Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 243770 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #120 Gepost op: 23 februari 2010, 16:45:48
http://www.l1.nl/L1NWS/_pid/links4/_rp_links4_firstElementId/1_4469088/_rp_links4_hasclickpage/1_1013

Atrium onderzoekt snelle aanpassing OK's Brunssum
 
Het Atrium-ziekenhuis onderzoekt of drie operatiekamers in Brunssum snel kunnen worden aangepast, zodat ze aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voldoen. Anderhalve week geleden kondigde de inspectie een operatiestop af voor operaties met een groot infectierisico. Daardoor kan het ziekenhuis de komende tijd een paar honderd operaties niet zelf uitvoeren.

Behalve de op te knappen OK's in Brunssum bouwt het ziekenhuis ook acht tijdelijke operatiekamers in Heerlen.

Daarnaast gaat een aantal operaties naar het Orbis-ziekenhuis in Geleen. Met het AZM in Maastricht wordt nog onderhandeld.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #121 Gepost op: 4 maart 2010, 18:35:21
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6206266/__UMCG_kampt_met_computerstoring__.html

do 04 mrt 2010, 17:50
UMCG kampt met computerstoring

GRONINGEN -  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kampt al twee dagen met een grote computerstoring. Dat meldde een woordvoerster van het ziekenhuis donderdag.

Volgens de zegsvrouw leidt de storing niet tot gevaarlijke situaties voor patiënten en kunnen geplande operaties gewoon doorgang vinden. De storing levert vooral ongemak en vertraging op, omdat processen die normaal digitaal verlopen, zoals het aanvragen van röntgenfoto's, nu handmatig moeten worden verricht.

Om de druk op de centrale spoedopvang enigszins te verlichten, is in overleg met de ambulancediensten besloten lichtgewonde spoedgevallen naar ziekenhuizen in de buurt te vervoeren. Zwaargewonden kunnen wel gewoon terecht in het UMCG.

De computerstoring is ontstaan in het hardware-systeem van het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk wanneer het probleem is.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #122 Gepost op: 17 maart 2010, 22:41:10
http://www.nu.nl/internet/2207195/computervirus-hindert-ziekenhuis-maastricht.html

Computervirus hindert ziekenhuis Maastricht
Uitgegeven:    17 maart 2010 15:36
Laatst gewijzigd:    17 maart 2010 15:36

MAASTRICHT - Het academisch ziekenhuis Maastricht kampt sinds dinsdagmiddag met de gevolgen van een computervirus. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.

De patiëntenzorg loopt volgens het ziekenhuis geen gevaar, al zijn op sommige afdelingen de wachttijden langer dan gebruikelijk. Ook geplande operaties gaan gewoon door. Het ziekenhuis zegt hard te werken aan een oplossing voor het probleem.


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #123 Gepost op: 22 maart 2010, 17:52:53
Uitvinding taaislijmziekte door Haga Ziekenhuis


DEN HAAG - Het Haga Ziekenhuis zegt een wereldprimeur te hebben ontwikkeld om het leven van mensen met taaislijmziekte draaglijker te maken.

Door de uitvinding hoeven de patiënten niet meer wekelijks hun bloed te laten controleren, maar kunnen ze zelf thuis een paar druppels afnemen. Dit scheelt veel reistijd en kosten voor de patiënten.

De zogeheten bloedspotmethode is ontwikkeld door de longafdeling van het Hagaziekenhuis en de apotheek Haagse Ziekenhuizen. Mogelijk kunnen op den duur ook patiënten met andere ziekten van de uitvinding profiteren.

www.westonline.nl
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #124 Gepost op: 24 maart 2010, 15:47:05
'Spoedeisende hulp kan efficiënter'
ENSCHEDE - Als verpleegkundigen op de spoedeisende hulp meer verantwoordelijkheid krijgen, kunnen patiënten sneller en efficiënter worden geholpen.
Dat stelt technisch bedrijfskundige Remco Rosmulder van de Universiteit Twente in een artikel dat komende maand verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Verpleegkundigen die daar een speciale opleiding hebben gevolgd, bepalen nu al aan de hand van een protocol welke patiënten op de spoedeisende hulp het eerst moeten worden geholpen. Dat systeem (triage) is bedoeld om te voorkomen dat mensen lang op een arts moeten wachten.

Taken overnemen
Rosmulder stelt na onderzoek in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vast dat verpleegkundigen meer taken van de arts kunnen overnemen zonder dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Het gaat daarbij om het aanvragen van diagnostische onderzoeken, zoals röntgenfoto's, laboratoriumonderzoek of een hartfilmpje.

Controle
Tijdens Rosmulders onderzoek controleerden artsen achteraf of de verpleegkundige de juiste onderzoeken had aangevraagd. Dat bleek in 93 procent van de gevallen zo te zijn. In totaal werden ruim zevenhonderd patiënten opgevangen volgens de nieuwe methode, die ook wel advanced triage wordt genoemd.
De wachttijd op de spoedeisende hulp nam door de nieuwe werkwijze met gemiddeld 14 procent af. Niet alleen de verpleegkundigen maar ook de artsen en afdelingsmanagers die aan het onderzoek meewerkten, waren enthousiast.
Rosmulder pleit daarom voor bredere invoering van de methode.
www.nu.nl


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #125 Gepost op: 26 maart 2010, 17:07:31
Blunder in Haags ziekenhuis

DEN HAAG - De 64-jarige invalide Nico de Rover heeft een uiterst zeldzaam ziekenhuisongeluk beleefd waarbij zijn metalen bed de lucht in vloog en met een noodgang tegen een zwaar magnetisch apparaat knalde.

De Hagenaar kwam in het Westeindeziekenhuis van het Haags Medisch Centrum met een lichte beroerte. Twee verpleegsters brachten De Rover daarom voor een hersenscan naar de voor metalen voorwerpen gevaarlijke radiologie-afdeling. Toen de verpleegkundigen met De Rover uiteindelijk de mri-kamer inreden, ging alles letterlijk vliegensvlug.

„Mijn bed werd door de enorme magneet van het werkende mri-apparaat opgetild en met een ziedende vaart tegen het apparaat aan gesmeten”, zegt een zichtbaar aangedane De Rover, die over het bed werd geslingerd en met zijn hoofd tegen de bedrand klapte. „Een van de zusters kon net op tijd wegspringen.”

„De deur stond toevallig open”, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. „Maar de verpleegsters hadden op dat moment nooit naar binnen mogen gaan. Het is onze fout geweest.”

Het ziekenhuisbed plakte nog vijf dagen lang op 50 centimeter hoogte boven de grond tegen de reuzenscanner aan. „Ze hebben tevergeefs met tien man geprobeerd het bed los te krijgen”, vertelt De Rover.

Eric van Rongen, wetenschappelijk onderzoeker van de Gezondheidsraad, vindt het pijnlijke incident hoogst curieus. „Dit had nooit mogen gebeuren”, zeg hij. „Ze mogen van geluk spreken dat er niet iemand tussen het apparaat en het bed is gekomen. De magneet blijft namelijk met een forse kracht trekken, omdat de magneet midden in het apparaat zit.”

De Rover hield aan het ongeluk behalve hoofdpijn en wat kneuzingen en schrammen, vooral psychische klachten over. „Ik ben enorm geschrokken en doe ’s nachts geen oog meer dicht”, zucht de 64-jarige. „Ik zit bij een psychiater, maar dat heb ik allemaal zelf moeten regelen. De nazorg bij het ziekenhuis is bedroevend. Sterker, ze hebben ze me ook meermalen verteld dat ik het verhaal niet aan de grote klok mocht hangen.”

Om een soortgelijk ongeval in de toekomst te voorkomen heeft het hospitaal een pasjessysteem geïntroduceerd.

bron:Telegraaf
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #126 Gepost op: 26 maart 2010, 17:37:06
Filmpje!  ;D

http://www.nu.nl/binnenland/2213165/patient-gelanceerd-magneet.html

Patiënt 'gelanceerd' door magneet  :-X
Uitgegeven: 26 maart 2010 08:06
Laatst gewijzigd: 26 maart 2010 11:07

AMSTERDAM - Een patiënt van het Haags Medisch Centrum werd gelanceerd toen zijn bed in het bereik kwam van de enorme magneet van een mri-scanner.
 
De 64-jarige patiënt, Nico de Rover, was volgens De Telegraaf opgenomen in het Haags Medisch Centrum met een lichte beroerte.
Twee verpleegsters brachten hem daarom voor een hersenscan naar de radiologie-afdeling. Toen ze het bed naar binnen reden, werd het opgetild en tegen het apparaat geslingerd.

De Rover werd over het bed geslingerd en klapte met zijn hoofd tegen de bedrand. Een verpleegster kon volgens hem nog net op tijd wegspringen.
Het ziekenhuis legt in de krant uit dat het mis ging doordat een deur open stond die dicht had moeten zijn. De verpleegsters hadden niet zomaar naar binnen mogen gaan. Om herhaling te voorkomen is een pasjessysteem ingevoerd.

Lostrekken
Het bed plakte volgens de krant nog vijf dagen op een halve meter hoogte tegen de scanner aan. Met tien man lukte het volgens De Rover nog niet om het bed los te trekken.
Zelf hield hij naast wat builen en schrammen vooral psychische klachten over. Hij klaagt over de nazorg, die volgens hem gebrekkig is.

Psychiater
Zo heeft hij zelf een psychiater moeten regelen. Ook zou hem zijn verteld dat hij het verhaal niet openbaar mag maken.
Onderzoekers van de Zweedse Gothenburg University waarschuwde in 2004 al voor de kracht van de magneet van mri-scanners. Klik hier voor meer beelden.






Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #127 Gepost op: 27 april 2010, 21:07:57
De wachtlijsten komen dus omdat personeel in loondienst is.... ;) :-X

http://www.nu.nl/economie/2236030/specialisten-en-ziekenhuizen-plan-klink.html

Specialisten en ziekenhuizen tegen plan Klink
Uitgegeven:    27 april 2010 19:43
Laatst gewijzigd:    27 april 2010 19:49

UTRECHT - Medisch specialisten en ziekenhuizen hebben zich dinsdag gekeerd tegen plannen van demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid om per 2011 het bestuur van ziekenhuizen volledig verantwoordelijk te maken voor de honoraria van de specialisten.
© ANP

Ziekenhuizen moeten niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de hoogte van de salarissen van medisch specialisten, zo reageerde de Orde van Medisch Specialisten.

De belangenorganisatie noemt de voorstellen onacceptabel en kondigde aan naar de rechter te stappen.


Onuitvoerbaar

De ziekenhuizen meldden dat de plannen op dit moment onuitvoerbaar zijn. Voorzitter Roelf de Boer van NVZ vereniging van ziekenhuizen: ''Dit voelt in eerste instantie niet goed, alsof er beheerst iets over de schutting wordt gegooid.'' Hij vindt dat Klink het voorstel onvoldoende handen en voeten geeft.

De bewindsman presenteerde zijn plannen maandagavond onverwacht in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Inkomens

Er is al vele jaren geharrewar over de inkomens van specialisten. Volgens Klink verdienen ze te veel.

Tot nu toe bepaalde de overheid de hoogte van de tarieven die de artsen in rekening mochten brengen, maar het lukte diverse kabinetten niet de salarissen omlaag te krijgen. Klink wil het nu over een andere boeg gooien.

Vast bedrag

In zijn voorstel krijgen ziekenhuizen een vast bedrag, dat ze mogen besteden aan salarissen van de artsen.

De raden van bestuur kunnen dan zelf beslissen of ze artsen extra belonen als die bijvoorbeeld heel goede zorg leveren. Zo wil de minister voorkomen dat de dokters hun motivatie verliezen om hard en goed te werken.

De zegsvrouw van de specialisten zegt dat Klink op een conflict lijkt aan te sturen. ''Het lijkt er ook op dat hij de specialisten indirect in een dienstverbandstructuur probeert te krijgen.''

Vaste dienst

Veel specialisten zijn 'vrijgevestigd' en dus niet in dienst zijn van een ziekenhuis. De laatste tijd gaan veel stemmen op specialisten, net als bijvoorbeeld hoogleraren bij een universiteit, in vaste dienst te nemen tegen een vast salaris.

Volgens de Orde van Medisch Specialisten hebben recente onderzoeken uitgewezen dat dit geen oplossing biedt. Volgens de woordvoerster kan het zijn dat artsen in loondienst minder productief worden en er wachtlijsten ontstaan voor patiënten.


Kanarie

  • Gast
Reactie #128 Gepost op: 27 april 2010, 22:41:06
Dat kan zeker kloppen. Nu draaien specialisten die in een maatschap zitten bv 80-100 uur per week. Ze hebben namelijk samen een soort van bedrijf. Als jij in loondienst gaat voor een vaststaand salaris, dan houd je je gewoon aan de werktijden in je contract. Dus specialisten verdienen dan minder, maar daarvoor hoeven ze ook minder uren te werken. Dus kun je minder patiënten helpen, dus moeten die wachten of naar een andere specialist (mits die geen wachtlijst heeft).


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #129 Gepost op: 27 april 2010, 22:45:58
Dat kan zeker kloppen. Nu draaien specialisten die in een maatschap zitten bv 80-100 uur per week. Ze hebben namelijk samen een soort van bedrijf. Als jij in loondienst gaat voor een vaststaand salaris, dan houd je je gewoon aan de werktijden in je contract. Dus specialisten verdienen dan minder, maar daarvoor hoeven ze ook minder uren te werken. Dus kun je minder patiënten helpen, dus moeten die wachten of naar een andere specialist (mits die geen wachtlijst heeft).

Je kan dan ook 2x een specialist aannemen voor de totale loonsom...  ;) Ik denk toch dat twee personen die samen 80 uur werken productiever zijn dan één iemand die 80 uur werkt....  ;)