KNRM concurent of partner Reddingsbrigades??

Auteur Topic: KNRM concurent of partner Reddingsbrigades??  (gelezen 26130 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Redheadkingpin

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 293
Gepost op: 27 september 2004, 00:42:01
Uit het jaarverslag van de KNRM 2003:
http://www.knrm.nl/_images/PDF/Jaarverslag2003.pdf

citaat blz. 7
Hulpverlening op de kust
De KNRM heeft besloten om haar hulpverlening aan de kust (strand en duin) te intensiveren.
De Redding Maatschappij werd door de lijnwerp- en wipperploegen in het verleden ook al betrokken bij zoekacties langs de waterlijn of het vervoeren van een gewonde op het strand, maar de KNRM wil deze vorm
van hulpverlening een kwaliteitsimpuls geven door een kusthulpverleningsvoertuig te ontwikkelen, dat multifunctioneel ingericht en ingezet kan worden voor zoekacties, gewondentransport en communicatie- en
navigatieondersteuning voor de reddingboten.

Mede als gevolg van de intensivering van haar hulpaanbod wil de KNRM de werkafspraken met alarmcentrales, ambulancediensten,brandweer en politie te verbeteren.
Dit omdat de kans op gezamenlijke inzet door deze maatregelen wordt vergroot.
Ook wordt er, daar waar zulks opportuun is, een aanzet gegeven tot intensivering van de samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD).




Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #1 Gepost op: 27 september 2004, 10:13:57
Een tijdje (15-25 jaar geleden) Redde de KNRM met langzame, grote schepen op de Noordzee en het Noordelijk IJselmeer. Het Zuidelijk IJselmeer (Markermeer, IJmeer Kuil van Marken) nam HOGE voor z'n rekening. Op de Randmeren had je de reddingsbrigades, maar die kwamen alleen op hun gemeentelijk gebied. Je had met niemand wat te maken, alleen met Scheveningen radio en de welwillende collega's van de politie te water. Zodra de gewone politie natte voeten kreeg belde ze de reddingsdiensten om hulp en die bepaalden vervolgens hoe het aan gepakt werd. Alleen heersend op de wateren. Hoe snel (langzaam) je ergens heen ging maakte niet uit, je was de enige, dus altijd de eerste. Maar met de opkomst van de snelle bergingsjongens was het uit met de pret. Om niet keer op keer voorbij te worden gevaren en het grootste deel van de klussen kwijt te raken moest de vloot worden vernieuwd, onder de laatste dagen van vd Zweep werd deze vernieuwing al in gang gezet en onder Wiebenga voortgezet. Meer stations werden geopend of overgenomen van de KNZHRM en snellere boten werden in de vaart genomen. Altijd werd gezegd dat het een "modernisering" betrof, maar volgens mij eerder pure zelfverdediging. Je komt tegenwoordig met een langzaam bootje gewoon te laat dus niet meer aan de bak.
Hoge was niet langer meer welkom op het Markermeer want reddingsstation Marken ging daar de scepter zwaaien. Nu wordt de KNRM bedreigd door een nieuwe ontwikkeling: Nederlands wateren zijn BIG BISNIS geworden, de brandweer heeft het water ontdekt! Het water als mogelijkheid nog belangrijker te worden en nog meer subsidie te vangen! Zo graag wil ze dat water onder haar hoede dat menig brandweercommandant te strijde trok TEGEN de KNRM als deze een nieuw station wilde openen in ZIJN water. In Harderwijk leidde dat ondermeer tot onverkwikkelijke tafrelen en modder in de pers. Nu is er een nieuwe strategie: onder het motto "if you can't beat them, join them" wordt nu strategisch de samenwerking gezocht, waarbij een zo breed mogelijk pakket aangeboden zal worden om een zo'n aantrekkelijk mogelijke partner te zijn. Als daarbij een reddingsbrigade in de verdrukking komt is dat jammer.
De KNRM zal nooit ONDER een reddingsbigade funktioneren, dus neemt ze rustig en geluidlloos de taken over als dat zo uitkomt, een kwestie van overleven.

Henk


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #2 Gepost op: 27 september 2004, 11:19:27
Het betreft hier geen overname van de brigades omdat de voertuigen van de knrm alleen gewondenvervoerd op de momenten dat er niets is geregeld of voor de uren dat er niets is geregeld. Voor een aantal kustbrigades is er geen geschikt voertuig om gewondenvervoer op het strand uit te voeren of kunnen zij in de winter hier geen bemanning voor leveren. Deels wordt er al goed samengewerkt met de brigades langs de kust maar op somige plaatsen gaat het ook wat moeilijker.

9910001
9910001


Ernst Brokmeier

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 528
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #3 Gepost op: 27 september 2004, 11:37:15
knrm is partner...althand als ik naar de situatie bij ons kijk. Wij hebben al jarenlang een zeer goede samenwerking (komt misschien mede doordat een aantal van onze leden ook bij de knrm zitten) en werken dus vooral aanvullend van elkaar. Ook is er goed overleg wie wat doet. Ik zie dus in de nabije toekomst niet zo heel veel veranderen.
[img]/img]


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #4 Gepost op: 27 september 2004, 11:46:37
Ik zie in de nabije toekomst juist heel veel veranderen..

Veiligheidsregio's, brandweer die nauwer de regie gaat voeren. De KNRM die als Partner daar veel invloed op gaat uitoefenen.

Ik (als commerciele ;D ) zie de KNRM als partner en omgekeerd maar dat geld ook voor alle redders op het water, reddingsbrigades en bergers en brandweer..

We hadden toch 1 gemeenschappelijk doel, of vergeten we dat telkens... ??


Redheadkingpin

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 293
Reactie #5 Gepost op: 27 september 2004, 12:58:15
welk gemeenschappelijk doel?
- Hulp verlenen aan ieder die het nodig hebben
- Schipbreukelingen redden op zee
- verdrinkingsdood voorkomen in de ruimste zin van het woord
- redden van mens en dier

Veel overeenkomsten, maar zo gaat de knrm wel direct in het vaarwater van de reddingsbrigades zitten. Dus nu twee organisaties met strandhulpverleningsvoertuigen.
kleine 4x4 van RB's of grote UNimogs van KNRM.

Ik wil niet beweren dat dit heel slecht is, maar het geeft wel een competentiestrijd.
Aan beide zijde vinden ontwikkelingen plaats en alleen op lokaal nivo wordt gepraat, terwijl het boven stil lijkt te blijven.


Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #6 Gepost op: 27 september 2004, 14:05:39
De KNRM stelt: "Mede als gevolg van de intensivering van haar hulpaanbod wil de KNRM de werkafspraken met alarmcentrales, ambulancediensten,brandweer en politie te verbeteren.
Dit omdat de kans op gezamenlijke inzet door deze maatregelen wordt vergroot."
De KNRM heeft inmiddels een stevig convenant met de Kustwacht afgesloten, waarin ze veel verpichtingen zijn aangegaan. En als men nu zulke afspraken met de regionale meldkamers gaat maken wordt ook de landzijde afgedicht.

"Ook wordt er, daar waar zulks opportuun is, een aanzet gegeven tot intensivering van de samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). "
Ik maak hieruit op dat de KNRM,  waar het gaat om verdere samenwerking met de brigades, een aardige slag om de arm houdt. Met dit uitgangspunt van het KNRM-bestuur voorzie ik ruimschoots problemen. Zeker als de KNRM ook nog inzet op uitbreiding van de strandhulpverleningsvoertuigen.
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #7 Gepost op: 27 september 2004, 16:04:14
Ik heb het totale verslag even nauwkeurig gelezen,

Ook de financiele paragraaf. Waar gaat het geld nu eigenlijk naar toe... staat er niet ergens een post voor het overnemen van de taken van de reddingsbrigades..

Wel worden bij bestaande geplande vervanging van materieel gekeken of ze meer multi-inzetbaar kunnen zijn en dan hebben we over de strandvoertuigen..

Maar de KNRM gaat geen strandposten en strand bewaking doen en ook geen cursussen reddend zwemmen..

En daar waar de KNRM de reddingsbrigades kan versterken, ben ik daar direct een voorstander van.., maar een compentiestrijd is echt een veelste te groot woord. En een beetje compentitie is nooit weg. Sommige reddingsbrigades zijn al bezig zich te proffesionaliseren, maar dit is eerder nog uitzondering dan regel..

Volgens mij is de gemeenschappelijke doelstelling om mensen die hulp nodig te hebben om die hulp zo goed mogelijk te geven..
Het kan mij niet schelen wie het doet, maar wel dat het goed gebeurd en in goede samenwerking met alle partijen.. En als club a uit Enschede het sneller en beter kan club b uit Den Helder zou ons allemaal een worst moeten zijn, dan doet de club uit enschede het op het strand van Den Helder.
Als de hulpvrager maar snel en adequaat geholpen word toch ?


Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #8 Gepost op: 27 september 2004, 16:48:32
Het grote verschil tussen de brigades en de maatschappij is dat de KNRM alleen uitrukken doet en de brigades ook preventief aanwezig en actief zijn. Als je toch ter preventie over het strand rijdt is het niet logisch dat je dan bij een ongeval niets mag doen omdat de KNRM er met hun voertuig aankomt. Immers de aansturing wordt steeds belangrijker, mensen bellen 112 en vervolgens worden er volgens protocollen eenheden ingezet.

Het probleem is dat  de KNRM overeenkomsten aangaat met de Kustwacht en de meldkamers en dat daarmee hulpverlening bestuurlijk is afgedekt. En dus bestuurders weinig behoefte zullen hebben om ook nog een keer overeenkomsten met de brigades aan te gaan. En zodoende komen de brigades steeds meer buiten spel te staan. Dus wat krijg je, politie en ambu met zwaailichten bij de afrit, de KNRM onderweg en de brigade weet van niets, staat erbij en kijkt ernaar.
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #9 Gepost op: 27 september 2004, 17:27:10
Koen,
maar dat is toch precies wat een aantal reddingsbrigades willen. Het vriendenclubje met een verdwaalde hulpverlening tussen door, maar het moet niet te gek gaan worden, want vastleggen wil men niet. Reddingsbrigadeleden zijn vrijwilligers en kunnen vrijblijvend opkomen!

Allemaal leuk hoor dat preventie op het strand aanwezig zijn, maar de één bekijkt een protocol zus en de ander zo en de volgende weet niet eens dat er een protocol "aanrijpunten ambulance" bestaat, dus . . . .

Nee, dan maar een keten partner die gegarandeert opkomt via korte alarmeringsprocedures en binnen de gezette tijd, dan een paar goed bedoelde reddingsbrigade-vrijwilligers welke toevallig niets anders te doen hebben en nog sensatie zoekend zijn!
Elke hulpverlening start met communicatie.