Tekenbeten / symptomen van ziekte van Lyme

Auteur Topic: Tekenbeten / symptomen van ziekte van Lyme  (gelezen 19439 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #30 Gepost op: 5 juli 2013, 08:51:35
Grote aantallen tekenbeten verwacht in zomervakantie

De vakantieperiode breekt aan en daarmee de periode van het jaar waarin de meeste mensen een tekenbeet oplopen. De verwachting is dat deze maand rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Daardoor kunnen duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen. Uit een enquête blijkt dat maar een derde van de mensen zichzelf op tekenbeten controleert na een bezoek aan het groen. Het is belangrijk dat mensen zich regelmatig en nauwkeurig controleren op tekenbeten. Bent u toch gebeten door een teek? Verwijder deze zo snel mogelijk om de kans op de ziekte van Lyme te verkleinen. Via Tekenradar.nl kunt u zich vervolgens aanmelden voor een onderzoek naar tekenbeten van het RIVM en de Wageningen University.

Tijdens de vakantieperiode trekken veel mensen de natuur in. Ook verblijven mensen vaker en langer in de tuin. Daardoor is de komende periode voor veel mensen de kans groter om een teek tegen het lijf te lopen. Op basis van onderzoek in voorgaande jaren schatten we dat deze maand rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Aangezien ongeveer 3% van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, kunnen er deze maand duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.
Verwachting tekenbeet

Uit een recente enquête uitgevoerd door Wageningen University onder 571 personen (47% man en 53% vrouw) blijkt dat 60% van de mensen die gemiddeld wekelijks of vaker in een natuurgebied komt verwacht dat ze dit jaar een tekenbeet op zullen lopen. Eén op de vier mensen acht de kans klein. Driekwart van deze groep mensen heeft ooit al eens een tekenbeet opgelopen. Van de mensen die minder dan eens per week in een natuurgebied komt, denkt 70% dat de kans op een tekenbeet in het komende jaar klein is. Van deze groep geeft toch 56 procent aan dat ze ooit wel eens een tekenbeet hebben opgelopen.
Tekencheck: doen!

Een belangrijke manier om de ziekte van Lyme te voorkomen is het tijdig verwijderen van de teek na de beet. Daarvoor is het belangrijk om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Uit de enquête blijkt dat van de mensen die de kans zeer groot inschatten dat ze een tekenbeet oplopen, maar 52% het zeer waarschijnlijk vindt dat ze zich op een tekenbeet zullen controleren na een bezoek aan het groen. Van alle deelnemers is dat maar een derde. Opvallend is dat 90% van alle deelnemers aangeeft bekend te zijn met de risico’s van tekenbeten en de ziekte van Lyme en 91% ooit wel eens informatie over teken of de ziekte van Lyme heeft opgezocht. 71% vindt dat ze de noodzakelijke kennis hebben om de ziekte van Lyme te voorkomen maar toch is maar 34% er van overtuigd dat ze de ziekte van Lyme kunnen voorkomen. De conclusie is dan ook dat ondanks dat men bewust is van de risico’s de meeste mensen toch niet de juiste maatregelen nemen om de ziekte van Lyme te voorkomen.
Meld een tekenbeet op Tekenradar.nl

Als mensen zijn gebeten door een teek, kunnen ze dat melden op Tekenradar.nl. Sinds april loopt via deze website een onderzoek waarbij door loting de helft van de deelnemers na de tekenbeet direct een advies krijgt om een éénmalige dosis antibiotica te halen bij de huisarts. Hiermee hoopt het RIVM inzicht te krijgen of mensen hierdoor minder vaak de ziekte van Lyme krijgen. Dit jaar zijn al ruim 3600 tekenbeten gemeld, ruim 600 teken opgestuurd om te onderzoeken op de Lymebacterie en meer dan 300 mensen hebben zich opgegeven voor het nieuwe onderzoek. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie het onderzoek geeft.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #31 Gepost op: 20 juli 2013, 13:49:51
Citaat
‘Dé’ lymepatiënt bestaat niet. Vroeg herkende lymeziekte na een tekenbeet is vaak effectief te behandelen met een antibioticakuur. Complexer wordt het wanneer patiënten een latere, ernstiger fase doormaken, of last hebben van aanhoudende klachten die niet uniek zijn voor deze ziekte, zoals vermoeidheid. Daarom is een gedifferentieerde aanpak nodig, met per patiëntgroep een afgestemde behandeling. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is gebaseerd op de beste beschikbare wetenschappelijke kennis. Ook zijn veel betrokkenen gehoord.

Download Volledige publicatie: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201312_Lyme_onder_de_loep.pdf


beantsje

  • Baco/EHBO'er TT-circuit, LOTUS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 115
Reactie #32 Gepost op: 29 juli 2013, 19:04:44
Een vraag als 'hoe herken je de ziekte van Lyme' hoort imo niet in een EHBO-forum thuis. Wij zijn immers leken; eerste hulp bestaat hier toch alleen uit het correct verwijderen van een teek en de betrokkene erop wijzen dat hij/zij de datum en plek moet noteren en bij de genoemde klachten/symptomen naar de ha moet gaan.

Lyme is een complexe ziekte die niet volgens standaard-regeltjes verloopt. Ik ben zelf 3 x besmet geweest; bij mijn eerste beet (helaas te laat opgemerkt en onjuist verwijderd) kreeg ik géén EM maar werd 9 maand nadien wèl goed ziek. Gelukkig heeft een AB-kuur van 8 weken me er weer vanaf geholpen. Nadien nog 2 besmettingen; in beide gevallen wel een EM.
Overigens zegt het RIVM (en mijn huisarts) dat bij correct en tijdig verwijderen de kans op besmetting miniem is. Ik heb na mijn ziekte nog 5 beten gehad; waarvan 2 dus toch een EM gaven, ondanks correct en tijdig verwijderen.
Zo miniem is die kans dus niet...

NB een EM hoeft echt niet de karakteristieke rode ring te zijn. Het kan ook een vage lichtroze plek zijn. Elke plek groter dan 1,5 cm doorsnee en elke plek die langer blijft dan 14 dagen is in dit verband verdacht en een huisartsbezoek waard.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #33 Gepost op: 16 augustus 2013, 14:39:17
Gepubliceerd: 16 augustus 2013 10:45
Laatste update:  16 augustus 2013 11:04

Voor het eerst in Nederland is een patiënt behandeld die geïnfecteerd is geweest met de bacterie Borrelia miyamotoi na een tekenbeet.

Dat heeft het AMC in Amsterdam vrijdag gemeld. Eerder was in de Verenigde Staten al eens een patiënt met hetzelfde ziektebeeld behandeld. Het gaat om een andere bacterie dan de bekende Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.
De bewuste bacterie had, voor zover bekend, nog nooit mensen ziek gemaakt in Nederland. Mensen met een normale afweer die via een tekenbeet besmet worden met deze bacterie, krijgen koorts en griepachtige verschijnselen.
Mensen die door ziekte, medicijnen of bijvoorbeeld door het ontbreken van de milt, een verzwakte afweer hebben, kunnen er een hersen- of hersenvliesontsteking door oplopen.

Geheugenproblemen
De patiënt die door het AMC is behandeld, had last van een scala aan neurologische klachten, waaronder geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon.
Hij was kort daarvoor behandeld voor kanker. Zijn afweer was sterk verzwakt. Hij bleek besmet te zijn met de Borrelia miyamotoi-bacterie. ''Na behandeling werd de man weer helemaal de oude'', vertelde AMC-internis-infectioloog Joppe Hovius vrijdag.
De onderzoekers zijn bezig een test te ontwikkelen om de bacterie te kunnen opsporen.

Lyme
De meeste mensen die ziek worden na een tekenbeet, blijken besmet te zijn met de Borrelia burgdorferibacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Dat is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben.
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de nieuw gevonden bacterie in 4 procent van de Nederlandse teken is terug te vinden. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, komt in 22 procent van de Nederlandse teken voor.
Een verslag over de behandeling van de patiënt met de Borrelia miyamotoi-bacterie wordt zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Door: ANP
Samen sterk in de hulpverlening!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #34 Gepost op: 16 augustus 2013, 17:10:05
Publicatiedatum:
16-08-2013

Op het AMC is vorig jaar een patiënt behandeld die na een beet van een teek was besmet met een nog niet eerder in Nederlandse patiënten gevonden variant van de Borrelia-bacterie. Het verslag van de behandeling van de man verschijnt 17 augustus als case report in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Uit een nieuwe inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat deze bacterie in vier procent van de Nederlandse teken te vinden is.

In het artikel beschrijft AMC-internist-infectioloog Joppe Hovius, met medewerkers van het AMC en het RIVM, een zeventigjarige man met een scala aan neurologische klachten (onder andere geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon) die over de maanden heen verslechterde. Hij werd kort daarvoor behandeld voor een vorm van kanker. Bij het onderzoek bleek dat de man veelvuldig in contact was gekomen met teken.

Hovius: ‘Deze patiënt had vanwege zijn behandeling tegen kanker een sterk verzwakt afweersysteem. Daardoor was het mogelijk dat Borrelia miyamotoi kon toeslaan. Artsen moeten rekening houden met deze bacterie bij patiënten met een verminderde afweer, die zijn gebeten door een teek en zich presenteren met klachten die passen bij een ontsteking van de hersenen/hersenvliezen’ Een eenvoudige test om de bacterie aan te tonen, is er nog niet in Nederland, maar daar wordt aan gewerkt door onder andere het AMC en het RIVM.

Op het RIVM werd al langer onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van deze bacterie in teken. Uit de landelijke inventarisatie via http://www.tekenradar.nl/ blijkt dat in vier procent van de Nederlandse teken Borrelia miyamotoi is terug te vinden. Ter vergelijking: voor Borrelia burgdorferi is dat 22 procent. Op de bijgevoegde kaart is te zien dat Borrelia miyamotoi verspreid over heel Nederland voorkomt.

Tot op heden was het niet bekend dat mensen in Nederland door tekenbeten worden blootgesteld aan deze nieuwe bacterie. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen of de bacterie ook ziekte veroorzaakt in personen met een normaal functionerend afweersysteem.

De test naar de ziekte van Lyme, die kan worden overgedragen door teken en wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, leverde geen duidelijke diagnose op. Toch werd besloten de man te behandelen alsof hij die ziekte had. De patiënt genas. ‘Het was opmerkelijk hoe goed de behandeling aansloeg’, blikt Hovius terug. ‘Waarom dat was begrepen we later.’

Hovius kwam op het idee op zoek te gaan naar een andere bacterie, na publicatie van een artikel over een patiënt uit de Verenigde Staten met een soortgelijk verhaal. Van de Nederlandse patiënt was hersenvocht bewaard en daar kon de bewuste bacterie, Borrelia miyamotoi, worden aangetoond. Hoewel beide bacteriën tot dezelfde familie van Borrelia bacteriën horen, zijn er verschillen. De nieuwkomer wordt niet herkend door de standaardtesten voor Borrelia burgdorferi en hij veroorzaakt geen ziekte van Lyme. Wel reageren ze op dezelfde antibiotica.

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Nieuwe_bacterie_in_teken


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #35 Gepost op: 19 augustus 2013, 13:03:05
Citaat
Er zijn geen aanwijzingen dat de bacterie Borrelia miyamotoi bezig is aan opmars in Nederlandse teken. Mensen hoeven zich dan ook niet ongerust te maken.

Dat zegt AMC-infectioloog en internist Joppe Hovius in het Parool, naar aanleiding van zijn publicatie in The Lancet over de 'nieuwe' tekenbacterie.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-onderzoeken/Nieuwsartikel/135616/Onrust-over-tekenbacterie-onnodig.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #36 Gepost op: 7 april 2014, 08:47:04
Wat te doen tegen teken?
Het aantal teken in Nederland groeit, stellen wetenschappers van Wageningen UR nu al jaar na jaar vast. Een teek kan besmet zijn met de zogenoemde Borrelia-bacterie en die kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze infectieziekte blijft vaak beperkt tot huidproblemen, maar kan ook het zenuwstelsel aantasten en spier- en hartproblemen veroorzaken. De behandeling van de ziekte van Lyme kan bijzonder langdurig zijn.lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #38 Gepost op: 7 april 2014, 12:18:06
RIVM start Week van de Teek met lancering app Tekenbeet

De app Tekenbeet is gratis beschikbaar in Google Play. Met deze app kun je (ook zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om deze correct en snel te verwijderen. De app verschijnt aan de start van de Week van de Teek, het jaarlijks begin van de voorlichting over Teken en de ziekte van Lyme. De boodschap is ook dit jaar: Controleer jezelf op teken wanneer je in het groen bent geweest en verwijder een teek direct.

Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. In de natuur en met mooi weer is de kans groter om door een teek te worden gebeten. Het is daarom belangrijk om uzelf en anderen op tekenbeten te controleren. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek van 7-14 april, die vandaag begint. Voor het RIVM is dit het jaarlijks startmoment van voorlichtingsactiviteiten over teken en de ziekte van Lyme.
Voorlichting essentieel

De ziekte van Lyme is eenvoudig te voorkomen door op tekenbeten te controleren als je buiten in het groen bent geweest. Het is belangrijk te weten hoe je dat doet en wanneer. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die vaker buiten komen of vaker door teken worden gebeten dan anderen. Denk aan kinderen, boswachters en andere ‘groenwerkers’ of ouderen die veel in de tuin zijn. De voorlichting van het RIVM richt zich in 2014 ook op de huisarts, die beroepshalve patiënten met een tekenbeet ziet en de ziekte van Lyme behandelt.
Nieuw: App 'Tekenbeet'

Nieuw dit jaar is de app 'Tekenbeet'. De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen op hun mobiele telefoon, via tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

De onderdelen van de app zijn direct voortgekomen uit de wensen van potentiële gebruikers. Dat gebeurde met een specifieke methodiek van de Universiteit Twente. Daarbij checkt de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling. Dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker, lijkt op zich heel gewoon. Toch blijkt het in de praktijk zelden te gebeuren.
Waarom is controleren zo belangrijk?

Teken kunnen zich overal vastbijten, maar vooral in liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer daarom ook of er teken op je kleding of op je picknickkleed zitten. Laat iemand anders controleren op de plekken die je zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Bekijk de korte instructiefilm over het controleren op teken via rivm.nl/tekenbeet.
Haal teken snel weg!

Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, watje met zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk. Gebruik je een andere tekenverwijderaar? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet vervolgens het beetwondje. Registreer de beet in de app “tekenbeet”. Bekijk de korte instructiefilm over het verwijderen van teken via rivm.nl/tekenbeet.
Naar de huisarts?

Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heb je een teek binnen 24 uur weggehaald? Houdt tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijg je klachten? Ga naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent.

Meer informatie: www.rivm.nl/tekenbeet, www.tekenradar.nl
De app is te downloaden in de Google Play Store


DaMook

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 822
  • BHV'er
Reactie #39 Gepost op: 8 april 2014, 00:53:43
Ik wist niet dat die beestjes zo klein zijn. Grote kans dat ik er al eens een weggekrabt heb nadat ik in het bos ben geweest. Toch maar eens beter in de gaten houden.
Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS) I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)