Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 326645 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #10 Gepost op: 23 maart 2011, 17:32:20
oh! Atje tekort ;D
Maar dat zijn natuurlijk vragen die men zich kan stellen, en de zorgverzekeraar denkt natuurlijk ook aan de centjes he...  :-\
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #11 Gepost op: 28 maart 2011, 14:35:28
Antonius Ziekenhuis opent eerste hybride OK

Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein opent maandag als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer. Het is een combinatie van een conventionele, steriele operatiekamer en een katheterisatiekamer.
...
http://www.mednet.nl/nieuws/id5002-antonius-ziekenhuis-opent-eerste-hybride-ok.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #12 Gepost op: 30 maart 2011, 12:12:01
Hoofdletsel ouderen na val neemt toe
ROTTERDAM - Het aantal ouderen dat door een val hoofdletsel oploopt en hiervoor in het ziekenhuis belandt, stijgt snel. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus Medisch Centrum. De onderzoekers peiten voor een betere valpreventie.
Klaas Hartholt (Erasmus MC) en collega’s verzamelden uit de database van de Landelijke Medische Registratie gegevens van alle 65-plussers die in 1986-2008 opgenomen werden omdat zij hun hoofd bezeerden – met schedelfracturen, hersenschuddingen en -kneuzingen of bloedingen als gevolg – door een val.

32.133 ouderen kwamen in het ziekenhuis terecht. Het aantal gevallen senioren dat per jaar werd opgenomen steeg van 932 in 1986 tot 3010 in 2008. In diezelfde periode steeg het aantal 65-plussers in Nederland van 1,8 miljoen tot 2,4 miljoen.

De totale voor leeftijd gecorrigeerde incidentie van ziekenhuisopname van hoofdtraumapatiënten steeg van 53 (1986) tot 119 per 100.000 personen (2008). Vooral onder 85-plussers kwam hoofdletsel veel voor. Tussen 1986 en 2000 steeg het aantal nieuwe opnames jaarlijks met 1,2%, maar vanaf 2001 nam die stijging toe tot 11,6% per jaar.

Opnameduur
De gemiddelde opnameduur daalde in de onderzoeksperiode van 16,5 dagen (1991) tot 6,7 dagen (2008), maar desondanks steeg het aantal ziekenhuisdagen met een derde – van 15.402 tot 20.250 dagen – vanwege een toenemend aantal opnames.
De onderzoekers verklaren deze cijfers door de toename van de levensverwachting, doordat er meer aandacht is voor hoofdletsel, er nieuwe richtlijnen geïmplementeerd zijn en de beeldvormende diagnostiek verbeterd is. Preventie van hoofdletsel moet beginnen bij valpreventie, concluderen zij.
www.nu.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #13 Gepost op: 30 maart 2011, 13:52:38
Hartaanval tijdens seks of sporten
Tijdens seks of sporten is het risico op een hartaanval verhoogd. Onderzoekers uit Boston zagen dit effect in een meta-analyse van veertien onderzoeken en haalden hiermee JAMA van 23 maart.
Seksuele activiteit geeft tijdelijk meer dan 2,7 keer extra risico op een hartaanval en sporten bijna 3,5 keer. ...
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Hartaanval-tijdens-seks-of-sporten.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #14 Gepost op: 4 april 2011, 12:34:04
Regionale sireneactie VMS Netwerk Rijnmond

Patiënten verwachten van ziekenhuizen dat zij veilig zijn. In de praktijk is dat niet altijd het geval; in alle ziekenhuizen in Nederland worden helaas fouten gemaakt. Vanuit het Veiligheid Management Systeem wordt geprobeerd het aantal te fouten te reduceren. In dit verband zijn vele landelijke, regionale en lokale acties in gang gezet.

Zo wordt sinds 2009  in een aantal ziekenhuizen in de regio Rijnmond maandelijks een sireneactie gehouden. Er wordt dan iedere maand heel bewust stilgestaan bij steeds een ander algemeen, praktisch item van  patiëntveiligheid. Het VMS Netwerk Rijnmond, waarin tien SRZ-ziekenhuizen participeren in het kader van verbetering van de patiëntveiligheid heeft afgesproken dat in 2010 drie keer gezamenlijk een regionale sireneactie zal worden gehouden in de regio Rijnmond. Dit houdt in dat drie keer per jaar in alle netwerkziekenhuizen op hetzelfde patiëntveiligheidsaspect wordt gefocust.

Sireneactie
De sireneactie houdt in dat op de eerste maandag van een maand, op het moment dat landelijk de sirenes worden getest, in alle SRZ-ziekenhuizen door de veiligheidscoördinatoren een actie wordt uitgevoerd in het kader van de patiëntveiligheid. Op de afdelingen en/of poli’s in de SRZ-ziekenhuizen wordt een onderwerp dat gerelateerd is aan veiligheid onder de aandacht gebracht. Het gaat om makkelijk te inventariseren en te analyseren onderwerpen die onderling zijn te vergelijken voor de ziekenhuizen.

Doel
Er zijn meerdere doelen die met de sireneactie worden bereikt,

    * het is een ludieke manier om patiëntveiligheid bij velen onder de aandacht te brengen;

    * men leert onveilige situaties herkennen;

    * de resultaten van de sireneacties zijn met elkaar te vergelijken en men kan van elkaar leren;

    *
      we kunnen elkaar motiveren te leren van incidenten en bijna incidenten.

Werkwijze
Drie keer per jaar zal op de eerste maandag van een maand – als de sirene gaat – door de veiligheidscoördinatoren in de aangesloten ziekenhuizen een opdracht in het kader van veiligheid worden uitgezet. Dit kan zijn op verpleegafdeling, op de poliklinieken of op andere plaatsen waar patiënten komen, bijvoorbeeld radiologie, laboratorium etc. De veiligheidscoördinatoren verzamelen nog dezelfde dag in het ziekenhuis de resultaten van de sireneactie. Vervolgens vindt binnen twee weken een terugkoppeling van de resultaten plaats naar de afdelingen. In deze terugkoppeling kunt u zien hoe uw ziekenhuis zelf scoort wat betreft veiligheid op het punt waar de aandacht op is gericht en hoe uw ziekenhuis op dat punt scoort t.o.v. de andere netwerkziekenhuizen in de regio Rijnmond.  

De resultaten van de deelnemende ziekenhuizen worden in het veiligheidscoördinatorenoverleg van het VMS Netwerk Rijnmond met elkaar vergeleken. Vanuit deze resultaten wordt inzichtelijk waar de verbeterkansen liggen en waar ziekenhuizen van elkaar kunnen leren. Over leerpunten vanuit de regio zal vanzelfsprekend door de veiligheidscoördinatoren ook zo snel mogelijk informatie worden teruggekoppeld.  
http://www.stichting-srz.nl/nl/vms+netwerk+rijnmond/


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #15 Gepost op: 5 april 2011, 08:11:03
AMC laat chirurgen in opleiding verplicht gamen

AMSTERDAM - Laparoscopisch opereren, zogenaamde minimaal invasieve chirurgie, vereist specifieke vaardigheden. Chirurgen in opleiding in het AMC moeten daarom eerst oefenen met de techniek voordat zij de OK in mogen. Daarom moeten zij verplicht gamen.
 
"In het AMC geen laparoscopisch onervaren handen meer aan de operatietafel", aldus Marlies Schijven, chirurg en opleidingscoördinator.

Daarmee voldoet het AMC als eerste ziekenhuis in Nederland aan de eis van de Inspectie voor de Volksgezondheid dat risicovolle technologieën alleen mogen worden toegepast door gebruikers die kunnen aantonen voldoende bekwaam te zijn.

Voor de laparoscopietraining gebruikt het AMC een speciaal ontworpen simulator: Simendo (SIMulator for ENDOscopy).

Basisvaardigheden

De OK blijft verboden terrein voor AMC-chirurgen in opleiding die niet over voldoende basisvaardigheden beschikken.

Die verwerven zij door te trainen met de computer gekoppeld aan laparoscopische instrumenten. De oefeningen op de Simendo zijn mede ontwikkeld en gevalideerd door chirurgen.

Alle oefeningen sluiten dus aan op de chirurgische praktijk. Het is een voorbeeld van simulatie in combinatie met serious gaming: het gebruik van technieken uit computerspellen voor educatieve toepassingen.

Laparoscopie

Bij een laparoscopische ingreep wordt geopereerd via kleine gaatjes in de buik. Daardoor brengt de chirurg met behulp van een minuscuul cameraatje de instrumenten voor de operatie naar binnen en voert de ingreep uit.

"Laparoscopie vereist een bepaalde handigheid - vergelijk het maar met achteruit inparkeren. Je moet dingen doen die soms ingaan tegen wat je gewend bent. Dat moet je dus oefenen. En bij voorkeur natuurlijk niet meteen op een patiënt."

Bron:http://www.nu.nl/games/2483932/amc-laat-chirurgen-in-opleiding-verplicht-gamen.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #16 Gepost op: 20 april 2011, 13:54:18
Oppassen met diagnose shaken-baby syndrome

Autopsie op een baby van 7 weken heeft uitgewezen dat zij niet is overleden aan het shaken-baby syndrome, zoals eerst werd gesteld, maar aan neonatale reuscelhepatitis. Saskia Guddat en collega’s beschrijven de casus in Forensic Science, Medicine and Pathology en roepen op tot alertheid.

http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Oppassen-met-diagnose-shakenbaby-syndrome.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #17 Gepost op: 29 april 2011, 09:15:33
Hartaanval in ochtend geeft meer schade
BAARN - Mensen die 's ochtends een hartaanval krijgen lijken slechter af, dan diegene die op een ander moment van de dag of nacht worden overvallen. Tussen 6.00 en 12.00 uur veroorzaakt een hartaanval veel meer schade, zo hebben experts ontdekt.
De conclusie is gebaseerd op een onderzoek onder ruim 800 Spaanse hartpatiënten. De onderzoekers verdeelden deze patiënten onder in vier groepen afhankelijk van het tijdstip waarop de aanval plaats vond.
De 'ochtendgroep' bleek de meest ernstige hartaanvallen te hebben.

Enzym
Na een hartaanval is er in het bloed van de patiënt een bepaald enzym aanwezig dat wijst op stervend hartweefsel. Bij mensen met een hartaanval tussen 6:00 en 12:00 uur was een veel grotere hoeveelheid van dit enzym aanwezig.
Op basis van dit bloedenzym concluderen de onderzoekers dat de schade in het hart na een 'ochtendhartaanval' gemiddeld 20 procent groter is.

Biologische klok
Het natuurlijke slaap-waakritme van ons lichaam is wellicht een verklaring voor dit verschil. Uit eerdere onderzoek kwam al naar voren dat de biologische klok het risico op een hartaanval beïnvloedt.
Zo is al langer bekend dat een hartaanval net na het ontwaken vaker voorkomt, dan op andere tijdstippen van de dag. De schade die dit aanricht was echter nog niet eerder onderzocht.
© Gezondheidsnet
http://www.nu.nl/gezondheid/2502633/hartaanval-in-ochtend-geeft-meer-schade.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #18 Gepost op: 29 april 2011, 09:43:14
Kinderartsen luiden noodklok over DOT
29 april 2011
De continuïteit van de academische kindergeneeskunde is in gevaar door de invoering van het nieuwe declaratiesysteem DOT (dbc’s op weg naar transparantie) in 2012. Dat schrijven de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de hoofden van de academische kinderklinieken in een brandbrief aan minister Edith Schippers van VWS.

Bij academische kindergeneeskunde gaat het om hooggespecialiseerde en tijdrovende zorg aan kinderen met ernstige en vaak zeldzame aandoeningen. De kosten van de behandelingen worden niet of vaak onvoldoende gedekt door de systematiek van DOT, omdat deze is ontworpen voor kindergeneeskunde in algemene ziekenhuizen. DOT maakt geen onderscheid tussen de relatief eenvoudige zorg van kinderartsen in algemene ziekenhuizen en de complexe behandeling in de academische kinderklinieken. Ook ontbreekt in DOT een code voor consulten van de academische kinderartsen aan de kinderartsen in algemene ziekenhuizen. Deze zorg valt daarom niet te declareren.

DOT vormt bedreiging
De academische kindergeneeskunde is verliesgevend voor ziekenhuizen. Het huidige declaratiesysteem van diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) dekt maar een vierde tot een derde van de kosten. Dat komt doordat er voor de academische kindergeneeskunde nooit een tijdsbestedingsonderzoek is gedaan waarin wordt vastgesteld hoeveel tijd de artsen kwijt zijn aan een behandeling, legt Arie Kok, voorzitter NVK-beroepsbelangencommissie, uit. “Dat zou later gebeuren, maar dat is nooit gedaan. Academische ziekenhuizen passen het grootste deel van de kosten bij uit hun algemene middelen. Maar die worden een stuk minder omdat tegelijk met de invoering van DOT in 2012 het b-segment wordt uitgebreid naar zeventig procent. Als DOT ongewijzigd wordt ingevoerd, is de continuïteit van de academische kindergeneeskunde in gevaar. We zien nu al dat academische ziekenhuizen kinderartsen ontslaan ze de afdeling te verliesgevend vinden.”

Spoedoverleg met VWS over DOT
In de brief roepen de kinderartsen op tot spoedoverleg. Als in DOT een speciale categorie komt voor kindergeneeskunde, valt een groot deel van de problematiek op te lossen, stelt de NVK.
http://www.zorgvisie.nl/Financien/Kinderartsen-luiden-noodklok-over-DOT.htm


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #19 Gepost op: 5 mei 2011, 17:00:16
Meer babysterfte in 3 Amsterdamse stadsdelen

AMSTERDAM -  In drie Amsterdamse stadsdelen is het risico op babysterfte in de periode rond de geboorte beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, de GGD in Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De onderzoekers vergeleken gegevens over babysterfte bij alle kinderen die tussen 2000 en 2006 geboren werden in groot-Amsterdam. Ze keken naar sterfgevallen tussen de 22 weken zwangerschap en een week na de geboorte. Uit die gegevens bleek dat in de toenmalige stadsdelen Zuidoost, Slotervaart (nu Nieuw-West) en Zeeburg (nu Oost) de babysterfte 1,5 tot 2 keer zo hoog lag als het landelijke gemiddelde.

De onderzoekers bestudeerden verschillende mogelijke risicofactoren, zoals de leeftijd van de moeder, het aantal kinderen dat ze al gebaard heeft, haar etnische achtergrond, haar sociaal economische status en haar inkomen.

Welke factoren meespeelden, verschilde er stadsdeel. De onderzoekers pleiten daarom voor beleid en onderzoek dat op specifieke stadsdelen gericht is om de babysterfte terug te dringen.

In de stadsdelen Zuideramstel (nu Zuid), Oud-Zuid (nu Zuid), Centrum, Osdorp (nu Nieuw-West) en in de gemeente Ouder-Amstel lag de babysterfte overigens juist 1,5 tot 2 keer zo laag als het landelijke gemiddelde.

De babysterfte in Nederland is bijna de hoogste van heel Europa. Ongeveer een op de honderd kinderen sterft in de periode vlak voor, tijdens en na de geboorte. Dat zijn ongeveer 1700 baby's per jaar.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft als doel de babysterfte binnen vijf jaar met de helft te verminderen.

Bron: www.telegraaf.nl