 november 2015, 21:07:39
The medical response to multisite terrorist attacks in Paris

http://www.thelancet.com/pb/assets/raw/Lancet/pdfs/S0140673615010636.pdf (http://www.thelancet.com/pb/assets/raw/Lancet/pdfs/S0140673615010636.pdf)
Ontzettend bedankt, Oma. Hier was ik zelf benieuwd naar. Er zijn diverse uitdagingen geweest, zowel binnen als buiten de kliniek geweest.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 26 november 2015, 06:10:28
Citaat van: CM link=msg=1387417 date=1448482059
Ontzettend bedankt, Oma. Hier was ik zelf benieuwd naar. Er zijn diverse uitdagingen geweest, zowel binnen als buiten de kliniek geweest.

Het is ook een uiterst belangrijk onderwerp om veel aandacht aan te gaan besteden in alle ziekenhuizen in (West) Europa. Vaatchirurg Brohi, professor trauma, is druk bezig een lezing voor te bereiden voor de London Trauma Conference (8 - 11 december 2015). Hij gaat spreken over de casus in Parijs en zal de vinger leggen op de tekortkomingen zoals het nog steeds niet opereren conform de strikte principes van Damage Control Surgery. De desintresse van civiele chirurgen in BATLS. Het capaciteitsprobleem van de ziekenhuizen, de meeste ziekenhuizen zullen de grote patientenstroom direct na een mass casualty attack niet aan kunnen maar de weken en maanden na een aanslag komen ze ook in de problemen aangezien veel van deze slachtoffers langdurig opgenomen zal blijven en een fors aantal meerdere malen geopereerd zal moeten worden.

Voorts zal hij ook aandacht schenken aan het soort chirurg. Traumachirurg is een functie, het zijn vooral algemeen chirurgen. Het is een goede zaak een pleidooi te houden om algemeen chirurgen actief in traumachirurgie te vervangen door vaat- en cardio-thoracaal chirurgen.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Nachtbroeder op 26 november 2015, 13:28:13
Interessante informatie inderdaad! Er is in den lande m.i. nog genoeg werk aan de winkel om deze opvang op orde te krijgen. Het ziekenhuissysteem loopt nu al met enige regelmaat vast vanwege kwetsbare ouderen die eigenlijk in de eerste lijn thuis horen, gister heeft Nieuwsuur hier nog aandacht aan besteed. Ik vraag me af of we hiernaast wel een MCA kunnen verwerken. Tevens voorzie ik een tekort aan materiaal en scholing voor het opvangen van patiŽnten bij een CBRN gerelateerde aanslag.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: papa2404 op 29 november 2015, 14:18:17
Artikel uit het AD;

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4196812/2015/11/28/Traumachirurg-staat-24-7-direct-aan-je-bed.dhtml (http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4196812/2015/11/28/Traumachirurg-staat-24-7-direct-aan-je-bed.dhtml)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 29 november 2015, 14:22:46
Citaat van: papa2404 link=msg=1388295 date=1448803097
Artikel uit het AD;

Wat is een traumachirurg eigenlijk? Is het net zoiets als cardio-thoracaalchirurg of vaatchirurg of kan/mag iedere (algemeen) chirurg traumachirurg zijn?
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Job45 op 29 november 2015, 14:28:18
Citaat van: http://www.trauma.nl/de-traumachirurg
De opleiding tot traumachirurg is de laatste jaren sterk veranderd. In plaats van acht jaar wordt je tegenwoordig in Nederland in zes jaar opgeleid tot gedifferentieerd chirurg, bijvoorbeeld traumachirurg. De laatste twee jaar van je opleiding richt je je dan uitsluitend op de traumachirurgie. Daarnaast worden cursussen en trainingen (ATLS, AO-fracturen cursus etc.) gevolgd om specifieke vaardigheden aan te leren.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 29 november 2015, 14:43:50
Citaat van: Job45 link=msg=1388301 date=1448803698


Ze moeten het zelf schrijven op hun eigen website dat het een superspecialisme is. Traumachirurgie is gewoon heelkunde maar dan iets sneller peuteren terwijl het bloed je in de klompen loopt.

Als men kwaliteit wil verbeteren in de NLse traumachirurgie kan men beter eisen dat je vaatchirurg moet zijn en botten repareren aan orthopeden overlaten.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: helm op 29 november 2015, 14:44:47
Citaat van: Oma link=msg=1388297 date=1448803366
Wat is een traumachirurg eigenlijk?

Een chirurg met een trauma.  :P
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 29 november 2015, 15:00:53
Citaat van: Renť van der Helm link=msg=1388307 date=1448804687
Een chirurg met een trauma.  :P

Je zou het wel krijgen van dit soort nieuwsberichten.

Citaat
Het Hagaziekenhuis in Den Haag heeft vanaf volgend jaar 24 uur per dag een traumachirurg in huis. Het team is al opgetuigd van drie naar zeven artsen. 'We willen de beste arts aan het bed hebben. Zodat je nooit meer achteraf de discussie hebt, had ik maar... Het gaat hier wel om kwesties van leven en dood.'
 
Op elk moment van de dag een traumachirurg in huis hebben, is in Nederland redelijk uniek. Alleen in het traumacentrum in Tilburg is dat ook het geval, weet Alexander Greeven, traumachirurg in het Hagaziekenhuis.

Je wekt namelijk de suggestie dat iedere Nederlands ongevalsslachtoffer slechtere zorg zou ontvangen in de landelijke traumacentra zoals bijv. Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen of Utrecht.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 22 december 2015, 16:59:11
Citaat van: http://www.knmg.nl/Nieuws/Overzicht-nieuws/Nieuwsbericht/152275/Nieuwe-Wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-in-de-zorg-Wkkgz-Wat-verandert-er-voor-u.htm
Nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz): Wat verandert er voor u?
Per 1 januari 2016 treedt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg in werking. De Wkkgz regelt twee belangrijke onderwerpen: kwaliteit en klachtrecht. De wet vervangt ten dele bestaande wetgeving, maar bevat ook nieuwe bepalingen en verplichtingen. Alleen voor de nieuwe klachten- en geschillenregeling geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2017. Wat moet u als arts weten over deze wet?

De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om Ďgoede zorgí te bieden: zorg die veilig, doeltreffend, doelmatig, cliŽntgericht en op de reŽle behoefte van de patiŽnt is afgestemd. De meeste verplichtingen uit de Wkkgz worden opgelegd aan zorgaanbieders. Hiertoe behoren instellingen en solistisch werkende artsen. Ook  aanbieders van cosmetische zorg en alternatieve geneeswijzen vallen onder de wet. We zoomen in op acht nieuwe verplichtingen die relevant zijn voor artsen: ... lees verder (http://www.knmg.nl/Nieuws/Overzicht-nieuws/Nieuwsbericht/152275/Nieuwe-Wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-in-de-zorg-Wkkgz-Wat-verandert-er-voor-u.htm)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 14 januari 2016, 14:36:59
Citaat van: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/januari/transplantatieprogramma-tijdelijk-beperkt/
Transplantatieprogramma LUMC tijdelijk beperkt

De Raad van Bestuur van het LUMC heeft vanaf medio december 2015 het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt om het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid van patiŽnten te kunnen behouden. Een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze maakt dit noodzakelijk. De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiŽnten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd. De patiŽnten die dit betreft worden steeds als eerste op de hoogte gebracht. Vanzelfsprekend is de IGZ over het conflict en de genomen maatregelen geÔnformeerd. De Raad van Bestuur betreurt de huidige situatie, maar stelt de patiŽntveiligheid altijd op de eerste plaats.

De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie. De aangeboden mediation leidde helaas niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig. Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor patiŽnten. De afdeling staat nu voor de uitdaging om in de transplantatiechirurgie de processen en het leiderschap opnieuw vorm te geven.

PatiŽntveiligheid
De Raad van Bestuur steunt de transplantatiechirurgie in haar streven naar de beste zorg en respecteert de daarbij behorende discussie, maar betreurt dat de mediation niet tot een oplossing heeft geleid. De ontstane situatie mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de patiŽntveiligheid. Onze analyses geven op dit moment geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van zorg. De situatie is voor de Raad van Bestuur echter aanleiding tot een aanvullende en externe evaluatie van de transplantatieprocedures.

Communicatie
Het LUMC betreurt ten zeerste dat een kleine groep, ernstig zieke patiŽnten, mogelijk elders geopereerd moet worden. De patiŽnten om wie het gaat zijn steeds door hun eigen behandelend LUMC-arts van de situatie op de hoogte gesteld. De samenwerking met de collegaís van het Erasmus MC in Rotterdam biedt de mogelijkheid om hen de best mogelijke zorg te leveren.

Op basis van alle gesprekken constateert de Raad van Bestuur dat er inmiddels goede stappen gezet worden richting een oplossing die de hoogwaardige transplantatiezorg in het LUMC opnieuw waarborgt.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 januari 2016, 13:18:58
Citaat van: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3040075/LUMC-Leiden-voert-weer-alle-transplantaties-uit-ruzie-tussen-chirurgen-wordt-opgelost
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert weer alle transplantaties uit. De ingrepen werden half december verplaatst vanwege een ruzie tussen chirurgen. De taken zijn inmiddels herschikt en er zijn 'stappen gezet' op weg naar een oplossing voor het conflict. Daarom kan de beperking volgens het ziekenhuis worden opgeheven. lees verder (http://www.omroepwest.nl/nieuws/3040075/LUMC-Leiden-voert-weer-alle-transplantaties-uit-ruzie-tussen-chirurgen-wordt-opgelost)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 19 januari 2016, 13:24:39
Citaat van: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/januari/update-transplantatieprogramma/
update, vrijdag 15 januari, 16.15 uur
Naar aanleiding van het persbericht ĎTransplantatieprogramma LUMC tijdelijk beperktí van 14 januari krijgen we vragen van patiŽnten over alle vormen van chirurgie. Daarom willen we hier graag benadrukken dat de beperking van het chirurgieprogramma alleen betrekking heeft op de complexe transplantatiechirurgie.

Recent is ťťn transplantatiepatiŽnt van het LUMC in Rotterdam geopereerd. Mogelijk neemt Rotterdam nog twee complexe transplantaties over. De betrokken patiŽnten en hun familie zijn hiervan als eersten op de hoogte gesteld.dinsdag 19 januari, 11.30 uur

LUMC herstelt volledige transplantatieprogramma

Vanaf maandagmiddag 18 januari is de eerdere tijdelijke beperking van het transplantatieprogramma in het LUMC opgeheven. Dit betekent dat alle lever-, nier- en pancreastransplantaties weer worden uitgevoerd in het LUMC. PatiŽnten die op korte termijn voor een transplantatie in aanmerking zouden komen, zijn persoonlijk geÔnformeerd, evenals de betrokken patiŽntenverenigingen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ook de IGZ is uiteraard op de hoogte gesteld. De Raad van Bestuur van het LUMC betreurt het ten zeerste dat patiŽnten - en donoren - afgelopen maand mogelijk in onzekerheid zijn gebracht over hun transplantatie, maar is verheugd dat aan deze periode van mogelijke onzekerheid nu een einde komt.

Het transplantatieprogramma in het LUMC was sinds half december beperkt. Gedurende deze periode heeft ťťn LUMC-patiŽnt een transplantatie ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.  De beperking in het programma was ingesteld door de Raad van Bestuur om de ruimte te bieden die nodig is om tot een oplossing te komen voor een conflict tussen de transplantatiechirurgen. In dat proces zijn nu goede stappen gezet. Mede door een herschikking van taken is er de noodzakelijke capaciteit gecreŽerd bij de transplantatiechirurgen. Ook is een ervaren kwartiermaker (interim hoofd) aangesteld, die het multidisciplinaire team begeleidt in het gezamenlijk doorontwikkelen van de transplantatiegeneeskunde in het LUMC.

De transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor de patiŽnt. De Raad van Bestuur heeft er vertrouwen in dat het LUMC haar innoverende rol in de transplantatiegeneeskunde kan continueren.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 10 februari 2016, 11:24:52
Citaat van: http://www.hva.nl/over-de-hva/nieuws-en-agenda/hva-nieuws/content/2016/02/buurtziekenhuis-bianca-buurman-hva-amc.html
ĎBuurtziekenhuisí moet gat tussen ziekenhuis en huis dichten
9 feb 2016 14:30 | Afdeling Communicatie

Steeds meer kwetsbare ouderen verblijven noodgedwongen in het ziekenhuis, omdat zij vanwege de bezuinigingen op verpleeghuizen en de wijkverpleging nergens anders terechtkunnen. Bianca Buurman, bijzonder lector Transmurale Ouderenzorg bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) onderzoekt hoe deze groep beter kan worden opgevangen. Buurman en haar collega-onderzoekers krijgen vanuit het AMC subsidie voor het opzetten van een buurtziekenhuis, om zo de zorg voor deze ouderen te verbeteren.

Het Academisch Medisch Centrum van buiten
Het nieuwe buurtziekenhuis biedt een oplossing voor het Ďgapend gatí tussen ziekenhuis en huis. Dit gat is ontstaan omdat er is bezuinigd op verpleeg- en verzorgingshuisbedden en de wijkverpleging.

Buurman: ĎBij het AMC zien we op de spoedeisende hulp (SEH) een sterke stijging van het aantal ouderen dat niet meer thuis kan worden opgevangen. Het AMC stelt een toename vast van 20 procent van deze patiŽnten die niet in het ziekenhuis thuishoren. Deze ouderen verblijven vervolgens lang in het ziekenhuis, terwijl dit voor hen niet de geschikte plek is. Vaak leidt een ziekenhuisopname bij deze patiŽnten  tot meer complicaties, zoals verwardheid en achteruitgang in hun functioneren.í

GEEN VANGNET
De bedoeling van de bezuinigingen is dat patiŽnten voor deze zorg thuis terechtkunnen, maar op dit moment is die mogelijkheid er dus onvoldoende. Huisartsen weten nu niet waar zij ouderen met bijvoorbeeld ontregelde diabetes of uitdroging naartoe kunnen sturen, met meer ziekenhuisopnames tot gevolg. Nieuwsuur besteedde eind vorig jaar aandacht aan deze problematiek: huisartsen zijn soms uren bezig om een plek voor hun patiŽnten te vinden .

BUURTZIEKENHUIS WAAR OUDEREN TERECHTKUNNEN
Buurman onderzoekt hoe de zorg voor deze groep kwetsbare ouderen beter geregeld kan worden. Met haar collega-onderzoekers gaat Buurman na: wat heeft de huisarts nodig om zijn patiŽnten te kunnen doorverwijzen, waar moet tussen zorgverleners samengewerkt worden, welke scholing hebben verpleegkundigen nodig en aan wat voor zorg is behoefte?
Buurman pleit voor een nieuwe vorm van opvang: het verlenen van zogenoemde Ďlaagcomplexeí medische zorg in eerstelijnscentra in de wijk, wanneer simpele medische handelingen, zoals het aanleggen van een infuus, thuis niet meer lukken. Dergelijke handelingen vragen om de expertise van specialisten uit het ziekenhuis, die nauw met de huisarts en de wijkverpleegkundigen samenwerken. In zoín centrum kan meer aandacht uitgaan naar een Ďtherapeutisch klimaatí, waarin de patiŽnt wordt gestimuleerd om te bewegen en ook uit bed te komen, terwijl in het ziekenhuis de focus ligt op medische handelingen. De vraag is verder of nieuwe technologie in zoín wijkziekenhuis een rol kan spelen, bijvoorbeeld bij het monitoren van de bloeddruk of doen van consulten.

PROEF IN ZUIDOOST
Buurman heeft vanuit het AMC een subsidie gekregen om zoín Ďbuurtziekenhuisí te realiseren. In maart gaan de onderzoekers hiermee van start. Het ziekenhuis komt in Zuidoost, niet ver van het AMC, om een goede samenwerking te faciliteren tussen de geriater, eerste hulp, specialist ouderengeneeskunde en de huisarts. Het ministerie van VWS heeft aangegeven het project te willen volgen, omdat dit een van de eerste plekken wordt waar de zorg aan kwetsbare ouderen op deze manier wordt opgezet.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 12 februari 2016, 15:10:11
Citaat van: http://www.skipr.nl/actueel/id25497-jansdal-steekt-met-nieuwe-operatie-grote-ziekenhuizen-naar-de-kroon.html
Jansdal steekt met nieuwe operatie grote ziekenhuizen naar de kroon
Ziekenhuis St Jansdal heeft een primeur in Nederland. Chirurgen kunnen voortaan een longoperatie uitvoeren zonder gebruik te maken van een beademingsbuis. Dit bespoedigt het herstel en de revalidatie van de patiŽnt, waarmee de ingreep ook kosteneffectiever is dan de traditionele aanpak.
lees verder (http://www.skipr.nl/actueel/id25497-jansdal-steekt-met-nieuwe-operatie-grote-ziekenhuizen-naar-de-kroon.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 15 februari 2016, 09:40:26
Citaat van: http://nos.nl/artikel/2086663-tergooi-ziekenhuis-vervolgd-voor-noodlottige-val-patiente.html
Het Tergooi Ziekenhuis, met vestigingen in Hilversum en Blaricum, moet worden vervolgd voor de dood van een patiŽnte in april 2010. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De vrouw maakte in de operatiekamer in Blaricum een fatale val. ... De vervolging geldt voor de Stichting Tergooi waar het ziekenhuis onder valt, niet voor de vijf medewerkers die bij de operatie waren betrokken. lees verder (http://nos.nl/artikel/2086663-tergooi-ziekenhuis-vervolgd-voor-noodlottige-val-patiente.html)

Kun je een rechtspersoon vervolgen voor doodslag?
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: DiNozzo op 15 februari 2016, 10:09:19
Citaat van: RAdeR link=msg=1406641 date=1455525626
Kun je een rechtspersoon vervolgen voor doodslag?

Jazeker:
Citaat van: Artikel 51 SR
1. Strafbare feiten kunnen worden begaan door natuurlijke personen en rechtspersonen.
2. Indien een strafbaar feit wordt begaan door een rechtspersoon, kan de strafvervolging worden ingesteld en kunnen de in de wet voorziene straffen en maatregelen, indien zij daarvoor in aanmerking komen, worden uitgesproken: 1į. tegen die rechtspersoon, dan wel 2į. tegen hen die tot het feit opdracht hebben gegeven, alsmede tegen hen die feitelijke leiding hebben gegeven aan de verboden gedraging, dan wel 3į. tegen de onder 1į en 2į genoemden te zamen.
3. Voor de toepassing van de vorige leden wordt met de rechtspersoon gelijkgesteld: de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, de maatschap, de rederij en het doelvermogen.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 15 februari 2016, 10:22:27
Ik vind het een vreemd bericht aangezien er staat dat de chirurg en anesthesioloog aanwezig moeten zijn bij ontwaken van de patient. Ik zou niet weten waarom de chirurg niet met andere dingen bezig mag zijn als de patient bezig is met ontwaken.

Het zegt ook dat de chirurg en anesthesioloog een paar pizza's kunnen bestellen als er post-operatief nabeademing noodzakelijk is.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 4 maart 2016, 10:14:13
Citaat van: http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/mantelzorger-mag-steeds-meer-in-ziekenhuis-rijnstate-1.5782070
Mantelzorger mag steeds meer in Ziekenhuis Rijnstate
ARNHEM - Mantelzorgers mogen steeds meer handelingen verrichten rond het bed van een patiŽnt in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het ziekenhuis maakt de komende maanden ruim baan voor mantelzorgers.
Geleidelijk aan wordt het project 'In voor Mantelzorg' (http://www.invoormantelzorg.nl/) ingevoerd op steeds meer verpleegafdelingen. lees verder (http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/mantelzorger-mag-steeds-meer-in-ziekenhuis-rijnstate-1.5782070)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: zwelgje op 6 maart 2016, 11:35:06
Kun je een rechtspersoon vervolgen voor doodslag?

Er is een masterscriptie die zelfs aanvoert dat het juridisch gezien wenselijk en noodzakelijk is om dit bij ziekenhuizen vaker te doen en het strafrechtelijk onderzoek niet te beperken tot het handelen van medici en ander personeel .
http://njb.nl/blog/strafrechtelijke-aansprakelijkheid-ziekenhuizen.11395.lynkx (http://njb.nl/blog/strafrechtelijke-aansprakelijkheid-ziekenhuizen.11395.lynkx)

Hoofdstuk 1 geeft meer uitleg over de wet en regelgeving die dit mogelijk maken. De korte versie is in Dinozzo's post al weergegeven.

Directe link naar de scriptie: http://njb.nl/Uploads/2014/2/Masterscriptie-L.E-Felderhof.pdf (http://njb.nl/Uploads/2014/2/Masterscriptie-L.E-Felderhof.pdf) (PDF alert)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 7 maart 2016, 11:27:16
Citaat van: https://www.ezorg.nl/index.php/nieuws-lezer/items/landelijke-verstoring.html
LANDELIJKE VERSTORING
Op dit moment is er een landelijke verstoring waardoor u mogelijk geen of verminderd toegang heeft tot internet of uw zorgapplicaties. Sommige computers zullen wel en sommige zullen geen verbinding kunnen maken.

Het is nog niet bekend hoelang deze storing zal duren. Onderzoek vindt op dit moment plaats. Zodra er meer bekend is dan zal er een update volgen op deze site.

Citaat van: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/huisartsen-en-ziekenhuizen-onbereikbaar-door-telefoonstoring
Wie vanochtend een huisarts of ziekenhuis wil bellen, krijgt mogelijk geen gehoor. Er is een landelijke storing, waardoor praktijken niet of slecht bereikbaar zijn.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 16 maart 2016, 11:11:51
Citaat van: http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/erasmus_mc_neemt_admiraal_de_ruyter_ziekenhuis_over_1_978810
ĄErasmus MC neemt Admiraal De Ruyter Ziekenhuis overĒ
Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam neemt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) over. Dat meldt de PZC (http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/erasmus-medisch-centrum-neemt-admiraal-de-ruyter-ziekenhuis-over-1.5827126).

De overname is nodig om het ziekenhuis overeind te houden en de kwaliteit van de zorg in Zeeland te verbeteren, aldus de directie.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 8 april 2016, 12:31:53
Citaat van: https://www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws/30585-schippers-zwijgcontracten-zorg-wettelijk-verbieden.html
Zwijgcontracten in de zorg moeten wettelijk verboden worden, vindt minister Schippers van Volksgezondheid. Ook wil ze ervoor zorgen dat zorginstellingen patiŽnten en hun nabestaanden niet meer kunnen verbieden om naar de tuchtrechter te stappen. Schippers roept patiŽnten en nabestaanden met een zwijgcontract op om zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit zijn de gevolgen naar aanleiding van de bekendmaking van een zwijgcontract bij de dood van een 21-jarige hockeyspeler. In dit contract staat dat de moeder van de jongen niet met de media mag praten over de fouten die het Tergooi ziekenhuis in deze zaak maakte. Dat meldt de Volkskrant. lees verder (https://www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws/30585-schippers-zwijgcontracten-zorg-wettelijk-verbieden.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Expert op 8 april 2016, 12:49:12
Het zwijgcontract wekt de suggestie dat er iets ernstig mis is gegaan in dat Ziekenhuis.

Dat staat nog los van het feit dat je met een 21 jarige reanimant niks te zoeken hebt in zo'n kliniek.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 8 april 2016, 13:52:53
Citaat van: Expert link=msg=1417982 date=1460112552
Dat staat nog los van het feit dat je met een 21 jarige reanimant niks te zoeken hebt in zo'n kliniek.

Het was ook geen reanimant maar een jongen van 21 jaar met pijn op de borst. Opname op normale verpleegafdeling, geen monitoring, niet gezien door een medisch specialist, 13 uur later dood in het bedje.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: ir. Auditor op 8 april 2016, 14:52:47
Citaat van: oma link=msg=1417994 date=1460116373
Het was ook geen reanimant maar een jongen van 21 jaar met pijn op de borst. Opname op normale verpleegafdeling, geen monitoring, niet gezien door een medisch specialist, 13 uur later dood in het bedje.

Het verhaal:
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/overleden-in-een-stuntelend-ziekenhuis~a4276464/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=paid&hash=7c4db4e35ed37224fad14470fc36f61597f7008b (http://www.volkskrant.nl/wetenschap/overleden-in-een-stuntelend-ziekenhuis~a4276464/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=paid&hash=7c4db4e35ed37224fad14470fc36f61597f7008b)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 9 april 2016, 09:53:10
Fokke en Sukke hebben ook ervaring met zwijgcontracten:  https://pbs.twimg.com/media/CflBPxvXIAA23gZ.jpg:large (https://pbs.twimg.com/media/CflBPxvXIAA23gZ.jpg:large)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 25 april 2016, 08:13:58
Citaat van: http://nos.nl/artikel/2101189-ruim-900-calamiteiten-gemeld-bij-inspectie-gezondheidszorg.html
De Nederlandse ziekenhuizen hebben afgelopen jaar minstens 909 calamiteiten gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Inspectie heeft naar 29 van deze zaken een eigen onderzoek ingesteld, blijkt uit cijfers die de ziekenhuizen op verzoek van de NOS hebben aangeleverd. lees verder (http://nos.nl/artikel/2101189-ruim-900-calamiteiten-gemeld-bij-inspectie-gezondheidszorg.html)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 25 april 2016, 08:14:42
Citaat van: http://igz.nl/actueel/nieuws/meer-openheid-over-calamiteiten-in-ziekenhuiz.aspx
Meer openheid over calamiteiten in ziekenhuizen

Nieuwsbericht | 24-04-2016
De IGZ juicht toe dat ziekenhuizen openheid bieden over calamiteiten. Vrijwel alle ziekenhuizen hebben de vraag van de NOS (calamiteiten in ziekenhuizen: nos.nl (http://nos.nl/artikel/2101189-ruim-900-calamiteiten-gemeld-bij-inspectie-gezondheidszorg.html)) beantwoord naar de aantallen calamiteiten die zij in 2015 bij de inspectie hebben gemeld.

De ziekenhuiszorg in Nederland staat op een hoog niveau. Echter, soms doen zich incidenten voor die niemand heeft gewild, die te maken hebben met de kwaliteit van zorg, en tot ernstige gezondheidsschade of zelfs overlijden van de patiŽnt leiden. Dan spreken we van een calamiteit. Zorginstellingen zijn verplicht om calamiteiten bij de inspectie te melden.Onderzoek moet dan aantonen wat er is misgegaan.Door het onderzoeken van calamiteiten ontstaat inzicht in wat er niet goed is gegaan. Dat leidt tot leren en verbeteren in de zorg en tot meer vertrouwen.

Bij twijfel ook melden
De inspectie ontvangt steeds meer meldingen van calamiteiten. Ze krijgt ook steeds vaker meldingen waarbij twijfel bestaat of inderdaad sprake is van een calamiteit. Bij twijfel kun je beter ook melden, vindt de inspectie. Daarbij staat het lerend vermogen van de zorginstellingen zelf centraal. De inspectie verwacht dat ziekenhuizen deze ervaringen ook meer met elkaar gaan delen.

Betrouwbare overzichten
Eind 2013 riep de inspectie zorgaanbieders op om de patiŽnt en/of familie te betrekken in het onderzoek naar een calamiteit. In 2015 gebeurde dat al bij vier van de vijf calamiteitenonderzoeken. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek en voor de verwerking van wat er is gebeurd door de patiŽnt of nabestaanden. Daarnaast heeft een toenemend aantal ziekenhuizen de nazorg voor zorgverleners goed georganiseerd. Ook ziet de inspectie dat de kwaliteit van de calamiteitenrapportages door de ziekenhuizen toeneemt. Omdat ziekenhuizen steeds beter en op een meer vergelijkbare manier rapporteren, kan de inspectie betrouwbare geanonimiseerde overzichten maken. Met ingang van 2016 wil de inspectie deze informatie periodiek gaan publiceren.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 3 mei 2016, 10:28:20
Citaat van: https://www.skipr.nl/actueel/id26378-justitie-onderzoekt-rol-tergooi-ziekenhuis-bij-dood-hockeyer.html
Justitie onderzoekt rol Tergooi Ziekenhuis bij dood hockeyer

Het openbaar ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de dood van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij in het Tergooi Ziekenhuis. Dat schrijft de Volkskrant.
lees verder (https://www.skipr.nl/actueel/id26378-justitie-onderzoekt-rol-tergooi-ziekenhuis-bij-dood-hockeyer.html#sthash.6mTVYthv.dpuf)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 17 mei 2016, 10:05:41
Citaat van: http://www.beterketen.nl/nieuws/34/
Unieke samenwerking voor intensive care in regio Rijnmond
De intensivisten van alle intensive care afdelingen in de regio Rijnmond hebben de handen ineen geslagen in het samenwerkingsverband ĎIC Rijnmondí. Specialistische kennis op het gebied van intensive care (IC) wordt gebundeld, waardoor de patiŽnt de best passende zorg krijgt op de voor hem beste plek. Op dinsdag 17 mei wordt de samenwerking officieel bekrachtigd in het Havenziekenhuis.

Door de samenwerking wordt dezelfde  excellente zorg  geboden op alle betrokken zorglocaties in de regio Rijnmond. Er is onder andere bepaald welke IC-zorg plaatsvindt in het academische ziekenhuis en welke in de andere ziekenhuizen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de coŲrdinatie rondom de plaatsing van patiŽnten. Diederik Gommers, intensivist en afdelingshoofd van de IC in het Erasmus Medisch Centrum en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC): ďDoor deze samenwerking ligt de patiŽnt in een IC-bed waar voor hem de beste zorg voorhanden is. Door een goede spreiding, verdeling en samenwerking wordt er geen capaciteit verkeerd ingezet of een IC onevenredig belast. Met deze samenwerking is regio Rijnmond de eerste van Nederland die de kwaliteitsstandaard IC op regionaal niveau invulling geeft. Een ontwikkeling die het Zorginstituut Nederland stimuleert.ď

Elkaars krachten versterken  
Belangrijke voorwaarde om met elkaar te kunnen samenwerken is dat iedereen elkaar kent en weet waar ieders kracht ligt. Hierdoor wordt kwalitatief hoogstaande IC-zorg binnen de regio Rijnmond gerealiseerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 17 mei wordt de samenwerkingsovereenkomst officieel getekend. Tim Jansen, intensivist en voorzitter van de stuurgroep IC Rijnmond: ďStil staan bij de formele en informele samenwerking en de waarde daarvan voor de kwaliteit van IC-zorg, zijn essentiŽle ingrediŽnten voor een nog betere samenwerking.Ē

Samenwerkingspartijen
Bij het samenwerkingsverband IC Rijnmond zijn betrokken: het Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Havenziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Rivas, Spijkenisse Medisch Centrum, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis. Het project wordt begeleid vanuit de stichting BeterKeten.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 20 mei 2016, 08:23:59
https://www.youtube.com/watch?v=pBd1ZVMgdrQ (https://www.youtube.com/watch?v=pBd1ZVMgdrQ)

Leuk filmpje over de werking van een operatierobot
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 25 mei 2016, 08:00:06
Citaat van: https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/huidig-artikel/2893-blog-een-ziekenhuis-is-geen-autofabriek
Een ziekenhuis is geen autofabriek
Waarom is het belangrijk dat ziekenhuizen inzicht geven in hun medische prestaties? Om ziekenhuizen onderling met elkaar te vergelijken? Nee. Een ziekenhuis is geen vakantiebestemming of autofabriek.
Een ziekenhuis is de omgeving waarin een wisselwerking plaatsvindt tussen patiŽnt en zorgverlener met als doel: het best mogelijke resultaat van de zorg. Deze resultaten gaan ziekenhuizen vanaf vandaag laten zien in het Kwaliteitsvenster (http://www.nvz-kwaliteitsvenster.nl/) behandelresultaten, te beginnen met informatie over de uitkomsten van darm- en borstkankerbehandelingen.

In de ziekenhuiszorg van nu is een groeiende rol voor de patiŽnt weggelegd: overheid, burger, zorginstelling en medisch specialist willen dat de patiŽnt meer inzicht krijgt in zijn eigen zorgproces en daar keuzes in kan maken. Voor de patiŽnt start het maken van keuzes bij transparantie. De grote vraag is nu: wat is de beste manier om dat voor elkaar te krijgen? Top-100-lijstjes in de media? Reviews van patiŽnten en hun familie? Keurmerken, lintjes, accreditaties? lees verder (https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/huidig-artikel/2893-blog-een-ziekenhuis-is-geen-autofabriek)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 1 juli 2016, 08:58:10
Citaat
Verloskundigen kunnen niet langer zonder samenwerking met een gynaecoloog geboortes begeleiden. Het blijft mogelijk dat een gezonde zwangere nimmer een gynaecoloog ziet, maar de betrokken verloskundige moet altijd samenwerken met het ziekenhuis.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4331069/2016/07/01/Vrijheid-van-vroedvrouw-aan-banden.dhtml (http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4331069/2016/07/01/Vrijheid-van-vroedvrouw-aan-banden.dhtml)
Titel: PatiŽnt schiet kaakchirurg dood - Berlijn (D) 26-07-2016
Bericht door: RAdeR op 26 juli 2016, 16:07:16
NU.nl
@NUnl
PatiŽnt schiet arts neer in kliniek Berlijn: bit.ly/2aaTfEG (http://bit.ly/2aaTfEG)

3:18pm ∑ 26 Jul 2016
Titel: Ziekenhuis lokken met geld mag niet
Bericht door: oma op 2 augustus 2016, 15:42:26
Citaat
BZK-minister Stef Blok vindt het Ďuitermate onwenselijkí dat gemeenten financieel participeren in een ziekenhuis met de bedoeling een ziekenhuis binnen de eigen grenzen te krijgen.

Dat zegt hij in antwoord op vragen van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Die wilde weten wat de minister vond van het voornemen van de gemeente Heerhugowaard om gedeeld eigenaar te worden van een nieuw te bouwen ziekenhuis. Dat zou in strijd zijn met de wet Financiering decentrale overheden (Fido).

http://www.vngmagazine.nl/nieuws/21699/ziekenhuis-lokken-met-geld-mag-niet%E2%80%99 (http://www.vngmagazine.nl/nieuws/21699/ziekenhuis-lokken-met-geld-mag-niet%E2%80%99)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 23 augustus 2016, 07:56:08
Citaat van: https://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2016/8/Den-Helder-mobiliseert-meer-hulp-voor-Gemini-Ziekenhuis/
Den Helder mobiliseert meer hulp voor Gemini Ziekenhuis
Het College van B&W van Den Helder heeft nu ook brieven gestuurd naar de NZa en de zorgverzekeraars. In de hoop het Gemini Ziekenhuis te behouden.
...  Begin juli maakte de raad van bestuur het besluit bekend de meerdaagse, complexe, cardiologie te verplaatsen naar Alkmaar. Daarop ontstond grote onrust in de regio Den Helder, waar men vreest dat dit plan het begin van het einde betekent voor het Gemini als volwaardig ziekenhuis.. ...
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Highfield op 23 augustus 2016, 08:14:18
Het is 40 minuten rijden van Den Helder naar Alkmaar, om nog maar te zwijgen over Texel. Dat is toch een behoorlijke afstand over een enkelbaans N-weg zonder behoorlijke alternatieve route, waar meer dan eens (flinke) vertraging is. Als de ambu binnen 15 minuten aanwezig is, duurt het dus minimaal een uur voor je in een ziekenhuis ligt.

De Centrale Ziekenboeg van de KM op de haven (huisartsenpost/tandartsenkliniek/fysio met wat aanvullende diagnostiek en een verbandkamer) werkt ook nauw samen met het Gemini. Het wordt vervelend als dat ziekenhuis zou verdwijnen..
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 23 augustus 2016, 08:32:11
Citaat van: Highfield link=msg=1443832 date=1471932858
Het is 40 minuten rijden van Den Helder naar Alkmaar.

Je bent dan 5 minuten te vroeg op de SEH conform de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Highfield op 23 augustus 2016, 10:07:06
Je bent dan 5 minuten te vroeg op de SEH conform de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).
http://wetten.overheid.nl/BWBR0026437/2009-09-30


Citaat van: Beleidsregels WTZi

Deze bereikbaarheidsnorm van 45 minuten betreft de totaaltijd die nodig is om met een ambulance de patiŽnt op de plaats van het ongeval te bereiken en vervolgens naar een SEH-locatie te rijden.

Die tijd haal je dus alleen als je ambu al bijna naast je staat.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 23 augustus 2016, 10:26:51
Citaat van: Highfield link=msg=1443842 date=1471939626
http://wetten.overheid.nl/BWBR0026437/2009-09-30 (http://wetten.overheid.nl/BWBR0026437/2009-09-30)


Die tijd haal je dus alleen als je ambu al bijna naast je staat.

Ik zie het de tijd gaat inderdaad lopen op moment dat de telefoon overgaat bij de RAV.
Titel: Amsterdam krijgt 'Turks' ziekenhuis
Bericht door: oma op 14 september 2016, 15:12:31
Citaat
Het Turkse ziekenhuisconcern Acibadem opent binnenkort een vestiging in Amsterdam. Mensen kunnen in het medisch centrum vanaf 1 december terecht voor onder meer diagnostisch onderzoek, poliklinische behandeling en kleine operatieve ingrepen, meldt het tijdschrift Medisch Contact.

Acibadem bezit nu 38 ziekenhuizen en klinieken, vooral in Turkije, Bulgarije en MacedoniŽ. In West-Europa is het concern nog niet actief, en daar wil het verandering in brengen.

http://nos.nl/artikel/2131950-amsterdam-krijgt-turks-ziekenhuis.html (http://nos.nl/artikel/2131950-amsterdam-krijgt-turks-ziekenhuis.html)

.. en kamervragen

Citaat

Vragen van de leden Klever en De Graaf (beiden PVV) aan de ministers van VWS en SZW over de komst van een Turks ziekenhuis in Amsterdam

1.)
Wat is uw reactie op de komst van een Turks ziekenhuis in Amsterdam(*)?

2.)
Deelt u onze mening dat het islamitische Turkije al teveel invloed heeft in Nederland en dat we Turkse invloed op onze gezondheidszorg kunnen missen als kiespijn? Zo nee, waarom niet?

3.)
Wat is uw reactie op de uitspraak dat alle Turken in de nieuwe kliniek terecht kunnen voor een second opinion?

4.)
Gaat u controleren hoeveel besnijdenissen er plaats zullen vinden onder het mom van medisch noodzakelijk?

5.)
Is u bekend dat in Turkije veel meer medicatie verstrekt wordt aan patiŽnten en laat u de Inspectie hierop extra controleren, mocht de Erdogankliniek er komen?

6.)
Bent u bereid de komst van dit ziekenhuis tegen te houden? Zo nee, waarom niet?
Titel: Pilot wijst uit dat 80% van de verkeersongevallen met letsel niet geregistreerd zijn door politie
Bericht door: RAdeR op 14 oktober 2016, 08:10:55
Citaat van: http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/3124-pilot-registratie-verkeersslachtoffers-blijkt-zeer-waardevolle-databron
Pilot Registratie Verkeersslachtoffers blijkt zeer waardevolle databron
13-10-2016

In 2015/2016 heeft een Friese pilot plaatsgevonden voor de aanvullende registratie van verkeerslachtoffers. De registratie heeft -naast de bestaande politieregistratie- unieke informatie opgeleverd over ongevalslocaties, verbeterpunten en het aantal incidenten. De uitkomsten van de pilot zijn zo waardevol, dat de samenwerkende organisaties vinden dat landelijke implementatie van deze werkwijze kansrijk is.

De Friese pilot
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Frysl‚n (ROF) en VeiligheidNL (VNL) hebben in 2015-2016 een pilot uitgevoerd om de meerwaarde van een aanvullende registratie van verkeersslachtoffers via de Spoedeisende Hulp (SEH) te onderzoeken. Kees Donkervoort, voorzitter directie MCL licht toe dat het preventieve karakter van de pilot goed past bij het profiel van een topklinisch ziekenhuis. ďVanuit het ziekenhuis zijn we voortdurend bezig met opleiding en onderzoek, juist ook om een ziekenhuisbezoek te voorkomen.Ē
Tijdens de pilot, die precies een jaar duurde, is aan alle patiŽnten van verkeersongevallen die zich op de SEH hebben gemeld, gevraagd waar, hoe en wanneer het ongeval is gebeurd. Sietske Poepjes, gedeputeerde van de provincie Frysl‚n, benadrukt het belang van deze data voor beleid. ďDit heeft het ROF unieke informatie over ongevalslocaties opgeleverd en dit soort data kan helpen bij het vormgeven van provinciaal verkeersbeleid. Wanneer blijkt dat op bepaalde locaties veel ongevallen gebeuren, gaan wij graag in overleg met gemeentes om deze knelpunten te verhelpen.Ē

Waardevolle aanvullende informatiebron
Naast een impuls voor nieuw beleid, heeft de registratie veel meer kennis over ongevalslocaties in het verzorgingsgebied van het MCL opgeleverd. Maar liefst 80% van de geregistreerde data tijdens deze pilot bleek nieuw voor het ROF. In totaal zijn 1067 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp van het MCL geregistreerd en hiervan werden dus ongeveer 850 verkeersongevallen bekend door deze pilot. ďDaar ben ik wel van geschrokkenĒ, meldt Poepjes. ďWe hadden verwacht dat er wellicht 10 of 15% meer data bekend werd, maar geen 80%. Dat is enorm.Ē Een kwart van de verkeersslachtoffers was 65 jaar of ouder. Meer dan de helft van de slachtoffers werd met de ambulance naar de SEH gebracht en ruim twee derde van het aantal verkeersongevallen betrof een fietsongeval. ďDit is nog maar de eerste informatie die naar bovenkomt bij de pilot; het biedt veel mogelijkheden op veel meer data te verzamelenĒ, volgens verantwoordelijke RVE manager van de Spoedeisende Hulp Jannie Docter.

Brede implementatie kansrijk
De aanvullende data die via de SEH verkregen is, biedt een waardevolle informatiebron naast de bestaande politieregistratie. Poepjes: ďDeze pilot heeft in Friesland plaatsgevonden; het verzorgingsgebied van het MCL. Hoewel de pilot direct blinde vlekken binnen de provincie laat zien, biedt een gedetailleerde registratie veel feitelijke informatie over gevaarlijke verkeerssituaties. Daar kunnen we van leren, niet alleen binnen onze provincie.Ē Regionale of zelfs landelijke implementatie lijkt dan ook zeker kansrijk, zeker wanneer de data wordt uitgebreid met bijvoorbeeld ambulancedata.

Hoe verder?
Als het aan de provincie, het ROF en het MCL ligt, krijgt de pilot direct een vervolg. Ook VeiligheidNL is zeer geÔnteresseerd om ook in andere postcodegebieden de gevaarlijke verkeerssituaties te onderzoeken. Zeker omdat eenzijdige gevallen waarbij de politie niet betrokken is -valpartijen en dergelijke- in deze pilot wel worden geregistreerd. Dat is waardevolle informatie om mee verder te gaan.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Thor op 14 oktober 2016, 08:45:28
In de zelfde uitzending gaf mevrouw Docter ook aan dat de registratie weinig extra inspanning gaf.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: oma op 14 oktober 2016, 08:53:44
Citaat van: Thor link=msg=1452345 date=1476427528
In de zelfde uitzending gaf mevrouw Docter ook aan dat de registratie weinig extra inspanning gaf.

Het is niet zo slim van mevrouw Docter om zoiets te zeggen. Als lokaal/regionaal bestuur deze data nuttig vinden om bijv. maatregelen te nemen om verkeersongevallen te voorkomen moet je als ziekenhuizen aangeven dat je bereid bent deze registratie erbij te gaan toen op voorwaarde dat er minstens vijf onzinnige registraties worden afgeschaft waardoor artsen en verpleegkundigen meer tijd krijgen voor patientenzorg en minder tijd verknallen aan de eindeloze registratie/administratie.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: ir. Auditor op 14 oktober 2016, 15:35:00
zou hier geen taak voor de verzekeraars kunnen liggen?
Titel: Laptops met medische gegevens van UMCG gestolen
Bericht door: Live op 30 december 2016, 23:17:09
https://www.youtube.com/watch?v=B93LpCLGJcs (https://www.youtube.com/watch?v=B93LpCLGJcs)
Laptops met medische gegevens van UMCG gestolen
RTVOOG
Gepubliceerd op 30 dec. 2016
Citaat
De gegevens van ruim 1300 patiŽnten van het UMCG zijn mogelijk op straat terecht gekomen. De gegevens stonden op verdwenen laptops.

Begin november zijn drie laptops gestolen uit de Beatrix Kinderkliniek. De computers werden onder meer gebruikt voor longfunctiemetingen. Ook stonden er persoonsgegevens van patiŽnten op. Het UMCG heeft vorige week een brief naar de gedupeerden gestuurd.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis stonden er geen inhoudelijke medische gegevens van patiŽnten op de laptops. Het UMCG zegt te betreuren wat er gebeurd is. Er is aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Na de diefstal is het UMCG beginnen met een beveiligingsupdate van alle computers. Indien er in de toekomst weer een computer ontvreemd wordt, is het onmogelijk om bij de gevoelige gegevens te komen.
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 6 januari 2017, 13:28:24
Citaat van: http://www.1limburg.nl/ziekenhuis-vol-vanwege-botbreuken-en-besmettelijk-virus
Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen ligt tjokvol.
Dat komt doordat zich donderdag twintig mensen met botbreuken op de eerste hulp meldden, van wie er tien moesten worden opgenomen.

Bovendien norovirus op longafdeling.
Titel: How specialist major trauma teams are saving lives
Bericht door: oma op 29 december 2017, 19:53:18
Citaat
In recent weeks, specialist major trauma teams at hospitals in London and Manchester have been mobilised to treat people with injuries resulting from three terrorist incidents. Advances in major trauma care and plastic and reconstructive surgery mean itís much more likely that these patients will survive and recover from their injuries than even ten years ago. Mr Shehan Hettiaratchy, trauma lead and consultant plastic, hand and reconstructive surgeon at Imperial College Healthcare NHS Trust, explains why.

https://www.imperial.nhs.uk/about-us/blog/how-specialist-major-trauma-teams-are-saving-lives (https://www.imperial.nhs.uk/about-us/blog/how-specialist-major-trauma-teams-are-saving-lives)

https://twitter.com/ImperialNHS/status/946765250275061761
Titel: Kinder IC's overvol door RS
Bericht door: RAdeR op 2 januari 2018, 11:37:21
Citaat van: https://www.skipr.nl/actueel/id33072-%27ic%27s-overvol-door-verkoudheidsvirus%27.html
De intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel overvol met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen, meldt het UMC Utrecht dinsdag.Citaat van: https://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2017/RS-virus-zorgt-voor-overvolle-intensive-care-afdel
In het UMC Utrecht zijn sinds november tientallen kinderen opgenomen met het RS-virus. Dit virus, respiratoir syncitieel virus,  zorgt jaarlijks voor overvolle intensive care-afdelingen in Nederland. In ons land is de ziekte goed te behandelen, maar wereldwijd sterven er elke dag 700 kinderen door dit virus en jaarlijks meer dan 100 duizend kinderen hieraan. Na malaria is het virus de belangrijkste doodsoorzaak voor zuigelingen, de tweede doodsoorzaak onder jonge kinderen. lees verder (https://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2017/RS-virus-zorgt-voor-overvolle-intensive-care-afdel)
Titel: Kinderartsen doen sondevoeding-challenge in Erasmus MC
Bericht door: RAdeR op 19 februari 2018, 17:21:06
Citaat van: https://www.rijnmond.nl/nieuws/165087/Ook-Rotterdamse-kinderartsen-aan-de-sondevoeding
"We gaan nu toch eens zelf ondervinden wat wij kinderen met darmfalen vaak aandoen", vertelt kinderchirurg Renť Wijnen. "Zij hebben vaak langdurig sondevoeding nodig. Zo kunnen wij ervaren wat zij dagelijks meemaken."

De medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis willen aandacht vragen voor darmfalen onder kinderen. Daarom gaan artsen en andere medewerkers minimaal ťťn dag leven op sondevoeding. lees verder (https://www.rijnmond.nl/nieuws/165087/Ook-Rotterdamse-kinderartsen-aan-de-sondevoeding)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 21 februari 2018, 20:05:10
Citaat van: https://www.omropfryslan.nl/nijs/791681-grutte-stroomsteuring-snits-sikehus-draait-op-needaggregaat
Grutte stroomsteuring Snits, sikehŻs draait op needaggregaat

Yn Snits hat woandeitemiddei in grutte stroomsteuring west. Dy begŻn om sawat kertier oer twaen. In soad bedriuwen en ynstellingen waarden troffen. It giet neffens enerzjybedriuw Liander om de postkoades 8601 oant en mei 8605. lees verder (https://www.omropfryslan.nl/nijs/791681-grutte-stroomsteuring-snits-sikehus-draait-op-needaggregaat)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: RAdeR op 1 maart 2018, 09:13:09
https://twitter.com/Zuyderland/status/968939312774565888
Titel: Opnamestop vanwege resistente ziekenhuisbacterie in VUmc
Bericht door: RAdeR op 14 maart 2018, 11:56:52
https://twitter.com/Zorgvisie/status/973859311775506432

Citaat van: https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/resistente-ziekenhuisbacterie-in-vumc/
Resistente ziekenhuisbacterie in VUmc
13 maart 2018

VUmc heeft voor 48 uur voor de afdelingen Intensive Care (IC) en Medium Care (MC) een opname- en uitplaatsingsstop ingesteld vanwege een onderzoek naar een ziekenhuisbacterie die resistent is voor antibiotica. Tot donderdagavond 15 maart kan VUmc daardoor geen ernstig zieke patiŽnten opvangen op de Spoedeisende Hulp. lees verder (https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/resistente-ziekenhuisbacterie-in-vumc/)
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: ir. Auditor op 15 mei 2018, 18:01:51
Citaat
Gemeente Stadskanaal: 'Sluiting verloskunde Refaja is een aderlating'
De sluiting van verloskunde en kindergeneeskunde is een aderlating voor inwoners van de gemeente en omgeving. Dat zegt wethouder Francis Boen van de gemeente Stadskanaal.

Dinsdagmiddag maakte zorggroep Treant bekend dat de afdelingen Verloskunde en kindergeneeskunde in het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal sluiten.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194088/Gemeente-Stadskanaal-Sluiting-verloskunde-Refaja-is-een-aderlating
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Thor op 8 juni 2018, 09:16:41
Studentenstops bij verpleegkunde, ondanks personeelstekort in zorg


Op elf van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde geldt komend jaar een studentenstop. Opvallend, want het personeelstekort in de zorg neemt toe.

De hogescholen voeren de studentenstops in omdat ziekenhuizen te weinig stageplekken bieden, schrijft de Volkskrant. En zo ontstaat een vicieuze cirkel, want dezelfde ziekenhuizen hebben een groot tekort aan geschoold personeel.
Citaat
120.000 vacatures

De studentenstops moeten zo snel mogelijk worden opgeheven, vindt de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN, indien nodig onder druk van de minister van Onderwijs, . De hbo-opleidingen zouden in plaats van een ziekenhuisstage een stage kunnen aanbieden die is verdeeld over verschillende sectoren.

In de zorg zijn 120.000 vacatures. De ziekenhuizen weten dat ze zichzelf treffen als ze niet meer stageplekken regelen, zegt brancheorganisatie NVZ. De vergoeding voor begeleiding van stagiairs is volgens de woordvoerder echter te laag.
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/studentenstops-bij-verpleegkunde-ondanks-personeelstekort-in-zorg

Dus te weinig stageplekken omdat de vergoeding voor de begeleiding kennelijk te laag is, het lijkt mij dat hier over snel moet worden onderhandeld bij een dreigend tekort van 120.000 medewerkers.


Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: EGeen op 7 november 2018, 18:59:15
Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda is vandaag officieel geopend door Koning Willem-Alexander.

https://www.rtvnoord.nl/media/65355/Koning-opent-officieel-het-Ommelander-Ziekenhuis-Groningen-in-Scheemda

https://www.ommelanderziekenhuis.nl/over-ons/Nieuwbouw/open-het-nieuwe-ziekenhuis-in-scheemda/
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Thor op 11 november 2018, 11:11:30
Medisch specialisten MC Slotervaart enthousiast over mogelijke nieuwe eigenaar

https://www.at5.nl/specials/dreigen-faillissement-mc-slotervaart/188359/medisch-specialisten-mc-slotervaart-enthousiast-over-mogelijke-nieuwe-eigenaar-

'CCN enige kandidaat om MC Slotervaart over te nemen'


https://www.at5.nl/specials/dreigen-faillissement-mc-slotervaart/188310/ccn-enige-kandidaat-om-mc-slotervaart-over-te-nemen
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Live op 11 mei 2021, 13:08:32
Titel: Re: Algemeen nieuws ziekenhuizen
Bericht door: Ambubroeder op 12 juni 2021, 19:39:31


Goede video dit!
Titel: Datalek patiŽntgegevens bij MŠxima Medisch Centrum
Bericht door: Live op 31 december 2021, 22:39:26
https://twitter.com/RTLnieuws/status/1477029098690072580?s=20